Information. till dig som bor i Varberg och Falkenberg. Vår 2019 AVFALL, VATTEN OCH AVLOPP I VARBERG OCH FALKENBERG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information. till dig som bor i Varberg och Falkenberg. Vår 2019 AVFALL, VATTEN OCH AVLOPP I VARBERG OCH FALKENBERG"

Transkript

1 Information till dig som bor i Varberg och Falkenberg Vår 2019 AVFALL, VATTEN OCH AVLOPP I VARBERG OCH FALKENBERG

2 Så bra är vi på att sortera ut vårt matavfall rätt Av alla hushåll i Varbergs och Falkenbergs kommuner har 85 procent valt att sortera ut sitt matavfall. Analyser visar att våra kunder är väldigt duktiga på att sortera ut sitt matavfall rätt. Renheten på insamlat matavfall är hela 99 procent. Det innebär att matavfallet kommer till god nytta i biogasanläggningen. Dock kan vi bli ännu bättre på att sortera ut mer matavfall, då det fortfarande slängs en hel del i det brännbara hushållsavfallet. Visste du att... Förra året samlades det in ton matavfall. Det räcker för att driva en biogasbil 165 varv runt jorden! Därför är det viktigt att använda papperspåsen till matavfallet VIVAB har valt att använda papperspåsar för att det är ett fossilfritt material som kommer till nytta i rötningsprocessen* i biogasanläggningen. Plastpåsar eller bioplastpåsar kan inte hanteras i biogasanläggningen som vårt avfall går till. I de kommuner där man använder plastpåsar, krävs ett extra steg, där plastpåsen sorteras bort, innan matavfallet kan bli till biogas och biogödsel. Det går aldrig att plocka bort plasten till 100 procent. Därför riskerar plasten att följa med biogödseln ut på åkrarna. Gör det inte svårare än det är! Just nu driver VIVAB en kampanj tillsammans med kommuner, avfallsbolag och fastighetsbolag i Västra Götalandsregionen och Region Skåne. Syftet med kampanjen Gör det inte svårare än vad det är är att visa hur enkelt de är att samla in matavfall - och hur absurt det blir när vi krånglar till det i onödan. Visste du att i villahushåll slängs 40 procent av matavfallet i det brännbara hushållsavfallet. I flerbostadshus är den siffran 50 procent. Matresterna skulle istället kunna slängas i matavfallspåsen och gå till biogasproduktion.... för varje kilo matavfall utvinns biogas som räcker för att köra nästan två kilometer med en personbil procent av allt matavfall från hushåll skulle kunna ersätta 73 miljoner liter bensin. Det räcker till årsförbrukningen för bilar.... En påse matavfall ger fosfor från biogödsel som räcker för att odla havre till cirka 11 portioner havregrynsgröt. *Rötning = en biologisk process utan tillgång till syre, biogas bildas. Visste du att... Det vanligaste felet som görs är att man lägger matavfallet i plastpåsar i stället för den bruna matavfallspåsen.

3 DITT FASTIGHETSNÄRA AVFALL Sommarhämtning För dig som har ett sommarabonnemang för fritidshus startar hämtning av hushållsavfall. Hämtningen sker 13 gånger under perioden: Hämtning jämna veckor: vecka Hämtning udda veckor: vecka Hur får jag fler matavfallspåsar? Bor du i villa? Välj ett av nedanstående alternativ: beställ fler påsar på minasidor. Du behöver ha ditt kundnummer och personnummer tillhands. Eller:... hämta påsar på någon av våra återvinningscentraler kläm fast en påse i locket på ditt bruna kärl inför tömning, då får du fler påsar vid nästa tömningstillfälle. Bor du i lägenhet? Kontakta din bostadsrättsförening eller hyresvärd som tillhandahåller påsar. Ändrad hämtningsdag i påsk och midsommar Under påsk och även i midsommar blir det ändrad hämtningsdag för dig som har hämtning av ditt hushållsavfall fredagar udda veckor. Återvinningskort För att besöka våra återvinningscentraler i Varberg och Falkenberg måste du ha ett återvinningskort. Kortsystemet är nytt i Varberg och under hösten 2018 har korten skickats ut till VIVAB:s kunder i Varbergs kommun. Som villaägare har du 15 besök på ditt kort och fritidshusägare har 8 besök. Kortet laddas med nya besök varje årsskifte. Fler besök än de som ingår i taxan kostar 250 kronor per besök. Du som bor i hyreslägenhet vänder dig till din fastighetsägare för information om hantering av korten. Bor du i en bostadsrätt vänder du dig till din förening. Du får lämna upp till 3 kubikmeter per besök vilket motsvarar en personbil med släp. Läs mer om återvinningskorten på Få ditt trädgårdsavfall hämtat! I ett flertal centrala områden erbjuder vi abonnemang för hämtning av trädgårdsavfall. I abonnemanget ingår ett grått 240 liters kärl avsett för trädgårdsavfall och 18 hämtningar per säsong, perioden mars till november. Läs mer om trädgårdsavfall på vår hemsida, Vill du få sms vid: Ändrade hämtningsdagar av ditt avfall? VA-driftstörningar? Läs mer och registrera ditt mobilnummer på Ordinarie hämtningsdag: Hämtas under period: OBS! Långfredag 19 april Måndag 15 torsdag 18 april Tidigare än vanligt Midsommarafton 21 juni Måndag 17 torsdag 20 juni Tidigare än vanligt OBS! Hämtningen sker tidigare än vanligt! Ställ ut kärlen på måndagen senast kl och låt dem stå kvar tills de blivit tömda.

