Anvisning gällande förberedelse på egen tomt för fiberanslutning för fastighetsägare



Relevanta dokument
Vilken bandbredd kan jag få med Öppen Fiber? Du kan få hastigheter mellan 10 och 1000 Mbit/s, beroende på vilken leverantör och tjänst du väljer.

KLART DU SKA HA FIBER.

Rekommendationer för dag- och dränvattenhantering

Du som är fastighetsägare. det här är ditt ansvar för växtlighet, renhållning och snöröjning

Allt du behöver veta för att koppla in ditt modem!

Dag- och dräneringsvatten

Nu bygger vi fiber för framtiden

Tack för att du ta hand om pumpstationen på din tomt. Pumpstation

Information om dag- och dräneringsvatten

Så går det till att koppla ihop en fastighet* med TeliaSoneras telenät i Sverige

Om dag- och dräneringsvatten

Information om dag- och dräneringsvatten

Information om dag- & dräneringsvatten

Välkommen som hyresgäst

ThermOmatic ERA 10. Bruks- och Installationsanvisning ver 1.9. Termoventiler AB. Utrustning består av

Bredband på landsbygden

RIKSBYGGENS BRF. YSTADSHUS NR 10

Foto: Peter Westrup, Ulrika Ekblom, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

DTIE-10. Montering & förläggningsinstruktion,

Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning

Du och din lön. - lathund för medlemmar i ST

Bruksanvisning för MullToa 10 och 25

Installationsanvisning Topas Plus 10-80

INFILTRATIONER MED IN-DRÄN PLUS

TA HAND OM DITT VATTEN! Information och exempel för lokalt omhändertagande av dagvatten LOD

Alla har rätt att bo tryggt. Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad.

Rättsförhållande mellan grannar

GUIDE REGISTRERA ETT EVENEMANG PÅ EVENEMANGSGUIDEN Gå in på och klicka på knappen Registrera ett evenemang.

Allt du behöver veta för att koppla in din digitalbox!

Transkript:

Anvisning gällande förberedelse på egen tomt för fiberanslutning för fastighetsägare Före du startar ditt arbete på egen tomt behöver du få ett klartecken från ditt byalag/förening. Byalaget ansvarar för markarbetet fram till tomtgräns. Tänk på att ta reda på var befintliga ledningar, avlopp, dräneringar mm ligger på din tomt före start. Schaktningsarbete före indragning av fiber Slangen måste läggas i mjuka böjar (fibern är av glas) minst 40 cm under färdig markyta och radien får inte understiga 30 cm. Se bilden på baksidan av detta dokument. Schaktningsdiket avjämnas och rensas från vassa stenar innan slangen läggs ner. Alla slangändar ska proppas med ändtätning alternativt tejp, till exempel vulktejp eller silvertejp. Det är viktigt att du som behöver använda en skarv mellan två slangändar försäkrar dig om att den är rejält ihopkopplad/hopskruvad. Varningsnät Varningsnätet ska visa var slang och eventuell fiberkabel finns vid framtida schaktningsarbeten vid fastigheten. Nätet läggs 20 cm ovanför slangen. Skarvning av varningsnät måste utföras på rätt sätt för att förhindra avbrott och att fukt tränger in i skarven. Vid skarvning av varningsnät frigörs ledaren från isoleringen och skarvas samman med nästföljande nät via grenkontakter eller så kallad sockerbit. Efter skarvning av ledarna är det viktigt att den frigjorda ytan (skarvningen) återisoleras genom vulktejp eller silvertejp.

Arbete utanför huset Slang som är förlagd i marken avslutas på utsidan av fastigheten cirka 50-100 cm ovanför markytan intill husfasaden. För att underlätta indragningen av fiberkabeln i huset ska de sista metrarna vid fasaden inte fyllas igen innan du dragit in fiberkabeln i huset, se illustration. När fiberkabeln är blåst av kommunens entreprenör borrar du som fastighetsägare ett hål i fastigheten för att kunna dra in kabeln i fastigheten. Fiberkabeln är ca 7 mm och hålet du borrar bör vara ca 10-12 mm. Montera ett genomförande plaströr för att underlätta indragningen av fibern. Lutningen på hålet ska vara mellan 30-45 så att kabeln får rätt böjning och inte knäcks. Håltagning i fasaden. Arbete inne i huset före indragning av fiberkabel I direkt anslutning till den plats där medieomvandlaren (CPE) monteras ansvarar fastighetsägaren för att ett 230 volts vägguttag finns monterat. Medieomvandlaren monteras direkt i anslutning till den plats där fibern kommer in i huset. Vid synnerliga skäl kan medieomvandlaren placeras upp till 5 meter från hålet där fibern kommer in. Utrymmet där medieomvandlaren är placerad skall vara torrt och temperaturen får inte underskrida 0 C eller överskrida 45 C. När detta är gjort meddelar du byalaget att du har grävt klart. Kommunens entreprenör (Tjällmo Grävmaskiner AB) kommer då att dra in fibern i slangen. Sedan kommer ytterligare en entreprenör (Topfibre AB) och monterar ett filteruttag direkt över det borrade hålet, detta är kommunens avlämningspunkt, de monterar även medieomvandlaren.

Aktivering av tjänster Via mediaomvandlaren får du som fastighetsägare in tjänsterna för Internet, tv och telefoni. Tjänsterna för Internet, tv och telefoni beställs från bredbandswebben.se eller via tjänsteleverantörerna. Port 1 i medieomvandlaren ger direkt uppkoppling till bredbandswebben.se. Mediaomvandlaren Mediaomvandlarens storlek är 14 x 32 x 3,5cm (HxBxD). Runt denna behöver det finnas plats så att kablar till exempelvis router, befintliga datorer, telefoner och tvapparater får plats. OBS! Fastighetsägare som flyttar på Söderköpings kommuns utrustning är ersättningsskyldig om fel uppstår. Kontakta alltid kommunen om du behöver ändra eller flytta på utrustning, vid till exempel tapetsering, ombyggnad eller något annat. Arbete inne i huset efter indragning av fiberkabel Efter indragning av fiberkabel ska tätningsmassa, exempelvis Silicon eller fogskum, användas i borrhålet på utsidan av fastigheten. Detta görs för att undvika att vatten och skräp kommer in i fastigheten. Fastighetsägaren är ansvarig för att detta genomförs.

SKALA 1:1