Sammanställt av Utbildningsrådet på forskarnivå

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställt av Utbildningsrådet på forskarnivå"

Transkript

1 Information om regler, riktlinjer och praxis för utbildning på forskarnivå för forskarstuderande med anställning vid Fakulteten för konst och humaniora Sammanställt av Utbildningsrådet på forskarnivå

2 Sammanställt av utbildningsrådet på forskarnivå vid fakulteten för konst och humaniora Innehåll Inledning 3 Organisation 3 Fakultetsstyrelse: 3 Dekan 3 Prefekt 3 Utbildningsråd på forskarnivå 3 Handledarkollegier 4 Process för utlysning, urval och antagning 5 Utlysning av doktorandanställningar 5 Utbildningens upplägg och innehåll 6 Introduktion av nya doktorander 6 Kurser 7 Kursbeskrivning 7 Kursvärdering 8 Handledning och övriga resurser 8 Aktivitetsrapportering 8 Institutionstjänstgöring 9 Allmän studieplan 9 Individuell studieplan 9 Uppföljning av den individuella studieplanen 10 Disputation 10 Avhandling 11 Kostnader och rutiner vid disputation 11 2 (12)

3 Sammanställt av utbildningsrådet på forskarnivå vid fakulteten för konst och humaniora Inledning Detta är ett samlingsdokument för regler, beslut och praxis för utbildning på forskarnivå vid Fakulteten för konst och humaniora. Informationen vänder sig i första hand till forskarstuderande som har anställning vid fakulteten, men även forskarstuderande med annan anställning kan ha nytta av innehållet. Du är välkommen att kontakta fakultetens forskningsadministration om du har frågor. Utförlig information finns i Högskolelagen Högskoleförordningen Linnéuniversitetets lokala regler för utbildning på forskarnivå (dnr 2018/29-1.1) och lokala regler för indragning av doktorands resurser (dnr 2018/ ) fakultetens besluts- och delegationsordning (dnr 2013/5-1.1). Organisation Fakultetsstyrelse: Fakultetsstyrelsen ansvarar för följande områden inom forskarutbildningen vid fakulteten och beslutar om: inrättande och avveckling av ämne på forskarnivå fastställande av allmänna studieplaner fördelning av anslagsmedel för utbildning på forskarnivå. Dekan Dekanen ansvarar för följande områden av forskarutbildningen vid fakulteten och beslutar om: fastställande av individuella studieplaner anställning av doktorand antagning till utbildning på forskarnivå utseende av examinatorer för kurser på forskarnivå förfarande vid disputation, inklusive tid och plats fastställande av kursbeskrivningar för nya kurser. Prefekt Doktoranden ska vanligen ha sin huvudsakliga arbetsplats vid en institution. Institutionens prefekt leder och fördelar arbetet och har det övergripande arbetsmiljöansvaret för både fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Utbildningsråd på forskarnivå Rådet tar initiativ, ger råd och bereder ärenden åt dekan och fakultetsstyrelse 3 (12)

4 i forskarutbildningsfrågor som kräver handling över gränserna för handledarkollegierna. Rådet utgår ifrån fakultetens strategi och verksamhetsplan och ska utifrån dessa bland annat: verka för att långsiktigt och strategiskt stärka forskarutbildningen vid fakulteten för konst och humaniora, det vill säga följa upp och stödja kvalitet i forskarutbildningen, föreslå vägar att öka forskarutbildningens omfattning och förstärka samverkan med grundutbildningen och den seniora forskningen bereda ärenden som går utöver handledarkollegiernas gränser och funktion på uppdrag av dekan och fakultetsstyrelse till exempel allmänna studieplaner, inrättande av nya ämnen på forskarnivå, fakultetsgemensamt kursutbud och fakultetsgemensamma seminarier. Handledarkollegier Ärenden på forskarnivå bereds i fakultetens handledarkollegier inför beslut. Handledarkollegierna samlar alla huvudhandledare i ämnen med examensrättigheter på forskarnivå och är öppna för alla huvudhandledare, biträdande handledare, examinatorer, docenter och professorer i miljöns ämnen på forskarnivå med anställning vid Linnéuniversitetet. Handledarkollegierna bereder följande ärenden: inrättande av ämne på forskarnivå utlysning av doktorandanställning samt anställningsprofil antagning av studerande på forskarnivå och utseende av handledare, biträdande handledare och examinator allmän studieplan, ny och revidering individuell studieplan, ny och uppföljning kursbeskrivning, ny och revidering byte av ämne för studerande på forskarnivå byte av slutmål för studerande på forskarnivå indragning av rätt till handledning och andra resurser byte av huvudhandledare, biträdande handledare och examinator uppföljning av avhandlingsplan, mittseminarium och slutseminarium anmälan om disputation, opponent, ordförande, betygsnämnd, tid och plats. 4 (12)

