Solvärme FAKTA. Sammanställd av Lena Hedberg, energi- och klimatrådgivare Luleå kommun 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Solvärme FAKTA. Sammanställd av Lena Hedberg, energi- och klimatrådgivare Luleå kommun 2014"

Transkript

1 Solvärme FAKTA Sammanställd av Lena Hedberg, energi- och klimatrådgivare Luleå kommun 2014

2 Innehåll Solinstrålning i norra Sverige... 3 Solfångarnas och anläggningens funktion... 3 Olika solfångare, dimensionering, ackumulatortank, kompletterande värmekälla mm... 4 Vanligaste solfångarna... 4 Dimensionering för villa... 4 Ackumulatortank ett måste om man ska installera solfångare... 5 Solvärme måste kombineras med annan värmekälla... 5 Märkning av solfångare... 6 Behöver man bygglov?... 6 Riktning/Orientering, vinkel, montering... 6 Ekonomiskt stöd till installation av solfångare... 7 ROT-avdrag... 7 Ekonomi... 8 Exempel ekonomisk kalkyl... 8 GUIDE Installera solvärme... 9 Appar till telefonen Exempel på solvärmeanläggningar i Norrbotten Villatak i Ale utanför Luleå Villatak i Brändön utanför Luleå Rånepoolen, Råneå Läs mer:... 10

3 Solinstrålning i norra Sverige Det är små skillnader mellan södra och norra Sverige i solinstrålningen, största skillnaden är att solens energi häruppe är mer koncentrerad till sommarmånaderna. Det är samma mängd per år som i södra Sverige. T ex har man mätt att en sol-tracker i Piteå har fler soltimmar än en sol-tracker i Freiburg, Tyskland. Vi har alltså samma förutsättningar! Solinstrålningen mot ett enfamiljshus i Norrland är 6-8 ggr större än husets värmebehov. Dagens solfångarsystem kan täcka 5-10 månaders varmvattenbehov och en del av uppvärmningsbehovet. Det finns ca 300 km2 södervänd byggbar tak-area i Sverige. Det finns ca hushåll i Sverige som fortfarande har direktverkande el, andelen är stor i Norrbotten. Orsaken kanske är närheten till billig el. Det byts ut ca hushåll per år i Sverige. Vid solljus från blå himmel = ca 1000 W/m2 Olika sätt att använda solens energi: Solvärme solfångare (vatten) Solel - solcellspanel Solvärme varmluftspanel (luft) Solvärme och solel solhybridpanel Solfångarnas och anläggningens funktion I en solfångare omvandlas solens strålar till värme. Värmen transporteras sedan vidare med hjälp av en cirkulerande vätska och används för uppvärmning av hus eller för att ge varmvatten. Om huset har ett vattenburet uppvärmningssystem så kan värmen från solfångarna användas till både varmvatten och husets uppvärmning. Det finns också system för enbart uppvärmning av varmvatten som kan vara lämpligt i hus med direktverkande elvärme, som saknar vattenburet uppvärmningssystem. Solvärme kan även användas till att värma poolanläggningar. Generellt räknar man med att en väldimensionerad solvärmeanläggning kan täcka cirka 50 % av årsbehovet av varmvatten. En solvärmeanläggning som även är kopplad till husets uppvärmningssystem kan täcka cirka % av det totala årsbehovet av varmvatten och uppvärmning. Vätskeburen solvärme består av en solfångare som innehåller vatten och någon form av frostskyddsmedel, eller en särskild solvärmeolja. Oljan har fördelen att den inte kokar så lätt (ca 200 C). Den vätskeburna kan styras till olika användningsområden som att värma tappvarmvatten, byggnader eller till exempel en pool. Om en ackumulatortank kopplas in kan energin lagras över dygnet. Luftburen solvärme har en konstruktion som har som uppgift att värma upp luft direkt. Den luftburna varianten har en mindre komplicerad konstruktion, vilket gör den billigare.

4 Olika solfångare, dimensionering, ackumulatortank, kompletterande värmekälla mm Vanligaste solfångarna Plana solfångare Vakuumrör Hybridsolfångare gör både el och värme i samma enhet Plana solfångare är täta och kan så småningom ersätta annat takmaterial, det kan inte ett vakuumrör. Plana solfångare är mer lönsamma än vakuumrör. Vakuumrör har dock bättre energiprestanda och bibehållen verkningsgrad. Dimensionering för villa Nedan följer några enkla dimensioneringsråd som kan ge en uppfattning om hur stor solfångararea som är aktuell. Men se det som tumregler och inte som definitiva beräknings- och dimensioneringsunderlag. För att få mer exakta uppgifter ta hjälp av en kunnig VVS-installatör eller konsult. En solvärmeanläggning dimensioneras för att erhålla ett högt areaspecifikt värmeutbyte, för ett dygn, en månad eller ett år. Värmebehovet under ett sommardygn eller en sommarmånad kan ofta användas som dimensioneringsunderlag. Om man har ett kombisystem i en normalvilla till både uppvärmning och varmvatten, så blir ytan cirka m². Om anläggningen endast ska tillgodose varmvattenbehovet så blir ytan ungefär hälften så stor, beräknat för en familj på 4 personer. Man brukar beräkna att man behöver ca 1 m2 solfångararea per person för varmvatten (exkl uppvärmning). Kombisystem m2 plana solfångare l lagervolym % av årsvärmebehovet Tappvarmvattensystem 4-6 m2 plana solfångare l lagervolym 50 % av varmvattenbehovet Det är viktigt att inte bygga för stora anläggningar. Har man otur kan det då bli övertemperatur i ackumulatortanken.

