Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstingsstyrelsens förslag till beslut"

Transkript

1 FÖRSLAG 2009:44 1 (37) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överförande av all verksamhet inom färdtjänstnämnden exklusive myndighetsutövning till AB Storstockholms Lokaltrafik Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet Färdtjänstnämnden föreslår tillsammans med AB Storstockholms Lokaltrafik att all verksamhet inom färdtjänstnämnden förs över till AB Storstockholms Lokaltrafik exklusive myndighetsutövning. Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta att godkänna de föreslagna justerade specifika ägardirektiv för AB Storstockholms Lokaltrafik att godkänna den föreslagna justerade bolagsordningen för AB Storstockholms Lokaltrafik att godkänna det föreslagna justerade reglementet för färdtjänstnämnden att uppdra åt AB Storstockholms Lokaltrafik att inom ramen för föreslagen bolagsordning och specifika ägardirektiv svara för färdtjänstverksamheten exklusive myndighetsutövning att för 2009 överföra kronor från färdtjänstnämnden till AB Storstockholms Lokaltrafiks budget Bilagor 1 S-ledamöternas reservation i färdtjänstnämnden respektive i AB Storstockholms Lokaltrafik Färdtjänstförvaltningens tjänsteutlåtande nr 14/ Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande MBL-protokoll Minnesanteckningar från referensgruppens möten resp

2 FÖRSLAG 2009:44 2 att upprätta erforderligt kostnadsställe inom landstinget för redovisning av färdtjänstresor samt överföra kronor från färdtjänstnämndens budget 2009 till upprättat kostnadsställe. Färdtjänsten är kollektivtrafik för personer med funktionshinder. Det är viktigt att alla färdtjänstens resenärer får en trygg och pålitlig färdtjänst med god kvalitet och service. Landstingsfullmäktige beslutade i december 2008 att all verksamhet inom Färdtjänstnämnden som inte är myndighetsutövning ska överföras till AB Storstockholms lokaltrafik under första halvåret Syftet är att samla kompetens och resurser så att fler kan ges möjligheten att resa med en anpassad och tillgänglig kollektivtrafik och att förstärka den särskilda kollektivtrafiken ytterligare. Alla pågående projekt och uppdrag integreras därför i SL:s trafikverksamhet. Kollektivtrafiken skall vara tillgänglig för alla resenärer, både för de som reser med specialfordon, färdtjänsttaxi eller annan särskild kollektivtrafik. Samtidigt fortsätter effektiviseringen av verksamheten inom den kvarvarande Färdtjänsten. Den myndighetsutövning som finns inom verksamhetsområdet Tillståndsprövning och till viss del inom Kundservice kommer att kvarstå inom den renodlade Färdtjänsten. Enligt landstingsfullmäktiges beslut skall verksamhetsöverföringen vara genomförd under första halvåret Detta innebär att de båda organisationerna kommer att vara bemannade och satta i drift första juli Den särskilda kollektivtrafiken kan därmed fortsätta utvecklas med betoning på kvalitet och kundfokus inom både SL och Färdtjänsten.

3 FÖRSLAG 2009:44 3 Behandling i landstingsstyrelsen Landstingsrådsberedningen behandlade ärendet den 29 april Landstingsstyrelsen behandlade ärendet den 12 maj Vid behandlingen i landstingsstyrelsen yrkades bifall dels till landstingsrådsberedningens förslag, dels till S- och V-ledamöternas förslag, dels till MP-ledamotens förslag. Landstingsstyrelsens beslut fattades utan omröstning. S- och V-ledamöterna reserverade sig: Socialdemokraterna och Vänsterpartiet föreslår landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige besluta att avslå ärendet. Vi har redan från början kritiserat hanteringen av detta ärende. Det är brukligt att föra en dialog med samtliga partier kring förändringar av förvaltningsorganisationen. Vidare brukar organisationsförändringar föregås av någon form av utredning eller förarbete som klargör basala frågor såsom syfte, kostnader, konsekvenser och inriktning. Inget av detta skedde innan beslutet om sammanslagning fattades. Istället fördes frågan fram som en del av den borgerliga budgeten. Man bemödade sig inte ens att bereda frågan i berörda nämnder. Dessutom ansåg man tydligen att det var bråttom. Trots att allt förarbete saknades så skulle det hela bli klart på ett halvår. Nu ser vi resultatet. Förslaget är så undermåligt och väcker så många frågor att vi både i SLstyrelsen och i Färdtjänstnämnden krävde en återremiss. Arkiv-, sekretess-, avtalsfrågor och kostnader är fortfarande outredda. Mest häpnadsväckande är dock den juridiska delen. Svart på vitt slås det fast att enligt lagen kan kommunerna i Stockholms län endast överlåta ansvaret för färdtjänsten till landstinget, dock inte till SL. Det finns skäl att ifrågasätta lagligheten i förslaget. Att forcera fram förändringar av färdtjänsten riskerar att slå hårt mot en redan utsatt grupp. Riskerna är betydande medan vinsterna lyser med sin frånvaro. Man bör visa större respekt för en verksamhet som är helt avgörande för att funktionshindrades vardag ska fungera.

4 FÖRSLAG 2009:44 4 Fortfarande är syftet med sammanslagningen höljt i dunkel. I avsaknad av argument för och med en synnerligen bristfällig utredning kan man inte annat än att avvisa förlaget i sin helhet. MP-ledamoten reserverade sig: Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta att avslå förslaget Ärendet återremitterades föregående landstingsstyrelse så att handikapporganisationernas synpunkter från samverkan skulle ingå i ärendet. Av det protokoll som nu medföljer framgår att handikapporganisationerna förutsatt att de skulle få ge preciserade synpunkter vid ytterligare tillfälle. I ärendet har därför inte hänsyn tagits till handikapporganisationernas syn i frågan. Vi menar också att inblandade kontor ska ges längre tid att komma med en tydligare redovisning. Följande frågor ska belysas; hur återstående myndighetsutövning ska fungera, samordningsfördelarna av förslaget, var upphandlingen av specialfordon och taxi ska ske, var uppföljning och kvalitetskontroll och konsekvenserna för färdtjänstens resenärer kommer att ske. Eftersom organisationsförändringen också berör kommunerna i länet bör förslaget remitteras till dem så att hänsyn kan tas till dessa intressenters synpunkter vid den slutliga behandlingen av förslaget.

5 FÖRSLAG 2009:44 5 Ärendet och dess beredning Landstingsfullmäktige beslöt i december 2008 att all verksamhet inom färdtjänstnämnden som inte är myndighetsutövning ska överföras till AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) under första halvåret Färdtjänstnämnden respektive AB Storstockholms Lokaltrafiks styrelse har den 24 respektive 17 mars 2009 föreslagit att landstingsfullmäktige besluta att godkänna de föreslagna justerade specifika ägardirektiven, att godkänna den föreslagna justerade bolagsordningen, att godkänna det föreslagna justerade reglementet för färdtjänstnämnden, att uppdra åt SL att inom ramen för föreslagen bolagsordning och specifika ägardirektiv svara för färdtjänstverksamheten exklusive myndighetsutövning, att för 2009 överföra 50 miljoner kronor från färdtjänstnämnden till SLs budget, att upprätta erforderligt kostnadsställe inom landstinget för redovisning av färdtjänstresor samt överföra 450 miljoner kronor från färdtjänstens budget 2009 till upprättat kostnadsställe. S-ledamöterna reserverade sig i färdtjänstnämnden respektive AB Storstockholms Lokaltrafiks styrelse till förmån för sitt förslag att återremittera ärendet (bilaga). Färdtjänstförvaltningens tjänsteutlåtande nr 14/2009 bifogas (bilaga). MBL-protokoll den 21 april 2009 bifogas (bilaga). Minnesanteckningar från referensgruppmöten med representanter för Handikapporganisationernas samarbetsorgan (HSO, De handikappades Riksförbund (DHS) och Synskadades Riksförbund (RSF) inför färdtjänstens samgående med AB Storstockholms Lokaltrafiks (SL) den 14 januari och 26 februari 2009 bifogas (bilagor). Landstingsdirektören har i tjänsteutlåtande den 30 mars 2009 (bilaga) föreslagit landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige besluta att godkänna de föreslagna justerade specifika ägardirektiv för AB Storstockholms Lokaltrafik, att godkänna den föreslagna justerade bolagsordningen för AB Storstockholms lokaltrafik, att godkänna det föreslagna justerade reglementet för färdtjänstnämnden, att uppdra åt AB Storstockholms Lokaltrafik att inom ramen för föreslagen bolagsordning och specifika ägardirektiv svara för färdtjänstverksamheten exklusive myndighetsutövning, att för 2009 överföra 50 miljoner kronor från färdtjänstnämnden till AB Storstockholms Lokaltrafiks budget, att upprätta erforderligt kostnadsställe inom landstinget för redovisning av färdtjänstresor samt överföra 450 miljoner kronor från färdtjänstnämndens budget 2009 till upprättat kostnadsställe.

6 FÖRSLAG 2009:44 6 Ärendet har tidigare behandlats i landstingsrådsberedningen den 8 april Landstingsstyrelsen beslöt den 21 april 2009 att återremittera ärendet i syfte att komplettera ärendet med minnesanteckningar från referensgruppsmöten med handikapp- och pensionärsorganisationerna.

7 FÖRSLAG 2009:44 7 Bilagor S-ledamöternas reservation i färdtjänstnämnden respektive AB Storstockholms Lokaltrafik styrelse Den moderatledda majoriteten har med de snäva tidsmarginaler de satt upp tvingat fram ett beslutsunderlag som inte kan beskrivas som annat än ett hastverk. Det är inte ansvariga tjänstemäns fel. De har gjort så gott de har kunnat men det är givetvis helt orimligt att på bara några månader, och utan någon som helst utredning som föregått det ursprungliga beslutet om sammanslagning, ta fram ett heltäckande förslag. Den juridiska delen förvirrar. Ansvaret för färdtjänsten får bara överlåtas från kommunerna på landstinget och inte på SL. Myndighetsutövning får inte flyttas till SL alls. SL kan på sin höjd utföra uppgifter på uppdrag av landstinget. Vem ska bestämma över den verksamheten? Den nämnd som blir kvar inom färdtjänsten eller SL-styrelsen? Men är det juridiskt möjligt att låta SL-styrelsen fatta beslut om upphandling av taxi, beställningsväxlar etc utifrån den juridiska redogörelse som ges i underlaget? Redogörelsen av hur mervärdeskatt ska hanteras förvirrar än mer. Det kommer alltså att finnas en färdtjänstnämnd som idag men med färre uppgifter. SL ska utföra vissa verksamheter på oklar beslutsgrund men allt det måste bokföras på ett annat extra kostnadsställe inom landstinget. Underlaget är framtaget under sådan tidsnöd att man inte hunnit kostnadsberäkna själva sammanslagningen. En rad engångskostnader kommer att uppstå med storleken på dessa har man ännu ingen aning om. Den effektivitetsvinst som den moderatledda majoriteten räknat med i budgeten för 2009 uteblir helt. Mer tid verkar ha lagts på ett eventuellt namnbyte och diskussioner om grafisk profil än på det väsentliga om vad detta kommer att kosta och framförallt hur det kommer att påverka resenärerna. Deras behov måste givetvis vara fokus. Samråd i frågan har hållits med handikapp- och pensionärsorganisationerna. Varför redovisas inte vad de tycker? SLs kundtjänst ska outsourcas. Nu hotar man med att detsamma kommer att hända med Färdtjänstens kundtjänst och detta i ett läge där klagomålen på färdtjänstens beställningsväxlar är omfattande och nämnden ännu inte lyckats hitta en lösning som säkrar kvaliteten för brukarna. Fokus borde ligga på att avhjälpa de problem som uppstått i beställningsväxlarna och inte på att i det utsatta läget förvärra situationen. Underlaget visar vidare att man inte kommer hinna hantera frågor om arkiv, sekretess och avtal etc innan överföringen genomförs. Dessutom varnas för att det kommer krävas stora resurser för detta.

8 FÖRSLAG 2009:44 8 Vi Socialdemokrater ifrågasätter hela sammanslagningen. Den är dock en fråga för fullmäktige. Ett minimikrav man dock kan ställa är att frågan ska hanteras seriöst och ta den tid som krävs för att slutresultatet ska ha en rimlig chans att blir bra och inte drabba färdtjänstresenärerna negativt. Det kan man inte säga att detta gör. Riskerna är betydande, mycket är outrett och såväl mål, konsekvensanalyser och kostnadsberäkningar saknas. På denna klena grund kan inte nämnden fatta ett så viktigt beslut. Gör om, gör rätt! Förslag till beslut Nämnden föreslås besluta att återremittera ärendet.

9 FÖRSLAG 2009:44 9 Färdtjänstnämndens tjänsteutlåtande Bakgrund Landstingsfullmäktige beslöt i december 2008 att all verksamhet inom Färdtjänstnämnden (Ftjn) som inte är myndighetsutövning ska överföras till AB Storstockholms lokaltrafik (SL) under första halvåret Syftet med sammanslagningen är att tillföra SL ytterligare kompetens inom tillgänglighetsområdet för att på detta sätt förbättra trafiken för funktionshindrade, effektivisera verksamheten och få bort onödig administration i den sammanslagna organisationen. Av beslutet framgår även att nödvändiga budgetjusteringar mot bakgrund av beslutet ska ske i landstingets delårsbokslut Lagstiftning kring överlåtelse av färdtjänstverksamhet De juridiska ramar som reglerar vilka delar inom färdtjänstverksamheten som kan avskiljas och överföras till SL kan sammanfattas i korthet enligt nedanstående: I regeringsformen (1974:152) 11 kap. 6 anges att en förvaltningsuppgift som innefattar myndighetsutövning kan överföras till ett bolag om det finns stöd i lagen för sådan överföring. Enligt lagen (1997:736) om färdtjänst ( FtjL ) får kommuner under vissa förutsättningar överlåta färdtjänstrelaterade uppgifter till trafikhuvudmannen i länet (även om trafikhuvudmannen är ett aktiebolag). Frågor om trafikhuvudmannaskap regleras i lagen (1997:734) om ansvar för viss kollektiv persontrafik. Enligt lagens huvudregel är landstinget och kommunerna i länet gemensamt länstrafikansvariga medan länets trafikhuvudman skall vara ett kommunalförbund eller ett gemensamt ägt aktiebolag. För Stockholms län gäller dock en specialreglering där landstinget är ensamt länstrafikansvarigt och också trafikhuvudman (utan möjlighet att överföra trafikhuvudmannaskapet till ett aktiebolag). Mot ovanstående bakgrund kan kommunerna i Stockholms län endast överlåta ansvaret för färdtjänsten till landstinget, dock inte till SL. Detta beror inte på att ansvaret inte får överlåtas till ett aktiebolag utan på att SL inte är trafikhuvudman. Landstinget kan inte heller i egenskap av trafikhuvudman och ansvarig för färdtjänsten uppdra åt SL att utföra sådana delar av färdtjänstverksamheten

10 FÖRSLAG 2009:44 10 som utgör myndighetsutövning eftersom lagstöd saknas för detta. Sammanslagningen kan därför i princip endast omfatta rena verksamhetsuppgifter Myndighetsutövning inom Ftjn Följande processer inom Ftjn har identifierats som myndighetsutövning mot enskild: Prövning och beslut om tillstånd till färdtjänst, 7 FtjL. Prövning och beslut om ledsagare, 8 FtjL. Prövning och beslut om varaktighet av färdtjänsttillstånd, 9 1 st. FtjL. Prövning och beslut om föreskrifter enligt 9 2 och 3 st. FtjL. Prövning av färdsätt (fordon, placering, samplanering) Prövning av område Tilldelning av antal resor Prövning och beslut om inskränkande villkor (t.ex. vid överträdelser av meddelade villkor), 9 4 st. FtjL. Återkallelse av tillstånd, 12 1 st. FtjL Ändring av meddelade föreskrifter och villkor vid ändrade förhållanden, 12 2 st. FtjL. Processerna ovan bedrivs idag hos Ftjn inom hela verksamhetsområdet Tillståndsprövning och till viss del inom verksamhetsområdet Kundservice (se vidare avsnitt Kundservice nedan). Eftersom det i nämnda processer är fråga om myndighetsutövning skall dessa i enlighet med Landstingsfullmäktiges beslut och gällande lagstiftning inte överföras till SL. Sammantaget innebär ovanstående att ca 25 personer fortsatt kommer att tillhöra den kvarstående delen av Ftjn. Detta inkluderar till viss del administrativa resurser, övrigt administrativt stöd kommer att tillhandahållas av SL.

11 FÖRSLAG 2009:44 11 Hantering av mervärdesskatt Enligt gällande regelverk är moms på färdtjänstresor ej avdragsgill enligt Riksskatteverkets regler. Däremot kan moms återsökas inom ramen för den kommunala momshanteringen, det sk. Ludvikasystemet. Färdtjänstnämnden omfattas av Ludvikasystemet medan SL omfattas av Riksskatteverkets regelverk. För att hantera denna problematik föreslås mot denna bakgrund att en lösning motsvarande det etablerade arbetssättet för Landstingsfastigheter tillskapas. Arbetssättet innebär att SL får ansvaret för färdtjänstverksamheten exklusive myndighetsutövningen, den ekonomiska redovisningen sker dock i form av ett kostnadsställe inom Landstinget. Skulle denna möjlighet inte tillskapas innebär det att kostnaderna för SL skulle öka med miljoner kronor per år. Färdtjänstens nuvarande budget Ftjns budget för 2009 består av följande intäktsposter: Landstingsbidrag Övriga intäkter Totalt mkr 174 mkr mkr Ftjn har de senaste åren fått in ca 50 procent av innevarande års intäkter och kostnader under första halvåret. Budgetjusteringar Mot denna bakgrund föreslås att hälften av Ftjns budgeterade landstingsbidrag överförs till ovan nämnda kostnadsställe inom Landstinget respektive SL avseende andra halvåret Det innebär att 450 miljoner kronor överförs till Landstinget och 50 miljoner kronor överförs till SL från Ftjn. Överföringen till SL motsvarar enbart personal-, lokal- och övriga administrativa kostnader avseende den personal som kommer att överföras till SL. Hälften av ovan nämnda övriga intäkter kommer enligt förslaget att tillfalla Landstingets kostnadsställe under Ekonomiska konsekvenser i övrigt Det är i dagsläget svårt att fullt ut överblicka och värdera de ekonomiska konsekvenserna av beslutet om samorganisation under Följande kostnader av engångskaraktär kommer dock att uppstå i samband med samordningen.

12 FÖRSLAG 2009:44 12 Överföring av IT-system Konsultinsatser i samband med avtalsfrågor mm Övertalighet och omställningsåtgärder Sammanslagningen kommer sannolikt som framgår av ovan att generera en viss överkapacitet av personella resurser. Målsättningen är dock att alla tillsvidareanställda ska erbjudas fortsatt anställning. Detta beräknas kunna uppnås genom avtalspensioneringar, omplacering till befintliga och uppkomna vakanser och att visstidsanställningar och vikariat inte förlängs. Den effektivitetsvinst om 30 miljoner kronor som inkluderats i SLs budget för 2009 bedöms inte kunna uppnås under innevarande år. Däremot kommer en effektivisering att reducera resursbehovet de närmast åren vilket kommer att konkretiseras i budgetförslaget för perioden De stora besparingarna kommer dock inte uppnås genom minskning av personella resurser utan genom att SL-trafiken blir tillgänglig för fler av länets invånare. Genom den kompetensförstärkning som sammanslagningen innebär kommer detta arbete att kunna påskyndas. Justering av bolagsordning, specifika ägardirektiv och reglemente En sammanslagning av SL och Ftjn exklusive myndighetsutövning fordrar justeringar i såväl SLs bolagsordning och specifika ägardirektiv som Ftjns reglemente. Förslag till justering av SLs specifika ägardirektiv framgår av bilaga 1. Förslag till justering av SLs bolagsordning framgår av bilaga 2. Förslag till justering av Ftjns reglemente framgår av bilaga 3. Varumärke Ftjns namn och varumärke är en direkt angelägenhet för färdtjänstresenärer. Resenärernas medianålder är 80 år. Detta ställer särskilda krav på kommunikationens tydlighet vid ett eventuellt byte av namn och grafisk profil. Kundnöjdheten är hög, 89 %. I bl.a. ett varumärkes- och kommunikationsperspektiv måste ambitionen vara att detta värde ska behållas även efter sammanslagningen. Mot bakgrund av detta föreslås varumärket Färdtjänsten och dess grafiska profil att hanteras i följande ordning:

13 FÖRSLAG 2009: Vid samgåendet vid halvårsskiftet 2009 behålls varumärket Färdtjänsten. I samband med detta ska information om Ftjn även finnas tillgänglig via sl.se. Befintliga externa kommunikationskanaler behålls med Färdtjänstens namn och grafiska profil fram till årsskiftet En analys genomförs som underlag inför ett eventuellt namnbyte och ny grafisk profil enligt SLs standard. Analysen baseras på framtida mål för kundnöjdhet för Färdtjänsten och vilka konsekvenser en förändring får för användarna. Alternativa namn till Färdtjänsten analyseras. (Jfr Västtrafik och Skånetrafiken där begreppet Färdtjänst ersatts.) 3. En kommunikationsstrategi och -plan tas fram baserad på punkt 2. I strategin behandlas även kommunikationskanaler för att nå Färdtjänstens användare och den framtida utvecklingen av dessa. Kundservice Ett av Ftjns tre verksamhetsområden är Kundservice. Verksamhetens roll är att bistå kunder och intressenter med information och handläggning vid ärenden gällande de resor som Färdtjänsten tillhandahåller. Inom området arbetar 34 personer och verksamheten kan sammanfattas enligt följande: Ge allmän information avseende Färdtjänst- och sjukresor samt tjänsteresor Resegarantin - Administrera återbetalningar. Synpunkts (klagomål) hantering - Ta emot, utreda och besvara resenärers synpunkter Viss fakturahantering Utföra registerändringar Utbildning och helpdesk för vårdgivare beträffande regelverk och systemet. Ca: 2000 utbildas per månad. Administrera behörigheter. Boka sjukresor utanför länet Ersättningsärenden gällande sjukresor Resenärs- och vårdgivaruppföljning Deltagande vid leverantörsutbildningar och informationsträffar samt Muntliga och skriftliga tilldelningar samt överklaganden som är att betrakta som myndighetsutövning. SLs styrelse beslöt i februari att uppdra åt den verkställande direktören att förbereda outsourcing av nedanstående processer inom SL Kundtjänst. Ge trafikinformation

14 FÖRSLAG 2009:44 14 Administrera resegarantin. Ta emot synpunkter Ge försäljningssupport av bl.a. SMS-biljetter och biljett- och betalsystemet SL-Access. Drift av verksamheten inom SL Center. Styrelsen kommer enligt nu gällande planer tillställas genomförande och anskaffningsbeslut avseende ovanstående i maj I samband därmed kommer det att övervägas vilka delar av Ftjns kundservice som kan inordnas i denna process. Tidplan och fortsatt hantering Enligt landstingsfullmäktiges beslut skall verksamhetsöverföringen vara genomförd under första halvåret Detta innebär att den gemensamma organisationen kommer att vara bemannad och sättas i drift första juli Därutöver kommer frågor som rör överföring av avtal och andra handlingar till SL, frågor rörande arkiv, sekretess och personuppgifter behöva hanteras. Detta kommer att kräva icke obetydliga resurser och kommer sannolikt inte att vara helt hanterat till den 1 juli 2009, men bör inte hindra processen i övrigt. Samråd med berörda handikappsorganisationer har skett löpande under den hittillsvarande utvecklingsprocessen. Nya möten är planerade i syfte att ge möjligheter att påverka utformningen av den gemensamma sammanslagna organisationen. Inom såväl Ftjn som SL finns i dag ett väl utbyggt samrådsförfarande. I det fortsatta arbetet kommer en modell tas fram som möjliggör ett fortsatt samråd inom hela nuvarande Ftjns och SLs verksamhetsområde.

15 FÖRSLAG 2009:44 15 Bilaga 1:1 Förslag Specifika ägardirektiv för AB Storstockholms Lokaltrafik AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) ägs av Stockholms läns landsting. Syftet med bolagsformen är att skapa förutsättningar för en tydligare ansvarsfördelning och uppföljning. Enligt bolagsordningen har SL till föremål för sin verksamhet att inom Stockholms län med angränsande områden bedriva kollektiv lokaltrafik, inom ramen för meddelade tillstånd anordna transporter för personer med funktionshinder (färdtjänst), äga och förvalta fast och lös egendom samt därtill hörande verksamheter. Ändamålet med bolagets verksamhet är enligt bolagsordningen att bolaget skall fullgöra det ansvar som åvilar Stockholms läns landsting som trafikhuvudman i länet för den lokala och regionala linjetrafiken för persontransporter till lands samt i enlighet med färdtjänstnämndens tillståndsgivning handha de uppgifter som erfordras för att säkerställa en god färdtjänstservice. I detta uppdrag ingår planering och upphandling av erforderliga varor, tjänster och entreprenader. Inom ramen för detta ändamål ansvarar styrelse och ledning för att följa de generella ägardirektiven samt att: Verksamheten bedrivs på ett effektivt och ändamålsenligt sätt så att kundernas krav tillgodoses samtidigt som ägarens mål med verksamheten, uttryckta i av landstingsfullmäktige fastställd budget, policies och andra styrdokument, uppfylls. Verksamheten följs upp utifrån intressentperspektiven kund, ägare, samhälle, medarbetare och, leverantör sammanhållet av ett gemensamt arbetssätt och rapporteras till ägare enligt rapportinstruktion. Upprätta och följa de planer och dokument som följer av landstingets trafikhuvudmannaskap. Samverka med närliggande kommuner, landsting och organisationer samt andra intressenter, såsom Waxholms Ångfartygs AB (WÅAB), för att uppnå väl fungerade trafiklösningar och god färdtjänstservice i regionen.

16 FÖRSLAG 2009:44 16 Bilaga 1:2 Förslag AB STORSTOCKHOLMS LOKALTRAFIK Org.nr BOLAGSORDNING Denna bolagsordning har fastställts av Landstingsfullmäktige , 45 samt , Firma Bolagets firma är Aktiebolaget Storstockholms Lokaltrafik. 2 Styrelsens säte Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms kommun. 3 Verksamhet Bolaget har till föremål för sin verksamhet att inom Stockholms län med angränsande områden bedriva kollektiv lokaltrafik, inom ramen för meddelade tillstånd anordna transporter för personer med funktionshinder (färdtjänst), äga och förvalta fast och lös egendom samt därtill hörande verksamheter. 4 Ändamålet med bolagets verksamhet Syftet med verksamheten är att bolaget skall fullgöra det ansvar som åvilar Stockholms läns landsting som trafikhuvudman i länet för den lokala och regionala linjetrafiken för persontransporter till lands samt i enlighet med färdtjänstnämndens tillståndsgivning handha de uppgifter som erfordras för att säkerställa en god färdtjänstservice. I detta uppdrag ingår planering och upphandling av erforderliga varor, tjänster och entreprenader.. 5 Aktiekapital Aktiekapitalet utgör lägst kronor och högst kronor.

17 FÖRSLAG 2009: Antal aktier Antal aktier skall uppgå till lägst och högst aktier. 7 A-aktier och B-aktier Aktierna delas i två grupper, serie A och serie B, av vilka serie A omfattar högst och serie B högst Lika röstvärde för aktier av serie A och serie B. Aktierna av serie A och serie B skall äga lika rätt till årlig utdelning. Upplöses bolaget äger båda seriernas aktier intill nominella aktiebeloppet lika rätt till bolagets tillgångar. Vad därefter återstår fördelas så att aktie av serie B erhåller dubbelt mot aktie av serie A. Beslutar bolaget att genom kontantemission eller kvittningsemission ge ut nya aktier av serie A och av serie B, skall ägare av aktier av serie A och serie B ha företrädesrätt att teckna nya aktier av samma aktieslag i förhållande till det antal aktier aktieägaren förut äger (primär företrädesrätt). Aktier som inte tecknats med primär företrädesrätt skall erbjudas samtliga aktieägare till teckning (subsidiär företrädesrätt). Om inte de sålunda erbjudna aktierna räcker för den teckning som sker med subsidiär företrädesrätt, skall aktierna fördelas mellan tecknarna i förhållande till det antal aktier de förut äger och, i den mån detta inte kan ske, genom lottning. Beslutar bolaget att genom kontantemission eller kvittningsemission ge ut aktier endast av serie A eller av serie B, skall samtliga aktieägare, oavsett om deras aktier är av serie A eller av serie B, ha företrädesrätt att teckna nya aktier i förhållande till det antal aktier de förut äger. Om bolaget beslutar att ge ut teckningsoptioner eller konvertibler genom kontantemission eller kvittningsemission, har aktieägarna företrädesrätt att teckna teckningsoptioner, som om emissionen gällde de aktier som kan komma att nytecknas på grund av optionsrätten respektive företrädesrätt att teckna konvertibler som om emissionen gällde de aktier som konvertiblerna kan komma att bytas ut mot. Vad som ovan sagts skall inte innebära någon inskränkning i möjligheten att fatta beslut om kontantemission eller kvittningsemission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt. Vid ökning av aktiekapitalet genom fondemission skall nya aktier emitteras av varje aktieslag i förhållande till det antal aktier av samma slag som finns sedan tidigare. Därvid skall gamla aktier av visst aktieslag medföra rätt till nya aktier av samma aktieslag. Vad nu sagts skall inte innebära någon inskränkning i möjligheten att genom fondemission, efter erforderlig ändring av bolagsordningen, ge ut aktier av nytt slag.

18 FÖRSLAG 2009: Styrelse Styrelsen skall bestå av lägst sju och högst tretton ledamöter och lägst sju och högst tretton suppleanter. Ledamöter och suppleanter väljs av Stockholms läns landstingsfullmäktige (landstingsfullmäktige) för tiden från årsstämman ena året intill slutet av årsstämman året därpå. Bland de valda ledamöterna utser landstingsfullmäktige, för den tid styrelseuppdraget avser, ordförande, förste vice ordförande och andre vice ordförande i styrelsen. Avgår ordföranden eller någon av vice ordförandena skall ersättare för den som avgått utses för den resterande mandattiden. I händelse av att såväl ordföranden som båda vice ordförandena har förhinder att närvara vid styrelsesammanträde, har styrelsen rätt att utse styrelseledamot till ordförande vid visst sammanträde. 9 Revisorer För granskning av koncernredovisningen och koncernföretagens inbördes förhållanden, bolagets årsredovisning och bokföring samt styrelsens och den verkställande direktörens förvaltning utser bolagsstämman en revisor med en suppleant, vilka skall vara auktoriserade som revisor. Revisorns och suppleantens uppdrag gäller till slutet av den ordinarie bolagsstämma enligt 9 kap st aktiebolagslagen som hålls under det fjärde räkenskapsåret efter revisorsvalet. 10 Lekmannarevisor Stockholms läns landstingsfullmäktige skall utse lägst en och högst fem lekmannarevisor (-er). Lekmannarevisorer väljs för den tid motsvarande mandatperiodens längd, räknat från årsskiftet efter det år då allmänna val ägt rum. 11 Kallelse till bolagsstämma Kallelse till årsstämma / extra bolagsstämma skall ske genom brev med posten tidigast fyra veckor och senast två veckor före stämman.

19 FÖRSLAG 2009: Ärenden vid årsstämma Vid årsstämman skall följande ärenden behandlas: 1. Stämmans öppnande 2. Val av ordförande vid stämman. 3. Upprättande och godkännande av röstlängd. 4. Val av minst en justeringsman att jämte ordföranden justera protokollet. 5. Godkännande av dagordning. 6. Prövning av huruvida stämman blivit behörigen sammankallad. 7. Beslut fattas om a) fastställande av resultaträkning och balansräkning samt koncernresultaträkning och koncernbalansräkning b) dispositioner av bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen c) ansvarsfrihet för styrelseledamöterna och verkställande direktören. 8. Fastställelse av arvoden till styrelseledamöterna, revisorn, lekmannarevisorerna samt suppleanterna. 9. Val av revisor och revisorssuppleant, då sådant val skall förrättas. 10. Anteckning om landstingsfullmäktiges val av styrelseordförande, förste och andre vice ordförande, styrelseledamöter med suppleanter samt lekmannarevisorer med suppleanter, då sådant val har förrättats. 11. Övriga ärenden som ankommer på bolagsstämman enligt aktiebolagslagen (2005:551) eller bolagsordningen. 13 Räkenskapsår Bolagets räkenskapsår omfattar tiden 1 januari - 31 december. 14 Ändring av bolagsordningen Denna bolagsordning får ej ändras utan godkännande av landstingsfullmäktige.

