* HALLANDS VÄDERÖ *

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "* HALLANDS VÄDERÖ * www.hallandsvadero.se"

Transkript

1 1 Verksamhet 2012 med avstamp 2011 och i urval av förvaltarna. Bilder: John Henrysson. Adventsstormen 2011 Havet kan vara vackert i storm. Storm i samband med extremt högvatten som vid Adventsstormen 2011 leder ofta till skador. Blåsten fällde en del träd och orsakade skador på hus. Vågorna skadade Kappelhamnsbryggan. Telefonkabeln på havsbottnen till fastlandet gick också sönder utanför Kappelhamn. Överföringen av data från den automatiska väderstationen vid fyren till SMHI avbröts och Hallands Väderö saknades en tid i väderleksrapporterna innan trådlös överföring hade upprättats. Annandag jul 2011 var det traditionell vandring på ön med många deltagare. Vädret bjöd inte på snö så som Istället skapades lite julstämning av några julgranar bland bokar och tallar på Gårdsslätten.

2 2 Kaféet i Sandhamn Kaféet i Sandhamn öppnade på Kristi himmelfärdsdag den 17 maj i församlingens regi. Först måste förråden fyllas på. Kaféföreståndare Ellen Andrell och däcksman Karlsson baxar varor ombord på Sund för transport till Sandhamn. Förvaltare Andrell övervakar från däck. Servicenivån var hög trots en vädermässigt dålig juli. Skylten välkomnar med att erbjuda nygräddade pannkakor med vaniljglass, en kombination, som gjorde succé. Betesdjuren

3 3 Valborgsmässoafton transporterades ca 100 tackor och 200 lamm till ön ombord på Nanny (bild). Senare tillkom ca 50 kor och ett par hästar. Lammen brukar tas i land, när de växt till sig, kor under senhösten medan hästar och får får stanna till mitten av december. Tackorna får dessutom sällskap av fyra baggar de sista veckorna på Väderön. Skötselavtal med Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Skåne län har tillsynsansvaret för Väderön och även ett ansvar för att bekosta viss skötsel. Efter flera år har nu ett formellt avtal kommit till stånd. Det innebär att Länsstyrelsen köper tjänster av församlingen för viss del av tillsyn, drift och naturvård på Väderön. Kenth Ljungberg, naturvårdsenheten, Lst tillbringade hela dagen den 21 maj på ön tillsammans med förvaltarna Magnus Andrell och John Henrysson. Magnus (till vänster på bilden) och Kenth diskuterar hur bokplantor, som planterats i Sandviken, kommer att utvecklas och vresrosornas utbredning på stranden.

4 4 Utflykter och studiebesök med föreningar och skolor Påskdagen den 8 april letade 50 personer efter källor, som finns markerade på äldre kartor över ön. Sällskapet Hallands Väderös Natur (SHVN) var arrangör. Ula källa hittades inte. Istället fann man en liten stensatt källa, som ses på bilden. Den våta delen av mät -pinnen tyder på en halv meters vattendjup. Källan ligger en bit från stigen mellan Fyrplatsen och Sandhamn. Det är möjligt att man under en tid tog vatten från den till det gamla kaféet. Den 13 maj ordnade Naturskyddsföreningen aktiviteter för barn på ön med Jan Lannér från SHVN som inbjuden ledare. Ett omtyckt initiativ. Klockan 7 på Kristi himmelsfärdsdag var det traditionell ottevandring på Väderön i församlingens regi med Lars Svensson som ciceron. Han tog oss med på en rundtur genom skogs- och buskmark, förbi kärr och längs stränder. Under drygt två timmar vandrade vi i lugnt mak och gjorde flera stopp för att skåda och lyssna på fåglar och få höra Lars sakkunniga kommentarer. Göingebiologerna anlände också traditionsenligt med första ordinarie turbåt, med vilken några av oss åkte iland. Bilderna Lars Svensson introducerar, leder och avtackas sedan av Magnus Andrell från Torekov församling, som anordnar den traditionella fågelottan. Bilder från tidigare fågelottor finns på hemsidan under : Program & Loggbok Tidigare aktiviteter

5 5 Några unga präster från Tyskland, som var på studieresa i Skåne, kopplade av med en vandring på Väderön den 9 juni med sin kollega och mentor Karl-Ludwig Voss. Han har översatt texten till församlingens Väderökarta och en del av hemsidan till tyska. Filen Namen auf der Landkarte kan man hitta genom att klicka på den tyska flaggan på startsidan. Antalet skolklasser som besöker Väderön har minskat men ännu finns några skolor, som återkommer, t.ex. Kattegattskolan i Halmstad med utbyteselever från Innsbruck. Bengt Kollberg längst till vänster guidade. Sällskapet Hallands Väderös Natur fyllde 70 år Utöver sina fyra återkommande helgexkursioner, en per årstid, gjorde man därför en extra kvällsutflykt. Den var, liksom Sällskapets andra utflykter, öppen för alla intresserade, även icke-medlemmar. Sällskapets ordförande Jan Lannér berättade den 12 juli om Kappelhamn under 1000 år. På bilden har han en Väderöbok i handen för att illustrera vad som tidigare hänt på platsen. Lägg märke till Torekovs kyrka i bakgrunden rakt över Kappelhamnsbryggan,

6 6 Årsmötesexkursionen den 7 juli gick i Hervid Vallins anda. Guide var styrelseledamoten Johan Krook (med rödbrun ryggsäck). Han har inventerat floran på Hallands Väderö för Skånes flora. Gudstjänster på Ön 2012 Midsommardagen den 23 juni Claes Vetterlein höll kvällsgudstjänst i Sandhamn. Spelmanslaget Måndax medverkade i gudstjänsten och spelade även på kajen i Torekov och på Nanny under överfarten. Enligt traditionen var båten lövad med björkruskor.

7 7 Onsdagen den 25 juli, mitt i kyrkveckan, var det Thorasamling med sälsafari. Eftersom bryggan vid Kappelhamn var skadad höll Claes Vetterlein i år andakt vid Oa-slänten istället för som brukligt på Kyrkogården. Christer Andreasson spelade trumpet till psalmerna och tapto i Torekovs hamn vid solnedgången. På bilderna: Kaffe på Oa-slänten efter andakten. Sång och musik ombord på Nanny med Karl-Erik Lundberg på dragspel, Christer Andreasson på trumpet och Birgitta Jansson som vokalist och allsångsledare.

8 8 Söndagsgudstjänst 29/7. Kyrkveckans sista dag var söndagsgudstjänsten förlagd till stranden vid Sandhamn. Många gudstjänstdeltagare lyssnade till prästen Göran Rosman klädd i alba och stola och musikdirektör Frank Grzeskowiak vid synten.

9 9 Konfirmandgrupper på ön vecka Liksom tidigare år vistades två konfirmandgrupper några dygn vardera på Väderön under sin konfirmationstid i Torekov. Konfirmander i första gruppen skyndar mot sina logement i Fyrbostäderna. Märtha Pettersson och Eva Jansson, lägrets fantastiska kockar, som lagat all maten, kopplar av framför Västan tillsammans med lägerdygnens kökschef Carin Nilsson. Ordning och klok arbetsfördelning är ett måste när man lever många under enkla förhållanden. Konfirmander i andra gruppen äter sin lunch utanför Västan Konfirmationsläraren, komminister Claes Vetterlein, instruerar och visar mot Sunnan i bakgrunden.

10 10 Kyrkorådet med familjer på ön Den 4 juli inbjöds kyrkorådets medlemmar med familjer till Hallands Väderö för att se på Skogvaktargården. Vid kaféet i Sandhamn arrangerade Katarina Krag supé med pajer, sallad, dryck och kaffe med kaka. Utresa skedde sista turen med Nanny och hemresa från Kappelhamn i omgångar med Dagmar. Värdinnan Katarina Krag serverades av sin dotter Lise Andrell. Målning och röjning Under sommaren har röjning, målning och annat underhållsarbete pågått med hjälp av tillfällig, timanställd arbetskraft. Mattias Gustafsson från Halmstad målade fasader på Sunnan och hjälpte Björn Werner med underhållsröjning i Nörre Skog. Fotograf för New York Times Magazine Den 16 juli besökte fotografen Jamie Hawkesworth ön. Han var inbjuden av Bjäre Hembygd för att ta bilder för en artikel i New York Times Magazine om färskpotatisodlingen på Bjäre och Karlson s GOLD Vodka. Väderön nämndes i artikeln som ett fint turistmål utanför Cape Bjäre. Jamie fotograferar Björn Werner, som röjer sly i full utrustning.

11 11 Församlingens nya arbetsbåt Valdemar Sejr heter församlingens nyanskaffade arbetsbåt som tidigare varit i Sjöfartsverkets tjänst. Hon är byggd i aluminium och har hytt ger skydd under användning vintertid. Hon har en kran, som kan användas bl.a. vid bogsering. Namnet har båten fått efter kung Valdemar II som 1209 skänkte Hallands Väderö till Sankta Toras kapell. Om honom och hans hustru drottning Dagmar, som gett namn till församlingens andra lilla servicebåt, kan man läsa på hemsidan under fliken Natur och historia Historia(pdf) Dronning Dagmar. Interiör från kabinen under varvsbesök På land för bottenrengöring och -målning Kappelhamnsbryggan reparerades vecka Under adventsstormen 2011 med högvatten bröts fyra inre pollare sönder på bryggan vid Kappelhamn. Rampen mot land spolade i havet och drev iland på badstranden i Torekov. Bryggan kunde därför inte användas. Nygamla kraftledningsstolpar tillhandahölls av Bjäre Krafts och hämtades på förrådet i Mäsinge. Efter kapning till rätta längder transporterades stolparna till hamnen i Torekov där försågs med var sin en gjuten fot. Vid lugnt väder fraktades de, liksom rampen, en åt gången till ön på hamnens flotte. Valdemar Sejr bogserade och fick visa vad hon går för. Arbete utfördes av öns anställda och förtroendevalda. Torekovs varv lastade ombord pålar och ramp med sin truck. Vid bryggan rullades varje stolpe med sin betongfot ner i vattnet och ställdes på plats för att ersätta brutna pålar. Rampen drogs iland och släpades med förenade krafter till sin plats. Bildserien visar gjutning och lastning i hamnen och på nästa sida bogsering, arbete med bryggan och den reparerade bryggan i dimma:

12 12

13 13 Fyren och Internationella fyrdagen Det rådde högtryck i dubbel bemärkelse vid Hallands Väderö fyr under Internationella fyrdagen den 19 augusti. Mellan kl 12 och 16 var det guidad visning av fyren med strålande utsikt från tornet. Det kom bortåt 200 besökare. Torekovs församling bjöd på Hjördis Peterssons kanelbullar och kaffe eller saft från Väderökaféet. Även fyrbostäder visades för intresserade mellan gästbytet, som sker just på söndagar. Tack till Nils-Åke Lundquist och Bengt Kollberg, som slet hårt med registrering, visning och servering i sommarvärmen. Församlingen vill att fyrtornet rustas upp. Som framgår av bild är det rostigt. Kostnad för upprustning finns med i Sjöfartsverkets budget för Det är dock osäkert om den kan följas. Några gäster lade till i Tjuvelthamn med egna båtar. Ellas badstege (nedan) har monterats på bryggnocken. Bok och vykortsutställning på kaffebordet.

14 14 Skogvaktargården och de som ska göra jobbet Arbetet med Skogvaktargården löpte på under Båstads kommun gav bygglov men dispensansökningarna hos Länsstyrelsen försenades på grund av personalbyten. Den 29 augusti överlade kyrkorådets ordförande Magnus Andrell, arkitekterna Marianne Dahlbäck och Göran Månsson och vaktmästarna Lars Eriksson, Mikael Pettersson och Håkan Bengtsson på plats (bild) om bl.a. utformningen av kapellet i den gamla logen. Vaktmästarna Lars Eriksson Mikael Pettersson och Håkan Bengtsson samt Magnus Andrell på Kappelhamnsbryggan.

15 15 Traditionell röjning vecka För tionde året i rad genomförde vaktmästare och ideella röjning under vecka 39 tillsammans med inhyrda professionella huggare under ledning av stiftets skogsförvaltare Tryggve Persson. Nytt var att femton elever från Hvilan Arborist YH, fördelade på två grupper, deltog vardera två dagar med övernattning på ön. Genom att klättra i träd kan arborister utföra speciella uppgifter. Björn Werner, som arbetat några säsonger med naturvård på ön, och nu går utbildningen, förmedlade kontakten. På hemsidan finns många bilder från röjningar under vecka 39 åren 2009 (sept), 2010 bild och 2011 Loggbok september. Se Program & Loggbok Tidigare aktiviteter. Hvilanarborister: Grupp 1 poserar vid Sandhamn beredda att börja jobbet. Grupp 2 på kajen i Torekov, inför hemresa till vilan och Hvilan, nöjda och glada efter uträttat arbete.

