världsarvsgården KRISTOFERS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "världsarvsgården KRISTOFERS"

Transkript

1 världsarvsgården KRISTOFERS

2 Kristofers är än idag en levande gård med jord- och skogsbruk Copyright: Länsstyrelsen Gävleborg Form: Matador Kommunikation Skribent: Lenita Jansson Herlitz Källtexter: Ingela Broström Foto: Jakob Dahlström, Hälsingebilder, Hälsinglands museum, Nordiska museet Tryck: Elanders, 2013 ÄSTSTUGEBYGGNINGEN på Kristofers i Järvsö är unik med sina många välbevarade rum fördelade på två våningar. Byggnaden ger därför särskilt goda insikter i hur enskilda rum och hela hus ursprungligen användes till fester. Gården, med sin välbevarade gäststugebyggning, ligger lite avskilt i byns utkant och erbjuder god utsikt över älvdalens åker- och betesmarker. Den har funnits på samma plats sedan början av 1800-talet, men låg tidigare inne i byns centrum åtminstone sedan medeltiden. Gården finns kvar i samma släkt sedan minst fjorton generationer tillbaka och här bedrivs jord- och skogsbruk än idag. Inomhus har den kände allmogemålaren Anders Ädel dekorerat med fantasifulla blomstermålerier utförda på fri hand. Gården visas endast efter förbokning.

3 gäststugebyggningen rymligt och dekorativt tvåvåningshus gäststugebyggningen på Kristofers är i dag Hälsinglands äldsta tvåvåningshus på en bondgård. Den är byggd år 1807 och är utvändigt nästan helt oförändrad. Den dekorativa brokvistens form är typisk för Järvsö, liksom den låga, panelklädda ytterdörren med sitt dörrhandtag i smide. Anders Ädel skapade helheten Gäststugebyggningen har en långsmal planlösning, vilket var vanligt i Hälsingland under denna tid. Husets nuvarande inredning kom till på 1850-talet då rummen dekorerades av den kände allmogemålaren Anders Ädel. Interiörerna i huset utgör tillsammans en helhet. Färger, tekniker och mönster varierades i olika rum och fick bestämmas av rummets funktion och placering i huset. För att besökaren skulle få en tydlig känsla av att närma sig festens centrum mötte först enklare schabloner i dämpade färger i förstugan, medan de längre in i huset byttes mot ett rikare och fantasifullare måleri. Husets nuvarande inredning kom till på 1850-talet då rummen dekorerades av den kände allmogemålaren Anders Ädel. Guds allseende öga bevakade brudparet T.V. Dörrarna och fönstren i herrstugan har halvmånformiga överstycken som omges av blomsterarrangemang. Mitt på gavelväggen i rummets centrum finns ett motiv i form av ett kors med en blomsterkrans som krönts av ett öga. I den kristna konsten var det en vanlig symbol för Guds allseende öga som markerar hedersplatsen till exempel för brudparet. Just här antas den kristna symbolen dock inte ha haft någon koppling till religionsutövning utan endast använts i dekorativt syfte. Förebilden antas vara en tidigare altaruppsättning i den närbelägna sockenkyrkan. Herrstugan i GÄSTSTUGEbyggningen allra festligast Det allra finaste rummet, herrstugan, finns på första våningen i Gäststugebyggningen. Här intogs de viktigaste måltiderna till fest, inte minst vid bröllopsmiddagar då även dansen gick av stapeln här. Rummet har därför också det mest avancerade väggmåleriet i huset i form av landskap. Målaren har delat in herrstugans väggar i olika fält som vart och ett har ramats in av kolonner invirade i röda och blå draperier. Motivet var karakteristiskt för måleriet i övre Ljusnandalen under 1800-talets första hälft och inspirerades av barockens kyrkokonst. Hälsingegårdarnas historia Herrstugan på bottenvåningen Många rum för fest En hälsingegård kunde ha upp till femton inredda rum fast bara ett par stycken användes till vardags. Resten användes bara vid riktigt betydelsefulla tillfällen, som bröllop. Dessa festrum är ofta rikt dekorerade där målningstekniken fick markera rummets användning och status. Linet, skogen och handeln Böndernas goda ekonomi hade sin grund i jordbruket och boskapsskötseln. Utöver det hade även många hälsingebönder möjlighet att få inkomst från exempelvis linnetillverkning, handel samt försäljning av skogsmark och avverkningsrätter.

4 Med den öppna spisen kunde mat hållas varm även där de lite mindre betydande gästerna troligtvis placerades, exempelvis de yngre. Anders Ädel Allmogemålaren Anders Ädel från Ljusdal var en av de sista i en lång rad utövare av det för nordvästra Hälsingland karakteristiska blomstermåleriet. Det präglades av en lätt och ljus dekorationsstil som också har kommit att kallas för ädelmåleri. Man lånade stilelement främst ur sockenkyrkornas inredningar och från tryckta tapeter och omsatte dem sedan till inredningsmålerier. Anders Ädel signerade aldrig sina verk. Han föddes år 1809 i Söderhamn och efter en fattig uppväxt och senare en tid som dräng tog han värvning som soldat i Järvsö kompani till Hälsinge regemente. Han dog i Ljusdal år Ett nyare bostadshus mitt emot Gäststugebyggningen Under 1880-talet revs det gamla bostadshuset och ersattes med ett nytt. Det fungerar som bostad än idag och ligger mitt emot gäststugebyggningen. Ett rum för kläder och ungdomar Rummet väster om farstun på andra våningen har stänger i taket för att hänga kläder på. Ett sådant rum fanns i de flesta hälsingegårdar, men här finns även en öppen spis vilket tyder på att rummet kunde användas för flera ändamål, till exempel för övernattande ungdomar. Planskiss Kristofers gäststugebyggning Övervåning Undervåning Även ett lite enklare måltidsrum Höger om farstun på bottenvåningen finns ytterligare ett stort rum som också var avsett för måltider, dock något enklare inrett än herrstugan. Med den öppna spisen kunde mat hållas varm och här satt de lite mindre betydande gästerna, som exempelvis de yngre.