20 FÖRSLAG 2009:44 20 Bilaga 1:3 Förslag Reglemente Reglemente för färdtjänstnämnden Färdtjänstnämnden fullgör landstingets uppgifter enligt lagen (1997:736) om färdtjänst och gällande avtal mellan landstinget och länets kommuner om överlåtelse av sagda uppgifter samt enligt lagen (1997:734) om ansvar för viss kollektiv persontrafik vad avser färdtjänstresor. För färdtjänstnämnden gäller nämnda lagar, nämnda avtal, förvaltningslagen samt detta reglemente. Det åligger nämnden 12. att meddela tillstånd till färdtjänst och därtill hörande villkor, 13. att fastställa grunder för tillgång till ytterligare resor som efter särskild prövning kan erhållas utöver den av landstingsfullmäktige fastställa generella mängden för enskilda tillståndshavare och 14. att i övrigt fastställa villkor och föreskrifter för verksamheten,

21 FÖRSLAG 2009:44 21 Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande Ärendet Landstingsfullmäktige beslutade i december 2008 att all verksamhet inom Färdtjänstnämnden, som inte är myndighetsutövning ska överföras till AB Storstockholms lokalttrafik (SL) under första halvåret Syftet med sammanslagningen är att tillföra SL ytterligare kompetens inom tillgänglighetsområdet för att på detta sätt förbättra trafiken för funktionshindrade, effektivisera verksamheten och få bort onödig administration i den sammanslagna organisationen. Av beslutet framgår även att nödvändiga budgetjusteringar av beslutet ska ske i landstingets delårsbokslut Ärendet har behandlats av Färdtjänstnämnden vid sammanträde samt vid AB Storstockholms lokaltrafiks sammanträde Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta att godkänna de föreslagna justerade specifika ägardirektiv för AB Storstockholms lokaltrafik att godkänna den föreslagna justerade bolagsordningen för AB Storstockholms lokaltrafik att godkänna det föreslagna justerade reglementet för Färdtjänstnämnden att uppdra åt AB Storstockholms lokaltrafik att inom ramen för föreslagen bolagsordning och specifika ägardirektiv svara för färdtjänstverksamheten exklusive myndighetsutövning att för 2009 överföra 50 miljoner kronor från Färdtjänstnämnden till AB Storstockholms lokaltrafiks budget att upprätta erforderligt kostnadsställe inom landstinget för redovisning av färdtjänstresor samt överföra 450 miljoner kronor från Färdtjänstnämndens budget 2009 till upprättat kostnadsställe att uppdra till verkställande direktören att återkomma till styrelsen med förslag till hantering av varumärke, grafisk profil, kommunikationsstrategi för den del av Färdtjänstnämnden som överförs till AB Storstockholms lokaltrafik

22 FÖRSLAG 2009:44 22 Förvaltningens synpunkter Lagstiftning kring överlåtelse av färdtjänstverksamhet De juridiska ramar som reglerar vilka delar inom färdtjänstverksamheten som kan avskiljas och överföras till SL kan sammanfattas i korthet enligt nedanstående: I regeringsformen (1974:152) 11 kap. 6 anges att en förvaltningsuppgift som innefattar myndighetsutövning kan överföras till ett bolag om det finns stöd i lagen för sådan överföring. Enligt lagen (1997:736) om färdtjänst ( FtjL ) får kommuner under vissa förutsättningar överlåta färdtjänstrelaterade uppgifter till trafikhuvudmannen i länet (även om trafikhuvudmannen är ett aktiebolag). Frågor om trafikhuvudmannaskap regleras i lagen (1997:734) om ansvar för viss kollektiv persontrafik. Enligt lagens huvudregel är landstinget och kommunerna i länet gemensamt länstrafikansvariga medan länets trafikhuvudman skall vara ett kommunalförbund eller ett gemensamt ägt aktiebolag. För Stockholms län gäller dock en specialreglering där landstinget är ensamt länstrafikansvarigt och också trafikhuvudman (utan möjlighet att överföra trafikhuvudmannaskapet till ett aktiebolag). Mot ovanstående bakgrund kan kommunerna i Stockholms län endast överlåta ansvaret för färdtjänsten till landstinget, dock inte till SL. Detta beror inte på att ansvaret inte får överlåtas till ett aktiebolag utan på att SL inte är trafikhuvudman. Landstinget kan inte heller i egenskap av trafikhuvudman och ansvarig för färdtjänsten uppdra åt SL att utföra sådana delar av färdtjänstverksamheten som utgör myndighetsutövning eftersom lagstöd saknas för detta. Sammanslagningen kan därför i princip endast omfatta rena verksamhetsuppgifter Myndighetsutövning inom Ftjn Följande processer inom Ftjn har identifierats som myndighetsutövning mot enskild: Prövning och beslut om tillstånd till färdtjänst, 7 FtjL. Prövning och beslut om ledsagare, 8 FtjL. Prövning och beslut om varaktighet av färdtjänsttillstånd, 9 1 st. FtjL. Prövning och beslut om föreskrifter enligt 9 2 och 3 st. FtjL. Prövning av färdsätt (fordon, placering, samplanering) Prövning av område

23 FÖRSLAG 2009:44 23 Tilldelning av antal resor Prövning och beslut om inskränkande villkor (t.ex. vid överträdelser av meddelade villkor), 9 4 st. FtjL. Återkallelse av tillstånd, 12 1 st. FtjL Ändring av meddelade föreskrifter och villkor vid ändrade förhållanden, 12 2 st. FtjL. Processerna ovan bedrivs idag hos Ftjn inom hela verksamhetsområdet Tillståndsprövning och till viss del inom verksamhetsområdet Kundservice (se vidare avsnitt Kundservice nedan). Eftersom det i nämnda processer är fråga om myndighetsutövning skall dessa i enlighet med Landstingsfullmäktiges beslut och gällande lagstiftning inte överföras till SL. Sammantaget innebär ovanstående att ca 25 personer fortsatt kommer att tillhöra den kvarstående delen av Ftjn. Detta inkluderar till viss del administrativa resurser, övrigt administrativt stöd kommer att tillhandahållas av SL. Hantering av mervärdesskatt Enligt gällande regelverk är moms på färdtjänstresor ej avdragsgill enligt Riksskatteverkets regler. Däremot kan moms återsökas inom ramen för den kommunala momshanteringen, det sk. Ludvikasystemet. Färdtjänstnämnden omfattas av Ludvikasystemet medan SL omfattas av Riksskatteverkets regelverk. För att hantera denna problematik föreslås mot denna bakgrund att en lösning motsvarande det etablerade arbetssättet för Landstingsfastigheter tillskapas. Arbetssättet innebär att SL får ansvaret för färdtjänstverksamheten exklusive myndighetsutövningen, den ekonomiska redovisningen sker dock i form av ett kostnadsställe inom Landstinget. Skulle denna möjlighet inte tillskapas innebär det att kostnaderna för SL skulle öka med miljoner kronor per år. Färdtjänstens nuvarande budget Ftjns budget för 2009 består av följande intäktsposter: Landstingsbidrag Övriga intäkter Totalt mkr 174 mkr mkr Ftjn har de senaste åren fått in ca 50 procent av innevarande års intäkter och kostnader under första halvåret.

24 FÖRSLAG 2009:44 24 Budgetjusteringar Mot denna bakgrund föreslås att hälften av Ftjns budgeterade landstingsbidrag överförs till ovan nämnda kostnadsställe inom Landstinget respektive SL avseende andra halvåret Det innebär att 450 miljoner kronor överförs till Landstinget och 50 miljoner kronor överförs till SL från Ftjn. Överföringen till SL motsvarar enbart personal-, lokal- och övriga administrativa kostnader avseende den personal som kommer att överföras till SL. Hälften av ovan nämnda övriga intäkter kommer enligt förslaget att tillfalla Landstingets kostnadsställe under Ekonomiska konsekvenser i övrigt Det är i dagsläget svårt att fullt ut överblicka och värdera de ekonomiska konsekvenserna av beslutet om samorganisation under Följande kostnader av engångskaraktär kommer dock att uppstå i samband med samordningen. Överföring av IT-system Konsultinsatser i samband med avtalsfrågor mm Övertalighet och omställningsåtgärder Sammanslagningen kommer sannolikt som framgår av ovan att generera en viss överkapacitet av personella resurser. Målsättningen är dock att alla tillsvidareanställda ska erbjudas fortsatt anställning. Detta beräknas kunna uppnås genom avtalspensioneringar, omplacering till befintliga och uppkomna vakanser och att visstidsanställningar och vikariat inte förlängs. Den effektivitetsvinst om 30 miljoner kronor som inkluderats i SLs budget för 2009 bedöms inte kunna uppnås under innevarande år. Däremot kommer en effektivisering att reducera resursbehovet de närmaste åren vilket kommer att konkretiseras i budgetförslaget för perioden De stora besparingarna kommer dock inte uppnås genom minskning av personella resurser utan genom att SL-trafiken blir tillgänglig för fler av länets invånare. Genom den kompetensförstärkning som sammanslagningen innebär kommer detta arbete att kunna påskyndas. Justering av bolagsordning, specifika ägardirektiv och reglemente En sammanslagning av SL och Ftjn exklusive myndighetsutövning fordrar justeringar i såväl SLs bolagsordning och specifika ägardirektiv som Ftjns reglemente.

25 FÖRSLAG 2009:44 25 Förslag till justering av SLs specifika ägardirektiv framgår av bilaga 1. Förslag till justering av SLs bolagsordning framgår av bilaga 2. Förslag till justering av Ftjns reglemente framgår av bilaga 3. Varumärke Ftjns namn och varumärke är en direkt angelägenhet för färdtjänstresenärer. Resenärernas medianålder är 80 år. Detta ställer särskilda krav på kommunikationens tydlighet vid ett eventuellt byte av namn och grafisk profil. Kundnöjdheten är hög, 89 %. I bl.a. ett varumärkes- och kommunikationsperspektiv måste ambitionen vara att detta värde ska behållas även efter sammanslagningen. Mot bakgrund av detta föreslås varumärket Färdtjänsten och dess grafiska profil att hanteras i följande ordning: 1. Vid samgåendet vid halvårsskiftet 2009 behålls varumärket Färdtjänsten. I samband med detta ska information om Ftjn även finnas tillgänglig via sl.se. Befintliga externa kommunikationskanaler behålls med Färdtjänstens namn och grafiska profil fram till årsskiftet En analys genomförs som underlag inför ett eventuellt namnbyte och ny grafisk profil enligt SLs standard. Analysen baseras på framtida mål för kundnöjdhet för Färdtjänsten och vilka konsekvenser en förändring får för användarna. Alternativa namn till Färdtjänsten analyseras. (Jfr Västtrafik och Skånetrafiken där begreppet Färdtjänst ersatts.) 3. En kommunikationsstrategi och -plan tas fram baserad på punkt 2. I strategin behandlas även kommunikationskanaler för att nå Färdtjänstens användare och den framtida utvecklingen av dessa. Kundservice Ett av Ftjns tre verksamhetsområden är Kundservice. Verksamhetens roll är att bistå kunder och intressenter med information och handläggning vid ärenden gällande de resor som Färdtjänsten tillhandahåller. Inom området arbetar 34 personer och verksamheten kan sammanfattas enligt följande: Ge allmän information avseende Färdtjänst- och sjukresor samt tjänsteresor Resegarantin - Administrera återbetalningar. Synpunkts(klagomål)hantering - Ta emot, utreda och besvara resenärers synpunkter

26 FÖRSLAG 2009:44 26 Viss fakturahantering Utföra registerändringar Utbildning och helpdesk för vårdgivare beträffande regelverk och systemet. Ca: 2000 utbildas per månad. Administrera behörigheter. Boka sjukresor utanför länet Ersättningsärenden gällande sjukresor Resenärs- och vårdgivaruppföljning Deltagande vid leverantörsutbildningar och informationsträffar samt Muntliga och skriftliga tilldelningar samt överklaganden som är att betrakta som myndighetsutövning. SLs styrelse beslöt i februari att uppdra åt den verkställande direktören att förbereda outsourcing av nedanstående processer inom SL Kundtjänst. Ge trafikinformation Administrera resegarantin. Ta emot synpunkter Ge försäljningssupport av bl.a. SMS-biljetter och biljett- och betalsystemet SL-Access. Drift av verksamheten inom SL Center. Styrelsen kommer enligt nu gällande planer tillställas genomförande och anskaffningsbeslut avseende ovanstående i maj I samband därmed kommer det att övervägas vilka delar av Ftjns kundservice som kan inordnas i denna process. Tidplan och fortsatt hantering Enligt landstingsfullmäktiges beslut skall verksamhetsöverföringen vara genomförd under första halvåret Detta innebär att den gemensamma organisationen kommer att vara bemannad och sättas i drift första juli Därutöver kommer frågor som rör överföring av avtal och andra handlingar till SL, frågor rörande arkiv, sekretess och personuppgifter behöva hanteras. Detta kommer att kräva icke obetydliga resurser och kommer sannolikt inte att vara helt hanterat till den 1 juli 2009, men bör inte hindra processen i övrigt. Samråd med berörda handikappsorganisationer har skett löpande under den hittillsvarande utvecklingsprocessen. Nya möten är planerade i syfte att ge möjligheter att påverka utformningen av den gemensamma sammanslagna

27 FÖRSLAG 2009:44 27 organisationen. Inom såväl Ftjn som SL finns i dag ett väl utbyggt samrådsförfarande. I det fortsatta arbetet kommer en modell tas fram som möjliggör ett fortsatt samråd inom hela nuvarande Ftjns och SLs verksamhetsområde. Miljökonsekvenser av beslutet Beslutet medför inga särskilda konsekvenser för miljön:

28

29

30 1(3) Minnesanteckning Vår referens Göran Ståldal Referensgruppsmöte Möte med representanter för HSO, DHR och SRF inför Färdtjänstens samgående med SL Tid: Onsdagen den 14 januari 2009, kl Plats: Färdtjänsens konferensrum Neptunus, Lindhagensterrassen Deltagare: Lena Ringstedt (LR) HSO Sven Andréasson (SA) HSO Carl-Ejnar Blesser (CEB) HSO Marianne Egehult HSO Bengt Jansson HSO Jan Kaur (JK) DHR Estelle Bergström DHR Amir Riazi (AR) DHR Leif Pehrson (LP) SRF Per Junesjö (PJ) Färdtjänsten Ann-Cathrine Medwik Färdtjänsten Björn Nilsson Färdtjänsten Ann-Sofie Chudi (ASC) SL Ebba Klaffert (EK) SL Göran Ståldal SL PJ inledde mötet med att redogöra för det beslut landstingsfullmäktige fattade i december 2008 som innebär ett uppdrag till Färdtjänsten och SL att infoga Färdtjänstens verksamhet i SL, exklusive de delar som rör myndighetsutövning. Sammanslagningen ska vara genomförd den 1 juli För sammanslagningsprojektet finns en styrgrupp som består av SLs VD Ingemar Ziegler och Färdtjänstens förvaltningschef Stellan Hellqvist. Ansvariga för genomförandet är Ann-Sofie Chudi från SL och Per Junesjö från Färdtjänsten, till sin hjälp har de Ebba Klaffert och Göran Ståldal från SL och Erika Nilsson och Kenneth Svärd från Färdtjänsten. C:a 20 gemensamma arbetsgrupper ska kartlägga och belysa frågor kring bl.a. juridik och beslutsvägar. Därutöver kommer konsulter att anlitas för att belysa för- och nackdelar med att behålla färdtjänstens nuvarande struktur så oförändrad som möjligt respektive en mer systematisk funktionsuppdelad integrering. Postadress Leveransadress Telefon vx E-post Bankgiro AB Storstockholms Lokaltrafik Lindhagensgatan registrator@sl.se Stockholm Godsmottagningen Fax Internet Plusgiro Besöksadress Stockholm sl.se Lindhagensgatan 100 Org.nr Thorildsplan/Stadshagen

31 2(3) LR framhöll att det är viktigt att ta vara på den kunskap som finns i organisationerna och undrade hur den fortsatta samverkan ska organiseras. PJ konstaterade att den som åker färdtjänst inte ska märka någon skillnad. JK undrade vilka risker som hade upptäckts. ASC trodde att det kan finnas s.k. kulturskillnader eftersom SL och Färdtjänsten delvis bedriver verksamheten på olika sätt, sådant kommer att belysas i konsultrapporten som ska vara klar inför den rapport som ska lämnas till SLs styrelse och Färdtjänstnämnden den 17 respektive 24 mars. Det som då ska behandlas är i första hand budgetkonsekvenser och behov av ändringar i SLs bolagsordnig och Färdtjänstens reglemente. Frågor som rör myndighetsutövning och organisation kommer att behandlas senare. SA befarade att det kommer att bli en stor skillnad i möjligheten att få upp brukarfrågor på politisk nivå eftersom SL är ett aktiebolag. PJ svarade att det politiska uppdraget mycket tydligt anger att så mycket som möjligt ska överföras till SL. SA undrade även om det i konsultinsatsen ingår att analysera kundnyttan. PJ lovade att behandla den frågan. CEB befarade att den stora organisationen SL kommer att fokusera på sina nuvarande frågor och var orolig för att färdtjänstfrågor skulle få en underordnas roll i framtiden. Även LP såg det som en risk att den i dag tydliga prioriteringen i Färdtjänstens budget inte kommer att framgå lika tydligt när den ska inordnas i SLs. Han ville också säkerställa att de kommande samverkansformer inte leder till att färdtjänstfrågorna försvinner. JK betonade att han var förväntansfull inför framtiden och det verkar finnas en vilja att ta itu med risker, resultatet kan ge spännande och fruktbara lösningar. LR instämde och noterade att hon lång tid har förordat att Färdtjänsten och SL ska vara en organisation. Besparingar är bra så länge de kommer resenärerna till godo. Det är viktigt att referensgruppen får vara med i hela processen. ASC konstaterade att budgeten för färdtjänst kommer att bli en tydlig delmängd i SLs budget. I första hand är dock frågan politisk med en tydlig ambition att omfördela från administration till trafik. Hur samarbetet ska bedrivas i framtiden måste bli resultatet av fortsatta resonemang. SA framhöll att även han är positiv även om det inte alltid låter så. I den här frågan har politikerna hänskjutit detaljerna till förvaltningen men HSO kommer att begära att få träffa den politiska ledningen. AR undrade vad som praktiskt kommer att hända, blir det t.ex. nya telefonnummer att hålla reda på. Enligt PJ är avsikten att brukarna inte ska märka någonting.

32 3(3) LP efterfrågade sammansättningen av de bildade arbetsgrupperna. PJ redovisade de verksamhetsområden som kommer att belysas i grupperna det handlar i första hand om administrativa konsekvenser till följd av de olikheter som finns. CEB önskade besked om hur samarbetet ska ske i fortsättningen och betonade att de inte vill komma in om en tid igen och få höra hur det har gått. LP noterade att det finns två tidsaspekter på samarbetet: före och efter den 1 juli I det korta perspektivet är det viktigt att kunna få vara med och påverka detaljer. EK avsåg att utöka konsultuppdraget så att företrädare för de närvarande organisationerna kommer att intervjuas inför framtagningen av rapporten som ska belysa för- och nackdelar med olika alternativ. AR var för sin del inte orolig för det fortsatta samarbetet eftersom det redan idag fungerar mycket väl. PJ föreslog med tanke på den planerade styrelse- och nämndbehandlingen i mars att referensgruppen träffas igen i slutet av februari när konsultrapporten är klar och möteshandlingarna ska färdigställas. SA noterade att individrelaterade frågor kan komma att stå emot det kollektiva. Han ansåg vidare att det är bra att konsulterna får i uppdrag att intervjua organisationerna. Referensgruppen träffas nästa gång torsdagen den 26 februari 2009 kl hos SL, Lindhagensgatan 100 (Lokal Hötorget). Noterat av Göran Ståldal

Överföring av all verksamhet inom Färdtjänstnämnden exklusive myndighetsutövning till AB Storstockholms lokaltrafik

Överföring av all verksamhet inom Färdtjänstnämnden exklusive myndighetsutövning till AB Storstockholms lokaltrafik 1 (8) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen Överföring av all verksamhet inom Färdtjänstnämnden exklusive myndighetsutövning till AB Storstockholms lokaltrafik Ärendet Landstingsfullmäktige

Läs mer

Bilaga 2. AB Storstockholms Lokaltrafik (org. nr ) Bolagsordning. Nuvarande lydelse. Föreslagen lydelse

Bilaga 2. AB Storstockholms Lokaltrafik (org. nr ) Bolagsordning. Nuvarande lydelse. Föreslagen lydelse Bilaga 2 AB Storstockholms Lokaltrafik (org. nr. 556013-0683) Bolagsordning Nuvarande lydelse Denna bolagsordning har fastställts av Landstingsfullmäktige 2010-12-14. 1 Firma Bolagets firma är Aktiebolaget

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:23 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring av bolagsordning för Landstingshuset i Stockholm AB Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd Ärendet Landstingshuset i

Läs mer

Bolagets firma är Nilörngruppen Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ).

Bolagets firma är Nilörngruppen Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ). BOLAGSORDNING FÖR NILÖRNGRUPPEN AB (publ) Org nr 556322-3782 1. Firma Bolagets firma är Nilörngruppen Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ). 2. Säte Styrelsen skall ha sitt säte i Borås kommun. 3. Verksamhet

Läs mer

Stockholm Vatten AB: s BOLAGSORDNING Org. nr

Stockholm Vatten AB: s BOLAGSORDNING Org. nr Stockholm Vatten AB: s BOLAGSORDNING Org. nr. 556 210-6855 Bolagets firma är Stockholm Vatten Aktiebolag. Firmabeteckningen Stockholm Water Company används i internationella sammanhang. 1 Bolagets styrelse

Läs mer

Styrelsens i LightLab Sweden AB (publ) fullständiga förslag till beslut vid årsstämma den 7 maj 2015

Styrelsens i LightLab Sweden AB (publ) fullständiga förslag till beslut vid årsstämma den 7 maj 2015 Styrelsens i LightLab Sweden AB (publ) fullständiga förslag till beslut vid årsstämma den 7 maj 2015 Punkt 13 på dagordningen (beslut om ändring av bolagsordningen) Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:43 1 (19) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överförande av trafikplanerande verksamhet från regionplane- och trafiknämnden till AB Storstockholms Lokaltrafik Föredragande landstingsråd:

Läs mer

B O L A G S O R D N I N G

B O L A G S O R D N I N G Org.nr 556184-8564 1(5) Underbilaga A till bilaga 14:1 B O L A G S O R D N I N G antagen vid årsstämma den 3 maj 2007 1 Bolagets firma är Scania Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ). 2 Föremålet för bolagets

Läs mer

Bolagsordning. Poolia AB (publ), org nr 556447-9912. antagen vid årsstämman den 28 april 2009. Bolagets firma är Poolia AB. Bolaget är publikt (publ).

Bolagsordning. Poolia AB (publ), org nr 556447-9912. antagen vid årsstämman den 28 april 2009. Bolagets firma är Poolia AB. Bolaget är publikt (publ). Bolagsordning för Poolia AB (publ), org nr 556447-9912 antagen vid årsstämman den 28 april 2009 1. FIRMA Bolagets firma är Poolia AB. Bolaget är publikt (publ). 2. STYRELSENS SÄTE Styrelsen skall ha sitt

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:22 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring av bolagsordning för Huddinge Universitetssjukhus AB Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Styrelsen för Huddinge

Läs mer

Styrelsens i LightLab Sweden AB (publ) förslag till beslut vid extra bolagsstämma den 5 mars 2013

Styrelsens i LightLab Sweden AB (publ) förslag till beslut vid extra bolagsstämma den 5 mars 2013 Styrelsens i LightLab Sweden AB (publ) förslag till beslut vid extra bolagsstämma den 5 mars 2013 Punkt 7 Ändring av bolagsordningen Styrelsen föreslår att bolagsstämman fattar beslut om att ändra bolagsordningen,

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning och aktiekapital i Götenehus Group AB

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning och aktiekapital i Götenehus Group AB Punkt 7 Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning och aktiekapital i Götenehus Group AB Punkt 7:I - Beslut om ändring av aktiekapitalgränser och aktiekapital a) Förslag till beslut om

Läs mer

Punkt 10 - Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen

Punkt 10 - Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Punkt 10 - Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen För att möjliggöra emissionen enligt punkt 11 föreslår styrelsen för Venue Retail Group Aktiebolag, org.nr. 556540-1493, ( Bolaget

Läs mer

Styrelsens för AB Electrolux förslag till beslut om ändring av bolagsordningen

Styrelsens för AB Electrolux förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Bilaga F Styrelsens för AB Electrolux förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Styrelsen föreslår att årsstämman 2008 beslutar att 5, 7 och 11 i bolagsordningen skall erhålla följande ändrade

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar 2013-04-15 Extra sammanträde Tjänsteutlåtande Kommundirektör 2013-04-08 Björn Eklundh 08-590 970 31 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2013:149 Bjorn.Eklundh@upplandsvasby.se

Läs mer

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:9-107 Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB Antagen av kommunfullmäktige 2010-11-25 108 Reviderad av kommunfullmäktige 2012-08-30 95 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning (punkt 18)

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning (punkt 18) Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordning (punkt 18) Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om ändring av bolagsordningen genom införande av ett omvandlingsförbehåll i 5 med följande

Läs mer

Bolagsordning för Vöfab Parkering Aktiebolag

Bolagsordning för Vöfab Parkering Aktiebolag Senast ändrad Bolagsordning för Vöfab Parkering Aktiebolag Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunkansliet Dokumentnamn Bolagsordning för Vöfab Parkering Aktiebolag Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige

Läs mer

Justering av bolagsordningar och specifika ägardirektiv för AB SL Finans, SL Infrateknik AB och SL Älvsjö AB

Justering av bolagsordningar och specifika ägardirektiv för AB SL Finans, SL Infrateknik AB och SL Älvsjö AB 1(4) Ledningsstaben Juridik Handläggare Björn Holmberg 08-6861588 björn.holmberg@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-18 Trafiknämnden 2017-02-21, punkt 9 Ärende SL 2015-0054 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Justering

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Fastighetsförvaltning AB (VÖFAB)

Bolagsordning för Växjö Fastighetsförvaltning AB (VÖFAB) Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Fastighetsförvaltning AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Fastighetsförvaltning AB Dokumentinformation Dokumentnamn

Läs mer

Ändring av bolagsordning för Locum AB

Ändring av bolagsordning för Locum AB Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2018-1206 Landstingsstyrelsens förvaltning 2018-11-26 SLL Styrning och ekonomi Charlotta Dahlby 1 (2) Landstingsstyrelsen Ändring av bolagsordning för Locum AB Ärendebeskrivning

Läs mer

Bolagets firma är Swedish Orphan Biovitrum AB (publ). Bolaget är publikt.

Bolagets firma är Swedish Orphan Biovitrum AB (publ). Bolaget är publikt. Bolagsordning Bolagsordning för Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) Org. nr 556038-9321. 1 Bolagets firma är Swedish Orphan Biovitrum AB (publ). Bolaget är publikt. 2 Bolagets styrelse skall ha sitt säte

Läs mer

Bolagsordning. Bolagets firma är Intellecta AB. Bolaget är ett publikt bolag, varför bolagets firma alltid skall åtföljas av beteckningen (publ).

Bolagsordning. Bolagets firma är Intellecta AB. Bolaget är ett publikt bolag, varför bolagets firma alltid skall åtföljas av beteckningen (publ). Intellecta AB (publ) 556056-5151 Bolagsordning Antagen vid årsstämma den 11 maj 2009 1 Bolagets firma är Intellecta AB. Bolaget är ett publikt bolag, varför bolagets firma alltid skall åtföljas av beteckningen

Läs mer

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Referensgruppsmöte Referensgruppsmöte med representanter för HSO, DHR och SRF inför Färdtjänstens samgående med SL

Referensgruppsmöte Referensgruppsmöte med representanter för HSO, DHR och SRF inför Färdtjänstens samgående med SL Referensgruppsmöte med representanter för HSO, DHR och SRF inför Färdtjänstens samgående med SL Tid: Torsdagen den 26 februari 2009 Plats: SL Storstockholms lokaltrafik, Lindhagensgatan 100 Lokal: Hötorget

Läs mer

Styrelsens för Serendipity Ixora AB (publ) förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (II) Styrelsen för Serendipity Ixora AB (publ),

Styrelsens för Serendipity Ixora AB (publ) förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (II) Styrelsen för Serendipity Ixora AB (publ), Styrelsens för Serendipity Ixora AB (publ) förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (II) Styrelsen för Serendipity Ixora AB (publ), 556863-3977 ( Bolaget ), föreslår att den extra bolagsstämman

Läs mer

Förslag till beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner

Förslag till beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner Förslag till beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om emissioner Styrelsen för, org. nr 556389-2776, föreslår att årsstämman den 20 november 2018 bemyndigar styrelsen att för tiden fram till

Läs mer

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 306 Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS 2014-382 KS KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Bilaga 3. Specifika ägardirektiv för AB Storstockholms Lokaltrafik. Nuvarande lydelse. Föreslagen lydelse

Bilaga 3. Specifika ägardirektiv för AB Storstockholms Lokaltrafik. Nuvarande lydelse. Föreslagen lydelse Bilaga 3 Specifika ägardirektiv för AB Storstockholms Lokaltrafik Nuvarande lydelse AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) ägs av Stockholms läns landsting. Syftet med bolagsformen är att skapa förutsättningar

Läs mer

1(6) Bolagsordning. Styrdokument

1(6) Bolagsordning. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunfullmäktige 2008-08-26, 84 Dokumentansvarig VD Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning...4 1 Bolagets firma...4 2 Föremålet för bolagets

Läs mer

Handlingar inför årsstämma i ZHODA INVESTMENTS AB. den 14 juni 2017

Handlingar inför årsstämma i ZHODA INVESTMENTS AB. den 14 juni 2017 Handlingar inför årsstämma i ZHODA INVESTMENTS AB den 14 juni 2017 Förslag till dagordning 1. Stämmans öppnande 2. Val av ordförande vid stämman 3. Upprättande och godkännande av röstlängd 4. Val av en

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR KRAFTSTADEN FASTIGHETER TROLLHÄTTAN AB

BOLAGSORDNING FÖR KRAFTSTADEN FASTIGHETER TROLLHÄTTAN AB BOLAGSORDNING FÖR KRAFTSTADEN FASTIGHETER TROLLHÄTTAN AB Firma 1 Bolagets firma är. Verksamhetens föremål 2 Bolaget har till föremål för sin verksamhet att uppföra, köpa, äga, förvalta och försälja fastigheter

Läs mer

Bolagsordning för Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket) org.nr.

Bolagsordning för Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket) org.nr. Bolagsordning för Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket) org.nr. 1 Firma Bolagets firma är Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket).

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Kommunföretag AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning

Läs mer

BOLAGSORDNING. för NCC AKTIEBOLAG. (Organisationsnummer 556034-5174) Bolagets firma är NCC Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ.).

BOLAGSORDNING. för NCC AKTIEBOLAG. (Organisationsnummer 556034-5174) Bolagets firma är NCC Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ.). BOLAGSORDNING för NCC AKTIEBOLAG (Organisationsnummer 556034-5174) 1 Bolagets firma är NCC Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ.). 2 Styrelsen skall ha sitt säte i Solna, Stockholms län. 3 Bolaget har

Läs mer

Aktiekapitalet ska vara lägst kronor och högst kronor.

Aktiekapitalet ska vara lägst kronor och högst kronor. Bolagsordning För Indentive AB org.nr: 556840-2076 Antagen: 2018-04-26 1 Firma Bolagets firma är Indentive AB. Bolaget är publikt. 2 Styrelsens säte Bolagets styrelse ska ha sitt säte i Linköpings kommun.

Läs mer

2 Säte Bolagets styrelse skall ha sitt säte i Sundsvalls Kommun.

2 Säte Bolagets styrelse skall ha sitt säte i Sundsvalls Kommun. Bolagsordning 1 Firma Bolagets firma är NP3 Fastigheter AB (publ). 2 Säte Bolagets styrelse skall ha sitt säte i Sundsvalls Kommun. 3 Verksamhet NP3 Fastigheter AB är ett fastighetsbolag som ska direkt

Läs mer

BOLAGSORDNING F Ö R BORGHOLM ENERGI ELNÄT AB

BOLAGSORDNING F Ö R BORGHOLM ENERGI ELNÄT AB BOLAGSORDNING F Ö R BORGHOLM ENERGI ELNÄT AB Beslutad vid årsstämma 2014-06-18, 11 Godkänd av kommunfullmäktige 2014-09-29, 174 2 (5) 1 Firma Bolagets firma är. 2 Säte Styrelsen har sitt säte i Borgholms

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Energi AB (VEAB)

Bolagsordning för Växjö Energi AB (VEAB) Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Energi AB (VEAB) Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Energi AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning för Växjö

Läs mer

Bolagsordning för Flens Bostads AB

Bolagsordning för Flens Bostads AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 1981:4-902 Bolagsordning för Flens Bostads AB Antagen av årsstämman 1981-06-09 Reviderad av årsstämman 1987-01-14 5 Reviderad av årsstämman 1987-10-13 11 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB

Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bisera Jusufbasic Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0309 Kommunfullmäktige Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Styrelsens för Aktiebolaget SKF förslag till beslut om ändring av bolagsordningen

Styrelsens för Aktiebolaget SKF förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Styrelsens för Aktiebolaget SKF förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar dels att 6 8, 12 och 14 i bolagsordningen skall erhålla följande ändrade lydelse,

Läs mer

Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB

Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2008:6-341 Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12 82 Antagen av extra bolagsstämma 2008-08-25 8 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Bolagsordning för Hässlehem AB Bolagsordningar och ägardirektiv

Bolagsordning för Hässlehem AB Bolagsordningar och ägardirektiv www.hassleholm.se Bolagsordning för Hässlehem AB Bolagsordningar och ägardirektiv Diarienummer: KLK 2019/91 Fastställt den: 2019-02-25 119/2019-03-21 Fastställt av: Kommunfullmäktige/Årsstämma Hässlehem

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Koncern AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Bolagsordning för Armada Centrumfastigheter AB Antagen av Kommunfullmäktige: 2014-04-22, KF 3:11 Dnr: KS 2014/0104-107 Bolagsordning för Armada Centrumfastigheter AB, org.

Läs mer

Bolagsordning. Bolagsordning för Norrköping Vatten och Avfall AB

Bolagsordning. Bolagsordning för Norrköping Vatten och Avfall AB Bolagsordning 2018-01-10 Bolagsordning för Norrköping Vatten och Avfall AB Fastställd av kommunfullmäktige senast den 4 december 2017 och av bolagsstämman den 8 januari 2018. NORRKÖPING RÅDHUS AB Bolagsordningen

Läs mer

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB UPPSALA STADSHUS AB ORG.NR. 556500-0642 Handläggare Datum Diarienummer Bisera Jusufbasic 2017-06-29 USAB-2017/41 Styrelsen för Uppsala Stadshus AB Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer

Läs mer

Kallelse till årsstämma

Kallelse till årsstämma Pressmeddelande Stockholm 2018-03-27 Kallelse till årsstämma Aktieägarna i Dividend Sweden AB (publ) kallas härmed till årsstämma den 24 april 2018 kl. 11.00 i bolagets lokaler på Kungsgatan 24, 5 tr,

Läs mer

Bolagets firma är NOVOTEK Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ). Styrelsen skall ha sitt säte i Malmö kommun, Skåne län.

Bolagets firma är NOVOTEK Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ). Styrelsen skall ha sitt säte i Malmö kommun, Skåne län. Bolagsordning NOVOTEK Aktiebolag 1. FIRMA Bolagets firma är NOVOTEK Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ). 2. SÄTE Styrelsen skall ha sitt säte i Malmö kommun, Skåne län. 3. VERKSAMHET Bolaget skall självt

Läs mer

Bolagsordning för Lekebergs Kommunfastigheter AB

Bolagsordning för Lekebergs Kommunfastigheter AB Bolagsordning för Lekebergs Kommunfastigheter AB Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-02-27 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Diarienummer: 13KS46 Bolagsordning 2 (5) Innehållsförteckning

Läs mer

~ SALA Reviderad Bilaga KS 2014/58/1

~ SALA Reviderad Bilaga KS 2014/58/1 ~ SALA Reviderad Bilaga KS 2014/58/1 ~KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 1 (l) 2014-03-07 MISSIV J EN NY NOLHAGE _SALA KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Ink. 2014-03- 1 o Dlarienr:;_0\4 f 1+4?J!Aktbflaga

Läs mer

Bolagsordning för AB Alingsåshem. Godkänd av kommunfullmäktige den XXX. Antagen av årsstämman den XXX.

Bolagsordning för AB Alingsåshem. Godkänd av kommunfullmäktige den XXX. Antagen av årsstämman den XXX. Bolagsordning för AB Alingsåshem Godkänd av kommunfullmäktige den XXX. Antagen av årsstämman den XXX. 1 Firma /Kommentarer inför beredningen ges mellan / / / Bolagets firma är AB Alingsåshem 2 Säte Styrelsen

Läs mer

Bolagsordning för Vidingehem AB

Bolagsordning för Vidingehem AB Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Vidingehem AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Vidingehem AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning för Vidingehem AB

Läs mer

11 Årsstämma På årsstämma ska följande ärenden förekomma.

11 Årsstämma På årsstämma ska följande ärenden förekomma. Fullständiga beslutsförslag inför årsstämma i VibroSense Dynamics AB (publ) fredagen den 29 september 2017 kl. 16:00 på Medeon Science Park, Per Albin Hanssons väg 41 i Malmö Resultatdisposition (punkt

Läs mer

Bolagsordning för Lekebergs Kommunala Holding AB

Bolagsordning för Lekebergs Kommunala Holding AB Bolagsordning för Lekebergs Kommunala Holding AB Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-04-24 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS 14-141 Bolagsordning 2 (5) Innehållsförteckning

Läs mer

556170-4015 BOLAGSORDNING. Bolagets firma är Elekta AB (publ). Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms stad.

556170-4015 BOLAGSORDNING. Bolagets firma är Elekta AB (publ). Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms stad. 556170-4015 BOLAGSORDNING Bolagets firma är Elekta AB (publ). 1 Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms stad. 2 3 Föremålet för bolagets verksamhet skall vara att, direkt eller indirekt genom dotter-

Läs mer

Bolagsordning för Katrineholms Industrihus AB

Bolagsordning för Katrineholms Industrihus AB Styrdokument Bolagsordning för Katrineholms Industrihus AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.02) Senast reviderad av kommunfullmäktige 2015-03-02, 91 Antagen av kommunfullmäktige 1992-04-27

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR AB EIDAR, TROLLHÄTTANS BOSTADS- BOLAG

BOLAGSORDNING FÖR AB EIDAR, TROLLHÄTTANS BOSTADS- BOLAG BOLAGSORDNING FÖR AB EIDAR, TROLLHÄTTANS BOSTADS- BOLAG Bolagets firma 1 Bolagets firma är AB Eidar, Trollhättans. Verksamhetens föremål 2 Bolaget har till föremål för sin verksamhet att inom Trollhättans

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TFAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Firma Bolagets firma är Tjörns Kommunala

Läs mer

Aktieägarna i Dividend Sweden AB (publ) kallas härmed till årsstämma den 3 juni 2015 kl. 14.00 i bolagets lokaler på Cardellgatan 1, 1 tr, Stockholm.

Aktieägarna i Dividend Sweden AB (publ) kallas härmed till årsstämma den 3 juni 2015 kl. 14.00 i bolagets lokaler på Cardellgatan 1, 1 tr, Stockholm. Dividend Sweden AB (publ) Årsstämma Aktieägarna i Dividend Sweden AB (publ) kallas härmed till årsstämma den 3 juni 2015 kl. 14.00 i bolagets lokaler på Cardellgatan 1, 1 tr, Stockholm. ANMÄLAN M.M. Aktieägare

Läs mer

KF SEPTEMBER 2016

KF SEPTEMBER 2016 KF 121 5 SEPTEMBER 2016 Kommunfullmäktige Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i AB Boländerna 32:2- ett dotterbolag till I-hus AB (USAB-2016/24) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 16 / 1999 BOLAGSORDNING FÖR LIDINGÖ STADS TOMTAKTIEBOLAG

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 16 / 1999 BOLAGSORDNING FÖR LIDINGÖ STADS TOMTAKTIEBOLAG LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 16 / 1999 BOLAGSORDNING FÖR LIDINGÖ STADS TOMTAKTIEBOLAG beslutad av bolagsstämman den 8 juni 1999 BOLAGSORDNING FÖR LIDINGÖ STADS TOMTAKTIEBOLAG Firma 1 Bolagets firma

Läs mer

DIARIENUMMER: KS 21/ FASTSTÄLLD: VERSION: 1. Bolagsordning. Bolagsordning Herrljungabostäder AB. Orgnr:

DIARIENUMMER: KS 21/ FASTSTÄLLD: VERSION: 1. Bolagsordning. Bolagsordning Herrljungabostäder AB. Orgnr: DIARIENUMMER: KS 21/2015 282 FASTSTÄLLD: 2015-03-10 VERSION: 1 GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tills vidare Kommunchef Bolagsordning Bolagsordning Herrljungabostäder AB Orgnr: 556508-0909 Våga vilja växa!

Läs mer

Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB

Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB KF 22:1 KF 22:2 KF 22:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Ulf Broström 0152-29 106 Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:169-107 2017-03-10 1/2 Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2016-04-12 8 {11) :1A\:"" 1 Lr;. 1 c :2 17 2C1Ci 58 Förslag till ändrad bolagsordning för Sala Silvergruva AB Dnr 2016/488 INLEDNING Sala Silvergruva

Läs mer

Svedala Kommuns 6:05 Författningssamling 1(5)

Svedala Kommuns 6:05 Författningssamling 1(5) Författningssamling 1(5) Bolagsordning för Svedala kommunhus AB antagen av kommunfullmäktige 2018-06-13, 61 Gäller från 2018-06-20 FIRMA 1 Bolagets firma är Svedala kommunhus AB. BOLAGETS SÄTE 2 Styrelsen

Läs mer

Styrelsens för Brunnaindustripartner AB (publ) förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (punkt 6 på dagordningen)

Styrelsens för Brunnaindustripartner AB (publ) förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (punkt 6 på dagordningen) Styrelsens för Brunnaindustripartner AB (publ) förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (punkt 6 på dagordningen) Styrelsen för Brunnaindustripartner AB (publ), org.nr 556787-2626, ( Bolaget )

Läs mer

BOLAGSORDNING antagen vid årsstämma den 7 maj 2015. Bolagets firma skall vara Hemfosa Fastigheter AB. Bolaget skall vara publikt (publ).

BOLAGSORDNING antagen vid årsstämma den 7 maj 2015. Bolagets firma skall vara Hemfosa Fastigheter AB. Bolaget skall vara publikt (publ). Bilaga 1 BOLAGSORDNING I FÖRESLAGEN NY LYDELSE Org. nr. 556917-4377 BOLAGSORDNING antagen vid årsstämma den 7 maj 2015 1 Firma Bolagets firma skall vara Hemfosa Fastigheter AB. Bolaget skall vara publikt

Läs mer

Punkt 22 enligt förslaget till dagordning vid årsstämman den 10 maj 2006

Punkt 22 enligt förslaget till dagordning vid årsstämman den 10 maj 2006 Punkt 22 enligt förslaget till dagordning vid årsstämman den 10 maj 2006 Beslut om styrelsens förslag om ändringar i bolagsordningen P 22 Styrelsen föreslår att bolagsordningen ändras för att anpassa den

Läs mer

Bolagsordning för Stockholm Vatten AB

Bolagsordning för Stockholm Vatten AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av Stadsledningskontoret 2016:10 Bolagsordning för Stockholm Vatten AB Organisationsnummer 556210-6855 Kommunfullmäktiges beslut den 5 september 2016

Läs mer

BOLAGSORDNING för Fastum AB (org. nr )

BOLAGSORDNING för Fastum AB (org. nr ) BOLAGSORDNING för Fastum AB (org. nr 556730-0883) 1. FIRMA Bolagets firma är Fastum AB. 2. SÄTE Styrelsen har sitt säte i Uppsala. 3. VERKSAMHETSFÖREMÅL Bolagets verksamhet är att, direkt eller indirekt,

Läs mer

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA VATTEN AB

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA VATTEN AB Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA VATTEN AB Antagen av kommunfullmäktige den 13 juni 2012, 135, reviderad den 10 oktober 2012, 221 och 10 september 2014, 150 1 Firma Bolagets firma är Uddevalla Vatten

Läs mer

Bolagsordning för Karlshamns Hamn AB

Bolagsordning för Karlshamns Hamn AB Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller fr o m: Lagakraftvunnet beslut. Beslut: KF 133, 2018-10-22 Hamn AB Firma 1 Bolagets firma är Karlshamns Hamn AB. Säte 2 Styrelsen har sitt säte i Karlshamns

Läs mer

Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB Styrdokument Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.11) Godkänd av kommunfullmäktige, 229 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-11-17,

Läs mer

2011:15 BOLAGSORDNING FÖR TIDAHOLMS ENERGI AB. Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28. Firma. Bolagets firma är Tidaholms Energi AB.

2011:15 BOLAGSORDNING FÖR TIDAHOLMS ENERGI AB. Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28. Firma. Bolagets firma är Tidaholms Energi AB. 2011:15 BOLAGSORDNING FÖR TIDAHOLMS ENERGI AB Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28. 1 Firma Bolagets firma är Tidaholms Energi AB. 2 Säte Bolagets styrelse skall ha sitt säte i Tidaholms kommun. 3 Föremål

Läs mer

BOLAGSORDNING. 1 Firma Bolagets firma är OEM International Aktiebolag (PUBL).

BOLAGSORDNING. 1 Firma Bolagets firma är OEM International Aktiebolag (PUBL). OEM International Aktiebolag Org. nr 556184-6691 BOLAGSORDNING 1 Firma Bolagets firma är OEM International Aktiebolag (PUBL). 2 Styrelsens säte Styrelsen har sitt säte i Tranås kommun, F. 3 Verksamhet

Läs mer

Bolagsordning för Vara Bostäder AB

Bolagsordning för Vara Bostäder AB Bolagsordning för Vara Bostäder AB Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman 2015-03-11 13 Bolagsordning Vara Bostäder AB Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte... 1 3 Verksamhetsföremål...

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Bolagsordning för Sollentuna Stadshus AB Antagen av fullmäktige 2016-12-15, 181, Dnr 2016/0376 KS Fastställd av bolagsstämman 2016-12-15. Innehållsförteckning 1 Firma... 2 2 Säte... 2 3 Föremålet för bolagets

Läs mer

BOLAGSORDNING KUNGSLEDEN AB (PUBL) 556545-1217. Antagen vid årsstämman den 23 april 2015

BOLAGSORDNING KUNGSLEDEN AB (PUBL) 556545-1217. Antagen vid årsstämman den 23 april 2015 BOLAGSORDNING I FÖRESLAGEN NY LYDELSE BOLAGSORDNING KUNGSLEDEN AB (PUBL) 556545-1217 Antagen vid årsstämman den 23 april 2015 1 Bolagets firma skall vara Kungsleden Aktiebolag. Bolaget är publikt (publ).

Läs mer

BOLAGSORDNING. Bolagets firma är Elekta AB (publ). 2 Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms stad.

BOLAGSORDNING. Bolagets firma är Elekta AB (publ). 2 Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms stad. 556170-4015 BOLAGSORDNING Bolagets firma är Elekta AB (publ). 1 2 Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholms stad. 3 Föremålet för bolagets verksamhet skall vara att, direkt eller indirekt genom dotteroch/eller

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR MORASTRAND AB

BOLAGSORDNING FÖR MORASTRAND AB BOLAGSORDNING FÖR MORASTRAND AB Bolagsordning för Morastrand AB Fastställd Kommunfullmäktige 2007-04-23 Reviderad Kommunfullmäktige 2014-03-10, bolagsstämma 2014-04-29 Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

Bolagsordning för Linde Energi AB

Bolagsordning för Linde Energi AB Bolagsordning för Linde Energi AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Kommunledningskontoret

Läs mer

Stockholm Vatten AB:s bolagsordning

Stockholm Vatten AB:s bolagsordning Stockholm Vatten AB:s bolagsordning Org. nr. 556 210-6855 l Bolagets firma är Stockholm Vatten Aktiebolag. Firmabeteckningen Stockholm Water Company används i internationella sammanhang. Bolagets styrelse

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB

BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB Bolagsordning för Moravatten AB Fastställd Kommunfullmäktige 2013-05-27, 38 Bolagsstämman 2013-10-02 Daterad 2013-04-11 Reviderad 2014-12-01, 165 Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Bolagsordning för Sollentuna Elhandel AB Antagen av fullmäktige 2015-11-19 128 Fastställd av extra bolagsstämma 2016-01-11 Reviderad av fullmäktige 2016-12-15 181 Dnr 2016/0376.021 KS Fastställd av extra

Läs mer

Aktiekapitalet utgör lägst 5.000.000 kronor och högst 20.000.000 kronor.

Aktiekapitalet utgör lägst 5.000.000 kronor och högst 20.000.000 kronor. Styrelsens för Platzer Fastigheter Holding AB (publ) förslag till ändring av bolagsordningen (bilaga 1 till kallelsen) Ändringarna avser paragraferna 4 och 15 (ny) enligt följande (ändringar i kursiverad

Läs mer

Bolagsordning för SEKAB BioFuel Industries AB

Bolagsordning för SEKAB BioFuel Industries AB Bolagsordning för SEKAB BioFuel Industries AB Dokumentnamn: Bolagsordning Dokumentansvarig: Kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2015-04-27 DNR: KS-2015/00241 Bolagsordning

Läs mer

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA KRAFT AB. Bolagets firma är Uddevalla Kraft AB. 3 Föremålet för bolagets verksamhet

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA KRAFT AB. Bolagets firma är Uddevalla Kraft AB. 3 Föremålet för bolagets verksamhet Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA KRAFT AB Antagen av kommunfullmäktige den 14 mars 2000, 47, med ändring den 12 september 2000, 136, den 10 september 2008 248, den 14 januari 2009 5, den 11 januari 2012,

Läs mer

Bolagsordning för Sollefteåforsens Aktiebolag

Bolagsordning för Sollefteåforsens Aktiebolag Bolagsordning för Sollefteåforsens Aktiebolag Antagen av kommunfullmäktige 2019-04-29 46 Fastställd på bolagsstämma 2019-xx-xx- xx 1 (4) 1 Firma Bolagets firma är Sollefteåforsens Aktiebolag. 2 Säte Styrelsen

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun. AB Stora Tunabyggen Bolagsordning. Beslutad av kommunfullmäktige , 245

Författningssamling i Borlänge kommun. AB Stora Tunabyggen Bolagsordning. Beslutad av kommunfullmäktige , 245 Författningssamling i AB Stora Tunabyggen Bolagsordning Beslutad av kommunfullmäktige 2013-12-10, 245 Metadata om dokumentet Dokumentnamn AB Stora Tunabyggen - bolagsordning Dokumenttyp Bolagsordning Omfattar

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Bolagsordning för Sollentuna Allmännyttiga Bostäder AB Antagen av kommunfullmäktige 2016-12-15, 181, Dnr 2016/0736KS 021 Fastställd av bolagsstämman 2016-12-15 Innehåll 1 Firma... 2 2 Säte... 2 3 Föremålet

Läs mer

KS 2018/22-6. Bolagsordning för Besök Linde AB

KS 2018/22-6. Bolagsordning för Besök Linde AB KS 2018/22-6 Bolagsordning för Besök Linde AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2018-02-26 KF 4/2018 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Punkt 20 Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen Med hänsyn till att det sedan den 20 januari 2016 inte längre finns några aktier av serie C utgivna föreslår styrelsen att bolagsordningens

Läs mer

Bolagsordning för BagaHus aktiebolag

Bolagsordning för BagaHus aktiebolag Bolagsordning för BagaHus aktiebolag Bolagsordning Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ:

Läs mer

Bolagsordning. Mariehus AB. Mariestad. Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad

Bolagsordning. Mariehus AB. Mariestad. Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad Bolagsordning Mariehus AB Mariestad Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad 2019-02-25 Datum: 2019-02-25 Dnr: KS 2018/259 Sida: 2 (5) Bolagsordning Mariehus AB Kommunfullmäktiges beslut 11/19 1 Firma Bolagets

Läs mer

KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA MED BESLUTSFÖRSLAG

KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA MED BESLUTSFÖRSLAG KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA MED BESLUTSFÖRSLAG Aktieägarna i Originalbagarn AB (publ), org.nr. 556205-8890, kallas härmed till Årsstämma fredagen den 19 maj 2017, kl. 10.00. Stämman hålls i bolagets lokaler

Läs mer

Revidering av bolagsordningar

Revidering av bolagsordningar SÖDERTÄLJE Tjänsteskrivelse KOMMUNSTYRELSENS KONTOR 2009-02-02 " Kommunstyrelsen Revidering av bolagsordningar Sammanfattning av ärendet Koncernstyreisen i Telge har beslutat föreslå revideringar i bolagsordningarna

Läs mer

Nyemission Älvdalens Utbildningscentrum AB

Nyemission Älvdalens Utbildningscentrum AB BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (2) Ekonomienhet Dnr LD12/02899 Uppdnr 356 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen 2013-02-18

Läs mer