Vi tyckte att Birse Community Trust var en intressant grupp och frågade om vi fick komma på ett studiebesök. Tiden bestämdes till den 16 juni 2004.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi tyckte att Birse Community Trust var en intressant grupp och frågade om vi fick komma på ett studiebesök. Tiden bestämdes till den 16 juni 2004."

Transkript

1 Bilaga F 5 1 RESA TILL BIRSE, SKOTTLAND DEN JUNI 2004 I ansökan om medel för Mål 1-projektet Ramprogram för Landsbygdsutveckling hade angivits att vi skulle genomföra en studieresa till Skottland. Att valet föll på Skottland var naturligt eftersom det är ett relativt närbeläget EU-land med likartad struktur och med glesbygder liksom Dalarna. Under 2003 sökte vi kontakter med något liknande landsbygdsprojekt i Skottland. Vi vände oss först till Highland Council i Inverness med en förfrågan, men fick inget svar därifrån. Först i mars 2004 fick vi kontakt med en man vid namn Robin Callender som arbetade för ett projekt Birse Community Trust i orterna Birse Ballogie Finzean. Området ligger någon mil väster om Aberdeen och är typiska skogs- och jordbruksmarker. Birse Community Trust hade även en utmärkt hemsida, där vi läste om deras inriktning och verksamhet. Birse Community Trust Birse Communtiy Trust BCT - bildades 1999 och har som ändamål att befrämja det gemensamma bästa för invånarna i de tre små orterna Birse-Ballogie-Finzean och åstadkomma fördelar för det allmänna. BCT arbetar med lokala frågor i nära samverkan med byagrupper i byarna. BCT:s roll är att utveckla och genomföra projekt som framkommer genom byagrupperna. Alla som har rösträtt i Birse, är automatiskt medlemmar i stiftelsen och väljer styrelse. Styrelsen består av fem ledamöter, nyval görs av en ledamot varje år så styrelsen förändras succesivt. Stiftelsen bildades främst för lokal förvaltning av skogsområden, men har sedan dess åtagit sig alltmer varierande projekt vann BCT även the Community Business prize som årets skotska by. Detta kunde vi läsa om på BCT:s hemsida och även i de kontakter vi hade med Robin Callender och Tricia Heldman, som arbetar med administrationen i stiftelsen. Vi tyckte att Birse Community Trust var en intressant grupp och frågade om vi fick komma på ett studiebesök. Tiden bestämdes till den 16 juni Vår grupp Vi som deltog i studiebesöket var Agnetha Larsson, projektledare och Inger Björk, administratör för projektet Ramprogram för Landsbygdsutveckling, Herbert Halvarsson, kommunalråd, Stig Arbin ordförande i Kommunbyarådet samt Börje Jansson ordförande för Älvdalens Jordägare. Dessa fem har även utgjort styrgrupp i projektet. Älvdalens Jordägare deltar även i finansieringen av projektet.

2 Bilaga F 5 2 Förberedelser Vi förbereder oss inför besöket genom att läsa om BCT. För att våra värdar ska kunna få en uppfattning om oss, gör vi en beskrivning av vårt projekt, Ramprogram för landsbygdsutveckling, hur vi arbetar i projektet, vilka projekt vi har stöttat, hur vi finansierar vårt projekt och lite grann om oss själva, vilka vi är och vad vi representerar. Vi hade även träffar där vi gick igenom resplaner och förberedde frågor och diskussioner med BCT. Resan Tisdag 15 juni Älvdalen Arlanda Edinburgh Dunkeld Ballater Resan startar tidigt tisdagen den 15 juni. Vi åker tåg till Arlanda och flyg till Edinburgh. Väl framme i Edinburgh hyr vi bil och fortsatter resan norrut. Vi korsar Firth of Forth på M 9, passerar utanför Perth och in på A 9. Första stoppet är Dunkeld. Dunkeld är ett litet samhälle med en kyrkoruin från 1200-talet och bebyggelse kring den som lockar turister. Vi letar rätt på en liten servering där vi beställer kaffe och smörgås till lunch. Sedan vandrar vi en stund genom samhället och tittade på katedralen. Vädret är soligt, rhodedendronsnåren blommar, genom samhället flyter floden Tay med en välvd stenbro som leder över floden. Katedralen ligger vacker i en sluttning ned mot floden. Vi fortsätter på smala, slingrande skotska vägar, passerar genom samhället Blairgowrie och kommer upp i bergstrakterna. Dessa berg kallas Grampian och utgör skiljelinje mellan lågland och högland, the Highlands. Norr om bergen ligger kusten och Inverness.

3 Bilaga F 5 3 Bilresan över bergen var imponerande. Bergsmassiven tornar upp sig runt om vägen som ibland tycks onaturligt brant. Ingen skog växer på de kala sluttningarna, endast ljunghed, gultörnesnår som blommade som bäst och bräken. Vi passerade turistanläggningen Glen Shee som är ett skidområde med liftar (omoderna tycks det oss) och nedfarter. Anläggningen ligger på ca m ö h. Att det kan bli djup snö här vintertid såg vi av de snökäppar som fortfarande finns längs vägen. De ser ut att vara över 2 m höga vilket kan behövas när vinden packar samman snön i drivor. När vi passerat bergsryggen kommer vi ned i Dee-dalen, där floden Dee rinner från Grampianbergen ut mot havet vid Aberdeen. Hela Dee-dalen är ett populärt turiststråk, inte minst på grund av den kungliga anknytningen. Den brittiska kungafamiljen har ett sommarslott i dalgången Balmoral där de vistas unde augusti. Övriga tider är slott och trädgårdsanläggning öppna för besökare. Vi passerar turistorterna Braemar och Crathie och kommer i kvällningen fram till Ballater, där vår första övernattning är bokad. Dessa orter är typiska turistorter och genomfartsgatan är kantad av hotell och guesthouses. Vi har bokat rum på Moorside Guesthouse, som också ligger längs gatan. Vi håller vårt tidsschema bra och klockan är precis 6 när vi svänger in på parkeringen. Det är ett typiskt skotskt guesthouse, med 8 10 rum och en ägare med familj som sköter det hela. Huset har trappor och korridorer täckta överallt av tjocka, mönstrade heltäckningsmattor. Även i rummen är det genomgående heltäckningsmattor. Allergi tycks vara en okänd företeelse här. Rummen är stora, svala med fräscha sängar och trevliga möbler. Fönstren vetter mot gatan och bergsmassivet bakom.

4 sa Bilaga F 5 4 Efter att ha vilat en stund går vi ut för att hitta en restaurang för middag. Vi vandrar genom det lilla samhället en stund, tittar på husen och trädgårdarna. Gör reflexionen att det verkar vara mest turistaffärer, d v s med turistsouvernirer och annat, men inga affärer för lokalbefolkningen. Var köper de sina livsmedel och annat? Vi hittar en restaurang som är inrymd i en nedlagd kyrka! Detta är ingen ovanlig företeelse i Storbritannien. Under slutet av 1800-talet byggdes stora rymliga kyrkor, mest som skrytbyggen för att visa att man hade råd. Befolkningen var också större och mera kyrklig. Men där, liksom överallt i väst, har kyrkgåendet minskat och kyrkorna blivit kostsamma att värma upp och underhålla. Många av dem har heller inget speciellt kulturvärde. Församlingen har då låtit avkristna kyrkobyggnaden och sålt den på marknaden. Kyrkorna har därefter kunnat bli bostäder, hotell, uthyrningsstugor, restauranger eller andra samlingslokaler. Den här kyrkan i Ballater hade blivit hotell och restaurang. Den var helt ombyggd invändigt och man hade ingen känsla av att sitta i en kyrka när man sitter i restaurangen. Vi får sirloine-steak av den lokala Aberdeen-Angus rasen. Efter middagen tillbaka till vårt guesthouse för natten. Onsdag 16 juni Ballater Birse Nethy Bridge- Loch Avie Idag är en grå och regning dag.när vi tittar ut genom fönstret på morgonen har bergen svept in sig i moln. Vi får en utmärkt frukost, packar i bilen och lämnar Ballater. Den är ca 10 km till Birse. Vi har blivit inbjudan dit till kl Åker längs floden Dee. Birse har ingen uttalad bykärna utan gårdarna ligger utspridda längs floddalen. Vi har tänkt oss att Birse Community Center skulle ligga så att säga mitt i byn och vara skyltat men här finns ingen samlad bebyggelse. Vi snurrar runt en stund längs dessa smala slingrande vägar, passerar Birse gamla kyrka, åter en nedlagd kyrka, kommer in i ett nytt bostadsområde där byggnationer pågår. En viss inflyttning tycks det ändå vara i samhället.

5 Birse Community trust Bilaga F 5 5 Efter lite hjälp, lotsas vi till samhället Finzean och skolan. Där i en äldre byggnad är BCT inrymd. Vi tas emot av Jane Bennet som arbetar som administratör. Jane tar oss med in i ett stort rum där flera personer arbetar. Hon gör en kort genomgång av BCT, syfte, medlemmar osv. Vi frågar hur de finansierar sin verksamhet. De får bidrag från många olika håll. Från Forestry Commission (ung Skogsvårdsstyrelsen) för arbetet med skogsförvaltningen, från Aberdeen Council (Länsstyrelsen), från National Lottery fund (statliga spel och lotteri) de får donationer från företag och privatpersoner. Hon säger även att det är relativt lätt att få projektmedel för enskilda projekt men svårare att få medel till den övergripande administrationen och löpande underhåll. BCT äger de två äldre husen i anslutning till skolan. Dessa har tidigare varit skolhus innan den nuvarande skolan byggdes på 50-talet. I det större huset finns BCTs administration, de hyr även ut två kontorsrum till andra företag för att få in pengar till driften. Det mindre, äldre huset har BCT rustat upp invändigt. Där förvarar de sitt bygdearkiv. Jane pratar med oss en kort stund och sedan överlämnar hon oss till Eileen Bailey som arbetar med bygdearkivet. Eileen tar oss med ut till arkivet i den äldre byggnaden. Bygdearkivet Först berättar hon lite om hur byggnaden har använts. Det var det första skolhuset, byggt under 1600-talet. När det sedan blev obligatorisk skolgång under 1800-talet, byggdes det större huset. I det mindre huset inrättades då ett kök där barnen kunde köpa en enkel måltid under skoldagen eller sitta där och äta sin medhavda matsäck. Under 50-talet tillkom den nuvarande skolbyggnaden. De äldre husen användes då för lägerverksamhet och man hade sovsal i den mindre byggnaden. Därefter övertogs byggnaderna av BCT som genom frivilligt arbete rev ut de gamla våningssängarna och inredda som arkiv. Eileen berättar att hon tar emot samlingar från många olika håll som föreningar, privatpersoner. När Birse gamla kyrka avvecklades, fick BCT ta emot hela deras arkiv. Hon får även föremål till arkivet. I rummet där vi sitter finns en liten utställning av föremål som skänkts till arkivet. Det är gamla jordbruksredskap, det är porslin, saker från hem och hushåll, en gammal medalj från the Great War d v s Första världskriget. Hon berättar att de brukar göra små mini- utställningar med de skänkta föremålen. De har också utställningar i skolan. De har ett nära samarbete med skolan. Skolbarnen kommer ofta på besök och Eileen visar och berättar om de olika föremålen. Skolbarnen får också i uppdrag att göra projekt med hjälp av arkivet och kommer då till Eileen för att leta och läsa. Eileen berättar att de just nu har fått projektmedel för att göra arkelogiska undersökningar av olika platser i området. De ska anlita arkeologer för utgrävningarna men BCT ska hjälpa till att dokumentera och förvara de fynd som framkommer. Skogsförvaltning Efter samtalet med Eileen träffar vi Robin Callender. Han ansvarar bl a för skogsförvaltningen. Han tar oss med och visar några av de skogsområden som BCT förvaltar. Han berättar om den fleråriga kamp som invånarna i Birse förde mot markägarna innan man fick överta förvaltningen. Invånarna hävdade att det fanns shared ancient rights d v s rätt enligt gammal hävd för byborna att utnyttja skogsmarken. Efter långa och hårda förhandlingar gav markägarna med sig och BCT Inrättades för att överta skötseln av 5 skogsområden i Birse och Finzean.

6 Bilaga F 5 6 På marken växter skotsk tall, en kvarleva från den gamla inhemska skogen som en gång täckte stora delar av Skottland. BCT arbetar för att återbeskoga områdena, men det kan inte ske genom plantering utan endast genom självsådd. Det är således ett mycket långsiktigt arbete som kan ge resultat först om år! Robin Callender visar oss skogsmark där små plantor har börjat växa. Även ett markområde som drabbades av skogsbrand i fjol somras. BCT har även anlagt en väg och små rastplatser för att underlätta åtkomligheten av skogen för fritidsändamål. Robin Callender berättar om BCTs fortsatta kamp mot markägarna. Den största stötestenen är jakten. Markägarna håller marken inte i första hand för skogsbruket utan för jakt på hjort och ripa. Markägarnas önskemål om en stor hjortstam går emot BCTs arbete med återplantering. När man planterar lövträd som skydd för de unga tallplantorna, måste varje träd planteras i ett rör och förses med galler för att hindra att de blir bete för hjortstammen. Det göratt planteringen av löträd blir mycket tidskrävande och kostsam. Vidare bränner markägarna av områden av ljungheden för att göra ripan mera synlig inför jakten i augusti. I branden försvinner givetvis även späda trädplantor. Detta är ett område där man fortfarande inte har kommit överens med markägarna. Robin Callender visar oss även rester av husgrunder som fram till 1800-talet var sommarvisten för byfolket. Det fanns ett fäbodbruk inte olikt det vi har i Sverige. Byborna flyttade ut från sina gårdar med sina djur under sommaren för att djuren skulle finna bete i skogen. Det växte dock inte upp stora, byliknande fäbodar med flera familjer som i Sverige utan varje plats utnyttjades av en eller högst två familjer som byggde sig små enkla trähus. Husen är försvunna men grunderna kan man fortfarande urskilja i ljungheden. Såg och svarvverkstad Nu fortsätter vi till sågen. Det fanns en gammal vattendriven såg från 1830-talet i Finzean som var i bruk fram till 1940-talet. Det fanns en svarv-verkstad, turning-mill som tillverkar borstar, kvastar och andra mindre föremål. Det finns även en verkstad för tillverkning av träämbar, bucket-mill. Även dessa verkstäder drevs med vattenkraft från en liten bäck. Byborna ansåg att den här anläggningen var så djupt förknippad med bygden och man ville inte se den försvinna, så BCT beslöt att överta anläggningen. Det är dock en kostsam anläggning att hålla i stånd. Vi får göra en rundvandring i sågen och i verkstäderna och vi får en bild av den företagsamhet och uppfinningsrikedom som måste ha funnits för att åstadkomma detta. Den siste sågaren är nu i 75-års åldern men arbetar fortfarande med sågen i BCTs regi. Även i svarv-verkstaden arbetar en man i 50 års åldern. Så länge dessa personer finns kvar, kommer man att försöka hålla sågen igång. BCT har dock inga planer på att öppna anläggningen för turister. Det krävs alltför stora insatser i form av bättre vägstandard, mottagning för turister, toaletter, cafeteria och annat. BCT använder det virke som produceras i sågen och säljer även produkter från svarv- och hinkverkstaden men det ger ingen lönsamhet.

