Förbehandlingsprocesser med minskad miljöpåverkan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förbehandlingsprocesser med minskad miljöpåverkan"

Transkript

1 Förbehandlingsprocesser med minskad miljöpåverkan Förbehandlingsprocesser för metallytor har använts före lackering sedan man började att ytbehandla och lackera. Förfiningar av ytbehandlingsprocessen har genomförts för att möta marknadens krav på ökad produktlivslängd och kvalitet. Under senare årtionden har elektrodopplackering och pulvermålning utvecklats. Marknaden efterfrågade därför ytbehandlingsprocesser med en kvalité som var anpassad till de nya organiska skikten. Ytbehandlingsprocesserna utvecklades från normalzink processerna (under 70 talet) till de så kallade lågzink processerna som är anpassade till katodisk elektrodopplackering. Under senare år när zinkbelagd plåt och aluminium och dess legeringar har införts har s.k. zink/manganprocesser fått stor betydelse som ytbehandlingsprocess före lackering. Alla dessa processers kemiska uppbyggnad har till stora delar behållits konstant. Olika typer av metalljoner hålls nära jämnvikt i en sur miljö och tillåts falla ut (genom en ph förändring i fosfateringslösningen) på metallytan. Processlösningarna som används i dagens zinkfosfateringsprocesser innehåller metalljoner som påverkar miljön och som därför övervakas och regleras av myndigheter både på kommunal och statlig nivå. De ökande kraven på ytbehandlingsbranschen beroende på miljökraven har lett till utveckling och införande av processer som minskar miljöbelastningen av metaller och organiska ämnen, med bibehållen processkvalitet. Jag skall belysa huvudstegen i förbehandlingsprocessen för bilar och bilkomponenter samt alternativa processvägar för att uppnå en mer miljövänlig ytbehandlingsprocess. Torra smörjmedel en ny trend Med införandet av aluminium inom bilindustrin har man stött på pressproblem där en av lösningarna har varit att föra in polymerbaserade, torra smörjmedel som appliceras direkt på aluminiumplåten hos aluminiumtillverkaren. Detta medför många fördelar för pressverken, men kan komma att störa ytbehandlingsprocessen där rengöringen av den pressade aluminiumdetaljen kan bli svår. Vi har utvecklat torra smörjmedel som har visat sig mycket effektiva för att lösa problemet med pressning och som dessutom är enkla att avfetta i den traditionella ytbehandlingsprocessen. Rengöring/avfettning med ökad badlivslängd. För att kunna producera ett felfritt zinkfosfatsskikt är det extremt viktigt att rengöra metallytan från organiska och metalliska föroreningar (slipdamm etc.). Om detta inte sker på ett tillfredställande sätt så kommer kvalitén att bli lidande. Metallytor är för det mesta nedsmutsade med olika oljor och fett som har använts i tillverkningen men också slipdamm, salter, lim och kitt etc. Smörjmedel som används i den icke skärande bearbetningen dvs. pressning, kallbearbetning, bockning mm innehåller mineraloljor, förtvålningsbara vegetabiliska och animaliska fett/oljor, vattenlösliga tvålar och vattenolösliga tvålar. Självklart påverkas avfettningsbadets livslängd negativt av en ökad mängd föroreningar på metallytan.

2 Avfettningsprocessens kemiska uppbyggnad påverkar badets livslängd därför att emulgeringsverkan av oljor m.m., regleras av de tensider och tensidkombinationer som man har valt för den specifika produkten. Det är fördelaktigt att använda så starkalkaliska avfettare som möjligt för att maximera förtvålningsgraden men om processen skall behandla zinkbelagd plåt och aluminium och dess legeringar så kommer dessa att delvis lösas upp i avfettningsvätskan. De lösta metallerna kommer att återfinnas i avfettningsprocessen som metallhydroxider/karbonater och kommer att medföra svårigheter då processbadet skall dumpas och behandlas i reningsverk. Användandet av tensider och ansamlingen av pressoljor m.m. i avfettningsbadet kan medföra stora problem eftersom de flesta reningsverk inte effektivt renar processvätskan från COD/BOD. På grund av dessa faktorer dumpas avfettningsbad regelmässigt. För att minimera belastningen på miljön är det viktigt att förlänga intervallen mellan badbyten genom att kontinuerligt rena avfettningsprocessvätskan. Följande sätt är exempel på hur badlivslängden kan förlängas. A. Termisk separering B. Centrifugering C. Ultrafiltrering D. Deemulgerande tensider A. Termisk separering Denna metod innebär att avfettningsvätskan värms upp (i en separat tank) till en temperatur som överstiger tensidernas grumlingspunkt. Genom att göra detta minimeras emulgeringsverkan, vilket medför att oljedroppar kommer att separeras från processvätskan och flyta upp på ytan av processbadet. Om denna process är kombinerad med en separeringstank, kan man på ett enkelt sätt öka livslängden. Den flytande oljan kan enkelt avskiljas från badytan genom olika mekaniska lösningar och den renade lösningen kan återföras till processbadet. Metoden kan användas i cirkulation om man önskar en kontinuerlig avskiljning av oljefilmen. Det är att rekommendera att badlösningen filtreras med påsfilter eller liknande för att på så vis avskilja fibrer, slipspån mm. Den valda avfettningsprocessen skall vara så avpassad att den skall arbeta med en temperatur på ca grader för arbeta optimalt. Eftersom denna process även kommer att avskilja tensid är det nödvändigt att tillföra dessa till badet i relation till separeringsgraden för att behålla en god avfettningsgrad. Det skall dock nämnas att denna process är känslig för de tensider som kan ingå i de pressoljor som avlägsnas. Grumlingspunkten av avfettningsprocessen kan då komma att ändras vilket i sin tur kan ändra möjligheterna att få oljan att flyta. B. Centrifugering En mycket effektivare process är att avlägsna olja/tensid ur ett avfettningsbad genom att använda centrifugering. Före centrifugen bör ett påsfilter installeras med en maskstorlek av

3 mikron. Om installationen är gjord rätt så kan den förlänga badlivslängden med upp till 8 gånger den normala badlivslängden för processen. Även här är det av yttersta vikt att ersätta de tensider som separeras bort i den organiska vätskefasen för att upprätthålla en effektiv avfettningsgrad. Centrifuger innebär en hög installationskostnad och medför också en relativt hög underhållskostnad. men kan komma att användas i allt större utsträckning när miljökraven ökar och kostnaden att dumpa och nysatsa ett traditionellt avfettningsbad ökar. C. Ultrafiltration Ultrafiltrering är den mest effektiva metoden att separera olja. En optimal installation kan reducera kemikalieförbrukningen med upp till 70-80% och processvätskan till reningsverket från avfettningsprocessen med relaterade sköljsteg kan minskas lika mycket. Badlivslängden kan ökas så att processbadet inte behöver nysatsas överhuvudtaget. Ultrafiltrering är inte utan problem, olösbara vätskor/ämnen i avfettningsbadet kan komma att sätta igen membranen (mineralolja, animaliska fett, paraffiner, vaxer etc.). Fasta partiklar kan också komma att plugga igen membranen, därför skall processvätskan alltid förfiltreras innan den skickas till UF-filtret. Man bör också vara mycket noggrann när man väljer materialtyp på själva UFfiltren så att dessa kan motstå hög alkalinitet och hög arbetstemperatur under lång arbetstid. Det är av absoluta vikt att processkemin är korrekt avstämd mot vald filtertyp så att inte ett sekundärmembran byggs upp på filterytan. Även med denna filtreringsmetod måste tensiderna ersättas eftersom dessa separeras med i olje/tensid fasen. D. Deemulgerande tensider Deemulgerande tensider fungerar genom att separat tillföra en produkt som genom sin speciella sammansättning får oljan att separera från tensiden och därigenom få upp oljan till badytan. Denna olja måste sedan tas bort med en oljeskimmer (helst slangskimmer). För att detta system skall fungera optimalt så bör tillsatsen av deemulgerande tensid ske i en separat behållare på sidan om den normala arbetstanken. Mängden deemulgernde tensid kan styras och mätas fram till rätt värde genom sk tvåfastitrering.

