Kliv in i kretsloppet

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kliv in i kretsloppet"

Transkript

1 Kliv in i kretsloppet I dag lever vi mitt i ett väloljat återvinningsmaskineri. Och vi är alla lika viktiga kuggar. Varje gång du eller jag lämnar en glasflaska till återvinning snurrar kretsloppet ett varv till. Men slänger någon av oss flaskan i naturen, hackar systemet i 1 miljon år jo, det är faktiskt sant! Först när alla tar sitt ansvar uppnår vi det ekologiskt hållbara samhället. Därför behövs kunskap om hur det hela hänger ihop; Varför vi måste återvinna vårt avfall. Var vi ska lämna det. Och hur det återvinns. Ditt avfall en resurs Återvinningen går framåt. För inte alltför länge sedan hamnade det mesta av vårt avfall på soptippen. I dag har vi ett återvinningssystem som syftar till att utnyttja resurserna i avfallet. För att förstå hela processen är det viktigt att skapa sig bild av vilka typer av avfall vårt samhälle producerar, liksom varför vi måste återvinna dem. Här presenterar vi de vanligaste fraktionerna: Hushållsavfall & Matavfall Hushållsavfall kan vara ett ganska luddigt begrepp. Ibland omfattar det alla sopor hushållen åstadkommer. Men för ögonblicket nöjer vi oss med sånt som vi slänger i köket. Eller rättare sagt; i soppåsen, och om du har ett sådant det separata kärlet för matavfall. Hushållsavfallet består till stor del av just matrester, eller ännu värre; hela portioner. Hur ska man annars tolka uppgifterna om att vi svenskar slänger en tredjedel av all inhandlad mat. Utslaget per person och år slänger vi 100 kilo var, eller totalt ton. Men det här är inte platsen för pekpinnar om planering och veckomatsedlar. Eller, jo förresten; eftersom den mat som slängs alstrar 1,9 miljoner ton koldioxid per år vilket motsvarar utsläppen från bilar! Dessutom blir det en extra pekpinne för att nästan två tredjedelar av matresterna hamnar i soppåsen, och alldeles för sällan i kompostkärlet. Så varför inte ta tillfället i akt att lära sig en enkel regel: I soppåsen slänger du allt som inte kan återvinnas eller sorteras på annat sätt. I det separata kärlet eller hemkomposten lägger du allt organiskt matavfall som naturen själv kan ta hand om.

2 (26) Visste du att Soppåsar bränns vid förbränningsanläggningar, så se till att inget farligt avfall slängs i dem bananskal som rötas ger biogas som kan driva en personbil i 100 kilometer. De 100 kilo mat som varje svensk slänger per år kostar runt kronor i affären. I soppåsen ska du bland annat slänga kuvert, nylonstrumpor och blöjor. Tepåsar, hushållspapper och ej klorblekta kaffefilter ska läggas i kompostkärlet. Sett till vatten- och elförbrukning kan det vara bättre att slänga hårt smutsade matförpackningar i soppåsen. Lite statistik Vi slänger 250 kilo avfall per person och år i soppåsen. Ungefär 75 procent av innehållet i våra soppåsar kan återvinnas eller återanvändas. I SÖRAB-regionen samlas varje år in ton soppåsar. Nästa steg i kretsloppet Hushållsavfall & Matavfall kan återvinnas på olika sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. Du har i nuläget ett till tre alternativ: Soppåsen Brännbart hushållsavfall Separata kärl för matavfall Matavfall, organiskt hushållsavfall (om du fått ett sådant av kommunen) Hemkomposten Matavfall, organiskt hushållsavfall för dig med egen kompost Kartong & Wellpapp Att förpacka olika saker, inte minst livsmedel, hör till livets små nödvändigheter. Genom åren har kraven på förpackningarna blivit högre. Förutom hållbarhet efterlyser vi i dag både transport- och miljövänlighet och det var en svensk som kläckte den hittills bästa lösningen; Tetrapaket. Denna kreation i kartong nådde marknaden 1951 och succén var ögonblicklig redovisade företaget Tetra Pak medarbetare och 134 miljarder levererade förpackningar. Självklart en framgång för Sverige, men även för hela vår planet eftersom Tetrapaket kan återvinnas fullt ut. Och återvinning av pappersförpackningar är verkligen något vi svenskar tagit till oss. År 2007 fastställde regeringen återvinningsmålet till 65 procent. Optimistiskt? Vid årets slut hade vi lämnat in ton pappersförpackningar, eller totalt 72,6 procent. En prestation i världsklass! I den siffran ingår även wellpapp, som ofta används för att paketera större, stötkänsliga produkter. Fibrerna i nämnda wellpapp betraktas som ekonomisk hårdvaluta, så nästa gång du packar upp en ny tv; glöm inte att ta kartongen till återvinningscentralen! Visste du att Ett genomsnittligt hushåll förbrukar tre kilo papperskartonger per år. Pappersmassan från ett träd räcker till mjölkkartonger. Att återvinna pappersförpackningar är både billigare och mer miljövänligt än att göra nya. Skölj ur kartongen och låt den torka innan du lämnar in den till återvinning. Vik ihop och platta till kartongerna du lämnar in så tar de mindre plats. Skruva av plastkapsyler och sortera dem som plastförpackningar.

3 3 (26) Lite statistik Varje år återvinns pappersförpackningar motsvarande en miljon träd i Sverige Ingen SÖRAB-kommun når rikssnittet sett till inlämnade pappersförpackningar Varje år lämnar vi svenskar in över ton wellpapp till återvinning Nästa steg i kretsloppet Kartong kan återvinnas på olika sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. Du har normalt två alternativ: Återvinningsstationen Små förpackningar av kartong Återvinningscentralen Wellpapp och stora förpackningar av kartong (i vissa områden erbjuds lokal grovsopinsamling) Glas Glas är bra på många sätt. Det är genomskinligt. Det läcker inte. Och som matförpackning påverkar det varken smak eller doft. Att de flesta glas dessutom består av de relativt vanliga ämnena sand, soda och kalk gör knappast saken sämre. Förmodligen är det därför som glas har hängt med ganska länge nu. Faktiskt användes det redan av de gamla egypterna. Och antagligen tidigare än så. Vid utgrävningar i sydvästra Asien har arkeologerna hittat glasrester som tros vara 9000 år gamla. Varför måste vi då återvinna glas? Tja, framför allt för att glasproduktion slukar enorma mängder energi. Bara att smälta råämnena kräver temperaturer kring C. Såvida man inte använder återvunnet glas. Då spar vi nästan 20 procent av energiåtgången. Självklart finns det fler anledningar att återvinna glas. Det krymper sopberget. Jordens naturtillgångar räcker längre. Och, inte minst, för glasflaskor med pant kan du räkna med att få några kronor i retur. Visste du att Glas kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras. Merparten av allt inlämnat glas blir nya glasförpackningar, resten blir glasull. Redan på 1870-talet började glastillverkare köpa tomflaskor för återanvändning. Inte slänga kapsyler i glasigloon. Inte blanda vitt och färgat glas i glasigloon. Alltför smutsigt glas inte kan återvinnas. Lite statistik I Sverige lämnas 95 procent av alla glasförpackningar till återvinning. År 2007 lämnade genomsnittssvensken in 18,2 kilo glas. I SÖRAB-området var Vallentunaborna bäst med 34,66 kilo glas per person. Nästa steg i kretsloppet Glas kan återvinnas på flera olika sätt. Därför måste du lämna ditt glasavfall på rätt ställe. Du har normalt tre alternativ: Återvinningsstationen Glasförpackningar utan pant Butiker med pantautomat Glasflaskor med pant Återvinningscentralen Fönster, speglar, dricksglas (i vissa områden erbjuds lokal grovsopinsamling)

4 4 (26) Metall Metaller utgör 80 procent av alla kända grundämnen. De spelar dessutom en viktig roll i återvinningssammanhang. Här hittar vi bland annat aluminium känt från läskburkhyllan, och järn en nyckelingrediens vid produktion av stål, som i sin tur blir konservburkar. Visste du förresten att Napoleon hade ett finger med i konservburkens tillkomst. Det sägs att han, vid insikten om hur många franska soldater som dog av matförgiftning och svält, utlyste en tävling för att lösa problemet. Vinnande bidrag var upptäckten att mat konserveras då den placeras i en lufttät glasburk som därefter kokas i vatten. Med tiden har tekniken effektiviserats med lättare, hållfasta och masstillverkade burkar i stålplåt och numera produceras över 40 miljarder konservburkar per år. Bra så om det inte vore för de enorma mängder energi som krävs för att utvinna och bearbeta de nödvändiga metallerna. Men det finns två sätt att komma åt problemet: Återvinning och återanvändning. Enbart genom att lämna in våra tomma aluminiumburkar, minskar vi energiförbrukningen med 95 procent när det ska göras nya burkar. Visste du att Stål och aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst. Lämnar vi alla kapsyler till återvinning, räcker stålet till nya personbilar per år. Gruvavfall är den största källan till metallutsläpp i naturen. Värmeljus sorteras som metallförpackning. Metallförpackningar som slängs i soppåsen förbränns, varpå slaggen deponeras. Aluminiumlaminerade kartonger ska lämnas till kartongåtervinningen. Lite statistik 2007 lämnade svenskarna in ton metallförpackningar till återvinning. I SÖRAB-området är vi dessvärre långt under rikssnittet. 90 % av alla dryckesburkar av aluminium lämnas in till återvinning. Nästa steg i kretsloppet Metall kan återvinnas på flera olika sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. Du har normalt tre alternativ: Återvinningsstationen Förpackningar, kapsyler Butiker med pantautomat Aluminiumburkar med pant Återvinningscentralen Cyklar, stekpannor och liknande metallprodukter (i vissa områden erbjuds lokal grovsopinsamling) Plast Plast dras med dåligt rykte. I kulturella kretsar är det till och med få förolämpningar som är lika kränkande som att kallas plastig. Och varför det? Kanske för att plast lättare går sönder än många andra material. Kanske för att plast är ett artificiellt, alltså konstgjort, material. Rent tekniskt är plast ett samlingsnamn på material som blandar polymerer och andra tillsatser. Redan år 1839 uppfann amerikanen Charles Goodyear vulkaniserat gummi, en släkting till plast som bland annat används i hockeypuckar. Goodyear själv gav senare namn åt ett däckföretag. Mindre positivt med plaster är att produktionen kräver olja, vilket är en begränsad naturtillgång. Dessutom tar plaster många hundra år att bryta ned. Så i takt med att oljekällorna töms och sopbergen växer blir det allt viktigare att vi verkligen lämnar in vårt plastavfall som vi ska.

5 5 (26) I återvinningssammanhang skiljde man länge på mjuka och hårda plastförpackningar. Mjukplasten skickades direkt till förbränning, vilket var ett enormt resursslöseri. Men hösten 2008 började man ta vara på plastfibrer även ur mjukplast. Först ut att lära oss sortera mjukplast blev höjdhopparen Stefan Holm, som under några novemberveckor undervisade från affischtavlor över hela landet. Visste du att Plastfibrer kan återvinnas upp till sju gånger. Plasttillverkning konsumerar 4 % av världens råolja. Inom tio år beräknas oljekällorna kring Dubai vara tömda. Rengöra plastförpackningar från matrester innan du lämnar till återvinning. Riktigt stora plastförpackningar ska lämnas på återvinningscentraler. Plastprodukter som inte är förpackningar, till exempel pulkor och sandlådeleksaker, räknas som grovavfall. Lite statistik I Sverige återvinns 92 % av all använd plast, med det är vi trea i Europa. Räknar vi bara plastförpackningar sjunker återvinningsgraden till 64,6 %. I SÖRAB-området år 2007 lämnade Järfällaborna in mest plastförpackningar, 1,33 kilo per person. Nästa steg i kretsloppet Plast kan återvinnas på flera olika sätt. Därför måste du lämna ditt plastavfall på rätt ställe. Du har normalt tre alternativ: Återvinningsstationen Mjuka och hårda plastförpackningar (chipspåsar, plastfolie, burkar) Butiker med pantautomat PET-flaskor med pant Återvinningscentralen Hårdplast (leksaker, möbler, större hårdplastförpackningar etc. (i vissa områden erbjuds lokal grovsopinsamling) Papper & Tidningar Papper är fortfarande billigt, men när man trycker dikter på det blir det värdelöst, hävdade en poet nyligen. Med all respekt för andras åsikter: Mer fel än så blir det knappast. Faktum är att papper kan återanvändas upp till sju gånger, innan det till sist eldas upp och blir energi. Pappersåtervinning har med tiden blivit något av en svensk paradgren. Noga räknat lämnar var och en av oss in nästan 55 kilo per år. Börjar vi stapla det på hög så når vi månen inom ett decennium. Var returpapper en väg ut i rymden skulle vi alltså sopa mattan med både ryssar och jänkare. Det är en prestation vi ska vara stolta över. Kanske inte så mycket för att pappersåtervinning sparar på den svenska skogen. Sanningen är att miljön mår bättre av att träd avverkas i tid. Då de vuxit klart slutar de nämligen att förbruka och börjar till sist avge koldioxid. Den viktigaste anledningen är snarare att pappersproduktion där returpapper blandas med färska fibrer från skogen slukar avsevärt mindre energi. Att det dessutom är betydligt billigare gör inte saken sämre. Visste du att Du är skyldig att lämna dina tidningar till återvinning. Massatillverkning som baseras på returpapper kräver bara åt en tredjedel av energin. Uttjänta pappersfibrer är ett biobränsle, som vid förbränning kan ersätta olja och kol.

6 6 (26) Kuvert räknas som hushållssopor då limmet förstör återvinningsprocessen. Pocketböcker kan läggas i tidningsinsamlingen, ännu bättre är att ge dem till Myrorna. Du behöver inte ta bort tidningarnas häftklamrar, det sköter pappersbruket. Lite statistik På ett år samlas det in ton returpapper i Sverige. I Sverige återvinns 83 % av alla tidningar och returpapper. I SÖRAB-området år 2007 lämnade Solnaborna in mest tidningar, 70,11 kilo per person. Nästa steg i kretsloppet Tidningar och papper kan återvinnas på flera olika sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. Du har normalt tre alternativ: Soppåsen Kuvert, Inbundna böcker i mindre antal Återvinningsstationen Tidningar, broschyrer, reklamblad, kontorspapper, pocketböcker Återvinningscentralen Inbundna böcker i större antal (i vissa områden erbjuds lokal grovsopinsamling eller ännu bättre, second hand-butiker och antikvariat) Batterier Trodde du att ett batteri är ett batteri? Nja, möjligen var det så år 1800, när italienaren Alexander Volta uppfann sin Voltas stapel. I dag finns det, lite beroende på hur man räknar, långt över olika sorters batterier. Och vi har dem överallt; på armen, i fickan, tätt intill örat Det finns enkelt uttryckt batterier i alla elektroniska saker som inte behöver kopplas till eluttag; leksaker, mobiltelefoner, armbandsur, mp3-spelare, stegräknare, vad du vill. Ofta är batterierna inbyggda i produkten redan vid köpet. Praktiskt, absolut å andra sidan innehåller nästan varje batteri miljöfarliga ämnen. Självklart försöker batteritillverkarna minska andelen farligt material i produktionen. Likväl kräver tekniken ofta användning av kadmium, kvicksilver, bly och andra otrevliga tungmetaller. Hamnar dessa i naturen kommer de med all sannolikhet att skada både människor, djur och natur. Därför är det nödvändigt att vi lämnar in uttjänta batterier. Enligt Batteriförordningen är det till och med vår skyldighet: Kasserade batterier skall sorteras ut och hanteras skilt från annat avfall. Det är en smart regel. Förutom att vi minskar risken för njurskador och skelettdeformationer, innebär det att vi kan återvinna delar av batterierna och använda på nytt. Visste du att I dag finns det 3,5 miljoner apparater med inbyggda, uppladdningsbara batterier i Sverige. Alla batterier uppbyggda av knappceller (utom litiumknappceller) inne håller kvicksilver. I svenska sjöar har fisken högre kvicksilverhalt än det fastlagda gränsvärdet. Alkaliska och brunstensbatterier är mer miljövänliga alternativ. Inbyggda batterier som enkelt kan lösgöras ska lämnas in i batteriholkar. Alla batterier, även miljöanpassade, ska lämnas in till återvinning. Lite statistik Uppskattningsvis lämnas 70 % av alla batterier i Sverige in för återvinning. Östersund har svenskt rekord i batteriinsamling; kg batterier på en dag. Åren samlades det in ton blybatterier i Sverige.

7 7 (26) Nästa steg i kretsloppet Batterier kan återvinnas på flera olika sätt. Därför måste du lämna dina uttjänta batterier på rätt ställe. Du har normalt tre alternativ: Batteriholken Bärbara batterier Insamling av farligt avfall Batterier som väger över tre kilo Återvinningscentralen El-avfall Allt går ju me elektricitet, sjöng radarparet Hasse & Tage i sin klassiska 88-öresrevy från Nästan 40 år har gått, men inte mycket har förändrats. Fortfarande är det sladdar och batterier så långt ögat når. Vår moderna livsstil bidrar i allra högsta grad till att el-avfall tillsammans med byggavfall är den typ av avfall som ökar mest i Återvinningscentralernas containrar. Frågan är om vi verkligen behöver alla dessa elektroniska prylar? En dator får väl i dag betraktas som standardutrustning i hemmet. Men är inte den beräknade livslängden på tre år ganska snålt tilltagen? Och är det verkligen ett måste att uppdatera mobiltelefonen varje år? Och vad sägs om en TV i varje rum Roligt? Jovisst. Vi undrar bara om det verkligen är absolut nödvändigt. Men okej då. Elektroniska prylar bidrar ju faktiskt till ökad livskvalitet. Dessutom går det mesta i dem att återvinna. 99 procent för att vara exakt. Å andra sidan är den resterande procenten direkt farlig för miljön. Alltså har vi två bra anledningar att lämna in vårt el-avfall. Ännu bättre är att vi gör det lämnade vi svenskar in ton el-avfall. Det gör oss till världsmästare! Visste du att Kretskorten i datorer och mobiltelefoner innehåller flera ädelmetaller. dessvärre lämnar vi bara in var tionde mobiltelefon. Lämnar alla i Sverige in sina glödlampor slipper naturen 14 ton bly per år. Det är lag på att inget el-avfall får hamna i soporna. Lösa batterier i el-avfall ska tas ut och sorteras som batterier. Bildrör och monitorer innehåller skadliga ämnen och ska behandlas försiktigt. Lite statistik I ett EU-direktiv anges att vi ska lämna in 4-6 kilo elavfall per person och år. Bara var tredje glödlampa som säljs i Sverige når återvinningen. Cirka 50 % av allt guld som framställs kommer från återvunnen elektronik. Nästa steg i kretsloppet El-avfall måste återvinnas på rätt sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. De alternativ du har beror på var du bor: Återvinningscentralen El-avfall, glödlampor (i vissa SÖRAB-kommuner har boende i villor fått röda miljöboxar för insamling av mindre el-avfall, i vissa områden erbjuds lokal insamling) Farligt avfall Frågan är hur mycket som behöver sägas om Farligt avfall. Redan rubriken säger egentligen tillräckligt. Men okej, med tanke på att en enda felplacerad tesked kvicksilver kan förgifta en medelstor sjö, så är det nog bäst att vi går till botten med den här typen av avfall också. Med farligt avfall avses, bland mycket annat; målarfärg, kemikalier, nagellack, kvicksilvertermometrar ja, helt enkelt avfall som innehåller eller består av ämnen som har farliga egenskaper. Ämnen som kan orsaka cancer, fosterskador och mängder av andra problem.

8 8 (26) Därför är det absolut nödvändigt att allt farligt avfall lämnas in till specialister som kan ta hand om det på ett miljöriktigt sätt. Det skriver nog alla under på, och häromåret lämnade de svenska hushållen in ton farligt avfall. Bra! Å andra sidan finns beräkningar som visar att närmare ton hamnade i soppåsarna. Inte bra! Hittills har expertisen kommit fram till två sätt att komma till rätta med problemet: Antingen ser vi till att alltid välja miljömärkta produkter. Eller så lämnar vi helt enkelt in a-l-l-t farligt avfall, fuskar inte ens med minsta klick nagellack. Visste du att Farligt avfall som spolas ned i toaletten kan sluta som gödsel på våra åkrar. Produkter som ger upphov till farligt avfall skadar ofta miljön redan då de används. Farligt avfall omges av flera regler, kontakta din kommun om du undrar över något. Slängs farligt avfall i soppåsen, kan gifterna spridas med röken eller resterna från förbränningen. Insamlat farligt avfall hanteras för hand, lämna det i hela förpackningar. Ange vilken typ av farligt avfall du lämnar in om fel ämnen blandas kan de explodera. Lite statistik I genomsnitt lämnar vi in cirka 3 kilo farligt avfall per person och år i Sverige. Farligt avfall utgör 0,9 procent av allt hushållsavfall som behandlas. Enligt Naturvårdsverket finns det upp till förorenade områden i Sverige. Nästa steg i kretsloppet Farligt avfall som inte tas om hand på rätt sätt kan orsaka stor skada. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. De alternativ du har beror på var du bor: Insamlingar av farligt avfall Farligt avfall i tub, burk eller flaska (I vissa kommuner har boende fått röda miljöboxar för insamling av små mängder farligt avfall, andra kommuner erbjuder mobil insamling) Återvinningscentralen Asbest, större mängder farligt avfall Trädgårdsavfall Återvinning av trädgårdsavfall är kretslopp när det är som bäst. Här pratar vi löv, gräs, grenar, ja, helt enkelt det du krattat ihop efter ett pass i trädgården. Den gemensamma nämnaren är att det är organiskt material som naturen själv kan bryta ned till miljövänlig planteringsjord som du därefter krattar ut under nästa trädgårdspass. Det där låter ju mysigt och så. Men ändå är en varning på sin plats. Lövhögen må se harmlös ut, men en googling avslöjar att här döljer sig en potentiell miljödesperado. I trädgårdsavfallet finns växtrester som, när de sprids på fel ställen, kan ta över grönområden där de inte hör hemma. Till exempel har Finland fått stora problem med nordamerikanska Gullrisarter! Att dumpa en ynka korg gräsklipp i skogsdungen på andra sidan staketet då? Nja, gräsmattan kanske inte innehåller några exotiska erövrare. Men små gräshögar sägs ha en tendens att växa. Och blir de bara tillräckligt stora, står det sällan på förrän någon dumpar en rostig sängbotten där. Jodå, det har hänt! Så se till att hålla trädgårdsavfallet på din egen tomt och att det tas om hand på rätt sätt.

9 9 (26) Visste du att Både trädgårds- och matavfall är organiskt, men bör omhändertas på olika sätt. Kompostjord är så näringsrik att den bör blandas ut med torv, sand eller vanlig jord. Vid Hagby Återvinningsanläggning i Täby tar det ett år att göra kompostjord av trädgårdsavfall. Reglerna för vad som får läggas i en enskild kompost varierar mellan kommuner. Hamnar sjuka växtdelar i en kompost kan de förstöra mullen som skapas. I en varmkompost tar processen från avfall till mull åtta till tio månader. Lite statistik Förbränning av en julgran ordnar all el en adventsljusstake behöver i december. År 2007 levererade SÖRAB över ton trädgårdsavfall till förbränning. Samma år producerade Hagby Återvinningsanläggning ton kompostjord. Nästa steg i kretsloppet Trädgårdsavfall kan återvinnas på olika sätt. Därför måste du lämna ditt avfall på rätt ställe. Du har normalt två alternativ: Återvinningscentralen Du som inte har kompost på tomten (i vissa områden erbjuds lokal trädgårdsavfallsinsamling) Hemkomposten Du som har egen hemkompost Medicin Det finns väl knappast någon som undgått den lille blåvite, gitarrknäppande värktabletten. Aningen rundnätt och, enligt egen utsago, intelligent. Det dröjde inte länge förrän någon drog producenterna inför rätta: Värktabletter är inte klyftiga! Vad domstolen ansåg hör inte hit. Smarta eller inte. Mediciner gör bara nytta i kroppen. På andra ställen kan de orsaka rejält med problem. Ett ofta avhandlat exempel är upptäckten av östrogenstinna, tvekönade och sterila insjöfiskar. Vid närmare kontroll uppmättes stora mängder hormonstörande ämnen i vattnet. Misstankarna riktades mot reningsverkens utsläpp. Och snart insåg man att de riktiga busarna var vi konsumenter som i kombination av naturbehov och okunskap spolar ner våra mediciner och p-piller i toaletten. Dags för bättring alltså! Det första steget tar du redan på Apoteket. Ta inte ut mer mediciner är du verkligen behöver. Och gör det helst i Refillförpackningar. På hemmaplan skonar du både plånbok och miljö genom att inte överdosera krämer och liknande. Resten av tiden ska mediciner förvaras säkert. Hinner de trots allt passera bäst före-datum finns det bara ett sätt att stoppa dem: I en påse för returresa till Apoteket. Visste du att På FASS.se kan du snabbt ta reda på hur olika mediciner påverkar vår miljö. Sverige var först med att miljöklassificera mediciner. Många medicinämnen som hamnar i våra avlopp tar trots allt den naturliga vägen. Många av Apotekets mediciner säljs även i mindre Startförpackningar. Apoteket tar även emot mediciner som köpts utomlands. Mediciner som returneras till Apoteket ska lämnas i en genomskinlig påse.

10 10 (26) Lite statistik År 2007 sålde Apoteket humanläkemedel för miljoner kronor. Över ton överblivna läkemedel lämnades in på Apoteken under procent av Apotekets kunder uppger att de lämnar in överblivna läkemedel. Nästa steg i kretsloppet Mediciner och tillhörande produkter ska återvinnas på rätt sätt. Därför måste du lämna det på rätt ställe: Apoteket Mediciner och tillhörande produkter Grovavfall Är man bara sådär lagom intresserad av avfallsbranschen kan nog grovavfall vara ett ganska luddigt begrepp. En vanlig definition lyder: Hushållssopor som inte får plats eller hör hemma i soppåsen. Den första kategorin inkluderar allt från gamla möbler till rostiga cyklar. Den senare rymmer mindre, icke brännbara föremål som trasiga porslinsfat och speglar. I övrigt behöver du bara komma ihåg att grovavfall inte inkluderar el-avfall eller väggfast utrustning som handfat och diskbänkar. Krångligare än så är det inte. En intressant sak med grovavfall, är att det faktiskt inte alltid är sopor. Åtminstone inte i allas ögon. Det som den ene tycker är en hopplöst otrendig soffa, kan passa perfekt i den andres retroinspirerade vardagsrum. Och kanske är grannen på jakt efter den där samlingen tummade Liza Marklund-pocketar som du både läst, läst om och tröttnat på. I många flerfamiljshus har man redan satt upp byteshyllor för fungerande saker i soprummet. Kanske kan det vara något för er? Annars finns det både auktionssajter på nätet och second handbutiker på stan. Okej, men om det verkligen är sopor som absolut ingen vill ha? Ja, då är det Återvinningscentralen nästa. Visste du att Skräp för dig kan vara fynd för andra. Kanske kan det användas ett varv till? Antikvariat både tar emot och betalar för dina gamla böcker Vissa kommuner hämtar grovavfall. Gå in på soren.nu och se vad som gäller hos dig Grovavfall som slängs vid återvinningsstationer bidrar till nedskräpning Säckar med löv och kvistar räknas som trädgårdsavfall Allt som drivs med el eller inbyggda batterier sorteras som el-avfall Lite statistik År 2007 lämnade vi in 134 kilo grovavfall per person i Sverige År 2007 lämnades ton grovavfall in på SÖRABs återvinningscentraler Av dessa ton återvanns 90 % Nästa steg i kretsloppet Grovavfall ska återvinnas på rätt sätt. Därför måste du lämna det på rätt ställe: Återvinningscentralen Grovavfall (i vissa områden erbjuds lokal grovavfallsinsamling) Byggavfall Det brukar sägas att ju fler lyftkranar längs stadens skyline, desto bättre mår samhället. Åtminstone ekonomiskt. Miljömässigt var det länge raka motsatsen. Byggmaterial och gifter gick ofta hand i hand. Asbest känner du säkert till. Och så sent som 2002 uppskattades mängden freon i byggisolering och fjärrvärmerör till ton fyra gånger så mycket som i alla kylar. Som avfall hamnade det mesta på tippen. Mängden byggavfall fortsätter växa. Men tack och lov har läget förbättrats. Dagens byggföretag är betydligt mer miljömedvetna. Lagstiftningen likaså. Numera måste varje byggprojekt planeras så att mängden byggavfall minimeras.även återvinningen går framåt.

11 11 (26) Sköter byggföretaget sina kort rätt kan ända upp till 95 procent av byggavfallet återvinnas eller förbrännas. Men det är inte bara de stora byggföretagen som producerar byggavfall. I svallvågorna efter populära TV-program som Roomservice och Äntligen hemma, renoverar och inreder vi svenskar som aldrig förr. Självklart blir det en hel del material över. Så innan du bjuder över grannen på invigningsfest; Kom ihåg att ta med byggavfallet till Återvinningscentralen. Boende i SÖRAB-regionen lämnar utan kostnad sitt byggavfall på SÖRABs Återvinningscentraler Svårseparerat byggavfall, som fönster, kan sällan återvinnas Är du osäker på hur byggavfall sorteras? Personalen på Återvinnings centralen hjälper dig Lite statistik På husbyggnadsplatserna uppkommer varje år 1,1-1,5 miljoner ton byggavfall Byggbranschens mål är att minst 50 procent av byggavfallet ska återvinnas År 2010 ska mängden deponerat byggavfall ha halverats jämfört med 2004 Nästa steg i kretsloppet Byggavfall kan återvinnas på olika sätt. Därför måste du lämna det på rätt ställe: Återvinningscentralen Byggavfall av alla slag upp till 3 m 2 per gång (Företag betalar enligt taxa. Större mängder byggavfall lämnas i SÖRAB-området vid Hagby och Löt sorteringsanläggningar mot avgift enligt taxa) Därför måste vi återvinna det där andra... Några tankar på vägen Mängden svenskproducerat hushållsavfall närmar sig ton per år. Det betyder att var och en av oss åstadkommer över ett halvt ton avfall varje år. Tanken svindlar. Nåja, det kunde vara värre. Vi tar ju trots allt hand om det mesta. Nio av tio tar sina förpackningar till återvinningsstationen. Tre av fyra lämnar sina överblivna mediciner till Apoteket. Sju av tio batterier hittar hem till holken. Men så har vi det där andra. Avfallet som inte är helt enkelt att sortera. En PET-flaska är en PET-flaska. Men var hör egentligen en trasig spegel hemma? I glas tack vare rutan? Eller i plast efter ramen? Med drygt 500 kilo avfall per person och år borde det bli några frågor. Men innan vi ger dig svaret vill vi backa bandet några rader. Över ett halvt ton avfall varje år. Fundera på det. Är det verkligen hållbart? Nej, åtminstone inte på sikt. Tack och lov utvecklas återvinningsarbetet snabbt. Men snart räcker inte ens det. Ska vi lämna efter oss en beboelig planet krävs en helt ny livsstil. Därför talar många om Reduce, Reuse & Recycle, vilket översatt till svenska blir något i stil med Minimera, Återanvänd & Återvinn. Översatt till vår egen vardag blir det, i tur och ordning: 1) Minimera avfallet till exempel genom att köpa refillförpackningar och sluta slösa! 2) Lämna till återanvändning varför inte skänka din begagnade jacka till second hand. 3) Återvinn Är det avfall så är det, men det är också en resurs, så lämna det till återvinning. Därför är det dags att berätta att en trasig spegel lämnas som grovavfall på Återvinningscentralen. Har du fler frågor? Besök vår digitala sorteringsguide Sören så får du svar direkt.

ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM

ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM Det har hänt mycket på avfallsfronten. Till mitten av 1800-talet slängde människor sina sopor lite varstans utan att någon protesterade. Kanske klagades det på stanken, men annars

Läs mer

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

Ditt avfall är inget skräp

Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Var du lägger dina sopor har betydelse. Rätt sorterat blir ditt avfall en värdefull resurs som används till nya produkter eller energi. Till exempel

Läs mer

Här kan du lämna ditt avfall

Här kan du lämna ditt avfall Här kan du lämna ditt avfall Återvinningscentral På återvinningscentralen lämnar du grovavfall, farligt avfall, elavfall, batterier, sådant som är återanvändningsbart, samt förpackningar och tidningar.

Läs mer

Min sopbok. Batterier

Min sopbok. Batterier Batterier Batterier finns i många prylar idag. Men vet du att en del av dem är farliga för miljön? De innehåller kvicksilver, kadmium eller bly som är miljöfarliga ämnen. Min sopbok Hur gör jag med mina

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen? Hushåll När du sorterar ditt avfall gör du en insats för bättre miljö och mindre resursförbrukning. Här har vi samlat de vanligaste avfallsslagen och beskrivit vad som händer efter

Läs mer

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor UPPDRAG: SOPOR Vid gamla boplatser hittar arkeologer aska, ben och frön. Det kan vara fynd som är tusen år gamla spår efter människor som levde innan sopbergens tid. Deras sopor var inte farliga för miljön.

Läs mer

SORTERA DINA SOPOR RÄTT

SORTERA DINA SOPOR RÄTT SORTERA DINA SOPOR RÄTT Information och tips för dig som bor i hyresrätt s er t or s Olika sopor SORTERA SÅ HÄR Följ pilen och se vad i dina sopor som ska sorteras ut och var det ska lämnas. Som du snart

Läs mer

SOPSORTERINGS SKOLAN

SOPSORTERINGS SKOLAN SOPSORTERINGS SKOLAN Spara gärna denna sorteringsguide för ökad trevnad i våra miljöhus. REGLER OM SOPSORTERING Kostnadseffektivt Sopsortering är inte bara bra för miljön utan också för plånboken. Genom

Läs mer

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun fev.se/atervinning Det finns mycket att tjäna på att återvinna och återanvända. Falun är en av Sveriges bästa kommuner när det gäller återvinning

Läs mer

Källsortering Alskäret

Källsortering Alskäret Källsortering Alskäret Vem tar egentligen ansvar för vad? April 2015 Ann Martinsson Palmbrink Nacka kommun http://www.nacka.se/web/bo_bygga/avfall/inlamning/sidor/default.aspx Vem ansvarar? Kommunerna

Läs mer

Nu börjar vi källsortera! Det nya soprummet. Torsdag den 30/ klockan 18:15 är alla välkomna till soprummet.

Nu börjar vi källsortera! Det nya soprummet. Torsdag den 30/ klockan 18:15 är alla välkomna till soprummet. Nu börjar vi källsortera! Torsdag den 30/3 2017 klockan 18:15 är alla välkomna till soprummet. Styrelsen tillsammans med personal från STV Återvinning kommer att finnas på plats för att svara på frågor

Läs mer

Sorteringsguide. för dig på jobbet

Sorteringsguide. för dig på jobbet Sorteringsguide för dig på jobbet Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans måste vi lära oss

Läs mer

Välkommen med ditt avfall

Välkommen med ditt avfall Välkommen med ditt avfall Så här sorterar du Schampoflaskan blir en diskborste, tvättmedelspaketet en skokartong och syltburken byter skepnad till en läskflaska. När du källsorterar ditt avfall sparar

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer

Fråga 1. Var slänger du tandborste, diskborste och toalettborste? 1. i brännbart. X. i plastförpackningar. 2. i farligt avfall

Fråga 1. Var slänger du tandborste, diskborste och toalettborste? 1. i brännbart. X. i plastförpackningar. 2. i farligt avfall Fråga 1 Var slänger du tandborste, diskborste och toalettborste? 1. i brännbart X. i plastförpackningar 2. i farligt avfall Tips: Panta mera! Visste du att endast 85 procent av alla burkar pantas. Det

Läs mer

Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall. orebro.se

Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall. orebro.se Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall orebro.se Matavfall Det här sorterar du ut, lägger i matavfallspåsen och sedan i det bruna kärlet som finns i anslutning till fastigheten

Läs mer

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB OM MIVA Miva () ett kommunalt bolag Bildades 2009, tidigare Tekniska kontoret Domsjö Vatten AB är ett helägt dotterbolag till Miva Miva omsätter cirka 200 miljoner kronor och har drygt 100 medarbetare

Läs mer

Film 6: Avfallssortering vad händer med avfallet?

Film 6: Avfallssortering vad händer med avfallet? Film 6: Avfallssortering vad händer med avfallet? STUDIO DAG Hej, här står jag med en massa saker som jag har tänkt återvinna. Var lämnar jag det och vad händer med det sen? Är det sant att elektronikskrot

Läs mer

KÄLLSORTERINGSUTBILDNING

KÄLLSORTERINGSUTBILDNING KÄLLSORTERINGS BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL 28/10/2013 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL Ledande såväl - 2 - lokalt som globalt Ledande aktör i Sverige Drygt 1100 medarbetare på cirka 60 kontor Ca 2 miljarder

Läs mer

SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning

SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Ca 35 anställda tar liten plats, väger mindre, är lätta att kyla och sist men inte minst ingen pant och inga tomflaskor

Läs mer

DET SOM ÄR SKRÄP FÖR DIG KAN VARA EN SKATT FÖR ANDRA

DET SOM ÄR SKRÄP FÖR DIG KAN VARA EN SKATT FÖR ANDRA DET SOM ÄR SKRÄP FÖR DIG KAN VARA EN SKATT FÖR ANDRA VÄLKOMMEN TILL MILJÖRUMMET ditt avfall är inget skräp Ditt avfall kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Genom att källsortera kan de tas

Läs mer

SORTERINGSGUIDE I TRANEMO KOMMUN

SORTERINGSGUIDE I TRANEMO KOMMUN SORTERINGSGUIDE I TRANEMO KOMMUN Vad är avfall? Allt blir förr eller senare avfall. Lagen beskriver avfall som varje föremål, ämne eller substans som innehavaren gör sig av med eller är skyldig att göra

Läs mer

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s

VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s VAD FINNS I SOPPÅSEN? SÖRAB:s PLOCKANALYS 2016 En metod för att utvärdera den gemensamma avfallsplanen för Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

Läs mer

Åter- vinnings- guide

Åter- vinnings- guide Åter- vinnings- guide Det finns många anledningar till att sortera sitt avfall. Huvudargumentet är naturligtvis miljön. Genom återvinning ser vi till att inga farliga ämnen kommer ut i naturen. Dessutom

Läs mer

AVFALL TILL SORTERING

AVFALL TILL SORTERING AVFALL TILL SORTERING Brännbart och obrännbart avfall som inte sorteras hos kunden. Föremål av t ex: Planglas Porslin Plast, gummi Trä Metall Farligt avfall Gips Impregnerat trä Dammande material (t ex

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Nu sänker vi. avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus

Nu sänker vi. avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus Nu sänker vi avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus Visste du att vi har sänkt din grundavgift med 25%? Varsågod! Du som fastighetsägare kan glädjas åt lägre avgifter för din avfallshantering. Från

Läs mer

AVFALL TILL SORTERING

AVFALL TILL SORTERING AVFALL TILL SORTERING Brännbart och obrännbart avfall t ex: Planglas Porslin och dricksglas Gummi Metallskrot Trä Plast (Förpackningar sorteras i särskilda kärl om sådana finns.) Farligt avfall Gips Impregnerat

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen?? Här anges de vanligaste avfallsslagen, hur de ska sorteras och vad som händer efter att du har sorterat ut de olika avfallsslagen. Avfall markerat med en röd ruta är farligt avfall.

Läs mer

FARLIGT AVFALL. Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se

FARLIGT AVFALL. Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se Piteå Renhållning & Vatten 0911 931 00 info@pireva.se Www.pireva.se FARLIGT AVFALL 26 000 ton farligt avfall samlas

Läs mer

Plockanalys 2012. Renhållningsordning Bilaga 3. Resultat och diskussion av plockanalyser som genomfördes hösten 2012 som underlag till avfallsplan

Plockanalys 2012. Renhållningsordning Bilaga 3. Resultat och diskussion av plockanalyser som genomfördes hösten 2012 som underlag till avfallsplan Renhållningsordning Bilaga 3 Plockanalys 2012 Resultat och diskussion av plockanalyser som genomfördes hösten 2012 som underlag till avfallsplan Emma Krantz, Hässleholm Miljö AB November 2012 Plockanalys

Läs mer

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Grönt ljus för gröna påsen Tranås kommun inför nu ett delvis nytt sätt att hantera och insamla matrester. Mat som av någon anledning blir över

Läs mer

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel Småhus Nu kan du gå ner i vikt Stegvist införande av viktbaserad avfallstaxa 2010 2012 mycket du Du betala Vi inför successivt viktbaserad avfallstaxa i Göteborg. Schemat här nedan visar när systemet införs

Läs mer

Sorteringsanvisningar. - Miljöstation Slottsmöllan

Sorteringsanvisningar. - Miljöstation Slottsmöllan Sorteringsanvisningar - Miljöstation Slottsmöllan Slottsmöllans miljöstation består av 10 fraktioner uppdelade på två miljöstationer. Miljöstationen uppfyller boverkets krav, handikappsanpassad och ISO

Läs mer

Effektivt resursutnyttjande

Effektivt resursutnyttjande Nu sorterar vi mer! Avfallsplan för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna i samarbete med SÖRAB. Effektivt

Läs mer

INLEDNING BRÄNNBART... 4 MATAVFALL... 5 MATOLJA OCH MATFETT... 6 ELEKTRONIK... 7 LJUSKÄLLOR... 8 TIPS... 9 BATTERIER... 10 FARLIGT AVFALL...

INLEDNING BRÄNNBART... 4 MATAVFALL... 5 MATOLJA OCH MATFETT... 6 ELEKTRONIK... 7 LJUSKÄLLOR... 8 TIPS... 9 BATTERIER... 10 FARLIGT AVFALL... SORTERINGSGUIDE 1 INNEHÅLL INLEDNING INLEDNING... 3 BRÄNNBART... 4 MATAVFALL... 5 MATOLJA OCH MATFETT... 6 ELEKTRONIK... 7 LJUSKÄLLOR... 8 TIPS... 9 BATTERIER... 10 FARLIGT AVFALL... 11 METALLFÖRPACKNINGAR...

Läs mer

Sorteringsguide Hitta rätt i avfallsdjungeln

Sorteringsguide Hitta rätt i avfallsdjungeln Sorteringsguide Hitta rätt i avfallsdjungeln VATTEN, AVFALL & GEODATA STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN Vägvisare till källsortering Avfall är inte bara det som blir över avfall är också en värdefull

Läs mer

Den här broschyren innehåller tips om hur du sorterar ditt avfall på bästa sätt. Har du frågor får du gärna kontakta oss på Borlänge Energi på tel

Den här broschyren innehåller tips om hur du sorterar ditt avfall på bästa sätt. Har du frågor får du gärna kontakta oss på Borlänge Energi på tel Sorteringstips Den här broschyren innehåller tips om hur du sorterar ditt avfall på bästa sätt. Har du frågor får du gärna kontakta oss på Borlänge Energi på tel 0243-730 60. Återvinningstationerna ansvaras

Läs mer

Sopsortera - ett enkelt problem?

Sopsortera - ett enkelt problem? Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS SÅ HÄR GÅR DET TILL 2. Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester

Läs mer

Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall. Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv.

Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall. Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv. Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv. Dags att sortera ut matavfallet Varje bananskal spelar roll! För varje kilo matavfall som rötas

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

Jakten på det farliga avfallet fortsätter!

Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Informatör Kiruna den 14 februari 2011 Stina Johansson Tfn. 0980-707 22 E-post: stina.johansson@tekniskaverkenikiruna.se Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Tävlingen fortsätter och ger er båda

Läs mer

Vad innehåller tyresöbornas avfall? sammanfattning av en plockanalys av hushållsavfall, 2008

Vad innehåller tyresöbornas avfall? sammanfattning av en plockanalys av hushållsavfall, 2008 Vad innehåller tyresöbornas avfall? sammanfattning av en plockanalys av hushållsavfall, 2008 Plockanalys av hushållsavfall i Tyresö kommun Hur vi använder oss av naturens resurser nu och i framtiden är

Läs mer

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Renhållaren = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Renhållaren = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden BILAGA 2 SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden Avfallsslag: Hämtning/avlämning: Intervall: Anmälan/ansökan/

Läs mer

Avfallsstatistik Oskarshamns kommun

Avfallsstatistik Oskarshamns kommun Uppdaterad senast 2013-05-16 Avfallsstatistik Oskarshamns kommun Översikt 2009-2012 och fördelning avfallsmängder 2012 Redovisad statistik baseras på statistik från insamling av hushållsavfall från återvinningsstationer,

Läs mer

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Fortsätt sortera sopor som tidigare. Lägg bara till en bra rutin Släng soppåsarna i två olika

Läs mer

Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på

Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på En del av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) Vi hjälper dig att ta producentansvaret för förpackningar Det tjänar både du och miljön på Vi i Sverige återvinner ca 816 000 ton förpackningar varje

Läs mer

Avfall. Anna Brunned

Avfall.  Anna Brunned Avfall www.storuman.se Anna Brunned 076-127 67 74 Minimera Minsta mängden varor och produkter Fundera på varför du köper in är det ett måste? Ingår flaskor och förpackningarna i ett retursystem Finns ersättningsvara

Läs mer

Flerfackssortering i Norrköping

Flerfackssortering i Norrköping Flerfackssortering i Norrköping Nu blir det enkelt att sortera Under hösten 2014 är bostadsområdena Ljunga, Svärtinge, Rist, Östra Husby, Fyrby, Sörby och Lindö utsedda till att prova ett nytt system för

Läs mer

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Utvärdering av enkät Östra Värmland Grontmij AB Besöksadress Mejerivägen 1 E-post mari.gustafsson@grontmij.se Box 47303 Org nr

Läs mer

SORTERINGSGUIDE Hitta rätt i avfallsdjungeln

SORTERINGSGUIDE Hitta rätt i avfallsdjungeln Har du fler frågor? Ring, maila eller besök vår webbplats. service.stadsmiljo@sundbyberg.se 08-706 6500 www.savab.se SORTERINGSGUIDE Hitta rätt i avfallsdjungeln Din vägvisare till källsortering Avfall

Läs mer

Så här sorterar du på återvinningscentralen ÅVC

Så här sorterar du på återvinningscentralen ÅVC Så här sorterar du på återvinningscentralen ÅVC Sortera soporna redan när du lastar bilen eller släpet. Det underlättar ditt besök på återvinningscentralen. Sortera gärna soporna i säckar eller kartonger

Läs mer

OM SOPOR. Dessutom betalar vi för varje kilo sopor vi slänger i soptunnorna och om vi blir bättre på att sortera kan också de kostnaderna minskas.

OM SOPOR. Dessutom betalar vi för varje kilo sopor vi slänger i soptunnorna och om vi blir bättre på att sortera kan också de kostnaderna minskas. OM SOPOR Den här gången handlar hela informationsbladet om sopor och sophantering. Den här informationen gäller alla boende, både hyresgäster och bostadsrättsinnehavare. Vi har alla precis lika stor skyldighet

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas Skräp eller en råvara med möjligheter? Det finns två sätt att se på matavfall: som rent skräp eller som en resurs. Partille kommun väljer att se matavfallet som

Läs mer

SORTERINGSINSTRUKTIONER PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN

SORTERINGSINSTRUKTIONER PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN SORTERINGSINSTRUKTIONER PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN OFTA FELSORTERAT AVFALL Bildäck Stekpannor/Grytor Parasoll Skurskaft Sopborstar Skyfflar Cyklar Barnvagn Brassestolar/Solstolar/Baden-baden Gräsklippare

Läs mer

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Vårt avfall är en resurs som tas till vara genom återvinning Hej, här är det nya insamlingssystemet för dig i villa!

Läs mer

Dina sopor en resurs i Norra Djurgårdsstaden

Dina sopor en resurs i Norra Djurgårdsstaden Dina sopor en resurs i Norra Djurgårdsstaden The Capital of Scandinavia stockholm.se/norradjurgardsstaden Norra Djurgårdsstaden en miljöstadsdel i världsklass Norra Djurgårdsstaden är en del i Stockholms

Läs mer

RETURPAPPER. Här lämnar du

RETURPAPPER. Här lämnar du RETURPAPPER Allt papper som kan återvinnas, t ex: dags- och veckotidningar reklamblad kontorspapper telefonkataloger övriga kataloger OBS! Ej självhäftande eller inplastat. METALL Tex: konservburkar kaviartuber

Läs mer

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. MATAVFALLET BLIR TILL BIOGAS OCH NY NÄRING Närmare 40 procent av vårt hushållsavfall består

Läs mer

KÄLLSORTERING AV HUSHÅLLSSOPOR

KÄLLSORTERING AV HUSHÅLLSSOPOR ELMERÅS PRODUKTION 2004 RISBERGS KÄLLSORTERING AV HUSHÅLLSSOPOR DIN KOMMUN I SAMARBETE MED LILLA EDET FÄRGELANDA TROLLHÄTTAN UDDEVALLA VÄNERSBORG MELLERUD Det är ren lögn att alla källsorterade sopor blandas

Läs mer

Sorteringsguide. Information till hushållen om avfallshantering och källsortering

Sorteringsguide. Information till hushållen om avfallshantering och källsortering Sorteringsguide Information till hushållen om avfallshantering och källsortering Det gröna Poseidon Vår målsättning är att göra det så lätt som möjligt för våra hyresgäster att lämna sitt avfall på ett

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester som blivit kvar

Läs mer

Information från. Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras. Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun

Information från. Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras. Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun Information från Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun 2015 Sophanteringen i Ystad Tips & trix och annat intressant! I november 2014 gjordes

Läs mer

Sorterings- guide Lemlands kommun

Sorterings- guide Lemlands kommun SAMHÄLLSINFORMATION Sorterings- guide Lemlands kommun Här får du tips om hur du skall källsortera innan du går till Din återvinningsstation. Tänk dig för när du ska slänga avfallet. Det som hamnar i soporna

Läs mer

Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen

Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen Sammanställning till länsstyrelsen 1 (12) Innehåll 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Kommunens befolkning och struktur... 4 3 Avfall som kommunen ansvarar för...

Läs mer

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön Information till stugområden i Falkenbergs kommun - nu kan vi ta hand om ert matavfall Dina matrester - gott för miljön 1 Matrester blir till biogas Mycket av det avfall som hushållen slänger är matavfall

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas 1 Skräp eller en råvara med möjligheter? Det finns två sätt att se på matavfall: som rent skräp eller en råvara med möjligheter. Lerums kommun väljer att satsa

Läs mer

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER LÄRARHANDLEDNING Papper Hej! Vi inom Papperskretsen brinner för pappersanvändning och återvinning. I Sverige lämnar vi tillsammans in över 90 procent av alla tidningar, tidskrifter, kataloger och reklamblad

Läs mer

Vad innehåller tyresöbornas avfall? sammanfattning av en plockanalys av hushållsavfall, 2008

Vad innehåller tyresöbornas avfall? sammanfattning av en plockanalys av hushållsavfall, 2008 Vad innehåller tyresöbornas avfall? sammanfattning av en plockanalys av hushållsavfall, 2008 Plockanalys av hushållsavfall i Tyresö kommun Hur vi använder oss av naturens resurser nu och i framtiden är

Läs mer

Omnibusundersökning Återvinning 2009

Omnibusundersökning Återvinning 2009 Omnibusundersökning Återvinning 009 Projektledare: Katharina Norborg Beställare: Anna-Carina Gripwall Fältarbete: Februari 009 Proj. nr: 09000/090006 Genomförande Syfte: Metod: Urval: Urvalsstorlek: Syftet

Läs mer

Avfallsguiden. Hushåll Strömsunds kommun. Rätt hantering gör hushållsavfallet användbart på nytt.

Avfallsguiden. Hushåll Strömsunds kommun. Rätt hantering gör hushållsavfallet användbart på nytt. Avfallsguiden Hushåll Strömsunds kommun Rätt hantering gör hushållsavfallet användbart på nytt. Varför källsortera? När du källsorterar bidrar du till kretsloppet. Varje år samlas stora mängder avfall

Läs mer

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS, BRUNA PÅSEN LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. MATAVFALLET BLIR BIOGAS OCH NÄRING Närmare 40 procent av vårt hushålls avfall

Läs mer

Farligt avfall. Exempel på farligt avfall:

Farligt avfall. Exempel på farligt avfall: Farligt avfall Farligt avfall är sådant avfall som innehåller farliga ämnen. Gemensamt för dem alla är att de innehåller kemiska ämnen som kan vara giftiga, cancerframkallande, fosterskadande eller allmänt

Läs mer

Återvinningsstationen

Återvinningsstationen Återvinningsstationen Till återvinningsstationen beger du dig när du ska lämna dina förpackningar och tidningar för återvinning. Det finns totalt 5800 återvinningsstationer i Sverige och de är placerade

Läs mer

Alvesta renhållning det är vi som tar hand om ditt avfall

Alvesta renhållning det är vi som tar hand om ditt avfall Alvesta renhållning det är vi som tar hand om ditt avfall Ditt matavfall blir drivmedel Nu ska hela Alvesta kommun börja att sortera sitt matavfall. Planerad start blir mellan hösten 2017 och våren 2018.

Läs mer

Allmänt om källsortering

Allmänt om källsortering Allmänt om källsortering Några saker kan vara bra att tänka på när du sorterar: Sortera förpackningen utifrån det material den består mest av. Ett exempel: en juicepaket med aluminiumfilm på insidan sorteras

Läs mer

Enkät om framtidens avfallshantering för dig som bor i ett flerfamiljshus

Enkät om framtidens avfallshantering för dig som bor i ett flerfamiljshus Enkät om framtidens avfallshantering för dig som bor i ett flerfamiljshus Enkäten utförs som en del av arbetet med att ta fram en avfallsplan för kommunerna Degerfors, Filipstad, Gullspång, Karlskoga,

Läs mer

LÅT OSS ÅTERVINNA MER!

LÅT OSS ÅTERVINNA MER! LÅT OSS ÅTERVINNA MER! Vi måste bli bättre på att hushålla med jordens resurser. Vi bör också minska energiförbrukningen, utsläppen och mängden sopor. Men hur? Finns det något konkret sätt att göra en

Läs mer

For information in english please visit our website www.lulebo.se

For information in english please visit our website www.lulebo.se Gör en insats för kommande generationer Det är varken krångligt, tidskrävande eller dyrt att vara miljövän. Att källsortera är en viktig miljöinsats som du enkelt kan göra i din vardag. Här får du en guide

Läs mer

Kretsloppsanpassad avfallshantering. Livsmedelsverksamheter

Kretsloppsanpassad avfallshantering. Livsmedelsverksamheter Kretsloppsanpassad avfallshantering Livsmedelsverksamheter Bakgrund till skriften och allmänna bestämmelser Alla hushåll och verksamheter ska enligt renhållningsordningen sortera ut matavfall och brännbart

Läs mer

Hållbar konsumtion. - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument!

Hållbar konsumtion. - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument! Hållbar konsumtion - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument! Hållbar konsumtion Vad är det? Hållbar utveckling Det pratas mycket om hållbarhet. Hållbar utveckling, hållbar konsumtion, hållbart samhälle.

Läs mer

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Vårt avfall är en resurs som tas till vara genom återvinning Hej, här är det nya insamlingssystemet för dig i

Läs mer

PROJEKT. Tillsyn av avfallssortering. restauranger 2015-12-02

PROJEKT. Tillsyn av avfallssortering. restauranger 2015-12-02 PROJEKT Tillsyn av avfallssortering vid restauranger 2015-12-02 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant Burken Berta och flaskan Frans - En saga om pant Fakta om burken 1 1 miljard dryckesburkar säljs varje år i Sverige och av dessa återvinns 90 %. Alla pantade aluminiumburkar kan bli till nya burkar, utan

Läs mer

Wellpapp Ja tack! Endast wellpapp med vågigt mellanskikt

Wellpapp Ja tack! Endast wellpapp med vågigt mellanskikt Välkommen, här får Du kretsloppsinformation Med Din hjälp vid sorteringen bidrar Du till minskade skador i naturen och ser till att allt mer av det Du kastar kan gå in i ett kretslopp. Vi arbetar enligt

Läs mer

1 (2) Indatarapport - Mariestad - Insamling (2009)

1 (2) Indatarapport - Mariestad - Insamling (2009) Indatarapport - Mariestad - Insamling (2009) Insamlade mängder I1 : Kärl- och, inkl matavfall I2 : Grovavfall från ÅVC och separat insamlade mängder grovavfall I6 : Förpackningar och tidningar som samlas

Läs mer

AFFÄRSPLAN - DON T WASTE

AFFÄRSPLAN - DON T WASTE Grupp 16 AFFÄRSPLAN - DON T WASTE Innovation Camp 2016 Tova Lind Cornelia Wårhem Robin Petersson Saad Ali Innehållsförteckning AFFÄRSPLAN - DON T WASTE 1 Affärsidé 3 Bakgrund och vision 3 Hur fungerar

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i flerfamiljshus Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40% av det som hamnar i soppåsen är

Läs mer

Ditt matavfall blir biogas

Ditt matavfall blir biogas Ditt matavfall blir biogas Läs om hur du kan påverka miljön och dina kostnader Snart startar insamlingen av matavfall i Hylte kommun Vi gör bränsle av ditt matavfall Snart startar vi insamlingen av matavfall

Läs mer

Rapport: Sida 1(9) Plockanalys av Sopor till förbränning 2014

Rapport: Sida 1(9) Plockanalys av Sopor till förbränning 2014 Rapport: Sida 1(9) 1. Sammanfattning låter göra regelbundna analyser av innehållet i östersundsbornas soppåsar; s.k. plockanalyser, för att följa upp hur bra vi i Östersund, är på att sopsortera. I oktober

Läs mer

Fritidshusägare. Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter

Fritidshusägare. Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter Fritidshusägare Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter Sophämtning Du som har fritidshus kan välja mellan flera olika kärlstorlekar

Läs mer

Sorteringshandbok för

Sorteringshandbok för Sortera rätt! Grafisk layout: Kent Forsberg, Norrbottens läns landsting Foto framsida: Per Pettersson Årgång: April 2010 Sorteringshandbok för landstingets verksamheter Information om källsortering och

Läs mer

Ren. information NYHET! Sophämtning. vårens helger. Nu skickar vi SMS till dig. Brunt kärl +påshållare +påsar=sant. Babsan ger matsmarta tips

Ren. information NYHET! Sophämtning. vårens helger. Nu skickar vi SMS till dig. Brunt kärl +påshållare +påsar=sant. Babsan ger matsmarta tips Ren information om avfall och miljö till dig som bor i Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun. 2015 Samhällsinformation från Gästrike återvinnare NYHET! Nu skickar vi SMS till dig Brunt

Läs mer

Medverka till en bättre miljö

Medverka till en bättre miljö Medverka till en bättre miljö Sopsorteringsguide från Skarpnäck samfällighetsförening Kartonger i sopnedkastet - är det något problem? Vi informerar om vår sopsug och varför du bör sopsortera. Följande

Läs mer

INNEHÅLL INLEDNING...3 BRÄNNBART...4 MATAVFALL...5 MATOLJA OCH MATFETT...6 ELEKTRONIK...7 LJUSKÄLLOR...8 TIPS...9 BATTERIER FARLIGT AVFALL...

INNEHÅLL INLEDNING...3 BRÄNNBART...4 MATAVFALL...5 MATOLJA OCH MATFETT...6 ELEKTRONIK...7 LJUSKÄLLOR...8 TIPS...9 BATTERIER FARLIGT AVFALL... SORTERINGSGUIDE 1 INNEHÅLL INLEDNING...3 BRÄNNBART...4 MATAVFALL...5 MATOLJA OCH MATFETT...6 ELEKTRONIK...7 LJUSKÄLLOR...8 TIPS...9 BATTERIER... 10 FARLIGT AVFALL... 11 METALLFÖRPACKNINGAR... 12 GLASFÖRPACKNINGAR...

Läs mer