16 16 Trädklättring i grannar till grövsta eken. Röjning med eldning och sedan lunchpaus på höjden innanför Lilla Sandhamn.

17 17 Skyddsrond på Väderön Den 30 oktober tog sig fem personer med Dagmar till ön för att utföra en skyddsrond: Mikael Haraldsson, Magnus Andrell, Fredrik Westerlund och Benkt Cederlöw tillsammans med Kommunals regionala ombud sittande i stäven. Text på tyska och engelska till karta och hemsida Församlingens Karta över Hallands Väderö är försedd med: KOMMENTARER TILL NAMN PÅ KARTAN. Dessa har översatts till tyska av Margareta och Karl-Ludwig Voss, från Reddehausen nära Cölbe, sommarboende i Torekov. Motsvarande översättning till engelska utförs av Gertrud Rees, Words i Malmö AB, boende i Torekov. Alla översättarna känner väl till Väderön. Vid köp av kartan, ska den som så önskar, få kommentarerna på tyska eller engelska på ett dubbelsidigt A4-ark vid sidan om. Det går också att skriva ut dem från hemsidan. Församlingens häfte: Hallands Väderö. Guide besöksmål och karta med akvareller av Nils Fordhed kommer att översättas till engelska. Texten till PLATSNAMN PÅ HALLANDS VÄDERÖ här på hemsidan har också översatts. På hemsidan beskrivs fler platser och det finns bilder från dem. Filen Namen auf der Landkarte hittar man genom att klicka på den tyska flaggan på startsidan. Motsvarande fil på engelska når man genom att klicka på Storbritanniens unionsflagga. Länsstyrelsens text på tyska och engelska på anslagstavlorna vid Sandhamn och biljettkiosken i hamnen i Torekov finns på samma plats på hemsidan.

18 18 Harjakt och mink på ön Vid höstjakten sköts några harar men också en minkhona på ön. Det är okänt hur minken tagit sig till ön och om det finns fler minkar där. Väderöklubben på Hiet fyller 100 år Det kommer säkert att firas. Klubben bildades av några herrar, som via Mölle tog sig till Väderön med en fiskebåt. Klubbhuset är från Lite om hustes historia finns på hemsidan: Historia Hus på ön. Väderötrafiken till salu Det rådde osäkerhet om hur Väderötrafiken skulle bedrivas inför säsongen Till ömsesidig nytta fortsatte Bjäre Shipping att driva trafiken. I december 2012 var det fortfarande oklart hur trafiken kan komma att bedrivas I första hand söks en entreprenör, som vill och kan överta befintlig verksamhet på liknande villkor. Andra alternativ är att församlingen driver Väderötrafik själv eller tillsamman med partners. Sjökapten Sven-Ivan Lindgren, Bjäre Shipping, lägger till med M/S Sund. Sunds stora kapacitet kom väl till pass vid vackert väder som t.ex. under Internationella fyrdagen den 19 augusti.

April 2009 på ön. Några händelser.

April 2009 på ön. Några händelser. 1 April 2009 på ön. Några händelser. Guidningar och exkursion på Hallands Väderö under april. Med anledning av 800-årsjubiléet satte Väderötafiken in tre gratisguidningar under tre på varandra följande

Läs mer

Annadag jul 2010. Ett hopplock av John Henrysson. Foto: Deltagare i en vandring.

Annadag jul 2010. Ett hopplock av John Henrysson. Foto: Deltagare i en vandring. 1 Annadag jul 2010. Ett hopplock av John Henrysson. Foto: Deltagare i en vandring. Att "gå ner julmaten" på Hallands Väderö under annandagen är en tradition som allt fler deltar i. Trots mulet väder med

Läs mer

Besök på Hallands Väderö i augusti 2009 Den 3 augusti var en regnig dag.

Besök på Hallands Väderö i augusti 2009 Den 3 augusti var en regnig dag. 1 Besök på Hallands Väderö i augusti 2009 Den 3 augusti var en regnig dag. Blöta sopor var på väg mot landtransport......och i skogen lyste röda skogssniglar (Arion rufus) på marken. 2 I detta väder inledde

Läs mer

Torekovs församlings skrifter om ön Läs mer

Torekovs församlings skrifter om ön Läs mer 1 Torekovs församlings skrifter om ön Läs mer Stiftnämndens karta över Hallands Väderö kom ut 1965, samma år som naturparken från 1958 fick beteckningen naturreservat med anledning av en ny naturvårdslag.

Läs mer

Modellen visar hur lera transporterades och lades i botten på groparna. Lera finns inte på ön utan fraktades dit ut.

Modellen visar hur lera transporterades och lades i botten på groparna. Lera finns inte på ön utan fraktades dit ut. 1 Den 13 juni fick ön besök av medlemmar i Kullens hembygdsförening och Gilleleje museiförening. Det var ett utmärkt tillfälle att påminna sig sägnen om Tora, Arild och Gille, som är gemensam för våra

Läs mer

Böcker om Hallands Väderö Läs mer

Böcker om Hallands Väderö Läs mer Böcker om Hallands Väderö Läs mer Här följer en kort beskrivning av ett antal böcker om Hallands Väderö. Efter utgivningsåret uppges antal sidor och höjd x bredd i cm. Johan Erikson: Hallands Väderö. 1906.

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2011

ÄVENTYRSVANDRING 2011 Vi som gjorde vandringen var Elsa, Eva Marie, Eva, Lena, Gertrud och Inga-Lill. Pingstafton tog vi ett tidigt tåg från Malmö till Mjölby och bytte till bussen som släppte av oss i Hästholmen. Packningen

Läs mer

Verksamhet 2010. Ett axplock av John Henrysson. Foto: Magnus Andrell och författaren.

Verksamhet 2010. Ett axplock av John Henrysson. Foto: Magnus Andrell och författaren. 1 Verksamhet 2010. Ett axplock av John Henrysson. Foto: Magnus Andrell och författaren. Händelser under perioden april maj 2010 är beskrivna med bilder i Loggbok. Läs mer Aktiviteter under 2010 April-Maj.

Läs mer

Böcker om Hallands Väderö Läs mer

Böcker om Hallands Väderö Läs mer 1 Böcker om Hallands Väderö Läs mer Här följer en kort beskrivning av följande böcker om Hallands Väderö. Efter utgivningsåret uppges antal sidor och höjd x bredd i cm (avrundat). Johan Erikson: Hallands

Läs mer

Septemberarbete på Hallands Väderö 2009

Septemberarbete på Hallands Väderö 2009 1 * HALLANDS VÄDERÖ * Septemberarbete på Hallands Väderö 2009 www.hallandsvadero.se En nyanskaffad hästräfsa är ombyggd för traktordragning. Den används för att räfsa ihop slagen vegetation, som betesdjuren

Läs mer

SANKT FRANSISCUS NYTT

SANKT FRANSISCUS NYTT Församlingsbladet för Sankt Fransiscus församling, Segeltorp, Stockholm Avslutning Fredag den 19 december i tredje adventsveckan avslutad vi i församlingen årets verksamhet eller om man så vill inledde

Läs mer

Verksamhetsrapport 1998/99

Verksamhetsrapport 1998/99 Verksamhetsrapport 1998/99 Innehåll: Årsmötet 1998 Sid 1 Årsmötesexkursion 1998 Sid 1 Septemberexkursion 1998 Sid 2 Julexkursion 1998 Sid 2 Påskexkursion 1999 Sid 2 Naturreservatet utvidgas /info om skötselplanen

Läs mer

Hälsningar Lisbeth o Lennart Hedberg.

Hälsningar Lisbeth o Lennart Hedberg. Mannheim 2017. Klockan 3:45 ringer klockan. Det är dags att gå upp, ta packning och bil till Frillesås för att åka till marknaden i Mannheim. Det är tionde gången som Kent Johansson med stab anordnar resan,

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2018 Gösta Linderholm spelade och sjöng för oss vid ett besök i Strängnäs 4 september. Styrelsen under verksamhetsåret 2018 Ulla Sjöberg Tommy Thörnqvist Ingela Sjöblom Ing-Marie

Läs mer

Välkomna till höstens aktiviteter Vi hälsar välkommen till aktiviteterna. Höst- och vinterprogram

Välkomna till höstens aktiviteter Vi hälsar välkommen till aktiviteterna. Höst- och vinterprogram Välkomna till höstens aktiviteter Vi hälsar välkommen till aktiviteterna. Höst- och vinterprogram 2015 Naturskyddsföreningen i Sollentuna Vilka är vi? Naturskyddsföreningen Sollentuna är en lokalkrets

Läs mer

Villstads Hembygdsförenings sommarprogram 2015

Villstads Hembygdsförenings sommarprogram 2015 Villstads Hembygdsförenings sommarprogram 2015 Varmt välkommen att besöka oss i sommar. De gamla husen och 1900-talsmuseet är öppna när vi har program och servering i Hembygdsgården. Vandring till kvarnstensbrottet

Läs mer

MEDLEMMARNA I FÖRENINGEN SVEDALA-BARABYGDEN KALLAS HÄRMED TILL. Måndagen den 10:e mars 2008 klockan 19.00 I Svedala Folkets Hus.

MEDLEMMARNA I FÖRENINGEN SVEDALA-BARABYGDEN KALLAS HÄRMED TILL. Måndagen den 10:e mars 2008 klockan 19.00 I Svedala Folkets Hus. Medlemsblad Nr 1 Årg. 17 (2008) MEDLEMMARNA I FÖRENINGEN SVEDALA-BARABYGDEN KALLAS HÄRMED TILL ÅRSMÖTE Måndagen den 10:e mars 2008 klockan 19.00 I Svedala Folkets Hus. Program: Årsmötesförhandlingar. Därefter

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Jubileumsresan till RIGA 2019

Jubileumsresan till RIGA 2019 Jubileumsresan till RIGA 2019 För att fira att Radio Vikings Supporterklubb hade funnits i 25 år så arrangerades en specialgjord resa till RIGA för våra medlemmar. Vi åkte med M/S Romantika den 29 augusti.

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte i Vikens Kultur- och Byaförening tisdagen den 9 september 2008 kl 19 i Östra Magasinet

Protokoll fört vid styrelsemöte i Vikens Kultur- och Byaförening tisdagen den 9 september 2008 kl 19 i Östra Magasinet Protokoll fört vid styrelsemöte i Vikens Kultur- och Byaförening tisdagen den 9 september 2008 kl 19 i Östra Magasinet Närvarande: Birgitta Eklöf, Stig Ewaldson, Sven-Åke Hansson, Anita Lindfors, Marianne

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

Stugan vid sjön ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ANNA HANSSON ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Stugan vid sjön ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ANNA HANSSON ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ANNA HANSSON ORDLISTA kängor (sida 5, rad 1) tjocka, stora skor skilt sig (sida 5, rad 7) separerat, inte längre gift myren (sida 7, rad 2) blöt mark där man kan sjunka ner tall

Läs mer

Lacka. En resa till ön Lacka 28 september Vad såg vi på Lacka

Lacka. En resa till ön Lacka 28 september Vad såg vi på Lacka Lacka En resa till ön Lacka 28 september 2013 Vad såg vi på Lacka En resa till Lacka Lördagen den 28 september träffades 7 förväntansfulla resenärer på morgonen vid Källviks brygga. Pierre Stålnäbb som

Läs mer

Virestads Hembygdsförening. http://nya.hembygd.se/virestad. Arkiv 2011

Virestads Hembygdsförening. http://nya.hembygd.se/virestad. Arkiv 2011 Arkiv 2011 Verksamhetsberättelse 2011 för Virestads Hembygdsförening Styrelsen: Ordförande Harry Eriksson, Sedingehult Vice Ordförande Magnus Björkman, Kvarnatorp Kassör Ingvar Johansson Virestad Sekreterare/

Läs mer

Västlands Hembygdsförening. Verksamhetsberättelse 2014

Västlands Hembygdsförening. Verksamhetsberättelse 2014 Västlands Hembygdsförening Verksamhetsberättelse 2014 Styrelsen 2014 Ordinarie ledamöter Carl-Bertil Wallin Ordförande Inger Lind Sekreterare Peter Mattsson Kassör Gunnel Eriksson Vice sekreterare Bengt

Läs mer

Norrahammars kyrka 10.30-12.30 Öppen för stillhet, ljuständning. Sandseryds kyrka 11.00 Gudstjänst med dop

Norrahammars kyrka 10.30-12.30 Öppen för stillhet, ljuständning. Sandseryds kyrka 11.00 Gudstjänst med dop Onsdag 6 juni, Nationaldagen Stenbäcken 18.00-21.00 Kvällsvåfflan 10 kronor Sverigeleken för stora och små Tipspromenad m.m. Sega gubbar spelar sommarmusik i trädgården Se startsidan för mer info Lördag

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

med söndagsskola. för alla åldrar. 20 oktober GUDSTJÄNST med söndagsskola. * Startar klockan 13:00 med gemensam lunch (ta med egen mat).

med söndagsskola. för alla åldrar. 20 oktober GUDSTJÄNST med söndagsskola. * Startar klockan 13:00 med gemensam lunch (ta med egen mat). GRÄNNA PINGST SÖNDAGAR Varje vecka klockan 16:30 * med församlingsdag 6 oktober 8 september 13 oktober 15 september 20 oktober 1 september 22 september 29 september ** för alla åldrar * Startar klockan

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

99. Öppnande Ordförande Anna Maria Gustavsson hälsar välkommen. Mötet förklaras öppnat.

99. Öppnande Ordförande Anna Maria Gustavsson hälsar välkommen. Mötet förklaras öppnat. Sida 1 av 5 Protokoll sammanträde med kyrkorådet för Kvismare församling tisdagen den 27 augusti 2019 i Stora Mellösa församlingshem. Närvarande Ordinarie: Anna Maria Gustavsson (ordförande), Fredrik Ahlgren,

Läs mer

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016 PRO Kävlinge på rundtur på Gotland 22-26 augusti 2016 Resan startade tidigt i ottan klockan 05:30 från Furulund och 06:00 från Kävlinge! Reseledaren Per Arne, chauffören Joakim och alla vi andra var på

Läs mer

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings årsmöte 2013 Plats: Ire Naturskola Närvarande: Stig Boklund Bengt Eriksson Mogens Vedel Åke Månsson Lars Nilsson Nils-Erik Svensson Göran Åstrand Anna Erlandsson

Läs mer

Förhandlingsverksamheten

Förhandlingsverksamheten Förhandlingsverksamheten Avtalsförhandlingarna sköter Ledarna centralt. Det så kallade Ledaravtalet har fortfarande diskuterats och ifrågasatts om det fungerar som det var tänkt ute bland våra medlemmar.

Läs mer

En dag i det gröna på Källvik Ekumenisk sommargudstjänst på Lynäs.

En dag i det gröna på Källvik Ekumenisk sommargudstjänst på Lynäs. Må 12 Fr 16 juni En dag i det gröna på Källvik. Sö 18 juni 11.00 Ekumenisk sommargudstjänst på Lynäs. Gemensam avfärd från Equmeniakyrkan Norrtullsgatan 10.30. Magnus Natander, Carin Gisslen-Schönning,

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev SUBSTANTIV Övning 1 Substantiv (s. 3) - kursen den - läraren hon/han/hen - språket det - korridoren den - telefonen den - universitetet det ett foto - det en buss - den en turist - hon/han/hen en adress

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Dyslexiförbundet FMLS Ungdomssektionen i Skåne Presentation av ungdomssektionen vid pennan Johan Viebke Ansvarig ledare: Johan Viebke Ledare: Mikael (Mige) Lundahl Ledare: Eva

Läs mer

livet Taizé EN LITEN TIDNING FRÅN BJÖRKÖ MISSIONSKYRKA SEPT - NOV

livet Taizé EN LITEN TIDNING FRÅN BJÖRKÖ MISSIONSKYRKA SEPT - NOV livet Taizé EN LITEN TIDNING FRÅN BJÖRKÖ MISSIONSKYRKA SEPT - NOV 2010 1 KALENDARIUM 17 söndag 11.00 Gudstjänst med nattvard Att leva tillsammans Leif Herngren Charlotta Alexanderson 7 söndag 17.00

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 3. 2015

DHR Ängelholm NR. 3. 2015 DHR Ängelholm NR. 3. 2015 Utsikt från hotellets altan på sommarresan 2015 i Bohuslän ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94 MOBIL. 070 52 169 41 STYRELSELEDAMÖTER. MARIANNE WINSTEDT 0431-187 57 MOBIL.

Läs mer

Underskrifter: Sekreterare...^^.?.< ((^^. y^ww. Sammanträdesprotokoll sidl(6) Hössna Församlingsråd

Underskrifter: Sekreterare...^^.?.< ((^^. y^ww. Sammanträdesprotokoll sidl(6) Hössna Församlingsråd Sammanträdesprotokoll sidl(6) Plats och tid: Gullereds kyrka 18. 30-21. 00 Beslutande: Markerade med x, tjänstgörande ersättare med xx, endast närvarande med xxx Ledamöter: x Bohman, Roland x Gunterberg

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Styrelsens verksamhetsberättelse för 2012

Styrelsens verksamhetsberättelse för 2012 Styrelsens verksamhetsberättelse för 2012 Inledning Målsättningen enligt stadgarna för Rekekrokens Byaförening är att främja byn och dess invånare för en ökad trivsel och samhörighet. Vidare skall föreningen

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Riksfotoutställningen. RIFO 2014 9 11 maj. på Fotografiska i Stockholm. Arrangör: Enskede FK, Midsommargårdens FK och Stockholms FK

Riksfotoutställningen. RIFO 2014 9 11 maj. på Fotografiska i Stockholm. Arrangör: Enskede FK, Midsommargårdens FK och Stockholms FK Riksfotoutställningen RIFO 2014 9 11 maj på Fotografiska i Stockholm Arrangör: Enskede FK, Midsommargårdens FK och Stockholms FK Fotografiska En av världens främsta samlingsplatser för fotografi År 2010

Läs mer

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar!

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Medlemsblad Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Till vår förenings 21:a årsmöte, den 12:e mars, hade 75 medlemmar infunnit sig. Efter årsmötesförhandlingarna höll vår inbjudne föreläsare, Gunnar Henningsson,

Läs mer

FörsamlingsNytt hösten 2010

FörsamlingsNytt hösten 2010 kyrkan.. Svenska.... BJARREDS FORSAMLING FörsamlingsNytt hösten 2010 Välkommen till Öppet Hus på Tallkotten! I Foto: Lynn-Marie Palm Redaktionen Öresundsvägen 9 23735 Bjärred Ansvarig utgivare: www.svenskakyrkan.se/bjarred

Läs mer

Kalender för Svenska kyrkan i Hjo<br>(Hjo, Mofalla, Fågelås och Korsberga-Fridene församlingar)

Kalender för Svenska kyrkan i Hjo<br>(Hjo, Mofalla, Fågelås och Korsberga-Fridene församlingar) Kalender för Svenska kyrkan i Hjo(Hjo, Mofalla, Fågelås och Korsberga-Fridene församlingar) Juli 2019 Lör 27 Lör 27 Lör 27 21:00 Sommarmusik i Hjo Som ett inslag i hälsoveckan blir det sommarmusik

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Midsommar i Matteröd. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se Byabladet 2015 Nr 1

Midsommar i Matteröd. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se Byabladet 2015 Nr 1 www.matterodsbyalag.se Byabladet Aktiviteter : 4 maj kl 18,00. Trivselkväll vid Agdas stuga Tillsammans hjälps vi åt att städa i och runt stugan. Medtag städmaterial, trädgårdsredskap och gärna något att

Läs mer

Vandringen i Tintomaras spår 2017 (Vandring nr 49)

Vandringen i Tintomaras spår 2017 (Vandring nr 49) Vandringen i Tintomaras spår 2017 (Vandring nr 49) En helg i slutet av april varje vår, när den skönsjungande Tintomarafågeln Rödhake och andra efterlängtade flyttfåglar börjar anlända till våra trakter,

Läs mer

Människor står utklädda i 1810 års mode

Människor står utklädda i 1810 års mode Stäng annonsen Den kungliga landstigningen Människor står utklädda i 1810 års mode Helsingborg 14:27 Trots försenat flyg lyckades Victoria, Daniel och Silvia hinna med färjan till Helsingör. Efter en lunch

Läs mer

Församlingsblad. Ankarsrum, Blackstad och Hallingeberg

Församlingsblad. Ankarsrum, Blackstad och Hallingeberg Församlingsblad Nr 2 2014 Ankarsrum, Blackstad och Hallingeberg Triolernas avslutning På Bönsöndagen den 25 maj hade Triolerna sin terminsavslutning i Ankarsrums kyrka. Eftersom det även var Mors dag så

Läs mer

Vårarbetsdag 18 April Fristad

Vårarbetsdag 18 April Fristad Vårarbetsdag 18 April Fristad Nu är det vår. Skönt, men det brukar innebära en massa jobb också. Fristad Gästgiveri inget undantag. Ett kanonarbetslag ställde upp måndagen den 18 April i vårsolen. Carl

Läs mer

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila Reseberättelse från Riga resan 11 13 sept. 2013 Onsdagen den 11 september kl. 13.00 möttes 17 st. förväntansfulla flygplatsseniorer Arlanda/Bromma i Tallink/Silja s frihamns terminal för att med båten

Läs mer

Startlista Breddstafetten 2008 Sida

Startlista Breddstafetten 2008 Sida Startlista Breddstafetten 2008 Sida 1 Breddstafetten 19 anmälda 10:00:00 1 Falkenbergs OK Lag 1 1 Christer Håkansson 30488 2A Johan Badenfelt 241987 2B Matilda Martinsson 341516 3A Ronnie Andersson 17392

Läs mer

Söndagen den 20 september kommer Kvillsfors Missionsförsamling att byta namn till Equmeniakyrkan Kvillsfors. Bakgrunden är att Svenska Missionskyrkan

Söndagen den 20 september kommer Kvillsfors Missionsförsamling att byta namn till Equmeniakyrkan Kvillsfors. Bakgrunden är att Svenska Missionskyrkan Söndagen den 20 september kommer Kvillsfors Missionsförsamling att byta namn till Equmeniakyrkan Kvillsfors. Bakgrunden är att Svenska Missionskyrkan 2011 gick samman med Metodistkyrkan i Sverige och Svenska

Läs mer

Pilgrimsvandring med Bäckbykyrkan i den heliga Birgittas fotspår från Ramundberget till Skarvdörrs-passet 26 juli 31juli 2015.

Pilgrimsvandring med Bäckbykyrkan i den heliga Birgittas fotspår från Ramundberget till Skarvdörrs-passet 26 juli 31juli 2015. Pilgrimsvandring med Bäckbykyrkan i den heliga Birgittas fotspår från Ramundberget till Skarvdörrs-passet 26 juli 31juli 2015. Sid 1(5) 2015-07-26, Söndag Samling vid Bäckbykyrkan 7.00 för att packa bilar

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Koloniföreningen Steffens Minne.

Protokoll fört vid årsmöte med Koloniföreningen Steffens Minne. Protokoll fört vid årsmöte med Koloniföreningen Steffens Minne. Plats: Föreningshuset Steffens Minne Tid: 2016-04-24 Närvarande: 44 röstberättiga medlemmar 1 Föreningens ordförande Maria Ahlén öppnade

Läs mer

SVENSKA KYRKAN. Fridlevstads församling Vintern Nr 4 Första Advent - Januari

SVENSKA KYRKAN. Fridlevstads församling Vintern Nr 4 Första Advent - Januari SVENSKA KYRKAN s församling Vintern 2016-2017 Nr 4 Första Advent - Januari Sillhövda 2. Brev från kyrkoherden. 3. Bilder från Tacksägelsegudstjänsterna. 4. Det här händer i juletid. 5. Det här händer i

Läs mer

2013/2014. konfirmand

2013/2014. konfirmand 1 2013/2014 konfirmand Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 för Adelöv/Linderås kyrkokör

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 för Adelöv/Linderås kyrkokör VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 för Adelöv/Linderås kyrkokör Efter ett litet juluppehåll startade kören igen den 21/1 i Linderås. Helgen efter var det dags för Sångartinget, som den här gången hölls i Gripenbergs

Läs mer

Sommarblad från kyrkorna i Kållered

Sommarblad från kyrkorna i Kållered Sommarblad från kyrkorna i Kållered www.metodistkyrkan.se www.svenskakyrkan.se/kallered www.kallered.missionskyrkan.se Hej då Tomas! Tack för ditt fantastiska och mångåriga goda arbete i Kållered. Sju

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 12/2014: 15 augusti. Från Mops till Skata. 31 deltagare. 15 km.

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 12/2014: 15 augusti. Från Mops till Skata. 31 deltagare. 15 km. Årets långa sommarvandring med gästvandrare av båda könen gick från Simremarken till Skateholm. Vi började med att parkera de 8 bilarna vid Skateholms camping, hållplats Cedervägen. Vi var i väldigt god

Läs mer

Sol, vind och vatten!

Sol, vind och vatten! Klart du ska konfirmeras! Konfirmation handlar om allt möjligt, som till exempel kärlek änglar, vänskap, sorg, rädsla, döden. Vem är du och vem vill du vara? Hur var det med Jesus, kan man prata med honom

Läs mer

Slutrapport. Projekt: Skärgårdshamnar

Slutrapport. Projekt: Skärgårdshamnar Projektet har delfinansierats av europeiska unionen Regional utvecklingsfonden Mål2 Öarna Slutrapport Projekt: Skärgårdshamnar - småskalig infrastruktur till gagn för utvecklingen av Karlskrona skärgård

Läs mer

Protokoll fört vid ordinarie bystämma i Ål-Kilen, den 25 mars 2015

Protokoll fört vid ordinarie bystämma i Ål-Kilen, den 25 mars 2015 Protokoll fört vid ordinarie bystämma i Ål-Kilen, den 25 mars 2015 1 Stämman öppnades av ordförande Nils Carlström som hälsade alla välkomna. 2 Kallelsen till stämman godkändes. 3 Dagordningen för stämman

Läs mer

Ungdomsjakt Gålö 29 oktober 2016

Ungdomsjakt Gålö 29 oktober 2016 Ungdomsjakt Gålö 29 oktober 2016 Gålö är en av Jägareförbundet Stockholms Läns jakt- och kursgårdar och förvaltar ca 1.450 hektar mark. En av våra ideellt arbetande funktionärer och jägare där är Sune

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse PRO-Höganäs Styrelsens förslag till verksamhetsberättelse för 2015 Styrelsen har bestått av 7 ordinarie ledamöter och en ständigt inkallad ersättare. Ordförande, Leif Olsson Sekreterare,

Läs mer

Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015.

Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015. Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015. Fredag 8/5 18.00 Samling på Stena terminalen i Karlskrona. 19.00 Stena Vision lägger ut med kurs mot Gdynia. 20.00 Kvällens stora buffémiddag

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Årsredovisning 2007-01-01 2007-12-31 Östra Stranden i Halmstad Ekonomisk förening

Årsredovisning 2007-01-01 2007-12-31 Östra Stranden i Halmstad Ekonomisk förening Årsredovisning 2007-01-01 2007-12-31 Östra Stranden i Halmstad Ekonomisk förening Årsredovisning 2007 Östra Stranden i Halmstad ekonomisk förening Styrelse Ordförande Lars Elmqvist Kassör Ingvar Bengtsson

Läs mer

Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg

Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg Historia på riktigt - ett samarbete i projektform med klass 5:1 från Ängsskolan i Sundbyberg I februari 2011 kontaktade läraren Eva Larsson från Ängsskolan i Sundbyberg Livrustkammarens pedagoger. Eva

Läs mer

Varbergs Fotoklubb årsbok 2013

Varbergs Fotoklubb årsbok 2013 Varbergs Fotoklubb årsbok 2013 År 2013 i Varbergs Fotoklubb Fotoutflykt kring fästningen den 7 april 2013. I klubbens styrelse 2013 ingick: Leif Fryle, ordförande Leif Eliasson, vice ordförande Bengt Andersson,

Läs mer

Pilgrimsfärd för tillit Taizéhelg för unga vuxna april TAIZÉ. Jönköping april

Pilgrimsfärd för tillit Taizéhelg för unga vuxna april TAIZÉ.  Jönköping april Pilgrimsfärd för tillit Taizéhelg för unga vuxna 20-22 april www.taize2018.se TAIZÉ Jönköping 20 20-22 april 18 Lämna vardagen ett slag. Gör ett avsteg från krav och stress. Träffa människor med olika

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2 Ta steget! Järfälla kyrka Kyrkvägen 8 Maria kyrka Vasavägen 25 S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1 Viksjö kyrka Agrargränd 2 Konfirmation 2015/16 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson Hildur Elisabeth Nilsson föddes i nr. 2 Gamla Köpstad i Träslövs församling fredagen den 30 april 1909. Hon var det näst yngsta av 6 syskon. Fyra bröder och två systrar. En av bröderna, Oskar Gottfrid

Läs mer

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen!

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen! KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR 14 - i solen! 9A från Länna skola utanför Norrtälje En vecka i maj hade vi på Hostal San Miguel i Nerja besök av klass 9A från Länna skola utanför Norrtälje. De hade jobbat

Läs mer

PROGRAM MED STARTTIDER

PROGRAM MED STARTTIDER VARMT VÄLKOMMEN! Vi ser verkligen fram emot att få dela premiäråret av Båstad Hiking Festival med dig! I detta brev berättar vi om allt det som vi tror att du vill och behöver veta inför deltagandet. Är

Läs mer

Kyrkresa 2012 till Finska vikens inre

Kyrkresa 2012 till Finska vikens inre Kyrkresa 2012 till Finska vikens inre En annorlunda pilgrimsresa 1 6 augusti nästa år Vi har fått många bilder från en motsvarande resa sommaren 2011. Om dem kan det skrivas foto: privat, vilket i detta

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 Zackarina bodde i ett hus vid havet med sin mamma och sin pappa. Utanför huset växte två björkar, och mellan dem hängde en hängmatta. Just i dag var hängmattan ett sjörövarskepp, och på det skeppet var

Läs mer

Geologi och landformer Text och bild när inget annat sägs: John Henrysson.

Geologi och landformer Text och bild när inget annat sägs: John Henrysson. Geologi och landformer Text och bild när inget annat sägs: John Henrysson. Berggrund Hallands Väderös berggrund består, liksom de skånska horstarnas, av ådergnejs och insprängda partier av gnejsgraniterna

Läs mer

Floran förevisas. Magnus Lindgård och Per-Johan Norman spelar Värmlandsvisan

Floran förevisas. Magnus Lindgård och Per-Johan Norman spelar Värmlandsvisan KUMMELÖNATTEN Det är i år 100 år sedan Sverige och Europa fick sin första naturvårdslagstiftning och de första nationalparkerna inrättades vilket Värmlands länsstyrelse, Naturskyddsföreningen och ett 20-tal

Läs mer

Familjeläger. på Stora Strand augusti 2014

Familjeläger. på Stora Strand augusti 2014 Familjeläger på Stora Strand 15-17 augusti 2014 Häng med på familjeläger 15-17 augusti! Varje dag upplever vi saker tillsammans - i naturen, på fotbollsplanen, i pysselskogen Förutom att bada finns det

Läs mer

Kyrkorådet 2014-10-28 1 (5) Margareta Rodin, Annika Nilsson, Karin Brunsberg, Ann-Margret Holmberg, Karin Karlsson

Kyrkorådet 2014-10-28 1 (5) Margareta Rodin, Annika Nilsson, Karin Brunsberg, Ann-Margret Holmberg, Karin Karlsson Kyrkorådet 2014-10-28 1 (5) Plats och tid Mariagården, kl 18.30-19.30 Beslutande Evy Pettersson, ordförande Madeleine Zetterqvist, Birgitta Gamelius, Jan-Ingemar Berthilsson, Håkan Claesson, Ulla Olsson,

Läs mer

Vandring på ön Tabarca fredagen den 12 april 2019

Vandring på ön Tabarca fredagen den 12 april 2019 Vandring på ön Tabarca fredagen den 12 april 2019 La isla de Tabarca eller la Plana som den också kallas, ligger 30 min båtresa utanför Santa Pola. Ön är liten, 1.800 m lång och 400 bred samt 15 hög maximalt.

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

''-*! f-_-'-i:9*:':siry. i{, ')"!!:r'a:lfu

''-*! f-_-'-i:9*:':siry. i{, ')!!:r'a:lfu ' f-_-'-i:9*:':siry ''-*! i{, ')"!!:r'a:lfu S bäåta ö/ i Många är vi som har Edholma som en oas dit vi åker så fort vi får en chans. ågra av oss vill bara ta det lugnt och njuta medan andra väljer att

Läs mer

Trehörnabladet. Midsommarafton

Trehörnabladet. Midsommarafton Trehörnabladet Ansvarig utgivare: Katarina Börjesson Nr 81. Sept. 2012 Midsommarafton Midsommarafton och vi väntar på regnet. Men ack vad vi bedrog oss detta år - det började inte regna förrän vid 21-tiden!

Läs mer

konfirmand Nu är det din tur

konfirmand Nu är det din tur konfirmand 2009 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag KYRKORÅDET 2013-11-18 1 (6) Plats och tid Ledamöter Tjänstgörande ers Ersättare Övriga Åkersberga Kyrkliga Centrum 18 november kl.19.30-20.20 Leif Törnquist, Mia Hinndal Bellander, Lars Starkerud, Marianne

Läs mer

Besök på Hallands Väderö i juli 2009 Den 5 juli

Besök på Hallands Väderö i juli 2009 Den 5 juli 1 Besök på Hallands Väderö i juli 2009 Den 5 juli var Fyrplatsen med fyren och fyrbostäderna öppen för besök. Vädret var perfekt för en utflykt. I fyren guidade Anders Larsson från Svenska fyrsällskapet.

Läs mer

Ungdomsjakt Gålö 2016

Ungdomsjakt Gålö 2016 Ungdomsjakt Gålö 2016 Brr pling plong kl. 04.40 redan, OK bara att kliva upp, då var det daggs igen i dag är det Ungdomsjakt på Gålö, en av Svenska Jägare förbundets jaktgårdar belägen söder om Stockholm

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Månd 2 juni: Vi anländer till Skottland Tisd 3 juni: Islay med Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg och Bruichladdich

Månd 2 juni: Vi anländer till Skottland Tisd 3 juni: Islay med Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg och Bruichladdich 31 maj 8 juni 2014 Följ med på en fantastisk whiskyresa till Skottland. I denna underbara miljö får du prova denna ädla dryck på flera av världens mest uppskattade destillerier. Vi åker över till Islay

Läs mer

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA TE 3:s RESA TILLL BARCELONA Vart var vi? Vi tillbringade våra fem dagar i Barcelona,Spanien. Vad gjorde vi? Måndag- Bestod mest av att resa. Vi åkte från resecentrum klockan halv två på morgonen, vi flög

Läs mer

Första rallyt avklarat

Första rallyt avklarat Första rallyt avklarat I ett väder som ingen kunde tro skulle infinna sig, genomfördes den första NostalgiSvängen på midsommarafton. 36 ekipage ställde upp på Storgatan i Rättvik vid 10-tiden och folket

Läs mer

Ett Sverige i miniatyr. Sommarprogram

Ett Sverige i miniatyr. Sommarprogram Ett Sverige i miniatyr. Sommarprogram 2012 Kullens fyr på Kullaberg är Sveriges högst belägna och ljusstarkaste fyr med 4,2 miljoner candela och en lysvidd på 27,5 nautiska mil. naturum Kullaberg alltid

Läs mer

KONFIRMATION PÅ ÖSTERMALM

KONFIRMATION PÅ ÖSTERMALM Konfirmationsresa till Kreta Följ med på en annorlunda resa, både i det inre och till det yttre. Vår första träff äger rum den 4/12 2016. Därefter träffas vi söndagarna: 29/1 19/2, 26/3. Helgen 20-21/5

Läs mer

Namn Kö nr Reg i kö Svar 2014 Svar 2013 Svar 2012 Svar 2011 Esbjörnsson Sven Ja (Alt 3/3,5m) JA.2 (3.5) NEJ 2012 NEJ 2011 Jonsson Håkan

Namn Kö nr Reg i kö Svar 2014 Svar 2013 Svar 2012 Svar 2011 Esbjörnsson Sven Ja (Alt 3/3,5m) JA.2 (3.5) NEJ 2012 NEJ 2011 Jonsson Håkan Namn Kö nr Reg i kö Svar 2014 Svar 2013 Svar 2012 Svar 2011 Esbjörnsson Sven 1 1981-05-05 Ja (Alt 3/3,5m) JA.2 (3.5) NEJ 2012 NEJ 2011 Jonsson Håkan 2 1989-06-05 NEJ 2014 JA.2 (3.0) NEJ 2012 NEJ 2011 Lindblad

Läs mer