H2KOM, Master- och magisterprogrammet Kulturarv och modernitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "H2KOM, Master- och magisterprogrammet Kulturarv och modernitet"

Transkript

1 1 H2KOM, Master- och magisterprogrammet Kulturarv och modernitet Reviderad utbildningsplan 1. Innehåll och syfte I utbildningen Kulturarv och Modernitet förenas tre vetenskaper som med olika infallsvinklar förhåller sig till det förflutna: arkeologi, etnologi, och historia. Med utgångspunkt i materiella lämningar, muntligt berättande och skriftliga källor skall utbildningen ge kunskaper och perspektiv på historien och på dess betydelse för skapandet av mening och sammanhang i tid och rum. Centralt i detta sammanhang är begreppet kulturarv, som under senare decennier använts för att fasta uppmärksamheten på hur samhällen med utgångspunkt i utvalda materiella och immateriella artefakter eller uttryck söker placera in sig i en tidshorisont. Parallellt med detta kulturarvsperspektiv löper ett intresse för moderniteten i dess olika skepnader: dels då det ofta är i förhållande till moderniteten frågan om kulturarvet aktualiserats, dels då moderniteten i sig under senare år allt mer uppmärksammats som kulturarv. Med arkeologiska, historiska och etnologiska metoder skall studenterna skärpa sin förmåga att på en och samma gång söka kunskaper om det som var, problematisera olika bilder och tolkningar av det förflutna samt även att visa på hur historien kan göras betydelsebärande och intressant i en föränderlig samhällskontext. Genom sin tvärvetenskapliga inriktning skall utbildningen ge en bred och på samma gång specialiserad kompetens att arbeta med det förflutna utifrån ett kulturarvsperspektiv. Den skall fungera som förberedelse för forskarutbildning och som utgångspunkt för en yrkeskarriär inom kulturarvssektorn. 2. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden att gäla från höstterminen Utbildningsplanen är senast reviderad XX- XX att gälla från höstterminen 2013.

2 2 3. Huvudsakligt utbildningsområde för utbildningen (huvudområde) Programmet är ett samarbete mellan arkeologi, etnologi och historia och ges på avancerad nivå. Efter två års studier kan den studerande ta ut en Mastersexamen med Arkeologi, Etnologi eller Historia som huvudområde. Möjlighet ges också att gå en ettårig variant som leder fram till en magisterexamen med arkeologi, etnologi eller historia som huvudområde. 4. Allmänna mål och examen Utbildning på avancerad nivå skall enligt Högskolelagen väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande. Utbildning på avancerad nivå skall innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor och skall, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå, - ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper, - utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, och - utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete. Lag (2006:173). Masterexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 120 högskolepoäng med viss inriktning, varav minst 60 högskolepoäng med fördjupning inom det huvudsakliga området (huvudområdet) för utbildningen. Inom ramen för kursfordringarna skall studenten ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 30 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen. Därtill ställs krav på avlagd kandidatexamen. Lokala bestämmelser: För mastersexamen inom programmet Kulturarv och modernitet är kurserna 1, 2, 3, 4 och 5 nedan obligatoriska. Vidare krävs ett examensarbete om 30 hp med inriktning mot arkeologi, etnologi eller historia (kurserna 14, 15 eller 16 nedan). Av övriga kursfordringar skall minst 15 hp utgöra forskarförberedande kurser inom studentens huvudområde. Magisterexamen uppnås enligt Högskoleförordningen 1993:100, Bilaga 2, efter att studenten fullgjort kursfordringar om 60 högskolepoäng med viss inriktning, varav minst 30 med fördjupning inom det huvudsakliga området (huvudområdet) för