5 1500-talsarv som flyttades efter brand Gården har troligen sitt ursprung redan i medeltiden och finns dokumenterad i arkivhandlingar från år Namnet kommer från bonden Christoffer Persson som ägde fastigheten i slutet av 1600-talet. Ursprungligen låg Kristofers mitt i byn Stene, men flyttades till sitt nuvarande, mer avskilda läge, under 1800-talets första decennium. Orsaken var antagligen den brand som ödelade en granngård år 1804 och som förstörde ett par av Kristofers uthus. Det fick antagligen den dåvarande ägaren Olof Persson att flytta gården längre ifrån sina grannar. Gården som byggdes upp på den nya platsen bestod då av fyra huslängor som satt samman kring en gräsbevuxen gårdsplan. Entrén utgjordes av ett portlider, en trång körport, genom ett av husen som har fungerat som stall och mangelbod. På loftet finns några enklare bostadsrum avsedda för gårdens pigor och drängar. Nya och gamla uthus Under århundradena har nya byggnader tillkommit likaväl som andra har försvunnit, utifrån varje tids behov och tekniska utveckling. En ny och större ladugård byggdes så sent som år Ursprungligen låg Kristofers mitt i byn Stene, men flyttades till sitt nuvarande, mer avskilda läge, under 1800-talets första decennium. Aktivt jord- och skogsbruk i samma familj Gården finns kvar i samma släkt sedan minst fjorton generationer tillbaka och används för jord- och skogsbruk än idag. Familjen som bor här tar emot mindre grupper efter förbokning under sommaren och det finns också möjlighet till övernattning. Blommor och kakelugn i brudkammaren I mellankammaren på nedre våningen kunde bruden klä om och vila under festligheterna. Här finns en glasyrmålad kakelugn vars färgsättning är anpassad till den gula bottenfärgen hos de schablonmålade väggarna. De i sin tur består av färgrika blombuketter, där förebilderna har hämtats från franska papperstapeter i naturtrogna färger.

6 Kort om världsarv Ett världsarv är en miljö som anses vara helt unik i världen och därmed ha betydelse för hela mänskligheten. De kriterier som ska uppfyllas för att utses till världsarv styrs av en konvention från år 1972 som då antogs av FN-organet Unesco. När ett objekt väl skrivs in på världsarvslistan är landet där kulturarvet finns sedan Jon-Lars DE SJU VÄRLDSARVSGÅRDARNA Gästgivars i Vallsta, Arbrå Kristofers i Stene, Järvsö Jon-Lars i Långhed, Alfta Bortom Åa i Fågelsjö, Loos Bommars i Letsbo, Ljusdal Erik-Anders i Asta, Söderala Pallars i Långhed, Alfta förpliktigat att se till att det bevaras för eftervärlden. Gästgivars Hälsingegårdarna med Pallars Bortom Åa i världsarvslistan Nära tusen kulturarv finns på världsarvslistan och varje år tillkommer ungefär trettio stycken. Italien står för de flesta medan 83 Hälsingland Hassela Sverige har femton. Sedan sommaren 2012 är sju gårdar i Hälsingland ett av världsar Gnarp ven, där Kristofers är en av dem. 305 Bergsjö Hälsingegårdarna skrevs in på Unescos världsarvslista under namnet Decorated Farmhouses of Hälsingland och utnämningen fokuserar på det som verkligen är unikt med gårdarna, den folkliga byggnads- och inredningskonsten. Dels är det ovanligt att vanliga bönder byggde så stora hus med så många och stora rum enbart avsedda för fester. Dels finns fler dekorerade interiörer i boendemiljöer bevarade i Hälsingland än någon annanstans i världen. De flesta av dessa gårdar byggdes på 1800-talet då byggandet nådde sin höjdpunkt. Fotograf: okänd (rättigheterna ägs av Nordiska muséet) Bommars Kristofers gäststugebyggning under sent 1800-tal. Erik-Anders Ett världsarv är en miljö som anses vara helt unik i världen och därmed ha betydelse för hela mänskligheten. De kriterier som ska uppfyllas för att utses till världsarv styrs av en konvention från år 1972 som då antogs av FNorganet Unesco. FÅGELSJÖ BOMMARS 84 Ljusdal E4 Färila Hudiksvall Los Järvsö KRISTOFERS GÄSTGIVARS Enånger Arbrå PALLARS JON-LARS Bollnäs Edsbyn 50 Alfta Söderhamn ERIK-ANDERS E4 Lingbo Visningar och öppethållande Kristofers är en privatägd bostad. Det innebär att gården inte är öppen för allmänheten. Visningar för grupper kan arrangeras, kontakta Kristofers ( eller Besökscentrum/Visitor Center Världsarvet Hälsingegårdar i Ljusdals kommun ( för mer information. Respektera den privata miljön och besök inte gården utan att först ha bokat tid för visning. Lär känna ditt kulturarv men med annat än händerna! Det är viktigt att komma ihåg att vårt gemensamma världsarv ska fortsätta skyddas. Rök inte på området och rör inte vid målade ytor, trä och tyg.

7 Elanders CMYK svart transp bakgr.eps Elanders CMYK transp bakgr.eps Elanders PMS transp bakgr.eps Elanders CMYK svart vit bakgr.eps Elanders CMYK vit bakgr.eps Elanders PMS vit bakgr.eps För mer information Hälsingegårdarnas egen webbplats: Länsstyrelsen i Gävle: Gårdens egen webbplats: Hälsinge turism: Besökscentrum/Visitor Center Världsarvet Hälsingegårdar i Ljusdals kommun: Ljusdals kommun: med reservation för förändringar Respektera den privata miljön och besök inte gården utan att först ha bokat tid för visning.

världsarvsgården JON-LARS

världsarvsgården JON-LARS världsarvsgården JON-LARS Speciellt är också att det bara finns ett enda bostadshus på gården, men som byggdes i två identiskt lika delar för två bröder. on-lars i Långhed ståtar med den största byggnaden

Läs mer

världsarvsgården erik-anders

världsarvsgården erik-anders världsarvsgården erik-anders Copyright: Länsstyrelsen Gävleborg Form: Matador Kommunikation Skribent: Lenita Jansson Herlitz Källtexter: Ingela Broström Foto: Jakob Dahlström, Lars Lööv, Hälsingebilder,

Läs mer

världsarvsgården KRISTOFERS

världsarvsgården KRISTOFERS världsarvsgården KRISTOFERS Copyright: Länsstyrelsen Gävleborg Form: Matador Kommunikation Skribent: Lenita Jansson Herlitz Källtexter: Ingela Broström Foto: Jakob Dahlström, Hälsingebilder, Hälsinglands

Läs mer

världsarvsgården Bommars

världsarvsgården Bommars världsarvsgården Bommars Tillsammans ger de 0lika rummen på Bommars en ovanligt tydlig bild av hälsingeböndernas estetiska uppfattning och den breda repertoar som allmogemålarna i landskapet behärskade

Läs mer

världsarvsgården PALLARS

världsarvsgården PALLARS världsarvsgården PALLARS I ena flygeln finns säregna målningar bevarade av Blåmålarn som är känd för att använda ett dyrbart marinblått pigment vilket återfinns i många gårdar i trakten. Copyright: Länsstyrelsen

Läs mer

världsarvsgården gästgivars

världsarvsgården gästgivars världsarvsgården gästgivars Den gediget skolade målaren imiterade det fina engelska Wedgwoodporslinet och målade schabloner på ett sätt som spred sig till andra delar av Sverige. et stora festhuset på

Läs mer

världsarvsgården JON-LARS

världsarvsgården JON-LARS världsarvsgården JON-LARS Speciellt är också att det bara finns ett enda bostadshus på gården, men som byggdes i två identiskt lika delar för två bröder. Copyright: Länsstyrelsen Gävleborg Form: Matador

Läs mer

världsarvsgården Bommars

världsarvsgården Bommars världsarvsgården Bommars Tillsammans ger de 0lika rummen på Bommars en ovanligt tydlig bild av hälsingeböndernas estetiska uppfattning och den breda repertoar som allmogemålarna i landskapet behärskade

Läs mer

världsarvsgården PALLARS

världsarvsgården PALLARS världsarvsgården PALLARS Copyright: Länsstyrelsen Gävleborg Form: Matador Kommunikation Skribent: Lenita Jansson Herlitz Källtexter: Ingela Broström Foto: Jakob Dahlström, Lars Lööv, Hälsingebilder, Hälsinglands

Läs mer

världsarvet HÄLSINGEGÅRDAR

världsarvet HÄLSINGEGÅRDAR världsarvet HÄLSINGEGÅRDAR Världsarvet hälsingegårdar Hälsingegårdarna skrevs in på Unescos världsarvslista under namnet Decorated Farmhouses of. Utnämningen fokuserar på det som verkligen är unikt med

Läs mer

världsarvsgården BORTOM ÅA

världsarvsgården BORTOM ÅA världsarvsgården BORTOM ÅA Dess historia är ovanligt väl dokumenterad och den visar att ägarfamiljen genom århundrandena har tillhört en av de mest välbeställda. Copyright: Länsstyrelsen Gävleborg Form:

Läs mer

världsarvsgården erik-anders

världsarvsgården erik-anders världsarvsgården erik-anders Copyright: Länsstyrelsen Gävleborg Form: Matador Kommunikation Skribent: Lenita Jansson Herlitz Källtexter: Ingela Broström Foto: Jakob Dahlström, Lars Lööv, Hälsingebilder,

Läs mer

världsarvsgården gästgivars

världsarvsgården gästgivars världsarvsgården gästgivars Den gediget skolade målaren imiterade det fina engelska Wedgwoodporslinet och målade schabloner på ett sätt som spred sig till andra delar av Sverige. Copyright: Länsstyrelsen

Läs mer

UPPLEV. Hälsingegårdar. Ersk-Mats i Hassela.

UPPLEV. Hälsingegårdar. Ersk-Mats i Hassela. UPPLEV Hälsingegårdar Ersk-Mats i Hassela. De ståtliga hälsingegårdarna gör sig ständigt påminda för den som reser genom Hälsingland. Gamla bond- gårdar med detaljer så unika att de förärat utnämningen

Läs mer

världsarvet HÄLSINGEGÅRDAR

världsarvet HÄLSINGEGÅRDAR världsarvet HÄLSINGEGÅRDAR Copyright: Länsstyrelsen Gävleborg Form: Matador Kommunikation Skribent: Lenita Jansson Herlitz Källtexter: Ingela Broström Foto: Jakob Dahlström, Lars Lööv, Mg-k, feiyuwzhangjie,

Läs mer

Svensgård, Å 3:2, Jättendals socken, Nordanstigs kommun. Svensgård. Mangårdsbyggnaden från 1870-tal. Foto: H-E Hansson. SKYDDSBESTÄMMELSER

Svensgård, Å 3:2, Jättendals socken, Nordanstigs kommun. Svensgård. Mangårdsbyggnaden från 1870-tal. Foto: H-E Hansson. SKYDDSBESTÄMMELSER BILAGA 1 1 (5) Kulturmiljöenheten Hans-Erik Hansson Tel 026-17 12 98 hans-erik.hansson@x.lst.se Svensgård, Å 3:2, Jättendals socken, Nordanstigs kommun Svensgård. Mangårdsbyggnaden från 1870-tal. Foto:

Läs mer

världsarvsgården BORTOM ÅA

världsarvsgården BORTOM ÅA världsarvsgården BORTOM ÅA Dess historia är ovanligt väl dokumenterad och den visar att ägarfamiljen genom århundrandena har tillhört en av de mest välbeställda. Copyright: Länsstyrelsen Gävleborg Form:

Läs mer

RUNNAMÅLA SÖDERGÅRD Förslag: Klass 3

RUNNAMÅLA SÖDERGÅRD Förslag: Klass 3 Emmaboda kommun Kulturmiljöprogram D Skala 1:8000 Särskilt värdefull kulturhistorisk byggnad/ bebyggelseområde Utdrag ur Riksantikvarieämbetets FMIS (fornsök): ^` Huvudområde Kärnområde Kulturlämning Fast

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Kista gård, Kista 1:2 och 1:3 Väddö socken, Norrtälje kommun

Byggnadsminnesförklaring av Kista gård, Kista 1:2 och 1:3 Väddö socken, Norrtälje kommun 1 (7) Kulturmiljöenheten Eva Dahlström Rittsél 08 785 50 64 Kista hembygdsgård Staffan Lundqvist Norrsund 2005 760 40 Väddö Byggnadsminnesförklaring av Kista gård, Kista 1:2 och 1:3 Väddö socken, Norrtälje

Läs mer

Gustav iii:s paviljong på Haga

Gustav iii:s paviljong på Haga restaurering 1930-talet Gustav iii:s paviljong på Haga Ragnar Hjorth Vid tiden för Hagapaviljongens restaurering fanns redan en tradition av att ersätta 1800-talets tillägg och dovare interiörer i slott

Läs mer

Hur bodde man förr? Handledning för lärare och elever i grundskolans år 3-5

Hur bodde man förr? Handledning för lärare och elever i grundskolans år 3-5 Hur bodde man förr? Handledning för lärare och elever i grundskolans år 3-5 Temat för den här handledningen är bostäder. Syftet är att ge en inblick i hur vi har bott i Sverige förr. Syftet är också att

Läs mer

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan RUNRIKET anhörig person som man är nära släkt med arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan avsluta göra så att något blir klart ben hård del av skelettet

Läs mer

VÄXTTRENDER 2015 Växttrender 2015

VÄXTTRENDER 2015 Växttrender 2015 VÄXTTRENDER 2015 Innehåll VÄXTTRENDER 2015 TRENDSTUDIEN Skapa ett levande hem både inne och ute Unga män med gröna fingrar Ökat intresse för nordiska superbär KONSUMENTSTUDIEN inomhus Odlingstrender 2015

Läs mer

Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2, Söderala socken, Söderhamns kommun

Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2, Söderala socken, Söderhamns kommun BESLUT 1 (2) 2008-05-12 Dnr 432-11184-06 delgivningskvitto Kulturmiljöenheten Ingela Broström Tel: 026-1712 64 ingela.brostrom@x.lst.se Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2,

Läs mer

www.halsingegardar.se

www.halsingegardar.se Gårdar att besöka Bo på Hälsingegård Guidade turer Hälsingegårdsupplevelser www.halsingegardar.se Hälsinglands ståtliga gårdar Hälsingeböndernas ambition att bygga stort och vackert har i alla tider väckt

Läs mer

Släktrummen (rum 312-314)

Släktrummen (rum 312-314) Långvinds bruk När man studerar de viktiga årtalen i Långvinds historia så påminner det om många andra järnbruk vid Bottenhavet. Det grundades i slutet av 1600-talet. År 1721 kom ryssarna och brände, och

Läs mer

Villa Porthälla. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun.

Villa Porthälla. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun. Villa Porthälla Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun. Villa Porthälla Kulturhistorisk dokumentation 2014 Lars Rydbom Bohusläns museum/kulturmiljö-

Läs mer

DOKUMENTATION AV KV LYCKAN, STORGATAN 40, SUNDSVALLS KOMMUN.

DOKUMENTATION AV KV LYCKAN, STORGATAN 40, SUNDSVALLS KOMMUN. Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningen Rapport nr 2005:23 Anette Lund/Lars-Erik Sjögren DOKUMENTATION AV KV LYCKAN, STORGATAN 40, SUNDSVALLS KOMMUN. INNEHÅLL Bakgrund...3 Bygglovarkiv Sundsvalls

Läs mer

Lägg märke till alla gårdsnamn som slutar på -sta i betydelsen boplats eller ställe.

Lägg märke till alla gårdsnamn som slutar på -sta i betydelsen boplats eller ställe. Vikingaturen Vikingaturen Cykla två vikingaleder som slingrar sig fram genom jordbrukslandskapet exakt på samma plats i dag som för tusen år sedan. Dessa rid- och vandringsleder gick högt på grusåsarna

Läs mer

Temautredning om byggnadstekniskt brandskydd Sundsvall 2012 01 28

Temautredning om byggnadstekniskt brandskydd Sundsvall 2012 01 28 Medelpads Räddningstjänstförbund Temautredning om byggnadstekniskt brandskydd Sundsvall 2012 01 28 Av Lars-Göran Nyhlén Olycksutredare Postadress Besöksadress Telefon Från och med årsskiftet 2012 skall

Läs mer

Norr Hårsbäcks missionshus

Norr Hårsbäcks missionshus Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:57 Norr Hårsbäcks missionshus Renovering av murstock och kakelugn Antikvarisk kontroll Norr Hårsbäck 1:10 Västerlövsta socken Uppland Helén Sjökvist Innehållsförteckning

Läs mer

Antikvarisk förundersökning inför nybyggnation av fritidshusområde vid Kalhyttan 1:96 i Filipstad. Filipstads kommun, Värmlands län

Antikvarisk förundersökning inför nybyggnation av fritidshusområde vid Kalhyttan 1:96 i Filipstad. Filipstads kommun, Värmlands län Antikvarisk förundersökning inför nybyggnation av fritidshusområde vid Kalhyttan 1:96 i Filipstad Filipstads kommun, Värmlands län Värmlands Museum 2011 Rapport 2011: Rapportsammanställning: Mattias Libeck,

Läs mer

Kulturmiljöprogram Emmaboda kommun. Runnamåla

Kulturmiljöprogram Emmaboda kommun. Runnamåla Kulturmiljöprogram Emmaboda kommun Runnamåla Läsanvisning för områdesbeskrivning i kulturmiljöprogram Emmaboda kommuns reviderade kulturmiljöprogram färdigställdes 2016 och består av 65 områdesbeskrivningar,

Läs mer

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna 15-03-03 hem ETT sammanställning Homeparty hos Hanna innehåll Homeparty hos Hanna Sammanfattning av workshopen Slutsatser resultat 3 6-10 11 Homeparty hos Hanna Bostadens upplägg och innehåll Vi hade bjudit

Läs mer

KLASATORPET Förslag Klass 1

KLASATORPET Förslag Klass 1 Skala 1:2 000 KLASATORPET Förslag Klass 1 Skogslandets jordbruk: Torpmiljö med koppling till prästgården, idag med ålderdomliga byggnader och bevarad linugn (stensatt grop) Berättelserna: Kopplingen till

Läs mer

BARNHEMSGATAN 4, BORÅS MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83

BARNHEMSGATAN 4, BORÅS MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83 BARNHEMSGATAN 4, BORÅS MÄKLARE ANNA TIDEBRINK 076-827 23 83 Välkommen till Barnhemsgatan 4! Välkommen på visningen till denna renoverade 5:a om 118 kvm med fungerade öppen spis, nyrenoverat kök, rymliga

Läs mer

Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT

Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT Riksintresse för kulturmiljövården Eriksgatan" Önnersta - Aspa (fd Penningby) (D43) KUNSKAPSUNDERLAG Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT Värden Kunskapsvärde Ursprunglig vägsträckning, kontinuerligt brukad

Läs mer

KLASATORPET Förslag Klass 1

KLASATORPET Förslag Klass 1 Emmaboda kommun Kulturmiljöprogram D Särskilt värdefull kulturhistorisk byggnad/ bebyggelseområde Utdrag ur Riksantikvarieämbetets FMIS (fornsök): ^` Huvudområde Kärnområde Kulturlämning Fast fornlämning

Läs mer

Tore Kurlbergs vänner

Tore Kurlbergs vänner S ä l l s k a p e t Tore Kurlbergs vänner Medlemsblad nr 6 Februari 2008 Ordföranden har ordet Sällskapet Tore Kurlbergs vänner har nu funnits i fem år, och det senaste året har på flera sätt liknat de

Läs mer

GRIMMAGÄRDE Klass 3. Kulturmiljöprogram Emmaboda kommun, Algutsboda socken 2013-10-30 1

GRIMMAGÄRDE Klass 3. Kulturmiljöprogram Emmaboda kommun, Algutsboda socken 2013-10-30 1 GRIMMAGÄRDE Klass 3 Skogslandets jordbruk: Helheten med bebyggelsen i utkanten av öppna åkrar, faluröd bebyggelse med tvåvånings enkel- och parstugor, ladugårdar i skiftesverk, stenkällare, stenmurar,

Läs mer

Bostadsmässan i Vasa. ommar ute, sommar inne... Nu är det sommar och tid att njuta av sol och bad, lata dagar, spännande utfärder, god mat...

Bostadsmässan i Vasa. ommar ute, sommar inne... Nu är det sommar och tid att njuta av sol och bad, lata dagar, spännande utfärder, god mat... S ommar ute, sommar inne... Nu är det sommar och tid att njuta av sol och bad, lata dagar, spännande utfärder, god mat... Nätbutiken är fylld av sommarens produkter och på våra inspirationssidor Sköna

Läs mer

På 1910-talet byggdes ett stort kasernområde för infanteriregementet I12 på Ryhovs gård.

På 1910-talet byggdes ett stort kasernområde för infanteriregementet I12 på Ryhovs gård. SLINGAN Natur- och kulturstig på Länssjukhuset Ryhovs sjukhusområde Runt Slingan finns information om områdets långa historia som sträcker sig ända till 1500-talet. Det finns information om växter och

Läs mer

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov Lokal plan för Skölvene bygd Som att bo mitt i ett sommarlov Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen... 3 2 Vem har tagit fram planen och hur... 3 3 Beskrivning av Skölvene bygd...3 4 Vad

Läs mer

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 2 Bakgrund och omfattning... 2 Planerade

Läs mer

Kapitel - 4. Skimmelån vid Hällekilssättra akvarell av Tord Ljungström.

Kapitel - 4. Skimmelån vid Hällekilssättra akvarell av Tord Ljungström. Kapitel - 4 Skimmelån vid Hällekilssättra akvarell av Tord Ljungström. Laga skifte i Hällekils hemman Hällekils hemman ligger i Övre Ulleruds socken, Forshaga kommun, Värmlands län. Byns lantliga bebyggelse

Läs mer

EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN

EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN MOT EN TRYGG OCH SÄKER FRAMTID EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN 1 Ta dig ut ur en brinnande byggnad, men gå inte in i röken! En brand är alltid överraskande, och rummet börjar genast fyllas av rök som är

Läs mer

HUR VI BYGGER EN FÖRKLARING. Version 1.1 April 2012 1

HUR VI BYGGER EN FÖRKLARING. Version 1.1 April 2012 1 HUR VI BYGGER EN FÖRKLARING Version 1.1 April 2012 1 VAD ÄR MÖJLIGT ATT BYGGA I TÄLLBERGS SJÖGÅRDAR? Området är en unik plats där du har möjlighet att skapa ditt drömboende. Vi tror att det handlar lika

Läs mer

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på Välkommen till Söderby En vandring i svensk forntid Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på gårdens ägor finns spåren av en välbevarad odlingsmiljö från den äldre järn-åldern, århundradena

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

Trädgårdsgatan i Skänninge

Trädgårdsgatan i Skänninge ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:17 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Trädgårdsgatan i Skänninge RAÄ 5:1, Skänninge socken, Mjölby kommun, Östergötlands län Madeleine Forsberg ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:17

Läs mer

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 1 2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 2.1 Kyrkomiljön Valsta kyrka ligger i Valsta bostadsområde ca 2 km sydväst om Märsta centrum i Sigtuna kommun. Husen i området är byggda på 1960-, 70- och 80-talen.

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER OB 31

OMRÅDESBESTÄMMELSER OB 31 1(10) OMRÅDESBESTÄMMELSER OB 31 OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SKÄLLVIKS PRÄSTGÅRD 3:1 M. FL., SKÄLLVIK, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN. Upprättad: 2014-01-21, rev. 2014-03-13 Normalt förfarande Godkänd

Läs mer

Information till nya medlemmar

Information till nya medlemmar Bostadsrättsföreningen Stensveden Utgåva 3 2012-12-18 Information till nya medlemmar Vår förening är en fristående bostadsrättsförening. En bostadsrättsförening är en särskild typ av ekonomisk förening,

Läs mer

Fibertillskott i Övra Östa

Fibertillskott i Övra Östa ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2014:31 ARKEOLOGISK UTREDNING I FORM AV SCHAKTNINGSÖVERVAKNING Fibertillskott i Övra Östa Övra Östa 3:7, 1:2, 5:1, Knista kyrka 1:1, 1:2, Tegelsta 1:1, Knista socken, Lekebergs

Läs mer

Pedagogiskt program. Våren 2014

Pedagogiskt program. Våren 2014 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Våren 2014 Välkomna till en ny termin på och Västerås Skolmuseum i Herrgärdsskolan Här är undervisningsprogrammet för våren 2014. Vi erbjuder visningar med innehåll

Läs mer

Perspektiv på romantiken

Perspektiv på romantiken Perspektiv på romantiken Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning tillsammans med

Läs mer

KAN VÅR Ö OCH FASTIGHETSMARKNADEN HÄR!

KAN VÅR Ö OCH FASTIGHETSMARKNADEN HÄR! GÅRDBY CHARMIG ÄLDRE VILLA PÅ STOR TOMT I GÅRDBY CA 1,5 MIL SYDOST OM BRON Villa - 90m 2-3 rum och kök - Stor & lummig trädgård - Gårdby 117, Gårdby UTGÅNGSPRIS: 975 000 kr VI KAN VÅR Ö OCH FASTIGHETSMARKNADEN

Läs mer

En skärgårdsdröm Ett gammalt sommarställe har efter en totalrenovering fått ett helt nytt uttryck och blivit ett sommarnöje för flera generationer.

En skärgårdsdröm Ett gammalt sommarställe har efter en totalrenovering fått ett helt nytt uttryck och blivit ett sommarnöje för flera generationer. En skärgårdsdröm Ett gammalt sommarställe har efter en totalrenovering fått ett helt nytt uttryck och blivit ett sommarnöje för flera generationer. Text Kajsa Ihre foto devis bionaz 086 [xxxxx xxxxxx xxxxx]

Läs mer

Så bildas en nationalpark

Så bildas en nationalpark Så bildas en nationalpark 1. ABISKO 2. STORA SJÖFALLET STUOR MUORKKE 3. SAREK 4. PIELJEKAISE 5. SONFJÄLLET 6. HAMRA 7. ÄNGSÖ 8. GARPHYTTAN 9. GOTSKA SANDÖN 10. DALBY SÖDERSKOG 11. VADVETJÅKKA 12. BLÅ JUNGFRUN

Läs mer

Domsagohistorik Hudiksvalls tingsrätt

Domsagohistorik Hudiksvalls tingsrätt Domsagohistorik Hudiksvalls tingsrätt Text: Elsa Trolle Önnerfors Tings- och rådhusinventeringen 1996-2007 Eva Löfgren Ylva Blank Henrik Borg Elsa Trolle-Önnerfors Johanna Roos Hudiksvalls tingsrätt Mellan

Läs mer

KAN VÅR Ö OCH FASTIGHETSMARKNADEN HÄR!

KAN VÅR Ö OCH FASTIGHETSMARKNADEN HÄR! LOFTA/DJUPVIK FRITIDSHUS MED HÄRLIGT LÄGE 350 METER FRÅN HAVET! Fritidshus - 71 m 2-5 rum och kök - 2 altaner - Harrys Väg 26, Borgholm UTGÅNGSPRIS: 1 795 000 kr VI KAN VÅR Ö OCH FASTIGHETSMARKNADEN HÄR!

Läs mer

Bild nr 11305 Emil Wikman bondson från Jällvik på stadsfärd år 1908 med en gigg. Observera lådan, bakom sätet, med plats för last.

Bild nr 11305 Emil Wikman bondson från Jällvik på stadsfärd år 1908 med en gigg. Observera lådan, bakom sätet, med plats för last. Ljustorp före motorfordonens tid Det berättas många historier om hur människor gick när de skulle någonstans. En man i Bredsjön, Hans Henrik Hansson (1861-1961), hade gjort till en betald syssla att gå

Läs mer

Illaren och det skånska köket genom historien

Illaren och det skånska köket genom historien Illaren och det skånska köket genom historien Utvecklingen av människans matlagning har varit en långvarig process. Sederna och sätten har spridit sig från plats till plats samtidigt som lösningarna har

Läs mer

E6 Bohuslän E6 2004. E6 Bohuslän 2004

E6 Bohuslän E6 2004. E6 Bohuslän 2004 E6 Bohuslän Startsida Juni Juli 2010-01-21 E6 2004 E6 undersökningarna har startat igen. Under försommaren sker en serie mindre utgrävningar norr om Uddevalla. Undersökningarna sker i den mellersta delen

Läs mer

BoKlok Skyttbacken, Österbybruk ditt nya hem!

BoKlok Skyttbacken, Österbybruk ditt nya hem! BoKlok Skyttbacken, Österbybruk ditt nya hem! Boendekost/mån från: 3.343 kr Klokt boende till förnuftiga priser i Skyttbacken! En nybyggd lägenhet med effektivt planerade kvadratmetrar, placerad i ett

Läs mer

Ö6 Södra Röd. Bild nr 28. Södra Röd 2:2 Foto taget 1910 Fotopunkt B

Ö6 Södra Röd. Bild nr 28. Södra Röd 2:2 Foto taget 1910 Fotopunkt B 6.6 Ö6 Södra Röd Rödsvägen går längs med en bördig dalgång med partier av ekskog, förbi Lössgård ner till Södra Röd och slutar vid Varvet. Husen ligger här i klungor längs vägen. Byggnationen domineras

Läs mer

Från RAÄ. Lau kyrkas södra korportal. Foto Carl Fredrik Lundberg 1875.

Från RAÄ. Lau kyrkas södra korportal. Foto Carl Fredrik Lundberg 1875. Från RAÄ. Lau kyrkas södra korportal. Foto Carl Fredrik Lundberg 1875. På denna gamla bild från 1875 ser vi korets södra portal, den sk Konfirmandporten. Den används bara vid konfirmationer, då konfirmanderna

Läs mer

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS -

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - 38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 39 Med passion för husbyggande text maria östlund, Louise josborg Foto pär olsson Jan Eidman vet precis hur han vill ha det. Han har renoverat

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

2.10 Kulturmiljö. Allmänt. Områdets skogklädda del. Nuläge

2.10 Kulturmiljö. Allmänt. Områdets skogklädda del. Nuläge 2.10 Kulturmiljö Allmänt År 1993 gjordes ett planeringsunderlag med inriktning på forn lämningar och kulturhistoriskt värdefull bebyggelse (Artelius med fl era, 1993). Inför denna vägutredning framförde

Läs mer

Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9

Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9 Ekonomibyggnad Bondevrak 1:9 Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke. Omläggning av vasstak 2014 Anneli Borg Rapport 2014:13 Engelbrektsgatan 3 702 12 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 Inledning

Läs mer

GETASJÖKVARN-GETASJÖ Klass 2

GETASJÖKVARN-GETASJÖ Klass 2 GETASJÖKVARN-GETASJÖ Klass 2 Lyckebyån som resurs: Kvarnplats sedan medeltiden, vilket också hörs i namnet. Berättelserna: För Moberg var gården i Getsjökvarn förebild i romanen Rid i natt. Myter kring

Läs mer

Ekalyckan och Klockarebolet

Ekalyckan och Klockarebolet Ekalyckan och Klockarebolet Föreningen har tre byggnader, Ekalyckan, Klockarebolet och Mölarps kvarn, som genom många frivilliga arbetstimmar har iordningställts och nu vårdas. I början av december hålls

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. 1(11) Planbeskrivning

ANTAGANDEHANDLING. 1(11) Planbeskrivning 1(11) Planbeskrivning tillhörande tillägg till förslag till stadsplan och särskilda byggnadsbestämmelser för Oxelbergen (kv. Hjälmen, Draken, Majelden, Slånet, Vimpeln, Vallen och Åkern) med omgifningar

Läs mer

SKUREBO Förslag Klass 3

SKUREBO Förslag Klass 3 Emmaboda kommun Kulturmiljöprogram D Särskilt värdefull kulturhistorisk byggnad/ bebyggelseområde Utdrag ur Riksantikvarieämbetets FMIS (fornsök): ^` Huvudområde Kärnområde Kulturlämning Fast fornlämning

Läs mer

Arkeologisk utredning. Näs-Söderby s:1 Uppsala-Näs socken Uppsala kommun Uppland. Hans Göthberg 2002:10

Arkeologisk utredning. Näs-Söderby s:1 Uppsala-Näs socken Uppsala kommun Uppland. Hans Göthberg 2002:10 Arkeologisk utredning Näs-Söderby s:1 Uppsala-Näs socken Uppsala kommun Uppland Hans Göthberg 2002:10 Arkeologisk utredning Näs-Söderby s:1 Uppsala-Näs socken Uppsala kommun Uppland Hans Göthberg 1 Rapport

Läs mer

MILJÖKONSEKVENS- BESKRIVNING (MKB) Fördjupad översiktsplan för Knivsta och Alsike tätorter. Utställningshandling 2011. för

MILJÖKONSEKVENS- BESKRIVNING (MKB) Fördjupad översiktsplan för Knivsta och Alsike tätorter. Utställningshandling 2011. för MILJÖKONSEKVENS- BESKRIVNING (MKB) för Fördjupad översiktsplan för Knivsta och Alsike tätorter Utställningshandling 2011 Förtätning ger möjligheten att skapa en intressantare och livaktigare miljö med

Läs mer

En bild 1000 möjligheter Valdemar Atterdag

En bild 1000 möjligheter Valdemar Atterdag En bild 1000 möjligheter Valdemar Atterdag Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Berga 230 kvm. Ett vacker J.Fred Olson-hus invid Kalmarsund. Oslagbart!

Berga 230 kvm. Ett vacker J.Fred Olson-hus invid Kalmarsund. Oslagbart! Berga 230 kvm Ett vacker J.Fred Olson-hus invid Kalmarsund. Oslagbart! Pontuz Löfgren i Kalmar En för alla - alla för en. Kanske är det idag du finner den bostad som blir ditt nästa hem. Vi vill att du

Läs mer

FÄRG förnyar ditt hem

FÄRG förnyar ditt hem FÄRG förnyar ditt hem Innehåll FÄRG Inred med färger Sida 5 Nordisk svalka - naturlig stillhet Sida 7 New York stil - en lite råare miljö Sida 9 DOMESTIC Standard Sida 11 Målning - grundläggande råd Sida

Läs mer

Kalas på Jon-Lars i Afta. Foto: Lars Lööv. Öppna hälsingegårdar

Kalas på Jon-Lars i Afta. Foto: Lars Lööv. Öppna hälsingegårdar 2016 Kalas på Jon-Lars i Afta. Foto: Lars Lööv. Öppna hälsingegårdar Välkommen till Hälsingland De ståtliga hälsingegårdarna gör sig ständigt påminda för den som reser genom Hälsingland. Gamla bondgårdar

Läs mer

Mörbylånga kommun GESTALTNINGSPROGRAM. Stora Vickleby 6:9 (tidigare del av Stora Vickleby 3:39) m fl

Mörbylånga kommun GESTALTNINGSPROGRAM. Stora Vickleby 6:9 (tidigare del av Stora Vickleby 3:39) m fl (tidigare del av Stora Vickleby 3:39) m fl Bilaga till detaljplan. Dnr 04/1130 Upprättad 2012-12-18, rev. 2013-04-23, red. ändr. 2013-09-24 Mörbylånga kommun En detaljplan är under upprättande för ett

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR TIBBLE

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR TIBBLE OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR TIBBLE Leksands kommun, Dalarnas län Antagen av KF 2002-11-20, 27 Laga kraft 2002-12-27-1 - BAKGRUND I och med att Plan- och bygglagen (PBL) trädde i kraft den 1 juli 1987 infördes

Läs mer

Lantbrukets ekonomibyggnader

Lantbrukets ekonomibyggnader Lantbrukets ekonomibyggnader År 2006 Charlott Hansen Örebro läns museum Rapport 2007:5 Översiktlig beskrivning Under år 2006 har Länsstyrelsen genomfört en riktad satsning mot lantbrukets ekonomibyggnader.

Läs mer

Kulturreservatet Bråfors bergsmansby

Kulturreservatet Bråfors bergsmansby Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2015:62 Kulturreservatet Bråfors bergsmansby Åtgärder 2014 Antikvarisk Rapport Bråfors 1:3-2:3, 1:8, 5:1 och 1:7, Glimbo 1:3 och 1:5 Norberg socken Norbergs kommun Västmanland

Läs mer

Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Saxån-Braåns Vattenråd

Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Saxån-Braåns Vattenråd Informationsturer tema vattenvård vid Saxån-Braån 2015 Ingegerd Ljungblom På uppdrag av Saxån-Braåns Vattenråd Sammanfattning Under 2015 har 300 elever och lärare från grundskolan och gymnasiet deltagit

Läs mer

Färgundersökning Väntsalen i Virserums jvstn

Färgundersökning Väntsalen i Virserums jvstn Färgundersökning Väntsalen i Virserums jvstn Virserums sn, Hultsfreds kommun, Småland Richard Edlund Kalmar läns museum Byggnadsantikvariska rapporter maj 2006 KALMAR LÄNS MUSEUM Färgundersökning av väntsalen

Läs mer

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Fastighetsbeteckning: Namn: Del av stadsdelen Råsunda Kommun: Solna 2008-09-15 Råsundas taklandskap, råd och riktlinjer vid vindsinredning

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober

Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober 1 Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober Bakgrund Franciskus hör till ett av våra mest uppskattade helgon. Han föddes 1182 i Umbrien i Italien som son till en rik tyghandlare. Som

Läs mer

Välkommen till Kolåsenvägen 103 ULRIKA ANDERSSON KORTFAKTA

Välkommen till Kolåsenvägen 103 ULRIKA ANDERSSON KORTFAKTA ULRIKA ANDERSSON Ansvarig fastighetsmäklare Tel: 070-6770438 Mobil: 070-6770438 ulrika.andersson@maklarhuset.se KORTFAKTA Välkommen till Kolåsenvägen 103 Välkommen till vackra Kolåsen och detta trevliga

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN 2012-1059 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Kartan visar planområdets utbredningsområde. Detaljplan för Montören 9 Stuvsta-Snättringe

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Texthäfte till delprov B Årskurs 6 Vikingatiden 1 Den här bilden visar vad som fanns i en grav från 900-talet. Graven hittades i staden Birka och innehöll skelettet

Läs mer

LANTLIGT LÄGE EMMABODA KRUKÖ 1:29, DEL AV

LANTLIGT LÄGE EMMABODA KRUKÖ 1:29, DEL AV LANTLIGT LÄGE EMMABODA KRUKÖ 1:29, DEL AV Allmänt Mindre gård belägen söder Vissefjärda i byn Krukö. Fastigheten består av ett skifte omfattande inägomark och tomt. Gårdscentrum ligger vackert beläget

Läs mer

SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och nybyggnad av 2 flerbostadshus samt installation av eldstad

SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och nybyggnad av 2 flerbostadshus samt installation av eldstad Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (7) YTTRANDE Sven-Erik Kangas 016-710 29 52 Till Stadsbyggnadsnämnden SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och

Läs mer

Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center

Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center Varför pedagogisk dokumentation? För att kunna återvända till en händelse.

Läs mer

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA Stadshistorisk basutställning LÄRARHANDLEDNING Februari 2011 SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt

NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt 6. NÄR MAN TALAR OM TROLLEN och några andra talesätt När man talar om trollen så står de i farstun är ett gammalt talesätt. Men finns det något vetenskapligt som ligger bakom det, och andra liknande talesätt

Läs mer

Arbetar du med Sveriges mest inspirerande park?

Arbetar du med Sveriges mest inspirerande park? Arbetar du med Sveriges mest inspirerande park? Elmia Park bjuder in till tävlingen Park Inspira 2015 med syfte att lyfta fram våra vackra svenska parker. I år riktar sig tävlingen till områdena Kyrkogård

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer