Hå llbårhetsråpport 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hå llbårhetsråpport 2018"

Transkript

1 Hå llbårhetsråpport 2018 OEM ska verka för en hållbar utveckling vilket innebär att fokus i hållbarhetsarbetet är att skapa en ekonomisk stabilitet med en lönsam tillväxt, minska negativ miljöpåverkan, hålla en hög affärsetik samt att vara en attraktiv och hälsosam arbetsplats. OEMs målsättning är att uppfylla kundernas, leverantörernas, medarbetares, aktieägarnas och samhällets krav och förväntningar på hållbarhet. Hållbarhet är ett tydligt konkurrensmedel inom teknikhandelsmarknaden genom att den bidrar till vidareutveckling av affärsverksamheten med produkter och lösningar som motsvarar eller överträffar kundernas förväntningar. I detta kan kunderna lita på OEMs kunnande och etiska agenda. Inom OEMs etablerade företagskultur drivs affärsverksamheten framåt genom ett decentraliserat ansvar i bolagen kombinerat med stöd från moderbolaget. På samma sätt arbetas det med hållbarhet. Moderbolaget stöttar med kompetensutveckling och tillhandahåller verktyg och processer för till exempel medarbetarundersökningar, leverantörsutvärdering samt kvalitets- och miljöarbete. Medarbetarnas dagliga engagemang gör skillnad och är en förutsättning för OEMs framgång. Det är medarbetarna som driver bolagets konkurrenskraft och bidrar till samhällsutvecklingen. En viktig del i hållbarhetsarbetet är därför att vara en attraktiv arbetsgivare och en arbetsplats där man trivs, utvecklas och känner stolthet för att representera. Hållbarhetsarbetet är ett ständigt pågående arbete och OEM kommer fortsätta att arbeta med leverantörerna, skapa kontinuerliga förbättringar inom OEM och arbeta på att överträffa kundernas förväntningar på produkter och lösningar. Hållbarhetsrapporten omfattar samtliga bolag inom OEM koncernen och är upprättad enligt de lagstadgade krav som återfinns enligt ÅRL 6 kap. 12. Styrelsen har godkänt hållbarhetsrapporten för utfärdande. 1(12)

2 Affärsmodell OEM är en av Europas ledande teknikhandelskoncerner. Företaget är en länk mellan sina kunder och ledande tillverkare av komponenter och system för industriella applikationer. OEM tillför värde till kunderna genom att erbjuda ett brett och djupt sortiment tillsammans med stor teknisk produktkompetens och applikationskunskap. Med sin djupa kunskap och långa erfarenhet av olika applikationer kan OEM bistå i kundernas utvecklingsarbete och optimera ingående komponenter i deras produkter, och genom förädling och sammansättning av standardprodukter till komplexa kundspecifika lösningar effektivisera deras processer. STRATEGIER OEM har definierat fem strategiska områden som är viktiga för företagets möjligheter att fortsätta utvecklas framgångsrikt och nå sina finansiella mål. Tillväxt OEM ska skapa tillväxt genom att växa organiskt, genom förvärv och genom geografisk expansion. Dessa tre delar ska generera en sammantagen tillväxt som möter tillväxtmålet. 1) Organisk tillväxt Organisk tillväxt är prioriterat inom OEM. Den organiska tillväxten sker genom att OEM ökar sina marknadsandelar och breddar det sortiment företaget erbjuder sina kunder. Där OEM är väletablerat 2(12)

3 förväntas verksamheterna ha en tillväxt som överstiger den underliggande marknadstillväxten. På marknader där OEM ännu inte nått en position bland de fem största aktörerna är ambitionen att tillväxten ska vara väsentligt högre. 2) Förvärv Företagsförvärv är en grundläggande del i OEMs arbete med att utveckla verksamheten. OEM förvärvar företag och produktsortiment som stärker OEMs marknadsposition inom befintligt produktområde på befintlig marknad, samt av företag som tillför ett helt nytt sortiment alternativt ger OEM tillgång till en ny geografisk marknad. 3) Geografisk expansion Geografisk expansion till nya marknader ska ske när det finns goda förutsättningar för OEM att bli en betydande aktör genom att representera ett flertal av företagets leverantörer. Sortiment OEM ska erbjuda ett produktsortiment som består av industriella komponenter och system från ledande leverantörer. Sortimentet anpassas till de lokala marknader där OEM har verksamhet. Kontinuerlig utveckling av sortimentet är centralt för OEM ett arbete som görs tillsammans med befintliga och nya leverantörer. Varje lokal marknadsorganisation har också till uppgift att söka efter nya produkter för att ytterligare öka konkurrenskraften i erbjudandet. Marknadsbearbetning OEM ska ha en stark marknadsbearbetning som i huvudsak baseras på personlig försäljning och webbaserad marknadsföring. Det personliga mötet är avgörande för att förstå kundens behov samtidigt som det ger möjlighet att erbjuda OEMs erfarenhet och tekniska kompetens. Den personliga försäljningen stöds av digital och tryckt marknadskommunikation. Logistik OEM ska utveckla kostnadseffektiva logistiklösningar som levererar hög kundservice och kvalitet. Totalt finns det 15 logistikenheter inom koncernen. Varje enhet anpassar sortimentet efter verksamhet och arbetar för att samordna lagerhållningen med andra lager. I anslutning till många av OEMs logistikenheter finns förädlingsenheter som på ett effektivt sätt gör kundunika anpassningar och montage av produkter. Medarbetare och ledare Samtliga verksamheter ska präglas av en familjär kultur med fokus på affärsmannaskap. OEM ska ge medarbetarna möjlighet att utvecklas inom företaget med hänsyn taget till verksamhetens mål och strategier samt medarbetarnas ambitioner. Rekryterings- och medarbetarstrategin ska leda till att en betydande del av ledarrekryteringen sker internt. 3(12)

4 Uppförandekod Sedan 2013 har OEM en övergripande uppförandekod som gäller i koncernens alla bolag. Syftet med uppförandekoden är att koncernens bolag ska ha en gemensam plattform för CSR-relaterade (CSR= Corporate Social Responsibility) aktiviteter och att utveckling av OEMs ansvarstagande inom miljö-, etik- och samhällsfrågor sker på ett likartat sätt. Ett tydligt ansvarstagande stärker såväl konkurrenskraften som ställningen som en attraktiv arbetsgivare, samtidigt som det främjar en sund affärskultur. OEMs uppförandekod bygger på de 10 principer som tagits fram inom ramen för FN:s Global Compact. Uppförandekoden behandlar mänskliga rättigheter, arbetsrättsliga frågor, miljö och antikorruption. Dessa områden omfattar de väsentliga delar av det ansvarstagande som är naturligt att ta för koncernens samtliga bolag. De grundläggande principerna i uppförandekoden är: Mänskliga rättigheter 1. OEM stödjer och respekterar skydd för internationella mänskliga rättigheter. 2. OEM ska inte vara delaktig i brott mot mänskliga rättigheter. Arbetsrätt 3. OEM upprätthåller föreningsfrihet i enlighet med lokal lagstiftning och alla medarbetare är fria att starta eller delta i facklig verksamhet. OEM erkänner rätten till kollektiva förhandlingar avseende anställningsvillkor. 4. Alla former av tvångsarbete är förbjudet och medarbetare har rätt att avbryta sin anställning enligt lokal lagstiftning eller anställningsavtal. 5. OEM tar avstånd från alla typer av barnarbete. Ingen person under 15 år ska anställas och vid särskilt krävande uppgifter krävs att personen är minst 18 år. 6. All diskriminering, oavsett etnicitet, hudfärg, kön, religion, politisk åsikt, nationell härkomst, socialt ursprung, ålder, funktionshinder, HIV/AIDS status, medlemskap i fackförening, och sexuell läggning, ska undvikas vid anställning eller yrkesutövning. Fysiska eller psykiska trakasserier är strängt förbjudna. Miljö 7. OEM stödjer försiktighetsprincipen gällande miljörisker: Där det finns hot om allvarlig eller oåterkallelig skada, får brist på fullständig vetenskaplig säkerhet inte användas som ett skäl för att skjuta upp kostnadseffektiva åtgärder för att förhindra miljöförstöring. 8. Innovativa lösningar som innebär minskad miljöbelastning uppmuntras och OEM tar aktivt initiativ för att främja större miljömässigt ansvarstagande. 9. OEM uppmuntrar utveckling och spridning av miljövänlig teknik. Hållbar utveckling är ett nyckelord och OEM arbetar med miljöfrågor utifrån ett förebyggande perspektiv. Anti-korruption 10. OEM arbetar mot korruption i alla dess former, inklusive utpressning och bestickning, samt med att proaktivt utveckla strategier och konkreta program för att ta itu med korruption såväl internt som i koncernens försörjningskedjor. 4(12)

