Plast som konstruktionsmaterial

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plast som konstruktionsmaterial"

Transkript

1 Institutionen för Innovation, Design och Teknik Plast som konstruktionsmaterial Produktutveckling 3 Innovation och produktdesign Kurskod: Examinator: Rolf Lövgren Skrivet av:

2 Inledning Plast är fortfarande ett popolärt material bland många designer och konstruktörer. Med varierande egenskaper och fördelar har plast stora användningsområden. Det som bland annat gör plast så användbart är att det är lätt material, styvt men ändå rätt så böjligt, med bra isolerande egenskaper. Plast är ett formbart material vilket gör att tillverkning av plast blir enklare och kostnadseffektivt. Miljöbelastningen av plastmaterial är relativt liten på grund av dess återvinningsmöjlighet. Polymerer/plaster Plast består kemiskt av kedjor av kolväten, som bildar polymerer. Ordet polymer härstammar från grekiskan: poly betyder "många" och mer "delar", polymer således "många delar". Man skiljer mellan två huvudtyper av polymerer - elastiska (elastaner) och styva. Elastanerna kan indelas i termoelaster och gummi. Gummimaterial har stor elastisk återfjädring. De styva polymererna (plaster) kan indelas i termoplaster och härdplaster. Termoplaster består av linjära eller grenade polymerkedjor som smälter och tillverkas vid hög temperatur samt stelnar när den kyls. Härdplaster består av ett tätt tvärbundet nätverk av polymerkedjor, som stelnar vid tillverkningen. Polymererna framställs genom att många små molekyler, monomerer, polymeriseras till långa polymerkedjor. Beroende på hur kedjorna är hopfogade och vilka andra kemiska grupper de kan binda till sig får plasterna olika egenskaper. En översikt över polymera material ges i följande tabeller: Termoelaster TPE Amidbaserade Esterbaserade Olefinbaserade Uretanbaserade Styrenbaserade Elaster Gummi Akrylgummi Butylgummi Epiklorhydringummi Etengummi Fluorgummi Kloroprengummi Klorsulfonerad polyeten Naturgummi

3 Nitrilgummi Norborengummi Silikongummi Styrengummi Uretangummi Plaster Termoplaster Härdplaster ABS: poly-akrylnitril-butadien-styren DAP: diallylftalat PA: amidplast EP: epoxiplast PC: karbonatplast Esterplaster PE: etenplast MF: melaminplast PEEK: polyeterketon PF: fenolplast PES: polyetersulfon PI: imidplast PET: termoplastisk polyester PUR: uretanplast PMMA: akrylplast SI: silikoner POM: acetalplast UF: ureaformaldehydplast PP: propenplast PPO: polyfenyloxid PPS: fenylsulfidplast PS: styrenplast PSU: sulfonplast PTFE: polytetrafluoretylen PVC: vinylkloridplast SAN: poly-styren-akrinitril SB: slagtålig polystyren Plasternas egenskaper och för- och nackdelar Plastens unika egenskaper och fördelar som material är en favorit för många designers, uppfinnare och konstruktörer då plast egentligen är flera olika material med olika egenskaper som man väljer efter behov: elastiska och töjbara, mjuka, hårda, glidande, UV- resistenta m.m. Plasters egenskaper styrs till största delen av vilken struktur polymerens molekylkedja har. Kedjan kan ha en eller flera monomerer och benämns homopolymer respektive sampolymer. Dessutom kan polymerens kedja vara av linjär, grenad eller nätstruktur. Förutom kedjestruktur spelar kedjornas inordning i materialet en viktig roll. En polymer med ordnad, symmetrisk struktur kallas kristallin och en polymer med ostrukturerade molekyler kallas amorf. En kristallin struktur är tätpackad och styvare än amorf struktur. För att en polymer skall kunna kristallisera måste den ha regelbunden konfiguration, vara rörlig och kunna packas tätt. En polymer kan inte kristalliseras helt men med rätt bearbetning upp till ca 90 %. Tillsatser styr bl.a. plastens mekaniska egenskaper, styvhet, brandegenskaper och kemisk beständighet. Designers och konstruktörer finner plasternas fördelar särskilt intressanta på grund av följande egenskaper:

4 Låg godsvikt vid transporter Återanvändnings- och återvinningsbart Lång livslängd Isolerande egenskaper Ingen korrosion Minimalt underhåll Kan fås alternativt genomfärgad eller med färgat ytskikt i valfri färg Väderbeständigt Ljuddämpande Bra bearbetnings och formningsegenskaper Resistent mot många kemikalier och lösningsmedel God ledningsförmåga för såväl värme som elektricitet Slagtålighet Låg friktion o.s.v. Men som en konstruktör och designer måste man ha tillräckliga kunskaper om plasternas begränsningar. Plast kan deformeras vid höga belastningar. De har stor värmeutvidgning samt dålig värmebeständighet vilket gör dem mindre lämpliga i vissa situationer där de utsätts för stora påfrestningar och slitage. Användningsområden Att plast är ett mångfacetterat begrepp speglas i de många olika användningsområdena. Plast kan, på grund av sin lätta vikt och möjligheten att gjuta den i så många olika former, användas till det mesta t.ex. plastpåsar, burkar, flaskor, höljen till kameror och hushållsmaskiner, bildetaljer, kablar, rör, sportartiklar, möbler och köksredskap mm. Plast är ett användbart material med många goda egenskaper; starkt och tåligt, lätt och kostnadseffektivt, flexibelt och anpassningsbart. Plast har många fördelar i förhållande till andra material. Plast varken rostar eller ruttnar och kräver därför litet underhåll. Plast är motståndskraftigt mot vatten och många kemikalier, vilket innebär minskat slitage och ökad livslängd. Med plast kan man tillverka komplicerade former i ett moment, vilket sparar både energi och pengar. Plast är inte ett material - det är många olika material med varierande egenskaper. Med hjälp av olika tillsatser kan plastens egenskaper modifieras och förstärkas i det oändliga, t ex med friktionsnedsättare, färgkoncentrat, ljusstabilisator, armerings- och flamskyddsmedel. Det gäller att välja rätt plast på rätt plats för att produkten ska bli funktionell, hållbar och snygg.

