Maria Nilsson Nämndsekreterare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Maria Nilsson Nämndsekreterare"

Transkript

1 Sida 1 (58) Sammanträde torsdagen den 30 mars 2017 kl Mötet ajournerades mellan kl behandlar sekretessärenden Plats: 1-13, plan 8, Konferensrummet Stora Sky 14-44, Medborgarkontoret Närvarande: Se sida 2 Dag och plats för justering Utses att justera 6 april 2017 Lorena Delgado (V) Jan Jönsson (L) Lorena Delgado (V) Ordförande Jan Jönsson (L) Justerare Maria Nilsson Nämndsekreterare

2 Sida 2 (58) ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Lorena Delgado (V) ordf. Halit Azizoglu (MP) 1-44 Jan Jönsson (L) vice ordf. Arslan Bicen (M) 1-44 Salar Rashid (S) Christer Stenberg (M) 1-44 Liliane Svensson (S) Ababacarr Jammeh (S) Sona Rashid (S) Sara Grolander (MP) Andreas Lundin (M) Eva Rüdlinger (M) Cecilia Carpelan (L) Övriga närvarande Ersättare Jamila Hassan Khali (S) Roger Isaksson (S) Birgitte Isberg (S) Minna Liewendahl (MP) Rudy Espinoza (V) Marie-Louise Olovsson (M) Zazan Sanli (L) Erik Sihlberg (C) Anton Roos (KD) Tjänstemän Maria Nilsson nämndsekreterare Andreas Thorstensson avdelningschef Anna Mattson, avdelningschef Sara Heppling-Trygg, avdelningschef Personalföreträdare Farah Wally, Lärarförbundet Luis Diaz, Kommunal 14-44

3 Sida 3 (58) Stadsdelsnämnden började sammanträdet kl med att behandla ärenden som var sekretessbelagda. Ärenden och protokoll finns förvarat på en. Dessa beslut, 1-13, finns inte med i den version av protokollet som publiceras på internet, eller distribueras i pappersform. föringen från den öppna delen av mötet börjar därför med 14. Efter genomgång av sekretessärenden ajournerades sammanträdet. Innan sammanträdet startade igen var det allmänhetens frågestund, denna startade kl Efter ajournering återupptogs sammanträdet kl

4 Sida 4 (58) 14 Genomgång av närvarande ledamöter samt val av protokollsjusterare och datum för justering Lorena Delgado (V) och Jan Jönsson (L) utsågs att justera dagens protokoll Justering sker på den 6 april 2017.

5 Sida 5 (58) 15 Godkännande av dagordning Stadsdelsnämnden fastställer dagordningen i enlighet med förslag till beslut. En övrig fråga anmäldes: Inomhuspark på Skärholmstorget? Skrivelse från Liberalerna.

6 Sida 6 (58) 16 Anmälan av protokollsjustering, sammanträdesprotokoll 3/ , Godkänna anmälan av protokollsjusteringen av sammanträdesprotokoll , Justerat Ärendet Föreligger protokollsjustering sammanträde 3/ sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar att anmälan av protokollsjusteringarna av sammanträdesprotokoll, godkänns.

7 Sida 7 (58) 17 Förslag om att anlägga bastu och omklädningsrum vid Sätrabadet -medborgarförslag Lämna medborgarförslaget till förvaltningen för beredning. Ärendet Föreligger medborgarförslag, dnr / sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar för att lämna medborgarförslaget till förvaltningen för beredning, och hör enhälligt bifall därtill.

8 Sida 8 (58) 18 Förslag om att anlägga en skridskobana på Skärholmstorget -medborgarförslag Lämna medborgarförslaget till förvaltningen för beredning. Ärendet Föreligger medborgarförslag, dnr / sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar för att lämna medborgarförslaget till förvaltningen för beredning, och hör enhälligt bifall därtill.

9 Sida 9 (58) 19 Förslag om ordningsvakter i Sätra -medborgarförslag Lämna medborgarförslaget till förvaltningen för beredning. Ärendet Föreligger medborgarförslag, dnr / sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar för att lämna medborgarförslaget till förvaltningen för beredning, och hör enhälligt bifall därtill.

10 Sida 10 (58) 20 Skridskois i Sätradalsparken - Svar på medborgarförslag Stadsdelsförvaltningen godkänner förvaltningens svar på medborgarförslaget. Ärendet Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr / Den 16 mars inkom ett medborgarförslag om att spola skridskois på dammen i Sätradalsparken under vintern. föreslår nämnden att besluta om att spola is men att isbanan ska förläggas till en mindre gummiasfaltyta i närheten av plaskdammen. Sätradalsparkens plaskdamm lämpar sig inte som isbana då det är förenat med flera olika risker och onödiga kostnader såsom att bygga ett stopp för avtappningens mynning i dammen. sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut, och hör enhälligt bifall därtill.

11 Sida 11 (58) 21 Kommunala ordningsvakter i Sätra centrum - Svar på medborgarförslag Stadsdelsförvaltningen godkänner förvaltningens svar på medborgarförslaget. Ärendet Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr / I ett medborgarförslag föreslås att stadsdelsnämnd ska verka för att i egen regi upprätthålla ordningslagen och ordningsföreskrifter i Sätra centrum, genom kommunala ordningsvakter. Förvaltningens bedömning är att det nuvarande arbetssättet med samverkan mellan olika myndigheter och medborgare är ändamålsenligt, även om det ständigt behöver utvecklas utifrån nya situationer och förändrade behov som uppstår. sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut, och hör enhälligt bifall därtill.

12 Sida 12 (58) 22 Inrättande av introduktionsförskola med integrering av Vårgårdens öppna förskola - Svar på skrivelse godkänner förvaltningens svar på skrivelsen. Ärendet Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 4./ I en skrivelse gav förvaltningen i uppdrag att hitta en lämplig lösning som uppfyller behoven som önskas av föräldrar som formulerats i medborgarförslaget: Dnr / Förlagställarna önskar en egen lokal för öppna förskolan i Vårberg samt att nuvarande öppettider förlängs. Förvaltningen har också ett uppdrag att undersöka möjligheten att inrätta en introduktionsförskola. Förvaltningen föreslår att öppna förskolans verksamhet flyttas till förskolan på Rönnholmsgränd 42 och att den integreras med en introduktionsförskola. Kombineras de båda verksamheterna innebär det att förvaltningen kommer att kunna tillmötesgå önskemålet om en egen lokal samt att öppettiderna kan förlängas. sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut, och hör enhälligt bifall därtill.

13 Sida 13 (58) 23 Medborgarbudget - Svar på skrivelse godkänner förvaltningens svar på skrivelsen. Ärendet Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr / Elisabeth Johnson (M) med flera ställer i en skrivelse med datum ett antal frågor angående arbetet med medborgarbudgetering. Med hänvisning till kärnverksamhetens behov lyfts frågan om medborgarbudgetering är rätt prioritering av förvaltningens resurser och bland annat om arbetssättet riskerar att leda till falska förhoppningar och besvikelse om dessa förväntningar inte kan uppfyllas. I skrivelsen ställs sex frågor till förvaltningen angående medborgarbudgetprocessen: Förvaltningen anser det vara av stor vikt att invånare känner sig väl bemötta, lyssnade på och inkluderade i beslut som rör dem, samtidigt som deras inspel har reell påverkan i förvaltningens arbete. Av den anledning arbetar förvaltningen med att utforma medborgarbudgetprocesser med tydliga förklaringar kring vad deltagarna kan eller inte kan påverka. Tydlighet gällande de begränsningar som finns i processen samt transparens genom hela processen anses som viktiga komponenter för alla former av deltagande. Aspekter som rekrytering av deltagare, val av plats, utformning av lokal och samtalsmetod är viktiga att ta stor hänsyn till för att undvika dålig representation och lobbyism. Förvaltningen tar tillfället i akt att presentera resultatet av den medborgarbudget som genomförts under hösten 2016 gällande Gröna stugans park i Bredäng.

14 Sida 14 (58) sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut, och hör enhälligt bifall därtill.

15 Sida 15 (58) 24 särenden i stadsdelsnämnden - Svar på skrivelse Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens svar på skrivelsen. Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr 1.1./ I en skrivelse från Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna som sitt ersättaryttrande, ställs frågan varför beslutsärendena minskar i stadsdelsnämnden. Förvaltningen har att hantera de uppdrag som nämnden fattar beslut om. Det finns i dagsläget inga ärenden som ligger och väntar på att föras upp till nämnden för beslut. sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut, och hör bifall därtill. Särskilt uttalande Ledamoten Salar Rashid (S) anmäler för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ett särskilt uttalande enligt bilaga.

16 Sida 16 (58) Bilaga: särskilt uttalande Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet SU särenden i stadsdelsnämnden, Dnr 1.1./ Lorena Delgado (V) Salar Rashid (S) Sara Grolander (Mp) Vi välkomnar de frågeställningarna som har ställts till förvaltningen och oppositionen gör sitt arbete med att granska den förda politiken i stadsdelsnämnden. Oppositionen har alltid även rätt att få sina frågor beredda i nämnden. Däremot ifrågasätter vi sättet som frågorna implicits ställs på - i det här fallet från Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Frågan lyder inte om antalet beslutsärenden ändrats genomtiden har minskats? Utan snarare varför minskar beslutsärendena i stadsdelsnämnden? Ett antagande som kan leda till tron om att faktiskt så är fallet. Vidare insinuerar dessa frågor att vi inom majoriteten har flyttat ut besluten från nämnden och att vi på något sätt ändrat den demokratiska processen. Så är naturligtvis inte fallet. Under mandatperioden har vi inte bara utökat den demokratiska processen, vi har förlängt den. Vi har öppnat upp för alla partier att ha full insyn i förvaltningens styrsystem, genom att låta de mindre partierna kunna företräda sig själv under gruppledarmötena med förvaltningen. Vi har utökat antalet råd inom förvaltningen och vi har skapat ett ungdomsråd för hela stadsdelen. Med andra ord har majoriteten utökat de demokratiska funktionerna överlag.

17 Sida 17 (58) Man menar att besluten av vikt har minskat. Vad menas med det? Är det för att vi har infört medborgarbudgeterad park? Eller för att vår samarbetar mer intensivt och tätare med de centrala förvaltningarna? Mycket finns att göra kring de demokratiska processerna, men skillnaderna mellan majoriteten och flera av partierna i minoriteten är ju att vi snarare har ökat stadsdelarnas inflytande, medans andra partier som är representerade inom nämnden vill till och med minska antalet stadsdelar.

18 Sida 18 (58) 25 Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 godkänns och lämnas till kommunstyrelsen. Ärendet Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr / Av särskild vikt för förvaltningens arbete under perioden är att säkerställa att satsningarna i det lokala utvecklingsprogrammet leder till att utjämna skillnader i livsvillkor för invånarna samt att vara delaktig i planeringen inför kommande bostadsbyggnadsprojektet, Fokus Skärholmen, som kommer att påverkar samtliga verksamheter. Arbetet med goda och jämlika uppväxtvillkor för barn och unga, utvecklandet av social hållbarhet, möta det stora behovet av kompetensförsörjning inom samtliga verksamheter samt att säkra lokalförsörjning framförallt avseende förskoleverksamhet fortsätter att prioriteras. I ärendet redovisas strategiska satsningar för att bidra till uppfyllelse av kommunfullmäktiges inriktningsmål. sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar på förvaltningens förslag till beslut och hör bifall därtill. Utan eget ställningstagande Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Särskilt uttalande Ledamoten Jan Jönsson (L) anmäler ett särskilt uttalande enligt bilaga 1. Ledamoten Andreas Lundin (M) anmäler att Moderaterna ansluter sig till detta. Ersättaren Anton Roos (KD) anmäler att Kristdemokraterna ansluter sig som sitt ersättaryttrande.

19 Sida 19 (58) Ersättaryttrande Ersättaren Erik Sihlberg (C) anmäler ett ersättaryttrande enligt bilaga 2.

20 Sida 20 (58) Bilaga 1: särskilt uttalande Liberalerna Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 Jan Jönsson, vice ordförande, m.fl (L) Särskilt uttalande Ett Stockholm och Skärholmen där alla har möjlighet att förverkliga sin potential och där framtida generationer växer upp med jämlika livschanser, kräver prioriteringar av välfärdens kärna. Den rödgrönrosa majoriteten höjer skatten men har svårt att finansiera kärnverksamheterna. Symbolprojekt och perifera satsningar har tillåtits tränga ut insatser som gör verklig skillnad för de barn, vuxna och äldre som behöver hjälp från staden. Stadsdelsförvaltningen skriver i tjänsteutlåtandet om treårsbudgeten att nuvarande budgetplan från Kommunfullmäktige innebär årliga krav på 2 % effektiviseringar, dvs 29 miljoner kronor i besparing, varje år, fram till Denna farhåga har Liberalerna gång på gång påpekat, och majoriteten gång på gång förnekat. Vi liberaler har också lyft fram att sjukfrånvaron ökat i en senaste åren. Framför allt är det tydligt att sjukfrånvaron ökat i förskolan och äldreomsorgen. Den rödgrönrosa majoriteten behöver ta ansvar för situationen i verksamheterna och deras politik som leder till att fler blir sjuka av sitt arbete. Arbetet mot brottslighet och för trygghet och frihet att röra sig som man vill i staden, i sin vardag, måste vara prioriterat under de kommande åren. Stadsdelsnämnden har ett viktigt

21 Sida 21 (58) uppdrag att i samverkan med övriga staden, civilsamhället, föräldrar och polis skapa ett närsamhälle där människor känner sig trygga. Alla stadsdelsnämnder måste öka ambitions- och kunskapsnivån angående kränkningar av kvinnors frihet och rättigheter, inte minst det hedersrelaterade förtrycket. För att behålla en god utveckling i förskolan krävs satsningar på höjd attraktionskraft för förskolläraryrket med tanke på det svåra rekryteringsläget. Lönerna för förskollärarna måste höjas. Alla har rätt till ett bra boende. Vi vill låta alla äldre över 85 år som så vill få plats på servicehus eller vård- och omsorgsboende. Staden står inför stora utmaningar att bygga ut äldreboenden så att alla äldre som behöver komma till ett boende också kan få göra det. Situationen för socialsekreterarna är fortsatt pressad och personalomsättningen är för hög. För att behålla socialsekreterarna krävs att stadsdelsnämnden fortsätter arbeta aktivt och ambitiöst med ledarskap, handledning och karriärmöjligheter. Liberalerna menar att ett lönelyft för socialsekreterare i den sociala barn- och ungdomsvården är nödvändigt för att stabilisera personalsituationen.

22 Sida 22 (58) Bilaga 2: ersättaryttrande, Centerpartiet Stadsdelsnämnd Underlag för budget Erik Sihlberg (C) Ersättaryttrande: sområde står inför en rad utmaningar som mer välmående stadsdelar slipper, och budgetunderlaget skall ses som ett framåtsyftande dokument att adressera detta från stadens sida. När det gäller åtgärdsförslag så finns det många egendomliga budgetprioriteringar, men några att särskilt belysa är metoderna för ökat självägandeskap och personligt ekonomiskt handlingsutrymme. Dessa måste ha ett tydligt fokus på utveckling av det lokala näringslivet, inte genom framkrystade påhittade kommunala enklare jobb som föreslås. Jobb, såväl inom näringslivet som inom det offentliga finns till för att arbetsgivaren behöver ha en viss uppgift utförd, inte för att primärt vara tillgodo för den anställde. Det är en viktig princip gentemot skattebetalarna. I övrigt ber jag att få hänvisa till Centerpartiets budgetmotion för 2017 samt vårt valprogram vid valet 2014.

23 Sida 23 (58) 26 Månadsrapport per februari 2017 Nämnden godkänner förvaltningens förslag till månadsrapport. Ärendet Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr / Stadsdelsförvaltningen prognosticerar en budget i balans. I syfte att nå en budget i balans har nämnden tagit fram en handlingsplan. En budget i balans förutsätter att nämnden genomför samtliga åtgärder i planen. Planen innehåller bland annat fortsatt kostnadsmedvetenhet, säkerställa att biståndsbeslut följer lagar och stadens riktlinjer, anpassa personalstrukturen till behoven och arbeta för att effektivisera arbetssätt samt minska sjukfrånvaron. Störst avvikelse prognosticeras inom äldreomsorgen med ett underskott om 6,0 mnkr. Underskottet är hänförligt till lägre intäkter och något högre personalkostnader. Inom hemtjänsten har ett nytt schema införts och effekten av den nya förbättrade personalplaneringen kommer att speglas framöver. Sjukfrånvaron är 0,1 procent över årsmålet för 2017 men målet bedöms uppnås. sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut, och hör enhälligt bifall därtill.

24 Sida 24 (58) 27 Vinterväghållning på parkmark inom stadsdelsområde, förlängning av avtal Stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att erbjuda PEAB Drift och underhåll AB förlängning av avtalet om vinterväghållning på stadsdelsnämndsområdets parkmark till och med den 30 september Ärendet Föreligger förvaltningens anmälningsärende, dnr / Nämndens avtal om vinterväghållning på parkmark löper ut den 30 september Nämnden har möjlighet att förlänga avtalet till och med den 30 september Förvaltningen anser att samarbetet med nuvarande entreprenör, PEAB Drift och underhåll AB, har fungerat bra. Därför föreslår förvaltningen att nämnden uppdrar åt förvaltningen att erbjuda PEAB Drift och underhåll AB förlängning av avtalet till och med den 30 september sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut, och hör enhälligt bifall därtill.

25 Sida 25 (58) 28 Revidering av lokala rutinen för hanteringen av bestämmelserna om lex Sarah Stadsdelsnämnden antar förvaltningens förslag till revidering av den lokala rutinen för hanteringen av bestämmelserna om lex Sarah. Ärendet Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr / Den nämnd eller verksamhet som omfattas av bestämmelserna om lex Sarah ska upprätta rutiner för hur skyldigheterna att rapportera, utreda, avhjälpa, undanröja och anmäla missförhållanden och risker för missförhållanden ska fullgöras. Den lokala rutinen för hanteringen av bestämmelserna om lex Sarah i Skärholmen fastställdes år 2013 och har sedan dess reviderats vid ett tillfälle i september Utifrån synpunkter om brister i utformningen av nuvarande rutin har förvaltningens lex Sarah-utredare arbetat fram en reviderad version. Innehållet i den reviderade rutinen har bland annat renodlats till att enbart innehålla information som är intressant och relevant för den generelle rapportören, för att på så sätt åstadkomma en högre grad av användarvänlighet. sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar på förvaltningens förslag till beslut och hör enhälligt bifall därtill.

