Svenska Innebandyförbundet Box Solna Telefon: Säsongen 2004/2005

Svenska Innebandyförbundets REGELTOLKNINGAR OCH FÖRTYDLIGANDEN. Uppdaterade och giltiga fr.o.m. 1 juli 2014

Handboll i korthet. Ver Staffanstorps HK

SEKRETARIATSUTBILDNING inför säsongen och 18 mars

Svenska Innebandyförbundets. Regeltolkningar och förtydliganden

Vilka personer (funktioner) skall finnas i ett matchsekretariat? Vad har de för olika arbetsuppgifter?

Speaker. Ex utvisning: Västerbottens spelare, nr 16 David Lundberg, utvisas 2 minuter för otillåtet slag. Tid: 14.12

Helplanscupen

För spelplanen gäller handbollsplanernas mått och begränsningslinjer med tejpade kompletteringar för Futsal.

16:1 En varning är den lämpliga bestraffningen; a) för ojustheter som skall bestraffas progressivt (8:3; jämför även 16:3 b och 16:6d);

ÖREBRO LÄNS FOTBOLLFÖRBUND

Spelas i serieform med resultat, tabell, poängberäkning och poängliga.

Sekretariatets uppgifter på våra matcher!

ANVÄNDARMANUAL. Multisport 452. Modeller med eller utan individuella fouls

Spelpregler 7-manna Fotboll

Båsfunktionärsutbildning

Svenska Innebandyförbundets REGELTOLKNINGAR OCH FÖRTYDLIGANDEN. Uppdaterade och giltiga fr.o.m. 13 september 2013

TBK Sekretariatskurs

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Sekretariatsutbildning. Disposition. Fullständigt sekretariat. för

Badminton Basket Hockey Tennis Volley Handball. Användarhandbok Sid 1 av 19

Regler Kristianstad Fotbollsallians

INNEBANDY FÖR BARN BLÅ NIVÅ LÄRA SIG TRÄNA

Södermanlands FF. Futsal säsongen Spelformer och regler

Minibasketboll är ett spel baserat på basketboll för pojkar och flickor som är 12 år eller yngre.

NAUTRONIC SCOREBOARD SYSTEM Användarhandbok NAUCON-1000 v. 1

Infohäfte till föreningsdomare manna domare

REGLER Mjukhockey Korpen Nyköping och Oxelösund

Bruksanvisning Sportstimer

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET Domarkommittén H E M F R Å G O R Namn:...

Antal spelare På plan 11 st varav en målvakt. En match kan inte börja om något av lagen är färre än 7 spelare

Svenska Innebandyförbundets Regeltolkningar och förtydliganden

REGLER FÖR BEACH-VATTENPOLO

Poolspel. Instruktioner/regler gällande CIBK:s poolspel

Matchfunktionärs utbildning Bemanning i matchfunktionärsbåset

INNEBANDY FÖR BARN GUIDELINES. Förklaringar till tävlingsdirektiven på grön och blå nivå

TÄVLINGSFÖRESKRIFTER Sportlovscupen Eslöv FUTSALTÄVLING I SKÅNE MED TILLSTÅND

Skånes Innebandyförbunds Domarkommittés allmänna direktiv för domare säsongen 2016/2017

RUTINER FÖR UBR BÅSFUNKTIONÄRER

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation

Svenska Ishockeyförbundet OVR Time on Ice

Rinkbandy spelas på ishockeybana med sarg och ishockeymål (se vidare Kommunförbundets "Stora måttboken").

Rahaxi Thyron betalterminal bruksanvisning

VAD ÄR PROCUP LIVE?...

Så spelar vi Futsal Alltid spelbart Många bollkontakter och hög aktivitet Dämpad boll, utvecklande spel

INNEHÅLL: BARNDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT

SAFF:s regler för sjumannafotboll

Undantag i LB07 FUTSAL CUP se sista sidan I övrigt gäller Skånes FFs tävlingsregler!

6 VATTENPOLO VATTENPOLO

UNGDOMSDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT INNEHÅLL:

Båsfunktionärsutbildning för halvplansspel

Futsal (generella regler i korthet) 2014/2015

Innebandy. Tävlingsbestämmelser Regler

1 Spelplanen Korphockey spelas på ishockeybana med sarg och ishockeymål (se vidare Kommunförbundets "Stora måttboken").

VIKTIGT ATT KÄNNA TILL!

INNEBANDY FÖR BARN GRÖN NIVÅ RÖRELSEGLÄDJE

Tävlingsföreskrifter Stuvsta Indoor Cup 2016/2017

3. Under pågående spel förolämpar spelare nr 7 i lag A tränaren i lag B, nr 7 befinner sig på spelplanen och lag A har bollen. Domslut?

INNEHÅLL: UNGDOMSDOMARE 5 MOT 5 7 MOT

Sida 1 Seriedirektiv F/P Grön klass (6-9 år) Säsongen 18/19

REGELhandBOK. Giltiga fr.o.m. 1 juli 2010

Regler och turneringsinformation

EMP Version 1.3 (EMP ver )

Antal spelare Ett pololag består av målvakt och sex utespelare samt sex avbytare. Byte får ske när som helst under matchen.

Spelregler för Tomtecupen 2017

Ytterligare information om cupen kommer fortlöpande att läggas ut på DS El Rios hemsida

Officiella regler! Detta är en översättning av de engelska reglerna som alltid är det som gäller!

Regler för Korpen Nyköping/Oxelösunds INOMHUSFOTBOLL 5-Manna

Transkript:

Tidtagning, Pausvila, Mål, Timeout Tidtagning Knapparna Start och Stop. Vid halvtidsvila / periodpaus - inför ny halvlek / period När periodsignalen ljuder gör inget utan vänta, 15 sekunder efter periodslut startar 10 min pausnedräkning. När nedräkningen är avslutad, ändras periodsiffran och tidtagningen nollställs. Avbryta pausnedräkningen, dvs om pausvilan ska vara kortare än 10 min, tryck på knappen Stop, inget mer behöver göras då period siffran ändras och tidtagningen nollställs. Tryck på Start när domaren blåser igång. Mål Vid mål använd knappen + för hemma H respektive gästande lag G. Behövs rättning av mål använd - knappen för hemma H respektive gästande lag G. Timeout När klockan är stoppad. Tryck på knappen Time Out för hemma H eller gästande G lag. A. Slå på strömmen till resultattavlan. Tryck på knappen Yes, nedräkningen startar. Eller B. Fäst tastaturmallen för på manöverenheten. tangent No, ingen time-out. Nedräkningen kan stoppas med Stop C. knappen. Anslut manöverenheten i uttagsdosan. (Tänk på att inte trycka på Yes förrän D. domaren Om manöverhandtag blåser för START / STOPP av tidtagningen används, igång time-outen) jacka in det i valfritt uttag på baksidan av manöverenheten. Hemmalag = H. Gästande A. Slå lag på strömmen till = resultattavlan. G. Ok - Ja - gå vidare = Tangent YES. Nej B. Avbryt Fäst tastaturmallen = för Tangent NO. på manöverenheten. Utvisning Max två utvisningar per lag kan visas. jacka in det i valfritt Visas uttag enligt på baksidan följande: av manöverenheten. i manöverenhetens display visas utvisningstider. På grundtavlan indikeras utvisning med gul prick (1 st. per utvi Hemmalag = Utvisningstider H. visas ej på grundtavlan. Ok - Ja - gå vidare = Om Tangent utvisningstavlor YES. finns, visas spelarnummer och utvisningst Nej Avbryt = Tangent NO. Starta Uppdatera programmet resultattavlan = G. - Om frågan ÅTERSTÄLLA DATA visas, tryck tangent NO. - Tryck tangent NO tills displayen visar: INNEBANDY.

Utvisningar Mata in utvisning När klockan är stoppad: Tryck knappen No: för hemma H respektive gästande G lag. Skriv in spelarnummer t.ex. 1 0 för spelare 10, tryck Yes, vid frågan om utvisningstid tryck Yes om det är en 2 minuters utvisning annars skriv in utvisningstiden med t.ex. 5 för 5 minuters utvisning. Behöver flera spelare från samma eller andra laget läggas, in upprepa de båda stegen ovan. Det är viktigt att ovan är klart innan tiden sätts igång igen annars kommer utvisningstiderna inte att starta. Det går att lägga till fler spelare än som visas på tavlan, deras utvisningstider kommer att vara vilande tills utvisad spelare på tavlan försvinner och de kommer upp på tavlan. Tryck på Start knappen när domaren blåser igång spelet. Ta bort utvisning Kontrollera att tiden är stoppad. Tryck på ->0 knappen för hemma H respektive gästande G lag. Svara tryck No tills den utvisning som skall tas bort visas, tryck då Yes. å å A. Slå på strömmen till resultattavlan. Korrigera utvisningstidtid eller spelarnummer Kontrollera att tiden är stoppad. Tryck på Change och då visas utvisningstider upp. Tryck Yes för att gå vidare. Då kommer utvisningstider upp. Ändra siffra och/eller tiden. Tryck Yes för att bekräfta. B. Fäst tastaturmallen för på manöverenheten. jacka in det i valfritt uttag på baksidan av manöverenheten. Hemmalag = H. Ok - Ja - vidare = Tangent YES. Nej A. Avbryt Slå på strömmen till = resultattavlan. Tangent NO. B. Fäst tastaturmallen för på manöverenheten. Utvisning Max två utvisningar per lag kan visas. Visas enligt följande:

Sätta upp från grunden När man startar igång matchklockan är det inte lätt att veta om det är rätt inställd så enklaste sättet att vara säker är att börja med att trycka på New Match och svara No för att sedan svara Yes. Matchklockan startar om och frågar vilken sport, svara No tills dyker som sport då man svarar Yes. På frågan om Pausvilotid svarar No tills det står 10 minuter då svarar man Yes (pausvilotid går bara att ställa till 10 och 15 minuter), vill man avbryta pausvilotid för kortare paus finns instruktionen hur detta fungerar under rubriken Vid halvtidsvila / periodpaus - inför ny halvlek / period) Kontrollera / ändra matchtid innan match För att kontrollera och / eller ändra matchtid innan matchstart tryck på Match Time, mata sedan in rätt period / halvlekstid med 4 siffror, viktigt att det är 4 siffror, skulle rätt tid redan visas tryck på Yes och den tiden behålls. Korrigeringen kan behövas då de yngre lagen spelar 15 miunters halvlekar istället för de äldre lagens 20 minuters halvlekar / perioder. Tryck No tills det står Uppräkning/Nedräkning, tryck då Yes för uppräkning. A. Slå på strömmen till resultattavlan. B. Fäst tastaturmallen för på manöverenheten. Korrigera matchtid under match Kontrollera att tiden är stoppad. Tryck D. på Om Change manöverhandtag och för START / STOPP av tidtagningen används, mata in rätt tid med 4 siffror, viktigt att det jacka är 4 in siffror. det i valfritt uttag på baksidan av manöverenheten. Om det finns utvisningstider måste No: tangent tryckas tills normalläget visas, utisningstiderna justeras då Hemmalag = H. automatiskt. Ok - Ja - gå vidare = Tangent YES. Nej Avbryt = Tangent NO. Utvisning A. Slå på strömmen till Max resultattavlan. två utvisningar per lag kan visas. B. Fäst tastaturmallen Visas för enligt följande: på manöverenheten. i manöverenhetens display visas utvisningstider. C. Anslut manöverenheten På grundtavlan i uttagsdosan. indikeras utvisning med gul prick (1 st. per utvi Utvisningstider visas ej på grundtavlan. jacka in det i valfritt Om uttag utvisningstavlor på baksidan av finns, manöverenheten. visas spelarnummer och utvisningst Starta Detta bör programmet du veta

KODFÖRTECKNING Utvisning 2 min. (U2) 201 Otillåtet slag 202 Låsning av klubba 203 Lyftning av klubba 204 Otillåten spark 205 Hög spark 206 Hög klubba 207 Otillåten trängning 208 Hårt spel (ej U5) 209 Fasthållning 210 Obstruktion 211 Felaktigt avstånd 212 Liggande spel 213 Hands 214 Nick 215 Felaktigt byte 216 För många spelare på plan 217 Upprepade förseelser 218 Fördröjande av spelet 219 Protest mot domslut 220 Felaktigt beträdande av spelplan 221 Felaktig utrustning 222 Mätning av klubba 223 Felaktig numrering 224 Spel utan klubba Utvisning 5 min. (U5) 501 Våldsamt slag 502 Farligt spel 503 Hakning 504 Hårt spel (ej U2) 505 Upprepade förseelser 506 Ej avlägsnat avslagna klubbdelar Utvisning 2 min+ P10 min 101 Osportsligt uppträdande Matchstraff (UM1, UM2, UM3) 301 Matchstraff 1 302 Matchstraff 2 303 Matchstraff 3 Time Out 401 Time Out Straff* 402 Straff * Notera period, tid, straffskyttens nummer samt koden för straff. Detta görs innan straffen slås. Går straffen i mål notera i målkolumen. Går straffen ej i mål lämnas målkolumnen tom.