7 Bilaga F 5 7 BCT har även övertagit en gammal skomakarverkstad som byggdes 1896 och som var i bruk fram till När den siste skomakaren slutade stängdes verkstaden och inredningen med alla verktyg och allt material har stått orört sedan dess. Nu ska BCT reparera byggnaden, katalogisera innehållet, forska kring verkstadens historia med syfte att kunna öppna verkstaden främst för skolklasser eller studiegrupper. Detta är några av de projekt som BCT arbetar med och som Robin Callender berättar för oss om. Avslutning Vi frågar om hur man driver arbetet. Görs mycket genom frivilliga insatser? Han säger att BCT har som policy att inte utnyttja frivilligt arbete. Man ser inte det som långsiktigt hållbart. Han förklarar: det ställd idag stora krav på människors tid från alla håll, med arbete, pendlingsresor, familj, föreningsverksamhet, rekreation. Man kan inte kräva att människor, långsiktigt, ska kunna sätta av tid för frivilligt arbete i BCT. Inte heller kan BCT hålla folk anställda, det blir för kostsamt och drar med sig åtaganden som arbetsgivare. I stället försöker BCT att köpa de tjänster man behöver från personer med egna företag i bygden, ofta är det bara enmans-företag. Behöver man snickare betalar man för ett antal timmar, likaså om man behöver personal för administration, redovisning, hemsida etc. Man köper de timmar man tycker sig behöva och har råd med. Det ger de små enmans-företagen möjlighet att få en inkomst samtidigt som de även har möjligheter att åta sig andra jobb. Vi frågar även vad folk arbetar med i Birse och hur befolkningsstrukturen ser ut. Det är glädjande, säger Robin Callender att befolkningen nu ökar för första gången sedan man började göra folkräkningar. Det sker en viss inflyttning av folk främst från Aberdeen-området. Folk pendlar även till jobb i Aberdeen och omgivande samhällen som Aboyne och Banchory. Turistnäringen är stor i hela området men även traditionella näringar som jord- och skogsbruk. Det finns t ex ett stort modernt sågverk någon km från Birse.

8 Bilaga F 5 8 Även elevantalet i skolan ökar. Under 80-talet var skolan nedläggningshotad, man drog ned på antalet lärare och på utrymmet. Nu ökar antalet elever och skolan har anställt en ny lärare och en fritidspedagog. Man har även öppnat upp klassrum. Utvecklingen är mycket glädjande. De nya byborna engagerar sig även i BCTs verksamhet Vi återvänder till Community Center och tackar Robin Callender och Eileen Bailey för att de tagit emot oss och för all information. Vi har även förberett att överlämna några gåvor från Älvdalens kommun som tack. Birse Aboyne-Nethy Bridge Efter lunch på en pub i Aboyne, närmaste större samhälle, fortsätter vi vår resa. Vi har fått tips om ett Leader plus-projekt i Grantown, en stad någon mil norrut. Vi lämnar därför Dee-dalen och reser längre in i bergsområdet. Här är verkligen glesbygd. Små bondgårdar ligger utslängda i ödsliga bergstrakter med många km till närmaste granne och närmaste samhälle. Vi passerar åter en skidanläggning, Lecht Ski area, vi passerar även den i whisky-sammanhang kända byn Tomitoul. När man reser i Skottland kommer man inte undan whisky-anknytningen. Skottarna är duktiga på och har en lång tradition i att göra turistreklam. Man kan säga att turismen föddes i Skottland under mitten av 1800-talet, när förmögna engelsmän kom till Skottland för att uppleva vild natur och pittoreskt folktraditioner som kilt och säckpipa. Dessa attribut - och naturligtvis whiskyn har Skottland sedan dess framgångsrikt utnyttjat för sin marknadsföring. När vi passerat över bergsområdet, kommer vi ned i Spey-dalen. Floden Spey har också den stark anknytning till whisky-industrin. Längs dalgången löper den s k whisky-trail, en väg med talrika destillerier som visar sina anläggningar för turister, säljer sina produkter och andra turistprodukter. Whisky-industrin är naturligtvis en stor industri i Skottland, men vid många destillerier klaras produktionen av 5-6 man medan besöksmottagningen kan har tredubbelt fler anställda. Nethy Bridge Nästa stopp blir ett litet samhälle i Spey-dalen, Nethy Brigde. Där besöker vi deras Community Center. Det verkar också vara inrymt i en nedlagd skola. Det är en kombination av turistbyrå, utställning och bykontor. Där sitter en ung man och arbetar vid en dator. I rummet finns en intressant utställning om gamla hantverk och skogs- och jordbruksredskap från trakten. Även Nethy Bridge hade en omfattande skogsindustri, det förekom t o m flottning på floderna Nethy och Spey.

