INSPIRATIONSMATERIAL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INSPIRATIONSMATERIAL"

Transkript

1 INSPIRATIONSMATERIAL

2

3 3 ANDREjS LÄNGTAN Andrejs längtan är en barnopera med musik komponerad av Georg Riedel och libretto av Barbro Lindgren som uruppfördes på Regionteatern Kronoberg-Blekinge 2001 och belönades med Prix d ASSITEJ (Svenska Assitej-priset). Till Operaverkstans uppsättning har tillkommit delvis nykomponerad text och musik. Gatubarnet Andrejs mamma har på ett gåtfullt sätt försvunnit. Någon säger att hon har gått bort. Men vart? Andrej och hans nyfunne vän Vova ger sig ut i den stora staden Sankt Petersburgs skuggspel för att hitta henne igen. Andrejs längtan är en barnopera om sagans kraft, hur vi hittar på, förklarar och förstår vår verklighet genom att berätta. Bilderboken Andrejs längtan av Barbro Lindgren och Eva Erik sson utkom Boken fångar en drömsk atmosfär i den stora staden Sankt Petersburg. Andrej letar efter sin mamma. Hon är borta! Andrej tänker tillbaka på tiden inne i mammas mage. Han hade ett bättre liv då, innan han blev född. Mamma hade en blå klänning och han hade ett eget rum och en trädgård med äppelträd och en glad liten hund där inne. Nu är Andrej och vova på rymmen från barnhemmet. Lilla vovas steg blir tyngre och tyngre. de möter en polis, en glad bagare i gratisaffären. En hund slår följe med dem och till slut orkar de inte ta sig vidare. Men drömmen lever om en mamma, en mätt mage, en hund som får valpar och ett blommande äppelträd. När boken förvandlades till opera var det Georg Riedel som kontaktade Barbro Lindgren och bad henne skriva librettot. Eftersom musikteater och bilderbok är olika konstnärliga uttryck, följer inte dramatiseringen slaviskt boken. I boken hjälper bilderna till att förmedla stämningar och känslor, och texten berättar om det som händer pojkarna. I operan är det pojkarna själva som berättar vad de är med om, och musiken som hjälper till att skapa stämningar och känslor.

4 MÅHÄNDA GALAXENS BÄSTA OPERAVERKSTAD Make it new! uppmanar oss Ezra Pound, poeten som på sitt eget sätt banade väg för modernismen. När vi var barn kunde vi leka och hitta på något ur ingenting; Robot Hood har en papperskorg till hjälm. Språket, som vi inte förstod, härmade vi tills vi begrep eller förvandlade det tråkiga till något roligt: Idag äter vi fläskkomplett med synsamfrön! Med hjälp av lekar orienterar sig barnen i världen. Kornej Tjukovskij levde i Ryssland mellan Hans sagor förbjöds därför att barn ansågs behöva nyttiga kunskaper, inte fantasier om isbjörnar som går omkring och ropar kuckeliku. Tjukovskij, som menade att allvar och nytta inte alltid går hand i hand, samlade på barnramsor. Dessa kom att inspirera ryska modernister som Majakovskij och Chlebnikov. Tjukovskij har skrivit om hur barnen med sina ramsor på en och samma gång fyller sig med lustkänslor och skapar den värld de en gång ska vandra in i. Det påminner mig om den gamla kinesiska legenden om konstnären Wu Tao-tzu som betraktar en väggmålning han just slutfört. Han klappar i händerna och stiger in i sin tavla. Hitta på! uppmanar vi på Operaverkstan. Maria Sundqvist, konstnärlig ledare för Operaverkstan Ps. Boken Andrejs längtan är tillägnad Tjukovskij.

5 5 galaxens bästa Operaverkstad OPERAVERKSTAN är Malmö Operas barn- och ungdoms avdelning. Vi spelar för små barn, stora barn och vuxna barn. Vi testar konstformen med allt från experimentell opera till kärleksfulla omtolkningar av klassiker. Vi är en konstnärlig verkstad med ord, toner, bilder, sång och rytm, där barn och vuxna upptäcker musikens alla möjligheter. Det interaktiva spelar en central roll och i många av produktionerna medverkar barn och unga tillsammans med professionella artister. Operaverkstan samarbetar med fria teatergrupper, skolor, kulturskolor och andra institutioner och producerar flera uppsättningar varje år. Våra föreställningar vilar på tre ben: Samtida musikdramatik, klassiska verk och medverkan av barn- och ungdomar Utöver föreställningarna gör Operaverkstan också en mängd fördjupningsprojekt för barn, lärare och artister. Vi anordnar fortbildningar, visningar, temakvällar, klassrumsbesök och mycket mer. Vi samarbetar med andra organisationer, institutioner, grupper och ingår i det europeiska nätverket RESEO (European Network for Opera and Dance Education, International non profit association). Vi lånar Carl Jonas Love Almqvists ord för att beskriva vårt motto: De som ej hava aktning för det barnsliga, de hava en kall själ och tala fåfängt om höga och magnifika ting Konstnärlig ledare för Operaverkstan är sedan starten 2002 Maria Sundqvist. Hon har belönats med bl.a Svenska Assitej-priset, 2007 Svenska Dagbladets Operapris och Kvällspostens Thaliastatyett, 2008 Lunds Kommuns kulturpris erhöll Operaverkstan Region Skånes Särskilda Kulturutmärkelse (Vanilla honorabilis) Operaverkstan är från vänster: Marknadsansvarig Carolina Lindau Pedagog/Skådespelare Lars Fembro Konstnärlig ledare Maria Sundqvist Producent David Johansson Teknikansvarig Magnus Hultman Besök gärna vår hemsida på