5 Process för utlysning, urval och antagning All antagning vid Linnéuniversitetet sker i enlighet med universitetets antagningsordning (dnr 2013/ , rev ), och anvisningarna i detta dokument ska ses som kompletterande till antagningsordningen. Behörighet För att kunna antas till utbildning på forskarnivå måste den sökande uppfylla behörighetskraven. Grundläggande behörighet har den som har avlagt examen på avancerad nivå, har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller i annan ordning inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Särskild behörighet Anges i ämnets allmänna studieplan. Utlysning av doktorandanställningar Antagning av doktorander med finansiering av fakulteten sker i normalfallet vartannat år. Ansökan till utbildning på forskarnivå I utlysningen till doktorandanställning framgår hur och vart ansökan ska skickas. För ansökan utan utlyst doktorandanställning ska berörd ämnesföreträdare först kontaktas. Ansökan skickas sedan till berörd forskningssekreterare. Till ansökan ska bifogas: ansökningsblankett dokumentation av studier på grundläggande och avancerad nivå (Ladokutdrag eller motsvarande) uppsatser och examensarbeten på grundnivå och avancerad nivå eventuella examensbevis CV och meritförteckning forskningsplan. Sökande till antagning som doktorand med annan finansiering än doktorandanställning ska även bifoga finansieringsplan. Ansökan om antagning med annan finansiering bör behandlas tillsammans med andra ansökningar om doktorandanställningar för att en samlad kvalitetsbedömning ska kunna göras. Sökande till doktorandanställning vid Linnéuniversitetet som redan är antagen till forskarutbildning vid Linnéuniversitetet eller vid annat lärosäte, ska också bifoga en uppdaterad individuell studieplan. 5 (12)

6 Beredning och beslut Beslut om antagning till utbildning på forskarnivå och tilldelning av doktorandanställning fattas enligt gällande besluts- och delegationsordning. Ärendet bereds av det handledarkollegium som ämnet tillhör. Handledarkollegiets bedömning av de sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå ska göras på grundval av samtliga handlingar som de sökande bifogar till ansökan. Bedömningen av tätgruppen bör kompletteras med intervjuer och referenstagning, som dokumenteras i det skriftliga utlåtandet till handledarkollegiet. Handledarkollegiet ska i ett yttrande rangordna ett tillräckligt antal sökande och motivera rangordningen. Samma bedömningskriterier ska användas för samtliga sökande och omdömen om varje kandidat ska ges utifrån bedömningskriterierna i utlysningen. Av yttrandet ska det för alla sökanden framgå om de är behöriga enligt både grundläggande behörighet och särskild behörighet. Samtliga sökanden ska genom HR-avdelningens försorg informeras efter beslut om antagning och anställning. Beslutet kan inte överklagas. Vid antagning till utbildning på forskarnivå med annan studiefinansiering än doktorandanställning ansvarar handledarkollegiet för en noggrann prövning av finansieringsplanen. Handledningsresurser och övriga resurser Utbildning på forskarnivå ges i den omfattning som tillgängliga resurser medger. Till utbildning på forskarnivå får endast så många doktorander antas som kan erbjudas handledning under hela utbildningen och godtagbara studievillkor i övrigt. Utbildningens upplägg och innehåll Utbildningen på forskarnivå motsvarar fyra års heltidsstudier fram till doktorsexamen och två års heltidsstudier fram till licentiatexamen. Undervisning ges i form av kurser, seminarier och individuell handledning. Introduktion av nya doktorander Den miljö vid fakulteten som har antagit doktorander ansvarar för deras introduktion. I introduktionen bör följande ingå: universitetet som myndighet och arbetsgivare universitetets, fakultetens och forskningsmiljöns organisation regelverk och rutiner för allmän och individuell studieplan, aktivitetsberäkning, institutionstjänstgöring, anställningstid och utbildningstid. 6 (12)

7 Doktoranderna bör delta på universitetets och fakultetens introduktionstillfällen för nyanställda, och på det informationstillfälle för nya doktorander, som anordnas av studierektorn för utbildning på forskarnivå. Mentorer kan utses för varje nyantagen doktorand. Mentorernas roll är att stödja doktorander under utbildningstiden (och är skild från handledarrollen). Till mentor utses i normalfallet en doktorand som hunnit längre i utbildningen eller någon senior forskare som inte är inblandad i doktorandens forskarutbildning. Internationella doktorander kan med fördel ta del av Externa relationers introduktion för internationella studenter. Kurser Av respektive ämnes allmänna studieplan framgår vilka kurser som är obligatoriska och hur stor del av utbildningen som ska utgöra kursläsning. I den individuella studieplanen ska det framgå vilka kurser som doktoranden har läst och vilka som planeras för den återstående studietiden. Högskolepedagogisk utbildning är obligatorisk för forskarstuderande som ska undervisa, den forskarstuderande kan ansöka om att tillgodoräkna sig 7,5 högskolepoäng i utbildningen. Kursbeskrivning För varje kurs inom utbildning på forskarnivå ska det finnas en kursbeskrivning. Kursbeskrivningen ska omfatta: svenskt kursnamn engelskt kursnamn högskolepoäng behörighet lärandemål innehåll examinationsformer litteraturlista. Kursbeskrivningen bereds i handledarkollegiet och fastställs av dekan. Forskningssekreteraren ansvarar för att kursbeskrivningen diarieförs i samband med fastställandet. För individuella läskurser ska finnas: svenskt kursnamn engelskt kursnamn kurspoäng litteraturlista. 7 (12)

8 Kursvärdering Efter genomgången kurs (undantaget läskurser) ska de forskarstuderande ges möjlighet att framföra sina synpunkter genom att fylla i en kursvärdering. Resultatet från kursvärderingen ska hållas tillgängligt för de forskarstuderande. Kursvärderingen ska användas som underlag för fakultetens kvalitetsarbete. De forskarstuderande har även möjlighet att diskutera innehåll och upplägg av kurser inklusive läskurser med studierektorn för forskarutbildningen. Handledning och övriga resurser För varje doktorand ska utses minst två handledare, varav en av dem utses till huvudhandledare. Varje heltidsdoktorand har rätt till 100 timmars handledning varje år. Vid minskad aktivitet inom studierna på forskarnivå reduceras handledningstiden proportionerligt i omfattning. Handledningstimmarna följer doktoranden och fördelas på handledarna i tjänsteplaneringen i enlighet med vad som överenskommits i den individuella studieplanen. Alla doktorander kan ansöka om medel för expenser förknippade med doktorandutbildningen, till exempel litteraturinköp och konferensresor, från den så kallade doktorandryggsäcken. Om arbetet inte fortlöper enligt den individuella studieplanen ska åtgärder vidtas. I första hand ska handledaren kalla till ett möte med doktorand, huvudhandledare, examinator, berörd prefekt och studierektorn för forskarutbildningen. Den individuella studieplanen ska revideras enligt vad som överenskommits på mötet och en tidsplan för de kommande månadernas arbete ska bifogas. Uppföljande möten ska planeras in 2 månader och 4 månader efter revideringen. Doktoranden ska även informeras om det stöd som kan erbjudas från universitetets HR-avdelning samt möjlighet att kontakta studentkårens doktorandombudsman. Den individuella studieplanen ska uppdateras efter alla uppföljningsmöten. Om handledaren anser att doktoranden väsentligt har åsidosatt sina åtaganden ska Linnéuniversitetets lokala regler för indragning av doktorands resurser följas. Aktivitetsrapportering Forskarutbildning finansieras med motsvarande fyra års heltidsstudier. Studietiden mäts i procent. Varje halvår motsvarar 100 %, det vill säga totalt 800 % för fyra års heltidsstudier. Mätperioderna är 1 januari 30 juni och 1 juli 31 december. Institutionstjänstgöring, sjukskrivning, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och studentorganisationer och andra tjänstledigheter m.m. avräknas aktiviteten. När doktoranden uppnått 800 % aktivitet, motsvarande fyra års studier på heltid, upphör doktorandanställningen. Dock är doktoranden fortsatt antagen till forskarutbildningen. 8 (12)

9 Vid varje halvårskift skickar forskningssekreteraren ut en blankett där doktoranden fyller i och handledaren bekräftar aktiviteten för halvåret. Studierektor för forskarutbildning och forskningssekreteraren kan hjälpa till med uträkningen. Institutionstjänstgöring En doktorand kan inte kräva att få ha institutionstjänstgöring men har möjlighet till institutionstjänstgöring, som inte får överstiga 20 %. En doktorands institutionstjänstgöring ska noga planeras till både omfattning och innehåll. Institutionstjänstgöringen bör utformas så att den har relevans för forskarstudierna och kommande arbetsliv. Doktorander som undervisar inom utbildningen på grundnivå eller avancerad nivå ska ha genomgått inledande högskolepedagogisk utbildning eller på annat sätt förvärvat motsvarande kunskaper. Doktorander som har institutionstjänstgöring har rätt till förlängning av studiefinansieringen, sin anställningstid som doktorand, i motsvarande omfattning. Allmän studieplan För varje ämne som utbildning på forskarnivå anordnas i ska det finnas en allmän studieplan, HF 6 kap 26. Vid fakulteten finns tre allmänna studieplaner. I den allmänna studieplanen för den kulturvetenskapliga miljön ingår ämnena arkeologi, historia och religionsvetenskap. Historia kan också läsas med didaktisk inriktning. I den allmänna studieplanen för den litteraturvetenskapliga miljön ingår ämnena engelska, franska, litteraturvetenskap och tyska. Ämnena kan läsas med litteraturvetenskaplig eller didaktisk inriktning. I den allmänna studieplanen för den språkvetenskapliga miljön ingår ämnena engelska, franska, svenska språket och tyska. Ämnena kan läsas med språkvetenskaplig eller didaktisk inriktning. Individuell studieplan I de lokala reglerna för utbildning på forskarnivå anges att huvudhandledaren ansvarar för att den första individuella studieplanen upprättas i nära anslutning till att utbildningen påbörjas. Uppföljning och revidering ska därefter ske minst en gång om året. Studieplanen ska följa fakultetens fastställda mall för individuella studieplaner. Uppföljning kan ske oftare vid behov. I samband med upprättandet av den individuella studieplanen informerar handledaren doktoranden om doktorandens rättigheter och skyldigheter samt 9 (12)

10 diskuteras parternas förväntningar på varandra. En viktig del av den första individuella studieplanen är precisering av avhandlingsämne. När 50 % respektive 80 % av examensmålen för doktorsexamen respektive licentiatexamen är uppfyllda ska måluppfyllelsen dokumenteras i bilagan till den individuella studieplanen. Uppföljning av den individuella studieplanen Inför uppföljning begär forskningssekreteraren in underlag i god tid före handledarkollegiets möte. Uppföljning sker enligt tidpunkter i ett fastställt schema, men kan vid behov ske oftare. Huvudhandledare och doktorand följer tillsammans upp den föregående perioden, gör en detaljerad planering för den kommande perioden samt en kort översikt över hela utbildningstiden. Förslaget till individuell studieplan skickas sedan till forskningssekreteraren, som stämmer av uppgifter om kurser och aktivitet mot Ladok. I samband med kallelse till möte i handledarkollegiet distribueras också förslag till individuell studieplan som underlag till ärendet. På mötet kommenterar huvudhandledaren doktorandens individuella studieplan. Ledamöterna ställer frågor, planen diskuteras och korrigeras, innan den tillstyrks alternativt återremitteras för kompletteringar. Handledarkollegiet har det gemensamma ansvaret för doktorandernas utbildning. Efter handledarkollegiets beredning och tillstyrkan av den individuella studieplanen sammanställer forskningssekreteraren underlagen och lämnar till dekanens beslutsmöte. När den individuella studieplanen fastställts registrerar forskningssekreteraren uppgifterna i Ladok, skickar kopia av dokumentet till huvudhandledare, examinator, doktorand och ansvarig prefekt samt ser till att originalet diarieförs. Disputation Anmälan om disputation ska göras senast två månader innan föreslagen disputationsdag. Handledarkollegiet ansvarar för att bereda ärendet och säkerställa att jävsregler och kompetenskrav uppfylls enligt universitetets Lokala regler för utbildning på forskarnivå. Vid fakulteten för konst och humaniora ska betygsnämnden bestå av tre ledamöter vid både disputation och licentiatseminarium. Opponent på slutseminariet bör inte ingå i betygsnämnd vid disputation för doktorsexamen, om inte särskilda skäl föreligger. Huvudhandledaren är ordförande vid disputationen, men även annan representant från ämnesmiljön kan leda disputationen. Blanketten Anmälan om disputation eller anmälan om licentiatseminarium ska användas och lämnas till forskningssekreteraren senast 10 dagar innan nästkommande möte med handledarkollegiet. 10 (12)

11 Avhandling Avhandlingen kan utformas som ett sammanhängande vetenskapligt arbete, en monografiavhandling, eller som en sammanläggningsavhandling. En sammanläggningsavhandling utformas i samråd mellan doktorand, handledare och doktorandexaminator. Doktorandexaminatorn ska, när avhandlingsmanus är färdigställt, ansvara för granskning av manus och intyga att avhandling håller en god vetenskaplig kvalitet som gör att den kan läggas fram till disputation. Avhandling som är skriven på svenska ska i normalfallet innehålla en sammanfattning på ett annat för forskningsfältet relevant språk. Avhandling som är skriven på ett annat språk än svenska ska innehålla en fyllig sammanfattning på svenska. Se Linnéuniversitetets språkpolicy (dnr 2014/ ). Kostnader och rutiner vid disputation Spikningskaffe Tryckning av avhandling Doktorsdisputation 500 kr 150 ex, ej omslag, LUP Fördelning: - 40 ex. till bibliotek (ordnar LUP) - 1 ex. vardera till dekan, vicedekan, opponent och betygsnämnd (inkl suppleant) - 3 ex. till forskningssekr ex. till fakulteten. Avhandling på annat förlag till motsvarande LUP-pris. Licentiatseminarium 50 ex. Aktuellt pris för tryck på reproavdelningen. Språkgranskning av avhandling som skrivs på annat språk än svenska Arvode till opponent vid mitt- och slutseminarium Efter ansökan, bör ej överstiga kr. Efter ansökan, bör ej överstiga kr kr resp kr + - lkp och OH Arvode till opponent kr + lkp och OH kr + lkp och OH Resor, hotell för opponent och betygsnämnd Lägsta pris, avtalshotell Lägsta pris, avtalshotell 11 (12)

12 Representation: i förekommande fall middag och lunch för opponent och betygsnämnd Mottagning efter disputation, blommor etc. Enligt Lnu:s riktlinjer för representation. Max kr. Kostnadsram kr Enligt Lnu:s riktlinjer för representation. Max kr. (Ej vid delmål) Vid ev. spikningskaffe täcker fakulteten kostnad för kaffe och kaka. Avhandlingsförfattaren ansvarar i samråd med forskningssekreteraren för inköp och arrangemang. Fakulteten svarar för framställning av en affisch inför disputationen. Underlag lämnas senast i samband med spikningen till informationsansvarig. Informationsansvarig svarar för att sprida affischen. Fakulteten täcker kostnader för blommor i lokalen. Vaser finns i personalens lunchrum. Fakulteten täcker kostnader endast för lättare förtäring (kaffe och kaka alt. smörgås eller alkoholfri dryck och snacks alt. smörgås) efter disputationsakten. Avhandlingsförfattaren ansvarar i samråd med forskningssekreteraren för inköp och arrangemang. Fakulteten täcker kostnader för en blombukett till respondenten. Forskningssekreteraren svarar för inköp av bukett och gratulationskort. Buketten överlämnas av en representant för institutionen. 12 (12)

Godkänd av det kulturvetenskapliga handledarkollegiet.

Godkänd av det kulturvetenskapliga handledarkollegiet. Forskarutbildning vid Fakulteten för konst och humaniora Studiehandbok med praktisk information för utbildning på forskarnivå inom den kulturvetenskapliga miljön. 2019-05-07 Godkänd av det kulturvetenskapliga

Läs mer

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten Humanistiska fakultetskansliet Sigríður Beck 031-7861108 ALLMÄNNA ANVISNINGAR GÄLLANDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ 2013-12-10 Dnr:U 2013/773 1 / 5 Humanistiska fakultetsstyrelsen Allmänna anvisningar gällande

Läs mer

2 Utbildningens mål Generella examensmål för doktorsexamen och licentiatexamen regleras i HF, se bilaga 1, punkt 1a.

2 Utbildningens mål Generella examensmål för doktorsexamen och licentiatexamen regleras i HF, se bilaga 1, punkt 1a. Fastställd datum 2018-02-12 Dnr: 2018/131-4.1.1.2 Fakulteten för konst och humaniora Bilaga 1, utdrag ur Högskoleförordningen Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet MITTUNIVERSITETET 2011-02-15 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet 1. Vad är en doktorand 1 kap 4 HF: Med student avses i denna förordning den som är antagen till och bedriver

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE STYRDOKUMENT Dnr U 2016/112 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/114 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP STYRDOKUMENT Dnr U 2016/118 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/820 Allmän studieplan för doktorsexamen i romanska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 17 november 2016.

Läs mer

BILAGA 4 Dnr Mahr /358

BILAGA 4 Dnr Mahr /358 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Rektors kansli Peter Jönsson Forskningskoordinator 1(9) 2010-12-09 Ändrad 2012-06-07 BILAGA 4 Dnr Mahr 12-2012/358 Högskoleförordning och lokalt regelverk från och

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE STYRDOKUMENT Dnr U 2016/111 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: 2015/800 Allmän studieplan för doktorsexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december 2015

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2018/778 Allmän studieplan för doktorsexamen i sinologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 18 december 2018. Studieplanen

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16, 2019-06-11 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering:

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/812 Allmän studieplan för doktorsexamen i engelska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/113 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik

Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik Högskolepoäng: 240 Ansvarig: Teknisk- naturvetenskaplig fakultetsnämnd Huvudområde: Matematikdidaktik Nivå: Forskarutbildning Fördjupning: Filosofie

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP STYRDOKUMENT Dnr U 2016/117 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Utbildning på forskarnivå ska ge internationella kontakter bland annat i form av medverkan vid forskningskonferenser.

Utbildning på forskarnivå ska ge internationella kontakter bland annat i form av medverkan vid forskningskonferenser. U 2018/718 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/819 Allmän studieplan för licentiatexamen i romanska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 17 november 2016.

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet Universitetsstyrelsen, beslut 2007-02-15 Fastställd antagningsordning för utbildning på forskarnivå tillämpas vid antagning av doktorander från och med 2007-07-01 2017-02-01

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildningen i tillämpad etik (Applied Ethics)

Allmän studieplan för forskarutbildningen i tillämpad etik (Applied Ethics) LINKÖPINGS UNIVERSITET Filosofiska fakulteten Institutionen för kultur och kommunikation Dnr LiU-2010-00865 Allmän studieplan för forskarutbildningen i tillämpad etik (Applied Ethics) Studieplanen är fastställd

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/808 Allmän studieplan för doktorsexamen i japanska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan i utbildning på forskarnivå i samhällsvetenskapliga miljöstudier, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan i utbildning på forskarnivå i samhällsvetenskapliga miljöstudier, 240 högskolepoäng Allmän studieplan i utbildning på forskarnivå i samhällsvetenskapliga miljöstudier, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå FÖRESKRIFTER 1 2013-06-15 Dnr LS 2012/719 Styrelsen Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Fastställd av universitetsstyrelsen 2013-06-15, XX. Med stöd av 6 kap. 3 högskoleförordningen (1993:100)

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/264 Allmän studieplan för doktorsexamen i historia Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 3 maj 2016 och ersätter

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/818 Allmän studieplan för doktorsexamen i slaviska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/633 Allmän studieplan för doktorsexamen i humaniora med utbildningsvetenskaplig inriktning Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering: Ordförande

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/799 Allmän studieplan för licentiatexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 16 december 2015.

Läs mer

Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne

Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne Beslut: 2013-02-05 Revidering: 2013-05-08, 2015-02-03 Dnr: DUC 2013/295/10 Gäller fr.o.m.: 2013-02-15 Ansvarig för uppdatering: Sekreterare FUN HÖGSKOLAN

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialt arbete, 240 högskolepoäng Den allmänna studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/810 Allmän studieplan för doktorsexamen i tyska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics)

Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics) 2017-06-21 BESLUT Dnr LiU-2017-00810 Sida 1 av 5 Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics) Studieplanen gäller för studerande som avslutar utbildningen med doktorsexamen och

Läs mer

Studieplan för forskarutbildningen till doktorsexamen i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet

Studieplan för forskarutbildningen till doktorsexamen i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet Datum 2014-06-16 Dnr U 2014/465 1 Fakultetsstyrelsen Studieplan för forskarutbildningen till doktorsexamen i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet Studieplanen är fastställd av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2018/777 Allmän studieplan för licentiatexamen i sinologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 18 december 2018. Studieplanen

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/811 Allmän studieplan för licentiatexamen i engelska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/65 Allmän studieplan för doktorsexamen i latin Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. Dnr: U 2015/776 Allmän studieplan för licentiatexamen i arkeologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen kompletteras med

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng U 2018/719 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS Avdelningen Utbildningsstöd STYRDOKUMENT Dnr 633-18 2019-04-12 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Publicerad Typ av styrdokument

Läs mer

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde Antagningsordning vid Högskolan i Skövde föreskrifter för antagning till utbildning på forskarnivå Antagningsordningen är fastställd av högskolestyrelsen den 19 december 2018 och träder i kraft den 1 januari

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/817 Allmän studieplan för licentiatexamen i slaviska språk Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/416 Allmän studieplan för doktorsexamen i kulturstudier Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 22 september 2016.

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap

Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/782 Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnen inom den kulturvetenskapliga miljön

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnen inom den kulturvetenskapliga miljön Fastställd datum 2016-12-05 Dnr: 2016/6561-4.1.1.2 Fakulteten för konst och humaniora Bilaga 1, utdrag ur Högskoleförordningen Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialantropologi, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialantropologi, 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialantropologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007, reviderad

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Beslutsdatum: 2018-12-06 Beslutsfattare: Högskolestyrelsen Dokumentansvarig: Ledningskansliet Dokumenttyp: Antagningsordning Datum för ikraftträdande: 2018-12-06

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2007-05-02 Dnr 512-1915-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap Fastställande: Den allmänna studieplanen

Läs mer

Behörighet. Beslut Dnr SU FV

Behörighet. Beslut Dnr SU FV 1 (11) Beslut 2013-12-10 Dnr SU FV-4.1.1-2492-13 Riktlinjer avseende utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten Fastställda av Humanistiska fakultetsnämnden 2013-12-10 (ersätter tidigare riktlinjer

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ekonomisk geografi för doktorsexamen

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ekonomisk geografi för doktorsexamen FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN Dnr U 2015/167 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ekonomisk geografi för doktorsexamen Fastställd av Handelshögskolans fakultetsstyrelse den 26 mars 2015.

Läs mer

Handläggningsordning vid ansökan och antagning till utbildning på forskarnivå samt anställning av doktorand

Handläggningsordning vid ansökan och antagning till utbildning på forskarnivå samt anställning av doktorand MITTUNIVERSITETET 2008-09-10 Fakulteten för humanvetenskap Rådet för utbildning på forskarnivå Handläggningsordning vid ansökan och antagning till utbildning på forskarnivå samt anställning av doktorand

Läs mer

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet Umeå universitet Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 2016-12-07 Dnr: FS 1.1-2139-16 Sid 1 (5) Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET Filosofiska fakultetsstyrelsen Dnr LiU -2008/ ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR FORSKARUTBILDNINGEN INOM NATIONALEKONOMI (Economics)

LINKÖPINGS UNIVERSITET Filosofiska fakultetsstyrelsen Dnr LiU -2008/ ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR FORSKARUTBILDNINGEN INOM NATIONALEKONOMI (Economics) ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR FORSKARUTBILDNINGEN INOM NATIONALEKONOMI (Economics) Fastställd av filosofiska fakultetsstyrelsen 2008-02-07. Studieplanen gäller för studerande som avslutar utbildningen med doktorsexamen

Läs mer

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fastställda av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-12-14. Högskoleförordningens bestämmelser för utbildning

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng

Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP U 2018/715 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi för doktorsexamen 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi för doktorsexamen 240 högskolepoäng Dnr U 2014/ 800 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi för doktorsexamen 240 högskolepoäng Företagsekonomiska institutionen Fastställd av Handelshögskolans fakultetsstyrelse

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå. Beslutad av Högskolestyrelsen Dnr HIG 2011/511

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå. Beslutad av Högskolestyrelsen Dnr HIG 2011/511 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Beslutad av Högskolestyrelsen 2011-04-15 Dnr HIG 2011/511 INNEHÅLL 1. Inledning 1.1 Omfattning och innehåll 3 1.2 Allmänna bestämmelser 3 2. Tillträde/behörighet

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/821 Allmän studieplan för licentiatexamen i grekiska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i nationalekonomi till doktorsexamen vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet

Allmän studieplan för forskarutbildning i nationalekonomi till doktorsexamen vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet 2018-10-19 Dnr U 2018/644 Nationalekonomiska institutionen Allmän studieplan för forskarutbildning i nationalekonomi till doktorsexamen vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet Studieplanen är fastställd

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildningen inom företagsekonomi (Business Administration)

Allmän studieplan för forskarutbildningen inom företagsekonomi (Business Administration) Allmän studieplan för forskarutbildningen inom företagsekonomi (Business Administration) Fastställd av Fakultetsstyrelsen för filosofiska fakulteten 2008-02-07. Reviderad 2010-03-11: punkt 2.3. Reviderad

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/809 Allmän studieplan för licentiatexamen i tyska Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen

Läs mer

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fastställda av SHV FN 2008-06-05. Dessa riktlinjer ersätter riktlinjer för forskarutbildning fastställda av SHV FN 2000-04-27.

Läs mer

GU 2019/1464 Bilaga 10:1 SFS

GU 2019/1464 Bilaga 10:1 SFS Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialt arbete, 240 högskolepoäng Den allmänna studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 27

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi för licentiatexamen 120 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi för licentiatexamen 120 högskolepoäng Dnr U 2015/166 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i företagsekonomi för licentiatexamen 120 högskolepoäng Företagsekonomiska institutionen Fastställd av Handelshögskolans fakultetsstyrelse

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/795 Allmän studieplan för licentiatexamen i religionsvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 18 februari 2016.

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria

Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/798 Allmän studieplan för doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Nationalekonomi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Nationalekonomi Fastställt datum 2013-01-31 Fakultetsstyrelsen Ekonomihögskolan Dnr FAK 2011/629 Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt de lokala regler för

Läs mer

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/415 Allmän studieplan för licentiatexamen i kulturstudier Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 22 september 2016.

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2016/417 Allmän studieplan för licentiatexamen i Datalingvistik Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 30 mars 2017.

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 2014-04-10 Dnr 866-13 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Denna Antagningsordning har genom beslut den 25 april 2014 fastställts av

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 2013-06-07 Inom ämnet ges

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/787 Allmän studieplan för doktorsexamen i konst- och bildvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP U 2018/714 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Regler och anvisningar: Indragning av resurser för doktorand vid Karolinska Institutet

Regler och anvisningar: Indragning av resurser för doktorand vid Karolinska Institutet Regler och anvisningar: Indragning av resurser för doktorand vid Karolinska Institutet Dnr 1-434/2014 Gäller från och med 2014-11-04 Regler och anvisningar: Indragning av resurser för doktorand vid Karolinska

Läs mer

Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten

Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten 1 (13) BESLUT 2016-10-27 Dnr SU FV-4.1.1-2492-13 Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten Fastställda av Humanistiska fakultetsnämnden 2013-12-10, reviderade 2016-10-18. Enligt

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr:U2015/777 Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 3 maj 2016. Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogik Ämnesbeskrivning

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogik Ämnesbeskrivning Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt i universietets lokala regler för utbildning på forskarnivå. I universitetets arbets-, besluts- och delegationsordningar

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U2015/732 Allmän studieplan för doktorsexamen i vetenskapsteori Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 26 november 2015.

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/469 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i teknikens didaktik (Technology Education)

Allmän studieplan för forskarutbildning i teknikens didaktik (Technology Education) BESLUT 2008-05-27 2010-03-02 2016-03-15 2016-10-25 Dnr LiU-2016-00562 Allmän studieplan för forskarutbildning i teknikens didaktik (Technology Education) Fastställd av områdesstyrelsen för utbildningsvetenskap

Läs mer

Utbildningens mål Doktorsexamen För doktorsexamen ska följande mål vara uppfyllda:

Utbildningens mål Doktorsexamen För doktorsexamen ska följande mål vara uppfyllda: Fastställd datum 2013-12-16 Dnr UF 2013/407-3.1.1 Fakultetsstyrelsen för fakulteten för konst och humaniora Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i teknikens didaktik (Technology Education)

Allmän studieplan för forskarutbildning i teknikens didaktik (Technology Education) 1(5) Allmän studieplan för forskarutbildning i teknikens didaktik (Technology Education) Fastställd av områdesstyrelsen för utbildningsvetenskap Forskarutbildningen sker inom Nationella forskarskolan för

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i naturvetenskapernas didaktik (Science Education)

Allmän studieplan för forskarutbildning i naturvetenskapernas didaktik (Science Education) BESLUT 2008-05-27 2010-03-02 2016-03-15 2016-10-25 Dnr LiU-2016-00561 1(6) Allmän studieplan för forskarutbildning i naturvetenskapernas didaktik (Science Education) Fastställd av områdesstyrelsen för

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Byggteknik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Byggteknik Fastställt datum 2014-09-12 Fakulteten för teknik Dnr 2014/294 Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt de lokala regler för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i psykologi (Psychology)

Allmän studieplan för forskarutbildning i psykologi (Psychology) Allmän studieplan för forskarutbildning i psykologi (Psychology) Fastställd av Fakultetsstyrelsen för filosofiska fakulteten 2008-09-10. Reviderad 2010-03-11: punkt 2.3. Reviderad 2010-10-28: p 2.3 och

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi; filosofie doktorsexamen

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi; filosofie doktorsexamen Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi; filosofie doktorsexamen Den allmänna studieplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsstyrelse zzzz-zz-zz. Utbildningen omfattar

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning HÖGSKOLAN I BORÅS REGLER Sid 1 (8) Regler vid doktorandanställning vid Högskolan i Borås Fastställd av rektor 2012-12-18, dnr 796-12-10 Innehållsförteckning 1 Värdegrund... 2 2 Inledning... 2 3 Antagning

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i filosofi (Philosophy)

Allmän studieplan för forskarutbildning i filosofi (Philosophy) LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för kultur och kommunikation Dnr LiU-2010-01756 Allmän studieplan för forskarutbildning i filosofi (Philosophy) Studieplanen är fastställd av Fakultetsstyrelsen för

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 16 april 2008. Studieplanen kompletteras

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i ekonomisk historia till doktorsexamen vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet

Allmän studieplan för forskarutbildning i ekonomisk historia till doktorsexamen vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet 2018-10-19 Dnr U 2018/591 Ekonomisk-historiska institutionen Allmän studieplan för forskarutbildning i ekonomisk historia till doktorsexamen vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet Studieplanen för forskarutbildning

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/803 Allmän studieplan för licentiatexamen i språkvetenskaplig databehandling Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Läs mer

Riktlinjer avseende utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten

Riktlinjer avseende utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten 1 (13) Beslut 2015-06-02 Dnr SU FV-4.1.1-2492-13 Riktlinjer avseende utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten Fastställda av Humanistiska fakultetsnämnden 2013-12-10, reviderade 2015-06-02

Läs mer

För doktorsexamen ska doktoranden

För doktorsexamen ska doktoranden Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Allmän studieplan Dnr FS 4.1.4-911-14 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i rättsvetenskap Syllabus for the PhD program

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/788 Allmän studieplan för licentiatexamen i etnologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december. Studieplanen

Läs mer