9 Bilaga F 5 9 Vi talar med mannen som arbetar där. Han arbetar åt Nethy Bridge Community Center, som är en frivillig organisation motsvarande byaråd. De arbetar bl a med att göra stigar och vandringsleder i bergen run samhället. Han leder även guidade turer. På frågan om det förekommer mycket frivilligt arbete från byborna säger han att ca 60 % av husen i området är fritidshus som inte är bebodda permanent. Fritidshusen ägare engagerar sig inte i byarbetet utan kommer på besök någon vecka under sommaren. Det gör även att det blir svår att hålla en året-runt service i byn. Byn har en liten lanthandel som bara håller öppet sommartid. Närmaste större ort är Aviemore. Aviemor ligger i det s k Cairngorm-massivet, som numera utgör del av Cairngorms nationalpark. Det är en livlig turistort och centrum för bergsklättning och cykling, vintertid även för skidsport. Upp till högsta toppen, Cairn Gorm 1244 m ö h.g går en kabinbana som byggts som ett EU-projekt. Med kabinbanan kommer man upp till en utsiktsplattform, sommartid kan man därifrån inte komma vidare ut på berget. Vintertid finns nedfarter för skidåkare. Det är flera anledningar till att man inte släpper ut besökare på berget somma tid. Dels är det för att skydda naturen och undvika erodering men också för att hindra att dåligt utrustade och ovana människor beger sig ut i fjällnaturen. Vi passerar genom Aviemore och kommer fram till vårt nästa övernattningsställe, Rowan Tree country hotell vid Loch Alvie. Också det är ett litet ställe med en labyrint av trapport och koridorer med dessa blommiga heltäckningsmattor. Med det är mycket trevligt och ligger vackert vid sjön Loch Alvie. Vi stannar på hotellet och äter middag där under kvällen. Åter lokala produkter, lamm och spenat samt som dessert, glass med färska jordgubbar. Efter middagen sitter vi en stund vid den öppna brasan i puben och tar en liten whisky med regnet trummande på fönstret. Lokalkänsla så det förslår!

10 Torsdag 17 juni Loch Alvie Grantown-on-Spey Dalwhinnie Edinburgh Bilaga F 5 10 Efter en lugn natt och en utmärkt frukost, åker vi någon km norrut, till staden Grantown. Vi ska göra ett besök på ett Leader +- kontor. Enligt anvisningar ska även det ligga mitt i samhället, men vi vandrar gatan fram och tillbaka utan att hitta det. Hamnar till slut på Highland Councils kontor och får hjälp och vägvisning. Vi kommer till Cairngorms National Park Authority och träffar en man namn Dicken Higgins. Han arbetar inom Leader + och leder ett EU-projekt inom ramen för nationalparken. Projektet heter Communities in the national park och är ett small grants scheme for Community Activities and events alltså småskaliga projekt för aktiviteter och arrangemang i byarna. Communities in the national park Vi har ett mycket intressant samtal med Dicken Higgins. Nationalparken är Skottlands andra och senaste park. Den invigdes den 1 september Nationalparken omfattar kvadratkilometer! I den inryms byar samhällen och städer som måste leva och utvecklas inom nationalparken. Det har varit uppenbart att man måste engagera de lokala människorna i nationalparken. Projektet syftar till att ge byarna i parken möjlighet att genomföra aktiviteter som är till gagn för byarna. Projektets totala budget är endast och medlen kommer dels från Cairngorms Natinal Park Authority och dels från Leader +.. Projektet har dock en mycket kort tidsram och skall genomföras under ett år, 1 mars mars Byarna söker medel och kan beviljas maximalt per projekt (ca kr).

11 Cairngorm National Park Bilaga F 5 11

12 Bilaga F 5 12 Dicken Higgins nämner ett exempel på projekt: En ungdomsförening har beviljats medel för att köpa in videokamera och redigeringsutrusning. Ungdomarna får utbildning i att göra små filmer och ska sedan dokumentera nationalparken. Vi tycker projektet mycket liknar Länsstyrelsens projekt Fulufjällsringen. Syftet är även detsamma. Att ge människor som bor och arbetar inom och i nära anslutning till nationalparken möjlighet att utveckla sina byar och genomföra aktiviteter som drar nytta av natinalparken. Vi diskuterar hur människorna har bemött nationalparken och frågar om det varitmycket motstånd. Det har det i stort sett inte varit här. Vi nämner även samarbetet med Pan parks vid Fulufjället och hur den organisationen arbetar. Vi kommer in på frågan om jakt. Dicken Higgens säger att jakt är tillåten inom nationalparken Liksom vi tidigare hört är jakt en mycket viktig sak i Skottland, kanske inte som i Sverige för den lokala befolkningen men för de stora markägarna som reser till Skottland på hösten för att jaga hjort och ripa. Jakten har man inte kunnat ändra på ens inom nationalparken. Det finns grupper med miljöoch djurskyddsaktivister i samhällena som arbetar för ett utökat skydd och ett förbud för jakt men dit har man inte kommit ännu. Dicken Higgens säger, att han inte tror att myndigheterna klarar av att genomföra ett jaktförbud. Highland Wildlife park, Dalwhinnie distillery Efter ett mycket intressant och givande samtal med Dicken Higgens lämnar vi Grantown och åker mot söder. Vi gör ett besök i Highland Wildlife park utanför Kinguissie. Där finns djur som finns eller har funnits lokalt, som hjort, bison, lo, rådjur, mård, vildkatt, berguv, tjäder, utter och varg. Efter lunch fortsätter vi A 9 söderut. Vägen går nu genom mycket karga och ensliga bergstrakter. Där ligger även Skottlands högst belägna destilleri, Dalwhinnie. Vi stannar till för ett besök och en rundtur runt destilleriet. Vi gör reflexionen att det är förvånande att man har kunnat framställa en så efterfrågad produkt med så enkla, lokala råvaror som korn, jäst, vatten och torv (för mältning av kornet). Det är även förvånande att resultatet i form av den färdiga whiskyn kan bli så annorlunda beroende på var i Skottland den framställts och lagrats. Framåt kvällen kommer vi åter in mot Edinburgh, passerar Firt of Forth bridge och letar oss fram till vårt sista övernattningsställe, St Valery guesthouse. Det är ett enklare ställe men ligger centralt vid en lugn bakgata. På kvällen går vi ut för att äta vår sista middag i Skottland. Även den här restaurangen erbjuder lokala rätter med inhemska råvaror. Vi hade tänkt oss en tur till fots till de centrala delarna av staden efter middagen men vädret sätter hinder. Det ösregnar och t o m på den korta promenaden tillbaka till vårt guesthouse blir vi våta. Fredag 18 juni Edinburg Arlanda Älvdalen Idag är hemrese-dag. Planet går redan kl varför vi åker direkt till flygplatsen efter frukost. Vi lämnar tillbaka vår hyrbil, checkar in och strosar på flygplatsen en stund i väntan på avgång. Efter en lugn resa är vi åter på Arlanda kl Tåget hem till Dalarna går kl och vi är tillbaka i Älvdalen kl 21. Vi tackar varandra för gott ressällskap och för en trevlig och lärorik resa

Månd 2 juni: Vi anländer till Skottland Tisd 3 juni: Islay med Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg och Bruichladdich

Månd 2 juni: Vi anländer till Skottland Tisd 3 juni: Islay med Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg och Bruichladdich 31 maj 8 juni 2014 Följ med på en fantastisk whiskyresa till Skottland. I denna underbara miljö får du prova denna ädla dryck på flera av världens mest uppskattade destillerier. Vi åker över till Islay

Läs mer

Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com

Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - S k o t t l a n d Kulturrundresa Skottland - Guidad Resa Upplev de pittoreska högländerna med majestätiska

Läs mer

SKOTTLANDSRESAN. Vi som skulle åka var jag Thomas på en Moto Guzzi 650 årsmodell 84. Anders på en Yamaha 400 enstånka.

SKOTTLANDSRESAN. Vi som skulle åka var jag Thomas på en Moto Guzzi 650 årsmodell 84. Anders på en Yamaha 400 enstånka. SKOTTLANDSRESAN Året var 1984 och vi var 4 st. killar som för första gången skulle åka på Mc-semester. Hela våren hade gått åt till att planera resan, beställa färjebiljetter med hjälp av resebyrån i Mariestad,

Läs mer

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag.

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag. Himalaya 2015 Att vandra i Nepal hör till en av livets höjdpunkter. På denna resa gör vi en vandring längs Himalayas sluttningar från by till by under 5 dagar. Därutöver besöker vi Djungelområdet Chitwan,

Läs mer

Program Lärarförbundets rundresa i Skottland 20-27 september 2015

Program Lärarförbundets rundresa i Skottland 20-27 september 2015 Program Lärarförbundets rundresa i Skottland 20-27 september 2015 Låt dig förföras av Skottlands sagolika slott, hisnande natur och fascinerande historia. Följ med på en rundtur i whiskyns, kiltens och

Läs mer

Whiskyresa till Speysidedistriktet. 28 maj 1 juni 2014

Whiskyresa till Speysidedistriktet. 28 maj 1 juni 2014 Whiskyresa till Speysidedistriktet 28 maj 1 juni 2014 Välkomna med på vår whiskyresa! På denna femdagarstur tar vi oss till Skottland för att utforska Speysidedistriktet. Följ med oss och upptäck landet

Läs mer

En resa till landet ANNORLUNDA.

En resa till landet ANNORLUNDA. En resa till landet ANNORLUNDA. 26 medlemmar av SPF Borlänge har nyligen företagit en 5-dagars resa till Island. Avresa en söndag morgon i maj med buss från Borlänge till Hofors där medlemmar av PRO på

Läs mer

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa Ltd georgien Fantastiska Georgien 12 dagars rundresa Dag 1: avresa: Från Stockholm eller Köpenhamn. Dag 2: Tbilisi Tidigt på morgonen anländer vi till Georgien och huvudstaden Tbilisi. Vi möts på flygplatsen

Läs mer

Program NTPR-resan 2009 U B C C. British Car. United

Program NTPR-resan 2009 U B C C. British Car. United Program NTPR-resan 2009 U B C C United British Car Clubs Gothenburg Sweden 9 januari 2009 NTPR 2009 dag för dag - en preliminär tankeställare Onsdag 10 juni Anglo Bridge kallas DFDS fraktrutt mellan Göteborg

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

Vinresa till Niederösterreich Österrike

Vinresa till Niederösterreich Österrike Vinresa till Niederösterreich Österrike Slutet av september, början på oktober 2015 med Munskänkarna Otterbäcken 2015 är Niederösterreich i Österrike utsedd till årets vinort/region av Munskänkarna centralt.

Läs mer

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti.

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Bakgrund: Liksom förra året är även 2012 års upplaga ett 2 dagars event. Övernattningen sker i år på Aspa Herrgård som ligger ca 13 km

Läs mer

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila Reseberättelse från Riga resan 11 13 sept. 2013 Onsdagen den 11 september kl. 13.00 möttes 17 st. förväntansfulla flygplatsseniorer Arlanda/Bromma i Tallink/Silja s frihamns terminal för att med båten

Läs mer

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 27 Juni Första stopp i Årjäng, fint väder. 13:20 Nu är vi i Kongsberg, mat dags det är 23 grader varmt

Läs mer

Resa Skåne runt. 10-13 augusti 2015. Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut.

Resa Skåne runt. 10-13 augusti 2015. Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut. Resa Skåne runt 10-13 augusti 2015 Vid Sverige är fästat en liten jordlapp som kallas Skåne, för att visa detta Sverige hur övriga Europa ser ut. Så sa en man som hette Stjernswärd i mitten av 1800-talet

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

VACKRA CHAMONIX-MONT-BLANC ENASTÅENDE SKIDÅKNING

VACKRA CHAMONIX-MONT-BLANC ENASTÅENDE SKIDÅKNING RESA CHAMONX VACKRA CHAMONIX-MONT-BLANC Chamonix, egentligen Chamonix-Mont-Blanc, är en ort belägen i regionen Rhône-Alpes i östra Frankrike, vid foten av Alpernas högsta berg Mont Blanc. Chamonix är till

Läs mer

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA TE 3:s RESA TILLL BARCELONA Vart var vi? Vi tillbringade våra fem dagar i Barcelona,Spanien. Vad gjorde vi? Måndag- Bestod mest av att resa. Vi åkte från resecentrum klockan halv två på morgonen, vi flög

Läs mer

Panorama Route & Safari i Kruger

Panorama Route & Safari i Kruger Panorama Route & Safari i Kruger Detta fem dagars bilpaket som utgår från Johannesburg inkluderar en av världens vackraste områden utmed Panorama Route samt Safariupplevelser i Kruger. Detta paket kombinerar

Läs mer

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya.

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vävresa till Kenya 3-18 mars 2015 Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vi skickar dig förslag på flygavgångar som du själv betalar. Biljetten kommer att ligga på runt 5000 kr ToR till

Läs mer

MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP

MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP RESA LOFOTEN MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP Lofoten är en ögrupp vid Norges nordvästra kust. Huvudöarna Lofoten har en total landyta på 1227 km² och en befolkning på cirka är Austvågøy, Gimsøy,

Läs mer

S k o t t l a n d - K o m p a k t

S k o t t l a n d - K o m p a k t Upplev de pittoreska högländerna med majestätiska slott, historiska städer och charmiga fiskebyar under vår 8-dagars rundresa genom Centrala Skottland. Fri entré till olika historiska slott, en bommulsfabrik,

Läs mer

RESA TANZANIA & ZANZIBAR

RESA TANZANIA & ZANZIBAR RESA TANZANIA & ZANZIBAR SAFARI PÅ RIKTIGT I TANZANIA Tanzania är ett land som lockar allt fler äventyrslystna turister. För många är det en livslång dröm att få se och uppleva den afrikanska naturen och

Läs mer

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service.