5 Tillverkningsmetoder Formgivning av plaster sker allmänt på flera olika sätt. De lämpligaste är enligt nedan: Formblåsning Varmformning Filmblåsning Formsprutning Extrudering Kalandrering Vid formblåsning en slang av het och flytande plast matas ut ur munstycket på en strängsprutningsmaskin matas in mellan två öppnade formhalvor. När formen stängs innesluts slangen. Den blåses upp med hjälp av tryckluft så att slangen töjs och formas efter formen. Flaskor, förvaringskärl, bensintankar till bilar. Plastpulver eller pasta upphettas inuti en sluten och upphettad form, som roterar tills väggarna på denna är täckta med ett jämnt lager med plast. När formen har kylts kan den öppnas och detaljen kan tas ut. Stora, ihåliga produkter såsom papperskorgar, oljetankar, trummor skapas på detta sätt. Varmformning, även kallad vakuumformning är en vanlig metod. En skiva av termoplast uppvärms med strålelement. När skivan har blivit mjuk av värmen kan den sugas med hjälp av vakuum emot den önskade formen. Metoden tillåter formning av allt från små detaljer till mycket stora. Inlägg i chokladaskar, tråg, elskåp, höljen till snöskoters. Vid filmblåsning en slang av het, nästan flytande plast matas fram ur ett rörformigt munstycke på en strängsprutningsmaskin. Slangen blåses upp av tryckluft samtidigt som den kyls och stelnar. Den här slangen lindas upp på en rulle. I nästa steg kapas och svetsas slangen till olika produkter bland annat påsar, kassar, byggfilm, hushållsfilm. Formsprutning är en effektiv, billig och snabb produktionsmetod. Den är väl lämpad för mindre tjocklekar och mer komplicerade former vid tillverkning av plastprodukter. Maskinen består av en sprutenhet och en formlåsningsenhet samt en för varje produkt unik form eller verktyg. Sprutenheten matas med granulerad (krossad plast) i en tratt som leder ner till en uppvärmd cylinder. Plasten drivs fram av en skruv, smälts och doseras i en diskontinuerlig process. Formlåsningsenheten är stängd tills att tillräckligt mycket plast smält och rätt tryck byggts upp ( MPa). Formen, som oftast är tvådelad, öppnas och fylls med smältan som kyls. Vid extrudering fylls granulat (i gryn- eller kornform) i en tratt som leder ner till en cylinder med en skruv i. Skruven matar långsamt fram granulatet som successivt smälter i den värmda cylindern. Varvtalet och temperaturen styr hur snabbt maskinen kan arbeta. I änden av cylindern sitter ett munstycke monterat som smältan tvingas igenom för att därefter stelna. Med kalandrering matas den upphettade plasten in mellan två valsar, som pressar samman den till en tunn skiva exempelvis i form av golvbeläggningar, plattor, paneler, beklädnader.

6 Plaster och miljöaspekter Plasttillverkningen står endast för en mycket liten del av världens oljeförbrukning, ca fyra procent. Användningen av plast leder till att vi sparar totalt sett mer olja än vad som går åt vid tillverkningen. Anledningen till detta är framförallt på grund av plasternas låga vikt samt deras goda isolerande förmåga. Plasten utgör den övervägande delen (95 %) av hela den svenska plastkonsumtionen. Idag tillverkas nästan alla termoplaster av råolja som är en ändlig resurs med begränsad tillgång i framtiden. Miljöbelastningen av plastmaterial är relativt liten på grund av dess återvinningsmöjlighet. När plastprodukterna har använts klart kan upp till hälften av den energi som gick åt vid tillverkningen utvinnas. Förbränning av plast ger nästan lika mycket energi som förbränning av eldningsolja. Det plastavfall som inte kan återvinnas och bli till nya produkter är därför en värdefull energiresurs. Denna resurs bör naturligtvis användas som ett bränsle istället för att kastas på soptippen. Detta utgör en stor fördel för plastmaterialen då de först används till något nyttigt innan de blir till värdefull energi. Återvinning Plaster kan återvinnas (30 % av all plast i Sverige) och vid förbränning bildas koldioxid och vatten. Det kan återanvändas på olika sätt såsom materialåtervinning, energiåtervinning, nedbrytning eller återvinning till monomer. Vid materialåtervinning sorteras plasten först av användaren för att sedan insamlas och grovsorteras. Efter det sker fraktionering, finsortering, tvättning och torkning av plasten. Plasten kan därefter bearbetas på nytt. Huvudsakligen plastförpackningar materialåtervinns. Vid energiåtervinning förbränns plasten varvid man utvinner elkraft och värme för uppvärmning. Förpackningsmaterial är konstruerade för en kort livslängd medan byggplaster är konstruerade för att fungera upp till 100 år, beroende på produkten. Energiåtervinning av byggplaster är då ett alternativ. Energiinnehållet i plast är ungefär lika stort som i olja. En plast som är nedbrytbart är polyhydroxybutyrat (PHB). Den tillverkas genom jäsning av kolhydrater med hjälp av en mikroorganism kallad Alcaligenes eutrophus. Denna process är ganska dyr så därför är inte nedbrytningsbara plaster så vanliga. Återvinning till monomerer sker genom en process som kallas pyrolys och innebär att polymeren delas upp i monomerer genom syrefri upphettning. Sverige har ingen pyrolysanläggning så plasten måste transporteras till en anläggning i Holland. De flesta plaster kan pyrolyseras.

7 Plast och Tooltracker Under projektarbetet har projektgruppen arbetat för att utveckla komponent till spårningsverktyg Tooltracker. Huvuduppgiften var att ta fram klickfunktionen för att koppla samman antennmoduler. Genom projektets gång gjordes omfattande undersökningar om olika plastmaterial för att få stöd i beslut om materialval. Det togs även fram förslag på tillverkningsmetod. För att lyckas med val av material borde gruppen naturligtvis utgå ifrån kravspecifikationen och de kraven som ställts på materialet dvs: Materialet skulle vara billigt. Det skulle Passa att ta fram profiler med hjälp av metoder som formsprutning och formpressning i, detta på grund av att hålla kostnaderna nere. Leva upp till de hållfasthetskrav som finns på antenninkapslingen. Inkapslingen skall klara av att ett verktyg faller ner på den utan att inkapslingen går sönder. En research gjordes bland många olika sorters plaster med olika egenskaper för att hitta bästa lösningen. Efter ett strategiskt urval bestämdes att härdplaster inte var ett lämpligt material på grund av högre priser än termoplaster. Dessutom det fanns inga höga krav på hållfastheten. Fördelen med termoplastmaterialet kunde vara dess kostnadseffektiva och mångsidiga tillverkning. Lägre vikter sparar energiförbrukningen vid transporter och samtidigt skulle de användas som isoleringsmaterial. Toppkandidaterna bland termoplaster var propenplast (PP), PVC, ABS och PS med varierande egenskaper och användningsområden. PP (Propenplast) Fördelar Begränsningar Användningsområde UV-strålning bryter ned tål låga temperaturer dåligt Plasten är svår att limma Styv Bra mekanisk hållfasthet låg densitet god kemisk beständighet textilier, köksmaskiner, rep, chassier, fläktar, bärare till instrumentpaneler, stans- och filterplattor samt till detaljer inom den kemisk-tekniska industrin. PVC (Polyvinylklorid) Fördelar Begränsningar Användningsområde Mindre bra för människa och miljö bra konstruktionsplast, kemikalieresistens, hög Slagtålighet, lösningsmedelstålig, goda dielektriska egenskaper, goda mekaniska egenskaper Industridetaljer, laboratorieutrustning, förpackningar, kemisk apparatur, väderskydd, takmaterial och behållare

8 ABS-plast (akrylnitril-butadien-styrenplast) Fördelar Begränsningar Användningsområde den gulnar, åldras och blir spröd, låg resistens mot lösningsmedel goda mekaniska och kemiska egenskaper, lämpligt för vakuum- och varmformning, kan extruderas, goda utomhusegenskaper småbåtar, innerbehållare i kylskåp, kåpor, hjälmar, leksaker, köks- och kontorsmaskiner, fordonskarosser, möbler, väskor och takboxar till bilar PS (Polystyren) Fördelar Begränsningar Användningsområde känslig både mot kyla och solljus, låg resistens mot oljor och lösningsmedel. Materialet är hårt och styvt, samt lätt att varmforma, goda elektriska isolationsegenskaper engångsartiklar, förpackningar, leksaker, möbler, mulltoaletter, kylskåp, duschväggar, ljusraster och inomhusskyltar. Efter gjorda efterforskningar om lämpliga material till Tooltrackers antenninkapsling så är slutledningen att ABS-plast borde vara det mest lämpade alternativet. Orsakerna som har lett fram till detta resonemang är framförallt att tillverkningsmetoder som formsprutning och formpressning kan tillämpas på detta material tillsammans med att prisbilden är fördelaktig. Dessa faktorer tillsammans skulle bidra till att hålla kostnaderna nere. Självklart så uppfyller detta material även kravet som ställdes på hållfasthet och slitstarkhet hos inkapslingen. Fig.1 Prototyp av antenninkapsling

9 Referenser Litteratur Komposithandboken, Håkan Damberg, Sveriges Verkstadsindustrier, ISBN: Plasternas Uppbyggnad, kursmaterial (kursbunt 2) Ingenjörsvetenskap 1 - Materiallära (KPP040). Internetkällor ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ra_plasten00.jpg&imgrefurl= HjTvH1uO 2fOSYp0hN8lXc3G2_D0=&h=332&w=500&sz=25&hl=sv&start=9&um=1&tbnid=Btcv67fuK36 0rM:&tbnh=86&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dfenolplast%26hl%3Dsv%26rls%3Dcom. microsoft:sv:ie-searchbox%26rlz%3d1i7suna%26sa%3dn%26um%3d1 ( ) ( )

Plast som Konstruktionsmaterial

Plast som Konstruktionsmaterial Plast som Konstruktionsmaterial Produktutveckling 3 Av: Hoda Karim Kurskod: KPP039 Examinator: Rolf Lövgren 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Råvara Material Egenskaper Olika plasttyper Tillverkning Formgivnings

Läs mer

Materialkunskap? Framtiden?

Materialkunskap? Framtiden? Vad är plast? 40 000-1800 f. Kr. Stenåldern 8000-500 f. Kr. Bronsåldern 500 f.-1050 e. Kr. Järnåldern 1050-1520 e. Kr Medeltiden 1800-talet 1950-talet 1990-talet Materialkunskap? Industrialisering Plaståldern

Läs mer

PLAST. För många är plast ett värdeladdat ord. Vissa förknippar plast med resursslöseri och nedskräpning, andra med högteknologi och bra produkter.

PLAST. För många är plast ett värdeladdat ord. Vissa förknippar plast med resursslöseri och nedskräpning, andra med högteknologi och bra produkter. PLAST För många är plast ett värdeladdat ord. Vissa förknippar plast med resursslöseri och nedskräpning, andra med högteknologi och bra produkter. Det kan bero på att plast är ett material med många olika

Läs mer

TMPT06 Material & materialval

TMPT06 Material & materialval TMPT06 Material & materialval Del 1 av 2 Kerstin Johansen Industriell Produktion Baserat på kursboken Manufacturing Processes for Design Professionals av Rob Thompson Filmer för plasttillverkning: EBM

Läs mer

PM PLAST. Produktutveckling 3 KPP039 ANMAR SHAWI 2011-01-17

PM PLAST. Produktutveckling 3 KPP039 ANMAR SHAWI 2011-01-17 PM PLAST Produktutveckling 3 KPP039 ANMAR SHAWI 2011-01-17 SAMMANFATTNING Plast har varit aktuell för konstruktörer de senaste tio åren, hela industrin börjar lägga stora resurser för att lära sig om plast.

Läs mer

För många är plast ett värdeladdat ord. Vissa förknippar plast med resursslöseri och nedskräpning, andra med högteknologi och bra produkter.

För många är plast ett värdeladdat ord. Vissa förknippar plast med resursslöseri och nedskräpning, andra med högteknologi och bra produkter. PLAST För många är plast ett värdeladdat ord. Vissa förknippar plast med resursslöseri och nedskräpning, andra med högteknologi och bra produkter. Det kan bero på att plast är ett material med många olika

Läs mer

Juli Tema Hållbar utveckling

Juli Tema Hållbar utveckling Juli Tema Hållbar utveckling ÅTERVINNINGSKEMI plast får nytt liv I det här temat tar vi fasta på att det är bättre att återvinna material än att slänga det, vare sig det är i naturen eller på soptippen.

Läs mer

SÅGVERK & TRÄINDUSTRI. Komponenter och detaljer av plast

SÅGVERK & TRÄINDUSTRI. Komponenter och detaljer av plast SÅGVERK & TRÄINDUSTRI Komponenter och detaljer av plast Minska underhållskostnaderna och öka driftsäkerheten Med tillstånd av C.Gunnarssons Verkstads AB, Vislanda Plast har många unika egenskaper. Genom

Läs mer

Plaster. i halvfabrikat och rörsystem PRODUKTPROGRAM. kunskap service kvalitet. www.janomattsson.se

Plaster. i halvfabrikat och rörsystem PRODUKTPROGRAM. kunskap service kvalitet. www.janomattsson.se Plaster i halvfabrikat och rörsystem PRODUKTPROGRAM kunskap service kvalitet www.janomattsson.se Teknik i plast Företaget AB Jan O. Mattsson startades 1965 för handel med industriella plasthalvfabrikat

Läs mer

F O O D T E C H N O L O G Y B I O T E C H. Plast ger nya möjligheter

F O O D T E C H N O L O G Y B I O T E C H. Plast ger nya möjligheter F O O D T E C H N O L O G Y B I O T E C H Plast ger nya möjligheter Plast ger nya möjligheter Plast inom livsmedelsapplikationer, bioteknik och pharmaceutiska områden har många egenskaper som ger stora

Läs mer

Företagsinformation. Mindre serier, prototyper och modeller

Företagsinformation. Mindre serier, prototyper och modeller Företagsinformation Mindre serier, prototyper och modeller BA Prototypverkstad är ett företag som jobbar med produktutveckling. Verksamheten är främst inriktad på att ta fram prototyper, modeller, mindre

Läs mer

Polymera Material!!! Konstruktionsmaterial, 4H1068 Introduktion till Polymera material. Polymera material Cirkapriser (1999)

Polymera Material!!! Konstruktionsmaterial, 4H1068 Introduktion till Polymera material. Polymera material Cirkapriser (1999) Konstruktionsmaterial, 4H1068 Introduktion till Polymera Material!!! Vad är polymera material? Ordet polymer härstammar från grekiskan, poly (=många) och mer (=enhet) En polymer är en molekyl sammansatt

Läs mer

Certifieringskrav formsprutningstekniker

Certifieringskrav formsprutningstekniker Certifieringskrav formsprutningstekniker 1 Målsättning Utöver det som krävs för maskinställarcertifikat - Utprovning och igångkörning av nya formsprutningsverktyg. - Upprätta maskininstruktioner, kontrollinstruktioner

Läs mer

Guide för limning av plast och elastomerer

Guide för limning av plast och elastomerer Guide för limning av plast och elastomerer 3 Varför använda Loctite och Terosons limmer istället för andra fogningsmetoder Denna guide erbjuder en enkel vägledning för att välja rätt Loctite - och Terosonlim

Läs mer

VID ARBETE MED PLASTER

VID ARBETE MED PLASTER MATERIALVAL & TILLVERKNINGSMETODER VID ARBETE MED PLASTER EXAMINATOR: ROLF LÖVGREN UTFÖRT AV: ROGER LILLEMETS ÄMNE: PRODUKTUTVECKLING SAMMANFATTNING Att ta fram en ny produkt innebär inte bara att hitta

Läs mer

Jonas Ivarsson 2010 01 11

Jonas Ivarsson 2010 01 11 MÄLARDALENS HÖGSKOLA FORMSPRUTNING PM 2010 01 11 PM i kursen Produktutveckling 3 KPP039 Examinator: Rolf Lövgren 2010 Innehållsförteckning Inledning... 2 Teori... 3 Grundmaterial... 3 Termoplaster... 3

Läs mer

Plastuppdraget klimatstrategi Minskad energiåtervinning av fossil plast

Plastuppdraget klimatstrategi Minskad energiåtervinning av fossil plast Plastuppdraget klimatstrategi 2040 - Minskad energiåtervinning av fossil plast Utreda möjligheterna att; minska plaster med fossilt ursprung i avfallet som går till energiåtervinning (förbränning). samt

Läs mer

SKUM OCH DESS TILLVERKNING,

SKUM OCH DESS TILLVERKNING, SKUM OCH DESS TILLVERKNING, BEARBETNING SAMT ANVÄNDNINGSOMRÅDEN Marina Wiklöf Handledare: Rolf Lövgren Mälardalens Högskola Produktutveckling 3 INNEHÅLL Inledning... 3 Historia... 3 Tillverkning... 4 Bearbetningsmetoder...

Läs mer

Certifieringskrav maskinställare

Certifieringskrav maskinställare Certifieringskrav maskinställare 1. Målsättning Vid certifiering skall eleven ha uppvisat kompetens för att - Sätta upp formverktyg och kringutrustning och starta produktion efter givna instruktioner.

Läs mer

100-400 o C. 1000 atm C H 2. vinylklorid OCH 3. PVA CH 3 Plexiglas

100-400 o C. 1000 atm C H 2. vinylklorid OCH 3. PVA CH 3 Plexiglas PLYMERER Naturliga polymerer: RNA Sytetiska polymerer: Stärkelse, ellulosa, Proteier, DNA, Plaster, Sytetgummi Additiospolymeriserig Polyetyle Moomer 2 2 + 2 2 100-400 o 1000 atm PE Akryl Teflo 2 N akryloitril

Läs mer

PARAGON NORDIC MATERIAL- OCH FÖRPACKNINGSGUIDE PLAST

PARAGON NORDIC MATERIAL- OCH FÖRPACKNINGSGUIDE PLAST PARAGON NORDIC MATERIAL- OCH FÖRPACKNINGSGUIDE PLAST HUR RÄDDAR DU VÄRLDEN? Är du konsument, varumärkesägare eller kanske designer? Eller kanske brand manager? Förpackningar är någonting vi oavsett yrke

Läs mer

Låt hushållssopor bli en resurs.

Låt hushållssopor bli en resurs. Låt hushållssopor bli en resurs. Biogas Jord Metaller Plast Glas Papper Matavfall till bruna påsen anläggning BIOGAS- ANLÄGGNING Biogas- JORD Jord 70 kilo matavfall per person och år ger biogas motsvarande

Läs mer

Plastbearbetning. Designprodukter. Formsprutning. Extrudering

Plastbearbetning. Designprodukter. Formsprutning. Extrudering Vi är Lilja Group Lilja Group är specialiserat på att forma plast. Vi arbetar huvudsakligen med extrudering, formsprutning och bearbetning. Med en flexibel produktion och korta beslutsvägar kan vi erbjuda

Läs mer

3-D Skrivare. Individuellt arbete, produktutveckling 3. 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå. Produkt- och processutveckling

3-D Skrivare. Individuellt arbete, produktutveckling 3. 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå. Produkt- och processutveckling Akademin för Innovation, Design och Teknik 3-D Skrivare Individuellt arbete, produktutveckling 3 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå Produkt- och processutveckling Innovation och produktdesign Mikael Knutsson

Läs mer

Svensk Plastindustriförening, SPIF 1(6)

Svensk Plastindustriförening, SPIF 1(6) Svensk Plastindustriförening, SPIF 1(6) Certieringskrav för godkännande av funktionen teknisk kundservice (formsprutning) enligt SPIF:s branschkrav 1. Utbildnings- och kunskapskrav För att bli godkänd

Läs mer

Syntesrapport: Klimatnytta med plaståtervinning

Syntesrapport: Klimatnytta med plaståtervinning Göran Erselius 2017-09-14 Syntesrapport: Klimatnytta med plaståtervinning Sammanfattning I de studier som har studerats är resultatet, vid valet mellan att materialåtervinna och energiåtervinna, att plast

Läs mer

Svensk Plastindustriförening - SPIF

Svensk Plastindustriförening - SPIF Certifieringskrav för godkännande av kvalitetsansvarig (formsprutning) enligt SPIF:s branschkrav 1. Utbildnings- och kunskapskrav För att bli godkänd som diplomerad tekniker enligt SPIF:s branschkrav gäller

Läs mer

Varför PMB? Michael Langfjell Asfaltdagen 2014. Agenda. Polymerer, viktiga år (kort historik). Hur började det hela?

