Information till blivande konsortier som avser att söka bidrag för nationell infrastruktur 2015.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information till blivande konsortier som avser att söka bidrag för nationell infrastruktur 2015."

Transkript

1 Datum Diarienummer Kontaktpersoner Magnus Friberg Elin Swedenborg Anna Wetterbom Observera att detta dokument innehåller preliminär information. Mindre ändringar kan komma att ske t.o.m. den 26:e mars då utlysningen öppnar och den slutligt fastställda utlysningstexten publiceras. Information till blivande konsortier som avser att söka bidrag för nationell infrastruktur Bakgrund Vetenskapsrådets styrelse har beslutat om en ny modell for prioritering och finansiering av nationell infrastruktur. Mer information om processen som lett fram till förändringen finns att läsa på vr.se. Den nya modellen implementeras i år genom utlysningen Infrastruktur av nationellt intresse med inriktningen nationell infrastruktur. Inom ramen för utlysningen Infrastruktur av nationellt intresse kommer även inriktningarna internationell infrastruktur samt databaser inom samhällsvetenskap och medicin med fokus på individdata att utlysas, de omfattas däremot inte av de förändringar som beskrivs nedan. Vad innehåller dokumentet? Implementeringen av den nya modellen för prioritering och finansiering av nationell infrastruktur påbörjas 2015 och med anledning av detta genomförs ett antal större förändringar i årets utlysning. För att underlätta för de sökande vill Vetenskapsrådet redan nu informera om dessa förändringar. Vänligen notera att den slutligt fastställda utlysningstexten publiceras den 26 mars. Sammanfattning av större förändringar som genomförs 2015 Bidrag kan sökas för samordning, utveckling, konstruktion och drift av forskningsinfrastruktur av nationellt intresse. (Se bilaga A för en beskrivning av vad Vetenskapsrådet avser med nationellt intresse). Endast nationella infrastrukturer med pågående driftsbidrag (där bidragsperioden tar slut 2015 eller 2016) kan söka bidrag i år. Nästa utlysning sker Infrastrukturer vars bidragsperiod löper ut 2016 kan välja att söka antingen 2015 eller Om ansökan planeras först 2017 förutsätts att infrastrukturen har finansiering så att den klarar sig tills dess. 1 (14)

2 Ansökan görs av ett konsortium som bör bestå av minst tre medlemmar. Konsortiemedlemmarna ska vara lärosäten eller andra myndigheter/organisationer med forskningsuppdrag. Bidraget söks för åtta år, ansökan och budget förväntas täcka hela perioden. Ansökan ska innehålla en totalbudget, d.v.s. budgeten ska ta upp alla kostnader för infrastrukturen (inklusive stödjande e-infrastruktur). Vetenskapsrådets del av totalbudgeten bör vara maximalt 50 procent. Bidraget söks av rektor/myndighetschef, vid det lärosäte/myndighet som avser att vara medelsförvaltare om bidraget beviljas. Övriga konsortiemedlemmar bekräftar sitt åtagande genom stödjebrev till ansökan. Ansökan förväntas innehålla bl.a. följande delar: vetenskaplig plan, beskrivning av infrastrukturens verksamhet inklusive stödjande e-infrastruktur (se bilaga B för detaljerade instruktioner om planering av stödjande e-infrastruktur), samt totalbudget (se separat Excelfil med budgetmall). Ansökan ska göras i Prisma, mer information om detta ges i utlysningstexten. Notera dock att då ansökan formellt sett ska göras av rektor/myndighetschef innebär det att ansökan görs genom ett s.k. organisationskonto i Prisma. Du kan läsa mer på 2 (14)

3 Vetenskaplig plan Den vetenskapliga planen är grunden för den vetenskapliga bedömningen av ansökan. Den vetenskapliga planen bör adressera nedanstående rubriker och frågeställningar. 1. Kort beskrivning av infrastrukturen, samt nationellt intresse för infrastrukturen Beskriv kortfattat infrastrukturen och dess syfte. Motivera varför infrastrukturen är av nationellt intresse. 2. Infrastrukturens vision och vetenskapliga mål Beskriv infrastrukturens vision och vetenskapliga mål. o Hur arbetar infrastrukturen för att uppnå de vetenskapliga målen? Beskriv översiktligt hur ni avser utveckla infrastrukturen under bidragsperioden. 3. Vetenskaplig motivering av infrastrukturen/översikt av vetenskapsområdet (på engelska Survey of the field) Beskriv vilken vetenskapligt framstående forskning som möjliggörs av infrastrukturen, idag och i framtiden. o Ge exempel på svensk, och i förekommande fall internationell forskning, som möjliggjorts. Lyft fram vetenskapliga genombrott (ange nyckelreferenser). o Beskriv vilken långsiktig betydelse infrastrukturen har för det vetenskapliga området. o Beskriv infrastrukturen tillgänglighet utifrån väntetider, beläggning och driftstid (d.v.s. om infrastrukturen har många avbrott). o I förekommande fall, ange vilka nya användningsområden som planeras för infrastrukturen. Beskriv hur infrastrukturen har bidragit och kan bidra till att främja svensk och internationell innovation och samhällsnytta, idag och i framtiden. o Exemplifiera med nyckelreferenser och eventuella patent. Beskriv hur infrastrukturen bidrar till kompetensuppbyggnad nationellt. 4. Infrastrukturens användare Beskriv vilka de befintliga användargrupperna är. o Ange statistik på antalet akademiska användare (ange även omfattning uppdelat på forskningsområde och lärosäte/organisation). o I förekommande fall, ange statistik på kommersiella och andra icke-akademiska användare (ange omfattning, vilka de är och i vilket syfte infrastrukturen används). I förekommande fall, beskriv nya förväntade användargrupper. o Ange förväntat antal och omfattning av deras utnyttjande av infrastrukturen. Om möjligt ange även från vilka forskningsområden nya användare kan antas komma. 3 (14)

4 5. Etiska överväganden I förekommande fall, beskriv vilka etiska frågor som aktualiseras vid infrastrukturen. o Hur arbetar infrastrukturen med dessa? Hanterar infrastrukturen persondata, eller andra typer av känsliga data? Tekniska detaljer kring e-infrastruktur för detta redovisas under annan rubrik. 4 (14)

5 Beskrivning av infrastrukturen och dess verksamhet Denna del i ansökan utgör underlag för bedömning av ansökans organisatoriska, verksamhetsmässiga och tekniska aspekter. För att underlätta bedömning och prioritering av olika delar i infrastrukturens verksamhet ska denna delas in i funktionella moduler som beskriver en mindre delmängd av infrastrukturens verksamhet. Infrastrukturens verksamhet är ofta komplex och består av flera delverksamheter. För att tydliggöra detta i ansökans text och budget ska verksamheten delas in i funktionella moduler, där varje modul beskriver en avgränsad del/funktion av infrastrukturens verksamhet. Den sökande avgör vad som är en lämplig uppdelning i moduler utifrån infrastrukturens egna förutsättningar. Notera dock att alla ansökningar ska innehålla modulen Organisation och ledning. Modulerna beskrivs i text i ansökan och varje modul ska även återfinnas som en separat tabell i budgeten, det ska således vara möjligt att följa exakt vilka budgetposter som berör en viss modul. Använd budgetmallen för att för att budgetera för infrastrukturens verksamhet. Närmare instruktioner för att fylla i budgetmallen finns under separat rubrik. Använd tabellnamnen från budgeten som referenser i ansökans text för att koppla ihop beskrivning och budget för varje modul. Moduler kan i vissa fall vara helt beroende av varandra (t.ex. utrustningar som utgör delar i en sekventiell kedja av analyser) medan de i andra fall kan vara komplementära (t.ex. olika utrustningar som ger möjlighet att analysera ett prov med flera komplementära tekniker). Ange i ansökan hur modulerna hänger samman, om de är beroende av varandra och hur beroendet ser ut. Ange också vilka moduler som är nödvändiga respektive önskvärda för att upprätthålla en vetenskapligt meningsfull infrastruktur, d.v.s. en prioritering av verksamhetens olika delar. Beskrivningen av infrastrukturen och dess verksamhet bör adressera nedanstående rubriker och frågeställningar. De kan ingå i en eller flera moduler i ansökan. 1. Infrastrukturens organisation och ledning (organisatorisk plan) Beskriv infrastrukturens organisation och ledning med avseende på nedanstående frågeställningar. Medlemmar som ingår i det konsortium som står bakom infrastrukturen (ska ingå i modulen Organisation och ledning). o Vilka är de? o Vilken roll har de och vad ansvarar de för inom konsortiet? Infrastrukturens organisation (ska ingå i modulen Organisation och ledning). o Är infrastrukturen fysiskt centraliserad eller distribuerad, och/eller elektroniskt tillgänglig? För fysiskt distribuerade infrastrukturer, beskriv kortfattat var verksamhetens olika delar är lokaliserade och motivera varför. Beskriv infrastrukturens strategiska och vetenskapliga ledning (ingår i modulen Organisation och ledning). 5 (14)