5 Aktiviteter inom CSR-området Sedan den gemensamma uppförandekoden infördes 2013 har alla koncernens bolag årligen genomfört minst tre CSR-relaterade aktiviteter som följts upp i styrelser och ledningsgrupper. Aktiviteterna har genomförts inom olika områden och många av dem handlade om upprättande av policyer eller utbildning av medarbetare. Ett stort antal aktiviteter har genomförts och arbetet kommer fortsättningsvis att fortgå på liknande sätt, med fokus på konkreta uppföljningsbara aktiviteter i alla koncernens bolag. 5(12)

6 Fokus kring hållbarhetsarbetet Strategi och styrning Hållbarhet är en viktig del av vår strategi och målet är att hänsyn till hållbarhet tas i samtliga strategiska beslut som fattas inom organisationen. OEMs hållbarhetsarbete styrs i första hand av vår uppförandekod, se ovan. OEMs styrelse, genom koncernledningen, är ytterst ansvarig för koncernens hållbarhetsarbete. Koncernledningen beslutar om långsiktigt övergripande mål inom viktiga områden. Dessa kompletteras med att respektive affärsområde och dotterbolag tar fram mål och handlingsplaner. Koncernens operativa hållbarhetsarbete drivs, i enlighet med den väletablerade företagskulturen, genom ett decentraliserat ansvar i koncernens bolag. OEM detaljstyr inte bolagen men utövar ett aktivt ägarskap genom styrelsearbete och uppföljning. Intressenter Vårt hållbarhetsarbete påverkas av ett antal intressenter (kunder, leverantörer, medarbetare, ägare och samhället) som ställer krav och har förväntningar på OEM. Intressenter är grupper i bolagets närhet som direkt eller indirekt påverkar eller påverkas av verksamheten. Det är viktigt att det finns en öppen dialog som är ständigt pågående med dessa då detta bidrar till fokuseringen av hållbarhetsarbetet. INTRESSENTGRUPP VIKTIGA FRÅGOR INOM HÅLLBARHET DIALOG OCH SAMARBETE KUNDER Kundnöjdhet, affärsetik, Dotterbolagen har nära dialog via personliga möten. hänsyn till miljöpåverkan Information lämnas via dotterbolagen och hemsida. Kundundersökningar. LEVERANTÖRER Affärsetik, sortimentsutveckling, kundnöjdhet Dotterbolagen har nära samarbete och dialog. Leverantörsutvärderingar genomförs. MEDARBETARE God arbetsmiljö, kompetensutveckling, Årliga utvecklingssamtal, utbildningar för kompetensattraktiva och konkurrenskraftiga villkor utveckling och regelbundna medarbetarundersökningar, Dialog sker bl.a via chefer, intranät och mailutskick. ÄGARE Omsättning- och resultatutveckling, Årsredovisning, delårsrapporter, analytiker-och avkastning, affärsetik investerarträffar, hemsida samt årsstämma. SAMHÄLLE Affärsetik, hänsyn till miljöpåverkan Dotterbolagen samarbetar med närsamhällen vad gäller närmiljön. Dialog med myndigheter vad rör arbetsmiljö, miljö och produktansvar. Certifieringsorgan för ISO etc. Baserat på OEMs affärsmodell och koncernens ständigt pågående dialog med ovan intressenter om vilka som är koncernens mest väsentliga hållbarhetsfrågor har följande fokus- och riskområden identifierats som av största betydelse för såväl OEM som koncernens intressenter. Miljömässigt ansvarstagande Miljöpåverkan från koncernens produkter, produkt- och persontransporter samt uppvärmning av lokaler. Exempel på risker: Inköp och försäljning av produkter som eventuellt innehåller miljöfarliga ämnen, användande av miljöfarligt förpackningsmaterial vid paketering, transporter både avseende produkter och persontransporter. Ekonomiskt och etiskt ansvarstagande Ekonomisk stabilitet och styrka är en grundförutsättning för att kunna investera i hållbar affärsutveckling. Säkerställa ansvarsfullt företagande som representerar mänskliga rättigheter och motverkar korruption. Exempel på risker: Verksamheten slutar utvecklas vilket påverkar den ekonomiska stabiliteten och styrkan. Avsteg från koncernens Code of Conduct (uppförandekod) som innebär brott mot mänskliga 6(12)

7 rättigheter i koncernens eller leverantörernas verksamhet. Erbjudande om eller emottagande av mutor eller annan form av otillbörlig betalning i syfte att förmå någon att agera i strid mot föreskrivna åligganden. Socialt ansvarstagande Att som en ansvarsfull arbetsgivare kunna erbjuda medarbetarna kompetensutveckling, en sund arbetsmiljö och god hälsa och säkerhet samt motverka diskriminering och trakasserier i verksamheten. Exempel på risker: Arbetsmiljörisker (som kan utgöra fara för medarbetares liv och hälsa). Alla typer av diskriminering, trakasserier, övergrepp eller hot på arbetsplatsen. Andra förhållanden som inte bidrar till en trygg och trivsam arbetsmiljö för medarbetarna. OEMs förbyggande arbete, riktlinjer samt mål och utfall inom respektive område redovisas nedan. Miljömässigt ansvarstagande Miljörelaterade frågor är ett område som berörs inom OEMs uppförandekod. Koden uppmanar till aktiviteter som leder till ett utvecklat miljömässigt ansvarstagande och förebyggande åtgärder för att prioritera miljövänliga lösningar. De områden hos OEM som har störst miljöpåverkan är produkter, transporter, resor, användning av förpackningsmaterial och uppvärmning av lokaler. Dessa områden har varit i fokus sedan många år och OEM strävar efter att minimera påverkan på miljön så långt det är tekniskt möjligt, företagsekonomiskt rimligt och miljömässigt motiverat. Flera av koncernens verksamheter är kvalitets- och miljöcertifierade enligt ISO 9001 och ISO Koncernen fortsätter arbetet med att söka och tillhandahålla produkter och lösningar till kunderna som är klimatsmarta och av hög kvalitet vilka bidrar till att driva en hållbar utveckling och minskad miljöpåverkan. OEMs höga produktkompetens ger goda möjligheter att påverka kundens val av komponent utifrån ett miljöperspektiv. Genom leverantörsutvärderingar är vår målsättning att få en god överblick hur leverantörerna arbetar med att driva en hållbar utveckling. Koncernens logistikarbete är i allra högsta grad ett hållbarhetsarbete. Genom att optimera hanteringen av lagret skapas mindre förbrukning och bättre tillgänglighet för kunden samt mindre lyft och hantering av alla inblandade. Verksamheterna arbetar kontinuerligt med att optimera förhållandet mellan in- och utleveranser så att rätt kvantitet köps in. Det minskar både transporter och förbrukning av förpackningsmaterial. Inom området transporter finns ett pågående projekt där viss del av transporter övervägs att flyttas från landsväg till järnväg. Med totalt cirka 900 medarbetare på ett antal marknader har koncernen även en direkt miljöpåverkan vid val av tjänstebilar och koldioxidutsläpp från de samma. Målsättningen är att eftersträva en årlig minskning av koldioxidutsläpp genom val av tjänstebilar och att det är möjligt att ersätta distansmöten med videomöten. För att kompensera koldioxidutsläppen genom ekonomiskt bidrag har koncernens största dotterbolag beräknat påverkan från tjänstebilar och valt att ingå ett samarbetsavtal med Insamlingsstiftelsen Vi planterar träd. Koncernen fortsätter med arbetet att minska miljöpåverkan från egna rörelsefastigheter och andra lokaler. Exempel på åtgärder som genomförts på OEMs egna rörelsefastigheter i Tranås är byte till ledbelysning i ca 90 % av kontors- och allmänutrymmen, snabbportar har installerats på lager för att förhindra kallras, värmepumpsanläggningsbyte till en heltäckningslösning (ca 30 % lägre 7(12)

8 energiåtgång) på fastighet, uppgradering ventilationsaggregat från remstyrt till frekvensstyrt på två fastigheter (ca 50 % lägre energiåtgång samt bättre arbetsmiljö). Målsättningen är att från år till år hitta energibesparande områden så att energiförbrukningen minskar. Ekonomiskt och etiskt ansvarstagande OEMs uppförandekod, Code of Conduct, omfattar samtliga verksamheter och medarbetare i koncernen och betonar vikten av att bland annat alltid uppträda etiskt korrekt och respektera människors rättigheter. Uppförandekoden ställer även krav på leverantörerna. Dessa ska bland annat skriftligen bekräfta att de agerar inom ramen för respektive lands lagar, motverkar korruption samt att de i övrigt lever upp till intentionerna i uppförandekoden, exempelvis genom att erbjuda sina anställda en säker och sund arbetsmiljö och att barnarbete inte förekommer. Målsättning är att öka andelen leverantörer som skriftligt bekräftar uppförandekoden. Leverantörsutvärderingar genomförs löpande. Koncernen accepterar inte korruption, mutor eller andra illojala konkurrensbegränsande åtgärder och samtliga sådana händelser ska rapporteras. OEM koncernen stödjer och respekterar skyddet för mänskliga rättigheter och arbetar för att medverkan till brott mot mänskliga rättigheter inte förekommer. OEM har under 2018 bidragit ekonomiskt till FN-förbundets Flickaprojekt som stärker flickors rättigheter och motverkar barnäktenskap och könsstympning i Etiopien. Genom stödet får flickor utbildning och kunskap om sina mänskliga rättigheter. Då koncernen strävar efter ett öppet företagsklimat med hög affärsetik och där bland annat medarbetare har en nyckelroll för att fånga upp eventuella avvikelser från koncernens värderingar och affärsetiska riktlinjer har OEM en webbaserad visselblåsarfunktion. Där ges varje medarbetare möjlighet att såväl öppet som anonymt rapportera in alla typer av misstankar om oegentligheter, vilket är viktigt för att främja hög affärsetik. Mottagare av visselblåsarfunktionen är revisionskommitténs ordförande. Under 2018 har det inte varit några ärenden som varit aktuella för vidare utredning. Ekonomisk stabilitet och styrka är en grundförutsättning för att kunna investera i hållbar affärsutveckling. I en värld som kontinuerligt förändras måste verksamheten ständigt utvecklas. OEMs övergripande vision är att vara en ledande teknikhandelskoncern, inom industriella komponenter och system, på utvalda marknader i norra, centrala och östra Centraleuropa. OEM ska erbjuda ett brett och djupt sortiment av industriella komponenter från ledande leverantörer och genom en väl utvecklad lokal marknadsorganisation och effektiv logistik utgöra ett bättre alternativ än att leverantörerna etablerar egna säljbolag. OEM bidrar också med hög kunskap och service. Allt ovan skapar en långsiktig samarbetspartner för kunder och leverantörer vilket i sin tur kan sammanfattas i lönsamhet, tillväxt och utveckling. Den ekonomiska utvecklingen kan bland annat följas i årsredovisningen. 8(12)

9 Socialt ansvarstagande OEM koncernens målsättning är att uppfattas som en attraktiv arbetsgivare av nuvarande, potentiella och före detta medarbetare. Det kräver att alla åtgärder inom medarbetarområdet präglas av en professionell attityd och av tydliga riktlinjer för såväl chefer som medarbetare. Målsättning är att samtliga medarbetare årligen ska ha ett medarbetarsamtal kring utveckling, arbetssituation, arbetsmiljö, eventuell diskriminering, jämställdhet, hälsa och säkerhet etc. Under 2018 hade > 90 % av medarbetarna ett medarbetarsamtal. Två av OEMs stora konkurrensfördelar är medarbetarnas kompetens och engagemang. I en allt mer konkurrensutsatt marknad där i många fall produkterna blir mer och mer lika blir det medarbetarnas engagemang som ofta gör skillnad. Medarbetarnas höga kompetens bygger på hög teknikkunskap kombinerat med tydligt säljfokus. OEMs produktspecialister och säljare är nyckelpersoner i relationerna med tillverkare och kunder. Deras kunskap och engagemang bygger långsiktiga förtroendefulla förbindelser i enlighet med OEMs affärsmodell. Att utveckla mervärden och effektiva interna processer som i många fall anpassas till den allt mer digitaliserade värden blir allt viktigare. Medarbetarna är garantin för att OEM på både lång och kort sikt kan behålla positionen som en av Europas ledande teknikhandelskoncerner. Personlig utveckling mot tydliga mål Medarbetare som ständigt utvecklas och har en långsiktighet i kombination med en kontinuerlig påfyllning av unga talanger är viktigt för OEMs långsiktiga konkurrenskraft. OEM arbetar därför ständigt med att utveckla sin attraktionskraft som arbetsgivare både för befintliga och framtida medarbetare. OEM uppmuntrar alla medarbetares utveckling på flera olika sätt. En av de viktigaste aktiviteterna är att arbeta med individuella utvecklingsplaner. Planerna bygger på att kombinera verksamhetens mål med individens ambitioner och utifrån detta löpande arbeta för att utveckla alla medarbetare. Innehållet i de individuella utvecklingsplanerna diskuteras på årliga utvecklingssamtal där man går igenom genomförda aktiviteter och fastställer kommande års utvecklingsplan. Kompetensutveckling ingår som en del i den personliga utvecklingen och medarbetarnas kunskaper förstärks löpande inom bland annat försäljning, teknik, ekonomi och IT. Välutbildade säljare OEM har alltid haft utveckling av säljkåren som ett fokusområde. Säljarna ska ha hög produktkompetens, ta ett stort affärsansvar och arbeta nära kunderna. På så sätt kan de självständigt driva säljarbetet framåt och leva upp till OEMs höga ambitioner avseende säljarnas förmåga att identifiera nya affärsmöjligheter och ge kunden marknadens bästa service. För att säljarna ska uppfylla de höga kraven finns utbildningspaket som sträcker sig över flera år. Nyrekryterade säljare utbildas genom interna och externa kurser i syfte att ge personlig utveckling och skapa en effektiv metodik i säljarbetet. Med en gedigen säljbakgrund öppnas också dörrar till andra tjänster inom OEM som till exempel säljchef eller affärsområdeschef. Karriärsutveckling uppmuntras Alla medarbetare på OEM uppmuntras att påverka sin egen karriär genom att vara nyfikna, kreativa och målinriktade. De flesta ledare rekryteras internt och stor kraft läggs på att identifiera och utveckla personer med ledaregenskaper som kan bli framtidens ledare, både lokalt och centralt. Karriärutvecklingen genomförs i huvudsak inom respektive bolag. Det kompletteras med centrala 9(12)

10 initiativ, exempelvis koncerngemensamma talangutvecklingsprogram, som syftar till att både stärka kompetens och bygga nätverk mellan medarbetarna. Erfarenhet av säljarbete eller av arbete inom produktorganisationen värderas högt i karriärutvecklingen och bolaget uppmuntrar till rörlighet mellan de olika verksamheterna och länderna. Ledarkulturen inom OEM bygger på starka team och tydliga mål. Varje chef bygger sina team och sätter tydliga individuella mål för sina medarbetare. Unga medarbetare stärker organisationen Organisationen förstärks kontinuerligt med unga medarbetare som har ett intresse för teknik och försäljning. Tack vare välutvecklade introduktionsprogram och individuella utvecklingsplaner kommer de nyanställda snabbt in i sina arbetsuppgifter och får växa in i en successivt mer ansvarsfull position. Genom ett centralt koordinerat traineeprogram introduceras regelbundet nya medarbetare som har en färsk akademisk examen inom teknik eller ekonomi och en potential att ta ledaransvar i framtiden. OEM samarbetar dessutom med flera olika utbildningsverksamheter, bland annat genom att erbjuda praktikplatser och handledning av examensarbeten. Detta är ett sätt att underlätta framtida rekrytering och samtidigt sprida kunskap om OEMs verksamhet. Strävan efter jämställdhet På OEM har alla lika stora möjligheter utifrån sin kvalifikation för arbetet, oberoende av religion, etnicitet, nationalitet, kön, ålder, handikapp eller sexuell läggning. Som en del i OEMs löpande CSRarbete genomför flertalet av koncernens bolag fördjupade aktiviteter inom jämställdhetsområdet, bland annat genom att utbilda medarbetare och utveckla styrdokument. Jämställdhet i fråga om könsfördelning är en utmaning inom koncernen då det traditionellt arbetar fler män än kvinnor med teknikhandel. Koncernens bolag arbetar aktivt med att på olika sätt över tid främja större jämvikt i könsfördelningen på alla nivåer i organisationen. Välbefinnande är en kärnfråga Medarbetarnas välbefinnande har varit en kärnfråga under alla år som OEM verkat. Trivsel och hälsa är nödvändigt för att kunna prestera och utvecklas både individuellt och i grupp. OEM satsar på att skapa en trevlig, trygg och säker arbetsmiljö samtidigt som företaget uppmuntrar en hälsosam livsstil genom stöd till motionsaktiviteter och förebyggande hälsovård. Aktiviteter för att skapa bra sammanhållning och förbättra gruppdynamiken genomförs ofta som en del i konferenser eller arbetsplatsträffar. Medarbetarundersökningar För att följa upp det långsiktiga och strategiska personalutvecklingsarbetet genomförs kontinuerliga medarbetarundersökningar. Medarbetarundersökningarna omfattar grundläggande arbetsförhållanden, hälsa och arbetsmiljö, motivation och drivkraft samt nöjd medarbetare. Vid senast genomförd undersökning 2018 var svarsfrekvensen 97 % av koncernens medarbetare och koncernen hade sammanslaget samtliga bolag ett Nöjd Medarbetarindex på 4,1 i en skala där 5,0 är maximalt och där huvudparten av bolagen låg mellan 3,9 och 4,2 vilket kan anses som relativt nöjda medarbetare. Vid motsvarande undersökning 2016 var Nöjd Medarbetarindex 4,0. Detta återspeglas också att många medarbetare arbetar länge i bolagen. Medarbetarundersökningarna avrapporteras och behandlas på styrelsemöten i respektive bolag. På så sätt identifieras OEMs styrkor och svagheter som arbetsgivare. Målet är att fortsätta genomföra medarbetarundersökningar 10(12)

11 regelbundet för att kunna kartlägga förändringar och implementera förbättringsåtgärder och därigenom fortsätta höja Nöjd Medarbetarindex. Fakta medarbetare Åldersfördelning (antal/ålder) Genomsnittsåldern på en medarbetare inom OEM är ca 40 år. Anställningstid (antal/år) OEM strävar efter att medarbetare ska trivas och utvecklas så att nyckelkompetenser stannar kvar och att OEM ses som en attraktiv arbetsgivare vid nyrekryteringar av talanger. Under 2018 var den totala personalomsättningen 14 %. Personalomsättningen har ökat med 1 % och en orsak kan vara den goda konjunkturen som gör arbetsmarknaden mer rörlig men det som är viktigt för OEM är att medarbetare trivs och känner att de utvecklas. Målsättningen är att fånga detta i de enskilda medarbetarsamtalen. Könsfördelning Under 2018 var andelen kvinnor 18 % vilket var oförändrat jämfört med Teknikhandelsbranschen har historiskt sett varit, och är fortfarande, mansdominerad. OEM strävar efter att öka jämställdheten i verksamheten genom att i ökad grad söka kvinnor till mansdominerande befattningar. Sjukfrånvaro Under 2018 var sjukfrånvaron i genomsnitt 7 dagar per person. Hälsan är viktig för att kunna prestera och utvecklas både individuellt och i grupp. Målet är att ingen ska drabbas av fysisk eller psykisk 11(12)

12 ohälsa på grund av sin arbetssituation. OEM uppmuntrar en hälsosam livsstil genom stöd till motionsaktiviteter och förebyggande hälsovård. Anti-korruption Affärsetik står högt på agendan och är en fråga som kontinuerligt behandlas i olika forum inom bolagen. CSR/affärsetik var en viktig punkt på koncernens ledarkonferens under året. Riktlinjer gällande anti-korruption regleras i uppförandekod respektive uppförandekod för leverantörer. OEM har en uttalad nolltolerans mot korruption och accepterar inte mutor eller illojala konkurrensbegränsande åtgärder. Anti-korruption är en genomgående CSR aktivitet i samtliga koncernens bolag under 2019 för att säkerställa kunskap om denna och vilka vägar en medarbetare ska använda för att rapportera misstanke om detta. Arbetsrätt Samtliga våra bolag och leverantörer måste, i enlighet med vår uppförandekod, minst uppfylla minimikraven i nationell lagstiftning vad gäller arbetsrätt. OEM har en nolltolerans mot tvångsarbete och arbetar aktivt för att försäkra sig om att inga regelbrott finns inom våra verksamheter eller vår värdekedja. VÅR ROLL I SAMHÄLLET OEM tar ett ansvarstagande även på samhällsnivå. Bolagen inom OEM har en stark lokal förankring och verksamheterna finns ofta på mindre orter. Bolagen bidrar till att stärka de samhällen de verkar igenom ett livskraftigt och långsiktigt företagande. Bolagen strävar efter att rekrytera nya medarbetare lokalt och erbjuda arbetstillfällen till unga. Genom en aktiv och konstruktiv dialog med det lokala samhället vill bolagen skapa förutsättning för att växa lokalt. Skatter Genom arbetsgivaravgifter och skatter bidrar koncernen till vår gemensamma välfärd. I samtliga länder där verksamhet bedrivs ska respektive lands skattelagar och skatteregler följas. 12(12)

Affärsmodell STRATEGIER Tillväxt

Affärsmodell STRATEGIER Tillväxt Hå llbårhetsråpport OEM ska verka för en hållbar utveckling vilket innebär hänsyn till långsiktiga miljöaspekter samt balans mellan sociala och ekonomiska krav. OEMs målsättning är att uppfylla kundernas,

Läs mer

Hållbarhetsrapport Mitel Sweden AB 2017

Hållbarhetsrapport Mitel Sweden AB 2017 Hållbarhetsrapport Mitel Sweden AB 2017 Innehåll Hållbarhetsrapport 1 Affärsmodell 2 Fokus kring hållbarhet 2 Miljö-, Etik-, och samhällsfrågor 3 Uppförandekod 3 Miljömässigt ansvarstagande 4 Systematiskt

Läs mer

Vår uppförandekod. (Code of Conduct)

Vår uppförandekod. (Code of Conduct) Vår uppförandekod (Code of Conduct) 2012 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder gentemot omvärlden

Läs mer

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy Verksamhetspolicy Datum: 2018-03-27 Version: 01 Verksamhetspolicy Scandi Bulk ABs främsta ledord är att alltid vara en pålitlig partner. Vi ska alltid uppfylla de relevanta krav som ställs på oss. Det

Läs mer

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct)

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct) Mekonomen Groups uppförandekod (Code of Conduct) 2014 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen Group som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder

Läs mer

OM HÅLLBARHETSRAPPORTEN 2018/19

OM HÅLLBARHETSRAPPORTEN 2018/19 OM EN 2018/19 Momentum Group har upprättat bolagets hållbarhetsrapport för räkenskapsåret 2018/19 vilken omfattar moderbolaget Momentum Group AB (publ), organisationsnummer 559072-1352, och samtliga av

Läs mer

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy Bilaga till Q0308, utgåva 1 Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy UTGÅVA 1, 2019 ERAB (ENTREPRENADREPARATIONER I ÖREBRO AB ORG. NR: 556476-2424) BESÖKS 0 Uppförandekod Kort version Inledning ERAB

Läs mer

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct)

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct) Mekonomen Groups uppförandekod (Code of Conduct) 2014 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen Group som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder

Läs mer

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida.

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida. Vår uppförandekod IVL:s uppförandekod Allmänt IVL Svenska Miljöinstitutet AB (IVL) åtnjuter högt anseende som ett ansvarstagande företag. Det bygger på integritet och affärsverksamhet som är konsekvent

Läs mer

Infranords uppförandekod

Infranords uppförandekod Uppförandekod Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartners, arbetsgivare och samhällsaktör. Uppförandekoden har beslutats av Infranords styrelse och

Läs mer

Infranord AB Box Solna Tel

Infranord AB Box Solna Tel Uppförandekod Infranord AB Box 1803 171 21 Solna Tel 010-121 10 00 www.infranord.se Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare och samhällsaktör.

Läs mer

Sinfras interna uppförandekod

Sinfras interna uppförandekod Sid: 1 s interna uppförandekod Verksamhetsidé är en inköpscentral som på uppdrag av medlemmarna sluter ramavtal i enlighet med Lag om Upphandling inom försörjningssektorn (LUF 2016:1146). Syftet är att

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

Erteco Rubber & Plastics AB. Uppförandekod - Code of Conduct

Erteco Rubber & Plastics AB. Uppförandekod - Code of Conduct Erteco Rubber & Plastics AB Uppförandekod - Code of Conduct Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Värderingar och affärsprinciper... 3 3. Medarbetare... 4 4. Marknad, kunder och leverantörer... 4 5.

Läs mer

Semcon Code of Conduct

Semcon Code of Conduct Semcon Code of Conduct Du håller nu i Semcons Code of Conduct som handlar om våra koncerngemensamma regler och förhållningssätt. Semcons mål är att skapa mervärde för sina intressenter och bygga relationer

Läs mer

Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER

Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER Uppförandekod FÖR JÄMTKRAFT AB OCH FÖRETAGETS LEVERANTÖRER Inledande ord Jämtkraft är ett ansvarsfullt företag, som tar ansvar för den påverkan som verksamheten faktiskt innebär. Vi är medvetna om att

Läs mer

MEDARBETARE VÅR VIKTIGASTE RESURS ADDTECHS CODE OF CONDUCT MEDARBETARE

MEDARBETARE VÅR VIKTIGASTE RESURS ADDTECHS CODE OF CONDUCT MEDARBETARE MEDARBETARE VÅR VIKTIGASTE RESURS Det är våra medarbetare som gör Addtech. De är vår absolut främsta resurs. Ansvar och frihet är två av Addtechs kärnvärden och sammanfattas som "Frihet under ansvar",

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA. DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1

UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA. DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1 UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1 UPPFÖRANDEKOD FÖR DIÖS ANSTÄLLDA För att skapa långsiktiga värden för ägare, hyresgäster, medarbetare, samarbetspartners och samhälle

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

Version 2.0, 2013-09-24. Uppförandekod. (Code of Conduct)

Version 2.0, 2013-09-24. Uppförandekod. (Code of Conduct) Version 2.0, 2013-09-24 Uppförandekod (Code of Conduct) Uppförandekod Kalix Tele24 tillhandahåller telefonister till företag, myndigheter och organisationer inom ett mycket stort spektra av verksamheter.

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS

UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS 1. Inledning För oss på Martinsons är det naturligt att gå i utvecklingens första led. Vi är en föregångare inom det industriella

Läs mer

RZ Gruppens Uppförandekod

RZ Gruppens Uppförandekod RZ Gruppens Uppförandekod Allmänt För att RZ Koncernen skall åtnjuta ett högt anseende som ett ansvarstagande Företagsgrupp, måste gruppens arbeten konsekvent bygga sin affärsverksamhet på integritet och

Läs mer

Uppförandekod för personal på Rala

Uppförandekod för personal på Rala Dokument: Version 1.0 Code of Conduct för personal på Rala Rala AB Styrelsen beslut December 2013 Innehåll Innehåll... 2 Introduktion... 3... 3 Våra affärsprinciper... 3 Respekt för mänskliga rättigheter...

Läs mer

Sinfras interna uppförandekod:

Sinfras interna uppförandekod: Sid: 1 08-52509940 s interna uppförandekod: Fastställd 20140603 Verksamhetsidé är en inköpscentral som på uppdrag av medlemmarna sluter ramavtal i enlighet med Lag om Upphandling inom försörjningssektorn

Läs mer

Antagen av Stena Metallkoncernens styrelse Stena Metallkoncernens uppförandekod

Antagen av Stena Metallkoncernens styrelse Stena Metallkoncernens uppförandekod Antagen av Stena Metallkoncernens styrelse 2012-02-22 Stena Metallkoncernens uppförandekod 1 Bakgrund Den familjeägda Stena Metallkoncernen skapar arbetstillfällen och ger samhället mervärde genom att

Läs mer

Indikator Beskrivning Sida Kommentar

Indikator Beskrivning Sida Kommentar GRI Index Hemfosas hållbarhetsredovisning 2016 har hämtat inspiration från Global Reporting Initiatives riktlinjer (GRI G4). Hemfosa har även sedan 2016 anslutit sig till FN:s Global Compact och tar ställning

Läs mer

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter.

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter. NCC:s hållbarhetspolicy 1. Inledning Det krävs stora förändringar i samhället om vi på ett effektivt sätt ska kunna ta itu med globala utmaningar som klimatförändringarna och överkonsumtionen av resurser

Läs mer

KINNARPS UPPFÖRANDEKOD KINNARPS UPPFÖRANDEKOD

KINNARPS UPPFÖRANDEKOD KINNARPS UPPFÖRANDEKOD 1 KINNARPS UPPFÖRANDEKOD 2 INLEDNING Kinnarps, som grundades av Jarl och Evy Andersson 1942, har sina rötter i den svenska landsbygden. Från början var Kinnarps ett litet familjeföretag, men har idag vuxit

Läs mer

Code of Conduct. Arbetsvillkor

Code of Conduct. Arbetsvillkor Code of Conduct AddLifekoncernen är Nordens största oberoende distributör av diagnostiska produkter samt en ledande oberoende leverantör av medicinteknisk utrustning och förbrukningsartiklar. Bolagen inom

Läs mer

Antagen av Stena Metallkoncernens styrelse 2012-02-22. Stena Metallkoncernens Uppförandekod

Antagen av Stena Metallkoncernens styrelse 2012-02-22. Stena Metallkoncernens Uppförandekod Antagen av Stena Metallkoncernens styrelse 2012-02-22 Stena Metallkoncernens innehåll BAKGRUND...3 Stena Metallkoncernens åtaganden... 4 Förhållande till kunder och andra aktörer... 4 Förhållande till

Läs mer

Uppförandekod Magnolia Bostad

Uppförandekod Magnolia Bostad Uppförandekod Magnolia Bostad 2019 Innehåll Om Magnolia Bostad... 3 Om uppförandekoden... 4 Affärsetik... 5 Mänskliga rättigheter och arbetsvillkor... 6 Information och kommunikation...7 Miljöansvar...

Läs mer

VI DRIVER HÅLLBAR UTVECKLING

VI DRIVER HÅLLBAR UTVECKLING VI DRIVER HÅLLBAR UTVECKLING Vår vision är att vara ledande inom värdeskapande teknikhandel. Visionen innebär att vi har ett långsiktigt fokus i vår affärsutveckling att vara ett värdeadderande och kunskapslevererande

Läs mer

Vårt uppdrag. Solna den 27 oktober 2017 Norrenergi AB. Stefan Persson Verkställande direktör

Vårt uppdrag. Solna den 27 oktober 2017 Norrenergi AB. Stefan Persson Verkställande direktör Hållbarhetspolicy Vårt uppdrag Bolagets verksamhet skall drivas på affärsmässiga grunder och utifrån kundernas behov erbjuda fjärrvärme och fjärrkyla, med tillhörande energilösningar och tjänster, till

Läs mer

Corporate Social Responsibility

Corporate Social Responsibility Corporate Social Responsibility CampusPharma AB Karl Gustavsgatan 1A 411 25 Göteborg, Sverige Telefonnummer: 031 20 50 20 info@campuspharma.se http://www.campuspharma.se/ CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY

Läs mer

Uppförandekod / Code of Conduct

Uppförandekod / Code of Conduct Uppförandekod / Code of Conduct Uppförandekoden är Sono Sveriges policy när det gäller mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, arbetsmiljö, miljö och antikorruption Innehållsförteckning Förord 2 1 Allmänna

Läs mer

FABEGES UPPFÖRANDEKOD Vår syn på ansvar, relationer och affärsetik

FABEGES UPPFÖRANDEKOD Vår syn på ansvar, relationer och affärsetik FABEGES UPPFÖRANDEKOD Vår syn på ansvar, relationer och affärsetik SKAPA RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR 1 INNEHÅLL Vår uppgift 4 Vilka vi är 6 Nära våra kunder 7 Samhälle och miljö 8 Arbetsmiljö och medarbetare

Läs mer

SOS Alarms Uppförandekod

SOS Alarms Uppförandekod SOS Alarms Uppförandekod Fastställd av styrelsen i SOS Alarm Sverige AB den 15 maj 2019 VD ord Bästa kollegor, Vi har ett av samhällets viktigaste uppdrag och för det behöver vi som organisation alltid

Läs mer

Bakgrundsinformation, metoder och antaganden för hållbarhetsinformation presenterad i Cybercoms årsredovisning. Kundundersökning, intervjuer

Bakgrundsinformation, metoder och antaganden för hållbarhetsinformation presenterad i Cybercoms årsredovisning. Kundundersökning, intervjuer Cybercom GRI-Bilaga Bakgrundsinformation, metoder och antaganden för hållbarhetsinformation presenterad i Cybercoms årsredovisning. Rapporteringen av Cybercoms hållbarhetsarbete följer sedan 2011 riktlinjerna

Läs mer

Uppförandekod Magnolia Bostad

Uppförandekod Magnolia Bostad Uppförandekod Magnolia Bostad 2017 Innehåll Om Magnolia Bostad...3 Om uppförandekoden...4 Affärsetik...5 Mänskliga rättigheter och arbetsvillkor...6 Korruption...7 Intressekonflikter...7 Information och

Läs mer

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Värmek är medlemmarna Värmek är en inköpscentral i form av en ekonomisk förening som ägs av sina 144 medlemar. Värmekhar i uppdrag av sina medlemmar

Läs mer

Code of Conduct Wulff Supplies

Code of Conduct Wulff Supplies Code of Conduct Wulff Supplies Dokumentnamn: Code of Conduct Wulff Supplies Ansvarig: Ledningsgruppen Datum: 110321 Miljö, kvalité, säkerhet och hälsa En del av vår vardag Innehållsförteckning Wulff Group/Wulff

Läs mer

Uppförandekod - intern

Uppförandekod - intern Uppförandekod - intern Vår uppförandekod beskriver Svenska Retursystems förväntningar på ett etiskt och hållbart agerande och förhållningssätt i vardagen. Uppförandekoden gäller i sin helhet för samtliga

Läs mer

SOS Alarms uppförandekod

SOS Alarms uppförandekod SOS Alarms uppförandekod SOS Alarm har ett viktigt uppdrag och som offentligägt ägt bolag och som en ansvarfull samhällsaktör förväntas SOS Alarm alltid agera föredömligt. Detta innebär att vi i alla våra

Läs mer

Uppförandekod. Inledning. Tillämpning och efterlevnad. Av styrelsen fastställd uppförandekod Ägare: Ilija Batljan, VVD

Uppförandekod. Inledning. Tillämpning och efterlevnad. Av styrelsen fastställd uppförandekod Ägare: Ilija Batljan, VVD Av styrelsen fastställd uppförandekod 2012-03-05 Ägare: Ilija Batljan, VVD Uppförandekod Inledning Rikshem ska agera på ett ansvarsfullt sätt. Alla människors lika värde, den enskilda människans frihet

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER Ragn-Sellskoncernen 2 (5) Detta dokument är en lokal översättning av Ragn-Sells Code of Conduct for Supplier som antogs den 15 oktober 2018. Tänk på att det är den engelska

Läs mer

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen CSR Hållbarhet på WH Bolagen Miljöansvar Vi utbildar medarbetare i vårt miljöansvar. Detta gör vi för att kunna bedriva ett framgångsrikt miljöarbete. Vi skapar på så sätt medvetenhet, sprider kunskap

Läs mer

Uppförandekod. Denna uppförandekod fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 22 april 2014.

Uppförandekod. Denna uppförandekod fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 22 april 2014. Uppförandekod Denna uppförandekod fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 22 april 2014. Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Dokumentägare... 2 3. Ansvar i externa relationer... 2 3.1. Lagar

Läs mer

Uppförandekod. Dokumentägare: Datum upprättat dokument: 2010 Datum senast reviderat:

Uppförandekod. Dokumentägare: Datum upprättat dokument: 2010 Datum senast reviderat: Uppförandekod Dokumentägare: Datum upprättat dokument: 2010 Datum senast reviderat: 2018-11-28 Innehåll Uppförandekod... 1 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Policy... 3 2.1 Etiska värderingar och affärsmässiga

Läs mer

Uppförandekod (Code of Conduct)

Uppförandekod (Code of Conduct) Uppförandekod (Code of Conduct) Våra åtaganden Vår uppförandekod definierar hur vi alla arbetar i Kährs Groups verksamheter globalt och vi är stolta över den etiska affärssed som är etablerad inom bolaget.

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB

UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB INLEDNING Denna uppförandekod är i första hand ett verktyg och en vägledning för att beskriva och påverka Hako Ground & Gardens beteende och kultur. Det är våra gemensamma

Läs mer

Uppförandekod. Ventus Norden Org nr: Högbergsgatan Stockholm. Uppförandekod Sverige

Uppförandekod. Ventus Norden Org nr: Högbergsgatan Stockholm. Uppförandekod Sverige V E N T U S N O R D E N O2 02 Innehållsförteckning 03 Inledning 03 Kunder och vårt arbete 03 Våra medarbetare 03 Arbetsmiljö 04 Särskilda riktlinjer för din tjänst 04 Språk och bemötande 04 Alkohol och

Läs mer

VI DRIVER HÅLLBAR UTVECKLING

VI DRIVER HÅLLBAR UTVECKLING VI DRIVER HÅLLBAR UTVECKLING Långsiktighet och helhetsperspektiv är centralt i Addtechs affärsmodell. Genom att agera ansvarsfullt i såväl små som stora beslut skapar vi bättre affärer samtidigt som vi

Läs mer

CSR Ansvarsfullt företagande

CSR Ansvarsfullt företagande CSR Ansvarsfullt företagande Det finns ett ökat tryck på våra företag att respektera mänskliga rättigheter, grundläggande arbetsrättsprinciper och grundläggande miljöstandarder oavsett var i världen vi

Läs mer

Vattenfalls uppförandekod för leverantörer

Vattenfalls uppförandekod för leverantörer Vattenfalls uppförandekod för leverantörer Inledning Vattenfall tillhandahåller energi för dagens samhälle och bidrar till morgondagens energisystem. Vi åtar oss att bedriva vår affärsverksamhet i enlighet

Läs mer

Uppförandekod Christian Berner Tech Trade AB (publ) Svensk version

Uppförandekod Christian Berner Tech Trade AB (publ) Svensk version AB (publ) Svensk version - AB (CBTT) har som mål att vara ett av Nordens ledande teknikhandelsföretag, en teknik och kunskapsleverantör med spetskompetens. Koncernen ska bidra till ett hållbart samhälle

Läs mer

Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar Optimized Portfolio Management Stockholm AB (Bolaget) Antagen den 30 november 2016 OPM

Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar Optimized Portfolio Management Stockholm AB (Bolaget) Antagen den 30 november 2016 OPM Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar Optimized Portfolio Management Stockholm AB (Bolaget) Antagen den 30 november 2016 OPM Optimized Portfolio Management 1 Ansvarsfulla investeringar, inledning OPM

Läs mer

Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar

Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar Riktlinjer för ansvarsfulla investeringar OPTIMIZED PORTFOLIO MANAGEMENT STOCKHOLM AB Fastställd av Styrelsen för Optimized Portfolio Management Stockholm AB Datum 21 februari 2019 Senast antagen 21 februari

Läs mer

Husqvarna Group rapporterar årligen om sitt hållbarhetsarbete i enlighet med riktlinjerna för Global Reporting Initiative.

Husqvarna Group rapporterar årligen om sitt hållbarhetsarbete i enlighet med riktlinjerna för Global Reporting Initiative. Uppförandekod Husqvarna Groups uppförandekod följer FNs Global Compacts principer kring mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och korruption riktade till företag. Husqvarna Group stödjer FN Global Compact

Läs mer

Uppförandekod. Riktlinjer för medarbetare och samarbetspartners

Uppförandekod. Riktlinjer för medarbetare och samarbetspartners Uppförandekod Riktlinjer för medarbetare och samarbetspartners 1. Varför en uppförandekod AFA Fastigheter har en verksamhet som medför påverkan på människor och miljö, liksom på ett stort antal intressenter.

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016.

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Affärsetik... 2 3. Arbetsetik...

Läs mer

Innehåll. 3 Förord av koncernchefen. 4 Hur Code of Conduct skall tillämpas. 5 Midsonas 6 grundläggande principer. 6 Respekt för mänskliga rättigheter

Innehåll. 3 Förord av koncernchefen. 4 Hur Code of Conduct skall tillämpas. 5 Midsonas 6 grundläggande principer. 6 Respekt för mänskliga rättigheter CODE OF CONDUCT 1 Innehåll 3 Förord av koncernchefen 4 Hur Code of Conduct skall tillämpas 5 Midsonas 6 grundläggande principer 6 Respekt för mänskliga rättigheter 6 Miljö 7 Respekt för lagstiftning 7

Läs mer

Hållbarhetsrapport. Woody Bygghandel AB Version 1.0

Hållbarhetsrapport. Woody Bygghandel AB Version 1.0 Hållbarhetsrapport Woody Bygghandel AB 2017 Version 1.0 Om Hållbarhetsrapporten Denna Hållbarhetsrapport lämnas av styrelsen i Woody Bygghandel AB som en fristående handling till årsredovisningen enligt

Läs mer

Syfte Mål Värderingar

Syfte Mål Värderingar Syfte Mål Värderingar November 2017 1 kingdesign.no / 1117 / 1000 / forsidefoto: Werner Anderson AF Gruppen ASA Telefon +47 22 89 11 00 afgruppen.no AF Gruppen Sverige AB Telefon +46 31 762 40 00 afgruppen.se

Läs mer

Code of Conduct Wulff Supplies Miljö, kvalité, säkerhet och hälsa En del av vår vardag

Code of Conduct Wulff Supplies Miljö, kvalité, säkerhet och hälsa En del av vår vardag nsvarig för dokumentet: Miljö, kvalité, säkerhet och hälsa En del av vår vardag Wulff Group/ Wulff-Group Plc. (Wulff) är en professionell sälj- och marknadsorganisation av kontorsmaterial. Vår vision är

Läs mer

Policy för hållbar utveckling

Policy för hållbar utveckling Moraknivs utgångspunkt är att ett väl fungerande samhälle bygger på hållbar utveckling, vilket för oss innebär en väl avvägd balans mellan ekonomiskt, socialt och miljömässigt ansvarstagande. Detta dokument

Läs mer

I. Våra affärsprinciper

I. Våra affärsprinciper Vår Code of Conduct Innehåll I. Våra affärsprinciper II. Hur Code of Conduct skall användas III. Midsonas fyra grundläggande principer IV. Respekt för mänskliga rättigheter V. Miljö VI. Personal VII. Antikorruption

Läs mer

SHH BOSTAD. Hållbarhetspolicy 2019

SHH BOSTAD. Hållbarhetspolicy 2019 SHH BOSTAD Hållbarhetspolicy 2019 Introduktion Denna hållbarhetspolicy anger ramverket för hur SHH Bostad AB (SHH) ska bedriva ett hållbart företagande. Syftet är att beskriva SHH:s miljömässiga, sociala,

Läs mer

Hållbarhetsrapport för räkenskapsåret

Hållbarhetsrapport för räkenskapsåret Hållbarhetsrapport för räkenskapsåret 2017-01-01 2017-12-31 EuroMinings affärsidé är att i samverkan med andra företag sälja, förmedla och utföra transport- och entreprenadtjänster till framför allt kunder

Läs mer

Våra etiska regler Uppförandekod

Våra etiska regler Uppförandekod Våra etiska regler Uppförandekod ABA Skol AB erbjuder det bästa inom bild- & lekmaterial, läromedel och skolmöbler till de viktigaste människorna i världen! Vi är ett företag som säljer bild-, förbruknings-

Läs mer

Förväntan på verksamheter vi investerar i

Förväntan på verksamheter vi investerar i Förväntan på verksamheter vi investerar i Första AP-fonden är en ansvarsfull investerare och aktiv ägare. För att underlätta för våra intressenter samman fattar vi i detta dokument det vi menar med hållbarhet

Läs mer

Uppförandekod. Uppförandekoden är framtagen av G A Lindbergs ledning, men det är vårt gemensamma ansvar att förverkliga den. VD Stefan Pettersson

Uppförandekod. Uppförandekoden är framtagen av G A Lindbergs ledning, men det är vårt gemensamma ansvar att förverkliga den. VD Stefan Pettersson Code of Conduct Uppförandekod Vi lever i en oerhört komplicerad och föränderlig värld och det finns ett stort behov av etiska regler. Vi tycker att det är något som alla företag och organisationer borde

Läs mer

Uppförandekod Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

Uppförandekod Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Uppförandekod Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Vår vision: Vi ska vara det ledande skogsföretaget

Läs mer

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen Fastställd av styrelsen 2015-04-29 Uppförandekod för Indutrade-koncernen I Uppförandekoden ger oss vägledning, men det är det personliga ansvaret som spelar roll. II Bästa kollegor, Indutrade är en växande

Läs mer

SWEDEGAS Uppförandekod

SWEDEGAS Uppförandekod SWEDEGAS Uppförandekod 2018-03-08 Innehåll Uppförandekod för Swedegas som arbetsgivare, samarbetspartner och samhällsaktör samt för Swedegas leverantörer... 3 Vision... 3 Swedegas kärnvärden... 3 Framtid...

Läs mer

HÅLLBARHETSPOLICY. Lansa Fastigheter AB. Fastställd vid styrelsemöte

HÅLLBARHETSPOLICY. Lansa Fastigheter AB. Fastställd vid styrelsemöte HÅLLBARHETSPOLICY Lansa Fastigheter AB Fastställd vid styrelsemöte 2019-05-02 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ansvar och styrning... 3 2. Hållbarhetspolicy... 3 2.1.

Läs mer

Gunnebos uppförandekod

Gunnebos uppförandekod Gunnebos uppförandekod 2 VD:s introduktion Gunnebos vision är att bli en världsledande leverantör av en säkrare framtid. För att uppnå den visionen måste vi ta ett stort ansvar i alla delar av vår verksamhet,

Läs mer

Sinfras uppförandekod för leverantörer

Sinfras uppförandekod för leverantörer Sid: 1 08-52509940 s uppförandekod för leverantörer är en inköpscentral och har högt uppställda krav och förväntningar på ramavtalsleverantörer som upphandlas av för våra medlemmars räkning. För är hållbarhet

Läs mer

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Uppförandekod Vår vision Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Vi ska vara det ledande skogsföretaget

Läs mer

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget )

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget ) Norron AB och policy för ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr 556812-4209 ( Bolaget ) den 11 juni 2018 Riktlinjerna ska, minst en gång per år, föredras och fastställas

Läs mer

Till dig som arbetar på Renova

Till dig som arbetar på Renova VÅR UPPFÖRANDEKOD Till dig som arbetar på Renova Renovas uppförandekod tydliggör våra värderingar och beskriver de krav vi ställer på oss själva som medarbetare och på andra vi samarbetar med. Genom vår

Läs mer

SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer

SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer I SJs uppförandekod för leverantörer anger vi våra grundläggande krav vad gäller mänskliga rättigheter och arbetsvillkor, miljö och affärsetik. SJ förväntar

Läs mer

VIDA Hållbarhetsrapport 2018

VIDA Hållbarhetsrapport 2018 VIDA Hållbarhetsrapport 2018 Hållbarhetsrapport Vida är Sveriges största privatägda sågverkskoncern med ca 1050 anställda på 18 produktionsanläggningar, varav 9 sågverk, i södra Sverige. Produktionen är

Läs mer

Gerdins Group. Vision och värderingar i Gerdins Group

Gerdins Group. Vision och värderingar i Gerdins Group Gerdins Group Vision och värderingar i Gerdins Group I Gerdins Group utvecklar vi tillsammans Vi-känslan Denna folder har tillkommit för att förklara visioner, målsättningar och strategier inom Gerdins

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan 2018-2019 Advania Sverige AB Innehåll 1. Advanias verksamhet... 3 2. Definitioner... 3 3.... 3 3. Riskbedömning... 3 4. Handlingsplan... 4 4.1 Rekrytering... 4... 4... 4 4.2 Ledarskap... 4... 5... 5 4.3

Läs mer

AFFÄRSETISKA BESTÄMMELSER

AFFÄRSETISKA BESTÄMMELSER AFFÄRSETISKA BESTÄMMELSER Innehållsförteckning 1. MÅL... 3 2. HÄLSA OCH SÄKERHET... 3 3. RELATIONEN TILL MEDARBETAREN... 3 4. AFFÄRSMETODER... 4 5. RESPEKT FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER... 4 6. SOCIALT ANSVAR...

Läs mer

CODE OF CONDUCT. A5_Petro_CodeOfConduct_MB1.indd 1 2015-08-21 13:40

CODE OF CONDUCT. A5_Petro_CodeOfConduct_MB1.indd 1 2015-08-21 13:40 CODE OF CONDUCT A5_Petro_CodeOfConduct_MB1.indd 1 2015-08-21 13:40 INLEDNING Den viktigaste uppgiften för alla anställda i PetroBio är att utveckla och upprätthålla en ekonomiskt sund och framgångsrik

Läs mer

ja till socialt ansvar

ja till socialt ansvar ja till socialt ansvar www.unglobalcompact.org Grunden är FN s globala fördrag vi säger ja till socialt ansvar I en värld där orättvisorna är stora och många textilföretag blundar väljer vi på Segers att

Läs mer

Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna

Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna Inledning Detta policydokument utgör regelverk för Kvinna till Kvinnas kapitalförvaltning. Syfte, mål och avgränsning Syfte Syftet med placeringspolicyn

Läs mer

Corporate Social Responsibility En hållbar affärsverksamhet

Corporate Social Responsibility En hållbar affärsverksamhet Corporate Social Responsibility En hållbar affärsverksamhet En affärsmässig och hållbar CSR-insats Vår verksamhet kännetecknas av våra rötter i det grönländska samhället. Det innebär att när du möter Royal

Läs mer

VÅR AFFÄRSKOD BillerudKorsnäs syn PÅ relationer och AnsVAr

VÅR AFFÄRSKOD BillerudKorsnäs syn PÅ relationer och AnsVAr VÅR AFFÄRSKOD BillerudKorsnäs SYN PÅ RELATIONER OCH ANSVAR Billerudkorsnäs arbetar aktivt med att kommunicera koden i hela organisationen. Koden fastställdes av BillerudKorsnäs styrelse 7 maj 2013. 2 INNEHÅLL

Läs mer

Knowit Group Code of Conduct

Knowit Group Code of Conduct Sida 1 Knowit Group Code of Conduct Fastställd av Datum 2018-04-03.. Per Wallentin, CEO Knowit Group Sida 2 1 Inledning Vår företagskultur bygger på grundläggande värderingar om ett hållbart samhälle och

Läs mer

Information till Årsredovisning 2002, inkluderande Hållbarhetsredovisning.

Information till Årsredovisning 2002, inkluderande Hållbarhetsredovisning. Information till Årsredovisning 2002, inkluderande Hållbarhetsredovisning. Sektionens innehåll: 1) SKFs Etiska riktlinjer 2) SKF-koncernens policy: Miljö, Hälsa och Säkerhet 1) SKFs Etiska riktlinjer För

Läs mer

Code of Conduct för leverantörer

Code of Conduct för leverantörer Code of Conduct för leverantörer Endast tillsammans når vi våra mål Swedavias Code of Conduct för leverantörer är grundläggande för ett framgångsrikt och långsiktigt samarbete mellan oss på Swedavia och

Läs mer

NSG-gruppen Uppförandekod för leverantörer

NSG-gruppen Uppförandekod för leverantörer Introduktion NSG-gruppen Uppförandekod för leverantörer NSG-gruppens mål är ett gott rykte över hela världen när det gäller yrkesmässiga, lagliga och etiska förfaranden inom vår verksamhet och som anges

Läs mer

Hållbarhetsrapport för TuJo - Koncernen

Hållbarhetsrapport för TuJo - Koncernen Hållbarhetsrapport för TuJo - Koncernen Ture Johanssons Trävaru Tenhults Impregneringsverk V-Timber Hindsekinds Skogar TUJO Hållbarhetsrapport TUJO är en av södra Sveriges största privatägda sågverkskoncern

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer

Uppförandekod för leverantörer Uppförandekod för leverantörer 2015-09-10 Sida 1 Ellevio Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 900 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder

Läs mer

Svedabs uppförandekod

Svedabs uppförandekod Svedabs uppförandekod Svedabs uppdrag är att aktivt verka för en sund utveckling av Öresundsbrokonsortiet och se till att verksamheten bedrivs i överensstämmelse med Sveriges och Danmarks internationella

Läs mer

Habo Gruppen AB UPPFÖRANDEKOD

Habo Gruppen AB UPPFÖRANDEKOD Habo Gruppen AB 2013-01-01 UPPFÖRANDEKOD Habogruppens uppförandekod för leverantörer 1. INTRODUKTION Inom Habogruppen är socialt ansvarstagande en viktig del i affärskapet. Vi tar vårt ansvar för en hållbar

Läs mer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer POLICY Uppförandekod för leverantörer OM UPPFÖRANDEKODEN Denna uppförandekod gäller för leverantörer, och dess underleverantörer, till Sydskånes avfallsaktiebolag med dotterbolagen Sysav Industri AB samt

Läs mer

En vägledning i vårt dagliga arbete

En vägledning i vårt dagliga arbete Vår uppförandekod En vägledning i vårt dagliga arbete Specialfastigheter är ett helägt statligt bolag. Det medför ett särskilt ansvar. Såväl som arbetsgivare, medarbetare, affärspartner och samhällsaktör

Läs mer