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Ni möts i anslutning till vår VIP-entré på Arlanda, separat från terminalerna

Läs mer

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: - Namn: Peggy norman Resa: Transylvanien Datum: 7 juli 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

MADRID 2016 - EN HISTORISK RUNDRESA

MADRID 2016 - EN HISTORISK RUNDRESA MADRID 2016 - EN HISTORISK RUNDRESA Madrid och dess omgivning fascinerar! Här finns själva kärnan till det som idag utgör Spanien. Giftermålet 1479 mellan regenterna Isabella och Ferdinand enade Spaniens

Läs mer

ANSÖKAN OM EUROPARESA STRASBOURG, FRANKRIKE SAMHÄLLSPROGRAMMET EKONOMI, ÅK 2

ANSÖKAN OM EUROPARESA STRASBOURG, FRANKRIKE SAMHÄLLSPROGRAMMET EKONOMI, ÅK 2 ANSÖKAN OM EUROPARESA STRASBOURG, FRANKRIKE SAMHÄLLSPROGRAMMET EKONOMI, ÅK 2 BAKGRUND Vi som ska åka är 12 elever och 2 handledare från samhällsprogrammet åk 2, men inriktning ekonomi. Vi vill göra en

Läs mer

Herzlich wilkommen nach Engelberg! 08-654 12 60, www.skiunlimited.se Skidtest Engelberg, Vitt & Brett 2

Herzlich wilkommen nach Engelberg! 08-654 12 60, www.skiunlimited.se Skidtest Engelberg, Vitt & Brett 2 Skidtest I Engelberg kommer snön normalt tidigt på hösten. Med snön kommer abstinensstinna friåkarproffs, skidfilmare och säsongare från hela världen. Med sitt läge får Engelberg ofta besök av lågtryck

Läs mer

Henrik Ingmanson KINARESA 28/3 4/4 2014 SA11D

Henrik Ingmanson KINARESA 28/3 4/4 2014 SA11D Henrik Ingmanson KINARESA 28/3 4/4 2014 SA11D INNEHÅLLSFÖRTECKNING Platsfakta 3 Program för Kinaresan 2014 4 Vårt hotell i Beijing 6 Förslag på packlista Kinaresa 7 Övrig information 8 Allmänna villkor

Läs mer

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t

PROPEL AFRICA D e s t i n a t i o n M a n a g e m e n t Golfresa till Norra Sydafrika 20-30 januari 2013 Måndag 21 Januari 2013 - Ankomst till Johannesburg kl 08.35 på morgonen med flyg SA 261. Er lokalguide möter upp på flygplatsen och visar vägen till bussen.

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Arnemark 2014-02- 26 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

SPF 010 alltid på väg!

SPF 010 alltid på väg! 24/5-2/6 Det gemytliga och gästvänliga Tyrolen i Österrike Upplev den romantiska Tyrolen där de vackra dalgångarna slingrar sig fram mellan snöklädda alptoppar. Här njuter vi av Salzkammerguts bedårande

Läs mer

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER RESA FLORENS FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER Florens är utan tvekan en av världens mest omtalade och lovsjungna Det är en svindlande känsla att upptäcka det övermått av sevärdheter städer. Staden är

Läs mer

Burmas gömda skatter - 2015

Burmas gömda skatter - 2015 Burmas gömda skatter - 2015 NYHET! 14 DAGAR YANGON-INLE LAKE-MANDALAY -BAGAN-NGAPALI BEACH 14 dagar Följ med på vår omfattande rundresa till ett av Asiens mest spännande länder. Vi får uppleva fantastiska

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 Bourgogne namnet känner man igen och förknippar med vin. Och, naturligtvis finns här mycket och gott av den varan. Men, Bourgogne är inte bara vin! Här finns fantastiska

Läs mer

KONSTHANTVERK I MAYAFOLKETS SPÅR En resa till Chiapas i södra Mexiko. Programmet dag för dag

KONSTHANTVERK I MAYAFOLKETS SPÅR En resa till Chiapas i södra Mexiko. Programmet dag för dag KONSTHANTVERK I MAYAFOLKETS SPÅR En resa till Chiapas i södra Mexiko Programmet dag för dag 17 24 oktober 2014 MEXIKO Chiapas En resa i samarbete med Ekomujeres México Suecia (www.ekomujeres.com) Dag 1

Läs mer

New Jersey San Jose NY Rangers Boston. Matcher: New Jersey Devils-NY Rangers New Jersey Devils-Toronto Maple Leafs NY Rangers-Phoenix Coyotes

New Jersey San Jose NY Rangers Boston. Matcher: New Jersey Devils-NY Rangers New Jersey Devils-Toronto Maple Leafs NY Rangers-Phoenix Coyotes Resa 1 27 Februari Matcher: NY Rangers Chicago New Jersey San Jose NY Rangers Boston Resa 2 21 Mars Matcher: New Jersey Devils-NY Rangers New Jersey Devils-Toronto Maple Leafs NY Rangers-Phoenix Coyotes

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från den 15 september 2014 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från den 15 september 2014 och att lägga detta till handlingarna. VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2014-12-15 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Sten Fylkner Jan Kristiansson Michaël Koch Per Olding Sekreterare Katarina Alfredsson 1 Ansvarsnämnden

Läs mer

S k o t t l a n d - K o m p a k t

S k o t t l a n d - K o m p a k t Upplev de pittoreska högländerna med majestätiska slott, historiska städer och charmiga fiskebyar under vår 8-dagars rundresa genom Centrala Skottland. Fri entré till olika historiska slott, en bommulsfabrik

Läs mer

Hans och Karins bröllop

Hans och Karins bröllop Hans och Karins bröllop Dagen före För de som är på plats redan på fredagen planerar vi lite beachvolleybollspel klockan 15.00 ifall vädret tillåter. På kvällen kan man gärna gå till Strandhotellets pub/bistro

Läs mer

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca Programförslag Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca 2013 En vacker och sofistikerad pärla Palma De Mallorca Vackra Palma de Mallorca har under årtionden varit ett mycket populärt resmål. Som

Läs mer

SKOTEREXPEDITION PÅ SVALBARD APRIL 2013

SKOTEREXPEDITION PÅ SVALBARD APRIL 2013 SKOTEREXPEDITION PÅ APRIL 2013 R FÖLJ MED PÅ DITT LIVS ÄVENTYR PÅ Europas sista riktiga vildmark! Bara några timmar med flyg från Oslo. SKOTEREXPEDITION Äventyr i Isbjörnens rike MITT EMELLAN NORDNORGE

Läs mer

EC2EL Europaresa! Ons 13/5

EC2EL Europaresa! Ons 13/5 EC2EL Europaresa! Ons 13/5 Vi samlades på resecentrum kl 07:10 ovanför rulltrappan, för att senare när alla anlänt dela ut biljetter och pengar till mat. Kl 07:25 ankom tåget i tid och vi åkte förväntansfulla

Läs mer

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Baltikum Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - B a l t i k u m Baltikum - Guidad Rundresa Upplev det kulturella och historiska arvet i Lettland och Estland på vår

Läs mer

Studieresa Till EU-parlamentet

Studieresa Till EU-parlamentet Studieresa Till EU-parlamentet När våren fortfarande var i full blom gjorde DHR i Borås en studieresa till Bryssel. Man fick träffa politiker och på plats studera hur man arbetar för tillgänglighet. Med

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015

Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015 Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015 Upplev underbar skidåkning i Alperna 10 dagar Följ med på årets skidresa till fantastiska Alpendorf- St. Johann i Österrike.

Läs mer

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Alsace & Bourgogne Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e o c h B o u r g o g n e Alsace och Bourgogne - Guidad Rundresa Upptäck de pittoreska vinregionerna

Läs mer

Whiskyresa till Skottland 21 29 augusti 2010

Whiskyresa till Skottland 21 29 augusti 2010 Whiskyresa till Skottland 21 29 augusti 2010 Mitt namn är Jocum Wigerup, Dooleys Whiskysällskap & Lugnets Whiskyklubb. Tillsammans med Robert van Hal, Whisky Society Skåne, organiserar jag en resa på temat

Läs mer

Tjeckien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Tjeckien. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Tjeckien Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - T j e c k i e n Tjeckien - Guidad Resa Upplev arkitektoniska mästerverk från medeltida, renässans och barocktiden

Läs mer

med buss till Ulricehamn Nyheter!! Ulricehamn Båtturer på sjön Åsunden!! Metropolitan Opera i Ulricehamn!! Flerdagarsturer!!

med buss till Ulricehamn Nyheter!! Ulricehamn Båtturer på sjön Åsunden!! Metropolitan Opera i Ulricehamn!! Flerdagarsturer!! med buss till Ulricehamn 2010 Nyheter!! Båtturer på sjön Åsunden!! Metropolitan Opera i Ulricehamn!! Flerdagarsturer!! Ulricehamn Arrangemang för alla Ulricehamns Turistbyrå erbjuder kvalitativa reseupplevelser

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

Picos de Europa, 7 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Lago Enol

Picos de Europa, 7 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Lago Enol Picos de Europa, 7 nätter 1(5) Vandra i Spanien Lago Enol Picos de Europa, 7 nätter Cangas de Onís, Arenas de Cabrales och Sotres de Cabrales, 6 vandringsdagar Det tog cirka 300 miljoner år för naturen

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

Tider: Samling senast 8:45 och vi håller på fram till lunchen 11:00.

Tider: Samling senast 8:45 och vi håller på fram till lunchen 11:00. Diverse aktiviteter på skolans område Tider: Samling senast 8:45 och vi håller på fram till lunchen 11:00. 24/6 7-kamp 30/6 Bokstavsjakt 7/7 Vattenaktiviteter 10/7 Freesbee-golf 21/7 Fotboll & Brännboll

Läs mer

Provence. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Provence. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Provence Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - P r o v e n c e Provence - Guidad Rundresa Uppfyll din dröm om pittoreska lavendelfält, fantastiska vingårdar och

Läs mer

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse!

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Gambia tour 5-10 februari 2014 Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Onsdag 5/2 Bakau tour. Vi promenerar i omgivningarna, besöker Crocodile

Läs mer

2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete

2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete 2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete Tema Resa i Kina med Kultur, teknik och shopping 28 oktober - 4 november 2007 Inbjudan Tema Resa Kina Kultur, teknik och shopping Alla pratar om Kina

Läs mer

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22 Deltagare: Håkan Andersson, Börje Salonen och Frank Skaufel. En kväll i februari träffades Börje och jag hemma hos honom för att titta på en trolig rutt i Norge till sommaren. Börje hade redan bokat in

Läs mer

LAOS. Vi reser i slutet av november 2016.

LAOS. Vi reser i slutet av november 2016. LAOS. Resan startar i Unescos världsarv Luang Prabang. Här skall vi upptäcka omgivningarna till fots och från elefantryggen innan vi åker österut till de mystiska Plain of Jars. Vidare till det underbara

Läs mer

Camilla & Wilhelm Key

Camilla & Wilhelm Key Camilla & Wilhelm Key Augusti 2007 Avresa 24 augusti Resan till New York startade på Köpenhams flygplats Kastrup den 24:e augusti 2007. Vi blev uppgraderade till Economy Flex vilket vi inte alls hade något

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande

Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande Kursresa till Zanzibar Effektiv stresshantering för yrkesarbetande och studerande 15-22 juni 2016 Privat tillägg: Safari i Masai Mara 21-28 juni Resprogram Håkmark 213 905 91 UMEÅ SWEDEN tel. +46(0)90-383

Läs mer

Wildlifephotographer.se - Leif Bength - PDF-upplaga - Januari 2014 Januari 2014

Wildlifephotographer.se - Leif Bength - PDF-upplaga - Januari 2014 Januari 2014 Januari 2014 page 1 / 39 Table Of Contents Stugor i månsken...... 3 Några fler snöklädda typer...... 8 Snöklädda gubbs och gumms på höjderna...... 12 Månadens bilder för 2009... 16 På väg till Dyverdalen......

Läs mer

Rundresa Tanzania. Dag 1 Avfärd Vi stiger ombord på planet som tar oss till Kilimanjaro Airport utanför Arusha i Tanzania.

Rundresa Tanzania. Dag 1 Avfärd Vi stiger ombord på planet som tar oss till Kilimanjaro Airport utanför Arusha i Tanzania. Rundresa Tanzania Njut av safari i några av världens bästa nationalparker, bl.a. Ngorongorokratern, Serengeti, (där du har mycket god chans att få se The Big Five ) och elefantparken Tarangire. Fortsätt

Läs mer

Onsdag 27/5 13:00-16:00. 13:30 Kortspel

Onsdag 27/5 13:00-16:00. 13:30 Kortspel 2015-05-20 1 (8) Måndag 25/5 Tisdag 26/5 Onsdag 27/5-16:00 Torsdag 28/5 Fredag 29/5 Promenad - Tjurasjö - Promenaden utgår från KIVI till Tjurasjö. Vi anpassar promenaden efter alla. 14:00 Kortspel Kubb

Läs mer

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND AV HÉLÈNE LUNDGREN UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND Kraftiga dyningar, grottor, vikingahistoria, sandstränder och vackra klipportaler längs Shetlandsöarnas kust. En dramatisk natur med

Läs mer

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04 BestKust Feskarna 04 Bra fiske efter havskatt och torsk Sponsored by Innehåll BestKust Feskarna 04, 2:a resan till Grovfjord Nord-Norge Uppresan till

Läs mer

Danderyds församling pilgrimsvandring 2014. Camino Portugués Tui Santiago de Compostela

Danderyds församling pilgrimsvandring 2014. Camino Portugués Tui Santiago de Compostela 1(7) Danderyds församling pilgrimsvandring 2014 Camino Portugués Tui Santiago de Compostela Den portugisiska pilgrimsvägen är den näst mest populära pilgrimsleden efter Den franska vägen. En led som slingrar

Läs mer

2007-03-15 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete

2007-03-15 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete 2007-03-15 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete Tema Resa i med Kultur och teknik 31juli-10 augusti 2007 2007-03-15 INBJUDAN Tema Resa Kultur och teknik Alla pratar om i dag att allt är så fantastiskt.

Läs mer

historien om jaktvillans resa nedför berget

historien om jaktvillans resa nedför berget historien om jaktvillans resa nedför berget Det var en gång... Runt förra sekelskiftet var jakt och friluftsliv mycket populärt bland överklassen. På den tiden var Åre en kurort. Högsäsong var sommartid

Läs mer

Estland. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Estland. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Estland Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - E s t l a n d Estland Intensiv - Guidad Rundresa Utforksa det kulturella och historiska arvet i Estland på vår 8-dagars

Läs mer

Vandra i Sverige. Kullaleden, 5 nätter Ängelholm Helsingborg

Vandra i Sverige. Kullaleden, 5 nätter Ängelholm Helsingborg Kullaleden, Ängelholm Helsingborg, 5 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Kullaleden, 5 nätter Ängelholm Helsingborg Kullaleden, en vandring som bjuder på lite av allt. Sandstränder, klappersten, ängar,

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD RESA ISLAND ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

09.30 Promenad till fruktmarknaden i Altea (frivilligt) samt till prylmarknaden en bit längre bort

09.30 Promenad till fruktmarknaden i Altea (frivilligt) samt till prylmarknaden en bit längre bort Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 9-16 februari 2014 Dag 1- söndag /ankomst Ankomst till Alicante kl 23.40 Transfer till hotellet - incheckning Dag 2 - måndag 08.00 Hatha yoga med pranayama (andningsövningar)

Läs mer

The travel game en español

The travel game en español The travel game en español Nombre: Grupo: Utgångspunkten är att 3-5 personer representerar en grupp svenska ungdomar som ska besöka ett spansktalande land för att turista, lära sig mer om landet och framför

Läs mer

Ölprovning i Prag. 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg. Vill du lära dig mer om öl? Ja, då

Ölprovning i Prag. 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg. Vill du lära dig mer om öl? Ja, då Ölprovning i Prag 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg Vill du lära dig mer om öl? Ja, då Vill du lära dig mer om öl? Ja, då är detta bästa resan för dig. Följ med till Tjeckien, landet

Läs mer

Costa del Sol 4 unika kustdelar alla med sin egen karaktär

Costa del Sol 4 unika kustdelar alla med sin egen karaktär Costa del Sol 4 unika kustdelar alla med sin egen karaktär Vi är specialiserade på bra lägen till bra priser! Välj mellan över 20.000 bostäder lägenheter villor radhus - fincor etvab fastigheter www.etvab.nu

Läs mer

Reseberättelse av. på Island

Reseberättelse av. på Island Reseberättelse av på Island Tisdag - Ankomstdagen På tisdagen träffades vi på Arlanda runt klockan 11 för att droppa vårt bagage samt växla till Isländska kontanter. Gruppen började bli hungrig och vi

Läs mer

Onsdag 2 april kl. 17:00 BLOMSTERFEST, HISTORISK VÅR på Drottningholm.

Onsdag 2 april kl. 17:00 BLOMSTERFEST, HISTORISK VÅR på Drottningholm. Vårprogrammet 2008_2 När detta skrivs är det Påsk och snön ligger vit efter en grön och våt vinter. Men frösådderna gror inne i värmen och snart är det barmark igen. Väl mött på nya inspirerande träffar

Läs mer

Utsikt över Europapark från ett torn.

Utsikt över Europapark från ett torn. DE SISTA DAGARNA I fredags morgon packade alla sina väskor och steg på bussen för att åka till Europapark! Bussresan gick ganska snabbt och väl framme fanns det massvis med olika attraktioner, allt från

Läs mer

Bayern och Tyrolen - en natur- och kulturresa!

Bayern och Tyrolen - en natur- och kulturresa! Bayern och Tyrolen - en natur- och kulturresa! Resan går i kulturens och naturens tecken. Vi får njuta av och lära känna södra Bayerns fantastiska och mycket gröna kullelandskap och österrikiska Tyrolen

Läs mer

Vår första vy över London från planet

Vår första vy över London från planet Slutrapporten Den 25:e oktober åkte vi i Es3 till London. Där utforskade vi staden, såg många olika sevärdheter, gick på museer och upptäckte en del av Londons musikliv. England och Sverige skilde sig

Läs mer

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen!

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen! KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR 14 - i solen! 9A från Länna skola utanför Norrtälje En vecka i maj hade vi på Hostal San Miguel i Nerja besök av klass 9A från Länna skola utanför Norrtälje. De hade jobbat

Läs mer

Hem Galleri. Turer Om Densils Travels. Med många års yrkeserfarenhet erbjuder Densil Fernando ett unikt utbud av turer och utflykter på Sri Lanka.

Hem Galleri. Turer Om Densils Travels. Med många års yrkeserfarenhet erbjuder Densil Fernando ett unikt utbud av turer och utflykter på Sri Lanka. Hem Galleri Turer Om Densils Travels Tjänster Kontakt Densils Travels Turer med fantastiska upplevelser på Sri Lanka Med många års yrkeserfarenhet erbjuder Densil Fernando ett unikt utbud av turer och

Läs mer

Erbjudande till medlemmarna i Mölndals Golfklubb med vänner och bekanta och alla andra som åkt med oss de senaste åren till Spanien!

Erbjudande till medlemmarna i Mölndals Golfklubb med vänner och bekanta och alla andra som åkt med oss de senaste åren till Spanien! Åk med på golfresa till Benidorm och Alicante i Spanien hösten 2012! (OBS: Nytt program avresa en dag senare än vad tidigare meddelats flygresenärer flyger nu med Norwegian Air Shuttle direkt Göteborg-Alicante

Läs mer

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min Kapitel 1 SMÅLAND Vi är hemma i Malmö hos min kompis Stephanie och vi satt och tittade på tv och så tittade vi på ett program om Sveriges landskap. Sen kom Stephanie på en ide, hon sa - Jag har en ide

Läs mer

Fjällhalsen - stuga 655

Fjällhalsen - stuga 655 Fjällhalsen - stuga 655 En modern stuga med gedigen fjällkänsla belägen i Fjällhalsen med ski-in & ski-out möjlighet. Stugan är 110 kvm med sängplats för 10 personer. Två vuxenliftkort och ved till braskaminen

Läs mer

SPÄCKHUGGARE vs SJÖLEJON Patagonien, Argentina, 10-23 april 2016

SPÄCKHUGGARE vs SJÖLEJON Patagonien, Argentina, 10-23 april 2016 SPÄCKHUGGARE vs SJÖLEJON Patagonien, Argentina, 10-23 april 2016! En helt unik möjlighet, att få upplev Späckhuggarens attack på nära håll där bara de stora internationella filmbolagen fått filma. Följ

Läs mer

MEXIKO - I MAYAFOLKETS SPÅR

MEXIKO - I MAYAFOLKETS SPÅR MEXIKO - I MAYAFOLKETS SPÅR De spännande mötenas resa; människor, konsthantverk och natur. 24 juli 4 augusti 2015 18 28 februari 2016 MEXIKO Chiapas Mexiko I mayafolkets spår är en resa till södra delen

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Program NTPR-resan 2007 U B C C. British Car. United. Clubs Gothenburg Sweden

Program NTPR-resan 2007 U B C C. British Car. United. Clubs Gothenburg Sweden Program NTPR-resan 2007 U B C C United British Car Clubs Gothenburg Sweden NTPR 2007 dag för dag Lördagen den 2 juni Klockan 8:00 lämnar Stenafärjan Göteborg och då finns vi ombord. 11:15 är vi i Frederikshavn

Läs mer