5 Ackumulatortank ett måste om man ska installera solfångare När man ska köpa en ackumulatortank för solvärme fråga följande: Hur isolerad är den? Hur stor är förlusten? Är tanken konstruerad för att upprätthålla temperaturskiktning? Har den dubbla solvämeslingor? Om man har en ackumulatortank som saknar solvärmeslinga sätt dit en plattvärmeväxlare. Solvärme måste kombineras med annan värmekälla Solvärme måste kombineras med någon annan värmekälla i ett året-runt-boende. På vintern ger solvärme inte tillräckligt mycket värme. Solvärme fungerar som ett komplement till andra system. I ett kombisystem utgår man ifrån en ackumulatortank till vilken man kopplar solfångare och en annan värmekälla t.ex. en ved- eller pelletspanna, elpanna eller värmepump (solfångaren sparar drifttid på värmepumpen). Att kombinera solvärme med ved- eller pelletspanna ger minskad arbetsbörda eftersom man i princip kan sluta elda på sommarhalvåret. Det är också en fördel eftersom en förbränningspanna har sämre verkningsgrad på sommaren, när solfångarna producerar som bäst. Man undviker då så kallad låglasteldning, alltså när man eldar väldigt lite och ineffektivt för enbart tappvarmvatten.

6 Märkning av solfångare Köp enbart solfångare som är märkta med Solar Key Mark. Solar Key Mark är en europeisk kvalitetsmärkning av solfångarprodukter. Keymark är den europeiska standardiseringsorganisationens (CENs) märke, som regleras av specifika regler för olika produkter. På Sp.se (Sveriges Tekniska forskningsinstitut) hittar du listor över provade solfångare och solceller. Behöver man bygglov? I Luleå krävs det inget bygglov för att montera solfångare på taket där de direkt följer takets lutning. Däremot måste man göra en anmälan till Miljö- och byggnadsförvaltningen och det är belagt med en kostnad för handläggningen. Ska man däremot montera solfångare på en fasad vilket innebär en fasadändring då krävs det bygglov. Det är också viktigt att kolla med grannar om man har närliggande hus omkring sig såklart. Riktning/Orientering, vinkel, montering Riktningen ska vara sydväst till sydost. I Norrbotten är det ganska bra med en brant lutning på solfångarna för att fånga lågt stående sol tidigt på våren och sent på hösten. Då blir det lite sämre effekt under sommaren när solen står som högst men under den tiden har man ändå oftast en överproduktion så det gör inget. Lutningen ska vara grader. Monteringen av solfångarna på taket måste vara omsorgsfullt gjord, infästningarna ska vara ordentligt fastsatta så de inte riskerar att släppa vid tunga snölaster eller kraftig vind. Det finns färdiga infästningar som passar till solfångarna som ska användas. Viktigt är också att det görs tätt så det inte börjar läcka in vatten. Kontrollera tätskiktet!

7 Ekonomiskt stöd till installation av solfångare Det finns idag inget särskilt stöd att söka för att installera solfångare. Det man kan göra är dock att söka ROT-avdrag för halva arbetskostnaden. ROT-avdrag ROT är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. ROT-avdraget samordnas med systemet för avdrag för hushållsnära tjänster, RUT, och gemensamt kallas dessa husavdrag. ROTavdrag kan endast sökas om solcellerna läggs på bostadshus. ROT-avdraget gäller enbart arbetskostnad och som därför måste specificeras på fakturan och dras direkt av företag som har F- skattebevis. Exempel på energiåtgärder som kan omfattas av ROT-avdraget är borrning för bergvärme, grävning för jordvärme, byte av fönster och dörr, uppsättning av kakelugn, byte av kranar, byte av panna, montering och byte av ventilation och installation av värmepump, installation av solvärme eller solel mm. Upp till kr per år och person kan man dra av i samband med reparationer eller om- och tillbyggnad. Du kan läsa mer om ROT-avdraget på Skatteverkets hemsida.

8 Ekonomi En solvärmeinvestering är alltid långsiktig. De ekonomiska förutsättningarna skiljer sig från andra typer av uppvärmningsalternativ på så sätt att bränslet är gratis och drivenergin i systemet försumbar. Det som avgör lönsamheten är kapitalkostnaden i förhållande till den alternativa värmekostnaden, alltså den energi som inte behöver köpas. Man betalar helt enkelt sin förbrukning i förväg, innebär nästan enbart en investeringskostnad och man har sedan en väldigt låg driftskostnad. Prisutveckling för solfångare står relativt stilla. Nedan ser du ungefärliga priser för olika solfångare. Plan, fabriksbyggd kr ( kwh/kvm) Vakuumrör kr ( kwh/kvm) Självbyggeri, kr, kwh/kvm) Lågpris, import kr ( kwh/kvm) Mellan 5000 och kr/m2 eller för ett komplett system mellan och kr. 10 m2 kostar ca vilket producerar ca 4500 kwh per år. Då har man en fast värmekostnad i 20 år! Kostnaden för solfångarsystemet brukar vara ca 1/3 för själva solfångare, 1/3 för ackumulatortanken och 1/3 arbetskostnad. Exempel ekonomisk kalkyl Familjen Karlsson består av 4 personer och gör av med ca kwh/år på varmvatten till en kostnad av kr (energipris 1,20 kr/kwh). En solfångaranläggning som är lagom stor för familjen Karlssons behov producerar ca kwh/år vilket motsvarar kr/år i sänkta varmvattenkostnader. Kostnad solvärmeanläggning: kr varav arbetskostnad kr ROT-avdrag (50 % av arbetskostnad): kr Investeringskostnad efter ROT-avdrag: kr. Ett komplett system med solfångare och varmvattenberedare kostar från till kr. Ett komplett system med solfångare och ackumulatortank (kombisystem) kostar från till kr beroende på typ och storlek. Arbetskostnaden är schablonmässigt 30 % av den totala kostnaden och ROT-avdraget är 50 % av arbetskostnaden. Lönsamheten beräknas här på två sätt: Pay-off tid: beräkning av avbetalningstiden för solvärmeanläggningen. Beräkning av besparingen under solvärmeanläggningens livstid. Pay-off-tid: Investeringskostnad/Besparing per år = Pay-off-tid Exempel: kr/3000 kr = 10,2 år Beräknad besparing efter 20 år: Årlig energibesparing (kr/år) x livslängd (år) investering (kr) = Besparing (kr) Exempel: kr x 20 år kr = kr I det här exemplet är alltså pay-off-tiden drygt 10 år för solvärmeanläggningen och under en 20-års period kan man spara kr på varmvattenkostnaden.

9 GUIDE Installera solvärme När det gäller solvärmeanläggningar för småhus/villor är det för det mesta en lokal VVS-installatör eller återförsäljare som säljer och monterar anläggningen. Det är viktigt att försäkra sig om att allt som krävs för en funktionsduglig anläggning är inkluderat. Fastställ garantitider och se till att det följer med installations-, drift och skötselmanualer samt datablad på alla ingående komponenter. Det ska alltid göras en funktionskontroll av anläggningen innan leverantören lämnar över till köparen. 1. Läs på om solenergi och solvärme, Energimyndigheten mfl har gett ut flera bra broschyrer mm. a. Undersök förutsättningarna för sol-energi på ditt hus/tomt: b. Har du lämpligt tak eller yta i sydväst till sydostlig riktning? c. Vilken lutning/vinkel är det på taket/ytan (i grader från markplanet, 0 grader är horisontell och 90 grader är vertikal placering)? graders lutning är den optimala här i Luleå. d. Ska solcellerna följa taket eller måste de ha en annan vinkel dvs lutas upp från taket på något sätt? e. Vilken slags yta är det, vilket ytmaterial och vilken stomme är det under ytan? f. Vilken area har ytan, hur många m2? g. Skuggas den tillgängliga ytan någon gång under dagen? 2. Kontrollera ert nuvarande uppvärmningsbehov och behov av varmvatten. a. Per år b. Under juni månad c. Under en junidag 3. Planera hur anläggningen ska se ut, beräkna hur stor yta du vill lägga solfångare på, vilka solfångare du ska ha, montering mm. Läs på om olika märken/leverantörer, verkningsgrad mm. Se hemsidor i slutet av dokumentet. Vill du inte göra detta själv kan du kontakta en solfångarleverantör och/eller installatör, se separat lista över leverantörer och installatörer, och skicka offertförfrågan/anbudsunderlag till några stycken och av dem få hjälp med både dimensionering, val av teknik och utformning av anläggning samt själva installationen. Skicka anbudsunderlaget till minst tre för att få bästa priset och olika alternativ att välja mellan etc. Använd då gärna det färdiga underlaget för anbudsförfrågan av solvärmesystem. 4. Välj ut den bästa offerten och börja planera för installationen tillsammans med firman ni valt. 5. När du vet hur anläggningen ska se ut och om solfångarna är tänkta att följa takets lutning ska du göra enbart en anmälan till Miljö- och bygglovsavdelningen på Luleå kommun. Följer de inte taket utan har en annan lutning eller förändrar byggnadens utseende måste du göra en riktig bygglovsansökan. 6. Genomför installationen med hjälp av den anlitade firman. 7. Efter avslutad installation ska anläggningen funktionstestas. 8. Som sista punkt - se till att få bra drift- och skötselmanualer av installatören.

10 Appar till telefonen Sma Solar Checker (gratis). Appen tar fram solinstrålningen på den aktuella platsen. Sun Scout (dyr). Visar hur solen star på himlen olika tider på dagen/året. Exempel på solvärmeanläggningar i Norrbotten Villatak i Ale utanför Luleå Har installerat LESol solfångare och är självförsörjande när det gäller varmvatten ca 7 månader om året. Villatak i Brändön utanför Luleå Har 3 solfångare om 3 m2 vardera = totalt 9 m2, plana solfångare, med en lutning på 45 grader. Solfångarna värmer upp huset samt ger tappvarmvatten från i slutet av mars till i slutet av september. Har en 500 l ackumulatortank. Rånepoolen, Råneå Värmer upp utomhuspoolerna med värme från 250 m2 solfångare. Läs mer:

Solenergi Hållbart & gratis!

Solenergi Hållbart & gratis! Solenergi Hållbart & gratis! Redaktion Projektledning: Energikontoret Skåne Författare: Lena Gunnarsson, Johan Nyqvist, Thomas Lundberg (LIA-student) och Caroline Wendel, Energikontoret Skåne Referensgrupp:

Läs mer

Solenergi Hållbart & gratis!

Solenergi Hållbart & gratis! Solenergi Hållbart & gratis! Redaktion Projektledning: Energikontoret Skåne och Hållbar utveckling Väst. Författare: Lena Gunnarsson, Johan Nyqvist, Thomas Lundberg (LIA-student), Caroline Wendel, Anna

Läs mer

Solel och solvärme i villan. Lisa Ossman, SP Energiteknik

Solel och solvärme i villan. Lisa Ossman, SP Energiteknik Solel och solvärme i villan Lisa Ossman, SP Energiteknik Hur mycket solenergi finns det egentligen? Instrålningen mot jorden täcker 10 000 ggr vårt årliga energibehov i världen 12 kvm solceller per person

Läs mer

Var lyser solen bäst?

Var lyser solen bäst? Var lyser solen bäst? Bild: Institute för Environment and sustainability- European Commission Det strålar årligen in ca 10 000 gånger mer solenergi än den energi som används på jorden! Solceller (ger el)

Läs mer

Vår främsta energikälla.

Vår främsta energikälla. Vår främsta energikälla. Solen är en enorm tillgång! Med våra långa sommardagar har Sverige under sommaren lika stor solinstrålning som länderna kring Medelhavet! Ett vanligt villatak tar emot ca 5 gånger

Läs mer

Solenergi. en del av framtiden! Sol & Energiteknik ingår i NIBE-koncernen

Solenergi. en del av framtiden! Sol & Energiteknik ingår i NIBE-koncernen Solenergi en del av framtiden! Sol & Energiteknik ingår i NIBE-koncernen En timmes solinstrålning mot jordytan motsvarar den energi mänskligheten förbrukar på ett helt år! Ett vanligt villatak tar emot

Läs mer

Solenergi - Ett lysande energialternativ

Solenergi - Ett lysande energialternativ Solenergi - Ett lysande energialternativ Bild: istockphoto. Intro Denna broschyr syftar till att ge en introduktion till hur solenergi fungerar, vilka användningsområden som är fördelaktiga samt vilka

Läs mer

Egenproducerad energi - så funkar det

Egenproducerad energi - så funkar det Page 1 of 6 Egenproducerad energi - så funkar det Taggar på denna artikel Byta solfångare, Köpa solfångare, solceller, solcellspanel Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk

Läs mer

Solenergi som framtiden älskar.

Solenergi som framtiden älskar. Solenergi som framtiden älskar. Grundat 1997 Djurmo mellan Borlänge och Leksand, Dalarna Leverantör av flexibla värmesystem med solvärme. Leverantör och installatör av solcellsanläggningar för elproduktion

Läs mer

El och varmvatten från solen - åk på solsafari onsdag 22 maj kl 18-20

El och varmvatten från solen - åk på solsafari onsdag 22 maj kl 18-20 El och varmvatten från solen - åk på solsafari onsdag 22 maj kl 18-20 Energin från solinstrålningen mot ett tak i norrland är 6-8 ggr större än husets värmebehov. Fastighetsägare visar hur solfångaroch

Läs mer

SOLVÄRME Spara energi och miljö med solvärme

SOLVÄRME Spara energi och miljö med solvärme SOLVÄRME Spara energi och miljö med solvärme Solen är en oändlig källa till förnybar energi. En resurs som ger smartare energianvändning för alla fastigheter som behöver värme och varmvatten under sommarhalvåret.

Läs mer

Perifal Sol Solen som energikälla

Perifal Sol Solen som energikälla Perifal Sol Solen som energikälla Skattefri värme Generöst med varmvatten Perifal Sol Solen är den stjärna som är belägen i centrum av vårt solsystem. I omloppsbanor kring solen rör sig solsystemets planeter,

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om solel

Välkommen till informationsmöte om solel Välkommen till informationsmöte om solel Pauline Saers Staffan Lindberg Staffan Gunnarsson Uppsala Konsert & Kongress 2017-11-28 Kvällens agenda Kort om den kommunala energi- och klimatrådgivningen Pauline

Läs mer

SOLVÄRMESYSTEM SMÅHUS

SOLVÄRMESYSTEM SMÅHUS SOLVÄRMESYSTEM SMÅHUS Innehåller information om olika systempaket som nyttjar solenergi! NYA AFFÄRSMÖJLIGHETER MED SOLVÄRME! SOLVÄRMESYSTEM Här följer grundläggande beskrivningar av de vanligaste systemen

Läs mer

Byt till Sverigesolen Producera ditt eget varmvatten! För dig med direktverkande el! AQUASMART

Byt till Sverigesolen Producera ditt eget varmvatten! För dig med direktverkande el! AQUASMART Byt till Sverigesolen Producera ditt eget varmvatten! För dig med direktverkande el! AQUASMART Sverigesolen spar upp till 50% och ger inga koldioxidutsläpp Energin är idag den enskilt största kostnaden

Läs mer

Energirevolutionen börjar här

Energirevolutionen börjar här Energirevolutionen börjar här Rexel har gjort ett aktivt val att ta täten inom förnybar energi, miljövänliga och smarta lösningar som energieffektiviserar Sverige Rexel Energy Solutions Vi tillhandahåller

Läs mer

Solelserbjudande från Södra. Egen solel

Solelserbjudande från Södra. Egen solel Solelserbjudande från Södra Egen solel Så här tillverkas solel Solelserbjudande från Södra För att producera din egen el från solens energi behöver du ett tak eller en markyta utan skuggor. Se över hur

Läs mer

Solceller. Producera egen el - en lysande idé!

Solceller. Producera egen el - en lysande idé! Solceller Producera egen el - en lysande idé! Tyst, ren och oändlig Rakt ovanför ditt huvud finns en fantastisk energikälla solen. Ren, tyst, miljövänlig och oändlig. Och gratis. För alla. Solenergin kan

Läs mer

Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa

Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa UMEÅ UNIVERSITET 2007-05-29 Institutionen för tillämpad fysik och elektronik Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa Oskar Lundström Victoria Karlsson Sammanfattning Denna uppgift gick ut på

Läs mer

Ackumulatortankar. Får värmen att räcka längre

Ackumulatortankar. Får värmen att räcka längre Ackumulatortankar Får värmen att räcka längre Publikationer utgivna av Energimyndigheten kan beställas eller laddas ned via www.energimyndigheten.se eller beställas genom att skicka e-post till energimyndigheten@cm.se

Läs mer

Nu kommer solen 2014-03-31

Nu kommer solen 2014-03-31 Nu kommer solen 2014-03-31 Dagen har nu blivit längre än natten Solenergisäsongen har börjat och varar till och med oktober. Det är nu dags att installera solceller! Uppmätt energi från 5 kw solcellsanläggning

Läs mer

Solen levererar. Solen bidrar. Solen stärker

Solen levererar. Solen bidrar. Solen stärker Solklart solvärme! Solen levererar Den solinstrålning som når oss kan vi enkelt omvandla till nyttig energi i form av både elektricitet och värme. Den blir till värme i solfångare och el i solceller. Redan

Läs mer

Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov. 25 April, Malmö

Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov. 25 April, Malmö Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov 25 April, Malmö Program 08:30 08:45 Fika och registrering 08:45 09:20 Välkommen och Introduktion till solenergianläggningar 09:20 09:50 Kommunala riktlinjer

Läs mer

Solel är enkelt, kul, underhållsfritt

Solel är enkelt, kul, underhållsfritt Nätanslutna solcellsanläggningar Solel är enkelt, kul, underhållsfritt...och numera prisvärt 1 Mycket energi går åt i våra hem Idag används nära 40 % av Sveriges totala energi i våra bostäder, en energi

Läs mer

Solel är enkelt, kul, underhållsfritt

Solel är enkelt, kul, underhållsfritt Nätanslutna solcellsanläggningar Solel är enkelt, kul, underhållsfritt...och numera prisvärt 1 Mycket energi går åt i våra hem Idag används nära 40 % av Sveriges totala energi i våra bostäder, en energi

Läs mer

Producera din egen el med solceller

Producera din egen el med solceller Producera din egen el med solceller Producera din egen el med solceller De senaste åren har priset på solcellssystem minskat kraftigt och idag kan en solcellsanläggning för ett villatak vara en god investering

