Kliv in i kretsloppet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kliv in i kretsloppet"

Transkript

1 Kliv in i kretsloppet I dag lever vi mitt i ett väloljat återvinningsmaskineri. Och vi är alla lika viktiga kuggar. Varje gång du eller jag lämnar en glasflaska till återvinning snurrar kretsloppet ett varv till. Men slänger någon av oss flaskan i naturen, hackar systemet i 1 miljon år jo, det är faktiskt sant! Först när alla tar sitt ansvar uppnår vi det ekologiskt hållbara samhället. Därför behövs kunskap om hur det hela hänger ihop; Varför vi måste återvinna vårt avfall. Var vi ska lämna det. Och hur det återvinns. Ditt avfall en resurs Återvinningen går framåt. För inte alltför länge sedan hamnade det mesta av vårt avfall på soptippen. I dag har vi ett återvinningssystem som syftar till att utnyttja resurserna i avfallet. För att förstå hela processen är det viktigt att skapa sig bild av vilka typer av avfall vårt samhälle producerar, liksom varför vi måste återvinna dem. Här presenterar vi de vanligaste fraktionerna: Hushållsavfall & Matavfall Hushållsavfall kan vara ett ganska luddigt begrepp. Ibland omfattar det alla sopor hushållen åstadkommer. Men för ögonblicket nöjer vi oss med sånt som vi slänger i köket. Eller rättare sagt; i soppåsen, och om du har ett sådant det separata kärlet för matavfall. Hushållsavfallet består till stor del av just matrester, eller ännu värre; hela portioner. Hur ska man annars tolka uppgifterna om att vi svenskar slänger en tredjedel av all inhandlad mat. Utslaget per person och år slänger vi 100 kilo var, eller totalt ton. Men det här är inte platsen för pekpinnar om planering och veckomatsedlar. Eller, jo förresten; eftersom den mat som slängs alstrar 1,9 miljoner ton koldioxid per år vilket motsvarar utsläppen från bilar! Dessutom blir det en extra pekpinne för att nästan två tredjedelar av matresterna hamnar i soppåsen, och alldeles för sällan i kompostkärlet. Så varför inte ta tillfället i akt att lära sig en enkel regel: I soppåsen slänger du allt som inte kan återvinnas eller sorteras på annat sätt. I det separata kärlet eller hemkomposten lägger du allt organiskt matavfall som naturen själv kan ta hand om.

2 (26) Visste du att Soppåsar bränns vid förbränningsanläggningar, så se till att inget farligt avfall slängs i dem bananskal som rötas ger biogas som kan driva en personbil i 100 kilometer. De 100 kilo mat som varje svensk slänger per år kostar runt kronor i affären. I soppåsen ska du bland annat slänga kuvert, nylonstrumpor och blöjor. Tepåsar, hushållspapper och ej klorblekta kaffefilter ska läggas i kompostkärlet. Sett till vatten- och elförbrukning kan det vara bättre att slänga hårt smutsade matförpackningar i soppåsen. Lite statistik Vi slänger 250 kilo avfall per person och år i soppåsen. Ungefär 75 procent av innehållet i våra soppåsar kan återvinnas eller återanvändas. I SÖRAB-regionen samlas varje år in ton soppåsar. Nästa steg i kretsloppet Hushållsavfall & Matavfall kan återvinnas på olika sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. Du har i nuläget ett till tre alternativ: Soppåsen Brännbart hushållsavfall Separata kärl för matavfall Matavfall, organiskt hushållsavfall (om du fått ett sådant av kommunen) Hemkomposten Matavfall, organiskt hushållsavfall för dig med egen kompost Kartong & Wellpapp Att förpacka olika saker, inte minst livsmedel, hör till livets små nödvändigheter. Genom åren har kraven på förpackningarna blivit högre. Förutom hållbarhet efterlyser vi i dag både transport- och miljövänlighet och det var en svensk som kläckte den hittills bästa lösningen; Tetrapaket. Denna kreation i kartong nådde marknaden 1951 och succén var ögonblicklig redovisade företaget Tetra Pak medarbetare och 134 miljarder levererade förpackningar. Självklart en framgång för Sverige, men även för hela vår planet eftersom Tetrapaket kan återvinnas fullt ut. Och återvinning av pappersförpackningar är verkligen något vi svenskar tagit till oss. År 2007 fastställde regeringen återvinningsmålet till 65 procent. Optimistiskt? Vid årets slut hade vi lämnat in ton pappersförpackningar, eller totalt 72,6 procent. En prestation i världsklass! I den siffran ingår även wellpapp, som ofta används för att paketera större, stötkänsliga produkter. Fibrerna i nämnda wellpapp betraktas som ekonomisk hårdvaluta, så nästa gång du packar upp en ny tv; glöm inte att ta kartongen till återvinningscentralen! Visste du att Ett genomsnittligt hushåll förbrukar tre kilo papperskartonger per år. Pappersmassan från ett träd räcker till mjölkkartonger. Att återvinna pappersförpackningar är både billigare och mer miljövänligt än att göra nya. Skölj ur kartongen och låt den torka innan du lämnar in den till återvinning. Vik ihop och platta till kartongerna du lämnar in så tar de mindre plats. Skruva av plastkapsyler och sortera dem som plastförpackningar.

3 3 (26) Lite statistik Varje år återvinns pappersförpackningar motsvarande en miljon träd i Sverige Ingen SÖRAB-kommun når rikssnittet sett till inlämnade pappersförpackningar Varje år lämnar vi svenskar in över ton wellpapp till återvinning Nästa steg i kretsloppet Kartong kan återvinnas på olika sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. Du har normalt två alternativ: Återvinningsstationen Små förpackningar av kartong Återvinningscentralen Wellpapp och stora förpackningar av kartong (i vissa områden erbjuds lokal grovsopinsamling) Glas Glas är bra på många sätt. Det är genomskinligt. Det läcker inte. Och som matförpackning påverkar det varken smak eller doft. Att de flesta glas dessutom består av de relativt vanliga ämnena sand, soda och kalk gör knappast saken sämre. Förmodligen är det därför som glas har hängt med ganska länge nu. Faktiskt användes det redan av de gamla egypterna. Och antagligen tidigare än så. Vid utgrävningar i sydvästra Asien har arkeologerna hittat glasrester som tros vara 9000 år gamla. Varför måste vi då återvinna glas? Tja, framför allt för att glasproduktion slukar enorma mängder energi. Bara att smälta råämnena kräver temperaturer kring C. Såvida man inte använder återvunnet glas. Då spar vi nästan 20 procent av energiåtgången. Självklart finns det fler anledningar att återvinna glas. Det krymper sopberget. Jordens naturtillgångar räcker längre. Och, inte minst, för glasflaskor med pant kan du räkna med att få några kronor i retur. Visste du att Glas kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras. Merparten av allt inlämnat glas blir nya glasförpackningar, resten blir glasull. Redan på 1870-talet började glastillverkare köpa tomflaskor för återanvändning. Inte slänga kapsyler i glasigloon. Inte blanda vitt och färgat glas i glasigloon. Alltför smutsigt glas inte kan återvinnas. Lite statistik I Sverige lämnas 95 procent av alla glasförpackningar till återvinning. År 2007 lämnade genomsnittssvensken in 18,2 kilo glas. I SÖRAB-området var Vallentunaborna bäst med 34,66 kilo glas per person. Nästa steg i kretsloppet Glas kan återvinnas på flera olika sätt. Därför måste du lämna ditt glasavfall på rätt ställe. Du har normalt tre alternativ: Återvinningsstationen Glasförpackningar utan pant Butiker med pantautomat Glasflaskor med pant Återvinningscentralen Fönster, speglar, dricksglas (i vissa områden erbjuds lokal grovsopinsamling)