4 Aktiveringsnuvarande teknologi Aktiveringsprocesser började användas under tidigt 60-tal och är baserad på titan. Titanpartiklar på metallytan skapar en mikrogrogrund för fosfatprocessen att starta från och därigenom skapas ett jämnt finkristallint skikt av metallfosfat på ytan. Titanpartiklarna används i suspension i ett processbad i direkt anknytning till fosfatprocessen. De suspenderade titanpartiklarna förlorar sin effekt med tiden genom att partiklarna har en förmåga att klumpa ihop sig i processbadet. Aktiveringsvätskan måste därför förnyas med jämna mellanrum. Följande faktorer påverkar aktiveringsprocessen negativt: A. Vattnets hårdhet (salthalten) B. Höga ph värden i processbadet C. Höga badtemperaturer D. Låg badcirkulation På grund av dessa faktorer dumpas och nysatsas aktiveringsprocesser var och varannan vecka beroende på process och anläggning. Aktiveringsprodukterna levereras traditionellt till kunden i pulverform och som sådana tillsätts de aktiveringsbadet efter att de har blivit förblandade i en blandningstank. Aktiveringsprodukten i blandningstanken är i slurryform och måste alltid stå under omrörning. Nyutvecklad pulveraktivering En helt ny serie aktiveringsprodukter med lång verkningsgrad har skapats vilka ger jämnare fosfateringsresultat och en stabilare process. De nya processerna har en livslängd på upp till 10 veckor och i vissa fall ännu längre. I produkterna används lägre titankoncentration i processbadet vilket är en stor fördel vid fosfatering av aluminium. Processen är stabilare och därmed mindre känslig för de typiska begränsande faktorer som jag har nämnt tidigare. Genom att använda dessa produkter minskas även vattenförbrukningen och belastningen på reningsverket kan sänkas.

5 Flytande aktivering En annan utveckling av aktiveringsprocessen är aktiveringsprocesser som kan levereras i flytande form direkt till kunden. Dessa processer har en badlivslängd på upp till 30 dagar. Om processen är noga avvägd behöver badet enbart dumpas när tanken skall rengöras. Vattenförbrukningen kan minskas med upp till 10 gånger jämfört med en traditionell pulverprodukt. Dessa produkter kan tillsammans med en avvägd avfettningsprocess användas i ett slutet system där vattenförbrukningen kan minimeras. Detta framgår av bilden: Miljöbelastningen minskar naturligtvis. vatten vatten Sprut avfettning Dopp avfettning Dopp skölj Dopp skölj Dopp aktivering UF Oljeslurry För deponi

6 Zinkfosfatering Zinkfosfateringsprocessen har genomgått flera utvecklingar under de senaste 15 åren, t.ex. genom att zinkkoncentrationen har minskats med upp till 6 gånger. Nickel, mangan och andra metaller finns i badvätskan och är en miljöbelastning. Slammet från processen är ett miljöproblem. Sköljvattnet efter fosfateringsprocessen innehåller samma komponenter som finns i fosfateringsbadet om än i utspädd form. Vattnet måste behandlas i ett reningsverk för att kunna få släppas till det kommunala avloppsnätet vilket kan skapa problem beroende på hur väl processerna sköts. Nickelfria processer Vi har utvecklat nickelfria zinkfosfateringsprocesser som ger ett resultat som närmar sig kvaliteten hos zink/manganprocesser med nickel. Se följande tabell. Som synes ger en nickelfri process bra resultat i utomhustestning. Likaså är resultatet efter alkalibelastning bra. Genom att ta bort nickel ur processen kommer även slammet att vara nickel-fritt. Det skall dock nämnas att man kan hitta spår av nickel i ett nickelfritt fosfateringsbad om badet arbetar i en rostfri processtank. Processen löser ut en viss del nickel från processtanken och kan komma att ligga runt 2-3 ppm i fosfateringsbadet. Detta skall dock jämföras med ett traditionellt system där nickelhalten skall ligga mellan ppm. Dock ger de nickelfria systemen sämre resultat på varmförzinkat stål och vi rekommenderar inte för närvarande nickelfria system på detta material. Standard Standard utan nickel Modifierad standard process Gardobond R 2236 Stål Elzink Stål Elzink Stål Elzink Utomhusprovning + NaCl 12 månader, korrosion i mm Gittersnitt test i kombination med fuktlagring, värderingsnummer Skiktvikt g/m² Fosfofyllit % Alkaliresistans vid ph 12 (% upplösning under 2 timmar)

7 Nitritfria processer Nitrit/nitrat accelererade processer är fortfarande standard i ytbehandlingsindustrin vid zinkfosfatering. Nitrit/nitrat accelererade processer är lätta att handha och har ett brett processfönster. Tekniskt sett är nitrit att föredra i de flesta fall. Nitritaccelererade processer ger dock upphov till nitrösa gaser som är giftiga och bör undvikas. Lösningen på problemet är att eliminera nitrit som en accelerator i fosfateringsprocessen. Alternativa acceleratorer kan vara baserade på peroxid, hydroxylaminfosfat, hydroxylaminsulfat eller CN4. Manganmodifierade zinkmanganprocesser med dessa acceleratorer är i kommersiell drift sedan flera år i Europa och USA. Zinkfosfatering av aluminium Dagens bilindustri strävar efter att minska bensinförbrukningen genom att minska på bilens tjänstevikt. Genom att införa stora mängder aluminium kan drastiska viktbesparingar uppnås. Aluminium kan, då det kommer till ytbehandlaren skapa problem, som om de inte hanteras rätt, totalt kan förstöra det slutgiltiga resultatet. Aluminium kan ansamlas i fosfateringsbadet och förgifta badet så att det inte går att fosfatera. Traditionellt har man ytbehandlat aluminium med kromateringsprocesser men med införandet av aluminium på en bil måste både bilfabriken och dess underleverantörer behandla en mix av metallytor i en och samma process (stål, elzink, varmzink, aluminium etc.). Att särbehandla aluminiummaterialet i separata processer är inte praktiskt genomförbart. I alla fall inte om en och samma detalj i slutligt lackerat utförande består av ovan nämnda mix av metaller. Genom att tillsätta fluorider till processbadet samt optimera badparametrarna kan man behandla upp till 80% aluminium i en sprutprocess och upp till 50% i en dopprocess. Kvaliteten av dessa zinkfosfatskikt motsvarar gott och väl den standard som traditionella zink/manganprocesser ger. Slipning av aluminiumytorna, speciellt Si haltiga legeringar, ger ett fenomen kallat filiform korrosion. Den visar sig till en början som punktkorrosion startande från en lackskada men breder ut sig som trådar senare under korrosionsförloppet. Om den tillåts att breda ut sig vidare kan det se ut som en spindelväv under lackfilmen. Detta korrosionsförlopp minimeras genom införande av fluorider i fosfateringsbadet så att processen kan fosfatera aluminiumytan med ett finkristallint fosfatskikt.