3 3 utbildningen. Inom ramen för kursfordringarna skull studenterna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen. Därtill ställs krav på avlagd kandidatexamen. Lokala bestämmelser: För magisterexamen inom programmet Kulturarv och modernitet är kurserna 1, 2, 3 nedan obligatoriska. Vidare krävs ett examensarbete om 20 hp med inriktning mot arkeologi, etnologi eller historia (kurserna 11, 12 eller 13 nedan). 5. Utbildningens lärandemål De generella målen för utbildning på avancerad nivå regleras i Högskoleförordningen 1993:100, Bilaga 2, Examensordning. De stipulerade lärandemålen rör dels kunskaper inom huvudområdet för utbildningen, dels mer övergripande färdigheter som förmågan att inhämta, kritiskt värdera och ställa samman kunskap och information samt att på olika sätt reflektera över kunskapsbildningens villkor. Utöver dessa för alla utbildningar gemensamma mål gäller vissa lokala mål enligt nedan. Grundläggande för programmet Kulturarv och modernitet är å ena sidan mötet mellan de tre disciplinerna arkeologi, etnologi och historia å andra sidan kulturarvsperspektivet. Utöver kunskaper inom studentens huvudområde arkeologi, etnologi eller historia är således en målsättning att studenten i betydande mån också skall tillägna sig motsvarande kunskaper och färdigheter vad gäller de andra två ingående disciplinerna. Strategiskt i detta sammanhang är dels gränssnittet mellan de tre ämnena, dels inriktningen mot frågor rörande kulturarv. För mastersnivå skall studenten Kunskap och förståelse - Visa på strategiska kunskaper för teori och metodik inom ämnena arkeologi, etnologi och historia. - Visa på fördjupade kunskaper om text, artefakt och minne som centrala dimensioner av människors liv och samhällen samt redovisa och diskutera disciplinära ingångar från arkeologi, historia och etnologi i denna problematik. - Visa på betydande kunskap och förståelse för centrala begrepp och perspektiv inom kulturarvsområdet. - Visa på en god insikt i hur kulturarvet konstruerats i brytpunkten skilda

4 4 aktörers och epokers perspektiv, tolkningar och intressen. Färdighet och förmåga visa på specialiserad färdighet att använda sig av så väl text, minne och artefakter i analyser av det förflutna och kritiskt reflektera över respektive materials möjligheter och begränsningar, både var för sig och i förhållande till varandra. kritiskt och självständigt integrera teoretiska och metodiska kunskaper och perspektiv inom disciplinerna arkeologi, etnologi och historia, både akademiskt och inom ramen för konkreta kulturarvsprojekt. kritiskt granska och analysera kulturarvskonstruktioner och sätta dessa i perspektiv utifrån en tids- och rumshorisont. Utveckla en betydande förmåga att utifrån de ingående disciplinerna identifiera och problematisera icke uppmärksammade aspekter av kulturarv. Lära sig att arbeta i projektform med kulturarvsproblematik, såväl enskilt som i grupp. Värderingsförmåga och förhållningssätt Kritiskt reflektera över förhållandet mellan forskarsamhället, kulturarvssektorn och medborgarna i konstruktionen av kulturarv, samt begrunda problematiska eller kontroversiella aspekter av kulturarv. Kritiskt reflektera över kulturarvets komplexitet som en ständigt pågående dialog mellan då och nu För magisternivå skall studenten: Kunskap och förståelse - Visa på grundläggande kunskaper för teori och metodik inom ämnena arkeologi, etnologi och historia. - Visa på goda kunskaper om text, artefakt och minne som centrala dimensioner av människors liv och samhällen samt redovisa och diskutera disciplinära ingångar från arkeologi, historia och etnologi i denna problematik. - Visa på god kunskap och förståelse för centrala begrepp och perspektiv inom kulturarvsområdet.

5 5 - Visa på insikt i hur kulturarvet konstruerats i brytpunkten skilda aktörers och epokers perspektiv, tolkningar och intressen. Färdighet och förmåga visa på färdighet att använda sig av så väl text, minne och artefakter i analyser av det förflutna och reflektera över respektive materials möjlighet och begränsningar. visa på en förmåga att kritiskt integrera teoretiska och metodiska kunskaper och perspektiv inom disciplinerna arkeologi, etnologi och historia. kritiskt granska och analysera kulturarvskonstruktioner och sätta dessa i perspektiv utifrån en tids- och rumshorisont. Värderingsförmåga och förhållningssätt Reflektera över förhållandet mellan forskarsamhället, kulturarvssektorn och medborgarna i konstruktionen av kulturarv, samt begrunda problematiska eller kontroversiella aspekter av kulturarv. Reflektera över kulturarvets komplexitet som en ständigt pågående dialog mellan då och nu 7. Utbildningens upplägg och innehåll, master Utbildningen på mastersnivå omfattar 120 hp, motsvarande två års heltidsstudier. Studierna följer följande upplägg: Termin 1 Under den första terminen läses kurser som presenterar och problematiserar de ingående tre disciplinerna, deras teoretiska och metodologiska traditioner, förhållande till varandra och till frågor om kulturarv. Kurserna består till lika delar av ämnena arkeologi, etnologi och historia. 1. Mellan text, artefakt och minne, 20 hp I denna kurs används ingångarna text, artefakt och minne som utgångspunkt för att diskutera de arkeologiska, etnologiska och historiska disciplinerna och deras förhållande sinsemellan.

6 6 2. Kritisk kulturarvsanalys, 10 hp Denna kurs diskuterar hur man utifrån tid och rum och med utgångspunkt i skilda vetenskapliga traditioner kritiskt kan problematisera kulturarv. Termin 2 Under den andra terminen genomförs ett större projektarbete i grupp där teori och metod från de tre ingående disciplinerna omsätts i ett kritiskt kulturarvsprojekt. Utgångspunkten tas i en plats eller miljö som döljer en intressant kulturarvsproblematik. Utifrån detta genomförs en tvärvetenskaplig undersökning, innefattande så väl individuella som kollektiva uppgifter. Arbetet skall även inbegripa inågon form av dialog kring platsen som kulturarv resultera i en vetenskaplig slutrapport. Samtliga kurser innehåller lika delar arkeologi, etnologi och histori 3. Metod: kulturarvsprojekt, 10 hp Kursen ger metodologisk kompetens inom arkeologi, etnologi och historia med fokus på metodologiska överväganden och tekniker i praktiskt projektarbete. Även vissa etiska aspekter kommer i detta sammanhang att berörs. 4. Fältkurs: kulturarvsprojekt, 15 hp Under denna kurs genomförs ett kritiskt kulturarvsprojekt med kvalificerade fältarbetsmoment innefattande metoder och perspektiv från utbildningens tre ingående discipliner. 5. Rapportskrivning: kulturarvsprojekt, 5 hp Under denna kurs sammanställs en tvärvetenskaplig antologi med såväl individuella som kollektivt producerade delar. Termin 3 Under den tredje terminen läser studenterna dels 15 hp forskningsförberedande kurser inom sitt respektive huvudämne (arkeologi, etnologi, eller historia), dels kurser om ytterligare 15 hp som väljs fritt ur universitets och högskolors kursutbud på avancerad nivå. Inom ramen för programmet erbjuds studenterna följande valbara kurser:

7 7 6. Kulturarvsprojekt: publicering, 7,5 hp Kursen syftar till att förbereda en vetenskaplig publicering innefattande finansiering, planering av tid och arbetsinsatser, redigering, lay-out, förlagskontakter och marknadsföring. 7. Tematisk fördjupning I, 7,5 hp Denna kurs ger en fördjupning inom ett relevant tema i förhållande till utbildningen. 8. Tematisk fördjupning II, 7,5 hp Denna kurs ger i likhet med Tematisk fördjupning I en fördjupning inom ett relevant tema i förhållande till utbildningen. 9. Praktik 7,5 hp Denna kurs ger studenten en möjlighet att genom en praktikperiod studera och delta i praktiskt arbete inom kulturarvssektorn. 10. Praktik 15 hp Denna kurs ger studenten en möjlighet att genom en praktikperiod studera och delta i praktiskt arbete inom kulturarvssektorn. Särskilt vikt vid denna kurs ges vid att praktiken innefattar självständiga arbetsmoment av projektkaraktär. Både vad gäller kursen praktik 7,5 hp och praktik 15 hp skall studenten själv etablera kontakt med möjliga arbetsplatser och i samråd med dessa upprätta en praktikplan. För kursstart krävs ett godkännande av praktikplanen från programkoordinator. Termin 4 Under den fjärde terminen genomför studenten ett skriftligt examensarbete om 30 hp. Beroende på huvudämne sker detta inom någon av följande kurser: 11. Självständigt arbete med inriktning mot arkeologi, 30 hp 12. Självständigt arbete med inriktning mot etnologi 30 hp 13. Självständigt arbete med inriktning mot historia 30 hp 9. Utbildningens upplägg och innehåll, magister Utbildningen på magisternivå omfattar 60 hp, motsvarande ett års heltidsstudier.

8 8 Kurserna 1-3 ovan är obligatoriska. Härutöver skriver studenten ett individuellt examensarbete om 20 hp vilket sker i anslutning till det kritiska kulturarvsprojekt som inletts genom kurs 3. Beroende på huvudämne sker detta inom ramen för någon av följande kurser: 14. Självständigt arbete med inriktning mot arkeologi 20 hp 15. Självständigt arbete med inriktning mot etnologi 20 hp 16. Självständigt arbete med inriktning mot historia 20 hp 10. Utbildningsområde Utbildningsområde för programmet är humanistiskt och naturvetenskapligt. För kurserna 1, 3, 4 och är utbildningsområdet XX% humanistiskt och XX% naturvetenskapligt. För övriga kurser är utbildningsområdet enbart humanistiskt. 10. Behörighetsvillkor För att antas till programmet krävs en kandidatexamen med ett examensarbete i något av ämnena arkeologi, etnologi eller historia eller näraliggande ämnen som idéhistoria, ekonomisk historia och socialantropologi. 11. Urval Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och lokal antagningsordning, Göteborgs universitets antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå. 12. Tillträde till kurser och platsgaranti För tillträde till programmets kurser krävs att studenten följer här angiven studiegång och i normal takt klarar sina tentamina. En avstämning av studenternas studieresultat

9 9 görs inför varje ny termin, varvid studenten maximalt får restera på 10 hp för att få tillträde till kurserna. Dock skall hänsyn tas till poäng som i skarven mellan terminerna ännu ej hunnit rapporteras Studenter som i normal takt följer programmet har platsgaranti inom programmet. Platsgarantin är av två slag, generell och begränsad. Den generella platsgarantin innebär att studenten har platsgaranti på obligatoriska kurser inom programmet, inklusive endera av de obligatoriska valbara kurserna. Antagning till valbara kurser sker genom lokal antagning med urval enligt Göteborgs universitets antagningsordning. Den begränsade platsgarantin tillförsäkrar då studenterna en kursplats, men inte helt säkert på förstahandsvalet. 13. Tillgodoräkning av tidigare utbildning Studenter har i vissa fall rätt att tillgodoräkna tidigare högskolestudier i enlighet med bestämmelserna i högskoleförordningen. Beslut om tillgodoräknande fattas av programkoordinator. 14. Betyg Antal betygssteg inom programmet är tre: Väl Godkänd, Godkänd och Underkänd. På kurserna praktik 7,5 hp och praktik 15 hp tillämpas dock en två gradig betygsskala: Godkänd eller Underkänd. Studenten ansöker själv om examensbevis efter avslutade studier. 15. Övergångsbestämmelser Denna utbildningsplan gäller de studenter som antagits till programmet från höstterminen Tidigare antagna studenter har rätt att ta ut examen antingen utifrån här föreliggande eller utifrån äldre utbildningsplan.

Utbildningsplan för programmet H2KOM Kulturarv och modernitet: materiellt och immateriellt under 1000 år 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för programmet H2KOM Kulturarv och modernitet: materiellt och immateriellt under 1000 år 120 högskolepoäng HUMANISTISKA FAKULTETEN Institutionen för historiska studier Institutionen för kulturvetenskaper G 2016/210, tidigare G 2013/171, G217 4845/06 Utbildningsplan för programmet H2KOM Kulturarv och modernitet:

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETEN INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER. G 2015/473 (rev., tidigare G /09) Utbildningsplan för

HUMANISTISKA FAKULTETEN INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER. G 2015/473 (rev., tidigare G /09) Utbildningsplan för HUMANISTISKA FAKULTETEN INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER G 2015/473 (rev., tidigare G 217 4153/09) Utbildningsplan för Kulturarvstudier, kandidatprogram 180 högskolepoäng Cultural Heritage Studies,

Läs mer

Inom programmet studeras kulturarv som ett brett samhällsfenomen vilket konstrueras i samspelet mellan globala, regionala och lokala processer

Inom programmet studeras kulturarv som ett brett samhällsfenomen vilket konstrueras i samspelet mellan globala, regionala och lokala processer Inom programmet studeras kulturarv som ett brett samhällsfenomen vilket konstrueras i samspelet mellan globala, regionala och lokala processer respektive villkor. Kulturarvsbegreppet inkluderar materiella

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-669/2006 Sida 1 (6) PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat 12 oktober

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/716 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master's Programkod: L2BUV 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSPLAN IT-fakultetsstyrelsen 2013-02-14 Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng (Computer Science, Bachelor s Programme, 180 credits) Grundnivå/First level 1. Fastställande

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1655-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Tyska Engelsk benämning: German Studierna inom huvudområdet tyska ger kunskaper om färdigheter i det tyska språket,

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2017-12-19 Dnr SU FV-3.2.5-3286-17 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Sociologi Sociology Sociologi är vetenskapen om samhället. Mer specifikt är det ett huvudområde

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1603-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie magisterexamen Huvudområde: Klassiska språk Inriktning: Grekiska Inriktning: Latin Engelsk benämning: Classical Languages Specialization:

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1594- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Historia History Ämnet historia innefattar det systematiska studiet av det förflutna. Historiker studerar alla

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) Dnr SU-FV-3.2.5-1604-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Klassiska språk Inriktning: Grekiska Inriktning: Latin Engelsk benämning: Classical Languages Specialization:

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogram i Mänskliga rättigheter 120 högskolepoäng. Master s Programme in Human Rights

Utbildningsplan för Masterprogram i Mänskliga rättigheter 120 högskolepoäng. Master s Programme in Human Rights Utbildningsplan för Masterprogram i Mänskliga rättigheter 120 Avancerad nivå Master s Programme in Human Rights Fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2014-06-05 1. Utbildningsprogrammets

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin Dnr J11 4602/07 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Filosofie magisterexamen med huvudområdet reproduktiv och perinatal hälsa Degree of Master of Science (One Year) with a major in Midwifery

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2016-03-22 Dnr SU FV-3.2.5-1978- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Pedagogik Education I pedagogik behandlas frågor om hur människor lär, påverkas och utvecklas

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) Dnr SU-FV-3.2.5-1575- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Engelska English Studier inom engelska leder till kunskap och färdigheter inom engelsk språkvetenskap och engelsk

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Pedagogik Education I pedagogik behandlas frågor om hur människor lär, påverkas och utvecklas såväl i vardagsliv som i utbildning och arbetsliv.

Läs mer

Människa-dator interaktion masterprogram

Människa-dator interaktion masterprogram UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskaplig fakultet UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM Människa-dator interaktion masterprogram Human-Computer Interaction Master s Program 1. Basdata Omfattning: 60/120 högskolepoäng

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2017-05-16 Dnr SU SU FV-3.2.5-2009-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Ekonomisk historia Degree of Master of Arts in Economic history Ekonomisk historia är vetenskapen

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-1997-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Specialpedagogik Special Education Specialpedagogik är ett flervetenskapligt huvudområde inriktat

Läs mer

Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap

Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap Samhällsvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 E-post: anna.andersson@adm.umu.se www.umu.se Dnr 512-1954-10 2010-09-15 Sid 1 (6) Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5)

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5) HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-668/2006 Sida 1 (5) FILMPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Film Studies Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 12 oktober 2004 av fakultetsnämnden

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1654-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie magisterexamen Huvudområde: Tyska Engelsk benämning: German Studierna inom huvudområdet tyska ger kunskaper om och färdigheter i det tyska

Läs mer

Sahlgrenska akademin. Filosofie masterexamen med huvudområdet vårdpedagogik

Sahlgrenska akademin. Filosofie masterexamen med huvudområdet vårdpedagogik Sahlgrenska akademin LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Dnr J 11 1163/08 Filosofie masterexamen med huvudområdet vårdpedagogik Degree of Master of Science (Two Years) with a major in Health Care Pedagogics 1. Fastställande

Läs mer

Mål för generella examina

Mål för generella examina för generella examina Kandidatexamen Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola själv bestämmer, varav minst 90 högskolepoäng

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006

Utbildningsplan Dnr CF /2006 HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme,

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1638-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Slaviska språk Engelsk benämning: Slavic Languages Huvudområdet slaviska språk inbegriper studier i Polens, Rysslands

Läs mer

Sahlgrenska akademin. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi

Sahlgrenska akademin. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Sahlgrenska akademin LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Dnr J 11 919/08 Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-3499-15 Lokal examensbeskrivning Politices masterexamen Huvudområde: Statsvetenskap Political Science Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik. Inom

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1605- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie kandidatexamen Huvudområde: Konstvetenskap Art History Konstvetenskap handlar om bildkonst men även om byggnader och bebyggelsemiljö, design

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1637-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie magisterexamen Huvudområde: Slaviska språk Engelsk benämning: Slavic Languages Huvudområdet slaviska språk inbegriper studier i Polens,

Läs mer

Sahlgrenska akademin LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine magisterexamen i huvudområdet arbetsterapi

Sahlgrenska akademin LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine magisterexamen i huvudområdet arbetsterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/522 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine magisterexamen i huvudområdet arbetsterapi Degree of Master of Medical Science (One Year) with a major in Occupational therapy 1. Fastställande

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet arbetsterapi

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet arbetsterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/521 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet arbetsterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Occupational therapy 1.

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1650- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Teatervetenskap Theatre Studies Studier i teatervetenskap omfattar scenkonst i bred bemärkelse: talteater, performance-konst,

Läs mer

SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, 120 credits

SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (6) INTERNATIONELLA MEDIEPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (6) INTERNATIONELLA MEDIEPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) INTERNATIONELLA MEDIEPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2015-10-07 Dnr SU FV-3.2.5-1962-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Finansiell ekonomi Finance Finansiella ekonomer studerar hur knappa resurser allokeras över

Läs mer

SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Anthropology, 120 credits

SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Anthropology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 Master of Science Programme in Social Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) 2017-03-13 Dnr SU FV-3.2.5-0764-17 Lokal examensbeskrivning Naturvetenskaplig masterexamen Huvudområde: Beräkningsfysik Computational Physics Fysiken behandlar de fundamentala beståndsdelar som bygger

Läs mer

Medicine masterexamen med huvudområdet folkhälsovetenskap med hälsoekonomi

Medicine masterexamen med huvudområdet folkhälsovetenskap med hälsoekonomi LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet folkhälsovetenskap med hälsoekonomi Degree of Master of Medical Science in Public Health (Two Years) with a major in Health Economics Dnr

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) Dnr SU-FV-3.2.5-1635-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Romanska språk Engelsk benämning: Romance languages Romanska språk är en samlande benämning för de språk som har

Läs mer

HÄLSOUTVECKLARPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

HÄLSOUTVECKLARPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-677/2006 Sida 1 (6) HÄLSOUTVECKLARPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Health Promotion Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet inrättades den 13 december

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-482/2007 Sida 1 (6) SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Special Education Programme, 90 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 augusti

Läs mer

ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK Utbildningsplan Dnr CF 52-86/2007 Sida 1 (6) ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Robotics and Intelligent Systems Programme, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

Beslut Denna utbildningsplan är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden

Beslut Denna utbildningsplan är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden Utbildningsplan för Masterprogram i estetiska vetenskaper Master's Programme in Aesthetical Disciplines 120.0 Högskolepoäng 120.0 ECTS credits Programkod: HEKKO Gäller från: HT 2010 Fastställd: 2009-04-08

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/524 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine magisterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (One Year) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt Samhällsvetenskapliga fakulteten/juridiska institutionen Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: staffan.ingmansson@jus.umu.se www.umu.se Dnr 502-3214-08 Datum Sid 1 (5) Magisterprogram

Läs mer

Cross Media Interaction Design masterprogram

Cross Media Interaction Design masterprogram Samhällsvetenskapliga fakulteten/institutionen för informatik Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: studievagledning@informatik.umu.se www.umu.se Dnr 502-1440- 2010-09-15 Sid 1 (8)

Läs mer

Examensordning vid Kungl. Konsthögskolan

Examensordning vid Kungl. Konsthögskolan Examensordning vid Kungl. Konsthögskolan Examensordningen är fastställd av rektor vid Kungl. Konsthögskolan (KKH) 2012-03-13. Övergripande regelverk Följande nationella regelverk styr högskolans examinationsordning

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN FR2505, Franska: Självständigt arbete, litteraturvetenskaplig inriktning, 15,0 högskolepoäng French: Degree Project, Literary Option, 15.0 higher education credits Avancerad

Läs mer

Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Dnr G 2017/368 Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng Grundnivå Bachelor s Programme in Leadership and Handicraft

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/401 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning Humanistiska fakultetsnämnden www.humfak.umu.se Allmän studieplan 2014-03-27 Dnr 511-2011-11 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning Fastställande:

Läs mer

Utbildningsplan Företagsekonomiska magisterprogrammet - 60 högskolepoäng

Utbildningsplan Företagsekonomiska magisterprogrammet - 60 högskolepoäng HÖGSKOLAN I GÄVLE UTBILDNINGSPLAN AVANCERAD NIVÅ FÖRETAGSEKONOMISKA MAGISTERPROGRAMMET Programkod: SAENM Inr.kod: Affärsutveckling AFUT (Business Development) Inr.kod: Redovisning REDO (Accounting) Fastställd

Läs mer

NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits

NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMKV, Masterprogram i Medie- och kommunikationsvetenskap, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Media and Communication Studies, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

Examensbeskrivningar för filosofie kandidat-, magister-, och masterexamen vid HT-fakulteterna

Examensbeskrivningar för filosofie kandidat-, magister-, och masterexamen vid HT-fakulteterna BESLUT 1 Dnr U 2016/690 Fakultetsstyrelsens arbetsutskott Examensbeskrivningar för filosofie kandidat-, magister-, och masterexamen vid HT-fakulteterna Examensbeskrivningen gäller för generell examen som

Läs mer

Masterprogram i audiologi/logopedi

Masterprogram i audiologi/logopedi 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Masterprogram i audiologi/logopedi 120 högskolepoäng (hp) Nivå A VAALO Programbeskrivning Utbildningen omfattar Masterprogram 120 hp med inriktning mot audiologi eller logopedi.

Läs mer

Magisterprogrammet i diagnostisk cytologi

Magisterprogrammet i diagnostisk cytologi Magisterprogrammet i diagnostisk 3DC16 Inrättad av Rektor 2015-10-20 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2015-12-15 Sid 2 (5) 1. Basdata 1.1. Programkod 3DC16 1.2. Programmets namn Magisterprogrammet

Läs mer

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap 1 (5) Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp Master Programme in Education with Specialisation in Professional Development and

Läs mer

Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå

Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå Naturvetenskapliga fakulteten Dnr G 2015/59 Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå 1. Utbildningsprogrammets benämning och omfattning Programmet benämns

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/469 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2015-12-15 Dnr SU FV-3.2.5-1919-15 Lokal examensbeskrivning Ekonomie kandidatexamen Huvudområde: Företagsekonomi Business and Economics Företagsekonomi handlar i sin vidaste bemärkelse om

Läs mer

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education ! Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education Credits!! 1. Inrättande och fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI, STATISTIK OCH INFORMATIK Utbildningsplan Dnr CF 52-45/2007 Sida 1 (7) SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Programme of Systems Analysis, 180 ECTS Utbildningsprogrammet

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng Utbildningsnämnden Utbildningsplan för hållbara livsmedelssystem masterprogram 120 högskolepoäng BESLUT Programkod: NM028 Utbildningsplanen fastställd: 2017-10-11 Beslutad av: Utbildningsnämnden SLU ID:

Läs mer

Utbildningsplan för magisterprogrammet i försäkringsmedicin

Utbildningsplan för magisterprogrammet i försäkringsmedicin Utbildningsplan för magisterprogrammet i försäkringsmedicin Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-04-04 Sid 2 (5) 1. Basdata 1.1. Programkod 3FO07

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (4) 2015-12-02 Dnr SU FV-3.2.5-3784-15 Lokal examensbeskrivning Naturvetenskaplig magisterexamen Huvudområde: Miljö- och hälsoskydd Environment and Health Protection Miljö- och hälsoskydd som huvudområde

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Religionsvetenskap, Magister/Masterprogram. 60/120 högskolepoäng H2RSM

UTBILDNINGSPLAN. Religionsvetenskap, Magister/Masterprogram. 60/120 högskolepoäng H2RSM UTBILDNINGSPLAN Religionsvetenskap, Magister/Masterprogram 60/120 högskolepoäng H2RSM Religious Studies, Master programme 60/120 higher education credits Diarienr: G 217 3513/10 1. Fastställande Utbildningsplan

Läs mer

DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG AKADEMIN FÖR HUMANIORA, UTBILDNING OCH SAMHÄLLSVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-564/2009 Sida 1 (6) DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 higher educational

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi = Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 19 juni 2008. Studieplanen kompletteras med följande dokument,

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-671/2006 Sida 1 (6) DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management

Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management Utbildningsplan för masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och 4HM17 Inrättad av Rektor 2016-05-10 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2016-05-10 Sid 2 (6) 1. Basdata 1.1. Programkod 4HM17 1.2. Programmets

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

Beslut Denna utbildningsplan är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Beslut Denna utbildningsplan är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden Utbildningsplan för Masterprogram i medeltidsstudier Master's Programme in Medieval Studies 120.0 Högskolepoäng 120.0 ECTS credits Programkod: HMEDA Gäller från: HT 2016 Fastställd: 2016-03-02 Värdinstitution:

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUTAD 2015-12-15 Dnr SU FV-3.2.5-1959-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie kandidatexamen Huvudområde: Företagsekonomi Business Administration Företagsekonomi handlar i sin vidaste bemärkelse

Läs mer

KULTUR, KOMMUNIKATION OCH SAMHÄLLE, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

KULTUR, KOMMUNIKATION OCH SAMHÄLLE, 180 HÖGSKOLEPOÄNG HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-666/2006 Sida 1 (6) KULTUR, KOMMUNIKATION OCH SAMHÄLLE, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Culture, Communication and Society, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod:

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod: Dnr HS 2019/45 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i statsvetenskap Programkod: SASTV Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 120 Beslut om inrättande: Undervisningsspråk:

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/523 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-356-14 Datum 2014-03-20 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet medicin. Degree of Master of Medical Science (120 credits) with a major in Medicine

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet medicin. Degree of Master of Medical Science (120 credits) with a major in Medicine Dnr G2011/277 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet medicin Degree of Master of Medical Science (120 credits) with a major in Medicine 1. Fastställande Examensbeskrivning för

Läs mer

Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR)

Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR) Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR) Master of Laws Programme, LL. M. Nivå: Grundnivå, examen på avancerad nivå Fastställande Utbildningsplanen för det ursprungliga Juristprogrammet, 270 högskolepoäng,

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Allmän studieplan mot doktorsexamen i idrottsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-03-15 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-551/2007 Sida 1 (6) SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Teacher for Special Needs Education Programme, 90 higher education credits Utbildningsprogrammet

Läs mer

SACCR, Masterprogram i kulturkriminologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Cultural Criminology, 120 credits

SACCR, Masterprogram i kulturkriminologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Cultural Criminology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SACCR, Masterprogram i kulturkriminologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ekologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ekologi Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-596-14 Datum 2014-04-24 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng

Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Utbildningsplan 2007-05-03 Dnr SLU ua 30-1543/07 Utbildningsplan för livsmedelstillsyn - magisterprogram, 60 högskolepoäng Food Control - Master s Programme,

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia 1 (6) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i historia Syllabus for the PhD programme in History at third-cycle level Fastställande:. Ikraftträdande:. 1 Mål för utbildningen Utbildning på forskarnivå

Läs mer

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna.

För universitetsgemensamma regler för forskarutbildning se Regler för utbildning på forskarnivå vid Göteborgs universitet Doktorandreglerna. Dnr: U 2015/776 Allmän studieplan för licentiatexamen i arkeologi Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 9 juni 2016. Studieplanen kompletteras med

Läs mer

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 120 POÄNG

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 120 POÄNG INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI, STATISTIK OCH INFORMATIK Utbildningsplan Dnr CF 52-535/2005 Sida 1 (5) SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 120 POÄNG Programme of Systems Analysis, 120 points Utbildningsprogrammet

Läs mer

Utbildningsplan. för. Sidan 1/5. Masterprogram i historiska studier. 120 ECTS credits

Utbildningsplan. för. Sidan 1/5. Masterprogram i historiska studier. 120 ECTS credits Utbildningsplan för Masterprogram i historiska studier Master's Programme in Historical Studies Programkod: HISTO Gäller från: HT 2015 Fastställd: 2014-02-04 Ändrad: 2015-03-04 Värdinstitution: Historiska

Läs mer

SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 120 credits

SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2015-11-11 Dnr SU FV-3.2.5-3372-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Hälsoinformatik Health Informatics Hälsoinformatik är en tvärvetenskaplig disciplin med grund

Läs mer

MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS

MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS Utbildningsplan Dnr CF 52-210/2007 Sida 1 (6) MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 8 maj 2001 av fakultetsnämnden

Läs mer

NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 credits

NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NABIF, Masterprogram i bioinformatik, 120 högskolepoäng Master Programme in Bioinformatics, 120 Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer