SKOLA FRAMGÅNG. mer än2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKOLA FRAMGÅNG. mer än2"

Transkript

1 UNG Denna loggbok får du från UNF. Vi kämpar för en demokratisk och solidarisk värld fri från droger. Loggboken innehåller förutom en kalender att fylla med spännande aktiviteter också information om viktiga saker i vårt samhälle. Genom att använda loggboken kan du, dina kompisar och din kommun tillsammans verka för ett drogfritt samhälle där vi ser möjligheter istället för begränsningar. För att visa vikten av att denna information når dig har flera arbetsgivare i din kommun engagerat sig genom att synas och förmedla sitt budskap via en annons i din loggbok. Det är också tack vare det som du får den helt gratis.

2 FRAMGÅNG SKOLA mer än2 Musikstjärna eller esportproffs Att gå i skolan är självklart en viktig del i att utvecklas. Det är en bra grund oavsett om du tänker få ett speciellt jobb, rädda världen, bli musikstjärna eller bli esportproffs. Kompisar, erfarenheter och kreativitet Fritiden kan vara minst lika viktig. Det är där du kan träffa nya vänner, skapa kontakter, lära dig saker och få erfarenheter av att planera, samarbeta och vara kreativ. Förbättra världen med roliga aktiviteter Det har också visat sig att ungdomar som trivs, har kompisar, bra fritidsaktiviteter och är delaktiga oftare undviker problem. Kanske finns det någon nära dig som behöver fler kompisar, en trygg fritid och bra aktiviteter. Kanske finns det någon som vill komma hemifrån en stund och vara med på en aktivitet som ni anordnar tillsammans?

3 ! Dream on Vilka aktiviteter saknar ni? Vi tycker att fler ska skapa sin egen fritid. Följ dina och dina kompisars önskemål. Vad tycker ni saknas? Vad drömmer ni om? Vad skulle vara populärt på er ort? Hur skulle er favoritaktivitet se ut? Fyll loggboken med era drömmar Vi hoppas att loggboken blir ett värdefullt verktyg för dig i skolan. Vi hoppas också att du hittar en hel del annat att fylla dagarna med. I den första delen av loggboken finns mängder av smarta tips på hur du och dina kompisar kan komma igång och skapa era egna aktiviteter.? ÄR DIN FRITID FRI? Vem bestämmer över din fritid? Gör du verkligen det du helst vill göra? Många fastnar i att delta i saker som andra hittar på, planerar, bestämmer över och kanske tar betalt för. Vi tycker att du ska välja och bestämma!

4 - På de följande sidorna finns mängder av smarta tips på hur du och dina kompisar kan komma igång med olika aktiviteter. Börja med att titta på exemplen i början och följ sedan tipsen steg för steg. Skapa aktiviteter tillsammans Vi stöttar er gärna Runt om i landet har vi mängder av experter. Vi kommer gärna och hjälper er med att komma igång. Kontakta oss och visa ert intresse. Vi kan hjälpa till med fler tips, utbildningar och personliga råd. På vissa platser har vi också lokaler och andra resurser. Bilda en grupp och kom igång. Saknar du en grupp får du gärna kontakta oss så kan vi kanske hjälpa till. unf.se/ung Fler tips Skanna koden och gå till vår webbplats där ni kan hitta fler tips, exempel och mallar.

5 SKAPA SMART På följande sidor får ni en hel del tips. Här bredvid beskrivs de olika delarna. Varje del har en egen ikon. Skapa en grupp och bestäm er för hur ni ska arbeta tillsammans. Hitta intressanta aktiviteter eller hitta på egna färska idéer. Se till att aktiviteten passar så många som möjligt. + TÄVLING Få hjälp med att planera smart och effektivt. Tips för att genomföra aktiviteten på ett bra sätt. Det går att delta i tävlingen även om ni valt att ta hjälp av UNF. Anmäl er aktivitet till vår tävling. Gruppen med den aktivitet som bäst uppfyller våra mål belönas med ett bidrag till en aktivitet. Aktiviteten kommer också med i nästa års Ung-loggbok som når ut till över hundratusen högstadieelever runt om i landet. Hitta information och tävlingsregler på webbplatsen.

6 GRUPPEN Det är mer givande och effektivt att skapa aktiviteter i grupp. Denna del hjälper er att komma igång med arbetet. Utefter erfarenhet är det smart att redan från början komma överens om regler, mål och sätt att arbeta. VI TILLSAMMANS I en bra grupp känner alla sig välkomna och accepterade som de är. Alla respekteras. Det gör det lätt att arbeta. Diskussionsuppgift Svara på påståendena genom att sätta en ring runt den siffra som motsvarar det ni tycker. Fundera först en och en och försök därefter komma överens. 1 I en grupp ska man öppet kunna diskutera varandras åsikter. 2 Gruppen kan bara fungera om man har en stark ledare. 3 I en grupp bör man ta hänsyn och se till att man inte sårar varandra. 4 Ansvaret för att arbetet i gruppen fungerar delas lika av alla. 5 Alla har ansvar för att ingen ska känna sig utanför. 6 I en grupp får man inte bli arg på varandra i diskussioner. 7 När gruppen fattat ett beslut, hjälps alla åt att genomföra det. Stämmer inte Stämmer helt

7 Nästa gång Kom överens om när ni ska snacka vidare om er aktivitet. Skriv in tiden i loggboken. Har ni redan nu någon idé på aktivitet? + Fundera på ß Hur ser ni till att alla i gruppen får samma chans att tala? ß Hur gör ni om ni tycker olika i gruppen? ß Hur gör ni i gruppen för att alla ska trivas? ß Hur får ni gruppen att ha bra diskussioner? ß Vem är ansvarig för att gruppen fungerar? GRUPPENS REGLER Sätt upp regler för hur ni ska arbeta i gruppen.

8 INSPIRATION På de närmaste sidorna hittar du exempel på aktiviteter som ungdomar redan skapat tillsammans med UNF. Kanske hittar ni något ni vill kopiera, några aktiviteter som kan kombineras eller så får ni en idé till en egen aktivitet. Musikfestival i Askersund Aktivitet Vi ville anordna kulturell verksamhet för ungdomar i en stad där det inte finns mycket att välja på förutom att sporta eller sitta hemma med datorn. Vi ville visa att man kan göra väldigt mycket själva om man satsar. Vad är det bästa med att skapa egen verksamhet? Att få se alla som blir så glada och att man mår bra själv av att veta att man klarar av en sådan grej. //Emma

9 Proffsig eldshow Aktivitet Ignited - Fireduo, tidigare UNF-föreningen Spitfire, producerar högkvalitativa eldshower med passion, engagemang och en unik stil. Vad är det bästa med att skapa egen verksamhet? Att kunna vara stolt över sitt arbete som man skrapat fram från ingenting. //Henrik Drogfritt party Aktivitet Här står vi på en festival i Skövde och säljer alkoholfri öl, cider och drinkar. Vi pratade också med folk och berättade om UNF Vad är det bästa med att skapa egen verksamhet? Att verksamheten går till dem som verkligen behöver det. Till dem som inte vill vara hemma för att mamma precis öppnat sin box med vin. //Evelina

10 SymaskinsLAN Aktivitet Under LANen syr, stickar, nyskapar och modifierar vi kläder och annat tyg-igt. Vi har haft flera LAN de senaste åren. Det är alltid roligt att skapa något nytt av ett redan befintligt och paxat begrepp som LAN. Vad är det bästa med att skapa egen verksamhet? Det bästa med att göra egen verksamhet är att det blir precis som en tänker sig det och att en får bestämma mat! //Tove Kamratstöd i Kroatien Aktivitet Här är vi i Kroatien. Halva dagarna pratade vi kamratstöd och andra halvan klättrade vi i berg och solade. //Sanna Vad är det bästa med att skapa egen verksamhet? Det bästa med att vara ledare är att få finnas där för deltagarna när de utvecklas och kommer till nya insikter om sig själva. Det är helt fantastiskt att få planera en kurs och sedan se hur uppskattad den blir av deltagarna.

11 Fler förslag VikingLAN Hitta fler förslag på webbplatsen unf.se/ung Aktivitet På bilden sitter 130 personer och LAN:ar. LAN:et var ett av de större i Nässjö och på plats fanns gejmers från hela Sverige. Vad är det bästa med att skapa egen verksamhet? Det bästa med att arrangera egen verksamhet är delvis allt en lär sig när gruppen planerar och genomför verksamheten men också uppskattningen gruppen får av de personer som deltar. Det finns få saker som slår när en person kommer fram till en på stan och frågar när nästa aktivitet är. Välj en aktivitet //Mattias eller skapa egna på kommande sidor Vit jul Julhelgen är en av de jobbigaste helgerna för dem som har föräldrar eller andra som dricker för mycket. Därför anordnar vi varje år mängder med aktiviteter där barn och ungdomar får en aktivitet att gå till under julen.

12 EGEN AKTIVITET Fastnade ni inte för någon särskild idé på de senaste sidorna kan ni naturligtvis skapa en egen. På detta uppslag får ni en del tips. Ni kan självklart använda andra idéer som ni hittar. Brainstorm Ett ofta använt sätt att hitta på en massa aktiviteter är brainstorm. Tanken med brainstorm är att snabbt komma på en massa olika galna, spännande och annorlunda idéer 1. Brainstorma Kom på så många idéer som ni kan på fem minuter. Följ reglerna här bredvid. Skriv upp alla idéerna på en skrivtavla, blädderblock eller vanligt papper. Någon sorts tavla som alla ser och kan få nya idéer av är det bästa. Brainstormregler Kvantitet - målet är att hitta på många aktiviteter vilket i sin tur ger ännu fler idéer. Alla idéer är bra - aktiviteterna kan vara hur galna som helst, allas olika idéer är lika viktiga. Ingen kritik - ni gallrar bland aktivieterna senare. Tidspress - idéerna blir mer kreativa och obegränsade om ni sätter en tidsgräns.

13 2. En första gallring I den långa listan av aktiviteter finns det ofta en del idéer som ni enkelt kan välja bort. Det kan vara idéer som helt enkelt bara är påhittade ord, idéer som inte passar in, aktiviteter som inte är roliga och så vidare. 3. Välj ut de bästa Välj ut några idéer som ni vil gå vidare med. Om ni inte vill göra alla aktiviteter nu kan ni spara några till senare. En del idéer kommer ni snabbt överens om att ta bort. Andra kan det blir lite mer diskussion kring. Diskussionerna är ofta intressanta då de kan leda till ännu fler bra förslag. Vissa förslag kan också kombineras till nya. I nästa avsnitt kan ni se hur idéerna kan bli ännu bättre och få högre kvalitet. Lite tuffare I grundvarianten av brainstom får inte idéerna kritiseras. Är ni en grupp som känner varandra bättre kan ni använda en hårdare variant. Här får ni redan från början kritisera och ifrågasätta idéerna. Förslagen får också försvaras. Detta kan leda till lite mer utprovade och härdade idéer. Var bara respektfulla och se till att ni inte blir ovänner. Nästa avsnitt I nästa del får ni chansen att förbättra era förslag ännu mer. Vill ni inte diskutera mer just nu kan ni boka en tid och skriva upp. Fler tips på unf.se/ung. +

14 SLIPAD AKTIVITET Målet är att du och dina kompisar ska få en så meningsfull fritid som möjligt. Det är ni själva som bäst kan avgöra vad ni tycker är roligt, givande och populärt. I detta avsnitt får ni tips om olika saker som kan skärpa er aktivitet rejält. Gruppuppgift ß ß ß Passar er aktivitet in på punkterna på sidan till höger? Hur kan ni få er aktivitet att passa in på fler av punkterna? Hur får ni alla att känna sig välkomna till er aktivitet? Tips från tusentals aktiviteter Vi i UNF gör tusentals aktiviteter runt om i hela landet. Ett mål är självklart att ha kul. Men vi vill också göra skillnad. Vi vill göra aktiviteter som alla känner sig välkomna till, som alla är delaktiga i, som är öppna för dem som behöver dem mest och naturligtvis är alla aktiviteter fria från alkohol och andra droger. Kontakta oss för fler tips och hjälp med att komma igång. 2 Fler tips på unf.se/ung

15 Öppet Öppet för för alla alla - Vi vill göra solidariska aktiviteter där alla känner sig välkomna. Det ska inte spela någon roll varifrån du kommer, vad du tror på, hur du ser ut, vilka du gillar, vad du kan eller om du inte är som alla andra. Alla är är delaktiga - Vi vill göra demokratiska aktiviteter där alla som vill ska få vara med och bestämma. Du som deltagare ska kunna vara med och påverka innehåll vid kommande träffar och komma med önskemål. Givande - Alla som varit med på en aktivitet ska känna att den gett något. När du går ifrån en aktivitet ska du känna att du haft kul, fått förändra världen, upplevt något eller kanske lärt dig något. Lockande Lockande - För att fler ska få ta del av aktiviteterna vill vi att de ska vara lockande. Du ska känna att du vill komma till aktiviteten och när du varit på aktiviteten ska du känna att du vill komma tillbaka. Drogfritt Drogfritt - Naturligtvis ska aktiviteterna vara fria från alkohol och andra droger. Många vuxna har problem med alkohol och mängder av ungdomar lever i hem där det dricks för mycket. Våra aktiviteter ska vara en frizon för dig som vill komma ifrån sådana situationer. +

16 PLANERA SMART I de tidigare avsnitten har ni haft chansen att komma på lämpliga aktiviteter och hur ni gör dem ännu bättre. I detta avsnitt får ni en del goda tips om hur ni planerar inför aktiviteterna. 5 FRÅGOR 2Använd dessa frågor för att ta reda på saker inför varje aktivitet. Svaren på frågorna är bra att ha när ni sedan ska skapa själva planeringen. När? När ska aktiviteten vara? När behöver information komma ut? När måste lokalen vara bokad? Kan alla komma? Krockar aktiviteten med något annat? Var? Var ska aktiviteten vara? Vilken lokal passar? Behövs en stor lokal? Kan alla ta sig dit? Hittar alla dit? Hur? Hur går det till att göra aktiviteten? Behöver ni lära er något? Behövs någon speciell utrustning? Vem? Vem är ansvarig för aktiviteten? Vem bokar, ringer, skickar eller annat? Vad? Vad får aktiviteten kosta? Behöver ni hitta sponsring? Ska deltagarna betala inträde?

17 Enkel planering Här är ett exempel på en enkel planering av aktiviteter i en förening. Fördela uppgifter och avgör när de behöver vara klara. Sätt upp någon som ansvarig för varje del. Aktivitet Aktivitetsplanering Höstens program Aktivitetsgruppen Att göra Ansvarig Klart senast Klart Filmkväll 6 oktober Pelle Boka lokal Pelle 16/9 10/9 Fixa film Stina 6/10 Fixa dricka och godis Berit 5/10 10/9 Möblera lokalen Belan 5/10 Sätta upp affischer Nisse 27/9 Göra affischer Amanda 26/9 10/9 Studiebesök 5 november Nils Prata med brandstationen Sten 13/10 Kolla busstider Nisse 16/10 Bjuda in på Facebook Berit 27/10 ATT TÄNKA PÅ Här finns några saker att tänka på när ni planerar. Fördela arbetet - Det blir mindre jobb och fler känner sig delaktiga. Framförhållning - Var ute i tillräckligt god tid. Ibland behöver en lokal bokas eller tillstånd sökas. Ansvarig - Välj en ansvarig för varje uppgift så att det blir tydligt vem som gör vad. Tvinga ingen - Ge inte någon uppgifter de verkligen inte tror att de klarar av. Däremot är det viktigt att uppmuntra alla att försöka. Solidaritet - Se till att alla känner sig välkomna och att alla blir inbjudna. Få in alla nya i gemenskapen när de kommer till aktiviteten. + Hitta mallar och checklistor på webbplatsen. Fler tips på unf.se/ung

18 2 OPTIMERA UPPLEVELSEN När det är dags för själva aktiviteten finns det en del enkla tips för att både deltagarna och ni som arrangörer ska få en bättre upplevelse. Det finns enkla tillägg som gör känslan större. + DE SISTA DETALJERNA Samla gruppen en rejäl stund innan aktiviteten på platsen där ni ska vara. Gå igenom planeringen en sista gång: ß ß Är allt färdigt? ß ß Behöver något förberedas ytterligare? ß ß Om något saknas: Hur löser ni detta? ß ß Vet alla vad de ska göra? ß ß Saknas någon? ß ß Fördela uppgifter för aktiviteten. Finjustera Förbered lokalen - Passar möbleringen? Kan lokalen göras festligare? Finns allt på plats? Fungerar utrymningsvägar? Vägvisning - Hittar alla till lokalen? Behövs vägvisning som pilar och annat? Syns extra - Behövs extra affischer så att folk som passerar kan upptäcka aktiviteten? Välkomnande - Hur välkomnar ni deltagare? Hur får ni alla att känna sig välkomna? Säkerhet - Vet ni vad ni ska göra om något oväntat händer?

19 Tänk på... Tänk på Följ planen Gör det som ni bestämt. Ändringar i aktiviteten kan påverka resultatet. Byt inte plats, målgrupp, gruppmedlemmar eller annat utan att överväga det noga. Var laddade Se till att ni har övat och förberett er så att allt funkar. REGEL #1 Ha kul! Välkomna Se till att alla känner sig välkomna. Ta emot nya och umgås med de ni inte träffas förr. Trivs själva Er egen utstrålning påverkar omgivningen. Tro på er aktivitet och genomför den med stolthet. Tänk på alla Se till att ingen kommer till skada, pekas ut, tycker att det är pinsamt eller utsätts på annat vis. Tänk in er själva i situationen. Representera Vid varje aktivitet är ni representanter för er grupp. Se till att alla ni träffar får ett bra intryck av er och aktiviteten. + På unf.se/ung finns mängder av tips för fler aktiviteter. Kontakta oss för mer tips, hjälp eller besök. Läs mer om UNF på de kommande sidorna.

20 5OM DROGER, NORMER OCH SAMHÄLLET PUNKTER Vi bryter alkoholnormen Först och främst. Vad är alkoholnormen? Många vuxna tror fortfarande att det normala är att dricka alkohol, att det hör till festandet, midsommarfirandet osv. När folk i allmänhet tror att något är normalt och sant så blir det en norm. Normen skapar ett grupptryck och press på de som inte dricker att göra det för att passa in. Men fler genomskådar alkoholnormen som alkoholindustrin, krögare och andra försöker hålla vid liv. I UNF firar vi mycket och gärna men skippar alkoholen! Många uteställen och restauranger har förbättrat sitt alkoholfria utbud och fler kändisar står upp för sin nykterhet. Att växa upp i missbruksmiljö Många barn och unga växer idag upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket alkohol. Barn och unga som får stöd kring detta har större förutsättningar för att växa upp till starka vuxna utan problem med alkohol. Därför är det viktigt att be om hjälp. För ställen att vända dig till om du behöver hjälp, klicka in på unf.se/fa-hjalp

21 Alkohol som utvecklingshinder Oavsett land och utvecklingsnivå utgör alkohol och andra droger ett utvecklingshinder. Förutsättningarna för utbildning och hälsa försämras och möjligheten till personlig utveckling begränsas. Genom lokalt arbete så väl som politisk påverkan kan UNF tillsammans med de lokala organisationerna öka kunskapen om alkoholens konsekvenser och arbeta för att begränsa dess skadeverkning. Bort med alkoholreklamen! Trots att alkoholreklam i Sverige inte får vända sig till unga under 25 år så möts vi av den. Alkoholindustrin använder kanaler som sänder från utlandet för att kringgå svensk alkoholreklamlagar. Men vi vill inte ha alkoholreklam i Sverige, åtta av tio svenskar tycker att det är bra att alkoholreklam är förbjudet. Kampen om Cannabis Idag pågår en påverkan från vissa håll att göra cannabis lagligt i Sverige. Det främsta argumentet bygger på att alkohol är minst lika farligt som cannabis och det är ju lagligt. Varför inte då också göra alkoholen olaglig? De är båda farliga droger. Användandet av Cannabis hos unga i Sverige har sjunkit det senaste året, det är såklart något UNF vill fortsätta arbeta med att hålla nere. Fundera vidare Vilka vill ha kvar alkoholnormen? De flesta aktiviteterna i samhället är drogfria: kan du komma på några? Har du sett alkoholreklam? Vad kan du göra för att arbeta mot normen?

22 UNF Därför UNF finns för att det behövs. Det behövs verksamhet utan unkna alkoholtraditioner. Det behövs drogfria frizoner för ungdomar som utsätts för missbruk i omgivningen. Det behövs de som står emot när alkoholindustrin och haschlobbyn vill att världen ska dricka och knarka mer. Det behövs de som tar ställning och visar att alkohol och andra droger inte behövs. Värdefull verksamhet UNF:s verksamhet är viktig på många sätt. För några är det en rolig och meningsfull fritidsaktivitet. För några är det ett sätt att växa genom att arrangera, samarbeta och uppleva. För några är det att påverka och vara delaktiga. För några är det att hitta en plats att passa in. För några är det en livsviktig frizon från en stökig hemmiljö med missbruk. För några betyder det allt. UNF:s vision 2 En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Detta gör vi Prova på UNF Med hjälp av tipsen i loggboken kan du och dina kompisar prova på att göra egna aktiviteter. Kontakta UNF för att få ännu mera tips och hjälp med att komma igång.

23 Olika överallt Olika aktiviteter överallt Det är medlemmarna som bestämmer aktiviteterna. Detta gör att verksamheten skiljer mellan de tusentals aktiviteter som görs runtom i landet varje år. Det som förenar alla aktiviteter är drogfria. Med allt vi gör vill vi visa att alkohol och andra droger inte behövs. Du väljer Öppet för alla UNF är öppet för verkligen alla som vill kämpa för demokrati, solidaritet och nykterhet. Det spelar ingen roll vad du tror på, var du kommer ifrån, hur du ser ut, vilken 2läggning du har eller om du är som alla andra. Alla ska känna sig välkomna till UNF. UNF påverkar samhället och världen. Vi tar ställning, pratar med politiker och driver kampanjer. Även om vi är partipolitiskt obundna gör vi vad vi kan för att påverka både i Sverige, i EU med kontor i Bryssel och med solidariska projekt i världen. Ditt engagemang UNF blir precis vad du gör det till. Det finns alla möjligheter att engagera sig och skapa drogfri verksamhet på olika nivåer. Du kan också förändra världen på egen hand genom att ta ställning och påverka på nätet och i din omgivning. Det viktiga är att vi är många som kämpar för samma sak. Påverkan För alla

24 Röster om UNF Läs vad UNF:s ordföranden tycker om deras engagemang och om varför UNF och verksamheten är viktig. Isabelle Benfalk Förste vice Förbundsordförande UNF Det är ni som bestämmer och UNF kan ge er möjligheten att skapa er egen drömverksamhet. Jag engagerade mig först i Junis, som UNF fast för barn, men blev sen för gammal för det. Jag ville fortsätta vara med i min förening så då gick jag med i UNF, och föreningen blev en UNF-förening istället. Att UNF skapar föreningsverksamhet är superviktigt för att ungdomar ska ha en plats eller ett sällskap där de känner sig trygga. UNF kan erbjuda det. Den andra anledningen är att ungdomar får lära sig att de kan vara med och skapa sin fritid, det är inte bara kommunpolitikerna som bestämmer vad ni ska ha för utbud av aktiviteter att göra på fritiden. Det är ni, och UNF kan ge er möjligheten att skapa er egen drömverksamhet.

25 Mitt engagemang i UNF började genom att anordna ett musikcafé i Lund. All typ av verksamhet inom UNF gör skillnad i folks liv. Vår verksamhet är av unga och för unga. Hos oss får människor växa samtidigt som de har roligt och förändrar samhället 2 Eric Tegnander Förbundsordförande UNF Jag engagerade mig genom att arrangera LAN där jag växte upp, det var så himla fett att få skapa något eget och se det växa större och större! Att UNF genomför och arrangerar verksamhet är otroligt viktigt för att det gav mig och många andra möjlighet att skapa meningsfull fritid. Det finns få andra saker som jag har känt varit så utvecklande och givande som att få skapa det jag vill på mina vilkor. Förbundsordförande Max Johansson Andra vice UNF

26 Medlem i UNF UNF kämpar för en demokratisk och solidarisk värld fri från droger. Vi vill att världen ska bli bättre och är övertygade om att den blir bättre om människor är mer toleranta, samarbetar mer och bryr sig mer om varandra. Droger hindrar utveckling Många vuxna skadas av att de dricker för mycket alkohol och oskyldiga runt omkring drabbas av våld, olyckor och rattfylla. Runt om i världen hindrar alkohol och andra droger människor, och även länder, att utvecklas. Därför är nykterhet ett självklart val för oss i vårt arbete för en bättre värld. Stöd för drabbade ungdomar Det finns också hundratusentals barn och ungdomar som lever i en missbruksmiljö. För många av dessa är UNF oerhört viktigt. Vi ställer upp med tusentals medlemmar som förstår, mängder av nyktra aktiviteter och ungdomar som tar ställning för deras skull. Nyktra för allas skull För oss är nykterhet en solidarisk handling. Vi är inte bara nyktra för vår egen skull. Vi är nyktra för att göra världen bättre för alla.

27 Bli medlem Vill du vara med oss att göra världen bättre kan du också bli medlem. Alla mellan 13 och 25 år kan bli medlemmar i UNF. För att tydligt visa att alla våra medlemmar tar ställning mot alkohol och andra droger har vi ett medlemslöfte som alla medlemmar godtar. Medlemslöfte Som medlem i UNF antar du vårt medlemslöfte. Att göra det är ett sätt att visa att du står bakom vår vision om en demokratisk och solidarisk värld fri från droger. Som medlem i UNF lovar jag att göra mitt bästa för att kämpa för ett bättre samhälle såsom det framgår i IOGT-NTO-rörelsens grundsatser. Därmed lovar jag att leva helnyktert, det vill säga att ej använda drycker med högre alkoholhalt än 2,25 volymprocent, ej heller narkotika eller andra gifter med berusande effekt. Bli medlem Bli medlem på Medlemskapet kostar 50 kronor per år. unf.se/bli-medlem

28 gillaunf unf.se

VARFÖR VIT JUL? Diskutera

VARFÖR VIT JUL? Diskutera ARRANGERA VIT JUL VARFÖR VIT JUL? När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks och när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet då finns vi där och gör julen till

Läs mer

VARFÖR VIT JUL? Diskutera

VARFÖR VIT JUL? Diskutera ARRANGERA VIT JUL VARFÖR VIT JUL? När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks och när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet då finns vi där. Och gör julen till

Läs mer

Förenings. NF-aren. Teater. UNF-träf. UNF-resa. boken. Värva PLANERA VERKSAMHET. Ett studiematerial om att planera bra verksamhet i UNF

Förenings. NF-aren. Teater. UNF-träf. UNF-resa. boken. Värva PLANERA VERKSAMHET. Ett studiematerial om att planera bra verksamhet i UNF R E T TE 7 I V I KT A 2 1 f UNF-träf 8 4 Förenings boken 3 10enings- 9 Värva f UNF-träf 22 Värva 29 18 17 16 15 11 För boken 23 30 6 5 25 24enings- NF-aren U n e r a UNF- 12 Teater 14 13 20 19 26 27 21

Läs mer

UNF:s arbetsplan 2014 2015

UNF:s arbetsplan 2014 2015 UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är erkänt bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger För att

Läs mer

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger UNF

Läs mer

Arbetsplan för IOGT-NTOs Juniorförbund

Arbetsplan för IOGT-NTOs Juniorförbund Arbetsplan för IOGT-NTOs Juniorförbund 2018 2019 d a n l l i k a s g r n å ö m G bbelt så u d r fö Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Junis finns till för alla barn! Grunden är

Läs mer

Policy för värdegrundsarbete i NSF

Policy för värdegrundsarbete i NSF Policy för värdegrundsarbete i NSF NSF:s vision är ett solidariskt och drogfritt samhälle med kreativa och modiga världsmedborgare. Grunden till detta är NSF:s värdegrund som omfattar scoutlag och -löfte

Läs mer

Handlingar till möte med styrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 3 april 2019

Handlingar till möte med styrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 3 april 2019 Handlingar till möte med styrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 3 april 2019 Föredragningslista (punkt 2, bilaga 19:1)...14 1 (7) Föredragningslista (punkt 2, bilaga 18:1) Ärende Vem Tidsåtgång

Läs mer

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf Fss-manualen anordna föreningsstyrelsesamling i unf innehåll Det du håller i din hand är ett viktigt verktyg för att utveckla UNF:s föreningar och deras arbete

Läs mer

Junis ledarplattform

Junis ledarplattform Junis ledarplattform Junis ledarplattform Junis barnplattform är en av tre plattformar som redogör för de värderingar och ambitioner som styr Junis arbete. Utöver Junis ledarplattform finns också Junis

Läs mer

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Ideologisk ram :s arbete utgår alltid från -rörelsens grundsatser. Grundsatserna slår fast att -rörelsen är en del av en världsomspännande folk- och bildningsrörelse

Läs mer

Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill

Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill Värvarmanual 2012 Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill värva och vem möter du? Så här får

Läs mer

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR 2 VAD ÄR VERDANDI? VAD ÄR VERDANDI? 3 TRÄFF 1 Medlemsutbildning för barn och ungdomar Detta är en version av förbundets medlemsutbildning

Läs mer

Version ENGAGERA VID AKTIVITET GUIDEBLAD FÖR ATT

Version ENGAGERA VID AKTIVITET GUIDEBLAD FÖR ATT Version 1.0.0 170216 GUIDEBLAD FÖR ATT ENGAGERA VID AKTIVITET Tips för att planera ENGAGERANDE AKTIVITETER Poängen med aktiviteter Föreningar, grupper och enskilda medlemmar genomför mängder av aktiviteter.

Läs mer

Ledarkollen. Om alkohol och idrott. Tips till ungdomsledare

Ledarkollen. Om alkohol och idrott. Tips till ungdomsledare Ledarkollen Om alkohol och idrott Tips till ungdomsledare De flesta som idrottat under uppväxten minns någon ledare som gjort särskilt avtryck som visat engagemang, utmanat eller bara funnits där som en

Läs mer

Kupolstudien.se + + Alkohol, narkotika och tobak. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma.

Kupolstudien.se + + Alkohol, narkotika och tobak. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma Fostermamma Pappa Fosterpappa Pappas sambo/maka/make Mammas sambo/maka/make Någon bror/styvbror Någon syster/styvsyster

Läs mer

Dialogkort om internet

Dialogkort om internet Dialogkort om internet Dialogkorten är ett verktyg framtaget av Medierådet för att stödja diskussioner kring barns och ungdomars användning av internet. Använd korten för att utbyta erfarenheter med varandra;

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag nr

Förbundsstyrelsens förslag nr Ärende Förbundsstyrelsens förslag nr :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Förslag på Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 avser mellanperioden i strategi 2016 2021. Förslaget innehåller färre

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande Värvarmanual Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande Värvarmanual 2 Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol Alla tonåringar är

Läs mer

Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015

Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015 Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015 Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Bakgrund IOGT-NTO:s vision är ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte

Läs mer

Partybrudarna som vaskade allt!

Partybrudarna som vaskade allt! Iq Rapport 2011:1 en aktuell bild av ungas attityd till alkohol Partybrudarna som vaskade allt! Man har ungefär tre timmar på sig om man vill festa alkoholfritt, sedan blir alla för fulla. Folk ansåg att

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016

NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016 NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016 I detta nyhetsbrev: v Hälsningsgille på AF-Borgen v Många kom för att lära sig om Rädda Barnen på Intro v Infoträffen drog fullt hus v Bli fadder och var med i SMILE v Familj

Läs mer

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Arbetsplan 2020-2021 Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Junis strävan är att alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld. Vårt mål är att göra positiv skillnad

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. Ung och alkohol Att prata med din tonåring om alkohol

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

Bra uteliv - för unga

Bra uteliv - för unga Bra uteliv - för unga Uteliv = Öppna mötesplatser Alla platser unga kan tänka sig vistas på under sin fritid Varför är utelivet viktig? Bidrar till ungas utveckling och identitetskapande Träffa nya människor

Läs mer

Skapa en Facebook-sida för er lokala POSK-grupp

Skapa en Facebook-sida för er lokala POSK-grupp Skapa en Facebook-sida för er lokala POSK-grupp 1. Logga in på Facebook För att skapa en sida behöver du en egen personlig Facebook-profil. Har du inte det behöver du skapa en först. 2. Skapa sida Gå till

Läs mer

Jag har ett Scoutprojekt på gång, vill du hänga med?

Jag har ett Scoutprojekt på gång, vill du hänga med? Jag har ett Scoutprojekt på gång, vill du hänga med? I en rörlig omgivning letar unga efter sitt sammanhang och provar olika identiteter och roller. Utmanarscoutpatrullen har många olika och annorlunda

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

Riktlinjer UNF:s bildningssystem

Riktlinjer UNF:s bildningssystem Riktlinjer UNF:s bildningssystem Riktlinjer UNF:aren Att utbilda deltagarna i grunderna inom UNF, vår historia, organisation och det egna ställningstagandet. Alla nya medlemmar i UNF och andra medlemmar

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9 Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 Läs igenom frågan, tillsammans eller var för sig. Välj det svar du tycker passar dig bäst eller eget alternativ. Lägg

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

studenter 53%* *Alkoholens del av den totala omsättningen på studenföreningarnas serveringsställen 2009 respektive 2014.

studenter 53%* *Alkoholens del av den totala omsättningen på studenföreningarnas serveringsställen 2009 respektive 2014. 53%* *Alkoholens del av den totala omsättningen på studenföreningarnas serveringsställen 2009 respektive 2014. 14 accent nr 1/2016 Foto: istock 68%* accent granskar studentföreningar högt pris för billig

Läs mer

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång.

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. För högstadiet och gymnasiet Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. Konceptet är framtaget av Make Equal och frågorna är en del avsatsningen Allt vi inte pratar om. Läs

Läs mer

När gruppen planerat klart måste en ledare godkänna förslaget för att försäkra sig om att uppdraget är lämpligt.

När gruppen planerat klart måste en ledare godkänna förslaget för att försäkra sig om att uppdraget är lämpligt. Kvällsaktiviteter Övningsblad: Kvällsaktivitet med prylar Uppgift Grupperna får varsitt paket innehållande olika prylar som tillsammans ska vara en del av en liten kvällsaktivitet för kompisarna. Första

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i 4 rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

IOGT-NTO:s FOLKHÖGSKOLOR

IOGT-NTO:s FOLKHÖGSKOLOR IOGT-NTO:s FOLKHÖGSKOLOR Om en del av IOGT-NTO:s sociala verksamhet IOGT-NTO erbjuder personer som har eller har haft alkohol- eller andra drogproblem att leva helnyktert och möjligheten att förändra sin

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords 1 Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords Visste du att anledningen till att de flesta inte tjänar pengar med Adwords är för att du troligtvis fallit offer för alla de lögner som cirkulerar på

Läs mer

TRAFIK & ALKOHOL ETT MATERIAL ANPASSAT FÖR FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET STEG 1 VAL-HANDLING-KONSEKVENS

TRAFIK & ALKOHOL ETT MATERIAL ANPASSAT FÖR FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET STEG 1 VAL-HANDLING-KONSEKVENS TRAFIK & ALKOHOL ETT MATERIAL ANPASSAT FÖR FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET STEG 1 VAL-HANDLING-KONSEKVENS STEG 1 VAL-HANDLING-KONSEKVENS Tidsåtgång: Cirka 80-120 minuter SYFTE: Öka förståelsen av vad

Läs mer

Viktigast att nämna är att eleverna är väldigt nyfikna på er utställare och på vilka roliga möjligheter som finns i deras framtid.

Viktigast att nämna är att eleverna är väldigt nyfikna på er utställare och på vilka roliga möjligheter som finns i deras framtid. Som åttondeklassare är frågan vad vill du bli när du blir stor högaktuell, samtidigt kan det vara svårt att veta vilka alternativ som finns. Därför anordnar vi nu Yrkesmässan som syftar till att både inspirera

Läs mer

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss.

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad roligt att er skola är anmäld till Skolval 2018 och vad kul att just du är arrangör. Er skola kommer genom Skolval ge eleverna chansen att ta ställning och rösta på ett

Läs mer

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme.

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme. Om lärstilstestet et syftar till att hjälpa dig att få insikt om de olika lärstilar som finns och dina egna styrkor och svagheter när gäller lärandet. Genom att medvetet arbeta med olika lärstilar kan

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

KOMIN. UNF:s policy för intern kommunikation

KOMIN. UNF:s policy för intern kommunikation KOMIN UNF:s policy för intern kommunikation Om KOMIN Detta är UNF-förbundets policy för kommunikationen internt i organisationen, KO- MIN helt enkelt. Syftet med dokumentet är att säkerställa en tydlig,

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA Handbok Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA DET HÄR ÄR GLA Hej GLA ett modernt sätt att lära sig Vi vill ge fler elever,

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Prövning av stöd till nya ungdomsorganisationer

Prövning av stöd till nya ungdomsorganisationer Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Allan Axelsson Prövning av stöd till nya ungdomsorganisationer 1 FÖRSLAG TILL BESLUT Kulturnämnden föreslås besluta att godkänna att Syrianska ungdomsförbundet

Läs mer

Att förstå vikten av att skapa målbilder

Att förstå vikten av att skapa målbilder w För gymnasiet MODUL 1 Avsnitt 3 Att förstå vikten av att skapa målbilder Inom idrotten känner man sedan länge till den positiva effekten av målbilder som ett verktyg för att kunna hålla motivationen

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Vad krävs för en lyckad undervisning Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Vad krävs för en lyckad undervisning Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Vad krävs för en lyckad undervisning Av Henrik Johansen Det är viktigt som tränare att vi förstår vår uppgift fullständigt och på så sätt har de bästa möjliga förutsättningarna

Läs mer

Stadgar. Innehåll. Senast reviderade av UNF:s kongress i Lund den 23-28 juni 2015.

Stadgar. Innehåll. Senast reviderade av UNF:s kongress i Lund den 23-28 juni 2015. Stadgar Senast reviderade av UNF:s kongress i Lund den 23-28 juni 2015. Innehåll I. Allmänna bestämmelser för UNF... 2 II. Bestämmelser för UNF som riksorganisation...5 III. Bestämmelser för UNF-distrikt...

Läs mer

En liten folder om Lanseringskampanjen

En liten folder om Lanseringskampanjen En liten folder om Lanseringskampanjen 2011 Lanseringskampanjen 2011 Den 5 september 2011 drar hela förbundet igång en historisk satsning där vi med 2012-målen och våra nio åtgärdspunkter i ryggen ska

Läs mer

Grundkurs för dig som gillar att bli full

Grundkurs för dig som gillar att bli full Grundkurs för dig som gillar att bli full Det här har vi inte skrivit för att du ska sluta dricka alkohol. Vi vet att du, liksom många andra, har upplevt många roliga stunder tillsammans med alkohol. Du

Läs mer

Äventyren Miljön ÄVENTYRET MILJÖN

Äventyren Miljön ÄVENTYRET MILJÖN ÄVENTYRET MILJÖN Det här är ett exempelprojekt för äventyret Miljön och handlar helt enkelt om att göra en insats för miljön. Som ledare behöver du titta igenom projektbeskrivningen och avgöra hur mycket

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 för Stockholms Länsnykterhetsförbund Inledning Stockholms länsnykterhetsförbund samlar och företräder cirka 60 medlemsorganisationer efter sammanslagningen med Nykterhetsrörelsens

Läs mer

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen INSAMLINGSGUIDE Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen 13 Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi - en framtid där diabetes kan botas och

Läs mer

Vilka av situationerna och företeelserna på lapparna ansågs fel/avvikande/oväntade och uppmuntrades inte i din omgivning när du växte upp?

Vilka av situationerna och företeelserna på lapparna ansågs fel/avvikande/oväntade och uppmuntrades inte i din omgivning när du växte upp? Ett bra sätt att komma igång med ett normkritiskt arbete är att reflektera över hur du som vuxen förhåller dig till olika värderingar och normer. Din egen historia och dina erfarenheter har format de värderingar

Läs mer

Vinna väljarna. Samtal för samtal.

Vinna väljarna. Samtal för samtal. Vinna väljarna. Samtal för samtal. Människor påverkar människor. När vi ska bestämma oss för något, gör vi det nästan alltid genom att prata med någon vi litar på eller någon vi får förtroende för. Det

Läs mer

KROGAR MOT KNARK 2014

KROGAR MOT KNARK 2014 1 KROGAR MOT KNARK 2014 Den 23 maj 2014 lanseras årets kampanj för Krogar Mot Knark. Vi på Bacill vill skapa en viral kampanj som bygger på festlig gemenskap och sprider glädje. En positiv gemenskap mot

Läs mer

-En guide- KONSTEN ATT STOPPA ALKOHOLREKLAMEN

-En guide- KONSTEN ATT STOPPA ALKOHOLREKLAMEN -En guide- KONSTEN ATT STOPPA ALKOHOLREKLAMEN Konsten att stoppa alkoholreklamen Vad är det här? Detta är din guide till hur du kan bidra i kampen för att stoppa alkoholreklamen i våra flöden! Oavsett

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

Textstöd till oh-bild 1 Myter

Textstöd till oh-bild 1 Myter Textstöd till oh-bild 1 Myter Genom att servera och köpa ut alkohol till mitt barn lär jag henne/honom att dricka måttligt! Mängder av undersökningar visar istället att du förmedlar till ditt barn att

Läs mer

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013.

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. IOGT-NTO-rörelsens grundsatser utgör en ideologisk kompass och riktning för hela

Läs mer

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår F A M I L J E Familjeklubbar är självhjälpsgrupper för familjer där målsättningen är högre livskvalitet utan missbruk.

Läs mer

vad ska jag säga till mitt barn?

vad ska jag säga till mitt barn? Jag vill veta vad ska jag säga till mitt barn? Information till dig som är förälder och lever med skyddade personuppgifter www.jagvillveta.se VUXNA 2 Brottsoffermyndigheten, 2014 Produktion Plakat Åströms

Läs mer

Entreprenörskapsporträtt Teddy Andersson

Entreprenörskapsporträtt Teddy Andersson Entreprenörskapsporträtt Teddy Andersson Grupp 26 Författare: Sanna Nordberg bmp15sno@student.lu.se BME16 Kurs: MIOA01 Kursansvarig: Mona Becker 2017-10-02 Teddy Andersson - Entreprenör och problemlösare

Läs mer

Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv

Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv Idrott och alkohol? Ett diskussionsmaterial för dig som är aktiv IQ Stars är ett samarbete mellan IQ-initiativet och Riksidrottsförbundet. Läs mer på www.iqstars.se Detta häfte tillhör: Hur gör vi svensk

Läs mer

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015

Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Verksamhetsberättelse Djurens Rätt Örebro 2015 Vilket år det har varit! Det här kommer bli svårt att sammanfatta på några få sidor. Det har hänt så mycket inom vår lokalavdelning att det skulle ta upp

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKOD STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER I

Läs mer

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt Socialdemokraterna i Göteborg är en förening som drivs av viljan att skapa ett jämlikt samhälle, en stad som ger barn de bästa möjliga uppväxtvillkor, där alla som kan jobba också ska ha ett jobb och där

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

IOGT-NTO:s STADGAR. IOGT-NTO:s stadgar antagna 26 30 juni 2013 vid kongressen i Borås

IOGT-NTO:s STADGAR. IOGT-NTO:s stadgar antagna 26 30 juni 2013 vid kongressen i Borås IOGT-NTO:s STADGAR IOGT-NTO:s stadgar antagna 26 30 juni 2013 vid kongressen i Borås 1 INNEHÅLL IOGT-NTO:S STADGAR... 1 IOGT-NTO... 4 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR IOGT-NTO... 4 1:1 Organisation... 4 1:2

Läs mer

STUDIEPLAN FÖR ALKOHOLEN OCH SAMHÄLLET ALKOHOL OCH CANCER

STUDIEPLAN FÖR ALKOHOLEN OCH SAMHÄLLET ALKOHOL OCH CANCER STUDIEPLAN FÖR ALKOHOLEN OCH SAMHÄLLET ALKOHOL OCH CANCER Studiecirkel som arbetsform Studiecirkeln är en demokratisk arbetsform där deltagarna tillsammans lär sig mer om ett ämne de är intresserade av.

Läs mer

Ändringar Tillägg Förflyttning av stycke Strykningar

Ändringar Tillägg Förflyttning av stycke Strykningar Antagen version 2011 Förslag på ny version Ändringar Tillägg Förflyttning av stycke Strykningar DROGPOLITISKT PROGRAM VÄGEN MOT EN SOLIDARISK OCH DEMOKRATISK VÄRLD FRI FRÅN DROGER Drogpolitiskt program

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

tips och insikter för att bemöta en stressad/utmattad person på rätt sätt

tips och insikter för att bemöta en stressad/utmattad person på rätt sätt FÖR ARBETSGIVARE, HR, LEDNINGSGRUPPER OCH ANHÖRIGA 29 tips och insikter för att bemöta en stressad/utmattad person på rätt sätt ROOM FOR.se Photo by Matthew Henry on Unsplash Hej! Det kan vara lockande

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Rapport Sida 1 (17) 2015-01-05 Sida 2 (17) Brukarundersökning Ungdomens Hus 2014 En webbenkät genomfördes under november/ december 2014. 47 ungdomar på Ungdomens Hus svarade på enkäten. Betydligt färre

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste.

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste. 1 Ditt liv din historia Ditt liv är viktigt och har stor betydelse för alla omkring dig! Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer