Kliv in i kretsloppet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kliv in i kretsloppet"

Transkript

1 Kliv in i kretsloppet I dag lever vi mitt i ett väloljat återvinningsmaskineri. Och vi är alla lika viktiga kuggar. Varje gång du eller jag lämnar en glasflaska till återvinning snurrar kretsloppet ett varv till. Men slänger någon av oss flaskan i naturen, hackar systemet i 1 miljon år jo, det är faktiskt sant! Först när alla tar sitt ansvar uppnår vi det ekologiskt hållbara samhället. Därför behövs kunskap om hur det hela hänger ihop; Varför vi måste återvinna vårt avfall. Var vi ska lämna det. Och hur det återvinns. Ditt avfall en resurs Återvinningen går framåt. För inte alltför länge sedan hamnade det mesta av vårt avfall på soptippen. I dag har vi ett återvinningssystem som syftar till att utnyttja resurserna i avfallet. För att förstå hela processen är det viktigt att skapa sig bild av vilka typer av avfall vårt samhälle producerar, liksom varför vi måste återvinna dem. Här presenterar vi de vanligaste fraktionerna: Hushållsavfall & Matavfall Hushållsavfall kan vara ett ganska luddigt begrepp. Ibland omfattar det alla sopor hushållen åstadkommer. Men för ögonblicket nöjer vi oss med sånt som vi slänger i köket. Eller rättare sagt; i soppåsen, och om du har ett sådant det separata kärlet för matavfall. Hushållsavfallet består till stor del av just matrester, eller ännu värre; hela portioner. Hur ska man annars tolka uppgifterna om att vi svenskar slänger en tredjedel av all inhandlad mat. Utslaget per person och år slänger vi 100 kilo var, eller totalt ton. Men det här är inte platsen för pekpinnar om planering och veckomatsedlar. Eller, jo förresten; eftersom den mat som slängs alstrar 1,9 miljoner ton koldioxid per år vilket motsvarar utsläppen från bilar! Dessutom blir det en extra pekpinne för att nästan två tredjedelar av matresterna hamnar i soppåsen, och alldeles för sällan i kompostkärlet. Så varför inte ta tillfället i akt att lära sig en enkel regel: I soppåsen slänger du allt som inte kan återvinnas eller sorteras på annat sätt. I det separata kärlet eller hemkomposten lägger du allt organiskt matavfall som naturen själv kan ta hand om.

2 (26) Visste du att Soppåsar bränns vid förbränningsanläggningar, så se till att inget farligt avfall slängs i dem bananskal som rötas ger biogas som kan driva en personbil i 100 kilometer. De 100 kilo mat som varje svensk slänger per år kostar runt kronor i affären. I soppåsen ska du bland annat slänga kuvert, nylonstrumpor och blöjor. Tepåsar, hushållspapper och ej klorblekta kaffefilter ska läggas i kompostkärlet. Sett till vatten- och elförbrukning kan det vara bättre att slänga hårt smutsade matförpackningar i soppåsen. Lite statistik Vi slänger 250 kilo avfall per person och år i soppåsen. Ungefär 75 procent av innehållet i våra soppåsar kan återvinnas eller återanvändas. I SÖRAB-regionen samlas varje år in ton soppåsar. Nästa steg i kretsloppet Hushållsavfall & Matavfall kan återvinnas på olika sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. Du har i nuläget ett till tre alternativ: Soppåsen Brännbart hushållsavfall Separata kärl för matavfall Matavfall, organiskt hushållsavfall (om du fått ett sådant av kommunen) Hemkomposten Matavfall, organiskt hushållsavfall för dig med egen kompost Kartong & Wellpapp Att förpacka olika saker, inte minst livsmedel, hör till livets små nödvändigheter. Genom åren har kraven på förpackningarna blivit högre. Förutom hållbarhet efterlyser vi i dag både transport- och miljövänlighet och det var en svensk som kläckte den hittills bästa lösningen; Tetrapaket. Denna kreation i kartong nådde marknaden 1951 och succén var ögonblicklig redovisade företaget Tetra Pak medarbetare och 134 miljarder levererade förpackningar. Självklart en framgång för Sverige, men även för hela vår planet eftersom Tetrapaket kan återvinnas fullt ut. Och återvinning av pappersförpackningar är verkligen något vi svenskar tagit till oss. År 2007 fastställde regeringen återvinningsmålet till 65 procent. Optimistiskt? Vid årets slut hade vi lämnat in ton pappersförpackningar, eller totalt 72,6 procent. En prestation i världsklass! I den siffran ingår även wellpapp, som ofta används för att paketera större, stötkänsliga produkter. Fibrerna i nämnda wellpapp betraktas som ekonomisk hårdvaluta, så nästa gång du packar upp en ny tv; glöm inte att ta kartongen till återvinningscentralen! Visste du att Ett genomsnittligt hushåll förbrukar tre kilo papperskartonger per år. Pappersmassan från ett träd räcker till mjölkkartonger. Att återvinna pappersförpackningar är både billigare och mer miljövänligt än att göra nya. Skölj ur kartongen och låt den torka innan du lämnar in den till återvinning. Vik ihop och platta till kartongerna du lämnar in så tar de mindre plats. Skruva av plastkapsyler och sortera dem som plastförpackningar.

3 3 (26) Lite statistik Varje år återvinns pappersförpackningar motsvarande en miljon träd i Sverige Ingen SÖRAB-kommun når rikssnittet sett till inlämnade pappersförpackningar Varje år lämnar vi svenskar in över ton wellpapp till återvinning Nästa steg i kretsloppet Kartong kan återvinnas på olika sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. Du har normalt två alternativ: Återvinningsstationen Små förpackningar av kartong Återvinningscentralen Wellpapp och stora förpackningar av kartong (i vissa områden erbjuds lokal grovsopinsamling) Glas Glas är bra på många sätt. Det är genomskinligt. Det läcker inte. Och som matförpackning påverkar det varken smak eller doft. Att de flesta glas dessutom består av de relativt vanliga ämnena sand, soda och kalk gör knappast saken sämre. Förmodligen är det därför som glas har hängt med ganska länge nu. Faktiskt användes det redan av de gamla egypterna. Och antagligen tidigare än så. Vid utgrävningar i sydvästra Asien har arkeologerna hittat glasrester som tros vara 9000 år gamla. Varför måste vi då återvinna glas? Tja, framför allt för att glasproduktion slukar enorma mängder energi. Bara att smälta råämnena kräver temperaturer kring C. Såvida man inte använder återvunnet glas. Då spar vi nästan 20 procent av energiåtgången. Självklart finns det fler anledningar att återvinna glas. Det krymper sopberget. Jordens naturtillgångar räcker längre. Och, inte minst, för glasflaskor med pant kan du räkna med att få några kronor i retur. Visste du att Glas kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras. Merparten av allt inlämnat glas blir nya glasförpackningar, resten blir glasull. Redan på 1870-talet började glastillverkare köpa tomflaskor för återanvändning. Inte slänga kapsyler i glasigloon. Inte blanda vitt och färgat glas i glasigloon. Alltför smutsigt glas inte kan återvinnas. Lite statistik I Sverige lämnas 95 procent av alla glasförpackningar till återvinning. År 2007 lämnade genomsnittssvensken in 18,2 kilo glas. I SÖRAB-området var Vallentunaborna bäst med 34,66 kilo glas per person. Nästa steg i kretsloppet Glas kan återvinnas på flera olika sätt. Därför måste du lämna ditt glasavfall på rätt ställe. Du har normalt tre alternativ: Återvinningsstationen Glasförpackningar utan pant Butiker med pantautomat Glasflaskor med pant Återvinningscentralen Fönster, speglar, dricksglas (i vissa områden erbjuds lokal grovsopinsamling)

4 4 (26) Metall Metaller utgör 80 procent av alla kända grundämnen. De spelar dessutom en viktig roll i återvinningssammanhang. Här hittar vi bland annat aluminium känt från läskburkhyllan, och järn en nyckelingrediens vid produktion av stål, som i sin tur blir konservburkar. Visste du förresten att Napoleon hade ett finger med i konservburkens tillkomst. Det sägs att han, vid insikten om hur många franska soldater som dog av matförgiftning och svält, utlyste en tävling för att lösa problemet. Vinnande bidrag var upptäckten att mat konserveras då den placeras i en lufttät glasburk som därefter kokas i vatten. Med tiden har tekniken effektiviserats med lättare, hållfasta och masstillverkade burkar i stålplåt och numera produceras över 40 miljarder konservburkar per år. Bra så om det inte vore för de enorma mängder energi som krävs för att utvinna och bearbeta de nödvändiga metallerna. Men det finns två sätt att komma åt problemet: Återvinning och återanvändning. Enbart genom att lämna in våra tomma aluminiumburkar, minskar vi energiförbrukningen med 95 procent när det ska göras nya burkar. Visste du att Stål och aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst. Lämnar vi alla kapsyler till återvinning, räcker stålet till nya personbilar per år. Gruvavfall är den största källan till metallutsläpp i naturen. Värmeljus sorteras som metallförpackning. Metallförpackningar som slängs i soppåsen förbränns, varpå slaggen deponeras. Aluminiumlaminerade kartonger ska lämnas till kartongåtervinningen. Lite statistik 2007 lämnade svenskarna in ton metallförpackningar till återvinning. I SÖRAB-området är vi dessvärre långt under rikssnittet. 90 % av alla dryckesburkar av aluminium lämnas in till återvinning. Nästa steg i kretsloppet Metall kan återvinnas på flera olika sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. Du har normalt tre alternativ: Återvinningsstationen Förpackningar, kapsyler Butiker med pantautomat Aluminiumburkar med pant Återvinningscentralen Cyklar, stekpannor och liknande metallprodukter (i vissa områden erbjuds lokal grovsopinsamling) Plast Plast dras med dåligt rykte. I kulturella kretsar är det till och med få förolämpningar som är lika kränkande som att kallas plastig. Och varför det? Kanske för att plast lättare går sönder än många andra material. Kanske för att plast är ett artificiellt, alltså konstgjort, material. Rent tekniskt är plast ett samlingsnamn på material som blandar polymerer och andra tillsatser. Redan år 1839 uppfann amerikanen Charles Goodyear vulkaniserat gummi, en släkting till plast som bland annat används i hockeypuckar. Goodyear själv gav senare namn åt ett däckföretag. Mindre positivt med plaster är att produktionen kräver olja, vilket är en begränsad naturtillgång. Dessutom tar plaster många hundra år att bryta ned. Så i takt med att oljekällorna töms och sopbergen växer blir det allt viktigare att vi verkligen lämnar in vårt plastavfall som vi ska.

5 5 (26) I återvinningssammanhang skiljde man länge på mjuka och hårda plastförpackningar. Mjukplasten skickades direkt till förbränning, vilket var ett enormt resursslöseri. Men hösten 2008 började man ta vara på plastfibrer även ur mjukplast. Först ut att lära oss sortera mjukplast blev höjdhopparen Stefan Holm, som under några novemberveckor undervisade från affischtavlor över hela landet. Visste du att Plastfibrer kan återvinnas upp till sju gånger. Plasttillverkning konsumerar 4 % av världens råolja. Inom tio år beräknas oljekällorna kring Dubai vara tömda. Rengöra plastförpackningar från matrester innan du lämnar till återvinning. Riktigt stora plastförpackningar ska lämnas på återvinningscentraler. Plastprodukter som inte är förpackningar, till exempel pulkor och sandlådeleksaker, räknas som grovavfall. Lite statistik I Sverige återvinns 92 % av all använd plast, med det är vi trea i Europa. Räknar vi bara plastförpackningar sjunker återvinningsgraden till 64,6 %. I SÖRAB-området år 2007 lämnade Järfällaborna in mest plastförpackningar, 1,33 kilo per person. Nästa steg i kretsloppet Plast kan återvinnas på flera olika sätt. Därför måste du lämna ditt plastavfall på rätt ställe. Du har normalt tre alternativ: Återvinningsstationen Mjuka och hårda plastförpackningar (chipspåsar, plastfolie, burkar) Butiker med pantautomat PET-flaskor med pant Återvinningscentralen Hårdplast (leksaker, möbler, större hårdplastförpackningar etc. (i vissa områden erbjuds lokal grovsopinsamling) Papper & Tidningar Papper är fortfarande billigt, men när man trycker dikter på det blir det värdelöst, hävdade en poet nyligen. Med all respekt för andras åsikter: Mer fel än så blir det knappast. Faktum är att papper kan återanvändas upp till sju gånger, innan det till sist eldas upp och blir energi. Pappersåtervinning har med tiden blivit något av en svensk paradgren. Noga räknat lämnar var och en av oss in nästan 55 kilo per år. Börjar vi stapla det på hög så når vi månen inom ett decennium. Var returpapper en väg ut i rymden skulle vi alltså sopa mattan med både ryssar och jänkare. Det är en prestation vi ska vara stolta över. Kanske inte så mycket för att pappersåtervinning sparar på den svenska skogen. Sanningen är att miljön mår bättre av att träd avverkas i tid. Då de vuxit klart slutar de nämligen att förbruka och börjar till sist avge koldioxid. Den viktigaste anledningen är snarare att pappersproduktion där returpapper blandas med färska fibrer från skogen slukar avsevärt mindre energi. Att det dessutom är betydligt billigare gör inte saken sämre. Visste du att Du är skyldig att lämna dina tidningar till återvinning. Massatillverkning som baseras på returpapper kräver bara åt en tredjedel av energin. Uttjänta pappersfibrer är ett biobränsle, som vid förbränning kan ersätta olja och kol.

6 6 (26) Kuvert räknas som hushållssopor då limmet förstör återvinningsprocessen. Pocketböcker kan läggas i tidningsinsamlingen, ännu bättre är att ge dem till Myrorna. Du behöver inte ta bort tidningarnas häftklamrar, det sköter pappersbruket. Lite statistik På ett år samlas det in ton returpapper i Sverige. I Sverige återvinns 83 % av alla tidningar och returpapper. I SÖRAB-området år 2007 lämnade Solnaborna in mest tidningar, 70,11 kilo per person. Nästa steg i kretsloppet Tidningar och papper kan återvinnas på flera olika sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. Du har normalt tre alternativ: Soppåsen Kuvert, Inbundna böcker i mindre antal Återvinningsstationen Tidningar, broschyrer, reklamblad, kontorspapper, pocketböcker Återvinningscentralen Inbundna böcker i större antal (i vissa områden erbjuds lokal grovsopinsamling eller ännu bättre, second hand-butiker och antikvariat) Batterier Trodde du att ett batteri är ett batteri? Nja, möjligen var det så år 1800, när italienaren Alexander Volta uppfann sin Voltas stapel. I dag finns det, lite beroende på hur man räknar, långt över olika sorters batterier. Och vi har dem överallt; på armen, i fickan, tätt intill örat Det finns enkelt uttryckt batterier i alla elektroniska saker som inte behöver kopplas till eluttag; leksaker, mobiltelefoner, armbandsur, mp3-spelare, stegräknare, vad du vill. Ofta är batterierna inbyggda i produkten redan vid köpet. Praktiskt, absolut å andra sidan innehåller nästan varje batteri miljöfarliga ämnen. Självklart försöker batteritillverkarna minska andelen farligt material i produktionen. Likväl kräver tekniken ofta användning av kadmium, kvicksilver, bly och andra otrevliga tungmetaller. Hamnar dessa i naturen kommer de med all sannolikhet att skada både människor, djur och natur. Därför är det nödvändigt att vi lämnar in uttjänta batterier. Enligt Batteriförordningen är det till och med vår skyldighet: Kasserade batterier skall sorteras ut och hanteras skilt från annat avfall. Det är en smart regel. Förutom att vi minskar risken för njurskador och skelettdeformationer, innebär det att vi kan återvinna delar av batterierna och använda på nytt. Visste du att I dag finns det 3,5 miljoner apparater med inbyggda, uppladdningsbara batterier i Sverige. Alla batterier uppbyggda av knappceller (utom litiumknappceller) inne håller kvicksilver. I svenska sjöar har fisken högre kvicksilverhalt än det fastlagda gränsvärdet. Alkaliska och brunstensbatterier är mer miljövänliga alternativ. Inbyggda batterier som enkelt kan lösgöras ska lämnas in i batteriholkar. Alla batterier, även miljöanpassade, ska lämnas in till återvinning. Lite statistik Uppskattningsvis lämnas 70 % av alla batterier i Sverige in för återvinning. Östersund har svenskt rekord i batteriinsamling; kg batterier på en dag. Åren samlades det in ton blybatterier i Sverige.

7 7 (26) Nästa steg i kretsloppet Batterier kan återvinnas på flera olika sätt. Därför måste du lämna dina uttjänta batterier på rätt ställe. Du har normalt tre alternativ: Batteriholken Bärbara batterier Insamling av farligt avfall Batterier som väger över tre kilo Återvinningscentralen El-avfall Allt går ju me elektricitet, sjöng radarparet Hasse & Tage i sin klassiska 88-öresrevy från Nästan 40 år har gått, men inte mycket har förändrats. Fortfarande är det sladdar och batterier så långt ögat når. Vår moderna livsstil bidrar i allra högsta grad till att el-avfall tillsammans med byggavfall är den typ av avfall som ökar mest i Återvinningscentralernas containrar. Frågan är om vi verkligen behöver alla dessa elektroniska prylar? En dator får väl i dag betraktas som standardutrustning i hemmet. Men är inte den beräknade livslängden på tre år ganska snålt tilltagen? Och är det verkligen ett måste att uppdatera mobiltelefonen varje år? Och vad sägs om en TV i varje rum Roligt? Jovisst. Vi undrar bara om det verkligen är absolut nödvändigt. Men okej då. Elektroniska prylar bidrar ju faktiskt till ökad livskvalitet. Dessutom går det mesta i dem att återvinna. 99 procent för att vara exakt. Å andra sidan är den resterande procenten direkt farlig för miljön. Alltså har vi två bra anledningar att lämna in vårt el-avfall. Ännu bättre är att vi gör det lämnade vi svenskar in ton el-avfall. Det gör oss till världsmästare! Visste du att Kretskorten i datorer och mobiltelefoner innehåller flera ädelmetaller. dessvärre lämnar vi bara in var tionde mobiltelefon. Lämnar alla i Sverige in sina glödlampor slipper naturen 14 ton bly per år. Det är lag på att inget el-avfall får hamna i soporna. Lösa batterier i el-avfall ska tas ut och sorteras som batterier. Bildrör och monitorer innehåller skadliga ämnen och ska behandlas försiktigt. Lite statistik I ett EU-direktiv anges att vi ska lämna in 4-6 kilo elavfall per person och år. Bara var tredje glödlampa som säljs i Sverige når återvinningen. Cirka 50 % av allt guld som framställs kommer från återvunnen elektronik. Nästa steg i kretsloppet El-avfall måste återvinnas på rätt sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. De alternativ du har beror på var du bor: Återvinningscentralen El-avfall, glödlampor (i vissa SÖRAB-kommuner har boende i villor fått röda miljöboxar för insamling av mindre el-avfall, i vissa områden erbjuds lokal insamling) Farligt avfall Frågan är hur mycket som behöver sägas om Farligt avfall. Redan rubriken säger egentligen tillräckligt. Men okej, med tanke på att en enda felplacerad tesked kvicksilver kan förgifta en medelstor sjö, så är det nog bäst att vi går till botten med den här typen av avfall också. Med farligt avfall avses, bland mycket annat; målarfärg, kemikalier, nagellack, kvicksilvertermometrar ja, helt enkelt avfall som innehåller eller består av ämnen som har farliga egenskaper. Ämnen som kan orsaka cancer, fosterskador och mängder av andra problem.

8 8 (26) Därför är det absolut nödvändigt att allt farligt avfall lämnas in till specialister som kan ta hand om det på ett miljöriktigt sätt. Det skriver nog alla under på, och häromåret lämnade de svenska hushållen in ton farligt avfall. Bra! Å andra sidan finns beräkningar som visar att närmare ton hamnade i soppåsarna. Inte bra! Hittills har expertisen kommit fram till två sätt att komma till rätta med problemet: Antingen ser vi till att alltid välja miljömärkta produkter. Eller så lämnar vi helt enkelt in a-l-l-t farligt avfall, fuskar inte ens med minsta klick nagellack. Visste du att Farligt avfall som spolas ned i toaletten kan sluta som gödsel på våra åkrar. Produkter som ger upphov till farligt avfall skadar ofta miljön redan då de används. Farligt avfall omges av flera regler, kontakta din kommun om du undrar över något. Slängs farligt avfall i soppåsen, kan gifterna spridas med röken eller resterna från förbränningen. Insamlat farligt avfall hanteras för hand, lämna det i hela förpackningar. Ange vilken typ av farligt avfall du lämnar in om fel ämnen blandas kan de explodera. Lite statistik I genomsnitt lämnar vi in cirka 3 kilo farligt avfall per person och år i Sverige. Farligt avfall utgör 0,9 procent av allt hushållsavfall som behandlas. Enligt Naturvårdsverket finns det upp till förorenade områden i Sverige. Nästa steg i kretsloppet Farligt avfall som inte tas om hand på rätt sätt kan orsaka stor skada. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. De alternativ du har beror på var du bor: Insamlingar av farligt avfall Farligt avfall i tub, burk eller flaska (I vissa kommuner har boende fått röda miljöboxar för insamling av små mängder farligt avfall, andra kommuner erbjuder mobil insamling) Återvinningscentralen Asbest, större mängder farligt avfall Trädgårdsavfall Återvinning av trädgårdsavfall är kretslopp när det är som bäst. Här pratar vi löv, gräs, grenar, ja, helt enkelt det du krattat ihop efter ett pass i trädgården. Den gemensamma nämnaren är att det är organiskt material som naturen själv kan bryta ned till miljövänlig planteringsjord som du därefter krattar ut under nästa trädgårdspass. Det där låter ju mysigt och så. Men ändå är en varning på sin plats. Lövhögen må se harmlös ut, men en googling avslöjar att här döljer sig en potentiell miljödesperado. I trädgårdsavfallet finns växtrester som, när de sprids på fel ställen, kan ta över grönområden där de inte hör hemma. Till exempel har Finland fått stora problem med nordamerikanska Gullrisarter! Att dumpa en ynka korg gräsklipp i skogsdungen på andra sidan staketet då? Nja, gräsmattan kanske inte innehåller några exotiska erövrare. Men små gräshögar sägs ha en tendens att växa. Och blir de bara tillräckligt stora, står det sällan på förrän någon dumpar en rostig sängbotten där. Jodå, det har hänt! Så se till att hålla trädgårdsavfallet på din egen tomt och att det tas om hand på rätt sätt.

9 9 (26) Visste du att Både trädgårds- och matavfall är organiskt, men bör omhändertas på olika sätt. Kompostjord är så näringsrik att den bör blandas ut med torv, sand eller vanlig jord. Vid Hagby Återvinningsanläggning i Täby tar det ett år att göra kompostjord av trädgårdsavfall. Reglerna för vad som får läggas i en enskild kompost varierar mellan kommuner. Hamnar sjuka växtdelar i en kompost kan de förstöra mullen som skapas. I en varmkompost tar processen från avfall till mull åtta till tio månader. Lite statistik Förbränning av en julgran ordnar all el en adventsljusstake behöver i december. År 2007 levererade SÖRAB över ton trädgårdsavfall till förbränning. Samma år producerade Hagby Återvinningsanläggning ton kompostjord. Nästa steg i kretsloppet Trädgårdsavfall kan återvinnas på olika sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. Du har normalt två alternativ: Återvinningscentralen Du som inte har kompost på tomten (i vissa områden erbjuds lokal trädgårdsavfallsinsamling) Hemkomposten Du som har egen hemkompost Medicin Det finns väl knappast någon som undgått den lille blåvite, gitarrknäppande värktabletten. Aningen rundnätt och, enligt egen utsago, intelligent. Det dröjde inte länge förrän någon drog producenterna inför rätta: Värktabletter är inte klyftiga! Vad domstolen ansåg hör inte hit. Smarta eller inte. Mediciner gör bara nytta i kroppen. På andra ställen kan de orsaka rejält med problem. Ett ofta avhandlat exempel är upptäckten av östrogenstinna, tvekönade och sterila insjöfiskar. Vid närmare kontroll uppmättes stora mängder hormonstörande ämnen i vattnet. Misstankarna riktades mot reningsverkens utsläpp. Och snart insåg man att de riktiga busarna var vi konsumenter som i kombination av naturbehov och okunskap spolar ner våra mediciner och p-piller i toaletten. Dags för bättring alltså! Det första steget tar du redan på Apoteket. Ta inte ut mer mediciner är du verkligen behöver. Och gör det helst i Refillförpackningar. På hemmaplan skonar du både plånbok och miljö genom att inte överdosera krämer och liknande. Resten av tiden ska mediciner förvaras säkert. Hinner de trots allt passera bäst före-datum finns det bara ett sätt att stoppa dem: I en påse för returresa till Apoteket. Visste du att På FASS.se kan du snabbt ta reda på hur olika mediciner påverkar vår miljö. Sverige var först med att miljöklassificera mediciner. Många medicinämnen som hamnar i våra avlopp tar trots allt den naturliga vägen. Många av Apotekets mediciner säljs även i mindre Startförpackningar. Apoteket tar även emot mediciner som köpts utomlands. Mediciner som returneras till Apoteket ska lämnas i en genomskinlig påse.

10 10 (26) Lite statistik År 2007 sålde Apoteket humanläkemedel för miljoner kronor. Över ton överblivna läkemedel lämnades in på Apoteken under procent av Apotekets kunder uppger att de lämnar in överblivna läkemedel. Nästa steg i kretsloppet Mediciner och tillhörande produkter ska återvinnas på rätt sätt. Därför måste du lämna det på rätt ställe: Apoteket Mediciner och tillhörande produkter Grovavfall Är man bara sådär lagom intresserad av avfallsbranschen kan nog grovavfall vara ett ganska luddigt begrepp. En vanlig definition lyder: Hushållssopor som inte får plats eller hör hemma i soppåsen. Den första kategorin inkluderar allt från gamla möbler till rostiga cyklar. Den senare rymmer mindre, icke brännbara föremål som trasiga porslinsfat och speglar. I övrigt behöver du bara komma ihåg att grovavfall inte inkluderar el-avfall eller väggfast utrustning som handfat och diskbänkar. Krångligare än så är det inte. En intressant sak med grovavfall, är att det faktiskt inte alltid är sopor. Åtminstone inte i allas ögon. Det som den ene tycker är en hopplöst otrendig soffa, kan passa perfekt i den andres retroinspirerade vardagsrum. Och kanske är grannen på jakt efter den där samlingen tummade Liza Marklund-pocketar som du både läst, läst om och tröttnat på. I många flerfamiljshus har man redan satt upp byteshyllor för fungerande saker i soprummet. Kanske kan det vara något för er? Annars finns det både auktionssajter på nätet och second handbutiker på stan. Okej, men om det verkligen är sopor som absolut ingen vill ha? Ja, då är det Återvinningscentralen nästa. Visste du att Skräp för dig kan vara fynd för andra. Kanske kan det användas ett varv till? Antikvariat både tar emot och betalar för dina gamla böcker Vissa kommuner hämtar grovavfall. Gå in på soren.nu och se vad som gäller hos dig Grovavfall som slängs vid återvinningsstationer bidrar till nedskräpning Säckar med löv och kvistar räknas som trädgårdsavfall Allt som drivs med el eller inbyggda batterier sorteras som el-avfall Lite statistik År 2007 lämnade vi in 134 kilo grovavfall per person i Sverige År 2007 lämnades ton grovavfall in på SÖRABs återvinningscentraler Av dessa ton återvanns 90 % Nästa steg i kretsloppet Grovavfall ska återvinnas på rätt sätt. Därför måste du lämna det på rätt ställe: Återvinningscentralen Grovavfall (i vissa områden erbjuds lokal grovavfallsinsamling) Byggavfall Det brukar sägas att ju fler lyftkranar längs stadens skyline, desto bättre mår samhället. Åtminstone ekonomiskt. Miljömässigt var det länge raka motsatsen. Byggmaterial och gifter gick ofta hand i hand. Asbest känner du säkert till. Och så sent som 2002 uppskattades mängden freon i byggisolering och fjärrvärmerör till ton fyra gånger så mycket som i alla kylar. Som avfall hamnade det mesta på tippen. Mängden byggavfall fortsätter växa. Men tack och lov har läget förbättrats. Dagens byggföretag är betydligt mer miljömedvetna. Lagstiftningen likaså. Numera måste varje byggprojekt planeras så att mängden byggavfall minimeras.även återvinningen går framåt.

11 11 (26) Sköter byggföretaget sina kort rätt kan ända upp till 95 procent av byggavfallet återvinnas eller förbrännas. Men det är inte bara de stora byggföretagen som producerar byggavfall. I svallvågorna efter populära TV-program som Roomservice och Äntligen hemma, renoverar och inreder vi svenskar som aldrig förr. Självklart blir det en hel del material över. Så innan du bjuder över grannen på invigningsfest; Kom ihåg att ta med byggavfallet till Återvinningscentralen. Boende i SÖRAB-regionen lämnar utan kostnad sitt byggavfall på SÖRABs Återvinningscentraler Svårseparerat byggavfall, som fönster, kan sällan återvinnas Är du osäker på hur byggavfall sorteras? Personalen på Återvinnings centralen hjälper dig Lite statistik På husbyggnadsplatserna uppkommer varje år 1,1-1,5 miljoner ton byggavfall Byggbranschens mål är att minst 50 procent av byggavfallet ska återvinnas År 2010 ska mängden deponerat byggavfall ha halverats jämfört med 2004 Nästa steg i kretsloppet Byggavfall kan återvinnas på olika sätt. Därför måste du lämna det på rätt ställe: Återvinningscentralen Byggavfall av alla slag upp till 3 m 2 per gång (Företag betalar enligt taxa. Större mängder byggavfall lämnas i SÖRAB-området vid Hagby och Löt sorteringsanläggningar mot avgift enligt taxa) Därför måste vi återvinna det där andra... Några tankar på vägen Mängden svenskproducerat hushållsavfall närmar sig ton per år. Det betyder att var och en av oss åstadkommer över ett halvt ton avfall varje år. Tanken svindlar. Nåja, det kunde vara värre. Vi tar ju trots allt hand om det mesta. Nio av tio tar sina förpackningar till återvinningsstationen. Tre av fyra lämnar sina överblivna mediciner till Apoteket. Sju av tio batterier hittar hem till holken. Men så har vi det där andra. Avfallet som inte är helt enkelt att sortera. En PET-flaska är en PET-flaska. Men var hör egentligen en trasig spegel hemma? I glas tack vare rutan? Eller i plast efter ramen? Med drygt 500 kilo avfall per person och år borde det bli några frågor. Men innan vi ger dig svaret vill vi backa bandet några rader. Över ett halvt ton avfall varje år. Fundera på det. Är det verkligen hållbart? Nej, åtminstone inte på sikt. Tack och lov utvecklas återvinningsarbetet snabbt. Men snart räcker inte ens det. Ska vi lämna efter oss en beboelig planet krävs en helt ny livsstil. Därför talar många om Reduce, Reuse & Recycle, vilket översatt till svenska blir något i stil med Minimera, Återanvänd & Återvinn. Översatt till vår egen vardag blir det, i tur och ordning: 1) Minimera avfallet till exempel genom att köpa refillförpackningar och sluta slösa! 2) Lämna till återanvändning varför inte skänka din begagnade jacka till second hand. 3) Återvinn Är det avfall så är det, men det är också en resurs, så lämna det till återvinning. Därför är det dags att berätta att en trasig spegel lämnas som grovavfall på Återvinningscentralen. Har du fler frågor? Besök vår digitala sorteringsguide Sören så får du svar direkt.

ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM

ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM Det har hänt mycket på avfallsfronten. Till mitten av 1800-talet slängde människor sina sopor lite varstans utan att någon protesterade. Kanske klagades det på stanken, men annars

Läs mer

Sortera mer i Härnösand!

Sortera mer i Härnösand! Sortera mer i Härnösand! Det är bra att sortera sopor. Här får du veta varför det är bra, vad som händer med allt som samlas in i Härnösand och var du kan lämna ditt sorterade avfall. Svenskarna återvinner

Läs mer

Här rattas molnfabriken

Här rattas molnfabriken SYSAV 3.13 E.ON: Här rattas molnfabriken Väder och ekonomi styr Heleneholmsverket Säker kryssning med TT-Line tung batterivinst Boliden BERGSÖE återvinner BLY UR BATTERIER Tre gånger effektivare än att

Läs mer

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 Det stora Örnäventyret --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 1 Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2013 Författare: Lisa Adelsköld, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk

Läs mer

Hållbar konsumtion. - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument!

Hållbar konsumtion. - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument! Hållbar konsumtion - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument! Hållbar konsumtion Vad är det? Hållbar utveckling Det pratas mycket om hållbarhet. Hållbar utveckling, hållbar konsumtion, hållbart samhälle.

Läs mer

Du vinner på att återvinna!

Du vinner på att återvinna! Du vinner på att återvinna! ÅTERVINNING AV FÖRPACKNINGAR OCH TIDNINGAR SÅ HÄR FUNGERAR DET Du vinner på att återvinna! Varje gång du lämnar en förpackning eller en tidning till återvinning sker något stort.

Läs mer

Förebygga avfall med kretsloppsparker

Förebygga avfall med kretsloppsparker RAPPORT Förebygga avfall med kretsloppsparker Maria Ljunggren Söderman, David Palm och Tomas Rydberg B1958 Februari 2011 Rapporten godkänd: 2011-02-03 John Munthe Forskningschef Organisation IVL Svenska

Läs mer

Frågan som världen glömde

Frågan som världen glömde MEDDELANDE M140 Februari 2015 Frågan som världen glömde En rapport om fosfor P PHOSPHORUS 15 Frågan som världen glömde En rapport om fosfor Svenskt Vatten påtar sig inget ansvar för eventuella felaktigheter,

Läs mer

Lev mer miljövänligt!

Lev mer miljövänligt! Europeiska kommissionen Lev mer miljövänligt! Tips för en grönare värld Lev mer miljövänligt! 1 Inledning 3 Energi 8 Luft 12 Vatten 16 Mark Inledning Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att få svar

Läs mer

Hållbart är det normala

Hållbart är det normala Hållbart är det normala Lika bra vi säger det nu: Hållbart är det normala. Vår planet har byggt upp sig i årtusenden genom att skapa hållbara processer, ekotjänster, som skapar välfärd. Det är helt normalt

Läs mer

Bra att tänka på vid inköp av kläder, mat, förpackning, etc.

Bra att tänka på vid inköp av kläder, mat, förpackning, etc. Bra att tänka på vid inköp av kläder, mat, förpackning, etc. Genom att göra bra miljöval när vi handlar kan vi påverka produktionen av varor till att bli mer miljövänlig. Vi kan även påverka hur stort

Läs mer

tips 110 tips för en hållbar livstil

tips 110 tips för en hållbar livstil tips 110 tips för en hållbar livstil 1 Det är ingen stor sak, det är många små inledning innehåll Inledning...3 Bakgrund...4 Mat...9 Miljö...13 Ekonomi...21 Relationer...24 Må bra...26 Gör själv...30 Någonting

Läs mer

Blixtpatrullen på nya äventyr. Bilder och berättelser om osynligt skräp, försvunna piratskatter och sopiga presenter

Blixtpatrullen på nya äventyr. Bilder och berättelser om osynligt skräp, försvunna piratskatter och sopiga presenter Blixtpatrullen på nya äventyr Bilder och berättelser om osynligt skräp, försvunna piratskatter och sopiga presenter 2 Stiftelsen Håll Sverige Rent Januari 2012 Författare: Lisa Adelsköld, Stiftelsen Håll

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Börja med filmen! Innehåll. Om finn upp... 3 uppfinnarresan... 5 Idéa... Designa... 15 21 Arbeta med Finn upp... 27. förverkliga...

Börja med filmen! Innehåll. Om finn upp... 3 uppfinnarresan... 5 Idéa... Designa... 15 21 Arbeta med Finn upp... 27. förverkliga... Börja med filmen! Innehåll Om finn upp... uppfinnarresan... 5 Idéa... Designa... 7 förverkliga... 5 Arbeta med Finn upp... 7 Om Finn upp Om Finn upp Eleverna uppskattar friheten i det praktiska arbetet

Läs mer

Erik Geijer. Skriva för webben

Erik Geijer. Skriva för webben Erik Geijer Skriva för webben Erik Geijer Skriva för webben Skriva för webben.se:s Internetguide, nr 8 Version 2.0 2012 Erik Geijer Texten skyddas enligt lag om upphovsrätt och tillhandahålls med licensen

Läs mer

En antologi om återbruk

En antologi om återbruk ReUse! En antologi om återbruk Av Jessica Algehed, Johanna Berlin, Anna Hultman, Sverker Jagers, Petter Rönnborg, Cecilia Solér Irene Stewart Claesson, Patrik Söderholm 1 Om antologin Antologin du precis

Läs mer

Energi. på hållbar väg. bashäfte

Energi. på hållbar väg. bashäfte bashäfte Energi på hållbar väg Varje soluppgång borde ses som en ny möjlighet, varje dag som en ny utmaning att rädda vår planet och dess liv i alla former för kommande generationer. Jens Wahlstedt, Så

Läs mer

Politisk ekonomi. Kommunistisk grundkurs 2

Politisk ekonomi. Kommunistisk grundkurs 2 Politisk ekonomi Kommunistisk grundkurs 2 Politisk ekonomi Kommunistisk grundkurs 2 HS-Offset AB Göteborg 1993 Förord När Karl Marx formulerade sin teori och förklaringsmodell för den kapitalistiska ekonomin,

Läs mer

Tio perspektiv på framtida avfallsbehandling

Tio perspektiv på framtida avfallsbehandling Tio perspektiv på framtida avfallsbehandling Tio perspektiv på framtida avfallsbehandling 1 Denna bok är författad av Profu AB och kan beställas från: Profu i Göteborg AB Götaforsliden 13 nedre 431 34

Läs mer

Rik på riktigt. En värdeful vardag är möjlig!

Rik på riktigt. En värdeful vardag är möjlig! Rik på riktigt. En värdeful vardag är möjlig! OBS detta dokument är ett särtryck omfattande bokens inledning samt de avsnitt som tydligast hänger samman med tid. 2005 Fredrik Warberg, Jörgen Larsson och

Läs mer

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com)

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) Från utmattning till balans - ett befrielsearbete i vardagen olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) ord före Följande text är ett försök att sammanfatta mina erfarenheter från hundratals möten med individer

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

Framtiden vi vill ha. Tolv svenska ungdomars budskap till Rio+20

Framtiden vi vill ha. Tolv svenska ungdomars budskap till Rio+20 Framtiden vi vill ha Tolv svenska ungdomars budskap till Rio+20 Produktion: Utrikesdepartementet, Stockholm Redaktör: Daniel Emilson, Politiskt sakkunnig, Ministerkansliet Medredaktör: Jenny Häggmark,

Läs mer

Förskolan FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING

Förskolan FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING Förskolan FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING Handledning 1 Redaktör: Germund Sellgren, WWF Text: Margareta Lakén, Inspira förskolor & skolor i Sollentuna tillsammans med WWF. Foto: Germund Sellgren Produktionsår

Läs mer

Ställ om Sverige! Inspiration och handledning för omställningsgrupper

Ställ om Sverige! Inspiration och handledning för omställningsgrupper Ställ om Sverige! Inspiration och handledning för omställningsgrupper Innehåll Inledning 1. Ställ Om! - Lokala initiativ - Plattform Omställning Sverige 2. Omvärldsanalys - Vi behöver ställa om - Varför

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

påverkar vi miljön REG. NR. S-000268

påverkar vi miljön REG. NR. S-000268 så påverkar vi miljön NATURVÅRDSVERKETS MILJÖARBETE 2008 REG. NR. S-000268 naturvardsverket.se En bra livsmiljö för människan och allt annat levande, nu och för kommande generationer. Naturvårdsverkets

Läs mer

Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg. Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn

Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg. Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn Tillväxtverkets publikationer finns att beställa eller ladda ner som pdf på tillvaxtverket.se/publikationer.

Läs mer

Vad händer sedan? - om återvinning. Lunds Renhållningsverk

Vad händer sedan? - om återvinning. Lunds Renhållningsverk Vad händer sedan? - om återvinning Lunds Renhållningsverk Varför sortera och återvinna? Argumentet för att återvinna är, och har länge varit, att vi måste hushålla med våra resurser. Så är det fortfarande.

Läs mer