26 Sida 26 (58) 29 Tillfällig ändring i delegationsordningen för beställarenheten vid 1. Nämnden beslutar om ny tillfällig delegationsordning enligt bilaga. 2. Omedelbar justering. Ärendet Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 1.1./ Förvaltningen föreslår att delegationsordningen för ändras under perioden 1 april till 31 december 2017 vad gäller vissa beslut som fattas på beställarenheten. Detta för att ge tydligare styrning av besluten. sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar på förvaltningens förslag till beslut och förslaget om omedelbar justering och hör enhälligt bifall därtill.

27 Sida 27 (58) 30 Fyllnadsval till stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågor Axel Otten utses till ledamot i råd för funktionshinderfrågor. Ärendet Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 8./ Stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågor är ett rådgivande organ till stadsdelsnämnden i frågor som rör funktionsnedsättning. Rådet ska ta initiativ till förbättringar för personer med funktionsnedsättning i alla åldrar. Rådet ska bestå av högst sju ledamöter och mandatperioden är fyra år. råd har i dag fem ledamöter. HSO Stockholms stad har lämnat en fyllnadsnominering. sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar på förvaltningens förslag till beslut och hör enhälligt bifall därtill.

28 Sida 28 (58) 31 Inköp av arbetsfordon för parkdrift Stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att införskaffa tre nya bilar för parkdriftens verksamhet till ett sammanlagt pris av tskr. Ärendet Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 2.2./ Skärholmen har som enda stadsdelsnämnd i Stockholm stad parkdrift i egen regi. Parkdriften använder fyra bilar i sin verksamhet, varav tre är inköpta Bilarna är i sådant skick att kommande reparationskostnader riskerar att överstiga avyttringsvärdet på bilarna. Förvaltningen har, tillsammans med miljöförvaltningen, tagit fram förslag på inköp av nya bilar anpassade efter parkdriftens verksamhetskrav, stadens fordonsstrategi samt inom gällande ramavtal. sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar på förvaltningens förslag till beslut och hör enhälligt bifall därtill.

29 Sida 29 (58) 32 Motion (2016:110) om digitala trygghetsvandringar - Svar på remiss från finansroteln, dnr / godkänner förvaltningens remissvar. 2. Omedelbar justering. Ärendet Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr / Förvaltningen har tagit emot en remiss från kommunstyrelsen/finansroteln gällande en motion från Johan Nilsson (M) om digitala trygghetsvandringar. I motionen uppmanas kommunfullmäktige besluta om att införa digitala trygghetsvandringar som arbetsmetod. arbetar idag med visuella trygghetsvandringar i samband med medborgarmöten i de fyra stadsdelarna. Stadsdelsförvaltningen ställer sig positiv till digitala trygghetsvandringar så som det beskrivs i motionen. Förvaltningen anser dock att det redan finns ett verktyg som har denna tjänst och det är tyck till-appen som också är knuten till stadens synpunktsportal. Det finns dock utvecklingspotential i dagens system som behöver ses över. Förvaltningen har för avsikt att testa tyck till-appen under kommande medborgarmöten, i kombination med den fysiska kartan. Förslag till beslut: Ledamoten Elisabeth Jonsson (M) anmäler för Moderaterna och Liberalerna samt Kristdemokraterna som sitt ersättaryttrande, ett förslag till beslut enligt bilaga.

30 Sida 30 (58) sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) hör att det finns två förslag till beslut, förvaltningens förslag till beslut och Moderaternas, Liberalernas samt Kristdemokraternas, som sitt ersättaryttrande, förslag enligt bilaga. Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut, och hör bifall därtill. Reservation Elisabeth Johnson (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag till beslut. Andreas Lundin (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag till beslut. Tapani Juntunen (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag till beslut. Eva Rüdlinger (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag till beslut. Jan Jönsson (L) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag till beslut. Cecilia Carpelan (L) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag till beslut. Ersättaren Anton Roos (KD) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget ersättaryttrande. Bilaga Förslag till beslut, Moderaterna och Liberalerna samt Kristdemokraterna som sitt ersättaryttrande.

31 Sida 31 (58) Bilaga: förslag till beslut, Moderaterna och Liberalerna samt Kristdemokraterna som sitt ersättaryttrande Stadsdelsnämnd Motion (M) om införande av digitala trygghetsvandringar Elisabeth Johnson m.fl. (M) Jan Jönsson m. fl. (L) Anton Roos (KD) Förslag till beslut Stadsdelsnämnden beslutar följande. att yrka bifall till motionen om att införa digitala trygghetsvandringar som en arbetsmetod i staden att därutöver anföra följande Trygghet är en fråga som måste högt upp på den politiska agendan, och för att öka medborgarnas trygghet behöver staden arbeta på flera fronter på flera olika sätt. En metod är att bredda möjligheten för medborgarna att kunna lämna synpunkter på otrygga platser i stadsmiljön. Hittills genomförs ofta endast fysiska trygghetsvandringar eller stormöten/medborgarmöten som inte alla har möjlighet att delta i. Moderaterna vill att det ska vara lätt att framföra sin synpunkt om var man känner sig mindre trygg. Digitala trygghetsvandringar ska ses som ett komplement att samla in medborgarnas åsikter, och vi tycker det är en klok tanke från förvaltningen att komplettera stadens funktion "Tyck-till" för ändamålet. Det är då viktigt att "Tyck-till" utvecklas tillräckligt så att det både är lätt att lämna synpunkter, och att åsikterna tas om hand på ett bra sätt och

32 Sida 32 (58) inte enbart leder till en "felanmälan". Vi hoppas därför att funktionen "Tyck-till" kan utvecklas i enlighet med motionens intentioner.

33 Sida 33 (58) 33 Inför en årligen återkommande äldrevecka i Stockholm - Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr godkänner förvaltningens remissvar. Ärendet Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr / I motionen föreslås att äldreförvaltningen får i uppdrag att tillsammans med lämpliga fackförvaltningar göra en kartläggning av hur en Äldrevecka kan genomföras i Stockholms stad, samt att planeringen därefter ska påbörjas för ett genomförande under Tanken med en årlig återkommande Äldrevecka är att privata, offentliga och ideella aktörer ska kraftsamla kring aktiviteter och informationsinsatser som riktar sig till äldre. Förvaltningen är positiv till förslaget om att införa en återkommande Äldrevecka. Förvaltningen ser gärna ett förtydligande av syftet och den förväntade effekten av en sådan satsning. sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar på förvaltningens förslag till beslut och hör enhälligt bifall därtill. Särskilt uttalande Ledamoten Salar Rashid (S) anmäler för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, ett särskilt uttalande enligt bilaga 1. Ersättaryttrande Ersättaren Anton Roos (KD) anmäler ett ersättaryttrande enligt bilaga 2.

34 Sida 34 (58) Bilaga 1: särskilt uttalande Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet SU Inför en årligen återkommande äldrevecka i Stockholm, Dnr / Salar Rashid (S) Lorena Delgado (V) Sara Grolander (Mp) Vi vill börja med att tacka förvaltningen för deras svar. Den här typen av verksamhet som motionären föreslår, anordnas till vissa delar redan av Seniormässan. För 2017 kommer seniormässan att för 23:e gången anordnas i Stockholm, Göteborg och Malmö. Äldreförvaltningen anser själva att det inte finns någon anledning att konkurrerar eller arrangera en egen Äldrevecka, då Seniormässan redan är ett väletablerat evenemang.

35 Sida 35 (58) Bilaga 2: ersättaryttrande, Kristdemokraterna Skärholmen stadsdelsnämnd 1.5.1/ Anton Roos (KD), ersättare Ersättaryttrande Det är glädjande att förvaltningen överlag ställer sig positiva till Kristdemokraternas förslag om att äldrenämnden tillsammans med utvalda fackförvaltningar bör utreda förslaget om en äldrevecka i Stockholm. Bortsett från den positiva responsen ställer man sig också frågande till tydlighetsgraden av syftet med äldreveckan samt vad en uppskattad kostnad och effekt av en sådan skulle bli. Kristdemokraterna vill framhäva och förtydliga att ett sådant underlag, både när det gäller syfte och finansieringsfråga, i såna fall skulle ingå i utredningsuppdraget för äldreförvaltning. Även om vi kan ha förståelse över förvaltningens frågetecken så är svaret på dessa frågor ett naturligt nästa steg i processen.

36 Sida 36 (58) 34 Svar på remiss Principer och metoder för uppföljning och styrning inom äldreomsorgen - Svar på remiss från äldre- och personalroteln, dnr KS godkänner förvaltningens remissvar. 4. Omedelbar justering. Ärendet Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr / Kommunstyrelsen har remitterat ett ärende (dnr /2016) angående principer och metoder för uppföljning och styrning inom äldreomsorgen. Äldrenämnden har på uppdrag av kommunfullmäktige utrett nuvarande system för uppföljning inom äldreomsorgen. Uppdraget har genomförts i samverkan med stadsledningskontoret och arna. Utifrån utredningen föreslås en ny uppföljningsmodell vilken bygger på uppföljningsperspektiven struktur-, process- och resultatkvalitet. Förvaltningen ser överlag positivt på förslaget till förnyad uppföljningsmodell. Förvaltningen anser att förslaget bidrar till att resurser kommer att användas mer effektivt. Förvaltningen ser vissa utmaningar i hur resultaten från individuppföljningarna ska aggregeras ihop utan att själva arbetsprocessen blir tidskrävande och komplicerad. sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar på förvaltningens förslag till beslut samt till beslut om omedelbar justering av ärendet och hör bifall därtill.

37 Sida 37 (58) Särskilt uttalande Ledamoten Elisabeth Jonsson anmäler för Moderaterna samt Kristdemokraterna som sitt ersättaryttrande, ett särskilt uttalande enligt bilaga.

38 Sida 38 (58) Bilaga: särskilt uttalande, Moderaterna samt Kristdemokraterna som sitt ersättaryttrande. Principer och metoder för uppföljning och styrning inom äldreomsorgen. Svar på remiss från kommunstyrelsen. Elisabeth Johnson m.fl. (M) Anton Roos (KD) Särskilt uttalande I ärendet redovisas en förnyad uppföljningsmodell inom äldreomsorgen. Den nya modellen rationaliserar, optimerar och enhetliggör den befintliga uppföljningen, vilket vi ser positivt på. Modellen bygger på att verksamheter följs upp utifrån struktur-, process- och resultatkvalitet. Resultat kan på detta sätt fångas in utifrån alla kvalitetsparametrar för ett helhetsresultat för verksamheten. Beträffande uppföljningar av entreprenadavtal vill vi ansluta oss till branschrådets vädjan att resultaten av dessa uppföljningar återkopplas inte enbart till stadsdelen och till verksamheten utan även till avtalsförvaltaren för respektive organisation.

39 Sida 39 (58) 35 Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm lägesrapport av hållbarhetskommissionens arbete - Svar på remiss från stadsledningskontoret, dnr /2016 godkänner förvaltningens remissvar. Ärendet Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr / Hållbarhetskommissionen inrättades 2015 med huvuduppdraget att analysera skillnader i livsvillkor för stockholmare och lämna förslag till åtgärder för ett mer jämlikt och socialt hållbart Stockholm. Detta ärende innehåller synpunkter angående tre av de fyra sista delrapporterna som hållbarhetskommissionen har tagit fram. Nämligen Dold potential. Hinder och möjligheter för unga stockholmares etablering på arbetsmarknaden, Medborgare med mandat. Dialog och delaktighet i Stockholms stad och Staden där vi möts. Arkitektur och kultur i det offentliga rummet. Förvaltningens synpunkter fokuseras i stora drag på att peka på vikten av samordning med det lokala utvecklingsarbetet och behovet av vägledning för att underlätta tolkningen och anpassning av de olika rekommendationerna och åtgärderna till unika förutsättningar. Förvaltningen lyfter också behovet av implementering av framgångsrika arbetssätt i den ordinarie verksamheten med syfte att garantera hållbara processer. Många av hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder genomförs redan genom det lokala utvecklingsarbetet och andra projekt. Förslag till beslut: Ledamoten Elisabeth Jonsson (M) anmäler för Moderaterna samt för Kristdemokraterna och Centerpartiet som sina ersättaryttranden, ett förslag till beslut enligt bilaga.

40 Sida 40 (58) sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) hör att det finns två förslag till beslut, förvaltningens förslag till beslut och Moderaternas samt Kristdemokraternas och Centerpartiets, som sina ersättaryttranden, förslag enligt bilaga. Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut, och hör bifall därtill. Reservation Elisabeth Johnson (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag till beslut. Andreas Lundin (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag till beslut. Tapani Juntunen (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag till beslut. Eva Rüdlinger (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag till beslut. Ersättaren Anton Roos (KD) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget ersättaryttrande. Ersättaren Erik Sihlberg (C) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget ersättaryttrande. Bilaga Förslag till beslut, Moderaterna samt Kristdemokraterna och Centerpartiet som sina ersättaryttranden.

41 Sida 41 (58) Bilaga: förslag till beslut, Moderaterna samt Kristdemokraterna och Centerpartiet som sina ersättaryttranden. Stadsdelsnämnd Lägesrapport för ett socialt hållbart Stockholm Elisabeth Johnson m.fl (M) Anton Roos (KD) Förslag till beslut Stadsdelsnämnd beslutar följande. 1.Förvaltningens förslag till beslut bifalls delvis 2.Därutöver anförs Sociala hållbarhetskommissionen publicerade vintern 2016/2017 fyra nya delrapporter som berör demokrati, utbildning, arbetsmarknad och stadsplanering. Moderaterna välkomnar det arbete som har gjorts och ställer sig positiva till flertalet av förslagen i rapporterna. Med det sagt finns det även åtgärder som vi är djupt kritiska till och ställer oss frågande till dess genomförbarhet. Nedan redovisas synpunkter på respektive rapport. Medborgare med mandat Delrapporten medborgaren med mandat lyfter angelägna delar om demokrati och vikten av delaktighet. Demokrati är kärnan i det svenska samhället och ska värnas och främjas. Genom delaktighet och inflytande skapar vi stadsdelar som håller ihop och som människor vill fortsätta bo i. För oss är det också viktigt att stadens skattemedel används på ett effektivt sätt. Att ta del av invånarnas syn på hur deras miljöer kan förbättras är viktigt för både politiker och tjänstemän. Vi politiker är valda för att representera våra

42 Sida 42 (58) väljare och göra tuffa prioriteringar å deras vägnar genom en förmåga att se till helheten när vi fattar beslut. Idag finns möjlighet för medborgare att engagera sig i och påverka politiska beslut som rör deras närmiljö genom att exempelvis insända medborgarförslag, delta i samråd eller ha en dialog med lokala företrädare under stadsdelsnämndens frågestund. I slutändan är det dock folkvalda politiker som har ansvaret att väga samman intressen och göra prioriteringar. Vi ställer oss därför kritiska till förslaget om Medborgarbudgetar. Det riskerar att bli ett sätt att frånsäga sig det ansvaret och risken är påtaglig att engagerade särintressen, snarare än ett för stadsdelens invånare representativt allmänintresse, blir styrande i processerna. Stockholms stadsdelar ska vara levande stadsdel som är trygg för alla invånare som vistas här. Gallerior bidrar till att skapa mer liv och rörelse och lockar hit näringsidkare och andra verksamheter vilket både skapar arbetstillfällen och naturliga mötesplatser i stadsdelen. Vi ställer oss frågande till den till synes kritiska inställningen till galleriornas inverkan på stadsbilden och anser att skrivningarna kring detta är minst sagt otydliga. Mer folkliv och naturliga mötesplatser, oavsett om de omges av vad förvaltningen kallar vinstintresse eller ej, kan snarare utgöra förutsättningar för att öka det demokratiska deltagandet genom att ge möjlighet till aktiviteter och dialoger i anslutning till mötesplatser, butiker och caféer. För att kunna frigöra mer resurser till kärnverksamhet anser vi att staden regelbundet måste ompröva arbetssätt och strukturer för att kunna hålla kostnader för byråkrati, administration och onödigt krångel nere. Inom upphandlingsområdet finns möjlighet att hålla nere kostnader och samtidigt hålla uppe kvaliteten vid inköp av varor och tjänster så att stockholmarna får ut så mycket som möjligt av sina skattekronor. Alltför många och detaljerade krav i upphandlingar, så som sociala klausuler, driver dock upp kostnader och försvårar för många företag att kunna lägga anbud i en upphandling, vilket riskerar att ge sämre kvalitet för dyrare kostnad.

43 Sida 43 (58) Dold potential hinder och möjligheter för ungas stockholmares etablering på arbetsmarknaden I delrapporten dold potential föreslås åtgärder som att rikta sociala klausuler i upphandlingar till särskilt prioriterade grupper, att utveckla ett arbete med arbetsdifferentiering samt att främja kompetensbaserad och icke-diskriminerande rekrytering. Att införa så kallade sociala krav i upphandling, som föreslås i rapporten, innebär att det offentliga ställer krav på att en viss andel av de anställda ska tillhöra en utsatt målgrupp för att företag ska få delta i en upphandling. Det är självklart att Stockholms stad ska säkerställa anständiga arbetsvillkor för medarbetare hos leverantörer som staden anlitar. Seriösa aktörer, rättssäkra arbetsförhållanden, transparenta upphandlingsmodeller och konkurrens på lika villkor ska prägla upphandlingar i Stockholms stad. Men samtidigt som vi måste värna goda villkor för jobben måste vi också värna de drivkrafter som får jobben att växa. Sociala krav i upphandlingsförfaranden innebär alltför stora begränsningar i företagens möjligheter att förädla sina produkter och tjänster på bästa sätt. Förslaget stänger därmed ute företag som måste anpassa sig till den verkliga marknadens krav för att överleva. I vissa fall skulle det kunna innebära att företag tvingas säga upp befintlig personal för att möta upphandlingskraven från staden. Ett annat tänkbart scenario är att en utrikesfödd person blir uppsagd för att ge plats åt en annan person från en av stadens definierade svaga grupper. Sociala krav vid upphandling blir då snarare integrationshämmande än främjande. När det gäller förslaget om arbetsdifferentiering är det viktigt att understryka att många arbetsuppgifter som förekommer inom såväl förvaltningar som de flesta företag är specialiserade, systemberoende och kräver rätt kompetens. Därför kan differentiering av arbetet bli problematiskt. Både offentliga och privata aktörer är ofta intäktsfinansierade vilket också försvårar möjligheter att avsätta nödvändiga resurser för introduktion, handledning, mm. Med sagt innebär det inte att förslaget om arbetsdifferentiering ska avfärdas helt, men det

44 Sida 44 (58) behövs en noggrann analys för vilka yrkesområde och målgrupper där detta skulle kunna tillämpas. En arbetsdifferentiering får inte äventyra kvalitén på produkten eller tjänsten. Möjligheterna är dock begränsade då flera tjänster inom exempelvis myndighetsutövning och förskola kräver specifik utbildningsbakgrund eller legitimation. Staden där vi möts Arkitektur och kultur i det offentliga rummet De två delrapporterna Staden där vi möts och Från delad till enad stad tar fasta på några synnerligen viktiga utgångspunkter. Det handlar om att bygga tätare och mer hållbart, ta bort fysiska barriärer och sätta in åtgärder för att öka rörligheten i det befintliga bostadsbeståndet. Tyvärr gör den socialdemokratiskt ledda majoriteten precis tvärtom deras ord möts inte upp i handling de cementerar den fysiska segregationen i Stockholm. Bland annat tar kommissionen upp att det går att överbrygga fysiska barriärer mellan stadsdelar och på så vis motverka negativa följder av rumslig segregation. Detta faktum påtalar vi gång efter annan i reservationer i såväl kommunfullmäktige som berörda nämnder. Genomförandet av miljonprogrammets glesa struktur har medfört en av de allra största samhällsutmaningarna vi har i Stockholm idag segregerade stadsdelar. Detta faktum bekräftas också i delrapporten Från delad till enad stad resurssvaga hushåll koncentreras till mindre attraktiva bostadsområden där välfärdsutvecklingen är sämre. Därtill kommer majoritetens beslut om nya nivåer för tomträttsavgälder leda till att denna situation cementeras i än större utsträckning. Kommissionen påpekar att enbart nybyggnation av bostäder inte kommer att räcka för att komma till rätta med bostadsbristen. Detta har vi också påpekat vid otaliga tillfällen. Men nuvarande byggtakt kommer bara drygt halva bostadsbehovet att mötas. Vi instämmer helt med kommissionens slutsatser om att andra åtgärder behöver sättas

45 Sida 45 (58) in. Det handlar bland annat om att reformera flyttskatten för att främja rörligheten på marknaden och få ett bättre nyttjande av det befintliga beståndet. Delrapporten Staden där vi möts tar fasta på värdet av rummet mellan husen, det vill säga gestaltningen av den offentliga miljön med parker och torg där vi alla kan vistas fritt och mötas. Vi instämmer i att otryggheten i stadsdelarna aktivt måste motarbetas. Detta är inte minst viktigt i våra utanförskapsområden där den grova brottsligheten har eskalerat bara det två senaste åren. När Stockholm växer med nya årsringar är det viktigt att bejaka mer än enbart kvantitet i bostadsbyggandet, vi måste även se gaturummet mellan husen som en del i arkitekturen. Det är därför bra att delrapporten även tar upp arkitekturens roll i det offentliga rummet. I det sammanhanget är det dock anmärkningsvärt att Stockholm ännu har något arkitekturprogram, trots att ett godkännande av Arkitektur Stockholm klubbades i stadsbyggnadsnämnden i november Den lärande skolan I delrapporten den lärande skolan lyfts insatser som infördes under Alliansens tid i majoritet och regeringsställning. I rapporten föreslås att flera av dessa borde utvecklas ytterligare. Däribland karriärtjänster för lärare där kollegialt lärande ingår, matematiklyftet och även vikten av en skolkultur som präglas av höga förväntningar på alla elever. Det är bra och välkommet. Vi delar även uppfattningen att det krävs tydligare uppföljning av stödinsatser till elever med behov för att säkerställa att insatserna når alla elever. Resultatspridningen mellan skolor utifrån elevernas socioekonomiska förutsättningar är fortsatt stor och har förstärkts jämfört med tidigare, trots att det socioekonomiska tillägget idag står för en betydande del av utbildningsnämndens budget. Moderaterna har tidigare påpekat att systemet med tilläggsbelopp inte fungerar tillfredsställande samt föreslagit

46 Sida 46 (58) screening i övergång mellan förskola och grundskola för att hitta eleverna i tid, men vi har också tillskjutit medel för elever i behov av särskilt stöd. För att åtgärder och resurser ska vara effektiva krävs ordentlig uppföljning, utvärdering och styrning. Det är därför positivt att detta nu lyfts i rapporten.

47 Sida 47 (58) 36 Arkivinstruktion- och organisation Lägga anmälan till handlingarna. Ärendet Föreligger förvaltningens anmälningsärende, dnr 2.8./ sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut, och hör enhälligt bifall därtill.

48 Sida 48 (58) 37 Nya bostadshus vid kvarteret Vårfrugillet i stadsdelen Bredäng Lägga anmälan till handlingarna. Ärendet Föreligger förvaltningens anmälningsärende, dnr 1.6./ sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut, och hör enhälligt bifall därtill.

49 Sida 49 (58) 38 Remissvar angående bygglovsansökan för stadstoalett Sätra Lägga anmälan till handlingarna. Ärendet Föreligger förvaltningens anmälningsärende, dnr / sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut, och hör enhälligt bifall därtill.

50 Sida 50 (58) 39 Remissvar angående bygglovsansökan för stadstoalett Västerholmsparken Lägga anmälan till handlingarna. Ärendet Föreligger förvaltningens anmälningsärende, dnr / sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut, och hör enhälligt bifall därtill.

51 Sida 51 (58) 40 sutdrag från stadsbyggnadsnämnden angående bygglov och marklov för stavkyrka i Bredäng Lägga anmälan till handlingarna. Ärendet Föreligger förvaltningens anmälningsärende, dnr 3./ sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut, och hör enhälligt bifall därtill.

52 Sida 52 (58) 41 a. Förvaltningsgruppen b. Gruppledarmöte c. Pensionärsrådet d. Rådet för funktionshinderfrågor e. från Ungdomsrådet beslutar att godkänna anmälan och lägga den till handlingarna. Ärendet Föreligger protokoll a-e. sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut, och hör enhälligt bifall därtill.

53 Sida 53 (58) 42 Anmälan av skrivelser i nämndens skrivelsepärm Lägga skrivelserna i nämndens skrivelsepärm till handlingarna. Ärendet Föreligger förvaltningens skrivelser/handlingar/beslut. sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut, och hör enhälligt bifall därtill.

54 Sida 54 (58) 43 Balanslista uppdrag SDN Lägga anmälan av balanslistan SDN till handlingarna. Ärendet Föreligger förvaltningens balanslista över uppdrag, dnr / sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut, och hör enhälligt bifall därtill.

55 Sida 55 (58) 44 Inomhuspark på Skärholmstorget? - Skrivelse, Liberalerna Stadsdelsnämnden ger en i uppdrag att utreda vad som anförs i bilaga. Förslag till beslut Ledamoten Cecilia Carpelan (L) anmäler för Liberalerna en skrivelse till en enligt bilaga. Ordförande Lorena Delgado (V) anmäler att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ansluter sig till skrivelsen. sgång Ordföranden Lorena Delgado (V) yrkar bifall till att skicka skrivelsen till en för beredning och hör enhälligt bifall därtill.

56 Sida 56 (58) Bilaga: skrivelse, Liberalerna SKRIVELSE Jan Jönsson m fl (L) Inomhuspark på Skärholmstorget? Arkitektkontoret Utopia har presenterat en idé om en inomhuspark på S:t Eriksplan, i form av 23 meter höga bubblor av trä och glas. Bubblorna är tänkta att fyllas med grönska där människor ska kunna sitta ner och umgås som i en vanlig park, en mötesplats och med möjlighet till lek för barnen som ska kunna fungera året om. Lokaler för exempelvis kulturaktiviteter är också tänkta att kunna inrymmas i bubblorna. Arkitekterna ser ett särskilt behov av att bygga inomhusparker i ytterstaden för att skapa fler ickekommersiella mötesplatser för invånarna, något som också är en ambition i den gällande översiktsplanen för Stockholms stad. Vi i Liberalerna tycker att Utopias idé om dessa vackra inomhusparker är mycket spännande. Den skulle kunna förverkligas och bli något riktigt bra på t ex Skärholmstorget. Vi är givetvis medvetna om att ett sånt här projekt kan kosta en hel del pengar och att vi i vår stadsdel inte har medel och möjlighet att själva förverkliga idén. Men vi föreslår ändå att förvaltningen får i uppdrag att undersöka möjligheterna att bygga en inomhuspark eller liknande mötesplats i enlighet med ovanstående beskrivning.

57 Sida 57 (58)

58 Sida 58 (58) Då inga fler övriga frågor förelåg avslutade ordföranden Lorena Delgado (V) sammanträdet kl

15 Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm - Lägesrapport av hållbarhetskommissionens arbete

15 Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm - Lägesrapport av hållbarhetskommissionens arbete Blad 18 15 Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm - Lägesrapport av hållbarhetskommissionens arbete Beslut Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. Ärendet I stadens budget

Läs mer

1) att som svar på remissen överlämna förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. 2) att förklara beslutet omedelbart justerat

1) att som svar på remissen överlämna förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. 2) att förklara beslutet omedelbart justerat Kulturnämnden 2017-04-04 Sida 13 (38) 6 Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm - Lägesrapport av hållbarhetskommissionens arbete. Kulturförvaltningens svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.1/151/2017

Läs mer

Skärholmens stadsdelsnämnd

Skärholmens stadsdelsnämnd Sida 1 (20) stadsdelsnämnd Närvarande: Se sida 2 Tidpunkt: Torsdagen den 23 oktober 2014 Slutet möte mellan klockan 17.00 17.09 Öppet möte mellan klockan 18.00 18:30 Lokal: Slutet möte:, plan 7, konferensrummet

Läs mer

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr /

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr / Sida 70 (95) 21 Vision 2040, Ett Stockholm för alla - Svar på remiss, dnr 119-1401/2015 Beslut 1. stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens remissvar. 2. Omedelbar justering. Ärendet Föreligger förvaltningens

Läs mer

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att. Lägga skrivelsen till handlingarn

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att. Lägga skrivelsen till handlingarn stadsdelsnämnd Sida 37 (42) Del 2 Öppna delen 44 Flytta Diskrimineringsombudsmannens verksamhet till Skärholmen - Inkommen Skrivelse, Alliansen (Moderaterna och Folkpartiet samt Centerpartiet som går med

Läs mer

Skärholmens stadsdelsnämnd Sammanträdesprotokoll 10/

Skärholmens stadsdelsnämnd Sammanträdesprotokoll 10/ Sammanträde torsdagen den 28 oktober 2010 på Medborgarkontoret Bodholmsplan 2 nb, Skärholmen centrum. Slutet möte mellan kl.17.00 17.06 Bodholmsplan 2, plan 7, stora sammanträdesrummet. Öppet möte klockan

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015. Dnr /2016 Sida 35 (53) 10 Remiss av Vision 2040 Ett Stockholm för alla Remiss från kommunstyrelsen, dnr 119-1401/2015 Dnr 150-792/2016 Äldrenämndens beslut Äldrenämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande

Läs mer

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att Sida 16 (42) Del 2 Öppna delen 31 Inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 - Svar på remiss. Dnr: 289/2015 Beslut: stadsdelsnämnd beslutar att 1. Godkänna förvaltningens förslag till svar på remissen.

Läs mer

4 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 Dnr 2018/

4 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 Dnr 2018/ Sida 6 (33) 4 Underlag för budget 2019 med inriktning 2020 och 2021 Dnr 2018/170-1.1. Stadsdelsnämndens beslut 1. stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens förslag till underlag för budget 2019 med inriktning

Läs mer

Skärholmens stadsdelsnämnd Sammanträdesprotokoll 7/

Skärholmens stadsdelsnämnd Sammanträdesprotokoll 7/ Sida 39 (45) 41 Skrivelse angående bergbanan och hissen i - Skrivelse, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet Beslut Stadsdelsnämnden ger en i uppdrag att skicka skrivelsen till Trafiknämnden,

Läs mer

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 21 (51) 13 Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2019 Förslag till vård- och omsorgsboenden att ingå kommande central upphandling av entreprenaddrift Dnr 5.1.2-125/2018 Äldrenämndens

Läs mer

Skärholmens stadsdelsnämnd

Skärholmens stadsdelsnämnd Sammanträde torsdagen den 21 mars 2013 på Medborgarkontoret, Bodholmsplan 2, Skärholmen. Slutet möte mellan kl. 17.00 17.15. Konferensrummet Stora Sky, plan 9, Bodholmsplan 2. Öppet möte klockan 18.10

Läs mer

5 Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 Dnr 2017/

5 Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 Dnr 2017/ Sida 8 (35) 5 Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 Dnr 2017/154-1.1. Stadsdelsnämndens beslut 1. Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas till kommunstyrelsen. 2. Paragrafen

Läs mer

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Sida 6 5 Tertialrapport 2 2016 för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Beslut 1. Budgetjustering begärs hos kommunstyrelsen med 0,6 miljoner kronor för ökade prestationer inom omsorgs om personer med

Läs mer

Maria Nilsson Nämndsekreterare

Maria Nilsson Nämndsekreterare Sida 1 (43) Sammanträde torsdagen den 27 april 2017 kl. 17.00 20.10. Mötet ajournerades mellan kl. 17.10 19.40. 1-11 behandlar sekretessärenden Plats: 1-11, plan 8, Konferensrummet Stora Sky 12-40, Medborgarkontoret

Läs mer

10 Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm - Lägesrapport av hållbarhetskommissionens arbete - remiss från kommunstyrelsen Dnr 2017/

10 Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm - Lägesrapport av hållbarhetskommissionens arbete - remiss från kommunstyrelsen Dnr 2017/ stadsdelsnämnd Sida 18 (35) 10 Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm - Lägesrapport av hållbarhetskommissionens arbete - remiss från kommunstyrelsen Dnr 2017/16-1.5.1. Stadsdelsnämndens beslut

Läs mer

Närvarande: Se sida 2. Emmy Martinsson Nämndsekreterare

Närvarande: Se sida 2. Emmy Martinsson Nämndsekreterare stadsdelsnämnd Sida 1 (46) Sammanträde torsdagen den 27 oktober 2016 kl. 17.00 19.20 Mötet ajournerades mellan kl. 17.45 18.40. 1-13 behandlar sekretessärenden Plats: 1-13, plan 8, Konferensrummet Stora

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016. Dnr /2017

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016. Dnr /2017 Sida 17 (42) 10 Remiss av Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm Lägesrapport av hållbarhetskommissionens arbete Remiss från kommunstyrelsen, dnr 159-1936/2016 Dnr 1.5-77/2017 Äldrenämndens beslut

Läs mer

Skärholmens stadsdelsnämnd

Skärholmens stadsdelsnämnd stadsdelsnämnd Sida 1 (33) stadsdelsnämnd Närvarande: Se sida 2 Tidpunkt: Torsdagen den 22 maj 2014 Slutet möte mellan klockan 17.00 18.05 Öppet möte mellan klockan 18.15 19.25 Lokal: Slutet möte:, plan

Läs mer

Maria Nilsson Nämndsekreterare

Maria Nilsson Nämndsekreterare Sida 1 (42) Sammanträde torsdagen den 19 april 2018 kl. 17.10-19.55 Mötet ajournerades mellan kl. 17.55 18.30 1-15 behandlar sekretessärenden Plats: 1-15, plan 9, Konferensrummet Stora Sky 16-39, Medborgarkontoret

Läs mer

Skärholmens stadsdelsnämnd Sammanträdesprotokoll 9/

Skärholmens stadsdelsnämnd Sammanträdesprotokoll 9/ stadsdelsnämnd Sida 57 (61) 39 Demokratiska haveriet på Skärholmsdagen - Skrivelse Moderaterna, Liberalerna samt Centerpartiet som sitt ersättaryttrande Beslut Stadsdelsnämnden ger en i uppdrag att utreda

Läs mer

Skärholmens stadsdelsnämnd

Skärholmens stadsdelsnämnd stadsdelsnämnd Sida 1 (42) stadsdelsnämnd Närvarande: Se sida 2 Tidpunkt: Torsdagen den 26 mars 2015 Slutet möte mellan klockan 17.00 17:25 Öppet möte mellan klockan 18.00 19:50 Lokal: Slutet möte:, plan

Läs mer

Digitala trygghetsvandringar Motion (2016:110) av Johan Nilsson (M)

Digitala trygghetsvandringar Motion (2016:110) av Johan Nilsson (M) Utlåtande 2017:200 Rl (Dnr 106-1589/2016) Digitala trygghetsvandringar Motion (2016:110) av Johan Nilsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motionen anses besvarad med

Läs mer

Kompetensutveckling av Stockholms lärare Motion (2015:29) av Sara Jendi Linder (M)

Kompetensutveckling av Stockholms lärare Motion (2015:29) av Sara Jendi Linder (M) Utlåtande 2016:129 RIV (Dnr 106-870/2015) Kompetensutveckling av Stockholms lärare Motion (2015:29) av Sara Jendi Linder (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:29)

Läs mer

Skärholmens stadsdelsnämnd Sammanträdesprotokoll 12/

Skärholmens stadsdelsnämnd Sammanträdesprotokoll 12/ Sammanträde torsdagen den 16 december 2010 på Medborgarkontoret Bodholmsplan 2 nb, Skärholmen centrum. Slutet möte mellan kl.17.00 17.05 Bodholmsplan 2, plan 7, stora sammanträdesrummet. Öppet möte klockan

Läs mer

Maria Nilsson Nämndsekreterare

Maria Nilsson Nämndsekreterare stadsdelsnämnd Sida 1 (45) Sammanträde torsdagen den 15 juni 2017 kl. 17.00 18.20 Mötet ajournerades mellan kl. 17.15-18.05 1-13 behandlar sekretessärenden Plats: 1-13, plan 8, Konferensrummet Stora Sky

Läs mer

Sommarlovsentreprenörer Motion (2015:32) av Maria Danielsson (-)

Sommarlovsentreprenörer Motion (2015:32) av Maria Danielsson (-) Utlåtande 2016:63 RIII (Dnr 106-873/2015) Sommarlovsentreprenörer Motion (2015:32) av Maria Danielsson (-) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:32) av Maria Danielsson

Läs mer

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V)

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) PM 2013:190 RI (Dnr 016-274/2012) Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi och internservice Dnr 1.5.1-738-2018 Sida 1 (6) 2018-10-22 Handläggare Sofia Kántor Telefon: 08-508 042 45 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-11-15

Läs mer

Insatser för att öka valdeltagandet i Stockholm Skrivelse från Stefan Nilsson m.fl. (MP)

Insatser för att öka valdeltagandet i Stockholm Skrivelse från Stefan Nilsson m.fl. (MP) PM 2011:55 RI (Dnr 335-1498/2010) Insatser för att öka valdeltagandet i Stockholm Skrivelse från Stefan Nilsson m.fl. (MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Färdplan för ett Stockholm för alla en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm

Färdplan för ett Stockholm för alla en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-10-29 Handläggare Thérèse Salomon Telefon: 076-120 80 79 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-11-22 Färdplan

Läs mer

Inför en årligen återkommande Äldrevecka i Stockholm Motion (2016:123) av Sofia Modigh (KD)

Inför en årligen återkommande Äldrevecka i Stockholm Motion (2016:123) av Sofia Modigh (KD) Utlåtande 2017:131 RVIII (Dnr 106-1848/2016) Inför en årligen återkommande Äldrevecka i Stockholm Motion (2016:123) av Sofia Modigh (KD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Maria Nilsson Nämndsekreterare

Maria Nilsson Nämndsekreterare Sida 1 (47) Sammanträde torsdagen den 22 mars 2018 kl. 17.10-19.30 Mötet ajournerades mellan kl. 17.20 19.00 1-14 behandlar sekretessärenden Plats: 1-14, plan 9, Konferensrummet Stora Sky 15-41, Medborgarkontoret

Läs mer

Vidareutbildning för lärare Motion (2016:121) av Lotta Edholm (L)

Vidareutbildning för lärare Motion (2016:121) av Lotta Edholm (L) Utlåtande 2017:184 RIV (Dnr 106-1835/2016) Vidareutbildning för lärare Motion (2016:121) av Lotta Edholm (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:121) av Lotta

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 12 (36) 6 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-182/2016 s beslut 1. hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. överlämnar tjänsteutlåtandet

Läs mer

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-08 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Riktlinjer för Stockholms

Läs mer

Äldre och förskolan Motion (2015:51) av Maria Danielsson (-)

Äldre och förskolan Motion (2015:51) av Maria Danielsson (-) Utlåtande 2016:26 RI (Dnr 106-1149/2015) Äldre och förskolan Motion (2015:51) av Maria Danielsson (-) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:51) om äldre och förskolan

Läs mer

14 Verksamhetsberättelse för 2015

14 Verksamhetsberättelse för 2015 Blad 6 14 Verksamhetsberättelse för 2015 Beslut 1. Nämnden godkänner bokslut och verksamhetsberättelse för år 2015. 2. Nämnden begär ombudgetering om 3,0 mnkr för reinvesteringar som erhölls i samband

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 10 (31) 8 Remiss Förslag till reviderade riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585 Dnr 1.6-374/2018 Äldrenämndens beslut 1. Äldrenämnden godkänner

Läs mer

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut Protokollsutdrag Socialnämnden 2016-12-13 Justerat 2016-12-19 Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) 18 Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Dnr 3.1.1-596/2015 Socialnämndens

Läs mer

Uppsägning av utförare inom valfrihetssystemet för hemtjänst och tillfälligt uppehåll i upphandlingen med anledning av nytt förfrågningsunderlag

Uppsägning av utförare inom valfrihetssystemet för hemtjänst och tillfälligt uppehåll i upphandlingen med anledning av nytt förfrågningsunderlag Utlåtande 2017:15 RVIII (Dnr 152-1909/2016) Uppsägning av utförare inom valfrihetssystemet för hemtjänst och tillfälligt uppehåll i upphandlingen med anledning av nytt förfrågningsunderlag Kommunstyrelsen

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016. Dnr /2016. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016. Dnr /2016. Äldrenämndens beslut Sida 8 (33) 8 Remiss av förslag till Program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck 2017-2020 Remiss från kommunstyrelsen, dnr 155-1324/2016 Dnr 150-658/2016 Äldrenämndens beslut

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND

STOCKHOLMS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND Kl. 16.00-17.45 Plats: Vällingbyplan 2, rum Kista 14 4.2 Justerat: 2017-03-16 Rana Carlstedt Lise-Lotte Fylking Närvarande Ledamöter Rana Carlstedt (S) tjänstgörande ordförande 2-27 Björn Sjöberg (S) Lise-Lotte

Läs mer

11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende

11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende Blad 10 11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende Beslut 1. Stadsdelsnämnden beslutar att stänga 28 lägenheter i Vintertullens servicehus och 29 lägenheter i Vintertullens vård-

Läs mer

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C)

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Utlåtande 2017:111 RIV (Dnr 106-1453/2016) Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

14 Program för ett jämställt Stockholm Stadsarkivets svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.6/11420/2017

14 Program för ett jämställt Stockholm Stadsarkivets svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.6/11420/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 74 (90) 14 Program för ett jämställt Stockholm 2018-2022. Stadsarkivets svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.6/11420/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag

Läs mer

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING Antagen av Hagfors kommuns fullmäktige 1999-01-26 4 Senast ändrad av Hagfors kommuns fullmäktige 2014-12-15 105 INLEDNING Hagfors kommun ska aktivt arbeta för att

Läs mer

Kommunal revisionsrätt hos kommunens entreprenörer Motion av Malte Sigemalm (s) (2008:73)

Kommunal revisionsrätt hos kommunens entreprenörer Motion av Malte Sigemalm (s) (2008:73) Utlåtande 2009:158 RI (Dnr 124-2443/2008) Kommunal revisionsrätt hos kommunens entreprenörer Motion av Malte Sigemalm (s) (2008:73) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion

Läs mer

Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd PM 2013:76 RVII (Dnr 326-2396/2011) Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Hemställan

Läs mer

Utredning av konsekvenserna av vinstförbud i välfärden Skrivelse av Anna König Jerlmyr (M) och Lotta Edholm (L)

Utredning av konsekvenserna av vinstförbud i välfärden Skrivelse av Anna König Jerlmyr (M) och Lotta Edholm (L) PM 2017:259 RI (Dnr 108-1418/2017) Utredning av konsekvenserna av vinstförbud i välfärden Skrivelse av Anna König Jerlmyr (M) och Lotta Edholm (L) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L)

Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L) Utlåtande 2017:129 RVII (Dnr 106-358/2016) Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L) Kommunstyrelsen

Läs mer

Skärholmens stadsdelsnämnd

Skärholmens stadsdelsnämnd Sammanträde torsdagen den 23 februari 2012 på Medborgarkontoret. Bodholmsplan 2 Skärholmen centrum. Slutet möte mellan kl. 17.00 17.15 Bodholmsplan 2, plan 7 stora sammanträdesrummet. Öppet möte klockan

Läs mer

Förtydligande av rutiner för medborgarförslag

Förtydligande av rutiner för medborgarförslag Sida 1 (5) 2019-05-02 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-05-23 Förtydligande av rutiner för medborgarförslag Förslag till beslut Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSNÄMND

RINKEBY-KISTA STADSDELSNÄMND BLAD 18 15 Förslag från Rinkeby framtidskommitté Beslut Tjänsteutlåtandet utgör svar på medborgarförslaget Ärendet Rinkeby framtidskommitté har i juni 2013 lämnat in ett medborgarförslag, vilket omfattar

Läs mer

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M)

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Utlåtande 2016:168 RIV (Dnr 106-597/2016) Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND SAMMAN TRÄDE SPROTOKOL L 2015-09-17 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-09-17, kl. 13.45-15.15 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Vice ordförande

Läs mer

13 Program för ett jämställt Stockholm Kulturförvaltningens svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.1/2297/2017

13 Program för ett jämställt Stockholm Kulturförvaltningens svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.1/2297/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 69 (90) 13 Program för ett jämställt Stockholm 2018-2022. Kulturförvaltningens svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.1/2297/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag

Läs mer

Skärholmens stadsdelsnämnd

Skärholmens stadsdelsnämnd Sammanträde torsdagen den 23 augusti 2012 på Medborgarkontoret, Bodholmsplan 2, Skärholmen. Slutet möte mellan kl. 17.05 17.20 på plan 7 stora sammanträdesrummet Bodholmsplan 2. Öppet möte klockan 18.05

Läs mer

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr /

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr / Sida 44 (64) 34 Motion (2017:33) om ett modernt och hållbart Stockholm Beslut 1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens svar på remissen. 2. Beslutet justeras omedelbart. Ärendet Föreligger förvaltningens

Läs mer

Feriejobb för ungdomar Motion (2016:19) av Lotta Edholm m.fl. (alla L)

Feriejobb för ungdomar Motion (2016:19) av Lotta Edholm m.fl. (alla L) Utlåtande 2016:165 RIII (Dnr 106-229/2016) Feriejobb för ungdomar Motion (2016:19) av Lotta Edholm m.fl. (alla L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:19) av Lotta

Läs mer

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-907-000 SID 1 (5) 2008-12-10 Handläggare: Anne-Marie Hemphälä Telefon: 08-508 10 034 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2008-12-18

Läs mer

Cykelskola för alla elever i förskoleklass Motion (2017:29) av Cecilia Brinck (M)

Cykelskola för alla elever i förskoleklass Motion (2017:29) av Cecilia Brinck (M) Utlåtande 2017:245 RIV (Dnr 106-755/2017) Cykelskola för alla elever i förskoleklass Motion (2017:29) av Cecilia Brinck (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motionen besvaras

Läs mer

Central rättning av nationella prov Motion (2015:74) av Jennyfer Redin (M)

Central rättning av nationella prov Motion (2015:74) av Jennyfer Redin (M) Utlåtande 2016:105 RIV (Dnr 106-1600/2015) Central rättning av nationella prov Motion (2015:74) av Jennyfer Redin (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:74)

Läs mer

remiss från kommunstyrelsen Dnr /2014

remiss från kommunstyrelsen Dnr /2014 stadsdelsnämnd Sida 24 (57) 10 Förlängning av avtalet med Volvo IT den återstående optionsperioden (2017-2018) samt genomförandet av förnyad centralupphandling av gemensam IT-service remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017 Tid: Kl.15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-5, 7-8, 10-15 Justerat den 13 september 2017 Anslaget den

Läs mer

Att delvis avslå förslaget till beslut. Att därutöver anföra följande.

Att delvis avslå förslaget till beslut. Att därutöver anföra följande. Blad 50 19 Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskrimeinering och meddelarfrihet Remiss från kommunstyrelsen 170-850/2015 Beslut Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande

Läs mer

Kommunala ingångsjobb Motion av Leif Rönngren (s) (2009:34)

Kommunala ingångsjobb Motion av Leif Rönngren (s) (2009:34) Utlåtande 2010:50 RI (Dnr 209-1830/2009) Kommunala ingångsjobb Motion av Leif Rönngren (s) (2009:34) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2009:34) av Leif Rönngren (s)

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2017-04-06 9 5 Underlag för budget 2018 med inriktning 2019 och 2020 Ärendet och stadsdelsförvaltningens förslag finns redovisat i tjänsteutlåtande den 17 mars 2017. Dnr 1.2.1-163-2017 Sammanfattning Enligt

Läs mer

Datum Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken

Datum Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2017-10-05 1 (2) 206 Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken Diarienummer 1701719 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 56 (90) 8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag från kulturförvaltningen:

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 20 (28) 12 Omställning av enheten för ensamkommande barn och ungdomar Dnr 1.7.2-673/2016 Socialnämndens beslut 1. Förvaltningschefen får i uppdrag att genomföra den i ärendet beskrivna omställningen

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND 2015-04-16 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-04-16, kl. 13.30-15.00 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Ledamöter Hans-Erik Kristersson PRO

Läs mer

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54)

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54) Socialförvaltningen avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2017-11-17 Handläggare Niklas Roth Telefon: 08-508 43 024 Till Socialnämnden 2018-01-30 Åtgärder för ett säkrare och tryggare

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl :00 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl :00 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(15) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 14:00 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Birgitta Jönsson (S), ordf Fredrik Jönsson (C), vice ordf Teddy Nilsson (SD) Olof Röstin (M) Torbjörn Ekelund

Läs mer

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018.

Förvaltningen har redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat 5 november 2018. Sida 14 (20) 13 Kafé i gemenskap Östermalm Ansökan om tidsbegränsat bidrag år två från föreningen Ny Gemenskap Dnr 8.1.1 530/2018 s beslut 1. beviljar Ny Gemenskap ett tidsbegränsat bidrag på 250 000 kronor

Läs mer

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L)

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Utlåtande 2016:208 RVI (Dnr 106-1901/2015) Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:84)

Läs mer

Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 1.5.1/ , med förslag till beslut att

Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 1.5.1/ , med förslag till beslut att stadsdelsnämnd Sida 54 (81) Del 2 Öppna delen 23 Unga som varken arbetar eller studerar statistik, stöd och samverkan (SOU 2013:74) - Svar på remiss Föreligger förvaltningens tjänsteutlåtande, dnr 1.5.1/904-2013,

Läs mer

Kraftiga nedskärningar i gymnasieskolan Skrivelse av Mikael Söderlund (m)

Kraftiga nedskärningar i gymnasieskolan Skrivelse av Mikael Söderlund (m) PM 2004 RIV (Dnr 323-3049/2003) Kraftiga nedskärningar i gymnasieskolan Skrivelse av Mikael Söderlund (m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen av Mikael Söderlund

Läs mer

Förvärv av bostadsrätter för serviceboende i kvarteret Cellen i Hagastaden Förslag från fastighetsnämnden

Förvärv av bostadsrätter för serviceboende i kvarteret Cellen i Hagastaden Förslag från fastighetsnämnden Utlåtande 2017:269 RI (Dnr 123-1640/2017) Förvärv av bostadsrätter för serviceboende i kvarteret Cellen i Hagastaden Förslag från fastighetsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Yttrande angående yrkande angående inrättande av ett Skärgårdsråd under Kommunstyrelsen

Yttrande angående yrkande angående inrättande av ett Skärgårdsråd under Kommunstyrelsen Yttrande (D) 12 mars 2019 Yttrande angående yrkande angående inrättande av ett Skärgårdsråd under Yttrandet Alliansen och Socialdemokraterna föreslår i ett gemensamt yrkande att Demokraternas förslag om

Läs mer

Genomförande av jämställdhetsanalys och upprättande av ett jämställdhetsbokslut för att Stockholm ska bli jämställt

Genomförande av jämställdhetsanalys och upprättande av ett jämställdhetsbokslut för att Stockholm ska bli jämställt Utlåtande 2011: RI (Dnr 222-1065/2011) Genomförande av jämställdhetsanalys och upprättande av ett jämställdhetsbokslut för att Stockholm ska bli jämställt Motion (2011:36) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen

Läs mer

Stopp för kommunalt finansierad modersmålsundervisning i förskolan

Stopp för kommunalt finansierad modersmålsundervisning i förskolan Utlåtande 2016:41 RIV (Dnr 106-876/2015) Stopp för kommunalt finansierad modersmålsundervisning i förskolan Motion (2015:35) av Maria Danielsson (-) och Martin Westmont (SD) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

fört vid sammanträde för AB Familjebostäders styrelse den 4 december 2018 kl. 08:15-09:30, Hammarby Allé 150, Lokal Landsort

fört vid sammanträde för AB Familjebostäders styrelse den 4 december 2018 kl. 08:15-09:30, Hammarby Allé 150, Lokal Landsort KONTAKT Annika Hejde Palm 087372160 Annika.HejdePalm@familjebostader.com Protokoll 7/2018 fört vid sammanträde för AB Familjebostäders styrelse den 4 december 2018 kl. 08:15-09:30, Hammarby Allé 150, Lokal

Läs mer

Bättre kvalitetskontroll och fullt meddelarskydd inom äldreomsorgen

Bättre kvalitetskontroll och fullt meddelarskydd inom äldreomsorgen PM 2013: RV (Dnr 327-183/2012) Bättre kvalitetskontroll och fullt meddelarskydd inom äldreomsorgen Skrivelse av Stefan Nilsson (MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Utlåtande 2017:130 RVIII (Dnr 106-1449/2016) Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Motion (2016:102) av Per Ossmer och Lotta Nordfeldt (båda SD) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Datum för justering: Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter. Gunnel Orselius-Dahl (L)

Datum för justering: Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter. Gunnel Orselius-Dahl (L) Sammanträdesdag Kl 17:00 Datum för justering: 2018-03-26 Gunnel Orselius-Dahl (L) Närvarande ledamöter Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter Gunnel Orselius-Dahl (L) Rickard Wessman (M) Robert

Läs mer

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012)

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012) Utlåtande 2013:13 RV (Dnr 327-984/2012) Överenskommelse om vård och omsorg för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt och stöd till deras närstående Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Protokoll Sida 1 (5) Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Tidpunkt: 2016-04-08, kl. 10.00 12.00 Lokal: Norrholmen,, plan 7. Lotta Rosenström Ordförande Närvarande: Stig-Joeran Samuelsson

Läs mer

Underlag för budget 2017 med inriktning 2018 och Sammanträdesprotokoll Nr 04/2016 Sida 11 (44)

Underlag för budget 2017 med inriktning 2018 och Sammanträdesprotokoll Nr 04/2016 Sida 11 (44) Sida 11 (44) 9 Underlag för budget 2017 med inriktning 2018 och 2019 Beslut 1. fastställer underlaget till budget för 2017 med inriktning 2018-2019. Underlaget överlämnas till kommunstyrelsen. 2. godkänner

Läs mer

Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S)

Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S) PM 2011:96 RIV (Dnr 321-2096/2009) Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse från Roger

Läs mer

Redovisning av utredningsuppdrag avseende praktik med visstidsanställning inom äldreomsorgen

Redovisning av utredningsuppdrag avseende praktik med visstidsanställning inom äldreomsorgen ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGS - OCH UTREDNINGSSTABEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLING OCH UTBIL DNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR AMN 2012-0312- 4.0 DNR ÄN 0111-273/2012 SID 1 (5) 2012-09-13 Handläggare:

Läs mer

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-11-01 Tid 15:45-15:47 Plats Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens Omfattning 171-172 Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin

Läs mer

Beslut Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Beslut Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Sida 21 16 Färdplan för ett Stockholm för alla Svar på remiss från kommunstyrelsen Beslut Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Ärendet Kommunstyrelsen har remitterat Färdplan för ett

Läs mer

Sammanträde Torsdag 26 oktober 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40

Sammanträde Torsdag 26 oktober 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40 Östermalm stadsdelsnämnd Föredragningslista 26 oktober 2017 Sammanträde Torsdag 26 oktober 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40 OBS! Den slutna delen av sammanträdet endast för nämndens

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND SAMMAN TRÄDE SPROTOKOL L 2015-10-15 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-10-15, kl. 13.30-15:00 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Vice ordförande

Läs mer

Minska smittoriskerna i förskolan Motion (2016:109) av Jonas Naddebo (C)

Minska smittoriskerna i förskolan Motion (2016:109) av Jonas Naddebo (C) Utlåtande 2017:88 RIV (Dnr 106-1588/2016) Minska smittoriskerna i förskolan Motion (2016:109) av Jonas Naddebo (C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:109) av

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Sida 1 (6) 2018-03-27 Handläggare Madelen Lyckedal Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan för socialtjänstens

Läs mer

Måltidsoptimering för minskat matsvinn i stadens skolor

Måltidsoptimering för minskat matsvinn i stadens skolor Utlåtande Rotel IV (Dnr 2017/001702) Måltidsoptimering för minskat matsvinn i stadens skolor Motion (2017:64) av Jonas Naddebo m. fl. (C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer