SKÖNLITTERATUR. Himlen bar inga moln Doris Dahlin 12. Efter Ekot Olivia Bergdahl 13. Och runt mig faller världen Marit Sahlström 14

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKÖNLITTERATUR. Himlen bar inga moln Doris Dahlin 12. Efter Ekot Olivia Bergdahl 13. Och runt mig faller världen Marit Sahlström 14"

Transkript

1 Våren 2015

2 Innehåll FACKLITTERATUR Medan jag var ung Yvonne Hirdman 4 Sammansvärjningen Joel Dahlberg 5 Nazismen i Sverige Heléne Lööw 6 Vårt inre Afrika Lasse Berg 7 Cykla Maja Lagercrantz & Lina E. Johansson 8 Göra män Mats Söderlund 9 Språnget ut i friheten Birgitta Holm 10 All set for action Rebecca Vinthagen & Edda Manga (red.) 11 SKÖNLITTERATUR Himlen bar inga moln Doris Dahlin 12 Efter Ekot Olivia Bergdahl 13 Och runt mig faller världen Marit Sahlström 14 Store bror Lionel Shriver 15 Operation: Operation Zac O Yeah 16 POCKET Ut ur Kalahari Lasse Berg 17 Pekingsyndromet Ola Wong 17 Generation Ego Ana Udivic 18 Den solidariska genen Göran Greider 18 Araben Pooneh Rohi 19 Smärta Kjell Eriksson 19 GALAGO Iggy 4-ever Hanna Gustavsson 20 Kurs i självutplåning Henrik Bromander 21 Persepolis Marjane Satrapi 22

3 Ny vår! DET MÖRKNAR DÄRUTE när jag skriver detta. Sverige demokraterna har stärkt sina positioner, nazisterna marscherar på våra gator, medeltemperaturen på jorden stiger, glaciärer och polarisar smälter, Västmanland stod i brand i somras och hösten dundrar in med regn och storm precis nu. Smattrandet mot takkupolen ovanför mitt huvud och ljudet från tangenterna sammanfaller och i det läget ska vi ändå försöka se en ny vår nalkas. Något gott är att vi vill begripa varför vi står där vi står just nu. Vi på Ordfront märker av detta, både vad gäller skönlitteratur och fackböcker. I en föränderlig, ibland hotfull värld söker folk svar. Det ser vi på vår bokförsäljning och på debatter och diskussioner det går bättre för de små och medelstora förlagen. Vi som länge jobbat i lite motvind med våra viktiga böcker ser nu en ljusning. Kanske är topplistorna mindre viktiga, kanske söker läsarna något annat. Klimathotet, den växande fascismen i Europa, SD :s framgångar i Sverige, de ökande klasskillnaderna, klyf tan mellan fattiga och rika länder det är mycket som många söker svar på. Och vi på Ordfront vill förstås fortsätta delta och hjälpa till i det sökandet. pelle andersson F örläggare och VD»I en föränderlig, ibland hotfull värld söker folk svar.«

4 FACKLITTERATUR 4 F O T O : LO T TA T Ö R N R O T H Medan jag var ung Det är som att infria ett löfte till det unga jaget: att skriva den här boken. Boken om mig själv. En ego-historia tänker jag. Inte memoarer. Historia med egot i centrum men också världen som egot bor i, påverkas av, slåss emot. Ett Sverige från 40-tal till 90-tal, ett Sverige där kvinnors liv förändras från ett slags påbjuden husmoderlighet till allt större frihet och allt större ja, vad? Både rädsla och nänujävlarskanifåsepåfan. Jag är född 1943 mitt under kriget, av en utländsk mamma som flytt nazism och kommunism och en supersvensk pappa med rationalism och perfektionism som ledord. Jag var usel i skolan. Jag fick barn innan det fanns p-piller eller fri abort. Jag ramlade motvilligt in i den helmanliga akademiska världen och blev mot alla odds professor. Ack, mitt livs teman tar form där jag lägger mitt liv tillrätta: längtan efter kärlek (och sex), längtan efter att erkännas som en riktig människa, längtan efter att skriva. Och det blev ju bra. Ett slags happy ending än så länge. Medan jag var ung är Yvonne Hirdmans självbiografi. Det är en rapp och humoristisk skildring av en person som ofta står mitt i striden, inte skyr konflikter och nästan alltid befinner sig i händelsernas centrum. Historien om ett spännande liv fyllt av kamp för kvinnans rättigheter. Författare: Yvonne Hirdman Titel: Medan jag var ung. Egohistoria från 1900-talet Omslag: Sara R. Acedo Format: 151 x 226, inb. Antal sidor: ca 350 Utkommer: mars ISBN: YVONNE HIRDMAN var tidigare professor i kvinnohistoria vid Göteborgs universitet och därefter professor i genushistoria vid Stockholms universitet. Hon är nu verksam på samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola. Hon har i många år forskat om välfärdsstat och genus ordning och skrivit en rad böcker, bland andra Augustprisvinnaren Den röda grevinnan, Det tänkande hjärtat och Gösta och genusordningen.

5 FACKLITTERATUR 5 Sammansvärjningen FOTO: JOSÉ FIGU ER OA DEN SVENSKA FONDBRANSCHEN är en av finansvärldens mest spektakulära framgångssagor. För 35 år sedan hade svenska folket några få miljarder placerade i fonder. Den summan har idag vuxit till ofattbara miljarder kronor och i princip varje vuxen svensk har pengar i en fond. De fyra storbankerna är helt dominerande och fond sparandet är därmed en av deras allra största kassakor; spararna betalar avgifter på långt över 20 miljarder kronor per år. Men de svenska bankerna har byggt sina makalösa framgångar på en väl kamouflerad bluff. I Sammansvärjningen går Joel Dahlberg på djupet och tar fram tidigare okända uppgifter om en korrupt bransch. Boken visar hur bankdirektörerna är beredda att dölja, vilseleda och ljuga för att upprätthålla bilden av att man levererar något av värde till spararen. Försvinnande få av bankernas fonder lyckas nämligen med målet att slå en bil ligare indexfond. Det här är väl känt i bankernas toppskikt, men man håller tyst om det eftersom det skulle innebära många miljarder kronor mindre i vinst om man sade som det är. Med andra ord en omfattande sammansvärjning av bankdirektörer riktad mot deras kunder. I kontrast till storbankernas fondkulisser presenterar Joel Dahlberg också ett antal exempel på mindre fondbolag som lyckats där bankerna misslyckats och i intervjuer berättar några av Sveriges främsta fondprofiler hur de burit sig åt. Författare: Joel Dahlberg Titel: Sammansvärjningen så luras 5 miljoner svenska fondsparare Omslag: Eva Jais-Nielsen Format: 135 x 210, inb. Antal sidor: ca 250 Utkommer: april ISBN: JOEL DAHLBERG är ekono- mijournalist på SvD och har tidigare granskat den svenska finansbranschen i de hyllade och framgångsrika böckerna Bankbluffen och Pensionsbluffen.

6 FACKLITTERATUR 6 F O T O : AN GELIC A ZAN DER Nazismen i Sverige NÄR DEN EKONOMISKA KRISEN fördjupats och på sina håll permanentats börjar militanta nationalistiska rörelser runt om i Europa att åter mobilisera i större skala. Heléne Lööw har under senare år närstuderat dessa grupperingar, som vuxit fram i en bred vit makt-miljö som väldigt få har inblick i. Det är en komplex värld av ställningskrig, tillfälliga allianser och direkta konfrontationer såväl med andra militanta grupper som med poliser, anti-fascister och det omgivande samhället. Under de senaste åren har till exempel Svenska motståndsrörelsen byggt upp baser på mindre orter i Sverige där de driver ett intensivt propagandaarbete, utför våldsamma gatuaktioner och sprider skräck genom sin blotta närvaro. Dessa rörelser ingår i ett internationellt nätverk och i 2014 års val lyckades de också på många håll kuppa sig in i olika kommunfullmäktige. I takt med att samhället dragit sig tillbaka eller inte ansett sig ha råd att upprätthålla vissa verk samheter har vit makt-rörelserna kunnat stärka sig genom att reparera lekplatser, starta medborgargarden och liknande. Svenska motståndsrörelsen, Svenskarnas Parti och andra vit makt-organisationers närvaro är allt mer påtaglig och de blir allt starkare. Med Heléne Lööws bok Nazismen i Sverige tas de första stegen för att vi ska kunna förstå hur denna utveckling gått till och hur vi ska gå tillväga för att bemöta och bekämpa dessa grupper. Titel: Nazismen i Sverige Omslag: Elina Grandin Format: 135 x 210, inb. Antal sidor: ca 300 Utkommer: 7 maj ISBN: Finns även som e-bok HELÉNE LÖÖW har tidigare gett ut böckerna Nazismen i Sverige och Nazismen i Sverige Hon är filosofie doktor och har varit överintendent och chef för Forum för levande historia. Nu forskar hon uteslutande på nazistiska och nationalistiska rörelser.

7 FACKLITTERATUR 7 F O T O : C AR L DO U G L AS Vårt inre Afrika på jorden har pågått i årmil joner så kan Lasse Bergs vandring genom Afrika te sig kort men de senaste decennierna har han undersökt männi skans utveckling och givit ut tre stora böcker Gryning över Kalahari, Skymningssång i Kalahari och Ut ur Kalahari. I Vårt inre Afrika får vi följa Lasse Berg (text) och Carl Douglas (foto) under deras film- och fotoexpeditioner under de senaste åren genom Afrika i den mänskliga evolutionens spår. En enastående vacker, rolig, spännande och lärorik be rättelse. Lasse Berg är en skicklig pedagog och även i detta fyrfärgspraktverk står lärdomen i första rummet precis som i de tidigare böckerna. Den samarbetande, goda och babblande arten som vi kallar människa har Lasse Berg skrivit om hela tiden. Nu får vi se den i helfigur i arbete och vila. Vid lägereldar, på vandringar med bushmännen, bland regnskogens apor vid stränder och på savanner. Läs om hur antalet språk påverkar samlevnaden, om societetshustrun som räddar Kongo-Kinshasas tjuvjagade bonoboer och om hur hjärnforskningen kommit fram till likheter i reaktioner mellan bonoboer och människor som upplevt liknande trauman. Vårt inre Afrika är en bok för dig som vill veta vad en upptäcktsresande gör och en bok om en människa som alltid gjort precis det han älskar mest av allt. OM MÄNNISKANS VANDRING Författare: Lasse Berg Fotograf: Carl Douglas Titel: Vårt inre Afrika Upptäcktsresor Format: 190 x 250, inb. Omslag och formgivning: Eva Jais-Nielsen Antal sidor: ca 250, 4-färg Utkommer: maj ISBN: LASSE BERG har i femtio år be skrivit världen för oss i böcker, tv-filmer, reportage och radio program. När Lasse Berg inte skriver, reser eller bedriver fågelskådning, jagar han land och rike runt och föreläser oförtröttligt inför de mest otippade församlingar. Vilar ut gör han vid enstaka tillfällen i en idyllisk sydfransk by.

8 FACKLITTERATUR 8 Cykla Los Angeles och Bogotá i städer över hela världen väljer fler och fler att cykla. När stillasittande tar fler liv än rökning, jorden hotas av klimat förändringar och städernas trängsel är akut blir cykeln en del av lösningen. Arkitekter, planerare och politiker sneglar längtansfullt på alternativ till städer som i hundra år anpas sats efter bilens behov. New Yorks avenyer har ersatt bilfiler med cykelbanor, Amsterdam och Köpenhamn invaderas av stadsplanerare som vill kopiera framgångsreceptet och få invånarna att börja cykla. Också i Sverige sjunger de flesta politiker cyklandets lov. Fast i praktiken fortsätter det mesta som under bilens glansdagar. Bara en bråkdel av trafiksatsningarna läggs på cykling. Men faktum kvarstår cykling har blivit en folk rörelse och en livsstil som kan påverka samhället i positiv riktning på fler än ett sätt. I Cykla tar journalisterna Maja Lagercrantz och Lina E. Johansson ett brett grepp om fenomenet cykling. De berättar om cykelns historia, psykologi och ekonomi. De träffar stadsplanerare, forskare och vanliga cyklister, deltar i manifestationer och hittar internationella förebilder och skräckexempel. STOCKHOLM, THESSALONIKI, Författare: Lina E. Johansson och Maja Lagercrantz Titel: Cykla Omslag: Elina Grandin Format: 165 x 210, inb. Antal sidor: ca 200 Utkommer: april ISBN: MAJA LAGERCRANTZ har arbetat som journalist i tio år, framför allt som samhälls reporter inom public service på program som Kaliber, Ekot, P1-morgon, Rapport och Aktuellt. LINA E. JOHANSSON är frilansreporter för främst kultur- och samhällsprogram i Sveriges Radio. Hon har gjort dokumentärer och jobbat med program som Cykla i P1 och Hångla i P3.

9 FACKLITTERATUR 9 F O T O : IDH A L I N DH AG Göra män men ändå. Föds du till pojke ska du böjas. Härdas. Formas. Göras till man. Hemma i köket, på dagisgården och i skolan jagas pojkar av hårda ord, testas i maktlekar och mobbas till underkastelse. Gråt inte, slå tillbaka, ställ dig upp, var inte en kärring, en bög, en fjolla. Var en man. Men pojkar är lika kreativa, intuitiva och lyhörda som flickor. Pojkar gråter, leker och är känslosamma och sponta na. Pojkar vill vara fina, ha vackra kläder, färger, smycken. Pojkar är empatiska. När samhället strävar efter att göra pojkar till män, kanske till och med alfahannar, tas allt detta ifrån dem, eftersom de tränas att bortse från smärta och sorg. Göra män är en bok om kriget mot pojkarna. Om att göra pojkar till traditionella män. Men det är också en bok om män som kämpar emot detta. Som tycker pojkar har lika stor rätt till kärlek, närhet, relationer och känslor. Män som vet att det finns en djupare tillfredsställelse att erövra bortom löftet om makt, sex och pengar. Män som prövat på och erfarit vad det kan vara att älska, vara närvarande, lyssna, förändras och möta både sig själv och sina med människor. ÅRET ÄR 2014, Författare: Mats Söderlund Titel: Göra män Omslag: Lotta Kühlhorn Format: 135 x 210, inb. Antal sidor: ca 200 Utkommer: februari ISBN: MATS SÖDERLUND är poet och har publicerat åtta diktsamlingar, essän Göra kärlek och romanen Observatoriet. Han är också socionom och en framträdande samhällsdebattör. Litteratursidan Bokhora om Göra kärlek:»obligatorisk läsning i de hushåll som verkligen VILL leva jämställt. På riktigt. Och för de som TROR att de gör det. På riktigt.«

10 FACKLITTERATUR 10 F O T O : M ALIN H O E L STAD Språnget ut i friheten när man läser en bok? Vilka energier förlöses? Hur går det till när konst blir revolt och frihet? Birgitta Holm har arbetat som litteraturforskare i över femtio år och funderat kring vad konsten har att ge oss. En personlig kanon har utkristalliserat sig. Ett eget förråd av minnen, där den förlösande frihetskänslan är avgörande. I Språnget ut i friheten återvänder Birgitta Holm till de stora böckerna, filmerna och sångerna som format henne som människa. Visor av Bellman, Sjöberg, Ferlin, Taube. Franska, engelska eller amerikanska filmklassiker som De 400 slagen, Långdistanslöparens ensamhet och Butch Cassidy och Sundance Kid. Stilbildande romaner som James Joyces Odysseus och Virginia Woolfs Mrs Dalloway. Men också mer överraskande verk som filmen Dirty Dancing här granskad av en som ägnat sina senaste decennier åt pardans, eller författaren Sami Saids böcker. Birgitta Holm vandrar med yrkeskunnig blick genom ver ken. Lyfter fram, visar på, kommenterar. Men framför allt läser hon med lust. En lust som väcker lust att följa henne i språnget. VAD HÄNDER Författare: Birgitta Holm Titel: Språnget ut i friheten om ögonblicket då konsten blir revolutionär Omslag: Kerstin Hanson Format: 125 x 175, inb. Antal sidor: ca 200 Utkommer: februari ISBN: Finns även som e-bok BIRGITTA HOLM är svensk författare och professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Hon har skrivit om flera kvinnliga författarskap, däribland Fredrika Bremer, Selma Lagerlöf, Sara Lidman, Victoria Benedictsson och Rut Hillarp, och även i essäboken Tusen år av ögonblick från den heliga Birgitta till den syndiga. Hon är också verksam som kritiker och essäist i tidskrifter och dagspress liksom i radio och tv.

11 FACKLITTERATUR 11 All set for action ALL SET FOR ACTION REBECCA VINTHAGEN & EDDA MANGA (Red.) kraftsamling under det gångna året har varit enorm i Sverige och runt om i världen. I Malmö hölls en stor nordisk kvinnorättskonferens i juni och samtidigt samlades aktivister på Feministisk Festival i samma stad Malmö kokade av aktiviteter och enga gemang. Med utgångspunkt i dagens breda feministiska rörelse och med nedslag från händelserna i Malmö presen teras en antologi över möjliga feministiska framtider. Flera framträdande personer har blivit inbjudna att reflektera och visionera kring hur denna framtid skulle kunna se ut, till ex empel Cynthia Enloe, Soraya Post, Tiina Rosenberg, Foujan Rouzbeh, Catherine MacKinnon, Amina Wadud, Paulina de los Reyes, Maud Eduards, Fakra Salimi och Katrine Kielos. Resultatet är en bok som är lika peppande, mångsidig och uppmanande som feminismen själv. DEN FEMINISTISKA RÖRELSENS Huvudredaktör: Rebecca Vinthagen Redaktör: Edda Manga Titel: All set for action Formgivning: Sepidar Hosseini och Moa Schulman Format: 135 x 190, illustrerad Antal sidor: ca 200 Utkommer: februari ISBN: REBECCA VINTHAGEN och EDDA MANGA är redaktörer för All Set for Action som görs av Settings Normkreativa möjligheter, i samarbete med Feministiskt Perspektiv.

12 SKÖNLITTERATUR 12 F O T O : U LL A M O N T ÁN Himlen bar inga moln Himlen bar inga moln så starka att de förmådde bära allt detta. När man en gång förstått att livet ändras i det hastiga ögonblickets till synes slumpvisa val, blir livet sedan aldrig likadant. författaren Maria återvänder till den norrländska hemstaden och barndomsvännen Britt-Inger som blivit kvar. Maria lever ett tryggt liv med sina böcker, mannen Peter, hans son Rasmus och så katten. Hon trivs i det, vill inte att det ska förändras. Britt-Inger har ett helt annat liv. Hennes tonårsdot ter Tove har dragit sig undan in i sitt mörker och med maken Bengt blir det på sin höjd ett gräl men mest är det tyst där vid köksbordet. Och nu har Britt-Inger bett sin gamla vän hjälpa henne med dottern. Men mötet och minnena blir inte som någon av dem tänkt sig. Himlen bar inga moln är en historia om vänskap och kärlek men också om hur övergrepp och skam formar oss och våra relationer. Det handlar om sprickor som inte går att fylla igen och om hur historien hinner ikapp och blir lika betydande nu som då. DEN FRAMGÅNGSRIKA Författare: Doris Dahlin Titel: Himlen bar inga moln Omslag: Sara R. Acedo Format: 135 x 210, inb. Antal sidor: ca 250 Utkommer: mars ISBN: Finns även som e-bok DORIS DAHLIN är en mästare i konsten att skapa starka relationsdramer mitt i en ytterst igenkännbar och påtaglig vardag och Himlen bar inga moln för tankarna till klassiska svenska berättare som Elsie Johansson, Inger Alfvén, Kjell Johansson och Moa Martinson. Hon har tidigare gett ut romanerna Skammens boning, Vi vet nog vem du är och Till mamma på mors dag. Hon har även skrivit fackboken Drunkna inte i dina känslor tillsammans med Maggan Hägglund.

13 SKÖNLITTERATUR 13 DEB UT F O T O : LU DVIG DU R E G ÅR D Efter Ekot Idag är det den 8 juni Det har gått 621 dagar sedan jag och Sam träffades första gången. Jag har räknat. Det är klart jag har räknat. Fanny har åkt till sin mormor på Västgötaslätten, för hennes mormor vet ingenting om vad som har hänt. Hon bara plockar sina vinbär och anar inte hur lätt allt går åt helvete. Hur enkelt det är att komma så nära någon att den plötsligt har all makt att göra en illa. Hur det är att inbilla sig att om man bara älskar tillräckligt, om man bara räknar och memorerar och ser till att aldrig missa en Ekot-sänd ning, så ordnar livet upp sig till slut. Men Fanny vet. Hon har försökt att göra allt rätt. Nu försöker hon inte längre. Medan sommaren mognar utanför fönstret kan Fanny och hennes mormor långsamt mötas i en erfarenhet som ingen av dem vågar uttala. Efter Ekot är en roman om att göra våld på sig själv för kärleks skull. Det är en ärlig och poetisk text som fastnar och lämnar spår på samma sätt som ett knytnävsslag. Författare: Olivia Bergdahl Titel: Efter Ekot Omslag: 2typer Format: 125 x 175, inb. Antal sidor: ca 200 Utkommer: februari ISBN: OLIVIA BERGDAHL (född 1989) blev 17 år gammal svensk mästare i Poetry Slam, och sedan världsfyra året därpå. Hon har tidigare gett ut diktsamlingen Demo samt, med stråkkvartetten Olivias Poesiorkester, skivan Eldorado. Efter Ekot är hennes första roman.

14 SKÖNLITTERATUR 14 F O T O : PR I VAT Och runt mig faller världen DEB bor Ett med sina föräldrar och tre småsystrar. De springer vilt på grusvägarna. De matar kaninen. De åker ut till ön på sommaren. Allt är som det ska vara. Ingen av dem anar det mossgröna mörkret som närmar sig, som bäddar in deras hus och plötsligt förvandlar dem till en familj som präglas av sjukdom och död. En familj som slåss för att överleva. Ett står mitt i och ser sina systrar blekna bort, ser föräld rarna jaga efter räddning, brottas med skulden som tär på dem alla. Hon kämpar för att hålla sig kvar i livet, trots att det inte blev som hon tänkt. Vad händer när de man älskar inte längre vill leva? Vad händer när de man älskar vill leva men inte får? Kan man stå kvar när världen faller? Och runt mig faller världen är en insiktsfull, försonande och fruktansvärt berörande bok om vad som händer när den värsta sorgen drabbar oss. Den handlar om allt vi inte kan skydda oss mot, om att leva i skräck för att de man älskar ska dö ifrån en, om hopp och oändlig kärlek. I EN LITEN BY UT Författare: Marit Sahlström Titel: Och runt mig faller världen Omslag: Sara R. Acedo Format: 125 x 175, inb. Antal sidor: ca 230 Utkommer: januari ISBN: MARIT SAHLSTRÖM (född 1976) växte upp i en liten by i Hälsingland men är numera bosatt i Stockholm. Hon arbetar som pedagog och föreläsare med fokus på unga i riskzonen för utanförskap.

15 SKÖNLITTERATUR 15 F O T O : EVA V E R M AN DE L Store bror plockar upp sin äldre bror Edison på flyg platsen, känner hon inte igen honom. Under de år som gått sedan sist, har den en gång smala, hippa New York-jazzpia nisten gått upp tiotals kilo. Vad var det som hände? För Pandoras man, Fletcher, en manisk cyklist som nu mera ratar de rätter som Pandora älskar att laga till honom, blir broderns besök en pina. Till slut ger han sin fru ett ultimatum: Det är han eller jag. Träffsäkert och med rasande energi skriver Lionel Shri ver om fetma, en samhällsfråga som för många också är plågsamt personlig. Hur mycket är vi villiga att offra för att rädda dem vi älskar? Och kan man alltid rädda dem från sig själva? Store bror är en gripande roman om syskon och äktenskap, förnuft och fördomar, val och icke-val. NÄR PANDORA»An intelligent meditation on food, guilt, and the real (and imagined) debts we owe the ones we love.«publishers WEEKLY»Lionel Shriver s Big Brother has the muscle to overpower its readers. It is a conversation piece of impressive heft.«new YORK TIMES Författare: Lionel Shriver Titel: Store bror Översättare: Johanna Svartström Omslag: Eva Lindeberg Format: 151 x 226, inb. Antal sidor: ca 330 Utkommer: april ISBN: LIONEL SHRIVER slog igenom med den internationella bästsäljaren Vi måste prata om Kevin som också filmatiserats. Hennes romaner utgår alltid från brännande aktuella ämnen som får ligga till grund för starka relationsdramer. Store bror är hennes femte roman på svenska.

16 SKÖNLITTERATUR 16 F O T O : C L AR E AR N I Operation: Operation har en dröm som vägrar att släppa taget om honom han vill bli en hjälte. Den drömmen tänker han förverkliga, kosta vad det kosta vill. Helst vill han träffa en hjältinna också. Men livet i verkligheten i den sydindiska mångmiljonstaden Bangalore är sällan så äventyrligt som på bio, erfar han när han startar en detektivbyrå tillsammans med en handfull vänner en utflippad videopirat, en råbar kad rickshawförare och ett datorsnille som driver ett skumt internetkafé. Deras första fall gäller en make som misstänker sin hustru för otrohet. Men utredningsarbetet går fruktansvärt snett och får gruvliga konsekvenser. Plötsligt befinner sig Hari mitt i en bisarr medicinsk thriller med skillnaden att istället för att utföra diverse hjältedåd håller han på att bli ett offer för en mordisk global maffia. Operation: Operation är den efterlängtade fristående uppföljaren till svenskfinskindiske, Augustprisnominerade kultförfattaren Zac O Yeahs mycket kritikerrosade detektiv roman Operation Sandalwood (2013) som kallades för»en frisk fläkt som blåser in över det svenska deckarlandskapet«(corren) och»en underbar bok«(aftonbladet). Böckerna tar med läsaren till en värld som är märklig, färggrann, stundtals brutal och grotesk, men också full av humor och oemotståndliga vardagshjältar. HARI MAJESTIC Författare: Zac O Yeah Titel: Operation: Operation ett sjukt uppdrag för Mr Majestic Omslag: Elina Grandin Format: 151 x 226, inb. Antal sidor: ca 350 Utkommer: mars ISBN: Finns även som e-bok ZAC O YEAH har skrivit reseklas siker som Guru!, kultböcker som Tandooriälgen, samt fackboken Mahatma! som nominerades till Augustpriset. Han är född i Finland, uppvuxen i Göteborg, och nuförtiden bosatt i Bangalore i Indien.

17 POCKET 17 Ut ur Kalahari Pekingsyndromet Författare: Lasse Berg Titel: Ut ur Kalahari Omslag: Frida Eriksson Format: storpocket Antal sidor: 374 UTKOMMER: mars ISBN: Författare: Ola Wong Titel: Pekingsyndromet Omslag: Conny Lindström Format: storpocket Antal sidor: 296 Utkommer: april ISBN: »Borde läsas av alla människor. För den handlar om oss. Var vi kommer ifrån, hur våra liv har utvecklats under tusentals år och hur våra drömmar om det goda livet ser ut i dag. Lasse Berg är ett enmansuniversitet. Och de kunskaper han förmedlar ytterst tänkvärda och kloka som att människan i grunden är god.en spännande och upplysande resa, styvt upplagd och oavbrutet intressant.«svenska DAGBLADET»Det här är bland det absolut bästa man kan läsa om man vill komma in i och förstå det här jättelika landet.«gomorron SVERIGE, SVT AFTONBLADET»En utomordentlig Kinaskildring.Verkligt läsvärd.«göteborgs-posten GÖTEBORGS-POSTEN

18 POCKET 18 Generation Ego Författare: Ana Udovic Titel: Generation Ego Omslag: Elina Grandin Format: pocket Antal sidor: 298 Utkommer: mars ISBN: »En sympatisk och angelägen bok, vars främsta förtjänst är att den tar ett brett grepp på barnuppfostran och utbildning.«d A GE NS NY HE T E R»Ana Udovics bok är en stridsskrift för en annan sorts politik. Den där barn får vara barn, oavsett om de är företagsamt driftiga, nyfikna eller bara lite udda.«expressen Den solidariska genen Författare: Göran Greider Titel: Den solidariska genen Omslag: Love Antell Format: pocket Antal sidor: 248 Utkommer: april ISBN: »Den solidariska genen är ett uttryck för denna nyfikenhet och bygger så vidare på det som inleddes av Lasse Berg. Och det som gör just Göran Greider till en omistlig författare är att poeten i honom sitter i samma bänk som den politiske predikanten. Båda är förtvivlade. Och upprymda.«s V E N S KA DA G B L A DE T

19 POCKET 19 Araben Smärta Författare: Pooneh Rohi Titel: Araben Omslag: Sara R. Acedo Format: pocket Antal sidor: 282 Utkommer: januari ISBN: Författare: Kjell Eriksson Titel: Smärta Omslag: Niklas Lindblad Format: pocket Antal sidor: 364 Utkommer: april ISBN: »Med Araben har Pooneh Rohi uppnått det som många författare nog skulle ge sin högra arm för: hon har fått mig att känna igen mig i något jag aldrig själv har upplevt.det är bara att buga och tacka för att Kjell Eriksson hittade inspiriation till nya romaner när han flyttade till Brasilien. Och som han skriver! Det är få romaner jag har läst på senare tid som kommer i närheten av den här.«svenska DAGBLADET GEFLE DAGBLAD»Den starkaste svenska debutromanen på länge.«expressen»en av vårens bästa romaner.«aftonbladet»smärta är en perfekt deckare med hett temperament och iskall klarhet. / / Kjell Erikssons Smärta är vårens bästa kriminalroman..«arbetarbladet

20 GALAGO 20 F O T O : C AISA B R O M B E R G Iggy 4-ever från den prisbelönade serieromanen Nattbarn är tillbaka! Iggy går fortfarande i åttan och hatar sitt liv. Skolan är tråkig, killarna är störiga och relationen till bästa kompisen Julle blir allt mer komplicerad. Till råga på allt tappar hon sin smartphone i ett handfat fullt med vatten, och försöken att torka den leder bara till att även mammas mikrovågsugn går sönder. Iggys mamma är mer intresserad av att finna sig själv och gå på salsakurs än av att lösa sin dotters problem, så Iggy försöker dra in pengarna hon behöver genom att sälja mammans gamla saker på Blocket. Samtidigt blir hon och Julle kompisar med ett gäng från nian, och en ny rivalitet blossar upp där Iggy blir pinsamt medveten om hur fel hon är, smartphonelös och med en mamma som inte har koll på någonting. Iggy måste hitta en väg ut ur sin situation, och på Valborgsnatten ställs allt på sin spets. I Nattbarn, som belönades med Urhunden för 2013 års bästa svenska seriebok, fick vi lära känna Iggy en kantig tonåring med AC/DC -keps som utstrålar lika delar osäker het och integritet. Många läsare tog henne till sina hjärtan, och nu får vi äntligen följa hennes vidare öden i den fristå ende fortsättningen Iggy 4-ever. HUVUDPERSONEN Författare: Hanna Gustavsson Titel: Iggy 4-ever Omslag: Hanna Gustavsson Format: 170 x 240, mjukband Antal sidor: 208 Utkommer: april ISBN: HANNA GUSTAVSSON är född 1985 och uppvuxen i Solna. Hon har studerat Grafisk design och illustrations masterprogram Storytelling på Konstfack. Hon arbetar med illustration och serier och bygger saker ibland. Debutboken Nattbarn, den första boken om Iggy, innebar hennes genombrott som serieskapare.

21 GALAGO 21 F O T O : LU DVIG T R O L L AR E Kurs i självutplåning några veckors sommarkurs i clown teater. Hon vill komma bort från stan, bort från allt jobbigt. Vad hon inte vet är att det kommer att bli en omtumlande upplevelse som förändrar saker för alltid, när den mysiga stämningen kursdeltagarna emellan förbyts i vuxenmobb ning och maktfullkomlighet. Men Maria är trött på att knyta näven i fickan och bestämmer sig för att slå tillbaka på sitt eget vis. Kurs i självutplåning samlar förutom den albumlånga titelserien en rad berättelser av Henrik Bromander där livet ställs på sin spets och blir till blixtrande allvar. Han skildrar arbete, ensamhet och kamp som ingen annan i Seriesverige idag. Tidigare har han bland annat gjort den kritikerrosade serieromanen Smålands mörker, som tilldelades Urhunden som 2012 års bästa svenska seriebok och även har dramati serats. Senast var han aktuell med romanen Riv alla tempel. MARIA SER FRAM EMOT Om Smålands mörker:»ytterst är det här en berättelse om klassamhällets brutalitet.«dagens NYHETER»I sin realistiska råhet ligger den chockerande rätt i tiden och blir en psykiskt påfrestande sidvändare.«aftonbladet Författare: Henrik Bromander Titel: Kurs i självutplåning Omslag: Henrik Bromander Format: 170 x 240, mjukband Antal sidor: ca 250 Utkommer: april ISBN: HENRIK BROMANDER, född 1982, bor i Malmö. Han är serietecknare och författare och har medverkat i bland andra Galago, Arbetaren och Konstnären samt givit ut fyra seriealbum, en roman och två novellsamlingar.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi

Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Läsnyckel Drakula- klubben och spöket av Sissel Dalsgaard Thomsen illustrationer av Rasmus Bregnhøi Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor Orgelbyggaren av Robert Åsbackas är en av de första återberättade finlandssvenska böckerna. Bosse Hellsten har återberättat romanen som kom ut år 2008. Orgelbyggaren handlar om Johannes Thomasson, en äldre

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården SPÖKHISTORIER Vi kommer att fortsätta svensklektionerna med ett arbete kring spökhistorier. Vi kommer att läsa spökhistorier, rita och berätta, se en film samt skriva en egen spökhistoria. Spökhistorierna

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR?

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 1 VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Självförtroendet är människans inre bild av sig själv. Man är sådan som man tror sig vara. Självförtroendet är alltså ingen fysisk storhet

Läs mer

Fackbok (barn & ungdom)

Fackbok (barn & ungdom) Äntligen är vi åter med nya boktips lagom till sportlovet. Hoppas alla lässugna får möjlighet att läsa lite nya böcker nu när ni är lediga. Denna gång tipsar vi om lite nytt lättläst och annat smått och

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

http://dencyklandebibliotekarien.wordpress.com/

http://dencyklandebibliotekarien.wordpress.com/ Professorn vars specialområde är idrottspsykologi skriver om vilka val man gör i livet och hur man kan lära känna dina drivkrafter och identifiera de motkrafter som hindrar en från att göra det man brinner

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra

HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014. Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett nytt imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra Ett imprint för crossover och romaner som har det där lilla extra HÖSTEN 2014 HÖSTEN 2014 KANSKE ÄR DET ALLT DU BEHÖVER VETA E. LOCKHART

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information till dig som är förälder till ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 2 Text: Kerstin Österlind, kurator, Skånes universitetssjukhus

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler En lättläst bok med tilltalande layout. Författarna skriver om barnets utveckling och omvårdnad, med tips om t.ex. amning, sömn, tandborstning

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap }

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap } { ledarskap } VAD HAR PERSONER SOM WALT DISNEY, OPRAH WINFREY, STEVE JOBS OCH ELVIS PRESLEY GEMENSAMT? JO, DE HAR ALLA MISSLYCKATS. VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! V isste du att de flesta framgångsrika

Läs mer

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass.

Vi hoppas att du ska ha nytta av handledningen. Välj det som passar dig och din klass. 1 Att vara jag Text och bild Anna Höglund I Att vara jag får vi möta Rosa 13 år. Rosa vill inte se sig själv utifrån, genom någon annans ögon. Hon vill se själv och söker förklaringar. Hur ser det ut egentligen?

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje!

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! 1 Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! Lärarhandledningen är gjord i mars 2014 av Lena Nilsson

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING

FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING A FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING TILL INTERVJUPERSONEN: Om Ni är man, svara på frågorna i GS1. Om Ni är kvinna, svara på frågorna i GS2. GS1. MÄN: Här beskrivs kortfattat några personers egenskaper.

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Nypon förlag. Skölden. Läsförståelse. Elevmaterial NIKLAS KROG SIDAN 1. Namn: Detta hände i bok 1, Karavanen

Nypon förlag. Skölden. Läsförståelse. Elevmaterial NIKLAS KROG SIDAN 1. Namn: Detta hände i bok 1, Karavanen NIKLAS KROG SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Detta hände i bok 1, Karavanen 1. Var bodde Traz? 2. Vad hände en dag? 3. Vem är Krom? Beskriv honom. 4. Vad gjorde karavanen? 5. Traz flydde. Vad hände?

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta Om lilla mig många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta "Märkligt att man kan sakna någon så ofantligt mycket. Någon som egentligen aldrig tidigare existerat. En gång var det bara du

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter 1 Det här är Barnombudsmannens skrift om Konventionen om barnets rättigheter omskriven till lättläst. Thomas Hammarberg har skrivit texten. Lena

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt Arbetsmaterial LÄSARE Det sista slaget Författare: Tomas Dömstedt Bakgrund Det här materialet hör till boken Det sista slaget som är skriven av Tomas Dömstedt. Materialet är tänkt som ett stöd för dig

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste.

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste. 1 Ditt liv din historia Ditt liv är viktigt och har stor betydelse för alla omkring dig! Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och

Läs mer

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen S A G O Tales for everybody! R K O N S T S A G O R HC:Andersen HC Andersen föddes år 1805,när han var 17 år gick han i en skola för barn,han blev mobbad för att han var så lång och klumpig. Därför skrev

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Barn i familjer med knapp ekonomi. 2009-04-07 Anne Harju 1

Barn i familjer med knapp ekonomi. 2009-04-07 Anne Harju 1 Barn i familjer med knapp ekonomi 2009-04-07 Anne Harju 1 Bakgrund - Samhällelig debatt om barnfattigdom. - Studier talar ofta om barn, inte med. - Omfattning och riskgrupper i fokus. - År 2005: Malmö

Läs mer

En liten bok om #NÄTKÄRLEK

En liten bok om #NÄTKÄRLEK En liten bok om #NÄTKÄRLEK Vi behöver mer nätkärlek! Kommentarer som smärtar. En bild som sprids. En grupp du inte får vara med i. Eller meddelanden fyllda med hat och hot. Kränkningar på nätet tar många

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer

Sammanfattning av programmet UID FutureMap

Sammanfattning av programmet UID FutureMap Sammanfattning av programmet UID FutureMap Världen behöver en ny, socialt hållbar arbetsmodell. Människans fria, trygga medvetande och hälsa skadas av de ekonomiska modeller, som styr världen sedan flera

Läs mer

Nordiska museets julgransplundring 2006

Nordiska museets julgransplundring 2006 Nordiska museets julgransplundring 2006 Sånglekar2 När vi sjunger och dansar kring granen håller vi liv i en väldigt gammal tradition som är känd i varje fall från början av 1600-talet. Den äldsta uppgiften

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA

Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA Kapitel 1. Lotten Min lott var väl synlig. I varje fall stack den ut. I varje fall tyckte jag det. Ingen annan hade golfbyxor i skolan (inte

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa VILL KUNNA SÄGA FÖRLÅT Text: Caroline af Ugglas Vill kunna säga Att jag behöver dig, att jag behöver dig Alla gånger vi bråkat,

Läs mer

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 10: Kärlek, sex och relationer ungdomar och sex

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 10: Kärlek, sex och relationer ungdomar och sex Värdegrunds-sfi Elevhäfte 10: Kärlek, sex och relationer ungdomar och sex Av Karin Håkanson, Linnea Martinsson, Ulrika Haglund och Hanna Damber Sfi-lärare på Folkuniversitetet Folkuniversitetet är ett

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

Vilsen längtan hem. Melissa Delir

Vilsen längtan hem. Melissa Delir Vilsen längtan hem Melissa Delir MELISSA DELIR IDROTT OCH HÄLSA LÄRARE 3 BÖCKER & METODMATERIAL Vilsen längtan hem, Tack för att du finns, Du är född till att göra skillnad. Melissa Delir O O O JAG LYCKADES!

Läs mer

En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början.

En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början. Trygg hamn En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början. Kanske kommer våra barn att möta en tuff värld men inte desto mindre kan vi lära dem att bemöta den. Eva Träff Trygg hamn Copyright

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman GRANNEN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen Innehållsfrågor till boken Hungerspelen 1. Beskriv Katniss Everdeen så utförligt du kan. 2. Varför är hon så duktig på att jaga? 3. Vem är Prim och varför heter hon så? 4. Berätta hur det ser ut och fungerar

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

andra... då vill den andra personen plötsligt träffa dig igen.

andra... då vill den andra personen plötsligt träffa dig igen. Högkänslighet Comfort Zone, november 2008 Copyright 1999-2010 Elaine N. Aron, Ph.D. All rights reserved Copyright 2012 den svenska översättningen EM Bruhner. Alla rättigheter reserverade Fler artiklar

Läs mer

Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008

Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008 Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008 Den äldsta benämningen på sånglekar är»jullekar«. Carl von Linné skrev för 275 år sedan ner texten och leksättet till sex lekar som han kallade»dahlflickors

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Det börjar en ny kille i Antons klass. Han heter Said. Said kommer från Irak. I Irak är det krig. Därför har Said, och hans familj, flytt till Sverige. Anton och Olle tar hand

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Fotograferingar Produkter

Fotograferingar Produkter Fotograferingar Produkter Att investera i minnen Jag fotograferar alltid med fokus på känsla. Min bildstil är ljus men något dämpad, lite drömsk och pastelligt färgglad. Jag skapar alla mina bilder med

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKOD STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER I

Läs mer

Barn och skärmtid inledning!

Barn och skärmtid inledning! BARN OCH SKÄRMTID Barn och skärmtid inledning Undersökningen är gjord på uppdrag av Digitala Livet. Digitala Livet är en satsning inom Aftonbladets partnerstudio, där Aftonbladet tillsammans med sin partner

Läs mer

När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede.

När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede. När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede. Peter Strang, överläkare, professor i palliativ medicin Karolinska Institutet, Stockholm Stockholms

Läs mer

Det mystiska huset Av Petter Lidbeck

Det mystiska huset Av Petter Lidbeck 1 2 Det mystiska huset Av Petter Lidbeck Tyra och Siri är enäggstvillingar och ändå så olika som två människor kan vara. De går i samma klass som sin bästis, Pella, som är berättaren i deckarserien Tre

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer