SKÖNLITTERATUR. Himlen bar inga moln Doris Dahlin 12. Efter Ekot Olivia Bergdahl 13. Och runt mig faller världen Marit Sahlström 14

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKÖNLITTERATUR. Himlen bar inga moln Doris Dahlin 12. Efter Ekot Olivia Bergdahl 13. Och runt mig faller världen Marit Sahlström 14"

Transkript

1 Våren 2015

2 Innehåll FACKLITTERATUR Medan jag var ung Yvonne Hirdman 4 Sammansvärjningen Joel Dahlberg 5 Nazismen i Sverige Heléne Lööw 6 Vårt inre Afrika Lasse Berg 7 Cykla Maja Lagercrantz & Lina E. Johansson 8 Göra män Mats Söderlund 9 Språnget ut i friheten Birgitta Holm 10 All set for action Rebecca Vinthagen & Edda Manga (red.) 11 SKÖNLITTERATUR Himlen bar inga moln Doris Dahlin 12 Efter Ekot Olivia Bergdahl 13 Och runt mig faller världen Marit Sahlström 14 Store bror Lionel Shriver 15 Operation: Operation Zac O Yeah 16 POCKET Ut ur Kalahari Lasse Berg 17 Pekingsyndromet Ola Wong 17 Generation Ego Ana Udivic 18 Den solidariska genen Göran Greider 18 Araben Pooneh Rohi 19 Smärta Kjell Eriksson 19 GALAGO Iggy 4-ever Hanna Gustavsson 20 Kurs i självutplåning Henrik Bromander 21 Persepolis Marjane Satrapi 22

3 Ny vår! DET MÖRKNAR DÄRUTE när jag skriver detta. Sverige demokraterna har stärkt sina positioner, nazisterna marscherar på våra gator, medeltemperaturen på jorden stiger, glaciärer och polarisar smälter, Västmanland stod i brand i somras och hösten dundrar in med regn och storm precis nu. Smattrandet mot takkupolen ovanför mitt huvud och ljudet från tangenterna sammanfaller och i det läget ska vi ändå försöka se en ny vår nalkas. Något gott är att vi vill begripa varför vi står där vi står just nu. Vi på Ordfront märker av detta, både vad gäller skönlitteratur och fackböcker. I en föränderlig, ibland hotfull värld söker folk svar. Det ser vi på vår bokförsäljning och på debatter och diskussioner det går bättre för de små och medelstora förlagen. Vi som länge jobbat i lite motvind med våra viktiga böcker ser nu en ljusning. Kanske är topplistorna mindre viktiga, kanske söker läsarna något annat. Klimathotet, den växande fascismen i Europa, SD :s framgångar i Sverige, de ökande klasskillnaderna, klyf tan mellan fattiga och rika länder det är mycket som många söker svar på. Och vi på Ordfront vill förstås fortsätta delta och hjälpa till i det sökandet. pelle andersson F örläggare och VD»I en föränderlig, ibland hotfull värld söker folk svar.«

4 FACKLITTERATUR 4 F O T O : LO T TA T Ö R N R O T H Medan jag var ung Det är som att infria ett löfte till det unga jaget: att skriva den här boken. Boken om mig själv. En ego-historia tänker jag. Inte memoarer. Historia med egot i centrum men också världen som egot bor i, påverkas av, slåss emot. Ett Sverige från 40-tal till 90-tal, ett Sverige där kvinnors liv förändras från ett slags påbjuden husmoderlighet till allt större frihet och allt större ja, vad? Både rädsla och nänujävlarskanifåsepåfan. Jag är född 1943 mitt under kriget, av en utländsk mamma som flytt nazism och kommunism och en supersvensk pappa med rationalism och perfektionism som ledord. Jag var usel i skolan. Jag fick barn innan det fanns p-piller eller fri abort. Jag ramlade motvilligt in i den helmanliga akademiska världen och blev mot alla odds professor. Ack, mitt livs teman tar form där jag lägger mitt liv tillrätta: längtan efter kärlek (och sex), längtan efter att erkännas som en riktig människa, längtan efter att skriva. Och det blev ju bra. Ett slags happy ending än så länge. Medan jag var ung är Yvonne Hirdmans självbiografi. Det är en rapp och humoristisk skildring av en person som ofta står mitt i striden, inte skyr konflikter och nästan alltid befinner sig i händelsernas centrum. Historien om ett spännande liv fyllt av kamp för kvinnans rättigheter. Författare: Yvonne Hirdman Titel: Medan jag var ung. Egohistoria från 1900-talet Omslag: Sara R. Acedo Format: 151 x 226, inb. Antal sidor: ca 350 Utkommer: mars ISBN: YVONNE HIRDMAN var tidigare professor i kvinnohistoria vid Göteborgs universitet och därefter professor i genushistoria vid Stockholms universitet. Hon är nu verksam på samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola. Hon har i många år forskat om välfärdsstat och genus ordning och skrivit en rad böcker, bland andra Augustprisvinnaren Den röda grevinnan, Det tänkande hjärtat och Gösta och genusordningen.

5 FACKLITTERATUR 5 Sammansvärjningen FOTO: JOSÉ FIGU ER OA DEN SVENSKA FONDBRANSCHEN är en av finansvärldens mest spektakulära framgångssagor. För 35 år sedan hade svenska folket några få miljarder placerade i fonder. Den summan har idag vuxit till ofattbara miljarder kronor och i princip varje vuxen svensk har pengar i en fond. De fyra storbankerna är helt dominerande och fond sparandet är därmed en av deras allra största kassakor; spararna betalar avgifter på långt över 20 miljarder kronor per år. Men de svenska bankerna har byggt sina makalösa framgångar på en väl kamouflerad bluff. I Sammansvärjningen går Joel Dahlberg på djupet och tar fram tidigare okända uppgifter om en korrupt bransch. Boken visar hur bankdirektörerna är beredda att dölja, vilseleda och ljuga för att upprätthålla bilden av att man levererar något av värde till spararen. Försvinnande få av bankernas fonder lyckas nämligen med målet att slå en bil ligare indexfond. Det här är väl känt i bankernas toppskikt, men man håller tyst om det eftersom det skulle innebära många miljarder kronor mindre i vinst om man sade som det är. Med andra ord en omfattande sammansvärjning av bankdirektörer riktad mot deras kunder. I kontrast till storbankernas fondkulisser presenterar Joel Dahlberg också ett antal exempel på mindre fondbolag som lyckats där bankerna misslyckats och i intervjuer berättar några av Sveriges främsta fondprofiler hur de burit sig åt. Författare: Joel Dahlberg Titel: Sammansvärjningen så luras 5 miljoner svenska fondsparare Omslag: Eva Jais-Nielsen Format: 135 x 210, inb. Antal sidor: ca 250 Utkommer: april ISBN: JOEL DAHLBERG är ekono- mijournalist på SvD och har tidigare granskat den svenska finansbranschen i de hyllade och framgångsrika böckerna Bankbluffen och Pensionsbluffen.

6 FACKLITTERATUR 6 F O T O : AN GELIC A ZAN DER Nazismen i Sverige NÄR DEN EKONOMISKA KRISEN fördjupats och på sina håll permanentats börjar militanta nationalistiska rörelser runt om i Europa att åter mobilisera i större skala. Heléne Lööw har under senare år närstuderat dessa grupperingar, som vuxit fram i en bred vit makt-miljö som väldigt få har inblick i. Det är en komplex värld av ställningskrig, tillfälliga allianser och direkta konfrontationer såväl med andra militanta grupper som med poliser, anti-fascister och det omgivande samhället. Under de senaste åren har till exempel Svenska motståndsrörelsen byggt upp baser på mindre orter i Sverige där de driver ett intensivt propagandaarbete, utför våldsamma gatuaktioner och sprider skräck genom sin blotta närvaro. Dessa rörelser ingår i ett internationellt nätverk och i 2014 års val lyckades de också på många håll kuppa sig in i olika kommunfullmäktige. I takt med att samhället dragit sig tillbaka eller inte ansett sig ha råd att upprätthålla vissa verk samheter har vit makt-rörelserna kunnat stärka sig genom att reparera lekplatser, starta medborgargarden och liknande. Svenska motståndsrörelsen, Svenskarnas Parti och andra vit makt-organisationers närvaro är allt mer påtaglig och de blir allt starkare. Med Heléne Lööws bok Nazismen i Sverige tas de första stegen för att vi ska kunna förstå hur denna utveckling gått till och hur vi ska gå tillväga för att bemöta och bekämpa dessa grupper. Titel: Nazismen i Sverige Omslag: Elina Grandin Format: 135 x 210, inb. Antal sidor: ca 300 Utkommer: 7 maj ISBN: Finns även som e-bok HELÉNE LÖÖW har tidigare gett ut böckerna Nazismen i Sverige och Nazismen i Sverige Hon är filosofie doktor och har varit överintendent och chef för Forum för levande historia. Nu forskar hon uteslutande på nazistiska och nationalistiska rörelser.

7 FACKLITTERATUR 7 F O T O : C AR L DO U G L AS Vårt inre Afrika på jorden har pågått i årmil joner så kan Lasse Bergs vandring genom Afrika te sig kort men de senaste decennierna har han undersökt männi skans utveckling och givit ut tre stora böcker Gryning över Kalahari, Skymningssång i Kalahari och Ut ur Kalahari. I Vårt inre Afrika får vi följa Lasse Berg (text) och Carl Douglas (foto) under deras film- och fotoexpeditioner under de senaste åren genom Afrika i den mänskliga evolutionens spår. En enastående vacker, rolig, spännande och lärorik be rättelse. Lasse Berg är en skicklig pedagog och även i detta fyrfärgspraktverk står lärdomen i första rummet precis som i de tidigare böckerna. Den samarbetande, goda och babblande arten som vi kallar människa har Lasse Berg skrivit om hela tiden. Nu får vi se den i helfigur i arbete och vila. Vid lägereldar, på vandringar med bushmännen, bland regnskogens apor vid stränder och på savanner. Läs om hur antalet språk påverkar samlevnaden, om societetshustrun som räddar Kongo-Kinshasas tjuvjagade bonoboer och om hur hjärnforskningen kommit fram till likheter i reaktioner mellan bonoboer och människor som upplevt liknande trauman. Vårt inre Afrika är en bok för dig som vill veta vad en upptäcktsresande gör och en bok om en människa som alltid gjort precis det han älskar mest av allt. OM MÄNNISKANS VANDRING Författare: Lasse Berg Fotograf: Carl Douglas Titel: Vårt inre Afrika Upptäcktsresor Format: 190 x 250, inb. Omslag och formgivning: Eva Jais-Nielsen Antal sidor: ca 250, 4-färg Utkommer: maj ISBN: LASSE BERG har i femtio år be skrivit världen för oss i böcker, tv-filmer, reportage och radio program. När Lasse Berg inte skriver, reser eller bedriver fågelskådning, jagar han land och rike runt och föreläser oförtröttligt inför de mest otippade församlingar. Vilar ut gör han vid enstaka tillfällen i en idyllisk sydfransk by.

8 FACKLITTERATUR 8 Cykla Los Angeles och Bogotá i städer över hela världen väljer fler och fler att cykla. När stillasittande tar fler liv än rökning, jorden hotas av klimat förändringar och städernas trängsel är akut blir cykeln en del av lösningen. Arkitekter, planerare och politiker sneglar längtansfullt på alternativ till städer som i hundra år anpas sats efter bilens behov. New Yorks avenyer har ersatt bilfiler med cykelbanor, Amsterdam och Köpenhamn invaderas av stadsplanerare som vill kopiera framgångsreceptet och få invånarna att börja cykla. Också i Sverige sjunger de flesta politiker cyklandets lov. Fast i praktiken fortsätter det mesta som under bilens glansdagar. Bara en bråkdel av trafiksatsningarna läggs på cykling. Men faktum kvarstår cykling har blivit en folk rörelse och en livsstil som kan påverka samhället i positiv riktning på fler än ett sätt. I Cykla tar journalisterna Maja Lagercrantz och Lina E. Johansson ett brett grepp om fenomenet cykling. De berättar om cykelns historia, psykologi och ekonomi. De träffar stadsplanerare, forskare och vanliga cyklister, deltar i manifestationer och hittar internationella förebilder och skräckexempel. STOCKHOLM, THESSALONIKI, Författare: Lina E. Johansson och Maja Lagercrantz Titel: Cykla Omslag: Elina Grandin Format: 165 x 210, inb. Antal sidor: ca 200 Utkommer: april ISBN: MAJA LAGERCRANTZ har arbetat som journalist i tio år, framför allt som samhälls reporter inom public service på program som Kaliber, Ekot, P1-morgon, Rapport och Aktuellt. LINA E. JOHANSSON är frilansreporter för främst kultur- och samhällsprogram i Sveriges Radio. Hon har gjort dokumentärer och jobbat med program som Cykla i P1 och Hångla i P3.

9 FACKLITTERATUR 9 F O T O : IDH A L I N DH AG Göra män men ändå. Föds du till pojke ska du böjas. Härdas. Formas. Göras till man. Hemma i köket, på dagisgården och i skolan jagas pojkar av hårda ord, testas i maktlekar och mobbas till underkastelse. Gråt inte, slå tillbaka, ställ dig upp, var inte en kärring, en bög, en fjolla. Var en man. Men pojkar är lika kreativa, intuitiva och lyhörda som flickor. Pojkar gråter, leker och är känslosamma och sponta na. Pojkar vill vara fina, ha vackra kläder, färger, smycken. Pojkar är empatiska. När samhället strävar efter att göra pojkar till män, kanske till och med alfahannar, tas allt detta ifrån dem, eftersom de tränas att bortse från smärta och sorg. Göra män är en bok om kriget mot pojkarna. Om att göra pojkar till traditionella män. Men det är också en bok om män som kämpar emot detta. Som tycker pojkar har lika stor rätt till kärlek, närhet, relationer och känslor. Män som vet att det finns en djupare tillfredsställelse att erövra bortom löftet om makt, sex och pengar. Män som prövat på och erfarit vad det kan vara att älska, vara närvarande, lyssna, förändras och möta både sig själv och sina med människor. ÅRET ÄR 2014, Författare: Mats Söderlund Titel: Göra män Omslag: Lotta Kühlhorn Format: 135 x 210, inb. Antal sidor: ca 200 Utkommer: februari ISBN: MATS SÖDERLUND är poet och har publicerat åtta diktsamlingar, essän Göra kärlek och romanen Observatoriet. Han är också socionom och en framträdande samhällsdebattör. Litteratursidan Bokhora om Göra kärlek:»obligatorisk läsning i de hushåll som verkligen VILL leva jämställt. På riktigt. Och för de som TROR att de gör det. På riktigt.«

10 FACKLITTERATUR 10 F O T O : M ALIN H O E L STAD Språnget ut i friheten när man läser en bok? Vilka energier förlöses? Hur går det till när konst blir revolt och frihet? Birgitta Holm har arbetat som litteraturforskare i över femtio år och funderat kring vad konsten har att ge oss. En personlig kanon har utkristalliserat sig. Ett eget förråd av minnen, där den förlösande frihetskänslan är avgörande. I Språnget ut i friheten återvänder Birgitta Holm till de stora böckerna, filmerna och sångerna som format henne som människa. Visor av Bellman, Sjöberg, Ferlin, Taube. Franska, engelska eller amerikanska filmklassiker som De 400 slagen, Långdistanslöparens ensamhet och Butch Cassidy och Sundance Kid. Stilbildande romaner som James Joyces Odysseus och Virginia Woolfs Mrs Dalloway. Men också mer överraskande verk som filmen Dirty Dancing här granskad av en som ägnat sina senaste decennier åt pardans, eller författaren Sami Saids böcker. Birgitta Holm vandrar med yrkeskunnig blick genom ver ken. Lyfter fram, visar på, kommenterar. Men framför allt läser hon med lust. En lust som väcker lust att följa henne i språnget. VAD HÄNDER Författare: Birgitta Holm Titel: Språnget ut i friheten om ögonblicket då konsten blir revolutionär Omslag: Kerstin Hanson Format: 125 x 175, inb. Antal sidor: ca 200 Utkommer: februari ISBN: Finns även som e-bok BIRGITTA HOLM är svensk författare och professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. Hon har skrivit om flera kvinnliga författarskap, däribland Fredrika Bremer, Selma Lagerlöf, Sara Lidman, Victoria Benedictsson och Rut Hillarp, och även i essäboken Tusen år av ögonblick från den heliga Birgitta till den syndiga. Hon är också verksam som kritiker och essäist i tidskrifter och dagspress liksom i radio och tv.

11 FACKLITTERATUR 11 All set for action ALL SET FOR ACTION REBECCA VINTHAGEN & EDDA MANGA (Red.) kraftsamling under det gångna året har varit enorm i Sverige och runt om i världen. I Malmö hölls en stor nordisk kvinnorättskonferens i juni och samtidigt samlades aktivister på Feministisk Festival i samma stad Malmö kokade av aktiviteter och enga gemang. Med utgångspunkt i dagens breda feministiska rörelse och med nedslag från händelserna i Malmö presen teras en antologi över möjliga feministiska framtider. Flera framträdande personer har blivit inbjudna att reflektera och visionera kring hur denna framtid skulle kunna se ut, till ex empel Cynthia Enloe, Soraya Post, Tiina Rosenberg, Foujan Rouzbeh, Catherine MacKinnon, Amina Wadud, Paulina de los Reyes, Maud Eduards, Fakra Salimi och Katrine Kielos. Resultatet är en bok som är lika peppande, mångsidig och uppmanande som feminismen själv. DEN FEMINISTISKA RÖRELSENS Huvudredaktör: Rebecca Vinthagen Redaktör: Edda Manga Titel: All set for action Formgivning: Sepidar Hosseini och Moa Schulman Format: 135 x 190, illustrerad Antal sidor: ca 200 Utkommer: februari ISBN: REBECCA VINTHAGEN och EDDA MANGA är redaktörer för All Set for Action som görs av Settings Normkreativa möjligheter, i samarbete med Feministiskt Perspektiv.

12 SKÖNLITTERATUR 12 F O T O : U LL A M O N T ÁN Himlen bar inga moln Himlen bar inga moln så starka att de förmådde bära allt detta. När man en gång förstått att livet ändras i det hastiga ögonblickets till synes slumpvisa val, blir livet sedan aldrig likadant. författaren Maria återvänder till den norrländska hemstaden och barndomsvännen Britt-Inger som blivit kvar. Maria lever ett tryggt liv med sina böcker, mannen Peter, hans son Rasmus och så katten. Hon trivs i det, vill inte att det ska förändras. Britt-Inger har ett helt annat liv. Hennes tonårsdot ter Tove har dragit sig undan in i sitt mörker och med maken Bengt blir det på sin höjd ett gräl men mest är det tyst där vid köksbordet. Och nu har Britt-Inger bett sin gamla vän hjälpa henne med dottern. Men mötet och minnena blir inte som någon av dem tänkt sig. Himlen bar inga moln är en historia om vänskap och kärlek men också om hur övergrepp och skam formar oss och våra relationer. Det handlar om sprickor som inte går att fylla igen och om hur historien hinner ikapp och blir lika betydande nu som då. DEN FRAMGÅNGSRIKA Författare: Doris Dahlin Titel: Himlen bar inga moln Omslag: Sara R. Acedo Format: 135 x 210, inb. Antal sidor: ca 250 Utkommer: mars ISBN: Finns även som e-bok DORIS DAHLIN är en mästare i konsten att skapa starka relationsdramer mitt i en ytterst igenkännbar och påtaglig vardag och Himlen bar inga moln för tankarna till klassiska svenska berättare som Elsie Johansson, Inger Alfvén, Kjell Johansson och Moa Martinson. Hon har tidigare gett ut romanerna Skammens boning, Vi vet nog vem du är och Till mamma på mors dag. Hon har även skrivit fackboken Drunkna inte i dina känslor tillsammans med Maggan Hägglund.

13 SKÖNLITTERATUR 13 DEB UT F O T O : LU DVIG DU R E G ÅR D Efter Ekot Idag är det den 8 juni Det har gått 621 dagar sedan jag och Sam träffades första gången. Jag har räknat. Det är klart jag har räknat. Fanny har åkt till sin mormor på Västgötaslätten, för hennes mormor vet ingenting om vad som har hänt. Hon bara plockar sina vinbär och anar inte hur lätt allt går åt helvete. Hur enkelt det är att komma så nära någon att den plötsligt har all makt att göra en illa. Hur det är att inbilla sig att om man bara älskar tillräckligt, om man bara räknar och memorerar och ser till att aldrig missa en Ekot-sänd ning, så ordnar livet upp sig till slut. Men Fanny vet. Hon har försökt att göra allt rätt. Nu försöker hon inte längre. Medan sommaren mognar utanför fönstret kan Fanny och hennes mormor långsamt mötas i en erfarenhet som ingen av dem vågar uttala. Efter Ekot är en roman om att göra våld på sig själv för kärleks skull. Det är en ärlig och poetisk text som fastnar och lämnar spår på samma sätt som ett knytnävsslag. Författare: Olivia Bergdahl Titel: Efter Ekot Omslag: 2typer Format: 125 x 175, inb. Antal sidor: ca 200 Utkommer: februari ISBN: OLIVIA BERGDAHL (född 1989) blev 17 år gammal svensk mästare i Poetry Slam, och sedan världsfyra året därpå. Hon har tidigare gett ut diktsamlingen Demo samt, med stråkkvartetten Olivias Poesiorkester, skivan Eldorado. Efter Ekot är hennes första roman.

14 SKÖNLITTERATUR 14 F O T O : PR I VAT Och runt mig faller världen DEB bor Ett med sina föräldrar och tre småsystrar. De springer vilt på grusvägarna. De matar kaninen. De åker ut till ön på sommaren. Allt är som det ska vara. Ingen av dem anar det mossgröna mörkret som närmar sig, som bäddar in deras hus och plötsligt förvandlar dem till en familj som präglas av sjukdom och död. En familj som slåss för att överleva. Ett står mitt i och ser sina systrar blekna bort, ser föräld rarna jaga efter räddning, brottas med skulden som tär på dem alla. Hon kämpar för att hålla sig kvar i livet, trots att det inte blev som hon tänkt. Vad händer när de man älskar inte längre vill leva? Vad händer när de man älskar vill leva men inte får? Kan man stå kvar när världen faller? Och runt mig faller världen är en insiktsfull, försonande och fruktansvärt berörande bok om vad som händer när den värsta sorgen drabbar oss. Den handlar om allt vi inte kan skydda oss mot, om att leva i skräck för att de man älskar ska dö ifrån en, om hopp och oändlig kärlek. I EN LITEN BY UT Författare: Marit Sahlström Titel: Och runt mig faller världen Omslag: Sara R. Acedo Format: 125 x 175, inb. Antal sidor: ca 230 Utkommer: januari ISBN: MARIT SAHLSTRÖM (född 1976) växte upp i en liten by i Hälsingland men är numera bosatt i Stockholm. Hon arbetar som pedagog och föreläsare med fokus på unga i riskzonen för utanförskap.

15 SKÖNLITTERATUR 15 F O T O : EVA V E R M AN DE L Store bror plockar upp sin äldre bror Edison på flyg platsen, känner hon inte igen honom. Under de år som gått sedan sist, har den en gång smala, hippa New York-jazzpia nisten gått upp tiotals kilo. Vad var det som hände? För Pandoras man, Fletcher, en manisk cyklist som nu mera ratar de rätter som Pandora älskar att laga till honom, blir broderns besök en pina. Till slut ger han sin fru ett ultimatum: Det är han eller jag. Träffsäkert och med rasande energi skriver Lionel Shri ver om fetma, en samhällsfråga som för många också är plågsamt personlig. Hur mycket är vi villiga att offra för att rädda dem vi älskar? Och kan man alltid rädda dem från sig själva? Store bror är en gripande roman om syskon och äktenskap, förnuft och fördomar, val och icke-val. NÄR PANDORA»An intelligent meditation on food, guilt, and the real (and imagined) debts we owe the ones we love.«publishers WEEKLY»Lionel Shriver s Big Brother has the muscle to overpower its readers. It is a conversation piece of impressive heft.«new YORK TIMES Författare: Lionel Shriver Titel: Store bror Översättare: Johanna Svartström Omslag: Eva Lindeberg Format: 151 x 226, inb. Antal sidor: ca 330 Utkommer: april ISBN: LIONEL SHRIVER slog igenom med den internationella bästsäljaren Vi måste prata om Kevin som också filmatiserats. Hennes romaner utgår alltid från brännande aktuella ämnen som får ligga till grund för starka relationsdramer. Store bror är hennes femte roman på svenska.

16 SKÖNLITTERATUR 16 F O T O : C L AR E AR N I Operation: Operation har en dröm som vägrar att släppa taget om honom han vill bli en hjälte. Den drömmen tänker han förverkliga, kosta vad det kosta vill. Helst vill han träffa en hjältinna också. Men livet i verkligheten i den sydindiska mångmiljonstaden Bangalore är sällan så äventyrligt som på bio, erfar han när han startar en detektivbyrå tillsammans med en handfull vänner en utflippad videopirat, en råbar kad rickshawförare och ett datorsnille som driver ett skumt internetkafé. Deras första fall gäller en make som misstänker sin hustru för otrohet. Men utredningsarbetet går fruktansvärt snett och får gruvliga konsekvenser. Plötsligt befinner sig Hari mitt i en bisarr medicinsk thriller med skillnaden att istället för att utföra diverse hjältedåd håller han på att bli ett offer för en mordisk global maffia. Operation: Operation är den efterlängtade fristående uppföljaren till svenskfinskindiske, Augustprisnominerade kultförfattaren Zac O Yeahs mycket kritikerrosade detektiv roman Operation Sandalwood (2013) som kallades för»en frisk fläkt som blåser in över det svenska deckarlandskapet«(corren) och»en underbar bok«(aftonbladet). Böckerna tar med läsaren till en värld som är märklig, färggrann, stundtals brutal och grotesk, men också full av humor och oemotståndliga vardagshjältar. HARI MAJESTIC Författare: Zac O Yeah Titel: Operation: Operation ett sjukt uppdrag för Mr Majestic Omslag: Elina Grandin Format: 151 x 226, inb. Antal sidor: ca 350 Utkommer: mars ISBN: Finns även som e-bok ZAC O YEAH har skrivit reseklas siker som Guru!, kultböcker som Tandooriälgen, samt fackboken Mahatma! som nominerades till Augustpriset. Han är född i Finland, uppvuxen i Göteborg, och nuförtiden bosatt i Bangalore i Indien.

17 POCKET 17 Ut ur Kalahari Pekingsyndromet Författare: Lasse Berg Titel: Ut ur Kalahari Omslag: Frida Eriksson Format: storpocket Antal sidor: 374 UTKOMMER: mars ISBN: Författare: Ola Wong Titel: Pekingsyndromet Omslag: Conny Lindström Format: storpocket Antal sidor: 296 Utkommer: april ISBN: »Borde läsas av alla människor. För den handlar om oss. Var vi kommer ifrån, hur våra liv har utvecklats under tusentals år och hur våra drömmar om det goda livet ser ut i dag. Lasse Berg är ett enmansuniversitet. Och de kunskaper han förmedlar ytterst tänkvärda och kloka som att människan i grunden är god.en spännande och upplysande resa, styvt upplagd och oavbrutet intressant.«svenska DAGBLADET»Det här är bland det absolut bästa man kan läsa om man vill komma in i och förstå det här jättelika landet.«gomorron SVERIGE, SVT AFTONBLADET»En utomordentlig Kinaskildring.Verkligt läsvärd.«göteborgs-posten GÖTEBORGS-POSTEN

18 POCKET 18 Generation Ego Författare: Ana Udovic Titel: Generation Ego Omslag: Elina Grandin Format: pocket Antal sidor: 298 Utkommer: mars ISBN: »En sympatisk och angelägen bok, vars främsta förtjänst är att den tar ett brett grepp på barnuppfostran och utbildning.«d A GE NS NY HE T E R»Ana Udovics bok är en stridsskrift för en annan sorts politik. Den där barn får vara barn, oavsett om de är företagsamt driftiga, nyfikna eller bara lite udda.«expressen Den solidariska genen Författare: Göran Greider Titel: Den solidariska genen Omslag: Love Antell Format: pocket Antal sidor: 248 Utkommer: april ISBN: »Den solidariska genen är ett uttryck för denna nyfikenhet och bygger så vidare på det som inleddes av Lasse Berg. Och det som gör just Göran Greider till en omistlig författare är att poeten i honom sitter i samma bänk som den politiske predikanten. Båda är förtvivlade. Och upprymda.«s V E N S KA DA G B L A DE T

19 POCKET 19 Araben Smärta Författare: Pooneh Rohi Titel: Araben Omslag: Sara R. Acedo Format: pocket Antal sidor: 282 Utkommer: januari ISBN: Författare: Kjell Eriksson Titel: Smärta Omslag: Niklas Lindblad Format: pocket Antal sidor: 364 Utkommer: april ISBN: »Med Araben har Pooneh Rohi uppnått det som många författare nog skulle ge sin högra arm för: hon har fått mig att känna igen mig i något jag aldrig själv har upplevt.det är bara att buga och tacka för att Kjell Eriksson hittade inspiriation till nya romaner när han flyttade till Brasilien. Och som han skriver! Det är få romaner jag har läst på senare tid som kommer i närheten av den här.«svenska DAGBLADET GEFLE DAGBLAD»Den starkaste svenska debutromanen på länge.«expressen»en av vårens bästa romaner.«aftonbladet»smärta är en perfekt deckare med hett temperament och iskall klarhet. / / Kjell Erikssons Smärta är vårens bästa kriminalroman..«arbetarbladet

20 GALAGO 20 F O T O : C AISA B R O M B E R G Iggy 4-ever från den prisbelönade serieromanen Nattbarn är tillbaka! Iggy går fortfarande i åttan och hatar sitt liv. Skolan är tråkig, killarna är störiga och relationen till bästa kompisen Julle blir allt mer komplicerad. Till råga på allt tappar hon sin smartphone i ett handfat fullt med vatten, och försöken att torka den leder bara till att även mammas mikrovågsugn går sönder. Iggys mamma är mer intresserad av att finna sig själv och gå på salsakurs än av att lösa sin dotters problem, så Iggy försöker dra in pengarna hon behöver genom att sälja mammans gamla saker på Blocket. Samtidigt blir hon och Julle kompisar med ett gäng från nian, och en ny rivalitet blossar upp där Iggy blir pinsamt medveten om hur fel hon är, smartphonelös och med en mamma som inte har koll på någonting. Iggy måste hitta en väg ut ur sin situation, och på Valborgsnatten ställs allt på sin spets. I Nattbarn, som belönades med Urhunden för 2013 års bästa svenska seriebok, fick vi lära känna Iggy en kantig tonåring med AC/DC -keps som utstrålar lika delar osäker het och integritet. Många läsare tog henne till sina hjärtan, och nu får vi äntligen följa hennes vidare öden i den fristå ende fortsättningen Iggy 4-ever. HUVUDPERSONEN Författare: Hanna Gustavsson Titel: Iggy 4-ever Omslag: Hanna Gustavsson Format: 170 x 240, mjukband Antal sidor: 208 Utkommer: april ISBN: HANNA GUSTAVSSON är född 1985 och uppvuxen i Solna. Hon har studerat Grafisk design och illustrations masterprogram Storytelling på Konstfack. Hon arbetar med illustration och serier och bygger saker ibland. Debutboken Nattbarn, den första boken om Iggy, innebar hennes genombrott som serieskapare.

21 GALAGO 21 F O T O : LU DVIG T R O L L AR E Kurs i självutplåning några veckors sommarkurs i clown teater. Hon vill komma bort från stan, bort från allt jobbigt. Vad hon inte vet är att det kommer att bli en omtumlande upplevelse som förändrar saker för alltid, när den mysiga stämningen kursdeltagarna emellan förbyts i vuxenmobb ning och maktfullkomlighet. Men Maria är trött på att knyta näven i fickan och bestämmer sig för att slå tillbaka på sitt eget vis. Kurs i självutplåning samlar förutom den albumlånga titelserien en rad berättelser av Henrik Bromander där livet ställs på sin spets och blir till blixtrande allvar. Han skildrar arbete, ensamhet och kamp som ingen annan i Seriesverige idag. Tidigare har han bland annat gjort den kritikerrosade serieromanen Smålands mörker, som tilldelades Urhunden som 2012 års bästa svenska seriebok och även har dramati serats. Senast var han aktuell med romanen Riv alla tempel. MARIA SER FRAM EMOT Om Smålands mörker:»ytterst är det här en berättelse om klassamhällets brutalitet.«dagens NYHETER»I sin realistiska råhet ligger den chockerande rätt i tiden och blir en psykiskt påfrestande sidvändare.«aftonbladet Författare: Henrik Bromander Titel: Kurs i självutplåning Omslag: Henrik Bromander Format: 170 x 240, mjukband Antal sidor: ca 250 Utkommer: april ISBN: HENRIK BROMANDER, född 1982, bor i Malmö. Han är serietecknare och författare och har medverkat i bland andra Galago, Arbetaren och Konstnären samt givit ut fyra seriealbum, en roman och två novellsamlingar.

POCKET. Forskning och framsteg Pontus Lundkvist 19 Generation Ego Ana Udovic 5. Åldrandets gåta Henrik Ennart 17. Kallskänken Jenny Wrangborg 17

POCKET. Forskning och framsteg Pontus Lundkvist 19 Generation Ego Ana Udovic 5. Åldrandets gåta Henrik Ennart 17. Kallskänken Jenny Wrangborg 17 Våren 2014 Innehåll FACKLITTERATUR SKÖNLITTERATUR POCKET GALAGO Pojke med pilbåge Sven Wollter 4 Revolutionsskrivarna Nawal El Sadaawi 11 Åldrandets gåta Henrik Ennart 17 Forskning och framsteg Pontus

Läs mer

Helt i Guds hand. Reflektioner kring Bibeln och människan

Helt i Guds hand. Reflektioner kring Bibeln och människan Helt i Guds hand Reflektioner kring Bibeln och människan Här följer några tankar kring Bibelns sätt att beskriva detta att vara en människa. Något om glädjen, kampen och det unika värde som människan bär

Läs mer

December: Thomas Kjellgren

December: Thomas Kjellgren Månadens medlem 2007 Här framträder några av fackförfattarsektionens medlemmar med en kort personlig text. December: Thomas Kjellgren Foto: Evelyn Thomasson Hej, månadens medlem, skulle du kunna presentera

Läs mer

Folkets Bio presenterar. En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet

Folkets Bio presenterar. En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet Folkets Bio presenterar En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet Långt från Jordbro En film om några av Jordbrobarnens barn En film

Läs mer

2013 aktuellt om litteratur från berättarnas landskap

2013 aktuellt om litteratur från berättarnas landskap 2013 aktuellt om litteratur från berättarnas landskap 1 förord FAKTA Redaktionsråd Anita Andersson, Värmländska Författarsällskapet, Hedvig Bergenheim, Lars Falkman, Maria Östergren och Ulf Nordström från

Läs mer

våldet Det tysta de allra minsta barnen mest utsatta Tema: Aga

våldet Det tysta de allra minsta barnen mest utsatta Tema: Aga Tidningen om barns rättigheter Tema: Aga Vuxnas våld mot barn ökar Emilia, 22, blev slagen hemma Libanon Rädda Barnen utbildar lärarna Det tysta våldet de allra minsta barnen mest utsatta Sista ordet:

Läs mer

NORSTEDTs2014. vår. Konkubinen som blev Kinas kejsarinna SIDAN 23. Ur innehållet: Ny roman av Torgny Lindgren 5

NORSTEDTs2014. vår. Konkubinen som blev Kinas kejsarinna SIDAN 23. Ur innehållet: Ny roman av Torgny Lindgren 5 NORSTEDTs2014 Ur innehållet: Ny roman av Torgny Lindgren 5 Michael Mortimers äventyr fortsätter 12 Elizabeth George, deckardrottning 15 Plura hetare än någonsin 31 Maria Akraka och milen 41 Konkubinen

Läs mer

Lärarhandledning Osynliga sår

Lärarhandledning Osynliga sår Lärarhandledning Lärarhandledning Osynliga sår Förord... 3 Inledning... 4 Inför användningen av programmen... 5 Inventera era styrkor och svagheter... 5 Fördomarna och verkligheten... 5 Frågor att reflektera

Läs mer

Lennart Matikainen. Rena relationer. Fri från rädsla och skuld. Forum

Lennart Matikainen. Rena relationer. Fri från rädsla och skuld. Forum Lennart Matikainen Rena relationer Fri från rädsla och skuld Forum Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Lennart Matikainen 2008 Omslagsdesign Anders Timrén Omslagsfoto Thron

Läs mer

ELLEN KEY : EN EUROPEISK INTELLEKTUELL STÅL. Fakta/Biografi. Roman RONNY AMBJÖRNSSON SILVIA AVALLONE

ELLEN KEY : EN EUROPEISK INTELLEKTUELL STÅL. Fakta/Biografi. Roman RONNY AMBJÖRNSSON SILVIA AVALLONE ELLEN KEY : EN EUROPEISK INTELLEKTUELL RONNY AMBJÖRNSSON Fakta/Biografi VID SEKELSKIFTET 1900 var Ellen Key på allas läppar, hon stod mitt i den feministiska och pedagogiska debatten. Hon var en stridbar

Läs mer

C LUB 52 BÖCKER 52 VECKOR

C LUB 52 BÖCKER 52 VECKOR C LUB 52 52 BÖCKE 52 VECKO 1 CLUB 52 EPTEMBE 2011 AUGUTI 2012 Håll koll på hur många böcker du har läst! Kryssa i cirklarna. Kader Abdolah Dagbok i kilskrift...s 6 Karin Alfredsson Pojken i hiss 54...s

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Vagen n RÖSTER OM INTEGRATION OCH JÄMSTÄLLDHET. Agneta Larsson Lena Granefelt

Vagen n RÖSTER OM INTEGRATION OCH JÄMSTÄLLDHET. Agneta Larsson Lena Granefelt Vagen n RÖSTER OM INTEGRATION OCH JÄMSTÄLLDHET Agneta Larsson Lena Granefelt Vagen n RÖSTER OM INTEGRATION OCH JÄMSTÄLLDHET »Någon måste ta första steget. Men kampen har alltid ett pris.«2003 Integrationsverket

Läs mer

The Work av Byron Katie

The Work av Byron Katie The Work av Byron Katie En introduktion Ingen kan ge dig frihet utom du själv. Denna lilla bok visar hur man gör. Byron Katie Det här häftet presenterar kärnan av The Work av Byron Katie. Tusentals häften

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

insidan Förvandlingen inifrån och ut Djupare än ett söndagsleende Den ömma axeln *!20120215 Kristen ungdomstidning

insidan Förvandlingen inifrån och ut Djupare än ett söndagsleende Den ömma axeln *!20120215 Kristen ungdomstidning insidan Kristen ungdomstidning 2012 jan feb mars april maj juni juli aug sept okt nov dec Förvandlingen inifrån och ut Den ömma axeln *!20120215 Djupare än ett söndagsleende insidan Kristen ungdomstidning

Läs mer

LITTERATURFESTIVAL PROGRAMBLAD 2014 23-24/8 SIGTUNA

LITTERATURFESTIVAL PROGRAMBLAD 2014 23-24/8 SIGTUNA Moni Nilsson Sara Lövestam Foto: Mia Carlsson Owe Wikström Foto: Mia Carlsson Zinat Pirzadeh Foto: Peter Knutsson Christoffer Carlsson Erlend Loe Ewa Fröling Foto: Anna-Lena Ahlström Stina Wirsén Foto:

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Om du var Rik och Lycklig... Vem bryr sig? Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Friskrivningsklausul Författaren ger i denna text enbart sin egen syn på vad materialet innehåller och du

Läs mer

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Jag vet hur det känns, att vara fångad i sig själv. Varför är det så svårt att förstå? Är det så svårt att se.. är det så svårt att älska mig? Älska mig är baserad

Läs mer

Martin Luther King & ickevåld

Martin Luther King & ickevåld Martin Luther King & ickevåld FÖRDJUPNINGSHÄFTE Innehåll Förord...3 Inledning...4 1: En kort biografi om Martin Luther King...5 2: King om våld och ickevåld...8 3: Ickevåld en strategi för att förändra

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Nummer 1, mars 2009. Föräldraskap

Nummer 1, mars 2009. Föräldraskap Nummer 1, mars 2009 Föräldraskap Det kom ett brev Hur ska föreningens arbete se ut framöver för att främja deltagande och inflytande för vuxna medlemmar med autism/aspergers syndrom? Riksföreningen Autisms

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1 Krister Inde Se dåligt Må bra Indenova 1 AB Tidigare utgivna böcker och faktaskrifter med Krister Inde som författare och faktainsamlare: 1975 Synträning med optik (tillsammans med Örjan Bäckman), Liber

Läs mer

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken 1 På marginalen Författare: Mary Douglas Form och textbearbetning: Lowe Production Tryck: Wallén & Co Grafiska AB, februari 2013 Fotografer: Olivia Arthur/Magnum

Läs mer

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama Kontakta oss gärna! Anna: anna.olofsson.dramapedagog@gmail.com Michaela: mikkan.neumann@gmail.com Du kan beställa Jag är modigare

Läs mer

Regionmagasinet. Hur. mår du? Semestra klimatsmart i en biosfär. Vandra med guide i naturreservat. Alla är vinnare i World Transplant Games

Regionmagasinet. Hur. mår du? Semestra klimatsmart i en biosfär. Vandra med guide i naturreservat. Alla är vinnare i World Transplant Games Regionmagasinet en tidning från Västra Götalandsregionen www. vgregion. se nr 2. 2011 Hur Semestra klimatsmart i en biosfär Sid 20 mår du? 16 sidor om depression och om att våga fråga Vandra med guide

Läs mer