Alfred Nobel. Frågor (svara med hela och egna meningar):

Relevanta dokument
På egen hand i Nobelmuseet Uppgifter för SFI-elever

Nobelpristagare 2015

Vad skulle du vilja uppfinna?

Mitt bland alla tusen ord. förskoleprogram på Nobelmuseet om böcker och fantasi

Huvudnyheterna den 7 oktober 2016 handlade om:

Vad uppfann Alfred Nobel?

Nobelpris i fysik. Fysik i framkant, KTH 29 november 2013 P. Carlson

Alfred Nobel Ett liv. ORDLISTA Alfreds bästa idé. Bättre tider i Sankt Petersburg. Ensam ut i världen. Alfred uppfinner dynamit. Pengar och problem

Bildspelsmanus Alfred Nobel och Nobelpriset

Alfred Nobel ( ) Som barn drömmer Alfred om att bli författare, men hans far har andra förväntningar på honom och hans bröder.

Svara på frågorna. 1. Vilken dag är det i texten fest i korridoren? Tisdag (kväll). 2. Hur många sitter i köket ikväll? Fyra personer..

Lärarhandledning. Uppdrag Nobel ett pedagogiskt verktyg. Version 1.0

Veckobrev v 48. Kalender. Lucia. När tredje ljuset brinner vi juleklappar syr, och barnen bakar kakor, och har ett väldigt styr

Kunskapssökning Jacob Carlén Dagfolkhögskolan i Trollhättan

Entreprenörer till mänsklighetens största nytta FRÅN IDÉ TILL HANDLING ELEVHÄFTE

1. Vart är trattkantarellen mindre vanlig? 2. Hur växer trattkantarellen? 3. Hur ser den ut?

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4-6. Provlektion: Nobeldagen

Selma Lagerlöf Ett liv

Låt eleverna skriva en bokrecension av boken. De ska svara på följande frågor:

BESKRIVNING AV NOBELVÄSKANS HEMLIGHET. Med utgångspunkt i Alfred Nobel och hans arbete vill vi få eleverna att få lust att testa sida idéer.

Boken om Teknik 1 3. Elevens första grundbok i teknik. Boken om Teknik 1 3, sidorna samt 61. Utdrag ur kommande lärarbok.

Fakta om Astrid Lindgren

Ljusbringaren på Lidingö

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lärarmaterial. Vild kvast. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Mårten Melin

Alexander Graham Bell

Sol och vår ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ÅSA ÖHNELL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Den blinda floristen ORDLISTA SOFIA BERGVALL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Alfred Nobel den olycklige uppfinnaren

Fredag DECEMBER. Oskar Ossian

Fröken Spöke går vilse

Agility! Springa snabbt

Nobelpriset i fysik 2014

Förändringarnas tid GRUNDBOKEN sid. 4-5

Manus bildspel alla priser

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

H7V8 Terminsplanering Ht-07

Svenska i fokus 2. provlektion. Svenska i fokus 2 ( ) Författarna och Liber AB Får kopieras 1 LÄRARHANDLEDNING 2

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6)

Idéer och uppfinningar för grundsärskolan

Ljusbringaren på Lidingö

Boksamtal. Min egen läslogg. Namn

Vad är en entreprenör?

Fakta om kungen och drottningen

Att söka information (med betoning på Internet)

Varulvsfeber! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS:

Vecka 11/ Tema/ Sverige. Läsförståelse: ALFRED NOBEL

REGIONSEMIFINAL 2017 DOMARE

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Höstens bussresa till Karlskoga 2015

Spring! Fanny, spring!

H8V9 Terminsplanering Vt-09

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6)

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts. (SV åk 7 9)

H7V8 Terminsplanering Vt-08

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Nobel Creations. Konstnärliga tolkningar av årets Nobelpris Av: NOBELMUSEET 2018 För mer information om våra skolprogram se: nobelcenter.

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst

LÄNKTIPS. om demenssjukdomar och att vara anhörig

Alfred Nobel den olycklige uppfinnaren funderingsfrågor, skapa ditt eget Nobelpris

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Inte bjudna VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Två timmar till avspark

En lång väg från stallet

C O P Y S Y S T E M E T 2. 0 I N N E H Å L L. 9 stora misstag du antagligen gör. med din marknadsföring. (Och hur du fixar dem) All rights reserved

Fakta om robotar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial EVA MOSEGAARD AMDISEN

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

Vad gör en entreprenör? 1/7

Dinosaurier och livet på jorden

Mormor polis och piratflaggan

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Minifakta om dinosaurier

Nobelväskans hemlighet

UNG FÖRETAGSAMHET VI TROR PÅ UNGAS FÖRMÅGOR

Distansundervisning. Komvux sfi. Örebro. Örebro kommun. Komvux sfi.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

Vid läsning av berättande texter handlar förutsägelserna om vad som kommer att hända senare i berättelsen.

Leo och olyckan Lärarmaterial

Stockholm & jag! och SAMLA dina MINNEN! UPPTÄCK, MÅLA, LÄR! a voyage mini guide. Jag heter och jag är år. Jag besökte Stockholm / 20

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

När man är ute och surfar på nätet kan det hända att man ibland vill gå tillbaka till en sida man varit på tidigare. Är det första sidan man är på

Den försvunna dagboken

Plugga smart! Björn Liljeqvist

Ljusbringaren på Lidingö

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

V.A.T lärstilstest och studieteknik

Vandrande pinnar på rymmen

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Kejsarn av Portugallien

Vandrande pinnar på rymmen

Att ha. God man. eller. Förvaltare

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

ITiS. Upptäckare och uppfinnare. Skogshöjdens skola HT 2001

Transkript:

Alfred Nobel Han var en svensk uppfinnare. Hans viktigaste uppfinning var dynamiten. Tidigare hade sprängmedlen varit väldigt farliga att hantera, för de kunde så lätt explodera av sig själva. Nobel kom på att blanda sprängmedlet nitroglycerin med ett slags kiselsand. På så sätt tålde det stötar bättre. Dynamiten och andra uppfinningar gjorde Nobel oerhört rik. I sitt testamente donerade han (gav bort) hela sin förmögenhet till fem pris åt personer som inom bestämda områden hade gjort mänskligheten den största nytta. Det blev Nobelpriset. Alfred Nobel var född 1833 och dog 1896. Källa: Nationalencyklopedin, Alfred Nobel. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/alfred-nobel (hämtad 2016-05-09) Frågor (svara med hela och egna meningar): 1. När föddes Alfred? 2. När dog Alfred? 3. Vad heter han i efternamn? 4. Vilken stor uppfinning är han pappa till? 5. Vad betyder tålde det stötar bättre? 6. Hur testamenterade Alfred alla sina pengar? 7. Beskriv hur Nobel ser ut. 1.

Nobelpris Nobelpris är stora belöningar som delas ut i december varje år i Stockholm. De har fått sitt namn efter donatorn, det vill säga den som skänkte pengarna, Alfred Nobel. Nobelprisen anses som de finaste prisen i världen. Alfred Nobel var industriman och uppfinnare, bland annat av dynamiten. Han blev oerhört förmögen, och när han dog 1896 donerade han 30 miljoner kronor till en stiftelse, Nobelstiftelsen. Den förvaltar pengarna och ser till att förmögenheten växer. Nobelprisen delades ut första gången 1901. Det delas ut fem pris, och varje pris kan delas mellan högst tre personer. Pristagarna i fysik och kemi utses av Vetenskapsakademien, priset i medicin av Karolinska Institutet och priset i litteratur av Svenska Akademien. Dessa pris delas ut av kungen vid en högtidlighet i Konserthuset i Stockholm på Nobeldagen den 10 december (Nobels dödsdag) och följs av en stor fest i Stockholms stadshus. Det femte priset, fredspriset, delas samma dag ut av Stortinget, som är Norges riksdag. Att ett pris delas ut i Norge beror på att Sverige och Norge var i union när Nobel dog och fram till 1905. Sedan 1969 delas det samtidigt ut ett pris i ekonomisk vetenskap. Men det är inget riktigt nobelpris, utan ett pris till Alfred Nobels minne. Pengarna kommer från Sveriges riksbank, som instiftade priset till sitt 300-årsjubileum 1968. Källa: Nationalencyklopedin, Nobelpris. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/nobelpris (hämtad 2016-05-09) Frågor (svara med hela meningar och med egna ord): 1. Varför heter det Nobelpriset? Skriv med egna ord. 2. Vad gör Nobelstiftelsen? 3. När var första Nobelfesten? 4. Vilken dag delas Nobelprisen ut? Var och varför? 5. Hur kommer det sig att ett pris delas ut i Norge? 6. Har du hört talas om Nobelpriset när du bodde i ditt hemland? 2.

