ECKERÖ PÅ ÅLANDS SOLSIDA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ECKERÖ PÅ ÅLANDS SOLSIDA"

Transkript

1 ECKERÖ info September 2008 Nr. 10 ECKERÖ PÅ ÅLANDS SOLSIDA LEDIG TJÄNST Kyrkvaktmästartjänsten i Eckerö kyrka är lediganslagen fr.o.m Tjänsten är 57 % av heltid, 22 timmar i veckan. För dig som är noggrann, flexibel och tycker om att arbeta med människor i glädje och sorg. Lön enligt avtal. Ansökningar ska vara inlämnade senast till Eckerö församling. Adress: Kyrkgatan 43, Kyrkoby, Eckerö. Förfrågningar till pastorskansliet mån, tis, ons, fre kl 9-13 på tel BABYGRUPP I ECKERÖ Babygruppen i Eckerö hälsar alla föräldrar som är hemma med småbarn välkomna med på träffar på Ekergården! Babygruppen träffas på Ekergården torsdagar kl För mer info ring Hanga Eriksson på telefon

2

3 Hej pensionstagare! Är du ensamstående pensionstagare pga ålder, sjukdom eller funktionshinder, och har en totalinkomst som inte överstiger 699,00 /mån eller om du är pensionstagare i äktenskap eller samboförhållande och era gemensamma inkomster inte överstiger 1398,00 /mån kan du söka ekonomiskt stöd för pensionstagare. Har du inkomster som understiger ovan nämnda belopp men har förmögenhet utöver den fastighet du bor i, kan det inverka på möjligheten att erhålla stödet. Hämta ansökningsblankett Ansökningsblankett finns nu att hämta på socialkansliet/eckerö kommun eller om du så önskar kan vi sända den hem till dig per post. Har du redan lämnat in ansökan kommer du att få blanketten hemskickad så att du kan fylla i uppgifterna. Önskar du få närmare information, eller hjälp med att fylla i blanketten, ring vik.socialsekreterare Pauliina Körkkö under telefontid må-to kl på tel.nr: VIK. SOCIALSEKRETERARENS TELEFONTID: Måndag-torsdag Kl Tel: VÄNVERKSAMHET Finns det någon som är intresserad av vänverksamhet i kommunen? Om det finns, så kunde vi få en kurs tillsammans med Hammarland. En väns uppgift kan vara att gå till någon som är ensam och prata lite eller hjälpa till med något. Kanske resa till doktorn eller att gå och handla. Det handlar om medmänsklighet. Känner du att du har intresse så tveka inte att höra av dig. Du kan ringa till mig (Maria Bonds, 38090) eller också direkt till Maria Lundberg-Nylund som arbetar på Röda Korsgården (tfn 12743). Det vore fint om det kunde bli en vängrupp som träffas under hösten. Tid och dag bestäms när vi vet om intresse finns.

4 Eckerö FBK hälsar alla gamla och ny förmågor välkomna till höstens övningar med start den 10.9 kl Juniorerna startar veckan efter, den 17.9 kl Ta med gummistövlar! Vid frågor kontakta: Johnny Andreas Gymnastiklärare sökes!!! Eckerö skola söker med ljus och lykta efter någon som kan ha 6 lektioner gymnastik i veckan. Det är två lektioner/dag på tisdag, torsdag och fredag. Lön enligt avtal. Information fås av skolans föreståndare: Maria Bonds, tfn eller via mejl maria.bonds@sahd.ax INFO ifrån Er Röda Korsavdelning: 26/9 blir det traditionsenlig Hungerdagsinsamling. Vi säljer ärtsoppa på Labbas som vanligt och står utanför Matnischen med våra bössor. Sommaren har varit bra med goda förtjänster till avdelningen. Vi ska redovisa detta vid ett senare tillfälle. Till dess vill vi önska Er alla en riktigt härlig höst!

5 Nya fritidsdräkterna Nu har dom äntligen kommit! Dräkterna finnas att köpa på Matnischen, Condis och via Jonas Karlsson (tel: ). Dräkterna finns i följande storlekar: S, M, L, XL. Och barnstorlekarna: 128, 140, 152 Priset är: Medlemmar: 40 euro vuxna/35 euro barn Icke medlemmar 65 euro vuxna/60 euro barn. Vi vill tacka våra dräktsponsorer: Eckerö Linjen, Käringsunds fisk, Käringsunds restaurang, Eklunds åkeri, och Nordea. För mer info se: Mottagarens Kontonummer: ÅAB Medlemsavgift 2008 Vuxna: á 10,- Barn upp till 16 år: á 5,- Mottagare: Eckerö Idrottsklubb R.F Namn: Betalarens Underskrift: Födelseår: Från Konto nr: Förf. dag Tack för Ert bidrag och stöd.

6 1 138,20 euro har vi tack vare Er nu satt in på Agenda 21:s miljökonto som ska vara till gagn för oss alla inom Hållbar Utveckling i vår kommun. Det mest aktuella projekt/förslag vi har just nu är att ordna en bra plats för återbruk av byggmaterial på vår sopstation. Vår önskan är att NI kommer med förslag/idéer på projekt om hur vi bäst kan använda dessa miljöpengar inom vår kommun. Ni kan kontakta någon av oss inom Agenda 21: Gunilla Mattsson , Joachim Eriksson , Kerstin Wilén eller Beatrice Nordling Ett stort tack till Er alla som så generöst har bidragit med saker till vårat BEE-loppis. Det har varit ett mycket uppskattat besöksmål både bland eckeröbor och turister. Vi växte ganska hastigt ur rummet vi startade med så nu har vi utökat till två rum. Det ska också bli en enkel provhytt så att man kan prova kläder. För er som läste i tidningen om våra förhoppningar att ordna en kräftskiva så föll det på att vi inte hann planera inför info-bladet i augusti. Även här får ni gärna komma med roliga förslag om tillställningar vi skulle kunna arrangera. Varför inte något inför vintern och julen.? Till våren kommer vi att arrangera någon form av auktion för att rensa ut lite. Det som inte blir sålt och som vi inte kan behålla av utrymmesskäl kommer att skänkas till Emmaus eller liknande. Denna auktion kan NI som är intresserade, själva delta i. Vår tanke är att förutom de saker som redan skänkts till Loppis också låta Er auktionera ut egna saker som ni vill sälja. Vi kommer att ta 10 % provision på era intäkter och denna provision går självfallet direkt till miljökontot. Med önskan om en färggrann höst! Gunilla, Joachim, Kerstin och Beatrice MÅNADENS BEE Juni månads BEE är Matilda Fagerström, Skag, för att hon tyst glider fram på sin elmoped. Grattis! Juli månads BEE är Anette Andersson, Anderssons Gårdsbageri, Kyrkoby, som har valt att baka sina underbart goda bröd, bullar och bakverk på ekologiskt mjöl! Grattis! Augusti månads BEE är Storby Byalag för sin mattvätt. Varje dag används den och förutom rena mattor på ett miljövänligt tvättsätt så hörs många glada skratt från tvättande män o kvinnor. Grattis!

7 Påminnelse Avloppsanläggningar för ett enfamiljshus Enskilda avloppsanläggningar med endast slamavskiljning borde ha åtgärdats före Tiden för att vidta åtgärder har förlängts till om avloppsvattnets påverkan på vattenmiljön bedömts vara liten. Kommunen har även kunnat bevilja dispens om husets avloppsvatten kan anslutas till kommunalt avlopp före eller om huset bebos av högst två personer som bägge är födda 1935 eller tidigare. Ägare till enfamiljshus med avloppsanläggningar med endast slamavskiljning och utan möjlighet att få dispens uppmanas att fortast möjligt söka kommunens avloppstillstånd i enlighet med bilaga 2 i miljöskyddsförordningen ÅFS 2007/145. Förordningen kan läsas på nätet under adressen: Bidrag för ombyggnad av enskilda avloppsanläggningar Bidrag kan beviljas under förutsättning att ombyggnaden utförts och godkänts före , avloppsanläggningen inte hör till en fritidsbostad eller är belägen i ett område inom vilket kommunen kan erbjuda kommunalt avlopp före Ansökningsblankett finns på landskapsregeringens hemsida

8 Nytt från kommunfullmäktige Kommunfullmäktige sammanträdde den 28 augusti 2008 för att bl.a. slutbehandla två kommunala samverkansavtal om barnskyddsjouren och Medborgarinstitutet. Barnskyddsjouren Kommunfullmäktige beslutade enhälligt att godkänna det av Ålands Kommunförbund framlagda samverkansavtalet om en landskapstäckande barnskyddsjour från och med den 1 september Eckerö kommunfullmäktige bekräftade tidigare framförda villkor för godkännandet vilka innebär att: * att barnskyddsavtalet och barnskyddsjouren utvärderas senast ett halvt år efter påbörjandet, * att Ålands Kommunförbund ges i uppdrag att i samband med utvärderingen göra en kostnadsjämförelse med alternativet anställd och samfinansierad personal med specialisering inom barnskyddsområdet (Kfg 109). Förlängd familjedagvård Kommunfullmäktige beslutade att förlänga försöksperioden för familjedagvården i skolans hyreshus. Försöksperioden pågår fram till och med den 31 december Två tjänster finns inrättade inom familjedagvården (Kfg 110). Miljöfond för Eckerö kommun Kommunfullmäktige beslutade enhälligt att inrätta en Miljöfond för Eckerö kommun och att godkänna stadga för denna. Miljöfonden förvaltas av Agenda 21-gruppen i Eckerö vars styrelse äger beslutanderätt över fondens användning (Kfg 111): Anslutningsavgift till kommunalt avlopp Kommunfullmäktige beslutade enhälligt att fastställa anslutningsavgift till kommunalt avlopp för samtliga fastighetsägare vars hushåll och byggnader är anslutningsbara till avloppsledningsprojektet Överby IV som skulle varit genomfört Fastighetsägarna beviljas en anslutningsavgift som baseras på gällande taxa hösten Kommunfullmäktige beslutade likaledes enhälligt att uppdraga åt kommunstyrelsen att vidtaga en organisatorisk och administrativ översyn av förvaltningsrutiner och åtgärder i samband med genomförandet av den fortsatta utbyggnaden av avloppsledningsnätet i kommunen, i synnerhet gällande formerna för avtalsteckning och avtalsdokumentation (Kfg 112). Medborgarinstitutet Kommunfullmäktige beslutade enhälligt att godkänna samverkansavtalet mellan Eckerö kommun och Mariehamns stad gällande Medborgarinstitutets finansiering och verksamhet. I anslutning till beslutet godkände kommunfullmäktige också en tilläggsbudgetering till Medborgarinstitutets verksamhet under budgetåret I avvaktan på ett giltigt avtal har kommunfullmäktige budgeterat Euro tidigare och tilläggsbudgeteringen omfattar Euro. Den totala budgeten motsvarar därmed Eckerö kommuns andel av Medborgarinstitutets kostnader baserat på befolkningsmängden (Kfg 113). Befrielse från kommunala uppdrag Kommunfullmäktige beslutade enhälligt att bevilja Eva-Karin Henriksson befrielse från samtliga förtroendeuppdrag i Eckerö kommun med hänsyn till utflyttning från kommunen (Kfg 114).

9 Utlåtanden Miljökonsekvensbedömning av fordonsrelaterad aktivitetspark i Kyrkoby, Eckerö kommun Miljö- och byggnadsnämnden samt kommunstyrelsen sammankallades till extraordinära sammanträden för att inom angiven tidsfrist behandla det av Åland Ring Ab framtagna utkastet till miljökonsekvensbedömning för den fordonsrelaterade aktivitetsparken i Skag, Kyrkoby, Eckerö kommun. Näringsnämnden hade dessförinnan behandlat ärendet den Utlåtandet tillställdes utredningsmannen och Ålands Ring Ab den och Ålands Ring genomförde ett informationsmöte med anledning av miljökonsekvensbedömningen i Eckerö den Kommunstyrelsen beslutade enhälligt att antaga följande utlåtande vilket här återges i en kraftigt förkortad version. Kopia av utlåtandet i dess helhet kan beställas från kommunkansliet. Bakgrund Åland Ring Ab, Mariehamn har anmodat Eckerö kommun att såsom sakägare och kommunal myndighet, avge utlåtande över ett första utkast till miljökonsekvensbedömning (fortsättningsvis förkortad MKB) över den föreslagna fordonsrelaterade aktivitetsparken (för enkelhetens skull här benämnd motorbanan) i Kyrkoby, Eckerö kommun. Projektets omfattning Motorbanan omfattar enligt Åland Ring ett sammanhängande markområde på 78,5 hektar i Skag där det skulle anläggas dels, en dragracingbana på meter med 18 meters bredd, dels, en motorbana på meter med 14 meters bredd. Investeringen uppskattas till 10 miljoner Euro. Parken uppges generera 5-10 större motortävlingar per år med upp till besökare vardera, samt övrig kontinuerlig verksamhet av mindre skala. Inför kommunstyrelsens sammanvägda utlåtande har ärendet behandlats i Näringsnämnden ( ) samt Miljö- och byggnadsnämnden ( ). MKB:s är avsedd att ligga till grund för den ansökan om miljötillstånd som Åland Ring i ett senare skede tillställer ansvarig regional prövnings- och tillståndsmyndighet (Ålands Miljö- och hälsoskyddsmyndighet). Möjliga målkonflikter Tidigare synpunkter från Eckerö kommun noterade målkonflikten mellan näringspolitik och företagsamhet samt den hållbara utvecklingens och miljö- och hälsoskyddets krav. Konfliktytan mellan olika hänsynstaganden och målkonflikter är inte ovanliga vid prospekt för större anläggningar och verksamheter, dels i sig själva och dels med anledning av kringeffekter som förorsakats av dessa. Det gäller här att finna en acceptabel balanspunkt med hjälp av lagstiftning och regelverk samt övriga hänsynstaganden. Kommunens uppgift är således inte att ta ställning till projektet som sådant utan huruvida den framtagna MKB:n ger tillräckliga svar på tidigare framställda invändningar och frågor från kommunen och andra sakägare för att tillgodose lagstadgade krav. Kommunstyrelsen ansluter sig i tillämpliga delar till de mer utförliga synpunkter som Miljö- och byggnadsnämnden framfört som sakansvarig nämnd. Tidigare synpunkter Eckerö kommun redovisade och prioriterade - vid tidigare samråd och informationsmöten * bullerproblematiken

10 * vattentäktsskyddet gällande Inre fjärden och grundvatten, * kommunalteknik, främst vatten- och avloppsförsörjningen samt belastning och påverkan på reningsverket i Storby, * renhållning och * trafikmiljö samt * räddningstjänst och operativ undsättning av både boende och besökare i området. Bullerproblematiken Eckerö kommun önskar se en komplettering av bullermätningarna vad gäller nivåer och toppljud på skilda avstånd i området, ej endast dygnsmedelvärden som har sitt värde för kontinuerlig bulleralstring från exempelvis flygplatser, men ej klargör störningsnivån och eventuell sanitär olägenhet för kringboende och andra kommuninvånare. Det konstateras att fysiska bullervallar ej planerats för den östra delen av området, endast i norr och i väster. Ljudutbredningen över Inre fjärden i norr och nordost riskerar dock att vara betydande. Bullerkarteringen är inte fullständig på denna punkt. Vattentäktsskyddet Inre fjärden skall bl.a. skyddas av avrinningsdiken och uppsamling i sedimenteringsbassänger för dagvatten. Betydande säkerhetsåtgärder måste dock vidtagas för att förhindra utläckage vid hantering och lagring av petroleumprodukter och kemikalier på området liksom vid transporter av sådana produkter. I brand- och räddningsväsendets riskobjektsplanering måste hänsyn tas till sådan lagring samt förekomsten av stor publiktillströmning. Utredning av grundvattenförhållandena innefattande grundvattennivåer, kvaliteten på grundvattnet och bildningskapacitet liksom områdets potential som grundvattentäkt och som filter för Inre fjärden saknas alltjämt. Kommunstyrelsen noterar att flera väsentliga geologiska karteringar av området ännu inte utförts såsom praktiska provborrningar och markanalyser. En sådan geologisk kartering är inte minst viktig med hänsyn till risker för grundvatteninfiltration. Brand och räddningsväsendet Eventuella behov av beredskapshöjningar av endera personal, utbildning, fordon och annan utrustning inom brand- och räddningsväsendet på kommunal nivå har inte utretts men får, enligt kommunstyrelsens uppfattning, inte förorsaka kostnader för kommunen. Renhållning Besöksvolymer av det slag om aviseras kan antagas förorsaka betydande nedskräpning på och runt området. Eckerö kommun tvivlar inte på att god renhållning kommer att tillförsäkras inom området med anställd personal och god tillgång till återvinningsstationer. Det är svårare att bedöma förekomsten av diffus och utspridd nedskräpning utmed vägar, vid rastplatser och på andra ställen inom kommunen med hänsyn till den mycket stora publiktillströmningen. Kommunalteknik Det uppges att Åland Ring bekostar erforderlig vatten- avlopps- och avfallsförsörjning inom motorbanan. Huruvida detta kostnadsansvar också utsträcks till hela ledningsdragningen med erforderlig dimensionering för både banan och de kringverksamheter som kan förväntas, är ej helt klarlagt. Endast ett förslag för avloppslösning för projektet redovisas. Det är väsentligt för Eckerö kommun att avloppsledningsnät och reningsverk inte påförs ytterligare belastning vid tillfällen då reningsverket redan är hårt belastat. MBK:n redovisar inte heller den uppskattade vattenförbrukningen eller avloppsvattenmängden

11 per dygn under olika belastningsförhållanden vilket har efterfrågats. Antalet toaletter som skall anslutas till avloppledningsnätet är ej heller preciserat. Eckerö kommun kan på rådande underlag inte lämna någon bindande utfästelse för att miljötillstånd och driftsäkerhet kan upprätthållas på kommunens reningsverk i Storby utan en djupare analys av bufferttankar och annan utjämning av avloppsvatten-tillförsel liksom bedömningar av volymer och säsongsvariationer. Trafikmiljön Skagvägen som är idag i behov av grundförstärkning och upprustning för ordinarie trafik blir tillfartsväg till motorbanan och kommer att förses att betydande parkeringskapacitet. MKB:n är mindre tydlig i sin angivelse av ombyggnadskrav och prestanda för att hantera trafiktillströmningen under större tävlingar. De alternativa rutterna för utryckningsfordon som inte får användas för besökstrafiken är ett genomtänkt förslag som tillgodoser krav på säkerhet på och omkring själva motorbanan. Det är dock högst väsentligt att trafikmatning och parkeringsmöjligheter inte begränsar framkomligheten för utryckningstjänster i övriga delar av Skag och Kyrkoby. Näringspolitik Eckerö kommun kan inte bortse från att den realiserade motorbanan trots allt skulle kunna medföra målkonflikter mellan olika företag, branscher och turistnäringar liksom konkurrens mellan befintliga företag och nya etableringar. Ur kommunens synpunkt hade det därför varit tacksamt med en näringspolitisk uppföljning av tidigare projekt av detta slag även om erfarenheterna som sådana faller utanför miljökonsekvensbedömningen. Skatteinkomster och sysselsättning Motorbanan tillför onekligen arbetstillfällen till Åland. Det är inte enkelt att på förefintligt underlag kunna beräkna sysselsättningsökningen för Eckerö kommuns del och någon mer precis kvantifiering följer inte av miljörapporten på denna punkt. Den vore ändå en viktig parameter för kommunens ekonomiska utveckling liksom inflyttning och bosättning. Kommunen efterfrågar mot denna bakgrund en mer klargörande besöksstatistik till dessa skilda aktiviteter samt deras säsongsvariationer, gärna med jämförande erfarenheter från andra motorbanor i Finland och i Sverige och förtydliganden vad gäller antagna kringeffekter för näringslivet. Utlåtande över jordförvärv, Kyrkoby, Eckerö kommun Ålands landskapsregering har anmodat Eckerö kommun att avge utlåtande över ansökan om rätt att förvärva och besitta fast egendom. Den svenska medborgaren Maud Johansson Gladh, Enskede, har anmält övertagande av den tidigare maken Roland Johanssons arrendekontrakt till fastigheten Thors 3:7 med RNr i Kyrkoby, Eckerö kommun. Fastigheten omfattar drygt kvm och är bebyggd med fritidshus som använts av sökanden och förutvarande make sedan Arrendekontrakt är ingånget 1961 och registrerat på tidigare maken 1965 och gäller på 50 år. Överlåtelse av arrendekontraktet mellan makarna skedde Jordförvärvslagstiftningen för landskapet Åland (2003:68) jämställer förvärv och besittande av fast egendom medelst arrendeavtal (2 kap. 2 ). Lagstiftningen medger i 6 att maka eller make som saknar åländsk hembygdsrätt, kan tillskiftas ett markområde som ej överskrider kvm vid äktenskapsskillnad om avsikten är fast boende. Inget undantag gäller fritidsboende, oavsett tidigare vistelsers längd. Kommunstyrelsen beslutade på denna grund att inte förorda jordförvärvsrätt då gällande lagstiftning inte medgiver att make eller make övertager arrendekontrakt eller fast egendom i samband med skilsmässa för annat syfte än fast boende (Kst 238).

12 Utlåtande över jordförvärv, Storby, Eckerö kommun Den svenska medborgaren Ingrid D.M. Sagström, Norsborg, har anmält förvärv av fastigheten Valberg RNr 6:53, tidigare Labbas 6:20. Arealen uppgår till c.a kvm. Fastigheten är bebyggd med en stuga och är belägen 30 meter från strand men saknar strand. Kommunstyrelsen beslutade att inte förorda jordförvärvsrätt för Ingrid D.M. Sagström, Norsborg, gällande köp av den nuvarande arrendetomt en Valberg RNr 6:53, tidigare Labbas 6:20, då lagstiftningen inte medgiver jordförvärvsrätt på anförd grund och annan erforderlig anknytning till landskapet eller platsen inte har redovisats (Kst 239). Utlåtande över budgetförslag för Läromedelscentralen Läromedelscentralen utgör en enhet inom utbildnings- och kutlruavdelningens skolbyrå vid Ålands landskapsregering. Kommunsektorns andel i kostnaderna uppgår enligt förslaget till Euro utifrån en totalbudget på Euro. Kommunandelen uppgick enligt bokslut 2007 till drygt Euro och budgeten för 2008 anger ett kommunalt bidrag på Euro. Höjningen för bidrag och totalbelopp motiveras av nya tjänsteköp, teknik och utrustning samt fortbildning för personalen. Kommunstyrelsen beslutade att tillstyrka en kostnadsuppräkning med 4% i budgetförslaget och att de redovisade investeringarna anstår till senare budgetår (Kst 248). ******************************************************************** Företagare i Eckerö Vi behöver aktuella kontaktuppgifter! Näringsnämnden i Eckerö behöver aktuella kontaktuppgifter om Dig och ditt företag. för web-sidor, broschyrer och företagarkataloger. Kontaktuppgifterna omfattar enligt tidigare mall i turistbroschyrern företagets namn, adress, e-post, web-länk, telefonnummer och mobiltelefonnummer samt angivande av verksamhetsområde för kataloglistningen. Uppdateringen är kostnadsfri. Välkommen med dina kontaktuppgifter till: Kommunkansliet, Södra Överbyvägen 8, AX Eckerö eller per telefon , Fax eller e-post info@eckero.ax Ytterligare upplysningar lämnas av Näringsnämndens ordförande Ellinore Kullenberg telefon eller föredraganden Jörgen Lundqvist STORBY BYALAG Utbjuder härmed på arrende café och gästhamnsverksamheten i Käringsund. Intresserade meddelar sitt skriftliga intresse senast den 1 oktober 2008, till ordförande Berit Rosenqvist-Metsik. Adress Fiskevägen 58, Eckerö. SYSSLOMÄNNEN UPPEHÅLL OBS! Styrka och Balans Har uppehåll tillsvidare. Mvh Folkhälsan I Eckerö MÅNADENS TIPS FRÅN AGENDA 21 KONTORET Behandla andra som du själv vill bli behandlad!

13 Nästa nummer av Eckerö-info utkommer i början av oktober Skicka in ditt material via e-post till info@eckero.ax eller med vanlig post till Södra Överbyvägen 8. Annonspriser (inkl. moms 22 %) Helsida 68,00 Halvsida 45,00 ¼ Sida 23,00 ÅTERVINNINGSCENTRALENS ÖPPETTIDER Tisdag kl Lördag kl Tisdag kl Torsdag kl Lördag kl Tisdag kl Lördag kl Eckerö kommunkansli, Södra Överbyvägen 8, Eckerö Tel: Fax E-post: info@eckero.ax Öppettider: Måndag fredag kl Titel: Namn: Tel: Kommundirektör Jörgen Lundqvist Kommuntekniker Rune Småroos Ekonom Katarina Bergman Lönebokförare Håkan Häggblom Kanslist Tanja Rönnberg Kanslist Marggi Häggblom Vik. Social sekreterare Pauliina Körkkö Socialsekreterarens telefontid är må-to kl

ECKERÖ info. Mars 2009 Nr 3. Eckerö på Ålands solsida! På gång i Eckerö

ECKERÖ info. Mars 2009 Nr 3. Eckerö på Ålands solsida! På gång i Eckerö ECKERÖ info Mars 2009 Nr 3 Eckerö på Ålands solsida! Information från Röda Korset Eckerö avd. Den 14 mars deltar vi på Hälsans dag i Eckeröhallen. Den 30 mars kl 19 har avdelningen sitt VÅRMÖTE tillsammans

Läs mer

Eckerö infoblad Februari 2016

Eckerö infoblad Februari 2016 Eckerö infoblad Februari 2016 Kommunfullmäktige sammankallas torsdagen den 25 februari kl 19.00 Mötet hålls på kommunkansliet och är öppet för allmänheten. Nya kommunfullmäktige sammanträdde för första

Läs mer

ECKERÖ info Februari 2015 Nr 2 SAMHÄLLSINFORMATION

ECKERÖ info Februari 2015 Nr 2 SAMHÄLLSINFORMATION ECKERÖ info Februari 2015 Nr 2 SAMHÄLLSINFORMATION Eckerö på Ålands solsida! BIBLIO TEKETS Ö PPETTIDER MÅNDAGAR 17.00-20.00 O NSDAGAR 17.00-20.00 ÅTERVINNINGSCENTRALENS ÖPPETTIDER: TISDAGAR 18.00-20.00

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER ANSÖKAN OM MILJÖTILLSTÅND FÖR FORDONSRELATERAD AKTIVITETSPARK I ECKERÖ KOMMUN

UTLÅTANDE ÖVER ANSÖKAN OM MILJÖTILLSTÅND FÖR FORDONSRELATERAD AKTIVITETSPARK I ECKERÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER ANSÖKAN OM MILJÖTILLSTÅND FÖR FORDONSRELATERAD AKTIVITETSPARK I ECKERÖ KOMMUN Inledning Lagen om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning tillämpas på projekt som kan ha betydande skadliga

Läs mer

Tisdagen den 12 maj 2015 kl. 19.00 20.50 Kommungården

Tisdagen den 12 maj 2015 kl. 19.00 20.50 Kommungården HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 7 maj 2015 Byggnadstekniska nämnden 12.05.2015 52-70 Sammanträdestid Sammanträdesplats Ärendets -nummer Tisdagen den 12 maj 2015 kl. 19.00

Läs mer

ECKERÖ INFO AUGUSTI 2015

ECKERÖ INFO AUGUSTI 2015 ECKERÖ INFO AUGUSTI 2015 Samhällsinforma on Kommunkansliet är nu öppet efter sommarstängningen och all personal är på plats igen. Vi välkomnar Jessica Björn som tillträdde som vik. socialchef den 3.8.2015.

Läs mer

SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA

SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA SUNDS KOMMUN PROTOKOLLSIDA Nr Sida Kommunfullmäktige 3/2012 1 Sammanträdestid Tisdagen den 17.04.2012, kl.19.00-20.05 Sammanträdeslokal Servicehuset Tallgården Närvarande Lindholm Dorita, ordförande Johans

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN I ECKERÖ Sammanträdestid Måndagen den 7 december 2009 kl.19.00-22.00 F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A

SOCIALNÄMNDEN I ECKERÖ Sammanträdestid Måndagen den 7 december 2009 kl.19.00-22.00 F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A I ECKERÖ Sammanträdestid Måndagen den 7 december 2009 kl.19.00-22.00 Sammanträdesplats Kommunkansliet F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A 1. 184 Sammanträdets laglighet och beslutsförhet 2. 185 Val av

Läs mer

INFOBLAD V2~TISDAG 7 JANUARI 2014. Samhällsinformation från Lumparlands kommun och Lemland-Lumparlands församling

INFOBLAD V2~TISDAG 7 JANUARI 2014. Samhällsinformation från Lumparlands kommun och Lemland-Lumparlands församling INFOBLAD V2~TISDAG 7 JANUARI 2014. NUMMER 1/2014 Samhällsinformation från Lumparlands kommun och Lemland-Lumparlands församling PENSIONÄRSTRÄFF Torsdagen den 9 januari kl.13.00 på Kapellhagen. Lumparlands

Läs mer

Allt du behöver veta om slam

Allt du behöver veta om slam Allt du behöver veta om slam Gäller från 1 februari 2016 2016-04-27 Vi ber om ursäkt för att vi inte börjat tidigare! Ända sedan 1970-talet har det varit kommunernas skyldighet att ta hand om slam från

Läs mer

SUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE

SUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE SUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Organ Kallelsenummer BYGGNADSTEKNISKA NÄMNDEN 2/2015 Sammanträdestid: Torsdagen den 5 mars 2015 kl. 19.00 Sammanträdesplats: Protokollet framläggs till påseende: Kommungården

Läs mer

HAR DU PLATS FÖR EN TILL?

HAR DU PLATS FÖR EN TILL? HAR DU PLATS FÖR EN TILL? Till hösten flyttar många till Karlstad för att studera. Vi är otroligt glada att de väljer just vår stad och Karlstads universitet. Dessvärre är det svårt att hitta boende till

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum Nr TEKNISKA NÄMNDEN 13.04.2010 3/10. Kommungården i Godby

Organ Sammanträdesdatum Nr TEKNISKA NÄMNDEN 13.04.2010 3/10. Kommungården i Godby MÖTESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr TEKNISKA NÄMNDEN 13.04.2010 3/10 Sammanträdestid Tisdagen den 13 april 2010, klockan 19.30-21.40 Sammanträdesplats Beslutande Kommungården i Godby Lars Rögård,

Läs mer

Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett

Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett Anmälnings-, ändrings- och beställningsblankett Klipp ur sidan, tejpa och sänd den till REV (portot betalt) eller faxa hela sidan till 08-20 74 78. Till REV, Riksförbundet Enskilda Vägar Riddargatan 35-37

Läs mer

Kumlinge kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Kumlinge kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN 132-141 12.11.2013 1 Sammanträdestid: 13.30-16.30 Sammanträdesplats: Kommunkansliet, Kumlinge Beslutande: Ordinarie: Mia Hanström,ordförande Tommy Pettersson, viceordf. Åke Sundman Satu

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN BYGGNADS- OCH MILJÖNÄMNDEN

ECKERÖ KOMMUN BYGGNADS- OCH MILJÖNÄMNDEN SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Tisdagen den kl. 19:00 21.30 Sammanträdesplats Kommunkansli i Överby F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A BMN 33 BMN 34 BMN 35 BMN 36 BMN 37 BMN 38 BMN 39 BMN 40 BMN

Läs mer

Beslutsdatum 31.03.2010

Beslutsdatum 31.03.2010 ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 16 februari 2011 kl. 19.00-20.30

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 16 februari 2011 kl. 19.00-20.30 Sammanträdesdatum: 16.02.2011 Nr: 2 Paragrafer: 15-27 Plats och tid Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 16 februari 2011 kl. 19.00-20.30 Beslutande Brage Wilhelms, kommunstyrelsens ordförande

Läs mer

Kumlinge kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Kumlinge kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN 1-11 07.01.2014 1 Sammanträdestid: 18.30-19.50 Sammanträdesplats: Kommunkansliet, Kumlinge Beslutande: Ordinarie: Mia Hanström,ordförande Tommy Pettersson, viceordf. Åke Sundman Satu Numminen

Läs mer

Därefter fick fastighetsägarna möjligt att ställa frågor, se nedan för mötesanteckningar från mötet.

Därefter fick fastighetsägarna möjligt att ställa frågor, se nedan för mötesanteckningar från mötet. Datum Ärende 2015-02-04 V -2014-509-12 Er referens Rickard Kalm Hej! Norrköping Vatten och Avfall har nu sammanställt de frågor och svar som uppkom på informationsmötet den 21 januari 2015. Frågor och

Läs mer

Onsdagen den 27 januari 2016 kl. 19.00 19.30 Kommungården. Enligt uppdrag, Hammarland den 21.01.2016 Kommuntekniker/byggnadsinspektör

Onsdagen den 27 januari 2016 kl. 19.00 19.30 Kommungården. Enligt uppdrag, Hammarland den 21.01.2016 Kommuntekniker/byggnadsinspektör HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 21 januari 2016 Byggnadstekniska nämnden 27.01.2016 1-13 Sammanträdestid Sammanträdesplats Ärendets -nummer Onsdagen den 27 januari 2016 kl.

Läs mer

Farsta närpolisområde. Aktuell info i Farsta närpolisområde för perioden: november 2014

Farsta närpolisområde. Aktuell info i Farsta närpolisområde för perioden: november 2014 Sida 1 av 4 Polismyndigheten i Stockholms län Söderorts polismästardistrikt Farsta närpolisområde Grannsamverkan i Farsta Månadsbrev november Aktuell info i Farsta närpolisområde för perioden: november

Läs mer

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från BILAGA 1 2009-10-19 Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från uppsökaren Helen Westergren Tyresö kommun har genomfört en uppsökande verksamhet bland personer 80 år och äldre i Tyresö, personer

Läs mer

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Förskolechef Kerstin Fagerström Clarin Tel. 508 21 840 kerstin.fagerstrom-clarin@stockholm.se

Läs mer

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 Informations och diskussionskväll 19 november Till alla som är gode män/anhöriga men även för personal som jobbar inom LSS. Informations och diskussionskväll med Försäkringskassan

Läs mer

Organ Nr Datum Sida KOMMUNFULLMÄKTIGE 31-40 03.10.2013

Organ Nr Datum Sida KOMMUNFULLMÄKTIGE 31-40 03.10.2013 KOMMUNFULLMÄKTIGE 31-40 03.10.2013 1 Sammanträdestid: 18.30-19.35 Sammanträdesplats: Mötesrummet, kommunkansliet, Beslutande: Ordinarie ledamöter: Mats Perämaa, ordförande Göran Söderlund, I viceordförande

Läs mer

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 1 Gäller 2016-01-01 2017-01-01 Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 2 Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, två,-och

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Allmänna byrån, rättserviceenheten, Rk1a

Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Allmänna byrån, rättserviceenheten, Rk1a PROTOKOLL Nummer 7 22.1.2016 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Regeringskansliet Allmänna byrån, rättserviceenheten, Rk1a Beslutande Föredragande Justerat Minister Nina Fellman

Läs mer

WWW.SUND.AX ÅRGÅNG 25, NUMMER 8 27 AUGUSTI 2011. Smedsböle, 3 rum och kök, 74,5 m2, i fristående småhus på Lisafastersgränd 12, Smedsböle

WWW.SUND.AX ÅRGÅNG 25, NUMMER 8 27 AUGUSTI 2011. Smedsböle, 3 rum och kök, 74,5 m2, i fristående småhus på Lisafastersgränd 12, Smedsböle WWW.SUND.AX ÅRGÅNG 25, NUMMER 8 27 AUGUSTI 2011 UTGIVNING AV SUNDSAKTUELLT NR DEADLINE UTG. 9 15.09 24.09 10 20.10 29.10 Tiden för deadline är 14.00 Annonsavgifter (inkl. moms) Helsida 80,- Halvsida 40,-

Läs mer

Kommunkansliet i Nääs

Kommunkansliet i Nääs Nr 6/2016 Sammanträdestid Tisdagen den kl. 18.30-19.20 Sammanträdesplats Beslutande Kommunkansliet i Nääs x Nyholm Dan, ordf. x Söderholm Mikael, vice ordf. x Bromels Marcus x Sirén Siw x Mörn Inger -

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

MEDLEMSBLAD 1/2015 JANUARI-MARS

MEDLEMSBLAD 1/2015 JANUARI-MARS MEDLEMSBLAD 1/2015 JANUARI-MARS Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo Telefon till kansliet; 045 863 7800 info@sympati.fi

Läs mer

Kallelse till årsmöte 2015

Kallelse till årsmöte 2015 Kallelse till årsmöte 2015 Feministiskt Initiativ Nordöstra Skåne Datum: 21 mars 2015 Tid: 13.00 Plats: Spannmålsgatan 9 291 32 Kristianstad Information Lokalen är fullt tillgänglig och i närheten av tågstationen.

Läs mer

Organ Nr Datum Sida 1 BYGGNADSTEKNISKA. Ersättare:

Organ Nr Datum Sida 1 BYGGNADSTEKNISKA. Ersättare: 1 BYGGNADSTEKNISKA 82-91 24.10.2013 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Beslutande: Ordinarie: Torsdagen den 24.10.2013 kl.19.45-21.00 Kommunkansliet Ersättare: Stefan Sundman, ordförande Berit Johansson,

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN BYGGNADS- OCH MILJÖNÄMNDEN

ECKERÖ KOMMUN BYGGNADS- OCH MILJÖNÄMNDEN SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Tisdagen den kl. 18:00 21.30 Sammanträdesplats Kommungården i Överby F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A BMN 88 BMN 89 BMN 90 BMN 91 BMN 92 BMN 93 Kallelse och beslutförhet

Läs mer

MEKTEK GÅRD. SALONG HUVUDSAKEN semesterstä ngt v. 11 14-20 mars. Samhällsinformation till alla hushåll i Hammarland

MEKTEK GÅRD. SALONG HUVUDSAKEN semesterstä ngt v. 11 14-20 mars. Samhällsinformation till alla hushåll i Hammarland Samhällsinformation till alla hushåll i Hammarland SOMMARJOBB SOM STÄDVIKARIE Vill Du ha ett sommarjobb som städare i Hammarlands kommun. Vi kan erbjuda två skolelever, studerande eller andra unga ett

Läs mer

SUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE

SUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE SUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Organ Kallelsenummer BYGGNADSTEKNISKA NÄMNDEN 3/2013 Sammanträdestid: Torsdagen den 18 april 2013 kl. 19.00 Sammanträdesplats: Protokollet framläggs till påseende: Kommungården

Läs mer

Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSEN 1.10.2014 13/14. Kommunkansliet, sammanträdesrummet

Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSEN 1.10.2014 13/14. Kommunkansliet, sammanträdesrummet FINSTRÖMS KOMMUN PROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr KOMMUNSTYRELSEN 1.10.2014 13/14 Sammanträdestid Onsdag 1.10.2014 kl. 17.00 Beslutande Kommunkansliet, sammanträdesrummet x Höglund, Roger, ordförande, x

Läs mer

"SÄTT SPÅR I FRAMTIDEN NU!

SÄTT SPÅR I FRAMTIDEN NU! "SÄTT SPÅR I FRAMTIDEN NU! Projektet "Sätt spår i framtiden nu!" handlar om att genomföra en aktion för att minska vårt ekologiska fotavtryck. Här får du möjligheten att fördjupa dig i kopplingen mellan

Läs mer

KALLELSE 11.12.2012. Tisdagen den 11.12.2012 kl.19.00

KALLELSE 11.12.2012. Tisdagen den 11.12.2012 kl.19.00 SKOLNÄMNDEN KALLELSE Nr 7/12 Tid Tisdagen den kl.19.00 Plats Geta skola Ärenden: Innehåll 69 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 70 VAL AV TVÅ PROTOKOLLJUSTERARE 3 71 GODKÄNNANDE OCH KOMPLETTERING AV FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

Efter att kommunen hade inspekterat den aktuella fastigheten skickades den 2 juni 2004 en skrivelse till Roger Broström med följande innehåll:

Efter att kommunen hade inspekterat den aktuella fastigheten skickades den 2 juni 2004 en skrivelse till Roger Broström med följande innehåll: FÖRETAGAROMBUDSMANNEN PROMEMORIA Stiftelsen Den Nya Välfärden Datum 2005-06-15 Danderydsgatan 10 Ärende FO 2005-004 Box 5625 PM nr 2 (slutlig) 114 86 Stockholm Utredare Mårten Hyltner Utredning avseende

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

Information till patienten och patientens samtycke

Information till patienten och patientens samtycke Information till patienten och patientens samtycke Finlands muskelsjukdomsregister patientregister för personer med spinal muskelatrofi Information till patienten Innan du fattar beslut om att låta införa

Läs mer

Välkommen till konfirmation!

Välkommen till konfirmation! Sommar 2013 Välkommen till konfirmation! Varje år bjuder Svenska kyrkan in ungdomar som fyller 14 år till konfirmation, därför får er familj denna inbjudan. Denna gång handlar det om sommarkonfirmation.

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGE

ECKERÖ KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdestid Torsdagen den kl. 19:00 Sammanträdesplats Kommunkansliet F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A KF 1 Kallelse och beslutförhet KF 2 Val av protokolljusterare, tid och plats KF 3 Godkännande

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel. växel (018) 528 600, Fax. (018) 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax / www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

INFOBLAD V6~MÅNDAGEN 4 FEBRUARI 2013. Samhällsinformation från Lumparlands kommun och Lemland-Lumparlands församling. Önskar: Hemservicepersonalen

INFOBLAD V6~MÅNDAGEN 4 FEBRUARI 2013. Samhällsinformation från Lumparlands kommun och Lemland-Lumparlands församling. Önskar: Hemservicepersonalen INFOBLAD V6~MÅNDAGEN 4 FEBRUARI 2013. NUMMER 2/2013 Samhällsinformation från Lumparlands kommun och Lemland-Lumparlands församling PENSIONÄRSTRÄFF Torsdagen den 14 februari, alla Hjärtansdag kl 13.00 på

Läs mer

SALTVIK. INFORMERAR april 4 / 2010 INSKRIVNING I SKOLORNA

SALTVIK. INFORMERAR april 4 / 2010 INSKRIVNING I SKOLORNA SALTVIK 4 / 2010 INFORMERAR april Gruppbrev med posten når alla Utgivare: Saltviks kommun, Lillängs 14 Nääs, AX-22320 ÖDKARBY Tel: 48 900 Fax: 489 011 E-post: info@saltvik.ax Hemsida: www.saltvik.ax Skol-

Läs mer

Tisdagen den 29.10.2013 kl. 18.30

Tisdagen den 29.10.2013 kl. 18.30 Nr 10/2013 Sammanträdestid Tisdagen den kl. 18.30 Sammanträdesplats Beslutande Kommungården x Linde Guy, ordf. - Söderholm Mikael, vice ordf. - Areschoug Owe x Danielsson Peter x Fagerström Tove - Mörn

Läs mer

KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE

KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE 2016 1 09 Kalendarium 04 Introduktion för nya ledamöter 08 Ekonomi för bostadsrättsföreningen 10 Anmälan & praktisk information I HSB Södertäljes studieråd sitter Ulla Castenvik,

Läs mer

Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst

Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag Kort och lättläst När du blir pensionär I den här broschyren kan du läsa om FPA:s pensioner och andra stöd för pensionärer. FPA står för Folkpensionsanstalten.

Läs mer

Vänbrev nr 4 2015. Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin

Vänbrev nr 4 2015. Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin Vänbrev nr 4 2015 Korset i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin Ashramvänner i Den Gode herdens kyrka Övre Soppero Foto Siv Sjödin En rapport från bönetåget Den 1 9 augusti var vi runt 50

Läs mer

Hej! Vi vill önska er alla en riktigt God Fortsättning på det nya året och vi hoppas att helgerna varit avkopplande!

Hej! Vi vill önska er alla en riktigt God Fortsättning på det nya året och vi hoppas att helgerna varit avkopplande! Sida 1 av 3 Grannsamverkan i Farsta Månadsbrev december Aktuell info i Farsta närpolisområde för perioden: december 2014 Inbrott och inbrottsförsök i bostad (ej fritidshus/kolonistuga) Totalt: 26 st (53

Läs mer

ECKERÖ INFO NOVEMBER 2015. Eckerö kommun söker en byråsekreterare. Samhällsinformation. Bibliotekets öppettider

ECKERÖ INFO NOVEMBER 2015. Eckerö kommun söker en byråsekreterare. Samhällsinformation. Bibliotekets öppettider ECKERÖ INFO NOVEMBER 2015 Samhällsinformation Eckerö kommun söker en byråsekreterare Eckerö kommun söker en byråsekreterare till kommunkansliet. Arbetet inleds så snart som möjligt enligt överenskommelse.

