Valet till EU-parlamentet 26 maj 2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Valet till EU-parlamentet 26 maj 2019"

Transkript

1 Valet till EU-parlamentet 26 maj 2019 Vad säger kandidaterna om Palestina och Israel? 1 (11)

2 Bakgrund Valet av kandidater till EU-parlamentet den 26 maj är viktigt för utvecklingen i Palestina och Israel. Kommer EU-parlamentet att förbjuda import och försäljning av varor från Israels olagliga bosättningar på Västbanken och i Östra Jerusalem, kommer EU att fortsätta att finansiera forskning i israeliska militära företag, och kommer EU att suspendera associeringsavtalet (bland annat handel, tullfrihet) mellan EU och Israel med anledning av Israels dokumenterade brott mot FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna? Vad säger de svenska kandidaterna till EU-parlamentet? Palestinagruppen Stockholm har ställt fyra frågor till fem toppkandidater i de nio partier som nu är representerade i EU-parlamentet. Vi har fått svar från 28 kandidater efter e-postutskick den 4 april, påminnelse via e-post och telefonkontakt med respektive parti. Sista svarsdatum var den 26 april. Alla kandidater från Feministiskt Initiativ, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har svarat på frågorna. Tre kandidater från Centerpartiet och Socialdemokraterna, en från Liberalerna och Sverigedemokraterna har också svarat på frågorna. Ingen från Moderaterna har besvarat enkäten. Läs vad kandidaterna svarar och kryssa rätt i EU-valet den 26 maj. Vi presenterar partierna i bokstavsordning och kandidaterna enligt partiernas egen placering på valsedeln. Stockholm (11)

3 Frågor och svar 1. Kommer du att stödja ett förbud mot import och försäljning av varor, tjänster och naturresurser från olagliga israeliska bosättningar i Palestina (alltså Västbanken och Östra Jerusalem)? 2. Kommer du arbeta för att skydda EU-medborgarnas rätt till yttrandefrihet, inklusive rätten att delta i ickevåldskampanjer som uppmanar till bojkott, desinvesteringar och sanktioner mot Israel? 3. Kommer du att stödja en uteslutning av israeliska vapentillverkare och andra militära företag från EU:s forskningsprogram och EU-avtal? 4. Kommer du att kräva att associeringsavtalet mellan EU och Israel suspenderas tills Israel respekterar FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna? Fråga 1 Fråga 2 Fråga 3 Fråga 4 Svar/kommentar Centerpartiet Fredrik Federley Nej Ja Nej Nej Se sid 5-11 Abir Al-Sahlani Emma Wiesner Nej Ja Nej Nej Se sid 5-11 Gustav Hemming Kristina Jonäng Nej Ja Eget svar Eget svar Se sid 5-11 Feministiskt initiativ Soraya Post Ja Ja Ja Ja Se sid 5-11 Stina Svensson Ja Ja Ja Ja Jaime Gomez Ja Ja Ja Ja Toktam Jahangiry Ja Ja Ja Ja Se sid 5-11 Joakim Månsson Bengtsson Ja Ja Ja Ja Kristdemokraterna Sara Skyttedal Nej Eget svar Nej Nej Se sid 5-11 David Lega Nej Ja Nej Nej Se sid 5-11 Liza-Maria Norlin Nej Ja Nej Nej Se sid 5-11 Yusuf Aydin Nej Ja Nej Nej Se sid 5-11 Birgitta Sacredeus Eget svar Eget svar Eget svar Eget svar Se sid 5-11 Liberalerna Karin Karlsbro Said Abdu Maria Weimer Ja Ja Nej Nej Se sid 5-11 Allan Widman Anders Rehnberg 3 (11)

4 Moderaterna Tobias Tobé Jessica Polfjärd Jörgen Warborn Arba Kokalari Gustaf Göthberg Miljöpartiet Alice Bah Kuhnke Ja Ja Ja Ja Pär Holmgren Ja Ja Ja Ja Jakop Dalunde Ja Ja Ja Ja Bodil Valero Ja Ja Ja Ja Emma Nohren Ja Ja Ja Ja Socialdemokraterna Helene Fritzon Eget svar Ja Nej Nej Se sid 5-11 Johan Danielsson Nej Ja Nej Nej Se sid 5-11 Jytte Guteland Ja Ja Ja Eget svar Se sid 5-11 Erik Bergkvist Evin Incir Sverigedemokraterna Peter Lundgren Jessica Stegrud Charlie Weimers Nej Eget svar Nej Nej Se sid 5-11 Kristina Winberg Johan Nissinen Vänsterpartiet Malin Björk Ja Ja Ja Ja Se sid 5-11 Ana Süssner Rubin Ja Ja Ja Ja Se sid 5-11 Deniz Butros Ja Ja Ja Ja Nina Broman Costa Ja Ja Ja Ja Hanna Gedin Ja Ja Ja Ja Se sid (11)

5 Kandidaternas skriftliga svar och kommentarer Fredrik Federly (C) Ja, yttrandefrihet är en grundläggande rättighet som Centerpartiet står upp för varje dag. För att EU ska kunna vara en kraft för förändring måste vi också säkra de mänskliga fri- och rättigheter som unionen vilar på. Det är viktigt att det finns ett forum för dialog mellan Israel och EU. Emma Wiesner (C) Ja, yttrandefrihet är en grundläggande rättighet som Centerpartiet står upp för varje dag. För att EU ska kunna vara en kraft för förändring måste vi också säkra de mänskliga fri- och rättigheter som unionen vilar på. Vi behöver gemensamt värna rättsstatens principer, ta strid mot auktoritära regimer och ta ansvar för att hjälpa människor som drabbas av krig, förtryck och fattigdom. Det är viktigt att det finns ett forum för dialog mellan Israel och EU. Men precis som tidigare och i andra fall måste vi alltid pröva avtal och eventuella förändringar utifrån den politiska utvecklingen utifrån more-for-more eller lessfor-less-principen. Kristina Jonäng (C) Fråga 2 yttrandefrihet Ja, yttrandefrihet är en grundläggande rättighet som Centerpartiet står upp för varje dag. För att EU ska kunna vara en kraft för förändring måste vi också säkra de mänskliga fri- och rättigheter som unionen vilar på. Vi behöver gemensamt värna rättsstatens principer, ta strid mot auktoritära regimer och ta ansvar för att hjälpa människor som drabbas av krig, förtryck och fattigdom. Fråga 3 vapen/militär Spontant kan det vara lockande att utesluta israeliska vapentillverkare ur forskningsprogram. Men utesluter man militär verksamhet ur forskningsprogram riskerar även exempelvis flygindustri med civilia och fredliga uppdrag att utestängas. Där jag bor finns flygindustri vars forskning syftar till att hitta 5 (11)