Varför PMB? Michael Langfjell Asfaltdagen 2014. Agenda. Polymerer, viktiga år (kort historik). Hur började det hela? Agenda Kort presentation om hur det hela började. Varför PMB? Kort förklaring av vad Polymerer/PMB är. Skillnad? Varför PMB. E6 Bohuslän Föreläsare: Michael Langfjell Hur började det hela? Peab Asfalts

Läs mer

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren PM i Punktsvetsning Produktutveckling 3 KPP039 HT09 Lärare: Rolf Lövgren Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Svetsning...3 Historia...3 Medeltiden...3 1800-talet...3 1900-talet...3 Resistanssvetsning...3

Läs mer

Sortera på olika sätt

Sortera på olika sätt Material Sortera material Att sortera material innebär att vi delar i materialen i grupper utifrån deras egenskaper. Egenskaper berättar hur någonting är, t.ex. färg, form, storlek, naturligt eller konstgjort.

Läs mer

Packningar Skyddsnät Mutterskydd Gummiprodukter

Packningar Skyddsnät Mutterskydd Gummiprodukter Packningar Skyddsnät Mutterskydd Gummiprodukter www.tematic.se Stansade produkter Stansade packningar, brickor och dylikt i alla dimensioner och framförallt i stort sett alla material. Allt från standardutförande

Läs mer

Vad är glasfiber? Owens Corning Sweden AB

Vad är glasfiber? Owens Corning Sweden AB Vad är glasfiber? Owens Corning Sweden AB Box 133, 311 82 Falkenberg. Tel. +46 346 858 00, fax. +46 346 837 33. www.owenscorning.se Vid de flesta av Owens Cornings fabriker tillverkas i dag Advantex glasfiber.

Läs mer

Grupp C5. 7.1 Systemarkitektur. 7.1.1 Träddiagram. 7.1.2 Modulfunktioner

Grupp C5. 7.1 Systemarkitektur. 7.1.1 Träddiagram. 7.1.2 Modulfunktioner Grupp C5 7.1 Systemarkitektur 7.1.1 Träddiagram Träddiagrammet visar gränssnitt för de olika modulerna i produkten SCREEDRY, se figur 1. Figur 1. Träddiagram över SCREEDRY 7.1.2 Modulfunktioner Nedan beskrivs

Läs mer

Monomerer och Polymerer

Monomerer och Polymerer Monomerer och Polymerer Mono = en Monomer = Är en kortare molekyl med få atomer Poly = många Polymerer är uppbyggda av många små molekyler som sitter ihop som en kedja Det finns både naturliga och syntetiska

Läs mer

en introduktion UPPGIFT ETT UPPGIFT TVÅ

en introduktion UPPGIFT ETT UPPGIFT TVÅ 1 en introduktion Plaster används i dag i en rad skilda produkter på en mängd olika områden. De finns t ex i bilar, byggnader och VA-system, elkraftförsörjning, elektronik, förpackningar och mekaniska

Läs mer

Vi har även samarbete med ett flertal specialiserade bearbetningsverkstäder såväl inom som utom Sveriges gränser.

Vi har även samarbete med ett flertal specialiserade bearbetningsverkstäder såväl inom som utom Sveriges gränser. Guiduk och guimattor Plaster Plaster Plaster Rubber Company erbjuder ett brett sortiment av plastmaterial i form av skivor, lister, rundstavar och rör. Vi har koncentrerat vår lagerhållning till glid-

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen? Hushåll När du sorterar ditt avfall gör du en insats för bättre miljö och mindre resursförbrukning. Här har vi samlat de vanligaste avfallsslagen och beskrivit vad som händer efter

Läs mer

Rengöring. Vid inventeringar ca 75% i behov av rengöring

Rengöring. Vid inventeringar ca 75% i behov av rengöring Rengöring Vid inventeringar ca 75% i behov av rengöring Smuts fett och partiklar från luften, fingeravtryck, många plaster alstrar statisk elektricitet nedbrytningsprodukter: ex. ftalatmjukgörare som migrerar

Läs mer

Rotationsgjutning. Er strategiska partner inom plastindustrin

Rotationsgjutning. Er strategiska partner inom plastindustrin Rotationsgjutning Er strategiska partner inom plastindustrin Rörböj- Används i mark till att skydda kablarna för svag och stark ström samt alla former av datatransmission. Rotationsgjuten polyeten är optimal

Läs mer

12 sson, 20 eri AB C A Ander Tryck elnr tik Ar Gummiduk

12 sson, 20 eri AB C A Ander Tryck elnr tik Ar Gummiduk Gummiduk GUMMIDUK för alla applikationer Inom Trelleborg kan vi med utgångspunkt av vårt stora och varierande standardsortiment, snabbt och säkert leverera gummiduk för i stort sätt alla användningsområden.

Läs mer

Skötselanvisning. För våra produkter i PVC och Polypropen. Produkterna får ej utsättas för temperaturer under -10 grader och över +80 grader.

Skötselanvisning. För våra produkter i PVC och Polypropen. Produkterna får ej utsättas för temperaturer under -10 grader och över +80 grader. Skötselanvisning För våra produkter i och Polypropen Vid rengörning rekommenderas rengörningsmedel utan slipmedel och lösningsmedel. Produkterna får ej utsättas för temperaturer under -0 grader och över

Läs mer

Keramiska plattor. Keramiska egenskaper

Keramiska plattor. Keramiska egenskaper 1 Keramiska plattor Keramiska egenskaper Hög mekanisk hållfasthet även vid höga temperaturer. Utmärkt kemisk beständighet (hög resistens mot påverkan av syror, saltlösningar, baser osv.). Mycket hög hårdhet

Läs mer

SPIF-Svensk Plastindustriförening

SPIF-Svensk Plastindustriförening SPIF- Certifieringskrav för godkännande enligt SPIF:s branschkrav (formsprutning) Kategori 6: Teknisk kundservice 1. Utbildnings- och kunskapskrav För att bli godkänd som diplomerad teknisk kundservice*

Läs mer

Inte då och inte nu finns det några vetenskapliga belägg för det, men ull har många andra fantastiska egenskaper som kan framstå som ren mysticism.

Inte då och inte nu finns det några vetenskapliga belägg för det, men ull har många andra fantastiska egenskaper som kan framstå som ren mysticism. Ull, en underfiber Under 1800-talets slut fanns det en rörelse i samhället som hävdade att ylle och endast ylle kunde hålla människan frisk till kropp och själ. Detta för att yllet hjälpte till att driva

Läs mer

Specialplastprodukter. olika exempel. industri- och lagerlokaler, kylrum m.fl.

Specialplastprodukter. olika exempel. industri- och lagerlokaler, kylrum m.fl. olika exempel Transparent mjuk PVC; lagerföres som band med avrundade kanter på rulle i bredd 200-300 o. 400 mm och användes till lamellportar i... industri- och lagerlokaler, kylrum m.fl. Transparent

Läs mer

KAN ÅTERVINNAS OM OCH OM IGEN

KAN ÅTERVINNAS OM OCH OM IGEN Snabb- guide Rätt plast- förpackningar KAN ÅTERVINNAS OM OCH OM IGEN Rätt val av plastförpackningar bidrar till en bättre miljö Idag tillverkas det stövlar av brödpåsar, balkonggolv av pyttipannaförpackningar

Läs mer

Modellteknik. pro.form industridesign

Modellteknik. pro.form industridesign Modellteknik pro.form industridesign MODELLER Avsikten med att bygga en modell är för att skapa en illusion av en färdig produkt, för att kommunicera en gestaltning av en produkt, idé eller problemlösning.

Läs mer

Slangkatalog. Utgåva 1.0

Slangkatalog. Utgåva 1.0 Slangkatalog Utgåva 1.0 Innehåll PA (Polyamid) Slitstark, bra tryckbeständighet. sidan 2 PA12HIPHL (Polyamid) Bromsslang enligt DIN 74324 för fordon. sidan 3 HTRAB (TPE) Bromsslang enligt ISO 7628:2010

Läs mer

Min sopbok. Batterier

Min sopbok. Batterier Batterier Batterier finns i många prylar idag. Men vet du att en del av dem är farliga för miljön? De innehåller kvicksilver, kadmium eller bly som är miljöfarliga ämnen. Min sopbok Hur gör jag med mina

Läs mer

Plastprofiler för era behov

Plastprofiler för era behov Plastprofiler för era behov INNEHÅLLER MATERIALGUIDE 2 Innovativ utveckling av plastprofiler för alla tänkbara behov Roger Stråth, Knut Anderlund och Jan-Erik Etverk. år 1999 startade Polybase ab sin verksamhet,

Läs mer

Förpackningar. Individuell PM 2010 KPP039. Annika Henrich

Förpackningar. Individuell PM 2010 KPP039. Annika Henrich Förpackningar Individuell PM 2010 KPP039 Förpackningar Inledning I kursen Produktutveckling 3, KPP039, ingår en individuell inlämningsuppgift. Ett PM ska skrivas som ger en mer djup inblick i en process,

Läs mer

Återvunna material PLAST

Återvunna material PLAST Återvunna material PLAST Varför plaståtervinning För att vi kan och för att det är bra för miljön. Energiåtervinning löser avfallsproblem och ger energi. Materialåtervinning löser resursproblem och sparar

Läs mer

Lena Lundberg, Dr, Plast- & Kemiföretagen

Lena Lundberg, Dr, Plast- & Kemiföretagen Förutsättningarna för en biobaserad plastindustri is Sverige, EU och globalt lt Lena Lundberg, Dr, Plast- & Kemiföretagen Plast- & Kemiföretagen Branschorganisationen för kemi-, polymer- och bioteknikföretagen

Läs mer

Högpresterande elastomerer

Högpresterande elastomerer Högpresterande elastomerer Stärker industrins konkurrenskraft Lundgrens Sverige AB bedriver värdeskapande teknikhandel som bidrar till att utveckla och förbättra våra kunders processer och produkter. Vi

Läs mer

Kemikaliecentrum tipsar: Plastsorter. Kemikaliesmart förskola. stockholm.se/kemikaliesmartforskola

Kemikaliecentrum tipsar: Plastsorter. Kemikaliesmart förskola. stockholm.se/kemikaliesmartforskola Kemikaliecentrum tipsar: Plastsorter Kemikaliesmart förskola kemikaliecentrum@stockholm.se stockholm.se/kemikaliesmartforskola Kemikaliecentrums plastinfo Plast är inte bara ett utan många olika slags

Läs mer

Vad är en härdplast? Var finns de?

Vad är en härdplast? Var finns de? Vad är en härdplast? Var finns de? Presentation vid Härdplastdagen Den 23 mars 2007 Jan Olof Norén Enheten för kemi och mikrobiologi Arbetsmiljöverket 171 84 Solna SAM 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000

Läs mer

en handledning i hur du tillverkar

en handledning i hur du tillverkar Modellteknik en handledning i hur du tillverkar modeller och prototyper Vad är modellteknik? Modellteknik är en arbetsprocess som du utför för att tillverka modeller och prototyper. Du bör veta skillnaden

Läs mer

Fasta förband metaller

Fasta förband metaller Akademin för Innovation, Design och Teknik Fasta förband metaller PM 1,5 Högskolepoäng Kurs KPP039 Produktutveckling 3 HT2010 Skrivet av: Sista revideringsdatum: 2011-01-08 Examinator: Rolf Lövgren INNEHÅLL

Läs mer

Underhållsfria byggsystem

Underhållsfria byggsystem Underhållsfria byggsystem 1 Gör miljön och ekonomin en tjänst genom att bygga underhållsfritt Trä är ett fantastiskt material på många sätt. Men det ruttnar. Plast ruttnar inte, men ärligt talat, är det

Läs mer

Vad händer sedan.. Metallförpackningar

Vad händer sedan.. Metallförpackningar Metallförpackningar Av stål / plåt Eftersom stålets kvalitet inte förändras, kan det återvinnas till nya produkter om och om igen. Efter sortering transporteras stålet till Smedjebackens stålverk, SSAB

Läs mer

Inga hjälpmedel är tillåtna. För att få godkänd kurs måste man få minst 30 poäng på examen.

Inga hjälpmedel är tillåtna. För att få godkänd kurs måste man få minst 30 poäng på examen. Biopolymerteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: 41KO7C Bt3 Kemiingenjör tillämpad bioteknik 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 20 december 2012 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel är tillåtna

Läs mer

Saniflex Thermobarb Slangkopplingar och nipplar i Plast

Saniflex Thermobarb Slangkopplingar och nipplar i Plast Saniflex Thermobarb Slangkopplingar och nipplar i Plast DB0942 Saniflex slangnipplar är precisionsgjutna för bästa passform och ytfinhet. Slangen är enkel att montera och sitter säkert. Nipplarna har låg

Läs mer

Leksakskemi - plastleksaker, kemikalier och regelverk

Leksakskemi - plastleksaker, kemikalier och regelverk Leksakskemi - plastleksaker, kemikalier och regelverk Louise Fornander, PhD, Kemikalieexpert IKEM 2017-10-16 Vilket livsmedel? Risk & Fara Risk = Konsekvens x Sannolikhet Risk = Inneboende Egenskaper

Läs mer

Vidhäftning. Skräddarsytt för Dig. Fördelar med vidhäftning. Applikationer. Bearbetning. Hur uppnås vidhäftning?

Vidhäftning. Skräddarsytt för Dig. Fördelar med vidhäftning. Applikationer. Bearbetning. Hur uppnås vidhäftning? Vidhäftning Vidhäftning Dryflex A termoplastiska elastomerer baserade på främst SBS och SEBS finns även med utmärkta vidhäftningsegenskaper mot tekniska plaster, vilket ökar designfriheten och öppnar upp

Läs mer

Modern Betong. Fogfria golvlösningar. Hållbara och dekorativa golv i polyuretan, epoxi och Ucrete

Modern Betong. Fogfria golvlösningar. Hållbara och dekorativa golv i polyuretan, epoxi och Ucrete Modern Betong Fogfria golvlösningar Hållbara och dekorativa golv i polyuretan, epoxi och Ucrete Polyuretan Den mest övertygande egenskapen hos polyuretan är dess förmåga att tillmötesgå olika krav genom

Läs mer

DDM Serien. Mobil Torkmedelstork Torkning av friflytande plastgranulat

DDM Serien. Mobil Torkmedelstork Torkning av friflytande plastgranulat DDM Serien Mobil Torkmedelstork Torkning av friflytande plastgranulat Mobil Torkmedelstork - DDM Introduktion Laboteks serie av mobila torkmedelstorkar, DDM, är designad för kontinuerlig torkning av friflytande

Läs mer

Allt du (inte) vill veta om plast. Mikael Karlsson, ordförande Ulrika Dahl, chef miljögifter

Allt du (inte) vill veta om plast. Mikael Karlsson, ordförande Ulrika Dahl, chef miljögifter Allt du (inte) vill veta om plast Mikael Karlsson, ordförande Ulrika Dahl, chef miljögifter Plast i vardagen viktigt i vardagen! Plast behövs för att dagens samhälle ska fungera. Tex: dator, kylskåp, bilar,

Läs mer

Svensk Plastindustriförening - SPIF

Svensk Plastindustriförening - SPIF Informations- kunskapskrav för produktionsansvarig (formsprutning) enligt SPIF:s branschkrav 1. Utbildnings- och kunskapskrav För att bli godkänd för diplomering enligt SPIF:s branschkrav gäller att sökande

Läs mer

VAD ÄR PIR:S PLASTSKOLA? INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Olof Krugloff AVSNITTEN I PLASTSKOLAN PLASTSKOLAN 1

VAD ÄR PIR:S PLASTSKOLA? INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Olof Krugloff AVSNITTEN I PLASTSKOLAN PLASTSKOLAN 1 VAD ÄR PIR:S PLASTSKOLA? Föreliggande häfte är en sammanställning av de femton avsnitt som publicerats i tidskriften Plastforum. Plastskolan är tänkt att vara ett underlag för dem som själva eller i grupp

Läs mer

kompetent korrekt komplett komposit

kompetent korrekt komplett komposit kompetent korrekt komplett komposit kompetent Lätta, urstarka och tåliga. Det är några av de egenskaper som kännetecknar kompositprodukter tillverkade av oss på Faiber AB. Sedan början av 80-talet har

Läs mer

Miljö idag en högt prioriterad global angelägenhet

Miljö idag en högt prioriterad global angelägenhet Miljö idag en högt prioriterad global angelägenhet Strukturerat begreppen Identifierat och kvantifierat målen Startat mätprocessen Dags att leverera! Krav på livsmedelsförpackningar God miljöprofil Kostnadseffektivitet

Läs mer

ylt/formning/byggplaster/glasning

ylt/formning/byggplaster/glasning /Glasning PVC-plattor till fasader finns i speciella UV-beständiga kvaliteter. PVC-plattor till skyltar finns i såväl homogent som skummat utförande, se alternativa kvaliteter på sid. 58. Användning av

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Protecta Hårdskiva Plus

MONTERINGSANVISNING Protecta Hårdskiva Plus Hårda skivor för brandskydd av stålkonstruktioner Hårdskiva Plus är en skiva för användning bland annat till brandskydd av bärande stålkonstruktioner. Skivorna består av kalciumsilikat förstärkt med cellulosafibrer

Läs mer

Vad gör Activa golvvårdsprodukter unika?

Vad gör Activa golvvårdsprodukter unika? Produktguide 2008 Vad gör Activa golvvårdsprodukter unika? Vad är det som gör Activa golvvårdsprodukter unika och vad är fördelen med att använda just dessa produkter? Vi ska försöka ge en kortfattad förklaring.

Läs mer

7 Konstruera konceptet

7 Konstruera konceptet 7 Konstruera konceptet 7.1 Systemarkitektur Modularisering och träddiagram över modulernas gränssnitt Vi har delat upp torktumlaren i moduler utefter vårt funktionella diagram. De moduler vi kom fram till

Läs mer

serierna APY, ISI, IP och RP

serierna APY, ISI, IP och RP Slangar Slangpumpar för Serie RP för högtrycksapplikationer serierna APY, ISI, IP och RP Specifikationer för realax slangar Slangpumpar, även kallade peristaltiska pumpar, är utmärkta för att transportera

Läs mer

Arbetar du med ISOCYANATER eller POLYURETAN? Läs vidare viktig information för dig!

Arbetar du med ISOCYANATER eller POLYURETAN? Läs vidare viktig information för dig! Arbetar du med ISOCYANATER eller POLYURETAN? Läs vidare viktig information för dig! 1 Vet du om det finns isocyanater eller polyuretan i de kemiska produkter du arbetar med (t ex i färger, lack, ytbehandling,

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

Modeller av polymerer - syntetiska och naturliga

Modeller av polymerer - syntetiska och naturliga Modeller av polymerer - syntetiska och naturliga Kanske får ordet polymerer dig att tänka på plast. Men plast representerar bara en typ av polymerer de syntetiska. Allt levande i naturen, både växter och

Läs mer

Under 2014 använde amerikaner så många platspåsar att de skulle kunna nå varv runt jorden.

Under 2014 använde amerikaner så många platspåsar att de skulle kunna nå varv runt jorden. Plast De flesta vet kanske inte vad en så vardaglig sak som plastpåsar gör med naturen. Något så oskyldigt som en plastpåse kan lämna spår i naturen långt efter du själv lämnat jorden. Under 2014 använde

Läs mer

Checklista - åtgärder

Checklista - åtgärder Handlingsplan för miljöarbetet inom social- och utbildningsförvaltningen: Skadliga ämnen i förskola och skola Checklista - åtgärder 2014-11-24 0240-860 00 ludvika.se Leksaker med delar av: Trä Kontrollera

Läs mer

Inter IKEA Systems B.V. 2008. design för människor, från ett företag som består av människor. demokratisk design. IKEA.se

Inter IKEA Systems B.V. 2008. design för människor, från ett företag som består av människor. demokratisk design. IKEA.se Inter IKEA Systems B.V. 2008 design för människor, från ett företag som består av människor. demokratisk design IKEA.se design ÄR TEAMWORK Många människor har en begränsad budget men vill ända skapa ett

Läs mer

Avfallsrådet 10 maj IKEM om plast i en cirkulär ekonomi

Avfallsrådet 10 maj IKEM om plast i en cirkulär ekonomi Avfallsrådet 10 maj 2017 IKEM om plast i en cirkulär ekonomi Vi tar världen till Sverige Bransch-och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse. Bland medlemsföretagen finns

Läs mer

KORRUGERADE RÖR och FÖRLÄNGNINGS DELAR

KORRUGERADE RÖR och FÖRLÄNGNINGS DELAR KORRUGERADE RÖR och FÖRLÄNGNINGS DELAR PP Korrugerad 9AI9/9492> :8=J/0 =4788 Avledning av regnvatten Avledning av industriellt avloppsvatten Avledning grundvatten Avledning av smutsvatten från hushåll

Läs mer

Från bägare till badkar

Från bägare till badkar Från bägare till badkar VARMFORMNING I nästa nummer: Limning Varmformning eller thermoforming, har ett brett till lämpnings område från till verkning av engångs bägare till kylskåpsinredningar, badkar

Läs mer

Rücker Nord AB - Miljöhandbok

Rücker Nord AB - Miljöhandbok Rücker Nord AB - Miljöhandbok BL-305 page 1 of 12 Inledning Syftet med denna handbok är att underlätta och ge tips och idéer om vad man kan göra för att förbättra miljöegenskaper när man arbetar med produktutveckling.

Läs mer

Återvunna material Textil

Återvunna material Textil Återvunna material Textil Varför textilåtervinning? Vi konsumerar mer och mer kläder och hemtextil omkring 12,5 kg/(person och år) varav endast ca 2,5 kg lämnas in för återanvändning och återvinning I

Läs mer

EN DEL I UTVECKLINGEN AV ERA PRODUKTER

EN DEL I UTVECKLINGEN AV ERA PRODUKTER Formsprutar era produkter EN DEL I UTVECKLINGEN AV ERA PRODUKTER Om Företaget Weland Plastic är ett expansivt fullserviceföretag inom termoplaster, med egna resurser alltifrån idé till färdig produkt.

Läs mer

Dagens plaster och förnyelsebara råvaror

Dagens plaster och förnyelsebara råvaror Dagens plaster och förnyelsebara råvaror Virgin Car Conference Thomas Hjertberg Göteborg 11-12 November 2010 Vilka plaster finns? Den totala världsproduktionen av polymerer är ca 250 Mton/år. Det finns

Läs mer

SBR/NR NBR. Silikon. Viton

SBR/NR NBR. Silikon. Viton Gummiöversikt SBR/NR Naturgummi (NR) och styrenbatadiengummi (SBR) är de vanligast förekommande materialen för tillverkning av gummiduk. Utmärkande egenskaper är hög slitstyrka, elasticitet och god köldbeständighet.

Läs mer

Arbetar du med SKUMPLAST eller ISOLERSKUM? Läs vidare viktig information för dig!

Arbetar du med SKUMPLAST eller ISOLERSKUM? Läs vidare viktig information för dig! Arbetar du med SKUMPLAST eller ISOLERSKUM? Läs vidare viktig information för dig! 1 Är detta ditt jobb? Tillverkar du mjuk eller styv skumplast? Isolerar du med isolerskum? Händer det att du värmebehandlar

Läs mer

Lätta konstruktioner. HT2 7,5 p halvfart Lars Bark och Janne Carlsson

Lätta konstruktioner. HT2 7,5 p halvfart Lars Bark och Janne Carlsson Lätta konstruktioner HT2 7,5 p halvfart Lars Bark och Janne Carlsson Planering material/komposit-delen Föreläsning 1 Introduktion till lätta konstruktioner Föreläsning 2 Materialval och materialindex,

Läs mer

Återvinning av polymerer

Återvinning av polymerer Återvinning av polymerer Feedstock recyling Tobias Richards Högskolan i Borås Arbetsgrupp: Lena Smuk (Rise) Filip Jonsson (Chalmers) Klas Engvall (KTH) Syfte Initiera en plattform för återvinning av komplexa

Läs mer

TMPT06 Material & materialval

TMPT06 Material & materialval TMPT06 Material & materialval Del 2 av 2 Kerstin Johansen Industriell Produktion Baserat på kursboken Manufacturing Processes for Design Professionals av Rob Thompson Metaller Vanliga material som ni möter

Läs mer

Material och Livslängd

Material och Livslängd Material och Livslängd 1 2013 51003 2.0 Material och Livslängd Plast I dag används främst plast till rörsystem för vattenförsörjning och avlopp. Uponors systemlösningar är baserade på tre plastkvaliteter:

Läs mer

Slangkatalog. Utgåva 1.1

Slangkatalog. Utgåva 1.1 Slangkatalog Utgåva 1.1 Innehåll Sida PA (Polyamid) Slitstark, bra tryckbeständighet. 2 PA12HIPHL (Polyamid) Bromsslang enligt DIN 74324 för fordon. 3 HTRAB (TPE) Bromsslang enligt ISO 7628:2010 för fordon.

Läs mer

SOPSORTERINGSGUIDE. ELEKTRONIK Elektriska apparater lämnas på återvinningscentralerna. GIPS Gipsskivor lämnar du på återvinningscentralerna.

SOPSORTERINGSGUIDE. ELEKTRONIK Elektriska apparater lämnas på återvinningscentralerna. GIPS Gipsskivor lämnar du på återvinningscentralerna. SOPSORTERINGSGUIDE BATTERIER Batterier lämnas till återvinning vid återvinningscentralerna eller i en batteriholk som finns i vissa affärer. Bilbatterier lämnas på återvinningscentralen. Glöm inte bort

Läs mer

Prislista. plasthalvfabrikat till industrin

Prislista. plasthalvfabrikat till industrin lista plasthalvfabrikat till industrin 1 Symbolförklaring Symbol Förklaring Ämnesrör Stänger Plattor Förklaring till lagersortiment LSE = Lager Vink i Sverige, 1-2 dagar B = Beställningsvara från leverantör

Läs mer

Värt att veta om plast

Värt att veta om plast 1 Värt att veta om plast En plasthandbok för alla Ulf Bruder Denna E-bok är ett utdrag ur den tryckta boken med samma namn. På nästa sida framgår vilka kapitel ur den tryckta versionen som denna E-bok

Läs mer