Kommunstyrelsens arbetsutskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsens arbetsutskott"

Transkript

1 PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 oktober 2018 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande vice ordförande Sekreterare Anette Mellström Justeras Ingemar Einarsson ordförande Bertil Dahl Anslaget på kommunens anslagstavla den 5 november 2018.

2 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL (10) 96 Upptagande av lån för investeringar Dnr KS 2018/0988 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 18 oktober Bakgrund Kommunens långsiktiga strävan är att investeringarna fullt ut ska finansieras med egna medel. I det korta perspektivet är dock behovet av investeringar så stort, både till följd av ökad befolkning och av behovet att ersätta äldre anläggningar, att det kan motivera en lägre självfinansieringsgrad det vill säga genom nyupplåning. Det nu gällande målet för Kalmar är en självfinansiering om minst 50 procent. De senaste åren har investeringarna varit omfattande, 2017 uppgick de till drygt 400 miljoner och årets prognos är drygt 750 miljoner. Trots stora investeringar har den långfristiga låneskulden under de senaste två åren varit oförändrad. Investeringarna har till övervägande del finansierats med egna medel och självfinansieringsgraden för 2017 uppgick till 90,2 procent. De kommande åren är investeringsbehoven fortsatt stora, cirka 500 miljoner, och nu finns ett behov att stärka likviditeten genom upptagande av nytt lån om 100 miljoner. Kommunfullmäktige beslutade den 27 november 2017, 236, att kommunstyrelsen under 2018 har rätt att nyupplåna, d.v.s. öka kommunens skulder, upp till totalt Kommunens låneskuld uppgår för närvarande till och den sammanlagda låneskulden efter nyupplåning blir Överläggning Maria Björkman, kommunledningskontoret, redogör för ärendet. Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att ta upp nytt lån om 100 miljoner för finansiering av investeringar. I samband med nyupplåning omsätts förfallande lån om 200 miljoner och nytt lån uppgår totalt till 300 miljoner. Ekonom Yvonne Norman får i uppdrag att verkställa upplåningen. Denna paragraf förklaras för omedelbart justerad.

3 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL (10) 97 Skattesats för år 2019 Dnr KS 2018/0019 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 15 oktober Bakgrund Kommunallagen 11 kap. 8 föreskriver; Förslag till budget skall upprättas av styrelsen före oktober månads utgång. Om det finns särskilda skäl för det får budgetförslaget upprättas i november månad. I så fall ska styrelsen före oktober månads utgång föreslå skattesatsen för den kommunalskatt som ingår i den preliminära inkomstskatten under det följande året. Förslaget till Verksamhetsplan med budget 2019 samt ekonomisk planering kommer att behandlas av kommunfullmäktige den 17 december. Med anledning av detta måste styrelsen föreslå skattesatsen vid den tidpunkt som anges i kommunallagen, det vill säga i oktober. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige fastställer skattesatsen för år 2019 till 21: Avslut av Regionförbundet i Kalmar län Dnr KS 2018/0964 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 10 oktober Skrivelse från regionförbundet den 26 september Avslut av Regionförbundet i Kalmar län. Förslag till förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län. Förslag till reglemente för styrelsen för Regionförbundet i Kalmar län. Bakgrund För att hantera avslutet av Regionförbundet i Kalmar län behöver det finnas en styrelse även under en del av Styrelsens uppdrag blir att hantera regionförbundets årsredovisning 2018 samt själva likvideringen av förbundet. Ledamoten och ersättaren har ett uppdrag fram till dess att Regionförbundet i Kalmar län har likviderats. Respektive huvudman står för samtliga ersättningar till ledamoten.

4 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL (10) Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige beslutar att: - godkänna att Regionförbundet i Kalmar län ska avvecklas och därmed träda i likvidation den 1 januari godkänna ändringar i förbundsordningen för Regionförbundet i Kalmar län enligt förslag. Ändringarna börjar gälla från och med den 1 januari godkänna ändringar i reglementet för styrelsen för Regionförbundet i Kalmar län. Ändringarna börjar gälla från och med den 1 januari I samband med övriga val vid kommunfullmäktiges sammanträde den 17 december 2018, utse en ledamot och en ersättare till regionförbundets styrelse som ska hantera årsredovisning för 2018 samt likvidationen av Regionförbundet i Kalmar län. 99 Renhållningstaxa för hushållsavfall 2019 samt taxeföreskrifter 2019 för Kalmarsundsregionens Renhållare Dnr KS 2018/0975 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 15 oktober Skrivelse inkl. förslag till taxor från Kalmarsundsregionens Renhållare. Bakgrund Förbundsdirektionen Kalmarsundsregionens Renhållare har tagit fram ett förslag till taxor och föreskrifter för 2019 för beslut i medlemskommunerna. Förslaget innebär generellt oförändrade taxor med följande förändringar mot 2018: - Höjning av taxor vid tätare tömningsintervall än varannan vecka - 14 dagars hämtning för latrin avskaffas till 4 veckors tömning men med samma antal latrinkärl. - Höjning av trädgårdsavfall för kompensering av ökade behandlingskostnader. - Taxa extra tömning höjs och gäller även vid felaktigt avfall i hushållskärlen. - Möjligheten att lämna extra säck avskaffas, med undantag för de abonnenter som idag har säck som behållare. Undantag kan göra i händelse av force majeure.

5 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL (10) - Batterihämtning hos kunder avskaffas och ersätts med farligt avfall kärl Elvin. - Framkörningsavgift för kärl införs i de fall när kärlet inte är tillgängligt vid byte av kärlstorlek eller vid beviljat undantag. - Möjlighet för abonnenter med enskilda avlopp att mot höjd taxa få tömning på specifik dag. Överläggning Jan Fors, Kalmarsundsregionens Renhållare, går igenom förslag till taxor och taxeföreskrifter Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige godkänner förslag till taxor och taxeföreskrifter 2019 för Kalmarsundsregionens Renhållare. Protokollsanteckning Carl-Henrik Sölvinger (L) redovisar en protokollsanteckning enligt följande: Varje människa har ett eget ansvar för sina handlingar. När det gäller miljön påverkar våra beslut även andra. Jag vill att individen genom sitt beteende och sina val ska kunna bidra till en hållbar miljö, bra val ska också vara lönsamt ekonomiskt. Omvänt ska förorenaren betala. Kommunen och de kommunala bolagen har i sin taxesättning idag en stor fast del, så också KSRR. Dvs. en del av avgiften på fakturan är alltid densamma, oavsett hur mycket sopor kunden slänger. Det är kanske praktiskt att ha en stabil extraintäkt likt en skatt, men det gynnar inte vare sig miljön eller kommuninvånarna. Ett viktigt mål i avfallsplanen är att minska mängden sopor. Med detta som utgångspunkt. Är det rimligt att kostnaden per liter sopor är billigare ju större kärl kunden använder? I taxorna för 2019, jämför det minsta och största kärlet med tömning var 14:e dag; för 140 l kärlet blir literpriset för soporna 6, 15 kr och för det största om 660 l, 5,52 kr per liter sopor. Vid fritidstömning, dvs med tömningarna var 4:e vecka är skillnaderna ännu större, minsta kärlet 3,91 kr per liter sopor och största kärlet 2,89 kr per liter sopor. Förhållandena borde vara de omvända. Jag vill att den som är sparsam och slänger mindre mängd sopor också ska märka detta i större utsträckning på sin räkning. De kunder som slänger mycket sopor ska i motsvarande omfattning betala mer. Jag önskade att direktionen inför 2018 skulle titta på den rörliga delen gällande avgiften för hushållsopor för KSRR:s kunder, så även inför Dessa önskningar har tyvärr inte hörsammats.

6 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL (10) Inför översynen av taxekonstruktionen Jag förordar INTE vägning av sopor utan se över literpriset för sopor per kärl. Skapa ett hållbart taxesystem som gynnar mindre kärl med färre tömningar framför stora kärl med frekventa tömningar. 100 Godkännande av Kalmarsundsregionens Renhållares delårsrapport efter augusti 2018 jämte revisionsberättelse Dnr KS 2018/0970 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 16 oktober Utlåtande och granskningsrapport. Delårsrapport efter augusti Bakgrund Enligt kommunal redovisningslag ska medlemskommunerna godkänna delårsrapporten inklusive revisionsrapport för Delårsrapporten visar ett överskott på 0,4 miljoner. Helårsprognosen visar på en balanserad budget. Viktigaste budgetavvikelserna i övrigt är: - Ökade personalkostnader - Ökade utrustningskostnader - Räntekostnader - Deponiavsättningar Överläggning Jan Fors, Kalmarsundsregionens Renhållare, går igenom delårsrapport efter augusti Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige godkänner delårsupprapport efter augusti 2018 för Kalmarsundsregionens Renhållare.

7 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL (10) 101 Motion från Jan R Andersson (M) och Christina Fosnes (M) om en ny modell för kommunal myndighetstillsyn Dnr KS 2018/0540 Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 19 september 2018, 198. Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 24 augusti Motion. Bakgrund Jan R Andersson (M) och Christina Fosnes (M) föreslår i en motion att Kalmar kommun inleder en process i syfte att införa en modell för myndighetstillsyn liknande Rättviksmodellen. Vidare föreslås att tillsynsavgifter ska, där möjlighet föreligger, faktureras efter genomförd tillsyn och endast då tillsynsbesök utförts. Samhällsbyggnadsnämnden har yttrat sig och föreslår att motionen om en ny modell för kommunal myndighetstillsyn avslås. Överläggning Under överläggningen föreslår Christina Fosnes (M), med instämmande av Carl-Henrik Sölvinger (L), att arbetsutskottet ska tillstyrka motionen. Efter att överläggningen avslutats frågar ordföranden om arbetsutskottet vill tillstyrka samhällsbyggnadsnämndens förslag eller Christina Fosnes (M) m.fl. förslag att tillstyrka motionen. Han finner att arbetsutskottet tillstyrker samhällsbyggnadsnämndens förslag. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige avslår Jan R Andersson (M) och Christina Fosnes (M) motion om en ny modell för kommunal myndighetstillsyn. 102 Motion från Pelle Sederkvist (M) om att ge föreningar möjlighet att sälja namnet på sin arena Dnr KS 2018/0450 Handlingar Utdrag ur kultur- och fritidsnämndens protokoll den 27 september 2018, 90. Skrivelse från kultur- och fritidsförvaltningen den 14 september 2018.

8 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL (10) Motion. Bakgrund Pelle Sederkvist (M) föreslår i en motion att Kalmar kommun ska utreda möjligheten och skapa tydliga riktlinjer så att fler föreningar ska kunna stärka sin ekonomi genom att sälja namnet på den kommunägda arenan/anläggningen. Kultur- och fritidsnämnden har yttrat sig över motionen och föreslår att kommunfullmäktige bifaller motionen samt ger kultur- och fritidsförvaltningen och kommunledningskontoret i uppdrag att i samverkan genomföra utredningen och samtidigt se över föreningslivets totala reklam- och sponsormöjligheter i kommunala anläggningar. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige beslutar att bifalla motionen från Pelle Sederkvist (M) om att utreda möjligheten och skapa tydliga riktlinjer så att fler föreningar ska kunna stärka sin ekonomi genom att sälja namnet på kommunägda arenor/ anläggningar. Kultur- och fritidsförvaltningen och kommunledningskontoret får i uppdrag att i samverkan genomföra utredningen och samtidigt se över föreningslivets totala reklam- och sponsormöjligheter i kommunala anläggningar. Utredningen ska vara klar senast i juni Protokollsanteckning Carl-Henrik Sölvinger (L) redovisar en protokollsanteckning enligt följande: Jag välkomnar bifallet på Sederqvists motion om att göra det möjligt för fler föreningar att sälja arenanamnet på kommunalt ägda arenor, för att kunna stärka sin ekonomi. Det är viktigt att alla föreningar ges likvärdiga förutsättningar av kommunen. Att fler föreningar ges den möjlighet KFF fått är en rättvisefråga. Jag välkomnar också tilläggsuppdraget om att se över föreningslivets totala reklam- och sponsormöjligheter. Av rättviseskäl återstår nu också att KFF betalar en marknadsmässig hyra av GFA. Idag är gynnar kommunen en enskild förening. Andra föreningar som t.ex. IFK Kalmar och Kalmar HC betalar 20 % av matchdagsintäkterna i hyra, detsamma borde gälla KFF. Intäkten till Kalmar kommun är 425 Tkr/år, motsvarande några procent av budgeterade matchdagsintäkter. Detta måste rättas till vid omförhandling av KFFs 2-åriga hyresavtal.

9 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL (10) 103 Motion från Björn Brändewall (L) om att återkoppla gymnasieavhopp till grundskolorna Dnr KS 2018/0459 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 16 oktober Motion. Utdrag ur barn- och ungdomsnämndens protokoll den 29 augusti 2018, 57. Bakgrund Björn Brändewall (L) föreslår i en motion att kommunfullmäktige beslutar: - Att uppdra åt Kalmarsunds gymnasieförbund att regelbundet rapportera avhopp och programbyten till de huvudmän som tillhandahållit elevernas grundskoleutbildning. Åtminstone till de huvudmän som är verksamma inom förbundets medlemskommuner. - Att uppdra åt barn- och ungdomsnämnden att använda dessa data i sitt kvalitetsarbete kring studie- och yrkesvägledning. - Att utreda i vilken utsträckning Kalmarsunds gymnasieförbund kan inhämta liknande data om sina gamla elever från högskolor och universitet, för att utveckla sitt eget kvalitetsarbete kring studie- och yrkesvägledning. Barn- och ungdomsnämnden har fått i uppdrag att yttra sig över motionens andra punkt och föreslår att om data, som ger en (årlig) bild av hur vanlig förekomsten av programbyte och avhopp är bland gymnasieeleverna, finns tillgänglig, ställa sig positiv till att använda dessa data i kvalitetsarbetet kring studie- och yrkesvägledning. Kommunledningskontoret har tagit fram ett förslag till yttrande över motionen och summerar att det inte finns någon formell möjlighet för Kalmar kommun att ge Kalmarsunds gymnasieförbund direkta uppdrag. Det finns dock inga hinder att Kalmar kommuns representanter i förbundsstyrelsen (direktionen) lyfter och driver olika frågor som är angelägna för den egna kommunen. Motionärens intentioner är dock mycket goda då avhopp är kostsamma både för samhället och för den enskilde eleven. En förhoppning finns därför om att en samverkan/ett informationsutbyte mellan Kalmarsunds gymnasieförbund och kommunens grundskolor sker där det är möjligt. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar:

10 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL (10) Kommunfullmäktige beslutar att kommunledningskontorets yttrande ska utgöra svar på Björn Brändewalls (L) motion om att återkoppla gymnasieavhopp till grundskolorna. Protokollsanteckning Carl-Henrik Sölvinger (L) redovisar en protokollsanteckning enligt följande: Precis som Kalmarsunds gymnasieförbund skriver, bakom varje enskilt avhopp eller programbyte finns en individuell historia. I all den elevkontakt och handläggning som således sker i anslutning till varje elevärende, vore det en simpel sak att i förbifarten anteckna två saker: Vilken grundskola kom den här eleven ifrån? (Borde stå i grundskolebetyget som förbundet tog del av i samband med antagningen.) Vilket program bytte eleven från respektive till, eller hoppade av ifrån? Därmed har man hela statistikunderlaget för att kunna återrapportera till grundskolehuvudmännen årligen. Det är svårt att se hur det skulle vara ett mycket omfattande administrativt arbete. Det är samtidigt inte Kalmarsunds gymnasieförbunds sak att avgöra om grundskolornas huvudmän har nytta av statistiken. Barn- och ungdomsnämndens yttrande visar att intresset finns. Det borde ligga i en gymnasieskolehuvudmans intresse att grundskolehuvudmännen i regionen har alla verktyg de behöver för att förbättra sin studie- och yrkesvägledning, eftersom fler lyckade gymnasieval sparar stora utgifter för gymnasieskolan. Jag konstaterar, och beklagar, att denna motion inte varit uppe som ett ärende i Kalmarsunds gymnasieförbunds styrelse, där en diskussion lätt hade kunnat få styrelsen att själva ta ställning till om man vill gå vidare med frågorna. Liberalerna i Kalmar kommer därför att ta initiativ till en sådan diskussion via gymnasieförbundets styrelse.

11 PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 6 november 2018 kl. 8:30-10:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Liselotte Ross (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande vice ordförande Sekreterare Anette Mellström Justeras Ingemar Einarsson ordförande Carl-Henrik Sölvinger Anslaget på kommunens anslagstavla den 20 november 2018.

12 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL (4) 104 Information om föreläggande inom brandkårens verksamhetsområde Överläggning Frida Cesar, brandkåren, informerar om de tillsyner som brandkåren genomfört samt det föreläggande som utfärdats med krav på åtgärder på fastigheten Ölvingstorp 31:1. Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 105 Motion från ledamöterna i miljöpartiet om att stärka Kalmar kommuns arbete i klimatomställningen Dnr KS 2018/0777 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 29 oktober Motion. Bakgrund Daphne Thuvesson (MP), Max Troendlé (MP), Annika Carlsson Wistedt (MP) och Mark Hammar (MP) föreslår i en motion att: 1. En klimatomställningsplan tas fram med målet att kommunen ska vara fossilbränslefri till 2030 och klimatneutral till Planen ska inbegripa en koldioxidbudget med tydliga delmål och årliga utsläppsminskningar på minst 10 % (inklusive konsumtionsrelaterade utsläpp). 2. Kalmar kommun planerar och genomför en baslinje-mätning och regelbundna uppföljningar av utsläpp inom samtliga relevanta sektorer för att följa att delmålen uppnås. 3. Kalmar kommun kontaktar företag, organisationer och offentlig verksamhet inom kommunen för att hjälpa till med en hållbarhetsanalys samt stimulera energieffektivisering och andra omställningsinsatser. 4. Kalmar kommun tar ställning för att inom tre år avyttra alla eventuella innehav av investeringar i fossilutvinningsföretag genom exempelvis pensionsfonder och istället investerar klimatsmart. 5. Kalmar kommun tar initiativ till att göra en informations- och folkbildningskampanj i dialog med lokala organisationer, näringsliv och skolor i syfte att nå alla invånare i kommunen. Kommunledningskontoret har tagit fram ett förslag till yttrande. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar:

13 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL (4) Kommunfullmäktige beslutar att kommunledningskontorets yttrande ska utgöra svar på miljöpartiets motion om att stärka Kalmar kommuns arbete i klimatomställningen. Kommunfullmäktige uppdrar åt kommunledningskontoret att verka för att Kalmar Läns Pensionskapitalförvaltnings placeringspolicy uppdateras med en skrivning om att undvika placeringar i företag som i sin huvudsakliga verksamhet ägnar sig åt prospektering, exploatering, utvinning eller produktion av kol, olja, gas, oljesand och annan okonventionell fossil olja. Motionen ska härmed anses vara besvarad. 106 Övrig information - Anders Saur, kommunledningskontoret, informerar om uppdraget att se över möjligheterna till samordning av verksamheterna vid kontaktcenter samt trygghets- och larmcentralen. Slutsatsen är att det saknas tydliga vinster med en sammanslagning av verksamheterna för personal, verksamhet, ekonomi, m.m. - Anders Saur, kommunledningskontoret, lämnar en kort lägesbild av verksamheten på Stiftelsen Krusenstiernska gården. Verksamheten har svårigheter vad gäller ekonomi, bemanning, m.m. Som tidigare konstaterats är Krusenstiernska ett viktigt kulturarv att förvalta. Kommunens inställning är att trädgårdens kulturhistoriska värden bäst kommer till sin rätt genom rätt utnyttjande, öppenhet och tillgänglighet. Kommunledningskontoret kommer att få ett uppdrag att ta fram förslag på hur stiftelsens verksamhet bäst ska organiseras. Dessutom föreslås att kommunens tre ledamöter och tre ersättare i stiftelsens styrelse ska utgöras av tjänstepersoner. - Maria Björkman och Anne Elgmark, kommunledningskontoret, informerar om den revidering som pågår av Kalmar kommuns pensionspolicy. Ärendet återkommer för beslut. - Kommundirektör Annette Andersson och Ulrick Hultman, kommunledningskontoret presenterar ett förslag om ändrat ansvar för projekt- och byggverksamheten. Förslaget innebär att en samlad projekt- och byggenhet organiseras direkt under kommundirektören med tydlig koppling till planoch investeringsberedningen. Förslaget bottnar bland annat i att skapa bättre förutsättningar för en effektiv genomförandeprocess, då investeringarna de senaste och kommande åren är stora med flera komplexa byggprojekt i närtid som berör flera förvaltningar. Kommunstyrelsen föreslås få ansvaret för att hålla resurser för projektledning och projektering.

14 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL (4) - Ann-Sofie Lagercrantz, kommunledningskontoret, informerar om de trygghetsåtgärder och insatser som just nu görs i Kalmar centrum.

15 PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 20 november 2018 kl. 8:30-9:35 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Liselotte Ross (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande vice ordförande Sekreterare Anette Mellström Justeras Ingemar Einarsson ordförande Christina Fosnes Anslaget på kommunens anslagstavla den 28 november 2018.

16 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL (6) 107 Redovisning av uppdrag Stärkt digital kompetens Bakgrund Kommundirektören fick i verksamhetsplan med budget 2018 i uppdrag att stärka den digitala kompetensen i kommunkoncernen. Överläggning Niklas Hörling, kommunledningskontoret, redovisar uppdraget om stärkt digital kompetens. Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen. 108 Digital strategi för Kalmar kommun Dnr KS 2018/0942 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 13 november Förslag till Digital strategi för Kalmar kommun. Bakgrund I Kalmar kommuns verksamhetsplan med budget 2018 anges att kommunen ska ta fram en strategi för e-förvaltning. Motivet för strategin är att ge vägledning för kommunkoncernen att med hjälp av modern teknik, effektivisera verksamheten och utveckla en modern e-förvaltning. Den strategi som nu föreslås tar ett vidare grepp om den framtida utvecklingen och blir i stället en digital strategi för Kalmar kommun och koncernen. Syftet med strategin är att vara ett stöd till kommunens nämnder, verksamheter samt bolag och ge vägledning i att nå kommunens mål med hjälp av digitalisering. Kommunens ambition med strategin är att skapa förutsättningar för digitalisering, både vad gäller ökad service och tillgänglighet samt i arbetet med att bygga den hållbara och smarta kommunen. Med individen i centrum vill kommunen skapa förutsättningar för hållbar digital välfärd. Överläggning Niklas Hörling, kommunledningskontoret, redogör för förslag till digital strategi. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen beslutar att anta Digital strategi för Kalmar kommun.

17 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL (6) 109 Verksamhetsplan med budget 2019 och ekonomisk planering Dnr KS 2018/0019 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 20 november Verksamhetsplan med budget 2019 och ekonomisk planering Bakgrund Den politiska majoriteten presenterar förslag till verksamhetsplan med budget för 2019 och ekonomisk planering för Resultatet för år 2019 uppgår till 40,4 miljoner, för år 2020 till 14,1 miljoner och för år 2021 till -29,7 miljoner. Överläggning Jonas Agerhed, kommunledningskontoret, går igenom majoritetens förslag till verksamhetsplan med budget 2019 och ekonomisk planering Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige godkänner förslag till verksamhetsplan med budget för 2019 och ekonomisk planering för Det innebär att samtliga nämnders begäran om medel inför 2019 är besvarade. 1. För 2019 anslås till kommunstyrelsen 1,0 mnkr för val till Europaparlamentet. För detta val ska - liksom vid tidigare val och folkomröstningar - gälla följande principer för fördelning av kostnader för lokaler och personal: Valnämnden får disponera de kommunala lokaler som behövs för valförrättningen och liksom tidigare ska det inte tas ut någon hyra för dessa lokaler. Däremot ska valnämnden stå för extrakostnader som drabbar förvaltningarna för i första hand städning och extratid för vaktmästare och hantverkare. Vidare får valnämnden i samma utsträckning som tidigare använda personal på kommunens förvaltningar för planläggning av valen och det ska ske utan kostnad för valnämnden. 2. Anslag i budgeten för 2019 anvisas direkt till nämnderna som totala nettoanslag i driftbudgeten. För ombudgeteringar av anslag gäller; - Nämnd får inte fatta beslut om ombudgeteringar som medför väsentliga ändringar av servicenivå, berör frågor av principiell art eller annars är av särskild vikt. Sådana förslag ska överlämnas till kommunfullmäktige för beslut. I övriga fall kan nämnd besluta om ombudgeteringar inom sitt verksamhetsområde.

18 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL (6) - Kommunstyrelsen får fatta beslut om sådana ombudgeteringar mellan nämnder som inte medför ändringar av servicenivå, berör frågor av principiell art eller annars är av särskild vikt. - Justering av ramar mellan nämnder, av administrativ karaktär, som inte får någon nettopåverkan på resultatet eller nämndernas verksamhet får beslutas av kommundirektören. 3. Kommunstyrelsen får rätt att, utifrån ändrade förutsättningar, besluta om ändringar i investeringsbudgeten för planperioden För beslut om ändringar gäller; - Omdisponeringar får göras mellan åren i planperioden. - Den totala investeringsbudgetramen för respektive år inom planperioden får inte överskridas. - Omdisponeringar får göras mellan objekt som ingår i underlaget för planperioden. - Helt nya objekt kan växlas mot att ett tidigare beslutat objekt helt eller delvis tas bort för planperioden. 4. Kommunstyrelsen får rätt att besluta om senareläggning av planerade investeringar i budgeten för 2019, om det riskerar att bli avvikelser mot fastställd budget som begränsar kommunens finansiella handlingsutrymme. 5. Kommunfullmäktige beslutar, att såsom för egen skuld ingå borgen för Kalmar Kommunbolag AB:s låneförpliktelser upp till ett totalt högsta lånebelopp om , jämte därpå löpande ränta och kostnader. 6. Kommunfullmäktige beslutar, att såsom för egen skuld ingå borgen för Kalmarhem AB:s låneförpliktelser upp till ett totalt högsta lånebelopp om , jämte därpå löpande ränta och kostnader. 7. Kommunfullmäktige beslutar, att såsom för egen skuld ingå borgen för KIFAB i Kalmar AB:s låneförpliktelser upp till ett totalt högsta lånebelopp om , jämte därpå löpande ränta och kostnader. 8. Kommunfullmäktige beslutar, att såsom för egen skuld ingå borgen för HB Telemarkens låneförpliktelser upp till ett totalt högsta lånebelopp om , jämte därpå löpande ränta och kostnader. 9. Kommunfullmäktige beslutar, att såsom för egen skuld ingå borgen för Kalmar Vatten AB:s låneförpliktelser upp till ett totalt högsta lånebelopp om , jämte därpå löpande ränta och kostnader.

19 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL (6) 10. Kommunfullmäktige beslutar, att såsom för egen skuld ingå borgen för Kalmar Öland Airport AB:s låneförpliktelser upp till ett totalt högsta lånebelopp om , jämte därpå löpande ränta och kostnader. 11. Kommunfullmäktige beslutar, att såsom för egen skuld ingå borgen för Kalmar Hamn AB:s låneförpliktelser upp till ett totalt högsta lånebelopp om , jämte därpå löpande ränta och kostnader 12. Kommunfullmäktige beslutar att kommunstyrelsen under år 2019 har rätt att nyupplåna, d.v.s. öka kommunens skulder, upp till totalt Kommunfullmäktige beslutar att kommunstyrelsen under år 2019 har rätt att omsätta lån, det vill säga låna upp motsvarande belopp på de lån som förfaller till betalning under år Den årliga avgiften för borgensåtagande för lån till helägda företag fastställs till 0,30 procent av utnyttjad borgen vid det senaste årsskiftet. 15. Kommunfullmäktige beslutar att betala ut i partistöd år Av partistödet ska 20 % fördelas som ett grundstöd till varje parti i fullmäktige och resterande som ett mandatbundet stöd. 16. Kommunfullmäktige fastställer skattesatsen för år 2019 till 21:81 per skattekrona. 17. Kommunstyrelsen arbetsutskott får därför rätt att göra förändringar i budgeten med avseende på kompensation till nämnderna för eventuellt uteblivet riktat statsbidrag för ökad bemanning inom äldreomsorgen. 110 Ägardirektiv 2019 för Kalmar Kommunbolag AB och de majoritetsägda dotterbolagen Dnr KS 2018/1082 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 20 november Ägardirektör. Bakgrund Koncernledningen föreslår att i samband med att kommunfullmäktige fastställer verksamhetsplan med budget 2019 och ekonomisk planering även fastställa ägardirektiv för år Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar:

20 Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL (6) Kommunfullmäktige antar förslag till ägardirektiv för Kalmar Kommunbolag AB och de majoritetsägda dotterbolagen. 111 Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) om drönare i räddningstjänsten Dnr KS 2018/0916 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 14 november Motion. Bakgrund Carl-Henrik Sölvinger (L) föreslår i en motion att räddningstjänsten ges i uppdrag att utreda hur drönare skulle kunna stärka räddningstjänsten i Kalmar kommun samt återkomma till kommunstyrelsen med eventuella behov och kostnader. Kommunledningskontoret har tagit fram förslag till yttrande och föreslår att kommunfullmäktige bifaller motionen. Överläggning Under överläggningen föreslår Carl-Henrik Sölvinger (L) att arbetsutskottet ska besluta i enlighet med kommunledningskontorets förslag. Efter att överläggningen avslutats beslutar arbetsutskottet i enlighet med kommunledningskontorets förslag. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige bifaller motionen från Carl-Henrik Sölvinger (L) om drönare i räddningstjänsten. Det innebär att en utredning om drönare i Kalmar kommuns räddningstjänst ska presenteras för kommunstyrelsen under Övrig information från kommundirektören Överläggning Kommundirektör Annette Andersson informerar om sluttäckningen av kommunens gamla deponi. Beslut Arbetsutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen.

21 PROTOKOLL Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 23 oktober 2018 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning Beslutande Jonas Lövgren (M) Erik Ciardi (C) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C) Bertil Dahl (V) ordförande Sekreterare Anette Mellström Justeras Jonas Lövgren ordförande Ingemar Einarsson Anslaget på kommunens anslagstavla den 6 november 2018.

22 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL (7) 51 Prioritering av detaljplaner oktober 2018 Dnr KS 2018/0516 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 22 oktober Bakgrund Kommunstyrelsens planutskott prioriterar i vilken ordning arbete med planer ska påbörjas och samhällsbyggnadsnämnden får starta planarbete enbart efter beslut om prioritering av kommunstyrelsens planutskott. Förslag till prioritering av detaljplaner tas fram två gånger per år. I arbetet med att prioritera detaljplaner är utgångspunkten sju prioriteringsgrunder.: - Demografi - Genomförbarhet - Riktlinjer bostadsplanering - Samhällsviktigt - Kommunal ekonomi - Volym - Personella resurser Det innebär att alla detaljplaner bedöms gentemot hur väl de uppfyller respektive prioriteringsgrund. Förutom prioriteringsgrunderna tas det hänsyn till vilka detaljplaner som redan pågår och hur långt komna de är i processen. Detaljplaner som är nära antagande prioriteras högt av den anledningen att det vore resursineffektivt att avbryta arbetet. En förutsättning för att kunna leverera detaljplaner som uppfyller målsättningen är en god översiktlig planering, där olika områdens förutsättningar för exploatering kan studeras och övergripande frågor utredas ur ett helhetsperspektiv. Samhällsbyggnadskontoret har tagit fram ett förslag till prioritering av detaljplaner. Prioriteringslistan möjliggör bostäder, varv 287 småhus. Överläggning Fanny Ramström, samhällsbyggnadskontoret, går igenom förslag till prioritering av detaljplaner. Beslut Kommunstyrelsens planutskott godkänner förslag till prioritering av detaljplaner i oktober Planbesked för del av fastigheten Rinkaby 9:3 Dnr KS 2018/0714

23 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL (7) Handlingar Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 17 oktober Yttrande. Bakgrund OBOS Sverige AB söker planbesked för att uppföra 14 villor och 18 rad- eller kedjehus på del av fastigheten Rinkaby 9:3. Förslaget i ansökan om planbesked stämmer väl överens med den fördjupade översiktsplanen för Södra staden. Samhällsbyggnadskontoret föreslår att detaljplanearbete ska påbörjas för ansökt område och att detaljplanen beräknas vara antagen år Överläggning Lena Nordenlöw, samhällsbyggnadskontoret, redovisar ärendet. Beslut Kommunstyrelsens planutskott beslutar att detaljplanearbete ska påbörjas för fastigheten Rinkaby 9:3. Detaljplanen beräknas antas under Planbesked är inte juridiskt bindande och kan inte överklagas (PBL 2010:900 5 kap 2-5 och 13 kap 2 punkt 2). 53 Planbesked för fastigheten Löjan 1, Malmen Dnr KS 2018/0715 Handlingar Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 17 oktober Yttrande. Länsstyrelsen Kalmar läns yttrande angående detaljplan Löjan 1, Kalmar Läns Museums yttrande angående detaljplan Löjan 1, Bakgrund Sökande önskar ändra detaljplan för Löjan 1 på Malmen i centrala Kalmar. Exploatören vill uppföra två fristående 2½-planshus. En ändring av detaljplanen för aktuell fastighet gjordes I den ändringen medges att ytterligare en byggnad får uppföras på fastigheten. Fastigheten ligger i en unik kulturhistorisk miljö, som karaktäriseras av stora, pampiga hus i lummiga trädgårdar. Kvarteret Löjan byggdes under 1900-talets första tredjedel. Det befintliga huset är uppfört efter ritningar av dåvarande stadsarkitekt J Fred Olsson, och är byggt i klassicistisk stil. Då ändring av

24 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL (7) detaljplan för fastigheten antogs 1992, yttrade sig både Kalmar Läns museum och Länsstyrelsen i frågan. Under planarbetet prövades flera placeringar av den tillkommande huvud-byggnaden som planen medger, och både Länsstyrelsen och Kalmar Läns museum godkände den placering som ändringen av detaljplan beskriver. En annan placering ansågs vara ett för stort ingrepp i den värdefulla kulturmiljön. Samhällsbyggnadskontoret föreslår att detaljplanearbete inte ska påbörjas för ansökt område. Överläggning Lena Nordenlöw, samhällsbyggnadskontoret, redovisar ärendet. Under överläggningen föreslår flera ledamöter att ärendet bordläggs till nästa sammanträde för att inhämta stadsarkitektens synpunkter. Efter att överläggningen avslutats beslutar planutskottet att bordlägga ärendet till nästa sammanträde. Beslut Planutskottet bordlägger ärendet till nästa sammanträde för att inhämta stadsarkitektens synpunkter i ärendet. 54 Försäljning av fastigheten Månstenen 6 Dnr KS 2016/0493 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 15 oktober Köpekontrakt. Bakgrund Förtampen AB är ett helägt dotterbolag till Vantet AB som även har dotterbolaget Havsströmmen AB som sedan tidigare har en markreservation på Månstenen 6. Förtampen AB vill bebygga fastigheten med ett flerbostadshus innehållande ca 32 stycken lägenheter där samtliga lägenheter upplåts i hyresrättsform. Fastighetens areal är m 2. Priset för marken är /m 2 BTA inkl. OPA. Enligt inlämnat bygglov är BTA inkl. OPA m 2. Vid ytterligare byggnation ska tilläggsköpeskilling erläggas (uppräkning med KPI). Beslut Kommunstyrelsens planutskott beslutar att kommunstyrelsen får sälja fastigheten Månstenen 6, enligt kommunledningskontorets förslag, till Förtampen AB (org.nr: ) för en köpeskilling om

25 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL (7) 55 Försäljning av fastigheten Månstenen 7 Dnr KS 2016/0493 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 15 oktober Köpekontrakt. Bakgrund Skorstensseglaren AB är ett helägt dotterdotterbolag till Prospecta Fastighetskapital AB som sedan tidigare har en markreservation på Månstenen 7. Skorstensseglaren AB vill bebygga fastigheten med ett flerbostadshus innehållande ca 30 stycken lägenheter där samtliga lägenheter upplåts i hyresrättsform. Fastighetens areal är m 2. Priset för marken är /m 2 BTA inkl. OPA. Enligt inlämnat bygglov är BTA inkl. OPA m 2. Vid ytterligare byggnation ska tilläggsköpeskilling erläggas (uppräkning med KPI) Beslut Kommunstyrelsens planutskott beslutar att kommunstyrelsen får sälja fastigheten Månstenen 7, enligt kommunledningskontorets förslag, till Skorstensseglaren AB (org.nr: ) för en köpeskilling om Försäljning av fastigheten Barret 1 Dnr KS 2017/0279 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 9 oktober Köpekontrakt. Karta. Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade den 7 november 2017, efter en markanvisningstävling, om markreservation av Barret 1 till I Am Home Holding AB som nu vill köpa fastigheten genom ett helägt dotterbolag, Karlssons Äng AB. Byggnationen omfattar tre flerbostadshus med sammanlagt 32 lägenheter upplåtna med hyresrätt. Fastigheten omfattar m 2 med en total byggrätt på m 2 BTA+OPA. Köpeskillingen för den föreslagna försäljningen är och baserar sig på ett pris om kr/m 2 BTA+OPA enligt markanvisningstävlingen.

26 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL (7) Bygglov är sökt för byggnationen. Försäljningen genomförs efter det att samhällsbyggnadsnämnden godkänt bygglovet. Beslut Kommunstyrelsens planutskott beslutar att kommunstyrelsen får sälja fastigheten Barret 1, enligt kommunledningskontorets förslag, till Karlssons Äng AB (org nr ) för en köpeskilling om Försäljning av fastigheten Eklövet 1 Dnr KS 2017/0279 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 9 oktober Köpekontrakt. Karta. Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade den 7 november 2017, efter en markanvisningstävling, om markreservation av Eklövet 1 till GBJ Bostadsutveckling AB som nu vill köpa fastigheten genom ett helägt dotterbolag, GBJ Eklövet 1. Byggnationen omfattar två flerbostadshus med sammanlagt 34 lägenheter upplåtna med hyresrätt. Fastigheten omfattar m 2 med en total byggrätt på m 2 BTA+OPA. Köpeskillingen för den föreslagna försäljningen är och baserar sig på ett pris om /m 2 BTA+OPA enligt markanvisningstävlingen. Bygglov är sökt för byggnationen. Försäljningen genomförs efter det att samhällsbyggnadsnämnden godkänt bygglovet. Beslut Kommunstyrelsens planutskott beslutar att kommunstyrelsen får sälja fastigheten Eklövet 1, enligt kommunledningskontorets förslag, till GBJ Eklövet 1 AB (org nr ) för en köpeskilling om Ändring av riktlinjer för friköp av tomträttsmark för småhus och flerbostadshus Dnr KS 2018/0963 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 10 oktober 2018.

27 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL (7) Utdrag ur kommunfullmäktiges protokoll den 24 november 2008, 182. Bakgrund Nu gällande riktlinjer för tomträtter beslutades av kommunfullmäktige i december 1985, med senaste ändring beslutad november NAI Svefa redovisade i oktober 2008 en rapport Tomträtter i Kalmar. Den innehåller en bakgrund till tomträttsinstitutet, gällande regelverk, en jämförelse med andra kommuners hantering av tomträtter. Efter framtagandet av denna rapport gjordes en ändring i då gällande riktlinjer av kommunfullmäktige som innebär att tomträttsmark för småhus och flerbostadshus får friköpas när som helst för ett belopp som motsvarar 75 procent av avgäldsunderlaget. Bakgrunden till beslutet var att Sverige under 2008 befann sig i en ekonomisk kris och man ville erbjuda ett rabatterat friköpspris till ägare av tomträtter för småhus och flerbostadshus. Idag är läget inte detsamma. Kommunen strävar efter att alla prissättningar av mark ska spegla ett korrekt marknadsvärde. Att en viss form av markförvärv från kommunen ska rabatteras och andra inte skapar en obalans i prissättningar. Kommunledningskontoret föreslår därför att rabatten på friköp ska tas bort. Beslut Planutskottet föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige ändrar kommunens riktlinjer för friköp av tomträttsmark för småhus och flerbostadshus enligt kommunledningskontorets förslag. Detta innebär att friköp av tomträtter för småhus och flerbostadshus ska fortsättningsvis erbjudas, när som helst, till ett belopp som motsvarar det fulla avgäldsunderlaget. 59 Uppföljning av investeringar efter tertial 2 Överläggning Yvonne Norman, kommunledningskontoret, redovisar uppföljning av investeringarna efter september. För de skattefinansierade investeringarna är utfallet 180 miljoner. Prognosen för helåret är 334 miljoner mot budgeterade 350 miljoner. För de räntabla investeringarna är utfallet 70 miljoner. Prognosen för helåret är 130 miljoner mot budgeterade 270 miljoner. Beslut Planutskottet fattar inte något beslut med anledning av informationen.

28 PROTOKOLL Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 20 november 2018 kl. 10:00-10:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning Beslutande Mattias Adolfson (S) Kajsa Hedin (M) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C) Liselotte Ross (V) ordförande vice ordförande Ersättare Marianne Dahlberg (S) Sekreterare Anette Mellström Justeras Mattias Adolfson ordförande Kajsa Hedin Anslaget på kommunens anslagstavla, 60 den 21 november 2018, den 28 november 2018.

29 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL (5) 60 Upphandling av nybyggnad av förskola vid Karlssons Äng Dnr KS 2018/0881 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse den 15 november Bakgrund Serviceförvaltningen har av barn- och ungdomsförvaltingen fått i uppdrag att upphandla och genomföra nybyggnad av sex förskoleavdelningar inklusive ett tillagningskök vid Karlssons Äng. Nybyggnadsytan uppgår till ca m 2 (BTA) och behandlad tomtarea till c:a m 2, förskolan kommer att byggas i två plan. Entreprenaden upphandlas som en totalentreprenad och färdigställande av entreprenaden är satt till den 13 december Överläggning Simon Gottfridsson, serviceförvaltningen, redovisar ärendet. Beslut Kommunstyrelsens planutskott beslutar att serviceförvaltningen får i uppdrag att slutföra upphandlingen av nybyggnad av förskola vid Karlssons Äng och teckna avtal med Mörebyggarna AB (org.nr ). Paragrafen förklaras för omedelbart justerad. 61 Markreservation för del av Kläckeberga 10:1 för Lyckos AB Dnr KS 2018/0851 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 9 november Karta. Bakgrund Lyckos AB har inkommit med en ansökan om markanvisning gällande området Snurrom. Lyckos AB, som är en del av Midroc Properties AB, vill bygga bostäder med en rimlig boendekostnad så att fler får möjlighet att bo i en nybyggd bostad. Lyckos AB hanterar hela processen från projektutveckling till inflyttning.

30 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL (5) Lyckos AB vill på platsen bygga ca radhus/kedjehus med äganderätt eller i bostadsrättsform. Markreservationen gäller för ett område inom del av Kläckeberga 10:1 där ovanstående byggnation ryms. Överläggning Inför kommunstyrelsens behandling av ärendet ska gällande område på kartan förtydligas. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen beslutar, i enlighet med kommunledningskontorets förslag, att bevilja markreservation för Lyckos AB (org.nr: ) på del av fastigheten Kläckeberga 10:1, Snurrom. Markreservationen ska gälla till och med den 31 maj Markreservation för del av fastigheten Berga 10:2 för Prospecta Fastighetskapital AB Dnr KS 2018/0984 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 9 november Karta. Bakgrund Prospecta Fastighetskapital AB har inkommit med en ansökan om markanvisning på del av Berga 10:2. Prospecta vill på platsen uppföra flerfamiljshus med upplåtelseform hyres- eller bostadsrätter. Markreservationen avser ett område om ca m 2. Detaljplan för del av Berga 10:2 har fått prioritering nr fyra enligt beslut i planutskottet den 23 oktober Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen beslutar, i enlighet med kommunledningskontorets förslag, att bevilja markreservation för Prospecta Fastighetskapital AB (org.nr ) på del av fastigheten Berga 10:2. Markreservationen ska gälla till och med den 31 maj 2019.

31 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL (5) 63 Markreservation för del av fastigheten Tegelviken 2:4 för Hansa Bygg AB Dnr KS 2018/0928 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 15 november Karta. Bakgrund Hansa Bygg AB har inkommit med ansökan om markreservation på del av fastigheten Tegelviken 2:4. I tidigare detaljplanearbete för området utredde Hansa Bygg AB och kommunen möjligheten att placera ett omsorgsboende på platsen men arbetet avbröts då området inte bedömdes lämpligt för ändamålet. Hansa Bygg AB vill i en ny detaljplan utreda möjligheten för byggnation av bostäder. Kommunledningskontoret föreslår därför att kommunstyrelsen beslutar om en markreservation för Hansa Bygg AB i syfte att i detaljplan utreda möjligheten att bebygga platsen med flerfamiljshus. Området för markreservationen är ca m 2 och markreservationen föreslås gälla till och med den 30 april Efter detta avser kommunledningskontoret att markreservationen ska ersättas med ett markanvisningsavtal som reglerar tidplan, markpris, fördelning av kostnader m.m. Beslut Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar: Kommunstyrelsen reserverar, enligt kommunledningskontorets förslag, ca m 2 av fastigheten Tegelviken 2:4 för Hansa Bygg AB (org. nr ). 64 Arbetssätt för mindre detaljplaner Överläggning Lena Nordenlöw, samhällsbyggnadskontoret, informerar om att det finns flera mindre planer som skulle behöva genomföras men de har svårt att komma med i prioriteringen. Av denna anledning har det diskuterats att använda upphandlade konsulter för att på försök uppdra åt dem att genomföra fem mindre planer. Plan- och investeringsberedningen föreslås få i uppdrag att ta fram fem planer som på försök genomförs med detta arbetssätt. Därefter ska arbetssättet utvärderas och denna ska ligga till grund för en principdiskussion om den fortsatta hanteringen av mindre planer.

32 Kommunstyrelsens planutskott PROTOKOLL (5) Beslut Planutskottet beslutar att plan- och investeringsberedningen får i uppdrag att ta fram fem planer som på försök genomförs med upphandlade konsulter. Därefter ska arbetssättet utvärderas och denna ska ligga till grund för en principdiskussion om den fortsatta hanteringen av mindre planer.

33 PROTOKOLL Kommunstyrelsens personalutskott Tid Onsdagen den 17 oktober 2018 kl. 13:00 Plats Personalenheten Omfattning Beslutande Bertil Dahl (V), ordförande Carl-Henrik Sölvinger (L), vice ordförande Dzenita Abaza (S) Ersättare Michael Ländin (S) Övriga Anne Elgmark, HR-chef Ylva Gorton, enhetschef Mats Gustafsson, förhandlingschef Annika Eriksson, HR-administratör Lars-Rune Ehrnborg, HR-administratör Sekreterare Mats Gustafsson Justeras Bertil Dahl Ordförande Carl-Henrik Sölvinger Vice ordförande Anslaget på kommunens anslagstavla den Klicka här för att ange text.

34 Kommunstyrelsens personalutskott PROTOKOLL (8) Behandling av mötesärende 23 Antagande av lokalt kollektivavtal gällande HÖK 18 för lärarnas samverkansråd Dnr Mats Gustafsson redovisar att SKL, Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund har tecknat Huvudöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor samt rekommendation om lokalt kollektivavtal m.m. HÖK 18 Parterna rekommenderar berörda arbetsgivare som utgör landsting/region, kommun eller kommunalförbund och berörda arbetstagarorganisationer att träffa kollektivavtal LOK 18 med den utformning och det innehåll som framgår av Bilaga 7. Beslut Personalutskottet beslutar att anta LOK 18 i Kalmar kommun gällande Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund.

35 Kommunstyrelsens personalutskott PROTOKOLL (8) 24 Antagande av omställningsstöd och pension för förtroendevalda Dnr Anne Elgmark redovisar att Sveriges Kommuner och Landstings styrelse den 14 september 2018 har antagit förslag till reviderade bestämmelser om omställningsstöd och pension till förtroendevalda (OPF-KL18). I enlighet med Sveriges Kommuner och Landstings styrelses beslut föreslås att kommunen/landstinget/regionen beslutar att anta bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda (OPFKL) med tillhörande bilaga. Beslut Personalutskottet beslutar att anta bestämmelserna i OPF-KL 18 i Kalmar kommun.

36 Kommunstyrelsens personalutskott PROTOKOLL (8) 25 Löneöversyn 2019 prioriterade grupper Dnr Mats Gustafsson informerar att arbetet inför löneöversyn 2019 har påbörjats. En arbetsgrupp bestående av två förvaltningschefer, förhandlingschef, Hrstrateg och kommundirektör har börjat med att identifiera de områden som behöver utvecklas för att utfall och resultat i löneöversynerna ska kunna bli bättre. Vårdförbundet och Fysioterapeuternas avtal går ut och måste teckna nytt avtal inför löneöversyn Kommunal har ett garanterat utrymme om 540 kr per tillsvidareanställd medlem plus ett extra utrymme om 0,30 % att fördela i lokala förhandlingar. Övriga förbund har giltigt avtal utan några garanterade procent eller krontal. Det finns ett antal yrkesgrupper som behöver ses över i 2019 års löneöversyn. Enhetschefer inom SOL, LSS, Kost, Lokalvård. Olika grupper av sjuksköterskor. Socialsekreterare Hjälpmedelskonsulenter IT-personal Förskollärare Lärare Fritidspedagoger Inom Kommunals avtalsområde kommer kvinnodominerade yrkesgrupper att särskilt beaktas. Ett förslag på fördelning kommer att presenteras för förvaltningscheferna innan november månad. Personalutskottet fattar inget beslut med anledning av frågan.

37 Kommunstyrelsens personalutskott PROTOKOLL (8) 26 Internt jämställdhetspris 2018 Dnr Anne Elgmark informerar att nu startar nomineringarna till Kalmar kommuns interna jämställdhetspris Anne tar emot nomineringar fram till den 16 november. Personalutskottet fattar inget beslut med anledning av frågan.

38 Kommunstyrelsens personalutskott PROTOKOLL (8) 27 Hantering av personalfrågor under ny mandatperiod Dnr Bertil Dahl informerar om att kommunfullmäktige har beslutat att från och med valet av ny kommunstyrelse, avveckla kommunstyrelsens personalutskott och utse ett kommunalråd och ett oppositionsråd med särskilt ansvar för personalfrågor. Det innebär att detta möte är det sista personalutskottet.

39 Kommunstyrelsens personalutskott PROTOKOLL (8) Övrigt Annika Eriksson och Lars-Rune Ehrnborg informerar om sitt arbete med sommarvikariatshanteringen. Annonsen om sommarjobb är gemensam för omsorgsförvaltningen Södermöre kommundel och Socialförvaltningen. Rekryteringsprocessen har pågått sedan januari. Vi har arbetat mycket med marknadsföring för att synliggöra yrken inom vård och omsorg. Inför rekryteringen var det en utbildning/information till alla EC med varumärket, processen. Inom annonsen för LSS/SOL var det 1186 st. ansökningar I offentliga jobb var det 489st. ansökningar som var riktade inom äldreomsorgen och 292st. inom funktionsnedsättning (undersköterska, omsorgsassistent, biträden) Det var 405st. pappersansökningar (timanställda m.m.) där vi la in ansökningarna bakvägen i systemet. Detta kan vara egna timanställda men också personer som vi vill få in snabbt i systemet för att inte tappa dem. Inom annonsen för Socialt arbete var det 256 st. ansökningar (omsorgsassistent, omsorgspedagoger) Det anställdes totalt 385st. inom äldreomsorgen Det anställdes totalt 168st. inom funktionsnedsättning + 68 st. inom socialt arbete vilket tillsammans blev sammanlagt 236st. anställda Övergripande antal semestervikarier som anställdes sommaren 2018 var 621 st. Statistik på ansökningar: År: Statistik på anställningar: SOL LSS

40 Kommunstyrelsens personalutskott PROTOKOLL (8) Vi har också sett att fler utlandsfödda/nyanlända har varit aktuella för semestervikariat under denna rekryteringsprocess. Vi har under året arbetat med målgruppen och sett att språket har förbättras så att en semesteranställning kunnat erbjudas. Våra rekryteringskanaler har varit olika jobbmässor, Linnéuniversitetet, Komvux, gymnasieskolor, och framförallt löpande kampanjer på sociala medier som Facebook, Instagram. Vi har ett samverkansprojekt med Arbetsförmedlingen som vi gjorde i en pilot våren -18. Detta föll väl ut och vi kommer att arbeta vidare med det under hösten. Upplägget är: Information intervjuer praktik semestervikariat- utbildning Mässor-Marknadsföring Viktigt att synas inom och utanför kommunen Framtida semesterrekrytering 1 väg in sommarjobb Kalmar kommun- kvalitétssäkring Personalutskottet tackar för informationen.

41 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Saur KS 2018/ Neuro Kalmar Svar på skrivelse kring ersättning vid deltagande i Kalmar kommuns tillgänglighetsråd I en skrivelse från vice ordförande i Neuro (personer som lever med neurologiska diagnoser) och FUB (barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) begärs att kommunstyrelsen ser över möjligheten till ersättning vid möten med tillgänglighetsrådet. Föreningarna själva saknar möjlighet att ersätta deltagarna ekonomiskt. I samband med organisationsutredningen inför den nya mandatperioden 2019 diskuterade den parlamentariskt tillsatta politiska styrgruppen förutsättningar för att göra en utredning och en kostnadsberäkning av att arvodera deltagande från föreningar i tillgänglighets-, pensionärs-, integrations- och brottsförebyggande rådet. Utökade arvoderingsregler i de här nämnda organen kräver ett ställningstagande till arvoden även i andra typer av råd som finns inom andra kommunala verksamheter. Som exempel kan nämnas LSS- respektive psykiatriråd inom socialförvaltningen, föreningsråd inom kultur- och fritidsförvaltningen, lokala råd inom Södermöre kommundel samt kommunens näringslivsråd. Till detta kommer även brukarråd, föräldraråd, ungdomsråd, m.fl. Den parlamentariska gruppen konstaterade att deltagande som representant för en förening i olika kommunala råd görs på den egna organisationens uppdrag och eventuell ersättning för detta är en fråga för respektive organisation. Någon utredning om översyn av arvoden föreslogs därför inte. Detta ställningstagande beaktades av kommunfullmäktige i mars 2018 och utifrån det beslutet ser vi tyvärr ingen möjlighet att i dagsläget ompröva detta beslut. Anders Saur verksamhetsutvecklare Jonas Sverkén förvaltningschef Bilaga: Skrivelse om ersättning vid deltagande i Kalmar kommuns tillgänglighetsråd Kommunledningskontoret Kontorsledning Adress, Besök Tel vx Fax Anders.Saur@kalmar.se

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 20 november 2018 kl. 8:30-9:35 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 107-112 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 oktober 2018 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 96-103 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 20 november 2018 kl. 10:00-10:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 60-64 ande Mattias Adolfson (S) Kajsa Hedin (M) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson

Läs mer

Förslag till beslut: Kommunfullmäktige fastställer skattesatsen för år 2019 till 21:81. Förslag till beslut: Kommunfullmäktige beslutar att:

Förslag till beslut: Kommunfullmäktige fastställer skattesatsen för år 2019 till 21:81. Förslag till beslut: Kommunfullmäktige beslutar att: 1(9) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 30 oktober 2018 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Genomgång av beslutsärenden

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 24 oktober 2017 kl. 8:00-8:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 122-124 Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita

Läs mer

Skriftliga reservationer och protokollsanteckningar från kommunstyrelsens sammanträde den 30 oktober 2018 redovisas i bilaga.

Skriftliga reservationer och protokollsanteckningar från kommunstyrelsens sammanträde den 30 oktober 2018 redovisas i bilaga. 1(8) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 26 november 2018 kl. 11:00 Kl 10:00 informerar Henrik Andersson, SWECO, om projektet Hållbar mobilitet i framtidens Kalmar Plats Stora Konferenssalen, Brofästet

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 37-38 Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 maj 2016 kl. 8:30-8:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 49-51 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 30 oktober 2018 kl. 8:00-9:05 Plats Sammanträdesrum Magistern. Omfattning

Kommunstyrelsen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 30 oktober 2018 kl. 8:00-9:05 Plats Sammanträdesrum Magistern. Omfattning Tid Tisdagen den 30 oktober 2018 kl. 8:00-9:05 Plats Sammanträdesrum Magistern Omfattning 148-170 ande Johan Persson (S) Christina Fosnes (M) Liselotte Ross (V) Dzenita Abaza (S) Mattias Adolfson (S) Marianne

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 20 juni 2017 kl. 10:00-11:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 32-39 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C)

Läs mer

1. Information om systematisk uppföljning av upphandlade ramavtal Föredragande: Björn Hedbäck, serviceförvaltningen

1. Information om systematisk uppföljning av upphandlade ramavtal Föredragande: Björn Hedbäck, serviceförvaltningen 1(7) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 25 november 2014 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Information om systematisk

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 12 december 2017 kl. 11:15 12:00 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 56-61 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Ingemar Einarsson

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 24 oktober 2017 kl. 10:50-11:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 50-53 ande Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 26 april 2016 kl. 10:30-11:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 33-44 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Val av protokolljusterare 1. Upphandling av nybyggnad förskola vid Karlssons Äng Beslutsnivå: Kommunstyrelsens planutskott

Val av protokolljusterare 1. Upphandling av nybyggnad förskola vid Karlssons Äng Beslutsnivå: Kommunstyrelsens planutskott KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA () Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 20 november 20 kl. :00 Plats KS-salen, stadshuset Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokolljusterare.

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 9 juni 2015 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 36-42 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C)

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Marcus Kindahl SFN 2019/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Marcus Kindahl SFN 2019/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Marcus Kindahl 2019-01-22 SFN 2019/0002 0480-450518 Servicenämnden Anmälningsärenden Information Servicenämnden lägger redovisade anmälningsärenden till

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 23 februari 2016 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 11-19 ande Mattias Adolfson (S) Ingemar Einarsson (C) Dzenita Abaza (S) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 14 mars 2017 kl. 9:30-11:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 13-17 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 13 december 2016 kl. 10:00-11:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 112-119 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson

Läs mer

Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 21 november 2018.

Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 21 november 2018. 1 (2) 2018-12-04 Kommunstyrelsen 187 Bidrag till IFK Kalmar Dnr KS 2018/1111 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 21 november 2018. Skrivelse från IFK Kalmar. Bakgrund IFK Kalmar gick 2018

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 24 november 2015 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-73 ande Jonas Lövgren (M) ordförande Ingemar Einarsson (C) 67-68 Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 31 maj 2016 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 45-57 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande vice

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 28 april 2015 kl. 9:30-11:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 25-30 ande Mattias Adolfson (S) ordförande Jonas Lövgren (M) vice ordförande Johan Persson (S) 25-29 Anders Andersson

Läs mer

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens. 3. Ny arena för idrottsverksamhet KIFAB Arena. Kommunstyrelsens förslag till beslut:

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens. 3. Ny arena för idrottsverksamhet KIFAB Arena. Kommunstyrelsens förslag till beslut: 1(9) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 20 juni 2016 kl. 10:00 OBS tiden! Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista 1. Val av protokollsjusterare

Läs mer

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(7) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 25 november 2013 kl. 10:00 Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 december 2017 kl. 8:30 10:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 149-153 ande Ingemar Einarsson (C), ordförande Christina Fosnes (M), vice ordförande

Läs mer

1. Information från Kalmarhem AB Föredragande: Bibbi Johansson, Kalmarhem AB

1. Information från Kalmarhem AB Föredragande: Bibbi Johansson, Kalmarhem AB 1(7) Rev 2016-10-31 Tid Tisdagen den 1 november 2016 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Information från Kalmarhem AB

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 30 januari 2018 kl. 10:00-11:00 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-8 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Ingemar Einarsson (C)

Läs mer

1. Redovisning av polisens trygghetsundersökning. Föredragande: Niko Kalcidis, Polisen, och Ann-Sofie Lagercrantz, kommunledningskontoret

1. Redovisning av polisens trygghetsundersökning. Föredragande: Niko Kalcidis, Polisen, och Ann-Sofie Lagercrantz, kommunledningskontoret 1(14) Tid Tisdagen den 4 december 2018 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Redovisning av polisens trygghetsundersökning

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 14 juni 2016 kl. 10:00-10:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 58-66 ande Mattias Adolfson (S) Ingemar Einarsson (C) Johan Persson (S) Anders Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 augusti 2018 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 77-81 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

1. Redovisning kring namnsättning av gator av nu levande personer Föredragande: Lisa Klasson, samhällsbyggnadskontoret

1. Redovisning kring namnsättning av gator av nu levande personer Föredragande: Lisa Klasson, samhällsbyggnadskontoret 1(13) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 7 november 2017 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Redovisning kring namnsättning

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 maj 2014 kl. 10:00-11:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 38-44 ande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson (S)

Läs mer

1. Kalmar Kommunbolag AB:s redovisning av plan och uppföljning av intern kontroll Föredragande: Ola Johansson. Ajournering för gruppmöten (ca 09.

1. Kalmar Kommunbolag AB:s redovisning av plan och uppföljning av intern kontroll Föredragande: Ola Johansson. Ajournering för gruppmöten (ca 09. 1(9) Tid Tisdagen den 2 juni 2015 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Kalmar Kommunbolag AB:s redovisning av plan och

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2018 kl. 10:00-11:40 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 19-29 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Erik Ciardi (C) Ingemar Einarsson (C) Bertil Dahl (V) ordförande vice

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 10 juni 2014 kl. 10:00-11:10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 45-57 ande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 29 september 2015 kl. 10:00-10:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 52-59 ande Mattias Adolfson (S) Ingemar Einarsson (C) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 28 februari 2017 kl. 8:30-9:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 19-23 ande Anders Andersson (C) ordförande, 19-20, 22-23 Christina Fosnes (M) ordförande, 21 Johan Persson (S) Dzenita

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 8 september 2015 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 63-66 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(7) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 15 juni 2015 kl. 10:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 29 november 2016 kl. 10:00-11:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 103-111 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil Dahl (V) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 18 september 2018 kl. 8:30-8:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 83-86 ande Ingemar Einarsson (C) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 9 december 2014 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 85-89 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Ingemar Einarsson (C) Anders Andersson

Läs mer

Tid Måndagen den 26 november 2018 kl. 11:00-14:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Tid Måndagen den 26 november 2018 kl. 11:00-14:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 26 november 2018 kl. 11:00-14:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Omfattning 168-184 ande Roger Kaliff (S), ordförande Elisabeth Sjögren Heimark

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 maj 2017 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 61-63 Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 58-62 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2017 och ekonomisk planering Dnr KS 2016/0343

Verksamhetsplan och budget 2017 och ekonomisk planering Dnr KS 2016/0343 1 (15) 146 Verksamhetsplan och budget 2017 och ekonomisk planering 2018-2019 Dnr KS 2016/0343 Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 10 maj 2016. Verksamhetsplan med budget 2017 och ekonomisk

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 september 2017 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 104-108 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 september 2015 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-70 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson. Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare varande Monica Bengtsson

Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson. Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare varande Monica Bengtsson KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-02-23 Tid 8.30 9.15 Plats Sammanträdesrummet Magistern Omfattning 33-38 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 24 mars 2015 kl. 8:30-8:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 21-23 ande Anders Andersson (C) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 mars 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 17-20 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 januari 2017 kl. 8:30-9:15 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-5 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Föredragande: Pär Svanfeldt, kommunledningskontoret. Föredragande: Pär Svanfeldt, kommunledningskontoret. Beslutsnivå: kommunfullmäktige

Föredragande: Pär Svanfeldt, kommunledningskontoret. Föredragande: Pär Svanfeldt, kommunledningskontoret. Beslutsnivå: kommunfullmäktige KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 24 oktober 2017 kl. 10:30 Plats KS-salen, stadshuset Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokolljusterare.

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 31 mars 2015 kl. 8:00-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 24-28 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 november 2017 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 132-138 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 september 2016 kl. 8:30-10:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 90-97 ande Anders Andersson (C) ordförande Christina Fosnes (M) vice ordförande Johan

Läs mer

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(6) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 23 april 2018 kl. 11:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Skriftliga reservationer och protokollsanteckningar från kommunstyrelsens sammanträde

Läs mer

Tid Måndagen den 29 maj 2017 kl. 11:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Tid Måndagen den 29 maj 2017 kl. 11:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(6) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 29 maj 2017 kl. 11:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till

Läs mer

3. Verksamhetsplan med budget 2019 och ekonomisk planering Kommunstyrelsens förslag till beslut:

3. Verksamhetsplan med budget 2019 och ekonomisk planering Kommunstyrelsens förslag till beslut: 1(11) Rev 2018-12-07 Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 17 december 2018 kl. 10:00 OBS Tiden! Klockan 13:00 uppmärksammas och högtidlighålls 100-årsdagen av Riksdagens första beslut att införa allmän och

Läs mer

1. Redovisning av Sveriges Kommuner och Landstings Öppna Jämförelser Jämställdhet. Föredragande: Ann-Sofie Lagercrantz, kommunledningskontoret

1. Redovisning av Sveriges Kommuner och Landstings Öppna Jämförelser Jämställdhet. Föredragande: Ann-Sofie Lagercrantz, kommunledningskontoret 1(7) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 10 januari 2017 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Redovisning av Sveriges Kommuner

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 29 mars 2016 kl. 10:00-10:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 20-29 ande Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Ingemar Einarsson (C) Anders Andersson (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 31 oktober 2017 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 125-131 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(9) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 18 juni 2018 kl. 10:30 10:30-11:30 Frågor och interpellationer 11:30-11:45 Information om kommunledningskontoret 11:45-13:00 Ordinarie sammanträde 13:00 Sommarlunch

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2015 och ekonomisk planering

Verksamhetsplan med budget 2015 och ekonomisk planering 1 (11) 169 Verksamhetsplan med budget 2015 och ekonomisk planering 2016-2017 Dnr KS 2014/0922 Handlingar Verksamhetsplan med budget 2015 och ekonomisk planering 2016-2017. Moderaternas budgetreservation.

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 13 december 2016 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 133-136 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 8:30-9:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 2-7 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 30 augusti 2016 kl. 10:00-11:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-78 ande Mattias Adolfson (S) ordförande Jonas Lövgren (M) vice ordförande Johan Persson (S) 67-74 Dzenita Abaza

Läs mer

Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret

Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-11-20 KS 2018/1106 0480-450 028 Kommunfullmäktige Projekt- och byggenhet på kommunledningskontoret Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

2. Svar på revisorernas granskning av intern kontroll vid utbetalning av löner Beslutsnivå: Kommunstyrelsen

2. Svar på revisorernas granskning av intern kontroll vid utbetalning av löner Beslutsnivå: Kommunstyrelsen 1(9) Tid Tisdagen den 5 juni 2018 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Genomgång av beslutsärenden Ajournering för gruppmöten

Läs mer

(12) Justerande.. Jens Robertsson Robert Rapakko

(12) Justerande.. Jens Robertsson Robert Rapakko MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (12) 1 Plats Tid ande Övriga Närvarande Utsedda att justera Kommunhuset sammanträdesrummet Björken, Kl.13:00-15:00 Jens Robertsson (C) Anders

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 maj 2013 kl. 8:30 10:45 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 51-56 ande Anders Andersson (C) Anette Lingmerth (S) Tara Braem (MP) Inger Hilmansson (FP)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 26 januari 2016 kl. 8:00-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 5-12 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 maj 2018 kl. 8:30-9:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 53-56 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande vice ordförande

Läs mer

Mellan 08:00 och 09:30 besöker kommunstyrelsen olika företag. Se särskild inbjudan. Ajournering för gruppmöten (ca 10:30)

Mellan 08:00 och 09:30 besöker kommunstyrelsen olika företag. Se särskild inbjudan. Ajournering för gruppmöten (ca 10:30) 1(6) Tid Tisdagen den 4 oktober 2016 kl. 8:00 Mellan 08:00 och 09:30 besöker kommunstyrelsen olika företag. Se särskild inbjudan. Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 89-93 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 31 mars 2015 kl. 10:00-11:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 18-24 ande Mattias Adolfson (S) ordförande Jonas Lövgren (M) vice ordförande Johan Persson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 14 juni 2016 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 68-71 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 13 september 2016 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 84-88 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 10:00-11:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-6 ande Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil

Läs mer

Kommunfullmäktige i Klippans Kommun kallas härmed till sammanträde

Kommunfullmäktige i Klippans Kommun kallas härmed till sammanträde 1 (8) VÄLKOMMEN i Klippans Kommun kallas härmed till sammanträde Datum och tid: 2018-11-27, kl 19:00 Plats: Musikskolans aula, Storgatan 9, Klippan Ledamot som är förhindrad att närvara vid sammanträdet

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-10-30 211 Tid 8.30-10.00 Plats Stadshuset Omfattning 210-215 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 februari, 2012 kl. 8:30 9:50 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 24 30 ande Johan Persson (S) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP) Anders Andersson

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

Tid Måndagen den 27 november 2017 kl. 10:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Tid Måndagen den 27 november 2017 kl. 10:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(11) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 27 november 2017 kl. 10:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Skriftliga reservationer och protokollsanteckningar från kommunstyrelsens sammanträde

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 27 oktober 2015 kl. 8:30-9:45 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 86-91 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 april 2019 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 55-60 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Liselotte Ross (V) Carl-Henrik

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-01-24. 1 Upprop. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2013-01-24. 1 Upprop. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2013-01-24 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 24 januari 2013, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 6 november 2018 kl. 8:30 Plats KS-salen, stadshuset Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2017-11-01 Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, sammanträdesrum Landsort, 2017-11-01 kl. 13:00-13.25 Beslutande Patrik Isestad (S), ordförande Daniel Adborn (L) Thomas

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 12 februari 2019 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 13-19 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Liselotte Ross (V) Carl-Henrik

Läs mer

Kommunfullmäktige håller en allmänpolitisk debatt under temat Framtiden för Kalmar mellan klockan 09:30-11:30

Kommunfullmäktige håller en allmänpolitisk debatt under temat Framtiden för Kalmar mellan klockan 09:30-11:30 1(7) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 28 maj 2018 kl. 11:30 Kommunfullmäktige håller en allmänpolitisk debatt under temat Framtiden för Kalmar mellan klockan 09:30-11:30 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 31 januari 2017 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 10-15 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 10 november 2015 kl. 8:30-9:30 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 92-96 ande Anders Andersson (C) ordförande Christina Fosnes (M) vice ordförande Johan

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 april 2012 kl. 8:30 09:30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 45-49 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anna Thore (MP) Anders Andersson (C)

Läs mer

Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 23 augusti 2017, 154. Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 23 augusti 2017.

Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 23 augusti 2017, 154. Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 23 augusti 2017. UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-09-19 Kommunstyrelsens arbetsutskott 106 Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Skapa fler ställplatser för husbilar! Dnr KS 2017/0567 Handlingar Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 10:00 Plats KS-salen, stadshuset Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare

Läs mer

Ajournering för gruppmöten (ca 10:00) 3. Svar på granskningsrapport om kommunstyrelsens uppsiktsplikt Beslutsnivå: Kommunstyrelsen

Ajournering för gruppmöten (ca 10:00) 3. Svar på granskningsrapport om kommunstyrelsens uppsiktsplikt Beslutsnivå: Kommunstyrelsen 1(7) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 12 januari 2016 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Information om samverkansavtalet

Läs mer