6 effektivare utrustning för att hejda klimatförändringar. Denna forskning måste ha stöd. Fråga 4 associeringsavtalet Jag tycker att det behövs en tuffare ton mot Israel för att tydliggöra att FN:s deklaration mot mänskliga rättigheter ska följas. Men samtidigt bör det finnas någon slags dialog mellan EU och Israel. Att värna ett fritt Palestina är en av världens viktigaste framtidsfrågor. Västvärlden har alldeles för länge undvikit att ta ansvar för det palestinska folket. Soraya Post (FI) Jag tycker att tvåstatslösningen är den enda lösningen för långsiktig fred, där israeler och palestinier kan leva i säkerhet. EU och det internationella samfundet måste påskynda fredsprocessen och kräva att den israeliska ockupationen av Västbanken upphör. Samtidigt måste ledarna för palestinierna enas och samarbeta. Annars blir en redan ohållbar humanitär situation bara värre. Toktam Jahangiry (FI) Jag som muslim och feminist stödjer 100% Ship to Gaza som är en fredlig ickevåldsaktion för att försöka bryta blockaden av Gaza Sara Skyttedal (KD) Kristdemokraterna försvarar yttrandefriheten och den gäller även för personer som vill uttrycka sitt missnöje när det gäller Mellanösterns enda demokrati, dvs. Israel. Vi stödjer däremot inte de kampanjer som uppmanar till bojkott, desinvesteringar eller sanktioner mot Israel, och vi kommer inte att arbeta för att särskilt skydda just dessa kampanjer i förhållande till andra. David Lega (KD) Kristdemokraterna försvarar yttrandefriheten och den gäller även för personer som vill uttrycka sitt missnöje när det gäller Mellanösterns enda demokrati, dvs. 6 (11)

7 Israel. Vi stödjer däremot inte de kampanjer som uppmanar till bojkott, desinvesteringar eller sanktioner mot Israel, och vi kommer inte att arbeta för att särskilt skydda just dessa kampanjer i förhållande till andra. Vi anser inte att en suspendering av associeringsavtalet mellan EU och Israel är motiverat utifrån situationen i Israel eller utifrån på vilket sätt staten respekterar de mänskliga rättigheterna. Yusuf Aydin (KD) Kristdemokraterna försvarar yttrandefriheten och den gäller även för personer som vill uttrycka sitt missnöje när det gäller Mellanösterns enda demokrati, dvs. Israel. Vi stödjer däremot inte de kampanjer som uppmanar till bojkott, desinvesteringar eller sanktioner mot Israel, och vi kommer inte att arbeta för att särskilt skydda just dessa kampanjer i förhållande till andra. Vi anser inte att en suspendering av associeringsavtalet mellan EU och Israel är motiverat utifrån situationen i Israel eller utifrån på vilket sätt staten respekterar de mänskliga rättigheterna. Liza-Maria Norlin (KD) Yttrandefriheten ska alltid försvaras som en grundläggande rättighet. Samma principer ska gälla oavsett kampanjers innehåll. KD kommer inte att specifikt stödja de kampanjer som uppmanar till bojkott, desinvesteringar och sanktioner mot Israel. Utifrån situationen i Israel ser KD inte anledning till en suspendering av associeringsavtalet mellan EU och Israel. 7 (11)

8 Brigitta Sacredeus (KD) Fråga 1 bosättningar Israel har samma rätt som andra stater att försvara sina medborgares liv och säkerhet. Angreppen från Gaza måste upphöra. Föreningsfrihet gäller Fråga 3 vapen/militär Fred kan bara skapas av de som tror på fred och den kan bara skapas tillsammans med Israel, den enda demokratiska staten i regionen. Israel är enda demokratin i regionen och den enda stat där homosexuella och andra sexuella minoriteter kan leva i säkerhet. I andra sammanhang brukar kontakter och samtal framhållas som viktiga verktyg för fred och försoning. Det gäller även den judiska staten. Så länge det finns hat och terror kommer ingen lösning. Försoning och barmhärtighet måste till från båda parter Maria Weimer (L) Fråga 1 - bosättningarna Handel bör inte ske med varor från territorier som är ockuperade, varken i Palestina, på Krim eller i Västsahara. Rätten till yttrandefrihet är viktig. Krav på respekt av MR ska ställas i alla avtal. Helene Fritzon (S) Fråga 1 bosättningarna Ett av de största hindren för en tvåstatslösning är bosättningarna. Handel med produkter från bosättningarna bidrar till att upprätthålla dagens situation. Det är positivt att EU har ett handelsavtal med Israel men det är viktigt att också understryka att produkter från bosättningarna inte omfattas av avtalets förmåner eftersom de inte är produkter från Israel. Varje EU-land bör bättre se till att detta efterlevs till fullo. Socialdemokraterna stödjer EU:s tydliga markering där vissa 8 (11)

9 typer av samarbeten inom ramen för samarbetsavtalet inte kommer att genomföras i de fall de är relaterade till bosättningarna. Vi anser även att Sverige bör driva på i EU för lämplig EU-lagstiftning som motverkar finansiella transaktioner till bosättningarna. Dialogen mellan EU och Israel måste intensifieras så att Israel uppfyller de åtaganden i avtalet som gäller mänskliga rättigheter. Johan Danielsson (S) Fråga 1 bosättningarna Ett av de största hindren för en tvåstatslösning är bosättningarna. Handel med produkter från bosättningarna bidrar till att upprätthålla dagens situation. Det är positivt att EU har ett handelsavtal med Israel men det är viktigt att också understryka att produkter från bosättningarna inte omfattas av avtalets förmåner eftersom de inte är produkter från Israel. Varje EU-land bör bättre se till att detta efterlevs till fullo. Socialdemokraterna stödjer EU:s tydliga markering där vissa typer av samarbeten inom ramen för samarbetsavtalet inte kommer att genomföras i de fall de är relaterade till bosättningarna. Vi anser även att Sverige bör driva på i EU för lämplig EUlagstiftning som motverkar finansiella transaktioner till bosättningarna. Dialogen mellan EU och Israel måste intensifieras så att Israel uppfyller de åtaganden i avtalet som gäller mänskliga rättigheter. Jytte Guteland (S) Fråga 1 bosättningarna Ett av de största hindren för en tvåstatslösning är bosättningarna. Handel med produkter från bosättningarna bidrar till att upprätthålla dagens situation. Det är positivt att EU har ett handelsavtal med Israel men det är viktigt att också understryka att produkter från bosättningarna inte omfattas av avtalets förmåner eftersom de inte är produkter från Israel. Varje EU-land bör bättre se till att detta efterlevs till fullo. Socialdemokraterna stödjer EU:s tydliga markering där vissa typer av samarbeten inom ramen för samarbetsavtalet inte kommer att 9 (11)

10 genomföras i de fall de är relaterade till bosättningarna. Vi anser även att Sverige bör driva på i EU för lämplig EU-lagstiftning som motverkar finansiella transaktioner till bosättningarna. Dialogen mellan EU och Israel måste intensifieras så att Israel uppfyller de åtaganden i avtalet som gäller mänskliga rättigheter. Charlie Weimers (SD) Fråga 1 - bosättningarna Att agera för ett omedelbart och fullständigt israeliskt tillbakadragande från Västbanken skulle bortse från de hot som idag existerar mot Israels säkerhet, något som erfarenheterna av Israels tillbakadragande från Gaza visat. En bojkott skulle dessutom innebära legitimitet åt de krafter som vill använda bojkotter för att motverka staten Israels existens. Sverigedemokraterna kommer att arbeta för att stärka yttrandefriheten samt bevara och understödja västerländska demokratiska principer i världen. Det inkluderar de palestinska områdena, som tyvärr inte präglas av yttrandefrihet. Men frågan avser ju i praktiken den pro-palestinska BDS-rörelsen (Boycott, Divest, Sanctions), som kräver total ekonomisk, kulturell och akademisk bojkott och sanktioner mot Israel och avvisar en tvåstatslösning. BDS-rörelsen verkar också öppet för att Israel inte längre ska vara hemlandet för det judiska folket. Jag kommer att göra allt jag kan för att Europaparlamentets dörrar ska vara stängda för denna antisemitiska rörelse. Fråga 3 vapen/militär Israel är en strategisk partner till Europa och ett bålverk för frihetliga värderingar i en region som präglas av diktatur och islamisk extremism. Min förhoppning är att EU kan utveckla relationerna med Israel, och inte minst lära av det innovativa israeliska näringslivet. Demokratier som vilar på rättsstatliga principer kan aldrig jämställas med diktaturer och teokratier. Sverigedemokraterna anser att vi har en skyldighet att stå upp för Mellanösterns enda demokrati, Israel, till exempel genom att erkänna den judiska statens rätt till nationell integritet och säkerhet. 10 (11)

11 Malin Björk (V) JA självklart. Jag har varit värd för ett BDS seminarium i EU-parlamentet, och i vår politiska grupp i EU-parlamentet (GUE/NGL) likaså. Jag har konsekvent i mitt arbete som EU-parlamentariker tagit strid för palestiniernas rättigheter, mot den olagliga blockaden av Gaza, och för att EU ska använda de verktyg som finns (bland annat handelspolitiken) för att sätta stopp för Israels ockupation och för att EU på allvar ska stå upp för internationell rätt, mänskliga rättigheter, och en fredlig lösning på konflikten. Ana Süssner Rubin (V) Jag stödjer palestiniernas viktiga kamp! Leve Palestina! Hanna Gedin (V) Ockupationen strider mot folkrätten, det borde få konsekvenser även i EU:s utrikespolitik. 11 (11)

Libanonkriget i svensk opinion

Libanonkriget i svensk opinion Libanonkriget i svensk opinion Libanonkriget i svensk opinion Ulf Bjereld I år är det 40 år sedan sexdagarskriget 1967 mellan Israel och dess arabiska grannstater. Sedan dess ockuperar Israel bl a den

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING ENKÄTSVAR EU SOM GLOBAL AKTÖR

SAMMANSTÄLLNING ENKÄTSVAR EU SOM GLOBAL AKTÖR S VERIGE SAMMANSTÄLLNING ENKÄTSVAR EU SOM GLOBAL AKTÖR Enkäten skickades ut till topp-3-kandidaterna för samtliga partier som idag har representation i Europaparlamentet, totalt 27 personer. 20 kandidater

Läs mer

LÄTTLÄST SVENSKA RÖSTA PÅ KD GÖR EU LAGOM IGEN

LÄTTLÄST SVENSKA RÖSTA PÅ KD GÖR EU LAGOM IGEN RÖSTA PÅ KD LÄTTLÄST SVENSKA GÖR EU LAGOM IGEN SARA SKYTTEDAL och DAVID LEGA är högst upp på vår lista i EU-valet. De är båda två allt annat än lagom. Sara och David är två starka topp-kandidater. De ska

Läs mer

Röster och mandat för partierna

Röster och mandat för partierna Bilaga 1 Val till Europaparlamentet 2019-05-26 Röster och mandat för partierna Röster Parti antal % Moderaterna Centerpartiet Liberalerna (tidigare Folkpartiet) Kristdemokraterna Arbetarepartiet-Socialdemokraterna

Läs mer

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i KÖPENHAMN ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 12 och 13 december 2002 BILAGOR. Bulletin SV - PE 326.

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i KÖPENHAMN ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 12 och 13 december 2002 BILAGOR. Bulletin SV - PE 326. 21 EUROPEISKA RÅDET i KÖPENHAMN ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER den 12 och 13 december 2002 23 BILAGA I BUDGETÄRA OCH FINANSIELLA FRÅGOR Unionen ställer sig bakom förhandlingsresultatet som innebär att de

Läs mer

Stor betydelse vem man röstar på i EU-valet

Stor betydelse vem man röstar på i EU-valet Stor betydelse vem man röstar på i EU-valet om man vill stödja en rättvis fred Palestina Valet den 7 juni (2009) gäller EU-parlamentet, som formellt har begränsad makt över EU:s utrikespolitik. Ändå är

Läs mer

Palestinagruppernas enkät inför valet

Palestinagruppernas enkät inför valet Palestinagruppernas enkät inför valet Palestinagrupperna har inför valet 2010 skickat ut en enkät till samtliga nuvarande riksdagspartier, med ett antal frågor som rör Palestina/Israel-konflikten och en

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014 2019 Plenarhandling B8-0346/2017 15.5.2017 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Palestinagrupperna i Sveriges (PGS) enkät inför Europaparlamentsvalet 7 juni 2009

Palestinagrupperna i Sveriges (PGS) enkät inför Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 Palestinagrupperna i Sveriges (PGS) enkät inför Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 Den 7 juni är det dags att rösta fram Sveriges kandidater till Europaparlamentet. De valda kandidaterna kommer under de

Läs mer

Riksdagsvalet 2014 på karta

Riksdagsvalet 2014 på karta Riksdagsvalet 2014 på karta Valdeltagande i procent av röstberättigade 88,0-92,9 86,3-88,0 84,7-86,3 82,2-84,7 70,3-82,2 Nu följer bilder över valresultatet för samtliga riksdagspartier och FI redovisade

Läs mer

2

2 Stockholms arbetarekommuns årsmöte 22 april 2017 2 3 4 STS Bromma-Kungsholmen, STS Stockholms stad Socialdemokrater för tro och solidaritet, Bromma-Kungsholmens förening i Stockholm, motionerade till Arbetarekommunens

Läs mer

diasporan sionism förintelsen

diasporan sionism förintelsen Israel - Palestina diasporan sionism förintelsen FN:s delningsförslag Judisk befolkningsutveckling 3000000 2250000 1500000 Judar Araber 750000 0 1922 1931 1946 1950 1966 Israel 1948-1967 USA:s intressen

Läs mer

Stöd till invånarna i Gaza Motion (2011:19) av Ann-Margarethe Livh (V)

Stöd till invånarna i Gaza Motion (2011:19) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2011: RI (Dnr 333-437/2011) Stöd till invånarna i Gaza Motion (2011:19) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2011:19) av Ann-Margarethe

Läs mer

Onsdagen den 21 november. Protokoll

Onsdagen den 21 november. Protokoll 93 Kairosdokumentet och Israel-Palestinafrågan, beslut Från måndagens och tisdagens överläggningar med anledning av Ekumenikutskottets betänkande Eu 2012:2 Kairosdokumentet och Israel-Palestinafrågan förelåg

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 10.12.2012 B7-0571/2012 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om fredsprocessen i Mellanöstern, som antogs av rådet vid dess 3443:e möte den 18 januari 2016.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om fredsprocessen i Mellanöstern, som antogs av rådet vid dess 3443:e möte den 18 januari 2016. Europeiska unionens råd Bryssel den 18 januari 2016 (OR. en) 5328/16 COMEP 3 MAMA 11 CFSP/PESC 36 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 5332/16 COMEP 4 MAMA

Läs mer

Östgruppen vill veta vad X-partiet har för inställning till utvecklingen i Ryssland och till det svenska demokratistödet till Ryssland:

Östgruppen vill veta vad X-partiet har för inställning till utvecklingen i Ryssland och till det svenska demokratistödet till Ryssland: Augusti-september 2014 Enkät om Sveriges demokratistöd till Ryssland Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter har under lång tid bevakat och granskat det svenska demokratistödet till Ryssland,

Läs mer

Partipolitikernas kyrka

Partipolitikernas kyrka Partipolitikernas kyrka Hur Svenska kyrkan blev ett redskap för svenska politiker i Israel-Palestina konflikten En rapport av Nätverket Perspektiv På Israel Innehållsförteckning Introduktion.. 2 Israel-Palestina

Läs mer

Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan. Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor

Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan. Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor Åtta humanistiska argument för att stoppa religiösa friskolor Skolan

Läs mer

Framtidskontraktet. Avsnitt: En rättvis värld är möjlig. Version: Beslutad version

Framtidskontraktet. Avsnitt: En rättvis värld är möjlig. Version: Beslutad version Framtidskontraktet Avsnitt: En rättvis värld är möjlig Version: Beslutad version En rättvis värld är möjlig 5 Socialdemokraternas internationella politik syftar till alla människors frigörelse, utveckling

Läs mer

EU och småföretagen. - EU-valet och Sveriges småföretagare

EU och småföretagen. - EU-valet och Sveriges småföretagare EU och småföretagen - och Sveriges småföretagare EU och Småföretagen Sammanfattning Så många som sju av tio svenska småföretagare uppger att de kommer att rösta i den 7 juni. De viktigaste frågorna är

Läs mer

Stöd till invånarna i Gaza Motion (2011:19) av Ann-Margarethe Livh (V)

Stöd till invånarna i Gaza Motion (2011:19) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2011: 147 (Dnr 333-437/2011) Stöd till invånarna i Gaza Motion (2011:19) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2011:19) av Ann-Margarethe

Läs mer

OM FÖRSKJUTNINGAR I VÅRA VÄRDERINGAR

OM FÖRSKJUTNINGAR I VÅRA VÄRDERINGAR OM FÖRSKJUTNINGAR I VÅRA VÄRDERINGAR ULRIKA ANDERSSON, DOCENT/UNDERSÖKNINGSLEDARE www.som.gu.se Ett oberoende undersökningsinstitut i forskningens tjänst www.som.gu.se Politiskt intresse bland skåningar

Läs mer

SKOP:s EU-barometer kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker

SKOP:s EU-barometer kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker :s väljarbarometer Får publiceras omedelbart :s EU-barometer kommentar av :s Örjan Hultåker Inför EU-valet - Störst ökning för Sverigedemokraterna i EU-valet - Även Kristdemokraterna och Moderaterna ökar

Läs mer

Centrum för Iran Analys

Centrum för Iran Analys Centrum för Iran Analys CENTIA http://www.setiz.se info@setiz.se POLITISK VISION En människa utan vision, är en död människa Förord CENTIA anser att beredning, beslutning och verkställning av detaljerade

Läs mer

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Am. 11

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Am. 11 B8-0450/2017 } RC1/Am. 11 11 Dimitrios Papadimoulis, Lola Sánchez Caldentey, Merja Kyllönen, Kateřina Konečná, Jiří Maštálka, Stelios Kouloglou, Kostas Chrysogonos, Fabio De Masi, Eleonora Forenza Punkt

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0275/2007 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av uttalandena av rådet och kommissionen

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0275/2007 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av uttalandena av rådet och kommissionen EUROPAPARLAMENTET 2004 Plenarhandling 2009 4.7.2007 B6-0275/2007 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av uttalandena av rådet och kommissionen i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen från Francis

Läs mer

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor.

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. Därför EU Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. 2 Ett EU för oss EU kan kännas krångligt och långt borta, men är mer tydligt och nära än du

Läs mer

Palestinagruppernas enkät inför valet

Palestinagruppernas enkät inför valet Palestinagruppernas enkät inför valet Palestinagrupperna i Sverige har inför valet skickat ut en enkät till samtliga riksdagspartier, med frågor om Palestina-Israel konflikten. Alla partier har gett utförliga

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0055/30. Ändringsförslag. Louis Aliot för ENF-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0055/30. Ändringsförslag. Louis Aliot för ENF-gruppen 7.6.2017 A8-0055/30 30 Skäl B B. Reformer och anslutningsförberedelser hämmas av politisk polarisering, djup ömsesidig misstro och brist på genuin dialog mellan parterna. Inom vissa viktiga områden kan

Läs mer

Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter!

Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter! EU-VAL 2014 Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter! EHF-manifest November 2013 E uropavalet i maj 2014 blir avgörande för humanister i Europa. De progressiva värden vi värnar står

Läs mer

KAIROS PALESTINA II. Lär er göra det goda. Sträva efter rättvisa, stöd den förtryckte (Jesaja 1:17).

KAIROS PALESTINA II. Lär er göra det goda. Sträva efter rättvisa, stöd den förtryckte (Jesaja 1:17). KAIROS PALESTINA II ÖPPET BREV från The National Coalition of Christian Organizations in Palestine, NCCOP, till World Council of Churches och den ekumeniska rörelsen Lär er göra det goda. Sträva efter

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0090/2018 5.2.2018 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och

Läs mer

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Utrikesdepartementet Tal av utrikesminister Carl Bildt Riksdagen Stockholm, 14 mars, 2014 Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Det talade ordet gäller Herr talman!

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid ovanstående möte.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid ovanstående möte. Europeiska rådet Bryssel den 16 juli 2014 (OR. en) EUCO 147/14 CO EUR 9 CONCL 3 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets extra möte (den 16 juli 2014) Slutsatser

Läs mer

Sverige bör ställa motkrav på bistånd till den palestinska myndigheten

Sverige bör ställa motkrav på bistånd till den palestinska myndigheten Enskild motion Motion till riksdagen 2017/18:1314 av Mikael Oscarsson (KD) Sverige bör ställa motkrav på bistånd till den palestinska myndigheten Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

Ställ krav på biståndet till den palestinska myndigheten

Ställ krav på biståndet till den palestinska myndigheten Enskild motion KD Motion till riksdagen 2018/19:613 av Magnus Oscarsson och Mikael Oscarsson (båda KD) Ställ krav på biståndet till den palestinska myndigheten Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer

Läs mer

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Idéprogram för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Inledning Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är en religiöst och partipolitiskt oberoende organisation som arbetar

Läs mer

Motioner och utlåtanden. Grupp E Nationella och internationella frågor

Motioner och utlåtanden. Grupp E Nationella och internationella frågor Motioner och utlåtanden Grupp E Nationella och internationella frågor Stockholms arbetarekommuns årsmöte 27-28 april 2013 2 Innehåll Motion E1 Använd våra skattepengar till något nyttigt, inte till onödiga

Läs mer

Vad tycker svenska EU-kandidater om EU:s roll att verka för demokrati och mänskliga rättigheter?

Vad tycker svenska EU-kandidater om EU:s roll att verka för demokrati och mänskliga rättigheter? Vad tycker svenska EU-kandidater om EU:s roll att verka för demokrati och mänskliga rättigheter? Frågor 1. Hur anser du att EU bäst ska agera för att främja demokrati och respekt för mänskliga rättigheter

Läs mer

Materialet framtaget i Projekt Mitt val.

Materialet framtaget i Projekt Mitt val. För mer demokrati 2 Materialet framtaget i Projekt Mitt val. Ett projekt i samverkan med FUB och Riks-Klippan med stöd från Allmänna Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Projektledare:

Läs mer

9101/16 /ss 1 DG C 1

9101/16 /ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 23 maj 2016 (OR. fr) 9101/16 COAFR 136 CFSP/PESC 402 RELEX 410 COHOM 52 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 23 maj 2016 till: Delegationerna Föreg.

Läs mer

(ram) Ersättning till länsstyrelserna (ram)

(ram) Ersättning till länsstyrelserna (ram) Regeringsbeslut III:1 2014-12-11 Ju2014/7585/D Justitiedepartementet Valmyndigheten Box 12191 10225 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende anslag 6:1 Allmänna val och demokrati Riksdagen

Läs mer

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar in även på det parti som gör bäst jobb. Fredrik

Läs mer

GEMENSAMT FÖRSLAG TILL RESOLUTION

GEMENSAMT FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0345/2017 } B8-0346/2017 } B8-0347/2017 } B8-0352/2017 } B8-0354/2017 } RC1 17.5.2017 GEMENSAMT FÖRSLAG TILL RESOLUTION i enlighet med artikel 123.2 och 123.4

Läs mer

Israel-Palestina konflikten

Israel-Palestina konflikten Israel-Palestina konflikten Konflikten började år 1948. Ungefär 14 500 döda från år 1948-2009. Israel staten uppkom år 1948. Konflikten har varat i över 60 år och detta har pågått i många år tillbaks i

Läs mer

FÖR DEMOKRATI OCH JÄMLIKHET, MOT KLYFTOR OCH EXTREMISM.

FÖR DEMOKRATI OCH JÄMLIKHET, MOT KLYFTOR OCH EXTREMISM. FÖR DEMOKRATI OCH JÄMLIKHET, MOT KLYFTOR OCH EXTREMISM. Valplattform för EU-valet 2019 Ett Europa som sätter vanligt folk främst EU bildades för att föra människor närmare varandra. Handel och utbyte mellan

Läs mer

Palestina. Strategi för Sveriges internationella utvecklingssamarbete i

Palestina. Strategi för Sveriges internationella utvecklingssamarbete i Strategi för Sveriges internationella utvecklingssamarbete i Palestina 2015 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.054

Läs mer

B8-0488/2016 } B8-0489/2016 } B8-0490/2016 } B8-0491/2016 } B8-0492/2016 } B8-0493/2016 } RC1/Am. 2

B8-0488/2016 } B8-0489/2016 } B8-0490/2016 } B8-0491/2016 } B8-0492/2016 } B8-0493/2016 } RC1/Am. 2 B8-0493/2016 } RC1/Am. 2 2 Stelios Kouloglou, Lola Sánchez Caldentey, Merja Kyllönen, Xabier Benito Ziluaga, Estefanía Torres Martínez, Miguel Urbán Crespo, Tania González Peñas, Marie- Christine Vergiat,

Läs mer

palestinierna skulle föra direkta samtal med Israel, när de istället borde ställa Israel till svars för alla brott mot internationell

palestinierna skulle föra direkta samtal med Israel, när de istället borde ställa Israel till svars för alla brott mot internationell Vi ville globalisera Foto: Anna Wester Huwaida Arraf i Ramallah. Jag träffade Huwaida första gången jag reste till Palestina med PGS. Vi möttes på en demonstration i Betlehem i augusti 2001. Det var den

Läs mer

EU kan heller inte skryta med någon kvinno- eller hbtq-vänlig politik. Generellt negligeras och nedprioriteras

EU kan heller inte skryta med någon kvinno- eller hbtq-vänlig politik. Generellt negligeras och nedprioriteras Vänsterpartiet i EU Fotograf: GUE/NGL Vi i Vänsterpartiet är kritiska till hur Europeiska unionen fungerar idag. Därför kämpar vi för att påverka utvecklingen inom EU till det bättre. Våra tre främsta

Läs mer

Låt inte migrationen villkora EU:s bistånd 46 organisationer: Egenintressen har fått allt större inflytande över EU:s utrikespolitik

Låt inte migrationen villkora EU:s bistånd 46 organisationer: Egenintressen har fått allt större inflytande över EU:s utrikespolitik https://www.aftonbladet.se/debatt/a/ggwpq4/lat-intemigrationen-villkora-eusbistand?fbclid=iwar1ndjpar4mds3hizpkhhfnqlt4in5yknhuw giow2o-rh3innmsor7ltvmo Aftonbladet 25 maj -19 Låt inte migrationen villkora

Läs mer

Feministisk utrikespolitik

Feministisk utrikespolitik Partimotion Motion till riksdagen 2016/17:1073 av Jan Björklund m.fl. (L) Feministisk utrikespolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att flickors

Läs mer

RYSSLAND OCH CENTRALASIEN

RYSSLAND OCH CENTRALASIEN RYSSLAND OCH CENTRALASIEN Sedan 2014 har krisen i Ukraina och Rysslands olagliga annektering av Krim lett till nya ramar för de bilaterala relationerna mellan EU och Ryssland. Under senare år har den oroande

Läs mer

Väljarbarometern CAWI Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder

Väljarbarometern CAWI Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder Sid 1 Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder Anställning i Medlem i Utbildning Bostadsort ----- ----------- ----------------------- ----------------------- ----------------------- ----------- -----------------

Läs mer

Effektrapport 2016 Palestinagrupperna i Sverige

Effektrapport 2016 Palestinagrupperna i Sverige Effektrapport 2016 Palestinagrupperna i Sverige Palestinagrupperna i Sverige (PGS) är sedan 2016 medlem i Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, FRII. PGS har därmed förbundit sig till att följa FRIIs

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Valmanifest för Piratpartiet EU-valet 2014

Valmanifest för Piratpartiet EU-valet 2014 Valmanifest för Piratpartiet EU-valet 2014 Valmanifest för Piratpartiet inför EU-parlamentsvalet 2014 Piratpartiet tror på alla människors lika värde, och lika rätt att utveckla sin särart. Vi ser de enorma

Läs mer

Styrelsen för Socialdemokraterna i Skåne har vid sammanträde måndagen den 15 december beslutat att översända följande synpunkter på rådslagen

Styrelsen för Socialdemokraterna i Skåne har vid sammanträde måndagen den 15 december beslutat att översända följande synpunkter på rådslagen Styrelsen för Socialdemokraterna i Skåne har vid sammanträde måndagen den 15 december beslutat att översända följande synpunkter på rådslagen Rådslaget Vår värld I stort ställer sig det skånska partidistriktet

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utveckling 2011/2019(BUD) 5.5.2011 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28 (PE462.791v01-00) Mandatet för trepartsmötet om förslaget till budget för 2012 (2011/2019(BUD)) AM\866542.doc

Läs mer

DEMOKRATI OCH DIKTATUR ROS16

DEMOKRATI OCH DIKTATUR ROS16 DEMOKRATI OCH DIKTATUR ROS16 Vad krävs av ett land för att vi ska kunna kalla det demokratiskt? DEMOKRATISKA SPELREGLER Majoritetsprincipen Ska gälla vid val eller folkomröstningar. Om det exempelvis finns

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik

Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik SD Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som

Läs mer

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Miljöpartiet dubblat på ett år Det är tufft för Socialdemokraterna i hela landet och Skåne är inget undantag. Både riksdagsvalet och regionvalet sjunker

Läs mer

SD-sympatisörer tror att livet blir sämre de kommande åren i högre utsträckning än andra väljare!!

SD-sympatisörer tror att livet blir sämre de kommande åren i högre utsträckning än andra väljare!! SDs landsdagar Om undersökningen Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och

Läs mer

med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism

med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:255 av Andreas Carlson m.fl. (KD) med anledning av skr. 2014/15:146 Förebygga, förhindra och försvåra den svenska strategin mot terrorism Förslag till riksdagsbeslut

Läs mer

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION VALSTRATEGI, SNABBARE INTEGRATION Dagens presentation LÄGET VID VALÅRETS BÖRJAN MÅLSÄTTNINGAR OCH INRIKTNING BUDSKAP OCH PRIORITERINGAR MÅLGRUPPER HUVUDMOTSTÅNDARE VÅR KAMPANJ SAMMANFATTNING Sverige har

Läs mer

Om undersökningen. Kvantitativ undersökning i Inizios webbpanel intervjuer Intervjuer genomförda 3-4 januari 2018 Uppdragivare: Timbro

Om undersökningen. Kvantitativ undersökning i Inizios webbpanel intervjuer Intervjuer genomförda 3-4 januari 2018 Uppdragivare: Timbro Om undersökningen Kvantitativ undersökning i Inizios webbpanel 1.151 intervjuer Intervjuer genomförda 3-4 januari 2018 Uppdragivare: Timbro Man pratar ibland om olika politiska ideologier, vilken beskrivning

Läs mer

Statistik Almedalsveckan 2017 Politisk Medverkan Slutstatistik 2017 Baserad på antal genomförda evenemang under Almedalsveckan 2017.

Statistik Almedalsveckan 2017 Politisk Medverkan Slutstatistik 2017 Baserad på antal genomförda evenemang under Almedalsveckan 2017. Statistik 2017 Politisk Medverkan Slutstatistik 2017 Baserad på antal genomförda evenemang under 2017. 2017 Totalt Antal evenemang Unika arrangörer Antal medverkande i evenemang Miljödiplomerade evenemang

Läs mer

Resultat. Analys av Sverigedemokraternas valresultat. Timbro

Resultat. Analys av Sverigedemokraternas valresultat. Timbro Resultat Analys av Sverigedemokraternas valresultat Timbro 214-11-18 Om undersökningen Undersökningens målgrupp var den svenska röstberättigade allmänheten Totalt genomfördes 3888 intervjuer i målgruppen

Läs mer

Från boken "Vägen till Palestina" av Evert Svensson. Alhambra Förlag

Från boken Vägen till Palestina av Evert Svensson. Alhambra Förlag Fredagsbön i Jerusalem. Hösten 2000, efter att det palestinska upproret - Intifadan - brutit ut, förbjöd den israeliska militären alla palestinska män under 45 år tillträde till Gamla stan och Al Aksamoskén.

Läs mer

Ideologi. = En samling tankar och idéer om hur ett samhälle ska styras. " Utifrån dessa ideologier, bildades senare partier!

Ideologi. = En samling tankar och idéer om hur ett samhälle ska styras.  Utifrån dessa ideologier, bildades senare partier! Liberalism Ideologi = En samling tankar och idéer om hur ett samhälle ska styras. Utifrån dessa ideologier, bildades senare partier! 1. Mellan 1750 och 1850 kom Konservatism Socialism 2. Under 1930-talet

Läs mer

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet Bilaga till regeringsbeslut 2014-02-13 (UF2014/9980/UD/SP) Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi styr användningen av medel som

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.8.2011 KOM(2011) 543 slutlig 2011/0235 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011 Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar

Läs mer

Tillsammans för en rättvisare värld

Tillsammans för en rättvisare värld Tillsammans för en rättvisare värld 2 Inledning Den värld vi lever i är inte rättvis. Miljoner människor lider av fattigdom, sjukdomar, krig och konflikter. Mänskliga rättigheter kränks och för många är

Läs mer

11505/15 ADD 1 ph/son/mv 1 DPG

11505/15 ADD 1 ph/son/mv 1 DPG Europeiska unionens råd Bryssel den 18 september 2015 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2015/0028 (COD) 11505/15 ADD 1 CODEC 1120 ENV 522 AGRI 439 MI 527 COMER 114 PECHE 271 I/A-PUNKTSNOT från: till:

Läs mer

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3306 av Karin Enström m.fl. (M) Utgiftsområde 5 Internationell samverkan Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Socialdemokraternas tullar på trogna Det är den lägsta noteringen någonsin för Socialdemokraterna. De har tappat var sjätte väljare på en månad maken till

Läs mer

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 18 februari 2013 Giltighetstid: Tillsvidare Ansvarig: generalsekreteraren 2 (5)

Läs mer

Fattiga EU-medborgare en politik med både hjärta och hjärna

Fattiga EU-medborgare en politik med både hjärta och hjärna Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1482 av Fredrik Malm m.fl. (FP) Fattiga EU-medborgare en politik med både hjärta och hjärna Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som

Läs mer

Rättvisa i konflikt. Folkrätten

Rättvisa i konflikt. Folkrätten Rättvisa i konflikt Folkrätten Studiematerialet Rättvisa i konflikt Bildas studiematerial Rättvisa i konflikt finns tillgängligt att hämta fritt från Bildas hemsida. Materialet är upplagt för tre träffar

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0058/1. Ändringsförslag. Sabine Lösing, Tania González Peñas för GUE/NGL-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0058/1. Ändringsförslag. Sabine Lösing, Tania González Peñas för GUE/NGL-gruppen 6.3.2019 A8-0058/1 1 Punkt 17 17. Europaparlamentet framhåller EU:s fortsatta stöd till den inkluderande afghanledda och afghanstyrda freds- och försoningsprocessen, inbegripet genomförandet av det fredsavtal

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 10.12.2014 B8-0357/2014 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut Så styrs Sverige #Idas-plugg-akut Fråga! Monarki Vad är en monarki? Svar!! Monarki En monarki är när en kung eller drottning styr landet. I Sverige ärver äldsta barnen i kungafamiljen tronen. Regenten

Läs mer

Sveriges arbete i Europarådet

Sveriges arbete i Europarådet Kommittémotion SD344 Motion till riksdagen 2018/19:1382 av Markus Wiechel m.fl. (SD) Sveriges arbete i Europarådet FÖRSLAG TILL RIKSDAGSBESLUT 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om

Läs mer

HOTET MOT VÅRA GRUNDLAGSSKYDDADE RÄTTIGHETER BENTON WOLGERS, ANNA WIGENMARK, FÖRENINGEN ORDFRONT PÅ FOLKBILDARFORUM

HOTET MOT VÅRA GRUNDLAGSSKYDDADE RÄTTIGHETER BENTON WOLGERS, ANNA WIGENMARK, FÖRENINGEN ORDFRONT PÅ FOLKBILDARFORUM HOTET MOT VÅRA GRUNDLAGSSKYDDADE RÄTTIGHETER BENTON WOLGERS, ANNA WIGENMARK, FÖRENINGEN ORDFRONT PÅ FOLKBILDARFORUM SVENSKA VÄRDERINGAR Grundlagarna är de sanna svenska värderingarna Vårt demokratiska

Läs mer

Vår rödgröna biståndspolitik

Vår rödgröna biståndspolitik 2010-08-20 Stockholm Vår rödgröna biståndspolitik En rättvis värld är möjlig 2 (8) Solidaritetspolitik Det finns stora orättvisor och svåra utmaningar som världen måste ta sig an för att kunna utrota fattigdomen,

Läs mer

Eftervalsundersökning Byggnads Byggnads medlemspanel eftervalsundersökning

Eftervalsundersökning Byggnads Byggnads medlemspanel eftervalsundersökning Eftervalsundersökning Byggnads 2010 Byggnads medlemspanel Ca 2000 medlemmar ingår i panelen. 954 medlemmar har svarat på denna enkät. Fältperioden var 23/9-20/10 2010 Resultatet är viktat så att resultatet

Läs mer

jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn

jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn ÅSA EKMAN www.asaekman.com jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn usa har inte ratificerat, skrivit på barnkonventionen sverige

Läs mer

Sammanfattning av Svenska Röda Korsets synpunkter. Stockholm, 22 november Ju 2017/07518/L5

Sammanfattning av Svenska Röda Korsets synpunkter. Stockholm, 22 november Ju 2017/07518/L5 Stockholm, 22 november 2017 Ju 2017/07518/L5 Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Ju.L5@regeringskansliet.se Svenska Röda Korsets yttrande över slutbetänkande av utredning om genomförande av vissa

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Ukraina som antogs av rådet (utrikes frågor) den 29 januari 2015.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Ukraina som antogs av rådet (utrikes frågor) den 29 januari 2015. Europeiska unionens råd Bryssel den 29 januari 2015 (OR. en) 5714/15 COEST 32 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 29 januari 2015 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 5710/15 COEST 31

Läs mer

Europaparlamentets resolution av den 5 juli 2012 om EU:s politik på Västbanken och i östra Jerusalem (2012/2964(RSP))

Europaparlamentets resolution av den 5 juli 2012 om EU:s politik på Västbanken och i östra Jerusalem (2012/2964(RSP)) P7_TA-PROV(2012)0298 EU:s politik på Västbanken och i östra Jerusalem Europaparlamentets resolution av den 5 juli 2012 om EU:s politik på Västbanken och i östra Jerusalem (2012/2964(RSP)) Europaparlamentet

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 10.12.2014 B8-0309/2014 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

Nu räcker det. Förslag för att öka tryggheten och förhindra sexuella kränkningar och hedersbrott.

Nu räcker det. Förslag för att öka tryggheten och förhindra sexuella kränkningar och hedersbrott. Nu räcker det. Förslag för att öka tryggheten och förhindra sexuella kränkningar och hedersbrott. Nu räcker det. Det är betydligt vanligare att kvinnor känner sig otrygga när de går ensamma hem sent på

Läs mer

Uppdelning av partianhängare

Uppdelning av partianhängare #kantarsifo Uppdelning av partianhängare Frustrerade Bryr sig om att rösta men är missnöjd med existerande partier 7 5 28 Anhängare Stark anknytning till ett parti och identifierar sig med ett visst parti

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för utrikesfrågor 12.3.2015 2015/2001(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om läget avseende förbindelserna mellan EU och Ryssland (2015/2001(INI)) Utskottet för utrikesfrågor

Läs mer

Rune Arvidsson (M), ersättare Bengt Jarring (KD), ersättare Annelie Svensson, handläggare Cecilia Håkansson, sekreterare.

Rune Arvidsson (M), ersättare Bengt Jarring (KD), ersättare Annelie Svensson, handläggare Cecilia Håkansson, sekreterare. 1 (6) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Boken kl. 17.00-17.25 Beslutande Övriga deltagande Arnold Andréasson (C ), ordförande Elisabeth Holmer (S), vice ordförande Boel Rosdahl (S), ledamot Kristina Hovander

Läs mer

Anföranden Torsdagen den 27 oktober 2011

Anföranden Torsdagen den 27 oktober 2011 116 Svenska kyrkan och Ship to Gaza MARGARETA SANDSTEDT: Fru ordförande, ledamöter och biskopar! Den här frågan om Svenska kyrkans stöd till märkliga utrikesengagemang som Ship to Gaza upphör aldrig att

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. September 2015

Väljaropinion i samarbete med Metro. September 2015 Väljaropinion i samarbete med Metro September Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Om undersökningen o Metod o Bakgrundsvariabler 3. Resultat 4. Slutsatser och rekommendationer 5. Att läsa rapporten

Läs mer

Vad är FN? Är FN en sorts världsregering? FN:s mål och huvuduppgifter. FN:s Officiella språk

Vad är FN? Är FN en sorts världsregering? FN:s mål och huvuduppgifter. FN:s Officiella språk Om FN Förenta Nationerna är en unik organisation som består av självständiga stater som sammanslutit sig för att arbeta för fred i världen och ekonomiska och sociala framsteg. Unik, därför att ingen annan

Läs mer