För att eftersträva största möjliga tydlighet i vår skrivelse, är den utformad efter samma struktur som Skolverkets beslut.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För att eftersträva största möjliga tydlighet i vår skrivelse, är den utformad efter samma struktur som Skolverkets beslut."

Transkript

1 1 Skolverket Enheten i Göteborg Ekelundsgatan Göteborg Skolverket har genom enheten i Göteborg genomfört utbildningsinspektion i Göteborgs Stad och utbildningsnämnden i staden inkommer genom denna skrivelse med redovisning om vilka åtgärder som vidtagits inom de kritikområden som meddelats avseende gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Den speciella redovisning av förbättringsåtgärder och klargöranden som Skolverket begärt i beslutet ingår också i den följande texten. Från utbildningsnämndens och utbildningsförvaltningens sida vill vi hoppas att vi kan upprätthålla en fortlöpande dialog kring vissa kritik- och förbättringsområden, i syfte att på ett så bra sätt som möjligt kunna stödja utvecklingen av verksamheten, för att kunna erbjuda bästa tänkbara utbildningssituation för våra ungdomar. I den följande texten tar vi, i samma syfte, också upp allmänna erfarenheter av den genomförda inspektionen. För att eftersträva största möjliga tydlighet i vår skrivelse, är den utformad efter samma struktur som Skolverkets beslut. RESULTATEN; 1. Normer och värden Ingen kritik framförs inom detta område 2. Kunskaper, utveckling och lärande Ingen kritik framförs inom detta område VERKSAMHETEN; 3. Arbetsmiljö och delaktighet Klassråd saknas i flera klasser på skolan (4 kap 3 gy.förordn) (Lindholmen). Möjligen förklaras kritiken av att informationen inte varit entydig kring denna punkt. Skolan har dock sett över sina rutiner för att säkerställa konsekvent planering och genomförande av klassråd i alla klasser, helt i linje med vad förordningen anger.

2 2 4. Pedagogisk verksamhet och undervisning Skolan låter elever som påbörjat studierna på ett nationellt program välja bort en kurs mot en annan varvid eleven även byter program från det påbörjade till ett individuellt specialutformat program (5 kap 3, 4a och 13 skollagen samt 6 kap 12 gy.förordn) (Hvitfeldtska). Den kritik som framförts när det gäller enskilda elever som byter till ett specialutformat program har varit befogad när det gäller beslutsfattandet, eftersom skolorna i flera fall medgivit övergång utan att beslut tagits eller anmälts till nämnden på ett riktigt sätt. Här har förvaltningen agerat redan före genomförd utbildningsinspektion. Individuellt specialutformade program beviljas på felaktiga grunder då skolan inrättar dessa för elever med studiesvårigheter (5 kap 4a skollagen och 2 kap 18 samt 8 kap 1 gy.förordn) (Frölunda, Hvitfeldtska och Schillerska) Vår uppfattning är att en grund för att medge individuellt specialutformade program kan vara studiesvårigheter för enskild elev och att detta är en möjlighet för skolorna att ge eleverna en större chans att fullfölja det program eleven valt. Individuellt specialutformade program utformas då eleven ansöker om detta på grund av att eleven vill ha en annan profil på sitt nationella program, d v s byta ut en eller flera kurser från ordinarie poängplan för det nationella programmet. Bakomliggande orsaker kan vara ett särskilt intresse eller svårigheter med en kurs. Kursinnehållet i det specialutformade programmet skall göra det möjligt för eleven att genomföra en utbildning som ligger i nivå med det motsvarande nationella programmet samt att den garanterade undervisningstiden är densamma som den som gäller för eleven på det nationella programmet. (Skollagen 5 kap.4a ) Övergång kan medges för enstaka elever efter elevens eget önskemål och specialintresse. Övergången ska vara planerad och ske så tidigt som möjligt under årskurs 1. Ska övergång medges senare ska det finnas starka skäl till detta. I den nya delegationsordningen och i vidaredelegationslistan har rutinen för beslut och anmälan angivits enligt följande: Vidaredelegat är rektor. Besluten ska anmälas till UBN 15/9, 15/12, 15/2 och 15/5 på beslutsprotokoll tillsammans med respektive elevs studieplan. På studieplanen ska anges vilken kurs som eleven valt bort. Bifogas mall för anmälan av delegationsbesluten

3 3 Reducerat program beviljas på felaktiga grunder då även elever utan påtagliga studiesvårigheter kan få en sådan studiegång. Skolans rutiner är inte tydliga (5 kap 23 och 6 kap gy.förordn) (Katrinelund) Reducerat program ska inte beviljas för elever som inte har påtagliga studiesvårigheter. Katrinelundsgymnasiet har nu korrigerat sina rutiner. Beslutsfattare är rektor enligt gymnasieförordningen 5 kap 23, 6 kap Den gällande ordningen finns också med i vårt s k rektor-skall -dokument för att säkerställa alla skolors efterlevnad. Elever som behöver stöd ges inte alltid det och åtgärdsprogram upprättas inte för alla elever i behov av det (8 kap 1, 1a gy.förordn) (Bräcke, IHGR, Katrinelund, Munkebäck, Ester Mosesson och Lindholmen). Den kritik som framförs stämmer inte med vår uppfattning om hur det ser ut i verksamheten. Det finns en risk för att de bilder som lärare gett i samtal med Skolverkets inspektörer bl.a. åskådliggör den frustration som ibland finns i organisationen, när man har höga ambitioner som inte alltid leder till att alla uppnår åtminstone målen för godkänd i olika ämnen och kurser. I samband med förvaltningsledningens regelbundna verksamhetsbesök ger elever tydligt uttryck för att skolan erbjuder allt tänkbart stöd för en optimal inlärning. Vi ser inte att beslutet efter utbildningsinspektionen hänvisar till elevers uttalanden kring bristen på stöd. Däremot kan vi läsa att elever på flera skolor säger att de kan få stöd. Det är en förvaltningsgemensam målsättning att alla elever, helt i linje med förordningens krav, ska erbjudas stöd i undervisningen. En konsekvens av detta är att skolorna i allmänhet också har anställt lärare med speciellt ansvar för specialpedagogiska frågor, samtidigt som mentorer/ handledare/ motsvarande säkerställer att alla elevers intressen tillvaratas på individnivå. Stöd ges alltså i stor omfattning. Den svåra frågan är hur man avgör vad som är tillräckligt stor omfattning. Elever erbjuds alltid stöd, när behov av detta identifierats, men alla elever är inte beredda att ta emot särskild stöttning, trots att olika former för distributionen diskuteras mellan de berörda. Alla elever når inte alltid kunskapsmålen för godkänd, ett problem som vi ständigt arbetar med, för att finna former för att lösa. Det handlar bl.a. om stöd till enskilda och grupper, men framförallt handlar det om att utveckla arbetssätt och arbetsformer, att vi ska bli mer professionella när det gäller kunskap om lärande och organiserande av lärandet o s v. Beträffande åtgärdsprogram, kan vi bara hålla med om att det för alla elever i behov av särskilda stödåtgärder ska upprättas ett individuellt åtgärdsprogram. Detta gäller förstås också i våra gymnasieskolor. En möjlig förklaring till att det finns en uppfattning om att åtgärdsprogram inte föreligger, kan vara begreppsförvirring, då inte alla entydigt benämner dokument av detta slag på vedertaget sätt.

4 4 För att säkerställa goda dokumentationsrutiner i organisationen har en gemensam mall för studiedokumentation utarbetats i förvaltningen. Den ska inrymma allt från poängplan till åtgärdsprogram (i de fall det senare är aktuellt) och skulle kunna betecknas som en utvecklad IUP (Individuell utvecklingsplan) för alla elever. Mallen är distribuerad till alla skolor under oktober månad 2005 och implementeringen, inklusive eventuella anpassningar efter den enskilda skolans behov, pågår under hösten. Utöver detta kan nämnas att vi planerar etablering av nätverk för specialpedagoger inom utbildningsförvaltningen, bl.a. i syfte att utbyta erfarenheter, utveckla gemensam grundsyn och likvärdiga förutsättningar för elever i behov av stöd under sin utbildning. I stället för att ge stödundervisning i svenska anordnas stöd genom den lokala kursen språklig medvetenhet om 100 gymnasiepoäng (2 kap 14 gy.förordn.) (Polhem) Den kritik som riktas mot Polhemsgymnasiet rörande kursen Språklig medvetenhet, 100 p torde rimligen vara grundad på en missuppfattning. Elever erbjuds denna kurs, men inte i stället för stödundervisning, utan som en möjlighet att läsa mer svenska, vid sidan av stödundervisning kopplad till svenskundervisningen. Utvecklingssamtal sker inte varje termin för samtliga elever (7 kap 19 gy.förordn.) (Burgården) Skolan har sett över sina interna rutiner för att säkerställa planering och genomförande av utvecklingssamtal varje termin för samtliga elever. Betygen är inte kvalitetssäkrade bl a beroende på att lärarna inte i tillräcklig utsträckning använder sig av resultaten från nationellt fastställda prov inför betygssättningen (7 kap 5 gy.förordn.) (MTG). Denna kritik förekommer i liknande ordalag som förbättringsområde för många av våra skolor och de kommentarer som här framförs får anses generellt giltiga för frågan om kvalitetssäkring av arbetet med betyg och bedömningar. Enligt vår uppfattning är detta ett mycket komplext utvecklingsområde och vi ser påtagliga behov av förbättringar i denna myndighetsutövning. Problemet är inte avgränsat till utbildningsförvaltningen, eller till Göteborgs Stad. Frågan är nationell och berör hela ungdomsskolan, oberoende av huvudmannaskap. På några av våra skolor har ett förbättringsarbete redan inletts, bland annat med extern medverkan.

5 5 Vi kommer, med omedelbar verkan, att * Initiera utbildningssatsningar rörande kursplanemål och betygskriterier * Samverka mellan olika skolor i ämneskonstellationer och ämnesövergripande * Etablera nätverk mellan skolformerna i ungdomsskolan, då vi anser att frågan om betyg och bedömning även berör de icke betygssättande åldrarna i grundskolan * Involvera de fristående gymnasie- och grundskolorna i nätverksbyggandet och fortbildningen. Kontakter är redan etablerade i detta avseende och intresset är uppenbart påtagligt och positivt från andra skolhuvudmän Dessutom har vi redan påbörjat arbeta med förvaltningsgemensam statistik utvisande resultat av nationella prov och betyg. Vi vill i sammanhanget också hänvisa till rapporter, framtagna av Skolverket, som visar att de nationella provens tillförlitlighet på goda grunder kan ifrågasättas vissa elevgrupper missgynnas i bedömningen av utfört prov. Därför uppfattar vi det som angeläget att påpeka att förordningstexten beskriver de nationella proven som ett hjälpmedel i betygsarbetet. De nationellt fastställda tidpunkterna för provens genomförande harmonierar dessutom långt ifrån alltid med den enskilda skolans tidsmässiga planering och genomförande av aktuell kurs. När det gäller förhållandet mellan resultat från nationellt prov och betyg i kursen, vill vi slutligen hänvisa till läroplanens (Lpf 94) riktlinjer till läraren; Läraren skall vid betygsättning * utnyttja all tillgänglig information om elevens kunskaper i förhållande till kraven i kursplanen, * beakta även sådana kunskaper som en elev tillägnat sig på annat sätt än genom den aktuella undervisningen, * beakta såväl muntliga som skriftliga bevis på kunskaper och * göra en allsidig bedömning av kunskaperna och därvid beakta hela kursen. 5. Styrning, ledning och kvalitetsarbete Skolan saknar kvalitetsredovisning (1 förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet) (IHGR) Kritiken är befogad. Skolan har inte kunnat uppvisa en kvalitetsredovisning i linje med förordningens krav. En sådan är däremot under utarbetande och kommer att föreligga avseende innevarande år. Det kan ändå vara värt notera att IHGR, i likhet med ISGR vilket f ö inspektionen av denna grundskola uppmärksammat arbetar med det långsiktiga kvalitetssystem, CIS, som används inom samarbetsorganisationen

6 6 för internationella skolor. Man tillämpar alltså systematiska angreppssätt och tydligt strukturerade former för sitt medvetna kvalitetsarbete. Skolan kan inte redovisa hur varje elev har erbjudits den garanterade undervisningstiden (5 kap 4 d skollagen och 1 kap 11 och 2 kap 18 gy.förordn.) (Angered, Hvitfeldtska, IHGR, Katrinelund, Lindholmen, Munkebäck, Polhem och Ester Mosesson). Förvaltningen har vidtagit åtgärder för att rätta till det som kritiseras. Elever i Göteborgs Stads gymnasieskolor får sin garanterade undervisningstid men det har funnits brister i hur detta dokumenterats. För att underlätta dokumentationen har förbättringar gjorts i elevregistreringssystemet Gerda. I poängplanen som är sammankopplad med schemat för eleven syns både den planerade tiden för de olika kurserna (2 kap.18 gymnasieförordningen) och den tid som är schemalagd. Dokumentationen underlättas genom att själva poängplanen görs mera åtkomlig för lärarna samtidigt som fortsatt utbildning för hanteringen genomförs. Betyg har satts av annan än lärare (7 kap 3 gy.förordn.) (Frölunda). Vi har sett över våra rutiner i detta sammanhang och utgår från att misstaget inte skall upprepas. Beslut om utökat program och reducerat program har inte fattats av skolans rektor (5 kap gy.förordn.) (Bräcke och Burgården). Rutinen har setts över och de båda skolorna har sett över sin handläggning av dessa beslut. Se vårt rektor-skall - dokument. FÖRUTSÄTTNINGARNA; 6. Tillgång till omsorg och utbildning Det saknas styrelsebeslut enligt bestämmelserna för lokala inriktningar (2 kap gy.förordn) (samtliga gymnasieskolor) Efter det att denna kritik kommit, har dessa utbildningar lagts fram till nämnden och beslut har fattats Alla lokala kurser är inte utformade på ett korrekt sätt (2kap 14 gy.förordn) (samtliga gymnasieskolor) De lokala kurserna har bearbetats och de som inte var utformade på ett korrekt sätt har rättats till så att betygskriterier finns, irrelevanta kommentarer

7 7 är borttagna eller förkunskapskrav ändrade. I något fall har kursen tagits bort från listan över tillgängliga kurser. Eleverna erbjuds inte individuella val till en omfattning av 300 gymnasiepoäng (5 kap 4c skollagen, bilaga 2 och 5 kap 19 gy.förordn) (MTG och Katrinelund/Bernadotte). De båda specialutformade program som omfattas av kritiken att eleven inte erbjuds individuella val till en omfattning av 300 poäng är båda inriktade mot speciella yrkesområden där branscherna dessutom varit med vid utformningen av innehållet. Branschrepresentanterna har påtalat kunskaper som eleverna bör ha med sig då de avslutar sina gymnasiestudier. Vid utformning av poängplanen för programmen rekommenderas därför även inom utrymmet för individuellt val kurser som ligger inom karaktärsområdet. Detta innebär dock inte att elever inte kan göra andra val än de föreslagna. De kurser som nationellt ingår som obligatoriskt valbara finns med i utbudet. Intagningen till det specialutformade programmet vid Bernadottegymnasiet följer inte urvalsreglerna för intagning till gymnasieskolan (2 kap 19 och 6 kap gy.förordn. samt 5 kap 15 skollagen) (Katrinelund/Bernadotte). Det specialutformade programmet vid Bernadottegymnasiet har utvecklats i nära samarbete med uniformsyrken så som tull, försvarsmakt, polis, kustbevakning och räddningstjänst. En av de bärande idéerna med utbildningen är att skapa förtroende mellan ungdomar med invandrarbakgrund och dessa uniformsyrken. För att de elever som söker programmet ska förstå vad det nära samarbetet med uniformsyrkena innebär presenteras särskilda krav enligt följande: Bernadottegymnasiet är en utbildning för dig som har tagit ställning mot rasism, skolk, mobbning och skadegörelse. Skolan uppmuntrar flickor och ungdomar med invandrarbakgrund att söka. Intagningen sker genom betyg men även genom skriftliga och muntliga intervjuer. Eftersom Bernadottegymnasiet är en mycket eftertraktad utbildning - vilken också, genom de resultat eleverna uppnår, visar på ett framgångsrikt koncept, där blandningen av elever inom utbildningen med jämvikt mellan pojkar och flickor samt ungdomar med svensk kontra ungdomar med invandrarbakgrund är en del - avser utbildningsnämnden att begära dispens för att få fortsätta att ta in elever på det sätt som nu sker. Om inte intagning sker på detta sätt avser ovan uppräknade samarbetspartner att avbryta samarbetet. Skolan erbjuder inte fullt ut kurser i moderna språk i enlighet med författningarnas krav (5 kap 4 gy.förordn) (Bräcke och Burgården).

8 8 I de fall då elever vid vissa utbildningar på skolorna inte fullt ut erbjuds kurser i moderna språk i enlighet med författningarnas krav har schemaläggningen setts över så att bristerna i detta avseende rättats till. Eleverna vid Bräckegymnasiet kommer att erbjudas moderna språk i samarbete med närliggande gymnasier. Eleverna erbjuds inte alltid svenska som andraspråk (5 kap 2 gy.förordn) (Katrinelund/Bernadotte). Åtgärder har vidtagit så att elever som är berättigade till svenska som andra språk erbjuds detta. Elever som är berättigade till undervisning i ämnet modersmål och till studiehandledning på modersmålet har inte alltid tillgång till detta (5 kap 7 och 8 kap 5 gy.förordn) (Vinga). Efter påtalad brist har elever inom Vingagymnasiet som är berättigade till modersmålsundervisning erbjudits detta sedan höstterminens start. Även studiehandledning på modersmål ordnas. Skolan tillåter, i strid med författningarna, elever som redan fått minst betyget Godkänd på en kurs att gå om kursen och få nytt betyg (6 kap 14 gy.förordn) (Burgården). Kritiken gäller hanteringen av betyg för elever med invandrarbakgrund vilka läser gymnasieprogram på fyra år. Studieplanen för dessa elever ändras så att de om det behövs ges mera undervisningstid och att betyg sätts först när kursen enligt denna planering är klar. I enlighet med 6 kap.14 får rektor, om det finns särskilda skäl, besluta att elever som fått betyget Icke godkänd på en stor andel av kurserna under ett läsår får gå om också sådana kurser som eleven fått minst betyget Godkänd på. Denna paragraf tolkar vi i vissa fall gälla även elever, med svaga studieresultat, som går om genom att byta program och då väljer att läsa detta från början. Om rektor bedömer att det är till gagn för elevens fortsatta studier tillåts eleven läsa om även kurser som eleven fått minst betyget Godkänd i. I övrigt hänvisas till det reviderade dokument som redovisar förvaltningens gällande betygspolicy.

9 9 Modersmålsundervisning erbjuds inte till eleverna på de individuella programmen (5 kap 11 gy.särskoleförordn) (Slottsberg). 7. Resurser I de fall där eleven bedöms kunna tillgodogöra sig modersmålsundervisning erbjuds sådana. Många elever inom det individuella programmet inom gymnasiesärskolan är dock multifunktionshindrade med mycket olika behov av utbildningsinsatser där man i första hand försöker att hitta kommunikationsvägar som t.ex. bliss. För dessa elever erbjuds inte alltid modersmålsundervisning eftersom det bedöms att eleven inte klarar av också detta inom utbildningens ram. De specialutformade programmen med inriktning mot naturbruk saknar i några fall utrustning som krävs för att eleverna skall kunna nå samtliga mål i sina kurser och vissa lokaler är inte funktionella (5 kap 21 skollagen) (Burgården). Genom att de specialutformade programmen med inriktning mot naturbruk flyttas till nya lokaler som är mer funktionella kommer allt det som kritiserats att rättas till. Flytt av programmet kommer att ske inför läsåret 2006/07. Utbildningarnas utformning vid Motorbranschens Tekniska Gymnasium, Lindholmens gymnasium/ytg och Polhemsgymnasiet. Vi vill meddela följande förbättringsåtgärder och klargöranden; Var och en av eleverna vid dessa utbildningar får en fullständig gymnasieutbildning omfattande 2500 gymnasiepoäng. Utöver detta finns möjlighet att, i varierande omfattning, frivilligt delta i undervisning utanför elevens fullständiga program - för MTG s del hela 500 poäng. Förbättringsområdet avgifter och kostnader Då frågan om kostnader för enskilda elever aktualiserats i media under den senaste tiden, vill vi i denna redovisning till Skolverket och behandla följande punkt under rubriken förbättringsområden: Kommunen måste se över vilka avgifter och kostnader som förekommer för elevernas utbildning inom olika verksamheter så att dessa överensstämmer med skollagens krav på avgiftsfri utbildning. Utbildningen i gymnasieskolan ska vara avgiftsfri för eleverna, huvudmannen får dock besluta om att eleverna ska hålla sig med enstaka hjälpmedel. I verksamheten får också förekomma enstaka inslag som kan medföra obetydlig kostnad för eleverna. (Skollagen 5 kap 21) Förvaltningen har för att kunna ta fram riktlinjer haft flera kontakter med Skolverket. Dels har vi fått muntliga besked från Skolverket om att maxsumman borde ligga

10 10 någonstans runt kr, men vi har också fått utsagt att huvudmannen själv ska fatta beslut om vad som är rimligt och att det vid ett sådant beslut inte kan anses vara orimligt om huvudmannen bestämmer att eleven själv ska svara för kostnaden för grafräknare. Med så motstridiga uppgifter från Skolverket, är det omöjligt att vidtaga de förändringar som sägs krävas. Vi skulle uppfatta det som värdefullt med entydig vägledning från Skolverket, för att fortsatt kunna utarbeta interna riktlinjer och policydokument. Inspektionsarbetet Vi har under de många månader som planering, genomförande och återföring av inspektionsarbetet pågått uppskattat en öppen dialog mellan tillsynsmyndigheten och förvaltningen. Det är nu vår förhoppning att vi i dialogens form ska kunna fortsätta arbetet för att på bästa sätt kunna utveckla och förbättra kvaliteten i utbildningen av våra unga. Det är lätt att inse att de iakttagelser och bedömningar som görs av de inspektörer som är involverade i arbetet i stor utsträckning påverkas av personliga kunskaper, erfarenheter och förväntningar. Som väl är, är verksamheten knappast klinisk utan i högsta grad dynamisk och omväxlande. Det är hela tiden förvaltningens förhoppning att undervisningens arbetssätt och arbetsformer ska anpassas efter olika elevers olika villkor och förutsättningar. Det är också angeläget att se att varje del av organisationen utvecklas utifrån sina utgångspunkter, grundförutsättningar, historia, elevunderlag, programinnehåll och så vidare. Det är därför tråkigt att konstatera att det nedslag i verksamheten, som inspektionen ändå är, inte kan värdera interna processer på ett rättvisande sätt. Vi kan vara nöjda med att våra skolor bedöms vara av god, och i några fall t o m mycket god, kvalitet. Det är dock nedslående att den verksamhetsutveckling som under några år präglat Bräckegymnasiet inte renderar mer än omdömet godtagbar kvalitet i inspektörernas ögon. Från förvaltningsledningens horisont ser vi annorlunda på denna skola och hade hoppats att också Skolverkets inspektörer hade kunnat identifiera de styrkor som verksamheten har och den utveckling som skett på Bräckegymnasiet under senare år. Tyvärr kan vi få intrycket att det är den traditionella skolan med de traditionella gymnasieeleverna som utgör mall i bedömningsarbetet medan vi i verkligheten arbetar med alla elever, alla program och en mångfald när det gäller arbetssätt, angreppssätt, elevunderlag, motivation för studier etc. I bästa fall kan en fortsatt dialog mellan Skolverket och ledning och personal på Bräckegymnasiet bidra till att den frustration, sorg och trötthet som efter Skolverkets beslut påverkat verksamheten negativt, kan vändas i ny tillförsikt och utvecklingsbenägenhet. utvecklingschef

Uppföljning av utbildningsinspektion, dnr :1600, Göteborgs kommun, delbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Uppföljning av utbildningsinspektion, dnr :1600, Göteborgs kommun, delbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Göteborgs kommun 404 82 GÖTEBORG 2006-09-29 1 (6) Uppföljning av utbildningsinspektion, dnr 53-2004:1600, Göteborgs kommun, delbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Bakgrund Skolverket har i beslut

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Regelbunden tillsyn i Ekerö kommun Individuella gymnasiet Dnr 43-2009:675 Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Gymnasieskola Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ekerö kommun

Läs mer

Utbildningsinspektion i Lärcentrum, gymnasieskola och vuxenutbildning

Utbildningsinspektion i Lärcentrum, gymnasieskola och vuxenutbildning Utbildningsinspektion i Tanums kommun Lärcentrum Dnr 53-2005:1530 Utbildningsinspektion i Lärcentrum, gymnasieskola och vuxenutbildning Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av verksamheten...2

Läs mer

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Juridisk vägledning Reviderad maj 2015 Mer om Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt. Vissa elever

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan Mjölby kommun Datum 2009-10-23 Dnr 43-2009:1652

Läs mer

Utbildningsinspektion i Österlengymnasiet

Utbildningsinspektion i Österlengymnasiet Utbildningsinspektion i Simrishamns kommun Österlengymnasiet Dnr 53-2006:1435 Utbildningsinspektion i Österlengymnasiet Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande bedömning...2

Läs mer

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Rytmus i Göteborgs kommun. Skolinspektionen. Dnr :5384 Rytmus

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Rytmus i Göteborgs kommun. Skolinspektionen. Dnr :5384 Rytmus Dnr 44-2010:5384 Rytmus 2011-06-15 Theres Svenssons gata 8 417 55 Göteborg info.goteborg@rytmus.se Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Rytmus i Göteborgs kommun Beslut 2011-06-15 1(9)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:1206) om fristående skolor; SFS 2002:395 Utkom från trycket den 7 juni 2002 Omtryck utfärdad den 23 maj 2002. Regeringen föreskriver

Läs mer

Utbildningsinspektion i Hersby gymnasium. Inledning

Utbildningsinspektion i Hersby gymnasium. Inledning Utbildningsinspektion i Lidingö kommun Hersby gymnasium Dnr 53-2007:3312 Utbildningsinspektion i Hersby gymnasium Inledning Skolverket har granskat verksamheten i Lidingö kommun och besökt Hersby gymnasium

Läs mer

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan STÖDMATERIAL Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Inledning Det här stödmaterialet riktar sig till dig som arbetar med individuella studieplaner

Läs mer

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Jensen Gymnasium i Göteborg. Beslut. Skolinspektionen 2011-06-14

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Jensen Gymnasium i Göteborg. Beslut. Skolinspektionen 2011-06-14 Beslut Jensen College Education AB jakob.ladenstedt@jenseneducation.se lars.salbratt@jensengymnasium.se Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Jensen Gymnasium i Göteborg Tillsyn av den

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Helixgymnasiet i Borlänge

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Helixgymnasiet i Borlänge Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Helixgymnasiet i Borlänge Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-SV2009:84 Beslut Helixutbildningar AB Hindriksväg 3 795 70 Vikarbyn 2009-02-06

Läs mer

Utbildningsinspektion i Krokslättsgymnasiet, gymnasieskola

Utbildningsinspektion i Krokslättsgymnasiet, gymnasieskola Utbildningsinspektion i Mölndals Kommun Krokslättsgymnasiet Dnr 532006:1618 Utbildningsinspektion i Krokslättsgymnasiet, gymnasieskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 44-2015:9569 Aprendere Skolor AB Org.nr. 556455-9523 Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Min skola Östermalm belägen i Stockholms kommun 2 (8) Tillsyn i Min skola Östermalm har genomfört tillsyn

Läs mer

Vuxenutbildning 46 skolor

Vuxenutbildning 46 skolor Vuxenutbildning 46 skolor Bedömningspunkt Brist Förbättringso mråde Brist och förbättringsområde Ej bedömt Antal Antal Antal Andel (%) Antal Kunskaper 1.1.1. De studerande känner till målen för den egna

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Alléskolan

Regelbunden tillsyn i Alléskolan Regelbunden tillsyn i Sydnärkes Utbildningsförbund Alléskolan Dnr 43-2009:718 Regelbunden tillsyn i Alléskolan Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Sydnärkes utbildningsförbund och besökt

Läs mer

Utbildningsinspektion i Grossbolsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Grossbolsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Forshaga kommun Grossbolsskolan Dnr 53-2005:3228 Utbildningsinspektion i Grossbolsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Beslut Tillsyn i Utsikten Dals-Eds gymnasieskola 2010-04-15 1 (15) Dnr 43-2009:3994 Rektorn vid Utsikten Dals-Eds gymnasieskola Nössemarksvägen 10 668 31 Ed Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Läs mer

Beslut Dnr :5176. Beslut. efter tillsyn av gymnasieskolan Värmdö gymnasium i Värmdö kommun

Beslut Dnr :5176. Beslut. efter tillsyn av gymnasieskolan Värmdö gymnasium i Värmdö kommun Beslut 2011-06-15 Beslut efter tillsyn av gymnasieskolan Värmdö gymnasium i Värmdö kommun Beslut 2011-06-15 1 (3) Rektorn vid Värmdö gymnasium Arne Andersson Simlångsvägen 120 39 ÅRSTA Värmdö kommun 134

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola och vuxenutbildning

Skolbeslut för gymnasieskola och vuxenutbildning Beslut Tillsyn i gymnasieskolan och vuxenutbildningen 2010-11-04 1 (1) Skolbeslut för gymnasieskola och vuxenutbildning efter tillsyn av gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Nordanstigs kommun 2010-11-04

Läs mer

Utbildningsinspektion i gymnasieskolan Forsmarks skola. Inledning

Utbildningsinspektion i gymnasieskolan Forsmarks skola. Inledning Utbildningsinspektion i Östhammars kommun Forsmarks skola Dnr 53-2007:3316 Utbildningsinspektion i gymnasieskolan Forsmarks skola Inledning Skolverket har granskat verksamheten i Östhammars kommun och

Läs mer

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Alingsås kommun Ingaredsskolan Dnr 53-2005:1533 Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Föräldraråd 2011-11-30

Föräldraråd 2011-11-30 Agenda Nyheter Uterummet förändras Garantibesiktning av skolan Skolskogen Trafiksäkerhet Tillsyn skolinspektionen Nytt betygssystem Demografi Övriga frågor Syfte med Skolinspektionens tillsyn Skolinspektionens

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Bjälbotullskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Bjälbotullskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Bjälbotullskolan i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Bjälbotullskolan Mjölby kommun Datum 2009-09-16 Dnr 43-2009:1652

Läs mer

Beslut. Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Helixgymnasiet i Borlänge kommun

Beslut. Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Helixgymnasiet i Borlänge kommun Beslut Dnr 44-2010:1475 2011-01-18 Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Helixgymnasiet i Borlänge kommun Helixgymnasiet Box 973 781 29 Borlänge Tillsyn i den fristående gymnasieskolan

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola

Skolbeslut för gymnasieskola Beslut Bruksgymnasiet Gymnasievägen 1 747 40 Gimo 2011-03-30 Dnr 43-2010:5173 Skolbeslut för gymnasieskola efter tillsyn av Bruksgymnasiet i Östhammars kommun 2011-03-30 Skolbeslut Tillsyn i Bruksgymnasiet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:5260 Göteborgs kommun lundby@lundby.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bräckeskolan F-6 i Göteborgs kommun 2 (9) Dnr 43-2015:5260 Tillsyn i Bräckeskolan F-6

Läs mer

Regelbunden tillsyn 2012

Regelbunden tillsyn 2012 1 (15) Regelbunden tillsyn 2012 Innehållsförteckning 2 (15) Sammanfattning... 3 Inledning... 3 När du tolkar statistiken tänk på följande:... 4 Resultat för grundskolan nästan alla grundskolor har brister...

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundsärskolan Mora Parks Läkepedagogiska Institut i Södertälje kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundsärskolan Mora Parks Läkepedagogiska Institut i Södertälje kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundsärskolan Mora Parks Läkepedagogiska Institut i Södertälje kommun Beslut Stiftelsen Mora Parks Läkepedagogiska Institut Box 43 153 21 JÄRNA 1 (3) Tillsyn i den

Läs mer

Utvecklingssamtal och skriftlig information KOMMENTARER

Utvecklingssamtal och skriftlig information KOMMENTARER Utvecklingssamtal och skriftlig information KOMMENTARER Förord Under 2000-talets första år fick debatten om skolans bedömningssystem ny fart. I några kommuner försökte man återinföra betygssättning för

Läs mer

Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun

Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2009:2290 Beslut Active

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Glada Hudikskolan i Hudiksvall

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Glada Hudikskolan i Hudiksvall Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Glada Hudikskolan i Hudiksvall Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Beslut Hudik Friskoleutbildning AB Box 1190 824 14 Hudiksvall 2008-12-08

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2009:2833 Beslut Baggium AB Ängbackevägen 15 428 34 Kållered

Läs mer

Beslut Dnr :6103. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Johannes Hedberggymnasiet i Helsingborgs kommun

Beslut Dnr :6103. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Johannes Hedberggymnasiet i Helsingborgs kommun Beslut 2011-03-07 Dnr 44-2010:6103 Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Johannes Hedberggymnasiet i Helsingborgs kommun Beslut Tillsyn i Johannes Hedberggymnasiet 2011-03-07 1 (3) Dnr

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:4785 Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C i Säffle kommun 2 (9) Tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C har genomfört tillsyn av Säffle kommun

Läs mer

Den nya skollagen 2010:800

Den nya skollagen 2010:800 Den nya skollagen 2010:800 - avsnitt som berör r grundskolan 3 kap. Barns och elevers utveckling mot målen Barnens och elevernas lärande och personliga utveckling 3 Alla barn och elever ska ges den ledning

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:564 Södertälje kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Fornbackaskolan belägen i Södertälje kommun 2 (11) Tillsyn i Fornbackaskolan har genomfört tillsyn av Södertälje kommun

Läs mer

Uppenbar risk för felaktiga betyg

Uppenbar risk för felaktiga betyg Kvalitetsgranskning Rapport 2014:08 Uppenbar risk för felaktiga betyg En kortrapport om likvärdighet och kvalitet i skolors betygssättning Skolinspektionens rapport 2014:08 Diarienummer 400-2013:200 Stockholm

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2016:11135 Heldagsskolan rullen AB Org.nr. 556611-1430 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Heldagsskolan Rullen grundsär belägen i Solna kommun 2 (7) Dnr 44-2016:11135 Tillsyn i Heldagsskolan

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola

Skolbeslut för gymnasieskola Beslut 2010-09-30 Dnr 43-2010:2376 Skolbeslut för gymnasieskola efter tillsyn i Vadstenagymnasiet i Vadstena kommun Skolbeslut Tillsyn i Vadstenagymnasiet 2010-09-30 2 (11) Dnr 43-2010: 2376 Vadstena kommun

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Regelbunden tillsyn i Botkyrka kommun Tallidsskolan Dnr 43-SV2008:214 Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Förskoleklass, årskurs 1-6 Särskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Stöd och servicekontoret Åke Hallberg Slutbetygen för avgångseleverna läsåret 2004/05

Stöd och servicekontoret Åke Hallberg Slutbetygen för avgångseleverna läsåret 2004/05 Stöd och servicekontoret Åke Hallberg 2005-08-24 Slutbetygen för avgångseleverna läsåret 2004/05 Slutbetygen läsåret 2004/2005 Antalet elever i år 3 på nationella och specialutformade program i den kommunala

Läs mer

Plan för introduktionsprogram i

Plan för introduktionsprogram i i Robertsfors kommun Hilda Vidmark Robertsfors kommun Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.2 Allmänt om utbildning på introduktionsprogram i Robertsfors kommun... 2 2. Plan för Språkintroduktion...

Läs mer

Utbildningsinspektion i Ungdomscentrum Gymnasieskola, individuella programmet

Utbildningsinspektion i Ungdomscentrum Gymnasieskola, individuella programmet Utbildningsinspektion i Hässleholms kommun Ungdomscentrum Dnr 53-2005:3060 Utbildningsinspektion i Ungdomscentrum Gymnasieskola, individuella programmet Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Vittragymnasiet Sickla i Nacka kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Vittragymnasiet Sickla i Nacka kommun Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Vittragymnasiet Sickla i Nacka kommun Beslut Vittra utbildning AB Box 12267 102 26 Stockholm 1 (3) Tillsyn i den fristående gymnasieskolan Vittragymnasiet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2(6) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Bedömningsunderlag förskoleklass och grundskola 1 (5) Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Enskild huvudman 1 Undervisning och lärande Utbildningen ska vara likvärdig varhelst

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Lunds Montessorigrundskola

Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Lunds Montessorigrundskola Regelbunden tillsyn i Lunds kommun Lunds Montessorigrundskola Dnr: 44-2009:1675 Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Lunds Montessorigrundskola Förskoleklass Grundskolan årskurserna 1 9 Inledning

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9

Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9 Regelbunden tillsyn i Båstads kommun Förslövs skola årskurs 7 9 Dnr 53-2008:999 Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9 Grundskola årskurs 7 9 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Stenhamreskolan och Tallåsens skola

Regelbunden tillsyn i Stenhamreskolan och Tallåsens skola Regelbunden tillsyn i Ljusdals kommun och Dnr 43-2009:372 Regelbunden tillsyn i och Tallåsens skola Förskoleklass Grundskola 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ljusdals kommun och

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut Helsingborgs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Bårslövs skola belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Skolbeslut Till Rektorn för Eksjö Gymnasieskola och Eksjö kommun 2010-06-02 Dnr 43-2010:83 Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i Gymnasieskolan i Eksjö kommun Skolbeslut Tillsyn

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut Tillsyn i Sorgenfriskolan 2010-10-13 Dnr 43-2009:3755 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn av Sorgenfriskolan i stadsdel Södra Innerstaden i Malmö kommun Beslut Tillsyn i Sorgenfriskolan 2010-10-13

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tunboskolan

Regelbunden tillsyn i Tunboskolan Regelbunden tillsyn i Hallstahammars kommun Tunboskolan Dnr 43-SV2008:221 Regelbunden tillsyn i Tunboskolan Grundskola årskurs 7 9 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Hallstahammars

Läs mer

Utbildningsinspektion i Stockholms hotell- och restaurangskola

Utbildningsinspektion i Stockholms hotell- och restaurangskola Utbildningsinspektion i Stockholms kommun Stockholms hotell och restaurangskola Dnr 53-2006:962 Utbildningsinspektion i Stockholms hotell- och restaurangskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2010-10-26 Dnr 43 2009:4144 Beslut för grundskola efter tillsyn av Norrbyskolan i Piteå kommun 2010-10-26 Skolbeslut Tillsyn i Norrbyskolan Datum: 2010-10-26 1 (3) Dnr 43 2009:4144 Rektor Göran

Läs mer

Uppföljning av regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Framnäs skola i Danderyds kommun

Uppföljning av regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Framnäs skola i Danderyds kommun Framnäsgruppen AB Danderydsvägen 6 182 68 Danderyd 1 (5) Uppföljning av regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Framnäs skola i Danderyds kommun Bakgrund Skolinspektionen har genomfört regelbunden

Läs mer

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Utbildningsförvaltningen stödmaterial Sida 1 (6) 2018-12-04 Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Elev i behov av studiehandledning på modersmålet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:11365 Kastellskolan Org.nr. 888000-8365 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Kastellskolan i Härnösands kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Täby Enskilda Gymnasium i Täby kommun Täby Enskilda Gymnasium AB e-post: erik.drakenberg@tabyenskilda.se Rektorn vid Täby Enskilda

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Blattnicksele skola

Regelbunden tillsyn i Blattnicksele skola Regelbunden tillsyn i Sorsele kommun Blattnicksele skola Dnr 53-2008:1864 Regelbunden tillsyn i Blattnicksele skola Förskoleklass Årskurserna 1 6 Inledning har granskat verksamheten i Sorsele kommun och

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Titel Delegationsordning för Kultur- och utbildningsnämnden

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Titel Delegationsordning för Kultur- och utbildningsnämnden Ersätter Utbytt den Sign 1:9 Frågor som regleras av skollag och skolförordningar I delegationsordningen anges samtliga beslut som igt lagar och förordningar fattas av kommunen eller styrelsen för utbildningen,

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Internationella Engelska Skolan i Sundsvall

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Internationella Engelska Skolan i Sundsvall Dnr 44-2010:5053 2011-06-21 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Internationella Engelska Skolan i Sundsvall Beslut Internationella Engelska Skolan i Sundsvall Universitetsallén 26 2011-06-21

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:26 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Tretjärnsskolan i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Tretjärnsskolan har genomfört tillsyn av Göteborgs

Läs mer

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Sveaskolan i Malmö kommun

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Sveaskolan i Malmö kommun Beslut Sveaskolan AB Ringugnsgatan 1 216 16 Limhamn 2009-08-28 1 (4) Dnr 44-2009:569 Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Sveaskolan i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:571 Trollhättans kommun maria.major@trollhattan.se Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Grundsärskolan Trollhättans stad i Trollhättans kommun 2 (9) Tillsyn i Grundsärskolan

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola

Skolbeslut för gymnasieskola Beslut Wendela Hebbegymnasiet Västergatan 2-4 151 89 Södertälje 2011-02-18 Skolbeslut för gymnasieskola efter tillsyn av Wendela Hebbegymnasiet i Södertälje kommun 2011-02-18 Skolbeslut Tillsyn i Wendela

Läs mer

Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola

Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola Skolbeslut Fristående grundskolan Runstycket Husie Kyrkoväg 96 2010-05-24 Dnr 44-2010:114 212 38 Malmö Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Runstyckets skola i Husie stadsdel,

Läs mer

Förstagångstillsyn av skolenhet. Bedömningsunderlag. Skolform: Gymnasiesärskola. Översikt över innehåll. Dnr :225 1 (7)

Förstagångstillsyn av skolenhet. Bedömningsunderlag. Skolform: Gymnasiesärskola. Översikt över innehåll. Dnr :225 1 (7) 1 (7) Förstagångstillsyn av skolenhet Bedömningsunderlag Skolform: Gymnasiesärskola Översikt över innehåll 1. Undervisning och lärande 2. Extra anpassningar och särskilt stöd 3. Arbetsplatsförlagt lärande

Läs mer

Utbildningsinspektion i Parkskolan. Inledning

Utbildningsinspektion i Parkskolan. Inledning Utbildningsinspektion i Norrköpings kommun Parkskolan Dnr 53-2007:1393 Utbildningsinspektion i Parkskolan Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 3 Inledning Skolverket har granskat verksamheten i och besökt

Läs mer

Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan Atleticagymnasiet i Stockholms kommun.

Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan Atleticagymnasiet i Stockholms kommun. Atleticagymnasiet AB Nordenflychtsvägen 70 112 51 STOCKHOLM peter.walz@atleticagymnasiet.se 1 (7) Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan Atleticagymnasiet i Stockholms kommun. Skolinspektionen

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola

Skolbeslut för gymnasieskola Beslut 2010-12-06 Dnr 43-2010:1367 Skolbeslut för gymnasieskola efter tillsyn i Bergska skolan i Finspångs kommun Skolbeslut Tillsyn i Bergska skolan 2010-12-06 2 (16) Dnr 43-2010:1367 Rektorerna vid Bergska

Läs mer

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö Beslut JENSEN education college AB Box 111 24 100 61 Stockholm 17 augusti 2009 1 (3) Dnr 44-2008:703 Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö Skolinspektionen

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Säters kommun

Regelbunden tillsyn i Säters kommun Regelbunden tillsyn i Säters kommun Statens skolinspektion Granskning av kvalitet inom skolväsendet, förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen. Tillsyn över det offentliga skolväsendet, den allmänna förskoleverksamheten

Läs mer

Skolbeslut för Grundskola

Skolbeslut för Grundskola Beslut Videdalsskolan och Risebergaskolan 2010-05-04 Dnr 43-2009:3755 Skolbeslut för Grundskola efter tillsyn av Videdalsskolan och Risebergaskolan i Husie stadsdel, Malmö kommun Skolbeslut Tillsyn i Videdalsskolan

Läs mer

Dnr :563. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun

Dnr :563. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Vikskolan 1 (3) Magnetica Education AB Box 5017 194 05 Upplands Väsby Tillsyn i Vikskolan Fristående

Läs mer

Beslut Dnr :2426. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan NTI-gymnasiet i Karlskrona kommun

Beslut Dnr :2426. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan NTI-gymnasiet i Karlskrona kommun Beslut 2010-12-13 Dnr 44-2010:2426 Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan NTI-gymnasiet i Karlskrona kommun Beslut Tillsyn i NTI-gymnasiet 2010-12-13 1 (3) 44-2010:2426 Tillsyn i den fristående

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-11-07 Framtidsgymnasiet i Göteborg AB info@framtidsgymnasiet.se Rektorn vid Framtidsgymnasiet i Stockholm peter.lilliu@framtidsgymnasiet.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den fristående

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4627 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rannebergsskolan F-3 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Rannebergsskolan F-3 har genomfört

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:10009 Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Gärdesskolan belägen i Stockholms kommun 2 (9) Tillsyn i Gärdesskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Utbildningsinspektion i Dahlstiernska gymnasiet, gymnasieskola

Utbildningsinspektion i Dahlstiernska gymnasiet, gymnasieskola Utbildningsinspektion i Melleruds kommun Dahlstiernska gymnasiet Dnr 53-2006:1621 Utbildningsinspektion i Dahlstiernska gymnasiet, gymnasieskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-09-19 Dnr 43-2011:5456 Stockholms kommun registrator.utbildning@stockholm.se Rektorn vid Globala gymnasiet pernilla.ericols@stockholm.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Globala gymnasiet

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Senast granskad juli 2011 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Sammanfattning Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Elever som riskerar att inte nå

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vasaskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Vasaskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Vasaskolan i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Vasaskolan Mjölby kommun Datum 2009-10-23 Dnr 43-2009:1652 Rektorn

Läs mer

Utbildningsinspektion i Naturbruksgymnasiet i Blekinge

Utbildningsinspektion i Naturbruksgymnasiet i Blekinge Utbildningsinspektion i Ronneby Dnr 53-2007:1808 Utbildningsinspektion i i Blekinge Gymnasieskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av...2 Bedömningar...2 Inledning Skolverket har granskat

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2012-10-02 Dnr 43-2011:4845 Lidingö kommun Lidingo.stad@lidingo.se Rektorn vid Bodals skola agneta.wemnell@lidingo.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Bodals skola i Lidingö kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Vilhelmina kommun Rektorn vid Latikberg skola för grundskola efter tillsyn av Latikberg skola i Vilhelmina kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen Kävlinge kommun för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Kävlinge Lärcentrum belägen i Kävlinge kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Futurum

Regelbunden tillsyn i Futurum Regelbunden tillsyn i Bjuvs kommun Futurum Dnr 53-2008:2706 Regelbunden tillsyn i Futurum Gymnasieskolans individuella program Vuxenutbildning Svenska för invandrare Inledning Skolinspektionen har granskat

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut Skolinspektionen 2012-10-10 Ulricehamns kommun komrmon@ulricehaita-i.se Rektorn vid Gällstads skola, Marbäcks skola, Tvärreds skola och Vegby skola maria.persson@ulricehamn,se Beslut för grundskola

Läs mer

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Innehåll Utbildningsinspektion i Vara kommun Larvs och Tråvads skolor Dnr 53-2005:1524 Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Carlsund utbildningscentrum i Motala kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :175

Regelbunden tillsyn i Carlsund utbildningscentrum i Motala kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :175 Regelbunden tillsyn i Carlsund utbildningscentrum i Motala kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:175 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Carlsund utbildningscentrum Motala kommun Datum 2009-08-11

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Upplands-Bro kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Ekhammarskolan belägen i Upplands-Bro kommun 2 (9) Tillsyn i Ekhammarskolan har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under höstterminen

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola = Dnr 43-2015:3899 Gävle kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Tallbo grundsärskola belägen i Gävle kommun 2(11) Tillsyn i Tallbo grundsärskola har genomfört tillsyn av Gävle kommun under hösten

Läs mer

Beslut för fristående grundskola

Beslut för fristående grundskola Internationella Engelska Skolan i Sverige AB Rektorn vid Internationella Engelska Skolan i Järfälla Beslut för fristående grundskola efter tillsyn av Internationella Engelska Skolan i Järfälla kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Lilla Edets kommun Nygårdsskolan Dnr 53-2005:1523 Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-04-17 Fria Maria Barnskola Rektorn vid Fria Maria Barnskola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Fria Maria Barnskola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Regelbunden tillsyn av skolenhet

Regelbunden tillsyn av skolenhet 1 (5) Regelbunden tillsyn av skolenhet Bedömningsunderlag Skolform: Gymnasiesärskola Översikt över innehåll 1. Undervisning och lärande 2. Extra anpassningar och särskilt stöd 3. Arbetsplatsförlagt lärande

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola rw Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för gymnasiesärskola efter prioriterad tillsyn i Eksjö Gymnasiesärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Skolbeslut för fristående gymnasieskola

Skolbeslut för fristående gymnasieskola Beslut 2010-05-04 Dnr 44-2010:170 Skolbeslut för fristående gymnasieskola efter tillsyn i Elajo Technical gymnasuim i Oskarshamns kommun Skolbeslut 2010-05-04 1 (3) Dnr 44-2010:170 Elajo Technical Education

Läs mer