Kallelse/föredragningslista

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse/föredragningslista"

Transkript

1 Datum Sida 1 Bildningsstyrelsen arbetsutskott - Ordinarie ledamöter kallas - Ersättare för kännedom Kallelse/föredragningslista Styrelse: Plats: Bildningsstyrelsens arbetsutskott S-rum bildning Tid: onsdag 29 augusti klockan 14:00 Val av justerare samt plats och tid för justering Mona Hesselrud (M) med Lars Stålberg (KL)som ersättare Förvaltningskansliet Måndag 3 sep klockan 13:00 Ärendelista 1. Överlämnande - Pia Källströms medborgarförslag om satsning på motionsspåret/terrängbanan vid Gruvgärdet i Krylbo 2. Flytt av Jularbomuséet till Grytnäs gammelgård 3. Taxor och uthyrningsregler Avesta Parken 4. Ansökan om investeringsbudget Blå villan 5. Nytt beslut besparing Kulturskolan 6. Ansökan om investeringsbudget yttre miljö Violen 7. Organisationsförändring AME (Handling kommer fredag 24 aug) 8. Tillgänglighetsplan

2 Sida 2 9. Riktlinjer för GDPR på bildningsförvaltningen 10. Tidplan Styrelsemöten bildningsstyrelsen

3 BILDNING/KULTUR OCH FRITID Datum Brevnr/Diarienr Bs2015- Handläggare: Ing-Marie Pettersson Jensen, kultur- och fritidschef Pia Källströms medborgarförslag om satsning på motionsspåret/terrängbanan vid Gruvgärdet i Krylbo Kommunfullmäktige har överlämnat rubricerat ärende till Bildningsstyrelsen för beredning och beslut, Dnr KK Pia Källström anför följande i sitt medborgarförslag: Undertecknad föreslår att det läggs resurser å motionsspåret/terrängbanan vid Gruvgärdet. Uppvuxen i Krylbo med skidåkning som intresse har jag haft stor nytta och mycket glädje av denna terrängbana, såväl för skidåkning som barmarksträning. Mina föräldrars generation ägnade mycket tid och kraft åt att iordningsställa detta motionsspår: 10 km 5 km 3,5 km slingor. Det är ledsamt att se hur dessa undan för undan förfallit och nu växer t.o.m. 3,5 km delen igen. Med detta brev vill jag be er att även satsa på denna del av Krylbo. Yttrande Motionsspåren vid Gruvgärdet i Krylbo tillkom på initiativ av Krylbo IF. De skötte sedan spåren på ett mycket bra sätt under många år. För detta fick de också spårbidrag av kommunen. Sedan några år är tyvärr föreningens motionssektion nedlagd och ingen skötsel har därför gjorts genom föreningen utan kommunen har därför de senaste åren tagit över ansvaret. Detta har p.g.a. de ekonomiska ramarna inneburit att tillgängliga resurser har satsats på den 3,5 km långa slingan som är ett elljusspår. Här har bl.a. lampor och stolpar bytts ut, dränering har lagts ner på sanka partier, klippning och röjning av spårets kanter har skett och någon gång har grus lagts på. En årlig översyn av spåret sker och vid behöv vidtas åtgärder. I dagsläget är det den ambitionsnivå Fritid kan hålla utan att få en resursförstärkning. Senaste vintrarna har det inte funnits någon möjlighet att dra upp spår på vintern. Fritid skall dock på nytt undersöka om det i dagsläget går att hitta någon som kan göra detta. Om inte så får vi framledes hänvisa till Dalahästområdet eller spåret vid Brovallsgården. Förslag till beslut: Bildningsstyrelsen beslutar - Att medborgarförslaget avslås. - Att nivån på skötseln av det 3,5 km långa elljusspåret bibehålls.

4

5

6

7 BILDNING/KULTUR OCH FRITID Datum Brevnr/Diarienr BS Handläggare: Ing-Marie Pettersson Jensen, kultur och fritidschef Flytt av Jularbomuseet till Grytnäs gammelgård Dnr BS Sammanfattning: Bildningsstyrelsen tog i mars 2018 beslut om att flytta verksamheten vid Jularbomuseet och Sportoteket från lokalen i Gamla byn. Grytnäs hembygdsförening har nu sagt sig positiv till att uppföra en ny byggnad för att kunna visa Jularboutställningen på gammelgården. Kultur och fritidsförvaltningen är positiv till förslaget och för att kunna ta emot utställningen och uppföra en särskild byggnad för ändamålet föreslås Grytnäs hembygdsförening ges ett bidrag på kr samt att Jularboutställningen deponeras hos hembygdsföreningen. Ärendet: Bildningsstyrelsen tog i mars 2018 beslut om att flytta verksamheten vid Jularbomuseet och Sportoteket från lokalen i Gamla byn. För Jularbomuseet var förslaget att placera detta i Karlfeldtsgårdens röda hus. Grytnäs hembygdsförening tog då kontakt med förvaltningen och sa sig intresserad av att ta över utställningen och visa den på Grytnäs gammelgård. Diskussioner har sedan förts vidare och i bilaga 2 finns en avsiktsförklaring av styrelsen i Grytnäs hembygdsförening där de säger sig ha för avsikt att uppföra ett Jularbomuseum under förutsättning att erforderlig finansiering kan erhållas. Hembygdsföreningen lyfter fram att Jularbomuseet då hamnar i en miljö som ligger nära Carl Jularbos barndomshem, vidare att man idag har ett samarbete med Jularbo gille som har återkommande konserter på gammelgården. Man ser även goda möjligheter att göra fler evenemang med anknytning till Carl Jularbo, dragspelsmusik och museet. Gammelgården har idag en utomhusscen, en vinterbonad samlingslokal med kök och stora grönytor som kan komma väl till pass för evenemang såväl sommar som vinter. Det finns också plats för att uppföra den byggnad som krävs för att kunna ta emot utställningen som idag finns i Jularbomuseet i Gamla byn. För utställningen krävs en vinterbonad lokal om minst 60 m 2 som är tillgänglighetsanpassad. Grytnäs gammelgård ligger i ett riksintresse för kulturmiljövården och föreningen har därför samrått om byggnaden och dess placering med Dalarnas museum, se bil. 1. I denna bilaga framgår placeringen av huset och i bilaga 2 finns en ritning på huset. Detta har karaktär av litet bostadshus med faluröd panel och är anpassad för att passa väl in i miljön på Gammelgården. Förvaltningen ser mycket positivt på att Grytnäs hembygdsförening visar Jularboutställningen på gammelgården. Kan man uppföra en byggnad enligt ovan kommer utställningen med föremål att kunna

8 Sida 2 deponeras på Grytnäs gammelgård och i samband med detta upprättas ett avtal. Förvaltningen kommer då att flytta utställningen och stötta uppsättningen av densamma. För att kunna uppföra en museibyggnad behöver Grytnäs hembygdsförening extern finansiering. Förvaltningen föreslår att föreningen ges ett bidrag till museibyggnaden på kr som betalas ut när man erhållit byggnadslov för museibyggnaden. Pengarna tas ur kultur och fritids ram för 2019 och kan därför inte betalas ut förrän tidigast 1 januari Förslag till beslut: - Grytnäs hembygdsförening erhåller ett bidrag på kr. Pengarna betalas ut då byggnadslov på en museibyggnad har erhållits, dock tidigast Jularboutställning och tillhörande föremål, ex dragspel, deponeras hos Grytnäs hembygdsförening då den nya byggnaden är klar.

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19 BILDNING/KULTUR OCH FRITID Datum Brevnr/Diarienr Bs2018- Handläggare: Ing-Marie Pettersson Jensen, kultur och fritidschef Nya regler och avgifter för uthyrning av lokaler i Avestaparken För att anpassa Avestaparkens uthyrningsverksamhet till rådande ekonomiska ramar föreslås nedanstående justeringar av reglerna för uthyrningar liksom vissa taxehöjningar. Reglerna kommer att gälla från den 15 september 2018 och taxorna införs från den 1 januari I dagsläget är det möjligt för alla att hyra Avestaparken för både privata och offentliga arrangemang. Det har medfört att det vid många tillfällen fått konsekvenser för anläggningen och verksamheten som vida överstiger det som är rimligt. Vi anser därför att vi måste begränsa till vilka vi hyr ut, hur vi hyr ut och även smärre justeringar av taxan. Lokalerna kommer inte längre vara tillgängliga för privata arrangemang som ex. fester och bröllop. Lokalerna kommer bara att vara tillgängliga dag- och kvällstid till senast Då skall lokalerna vara utrymda och automatlarm kommer att aktiveras. Det kommer inte att vara möjligt att beställa kaffe, mat etc. via kultur- och fritidsförvaltningens lokaluthyrning utan detta görs exempelvis via någon av Avestas entreprenörer eller cateringfirmor. Möblering och grovstädning görs som tidigare av hyresgästen. Uthyrningen kommer att ske genom kultur och fritids bokningssystem och fritidskansliet. Förutom de särskilda regler som föreslås nedan för Avestaparken gäller kommunens allmänna regler för uthyrning av lokaler (Gällande från ). Fritidschefen bör ges delegation på att bevilja lägre hyra för ideella föreningar i utbyte mot att de påtar sig arbetsuppgifter som annars åligger verksamheten. Dessa överenskommelser skall då dokumenteras. Likaså bör fritidschefen kunna besluta om tillfälliga ändringar i tiderna för tillträde till lokalen. Nya regler som föreslås gälla från den 15 september 2018 är: Uthyrning i Avestaparken tillåts till: - Konferenser, föreläsningar, mässor och offentliga arrangemang. - Privata aktörer med krav på att man har F-skattsedel och inga betalningsanmärkningar. - Ideella organisationer för arrangemang som danser, bingo, loppis, jubileum etc. - Subventionerad taxa erhålls endast av föreningar registrerade i Avesta kommun. Ny taxa för uthyrning av lokaler i Avestaparken att gälla från 1 januari 2019: se bilaga 1.

20 Sida 2 Förslag till beslut: Bildningsstyrelsen beslutar att: - De nya uthyrningsreglerna och taxorna som är specifika för Avestaparken beslutas i enlighet med ovan. - Fritidschefen ges delegation på att bevilja lägre hyra för ideella föreningar i utbyte mot att de påtar sig arbetsuppgifter som annars åligger verksamhetensamt samt besluta om tillfälliga ändringar i tiderna för tillträde till lokalen.

21 Sida 3 Bilaga 1 Cupolen* Tidpunkt Vardag, heldag Vardag, timtaxa Lördag, söndag, helgdag, heldag Lördag, söndag, timtaxa Ideella föreningar i Avesta Ordinarie taxa Kommersiell taxa (Event, försäljning mm) Lilla samlingslokalen Vardag, heldag Vardag, timtaxa Lördag, söndag, helgdag, heldag Lördag, söndag, timtaxa Lördag, söndag, hela helgen (fre kväll sön) Utescen, heldag** *I hyran för Cupolen ingår serveringskök. **Till detta tillkommer kostnad för scenmästare om hela scenen med maskineri skall användas.

22 ANSÖKAN AVSER: INVESTERINGSBUDGET Enhet/enhetschef: Datum Avstämd med förvaltningschef: Projektnamn: Startmånad Slutmånad Tidplan: Syfte: Finansieringsform: Fyll även i adm uppgifter nedan till ekonomisystemet Gå till adm uppg Fritd, Ing-Marie Pettersson Jensen Utbyggnad Blå villan för Sportotek Ekonomi Kvalitetshöj Myndighetskrav X Investering Leasingavtal Hyresavtal X Budget Plan Plan Totalt Investering/leasingobjekt År 1 tkr År 2 tkr År 3 tkr Utgift 0 Inkomst 0 Netto Avskrivningstid Leasing/hyrestid 40 år år Driftkalkyl tkr (nivåförändring helårseffekt) År 1 tkr År 2 tkr År 3 tkr Totalt Ökade kostnader Avskrivningar Ränta 2,25% Leasingavgift 0 Hyra Övrig kostnad 0 Minskade kostnader 0 Summa förändrade kostnader Finansiering Inom befintliga ramar 0 Ofinansierat Åtgärd: Tillbyggnad av Blå villan för att flytta Sportoteket från Jularbomuseet/Sportoteket i Gamla byn vars lokal sagts upp. Konsekvens om investeringen ej genomförs: Sportoteket har ingen lokal från 1 januari G:\Bildning\Skolkansli\Styrelseadministration\1 Bsau kallelse\arbetsdokument\bsau \4. Ansökan om investering utbyggnad Blå villan1utan belopp (002).xlsx :57

23 Administrativa uppgifter till ekonomisystemet Enhet/enhetschef: Fritd, Ing-Marie Pettersson Jensen Projektnamn: Utbyggnad Blå villan för Sportotek startmånad slutmånad Tidplan: Detaljbudget för investeringen Kapitaltjänstkostnader skall belasta Identitet Konto Ifylles av red enheten Belopp i tkr Identitet Aktivitet Fri Kvar att budgetera 0 Administrativa uppgifter Identitet Ifylles av red enheten Verksamhetskod Organisationskod Personkod SCB Granskning/kontering Beslutsattest För-/efternamn För-/efternamn Monica Lundin Ing-Marie Pettersson Jensen G:\Bildning\Skolkansli\Styrelseadministration\1 Bsau kallelse\arbetsdokument\bsau \4. Ansökan om investering utbyggnad Blå villan1utan belopp (002).xlsx :57

24 Budgetförslaget angående kulturskolan Vi föreslår att det beslut vi tog i bildningsstyrelsen 8 mars 2018 angående omfördelning av ramar mellan Bildningsstyrelsens resultatenheter ändras. Budgetgruppen har tagit del av det besparingsförslag som tjänstemännen lade fram. I det förslaget minskades kulturskolans verksamhet med en tjänst. Förslag till beslut - Att ingen besparing görs på kulturskolan. - Att budgetgruppen får i uppdrag att komma med nya besparingsförslag på 500 tkr. Mikael Westberg (S) Maria Andersson (S)

25

26 ANSÖKAN AVSER: HYRESHÖJANDE ÅTGÄRDER Enhet/enhetschef: Sara Bergström Datum Avstämd med förvaltningschef: Projektnamn: Yttre miljö Startmånad Slutmånad Tidplan: Ekonomi Kvalitetshöj Myndighetskrav Syfte: x Finansieringsform: Gå till adm uppg Investering Leasingavtal Hyresavtal x Budget Plan Plan Totalt Investering/leasingobjekt År 1 tkr År 2 tkr År 3 tkr Utgift 0 Inkomst 0 Netto Avskrivningstid Leasing/hyrestid år 33 år Driftkalkyl tkr (nivåförändring helårseffekt) År 1 tkr År 2 tkr År 3 tkr Totalt Ökade kostnader Avskrivningar Ränta 2,25% Leasingavgift 0 Hyra 0 Övrig kostnad 0 Minskade kostnader 0 Summa förändrade kostnader Finansiering Inom befintliga ramar 0 Ofinansierat Åtgärd: Åtgärd av den yttre miljön för förskoleverksamheten Violen. Byte av staket, pga säkerhetsrisken. Bytet sker till ett staket med ett standardmått, dvs som är beslutat om i styrelsen gällande förskolegårdar. Förbättrande åtgärder gällande parkeringsmöjligheter främst gällande som säkerhetsåtgärd. Konsekvens om investeringen ej genomförs: Ökad säkerhetsrisk. G:\Bildning\Skolkansli\Styrelseadministration\1 Bsau kallelse\arbetsdokument\bsau \6. Ansökan om investering yttre miljö 1819 (002).xlsx :01

27 Administrativa uppgifter till ekonomisystemet Enhet/enhetschef: Sara Bergström Projektnamn: Yttre miljö startmånad slutmånad Tidplan: Detaljbudget för investeringen Kapitaltjänstkostnader skall belasta Identitet Konto Ifylles av red enheten Belopp i tkr Identitet Aktivitet Fri Kvar att budgetera 0 Administrativa uppgifter Identitet Ifylles av red enheten Verksamhetskod Organisationskod Personkod SCB Granskning/kontering Beslutsattest För-/efternamn För-/efternamn Ulla Nordlöf Sara Bergström G:\Bildning\Skolkansli\Styrelseadministration\1 Bsau kallelse\arbetsdokument\bsau \6. Ansökan om investering yttre miljö 1819 (002).xlsx :01

28 BILDNING/Utbildning och arbetsmarknad Datum Brevnr/Diarienr Bildningsstyrelsen Handläggare: Ulf Peterson Resultatenhetschef Utbildning och arbetsmarknad Omorganisation av AME Uppdraget att omorganisera AME:s verksamhet Arbetsmarknadsenheten har fått i uppdrag att se över verksamheter som kan bedrivas under 2019 utifrån enhetens budget. De verksamheter som arbetsmarknadsenheten ska prioritera utifrån politiska direktiv är AME-service och feriejobb. Nedan är en beskrivning av nuläge, verksamhet 2019 och idéer för utveckling. AME:s nuvarande uppdrag 2015 blev AME en egen enhet med egen enhetschef. Under juni månad 2015 flyttade verksamheten till lokalerna i Koppardalen. Då var AME:S verksamhet inriktad på att arbeta mot visionen och övergripande målet att innevånare i Avesta kommun ska ha en social och ekonomisk trygghet. Målen för arbetsmarknadspolitiska åtgärder var följande: Inriktningsmål Kommunen ska genom arbetsmarknadspolitiska insatser underlätta för människor att försörja sig genom eget arbete. Effektmål Antalet personer som behöver försörjningsstöd på grund av arbetslöshet skall minska jämfört med Ingen ungdom i åldern ska vara arbetslös i mer än 90 dagar utan insats från arbetsförmedlingen eller kommunen. Andelen arbetslösa med utomnordisk bakgrund ska minska jämfört med år I den av BS tagna arbetsmarknadsplanen framgår att: För att nå målen krävs en god och bred samverkan med andra parter och aktörer för att minska arbetslösheten och försörjningsstödet för alla målgrupper. Arbetsmarknadsenhetens verksamheter syftar till en personlig utveckling och meningsfull sysselsättning som motiverar och inspirerar deltagaren att nå en egen försörjning i framtiden. Beskrivning av våra verksamheter så som de ser ut t.o.m AME-service AME-service är en verksamhet med stort fokus på det externa serviceuppdraget ut mot kommunens äldre innevånare, + 67 år, med tjänster som t.ex. gräsklippning, lövkrattning och snöskottning Det är även en arbetsförberedande verksamhet där deltagare blir remitterade från försörjningsstöd och arbetsförmedlingen. Här finns möjlighet för deltagare att arbetsträna, arbetsförmågebedömmas samt prova på ett arbete, få en praktikplats. Det i sin tur kan leda till att man blir anställningsbar i verksamheten och erbjuds en anställning med stöd. Det övergripande målet är personlig utveckling utifrån individuella behov och förutsättningar och att bli anställningsbar i framtiden på den öppna arbetsmarknaden. Effekten är att försörjningsstödet minskar på sikt. En bra verksamhet som kan bli ännu bättre då det är en viss

29 Sida 2 inlåsningseffekt då verksamheten har ett uppdrag att utföra och är beroende av att det finns en hög personalberedskap med olika kompetenser för att utföra uppdragen inom verksamheten. AME-service har fler interna och externa uppdrag. Förutom + 67 tjänster så bedriver AME-service även t.ex. internt café, verkstad med underhållsarbete och reparationer av fordons- och maskinparken, snickeriverkstad, intern lokalvård, hantering av kommunens sopkärl och utkörning av avfallspåsar. AME har en årsbudget för arbetsmarknadspolitiska anställningar utifrån olika behov, stöd och kodningar som t.ex. OSA- och trygghetsanställningar. Beroende på anställningarnas storlek gällande ekonomiska stöd så rekryteras mellan ca personer på årsbasis. Framtidsjobb Avesta Framtidsjobb Avesta är en arbets- och studieförberedande verksamhet i projektform som finansieras via ESF och till viss del av AME och som avslutas februari Medfinansieringen bygger på försörjningsstödet som deltagaren har med sig in i projektet. Det är en samverkan mellan AME, försörjningsstöd och arbetsförmedlingen som syftar till att få personer att bli anställningsbara i framtiden och nå en egen försörjning. Det är den verksamhet som idag direkt vänder sig enbart till deltagare som har ett försörjningsstöd. Omfattningen är ca 40 personer som deltar i den dagliga verksamheten. Här arbetar man mycket med individuella mål som känns realistiska och relevanta för individen att uppnå. Det är ett projekt som har ett bra resultat och följeutvärderaren håller projektets resultat mycket högt och att kvalitén på verksamheten är i toppen vid jämförelse med andra liknande projekt. Feriejobb AME ansvarar också för att organisera och koordinera Feriejobb som är ett uppdrag från Bildningsstyrelsen. Feriejobben har en budget på 2,8 miljoner. Utöver den så finansierar AME idag personalkostnader för handläggning av feriejobben. KAA AME genomför det Kommunala AktivitetsAnsvaret, KAA, som riktar sig till ungdomar som har fullgjort sin skolplikt men inte fyllt 20 år och inte genomför eller har fullföljt utbildning på nationellt program i gymnasieskola eller gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning. Elever som är under 20 år och går något introduktionsprogram tillhör KAA. Det är ett lagstadgat uppdrag till alla Sveriges kommuner från staten om att erbjuda dessa ungdomar motiverande och inspirerande aktiviteter med mål att de ska slutföra sin gymnasieutbildning. Skolinspektionen följer upp hur kommuner arbetat med KAA. Elever under 20 år som har ett jobb men inte slutfört gymnasieexamen tillhör också det Kommunala aktivitetsansvaret då målet är att fullfölja en utbildning och erhålla gymnasieexamen. Samverkansteamet Samverkansteamet är en verksamhet som finansieras av Södra Dalarnas Samordningsförbund, förutom lokalhyran. Organisatoriskt och utifrån ett arbetsgivaransvar så är verksamheten förlagd under Avesta kommun och AME, men huvudägarna är kommunen, arbetsförmedlingen, landsting och försäkringskassan tillsammans. De fyra parterna är gemensamt ansvariga för styrning av verksamheten. Verksamheten vänder sig till de personer som är i behov av samordnad arbetslivsinriktad rehabilitering. Ungdomscenter Avesta Ungdomscenter Avesta (UCA) är inte en verksamhet i sig. Det är en samverkan mellan Avesta kommun (AME, försörjningsstöd, vuxenutbildning och integration) och arbetsförmedlingen för att möta ungdomar år för individuella samplaneringar mellan parterna. Det är en del i överenskommelsen utifrån DUA (Delegationen för unga till arbete). Ny målgrupp i denna samverkan är nyanlända. Den nya målgruppen är en utökning av DU(N)A (Delegationen för unga och nyanlända till arbete) från och med Syftet med att utöka målgruppen med nyanlända, företrädesvis nyanlända ungdomar, är att fördjupa samverkan för att korta etableringstiderna och öka möjligheterna att etablera sig på arbetsmarknaden och bli självförsörjande. Mål och syfte med samverkan är att utifrån möte med individerna och de behov, förutsättningar och intressen de har, erbjuda långsiktiga individanpassade kompetenshöjande insatser för personlig utveckling och att de inte hamnar mellan stolarna.

30 Sida 3 Prel. budgetfördelning Samordning och drift 2,1 0,8 Anställningar med stöd 3,5 0 AME service 2,9 1.9 Feriejobb 2,8 2,8 Adm av feriejobb 0,2 0,2 Framtidsjobb Avesta 1,5 0 KAA 0,4 0 Samverkansteamet. lokaler 0,2 (2,7) 0 (2,7) Lokaler - Koppardalen 0,4 0,8 Totalt 14 milj 6,5 milj Bemanning Administratör 1,0 0,5 Handledare Framtidsjobb 3,0 0 Coach AME-service 2,0 2,0 KAA arbetsmarknadshandläggare 1,0 0 Arbetsmarknadssamordnare/föreståndare 1,0 1 Enhetschef 1,0 0 Samverkansteamet 3,0 3,0 Totalt tjänster: 12,0 6,5 Budget 2019 (2018) 6,5 milj (6,5) Återsökningsbara medel 0(6,0) Totalt 6,5 milj (12,5) AME: s verksamhet from2019 AME-service 2019 Verksamheten på AME service kommer att fortsätta som tidigare fast inte i lika stor omfattning som Se informationen under rubriken: Beskrivning av våra verksamheter - ovan. Feriejobb Ungdomar kommer att erbjudas feriejobb i lika stor utsträckning som 2018 och sättet vi kommer att arbeta på är detsamma som tidigare år. Se informationen under rubriken: Beskrivning av våra verksamheter - ovan. KAA Arbetsmarknadsenheten har inte ekonomi för att arbeta vidare med KAA. Se nedan om hur vi organiserar den i framtiden. Framtidsjobb Avesta Arbetsmarknadsenheten har inte ekonomi för att arbeta vidare med Framtidsjobb Avesta. Den arbetsmetod som har utvecklats för att stödja och hjälpa människor som står utanför arbetsmarknaden, avser vi att implementera i andra arbetsförberedande verksamheter inom AME-service eller andra verksamheter inom kommunen.

31 Sida 4 Samverkansteamet Samverkansteamets verksamhet fortsätter utan att påverkas av den minskade budgeten på AME. Teamet organiseras av AME och finansieras av Södra Dalarnas Samordningsförbund. Se informationen under rubriken: Beskrivning av våra verksamheter - ovan. Förslag och tankar kring att organisera och bedriva AME:S verksamhet ännu effektivare i framtiden AME-service ihop med Teknisk service Deltagarna som arbetar på AME-service deltar i två sorters verksamheter. Den ena, består av att de får arbeta praktiskt tillsammans med kollegor. Den andra består i en coachande verksamhet för att stödja dem i att utvecklas personligt till att kunna ta ansvar för egen försörjning i framtiden. De individer som blir inskrivna och får en sysselsättning på AME-service kan ha en praktik, arbetsträning, arbetsförmågebedömning eller en arbetsmarknadspolitisk anställning under viss tid. Individerna blir remitterade från framförallt arbetsförmedlingen och socialtjänsten. Det finns tillsvidareanställd personal som planerar och genomför arbete med hjälp av visstidsanställd personal. Det blir sårbart under vissa perioder då det kan vara mycket att hinna med för personalen och att hinna tillmötesgå alla uppdragen. Under andra perioder kan det vara brist på arbete med t.ex tjänsterna och då är det viktigt att kunna erbjuda annan meningsfull sysselsättning. Här finns det behov av att utveckla fler arbetsförberedande verksamheter som kan erbjuda meningsfull sysselsättning utifrån önskemål och behov. AME har svårt att mäkta med det med befintliga resurser. En möjlighet till att utveckla, bredda och stärka AME-service är att förlägga delar av verksamheten till Tekniska. Tekniska skulle kunna ta över de praktiska verksamheterna inkl tjänsterna. Det kan skapa synergieffekter då Tekniska har kunskap och professionen att planera och arbetsleda uppdrag inom produktion. Om det skulle bli perioder då det inte finns så mycket att göra inom + 67 tjänsterna så finns det annan sysselsättning som kan utföras som t.ex. röjningsarbete inom kommunens skog och mark. Den andra viktiga delen av uppdraget för AME-service är att hjälpa och stötta individerna till att bli anställningsbara i framtiden. Personal ska arbete med handledning och coachning för personlig utveckling. Coach och individ gör en kartläggning och utifrån den skall det upprättas en personlig handlingsplan utifrån behov, förutsättningar, önskemål och intresse med syfte och mål som är realistiska att uppnå. Den individuella handlingsplanen följs upp och individuella motiverande och inspirerande samtal ska bokas in. Syftet med motiverande och inspirerande samtal är att skapa en allians mellan individ och coach för att bygga en god relation och tillit mellan parterna för att nå de mål som individen strävar efter. Det kan även t.ex. innebära att coachen får planera och genomföra studiebesök, arbetsmarknadskunskap, samhällsorientering, skriva CV och personligt brev. Det har AME kompetenser för att genomföra i dagliga verksamheten. Det kan ske både på Tekniska eller på AME. Om vi inte arbetar med individen för personlig utveckling och förberedelse inför studier eller arbete så riskerar personen att inte komma vidare efter insatsen/åtgärden KAA Kommunala AktivitetsAnsvaret Från och med 2019 så skulle det kommunala aktivitetsansvaret övertas av gymnasiet. Det handlar om att motivera och inspirera ungdomar till att vilja slutföra studierna på gymnasiet och att stötta och hjälpa dem till att klara det. Personal som SYV och coach/arbetsmarknadshandläggare kan ha sin arbetsplats på gymnasiet. Det blir då en mer effektiv samverkan/samarbete kring eleven och en röd tråd i uppdraget att motivera ungdomen till att slutföra studierna på gymnasiet. Man har personal på gymnasiet som tillsammans har ett helhetsperspektiv kring behoven och

32 Sida 5 förutsättningar för ungdomar som studerar och kan tidigt gå in med förebyggande åtgärder för att minska avhopp och hjälpa till med att få eleven att lyckas slutföra studierna. Vi ser vinster med att man så tidigt som möjligt redan på gymnasiet upprättar individuella handlingsplaner för de elever som riskerar hoppa av studierna och kan erbjuda motiverande insatser utifrån handlingsplanerna som ska syfta till att slutföra en gymnasieexamen. Vi kommer fortsätta med vår samverkan med gymnasiet, AME och vuxenutbildning. Chefs- och ledarskap Arbetsmarknadsenhetens verksamhet 2019 och framåt ska ledas av en föreståndare som har kunskap, erfarenhet om verksamheten och den samhälleliga kontext som arbetet med att förbereda människor till arbete och utbildning befinner sig. Föreståndaren arbetsleder personalen med eget operativt personalansvar och har i uppdrag att organisera den praktiska verksamheten och rapportera till enhetschefen om den aktuella budgetsituationen. Resultatenehetschefen blir tillika enhetschef med det formella ansvaret för ekonomi, personal och verksamhet. AME samarbetar bla. med försörjningsstöd och arbetsförmedlingen. Vi behöver utveckla ett samarbete med teknisk service för att samutnyttja utrustning och arbetsuppgifter. Samarbetet med arbetsförmedlingen har utvecklats på senare tid och vi behöver fördjupa det i den lokala överenskommelsen enligt DUAN. AME har tillsammans med andra verksamheter inom kommunen drivit och utvecklat en lokal överenskommelse enligt DUA (Delegationen för unga och nyanlända till arbetet). Det arbetet påbörjades 2015 och har reviderats under DUA stödjer kommuner och Arbetsförmedlingen i arbetet att utveckla samverkan kring ungas och nyanländas etablering. Målet är att samverkan bidra till att ingen ung ska behöva vara utan arbete eller studier mer än 90 dagar och att långsiktigt korta etableringstiden på arbetsmarknaden för nyanlända till 2 år. Föreståndaren ska fortsätta att driva och utveckla samverkan enligt DUA och den lokala överenskommelsen som upprättats då funktionen redan finns idag. Landsting, försäkringskassan, näringslivet och Sjöviks folkhögskola är andra externa samarbetspartners som vi behöver ha en tät kontakt med för att höja kvaliteten i samverkan att stötta och hjälpa människor som står utanför arbetsmarknaden. Vi behöver också arbeta med nationella uppdrag och däri möjligheten till samarbete och även ekonomiskt stöd. Funktionen som föreståndare blir alltså ett övergripande operativt ansvar att leda verksamheten med uppdrag att utveckla samarbetet med interna och externa samarbetspartners. Feriejobben I och med att verksamheten på AME minskar och hela verksamheter avslutas eller flyttas till andra enheter minskar också mängden administrativt arbete. Omfattningen på administrationen av ferietjänster ligger på runt 50% av en hel tjänst. Resterande upp till en hel tjänst blir kopplat till en övertalighet. Sett ur ett effektiviserings- och kompetensperspektiv är det lockande att tänka sig en flytt av ansvaret för administrationen av feriejobb till en annan förvaltning. Eftersom det rör sig om information, administration av ansökningar och stöd till enhetschefer vid anställning är det en idé att tänka sig att personalenheten skulle ansvara för administration av feriejobben. Förslag till beslut: - Att bildningsstyrelsen fattar beslut enligt förslag på ny organisation enligt underlag från resultatenhet Utbildning och arbetsmarknad.

33 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Datum Brevnr/Diarienr Handläggare: Björn Hansson Yttrande Tillgänglighetsplan Målsättningen med tillgänglighetsplan är att dokumentet ska efterlevas och att dokumentet ska vara ledande för hur kommunen konkret ska arbeta med tillgänglighet de närmaste åren. För att uppnå målet har arbetsgruppen valt att presentera ett förslag med tydliga fokusområden år till år över vilka åtgärder som ska ske gällande tillgänglighet i Avesta kommun. Varje åtgärd ges även en tydlig ansvarsfördelning där det framgår vilka som har huvudansvaret för att åtgärderna genomförs. Fokusområdena är framtagna i samarbete med de olika förvaltningarna och representanterna för handikapporganisationerna i kommunen. En ytterligare åtgärd för att tillgänglighetsplanen ska efterlevas är att den ska följas upp årligen genom ett tillgänglighetsbokslut som ska redovisas till kommunstyrelsen. Bildningschefen anser att arbetsgruppen har lyckats hitta en tydlighet i det framtagna förslaget till ny tillgänglighetsplan. Strukturen visar på ett nytänkande i sättet att få till en plan som är tydlig, kan följas upp och inte bli bli en skrivbordsprodukt. Förslag - Att Bildningsstyrelsen tillstyrker förslag till Tillgänglighetsplan

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Datum Brevnr/Diarienr Handläggare: Björn Hansson Riktlinjer för GDPR på bildningsförvaltningen Innehåll 1. Inledning Personuppgifter Laglig behandling av personuppgifter Personuppgifter på Internet Otillåten behandling av personuppgifter Information till de registrerade för samtycke De registrerades rättigheter Personuppgiftsincidenter Barnperspektivet Registerförteckning Samtycke Konsekvensbedömning Lärplattform och GDPR Allmän handling Personuppgiftsbiträdesavtal Lärarens ansvar Rektorns ansvar Elevhälsans ansvar... 7

44 Sida 2 1. Inledning När EU:s dataskyddsförordning (General Data Protection Regulation) GDPR, trädde i kraft, den 25:e maj 2018, gäller den som lag i Sverige. Det innebär att dataskyddsförordningen är överordnad skollagen i de delar som gäller just persondataskydd. Förordningen ger utrymme för medlemsländerna att i vissa delar ha kompletterande bestämmelser. Sådana kommer eventuellt att tas in i skollagen och annan lagstiftning på utbildningsområdet. I betänkande EU:s dataskyddsförordning och utbildningsområdet SOU 2017:49 finns bland annat förslag om att införa ett nytt kapitel i skollagen som särskilt ska reglera hur huvudmän inom skolväsendet, en hemkommun eller en aktör enligt 24 och 25 kap. skollagen får behandla känsliga personuppgifter. Dessutom kommer en särskild dataskyddslag sannolikt att föreslås, med kompletterande generella bestämmelser om dataskydd. Den lagen kommer att gälla subsidiärt, det vill säga efter sektorspecifik lagstiftning inom utbildningsområdet. Alla personuppgifter som behandlas i verksamheten, både innan och efter den 25:e maj 2108, exempelvis i form av lagring, måste hanteras utifrån dataskyddsförordningens reglering. Så det gäller alltså allt som är sparat sen tidigare på datorerna och i de olika it-tjänsterna. Varje medarbetare ansvarar för att hantera informationen på rätt sätt och därmed också att ta bort det som strider mot riktlinjerna. Det gäller personuppgifter, men även hantering av allmänna handlingar och gallring av dem enligt dokumenthanteringsplan och gallringsbeslut i verksamheten. En viktig utgångspunkt för att gallra information är att den ska vara strukturerad utifrån den registerförteckning som ska finnas. Ett protokoll, t.ex. kan sorteras in under olika lagliga grunder beroende på syftet med protokollet Härvid är det viktigt att ta reda på vad syftet är med att spara protokoll från ett möte. Det kan säkerligen många gånger sorteras in under allmänt intresse, men även utgöra dokumentation i handläggning av ett ärende som avser myndighetsutövning eller sparat för arkivändamål. Alla personuppgiftsansvariga styrelser ska besluta om vilka riktlinjer som gäller för styrelsens ansvarsområde. Ansvaret att ta fram riktlinjer för bildningsstyrelsen har delegerats till bildningschefen. Dataskyddsombudets uppgift är att bevaka (inte ansvara för) att riktlinjerna följs och även att informera och ge råd. Dataskyddsombud för Avesta kommun är kommunjuristen i Hedemora, e- post: dataskyddsombud@avesta.se På varje förvaltning i kommunen finns ett personuppgiftsombud och på bildning så är det nämndsekreteraren, e-post: bildning@avesta.se Personuppgiftsombudets uppdrag: Svarar för bildningsförvaltningens registerförteckning Ansvarar för att den registrerades rättigheter blir tillgodosedda Ska kunna vara behjälplig om var informationen finns i organisationen Är förvaltningschef behjälplig vid ansökan om förhandssamråd hos Datainspektionen Svarar på frågor från registrerade Tar fram underlag för registerutdrag Deltar i dataskyddsincidentutredningar Ansvarar för att dataskyddsincidenter på förvaltningen rapporteras Samverkar och samarbetar med förvaltningens systemförvaltare/it strateg

45 Sida 3 Ansvarar för att dokumentera förvaltningens dataskyddsarbete Stödjer förvaltningens medarbetare i deras arbete med dataskyddsfrågor 2. Personuppgifter En personuppgift är varje upplysning som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person. En fysisk person är identifierbar direkt eller indirekt genom uppgifter som exempelvis namn, personnummer, adress, telefonnummer, IP-adress eller en eller flera faktorer som är specifika för den fysiska personens fysiska, fysiologiska, genetiska, psykiska, ekonomiska, kulturella eller sociala identitet. Känsliga personuppgifter är uppgifter som avslöjar etniskt ursprung, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse eller medlemskap i fackförening och behandling av genetiska uppgifter, biometriska uppgifter för att entydigt identifiera en fysisk person, uppgifter om hälsa, sexualliv eller sexuella läggning. Känsliga personuppgifter får bara behandlas i vissa fall. 3. Laglig behandling av personuppgifter Personuppgifter får bara samlas in för särskilda, uttryckligt angivna och berättigade ändamål. Grundläggande principer inom integritetsskydd är att inte samla in mer information än vad som behövs, inte ha kvar information längre än nödvändigt och inte använda uppgifter till något annat än vad som var syftet när de samlades in. Har den registrerade lämnat sitt samtycke till behandling av personuppgifterna är behandling i regel tillåten. Ett samtycke skall vara individuellt, frivilligt, tydligt och informerat efter det att den registrerade fått information om tilltänkt behandling. Den registrerade kan när som helst återkalla sitt samtycke vartefter behandling inte vidare kan ske. I kommunal verksamhet krävs i många fall inte samtycke enligt artikel 6 i dataskyddsförordningen. Detta gäller för nödvändig behandling för att: Avtal med den registrerade skall kunna fullgöras eller åtgärder som den registrerade begärt skall kunna vidtas innan ett avtal träffas. Personuppgiftsansvarige skall kunna fullgöra en rättslig förpliktelse (ex. bokföringslagen). Skydda vitala intressen för den registrerade (ex. skydda för den enskildas bästa). En arbetsuppgift av allmänt intresse skall kunna utföras (mot verksamhetens syfte ex. arkivering, forskning, statistikframställning m.m.). Utföra arbetsuppgift i samband med myndighetsutövning. 4. Personuppgifter på Internet Behandling av personuppgifter på hemsida är tillåten om samtycke finns. Fotografier på identifierbara personer kräver samtycke av den registrerade. Personuppgifter, dock ej personnummer, som ingår i ett justerat protokoll som förts vid ett nämnd-, styrelse-, eller fullmäktigesammanträde får publiceras på kommunens hemsida. Innan materialet läggs ut på Internet skall det granskas så att inga integritetskänsliga eller sekretessbelagda personuppgifter publiceras. Personuppgifter, ej personnummer, som rör en förtroendevalds uppdrag får även publiceras efter samtycke.

46 Sida 4 5. Otillåten behandling av personuppgifter Särskilda regler om känsliga personuppgifter Enligt artikel 9 är det förbjudet att behandla känsliga personuppgifter. ( 13 PUL) Känsliga personuppgifter är uppgifter som avslöjar Ras eller etniskt ursprung Politiska åsikter Religiösa eller filosofiska övertygelser Medlemskap i fackförening Uppgifter som rör sexualitet och hälsa Genetiska och biometriska uppgifter. Gäller från och med 25 maj Undantag från förbudet finns om behandlingen är absolut nödvändig eller vid samtycke. 6. Information till de registrerade för samtycke Vid insamlande av personuppgifter måste enligt dataskyddsförordningen lämnas viss information, till exempel; identitet (vem är det som kräver in personuppgifter?) ändamål med behandlingen (vad ska uppgifterna användas till) rättsliga grunder för behandlingen hur länge personuppgifterna lagras möjligheten att lämna klagomål till tillsynsmyndigheten om man anser att ens personuppgifter har hanterats felaktigt Informationen som lämnas ska vara kortfattad, lättbegriplig och utformad med ett tydligt och enkelt språk. Enligt förordningen förtjänar barn särskilt skydd vilket gör att information som riktar sig till barn ska vara skriven på ett tydligt och enkelt sätt som barn förstår. 7. De registrerades rättigheter De viktigaste rättigheterna för de registrerade är att: Få tillgång till sina personuppgifter Få felaktiga personuppgifter rättade Få sina personuppgifter raderade. Betänk att arkivlagen är överordnad. Invända mot att personuppgifter används automatiserat beslutsfattande och profilering Flytta personuppgifterna (dataportabilitet) Dataskyddsförordningen innehåller en skyldighet att på begäran lämna information till de registrerade om vilka uppgifter som behandlas om dem. Detta kan vid begäran göras kostnadsfritt en gång per år. När en sådan begäran hanteras behöver man även lämna viss ytterligare information, som exempelvis hur länge personuppgifterna kommer att lagras och att man har rätt att få felaktiga uppgifter rättade. Om en sådan begäran görs elektroniskt ska den registrerade också kunna begära att få ut informationen elektroniskt.

47 Sida 5 8. Personuppgiftsincidenter Personuppgiftsincidenter/dataintrång ska anmälas till Datainspektionen inom 72 timmar. Om intrånget har lett till allvarliga risker för den registrerade ska den registrerade kontaktas. Gäller från och 25 maj Barnperspektivet Barn förtjänar ett särskilt skydd enligt dataskyddsförordningen. Den information som riktar sig till barn ska vara skriven på ett tydligt och enkelt sätt. 10. Registerförteckning Dokumentation som på något sätt behandlar personuppgifter ska sammanställas i en registerförteckning. Även ostrukturerat material ska ingå i denna förteckning. 11. Samtycke När bildningsförvaltningen inte har tillåtelse att använda personuppgifter vid myndighetsutövning, avtal eller av allmänt intresse ska ett samtycke inhämtas. 12. Konsekvensbedömning Vid dokumentation med personuppgifter ska vid varje tillfälle en konsekvensbedömning genomföras för att bedöma risken och allvaret om uppgifter skulle spridas. Resultatet av bedömningen ska beaktas då lämpliga åtgärder fastställs. Om risken anses som hög behöver åtgärder planeras för att hantera riskerna, inbegripet skyddsåtgärder, säkerhetsåtgärder och rutiner för att säkerställa skyddet av personuppgifterna i förhållande till genomförandekostnaderna. Det kan vara aktuellt med samråd med tillsynsmyndigheten om det inte är genomförbart. Gällande principer är att inte samla in mer information än vad som är nödvändigt, inte ha kvar informationen längre än nödvändigt samt att inte använda uppgifterna till annat än till angivet syfte. Beakta möjligheten att minimera tillgång till uppgifterna. Det är viktigt att göra en informationssäkerhetsklassning för att avgöra hur skyddsvärdig informationen är för verksamheten, vilka lagrum som finns, osv. I det arbetet använder bildningsförvaltningen SKL:s verktyg KLASSA, i syfte att säkerställa de krav som ställs på både it-leverantören och vår organisation. 13. Lärplattform och GDPR Lärplattformar och administrativa system som innehåller sekretesskyddade uppgifter och andra uppgifter av känslig karaktär behöver ha en god säkerhet. Det handlar också om två olika delar: dels dataskyddsförordningen, hur och vilka personuppgifter man får hantera och dels datasäkerhetsfrågor, hur man skyddar information baserat på vilken sorts information det är och hur skyddsvärdig den är. Om ni lagrar känslig information i tjänsten ökar kraven på hur tjänsten sätts upp (det betyder bland annat säkrare inloggning, till exempel via tvåfaktorsinloggning, men även andra delar som tydlig behörighetsstyrning). Informationsklassningen avgör hur informationen hanteras i olika it-tjänster och administrativa system utifrån fyra olika områden (konfidentialitet, riktighet, tillgänglighet och spårbarhet).

48 Sida Allmän handling Om en huvudman för en yrkesutbildning, på eget bevåg, begär ut adressuppgifter för att användas i marknadsföring, får ni utifrån rätten att ta del av allmän handling pröva om uppgifterna kan lämnas ut eller om det kan finnas uppgifter som omfattas av sekretess. Reklamutskicket skulle kanske även i vissa fall kunna anses ske som en åtgärd inom ramen för kommunens aktivitetsansvar för ungdomar. Oavsett om behandlingen i form av utlämnande av namn och adresser sker inom ramen för offentlighetsprincipen eller kommunens aktivitetsansvar, så finns laglig grund för behandlingen. 15. Personuppgiftsbiträdesavtal Alla inkomna personuppgiftsbiträdesavtal ska granskas av kommunens IT-chef. Efter godkännande av avtalet, skickas det till nämndsekreteraren/personuppgiftsombudet, bildning@avesta.se, för vidare hantering och påskrift av bildningsordförande. Därefter skickar nämndsekreteraren avtalet till berörd ansvarig chef. 16. IT användning, Personalärenden Se kommunens riktlinjer för mejl och it användning, Se kommunens, riktlinjer från personalavdelningen för anställningsavtal, personalärenden, mm. 17. Lärarens ansvar Som lärare behöver du känna till den nya lagstiftningen och följa de riktlinjer som kommunen/skolhuvudmannen tagit fram gällande hantering av personuppgifter. Du behöver också veta hur du ska agera när du till exempel hittar en ny app eller annan digital resurs som du vill använda, hur du gör för att bedöma om och vilka sorts personuppgifter som hanteras samt vilka riktlinjer som gäller då. Det finns inte laglig grund för att utforma frånvaroanmälan eller frånvaroregistrering på ett sådant sätt att man ska ange att det handlar om sjukfrånvaro eller liknande, eftersom det innebär en behandling av uppgift om hälsa. Det gäller oavsett om uppgiften lämnas via sms eller e-post. Att en elev i skolan eller barn i förskolan är sjuk är en känslig personuppgift som inte får behandlas om det inte är nödvändigt, exempelvis med hänsyn till ett viktigt allmänt intresse och inte innebär ett otillbörligt intrång i den registrerades integritet eller vid handläggning av ett ärende. En annan sak är om vårdnadshavare, frivilligt och på eget bevåg lämnar den typen av information. 18. Rektorns ansvar Som rektor behöver du säkerställa att dina medarbetare är förtrogna med den nya lagstiftningen och följer kommunens/skolhuvudmannens framtagna riktlinjer för hantering av personuppgifter. Rutiner för respektive resultatenhet kommer att tas fram och eventuella fortbildningsinsatser kommer att genomföras, för hur ni arbetar dels med dataskydd/informationssäkerhet och dels hur ni agerar när ni vill använda nya it-tjänster i verksamheten där personuppgifter hanteras.

49 Sida Elevhälsans ansvar Den medicinska delen av elevhälsan anses som en självständig verksamhetsgren i förhållande till övrig skolpersonal när det gäller sekretess. Hälso- och sjukvårdspersonal inom elevhälsan har även andra lagar att förhålla sig till vad gäller de medicinska insatserna, exempelvis hälso- och sjukvårdslagen och patientdatalagen vilket kan påverka vad man får och inte får göra ur ett GDPR-perspektiv.

50 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Datum Brevnr/Diarienr Handläggare: Björn Hansson Riktlinjer för GDPR på bildningsförvaltningen Bakgrund: EU:s dataskyddsförordning (General Data Protection Regulation GDPR) började gälla den 25 maj Förordningen gäller som lag i Sverige och ersätter person-uppgiftslagen (PUL). Syftet med förordningen är att skapa enhetliga dataskyddsregler inom hela EU samt att stärka den personliga integriteten. Bildningsstyrelsen har redan i maj beslutat om vem som är dataskyddsombud för styrelsen och härmed kommer förslag på riktlinjer för styrelsens ansvarsområde. Riktlinjer har tagits fram i samråd med kommunsekreterare och IT-chef för att fastställa det ansvar bildningsstyrelsen har för att följa nuvarande lagstiftning men även den kommande dataskyddsförordningen. Kommunövergripande rutiner kommer att komplettera framtagna riktlinjer. Avsikten med riktlinjerna och rutinerna är att skapa en enhetlig vägledning för bildningsstyrelsens verksamheter. Förslag till beslut: Att bildningsstyrelsen antar riktlinjerna för EU:s dataskyddsförordning (General Data Protection Regulation) GDPR på bildningsförvaltningen.

51 Bildningsstyrelsens sammanträdesplan 2019 Handlingar till AU Beredning Kallelse ut Handlingar ut BSAU BS 10-jan 11-jan 11-jan 16-jan 23-jan 25-jan 30-jan 06-feb 14-feb 15-feb 15-feb 19-feb 26-feb 01-mar 06-mar 13-mar 14-mar 15-mar 15-mar 20-mar 27-mar 29-mar 03-apr 10-apr 11-apr 12-apr 12-apr 17-apr 24-apr 26-apr 01-maj 08-maj 16-apr 17-maj 17-maj 22-maj 29-maj 31-maj 05-jun 12-jun 15-aug 16-aug 16-aug 22-aug 28-aug 30-aug 04-sep 11-sep 10-sep 11-sep 11-sep 18-sep 25-sep 27-sep 02-okt 09-okt 17-okt 18-okt 18-okt 23-okt 30-okt 01-nov 06-nov 13-nov 14-nov 15-nov 15-nov 20-nov 27-nov 29-nov 04-dec 11-dec Förslag till beslut - Bildningsstyrelsen fastställer sammanträdesplanen för bildningsstyrelsen 2019.

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Beslutande Bildningsförvaltningens kansli, Kungsgatan 32, onsdag 29 augusti 2018 klockan 14:00 Mikael Westberg (S) ordf Maria Andersson (S) Ulf Bengtsson

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 134 Dnr KS/2015:410. Personuppgiftslagen - förslag på riktlinje för Mjölby kommun

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 134 Dnr KS/2015:410. Personuppgiftslagen - förslag på riktlinje för Mjölby kommun Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-09-04 1 (1) Sida 134 Dnr KS/2015:410 Personuppgiftslagen - förslag på riktlinje för Mjölby kommun Bakgrund EU:s dataskyddsförordning

Läs mer

Kallelse/föredragningslista

Kallelse/föredragningslista Datum 2017-10-10 Sida 1 Bildningsstyrelsens arbetsutskott - Ordinarie ledamöter kallas - Ersättare f kallelsen för kännedom Kallelse/föredragningslista Styrelse: Plats: Bildningsstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Kallelse/föredragningslista

Kallelse/föredragningslista 2019-01-23 Sida 1 Bildningsstyrelsen arbetsutskott - Ordinarie ledamöter kallas - Ersättare för kännedom Kallelse/föredragningslista Styrelse: Plats: Bildningsstyrelsens arbetsutskott S-rum bildning Tid:

Läs mer

Kallelse/föredragningslista

Kallelse/föredragningslista Datum 2017-02-10 Sida 1 Bildningsstyrelsens arbetsutskott - Ordinarie ledamöter kallas - Ersättare för kännedom Kallelse/föredragningslista Styrelse: Plats: Bildningsstyrelsen Förvaltningskansliet, sammanträdesrum

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSEN Beslutande Övriga deltagande Fridolinsalen, ingång via biblioteket i Avesta onsdag 12 september 2018 klockan 14:00-18:30 Mikael Westberg (S) ordf Maria Andersson

Läs mer

Val av justerare samt plats och tid för justering

Val av justerare samt plats och tid för justering KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA Datum 2019-05-08 Sida 1(1) Styrelse: Plats: Tid: Bildningsstyrelsen Fridolin, ingång Biblioteket onsdagen den 8 maj 2019 kl.14:00 Val av justerare samt plats och tid för justering

Läs mer

Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL)

Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL) Kommunledningsförvaltningen STYRDOKUMENT Godkänd/ansvarig 1(5) Beteckning Riktlinjer behandling personuppgifter Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL) 1.

Läs mer

PRINCIPER FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER I SALA KOMMUN

PRINCIPER FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER I SALA KOMMUN 1 (7) BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER (GDPR) SALA4000, v 2.0, 2012-08-27 N:\Informationsenheten\InformationSala\Projekt\GDPR\sakn-integritetspolicy-behandling av personuppgifter.docx Behandling av personuppgifter...

Läs mer

Riktlinjer för behandling av personuppgifter i Årjängs kommun

Riktlinjer för behandling av personuppgifter i Årjängs kommun Kommunfullmäktige Lina Johannesson, 0573-141 26 lina.johannesson@arjang.se RIKTLINJE Antagen av Kommunfullmäktige 1(12) Dnr KS 2018/210.00 Paragraf 2018-06-18 96 Riktlinjer för behandling av personuppgifter

Läs mer

RIKTLINJE FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTER

RIKTLINJE FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTER RIKTLINJE FÖR HANTERING AV PERSONUPPGIFTER GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-30, 69 Dnr: KS 2018/275 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

Lindesbergs kommuns arbete med dataskyddsförordningen

Lindesbergs kommuns arbete med dataskyddsförordningen KS 2018/63-4 Lindesbergs kommuns arbete med dataskyddsförordningen Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 2018-04-23 63 För revidering ansvarar:

Läs mer

LOs policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR)

LOs policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR) LOs policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR) 1 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Behandling... 3 3. Personuppgift... 3 4. Principer för behandling av personuppgifter... 3

Läs mer

GDPR. Datalag Personuppgiftslag Dataskyddsförordning - maj Dataskyddslag - maj 2018

GDPR. Datalag Personuppgiftslag Dataskyddsförordning - maj Dataskyddslag - maj 2018 GDPR Datalag - 1973 Personuppgiftslag - 1998 Dataskyddsförordning - maj 2018 Dataskyddslag - maj 2018 Ny lag om personuppgiftsbehandling för forskningsändamål är på gång Förordningen i korthet Principerna

Läs mer

Dataskyddsförordningen ( GDPR ) Vad innebär förordningen för verksamheten?

Dataskyddsförordningen ( GDPR ) Vad innebär förordningen för verksamheten? Dataskyddsförordningen ( GDPR ) Vad innebär förordningen för verksamheten? BAKGRUND Personuppgiftslagen (PuL) har ersatts av Dataskyddsförordningen (General Data Protection Regulation, GDPR). Sedan 25

Läs mer

Upprättad Antagen Ks , 97 Senast reviderad. Dataskyddspolicy Hur vi inom Kiruna kommunkoncern ska behandla personuppgifter

Upprättad Antagen Ks , 97 Senast reviderad. Dataskyddspolicy Hur vi inom Kiruna kommunkoncern ska behandla personuppgifter Dokumenttyp Policy Dokumentansvarig Kommunkontoret Upprättad 2018-08-06 Antagen Ks 2018-09-24, 97 Senast reviderad Dokumentet gäller för Kiruna kommunkoncern Dataskyddspolicy Hur vi inom Kiruna kommunkoncern

Läs mer

Instruktion till mall för registerförteckning

Instruktion till mall för registerförteckning Datum 2017-12-01 1 (7) Avdelningen för Digitalisering Instruktion till mall för registerförteckning Dataskyddsförordningen artikel 30.1 kräver att varje personuppgiftsansvarig organisation ska föra ett

Läs mer

Union to Unions policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR)

Union to Unions policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR) Union to Unions policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR) 2 Union to Unions policy om dataskyddsförordningen, General Data protection Regulation (GDPR) Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Den nya dataskyddsförordningen Vad innebär förordningen för din verksamhet?

Den nya dataskyddsförordningen Vad innebär förordningen för din verksamhet? Den nya dataskyddsförordningen Vad innebär förordningen för din verksamhet? BAKGRUND Personuppgiftslagen (PuL) ersätts av Dataskyddsförordningen (General Data Protection Regulation, GDPR). Dataskyddsförordningen,

Läs mer

Inledning. Handlingsplan EU:s nya dataskyddsförordning Dorotea kommun

Inledning. Handlingsplan EU:s nya dataskyddsförordning Dorotea kommun GDPR Handlingsplan Inledning Den 25 maj 2018 börjar den nya dataskyddsförordningen att gälla som lag i Sverige och ersätta den nuvarande personuppgiftslagen. Mycket av det som finns i den nya förordningen

Läs mer

Integritets Policy -GDPR Inledning Syfte Behandling av personuppgifter

Integritets Policy -GDPR Inledning Syfte Behandling av personuppgifter Integritets Policy -GDPR GDPR - General Data Protection Regulation. Denna information delges till alla personer som har kontakt med föräldrakooperativet Montessoriförskolan Kotten i Alingsås ekonomisk

Läs mer

Barnens och vårdnadshavarnas personuppgifter är deras egna vi lånar dem bara.

Barnens och vårdnadshavarnas personuppgifter är deras egna vi lånar dem bara. Integritets Policy GDPR GDPR General Data Protection Regulation Denna information delges till alla personer som har kontakt med personalkooperativet Granviks förskola Ekonomiska förening enligt dataskyddslagen

Läs mer

INTRODUKTION TILL DATASKYDDSFÖRORDNINGEN OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER VID HÖGSKOLAN

INTRODUKTION TILL DATASKYDDSFÖRORDNINGEN OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER VID HÖGSKOLAN INTRODUKTION TILL DATASKYDDSFÖRORDNINGEN OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER VID HÖGSKOLAN HÖ G S K O L A N I S K Ö V DE W W W. HIS. S E Bild 1 Bild 1 SYFTET MED DATASKYDDSFÖRORDNINGEN ÄR ett enhetligt regelverk

Läs mer

GDPR- Seminarium 2017

GDPR- Seminarium 2017 GDPR- Seminarium 2017 Guldfågeln Arena Jonas Lindbäck 070-526 82 27 jonas.lindback@aditor.se Dataskyddsförordningen GDPR Martin Brinnen 2017-10-24 Ett par nyheter En förordning gäller som svensk lag Harmonisering

Läs mer

Personuppgiftslagen (PuL) - En kort introduktion

Personuppgiftslagen (PuL) - En kort introduktion Personuppgiftslagen (PuL) - En kort introduktion Vad är en personuppgift? - All slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person som är i livet. - Exempel: namn, personnummer,

Läs mer

Riktlinjer för hantering av personuppgifter

Riktlinjer för hantering av personuppgifter Riktlinjer för hantering av personuppgifter Mariestads kommun Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2018-05-14 Datum: 2018-04-04 Dnr: Sida: 2 (6) Riktlinjer för hantering av personuppgifter Inledning EU:s

Läs mer

Personuppgiftsbehandling Dataskydd

Personuppgiftsbehandling Dataskydd Riktlinjer Beslutad av: Helena Ståhl Beslutsdatum: 2019-05-23 Framtagen av: Lina Bennäs, Informationssäkerhetssamordnare Dokumentansvarig: Förvaltningschef Uppdaterad: Diarienummer: HVN/2019:152 Giltighetstid

Läs mer

Dataskyddsförordningen - GDPR

Dataskyddsförordningen - GDPR Dataskyddsförordningen - GDPR GDPR ersatte PUL den 25 maj 2018 Syfte: Att stärka individens rättigheter och integritetsskydd Varför: Världen har förändrats (internet, bredare användning av personuppgifter,

Läs mer

Informationsbrev. De nyheter som jag vill vara särskilt tydlig med är:

Informationsbrev. De nyheter som jag vill vara särskilt tydlig med är: Universitetsledningens stab Erika Tegström, universitetsjurist 010-142 8666 erika.tegstrom@miun.se Informationsbrev Om din forskning använder människor eller hanterar personuppgifter är denna information

Läs mer

Behandling av personuppgifter vid Göteborgs universitet

Behandling av personuppgifter vid Göteborgs universitet Behandling av personuppgifter vid Göteborgs universitet Illustrationer: Dolling Tahko 1 Personuppgifter vid Göteborgs universitetet Universitet behandlar personuppgifter för Studenter (till exempel i Ladok)

Läs mer

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen Almega Express Sundsvall 22 maj 2018 på Kenneth Lidgren Dataskyddsförordningen Ny lagstiftning 2018 Dataskyddsförordningen - Beslut i EU våren 2016 Förordning ikraft 25 maj 2018

Läs mer

Att. GDPR Humlegårdsgatan , Stockholm. Besök oss gärna på

Att. GDPR Humlegårdsgatan , Stockholm. Besök oss gärna på INTEGRITETSPOLICY Advokatfirman Titov & Partners KB, organisationsnummer 969784-0099 ( Titov & Partners, vi eller oss ) värnar om din personliga integritet och strävar därför efter att all insamling och

Läs mer

Farsta stadsdelsnämnd är personuppgiftsansvarig för behandlingen av personuppgifter inom nämndens verksamheter.

Farsta stadsdelsnämnd är personuppgiftsansvarig för behandlingen av personuppgifter inom nämndens verksamheter. Du ska känna dig trygg med Farsta stadsdelsnämnds behandling av dina personuppgifter. Du ska kunna veta vilka uppgifter om dig som behandlas och i vilket syfte, och du ska kunna lita på att vi hanterar

Läs mer

Dataskyddsombudsrollen och Dataskyddsförordningen i korthet. Madeleine Arvidsson Wäli, Dataskyddsombud

Dataskyddsombudsrollen och Dataskyddsförordningen i korthet. Madeleine Arvidsson Wäli, Dataskyddsombud Dataskyddsombudsrollen och Dataskyddsförordningen i korthet Madeleine Arvidsson Wäli, Dataskyddsombud Dataskyddsombudsrollen i kommun Lag och avtalet som grund Mitt uppdrag framgår dels av förordningen

Läs mer

GDPR och hantering av personuppgifter

GDPR och hantering av personuppgifter GDPR och hantering av personuppgifter Den 25 maj 2018 börjar den nya dataskyddsförordningen att gälla. Den är baserad på EU-direktivet General Data Protection Regulation (GDPR). Det innebär att Personuppgiftslagen

Läs mer

Information om dataskyddsförordningen

Information om dataskyddsförordningen Information om dataskyddsförordningen 2018-04-12 Agenda Kort om dataskyddsförordningen (GDPR) Info om centralt GDPR-projekt Övriga frågor Bakgrund Dataskyddsförordningen (GDPR) ersätter personuppgiftslagen

Läs mer

Policy för personuppgiftsbehandling

Policy för personuppgiftsbehandling Policy för personuppgiftsbehandling i Stenungsunds kommun Typ av dokument Policy Dokumentägare Kansliet Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Beslutsdatum 2018-10-08 Framtagen av Kansliet Diarienummer

Läs mer

Policy för behandling av personuppgifter

Policy för behandling av personuppgifter Policy för behandling av personuppgifter Antagen av kommunfullmäktige i Surahammars kommun 2018-05-28, XX Senast reviderad 2018-05-28 Ansvarig handläggare Mia Uhlin Utredare 0220-392 89 / mia.uhlin@surahammar.se

Läs mer

Fastställd av GD 21 augusti 2018 Upphör att gälla 21 augusti 2021 Ansvarig: A/JUR Dnr: 2018/898 DATASKYDDSPOLICY

Fastställd av GD 21 augusti 2018 Upphör att gälla 21 augusti 2021 Ansvarig: A/JUR Dnr: 2018/898 DATASKYDDSPOLICY Fastställd av GD 21 augusti 2018 Upphör att gälla 21 augusti 2021 Ansvarig: A/JUR Dnr: 2018/898 DATASKYDDSPOLICY Inledning Dataskyddsförordningen 1 började tillämpas den 25 maj 2018 i hela EU. Den är därför

Läs mer

GDPR General data protection regulation Dataskyddsförordningen

GDPR General data protection regulation Dataskyddsförordningen GDPR General data protection regulation Dataskyddsförordningen Agenda Vad är och innebär GDPR för er organisation? Aktiviteter för att klara de nya kraven. Vad finns det för stöd? Vad innebär GDPR? GDPR

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Södertörns brandförsvarsförbund TJÄNSTEUTLÅTANDE 2019 2019-01-25 Dnr: 2019-000411 Dataskyddspolicy interna riktlinjer för hantering av personuppgifter Sammanfattning Efter revisorernas granskning av IT-verksamheten

Läs mer

Information om behandling av personuppgifter

Information om behandling av personuppgifter REGIONALA ETIKPRÖVNINGSNÄMNDEN Information om behandling av personuppgifter Fastställd 2018-05-25 Version 1 (2018-05-25) 1(6) Innehåll 1. SYFTE... 2 2. ORGANISATION OCH ANSVAR... 2 3. BEGREPP... 2 4. GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

DATASKYDDSFÖRORDNINGEN GDPR GENERAL DATA PROTECTION REGULATION. 25 maj 2018

DATASKYDDSFÖRORDNINGEN GDPR GENERAL DATA PROTECTION REGULATION. 25 maj 2018 DATASKYDDSFÖRORDNINGEN GDPR GENERAL DATA PROTECTION REGULATION 25 maj 2018 DATASKYDDSFÖRORDNINGEN GDPR GENERAL DATA PROTECTION REGULATION 20 meur 4% AV GLOBAL ÅRSOMSÄTTNING Personnummer Namn PERSONUPPGIFTER

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY FÖR HUFVUDSTADENS HYRESGÄSTER

INTEGRITETSPOLICY FÖR HUFVUDSTADENS HYRESGÄSTER INTEGRITETSPOLICY FÖR HUFVUDSTADENS HYRESGÄSTER 2018-05-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH SYFTE... 2 2 TILLÄMPNING OCH REVIDERING... 2 3 ORGANISATION OCH ANSVAR... 2 4 BEGREPP OCH FÖRKORTNINGAR...

Läs mer

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen Almega Express 26 april 2018 på Heléne Hellström Persson Dataskyddsförordningen Ny lagstiftning 2018 Dataskyddsförordningen - beslut i EU våren 2016 Förordning ikraft 25 maj 2018

Läs mer

Dataskyddsförordningen 2018

Dataskyddsförordningen 2018 Dataskyddsförordningen 2018 Adress till denna presentation: bit.do/gdprant Vi talar om dataskyddsförordningen och GDPR General Data Protection Regulation Tra dde i kraft 24.5.2016, ga ller i Finland fr.o.m.

Läs mer

Personuppgiftsinformation för Svedala kommun

Personuppgiftsinformation för Svedala kommun Personuppgiftsinformation för Svedala kommun Den nya dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR), började tillämpas den 25 maj 2018 och ersatte den tidigare personuppgiftslagen. Dataskyddsförordningen

Läs mer

GDPR definition och hur utbildningen berör(t)s av förordningen

GDPR definition och hur utbildningen berör(t)s av förordningen GDPR definition och hur utbildningen berör(t)s av förordningen Tammerfors 29.11.2018 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet Regionförvaltningsverkens svenska

Läs mer

Dataskyddsförordningen 2018

Dataskyddsförordningen 2018 Dataskyddsförordningen 2018 Adress till denna presentation: www.bit.do/gdpr-ant Vi talar om dataskyddsförordningen och GDPR General Data Protection Regulation Tra dde i kraft 24.5.2016, ga ller i Finland

Läs mer

GDPR. Ulrika Harnesk 17 oktober 2018

GDPR. Ulrika Harnesk 17 oktober 2018 GDPR Ulrika Harnesk 17 oktober 2018 Rätten till privatliv Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna Dataskyddsförordningen Svenska grundlagar Kompletterande

Läs mer

Dataskyddsförordningen och Lunds universitet KRISTINA ARNRUP THORSBRO 30/

Dataskyddsförordningen och Lunds universitet KRISTINA ARNRUP THORSBRO 30/ Dataskyddsförordningen och Lunds universitet KRISTINA ARNRUP THORSBRO 30/11 2017 Dataskyddsförordningen arbetet inom Lunds universitet Personuppgifter inom LU utredning av internrevisionen juni 2016: Den

Läs mer

Riktlinje för hantering av personuppgifter i e-post och kalender

Riktlinje för hantering av personuppgifter i e-post och kalender 1(5) Riktlinje för hantering av personuppgifter i e-post och kalender Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande 2018/174 Kommunstyrelsen 2019-01-15 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid

Läs mer

Dataskyddsförordningen för prefekter och administrativa chefer

Dataskyddsförordningen för prefekter och administrativa chefer Dataskyddsförordningen för prefekter och administrativa chefer 4 maj 2018 2 Dataskyddsförordningen ersätter personuppgiftslagen Den 25 maj 2018 börjar EU:s nya regelverk för personuppgiftsbehandling, dataskyddsförordningen

Läs mer

BlueStep Banks AB (publ) Integritetspolicy

BlueStep Banks AB (publ) Integritetspolicy BlueStep Banks AB (publ) Integritetspolicy Giltigt från och med 20180525 BlueSteps behandling av personuppgifter enligt dataskyddsförordningen (General Data Protection Regulation, GDPR). Definitioner Personuppgiftsansvarig:

Läs mer

Policy. Dataskyddspolicy. För kommunstyrelse och nämnder KS Föreskrifter Plan. Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa

Policy. Dataskyddspolicy. För kommunstyrelse och nämnder KS Föreskrifter Plan. Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa KS18-410 003 Dataskyddspolicy För kommunstyrelse och nämnder Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Ansvar... 3 Styrelse och nämnder... 3

Läs mer

Lathund Personuppgiftslagen (PuL)

Lathund Personuppgiftslagen (PuL) Lathund Personuppgiftslagen (PuL) Behandling Alla former av åtgärder där man hanterar personuppgifter oavsett om det sker via datorn eller inte. Detta kan vara till exempel insamling, registrering och

Läs mer

Dataskyddsförordningen i utbildningsverksamhet

Dataskyddsförordningen i utbildningsverksamhet Dataskyddsförordningen i utbildningsverksamhet Vasa, Ledande jurist Ida Sulin Finlands Kommunförbund Ny personuppgiftslag, 25.5.2018 EU:s dataskyddsför ordning Speciallagstift ning Dataskyddslag 2 [pvm]

Läs mer

Personuppgiftspolicy Signera Rekrytering AB

Personuppgiftspolicy Signera Rekrytering AB Personuppgiftspolicy Signera Rekrytering AB 1 BAKGRUND Signera Rekrytering, org. nr. 559138-8680, ( Signera ), är ett aktiebolag som levererar rekryteringstjänster. Inom Signeras verksamhet behandlas diverse

Läs mer

Så behandlar vi dina personuppgifter

Så behandlar vi dina personuppgifter Så behandlar vi dina personuppgifter I integritetspolicyn får du veta hur vi samlar in, använder, sparar, lämnar ut och skyddar dina personuppgifter. Integritetspolicyn gäller för all vår verksamhet. Vi

Läs mer

Dataskyddsförordningen (GDPR)

Dataskyddsförordningen (GDPR) Dataskyddsförordningen (GDPR) Borlänge den 7 december 2016 Martin Brinnen Rätten till privatliv Rättighet EU grundläggande stadga Europakonventionen Regeringsformen EU-nivå Dataskyddsförordningen E-privacy

Läs mer

Överförmyndarförvaltningen. Information Sida 1 (7) Integritetspolicy

Överförmyndarförvaltningen. Information Sida 1 (7) Integritetspolicy Överförmyndarförvaltningen Information Sida 1 (7) 2018-05-22 Vi vill att du ska känna dig trygg med hur vi behandlar dina personuppgifter. Därför ser vi till att dina personuppgifter alltid är skyddade

Läs mer

Mertzig Asset Management AB

Mertzig Asset Management AB Mertzig Asset Management AB INTEGRITETSPOLICY Fastställd av styrelsen den 22 maj 2018 1(9) 1 INLEDNING OCH SYFTE Mertzig Asset Management AB ( Bolaget ) värnar om din personliga integritet och eftersträvar

Läs mer

Hantering av personuppgifter i Ekobrottsmyndighetens verksamhet

Hantering av personuppgifter i Ekobrottsmyndighetens verksamhet Datum Sida 2018-06-13 1 (5) Rättsenheten Ert datum Dnr EBM2017:572 Hantering av personuppgifter i Ekobrottsmyndighetens verksamhet Personuppgiftsansvar Ekobrottsmyndigheten (org.nr. 202100-4979, telefonnummer:

Läs mer

Handlingsplan för persondataskydd

Handlingsplan för persondataskydd Kommunledningskontoret Handlingsplan för persondataskydd Dokumentansvarig: Anders Lindqvist, Verksamhetsutvecklare Fastställd av: Kommunstyrelsen, Dnr KS 18/226 Omfattar: Koncernen Ånge kommun Fastställd

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

Personuppgiftspolicy. Fastställd efter FS-beslut 19 april 2018

Personuppgiftspolicy. Fastställd efter FS-beslut 19 april 2018 H Personuppgiftspolicy Fastställd efter FS-beslut 19 april 2018 Sammanfattning 1. Personuppgifter ska behandlas i enlighet med ändamålet All behandling av personuppgifter ska ske i överensstämmelse med

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Plats och tid Beslutande Bildningsförvaltningens kansli, Kungsgatan 32, onsdag 24 januari klockan 13:00 Mikael Westberg (S) ordf Maria Andersson

Läs mer

PUL OCH DATASKYDDSFÖRORDNINGEN

PUL OCH DATASKYDDSFÖRORDNINGEN PUL OCH DATASKYDDSFÖRORDNINGEN Tfn 08-654 94 62 soren@sorenoman.se, www.sorenoman.se PUL och den nya förordningen Personuppgiftslagen 1998 Missbruksregel (5 a ) för behandling utanför databaser 2007 Dataskyddsförordningen

Läs mer

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och

Läs mer

Den nya Dataskyddsförordningen

Den nya Dataskyddsförordningen Studenter Informations- och utbildningsmaterial Den nya Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen/General Data Protection Regulation (GDPR) ska stärka enskilda personers rättigheter över hur myndigheter,

Läs mer

(5) Integritetspolicy - Kumla Bostäder AB

(5) Integritetspolicy - Kumla Bostäder AB 2018-05-23 1(5) Integritetspolicy - Kumla Bostäder AB På Kumla Bostäder värnar vi om din personliga integritet och eftersträvar en hög nivå av dataskydd (t. ex säljer vi aldrig dina personuppgifter vidare

Läs mer

Handlingsplan med rutiner för kommunalt aktivitetsansvar (KAA)

Handlingsplan med rutiner för kommunalt aktivitetsansvar (KAA) Handlingsplan med rutiner för kommunalt aktivitetsansvar (KAA) Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Kommunalt aktivitetsansvar Fakta om det kommunala aktivitetsansvaret 3 Arbetsuppgifter inom det kommunala aktivitetsansvaret

Läs mer

Ifylld blankett lämnas eller skickas in till Alingsåshem (se adress nedan). Obs! Endast fullständigt ifylld blankett godkänns för registrering.

Ifylld blankett lämnas eller skickas in till Alingsåshem (se adress nedan). Obs! Endast fullständigt ifylld blankett godkänns för registrering. Avtal nr. Objekt Ifylld blankett lämnas eller skickas in till Alingsåshem (se adress nedan). Obs! Endast fullständigt ifylld blankett godkänns för registrering. Sökande Personnummer Förnamn Efternamn C/o

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY Information om behandling av personuppgifter för dig som är medlem i brf Gandalf

INTEGRITETSPOLICY Information om behandling av personuppgifter för dig som är medlem i brf Gandalf INTEGRITETSPOLICY Information om behandling av personuppgifter för dig som är medlem i brf Gandalf Detta dokument innehåller information om hur dina personuppgifter behandlas av brf Gandalf, nedan kallad

Läs mer

Integritetspolicy för Helsingborgs Stängsel AB

Integritetspolicy för Helsingborgs Stängsel AB Integritetspolicy för Helsingborgs Stängsel AB Denna Integritetspolicy publicerades 2018-05-22 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Definitioner 3. Varför Behandlar vi dina Personuppgifter? 4. Vilka Personuppgifter

Läs mer

Personuppgiftsansvarig: Alpklyftan AB, Företrädare: Anna Wiklund, Administrativ chef,

Personuppgiftsansvarig: Alpklyftan AB, Företrädare: Anna Wiklund, Administrativ chef, POLICY Behandling av personuppgifter på Alpklyftan AB Personuppgiftsansvarig: Alpklyftan AB, 556511-6372 Företrädare: Anna Wiklund, Administrativ chef, anna.wiklund@alpklyftan.se Utifrån den nya dataskyddsförordningen

Läs mer

Så behandlar vi dina personuppgifter

Så behandlar vi dina personuppgifter Så behandlar vi dina personuppgifter EU:s dataskyddsförordning, GDPR, ersatte den 25 maj 2018 personuppgiftslagen, PuL. Syftet med lagen är att skydda individens rätt till ett privatliv. Den personliga

Läs mer

Policy om behandling av personuppgifter. Beslutad av styrelsen i Brf Gurkan

Policy om behandling av personuppgifter. Beslutad av styrelsen i Brf Gurkan Policy om behandling av personuppgifter Beslutad av styrelsen i Brf Gurkan 1 3 2019-02-18 1. Inledning och syfte Denna policy anger de grundläggande principer hur Brf Gurkan 1 3 (Brf Gurkan) hanterar personuppgifter

Läs mer

Hantering av personuppgifter i Borås Stad

Hantering av personuppgifter i Borås Stad Stefan Fransson, informationssäkerhetsansvarig E-post: stefan.fransson@boras.se Telefon: 033-35 71 02 1(6) Hantering av personuppgifter i Borås Stad Det är viktigt för Borås Stad som kommun att alla som

Läs mer

Kerstin Wardman, 25 april 2018

Kerstin Wardman, 25 april 2018 Kerstin Wardman, 25 april 2018 Agenda Syfte och bakgrund med GDPR Exempel på stärkta rättigheter och skyldigheter Grundläggande begrepp Vad är en personuppgift? Principer för personuppgiftsbehandling Villkor

Läs mer

Integritetspolicy för X organisation

Integritetspolicy för X organisation Integritetspolicy för X organisation Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen, eller GDPR som förkortning av The General Data Protection Regulation, innehåller regler om hur man får behandla personuppgifter.

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BOKLOK Eriksbergsbergsterrassen

INTEGRITETSPOLICY FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BOKLOK Eriksbergsbergsterrassen INTEGRITETSPOLICY FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BOKLOK Eriksbergsbergsterrassen Denna policy tillämpas för behandling (insamling, lagring, överföring m.m.) av personuppgifter som förekommer i den verksamhet

Läs mer

DATASKYDD (GDPR) Del 2: Förvaltningsledning

DATASKYDD (GDPR) Del 2: Förvaltningsledning DATASKYDD (GDPR) Del 2: Förvaltningsledning Del 1 Kommunledning Organisationens högsta ledning Del 2 Förvaltningsledning Verksamhetsledning Del 3 Dataskyddssamordnare Dataskyddsredogörare Del 4 Kärnverksamhet

Läs mer

Denna integritetspolicy har upprättats för alla bolag i Creative Headzkoncernen (nedan gemensamt kallade Creative Headz, vi eller vår/vårt ).

Denna integritetspolicy har upprättats för alla bolag i Creative Headzkoncernen (nedan gemensamt kallade Creative Headz, vi eller vår/vårt ). Integritetspolicy 1. INLEDNING... 2 1.1 VÅRA PRINCIPER... 2 2. PERSONUPPGIFTSANSVARIG... 2 3. INSAMLING OCH ÄNDAMÅL... 2 3.1 HUR SAMLAR VI IN DINA PERSONUPPGIFTER?... 2 3.2 VILKA PERSONUPPGIFTER BEHANDLAR

Läs mer

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen Stadsledningskontoret Juridiska avdelningen Sida 1 (6) 2017-04-25 kommer den 25 maj 2018 att ersätta personuppgiftslagen (PuL). Förordningen behöver kompletteras med nationella regler. För närvarande pågår

Läs mer

8 Steg GDPR. Förbered verksamheten. Organisera GDPR-arbetet. Kartlägg. Analysera. Dokumentera. Inför rutiner. Leverantörer och avtal

8 Steg GDPR. Förbered verksamheten. Organisera GDPR-arbetet. Kartlägg. Analysera. Dokumentera. Inför rutiner. Leverantörer och avtal 8 Steg GDPR Dataskyddsförordningen lägger stor vikt vid den personuppgiftsansvariga organisationens skyldighet att kunna visa att förordningen följs och ställer ökade krav på dokumentation som kan påvisa

Läs mer

Regler för behandling av personuppgifter vid Högskolan Dalarna

Regler för behandling av personuppgifter vid Högskolan Dalarna Regler för behandling av personuppgifter vid Högskolan Dalarna Beslut: 2018-08-22 Reviderad: - Dnr: HDa dnr 1.2-2018/1120 Ersätter: Regler för behandling av personuppgifter vid Högskolan Dalarna, DUC 2015/1924/10

Läs mer

Riktlinjer för behandling av personuppgifter

Riktlinjer för behandling av personuppgifter Riktlinjer för behandling av personuppgifter Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från datum Styrdokument Riktlinjer för behandling av personuppgifter 2018-06-12 2018-06-13 Beslutat av Ansvarig

Läs mer

Så här behandlar Hedemora Näringsliv AB dina personuppgifter

Så här behandlar Hedemora Näringsliv AB dina personuppgifter Så här behandlar Hedemora äringsliv AB dina personuppgifter Hedemora äringsliv AB värnar om din personliga integritet. Därför sker all behandling av personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Det innebär

Läs mer

Integritetspolicy Torget Getupdated AB / Getupdated Sverige AB

Integritetspolicy Torget Getupdated AB / Getupdated Sverige AB Integritetspolicy Torget Getupdated AB / Getupdated Sverige AB Innehåll INLEDNING OCH SYFTE... 2 Torget Getupdated AB & Getupdated Sverige AB... 2 TILLÄMPNING OCH REVIDERING... 2 ORGANISATION OCH ANSVAR...

Läs mer

Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern

Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern 1 (5) Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige den 23 september 2010, 193. Inledning Personuppgiftslagen (PuL) trädde i kraft 1998 och

Läs mer

VERSION

VERSION VERSION 1.1 018-04-1 UTBILDNINGSNÄMNDENS Riktlinjer för behandling av personuppgifter Antagna av utbildningsnämnden den 31 maj 018 Innehåll 1. Personuppgiftslagen och dataskyddsförordningen...3. Personuppgiftsansvar...3.1

Läs mer

Behandling av personuppgifter vid Göteborgs universitet

Behandling av personuppgifter vid Göteborgs universitet 1 Integritetspolicy Göteborgs universitet När du skickar e-post till Göteborgs universitet så innebär detta att Göteborgs universitet behandlar dina personuppgifter. För att läsa mer om hur detta går till,

Läs mer

Integritetspolicy för skydd av personuppgifter Bonnier Fastigheter AB med dotterbolag

Integritetspolicy för skydd av personuppgifter Bonnier Fastigheter AB med dotterbolag Integritetspolicy för skydd av personuppgifter Bonnier Fastigheter AB med dotterbolag Giltig från och med: 2018-05-25 1. Inledning Bonnier Fastigheter med dotterbolag påverkas liksom våra hyresgäster,

Läs mer

POLICY FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER ADVANIA SVERIGE AB

POLICY FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER ADVANIA SVERIGE AB POLICY FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER ADVANIA SVERIGE AB 1. BAKGRUND Rätten till skydd av personuppgifter och den personliga integriteten tillkommer alla fysiska personer. Dessa rättigheter skyddas

Läs mer

Riktlinjer för webbpublicering enligt PuL

Riktlinjer för webbpublicering enligt PuL 1 1 Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinjer / kommunstyrelsen Dokumentansvarig Mats Mikulic Dokumentnamn Riktlinjer för webbpublicering enligt PuL Dokumentet gäller för Samtliga nämnder/bolag och tjänstemän

Läs mer

Novare Peritos - Integritetspolicy. Datum för ikraftträdande: Senast uppdaterad:

Novare Peritos - Integritetspolicy. Datum för ikraftträdande: Senast uppdaterad: Novare Peritos - Integritetspolicy Datum för ikraftträdande: 2015-05-25 Senast uppdaterad: 2015-05-11 1 INLEDNING Denna policy beskriver hur Novare Peritos AB (fortsättningsvis Peritos eller vi ), som

Läs mer

Behandling av personuppgifter enligt dataskyddslagstiftningen. Riktlinjer

Behandling av personuppgifter enligt dataskyddslagstiftningen. Riktlinjer Behandling av personuppgifter enligt dataskyddslagstiftningen Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2018-11-28- Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Antagen av Kommunstyrelsen

Läs mer

Så här behandlar V-Dala överförmyndarsamverkan dina personuppgifter

Så här behandlar V-Dala överförmyndarsamverkan dina personuppgifter Version 1, 2018-05-22 Information till den registrerade Så här behandlar V-Dala överförmyndarsamverkan dina personuppgifter V-Dala överförmyndarsamverkan värnar om din personliga integritet. Därför sker

Läs mer

Dataskyddsförordningen. Kristina Blomberg PuL-Pedagogen Sverige AB

Dataskyddsförordningen. Kristina Blomberg PuL-Pedagogen Sverige AB Dataskyddsförordningen Kristina Blomberg PuL-Pedagogen Sverige AB www.pulpedagogen.se Lite historia och fakta 1973 trädde datalagen i kraft (världens första nationella integritetslagstiftning) 1998 trädde

Läs mer