8 Korrosionstestresultat för aluminium (Stål och elzink med för jämförelse) Material: AlMgO.4Sil.2 (+S: slipad yta: -S: oslipad yta) Fosfatering: a) Trekatjon process (sprut) icke täckande fosfatskikt b) Trekatjon process med fluorid (sprut) täckande fosfatskikt Passivering: CrVI-CrIII Färg: Katodisk ED primer, baslack, klarlack Testmetod Saltsprute test DIN h (mm) Saltsprute test kondens cykel VDA veckor (mm) Utomhusprovning + NaCl (VDA ) 1 år (mm) Stenskott testning VW specifikation (% färgsläpp) Kondensvatten provning (240 h) + gitter snitt (index) A) Trekatjon process (inget kristallint skikt) Aluminium Stål Elzink B) Trekatjon process med Fluorid (kristallint Znph-skikt) +S -S +S -S (Trekatjon process+f) (Trekatjon process+f) 0 (-4) 0 (-2) 0 0 < (Filiform) (Filiform) 0-9 (Filiform) <

9 Lågtemperaturfosfatering Energikostnaden för att värma upp processbaden i en fosfateringsprocess har stadigt ökat med stigande världsmarknadspriser på råolja. Därför har Chemetall utvecklat så kallade lågtemperaturfosfateringsprocesser. Denna teknik kräver en mycket effektiv avfettningsprocess och vanligen införande av speciellt utvecklade drag- och pressoljor. Chemetall kan idag erbjuda zinkfosfateringsprocesser som arbetar vid en temperatur av 42 o -44 o C. Vidare utveckling har lett till att vi kan sänka temperaturen ytterligare till 35 o C. Processerna är manganmodifierade lågzinkprocesser. Zinkfosfateringsprocess med låg temperatur och minimerad slammängd GARDOBOND R 2603 (35 o C) Kallvalsat stål 1,8 g/m 2 Varmförzinkat stål 1,8 g/m2 Elförzinkat stål 2,7 g/m2 Aluminium (AlMgSi) slipad 3,3g/m 2

10 Passiveringsprocesser och lösningar Sista steget för att producera ett högkvalitativt fosfatskikt är passiveringsprocessen. Denna process är avsedd att sluta och eller passivera metall/fosfatytan. I de flesta fall kan en kromfri produkt ersätta de tidigare använda kromhaltiga produkterna. Följande tabell visar en jämförelse mellan olika passiveringsprocesser. 1. Sex/trevärt kromhaltig passiveringsprocess 2. Trevärt kromhaltig passiveringsprocess 3. Kromfri passiveringsprocess (polymer) 4. Kromfri passiveringsprocess (oorganisk) 5. Avjoniserat vatten. Jämförelse mellan olika passiveringsprocesser i kombination med zink/mangan fosfat (Färgsystem: Bilindustri standard med katodisk elektrodopprimer.) Testade passiveringslösningar: 1. Avjonat vatten 4. Kromfri (polymer) 2. Sex/trevärd krom 5. Kromfri (oorganisk) 3. Trevärd krom Stål Varmzink Aluminium Test Saltspruta Chrysler Humidity GM Scab kond. & gittersnitt GM Water Soak GM Stenskott GM Fuktlagring

11 Processjämförelse mellan olika passiveringslösningar Nysatsnings Kostnad (rel. Enhet) Recirkulering av sköljvatten med jonbytare Bad Koncentration Renings process Krom VI - Krom III 1.CrVI reduktion 1 g/l 1 2. neutralisation ja Krom III 1.5 g/l 1 neutralisation ja Kromfri, organisk neutralisation 10 g/l 6-12 hög COD/BOD nej Kromfri, inorganisk 1.5 g/l 2-3 neutralisation ja Följande tabell visar en jämnförelse mellan kostnad, reningsverkskostnad och recirkulerbarhet av sköljvatten efter de olika passiveringslösningarna genom en anjon/katjon avjoniseringsanläggning. Som tabellen visar så är oorganiska kromfria passiveringslösningar bra ersättare för kromhaltiga passiveringslösningar med avseende på jämförda parametrar. Man kan också se att de har fördelar jämfört med organiskt baserade passiveringslösningar om man betänker att dessa material har COD/BOD värden men även om man jämför recirkulerbarheten på dessa lösningar och dess efterföljande sköljprocesser. Sammanfattning Det finns med dagens teknik fosfateringsprocesser anpassade för minimal miljöpåverkan med bibehållen kvalitet och produktionsvolym. Jag har också pekat på en ny processteknologi som kan komma att ersätta delar av dagens ytbehandlingsprocesser. Följande viktiga punkter skall beaktas vid miljöanpassning. 1. Användande av flytande kemikaliekoncentrat. 2. Automatisk badkontroll av alla processteg så långt som praktiskt är möjligt. 3. Inbyggnad av processutrustning som kan förlänga badlivslängden som till exempel: Ultrafiltrering, centrifuger, lamellseparation, magnetfilter, jonbytare, omvänd osmos, kaskadsköljning, filter mm. 4. Användande av lågtemperatur processer 5. Eliminering av miljöfarliga processer utan att riskera processkvalitet 6. Användande av nitrit/nitrat fria process system 7. Användande av nickelfria processer.

OXSILAN -Teknologi. SPF 060511 Jan Fonselius

OXSILAN -Teknologi. SPF 060511 Jan Fonselius XSILAN -Teknologi SPF 060511 Jan Fonselius Chemetall Skandinavien Ytteknik Förbehandling innan målning Marknadsledare på zinkfosfatering Huvudkontor i Bålsta utanför Stockholm Säljkontor i Göteborg Återförsäljare

Läs mer

CE-certifierade minireningsverk

CE-certifierade minireningsverk CE-certifierade minireningsverk Produktbeskrivning PP-modell Typ 2 50 pers. Oberoende utvärderat enligt EN12566-3. Smidig Smidig lösning lösning Våra produkter Våra produkter är biologiskt är biologiskt

Läs mer

Rening vid Bergs Oljehamn

Rening vid Bergs Oljehamn Rening vid Bergs Oljehamn statoilsreningsfolder2.indd 1 08-10-09 13.24.00 statoilsreningsfolder2.indd 2 08-10-09 13.24.01 Innehåll Vattenrening vid Bergs Oljehamn 4 Gasrening vid Bergs Oljehamn 10 statoilsreningsfolder2.indd

Läs mer

Presentation av EnvoSep kombinationen EnvoCarb/Envo Turf

Presentation av EnvoSep kombinationen EnvoCarb/Envo Turf Presentation av EnvoSep kombinationen EnvoCarb/Envo Turf Allmänt EnvoSep Adsorption har under de senaste åren fått en allt större betydelse som industriell separationsprocess. Till exempel aktivt kol används

Läs mer

Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor

Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor Hammarby Sjöstadsverk Stockholms framtida avloppsrening Projektrapport Maj 2014 Bakgrund Stockholms framtida avloppsrening Stockholm växer med cirka 1,5 procent per

Läs mer

Så jobbar du med varmförzinkat stål

Så jobbar du med varmförzinkat stål Från projektering till montering Så jobbar du med varmförzinkat stål Annikki Hirn Nordic Galvanizers Nordic Galvanizers - branschföreningen för varmförzinkningsföretag i Norden Driver ett informationskontor

Läs mer

Datum: Loggschema Linje B (Ytter), se länk badstatus. A ------ B 4-8 p A ------- B 5-10 p A ------- B ------- A ------- B ------- A ------- B -------

Datum: Loggschema Linje B (Ytter), se länk badstatus. A ------ B 4-8 p A ------- B 5-10 p A ------- B ------- A ------- B ------- A ------- B ------- Instruktion förbehandling Lessebo 6 Sid 1 av 16 Allmänt: De olika förbehandlingsstegen kontrolleras 1 ggr/skift, vid drift, enligt nedanstående instruktion. Samtliga ärvärden noteras i loggbok. Noteringar

Läs mer

TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING

TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING 2007-08-20 Introduktion Nedsmutsning av smörjolja Smörjoljor används i många applikationer i industrin. Gemensamt för dessa processer är att

Läs mer

INNEHÅLLS DEKLARATION

INNEHÅLLS DEKLARATION INNEHÅLLS DEKLARATION INNEHÅLLSDEKLARATION MÖBLER Tillverkningsland Sverige TRÄRÅVARA Virke Vi använder virke från företag som är medvetna om sitt ekologiska ansvar och följer befintliga regler och normer.

Läs mer

Klor och Bromin manuellt tillsatt

Klor och Bromin manuellt tillsatt Klor och Bromin manuellt tillsatt Det absolut viktigaste i all rening av vatten är att vi har ett korrekt ph värde. Om ph är för lågt eller för högt, så kan inte klor eller Bromin arbeta på ett bra sätt.

Läs mer

Let s connect. www.pretec.se. Let s connect

Let s connect. www.pretec.se. Let s connect Let s connect www.pretec.se Varmförzinkat och pulverlackat Varför välja Pc-Coat korrosionsskydd: Erfarenheter av varmförzinkade och pulverlackerade produkter har visat potential för mycket långt produktliv.

Läs mer

Blästring Metallisering Lackering

Blästring Metallisering Lackering Blästring Metallisering Lackering PRESENTATION Företaget grundades 1945 och har sedan starten varit familjeägt. Ägare idag är Lars Svensson, som också har varit aktiv i företaget sedan 2001. Verksamheten

Läs mer

Satellitbild Lite korta fakta Ett unikt reningsverk 1 2 Processavloppsvattnet från läkemedelstillverkningen i Snäckviken pumpas i en 6,5 km lång ledning. Den är upphängd i en avloppstunnel som leder till

Läs mer

Glykoler för hållbara miljöer

Glykoler för hållbara miljöer Warengy Glykoler för hållbara miljöer Ett grundläggande villkor för ett väl fungerande vätskeburet system är att det är fritt från korrosion, mögel, bakterier och andra beläggningar. System innehållande

Läs mer

Gå längre och öka kylmediernas livslängd. Alfie 500 för rening av kylmedier

Gå längre och öka kylmediernas livslängd. Alfie 500 för rening av kylmedier Gå längre och öka kylmediernas livslängd Alfie 500 för rening av kylmedier Färre produktionsstopp Bättre produktkvalitet Inga kladdiga verktyg Ingen dålig lukt Minskade allergiska reaktioner Mindre verktygsslitage

Läs mer

TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM. Sanodal Gold 4N

TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM. Sanodal Gold 4N TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM Sanodal Gold 4N Sanodal Gold 4N är en vattenlöslig produkt baserad på järnoxalat för kemisk färgning av oxidfilm på aluminium i guldnyanser av hög beständighet. Sanodal Gold

Läs mer

Tanklining. Invändig målning och beläggning i Tankar. Grundläggande. Lagringstemperatur

Tanklining. Invändig målning och beläggning i Tankar. Grundläggande. Lagringstemperatur Tanklining Invändig målning och beläggning i Tankar Grundläggande Lagringstankar av stål för diverse olika vätskor och andra media är ett område där man ställs in för intressanta utmaningar. Huvudfokus

Läs mer

CE-Certifierade Minireningsverk

CE-Certifierade Minireningsverk CE-Certifierade Minireningsverk Oberoende utvärderat enligt EN12566-3. Inga mekaniska delar i tanken. Enkelt underhåll, låg driftkostnad. Löpande support via vårt serviceavtal. Ett driftsäkert och naturvänligt

Läs mer

2 Tillverkning av metallpulver vid Höganäs anläggningar... 3 2.1 Svampverket... 4 2.2 Pulververket... 4 2.3 Distaloyverket... 5

2 Tillverkning av metallpulver vid Höganäs anläggningar... 3 2.1 Svampverket... 4 2.2 Pulververket... 4 2.3 Distaloyverket... 5 Sammanfattning I detta kapitel ges en inledande orientering av processerna för metallpulvertillverkning. Vidare förklaras verksamheterna inom de stora fabriksanläggningarna Svampverket, Pulververket, Distaloy-

Läs mer

Automag. Självrenande helautomatiskt magnetfilter

Automag. Självrenande helautomatiskt magnetfilter Automag Självrenande helautomatiskt magnetfilter Fördelarna med automatisk magnetfiltrering Inga förbrukningsartiklar behövs Automag behöver bara liten mängd tryckluft för att driva filtreringsprocessen.

Läs mer

Rücker Nord AB - Miljöhandbok

Rücker Nord AB - Miljöhandbok Rücker Nord AB - Miljöhandbok BL-305 page 1 of 12 Inledning Syftet med denna handbok är att underlätta och ge tips och idéer om vad man kan göra för att förbättra miljöegenskaper när man arbetar med produktutveckling.

Läs mer

FORDONSTVÄTT Rengöringsmedel för tvätt av fordon

FORDONSTVÄTT Rengöringsmedel för tvätt av fordon FORDONSTVÄTT Rengöringsmedel för tvätt av fordon Part of North Chemical Innehåll Alkaliska rengöringsmedel 3 Borsttvättschampo 4 SnowChem 4 Fälgrengöring 6 Vax och avrinning 6 Svamp och borste 7 Microemulsioner

Läs mer

Förläng livet på dina skärvätskor. Rening av skärvätskor med Alfie 400

Förläng livet på dina skärvätskor. Rening av skärvätskor med Alfie 400 Förläng livet på dina skärvätskor Rening av skärvätskor med Alfie 400 Fördelar med Alfie Smutsiga skärvätskor ställer till problem på många sätt Skärvätskor representerar en stor kostnad för verkstadsindustrin.

Läs mer

Lågtemperaturkorrosion

Lågtemperaturkorrosion Feb-2007 Lågtemperaturkorrosion Erfarenheter från Våt/Torra Rökgasreningsanläggningar efter Biobränsle och Avfallseldning Tina Edvardsson Lågtemperaturkorrosion Introduktion - Definition Lågtemperaturkorrosion

Läs mer

Grunderna kring helmäskning

Grunderna kring helmäskning Grunderna kring helmäskning I bryggskolans kapitel extraktbryggning och delmäskning så har vi berättat om hur du kan brygga goda öl med hjälp av dessa metoder. Vad vi också nämner är att i extraktbryggning,

Läs mer

Lyft produktionen med rätt vattenrening

Lyft produktionen med rätt vattenrening Lyft produktionen med rätt vattenrening ~ 1 ~ Kraven på rening av industriellt avloppsvatten Reningsverken är byggda för att ta emot hushållsspillvatten, som är biologiskt nedbrytbart samt reduktion av

Läs mer

Tilläggsbestämmelser till ABVA 16 med Informationsdel

Tilläggsbestämmelser till ABVA 16 med Informationsdel Tilläggsbestämmelser till ABVA 16 med Informationsdel Krav på avloppsvattnets kvalitet vid utsläpp från industrier och andra verksamheter till Eslövs kommuns allmänna avloppsanläggningar. Gäller från 1

Läs mer

EDGE Intelligence... 5. TP2501 - Nr 1 i mångsidighet... 6. TP1501 - Din partner i balanserad produktivitet... 7

EDGE Intelligence... 5. TP2501 - Nr 1 i mångsidighet... 6. TP1501 - Din partner i balanserad produktivitet... 7 1 2 EDGE Intelligence... 5 TP2501 - Nr 1 i mångsidighet... 6 TP1501 - Din partner i balanserad produktivitet... 7 TP0501 - Hjälper dig att snabba upp... 8 Svarvning, skärformer, funktionssätt... 10 Svarvning

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

Automag. Självrensande och helautomatisk magnetfilter

Automag. Självrensande och helautomatisk magnetfilter Automag Självrensande och helautomatisk magnetfilter Självrensande magnetf Magnetfilter Automag av Eclipse Magnetics tillverkas med användning av kraftfull sällsynt substans av jordartsmetall - magnetiskt

Läs mer

ALLMÄNNA EGENSKAPER ///////////////////////////////////////////////////////////////

ALLMÄNNA EGENSKAPER /////////////////////////////////////////////////////////////// ALLOY 625 UNS N06625, NiCr22Mo9Nb, 2.4856 ALLMÄNNA EGENSKAPER /////////////////////////////////////////////////////////////// //// Alloy 625 (UNS beteckning N06625) är en nickel-krom-molybden-legering

Läs mer

Modern Betong. Att skydda parkeringsdäck och garage! CONIDECK

Modern Betong. Att skydda parkeringsdäck och garage! CONIDECK Modern Betong Att skydda parkeringsdäck och garage! CONIDECK Innehåll 3 4 5-7 Att välja rätt lösning Specifiera riskerna Att skydda utsatta ytor - CONIDECK system 2 Att välja rätt lösning Parkeringshus

Läs mer

Oljeavskiljarens utveckling. En del av kretsloppet

Oljeavskiljarens utveckling. En del av kretsloppet Oljeavskiljarens utveckling Innehåll: Oljeavskiljare från dåtid till nutid 5-års kontroll enl. standard 5-års kontroll som ej omfattas av gällande standard Olika varianter av klassade oljeavskiljare Tejotvätt

Läs mer

Fettavskiljare och vegetabilisk olja. Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun

Fettavskiljare och vegetabilisk olja. Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun Fettavskiljare och vegetabilisk olja Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun 1 SLAMBIL Fettavskiljare och vegetabilisk olja Den här broschyren vänder sig till dig

Läs mer

ANODAL CS-3A TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM. Kall eftertätning.

ANODAL CS-3A TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM. Kall eftertätning. TEKNISK INFORMATION ALUMINIUM Kall eftertätning. ANODAL CS-3A Anodal CS-3A avsedd för eftertätning vid rumstemperatur. Anodal CS-3A används vid färglös eftertätning, färganodiserad, elektrolytisk färgad

Läs mer

SANERING AV BLY OCH PCB. - Ny Sponge-Jet anläggning för miljövänlig sanering

SANERING AV BLY OCH PCB. - Ny Sponge-Jet anläggning för miljövänlig sanering SANERING AV BLY OCH PCB - Ny Sponge-Jet anläggning för miljövänlig sanering Sponge-Jet anläggningen har utvecklats för miljövänlig sane- ring av BLY och PCB. Traditionell miljösanering utgör en miljörisk

Läs mer

2013 PRODUKTÖVERSIKT

2013 PRODUKTÖVERSIKT PRODUKTÖVERSIKT 2013 DST-DEGREEZ/2 ph 7,1 Kan användas på alla metaller och legeringar och neutrala oljor. DST-DEGREEZ/3 ph 10,6 Kan användas på det flesta metaller och legeringar. Goda resultat med renhållningsgods.

Läs mer

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas Vatten och avlopp i Uppsala Av: Adrian, Johan och Lukas Hela världens kretslopp Alla jordens hav, sjöar eller vattendrag är ett slags vatten förråd som förvarar vattnet om det inte är i någon annan form.

Läs mer

1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual.

1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual. BRUKSANVISNING 1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual. I denna instruktionsmanual har instruktionerna gällande säkerhet märkts med den allmänna symbolen för

Läs mer

by Lindquist Heating

by Lindquist Heating by Lindquist Heating En smart investering -nya generationen RB Grand Lux Driftsäkerhet, underhållsfritt och tillgänglighet var ledorden vid utvecklingen av nya RB Grand Lux serien. Nya RB Grand Lux serien

Läs mer

Alla våra slutkonsumentprodukter med beteckningen easy2use2 uppfyller alltid följande produktkrav:

Alla våra slutkonsumentprodukter med beteckningen easy2use2 uppfyller alltid följande produktkrav: TCnano Technologies TCnano-teknologi TCnano Technologies arbetar uteslutande med kemisk nanoteknologi. Vi använder oss av de senaste kunskaperna om nanomaterial och kombinerar dem med organisk och oorganisk

Läs mer

INSTRUKTION EUROTEC OMVÄND OSMOS FÖR DEMINERALISERING AV VATTEN SERIE L4-2-UP VÄGGMONTERAD FIGURFÖRTECKNING... 2

INSTRUKTION EUROTEC OMVÄND OSMOS FÖR DEMINERALISERING AV VATTEN SERIE L4-2-UP VÄGGMONTERAD FIGURFÖRTECKNING... 2 VATTENRENING INSTRUKTION EUROTEC OMVÄND OSMOS FÖR DEMINERALISERING AV VATTEN SERIE L4-2-UP VÄGGMONTERAD FIGURFÖRTECKNING... 2 KRAV PÅ INSTALLATIONSFÖRHÅLLANDEN... 3 KRAV PÅ FÖRBEHANDLING... 3 ANLÄGGNINGENS

Läs mer

inom avloppsrening - 2 - Rensskärare Centrifugalpump Roterande sil Rensskärare i pumpstation Excenterskruvpump Lobrotorpump

inom avloppsrening - 2 - Rensskärare Centrifugalpump Roterande sil Rensskärare i pumpstation Excenterskruvpump Lobrotorpump Vi håller dina processer igång Inom avloppsrening inom avloppsrening Till samtliga steg i avloppsreningsprocessen, från filtrering till finfördelning, pumpning och dosering, erbjuder AxFlow bland annat

Läs mer

PPU408 HT15. Aluminium. Lars Bark MdH/IDT 2015-12-03

PPU408 HT15. Aluminium. Lars Bark MdH/IDT 2015-12-03 Aluminium 1 1807 1824 1886 - Engelsmannen Humphrey Davy (1778-1829) insåg att metallen måste finnas men lyckades inte framställa den. - Han gav den dock namnet Aluminum. - Den danske vetenskapsmannen H.