4 4 (26) Metall Metaller utgör 80 procent av alla kända grundämnen. De spelar dessutom en viktig roll i återvinningssammanhang. Här hittar vi bland annat aluminium känt från läskburkhyllan, och järn en nyckelingrediens vid produktion av stål, som i sin tur blir konservburkar. Visste du förresten att Napoleon hade ett finger med i konservburkens tillkomst. Det sägs att han, vid insikten om hur många franska soldater som dog av matförgiftning och svält, utlyste en tävling för att lösa problemet. Vinnande bidrag var upptäckten att mat konserveras då den placeras i en lufttät glasburk som därefter kokas i vatten. Med tiden har tekniken effektiviserats med lättare, hållfasta och masstillverkade burkar i stålplåt och numera produceras över 40 miljarder konservburkar per år. Bra så om det inte vore för de enorma mängder energi som krävs för att utvinna och bearbeta de nödvändiga metallerna. Men det finns två sätt att komma åt problemet: Återvinning och återanvändning. Enbart genom att lämna in våra tomma aluminiumburkar, minskar vi energiförbrukningen med 95 procent när det ska göras nya burkar. Visste du att Stål och aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst. Lämnar vi alla kapsyler till återvinning, räcker stålet till nya personbilar per år. Gruvavfall är den största källan till metallutsläpp i naturen. Värmeljus sorteras som metallförpackning. Metallförpackningar som slängs i soppåsen förbränns, varpå slaggen deponeras. Aluminiumlaminerade kartonger ska lämnas till kartongåtervinningen. Lite statistik 2007 lämnade svenskarna in ton metallförpackningar till återvinning. I SÖRAB-området är vi dessvärre långt under rikssnittet. 90 % av alla dryckesburkar av aluminium lämnas in till återvinning. Nästa steg i kretsloppet Metall kan återvinnas på flera olika sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. Du har normalt tre alternativ: Återvinningsstationen Förpackningar, kapsyler Butiker med pantautomat Aluminiumburkar med pant Återvinningscentralen Cyklar, stekpannor och liknande metallprodukter (i vissa områden erbjuds lokal grovsopinsamling) Plast Plast dras med dåligt rykte. I kulturella kretsar är det till och med få förolämpningar som är lika kränkande som att kallas plastig. Och varför det? Kanske för att plast lättare går sönder än många andra material. Kanske för att plast är ett artificiellt, alltså konstgjort, material. Rent tekniskt är plast ett samlingsnamn på material som blandar polymerer och andra tillsatser. Redan år 1839 uppfann amerikanen Charles Goodyear vulkaniserat gummi, en släkting till plast som bland annat används i hockeypuckar. Goodyear själv gav senare namn åt ett däckföretag. Mindre positivt med plaster är att produktionen kräver olja, vilket är en begränsad naturtillgång. Dessutom tar plaster många hundra år att bryta ned. Så i takt med att oljekällorna töms och sopbergen växer blir det allt viktigare att vi verkligen lämnar in vårt plastavfall som vi ska.

5 5 (26) I återvinningssammanhang skiljde man länge på mjuka och hårda plastförpackningar. Mjukplasten skickades direkt till förbränning, vilket var ett enormt resursslöseri. Men hösten 2008 började man ta vara på plastfibrer även ur mjukplast. Först ut att lära oss sortera mjukplast blev höjdhopparen Stefan Holm, som under några novemberveckor undervisade från affischtavlor över hela landet. Visste du att Plastfibrer kan återvinnas upp till sju gånger. Plasttillverkning konsumerar 4 % av världens råolja. Inom tio år beräknas oljekällorna kring Dubai vara tömda. Rengöra plastförpackningar från matrester innan du lämnar till återvinning. Riktigt stora plastförpackningar ska lämnas på återvinningscentraler. Plastprodukter som inte är förpackningar, till exempel pulkor och sandlådeleksaker, räknas som grovavfall. Lite statistik I Sverige återvinns 92 % av all använd plast, med det är vi trea i Europa. Räknar vi bara plastförpackningar sjunker återvinningsgraden till 64,6 %. I SÖRAB-området år 2007 lämnade Järfällaborna in mest plastförpackningar, 1,33 kilo per person. Nästa steg i kretsloppet Plast kan återvinnas på flera olika sätt. Därför måste du lämna ditt plastavfall på rätt ställe. Du har normalt tre alternativ: Återvinningsstationen Mjuka och hårda plastförpackningar (chipspåsar, plastfolie, burkar) Butiker med pantautomat PET-flaskor med pant Återvinningscentralen Hårdplast (leksaker, möbler, större hårdplastförpackningar etc. (i vissa områden erbjuds lokal grovsopinsamling) Papper & Tidningar Papper är fortfarande billigt, men när man trycker dikter på det blir det värdelöst, hävdade en poet nyligen. Med all respekt för andras åsikter: Mer fel än så blir det knappast. Faktum är att papper kan återanvändas upp till sju gånger, innan det till sist eldas upp och blir energi. Pappersåtervinning har med tiden blivit något av en svensk paradgren. Noga räknat lämnar var och en av oss in nästan 55 kilo per år. Börjar vi stapla det på hög så når vi månen inom ett decennium. Var returpapper en väg ut i rymden skulle vi alltså sopa mattan med både ryssar och jänkare. Det är en prestation vi ska vara stolta över. Kanske inte så mycket för att pappersåtervinning sparar på den svenska skogen. Sanningen är att miljön mår bättre av att träd avverkas i tid. Då de vuxit klart slutar de nämligen att förbruka och börjar till sist avge koldioxid. Den viktigaste anledningen är snarare att pappersproduktion där returpapper blandas med färska fibrer från skogen slukar avsevärt mindre energi. Att det dessutom är betydligt billigare gör inte saken sämre. Visste du att Du är skyldig att lämna dina tidningar till återvinning. Massatillverkning som baseras på returpapper kräver bara åt en tredjedel av energin. Uttjänta pappersfibrer är ett biobränsle, som vid förbränning kan ersätta olja och kol.

6 6 (26) Kuvert räknas som hushållssopor då limmet förstör återvinningsprocessen. Pocketböcker kan läggas i tidningsinsamlingen, ännu bättre är att ge dem till Myrorna. Du behöver inte ta bort tidningarnas häftklamrar, det sköter pappersbruket. Lite statistik På ett år samlas det in ton returpapper i Sverige. I Sverige återvinns 83 % av alla tidningar och returpapper. I SÖRAB-området år 2007 lämnade Solnaborna in mest tidningar, 70,11 kilo per person. Nästa steg i kretsloppet Tidningar och papper kan återvinnas på flera olika sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. Du har normalt tre alternativ: Soppåsen Kuvert, Inbundna böcker i mindre antal Återvinningsstationen Tidningar, broschyrer, reklamblad, kontorspapper, pocketböcker Återvinningscentralen Inbundna böcker i större antal (i vissa områden erbjuds lokal grovsopinsamling eller ännu bättre, second hand-butiker och antikvariat) Batterier Trodde du att ett batteri är ett batteri? Nja, möjligen var det så år 1800, när italienaren Alexander Volta uppfann sin Voltas stapel. I dag finns det, lite beroende på hur man räknar, långt över olika sorters batterier. Och vi har dem överallt; på armen, i fickan, tätt intill örat Det finns enkelt uttryckt batterier i alla elektroniska saker som inte behöver kopplas till eluttag; leksaker, mobiltelefoner, armbandsur, mp3-spelare, stegräknare, vad du vill. Ofta är batterierna inbyggda i produkten redan vid köpet. Praktiskt, absolut å andra sidan innehåller nästan varje batteri miljöfarliga ämnen. Självklart försöker batteritillverkarna minska andelen farligt material i produktionen. Likväl kräver tekniken ofta användning av kadmium, kvicksilver, bly och andra otrevliga tungmetaller. Hamnar dessa i naturen kommer de med all sannolikhet att skada både människor, djur och natur. Därför är det nödvändigt att vi lämnar in uttjänta batterier. Enligt Batteriförordningen är det till och med vår skyldighet: Kasserade batterier skall sorteras ut och hanteras skilt från annat avfall. Det är en smart regel. Förutom att vi minskar risken för njurskador och skelettdeformationer, innebär det att vi kan återvinna delar av batterierna och använda på nytt. Visste du att I dag finns det 3,5 miljoner apparater med inbyggda, uppladdningsbara batterier i Sverige. Alla batterier uppbyggda av knappceller (utom litiumknappceller) inne håller kvicksilver. I svenska sjöar har fisken högre kvicksilverhalt än det fastlagda gränsvärdet. Alkaliska och brunstensbatterier är mer miljövänliga alternativ. Inbyggda batterier som enkelt kan lösgöras ska lämnas in i batteriholkar. Alla batterier, även miljöanpassade, ska lämnas in till återvinning. Lite statistik Uppskattningsvis lämnas 70 % av alla batterier i Sverige in för återvinning. Östersund har svenskt rekord i batteriinsamling; kg batterier på en dag. Åren samlades det in ton blybatterier i Sverige.

7 7 (26) Nästa steg i kretsloppet Batterier kan återvinnas på flera olika sätt. Därför måste du lämna dina uttjänta batterier på rätt ställe. Du har normalt tre alternativ: Batteriholken Bärbara batterier Insamling av farligt avfall Batterier som väger över tre kilo Återvinningscentralen El-avfall Allt går ju me elektricitet, sjöng radarparet Hasse & Tage i sin klassiska 88-öresrevy från Nästan 40 år har gått, men inte mycket har förändrats. Fortfarande är det sladdar och batterier så långt ögat når. Vår moderna livsstil bidrar i allra högsta grad till att el-avfall tillsammans med byggavfall är den typ av avfall som ökar mest i Återvinningscentralernas containrar. Frågan är om vi verkligen behöver alla dessa elektroniska prylar? En dator får väl i dag betraktas som standardutrustning i hemmet. Men är inte den beräknade livslängden på tre år ganska snålt tilltagen? Och är det verkligen ett måste att uppdatera mobiltelefonen varje år? Och vad sägs om en TV i varje rum Roligt? Jovisst. Vi undrar bara om det verkligen är absolut nödvändigt. Men okej då. Elektroniska prylar bidrar ju faktiskt till ökad livskvalitet. Dessutom går det mesta i dem att återvinna. 99 procent för att vara exakt. Å andra sidan är den resterande procenten direkt farlig för miljön. Alltså har vi två bra anledningar att lämna in vårt el-avfall. Ännu bättre är att vi gör det lämnade vi svenskar in ton el-avfall. Det gör oss till världsmästare! Visste du att Kretskorten i datorer och mobiltelefoner innehåller flera ädelmetaller. dessvärre lämnar vi bara in var tionde mobiltelefon. Lämnar alla i Sverige in sina glödlampor slipper naturen 14 ton bly per år. Det är lag på att inget el-avfall får hamna i soporna. Lösa batterier i el-avfall ska tas ut och sorteras som batterier. Bildrör och monitorer innehåller skadliga ämnen och ska behandlas försiktigt. Lite statistik I ett EU-direktiv anges att vi ska lämna in 4-6 kilo elavfall per person och år. Bara var tredje glödlampa som säljs i Sverige når återvinningen. Cirka 50 % av allt guld som framställs kommer från återvunnen elektronik. Nästa steg i kretsloppet El-avfall måste återvinnas på rätt sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. De alternativ du har beror på var du bor: Återvinningscentralen El-avfall, glödlampor (i vissa SÖRAB-kommuner har boende i villor fått röda miljöboxar för insamling av mindre el-avfall, i vissa områden erbjuds lokal insamling) Farligt avfall Frågan är hur mycket som behöver sägas om Farligt avfall. Redan rubriken säger egentligen tillräckligt. Men okej, med tanke på att en enda felplacerad tesked kvicksilver kan förgifta en medelstor sjö, så är det nog bäst att vi går till botten med den här typen av avfall också. Med farligt avfall avses, bland mycket annat; målarfärg, kemikalier, nagellack, kvicksilvertermometrar ja, helt enkelt avfall som innehåller eller består av ämnen som har farliga egenskaper. Ämnen som kan orsaka cancer, fosterskador och mängder av andra problem.

8 8 (26) Därför är det absolut nödvändigt att allt farligt avfall lämnas in till specialister som kan ta hand om det på ett miljöriktigt sätt. Det skriver nog alla under på, och häromåret lämnade de svenska hushållen in ton farligt avfall. Bra! Å andra sidan finns beräkningar som visar att närmare ton hamnade i soppåsarna. Inte bra! Hittills har expertisen kommit fram till två sätt att komma till rätta med problemet: Antingen ser vi till att alltid välja miljömärkta produkter. Eller så lämnar vi helt enkelt in a-l-l-t farligt avfall, fuskar inte ens med minsta klick nagellack. Visste du att Farligt avfall som spolas ned i toaletten kan sluta som gödsel på våra åkrar. Produkter som ger upphov till farligt avfall skadar ofta miljön redan då de används. Farligt avfall omges av flera regler, kontakta din kommun om du undrar över något. Slängs farligt avfall i soppåsen, kan gifterna spridas med röken eller resterna från förbränningen. Insamlat farligt avfall hanteras för hand, lämna det i hela förpackningar. Ange vilken typ av farligt avfall du lämnar in om fel ämnen blandas kan de explodera. Lite statistik I genomsnitt lämnar vi in cirka 3 kilo farligt avfall per person och år i Sverige. Farligt avfall utgör 0,9 procent av allt hushållsavfall som behandlas. Enligt Naturvårdsverket finns det upp till förorenade områden i Sverige. Nästa steg i kretsloppet Farligt avfall som inte tas om hand på rätt sätt kan orsaka stor skada. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. De alternativ du har beror på var du bor: Insamlingar av farligt avfall Farligt avfall i tub, burk eller flaska (I vissa kommuner har boende fått röda miljöboxar för insamling av små mängder farligt avfall, andra kommuner erbjuder mobil insamling) Återvinningscentralen Asbest, större mängder farligt avfall Trädgårdsavfall Återvinning av trädgårdsavfall är kretslopp när det är som bäst. Här pratar vi löv, gräs, grenar, ja, helt enkelt det du krattat ihop efter ett pass i trädgården. Den gemensamma nämnaren är att det är organiskt material som naturen själv kan bryta ned till miljövänlig planteringsjord som du därefter krattar ut under nästa trädgårdspass. Det där låter ju mysigt och så. Men ändå är en varning på sin plats. Lövhögen må se harmlös ut, men en googling avslöjar att här döljer sig en potentiell miljödesperado. I trädgårdsavfallet finns växtrester som, när de sprids på fel ställen, kan ta över grönområden där de inte hör hemma. Till exempel har Finland fått stora problem med nordamerikanska Gullrisarter! Att dumpa en ynka korg gräsklipp i skogsdungen på andra sidan staketet då? Nja, gräsmattan kanske inte innehåller några exotiska erövrare. Men små gräshögar sägs ha en tendens att växa. Och blir de bara tillräckligt stora, står det sällan på förrän någon dumpar en rostig sängbotten där. Jodå, det har hänt! Så se till att hålla trädgårdsavfallet på din egen tomt och att det tas om hand på rätt sätt.

9 9 (26) Visste du att Både trädgårds- och matavfall är organiskt, men bör omhändertas på olika sätt. Kompostjord är så näringsrik att den bör blandas ut med torv, sand eller vanlig jord. Vid Hagby Återvinningsanläggning i Täby tar det ett år att göra kompostjord av trädgårdsavfall. Reglerna för vad som får läggas i en enskild kompost varierar mellan kommuner. Hamnar sjuka växtdelar i en kompost kan de förstöra mullen som skapas. I en varmkompost tar processen från avfall till mull åtta till tio månader. Lite statistik Förbränning av en julgran ordnar all el en adventsljusstake behöver i december. År 2007 levererade SÖRAB över ton trädgårdsavfall till förbränning. Samma år producerade Hagby Återvinningsanläggning ton kompostjord. Nästa steg i kretsloppet Trädgårdsavfall kan återvinnas på olika sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. Du har normalt två alternativ: Återvinningscentralen Du som inte har kompost på tomten (i vissa områden erbjuds lokal trädgårdsavfallsinsamling) Hemkomposten Du som har egen hemkompost Medicin Det finns väl knappast någon som undgått den lille blåvite, gitarrknäppande värktabletten. Aningen rundnätt och, enligt egen utsago, intelligent. Det dröjde inte länge förrän någon drog producenterna inför rätta: Värktabletter är inte klyftiga! Vad domstolen ansåg hör inte hit. Smarta eller inte. Mediciner gör bara nytta i kroppen. På andra ställen kan de orsaka rejält med problem. Ett ofta avhandlat exempel är upptäckten av östrogenstinna, tvekönade och sterila insjöfiskar. Vid närmare kontroll uppmättes stora mängder hormonstörande ämnen i vattnet. Misstankarna riktades mot reningsverkens utsläpp. Och snart insåg man att de riktiga busarna var vi konsumenter som i kombination av naturbehov och okunskap spolar ner våra mediciner och p-piller i toaletten. Dags för bättring alltså! Det första steget tar du redan på Apoteket. Ta inte ut mer mediciner är du verkligen behöver. Och gör det helst i Refillförpackningar. På hemmaplan skonar du både plånbok och miljö genom att inte överdosera krämer och liknande. Resten av tiden ska mediciner förvaras säkert. Hinner de trots allt passera bäst före-datum finns det bara ett sätt att stoppa dem: I en påse för returresa till Apoteket. Visste du att På FASS.se kan du snabbt ta reda på hur olika mediciner påverkar vår miljö. Sverige var först med att miljöklassificera mediciner. Många medicinämnen som hamnar i våra avlopp tar trots allt den naturliga vägen. Många av Apotekets mediciner säljs även i mindre Startförpackningar. Apoteket tar även emot mediciner som köpts utomlands. Mediciner som returneras till Apoteket ska lämnas i en genomskinlig påse.

10 10 (26) Lite statistik År 2007 sålde Apoteket humanläkemedel för miljoner kronor. Över ton överblivna läkemedel lämnades in på Apoteken under procent av Apotekets kunder uppger att de lämnar in överblivna läkemedel. Nästa steg i kretsloppet Mediciner och tillhörande produkter ska återvinnas på rätt sätt. Därför måste du lämna det på rätt ställe: Apoteket Mediciner och tillhörande produkter Grovavfall Är man bara sådär lagom intresserad av avfallsbranschen kan nog grovavfall vara ett ganska luddigt begrepp. En vanlig definition lyder: Hushållssopor som inte får plats eller hör hemma i soppåsen. Den första kategorin inkluderar allt från gamla möbler till rostiga cyklar. Den senare rymmer mindre, icke brännbara föremål som trasiga porslinsfat och speglar. I övrigt behöver du bara komma ihåg att grovavfall inte inkluderar el-avfall eller väggfast utrustning som handfat och diskbänkar. Krångligare än så är det inte. En intressant sak med grovavfall, är att det faktiskt inte alltid är sopor. Åtminstone inte i allas ögon. Det som den ene tycker är en hopplöst otrendig soffa, kan passa perfekt i den andres retroinspirerade vardagsrum. Och kanske är grannen på jakt efter den där samlingen tummade Liza Marklund-pocketar som du både läst, läst om och tröttnat på. I många flerfamiljshus har man redan satt upp byteshyllor för fungerande saker i soprummet. Kanske kan det vara något för er? Annars finns det både auktionssajter på nätet och second handbutiker på stan. Okej, men om det verkligen är sopor som absolut ingen vill ha? Ja, då är det Återvinningscentralen nästa. Visste du att Skräp för dig kan vara fynd för andra. Kanske kan det användas ett varv till? Antikvariat både tar emot och betalar för dina gamla böcker Vissa kommuner hämtar grovavfall. Gå in på soren.nu och se vad som gäller hos dig Grovavfall som slängs vid återvinningsstationer bidrar till nedskräpning Säckar med löv och kvistar räknas som trädgårdsavfall Allt som drivs med el eller inbyggda batterier sorteras som el-avfall Lite statistik År 2007 lämnade vi in 134 kilo grovavfall per person i Sverige År 2007 lämnades ton grovavfall in på SÖRABs återvinningscentraler Av dessa ton återvanns 90 % Nästa steg i kretsloppet Grovavfall ska återvinnas på rätt sätt. Därför måste du lämna det på rätt ställe: Återvinningscentralen Grovavfall (i vissa områden erbjuds lokal grovavfallsinsamling) Byggavfall Det brukar sägas att ju fler lyftkranar längs stadens skyline, desto bättre mår samhället. Åtminstone ekonomiskt. Miljömässigt var det länge raka motsatsen. Byggmaterial och gifter gick ofta hand i hand. Asbest känner du säkert till. Och så sent som 2002 uppskattades mängden freon i byggisolering och fjärrvärmerör till ton fyra gånger så mycket som i alla kylar. Som avfall hamnade det mesta på tippen. Mängden byggavfall fortsätter växa. Men tack och lov har läget förbättrats. Dagens byggföretag är betydligt mer miljömedvetna. Lagstiftningen likaså. Numera måste varje byggprojekt planeras så att mängden byggavfall minimeras.även återvinningen går framåt.

11 11 (26) Sköter byggföretaget sina kort rätt kan ända upp till 95 procent av byggavfallet återvinnas eller förbrännas. Men det är inte bara de stora byggföretagen som producerar byggavfall. I svallvågorna efter populära TV-program som Roomservice och Äntligen hemma, renoverar och inreder vi svenskar som aldrig förr. Självklart blir det en hel del material över. Så innan du bjuder över grannen på invigningsfest; Kom ihåg att ta med byggavfallet till Återvinningscentralen. Boende i SÖRAB-regionen lämnar utan kostnad sitt byggavfall på SÖRABs Återvinningscentraler Svårseparerat byggavfall, som fönster, kan sällan återvinnas Är du osäker på hur byggavfall sorteras? Personalen på Återvinnings centralen hjälper dig Lite statistik På husbyggnadsplatserna uppkommer varje år 1,1-1,5 miljoner ton byggavfall Byggbranschens mål är att minst 50 procent av byggavfallet ska återvinnas År 2010 ska mängden deponerat byggavfall ha halverats jämfört med 2004 Nästa steg i kretsloppet Byggavfall kan återvinnas på olika sätt. Därför måste du lämna det på rätt ställe: Återvinningscentralen Byggavfall av alla slag upp till 3 m 2 per gång (Företag betalar enligt taxa. Större mängder byggavfall lämnas i SÖRAB-området vid Hagby och Löt sorteringsanläggningar mot avgift enligt taxa) Därför måste vi återvinna det där andra... Några tankar på vägen Mängden svenskproducerat hushållsavfall närmar sig ton per år. Det betyder att var och en av oss åstadkommer över ett halvt ton avfall varje år. Tanken svindlar. Nåja, det kunde vara värre. Vi tar ju trots allt hand om det mesta. Nio av tio tar sina förpackningar till återvinningsstationen. Tre av fyra lämnar sina överblivna mediciner till Apoteket. Sju av tio batterier hittar hem till holken. Men så har vi det där andra. Avfallet som inte är helt enkelt att sortera. En PET-flaska är en PET-flaska. Men var hör egentligen en trasig spegel hemma? I glas tack vare rutan? Eller i plast efter ramen? Med drygt 500 kilo avfall per person och år borde det bli några frågor. Men innan vi ger dig svaret vill vi backa bandet några rader. Över ett halvt ton avfall varje år. Fundera på det. Är det verkligen hållbart? Nej, åtminstone inte på sikt. Tack och lov utvecklas återvinningsarbetet snabbt. Men snart räcker inte ens det. Ska vi lämna efter oss en beboelig planet krävs en helt ny livsstil. Därför talar många om Reduce, Reuse & Recycle, vilket översatt till svenska blir något i stil med Minimera, Återanvänd & Återvinn. Översatt till vår egen vardag blir det, i tur och ordning: 1) Minimera avfallet till exempel genom att köpa refillförpackningar och sluta slösa! 2) Lämna till återanvändning varför inte skänka din begagnade jacka till second hand. 3) Återvinn Är det avfall så är det, men det är också en resurs, så lämna det till återvinning. Därför är det dags att berätta att en trasig spegel lämnas som grovavfall på Återvinningscentralen. Har du fler frågor? Besök vår digitala sorteringsguide Sören så får du svar direkt.

ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM

ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM Det har hänt mycket på avfallsfronten. Till mitten av 1800-talet slängde människor sina sopor lite varstans utan att någon protesterade. Kanske klagades det på stanken, men annars

Läs mer

Ditt avfall är inget skräp

Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Var du lägger dina sopor har betydelse. Rätt sorterat blir ditt avfall en värdefull resurs som används till nya produkter eller energi. Till exempel

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen? Hushåll När du sorterar ditt avfall gör du en insats för bättre miljö och mindre resursförbrukning. Här har vi samlat de vanligaste avfallsslagen och beskrivit vad som händer efter

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall. orebro.se

Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall. orebro.se Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall orebro.se Matavfall Det här sorterar du ut, lägger i matavfallspåsen och sedan i det bruna kärlet som finns i anslutning till fastigheten

Läs mer

SORTERINGSGUIDE I TRANEMO KOMMUN

SORTERINGSGUIDE I TRANEMO KOMMUN SORTERINGSGUIDE I TRANEMO KOMMUN Vad är avfall? Allt blir förr eller senare avfall. Lagen beskriver avfall som varje föremål, ämne eller substans som innehavaren gör sig av med eller är skyldig att göra

Läs mer

Sorteringsguide. för dig på jobbet

Sorteringsguide. för dig på jobbet Sorteringsguide för dig på jobbet Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans måste vi lära oss

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

INLEDNING BRÄNNBART... 4 MATAVFALL... 5 MATOLJA OCH MATFETT... 6 ELEKTRONIK... 7 LJUSKÄLLOR... 8 TIPS... 9 BATTERIER... 10 FARLIGT AVFALL...

INLEDNING BRÄNNBART... 4 MATAVFALL... 5 MATOLJA OCH MATFETT... 6 ELEKTRONIK... 7 LJUSKÄLLOR... 8 TIPS... 9 BATTERIER... 10 FARLIGT AVFALL... SORTERINGSGUIDE 1 INNEHÅLL INLEDNING INLEDNING... 3 BRÄNNBART... 4 MATAVFALL... 5 MATOLJA OCH MATFETT... 6 ELEKTRONIK... 7 LJUSKÄLLOR... 8 TIPS... 9 BATTERIER... 10 FARLIGT AVFALL... 11 METALLFÖRPACKNINGAR...

Läs mer

Den här broschyren innehåller tips om hur du sorterar ditt avfall på bästa sätt. Har du frågor får du gärna kontakta oss på Borlänge Energi på tel

Den här broschyren innehåller tips om hur du sorterar ditt avfall på bästa sätt. Har du frågor får du gärna kontakta oss på Borlänge Energi på tel Sorteringstips Den här broschyren innehåller tips om hur du sorterar ditt avfall på bästa sätt. Har du frågor får du gärna kontakta oss på Borlänge Energi på tel 0243-730 60. Återvinningstationerna ansvaras

Läs mer

Åter- vinnings- guide

Åter- vinnings- guide Åter- vinnings- guide Det finns många anledningar till att sortera sitt avfall. Huvudargumentet är naturligtvis miljön. Genom återvinning ser vi till att inga farliga ämnen kommer ut i naturen. Dessutom

Läs mer

AVFALL TILL SORTERING

AVFALL TILL SORTERING AVFALL TILL SORTERING Brännbart och obrännbart avfall t ex: Planglas Porslin och dricksglas Gummi Metallskrot Trä Plast (Förpackningar sorteras i särskilda kärl om sådana finns.) Farligt avfall Gips Impregnerat

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen?? Här anges de vanligaste avfallsslagen, hur de ska sorteras och vad som händer efter att du har sorterat ut de olika avfallsslagen. Avfall markerat med en röd ruta är farligt avfall.

Läs mer

SORTERINGSINSTRUKTIONER PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN

SORTERINGSINSTRUKTIONER PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN SORTERINGSINSTRUKTIONER PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN OFTA FELSORTERAT AVFALL Bildäck Stekpannor/Grytor Parasoll Skurskaft Sopborstar Skyfflar Cyklar Barnvagn Brassestolar/Solstolar/Baden-baden Gräsklippare

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

Information från. Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras. Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun

Information från. Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras. Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun Information från Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun 2015 Sophanteringen i Ystad Tips & trix och annat intressant! I november 2014 gjordes

Läs mer

Kretsloppsanpassad avfallshantering. Livsmedelsverksamheter

Kretsloppsanpassad avfallshantering. Livsmedelsverksamheter Kretsloppsanpassad avfallshantering Livsmedelsverksamheter Bakgrund till skriften och allmänna bestämmelser Alla hushåll och verksamheter ska enligt renhållningsordningen sortera ut matavfall och brännbart

Läs mer

Avfallsguiden. Hushåll Strömsunds kommun. Rätt hantering gör hushållsavfallet användbart på nytt.

Avfallsguiden. Hushåll Strömsunds kommun. Rätt hantering gör hushållsavfallet användbart på nytt. Avfallsguiden Hushåll Strömsunds kommun Rätt hantering gör hushållsavfallet användbart på nytt. Varför källsortera? När du källsorterar bidrar du till kretsloppet. Varje år samlas stora mängder avfall

Läs mer

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Utvärdering av enkät Östra Värmland Grontmij AB Besöksadress Mejerivägen 1 E-post mari.gustafsson@grontmij.se Box 47303 Org nr

Läs mer

Hållbar konsumtion. - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument!

Hållbar konsumtion. - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument! Hållbar konsumtion - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument! Hållbar konsumtion Vad är det? Hållbar utveckling Det pratas mycket om hållbarhet. Hållbar utveckling, hållbar konsumtion, hållbart samhälle.

Läs mer

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Grönt ljus för gröna påsen Tranås kommun inför nu ett delvis nytt sätt att hantera och insamla matrester. Mat som av någon anledning blir över

Läs mer

Sorteringsguide. Hitta rätt i avfallsdjungeln

Sorteringsguide. Hitta rätt i avfallsdjungeln Bild: FTI AB Bild: FTI AB Hitta rätt i avfallsdjungeln Vägvisare till källsortering Avfall är inte bara det som blir över - avfall är också en värdefull resurs och mycket går att återvinna. När material

Läs mer

Återvinningsstationen

Återvinningsstationen Återvinningsstationen Till återvinningsstationen beger du dig när du ska lämna dina förpackningar och tidningar för återvinning. Det finns totalt 5800 återvinningsstationer i Sverige och de är placerade

Läs mer

Anvisning om sortering och paketering av avfall ANTAGEN I AVFALLSNÄMNDEN DEN XX XXXXXXX 2010

Anvisning om sortering och paketering av avfall ANTAGEN I AVFALLSNÄMNDEN DEN XX XXXXXXX 2010 Anvisning om sortering och paketering av avfall ANTAGEN I AVFALLSNÄMNDEN DEN XX XXXXXXX 2010 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SORTERING AV AVFALL... 5 2 FARLIGT AVFALL... 5 2.1 Impregnerat trä... 6 2.2 Asbest...

Läs mer

Farligt avfall. Exempel på farligt avfall:

Farligt avfall. Exempel på farligt avfall: Farligt avfall Farligt avfall är sådant avfall som innehåller farliga ämnen. Gemensamt för dem alla är att de innehåller kemiska ämnen som kan vara giftiga, cancerframkallande, fosterskadande eller allmänt

Läs mer

Det tar 450 år innan en plastflaska som hamnat i naturen har brutits ner. En återvunnen aluminiumburk spar energi som räcker till ett dygn vid datorn.

Det tar 450 år innan en plastflaska som hamnat i naturen har brutits ner. En återvunnen aluminiumburk spar energi som räcker till ett dygn vid datorn. Sorteringsguide MiljönyttaN: Genom att återvinna och på bästa sätt ta hand om vårt avfall kan vi spara naturens resurser. Om hela jordens befolkning skulle konsumera som vi gör i Sverige skulle vi behöva

Läs mer

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel Småhus Nu kan du gå ner i vikt Stegvist införande av viktbaserad avfallstaxa 2010 2012 mycket du Du betala Vi inför successivt viktbaserad avfallstaxa i Göteborg. Schemat här nedan visar när systemet införs

Läs mer

Ren. information NYHET! Sophämtning. vårens helger. Nu skickar vi SMS till dig. Brunt kärl +påshållare +påsar=sant. Babsan ger matsmarta tips

Ren. information NYHET! Sophämtning. vårens helger. Nu skickar vi SMS till dig. Brunt kärl +påshållare +påsar=sant. Babsan ger matsmarta tips Ren information om avfall och miljö till dig som bor i Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun. 2015 Samhällsinformation från Gästrike återvinnare NYHET! Nu skickar vi SMS till dig Brunt

Läs mer

Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen

Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen Sammanställning till länsstyrelsen 1 (12) Innehåll 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Kommunens befolkning och struktur... 4 3 Avfall som kommunen ansvarar för...

Läs mer

Fastighetsnära insamling. - det nya sopsorteringssystemet! FNI

Fastighetsnära insamling. - det nya sopsorteringssystemet! FNI Fastighetsnära insamling - det nya sopsorteringssystemet! Nu ghe komm ts er till d nära in s itt o mrå amling de. Fast i tt tt Lä t at FNI ä ar g ör ad Ök r se l e vic iljö t rik M ig a tv Fastighetsnära

Läs mer

Fastighetsnära insamling. - det nya sopsorteringssystemet! FNI

Fastighetsnära insamling. - det nya sopsorteringssystemet! FNI Fastighetsnära insamling - det nya sopsorteringssystemet! Nu ghe komm ts er till d nära in s itt o mrå amling de. Fast i tt tt Lä t at FNI ä ar g ör ad Ök r se l e vic iljö t rik M ig a tv Fastighetsnära

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS SÅ HÄR GÅR DET TILL 2. Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester

Läs mer

Flerfackssortering i Norrköping

Flerfackssortering i Norrköping Flerfackssortering i Norrköping Nu blir det enkelt att sortera Under hösten 2014 är bostadsområdena Ljunga, Svärtinge, Rist, Östra Husby, Fyrby, Sörby och Lindö utsedda till att prova ett nytt system för

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas Skräp eller en råvara med möjligheter? Det finns två sätt att se på matavfall: som rent skräp eller som en resurs. Partille kommun väljer att se matavfallet som

Läs mer

Ditt matavfall blir biogas

Ditt matavfall blir biogas Ditt matavfall blir biogas Läs om hur du kan påverka miljön och dina kostnader Snart startar insamlingen av matavfall i Hylte kommun Vi gör bränsle av ditt matavfall Snart startar vi insamlingen av matavfall

Läs mer

Återvinning. för hushållen

Återvinning. för hushållen Återvinning för hushållen Återvinningscentral På återvinningscentralerna, ÅVC, kan hushållen lämna in sitt grov- och trädgårdsavfall samt farliga avfall kostnadsfritt. Denna service ingår i renhållningsavgiften.

Läs mer

OM SOPOR. Dessutom betalar vi för varje kilo sopor vi slänger i soptunnorna och om vi blir bättre på att sortera kan också de kostnaderna minskas.

OM SOPOR. Dessutom betalar vi för varje kilo sopor vi slänger i soptunnorna och om vi blir bättre på att sortera kan också de kostnaderna minskas. OM SOPOR Den här gången handlar hela informationsbladet om sopor och sophantering. Den här informationen gäller alla boende, både hyresgäster och bostadsrättsinnehavare. Vi har alla precis lika stor skyldighet

Läs mer

Jakten på det farliga avfallet fortsätter!

Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Informatör Kiruna den 14 februari 2011 Stina Johansson Tfn. 0980-707 22 E-post: stina.johansson@tekniskaverkenikiruna.se Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Tävlingen fortsätter och ger er båda

Läs mer

Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på

Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på En del av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på Vi i Sverige återvinner ca 816 000 ton förpackningar varje

Läs mer

Ditt matavfall i ett kretslopp

Ditt matavfall i ett kretslopp Ditt matavfall i ett kretslopp APRIL 2007 Matrester blir till näring och energi! Visste du att dina gamla matrester kan omvandlas till växtnäring och gas? Varje människa ger upphov till en ansenlig mängd

Läs mer

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER LÄRARHANDLEDNING Papper Hej! Vi inom Papperskretsen brinner för pappersanvändning och återvinning. I Sverige lämnar vi tillsammans in över 90 procent av alla tidningar, tidskrifter, kataloger och reklamblad

Läs mer

Fritidshusägare. Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter

Fritidshusägare. Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter Fritidshusägare Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter Sophämtning Du som har fritidshus kan välja mellan flera olika kärlstorlekar

Läs mer

Så tar vi hand om ditt avfall i framtiden Avfallsplan 2020

Så tar vi hand om ditt avfall i framtiden Avfallsplan 2020 REFILL 1,5 l MJÖLK STOR- PACK MIN KASSE TIDNING Second Hand ÅTERANVÄNDA MINIMERA DEPONERA ÅTERVINNA ENERGI ÅTERVINNA MATERIAL Så tar vi hand om ditt avfall i framtiden Avfallsplan 2020 En strävan efter

Läs mer

Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas

Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas 2 Det finns två sätt att se på matavfall: som rent skräp eller som en råvara med möjligheter. Vi väljer att satsa på möjligheter. Med början under hösten 2011

Läs mer

Enkätundersökning om hanteringen av vatten, avlopp och renhållning i Oskarshamns Kommun 2008

Enkätundersökning om hanteringen av vatten, avlopp och renhållning i Oskarshamns Kommun 2008 Enkätundersökning om hanteringen av vatten, avlopp och renhållning i Oskarshamns Kommun 2008 Undersökningen genomfördes mellan den 26 maj till den 7 juli 2008 Totalt deltog 118 personer Vi vill passa på

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas 1 Skräp eller en råvara med möjligheter? Det finns två sätt att se på matavfall: som rent skräp eller en råvara med möjligheter. Lerums kommun väljer att satsa

Läs mer

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön Information till stugområden i Falkenbergs kommun - nu kan vi ta hand om ert matavfall Dina matrester - gott för miljön 1 Matrester blir till biogas Mycket av det avfall som hushållen slänger är matavfall

Läs mer

BATTERIER OCH ELAVFALL

BATTERIER OCH ELAVFALL BATTERIER OCH ELAVFALL En kunskaps- och attitydundersökning för Naturvårdsverket Utförd av Trivector Information, maj 2015 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-05-26 1 Inledning

Läs mer

Information om avfallshantering

Information om avfallshantering Information om avfallshantering För kommunerna Eslöv, Hörby och Höör har gemensamma föreskrifter om avfallshantering tagits fram i samarbete med Merab (Mellanskånes Renhållningsaktiebolag). Föreskrifterna

Läs mer

Svenskarnas syn på återvinning

Svenskarnas syn på återvinning Svenskarnas syn på återvinning med tidningar i fokus PappersKretsen Förord Sverige har ett av världens bäst fungerande system för återvinning av tidningar. Över 90 procent av alla använda tidningar, tidskrifter,

Läs mer

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS, BRUNA PÅSEN LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. MATAVFALLET BLIR BIOGAS OCH NÄRING Närmare 40 procent av vårt hushålls avfall

Läs mer

Sorteringshandbok för

Sorteringshandbok för Sortera rätt! Grafisk layout: Kent Forsberg, Norrbottens läns landsting Foto framsida: Per Pettersson Årgång: April 2010 Sorteringshandbok för landstingets verksamheter Information om källsortering och

Läs mer

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant Burken Berta och flaskan Frans - En saga om pant Fakta om burken 1 1 miljard dryckesburkar säljs varje år i Sverige och av dessa återvinns 90 %. Alla pantade aluminiumburkar kan bli till nya burkar, utan

Läs mer

Det är lätt att sortera rätt! Mölndals källsorteringsguide

Det är lätt att sortera rätt! Mölndals källsorteringsguide Det är lätt att sortera rätt! Mölndals källsorteringsguide Utgiven av tekniska förvaltningen, Mölndals stad. Oktober 2014. Text och layout: Tekniska förvaltningen. Foto: Hans Wretlin, FTI, Sansac, tekniska

Läs mer

Enkät om framtidens avfallshantering för dig som bor i ett flerfamiljshus

Enkät om framtidens avfallshantering för dig som bor i ett flerfamiljshus Enkät om framtidens avfallshantering för dig som bor i ett flerfamiljshus Enkäten utförs som en del av arbetet med att ta fram en avfallsplan för kommunerna Degerfors, Filipstad, Gullspång, Karlskoga,

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i flerfamiljshus Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40% av det som hamnar i soppåsen är

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester som blivit kvar

Läs mer

Villahushåll. Insamling av matavfall en insats för miljön

Villahushåll. Insamling av matavfall en insats för miljön Villahushåll Insamling av matavfall en insats för miljön Hållbart samhälle Det avfall som uppkommer ska vara en resurs och inte ett miljöproblem. Det har Upplands Väsby och åtta andra norrortskommuner

Läs mer

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering Renhållningsavgift för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun 2013 Renhållningsavgiften varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i flerfamiljshus, Gröna påsen Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir biogas och näring Närmare 40% av det som hamnar i soppåsen

Läs mer

Vad händer sedan.. Metallförpackningar

Vad händer sedan.. Metallförpackningar Metallförpackningar Av stål / plåt Eftersom stålets kvalitet inte förändras, kan det återvinnas till nya produkter om och om igen. Efter sortering transporteras stålet till Smedjebackens stålverk, SSAB

Läs mer

KÄLLSORTERING Bio Science - Miljö

KÄLLSORTERING Bio Science - Miljö PROJEKTARBETE 2011/2012 RUDBECK KÄLLSORTERING Bio Science - Miljö Projektmedlemmar Innehållsförteckning Inledning.... 3 Historia....... 4 Fakta om källsortering...5 Vad innebär begreppet källsortering?...5

Läs mer

Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar

Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar i n d r a ng ti plast metall pappersförpackningar Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar Det ska vara lätt att göra rätt! I Sverige är vi ganska bra på återvinning av förpackningar

Läs mer

Avfall. Varför är detta en vanlig syn vid byggen? Ont om plats? En sådan här container innebär:

Avfall. Varför är detta en vanlig syn vid byggen? Ont om plats? En sådan här container innebär: Avfall Hur förvandlar vi avfall från problem till värdefulla restprodukter? Varför är detta en vanlig syn vid byggen? Diskutera hur avfallshanteringen ser ut på era arbetsplatser. Sorterar ni det avfall

Läs mer

FAKTA OM AVFALLSIMPORT. Miljö och importen från Italien. Fakta om avfallsimport 1 (5) 2012-04-17

FAKTA OM AVFALLSIMPORT. Miljö och importen från Italien. Fakta om avfallsimport 1 (5) 2012-04-17 1 (5) FAKTA OM AVFALLSIMPORT Fortum genomför test med import av en mindre mängd avfall från Italien. Det handlar om drygt 3000 ton sorterat avfall som omvandlas till el och värme i Högdalenverket. Import

Läs mer

Vita påsar. Brännbart avfall som ej går att återvinna.

Vita påsar. Brännbart avfall som ej går att återvinna. Miljömarkören Hushållsavfall I första hand ska hushållsavfall och andra restprodukter lämnas för återvinning. Tidningar samt förpackningar av glas, papper, wellpapp, metall och plast ska lämnas i avsedda

Läs mer

Information från Ystads kommun

Information från Ystads kommun Här hittar du information om hur sophanteringen ser ut och fungerar i Ystads kommun Tveka inte! Öppna broschyren och låt dig inspireras och informeras Hälsningar/Avfallsenheten Information från Ystads

Läs mer

RUTIN FÖR AVFALLSHANTERING

RUTIN FÖR AVFALLSHANTERING 7-14 214-7-1 Sida 1 av 1 diarenummer 117-1-91 RUTIN FÖR AVFALLSHANTERING Syfte Avfallshanteringen ska vara ett verktyg i arbetet med att upprätthålla en välfungerande källsortering vid Högskolan i Borås.

Läs mer

Den roliga delen, det är att lära sig sopsortera rätt!! En konst som tar högst 4 minuter om dagen efter lite träning.

Den roliga delen, det är att lära sig sopsortera rätt!! En konst som tar högst 4 minuter om dagen efter lite träning. BRF Hängboken 2011-10-06 Soprummets är en av de viktigaste funktionerna för de boende men också ett klassiskt ämne för diskussion och irritation. Hur det än informerats och beslutats kommer det alltid

Läs mer

Tur & retur. Sorteringsguide Boda avfallsanläggning

Tur & retur. Sorteringsguide Boda avfallsanläggning Tur & retur Sorteringsguide Boda avfallsanläggning Det här packar du innerst Miljöstation Återvinningsstation Sista minuten? Packa smart! Det här packar du ytterst Så här sorterar du avfall som lämnas

Läs mer

Lätt att sortera rätt! Studentens guide till återvinningsrummet

Lätt att sortera rätt! Studentens guide till återvinningsrummet Lätt att sortera rätt Studentens guide till återvinningsrummet Ditt avfall är inte bara skräp Oavsett åsikter, livsstil eller karriärplaner kan du påverka din miljö, idag och i framtiden. Varje gång du

Läs mer

Utökad källsortering vid. Campus Valla 2005-09-07. Miljö. Miljö

Utökad källsortering vid. Campus Valla 2005-09-07. Miljö. Miljö Utökad källsortering vid Campus Valla 2005-09-07 Campus Valla - tre sorteringssteg 1. Källsorteringsstationer i verksamheten Upphandlade av institutionerna 3. Källsorteringsrum i kulvert Färdigställda

Läs mer

Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning

Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning Avfallsutredningen och svenskarnas syn på tidningsåtervinning PappersKretsen FÖRORD Sverige har ett av världens bäst fungerande system för återvinning av tidningar och andra trycksaker. 91 procent av alla

Läs mer

Fråga A2 Hur nöjd är du med följande när det gäller hämtningen av hushållsavfallet?

Fråga A2 Hur nöjd är du med följande när det gäller hämtningen av hushållsavfallet? Några frågor om hämtning av hushållsavfallet Fråga A1 Hur ofta hämtas ditt hushållsavfall? Välj det alternativ som stämmer bäst Varje vecka Varannan vecka Var fjärde vecka Fråga A2 Hur är du med följande

Läs mer

STÄDA SVERIGE Städa Strand 2015. Götaverkens SDK vid Smithska udden. Foto: Michaela Dahlström. Städa Strand

STÄDA SVERIGE Städa Strand 2015. Götaverkens SDK vid Smithska udden. Foto: Michaela Dahlström. Städa Strand STÄDA SVERIGE Städa Strand 2015 Götaverkens SDK vid Smithska udden. Foto: Michaela Dahlström. Städa Strand Informationsmaterial till deltagande föreningar 2015 2 Städa Strand Tack för att ni vill vara

Läs mer

VATTEN & AVLOPP. På Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se) finns bra information för dig som har egen brunn.

VATTEN & AVLOPP. På Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se) finns bra information för dig som har egen brunn. VATTEN & AVLOPP Dricksvatten Tillgång till vatten är en förutsättning för att samhället ska fungera. Rent vatten är livsviktigt - som dricksvatten och för att sköta den personliga hygienen och förhindra

Läs mer

KÄLLSORTERAR START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL

KÄLLSORTERAR START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL från APRIL KÄLLSORTERAR Vi även matavfall START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL FÖR EN BÄTTRE MILJÖ Tack vare att du källsorterar kan avfall återvinnas till nya produkter. Därför har återvinningsstationer

Läs mer

Vad händer sedan? - om återvinning. Lunds Renhållningsverk

Vad händer sedan? - om återvinning. Lunds Renhållningsverk Vad händer sedan? - om återvinning Lunds Renhållningsverk Varför sortera och återvinna? Argumentet för att återvinna är, och har länge varit, att vi måste hushålla med våra resurser. Så är det fortfarande.

Läs mer

Sortera mer i Härnösand!

Sortera mer i Härnösand! Sortera mer i Härnösand! Det är bra att sortera sopor. Här får du veta varför det är bra, vad som händer med allt som samlas in i Härnösand och var du kan lämna ditt sorterade avfall. Svenskarna återvinner

Läs mer

Ta hand om resten! Nu inför vi återvinning av matavfall. Umeå återvinner matavfall

Ta hand om resten! Nu inför vi återvinning av matavfall. Umeå återvinner matavfall Ta hand om resten! Nu inför vi återvinning av matavfall. Umeå återvinner matavfall Matavfallsåtervinning Rester, rens och skal är inte värdelöst skräp! Det innehåller näring och energi som vi kan ta tillvara.

Läs mer

stockholm.se/avfall För boende i flerfamiljshus, Gröna påsen Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

stockholm.se/avfall För boende i flerfamiljshus, Gröna påsen Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. stockholm.se/avfall För boende i flerfamiljshus, Gröna påsen Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40

Läs mer

Bilaga 4, Enkät kundundersökning avfallshantering 2013

Bilaga 4, Enkät kundundersökning avfallshantering 2013 Bilaga 4, Enkät kundundersökning avfallshantering 2013 Avf_13_Svenljunga v1.0 Sweco Environment 2013 Enkät Avfallshantering 2013 Så här gör du Markera ditt svar för varje fråga. Under varje frågeområde

Läs mer

Det ska vara lätt att göra rätt!

Det ska vara lätt att göra rätt! TILL KOMMUNER Det ska vara lätt att göra rätt! VIKTIG INFORMATION FÖR DEN KOMMUN SOM VILL SATSA MER PÅ ÅTERVINNING FÖRPACKNINGS & TIDNINGS INSAMLINGEN En hemmavinst för framtiden Nio av tio svenskar sorterar

Läs mer

Tillsammans för en miljöriktig avfallshantering

Tillsammans för en miljöriktig avfallshantering Tillsammans för en miljöriktig avfallshantering Innehåll Sidan 4 Deponering Sidan 5 Avfall är bränsle Sidan 6 Ekoparken Gas Sidan 7 Sidan 8 Farligt avfall från småföretag Sidan 9 Aska och slagg Sidan 10

Läs mer

Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv

Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv 1 Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv 2 Du vinner på att återvinna! Varje gång du lämnar en förpackning eller en tidning till återvinning sker något stort. Ketchupflaskan blir en praktisk

Läs mer

Avfallsplan för Degerfors kommun. Vår gemensamma vision

Avfallsplan för Degerfors kommun. Vår gemensamma vision Avfallsplan för Degerfors kommun Regionallt avfallssamarbete i östra Värmland mellan Degerfors Kommun, Karlskoga Kommun, Kristinehamns Kommun, Mariestads kommun, Filipstads kommun, Storfors Kommun och

Läs mer

HEMSORTERING SORTERINGSGUIDE 1:2

HEMSORTERING SORTERINGSGUIDE 1:2 HEMSORTERING SORTERINGSGUIDE 1:2 MATAVFALL Matavfallet körs till Heljestorp i Vänersborg för rötning till biogas som bränsle till fordon och till biogödsel som används på våra åkrar istället för konstgödsel.

Läs mer

Ta hand om resten! Nu inför vi återvinning av matavfall. Umeå återvinner matavfall

Ta hand om resten! Nu inför vi återvinning av matavfall. Umeå återvinner matavfall Ta hand om resten! Nu inför vi återvinning av matavfall. Umeå återvinner matavfall Matavfallsåtervinning Rester, rens och skal är inte värdelöst skräp! Det innehåller näring och energi som vi kan ta tillvara.

Läs mer

Juli Tema Hållbar utveckling

Juli Tema Hållbar utveckling Juli Tema Hållbar utveckling ÅTERVINNINGSKEMI plast får nytt liv I det här temat tar vi fasta på att det är bättre att återvinna material än att slänga det, vare sig det är i naturen eller på soptippen.

Läs mer

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun 1 Varför samla in matavfall? Mycket av det vi slänger i soppåsen

Läs mer

Bra att veta om dina nya kärl

Bra att veta om dina nya kärl Bra att veta om dina nya kärl Hej! Nu kommer snart dina nya kärl. I denna broschyr får du svar på dina frågor om när dina nya kärl kommer, när du ska börja använda dem, hur vi tömmer kärlen, hur du kan

Läs mer

Information från Avfallsenheten

Information från Avfallsenheten Bild: Sofia Güll Information från Avfallsenheten Matavfall i Ystad När får alla Ystads kommuns invånare möjligheten att sortera ut matavfall? Efterhand som vi byter ut våra fordon så utökas områdena där

Läs mer

ELRETUR Ett samarbete som gör sverige världsledande

ELRETUR Ett samarbete som gör sverige världsledande ELRETUR Ett samarbete som gör Sverige världsledande Sverige VÄRLDSLEDANDE på insamling av el - avfall Producentansvaret för el-avfall infördes i Sverige 1 juli 2001, samtidigt startade Elretur-samarbetet

Läs mer

Dags att välja avfallsabonnemang. Du kan välja mellan tre alternativ!

Dags att välja avfallsabonnemang. Du kan välja mellan tre alternativ! Dags att välja avfallsabonnemang Du kan välja mellan tre alternativ! t nas e s al 13! v t t 0 r di ari 2 ö u G S! 1 jan B O en 3 d Avfallshantering valbroschyr.indd 1 2012-12-19 10:41:53 Nu är det dags

Läs mer

döden i datorn SPN-uppdrag

döden i datorn SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Datorn på jobbet 1. Dator på jobbet intervju Väldigt många vuxna har inte bara en dator hemma som de använder ofta, de har en på jobbet också. Men, vad använder de egentligen sin dator till

Läs mer

Tack för mat och kaffe! Våga fråga. Varje droppe räknas. Information & inspiration. Hur ska jag dosera tvättmedel? DITT MATAVFALL BLIR BIOGAS

Tack för mat och kaffe! Våga fråga. Varje droppe räknas. Information & inspiration. Hur ska jag dosera tvättmedel? DITT MATAVFALL BLIR BIOGAS Gruppförsändelse (samhällsinformation) till samtliga postavlämningsställen Tack för mat och kaffe! DITT MATAVFALL BLIR BIOGAS Information & inspiration FRÅN UPPSALA VATTEN OCH AVFALL AB NOV 2012 Våga fråga

Läs mer

FARLIGT AVFALL ÄR LIKA ELAKT

FARLIGT AVFALL ÄR LIKA ELAKT FARLIGT AVFALL ÄR LIKA ELAKT SOM DET LÅTER. HOS OSS LÄMNAR DU DET HELT GRATIS. SKITDÅLIGT OM DET HÄR HAMNAR FEL. FARLIGT I DIN BOSTAD. Det finns en anledning till att elavfall och farligt avfall räknas

Läs mer

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun 1 Varför samla in matavfall? Mycket av det vi slänger i soppåsen består

Läs mer

Nej. Tonerkassetter. Tips och råd. - Tonerkassetter - Bläckpatroner. - Toner och bläck i flaskor

Nej. Tonerkassetter. Tips och råd. - Tonerkassetter - Bläckpatroner. - Toner och bläck i flaskor - Tonerkassetter - Bläckpatroner - Toner och bläck i flaskor Tonerkassetter Tonerkassetter/bläckpatroner du lämnar in återanvänds. De rengörs och vissa delar byts ut. Därefter återfylls de med tonerpulver/-bläck

Läs mer