Läs mer

FINANSUTSKOTTETS BETÄNKANDE

FINANSUTSKOTTETS BETÄNKANDE FINANSUTSKOTTETS BETÄNKANDE Förslag till första tilläggsbudget för år 2001 2000-2001 nr 3 FR nr 11 FM nr 30 och 31 SAMMANFATTNING Landskapsstyrelsens förslag Landskapsstyrelsen föreslår att lagtinget antar

Läs mer

Torsdagen den 11.6.2015 kl. 19.00 19.35. Kommunkansliet i Nääs

Torsdagen den 11.6.2015 kl. 19.00 19.35. Kommunkansliet i Nääs Nr 5/2015 Sammanträdestid Torsdagen den kl. 19.00 19.35 Sammanträdesplats Beslutande Kommunkansliet i Nääs x Salmén Jan, ordf. - Lindström Henry, vice ordf. x Carlson Nina-Marie x Flöjt-Josefsson Helena

Läs mer

Stagar för Kyllaj Hamnförening

Stagar för Kyllaj Hamnförening 1 Föreningens namn Föreningens namn är Kyllaj Hamnförening. 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte på Gotland. 3 Föreningens ändamål Föreningen är en allmännyttig, tillika religiöst och politiskt obunden,

Läs mer

5 Avsättning till fonder Av föreningens vinst skall årligen avsättas minst 5 % till reservfond.

5 Avsättning till fonder Av föreningens vinst skall årligen avsättas minst 5 % till reservfond. Stadgar för Bostadsföreningen Norrbacka U. P. A. bildad den 4 september 1918. Stadgar antagna 2001 04 24 och registrerade på Patent- och Registreringsverket 2001 10 30. 1 Namn och ändamål Föreningen vars

Läs mer

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Anhörigstöd Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ 2 Innehållsförteckning Stöd för dig som stödjer 3 Olika former av socialt stöd 3 Enskilda

Läs mer

Andelslagets firmanamn är Kasvattajaosuuskunta Limousin och hemort är Tammerfors.

Andelslagets firmanamn är Kasvattajaosuuskunta Limousin och hemort är Tammerfors. ANDELSLAGETS STADGAR ÖVERSÄTTNING 1 Andelslagets firma och hemort Andelslagets firmanamn är Kasvattajaosuuskunta Limousin och hemort är Tammerfors. 2 Verksamhetsområde Syftet med andelslaget och dess verksamhetsområde

Läs mer

INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN OCH ÖVRIGA OMRÅDEN.

INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN OCH ÖVRIGA OMRÅDEN. 2008-09-05 1 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN INFORMATION TILL BERÖRDA FASTIGHETSÄGARE AVSEENDE UTBYGGNAD AV KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPPSNÄT PÅ LANDSBYGDEN OCH ÖVRIGA OMRÅDEN. Du som är fastighetsägare och

Läs mer

Organ Nr Datum Sida KOMMUNFULLMÄKTIGE 1-8 28.02.2013

Organ Nr Datum Sida KOMMUNFULLMÄKTIGE 1-8 28.02.2013 KOMMUNFULLMÄKTIGE 1-8 28.02.2013 1 Sammanträdestid: 19.45-20.30 Sammanträdesplats: Mötesrummet, kommunkansliet, Beslutande: Ordinarie ledamöter: Mats Perämaa, ordförande Göran Söderlund, I viceordförande

Läs mer

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG!

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! Till dig kan vi köra med fyrfacksbilen ofärgad glasförpackning matavfall plastförpackning tidning pappers förpackning ofärgad glasförpackning metallförpackning

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN 17.3.2016 ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid 17.3.2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN 17.3.2016 ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND. Tid 17.3.2016 kl 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden: ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid 17.3.2016 kl 13 KALLELSE 17.3.2016 Nr 2 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 10 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 3 11 PROTOKOLLJUSTERING 3

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE I KÖKAR

KOMMUNFULLMÄKTIGE I KÖKAR KOMMUNFULLMÄKTIGE I KÖKAR Sammanträdesprotokoll 5 /2015 Sammanträdestid Måndag 30.11.2015 kl. 19.00-20.00 Sammanträdesplats Kommungården ORDINARIE BESLUTANDE NÄRV. ERSÄTTARE NÄRV Ponthin Bo, ordförande

Läs mer

Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på kronofogden.se.

Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på kronofogden.se. Skuldsanering Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på kronofogden.se. Du kan också ringa till oss på telefon

Läs mer

NYHETSBREV ÅLAND 01/2012

NYHETSBREV ÅLAND 01/2012 NYHETSBREV ÅLAND 01/2012 Välkommen till ett nytt år med Folkhälsan! Info för styrelseaktiva Vem får nyhetsbrevet? Detta informationsbrev går ut till alla styrelsemedlemmar i våra lokalföreningar som uppgett

Läs mer

MEDLEMSINFO INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN

MEDLEMSINFO INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN 02-2012 Ålands Brand och Räddningsförbund MEDLEMSINFO INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN I väntan på solen Hej alla kårer! Enligt kalendern har vi redan haft sommar en månad nu, men både värme och sol har hittills

Läs mer

Meddelande om styrelsens beslut bör lämnas senast två veckor efter det att ansökan inkommit.

Meddelande om styrelsens beslut bör lämnas senast två veckor efter det att ansökan inkommit. Stadgar för Bostadsföreningen Norrbacka U. P. A. med organisationsnummer 702001-5439. Föreningen bildades den 4 september 1918. Stadgarna antagna på årsmötena 2006-05-03 och 2007-05-24. 1 Namn och ändamål

Läs mer

DETALJPLAN - Samråd. Samrådstiden gäller från 2014-06-13 till och med 2014-07-11. 2014-06-04 Dnr 2014-45. Enligt sändlista

DETALJPLAN - Samråd. Samrådstiden gäller från 2014-06-13 till och med 2014-07-11. 2014-06-04 Dnr 2014-45. Enligt sändlista Datum Vår bet 2014-06-04 Dnr 2014-45 Er bet Adressat Enligt sändlista DETALJPLAN - Samråd Härmed översändes handlingar för: Detaljplan för Mandolinen 1 m.fl. och del av Fröafall 2:1 i Tranås stad Upprättad

Läs mer

Anhörigstöd. - så här fungerar det hos oss!

Anhörigstöd. - så här fungerar det hos oss! Anhörigstöd - så här fungerar det hos oss! Vem finns anhörigstödet till för? Det kan ge såväl glädje som trygghet att hjälpa och stödja en närstående, men det kan också innebära oro och trötthet. Du som

Läs mer

FÖR-/EFTERMIDDAGSVÅRD

FÖR-/EFTERMIDDAGSVÅRD ECKERÖ info Mars 2015 Nr 3 SAMHÄLLSINFORMATION Eckerö på Ålands solsida! BIBLIOTEKETS ÖPPETTIDER MÅNDAGAR 17.00-20.00 ONSDAGAR 17.00-20.00 ÅTERVINNINGSCENTRALENS ÖPPETTIDER: TISDAGAR 18.00-20.00 TORSDAGAR

Läs mer

Organ Nr Datum Sida 1 BYGGNADSTEKNISKA. Ersättare:

Organ Nr Datum Sida 1 BYGGNADSTEKNISKA. Ersättare: 1 BYGGNADSTEKNISKA 92-100 21.11.2013 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Beslutande: Ordinarie: Torsdagen den 21.11.2013 kl.19.45-20.15 Kommunkansliet Ersättare: Stefan Sundman, ordförande Berit Johansson,

Läs mer

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd.

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. Leadercheck Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. Du kan söka för att komma igång med nytt företag samverkan med andra företag

Läs mer

Beslutsdatum 02.09.2009

Beslutsdatum 02.09.2009 ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Detta gäller när jag blir sjukskriven

Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven Detta gäller när jag blir sjukskriven I den här broschyren har vi samlat några kortfattade råd till dig som blivit sjukskriven. När det gäller sjukskrivning och ersättning

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

Föreningens Firma och säte 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Staertesjoen. Styrelsens har sitt säte i Stockholm.

Föreningens Firma och säte 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Staertesjoen. Styrelsens har sitt säte i Stockholm. Föreningens Firma och säte 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Staertesjoen. Styrelsens har sitt säte i Stockholm. Ändamål och verksamhet 2 Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

Kommunkansliet i Nääs

Kommunkansliet i Nääs Nr 1/2015 Sammanträdestid Torsdagen den kl. 19.00 21.30 Sammanträdesplats Beslutande Kommunkansliet i Nääs x Lundberg Bror, ordf. x Sjöblom Tommy, vice ordf. x Danielsson Gerd x Hampf René x Jansson Tom

Läs mer

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se Assistansberättigad Personnummer God man/förvaltare Telefonnummer Postadress Besöksadress Telefon E-post Postgiro Org.nr NYBRO KOMMUN Individ- och familjenämnden 382 80 NYBRO Dunderbergsgatan 2 0481-450

Läs mer

Informationsmaterial Fribyggartomter Furunäs 1:57-62 i Ålstorp

Informationsmaterial Fribyggartomter Furunäs 1:57-62 i Ålstorp Informationsmaterial Fribyggartomter Furunäs 1:57-62 i Ålstorp Tomter till försäljning i Ålstorp I Ålstorp finns 6 stycken fribyggartomter till försäljning. Tomterna, Furunäs 1:57 62, är belägna i den

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN TE KNIS KA NÄMNDEN

ECKERÖ KOMMUN TE KNIS KA NÄMNDEN TE KNIS KA NÄMNDEN SAMMANTRÄDESKALLE LSE Sammanträdestid Måndagen den 31.01.2011 kl 19.00 Sammanträdesplats Kommunkansliet i Överby. OBS. DAG F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A 1. TN 1 Kallelse och beslutförhet.

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGE

ECKERÖ KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGE SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Torsdagen den kl. 19:00 20.35 Sammanträdesplats Kommunkansliet F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A KF 35 Kallelse och beslutförhet KF 36 Val av protokolljusterare,

Läs mer

ECKERÖ info. Mars 2013 Nr 3 SAMHÄLLSINFORMATION. Eckerö på Ålands solsida!

ECKERÖ info. Mars 2013 Nr 3 SAMHÄLLSINFORMATION. Eckerö på Ålands solsida! ECKERÖ info Mars 2013 Nr 3 SAMHÄLLSINFORMATION Eckerö på Ålands solsida! BIBLIOTEKETS ÖPPETTIDER: MÅNDAGAR 15.30-19.00 TORSDAGAR 17.00-20.00 Från den 1.1-13 Eckerö hälso-och sjukvårdsmottagning Telefontid

Läs mer

Färdtjänst särskild kollektivtrafik

Färdtjänst särskild kollektivtrafik Färdtjänst särskild kollektivtrafik Tips! Spara foldern den är ditt lilla uppslagsverk. Vad är färdtjänst? Färdtjänsten är en form av kollektivtrafik, det vill säga särskild kollektivtrafik och regleras

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Sofia Strand

Bostadsrättsföreningen Sofia Strand Välkommen till Bostadsrättsföreningen Sofia Strand Tegelviksgatan 37-39 116 41 Stockholm Brf Sofia Strand, Tegelviksgatan 39, 116 41 Stockholm Sida 1 Välkommen till Bostadsrättsföreningen Sofia Strand!

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar som haft barn på Terapikoloniers sommarverksamheter, eller som själva deltagit tillsammans med sina barn på någon Terapikoloniers

Läs mer

Stadgar för. Åländska segelsällskapet r.f.

Stadgar för. Åländska segelsällskapet r.f. Stadgar för Åländska segelsällskapet r.f. 1 Sällskapets namn Sällskapets namn är Åländska Segelsällskapet r.f. 2 Hemort Sällskapets hemort är Mariehamn. Sällskapets verksamhetsområde är landskapet Åland

Läs mer

Program för Våren 2015

Program för Våren 2015 Program för Våren 2015 Säkert vårtecken M/S Lagaholm Föreningslokal / Besöksadress Doktorsstigen 2 312 31 Laholm Öppet, Måndag - Torsdag 09.30-13.30 Kansliet: 0430-10088 E-post ordförande:claes@surfia.nu

Läs mer

Informationsmaterial Fribyggartomt inom Löddeköpinge 33:8

Informationsmaterial Fribyggartomt inom Löddeköpinge 33:8 Informationsmaterial Fribyggartomt inom Löddeköpinge 33:8 Tomt till försäljning i Löddeköpinge I Löddeköpinge finns en fribyggartomt till försäljning. Tomten är belägen i närheten av Lödde centrum och

Läs mer

BIBLIOTEKETS ÖPPETTIDER

BIBLIOTEKETS ÖPPETTIDER SALTVIK 1 / 2010 INFORMERAR januari Gruppbrev med posten når alla Utgivare: Saltviks kommun, Lillängs 14 Nääs, AX-22320 ÖDKARBY Tel: 48 900 Fax: 489 011 E-post: info@saltvik.ax Hemsida: www.saltvik.ax

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN TEKNISKA NÄMNDEN

ECKERÖ KOMMUN TEKNISKA NÄMNDEN SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Onsdagen den 23.01.2008 kl 19.00 Sammanträdesplats Kommunkansliet i Överby. F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A 1. TN 1 Kallelse och beslutförhet. 2. TN 2 Val av protokolljusterare,

Läs mer

Onsdagen den 11 maj 2016 kl. 19.00 20.20 Kommungården

Onsdagen den 11 maj 2016 kl. 19.00 20.20 Kommungården HAMMARLANDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Kallelse utfärdad den 4 maj 2016 Byggnadstekniska nämnden 11.05.2016 47-62 Sammanträdestid Sammanträdesplats Ärendets -nummer Onsdagen den 11 maj 2016 kl. 19.00

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Linnégatan 16

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Linnégatan 16 Stadgar för Bostadsrättsföreningen Linnégatan 16 Föreningens Firma och säte 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Linnégatan 16. Styrelsen har sitt säte i Stockholm. Ändamål och verksamhet 2 Föreningen

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTKOLL 2012-11-09 51 61 Kl 13.04-15.36. Förbundskansliet 7/2012. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 9 november 2012, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Kaffe serveras från kl 12.45. 51 Sammanträdets laglighet och beslutförhet...

Läs mer

SUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE

SUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE SUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESKALLELSE Organ Kallelsenummer BYGGNADSTEKNISKA NÄMNDEN 9/2013 Sammanträdestid: Torsdagen den 21 november 2013 kl. 19.00 Sammanträdesplats: Protokollet framläggs till påseende:

Läs mer

kl 09:00-16:00 (inkl inspektionsresa) Ledamöter: Thor Lindgren, s, ordförande Övriga: Ingrid Karlsson miljö- och byggchef

kl 09:00-16:00 (inkl inspektionsresa) Ledamöter: Thor Lindgren, s, ordförande Övriga: Ingrid Karlsson miljö- och byggchef Tid: Plats: PROTOKOLL 1(13) kl 09:00-16:00 (inkl inspektionsresa) Älven, Kommunförvaltningen Ledamöter: Thor Lindgren, s, ordförande Ulf Lundberg, v Magnus Sandin, c Esbjörn Henriksson, fp Tjänstgörande

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN BYGGNADSNÄMNDEN

ECKERÖ KOMMUN BYGGNADSNÄMNDEN BYGGNADSNÄMNDEN SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Onsdagen den 4 december 2013 kl 19.00. OBSERVERA MÖTESDAG Plats och tid Kommungården i Överby onsdagen den 4 december 2013 kl 19.00 21.00 Sammanträdesplats

Läs mer

Sammanträdesdatum BYGGNADSNÄMNDEN 09.04.2013 3/13. Sammanträdestid Tisdagen den 9 april 2013, kl. 18:30 21:00 Godby daghem

Sammanträdesdatum BYGGNADSNÄMNDEN 09.04.2013 3/13. Sammanträdestid Tisdagen den 9 april 2013, kl. 18:30 21:00 Godby daghem FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr BYGGNADSNÄMNDEN 09.04.2013 3/13 Sammanträdestid Tisdagen den 9 april 2013, kl. 18:30 21:00 Godby daghem x Dick Lindström, ordförande x

Läs mer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Svenska Celiakiungdomsförbundet Norr Mälarstrand 24 112 20 Stockholm tel: 08-562 788 07 info@scuf.se www.scuf.se Inledning

Läs mer