6 o Vilka kompetenser/funktioner krävs för den vetenskapliga och strategiska ledningen av infrastrukturen? Hur säkerställer konsortiemedlemmarna att detta finns? Beskriv infrastrukturens operativa ledning (ska ingå i modulen Organisation och ledning). o Vilka kompetenser/funktioner krävs för operativ ledning av infrastrukturen? Hur säkerställer konsortiemedlemmarna att detta finns? Om infrastrukturen redan har en föreståndare bifogas dennes CV. o Vilka administrativa stödfunktioner har infrastrukturen? Beskriv hur infrastrukturen informerar nuvarande och potentiellt nya användare om sin verksamhet. Ange om den nationella infrastrukturen är värd för en svensk nod i ett ESFRI-projekt. Obs! Den svenska ESFRI-nodens verksamhet söks dock i separat ansökan eftersom den utgör en del i en internationell infrastruktur. Det ska i båda ansökningarna vara tydligt hur de två delarna relaterar till varandra med avseende på verksamhet, budget och organisation. 2. Infrastrukturens tidigare verksamhet Beskriv hur infrastrukturens tidigare verksamhet förlöpt, med avseende på nedanstående frågeställningar. Hur har uppbyggnad och drift av infrastrukturen fortskridit under tidigare bidragsperiod? o Hur förhåller sig detta till det som angivits i tidigare ansökan? Hur har infrastrukturen samverkat med annan infrastruktur av nationellt intresse, såväl nationell som internationell, inom närliggande områden? Redovisa användningen av infrastrukturen (ange antal användare och efterfrågan/söktryck). Redovisa kortfattat ett för urval av forskningsprojekt (max 10) till vilka infrastrukturen har bidragit. Exemplifiera med nyckelpublikationer och patent. 3. Infrastrukturens planerade verksamhet Beskrivningen av infrastrukturens verksamhet ska i ansökan delas in i funktionella moduler för att underlätta bedömning och prioritering av ansökan (se tidigare beskrivning av moduler direkt under rubriken Beskrivning av infrastrukturen och dess verksamhet). Den sökande avgör vad som är en ändamålsenlig indelning i moduler för den aktuella infrastrukturen, samma underrubriker kan återkomma i flera moduler om det bedöms lämpligt av den sökande. Observera att all verksamhet som kostar pengar ska ingå i en modul, och att alla moduler ska återfinnas som individuella tabeller i budgeten (ange referenser i texten till tabellens nummer) så att det är möjligt att koppla ihop ekonomi och verksamhet för infrastrukturens olika delar. Beskriv infrastrukturens verksamhet, med avseende på nedanstående frågeställningar. De kan ingå i en eller flera moduler i ansökan. 6 (14)

7 a. Sammanfattning av verksamheten Ange vilka moduler som ingår i verksamheten (gärna bild) och hur dessa hänger samman. o Ange relationen mellan de ingående modulerna, i vilken utsträckning de är beroende av varandra och hur beroendet ser ut. Ange hur modulerna samverkar för att uppnå de vetenskapliga målen. b. Tillgängliggörande av vetenskapliga resultat som tas fram vid infrastrukturen Beskriv infrastrukturens policy för tillgängliggörande av data som tas fram vid infrastrukturen. Om tillgängliggörande av forskningsdata, som är resultat av forskning vid infrastrukturen, kräver investeringar eller på annat sätt skapar kostnader för infrastrukturen ska detta tas upp under rubrik c. Uppbyggnad, konstruktion och drift av moduler i infrastrukturen. Beskriv infrastrukturens policy för öppen tillgänglighet till publikationer som är baserade på data och andra resultat som genererats vid infrastrukturen. c. Konstruktion, uppbyggnad och drift av moduler i infrastrukturen Beskriv infrastrukturens planerade verksamhet och hur den svarar mot infrastrukturens vetenskapliga mål, såväl översiktligt som för varje modul. Beskriv och motivera i detalj för varje modul: o behov av utrustning, såväl befintlig utrustning som utrustning som är planerad att byggas/köpas. Ange i både text och budget vilken utrustning som redan är finansierad av Vetenskapsrådet eller annan forskningsfinansiär, samt vilken utrustning som saknar tidigare finansiering och därmed söks inom denna ansökan. Inkludera en teknisk beskrivning av utrustningen samt en uppskattning av dess livslängd. Denna text ska motsvaras av en eller flera tabell(er) i budgeten. Ange vilka osäkerhetsfaktorer som finns i budgeten, samt hur dessa hanteras. o behov av andra befintliga eller planerade resurser (såsom personal, lokaler etc) relevanta för infrastrukturen. Ange i både text och budget om delar av driften beviljats bidrag från annan forskningsfinansiär, samt vilka delar av driften som saknar tidigare finansiering och därmed söks inom denna ansökan. o modulens betydelse för att infrastrukturen ska uppnå de vetenskapliga målen. Ange en tidsplan för infrastrukturen (övergripande samt i relevanta fall för varje modul), med avseende på bl.a. upphandling, konstruktion, installation, teknisk och vetenskaplig utveckling, drift och avveckling. Obs! Detta ska även bifogas som ett Ganttschema i ansökan. Planen ska utgå från att besked om bidrag ges mot slutet av första kvartalet 2016 och att upphandlingen följer lagen om offentlig upphandling. o Tidsplanen ska inkludera milstolpar och leverabler, för de moduler som utgör infrastrukturens verksamhet. o Beskriv vilka osäkerhetsfaktorer som finns med avseende på tidsplanen. Beskriv infrastrukturens behov av stödjande e-infrastruktur (se bilaga B för detaljerade instruktioner om planering av stödjande e-infrastruktur). Beskriv datahanteringen vid infrastrukturen. 7 (14)

8 o Ange vilken typ av data som genereras och hur den hanteras inom infrastrukturen. I förekommande fall, ange hur infrastrukturen hanterar persondata eller andra känsliga data. I förekommande fall, ange hur data som tas fram vid infrastrukturen görs öppet tillgängliga. Policyn för detta beskrivs under 3b. Tillgängliggörande av vetenskapliga resultat som tas fram vid infrastrukturen. d. Infrastrukturens användare Beskriv infrastrukturens tillgänglighet för forskare nationellt och i förekommande fall även internationellt. o Ange om infrastrukturen har ett system för prioritering av användare och hur det i så fall är utformat. Beskriv hur infrastrukturen informerar och kommunicerar med nuvarande, och potentiellt nya, användare. o Beskriv typ av information och kommunikation samt omfattning av gjorda insatser. o Beskriv infrastrukturens framtida kommunikations- och informationsinsatser och hur ansvaret fördelas inom konsortiet. Beskriv hur infrastrukturen arbetar med avancerat användarstöd och utbildning för befintliga och, potentiellt nya, användare. Användarstöd/utbildning kan inkludera planering av experiment, handhavande av instrument, val av experimentella analysmetoder och dataanalys. o Beskriv nuvarande typ av stöd/utbildning och dess omfattning. o Beskriv hur behovet av användarstöd ser ut framöver och hur ansvaret fördelas inom konsortiet. Ange om infrastrukturen tar ut användaravgifter. o I förekommande fall, beskriv hur dessa beräknas och vilka användare som omfattas av avgifter. e. Samverkan med andra infrastrukturer Beskriv vilka liknande infrastrukturer, nationella och internationella, som finns. o Vilka möjligheter finns för svensk forskning att utföras vid dem? o Hur ser samarbetet ut mellan dessa och infrastrukturen i denna ansökan? För närliggande och/eller potentiellt överlappande infrastrukturer behöver gränsdragningen mellan dem tydliggöras i respektive ansökan. 8 (14)

9 Infrastrukturens budget Denna del utgör underlag för bedömning av ansökans ekonomiska aspekter. Vänligen använd den budgetmall som Vetenskapsrådet tillhandahåller (se separat dokument med Excelfil). Delar av budgeten kommer också att tas in i Prisma, mer information om detta kommer att finnas i utlysningstexten som publiceras den 26:e mars. Observera att vi efterfrågar en totalbudget för infrastrukturen. Det innebär att i ansökan ska alla intäkter framgå, såsom sökt bidrag från Vetenskapsrådet, bidrag från konsortiet, bidrag från andra finansiärer och användaravgifter. Likaså ska hela kostnaden för uppbyggnad och drift av infrastrukturen framgå i budgeten. Alla kostnader i ansökans budget måste vara tydligt kopplade till de moduler som beskrivs under rubriken 3.c Konstruktion, uppbyggnad och drift av moduler i infrastrukturen. Nedanstående rubriker (Tabell 1, Tabell 2 osv) refererar till tabeller som återfinns i budgetmallen. Tabell 1. Sammanställning - Kostnader Här anges de modulvis sammanställda kostnaderna. Varje rad i tabellen ska motsvara summeringsraden för respektive moduls budget över samtliga kostnadsslag. Tabell 2. Sammanställning - Bidrag från VR och konsortiet I den här tabellen anges i 2.1 hur mycket som söks från Vetenskapsrådet. Övriga budgetrader i Tabell 2 anger hur mycket medelsförvaltaren och övriga konsortiemedlemmar avser bidra med till infrastrukturen. Respektive konsortiemedlems bidrag summeras här över samtliga kostnadsslag. Ange även övriga beräknade bidrag till infrastruktur utöver Vetenskapsrådets och konsortiemedlemmarnas direkta bidrag. Detta kan vara bidrag från andra offentliga och privata forskningsfinansiärer, EU bidrag och myndigheter. Tabell 3. Sammanställning - Övriga intäkter Ange också eventuell användaravgifter uppdelade modulvis. De sammanlagda beräknade intäkterna för infrastrukturen (Tabell 2+3) ska överensstämma med totalt beräknade kostnader (summeringsraderna för Tabell 1 Sammanställning av kostnader). Tabeller för de enskilda modulerna Ange här samtliga kostnader för respektive modul. Befintliga resurser som konsortiet ställer till infrastrukturens förfogande ska inte tas med. Exempel på sådana befintliga resurser kan 9 (14)

10 vara en befintlig utrustning, databas eller annan långsiktig verksamhet som görs nationellt tillgänglig genom infrastrukturen (beräknat värde av dessa kan anges i Tabell 4 Befintliga resurser som konsortiet ställer till förfogande). Kostnaderna ska redovisas enligt SUHF-modellen men kan beräknas olika mellan konsortiemedlemmar. Vetenskapsrådet behöver inte känna till detaljerna kring hur kostnaderna beräknas. Exempelvis kan det variera hur lokalkostnader anges mellan konsortiemedlemmar och/eller typ av lokaler. Ange kostnaderna på det vis som bäst passar respektive konsortiemedlems redovisningsprinciper. Kostnader som kan hänföras till inköp, utveckling, konstruktion, installation och i förekommande fall destruering av utrustning ska alltid anges som avskrivningar. Vanligen är det 5 år för all utrustning som inte är datorer, de avskrivs vanligen på 4 år. Modul 1 Organisation och ledning är obligatorisk. Kostnader för utbildning och stödjande e-infrastruktur ska alltid framgå men konsortiet kan välja om de ska ingå i befintliga moduler eller vara egna moduler. Alla kostnader för stödjande e-infrastruktur ska framgå oavsett hur och av vem de levereras. Budgeten för respektive modul ska vara sådan att det tydligt framgår vad respektive budgetrad bidrar med till infrastrukturen och varje budgetrad ska vara spårbar i beskrivningen av respektive modul i Beskrivning av infrastrukturen och dess verksamhet. Summeringen av respektive modul förs sedan till Tabell 1. Tabell 4 Sammanställning - Befintliga resurser som konsortiet ställer till förfogande Med befintliga resurser avses framförallt befintlig utrustning och databaser inom konsortiet som görs nationellt tillgängliga genom att de ställs till infrastrukturens förfogande. Det kan också vara annan verksamhet som konsortiet vill göra nationellt tillgänglig. Notera att befintlig personal och indirekta kostnader som är del av infrastrukturens kärnverksamhet inte ska anges här utan de är en del av konsortiet medfinansiering och ska budgeteras inom respektive modul. Konsortiemedlemmarna väljer själva om de vill ange ett värde för de befintliga resurserna och hur värdet då beräknas. Resurserna behöver inte ursprungligen ha bekostats av konsortiemedlemmarna. Redogör under beskrivningen av relevant modul i Beskrivning av infrastrukturen och dess verksamhet, vad de befintliga resurserna består av, hur de ställs till infrastrukturens förfogande, och vad de bidrar med till infrastrukturen. Notera att befintliga resurser inte räknas som medfinansiering. 10 (14)

11 Bilaga A: Vetenskapsrådets kriterier för nationellt intresse Vetenskapsrådet har följande kriterier för en nationell infrastruktur. En sådan infrastruktur ska: vara av brett nationellt intresse ge förutsättningar för världsledande forskning utnyttjas av ett flertal forskargrupper eller användare med högt kvalificerade forskningsprojekt vara så omfattande att enskilda grupper inte kan driva den på egen hand ha en långsiktig planering för vetenskapliga mål, finansiering och utnyttjande vara öppen och enkelt tillgänglig för forskare, industri och andra användare, ha en plan för tillgängligheten (gäller både nyttjande av infrastrukturen, tillgång till insamlade data och presentation av resultat) samt i relevanta fall introducera ny spetsteknologi. Nationella infrastrukturer för forskning är exempelvis specialiserade laboratoriemiljöer, teknikplattformar, annan vetenskaplig utrustning samt databaser. 11 (14)

12 Bilaga B: Detaljerade instruktioner angående planering och kostnadsuppskattning av stödjande e-infrastruktur Innehållet i bilaga B är en av frågeställningarna som den sökande ska adressera under rubriken 3c: Beskrivning av infrastrukturen och dess verksamhet. Anledningen till att den lyfts ut separat är att detta är en förändring jämfört med tidigare utlysningar av infrastrukturbidrag och vi vill därför ge detaljerade instruktioner till de sökande. I ansökan ska den sökande beskriva den stödjande e-infrastruktur som är nödvändig för infrastrukturens drift, d.v.s. de behov som infrastrukturen har för att kunna genomföra experiment, samla in data, hantera och bearbeta data under drift o.s.v. Observera att behoven från forskare som analyserar data från infrastrukturen inte ingår i denna ansökan. Infrastrukturerna förväntas planera för sina behov av: a. datorinfrastruktur för storskaliga beräkningar och lagring (High Performance Computing, HPC), samt avancerat användarstöd kopplat till detta (tillhandahålls i regel av SNIC) b. nätverk och tillhörande tjänster (tillhandahålls i regel av Sunet), c. utveckling/inköp/drift av mjukvara/mellanprogramvara och databaslösningar som behövs för drift av infrastrukturen. Ansökan ska innehålla en teknisk beskrivning av den stödjande e-infrastruktur som krävs, en tidsplan för när den behövs och en kostnadsuppskattning, för en eller flera av kategorierna ovan (ac). Beskrivning samt budget för stödjande e-infrastruktur tas upp i ansökan på samma sätt som all annan verksamhet, d.v.s. den ska ingå i en eller flera moduler. a. Datorinfrastruktur för storskaliga beräkningar och lagring, samt tillhörande avancerat användarstöd Grundprincipen är att detta ska tillhandahållas av SNIC. Den sökande ansvarar för att upprätta en tabell E1, enligt exemplet nedan, där behoven av beräknings- och lagringskapacitet anges, samt i förekommande fall behov av avancerat användarstöd kopplat till detta. Beräkningskapacitet och lagringsbehov anges i lämplig enhet. För lagring anges hur mycket data som behöver lagras, vilka typer av lagring som behövs (hårddisk, band etc) och för hur lång tid data kommer att lagras. Om möjligt anges också vilka tillhörande tjänster som behövs, t.ex. vilka krav på tillgänglighet till data som infrastrukturen ställer (för egen del och eventuella andra användare). Ange särskilt om beräkning och lagring avser känsliga persondata. I många fall behövs också avancerat användarstöd som stödjer infrastrukturens användning av datorresurser för storskalig beräkning och lagring, det kan t.ex. röra installation av programvara. Om den sökande har behov av sådant avancerat användarstöd ska även detta beskrivas och budgeteras för. När infrastrukturen har uppskattat sina behov av beräkning och lagring i tabell E1 ska den sökande samråda med SNIC, genom föreståndaren Jacko Koster (jacko.koster@it.uu.se), för att få en uppskattning av kostnaden för att tillgodose behoven. För att SNIC ska ha möjlighet att ge en god 12 (14)

13 kostnadsuppskattning till alla nationella infrastrukturer måste samråd med SNIC ske senast den 7:e april. Den sökande får sedan en uppskattning av SNIC senast den 20:e april. Uppskattningen av kostnader bifogas i ansökan i en tabell E2, se exempel nedan. Observera att inför ansökan bidrar SNIC endast med en kostnadsuppskattning, medan det är den sökandes ansvar att beskriva sina tekniska behov av stödjande e-infrastruktur. För beviljade ansökningar kommer SNIC i ett senare skede att bistå med hjälp kring implementeringen av de resurser för storskaliga beräkningar och lagring som beviljats. Om ansökan beviljas kommer Vetenskapsrådet att överföra denna del i budgeten direkt till SNIC och inte till medelsförvaltaren. Om infrastrukturen bedömer att deras behov av inte bör tillhandahållas av SNIC utan på annat sätt ska detta motiveras noga i ansökan. Den sökande ansvarar då själv för att omvandla behoven i tabell E1 till en kostnadsuppskattning som anges i tabell E2. Till ansökan bifogas tabellerna E1 och E2, kostnaderna i tabell E2 ska även inkluderas i budgeten. b. Nätverk Grundprincipen är att detta ska tillhandahållas av Sunet. Den sökande ansvarar för att upprätta en tabell E1, enligt exemplet nedan där bl.a. behoven av nätverkskapacitet anges, såsom vilken typ av kapacitet som efterfrågas och geografisk belägenhet. Därefter ska infrastrukturen samråda med Sunets föreståndare Maria Häll (maria@sunet.se) för att få en uppskattning av kostnaden för de angivna behoven. För att Sunet ska ha möjlighet att ge en god kostnadsuppskattning till alla nationella infrastrukturer måste samråd med föreståndaren Maria Häll ske senast den 7:e april. Den sökande får sedan en uppskattning av Sunet senast den 20:e april. Uppskattningen av kostnader bifogas i en tabell E2, se exempel nedan. Vid dialog med Sunet avseende nätverkskapacitet kan också behov av övriga tjänster diskuteras inom ramen för de tjänster som Sunet kan tillhandahålla. Till ansökan bifogas tabellerna E1 och E2, kostnaderna i tabell E2 ska även inkluderas i budgeten. c. Utveckling/inköp/drift av mjukvara/mellanprogramvara och databaslösningar Under denna rubrik tas kostnader för utveckling, inköp och drift av mjukvara, databaser etc. som krävs för infrastrukturens drift upp (dock inte kostnader som rör kontors-it). Exempelvis om infrastrukturen har behov av att utveckla egen mjukvara eller sätta upp en databas. 13 (14)

14 År 1 År N Beräkning (Anges i lämplig enhet.) Lagring (Anges i lämplig enhet.) Avancerat användarstöd, kopplat till beräkning och lagring.(anges som heltidstjänster) Nätverk (Anges i lämplig enhet.) Tabell E1. Infrastrukturens behov av stödjande e-infrastruktur. Bifogas som fil i ansökan. År 1 År N Beräkning (SEK)* Lagring (SEK)* Avancerat användarstöd, kopplat till beräkning och lagring (SEK)* Nätverk (SEK)** Mjukvara, databaser etc (SEK) Tabell E2. Kostnadsuppskattning av de behov som angetts i tabell E1. Bifogas som fil i ansökan. * kostnadsuppskattning från SNIC ** kostnadsuppskattning från Sunet Obs! Kostnaderna i tabell E2 ska även föras in i budgeten. 14 (14)

Bidrag till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse

Bidrag till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse Bidrag till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse Syftet med bidraget är att stödja forskningsinfrastruktur av nationellt intresse som kan vara antingen nationell eller gälla svenskt deltagande

Läs mer

Bidrag till infrastruktur av nationellt intresse

Bidrag till infrastruktur av nationellt intresse Sida 1 av 13 Bidrag till infrastruktur av nationellt intresse Syftet med bidraget är att stödja infrastruktur av nationellt intresse. Sådan infrastruktur kan vara antingen nationell eller internationell.

Läs mer

Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur

Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur - Avstamp och målsättning Sven Stafström - Ny hantering fr.o.m. 2015 Elin Swedenborg - Principerna för utlysning och beredning 2015 Juni Palmgren - Diskussion

Läs mer

Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN

Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN Datum 2013- Datum Handläggare Diarienummer 2013-05-22 824-2008-7610 Handläggare Magnus Friberg Diarienummer Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN Bakgrund VÄRDORGANISATIONEN

Läs mer

Riktad utlysning för databaser inom samhällsvetenskap och medicin med fokus på individdata. VR:s registerforskningsuppdrag

Riktad utlysning för databaser inom samhällsvetenskap och medicin med fokus på individdata. VR:s registerforskningsuppdrag 1 Ny hantering fr.o.m. 2015 inklusive utlysning 2015 Riktad utlysning för databaser inom samhällsvetenskap och medicin med fokus på individdata VR:s registerforskningsuppdrag SND workshop 11 november 2015

Läs mer

REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER

REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER Typ av dokument: Regel 2017-05-30 (beslutsdatum) Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Forskning

Läs mer

Särskilda villkor för beviljade medel till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse avseende INFRASTRUKTURENS NAMN

Särskilda villkor för beviljade medel till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse avseende INFRASTRUKTURENS NAMN Särskilda villkor för beviljade medel till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse avseende INFRASTRUKTURENS NAMN För beslut om medel från Vetenskapsrådet gäller Vetenskapsrådets generella villkor

Läs mer

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet HANDLÄGGNINGSORDNING 1 2016-04-14 STYR 2016/339 Rektor Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet Fastställd av rektor 2016-04-14 Lunds

Läs mer

Förslag till ny hantering av Vetenskapsrådets infrastrukturstöd

Förslag till ny hantering av Vetenskapsrådets infrastrukturstöd Datum Diarienummer 2014-06-26 811-2014-150 Handläggare Elin Swedenborg Förslag till ny hantering av Vetenskapsrådets infrastrukturstöd Bakgrund Vetenskapsrådet har sedan 2008 ett ansvar för forskningsinfrastruktur

Läs mer

Villkor för bidrag till uppbyggnad och drift av Nationell infrastruktur för terrester och limnisk fältforskning

Villkor för bidrag till uppbyggnad och drift av Nationell infrastruktur för terrester och limnisk fältforskning Datum Diarienummer 2013-06-10 811-2010-7240 Datum Handläggare Diarienummer 2013-06-18 824-2008-7610 Handläggare Magnus Friberg Magnus Friberg Villkor för bidrag till uppbyggnad och drift av Nationell infrastruktur

Läs mer

Behovsinventering 2019/2020

Behovsinventering 2019/2020 Behovsinventering 2019/2020 28 augusti 2019 Björn Halleröd, huvudsekreterare forskningsinfrastruktur Camilla Jakobsson, forskningssekreterare forskningsinfrastruktur Innehåll Aktuellt från VR-infra o Vad

Läs mer

Bidrag till uppbyggnad och drift aven svensk nationell infrastruktur - Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC)

Bidrag till uppbyggnad och drift aven svensk nationell infrastruktur - Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC) Datum Diarienummer 2012-02-17 811-2011-6663 as p Bidrag till uppbyggnad och drift aven svensk nationell infrastruktur - Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC) Förutsättningar Swedish National

Läs mer

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential.

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. 1 Josefin Fernius 2018-12-04 Forskningskoordinator Grants Office, LiU Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. KAWs

Läs mer

Behovsinventering inventering av behov av forskningsinfrastruktur

Behovsinventering inventering av behov av forskningsinfrastruktur Sida 1 av 7 Behovsinventering inventering av behov av forskningsinfrastruktur Prioritering av infrastruktur görs på Vetenskapsrådet genom en återkommande cyklisk process på två år. Processens första steg

Läs mer

ANVISNINGAR OCH TIDSPLAN FÖR INFRASTRUKTURANSÖKNINGAR TILL VR 2019

ANVISNINGAR OCH TIDSPLAN FÖR INFRASTRUKTURANSÖKNINGAR TILL VR 2019 ANVISNINGAR OCH TIDSPLAN FÖR INFRASTRUKTURANSÖKNINGAR TILL VR 2019 Innehållsförteckning 1. Allmänna principer 2. Samråd mellan lärosätena 3. Medfinansiering 4. Budget 5. Inlämnande av ansökan 6. Information

Läs mer

Utlysning Smart Built Environment Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar

Utlysning Smart Built Environment Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar Bilaga 1 Utlysning Smart Built Environment 2017 Delutlysning Livscykelperspektivet i samhällsbyggande: digitaliserat beslutsstöd för klimatförbättringar Delutlysning Organisation och juridik Mall för projektbeskrivning

Läs mer

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015 Ulf Nilsson Forskningsrådgivare HANTERINGSORDNING FÖR PROJEKTANSÖKNINGAR TILL KNUT OCH ALICE WALLENBERGS STIFTELSE 1 / 5-04-11 Dnr F /40 Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs

Läs mer

Mina ansökningar (/applications) / Familjen Kamprads stiftelse Forskning/Utbildning 2016 Utlysning av anslag för eff

Mina ansökningar (/applications) / Familjen Kamprads stiftelse Forskning/Utbildning 2016 Utlysning av anslag för eff OBS Detta är endast ett exempel. Denna blankett ska inte användas och skickas in till stiftelsen. ; Populärvetenskaplig beskrivning (måste skrivas på svenska). Genom att besvara ett antal frågor lämnar

Läs mer

Verksamhetsplan för 2016

Verksamhetsplan för 2016 Verksamhetsplan för 2016 Fastställd av SITES styrelse den 17 mars 2016. Planen utgör en reviderad och kompletterad version av den indikativa verksamhetsplan som fastställdes av styrelsen den 25 november

Läs mer

Ansökan Forskningsbidrag för tjänst

Ansökan Forskningsbidrag för tjänst Skicka underskriven och inskannad blankett samt övriga efterfrågade dokument till registrator@ssm.se Ansökan Forskningsbidrag för tjänst Projektet Projekttitel Sökande Namn och titel Tjänsteadress Telefon,

Läs mer

Godkända kostnader och godkänd medfinansiering i projekt som stöds av KKstiftelsen

Godkända kostnader och godkänd medfinansiering i projekt som stöds av KKstiftelsen Datum 2015-03-16 1 (6) Godkända kostnader och godkänd medfinansiering i projekt som stöds av KKstiftelsen Gäller från 2015-01-01 Syftet med dessa riktlinjer är att ge stöd för framtagande av budget i projektansökningar

Läs mer

Instruktioner till ansökningsformuläret i Prisma: Tidskriftsbidrag 2018

Instruktioner till ansökningsformuläret i Prisma: Tidskriftsbidrag 2018 Instruktioner till ansökningsformuläret i Prisma: Tidskriftsbidrag 2018 Allmänt Observera att alla teckenbegränsningar inkluderar mellanslag. Om du avser kopiera in text i ansökansformuläret: Du måste

Läs mer

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6)

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) Rundvirkesstiftelsen Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) På den här blanketten ansöker du om stöd från Rundvirkesstiftelsen. Rundvirkesstiftelsen har som ändamål att stödja verksamhet som är

Läs mer

Utlysning av två doktorandtjänster inom strålskydd vid radiologiska nödsituationer

Utlysning av två doktorandtjänster inom strålskydd vid radiologiska nödsituationer Datum: 2018-02-15 Diarienr: SSM2018-909 Utlysning av två doktorandtjänster inom strålskydd vid radiologiska nödsituationer Strålsäkerhetsmyndigheten utlyser bidrag till två doktorandtjänster inom strålskydd

Läs mer

Forskning/Utbildning 2015

Forskning/Utbildning 2015 Familjen Kamprads stiftelse Familjen Kamprads stiftelse har till ändamål att stödja, stimulera och belöna utbildning och vetenskaplig forskning på ett sådant sätt att entreprenörskap, miljö, kompetens,

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Utlysning av medel för medeldyr utrustning från den Teknisknaturvetenskapliga

Utlysning av medel för medeldyr utrustning från den Teknisknaturvetenskapliga Sid 1 (3) Utlysning av medel för medeldyr utrustning från den Teknisknaturvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet höstterminen 2018 Ändamål Den vid Umeå universitet utlyser härmed medel för finansiering

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Ansökan Forskningsbidrag för doktorandtjänst

Ansökan Forskningsbidrag för doktorandtjänst Skicka underskriven och inskannad blankett samt övriga efterfrågade dokument till registrator@ssm.se Ansökan Forskningsbidrag för doktorandtjänst Projektet Projekttitel Sökande Namn och titel Tjänsteadress

Läs mer

Ansökan om forskningsbidrag för tjänst 2014

Ansökan om forskningsbidrag för tjänst 2014 Sida: 1/5 Dnr SSM2014-3485 Ansökan om forskningsbidrag för tjänst 2014 Skicka blanketten till Registrator, Strålsäkerhetsmyndigheten, SE-171 16 Stockholm Projekttitel Sökande (namn och titel) Sökandens

Läs mer

Projektdirektiv. SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete

Projektdirektiv. SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete Diarienr: Elisabeth Strandhagen Utgåva:7 Projektdirektiv SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete Direktivet är en överenskommelse mellan projektägare/beställare SND 2.0-konsortiet genom Max

Läs mer

Strategiska rekryteringar 15

Strategiska rekryteringar 15 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar.

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan Anvisningar för ansökan Dessa anvisningar är ett stöd till dig som söker bidrag genom utlysningar inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source. I dessa anvisningar beskrivs de delar som är viktiga

Läs mer

Vetenskapsrådets generella villkor för beviljade medel till forskning och forskningsstödjande verksamhet

Vetenskapsrådets generella villkor för beviljade medel till forskning och forskningsstödjande verksamhet Vetenskapsrådets generella villkor för beviljade medel till forskning och forskningsstödjande verksamhet Villkoren har fastställts av Vetenskapsrådet den 17 december 2018. Villkoren gäller för beviljade

Läs mer

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat.

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 1 17 februari 2012 Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 2 1. Allmänt om tilläggsfinansieringen

Läs mer

Sunet /7 SUNET

Sunet /7 SUNET Sunets unika datanät garanterar säker och stabil infrastruktur för datakommunikation till universitet, forskningsinstitut och många andra statliga institutioner. I världen av forskning och utbildning blir

Läs mer

Infrastrukturer/områden som kan ansöka om bidrag 2017

Infrastrukturer/områden som kan ansöka om bidrag 2017 A1-områden Samordning av biobanker och tillhörande data Infrastruktur inom bioinformatik Infrastruktur för forskning på databaser inom medicin och samhällsvetenskap Infrastruktur för forskning och utveckling

Läs mer

Värdskap för Svensk Nationell Datatjänst för Klimat- och Miljödata (SND-KM)

Värdskap för Svensk Nationell Datatjänst för Klimat- och Miljödata (SND-KM) Datum Diarienummer 2008-05-12 811-2008-1292 Handläggare Magnus Friberg Värdskap för Svensk Nationell Datatjänst för Klimat- och Miljödata (SND-KM) Vetenskapsrådet inbjuder svenska universitet, högskolor

Läs mer

Intresseanma lan fo r forskningsprogram klimatanpassning och naturolyckor Sa ga r det till.

Intresseanma lan fo r forskningsprogram klimatanpassning och naturolyckor Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Intresseanma lan fo r forskningsprogram klimatanpassning och naturolyckor Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans

Läs mer

Ansö kan fö r utlysningen Kriskömmunikatiön öch fö rtröende Sa ga r det till

Ansö kan fö r utlysningen Kriskömmunikatiön öch fö rtröende Sa ga r det till samhällsskydd och beredskap 1 (6) Ansö kan fö r utlysningen Kriskömmunikatiön öch fö rtröende Sa ga r det till Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida... 2

Läs mer

olyckor- ä tgä rder och effekter Sä gä r det till.

olyckor- ä tgä rder och effekter Sä gä r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Anmä län om fo rstudieutlysning inom Bränd och olyckor- ä tgä rder och effekter Sä gä r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Förstudieansökans

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan Anvisningar för ansökan Dessa anvisningar är ett stöd till dig som söker bidrag genom utlysningar inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source. I dessa anvisningar beskrivs de delar som är viktiga

Läs mer

Forskning om åldrande och hälsa 2019

Forskning om åldrande och hälsa 2019 Forskning om åldrande och hälsa 2019 För att stärka forskningen inom områden med betydande behov och samhälleliga utmaningar utlyses projekt- och postdok-medel inom Åldrande och hälsa. Utlysningen ska

Läs mer

Humaniora och samhällsvetenskap. Minst kronor per år kr per år i tre år

Humaniora och samhällsvetenskap. Minst kronor per år kr per år i tre år Sida 1 av 7 Tidskriftsbidrag Syftet med bidraget är att främja maximal spridning av kvalificerade forskningsresultat inom humaniora och samhällsvetenskap. Vetenskapsrådet (VR) stödjer svenska open access-tidskrifter

Läs mer

Intresseanma lan fo r utlysningen Smygande och utdragna samha llssto rningar Sa ga r det till.

Intresseanma lan fo r utlysningen Smygande och utdragna samha llssto rningar Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (5) Intresseanma lan fo r utlysningen Smygande och utdragna samha llssto rningar Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans

Läs mer

Vetenskapsrådets generella villkor för bidrag till forskning eller forskningsstödjande verksamhet

Vetenskapsrådets generella villkor för bidrag till forskning eller forskningsstödjande verksamhet Vetenskapsrådets generella villkor för bidrag till forskning eller forskningsstödjande verksamhet Villkoren har fastställts av Vetenskapsrådet den 15 januari 2018. Villkoren gäller för bidrag som beslutats

Läs mer

Riktlinjer avseende godkända kostnader och godkänd medfinansiering i projekt som stöds av KK-stiftelsen

Riktlinjer avseende godkända kostnader och godkänd medfinansiering i projekt som stöds av KK-stiftelsen Datum 2014-02-11 1 (7) Riktlinjer avseende godkända kostnader och godkänd medfinansiering i projekt som stöds av KK-stiftelsen Gäller från 2014-01-01 Syftet med dessa riktlinjer är att ge stöd för framtagande

Läs mer

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Årliga öppna utlysningen 2019 Steg 1

Årliga öppna utlysningen 2019 Steg 1 Årliga öppna utlysningen 2019 Steg 1 Utlysningen ska bidra till ökad kunskap inom Fortes ansvarsområden hälsa, arbetsliv och välfärd. Totalt avsätts omkring 300 miljoner kr för åren 2020 2023. Sista dag

Läs mer

Intresseanma lan fö r miljö stö d inöm ra ddningsinsatser med fökus pa skadeplatsen Sa ga r det till.

Intresseanma lan fö r miljö stö d inöm ra ddningsinsatser med fökus pa skadeplatsen Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Intresseanma lan fö r miljö stö d inöm ra ddningsinsatser med fökus pa skadeplatsen Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans

Läs mer

PPG Projekt 2017. Projektmedel för forskning och utveckling inom psykiatri, primärvård och geriatrik, PPG

PPG Projekt 2017. Projektmedel för forskning och utveckling inom psykiatri, primärvård och geriatrik, PPG 1 2015-10-22 Dnr LS 2015-1199 PPG Projekt 2017 Projektmedel för forskning och utveckling inom psykiatri, primärvård och geriatrik, PPG Utlysning av projektmedel och anvisningar för ansökan Kontaktpersoner

Läs mer

1. INFORMATION OM SÖKANDE ORGANISATION

1. INFORMATION OM SÖKANDE ORGANISATION FREDSMILJONEN Ansökningsblankett projektstöd Sverige Projektbidrag kan sökas för ett i tiden avgränsat projekt med tydlig början och slut. Projektet ska i huvudsak syfta till resultat och engagemang i

Läs mer

Godkända kostnader i Mistras projekt

Godkända kostnader i Mistras projekt Godkända kostnader i Mistras projekt Gäller från 2012-01-01 Syftet med dessa riktlinjer är att ge stöd för framtagande av budget i program- och projektansökningar till Mistra. Samtidigt ger de ett ramverk

Läs mer

Intresseanma lan fö r utlysningen Ett resilient betalningssystem Sa ga r det till.

Intresseanma lan fö r utlysningen Ett resilient betalningssystem Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (5) Intresseanma lan fö r utlysningen Ett resilient betalningssystem Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans startsida...

Läs mer

HÖG 15 - Forskningsprojekt

HÖG 15 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 15 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till forskningssamarbeten inom idrottsforskning 2016

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till forskningssamarbeten inom idrottsforskning 2016 1 (5) Diarienummer CIF 2016/2 Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till forskningssamarbeten inom idrottsforskning 2016 Vänligen läs igenom detta dokument innan du påbörjar en ansökan. Var ute

Läs mer

1 (7) 2015-05-01 LS 2015-0347. Utlysning. Innovationsfond för Stockholm läns landsting Kriterier och ansökningsförfarande

1 (7) 2015-05-01 LS 2015-0347. Utlysning. Innovationsfond för Stockholm läns landsting Kriterier och ansökningsförfarande 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning Utlysning Innovationsfond för Stockholm läns landsting Kriterier och ansökningsförfarande 2 (7) Syfte Landstingsfullmäktige i Stockholms läns landsting beslutade

Läs mer

Inbjudan att nominera teknikplattformar till SciLifeLab satelliter

Inbjudan att nominera teknikplattformar till SciLifeLab satelliter Inbjudan att nominera teknikplattformar till SciLifeLab satelliter Styrelsen för SciLifeLab har vid sitt sammanträde den 7 maj 2014 beslutat att inbjuda Svenska lärosäten utanför de fyra värduniversiteten

Läs mer

Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016

Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016 Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016 Frågor och svar om utlysningen. Frågorna har delats in i fyra underrubriker; Innan du ansöker, Bedömning av ansökan, Under utvecklingsprojektets

Läs mer

Riktlinjer för hantering av externa forskningsbidrag vid FHS

Riktlinjer för hantering av externa forskningsbidrag vid FHS Riktlinjer 1 (5) Riktlinjer för hantering av externa forskningsbidrag vid FHS Dessa riktlinjer ersätter Ö 887/2012 Riktlinjer för hantering av externa forskningsbidrag vid FHS fastställda den 9 juni 2014.

Läs mer

INSTRUKTIONER: Nej. Om ja, vilket år? FREDSMILJONEN. Ansökan ska följa de rubriker och den struktur som finns nedan. Ansökan får omfatta max 20 sidor.

INSTRUKTIONER: Nej. Om ja, vilket år? FREDSMILJONEN. Ansökan ska följa de rubriker och den struktur som finns nedan. Ansökan får omfatta max 20 sidor. FREDSMILJONEN Ansökningsblankett projektstöd internationellt utvecklingssamarbete Projektbidrag kan sökas för ett i tiden avgränsat projekt med tydlig början och slut. Projektet ska utföras i enlighet

Läs mer

Generella villkor för bidrag till forskning från Vetenskapsrådet

Generella villkor för bidrag till forskning från Vetenskapsrådet Generella villkor för bidrag till forskning från Vetenskapsrådet Villkoren har fastställts för Vetenskapsrådet den 10 november 2015. Villkoren gäller för bidragsbeslut med utbetalning tidigast från och

Läs mer

VETENSKAPSRÅDETS UPPDRAG: SAMORDNA DET NATIONELLA ARBETET MED ATT INFÖRA ÖPPEN TILLGÅNG TILL FORSKNINGSDATA

VETENSKAPSRÅDETS UPPDRAG: SAMORDNA DET NATIONELLA ARBETET MED ATT INFÖRA ÖPPEN TILLGÅNG TILL FORSKNINGSDATA VETENSKAPSRÅDETS UPPDRAG: SAMORDNA DET NATIONELLA ARBETET MED ATT INFÖRA ÖPPEN TILLGÅNG TILL FORSKNINGSDATA Sofie Björling, chef för avdelningen för forskningsinfrastruktur NPR Open Access 1/6 2017 Bakgrund

Läs mer

2. Vem kan söka BIDRAG TILL OMFATTANDE INFRASTRUKTUR KFI. 1. Om bidragsformen. Villkor för bidrag. Kriterier för infrastrukturer:

2. Vem kan söka BIDRAG TILL OMFATTANDE INFRASTRUKTUR KFI. 1. Om bidragsformen. Villkor för bidrag. Kriterier för infrastrukturer: Vetenskapsrådet BIDRAG TILL OMFATTANDE INFRASTRUKTUR KFI Sista dag för ansökan är 2009-04-29 1. Om bidragsformen 2. Vem kan söka 3. Ansökans utformning 4. Bilagor 5. Bedömning och beslut 6. Kontakt 7.

Läs mer

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

Ansökan Forskningsbidrag för tjänst

Ansökan Forskningsbidrag för tjänst Skicka underskriven och inskannad blankett samt övriga efterfrågade dokument till registrator@ssm.se Ansökan Forskningsbidrag för tjänst Projektet Projekttitel Sökande Namn och titel Tjänsteadress Telefon,

Läs mer

Generella villkor för bidrag till forskning eller forskningsstödjande verksamhet från Vetenskapsrådet

Generella villkor för bidrag till forskning eller forskningsstödjande verksamhet från Vetenskapsrådet Generella villkor för bidrag till forskning eller forskningsstödjande verksamhet från Vetenskapsrådet Villkoren har fastställts av Vetenskapsrådet den 12 december 2016. Villkoren gäller för bidrag som

Läs mer

Dnr za

Dnr za 2019-01-29 Dnr za19.0008 Anbudsinbjudan upphandling av analys av intersektoriell rörlighet. Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) bjuder in intresserade och kvalificerade leverantörer att inkomma med

Läs mer

Ansökningsblankett verksamhetsstöd INSTRUKTIONER: Ansökan ska följa de rubriker och den struktur som finns nedan. Ansökan får omfatta max 15 sidor.

Ansökningsblankett verksamhetsstöd INSTRUKTIONER: Ansökan ska följa de rubriker och den struktur som finns nedan. Ansökan får omfatta max 15 sidor. FREDSMILJONEN Ansökningsblankett verksamhetsstöd Verksamhetsstöd kan sökas till en eller flera av en organisations verksamhetsområden. Det är ett stöd för att organisationen ska kunna nå sin långsiktiga

Läs mer

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2018-01-29 Dnr: HDa 1.2-2018/168 Reviderad: 2019-06-18 Gäller tills vidare fr o m: 2018-03-01 Ersätter: Handläggningsordning

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Anvisningar till ansökan

Anvisningar till ansökan ANVISNING Datum Vår referens Sida 2010-11-09 Dnr: 10-9712-5 1(14) Anvisningar till ansökan Nedan följer anvisningar för hur ansökan ska fyllas i beroende på om ansökan avser utvecklingsprojekt, forskningsprojekt

Läs mer

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet.

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet. Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet www.vinnova.se/kompetenscentrum Om Vinnova Myndighet under Näringsdepartementet Stockholm, Bryssel och Silicon Valley 200

Läs mer

Juniorforskare/Fullständig ansökan Instruktioner till ansökningsformuläret i Prisma.

Juniorforskare/Fullständig ansökan Instruktioner till ansökningsformuläret i Prisma. Juniorforskare/Fullständig ansökan 2016. Instruktioner till ansökningsformuläret i Prisma. Den information som du har skrivit in i skissen är automatiskt överförd till den fullständiga ansökan och i den

Läs mer

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa PROGRAMFÖRKLARING 2013-2016 Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa Fo rord Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa stödjer forskning inom allt från forskning på molekylär- och cellnivå

Läs mer

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel 1 (6) STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel En utlysning inom Strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning

Läs mer

Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner

Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner Pass 2: Datahantering och datahanteringsplaner Datahanteringsplaner Ämnet för den här presentationen är datahanteringsplaner, ett praktiskt verktyg för att få kontroll över sin datahantering och se till

Läs mer

Samverkansprojekt inom nationella stöd

Samverkansprojekt inom nationella stöd Samverkansprojekt inom nationella stöd Ett samverkansprojekt genomförs av flera parter gemensamt och ska skapa förutsättningar för nya nätverk och samarbeten. En av parterna, stödmottagaren, har huvudansvaret

Läs mer

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka stöd inom havs-och fiskeriprogrammet 2014-2020 för produktions-och

Läs mer

Vetenskapsrådets syn på Forskningsdata

Vetenskapsrådets syn på Forskningsdata Vetenskapsrådets syn på Forskningsdata 25 Oktober 2012, Open Access Week, Stockholm Anna Wetterbom, PhD Forskningssekreterare, e-vetenskap Enheten för Infrastruktur Anna.wetterbom@vr.se Vanliga frågor

Läs mer

Forskningsbidrag till lektortjänst inom interndosimetri

Forskningsbidrag till lektortjänst inom interndosimetri Vårt datum: 2016-03-29 Diarienr: SSM2016-1586 Forskningsbidrag till lektortjänst inom interndosimetri Strålsäkerhetsmyndigheten utlyser forskningsbidrag till en lektortjänst inom ämnesområdet interndosimetri.

Läs mer

Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb

Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (6) Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida... 2 4. Fyll i ansökningsformuläret...

Läs mer

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-02-22 2012-00657 Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 Stärkt konkurrenskraft hos företag samt ökad innovationskraft inom hälso- och sjukvård och

Läs mer

Tre utlysningar inom de nationella forskningsprogrammen:

Tre utlysningar inom de nationella forskningsprogrammen: Webbinarium Tre utlysningar inom de nationella forskningsprogrammen: Hållbara vistelsemiljöer Visioner och förutsättningar för ett fossilfritt välfärdssamhälle Ökad rörlighet mellan akademi och praktik

Läs mer

SUNET:s strategi 2012-2014. SUNET:s strategigrupp 2011-12-07

SUNET:s strategi 2012-2014. SUNET:s strategigrupp 2011-12-07 SUNET:s strategigrupp 2011-12-07 Förord Alla organisationer och verksamheter bör regelbundet se över sin verksamhetsidé och strategi. Särskilt viktigt är det för SUNET som verkar i en snabbt föränderlig

Läs mer

Arbetslivets utmaningar 2019 Mer information om utlysningen

Arbetslivets utmaningar 2019 Mer information om utlysningen Arbetslivets utmaningar 2019 Mer information om utlysningen Forte har i uppdrag av regeringen att bedriva ett nationellt forskningsprogram för arbetslivsforskning. Forskningen ska bidra till att möta de

Läs mer

Guide till projektansökan i Jordbruksverkets e-tjänst

Guide till projektansökan i Jordbruksverkets e-tjänst 1 Guide till projektansökan i Jordbruksverkets e-tjänst Följande uppgifter är hämtade från e-ansökan under Jordbruksverkets Mina sidor. Ändringar och/eller förtydliganden är skrivet i kursiv stil. Fullmakt

Läs mer

Bilaga 1. Ansökningars struktur och innehåll

Bilaga 1. Ansökningars struktur och innehåll Bilaga 1. Ansökningars struktur och innehåll Ansökningarna skall ha den struktur som beskrivs nedan. Om den information som skall lämnas i olika avsnitt är alltför omfångsrik skall sökanden även tillhandahålla

Läs mer

Instruktion för Ansökan om forskningsmedel 2018 ur Åke Wiltons fond för C vitaminforskning. Innan du ansöker, notera:

Instruktion för Ansökan om forskningsmedel 2018 ur Åke Wiltons fond för C vitaminforskning. Innan du ansöker, notera: Instruktion för Ansökan om forskningsmedel 2018 ur Åke Wiltons fond för C vitaminforskning. Innan du ansöker, notera: Du som är huvudsökande för ett projekt ska ha doktorsexamen vid ansökningstillfället

Läs mer

VÄLKOMNA! SND workshop 15 november

VÄLKOMNA! SND workshop 15 november VÄLKOMNA! SND workshop 15 november SND idag Uppdrag från Vetenskapsrådet sedan 2008, Göteborgs universitet är värduniversitet Forskningsinfrastruktur för forskningsdata en serviceorganisation för svensk

Läs mer

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (11) UTLYSNING Synergi 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

Swedish National Infrastructure for Computing Protokoll nr 4/2014 SNIC Sammanträdesdatum:

Swedish National Infrastructure for Computing Protokoll nr 4/2014 SNIC Sammanträdesdatum: Swedish National Infrastructure for Computing Protokoll nr 4/2014 SNIC Sammanträdesdatum: 2014-09-03 Plats: Sky City, Arlanda Tid: 10:00-16:00 Närvarande ledamöter: Erik Elmroth (ordförande), Kersti Hermansson,

Läs mer

Anvisningar för ansökan till SolElprogrammets

Anvisningar för ansökan till SolElprogrammets Anvisningar för ansökan till SolElprogrammets utlysning 2014-1 Projektets potential bedöms enbart utifrån den information som finns i ansökan. Komplettering begärs endast i undantagsfall. För att se till

Läs mer

Utlysning av forskningsbidrag till en högre forskartjänst inom akvatisk radioekologi

Utlysning av forskningsbidrag till en högre forskartjänst inom akvatisk radioekologi Datum: 2018-03-13 Diarienr: SSM2018-1028 Utlysning av forskningsbidrag till en högre forskartjänst inom akvatisk radioekologi Strålsäkerhetsmyndigheten utlyser bidrag till en högre forskartjänst inom ämnesområdet

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

LINNAEUS-PALME KRITERIER OCH PRIORITERINGSGRUNDER VID BEDÖMNING AV ANSÖKNINGAR INOM LINNAEUS-PALME 2013 2014 OCH 2013-2015

LINNAEUS-PALME KRITERIER OCH PRIORITERINGSGRUNDER VID BEDÖMNING AV ANSÖKNINGAR INOM LINNAEUS-PALME 2013 2014 OCH 2013-2015 LINNAEUS-PALME KRITERIER OCH PRIORITERINGSGRUNDER VID BEDÖMNING AV ANSÖKNINGAR INOM LINNAEUS-PALME 2013 2014 OCH 2013-2015 Kriterier och prioriteringsgrunder vid bedömning av ansökningar inom Linnaeus-Palme

Läs mer

Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014. Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering

Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014. Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014 Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering Intäkter för forskning och forskarutbildning 2012 Fördelat på lärosäten och finansiärer Källa:

Läs mer

Om Fortes publiceringsbidrag

Om Fortes publiceringsbidrag 2014-02-27 Om Fortes publiceringsbidrag Syftet med Fortes publiceringsbidrag är att främja spridning av vetenskaplig information, bl.a. till grupper utanför forskarsamhället, från forskning inom Forte

Läs mer

Forskargrupperingar med stöd från Polarforskningssekretariatet

Forskargrupperingar med stöd från Polarforskningssekretariatet 2012-11-30 Forskargrupperingar med stöd från Polarforskningssekretariatet - förändring av strukturen kring Polarforum Sammanfattning Efter Polarforum 2012 utrycktes önskemål om en förändring av strukturen

Läs mer

Transport av farligt gods. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb

Transport av farligt gods. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (7) Transport av farligt gods. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida...

Läs mer