6 Operaverkstans Andrejs längtan Musik Georg Riedel Text Barbro Lindgren Scenografi & kostym Leif Persson Regi Sara Ekman Andrej Johan Hwatz Vova Matthias Hahne Thorbjörnsson Musiker Minna Weurlander Kapellmästare & accordeon Inga Zeppezauer violin Teddy Walter kontrabas Elin Fleischer klarinett Sara Ekman regi Sara är utbildad på Balettakademien i Stockholm. Hon arbetade som dansare i Köpenhamn , i London med Kevan Allen Dance Company. I Sverige har Sara sedan 1999 arbetat med Dansstationens Turnékompani i Malmö och bland mycket annat synts i föreställningar av Kajsa Giertz, Gunilla Heilborn, Wies Merkx och Dorte Olesen. Hon har medverkat på Malmö Stadsteater, bl a i Carmen, och på Helsingborgs stadsteater, senast i Nils Holgerssons underbara resa.på Malmö Opera har man kunnat se Sara i Träskoprinssessan och som Kusin Vitamin i Operaverkstans Den flygande trumman. Hon debuterade som koreograf i Operaverkstans Mästersångaren, och gör med Andrejs längtan sin regidebut. Johan Hwatz Andrej Johan är musikalartist och har hunnit med mycket efter att ha utbildat sig på Skara Skolscen och Performing Arts School. Han har medverkat i Min älskade Pierrot, Troll i kulisserna och The Fantasticks på Malmö Opera/ Opera verkstan. Han har också medverkat på Stadsteatern i Borås, Riksteatern, Wallmans i Malmö och Helsingborg, Astrid Lindgrens värld och som Rolf i Sound of Music samt i Sweet Charity i Kristianstad. Matthias Hahne Thorbjörnsson Vova Matthias är skådespelare och konstnärlig ledare för Teater Insite i Malmö. Matthias gick ut Teaterhögskolan i Malmö grundade han Teater Insite tillsammans med Ragna Weisteen. Som skådespelare har han medverkat bl a på Helsingsborgs stadsteater, teatern.nu, Svensk Symbolistisk Teater, Teater Weimar, Månteatern, SVT och SR. På Malmö Opera medverkade han i Death and the Maiden och senast sågs han våren 2012 som lots i Operaverkstans PS. Jag kommer snart hem!.

7 AKTA DiG för ELD OcH DjUPA VATTEN Barbro Lindgren föddes 1937 i Bromma och är en mycket originell och personlig författare av framför allt barn- och ungdomsböcker, men hon har även skrivit ett tiotal vuxenböcker. Hon utbildade sig på Konstfack och Konstakademin Hon tyckte inte att hon fann sitt uttryck i bildkonsten, utan sökte efter andra sätt att berätta om livets bräcklighet. I samband med hennes första sons födelse började hon skriva barnböcker, och debuterade 1965 med böckerna om Mattias, vänliga vardagsskildringar. Med böckerna om Loranga släppte hon loss fantasin, fastän hon försäkrar att hon bara sanningsenligt har plockat ur verkligheten och med sin egen familj som modell! Om sin egen barndom berättar hon i Sparvel-böckerna, och de tre böckerna om den äldre Barbro, Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner. De är skrivna på ett skenbart enkelt och okomplicerat språk och blev läsarframgångar av stora mått. Sedan 1980-talet har hon samarbetat med många av Sveriges bästa illustratörer. Tillsammans med Eva Eriksson har hon gjort Mamman och den vilda bebin 1980 och Maxböckerna (första boken kom ut 1981), som är nya klassiker i den svenska barnlitteraturen. Eva Eriksson har också illustrerat Vems lilla mössa flyger? 1987, och Korken flyger, 1990, ljuvligt underfundiga och personliga böcker där leksakerna i Barn Hans land ger oss en bild av världen i miniatyr med all dess absurditet, grymhet och livslust. Andrejs längtan kom ut 1997 och är en älskad, omdebatterad bok som är en höjdpunkt både i författarens och tecknarens rika produktion. Andra illustratörer Barbro Lindgren har samarbetat med är t.ex. Sven Nordström och Pija Lindenbaum. Barbro skriver vuxenböcker med en säreget sorgsen underton och i Gröngölingen är på väg 1974 har hon skrivit poesi, så självklart enkel och vacker. Hon har många gånger varit nyskapande och normbildande, bl ahar hon skrivit en pekbok för vuxna, Titta Max grav! Barbro Lindgren har även skrivit texterna till skivan Goda Goda med musik av Jojje Wadenius. Hennes bok Eldvin har dramatiserats under titeln Tungt gräs som utsågs till bästa barnteaterföreställning i Sverige Molnens bröder framfördes i radioteatern Tillsammans med Marianne Eriksson har hon även startat ett barnboksförlag. Hon är bosatt i Glömminge på Öland. Barbro Lindgren har belönats med bl a kungliga medaljen Illis Quorum, Expressens Heffaklump, Astrid Lindgren-priset, Nils Holgersson-plaketten, Litteratur främjandets stora pris, två Grammisar och många andra kulturpriser och utmärkelser blev hon nominerad till Augustpriset för Andrejs längtan.