4 Mobil återvinning 2019 Som en service utöver de återvinningscentraler som finns att tillgå erbjuds även möjlighet att lämna mindre mängd avfall till en mobil återvinning, bemannad med personal från vår entreprenör Nordisk Återvinning Service AB. Ja tack, det går bra att lämna mindre mängder på den mobila återvinningen: skrot (järn och metall) trä (ej tryckimpregnerat) ris och grenar gräsklipp, blommor, ogräs och löv brännbart avfall (används säck ska den vara genomskinlig) fyllnadsmaterial såsom tegel och porslin Nej tack, följande lämnas på bemannad återvinningscentral: isolering elektronik vitvaror, kyl och frys farligt avfall lysrör och glödlampor däck asbest skrymmande avfall såsom möbler Nej tack, detta läggs i avsett kärl vid din fastighet: matavfall brännbart hushållsavfall Varberg Plats April Maj Juni Juli Aug Sept Okt Tid Karl-Gustav Gamla återvinningscentralen intill idrottsplatsen. 3 1* Bua Vid hamnen Bösarp Vid förra detta återvinningscentralen Falkenberg Plats April Maj Juni Juli Aug Sept Okt Tid Fagered På motsatta sidan av vägen vid idrottsplats Fegen Värnamovägen, mittemot Solvik Källsjö Kyrkans parkering Ljungby Vid kyrkan Okome Vid bygdegårdens parkering Slöinge Vid Lantmännen Ugglarp Lövängsvägen mot Salleberget. 22* Vessigebro Järnvägsg. grusparkering vid Ätrasalen Älvsered Hotellvägen/Centrumvägen Ätran Timmervägen *) Helgdag, körs som vanligt.

5 Här finns återvinningscentraler och platser för mobil återvinning Veddige M Karl Gustav M Bua M M Älvsered Källsjö M Fagered M Bösarp Ullared Holmagärde M Ätran M Fegen VARBERG M Okome Tvååker M Ljungby M Vessigebro Sandladan FALKENBERG M Slöinge M Ugglarp Återvinningscentral M Plats för mobil återvinning På hittar du din närmaste återvinningsstation för hushållsförpackningar i plast, glas, metall, papper och tidningar. Utökade öppettider på återvinningscentralerna Lämna avfall även på söndagar! Nu har återvinningscentralerna utökade öppettider, med söndagsöppet på Sandladan i Falkenberg och Holmagärde i Varberg. De mindre återvinningscentralerna, som tidigare hade öppet varannan lördag, kommer nu att hålla öppet varje lördag. Du hittar våra öppettider på baksidan av broschyren och på Östra Hamnvägens återvinningscentral och Limabackas återvinningscentral har stängt och vi hänvisar istället till våra andra återvinningscentraler. Tänk på att om du har avfall som omfattas av producentansvar såsom farligt avfall, vitvaror, elektronik, glödlampor och batterier samt föremål som kan lämnas till återbruk behöver du inte använda ditt återvinningskort.

6 Vi hämtar ditt grovavfall Du som har ett villa- eller fritidsboende kan få grovavfall, såsom möbler och vitvaror hämtade vid din tomtgräns. Hämtningen sker under vecka 34 och 35. Beställning gör du via VIVAB:s kundtjänst, gärna via e-post, senast fredag 9/8 vecka 32. Kostnaden för hämtning av grovavfall är 300 kronor per tillfälle. Du blir uppringd ett par dagar innan vi hämtar ditt avfall. Ange därför ett telefonnummer där vi kan nå dig. Ställ ut ditt grovavfall vid tomtgränsen inför hämtning. Tänk på att avfallet inte får vara större än två kubikmeter. Farligt avfall - så funkar det Visste du att med ett privathushållsabonnemang hos VIVAB kan du få en röd Farligt avfall-box? Den kan du hämta på någon av våra återvinningscentraler. I boxen samlar du ditt farliga avfall som du sedan lämnar på det fria området på återvinningscentralen. Inom det fria området behöver du inte dra ditt återvinningskort, utan farligt avfall lämnas fritt. Är du osäker på om ditt avfall räknas som farligt avfall kan söka på det i vår digitala sorteringsguide på Extratömning av slam Tänk på att i god tid kolla om du behöver en extratömning. Beställ genom att kontakta VIVAB:s kundtjänst, gärna via e-post, vivab@vivab.info. En budningsavgift på 545 kronor tillkommer utöver den ordinarie tömningskostnaden. Avfallsplan Nu har det kommit en ny avfallsplan för Varbergs och Falkenbergs kommuner. I den finns mål och åtgärder som visar på hur vi kan minska avfallsmängderna och istället öka återanvändningen eller återvinningen av avfall. Ett exempel är textil där målet är att minska andelen som slängs i det vanliga avfallet och istället lämna textilen till återvinning eller återanvändning. Andra mål som finns i planen är bland annat att minska miljöpåverkan från avfallshanteringen genom att till exempel minska miljöbelastningen från våra transporter samt att avfallshanteringen ska förknippas med god service. Läs mer om avfallsplanen på vår hemsida Återanvändning Förebyggande Materialåtervinning Energiåtervinning Deponering Avfallstrappan. I avfallsplanen finns flera mål och åtgärder som vi hoppas ska föra oss uppåt i avfallstrappan.! Få SMS - registrera dig nu! 1. Besök 2. Registrera ditt mobilnummer kopplat till din(a) adress(er) Klart! Har du ett mobilabonnemang registrerat på din adress får du: SMS vid driftstörningar i vattenleveransen SMS om din ändrade hämtningsdag av ditt avfall Inget vatten i kranen? När hämtas mina sopor vid storhelger?