Läs mer

Produkthandbok. Betning Betpasta, Spraybetmedel, Badbetvätska, Polermedel, Rengöringsmedel, Teknisk information.

Produkthandbok. Betning Betpasta, Spraybetmedel, Badbetvätska, Polermedel, Rengöringsmedel, Teknisk information. Produkthandbok. Betning Betpasta, Spraybetmedel, Badbetvätska, Polermedel, Rengöringsmedel, Teknisk information. TeroSystem TeroSystem AB Flöjelbergsgatan 16A, 43137 Mölndal www.terosystem.se Tel: 031-3381700

Läs mer

Tilläggsbestämmelser till ABVA

Tilläggsbestämmelser till ABVA Tilläggsbestämmelser till ABVA Krav på avloppsvattnets kvalitet vid utsläpp från industrier och andra verksamheter till Kalmar Vatten AB:s allmänna avloppsanläggningar. Fastställt av Kalmar Vattens styrelse

Läs mer

Drift och underhållsblad för Haddock 600

Drift och underhållsblad för Haddock 600 Drift och underhållsblad för Haddock 600 1 2 Innehållsförteckning Översyn Sid 3 Luftning Sid 3 Kemisk Fällning Sid 3 Filterbyte Sid 3 Filterbyte Fortsättning Sid 4 Tömning, Dränering, Deponi och Slamsugning

Läs mer

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun Aktbilaga 11 BESLUT 1(8) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Maria Nordström Tel 026-171233 maria.nordstrom@x.lst.se Hudik Kraft AB Djupedsverket 824 12 Hudiksvall Tillstånd att installera

Läs mer

BioZone MobiZone III. GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden:

BioZone MobiZone III. GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden: BioZone MobiZone III GENUINE PURE AIR ON-THE-GO Ren Luft Överallt. Användningsområden: BioZone MobiZone III installeras i bilen eller båtar för ren luft i allmänhet eller för att ta bort föroreningar och

Läs mer

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet. Bakgrund Hornasjöns Samfällighetsförening planerar för 37 fastigheter anslutna med ledningsnät till ett gemensamt reningsverk. Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Läs mer

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK KVARNHAGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK För medlemmarna i Kvarnhagens samfällighetsförening om vad vi får och inte får spola ner i våra avlopp. VAD FÅR VI SPOLA NER I VÅRT AVLOPP - vad

Läs mer

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan Page 1 of 5 Bruks- och underhållsanvisningar för markbädd Markbädd Slamavskiljare Fördelningsbrunn Uppsamlingsrör Uppsamlingsbrunn Markbädd I en markbädd grundar sig reningen på en biologisk process som

Läs mer

Långsamtgående omrörare. En serie med överlägsen prestanda

Långsamtgående omrörare. En serie med överlägsen prestanda Långsamtgående omrörare En serie med överlägsen prestanda 2 Effektivare omrörning och lägre effektförbrukning Dränkbar omrörning Om jetstrålen får utbredas så långt och obehindrat som möjligt leder det

Läs mer

Hur vet du när det är dags att byta filter?

Hur vet du när det är dags att byta filter? Hur vet du när det är dags att byta filter? Grannarna klagar Bilarna på gatan är smutsiga Svart snor när jag snyter mig För dålig utsugningskapacitet D f K lu fa ra en så bi Dags att byta filterslangar

Läs mer

LIMNING OCH NÅTNING AV TEAKDÄCK

LIMNING OCH NÅTNING AV TEAKDÄCK LIMNING OCH NÅTNING AV TEAKDÄCK INSTRUKTIONER FÖR ANVÄNDNING AV SIKA PRODUKTER VERSION 3 Limning och nåtning av teakdäck 1 LIMNING OCH NÅTNING AV TEAKDÄCK 2 Limning och nåtning av teakdäck GENERELL BESKRIVNING

Läs mer

ALLMÄNNA EGENSKAPER ///////////////////////////////////////////////////////////////

ALLMÄNNA EGENSKAPER /////////////////////////////////////////////////////////////// ALLOY 400 UNS N04400, NiCu30Fe, 2.4360 ALLMÄNNA EGENSKAPER /////////////////////////////////////////////////////////////// //// Alloy 400 (UNS benämning N04400) är en nickel-koppar legering med hög mekanisk

Läs mer

FAQ Gullberg & Jansson

FAQ Gullberg & Jansson FAQ Gullberg & Jansson Innehåll Poolvärmepumpar... 3 Allmänt om pooluppvärmning... 3 Inför köp av poolvärmepump... 4 Garanti och service - Poolvärmepumpar... 5 Övrigt... 5 Poolvärmepumpar Allmänt om pooluppvärmning

Läs mer

norclean 118 www.norclean.nu Vakuumåtervinningssystem www.norclean.nu

norclean 118 www.norclean.nu Vakuumåtervinningssystem www.norclean.nu Vakuumåtervinningssystem Denna anläggning är den enda i marknaden, som är helt komplett för blästring och rening av lättblästermedel som PMB, glaskulor och nötskal. Anläggningen består av en blästerapparat

Läs mer

Oljedimavskiljare. Oljedimavskiljare för processer med vattenbaserad emulsion. Oljerökavskiljare avsedda för processer med rak olja.

Oljedimavskiljare. Oljedimavskiljare för processer med vattenbaserad emulsion. Oljerökavskiljare avsedda för processer med rak olja. Oljedimavskiljare Oljedimavskiljare för processer med vattenbaserad emulsion. Oljerökavskiljare avsedda för processer med rak olja. FILTAC Filtac AB grundades 1982 i Göteborg. Allt sedan dess har vi specialiserat

Läs mer

Tillsyn över biltvättsanläggningar i Stockholms stad

Tillsyn över biltvättsanläggningar i Stockholms stad MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ Bilaga 1 SID 1 (6) 2009-09-14 Dnr: 2009-009894-206 Tillsyn över biltvättsanläggningar i Stockholms stad En Rapport från Miljöförvaltningen Mari Yoda September 2009 1 Beskrivning

Läs mer

Vattenkemi är svårt!

Vattenkemi är svårt! Vattenkemi är svårt! Som desinfektionsmedel är klor det vanligaste alternativet. Klor förbrukas kontinuerligt, dels genom påverkan av solen samt oxidation av de partiklar som skall oskadliggöras. Därför

Läs mer

Luftfiltrering. Innovation Tillförlitlighet Effektivitet

Luftfiltrering. Innovation Tillförlitlighet Effektivitet Luftfiltrering Innovation Tillförlitlighet Effektivitet Ni, Ert Företag och Vår Miljö Ingersoll Rand Ingersoll Rands nästa generation tryckluftsfilter presenteras med vår nya mätare som visar när det är

Läs mer

T-26727. Pac2 standard för mikrokapslad gänglåsning Dri-Loc Dimension och provningsspecifikationer

T-26727. Pac2 standard för mikrokapslad gänglåsning Dri-Loc Dimension och provningsspecifikationer Pac2 standard för mikrokapslad gänglåsning Dri-Loc Dimension och provningsspecifikationer Introduktion Denna standard överensstämmer i tillämpliga ej avgränsade delar med DIN 267 del 27 och ISO 10964.

Läs mer

Regeringsuppdrag fosfor Effekterna av Naturvårdsverkets förslag. Lund 20 december 2013 Anders Finnson Svenskt Vatten

Regeringsuppdrag fosfor Effekterna av Naturvårdsverkets förslag. Lund 20 december 2013 Anders Finnson Svenskt Vatten Regeringsuppdrag fosfor Effekterna av Naturvårdsverkets förslag Lund 20 december 2013 Anders Finnson Svenskt Vatten Förslag till etappmål för hållbar återföring av fosfor och andra växtnäringsämnen Kretsloppen

Läs mer

Riktlinjer för tvätt av fordon. Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132

Riktlinjer för tvätt av fordon. Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132 Riktlinjer för tvätt av fordon Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132 Miljö- och hälsoskyddskontoret december 2015 Riktlinjer för tvätt av fordon Fordonstvättens avlopp efter oljeavskiljare

Läs mer

Mekaniserade lösningar med plasmaskärning. Optimera kvalitet, produktivitet och driftskostnader

Mekaniserade lösningar med plasmaskärning. Optimera kvalitet, produktivitet och driftskostnader Mekaniserade lösningar med plasmaskärning Optimera kvalitet, produktivitet och driftskostnader Världsledande inom termisk skärteknologi Sedan 1968 har Hypertherm haft ett enda mål: att minska kostnaderna

Läs mer

Fiskbranschens Vägledning

Fiskbranschens Vägledning TILLVERKNING AV RÖKTA OCH GRAVADE FISKPRODUKTER RÖKTA PRODUKTER INLEDNING I arbetet med att införa kontroller på individuella processteg, ger detta avsnitt om rökta produkter exempel på potentiella faror

Läs mer

CANDOR Sweden AB. n WWW.CANDORSWEDEN.COM

CANDOR Sweden AB. n WWW.CANDORSWEDEN.COM CANDOR Sweden AB n Established in 1946 n Swedish Owned Company by LOTORPGRUPPEN (www.lotorp.com) n Head office in Sweden with subsidiaries in all Nordic countries n 50 employees n ISO 9000 and ISO 14000

Läs mer

AIR COMPRESSORS ROLLAIR

AIR COMPRESSORS ROLLAIR AIR COMPRESSORS ROLLAIR 380-430 - 480 RLR 380-430-480: Tillförlitlighet och effektivitet Under många år har Worthington Creyssensac utvecklat nya produkter och förbättrat deras konstruktion och prestanda

Läs mer

j e u n d e r h å l l O l CJC TM Finfilter

j e u n d e r h å l l O l CJC TM Finfilter CJC TM Lösningar för avskiljning av partiklar, absorbtion av vatten, adsorbtion av oxidationsprodukter och slam från olja Avsedd för: Växellådsoljor Transmissionsoljor Hydrauliska vätskor Varierande smörjoljor

Läs mer

FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM. Mixon Fingerskarvning separat applicering 2400 CL Serie

FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM. Mixon Fingerskarvning separat applicering 2400 CL Serie FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM Mixons fingerskarvningssystem med separat applicering används för olika produkter där trälameller limmas ihop i kortändarna. Detta görs

Läs mer

minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer.

minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer. minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer. 10% av Sveriges befolkning saknar anslutning till ett kommunalt reningsverk. Dessa 10% bidrar till lika

Läs mer

UnoTech. ett beprövat och säkert tätskikt för taket

UnoTech. ett beprövat och säkert tätskikt för taket UnoTech ett beprövat och säkert tätskikt för taket Det miljövänliga taket! Lugn, bara låt det regna och blåsa! Med ledord som robust, stabilt och tryggt har Mataki UnoTech genom åren utvecklats till ett

Läs mer

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn

Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Vattenlaboratoriet vid LaboratorieMedicinskt Centrum Gotland Laboratorieundersökning och bedömning Enskild brunn Sid 1 av 6 Innehållsförteckning: Varför vattenanalys... 2 Definitionen på s.k. enskild brunn

Läs mer

Installation-, drift- och skötselanvisning för Wavin certaro NS oljeavskiljare

Installation-, drift- och skötselanvisning för Wavin certaro NS oljeavskiljare Juli 2013 Installation-, drift- och skötselanvisning för Wavin certaro NS oljeavskiljare Solutions for Essentials Innehållsförteckning 1. Certaro NS avskiljare 1.1. GENERELLT 1.2. HANTERING OCH KONTROLL

Läs mer

ZERUST korrosionsskydd för elektronik och elektronisk utrustning

ZERUST korrosionsskydd för elektronik och elektronisk utrustning ZERUST korrosionsskydd för elektronik och elektronisk utrustning Varför ZERUST? Reducerad produktivitet och fel på elektronisk utrustning är två problem som orsakas av korrosion. Korrosion kan uppstå när

Läs mer

Antikärvpasta. Monteringspasta för svåra förhållanden

Antikärvpasta. Monteringspasta för svåra förhållanden Antikärvpasta Monteringspasta för svåra förhållanden 2 Beprövad partner för monteringslösningar Vi på Henkel är väl medvetna om utmaningarna du ställs inför vid underhåll och reparationer av företagets

Läs mer

Medel för kulturminnesvård, underhåll av fastigheter, inne och ute. Godkända, miljöanpassade och användarvänliga.

Medel för kulturminnesvård, underhåll av fastigheter, inne och ute. Godkända, miljöanpassade och användarvänliga. Tips Medel för kulturminnesvård, underhåll av fastigheter, inne och ute. Godkända, miljöanpassade och användarvänliga. Vad är det för typ av färg på ytan? Alkyd(Latex-gummi, PVC-bas) Tvätta rent med en

Läs mer

CLASSIC KASSETT INSATS BRUKSANVISNING

CLASSIC KASSETT INSATS BRUKSANVISNING CLASSIC KASSETT INSATS BRUKSANVISNING www.heta.dk SE 1 Grattis till din nya Classic kassett insats! Vi är övertygade om att du kommer att få stor nytta och glädje av din investering, särskilt om du följer

Läs mer

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB - www.stenskivor.se Showroom Stockholm Fågelviksvägen 9 6TR - 145 53 - Norsborg Stockholm Showroom Malmö Stenyxegatan 29-213 76 Malmö Telefon

Läs mer

FÖR RENARE VATTEN UTAN KEMIKALIER SECONTITANIUM. Svenshögsvägen 6B 232 38 Arlöv. Tel: 040-43 53 20 E-post: info@secon.se. www.secon.

FÖR RENARE VATTEN UTAN KEMIKALIER SECONTITANIUM. Svenshögsvägen 6B 232 38 Arlöv. Tel: 040-43 53 20 E-post: info@secon.se. www.secon. FÖR RENARE VATTEN UTAN KEMIKALIER SECONTITANIUM Svenshögsvägen 6B 232 38 Arlöv Tel: 040-43 53 20 E-post: info@secon.se www.secon.se 2 SECONTITANIUM SECONTITANIUM Desinfektion av vatten med kemikalier har

Läs mer

Inför ommålning Rengöringsgrad 1 ger Premiumtak med ES 1.

Inför ommålning Rengöringsgrad 1 ger Premiumtak med ES 1. Inför ommålning Rengöringsgrad 1 ger Premiumtak med ES 1. 10 års garanti! Rengöringsgrad 1 ger Premiumtak med ES 1. Och med rätt ytskydd förväntas betydligt längre livslängd på skyddet än så. Minimerad

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer maj 2007 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn LLENTAB Stomstål Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2013-01-10 2 Leverantörsuppgifter

Läs mer

ENVIRONMENT EVOLUTION FOR THE FUTURE

ENVIRONMENT EVOLUTION FOR THE FUTURE ENVIRONMENT EVOLUTION FOR THE FUTURE Hundra procent rent med ledande teknologi WARE N SYSTEMBEHANDLING AV ALLA TYPER AV HET-, KYL- ELLER PROCESSVATTENSYSTEM WAREN INTERNATIONAL 2014 Hundra procent rent

Läs mer

Kundprislista 2015. Bottenfärger och övriga beväxningsskydd

Kundprislista 2015. Bottenfärger och övriga beväxningsskydd Artikel Pris inkl moms Ostkust och Bottenfärg INTERNATIONAL TRILUX HARD AF Hård bottenfärg med koppar för både Ostkust samt bruk. Slip och polerbar. För alla material. Efter grundning kan den även användas

Läs mer

antiphon MPM STOMLJUDSDÄMPANDE LAMINATPLÅT

antiphon MPM STOMLJUDSDÄMPANDE LAMINATPLÅT antiphon MPM STOMLJUDSDÄMPANDE LAMINATPLÅT Spar både vikt och utrymme antiphon MPM uppfyller två funktioner. Det dämpar inte bara stomburet ljud utan den ersätter också befintlig plåt. Det betyder att

Läs mer

Vattenkemi och transportberäkningar vid Hulta Golfklubb 2008

Vattenkemi och transportberäkningar vid Hulta Golfklubb 2008 Vattenkemi och transportberäkningar vid Hulta Golfklubb 2008 Utloppsbäcken från Hulta Golfklubb. Medins Biologi AB Mölnlycke 2009-03-25 Mats Medin Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Inledning...

Läs mer

Sammanfattning. Sida 1 av 7

Sammanfattning. Sida 1 av 7 Sammanfattning Forskning och utveckling, Global Development, är en del av Höganäs AB, moderbolaget, och dess verksamhet bedrivs i separata laboratorie- och experimenthallar. Verksamheten utgörs huvudsakligen

Läs mer

RAKA TRAPPOR FÖR BOSTAD, UTRYMNING & INDUSTRI STÅL

RAKA TRAPPOR FÖR BOSTAD, UTRYMNING & INDUSTRI STÅL RAKA TRAPPOR FÖR BOSTAD, UTRYMNING & INDUSTRI STÅL www.abcsolutions.se Om ABC Solutions HAR DU HÖRT OM OSS? ABC SOLUTIONS Företaget för dig som vill ha en långsiktig produktion- och konstruktionspartner

Läs mer

Maximal slipeffekt Minimal dammutveckling

Maximal slipeffekt Minimal dammutveckling Maximal slipeffekt Minimal dammutveckling Det kompletta sortimentet! DET RENASTE SLIPSYSTEMET HAR BLIVIT ÄNNU BÄTTRE: BÄTTRE ARBETSMILJÖ, HÖGRE PRESTANDA OCH MER KOSTNADSEFFEKTIVT För att ge användarna

Läs mer

Kontroll av amalgamavskiljare. Huddinge 1999

Kontroll av amalgamavskiljare. Huddinge 1999 R nr 19, maj 2000 Kontroll av amalgamavskiljare i Stockholm och Huddinge 1999 Peter Johansson, Stockholm Vatten AB Sammanfattning: Tmls en avsevärd minskning av kvicksilver tillförseln till reningsverken

Läs mer

Balanserad vattenskötsel

Balanserad vattenskötsel Balanserad vattenskötsel för spabad utomhus Activ SPA serien ger dig balanserad vattenskötsel särskilt utvecklad för spabad Det ställs höga krav på rengöring och underhåll av spavatten, och därmed också

Läs mer

Dricksvattenkvalitet och distribution

Dricksvattenkvalitet och distribution Dricksvattenkvalitet och distribution Kemiska och mikrobiologiska aspekter Ann Elfström Broo, Bo Berghult Vad vill konsumenten ha för dricksvatten? Det ska... vara gott och luktfritt vara kallt vara färglöst

Läs mer

OLJEBYTE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL

OLJEBYTE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL OLJEBYTE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL VARFÖR SKA MAN SMÖRJA MOTORN? 1. OLJA Minskar friktion. Begränsar slitage på rörliga delar i motorn (vevaxel, kamaxel ) Möjliggör effektiv kylning av motorn.

Läs mer

NO: KEMI. Årskurs 7 2015-11-20

NO: KEMI. Årskurs 7 2015-11-20 NO: KEMI Årskurs 7 2015-11-20 Diskussionsfråga Diskutera i par (tre om två ej är möjligt) Om inte annat anges av läraren. Lektion 3 Rena ämnen och blandningar Att separera ämnen Ämnen kan förändras Planering

Läs mer

Norrmejeriers biogasanläggning i Umeå

Norrmejeriers biogasanläggning i Umeå Detta är ett av de 12 goda exempel som presenteras i rapporten Biogas ur gödsel, avfall och restprodukter - goda svenska exempel Rapporten i sin helhet återfinns på www.gasforeningen.se. Skriften är en

Läs mer

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover Livsmedelsverkets gränsvärden Enligt Livsmedelsverkets bedömningsgrunder kan ett dricksvatten bedömas som tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. - Bedömningen tjänligt innebär att vattnet kan

Läs mer

Korrosion av rostfria stål Vad säger korrosionsprovningen? 2013-04-17

Korrosion av rostfria stål Vad säger korrosionsprovningen? 2013-04-17 Korrosion av rostfria stål Vad säger korrosionsprovningen? 1 Innehåll Inledning ASTM G 48 ASTM G 36 Allmänkorrosion Slutsatser 2 Inledning 3 Lite jargong CPT = Critical Pitting Temperature = Kritisk gropfrätningstemperatur

Läs mer

Golvskurvatten från bilverkstäder inom Käppalaverkets upptagningsområde

Golvskurvatten från bilverkstäder inom Käppalaverkets upptagningsområde Analysavdelningen Galina Gorodetskaja galina.gorodetskaja@kappala.se Golvskurvatten från bilverkstäder inom Käppalaverkets upptagningsområde - En inventering - Handledare: Christina Vendel 2006-02-20 1

Läs mer

Vi drivs av en enkel filosofi. Med moderna trappor och designade räcken kan man skapa vackrare hem och offentliga miljöer.

Vi drivs av en enkel filosofi. Med moderna trappor och designade räcken kan man skapa vackrare hem och offentliga miljöer. Vi drivs av en enkel filosofi. Med moderna trappor och designade räcken kan man skapa vackrare hem och offentliga miljöer. Efterdragning Den miljö som en trappa är placerad i ändrar sig regelbundet avseende

Läs mer