Läs mer

Välja nytt värmesystem Det är inte enkelt att välja nytt värmesystem. Det finns många alternativ att välja på och det är osäkert hur höga de framtida

Välja nytt värmesystem Det är inte enkelt att välja nytt värmesystem. Det finns många alternativ att välja på och det är osäkert hur höga de framtida Välja nytt värmesystem Det är inte enkelt att välja nytt värmesystem. Det finns många alternativ att välja på och det är osäkert hur höga de framtida energipriserna kommer att bli. Om du har en panna som

Läs mer

Nu kommer solen 2015-01-26

Nu kommer solen 2015-01-26 Nu kommer solen 2015-01-26 Dagen har nu blivit längre än natten Solenergisäsongen börjat i mars och varar till och med oktober. Det är nu dags att installera årets solceller! Uppmätt energi från 5 kw solcellsanläggning

Läs mer

S o lceller En strålande energikälla

S o lceller En strålande energikälla S o lceller En strålande energikälla Vi som arbetar med energi- och klimat i Uddevalla, Munkedal, Lysekil, Sotenäs, Tanum och Strömstads kommun Eva Ginstrup 0522-69 63 54 eva.ginstrup@uddevalla.se Jenny

Läs mer

Solenergi. framtidens energikälla är här - och har varit här ett tag

Solenergi. framtidens energikälla är här - och har varit här ett tag Solenergi framtidens energikälla är här - och har varit här ett tag Solenergi El: solceller Solvärme: solfångare Solenergi El: solceller - Kortfattat Solvärme: solfångare - Marknaden - Planering - Dimensionering

Läs mer

VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE

VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE 10 svar du måste ha INNAN du väljer ny uppvärmning Av: Stefan Nilsson, www.varmahus.se Tack för att du skickat efter Värmeguiden! Eftersom jag jobbat länge med värmefrågor och

Läs mer

! HÄNG PÅ! UPPSALA SOLENERGIPROJEKT. Energibesparing, smarta lösningar Information & utbildning Gemensamma inköp Gemensamma projekt

! HÄNG PÅ! UPPSALA SOLENERGIPROJEKT. Energibesparing, smarta lösningar Information & utbildning Gemensamma inköp Gemensamma projekt UPPSALA SOLENERGIPROJEKT! 2020 hus med solceller till år 2020!! HÄNG PÅ! Energibesparing, smarta lösningar Information & utbildning Gemensamma inköp Gemensamma projekt Kontakt: uppsalasol@gmail.com Skrindvägen

Läs mer

Solceller nu eller senare?

Solceller nu eller senare? 190423 Solceller nu eller senare? Ragnar Uppström Energi- och klimatrådgivare, Mölndals stad I samarbete med Energimyndigheten Skilj på solfångare och solceller Solfångare ger värme till uppvärmning och/eller

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Motala 30 maj 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Motala 30 maj 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Motala 30 maj 2017 Lars Ejeklint 1 VÄLKOMNA Ulrika Hållstedt Motala Kommun Energi- och Klimatrådgivare Lasse Ejeklint Vattenfall Åke Fransson Vattenfall Jörgen Eriksson Vattenfall

Läs mer

Informationsmöte om solel

Informationsmöte om solel Informationsmöte om solel Staffan Gunnarsson Hemslöjdens samfällighetsförening 2018-03-06 Frågor - behövs bygglov - hur stor takyta krävs för att eltillskottet ska vara intressant - hur får man in elen

Läs mer

Solenergi. 2015 Lösningar för solvärme och solel med paneler som lämpar sig för alla typer av tak. Ditt tak kan betala en del av din elräkning!

Solenergi. 2015 Lösningar för solvärme och solel med paneler som lämpar sig för alla typer av tak. Ditt tak kan betala en del av din elräkning! Solenergi 2015 Lösningar för solvärme och solel med paneler som lämpar sig för alla typer av tak. Ditt tak kan betala en del av din elräkning! Plannja Solenergilösningar Solenergi är en oändlig, fri och

Läs mer

CTC EcoSol paketerade systemlösningar för solvärme. Nyhet! Solenergi för vanligt folk.

CTC EcoSol paketerade systemlösningar för solvärme. Nyhet! Solenergi för vanligt folk. CTC EcoSol paketerade systemlösningar för solvärme. Nyhet! Solenergi för vanligt folk. Solen ger fem gånger mer energi än vad ditt hus förbrukar. Nu behöver du varken vara astronaut eller Uppfinnar Jocke

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Linköping 13 juni 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Linköping 13 juni 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Linköping 13 juni 2017 Lars Ejeklint 1 MYTER, REALITET OCH UTMANINGAR Myt: Det är mörkt och kallt i Norden Inte kan väl solenergi vara något för oss? Realitet: Delar av Skandinavien

Läs mer

Agenda. Vad är vad? Solfångarsystem - solvärme Typer av solfångare Sol-värme-ekonomi

Agenda. Vad är vad? Solfångarsystem - solvärme Typer av solfångare Sol-värme-ekonomi Agenda Vad är vad? Solfångarsystem - solvärme Typer av solfångare Sol-värme-ekonomi Vad är el och elpris? Så fungerar en solcell! Elproduktion av solceller i Sverige? Sol-el-ekonomi! Frågor? Sol-el Genererar

Läs mer

Vår erfarenhet är din trygghet

Vår erfarenhet är din trygghet ENERGI FRÅN SOLEN. Solvärme i våra hushåll blir allt vanligare, det är bra för miljön och för ekonomin. Det sägs att solens strålar som träffar jorden under 5,5 minuter motsvarar jordens samlade energianvändning

Läs mer

Årsmöte - Viby Ravalnshagens Villaägarförening 20 mars 2013 ENERGISMART SMÅHUS. Ring rådgivarna 08-29 11 29 www.energiradgivningen.

Årsmöte - Viby Ravalnshagens Villaägarförening 20 mars 2013 ENERGISMART SMÅHUS. Ring rådgivarna 08-29 11 29 www.energiradgivningen. Årsmöte - Viby Ravalnshagens Villaägarförening 20 mars 2013 ENERGISMART SMÅHUS Ring rådgivarna 08-29 11 29 www.energiradgivningen.se Opartisk, kommunal och kostnadsfri INNEHÅLL Utgångspunkter för trygg

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Umeå 9 augusti 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Umeå 9 augusti 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Umeå 9 augusti 2017 Lars Ejeklint 1 MYTER, REALITET OCH UTMANINGAR Myt: Det är mörkt och kallt i Norden Inte kan väl solenergi vara något för oss? Realitet: Delar av Skandinavien

Läs mer

Varför värma ditt hus med annat än solen?

Varför värma ditt hus med annat än solen? Varför värma ditt hus med annat än solen? HYSS Hybrid Solar System Ett nytt värmesystem med solen som drivkraft året om! 10 ÅRS GARANTI LÄGSTA MÖJLIGA ENERGIKOSTNAD KLOK INVESTERING ÖKAD KOMFORT SMART

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 5 augusti 2015. Adress/ort: Västra Torps byav 109-0. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087)

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 5 augusti 2015. Adress/ort: Västra Torps byav 109-0. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 5 augusti 2015 Adress/ort: Västra Torps byav 109-0 Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna rapport

Läs mer

FAQ vanliga frågor och svar

FAQ vanliga frågor och svar FAQ vanliga frågor och svar Detta dokument är framtaget av SVEA Solar och är anpassad efter de anläggningar som installeras av oss. För övriga frågor som eventuellt inte kan utläsas från denna manual kontakta

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om solel. Staffan Gunnarsson Daniel Boström. Enköping

Välkommen till informationsmöte om solel. Staffan Gunnarsson Daniel Boström. Enköping Välkommen till informationsmöte om solel Staffan Gunnarsson Daniel Boström Enköping Kvällens agenda: Kort om den kommunala energi- och klimatrådgivningen Utveckling av solceller i världen, Sverige och

Läs mer

Solel Verklighet i ditt hus?

Solel Verklighet i ditt hus? Solel Verklighet i ditt hus? En liten guidning på vägen till egen el från solen Har vi tillräckligt med sol Hur fungerar solelsanläggningen Hur mycket el produceras Ekonomi och statligt stöd Inköp, installation

Läs mer

Bygg och bo energismart i Linköping

Bygg och bo energismart i Linköping Bygg och bo energismart i Linköping Snart kommer du att flytta in i ett nybyggt hus i Linköping. Gratulerar! Att få planera och bygga sitt drömhus hör till höjdpunkterna i livet. Det är samtidigt ett stort

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Varberg 28 mars 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Varberg 28 mars 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Varberg 28 mars 2017 Lars Ejeklint 1 SOL I SINNET På stark framväxt Åtta av tio svenskar skulle förändra sitt hem för att göra det mer miljövänligt 57 procent säger att solceller

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-04-21 Fastighetsbeteckning: Linde 7:75 Adress/ort: Lyckogången 66 / Tyresö Besiktigad av (certnr): Caroline Forsberg (3204) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-05-27 Fastighetsbeteckning: Surahammar 10:119 Adress/ort: Harmonivägen 9, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Är bergvärme något för mig? Det här behöver du veta innan du bestämmer dig.

Är bergvärme något för mig? Det här behöver du veta innan du bestämmer dig. Är bergvärme något för mig? Det här behöver du veta innan du bestämmer dig. Att installera i bergvärme är en stor och bra affär både för plånboken och miljön, oavsett om du är på jakt efter ett nytt värmesystem

Läs mer

Solceller på ditt tak?

Solceller på ditt tak? Solceller på ditt tak? Carola Jarnung Energi- och klimatrådgivare Sida 1 Energi- och klimatrådgivning Kostnadsfri och oberoende rådgivning till företag, föreningar och privatpersoner i Helsingborg! Sida

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning Uppsala Storvreta 47:112. Byggnadens adress Lingonvägen 5.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning Uppsala Storvreta 47:112. Byggnadens adress Lingonvägen 5. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration villa Fastighetsbeteckning Uppsala Storvreta 47:112 Byggnadens adress Lingonvägen 5 74340 STORVRETA Datum 2015-05-16 Utetemperatur 14 Energiexpert Peter Sundmark Tel: 072-860

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Uppsala 28 februari 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Uppsala 28 februari 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Uppsala 28 februari 2017 Lars Ejeklint 1 SOL I SINNET På stark framväxt Åtta av tio svenskar skulle förändra sitt hem för att göra det mer miljövänligt 57 procent säger att solceller

Läs mer

IVT Solvärme. Kompletta solenergisystem för hus och fastigheter.

IVT Solvärme. Kompletta solenergisystem för hus och fastigheter. IVT Solvärme Kompletta solenergisystem för hus och fastigheter. Solenergisystem för fastigheter. Innehåll Solen vår starkaste energikälla. 4 Energibesparing och hållbarhet. 6 Om solfångare. 8 Solfångare

Läs mer

gratis värme från solen!

gratis värme från solen! Solvärme gratis värme från solen! K2 SOLFÅNGARSYSTEM Värmen från solen är miljövänlig, gratis och riktigt smart En investering som ger värme i många år FÖRDELAR MED SOLVÄRME BILLIGT OCH MILJÖVÄNLIGT MÅNGA

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

Egen el direkt till uttaget. Dala Elfond. Dala Solel. Använd solsidan - gör din egen el

Egen el direkt till uttaget. Dala Elfond. Dala Solel. Använd solsidan - gör din egen el Egen el direkt till uttaget Dala Elfond Ett avtal som passar alla Tillsammans är vi stora Dala Solel Använd solsidan - gör din egen el Visste du att... Melbourne i Australien har 2100 soltimmar per år.

Läs mer

Privatpersoner. Producera din egen el med solceller

Privatpersoner. Producera din egen el med solceller Privatpersoner Producera din egen el med solceller Producera din egen el med solceller De senaste åren har priset på solcellssystem minskat kraftigt och idag kan en solcellsanläggning för ett villatak

Läs mer

Svar på motion om att verka för att gynna solen som energikälla till kommunens bostads- och fastighetsbestånd

Svar på motion om att verka för att gynna solen som energikälla till kommunens bostads- och fastighetsbestånd 1(5) Micael Holm tel. 040-626 8412 Micael.holm@svedala.se Tjänsteskrivelse 2017-09-29 Dnr: 2016-000113 Svar på motion om att verka för att gynna solen som energikälla till kommunens bostads- och fastighetsbestånd

Läs mer

SOLCELLER EGENPRODUKTION AV EL Välkomna. Nyköping 14 mars 2017

SOLCELLER EGENPRODUKTION AV EL Välkomna. Nyköping 14 mars 2017 SOLCELLER EGENPRODUKTION AV EL Välkomna Nyköping 14 mars 2017 1 VAD HÄNDER I KVÄLL? Värmeverksamheten Nyköping; Fredrik Wettervik, Vattenfall Värme Solenergi; Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10

Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10 Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10 Datum 2016-01-22 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2016-01-21 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Sparrisen 17 Kalkylerna

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Norrköping 1 juni 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Norrköping 1 juni 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Norrköping 1 juni 2017 Lars Ejeklint 1 VÄLKOMNA Per Sjöström Norrköpings kommun Nicholas Etherden Vattenfall Lasse Ejeklint Vattenfall Jörgen Eriksson Vattenfall 2 MYTER, REALITET

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Editshem 6 Björkvägen 52

Energideklaration av fastigheten Umeå Editshem 6 Björkvägen 52 Energideklaration av fastigheten Umeå Editshem 6 Björkvägen 52 Datum 2015-08-26 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-08-26 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Editshem 6 Kalkylerna grundas

Läs mer

Rapport 2012:9. Utvärdering av solvärmebidraget och solvärmestödet

Rapport 2012:9. Utvärdering av solvärmebidraget och solvärmestödet Rapport 2012:9 Utvärdering av solvärmebidraget och solvärmestödet Utvärdering av solvärmebidraget och solvärmestödet Boverket maj 2012 Titel: Utvärdering av solvärmebidraget och solvärmestödet Rapport:

Läs mer

Rapport - Energideklaration

Rapport - Energideklaration Rapport - Energideklaration Fastighetsbeteckning: Blåhaken 2 Datum: 2014-10-23 Adress: Domherregränd 3, 313 30 Oskarström Rapportnummer: 943 SEE U Halmstad AB Linjegatan 3B Energiexpert: Hanna Norrman

Läs mer

el/vvs Solfångare text: foto:

el/vvs Solfångare text: foto: Det är svårt att hitta ett snyggare pannrum än denna knuttimrade stuga i Bergshamra söder om Norrtälje. Bakom den gammeldags fasaden gömmer sig en högst modern biobränsleanläggning där solfångarna på taket

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Sävja 34:20.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Sävja 34:20. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Uppsala Sävja 34:20 Byggnadens adress Bonadsvägen 100 757 57 Uppsala Datum 2018-05-03 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Östhammar Öregrund 5:9.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Östhammar Öregrund 5:9. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration villa Fastighetsbeteckning Östhammar Öregrund 5:9 Byggnadens adress Höjdvägen 10 74243 Öregrund Datum 2016-04-28 Energiexpert Peter Sundmark Sammanfattning PS Energideklaration

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration radhus. Fastighetsbeteckning Luthagen 52:8. Byggnadens adress. Datum 2015-09-08. Utetemperatur 15.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration radhus. Fastighetsbeteckning Luthagen 52:8. Byggnadens adress. Datum 2015-09-08. Utetemperatur 15. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration radhus Fastighetsbeteckning Luthagen 52:8 Byggnadens adress Geijersgatan 35A 75231 Uppsala Datum 2015-09-08 Utetemperatur 15 Energiexpert Peter Sundmark Tel: 072-860 37

Läs mer

Made in Sweden. Solvärme i kombination med fjärrvärme

Made in Sweden. Solvärme i kombination med fjärrvärme Made in Sweden Solvärme i kombination med fjärrvärme Inkoppling av solvärme mot fjärrvärme Hur värmen tas till vara på i undercentralen finns det en rad olika lösningar på beroende på omständigheterna

Läs mer

Bättre ekonomi och miljösamvete med våra energismarta värme- och ventilationssystem

Bättre ekonomi och miljösamvete med våra energismarta värme- och ventilationssystem Bättre ekonomi och miljösamvete med våra energismarta värme- och ventilationssystem + = energismart När du står inför att bygga nytt hus har du alla möjligheter att redan från början välja rätt och få

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Torsås 1:11

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Torsås 1:11 Utgåva 1:1 2012-06-14 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Torsås 1:11 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Rovfågeln 16 Falkvägen 6

Energideklaration av fastigheten Umeå Rovfågeln 16 Falkvägen 6 Energideklaration av fastigheten Umeå Rovfågeln 16 Falkvägen 6 Datum 2015-05-26 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-05-25 Rapport: Villauppgifter Kalkylerna grundas på följande uppgifter

Läs mer

Bättre ekonomi och miljösamvete med våra energismarta värme- och ventilationssystem

Bättre ekonomi och miljösamvete med våra energismarta värme- och ventilationssystem Bättre ekonomi och miljösamvete med våra energismarta värme- och ventilationssystem + = energismart När du står inför att bygga nytt hus har du alla möjligheter att redan från början välja rätt och få

Läs mer

EL FRÅN SOLEN. Sverige 2016. Johan Nilsson

EL FRÅN SOLEN. Sverige 2016. Johan Nilsson EL FRÅN SOLEN Sverige 2016 Johan Nilsson TEKNIK SOLCELLSSYSTEM Solcell solfångare solpanel? Solel från solceller/solcellsmoduler Solvärme från solfångare Komponenter Solcellsmodul för solel Solfångare

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2 Utgåva 1:1 2014-08-27 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Blomkålssvampen 2 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-03-01 Fastighetsbeteckning: Ås 1:73 Adress/ort: Dalhemsgatan 9 / Finspång Besiktigad av (certnr): Jonas Johansson (5843) Företag: Eklund