Dynamit Dynamit är en sorts starka sprängämnen. Under 1800-talet började man kunna tillverka sprängämnen som var starkare än det krut som man hade sprängt med tidigare. De var högexplosiva. Men de var också farligare att handskas med än krutet. Dynamit var det första högexplosiva sprängämne som man kunde hantera utan att riskera att flyga i luften. Dynamiten uppfanns på 1860-talet av svensken Alfred Nobel. Alfred Nobel tjänade mycket pengar på försäljning av dynamit, och han använde en hel del av dessa pengar till att instifta nobelprisen. Numera använder man sällan dynamit. Det finns andra sprängämnen som är både säkrare och billigare. Källa: Nationalencyklopedin, dynamit. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/dynamit (hämtad 2016-05-09) Frågor (svara med hela meningar och med egna ord): 1. Vad betyder att något är högexplosivt? 2. Vad använder man sprängämnen i Sverige till tror du? 3. När uppfanns dynamiten? 4. Googla på ordet krut och förklara sedan kort med egna ord vad ordet betyder. 3.

Leta efter orden nedan och ringa in dem. Det finns 14 ord som har med Alfred Nobel att göra. 4.

Frågor 1. Vem har skrivit boken? 2. Vad heter boken? 3. Hur många sidor är boken på? 5.

4. Vilka mått har boken? 5. Var är författaren född? 6. När släpptes boken? 7. Vilken genre tillhör boken? 8. Vad heter förlaget? 9. Läs igenom handlingen. Förstår du texten? Är det några ord som du inte förstår kan du slå upp orden. Skriv ner orden som du fick slå upp i ett lexikon. 10. Vad kostar boken? 11. Hur många stjärnor har boken fått? 12. Hur många har röstat? 13. Är det en bok som du skulle vilja läsa? Varför/varför inte? 14. Hur lång tid tar det innan boken skickas om man beställer den? 15. Är boken pocket eller inbunden? 16. Hur många omdömen har boken fått? Fick boken bra eller dåliga omdömen? 17. Hur många Facebook-gillningar har boken fått? 18. Vad heter förlaget? 19. För vilken ålder är boken skriven för? 20. Beskriv bokens framsida. 6.

Sten Stenssons kalender 7.

Frågor 1. När är Viktors kalas? 2. Vem äger kalendern? 3. Vad ska Sten göra på lördag kväll? 4. Vilken vecka är det nästa vecka? 5. Vem fyller år den 26/5? 6. Vilken kod har kattägaren? 7. Vilka olika motionsformer tränar Sten? 8. Studerar Sten något språk? Vilket och när i så fall? 9. Vad betyder att man storhandlar? 10. Vilken adress ska Sten till den 28/5? 11. Vilken typ av film gillar Sten att gå på? 12. Sten har skrivit vid ett tillfälle i kalendern att någon har namnsdag, vem är det som har namnsdag? 13. Vet du vem Anders är? (Tips, om du har gjort alla arbetsuppgifter så borde du veta svaret.) 14. Hur länge är Sten hos tandläkaren och vilket datum? 8.

Insändare Frågor (svara med hela och egna meningar): 1. Vad vill personen säga med sin insändare? 2. Enligt insändaren, lever blandkostare eller vegetarianer längst? 3. Vilka sjukdomar står det att man kan få när man äter kött? 9.

4. Vilka argument har Vegetarianen med i sin insändare? Skriv ner dem kortfattat. 5. Hur lyder rubriken på insändaren? 6. Vad betyder gott samvete tror du? 7. Vad är blandkost? 8. Sammanfatta insändaren med minst fem meningar. 9. Har du funderat på att bli vegetarian någon gång? Varför/varför inte? 10.

11.

Frågor 1. Om du vill veta när caféet stänger på torsdagar, var ska du klicka då? 2. Vad tror du att du får se om du klickar på Galleri? 3. Vad kostar 30 bitar av daimtårta med hallonmousse? 4. Vad kostar en smörgåstårta med skinka och räkröra? 5. Om du vill besöka Café Gillets hemsida. Hur hittar du sidan då på Internet? Skriv internetadressen dit. 6. Hur stor prisskillnad är det mellan en 10 bitars och en 15 bitars smörgåstårta? 7. Vad är det för skillnad mellan en gräddtårta och en smörgåstårta? (Tips, googla om du inte vet svaret men förklara med egna ord.) 8. Om du ska ha kalas och det kommer 24 personer, vilken tårta väljer du då och hur många bitar? 9. Vet du vad tårtan heter som är på bilden nedanför? Om du inte vet svaret, googla. 12.