7 DITT VATTEN Spara vatten - då är du vattensmart Vi vet inte hur mycket det kommer att regna imorgon, om ett år eller om tio år. Utan en vinter och vår med rikliga nederbördsmängder kan vattentillgången bli begränsad till sommaren. Det är därför viktigt att alla känner ett ansvar för sin vattenanvändning och sparar på vattnet. Om vi redan nu är försiktiga med vattenförbrukningen kommer våra vattentäkter kunna hålla en bra nivå inför sommaren. Tvätta bilen vattensmart! Välj biltvätten, antingen en automattvätt eller en gör-det-själv-hall! Om du verkligen inte har tillgång till biltvätt, tvätta bilen på en gräsplan. Då fastnar och filtreras skadliga ämnen i det övre jordlagret. Använd alltid miljömärkta produkter om du tvättar bilen själv! TVÄTTHALL Därför ska du tvätta bilen smart! Smutsvattnet från en biltvätt innehåller föroreningar såsom metaller, olja, rester från däck och vägbana samt kemikalier från bilvårdsmedel. När föroreningarna hamnar i dagvattnet leds de i de flesta fall direkt ut i närmaste vattendrag, sjöar och hav. Bakterier, alger, kräftdjur, fisk riskerar då att ta skada. Var vattensmart! Genom att tvätta bilen i en biltvätt som har oljeavskiljare eller reningsverk som renar vattnet tänker du både på miljön och är vattensmart. Koll på vattenförbrukningen Det är viktigt att ha koll på vattenförbrukningen i sin fastighet för att upptäcka eventuella läckor i tid. Du kan enkelt lämna din vattenmätarställning på minasidor. Där kan du se hur din förbrukning ser ut och även jämföra med tidigare inlämnade mätarställningar. Genom att rapportera din vattenmätarställning får du också en mer korrekt faktura. Du som har en vattenmätare, tänk på detta: Ha vattenmätaren åtkomlig inför byte. Den byts av VIVAB:s personal efter ett visst intervall för att garantera dess funktion. De kunder som trots upprepade påminnelser inte har mätaren tillgänglig för byte kan riskera att få vattnet avstängt. Du som fastighetsägare ska kontrollera att ventilerna före och efter mätaren kan stängas helt. Du ska se till att rören som belastas vid mätarbytet är hela och inte rostiga. Rören på båda sidor ska vara klamrade så att installationen sitter stabilt eller vara utrustad med vattenmätarkonsol. Mätarplatsen ska vara upplyst. Vattenskyddsområden Från den första april har VIVAB fått fyra nya vattenskyddsområden. Dessa ligger i Ätran, Gällared, Ullared i Falkenbergs kommun och Ragnhilds källa i Varbergs kommun. Det är länsstyrelsen som beslutat om de nya vattenskyddsområdena som du kan läsa mer om på

8 ÖPPETTIDER PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALERNA tider! et Nya öpp VARBERG Veddige Tvååker Holmagärde Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag 7-16 Söndag FALKENBERG Måndag 9-15 Sandladan Ullared Tisdag 7 19 Onsdag Torsdag Fredag Lördag 9 15 Söndag 9-15 Välkommen till vår nya återvinningscentral Holmagärde på Blästergatan 7. Hur du hittar hit kan du se på vår hemsida Återvinningscentralerna stänger: Långfredag 19/4 Påskdagen 21/4 Annandag påsk 22/4 Första maj 1/5 Kristi Himmelfärdsdag 30/5 Nationaldagen 6/6 Pingstdagen 9/6 Midsommarafton 21/6 Midsommardagen 22/6 Kundtjänst öppettider Måndag - fredag kl Lunchstängt kl Kontakta oss gärna på vivab@vivab.info eller på telefon S Vatten & Miljö i Väst AB Tel N VA ENMÄRK E T Kundtjänst har stängt röda dagar. Miljömärkt trycksak

Så hämtas. Information. till dig som bor i Varberg och Falkenberg. mars 2018 AVFALL, VATTEN OCH AVLOPP I VARBERG OCH FALKENBERG

Så hämtas. Information. till dig som bor i Varberg och Falkenberg. mars 2018 AVFALL, VATTEN OCH AVLOPP I VARBERG OCH FALKENBERG Så hämtas ditt hushållsavfall i påsk! Information till dig som bor i Varberg och Falkenberg mars 2018 AVFALL, VATTEN OCH AVLOPP I VARBERG OCH FALKENBERG FASTIGHETSNÄRA AVFALL Miljösmart och modern återvinning

Läs mer

Information. till dig som bor i Varberg och Falkenberg. vinter 2018/2019 AVFALL, VATTEN OCH AVLOPP I VARBERG OCH FALKENBERG

Information. till dig som bor i Varberg och Falkenberg. vinter 2018/2019 AVFALL, VATTEN OCH AVLOPP I VARBERG OCH FALKENBERG Information till dig som bor i Varberg och Falkenberg vinter 2018/2019 AVFALL, VATTEN OCH AVLOPP I VARBERG OCH FALKENBERG DITT AVFALL Välkommen till Holmagärde Den 18 november 2018 öppnade Holmagärde,

Läs mer

Information. Ändrade hämtningstider i påsk. Mobil återvinning. till dig som bor i Varberg och Falkenberg. mars 2016.

Information. Ändrade hämtningstider i påsk. Mobil återvinning. till dig som bor i Varberg och Falkenberg. mars 2016. Ändrade hämtningstider i påsk Mobil återvinning - säsongens datum Information till dig som bor i Varberg och Falkenberg mars 2016 AVFALL, VATTEN OCH AVLOPP I VARBERG OCH FALKENBERG DITT FASTIGHETSNÄRA

Läs mer

Information. till dig som bor i Varberg och Falkenberg. mars 2017 AVFALL, VATTEN OCH AVLOPP I VARBERG OCH FALKENBERG

Information. till dig som bor i Varberg och Falkenberg. mars 2017 AVFALL, VATTEN OCH AVLOPP I VARBERG OCH FALKENBERG Information till dig som bor i Varberg och Falkenberg mars 2017 AVFALL, VATTEN OCH AVLOPP I VARBERG OCH FALKENBERG DITT FASTIGHETSNÄRA AVFALL Håll koll på ändrade dagar Ändrad hämtning av hushållsavfallet

Läs mer

Information till dig i Falkenberg

Information till dig i Falkenberg Information till dig i Falkenberg Avfall, vatten och avlopp Öppettider på återvinningscentraler 2015 Hämtning av dina hushållssopor AVFALL, VATTEN OCH AVLOPP I FALKENBERGS KOMMUN DITT FASTIGHETSNÄRA AVFALL

Läs mer

Information till dig i Varberg

Information till dig i Varberg Information till dig i Varberg Avfall, vatten och avlopp Öppettider på återvinningscentraler 2015 Hämtning av dina hushållssopor AVFALL, VATTEN OCH AVLOPP I VARBERGS KOMMUN DITT FASTIGHETSNÄRA AVFALL Vi

Läs mer

Dags att välja. abonnemang för ditt hushållsavfall. För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1

Dags att välja. abonnemang för ditt hushållsavfall. För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Dags att välja abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Matavfall en värdefull resurs För en tid sedan fick du information i din brevlåda om det

Läs mer

abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1

abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Matavfall en värdefull resurs För en tid sedan fick du information i din brevlåda om det nya sättet att

Läs mer

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun fev.se/atervinning Det finns mycket att tjäna på att återvinna och återanvända. Falun är en av Sveriges bästa kommuner när det gäller återvinning

Läs mer

Dags att välja. abonnemang för ditt hushållsavfall. För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1

Dags att välja. abonnemang för ditt hushållsavfall. För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Dags att välja abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Matavfall en värdefull resurs För en tid sedan fick du information i din brevlåda om det

Läs mer

abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1

abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Matavfall en värdefull resurs För en tid sedan fick du information i din brevlåda om det nya sättet att

Läs mer

Hushållsavfall. OBS! Inga lösa hundar på hämtningsdagen! Giltig 1/4-30/9

Hushållsavfall. OBS! Inga lösa hundar på hämtningsdagen! Giltig 1/4-30/9 Hushållsavfall Giltig 1/4-30/9 Hjulen ut mot gatan Vi arbetar med att förbättra arbetsmiljön för våra chaufförer. Vi ber dig att ställa ut sopkärlet, senast klockan 06:00 på hämtningsdagen, med hjulen

Läs mer

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön Information till stugområden i Falkenbergs kommun - nu kan vi ta hand om ert matavfall Dina matrester - gott för miljön 1 Matrester blir till biogas Mycket av det avfall som hushållen slänger är matavfall

Läs mer

Kortversion avfallstaxan 2019

Kortversion avfallstaxan 2019 Kortversion avfallstaxan 2019 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller

Läs mer

Kortversion avfallstaxan 2018

Kortversion avfallstaxan 2018 Kortversion avfallstaxan 2018 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Sala kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Sala kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Sala kommun Avfallstaxa Sala kommun Antagen av Sala kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för de vanligaste avfallsabonnemangen, extra tjänster

Läs mer

Enbostadshus och fritidshus. Avfallstaxa

Enbostadshus och fritidshus. Avfallstaxa Enbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun 2015-2016 Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa Småhus och fritidshus Avfallstaxa Sala kommun 2016 Avfallstaxa Sala kommun Antagen av Sala kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för avfallsabonnemang, extra tjänster samt

Läs mer

Information från Ystads kommun

Information från Ystads kommun Här hittar du information om hur sophanteringen ser ut och fungerar i Ystads kommun Tveka inte! Öppna broschyren och låt dig inspireras och informeras Hälsningar/Avfallsenheten Information från Ystads

Läs mer

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun 1 Varför samla in matavfall? Mycket av det vi slänger i soppåsen

Läs mer

Fritidshusägare. Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter

Fritidshusägare. Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter Fritidshusägare Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter Sophämtning Du som har fritidshus kan välja mellan flera olika kärlstorlekar

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Heby kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Heby kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Heby kommun Avfallstaxa Heby kommun Antagen av Heby kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2018-05-01 I den här Avfallstaxan hittar du kostnader för de vanligaste

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Arboga kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Arboga kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Arboga kommun Avfallstaxa Arboga kommun Antagen av Arbogas kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2018-05-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun Småbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2019-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan

Läs mer

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Köping kommun

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Köping kommun Flerbostadshus och verksamhet Avfallstaxa Köping kommun Avfallstaxa Köpings kommun Antagen av Köpings kommunfullmäktige Taxan gäller från och med 2018-05-01 Allmänt I den här avfallstaxan hittar du kostnader

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Fagersta kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Fagersta kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Fagersta kommun Avfallstaxa Fagerstas kommun Antagen av Fagerstas kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2017-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Västerås kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Västerås kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Västerås kommun Avfallstaxa Västerås kommun Antagen av Västerås kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2018-05-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnader för

Läs mer

Information till stugområden. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön

Information till stugområden. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön Information till stugområden - nu kan vi ta hand om ert matavfall Dina matrester - gott för miljön 1 Matrester blir till biogas Mycket av det avfall som hushållen slänger är matavfall och det vill vi ta

Läs mer

VATTEN & AVLOPP. På Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se) finns bra information för dig som har egen brunn.

VATTEN & AVLOPP. På Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se) finns bra information för dig som har egen brunn. VATTEN & AVLOPP Dricksvatten Tillgång till vatten är en förutsättning för att samhället ska fungera. Rent vatten är livsviktigt - som dricksvatten och för att sköta den personliga hygienen och förhindra

Läs mer

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun Småbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa Småhus och fritidshus Avfallstaxa Enköpings kommun 2016 Avfallstaxa Enköpings kommun Antagen av Enköpings kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för avfallsabonnemang, extra

Läs mer

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun 1 Varför samla in matavfall? Mycket av det vi slänger i soppåsen består

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Norbergs kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Norbergs kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Norbergs kommun Avfallstaxa Norbergs kommun Antagen av Norbergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2018-05-01 Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för de

Läs mer

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering Renhållningsavgift för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun 2013 Renhållningsavgiften varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Hallstahammars kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Hallstahammars kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Hallstahammars kommun Avfallstaxa Hallstahammars kommun Antagen av Hallstahammars kommunfullmäktige. Gäller från 2018-05-01 Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

Ett internt dokument för personalen

Ett internt dokument för personalen HUR STORA ÄR KÄRLEN? HUR OFTA TÖMS KÄRLEN? Ett internt dokument för personalen HUR SKA JAG SORTERA? Innehåll 1. Kort om fyrfackssystemet... 3 2. För vilka?... 4 3. Syfte... 4 4. Införande... 5 5. Kärlen...

Läs mer

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa Flerbostadshus och verksamheter Avfallstaxa Enköpings kommun 2017 Avfallstaxa Enköpings kommun Antagen av Enköpings kommunfullmäktige, gäller från och med 2017-01-01. I den här Avfallstaxan hittar du kostnader

Läs mer

Mat separat. 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat.

Mat separat. 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat. Mat separat 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat. Nu halverar vi Karlskronas matavfall i det brännbara. Mer än 20 procent matavfall och ungefär lika mycket pappersförpackningar, well

Läs mer

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Heby kommun

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Heby kommun Flerbostadshus och verksamheter Avfallstaxa Heby kommun Avfallstaxa Heby kommun Antagen av Heby kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2017-01-01 I den här Avfallstaxan hittar du kostnader för de

Läs mer

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. MATAVFALLET BLIR TILL BIOGAS OCH NY NÄRING Närmare 40 procent av vårt hushållsavfall består

Läs mer

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Fortsätt sortera sopor som tidigare. Lägg bara till en bra rutin Släng soppåsarna i två olika

Läs mer

sid 4-7 Allt om din sophämtning sid 10 sid 18-21 Allt om ditt matavfall och olika abonnemangsformer sid 23 Enkel avläsning av vattenmätare

sid 4-7 Allt om din sophämtning sid 10 sid 18-21 Allt om ditt matavfall och olika abonnemangsformer sid 23 Enkel avläsning av vattenmätare sid 4-7 Allt om din sophämtning sid 10 Återvinningscentralernas öppettider sid 18-21 Allt om ditt matavfall och olika abonnemangsformer sid 23 Enkel avläsning av vattenmätare VIVAB ansvarar för att du

Läs mer

Information från Avfallsenheten i Ystad

Information från Avfallsenheten i Ystad Information från Avfallsenheten i Ystad Vi strävar tillsammans mot ett hållbart samhälle. Vårt mål är att tillgodose de behov vi har idag utan att äventyra våra kommande generationers behov. 97% av vårt

Läs mer

AVGIFTER 2014 REGLER & AVGIFTER FÖR VATTEN OCH RENHÅLLNING

AVGIFTER 2014 REGLER & AVGIFTER FÖR VATTEN OCH RENHÅLLNING REGLER & AVGIFTER 2014 TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN INFORMERAR OM AVGIFTER 2014 FÖR VATTEN OCH RENHÅLLNING Här kan du läsa om våra regler och avgifter för bland annat vattenavläsning, mätarbyte

Läs mer

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Enköpings kommun

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Enköpings kommun Flerbostadshus och verksamheter Avfallstaxa Enköpings kommun Avfallstaxa Enköpings kommun Antagen av Enköpings kommunfullmäktige, gäller från och med 2017-01-01. I den här Avfallstaxan hittar du kostnader

Läs mer

Framtidens sparform TIPS

Framtidens sparform TIPS Framtidens sparform Bli Miljönär-vänlig! Genom att hyra, låna, laga och reparera kan du spara pengar och samtidigt bidra till att förebygga avfall. Allt du konsumerar blir ett avfall, förr eller senare.

Läs mer

Välkommen som kund hos VIVAB. Allt du behöver veta om avfall, vatten och avlopp

Välkommen som kund hos VIVAB. Allt du behöver veta om avfall, vatten och avlopp Välkommen som kund hos VIVAB Allt du behöver veta om avfall, vatten och avlopp VATTEN & MILJÖ I VÄST AB, VIVAB Innehåll VATTEN & MILJÖ I VÄST AB, VIVAB 2 Förenklad klimatsmart vardag 2 VATTEN & MILJÖ I

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Enköpings kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Enköpings kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Enköpings kommun Avfallstaxa Enköpings kommun Antagen av Enköpings kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnader för de vanligaste avfallsabonnemangen,

Läs mer

Renhållning i Mullsjö kommun

Renhållning i Mullsjö kommun Foto Hans Gille Renhållning i Mullsjö kommun Komplett renhållningstaxa 2017-03-08 1 Renhållningstaxa för Mullsjö Kommun Ny taxa gäller från 2016-01-01 enligt kommunfullmäktiges beslut.. Kundtjänst Öppettider

Läs mer

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Renhållaren = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Renhållaren = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden BILAGA 2 SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden Avfallsslag: Hämtning/avlämning: Intervall: Anmälan/ansökan/

Läs mer

Bra att veta om dina nya kärl

Bra att veta om dina nya kärl Bra att veta om dina nya kärl Hej! Nu kommer snart dina nya kärl. I denna broschyr får du svar på dina frågor om när dina nya kärl kommer, när du ska börja använda dem, hur vi tömmer kärlen, hur du kan

Läs mer

Flerfamilj och verksamhet. Avfallstaxa. Västerås kommun

Flerfamilj och verksamhet. Avfallstaxa. Västerås kommun Flerfamilj och verksamhet Avfallstaxa Västerås kommun Avfallstaxa Västerås kommun Antagen av Västerås kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2019-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018

Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018 Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018 1 Vi är våra kommuners främsta miljöambassadörer, som driver frågor rörande återvinning och miljö. BORAB är ett kommunalt bolag som sköter avfallshanteringen i Bollnäs och

Läs mer

Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018

Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018 Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018 1 Vi är våra kommuners främsta miljöambassadörer, som driver frågor rörande återvinning och miljö. BORAB är ett kommunalt bolag som sköter avfallshanteringen i Bollnäs

Läs mer

Flerfamilj och verksamhet. Avfallstaxa. Västerås kommun

Flerfamilj och verksamhet. Avfallstaxa. Västerås kommun Flerfamilj och verksamhet Avfallstaxa Västerås kommun Avfallstaxa Västerås kommun Antagen av Västerås kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2018-05-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

Information från Avfallsenheten

Information från Avfallsenheten Bild: Sofia Güll Information från Avfallsenheten Matavfall i Ystad När får alla Ystads kommuns invånare möjligheten att sortera ut matavfall? Efterhand som vi byter ut våra fordon så utökas områdena där

Läs mer

REGLER & AVGIFTER 2015

REGLER & AVGIFTER 2015 VI ERBJUDER E-FAKTURA TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN INFORMERAR OM REGLER & AVGIFTER 2015 FÖR RENHÅLLNING, VATTEN OCH AVLOPP All information finns även på vår hemsida WWW.HOGANAS.SE under bygga, bo

Läs mer

Flerfackssortering i Norrköping

Flerfackssortering i Norrköping Flerfackssortering i Norrköping Nu blir det enkelt att sortera Under hösten 2014 är bostadsområdena Ljunga, Svärtinge, Rist, Östra Husby, Fyrby, Sörby och Lindö utsedda till att prova ett nytt system för

Läs mer

ODR Samhällsinformation till villor. Tidningsinsamling Sophämtning helgdagar Jul, Nyår, Påsk, Första maj, Kristi himmelsfärd, Midsommar.

ODR Samhällsinformation till villor. Tidningsinsamling Sophämtning helgdagar Jul, Nyår, Påsk, Första maj, Kristi himmelsfärd, Midsommar. ODR Samhällsinformation till villor. Tidningsinsamling Sophämtning helgdagar Jul, Nyår, Påsk, Första maj, Kristi himmelsfärd, Midsommar. 2015 Hämtning vid tomtgränsen Mölndals stad hämtar tidningar i de

Läs mer

AVFALLSSCHEMA 2015. Nyttig. www.sita.se 2016-02-29. Du med fritidsabonnemang kommer mellan oktober 2015 och mars 2016 ha tömning följande veckor:

AVFALLSSCHEMA 2015. Nyttig. www.sita.se 2016-02-29. Du med fritidsabonnemang kommer mellan oktober 2015 och mars 2016 ha tömning följande veckor: Nyttig information, värd att spara! Gäller t.o.m 2016-02-29 AVFALLSSCHEMA 2015 Privata hushåll LAHOLMS KOMMUN Vi tömmer ditt hushållskärl följande dagar: Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Jämn v Ojämn

Läs mer

AVFALLSSCHEMA 2015 PRIVATA HUSHÅLL LAHOLMS KOMMUN

AVFALLSSCHEMA 2015 PRIVATA HUSHÅLL LAHOLMS KOMMUN NYTTIG INFORMATION, VÄRD ATT SPARA! Gäller t.o.m 2016-02-29 AVFALLSSCHEMA 2015 PRIVATA HUSHÅLL LAHOLMS KOMMUN Vi tömmer ditt hushållskärl följande dagar: Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Jämn v Ojämn

Läs mer

REGLER & AVGIFTER 2017 FÖR RENHÅLLNING, VATTEN OCH AVLOPP. All information finns även på vår hemsida. under bygga och bo

REGLER & AVGIFTER 2017 FÖR RENHÅLLNING, VATTEN OCH AVLOPP. All information finns även på vår hemsida.  under bygga och bo R INGA HÄLSN FRÅN Å OSS P E ERVIC S KUND TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN INFORMERAR OM REGLER & AVGIFTER 2017 FÖR RENHÅLLNING, VATTEN OCH AVLOPP All information finns även på vår hemsida WWW.HOGANAS.SE

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

TILL DIG SOM FÅR DEL I GEMENSAMT KÄRL/KÄRLSKÅP

TILL DIG SOM FÅR DEL I GEMENSAMT KÄRL/KÄRLSKÅP TILL DIG SOM FÅR DEL I GEMENSAMT KÄRL/KÄRLSKÅP Dags att välja sopabonnemang Du har tidigare fått information om att villa- och fritidshushållen i Lysekil kommer att få ett nytt insamlingssystem för hushållssopor

Läs mer

Ditt matavfall blir biogas

Ditt matavfall blir biogas Ditt matavfall blir biogas Läs om hur du kan påverka miljön och dina kostnader Snart startar insamlingen av matavfall i Hylte kommun Vi gör bränsle av ditt matavfall Snart startar vi insamlingen av matavfall

Läs mer

Tidningsinsamling och sophämtning helgdagar 2014

Tidningsinsamling och sophämtning helgdagar 2014 Gruppförsändelse till villor. Sorteras som tidning. Tidningsinsamling och sophämtning helgdagar 2014 Viktig information till dig som bor i hus Hämtning vid tomtgränsen Mölndals stad hämtar tidningar i

Läs mer

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Sala kommun

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Sala kommun Flerbostadshus och verksamheter Avfallstaxa Sala kommun Avfallstaxa Sala kommun Antagen av Sala kommunfullmäktige. I den här Avfallstaxan hittar du kostnader för de vanligaste avfallsabonnemangen, extra

Läs mer

I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar. Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus. orebro.se/avfall

I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar. Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus. orebro.se/avfall I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus orebro.se/avfall Sortering i köket 1. Vik ut påsen, platta till den i botten och placera den i

Läs mer

MATAVFALL En del av kretsloppet

MATAVFALL En del av kretsloppet MATAVFALL En del av kretsloppet SORTERA UT MATAVFALL En snabbguide DET HÄR ÄR MATAVFALL yråa eller tillagade matrester (inga förpackningar!) yskal från frukt och grönsaker ybröd, kex, kakor och bullar

Läs mer

Tömningsschema Hushållsavfall i Laholms kommun. Er soptunna töms på tur nr:

Tömningsschema Hushållsavfall i Laholms kommun. Er soptunna töms på tur nr: Tömningsschema 2017 Er soptunna töms på tur nr: Hushållsavfall i Laholms kommun Vi tömmer ditt hushållskärl följande dagar: Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Jämn v. Udda v. Fritidsabonnemang kommer

Läs mer

RENHÅLLNINGS- GUIDE 2018 Säffle/Åmål

RENHÅLLNINGS- GUIDE 2018 Säffle/Åmål RENHÅLLNINGS- GUIDE 2018 Säffle/Åmål saffle.se / amal.se 6 Det här gör kommunen för dig SNABBA PUNKTER OM RENHÅLLNING Renhållningskollektiv & taxa Ser till att ditt hushållsavfall samlas in och tas om

Läs mer

Vatten, avlopp och avfall. i Varbergs och Falkenbergs kommuner. - En guide för dig som bygger nytt eller bygger om.

Vatten, avlopp och avfall. i Varbergs och Falkenbergs kommuner. - En guide för dig som bygger nytt eller bygger om. Vatten, avlopp och avfall i Varbergs och Falkenbergs kommuner - En guide för dig som bygger nytt eller bygger om. Ska du bygga nytt eller bygga om? För att fastighetens vatten och avlopp ska få anslutas

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KARLSHAMNS KOMMUN 2015

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KARLSHAMNS KOMMUN 2015 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR KARLSHAMNS KOMMUN 2015 Varje kommun är enligt 15 kap 8 Miljöbalken skyldig att svara för omhändertagande av hushållsavfall.kommunens avfallshantering regleras i miljöbalken, avfallsförordningen

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR OLOFSTRÖMS KOMMUN 2013

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR OLOFSTRÖMS KOMMUN 2013 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR OLOFSTRÖMS KOMMUN 2013 Varje kommun är enligt 15 kap 8 Miljöbalken skyldig att svara för omhändertagande av hushållsavfall.kommunens avfallshantering regleras i miljöbalken, avfallsförordningen

Läs mer

Villahushåll. Insamling av matavfall en insats för miljön

Villahushåll. Insamling av matavfall en insats för miljön Villahushåll Insamling av matavfall en insats för miljön Hållbart samhälle Det avfall som uppkommer ska vara en resurs och inte ett miljöproblem. Det har Upplands Väsby och åtta andra norrortskommuner

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR KONTOR OCH LUNCHRUM Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring Varje person

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun.

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun. RENHÅLLNINGSTAXA FÖR HEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige. ALLMÄNT Denna taxa träder i kraft 2017-01-01. Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap. 4-6 Miljöbalken får uttagas av kommun för täckande

Läs mer

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel Småhus Nu kan du gå ner i vikt Stegvist införande av viktbaserad avfallstaxa 2010 2012 mycket du Du betala Vi inför successivt viktbaserad avfallstaxa i Göteborg. Schemat här nedan visar när systemet införs

Läs mer

Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg

Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg Antagen av kommunfullmäktige i Varberg 2014-11-25 och i Falkenberg 2014-12-16, att gälla från och med 2015-01-01 Kundtjänst Telefon 0757-27 40

Läs mer

Renhållningstaxa. Allmänna bestämmelser. Författningssamling - Policydokument

Renhållningstaxa. Allmänna bestämmelser. Författningssamling - Policydokument Författningssamling - Policydokument Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: 2013-01-01 Antagen: KF 164, 2012-12-03 Varje kommun är enligt 15 kap 8 Miljöbalken skyldig att svara för omhändertagande

Läs mer

Renhållningstaxa 2012 Ängelholms kommun Gäller from 1 januari 2012

Renhållningstaxa 2012 Ängelholms kommun Gäller from 1 januari 2012 Renhållningstaxa 2012 Ängelholms kommun Gäller from 1 januari 2012 Innehållsförteckning 3. Om avfallshantering. Sorteringsguide. 4. Avgifter 5. Valmöjligheter för villahushåll 6. Valmöjligheter för fritidshushåll

Läs mer

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Fagersta kommun

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Fagersta kommun Flerbostadshus och verksamhet Avfallstaxa Fagersta kommun Avfallstaxa Fagerstas kommun Antagen av Fagerstas kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2017-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

sophämtning & vatten och avlopp

sophämtning & vatten och avlopp Layout: Johanna Westling Kessai, Sundbybergs stad Information till småhusägare om sophämtning & vatten och avlopp från Sundbybergs stad avfall Sophämtningsavgifter 2014 Villaägare betalar en fast avgift

Läs mer

KÄLLSORTERAR START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL

KÄLLSORTERAR START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL från APRIL KÄLLSORTERAR Vi även matavfall START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL FÖR EN BÄTTRE MILJÖ Tack vare att du källsorterar kan avfall återvinnas till nya produkter. Därför har återvinningsstationer

Läs mer

Dina nya sopkärl är på väg

Dina nya sopkärl är på väg Dina nya sopkärl är på väg Nu är det snart dags för leverans av fyrfackskärlen. Här hittar du mer information om dina nya kärl och hur de hämtas. Ett bra val Du har valt fyrfackskärl - då har du även gjort

Läs mer

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Grönt ljus för gröna påsen Tranås kommun inför nu ett delvis nytt sätt att hantera och insamla matrester. Mat som av någon anledning blir över

Läs mer

Avfallstaxa 2018 för verksamheter i Varberg och Falkenberg

Avfallstaxa 2018 för verksamheter i Varberg och Falkenberg Avfallstaxa 2018 för verksamheter i Varberg och Falkenberg Antagen av kommunfullmäktige i Varberg 2017-11-14 och i Falkenberg 2017-11-28. Gäller från och med 2018-01-01 Kundtjänst E-post: vivab@vivab.info,

Läs mer

viktig INFo om HuR Du GöR med DINA SopoR SoRTERA ut TIDNINGAR och FöRpAckNINGAR EXTRA HämTNING och HämTNING Av FöR HÅRT packade och överfyllda kärl

viktig INFo om HuR Du GöR med DINA SopoR SoRTERA ut TIDNINGAR och FöRpAckNINGAR EXTRA HämTNING och HämTNING Av FöR HÅRT packade och överfyllda kärl RENHÅLLNINGSTAXA 2014 Det är renhållningsordningen som bestämmer vilka åtgärder som kommunen ansvarar för när det gäller hushållens avfall. För de här åtgärderna ska kommunen också ta ut ersättning av

Läs mer

Avfallstaxa 2019 för verksamheter i Falkenberg Antagen av kommunfullmäktige i Falkenberg Gäller från och med

Avfallstaxa 2019 för verksamheter i Falkenberg Antagen av kommunfullmäktige i Falkenberg Gäller från och med Avfallstaxa för verksamheter i Falkenberg kommun Avfallstaxa 2019 för verksamheter i Falkenberg Antagen av kommunfullmäktige i Falkenberg 2018-11-27. Gäller från och med 2019-01-01 Kundtjänst E-post: vivab@vivab.info,

Läs mer

SOPHÄMTNING FÖR SMÅHUS AVGIFTER 2015

SOPHÄMTNING FÖR SMÅHUS AVGIFTER 2015 SOPHÄMTNING FÖR SMÅHUS AVGIFTER 2015 MER UTSORTERAT BILLIGARE SOPHÄMTNING I Stockholm har vi vikttaxa. Du kan därmed själv påverka dina kostnader genom att minska vikten i kärlet. Du betalar en grundavgift

Läs mer

Avfallsguide 2011. för villor och småhus i Staffanstorps kommun

Avfallsguide 2011. för villor och småhus i Staffanstorps kommun Avfallsguide 2011 för villor och småhus i Staffanstorps kommun Ny avfallsentreprenör Från 1 februari 2011 hämtar SITA ditt avfall på uppdrag av Staffanstorps kommun. Genom SITAs samarbete med ett 50-tal

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i flerfamiljshus Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40% av det som hamnar i soppåsen är

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SÖLVESBORGS KOMMUN

RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SÖLVESBORGS KOMMUN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 7.5 Sid 1 (18) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2015/283 2016/310 2016-01-01 2017-01-01 Kf 2015-11-23 134 Kf 2016-12-19 170 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR SÖLVESBORGS

Läs mer

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang Fastighetsnära insamling för villahushåll Hej! Under hösten fick du välja nytt renhållningsabonnemang. Nu kommer snart dina nya kärl. I denna broschyr får du

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen? Hushåll När du sorterar ditt avfall gör du en insats för bättre miljö och mindre resursförbrukning. Här har vi samlat de vanligaste avfallsslagen och beskrivit vad som händer efter

Läs mer

BILAGA 4 - UPPFÖLJNING TIDIGARE AVFALLSPLAN

BILAGA 4 - UPPFÖLJNING TIDIGARE AVFALLSPLAN Uppföljning av tidigare avfallsplan 2009 2016 Under år 2008 arbetade Karlshamns, Olofströms och Sölvesborgs kommuner fram en gemensam avfallsplan under ledning av Västblekinge Miljö AB (VMAB). Planen fastställdes

Läs mer