Läs mer

Solgården. Stefan Larsson

Solgården. Stefan Larsson Solgården Stefan Larsson Bakgrund Stefan Larsson (FoU solenergi + lokal småskalig energiproduktion ) Björn Karlsson, Bengt Perers, & Andreas Fieber (FoU energi i byggnader, LTH) Georg Lagnerius, David

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-16 Fastighetsbeteckning: Valler 1:15 Adress/ort: Valler 290, Romelanda Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag: Eklund

Läs mer

Solenergigrossist för alla

Solenergigrossist för alla Solenergigrossist för alla Svesol har affärsområden SVESOL-grossist, SVESOL-komplett och SVESOL-projekt. SVESOLgrossist Vi säljer till installatörer och till dig som är privatperson och installerar i egen

Läs mer

SOLENERGI. Hur funkar det? Norrköping 1 juni 2017 Dr Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development

SOLENERGI. Hur funkar det? Norrköping 1 juni 2017 Dr Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development SOLENERGI Hur funkar det? Norrköping 1 juni 2017 Dr Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development INNEHÅLL Hur fungerar en solcellsanläggning Är det tillräckligt soligt i Sverige? Den internationella

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13

Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13 Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13 Datum 2015-02-09 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-02-04 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Röbäck 30:30 Kalkylerna

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Lövsågen 35 Lagmansgatan 60F

Energideklaration av fastigheten Umeå Lövsågen 35 Lagmansgatan 60F Energideklaration av fastigheten Umeå Lövsågen 35 Lagmansgatan 60F Datum 2015-04-22 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-04-21 Rapport: Villauppgifter Kalkylerna grundas på följande uppgifter

Läs mer

Energieffektivisering, lönsamhet och miljöklassning vid renovering av flerbostadshus

Energieffektivisering, lönsamhet och miljöklassning vid renovering av flerbostadshus Energieffektivisering, lönsamhet och miljöklassning vid renovering av flerbostadshus Catarina Warfvinge Linköping 8 sept 2011 Vi har tuffa energisparmål: 20% till 2020 och 50% till 2050! Energianvändning

Läs mer

Vi utnyttjar solens energi året om. Husbild. Solenergi för elproduktion eller varmt vatten

Vi utnyttjar solens energi året om. Husbild. Solenergi för elproduktion eller varmt vatten Vi utnyttjar solens energi året om Husbild Solenergi för elproduktion eller varmt vatten Genom att smälta snö och is blir anläggningen tillgänglig året om. Produkten är patentskyddad inom Europa, CE-godkänd

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Skärkhult 1:53. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Skärkhult 1:53. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2016-02-05 Fastighetsbeteckning: Skärkhult 1:53 Adress/ort: Skärkhult 11 / Sjömarken Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Investera i solceller. och gör din egen solel

Investera i solceller. och gör din egen solel Investera i solceller och gör din egen solel 1 Omvandla solljus till förnybar el Solens energi ger egen klimatsmart el och en lägre elkostnad. Och du bidrar till ett hållbart energisystem. Vi erbjuder

Läs mer

Uppvärmning av flerbostadshus

Uppvärmning av flerbostadshus Uppvärmning av flerbostadshus Karin Lindström 2014-06-11 2014-06-11 Utbildningens upplägg Fördelningen av energi i ett flerbostadshus Uppvärmning Tappvarmvatten Val av värmesystem Samverkan med boende

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-09-21 Fastighetsbeteckning: Pjäxan 1 Adress/ort: Pjäxgr 1, Höör Besiktigad av (certnr): Kristian Fridlund (5842) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Fjärrvärme Anslutningprislista Gäller from 2014-04-01

Fjärrvärme Anslutningprislista Gäller from 2014-04-01 Fjärrvärme Anslutningprislista Gäller from 2014-04-01 Priser anslutning och installation av fjärrvärme till småhus Anslutning till fjärrvärmenätet Anslutningsavgift ROT-avdrag (50% av arbetskostnad 25

Läs mer

PERIFAL SOL SOLEN SOM ENERGIKÄLLA

PERIFAL SOL SOLEN SOM ENERGIKÄLLA PERIFAL SOL SOLEN SOM ENERGIKÄLLA Perifal Sol Solen är den stjärna som är belägen i centrum av vårt solsystem. I omloppsbanor kring solen rör sig solsystemets planeter, bland dessa jorden. Solljuset förser

Läs mer

Byggnadstypologier Sverige

Byggnadstypologier Sverige Byggnadstypologier Sverige Inneha llsfo rteckning Byggnadstypologier... 3 Bakgrund... 3 Exempel klimatzon 3 Enfamiljshus byggt innan 1960 (area 125 m 2 )... 4 Exempel klimatzon 3 Enfamiljshus byggt innan

Läs mer

Så här går det till att installera solel.

Så här går det till att installera solel. Så här går det till att installera solel. 1 KOMPLETT Vi producerar vår egen el och säljer överskottet. 2 Solenergi - som framtiden älskar! Solenergi är en del av framtidens energiproduktion och Svesol

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Torvgårda 3:50

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Torvgårda 3:50 Utgåva 1:1 2012-05-25 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Torvgårda 3:50 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Rapport Energideklaration

Rapport Energideklaration Datum för besiktning: 20/2-2015 Fastighetsbeteckning: Drängsered 2:145 Adress /ort: Timotejv 5, Floda Byggnaden är besiktigad av: Nils Eriksson Sammanfattning I denna rapport presenteras nuvarande energianvändning

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2014-12-15 Fastighetsbeteckning: Yxan 3 Adress/ort: Mantalsgatan 12, Ytterby Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag: Eklund

Läs mer

S o lceller Framtidens energikälla på Sveriges soligaste öar.

S o lceller Framtidens energikälla på Sveriges soligaste öar. S o lceller Framtidens energikälla på Sveriges soligaste öar. Solenergi En timmas solljus mot jorden täcker hela världens energibehov under ett år! Solenergi Ett villatak tar på ett år emot 5 ggr mer solenergi

Läs mer