8 Mannen som tonsatte vår barndom Georg Riedel föddes 1934 i Karlovy Vary (Karlsbad) i dåvarande Tjeckoslovakien och är en mångsidig musiker (kontrabas) och tonsättare. Vid 4 års ålder kom Georg till Sverige och han säger att han alltid har känt sig väldigt svensk, men samtidigt med kosmopolitiska rötter och det tror han är berikande i allt skapande. Han har spelat tillsammans med många jazzmusiker och jazzgrupper som Jan Johansson, Arne Domnérus, Lars Gullin, Radiobandet, Duke Ellington, Stan Gets, Dizzy Gille spie och många flera. Han har gjort många turnéer utomlands, till exempel i Tjeckien, Tyskland, England, USA, Thailand och Japan. Som tonsättare är Georg Riedel självlärd. När han gick på musikhögskolan bestämde han sig för att, parallellt med kontrabasstudierna, lära sig komposition på egen hand. Det har funnits ögonblick då han saknat kompositionsutbildningen han aldrig fick; stunder då han önskat att han hade haft en större hantverksmässig skicklighet. En tragisk olycka ledde till att han började skriva barnvisor. Jan Johansson skrev musiken till första Pippi-filmen, men när denne omkom i en bilolycka 1968 ombads Georg att avsluta arbetet. Efter det fortsatte han att komponera musik till många TV-serier och filmer efter Astrid Lindgrens böcker. Georg blev sedan anlitad av många andra barnboksförfattare och regissörer och totalt har det blivit ett femtiotal filmer. Några av de mest kända kompositionerna är Du käre lille snickerbo, Idas sommarvisa och Lille katt från Emil i Lönneberga och Sjörövar-Fabbe från Pippi. Om sitt arbete för barn säger han: Jag försöker inte påverka barn på något pedagogiskt sätt. Det skulle inte vara kul för mig. Jag vill att barnen skall komma ihåg mina sånger, och jag vill lära dem att improvisera. Georg Riedel har även skrivit konstmusik, bl a en opera efter August Strindbergs Hemsöborna för Folkoperan i Stockholm. Han har skrivit musiken till baletten Pippi Långstrump som sattes upp på Kungliga Operan. Han har aldrig velat välja en genre på bekostnad av en annan, utan tvärtom strävat efter att de ska färga av sig mot varandra. Han skriver gärna för besättningar där ensembletyperna blandas, till exempel symfoniorkester med jazzgrupp. Han komponerade musiken till Vid vägen (1988, regisserad av Max von Sydow), som år 1989 fick Guldbaggen som årets bästa svenska film. Men Georg har fått fler priser. Hans musik för tv-baletten Riedaighlia (1967) fick Prix Italia. Av svenska kungen har han fått medaljen Litteris et artibus (1998). Av musikaliska akademien har han fått medaljen för Tonkonstens främjande år Samma år fick han priset Django d Or som Master of jazz. År 2009 fick han Gullspiran för sin stora insats i svensk barnfilm. Georg Riedel har tilldelats både Lars Gullin-priset och Hugo Alfvén-priset. Orkestern i Andrejs längtan

9 9 Opera är när man sticker kniven i någon och det kommer sång istället för blod Malmö Opera är det tredje största operahuset i Sverige, och ägs av Region Skåne (90 %) och Malmö Stad (10 %). Under ett spelår presenteras ett femtontal uppsättningar, på stora scenen, på turné och på Operaverkstan. Vi spelar musikteater i hela dess bredd, opera, operett och musikaler. Dessutom anordnas konserter, föreläsningar, middagar och andra evenemang. Ordet opera kommer från latinets opus, och betyder verk eller arbete. Opera är teater där man sjunger i stället för att tala, och är en akustisk konstform, dvs man använder normalt inte mikrofon. Musiken har ett egenvärde och används inte bara för att kommentera handlingen. Opera är bra på att beskriva känslor, eftersom musiken hela tiden fungerar som undertext. Musiken till en opera skrivs av kompositören. Texten kallas libretto och skrivs av en librettist. Vid en ny uppsättning anlitar Operaverkstan/Malmö Opera ett konstnärligt team. Den som bestämmer hur sångarna skall agera och formar uppsättningen är regissören. Dirigenten leder orkestern och sångarna, och påverkar framförandet av musiken. I Andrejs längtan har vi istället en kapellmästare, eftersom orkestern inte är så stor. Scenografen är den person som skapar kulisserna eller scenbilden. Kostymerna skapas av kostymdesignern. Ibland är scenografen också kostymdesigner. Ljusdesignern bestämmer tillsammans med scenografen och regissören färger och riktning på ljuset, och påverkar därmed det visuella intrycket. Sångarnas olika röster används för olika rolltyper. Den romantiska hjälten och hjältinnan har ofta det högsta, ljusaste röstläget: tenor för mansrösten och sopran för kvinnorösten. Mer handlingskraftiga karaktärer har gärna en lägre, mörkare röst: baryton för män och mezzosopran för kvinnor. Den djupaste mansrösten, bas, får ofta föreställa mäktiga personer eller skurkar. Motsvarande kvin- Scenografin i Andrejs längtan

10 0 noröst, alt, används t ex för gamla visa kvinnor, spåkvinnor och liknande. I dagens utbildning av opera sångare lägger man stor vikt vid den sceniska framställningen. Inom Malmö Opera finns många med stor hantverks- och yrkesskicklighet. I dekorverkstaden arbetar snickare, smeder, målare, tapetserare och specialeffektsmakare med att tillverka kulisserna i full skala. I kostymateljén är det skräddare och färgare som tillverkar kostymerna. Förutom de redan nämnda finns det många fler yrken som behövs för att allt ska fungera; regiassistenter, sufflörer, repetitörer, rekvisitörer, maskörer, ljustekniker, koreografer, inspicienter, producenter, ekonomer, städare, ljudtekniker, podieinspicienter, orkesterchef, notbibliotekarier, dramaturger, marknadsförare, biljettförsäljare, kormästare och många fler. På Malmö Opera arbetar ca 250 fast anställda, men många är frilansare, så på ett år har ca 900 personer lön från teatern. Ibland tror vuxna att barn inte tycker om eller kan förstå opera. Sångens och musikens uppgift är att visa känslor som inte kommer fram med enbart ord. Barnen lyssnar på musiken, ser vad som händer på scenen och bryr sig mindre om texten. Och förstår ofta exakt, såväl intellektuellt som känslomässigt. Men sanningen är att barn inte bryr sig om sorten, eller konventionerna. Barn tar enkelt till sig opera och musikdramatik. Därför att det går att förstå en handling eller ett budskap med musikens och dramatikens medel man behöver egentligen inte begripa det intellektuellt eller språkligt. Men då måste det vara bra förstås! MÖRKER ELLER LJUS? Under förarbetet med Andrejs längtan har vi märkt att historien framkallar många olika känslor och intryck. Framförallt är det slutet som väcker olika tankar. Den naturliga vuxentolkningen är att pojkarna går under i sin jakt på mamman, medan barnen ser det lyckliga slutet, att pojkarna verkligen hittar mammans hus. Boken ger inget entydigt svar, utan det är upp till läsaren att tolka och skapa sin version. Inför vår uppsättning har vi diskuterat mycket vilken tolkning och gestaltning vi vill ge, och regissören Sara Ekman har uttryckt en tanke att gå mer åt det hoppfulla. Hon använder sig av en bild av såpbubblor. Inom cancervården av barn finner man att barns lek och fantasi är minst lika smärtlindrande som morfin. Sara menar att Andrej fungerar som Vovas såpbubblor, när Vova är hung rig och trött. Likväl finns det i verket en mörk resonansbotten och svåra frågor som konsten är bra på att hantera. En del barn får ju tyvärr uppleva att en förälder dör. Tidningen Sydsvenskan hade under hösten 2012 en artikelserie om barn som förlorar en förälder. Läs mer på I Lund finns en ideell förening, Sunnanäng, som erbjuder professionellt stöd till barn och unga som förlorat en förälder. Att mista en förälder under uppväxten är en svår och smärtsam händelse. Det känns ofta som om hela livet slagits i spillror. Man använder t ex aldrig uttrycket gå bort, utan man säger som det är: att föräldern är död.

11 11 Att tänka på när du möter barn i sorg Eftersträva en öppen och ärlig kommunikation Använd inte omskrivningar som resa eller sömn för döden Visa egna känslor Ge tid för tanke och känslomässig bearbetning Gör sorgen synlig med ljus, kort, blommor eller besök vid gravplatsen Prata med barnet om eventuella skuldkänslor Bevara kontinuiteten i barnets vardag: hem skola fritid Källa: Atle Dyregrov: Barn i sorg

12 2 JAG VILL VARA HOS MIN MAMMA Förslag på övningar Testa att gå, sitta eller stå som Andrej eller Vova. Hur låter de? Hur rör sig tanterna som hämtar Andrej? Den glade bagaren? Den väntande mamman! Öva in ovanstående lilla sång. Testa att sjunga den i olika stämningslägen; gråter, skrattar, fundersam, uppgivet m m. Testa att röra dig och sjunga samtidigt (det är ju faktiskt det som skådespelarna/sångarna gör!). Rör dig på olika sätt, med olika sinnesstämningar samtidigt som du utför någon särskild handling, t ex återföreningen med mamman, eller hos den glade bagaren.

13 Operaverkstan, Malmö Opera 2013 konstnärlig ledare Maria Sundqvist text Lars Fembro grafisk form Pia Lindgren

14

INSPIRATIONSMATERIAL

INSPIRATIONSMATERIAL INSPIRATIONSMATERIAL 3 Andrejs längtan Andrejs längtan är en barnopera med musik komponerad av Georg Riedel och libretto av Barbro Lindgren som uruppfördes på Regionteatern Kronoberg-Blekinge 2001 och

Läs mer

galaxens bästa Operaverkstad

galaxens bästa Operaverkstad www.malmoopera.seomåhända galaxens bästa Operaverkstad 05 08 19 28 24 03 13 32 O _ n? 23 06 14 30 26 09 o s 02-03: Operaverkstan spelar musikteater för små barn, stora barn och vuxna barn. Vi är Malmö

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL

INSPIRATIONSMATERIAL L I N D G R E N / S J O V A L L INSPIRATIONSMATERIAL Det här är ett inspirationsmaterial som bygger på teman ur pjäsen Loranga, Masarin och Dartanjang av Barbro Lindgren. Här hittar du också diskussionsfrågor

Läs mer

malmoopera.se törnrosens teater Drottningens juvelsmycke Det går an

malmoopera.se törnrosens teater Drottningens juvelsmycke Det går an malmoopera.se törnrosens teater Drottningens juvelsmycke Det går an Säsongen 2015-2016 24 8 16 32 s. 2-3: talar högt till Förståndet Och djupt till Hjärtat carl jonas love Almqvist 1793 1866 De som ej

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING/ INSPIRATIONSMATERIAL

LÄRARHANDLEDNING/ INSPIRATIONSMATERIAL LÄRARHANDLEDNING/ INSPIRATIONSMATERIAL LÄRARHANDLEDNING/INSPIRATIONSMATERIAL PS. JAG KOMMER SNART HEM! är en nyskriven elektrikal av kompositören Anna Einarsson och librettisten Maria Sundqvist. Elektronisk

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Barbro Lindgren STIFTELSEN SELMA LAGERLÖFS LITTERATURPRIS 2007 TILLDELAS

Barbro Lindgren STIFTELSEN SELMA LAGERLÖFS LITTERATURPRIS 2007 TILLDELAS 2007 STIFTELSEN SELMA LAGERLÖFS LITTERATURPRIS 2007 TILLDELAS Barbro Lindgren»För ett författarskap i sann kavaljersanda och med ett unikt tonfall. Där finns konkretion och poesi, eftertanke och full fart,

Läs mer

Åt de minsta ingenting annat än det bästa. Operaverkstans pedagogiska arbete kring föreställningen Andrejs längtan

Åt de minsta ingenting annat än det bästa. Operaverkstans pedagogiska arbete kring föreställningen Andrejs längtan Åt de minsta ingenting annat än det bästa Operaverkstans pedagogiska arbete kring föreställningen Andrejs längtan Åt de minsta ingenting annat än det bästa Operaverkstans pedagogiska arbete kring föreställningen

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN

MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN MUSIKALEN: JAKTEN PÅ DEN FÖRSVUNNA SKATTEN Text Karl-Gunnar Svensson, 1992 Musik: Karl-Gunnar Svensson och Diana Stigsson (Kärlek) 1991-1992 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att

Läs mer

GSOPULS HIMMEL OCH JORD MED FULL ORKESTER RAKT IN I LIVETS STORA FRÅGOR

GSOPULS HIMMEL OCH JORD MED FULL ORKESTER RAKT IN I LIVETS STORA FRÅGOR GSOPULS HIMMEL OCH JORD MED FULL ORKESTER RAKT IN I LIVETS STORA FRÅGOR LÄRARHANDLEDNING Välkommen till kreativt samspel med Göteborgs Symfoniker och GSOPULS. Detta är en lärarhandledning som är indelad

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att få komma till ert klassrum med vår föreställning Hamlet - en monolog där alla dör. I föreställningen träffar vi

Läs mer

21 MAJ 1 JUNI 2019 NYPREMIÄR PÅ MALMÖ LIVE I MAJ!

21 MAJ 1 JUNI 2019 NYPREMIÄR PÅ MALMÖ LIVE I MAJ! 21 MAJ 1 JUNI 2019 NYPREMIÄR PÅ MALMÖ LIVE I MAJ! Publiksuccén tillbaka! Våren 2019 erbjuds en ny chans att uppleva 2018 års stora publiksuccé har du sett världen en musikföreställning om Malmös historia

Läs mer

LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING

LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING www.teatervasternorrland.se En föreställning om kärlek, svartsjuka och lite fotboll LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING Lärarhandledning Välkommen! Teater Västernorrland är länets egen teater. Vi spelar föreställningar

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

NALLEABONNEMANG 2015/2016

NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEKONSERTER Våra älskade Nallekonserter flyttade givetvis med oss från Konserthuset till Malmö Live. Ett enkelt och trevligt sätt för generationer att umgås och en möjlighet

Läs mer

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson Lärarhandledning Grunkan funkar KoreografI Robin Dingemans I ROLLERNA Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook 2016 Foto: Lina Alriksson Välkommen! Vi på Regionteatern Blekinge Kronoberg hälsar dig och

Läs mer

Ta med skolklassen på teater!

Ta med skolklassen på teater! Ta med skolklassen på teater! Ett handledningsmaterial för högstadiet och gymnasiet Att ta med sina elever på en teaterföreställning behöver inte vara så svårt. Visst kan man vara orolig över hur de ska

Läs mer

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet Lärarhandledning Teater Eksem 2012-2013 Välkomna till Teater Eksem! Teater Eksem är en fri teatergrupp som verkar i Göteborg, Sverige och världen. Vi strävar efter att undersöka, skildra, aktualisera,

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Dockteaterkollektivet. Dockspelare i föreställningarna Monster! och Örnen och Björnen.

Dockteaterkollektivet. Dockspelare i föreställningarna Monster! och Örnen och Björnen. Kronologisk CV Erik Häger 073-937 45 97, info@erikhager.se www.erikhager.se 2013-02 Dockteaterkollektivet. Dockspelare i föreställningarna Monster! och Örnen och Björnen. 2012-10-2013-02 Hågoland Teater,

Läs mer

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap ! Balettpojkarna Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap Fakta om filmen Originaltitel: Balleyttguttene Regi: Kenneth Elvebakk

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

På spaning efter jämställdhet del 2

På spaning efter jämställdhet del 2 På spaning efter jämställdhet del 2 och män i scenkonsten i Sverige 2008 SVENSK TEATERUNION SVENSKA ITI På spaning efter jämställdhet del 2 och män i scenkonsten i Sverige 2008 Innehåll 6 Inledning 9 Innehåll

Läs mer

Medverkande Pingviner kan inte baka ostkaka

Medverkande Pingviner kan inte baka ostkaka Johan Friberg - Den andra pingvinen Johan är utbildad vid bl a Teaterhögskolan i Göteborg och Dramatiska Institutet, och har arbetat som skådespelare på Malmö Dramatiska Teater, Teater Galeasen, Angereds

Läs mer

justine innehåll en del av västra götalandsregionen -

justine innehåll en del av västra götalandsregionen - justine innehåll till dig som lärare vad handlar justine om? prata om föreställningen övningar inspiration & processen att prata om dans till sist... programblad en del av västra götalandsregionen - www.regionteatervast.se

Läs mer

OPERAVERKSTAN 2016 TEXT Lars Fembro GRAFISK FORM Pia Lindgren FOTO Rebecca Bendrén, Christiaan Dirksen, Lars Fembro, Micke Grönberg, Rebecka Lassbo,

OPERAVERKSTAN 2016 TEXT Lars Fembro GRAFISK FORM Pia Lindgren FOTO Rebecca Bendrén, Christiaan Dirksen, Lars Fembro, Micke Grönberg, Rebecka Lassbo, OPERAVERKSTAN 2016 TEXT Lars Fembro GRAFISK FORM Pia Lindgren FOTO Rebecca Bendrén, Christiaan Dirksen, Lars Fembro, Micke Grönberg, Rebecka Lassbo, Jens Molander, Charlotte T Strömwall, Carl Thorborg

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Eric Ander.

Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik. Handledare: Peter Berlind Carlson. Eric Ander. Examensarbete 15 hp 2012 Konstnärlig kandidatexamen Institutionen för klassisk musik Handledare: Peter Berlind Carlson Eric Ander Examensarbete Examination Tisdagen 29 maj/ kl. 12.30/Stora Salen, KMH Eric

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Jens. Ahlbom. illustratör, tecknare och barnboksförfattare. en av skaparna av mulle meck

Jens. Ahlbom. illustratör, tecknare och barnboksförfattare. en av skaparna av mulle meck 1 en av skaparna av mulle meck Jens Ahlbom illustratör, tecknare och barnboksförfattare 2 3 inledning Mulle Meck George Johansson/Jens Ahlbom Foto: Monika Franzon I hjärtat av Hudiksvall i norra Sverige

Läs mer

Sammanställning av svaren

Sammanställning av svaren Sammanställning av svaren Utvärderingsfrågor Barnboksveckorna 2009 1. Hur tycker ni att det länsövergripande samarbetet kring Barnboksveckorna har fungerat? Vad var bra? Vad var dåligt? Tanken på ett länsövergripande

Läs mer

LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIATER 2016

LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIATER 2016 LANDSTINGETS KULTURSTIPENDIATER 2016 FILM Mervi Junkkonen Mervi Junkkonen har skapat film i över femton år. Hon har en omfattande filmografi och har regisserat flera internationellt uppmärksammade dokumentärer.

Läs mer

CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN

CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN AV JONAS KARLSSON 1 Jonas Karlsson är författare, dramatiker och skådespelare. Han har medverkat i en rad succéfilmer som Livet är en schlager,

Läs mer

Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth

Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth 1 Dagen då min syster föddes. En bilderbok av Uwe Spillmann och Inga Kamieth Dagen då min syster föddes. Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth Översatt av: Laurie Ann Johnson,

Läs mer

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7)

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) 1 Curt Lindfors Den här bilden får mig att tänka på barndom. Det är en fin känsla i bilden med pojken och hunden. Att bilden är svartvit gör den renare och uttrycket kommer

Läs mer

för de små Vi bjuder på tröst till de allra minsta som aldrig fått gå på bio!

för de små Vi bjuder på tröst till de allra minsta som aldrig fått gå på bio! för de små Vi bjuder på tröst till de allra minsta som aldrig fått gå på bio! Snuttefilm är fem filmberättelser i ett paket som vänder sig till barn från två år och uppåt. Anna- Clara Tidholm och Gun Jacobson

Läs mer

Kultur i skolan 2012/2013 Kulturutbud för barn och unga

Kultur i skolan 2012/2013 Kulturutbud för barn och unga Kultur i skolan 2012/2013 Kulturutbud för barn och unga är ett regionalt centrum för utveckling och samordning med särskild inriktning på arrangörer inom scenkonsten. Riksteatern Halland arbete utgår från

Läs mer

Innehåll och förklaringar till de statistiska diagrammen år 2013

Innehåll och förklaringar till de statistiska diagrammen år 2013 Innehåll och förklaringar till de statistiska diagrammen år 2013 Produktioner uppdelade i genrer samt barn/ungdom och vuxenproduktioner av urpremiärer, premiärer och nypremiärer 1 Totalt antal produktioner

Läs mer

Andreas Braula. Horisontvägen 63 128 34 Skarpnäck. Tele: 0730-250 555 Mail: andreas_braula@hotmail.com http://web.comhem.

Andreas Braula. Horisontvägen 63 128 34 Skarpnäck. Tele: 0730-250 555 Mail: andreas_braula@hotmail.com http://web.comhem. Andreas Braula Horisontvägen 63 128 34 Skarpnäck Tele: 0730-250 555 Mail: andreas_braula@hotmail.com http://web.comhem.se/braula/ Magin, ja faktiskt det ordet i att någon talar åt en annan som är. Jag

Läs mer

Orden flödar på Bunkeflostrands bibliotek i höst! Barn

Orden flödar på Bunkeflostrands bibliotek i höst! Barn Program Hösten 2017 Orden flödar på Bunkeflostrands bibliotek i höst! Barn Sagostunder Att läsa och lyssna tillsammans är toppen! På våra sagostunder läser vi både ur de allra senaste bilderböckerna och

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL - SKA VI VA?

PEDAGOGMATERIAL - SKA VI VA? Illustration Pija Lindenbaum Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med dina och barnens teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse av föreställningen

Läs mer

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST 1 MUSIK UNG TEATER KONST - Är glädje, gemenskap och kreativitet! Alla Täbys barn och ungdomar från år 1 i grundskolan till och med gymnasiet får hos oss möjlighet

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

med det konstnärliga uttrycket som plattform letar vi efter

med det konstnärliga uttrycket som plattform letar vi efter med det konstnärliga uttrycket som plattform letar vi efter En plats för alla att komma till tals En plats att bli sedd och hörd på för den man är (och allt vad det kan innebära) En plats att våga uttrycka

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Sibylle Glosted, sopran

Sibylle Glosted, sopran Sibylle Glosted, sopran Född 1988 i Århus, Danmark. Hon är utbildad vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och studerar sedan 2013 på Operahögskolan i Stockholm. Under åren 2003 2008 var hon medlem

Läs mer

P i j a L i n d e n b a u m

P i j a L i n d e n b a u m Pija Lindenbaum Ett litterärt geni som satt färg på bilderboken under 20 år Med dessa ord presenterades Pija Lindenbaum i Babel i våras. Pija Lindenbaum är en av vår tids största svenska bilderboksskapare

Läs mer

MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD

MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD Ref. 66010 Ref. 66010 Set: CD + MASKERADKOSTYMER "BONDGÅRDEN" INNEHÅLL OCH BESKRIVNING Paket bestående av 4 maskeradkostymer (storlek: barn 3-7 år) + LJUD-CD-SKIVA med MP3 (utan

Läs mer

Vi i trean började med att titta på olika verk av Jackson Pollock och en film där man ser hur Jackson Pollock gör en tavla.

Vi i trean började med att titta på olika verk av Jackson Pollock och en film där man ser hur Jackson Pollock gör en tavla. Bild i trean: Vi i trean har arbetat med Bild där vi experimenterat, analyserat, reflekterat kring kända konstnärers och barnens egenproducerade verkt. Att analysera och reflektera kring konst tillsammans

Läs mer

Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal med teaterförening

Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal med teaterförening VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KULTURFÖRVALTNING 2013-02-13 DNR KN 2013.004 ANDERS DAHLGREN SID 1/2 ENHETSCHEF KULTUR 08-587 853 65 ANDERS.DAHLGREN@VALLENTUNA.SE KULTURNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Samarbetsavtal

Läs mer

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor Orgelbyggaren av Robert Åsbackas är en av de första återberättade finlandssvenska böckerna. Bosse Hellsten har återberättat romanen som kom ut år 2008. Orgelbyggaren handlar om Johannes Thomasson, en äldre

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

GLADA DRÖMMAR. Busdrömmar. www.markatta.net info@markatta.net SALTA DRÖMMAR. Knas drömmar

GLADA DRÖMMAR. Busdrömmar. www.markatta.net info@markatta.net SALTA DRÖMMAR. Knas drömmar - Får jag vara med i din dröm? -Visst, vem vill du vara? DRÖMSKAFFERIET Finurliga fantasier & kryddiga sånger med Markatta Busdrömmar Knas drömmar SALTA DRÖMMAR GLADA DRÖMMAR www.markatta.net info@markatta.net

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Göteborgsoperan!... 3

Göteborgsoperan!... 3 Göteborgsoperan Innehållsförteckning Göteborgsoperan!... 3 Fråga 1. Kön!... 3 Fråga 2. Ålder!... 4 Åldersfördelning mellan kön!... 5 Fråga 3. Hemort!... 6 Fråga 4. Utbildning!... 7 Fråga 5. Operavana!...

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 www.teatertre.se / 08-669 00 60 Peka Trumma Dansa är en rytmisk, rörlig och rolig föreställning för de yngsta, fritt efter

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG...

Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG... Tema: Alla barns lika värde och rätt att bli lyssnad till DET VAR EN GÅNG... Det var en gång... Alla barn är lika mycket värda. De har rätt att tänka hur de vill och säga vad de tycker. Samhället och vuxenvärlden

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

REGION UPPSALAS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2018

REGION UPPSALAS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2018 REGION UPPSALAS KULTURSTIPENDIER FÖR UNGA 2018 BILDKONST Ellinor Segersten Namn: Ellinor Segersten, Uppsala Ellinor har målat hos Kajsa Haglund i hennes ateljé i sex års tid. Målandet är något unikt för

Läs mer

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b 272 31 Simrishamn nimmi.se Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Tryckt i EU 2014 ISBN: 978-91-87955-00-6 Mammas Liv av Mi Tyler med illustrationer

Läs mer

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Av Henrik Ståhlberg Det sägs ibland att människor med autism inte kan tycka synd om andra. Hos människor som inte kan så mycket

Läs mer

www.dockteaterntittut.se

www.dockteaterntittut.se Hösten 2012/Våren 2013 Målgrupp: 2-6 år Maxpublik: 60 barn eller totalt 80 2-6 år En Tittutklassiker är tillbaka! Efter en bok av Barbro Lindgren och Eva Eriksson Regi: Ing-Mari Tirén Scenografi, dockor

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard.

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. Blomma blad en miljard handlar om ett barn som heter Ollsi och en förälder som

Läs mer

Matt 25:14-30 eller Matt 25: 14-15, (den kortare här nedan) Liknelsen om talenterna

Matt 25:14-30 eller Matt 25: 14-15, (den kortare här nedan) Liknelsen om talenterna Liknelsen om talenterna 33:e söndagen under året (årgång A) 16 november 2014 Tidsram: 20-25 minuter. Matt 25:14-30 eller Matt 25: 14-15, 19-21 (den kortare här nedan) Liknelsen om talenterna Det blir nämligen

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Lärarhandledning. Gulduppdraget. åk 3 5

Lärarhandledning. Gulduppdraget. åk 3 5 Lärarhandledning Gulduppdraget åk 3 5 Gulduppdraget redaktören behöver hjälp Välkommen till Gulduppdraget. Materialet har tagits fram av Stiftelsen Berättarministeriet i samarbete med Litteraturpriset

Läs mer

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas Läsnyckel Mingla och Errol av Åsa Storck Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika

Läs mer

Lära för Livets. Talarutbildning. Introduktionskurs för dig som vill bli talare

Lära för Livets. Talarutbildning. Introduktionskurs för dig som vill bli talare Lära för Livets Talarutbildning Introduktionskurs för dig som vill bli talare Utbildning för dig som vill bli talare Vissa talare talar så bra, så övertygande och med sådan inlevelse att deras ord betingar

Läs mer

Valberedd 2015 Din guide till valet!

Valberedd 2015 Din guide till valet! Valberedd 2015 Din guide till valet! 1 Valberedd 2015 Din guide till valet! Vad är valet? På måndag 23/11 kommer vi att rösta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen år 2016! Vi i valberedningen har

Läs mer

böcker att läsa innan du fyller

böcker att läsa innan du fyller 100 böcker att läsa innan du fyller 6 Häftet tillhör:. Ditt födelseår:.. Datum när ni läste bok nr. 1 i häftet:. Datum när ni läste bok nr. 100 i häftet:..... Favoritböcker:...... Det är aldrig för tidigt

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

diagrambilaga skapande skola

diagrambilaga skapande skola diagrambilaga skapande skola Del 1 Här presenteras resultaten från sammanställningen av redovisningar. 1. Deltagande barn elever per år, antal År 4 År 5 År 6 År 7 År 8 År 9 0 10 000 20 000 30 000 40 000

Läs mer

Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n!

Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n! Hej alla elever på K u l t u r s k o l a n! Som ni vet har musikskolan utvecklats och blivit en kulturskola. För att vi ska få kalla oss kulturskola måsta vi ha minst tre olika konstformer på skolan. Tidigare

Läs mer

Den fantastiska resan genom litteraturhistorien (i Europa) Del 3 Romantiken Realismen Modernismen

Den fantastiska resan genom litteraturhistorien (i Europa) Del 3 Romantiken Realismen Modernismen Den fantastiska resan genom litteraturhistorien (i Europa) Del 3 Romantiken Realismen Modernismen romantiken Ca 1770 till 1840 Psykologi och känslor Känslor i fokus!!! Kulturen dyrkas diktare hyllas! Mitt

Läs mer

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar.

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar. Källa till webbadress: http://www.riksteatern.se/content/forelasningatt-oppna-nya-varldar-0 Om att gå på teater med barn i förskola och skola Att gå på teater kan vara en fantastisk upplevelse och bli

Läs mer

VEM ÄR RIITTA KALENIUS

VEM ÄR RIITTA KALENIUS VEM ÄR RIITTA KALENIUS Riitta Kalenius är en finsk målare, allround konstnär och designer av interiör och utemöbler. Hon bor i Sverige. I den här artikeln beskriver hon sin konst, sin motivation och sitt

Läs mer

inför din fotografering

inför din fotografering Skriv Ut & Spara Bra att veta inför din fotografering Att anlita en professionell fotograf LILLA SCP- SKOLAN När du anlitar en professionell fotograf får du kunskap, erfarenhet och högkvalitativa bilder

Läs mer

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund Lärarhandledning Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok

Läs mer

I års 1914 hade börjat Astrid skolan i Vimmerby. Anmälan till första klass hölls den 7 augusti och det har gjort sin pastor.

I års 1914 hade börjat Astrid skolan i Vimmerby. Anmälan till första klass hölls den 7 augusti och det har gjort sin pastor. Astrid Lindgren "Det finns inget annat barn som kan inspirera mig, förutom att ett barn som en gång var hon själv. Att skriva barnböcker är inte nödvändigt att ha egna barn. Man måste bara vara barn en

Läs mer

Läsnyckel Hugo och Holger på kollo av Oscar K. och Teddy Kristiansen

Läsnyckel Hugo och Holger på kollo av Oscar K. och Teddy Kristiansen Läsnyckel Hugo och Holger på kollo av Oscar K. och Teddy Kristiansen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska räcka länge

Läs mer

Lärarmaterial Ett Drömspel av August Strindberg

Lärarmaterial Ett Drömspel av August Strindberg Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 info@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Ett Drömspel av August Strindberg Inspirationsmaterialet bygger på en föreläsning av professor

Läs mer

Östanom sol västanom måne

Östanom sol västanom måne Östanom sol västanom måne folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen Sagoberättaren, en stor bunrakudocka, berättar sagan om flickan som följer isbjörnen, en förtrollad prins, till slottet östanom

Läs mer