Vänge församling. Halla Sjonhem Viklau. Vänge. Guldrupe. Buttle. september 08

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vänge församling. Halla Sjonhem Viklau. Vänge. Guldrupe. Buttle. september 08"

Transkript

1 Halla Sjonhem Viklau Guldrupe Vänge Buttle Vänge församling med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla, Sjonhem, Viklau och Vänge september 08 St Olof i Guldrupe blir rengjord av konservator Nadine Huth på Byggnadshyttan.

2 2 Hösthälsning från Erland Käre församlingsbo! Sommaren är ohjälpligt på väg att ta slut. Kvällarna börjar bli kortare och kortare. Lamporna behövs lite tidigare. Svaga kyliga kvällsvindar förebådar naturens längtan efter vila. Samtidigt har den vanliga vardagen startat igen. Skolan är igång, jobbet likaså och vi ser fram mot en ny del av året. Sommaren har varit en tid för eftertanke och funderingar om livet. Nu kommer tiden att förverkliga detta genom att ta nya tag, tid för att visa att det som inte varit bra går att förändra. Men det döljer sig mera i hösten, nämligen vemodet, känslan av att tiden rinner ut, inte bara för sommaren utan också för livet. Det är egentligen precis som på våren, fast tvärtom. På våren såg vi livet vakna ur kylans och dödens grepp, men nu går det åt andra hållet. I våras njöt vi av hur naturen bekräftade vår övertygelse att över död segrar liv. På hösten övar vi oss i att lämna ifrån oss våra liv. Kanske tänker vi inte på det, men år ut och år in arbetas det liksom in en medvetenhet om att trädens avklädande också har en motsvarighet i varje människas liv. Därför över vi oss i att hålla fast vid vår tro och se fram emot uppståndelsen, trots att döden förebådas i rosornas vissnande. Vårt hopp och vår erfarenhet säger oss att efter vinter kommer vår och efter död kommer liv. Så får ena av höstens höjdpunkter bli Tacksägelsedagen, andra söndagen i oktober. En skördefest med tacksamhet till Gud för naturens gåvor. Guds underverk, ja, livet som bär så mycket god frukt, det döljer sig ju i det vi tycker är vardagligt och självklart, så därför behöver vi Tacksägelsedagens fest för att se den livets rytm som vi själva och hela naturen är delar av. Höstens andra höjdpunkt är Allhelgonahelgen första dagarna i november. Lördagen som är Alla helgons dag och söndagen som är Alla själars dag. Kyrkan har alltid firat de människor som med sina liv visat att Gud finns, människor som blivit förebilder för liv och livshållning. Varje helgon hade sin egen dag våra namnsdagar har ytterst sitt ursprung i helgonkalendern men efterhand blev de fler och fler, och till slut var det fullt i almanackan. År 855 beslöts att det skulle skapas en»alla helgons fest«för de helgon som inte kunde få egna dagar. Om Alla helgons dag handlar om våra förebilder för levnaden, så handlar Alla själars dag om de döda släktingarna och vännerna, vare sig de varit förebilder eller inte. Men Alla själars dag är inte bara en minnesdag över människor som avlidit och som vi tänder ljus för på deras gravar. Dagen handlar också om mig själv och min egen död och hur jag förhåller mig till den. Därför handlar den också om mitt liv. Välkommen att fira höst tillsammans i våra kyrkor inom Vänge församling! Erland Björklund, kyrkoherde.

3 3 Per Farinder har många strängar på sin lyra I Vänge församling är det två kantorer som delar på kantorstjänsten. I förra numret kunde du läsa om Robert Nyström. Här kommer en presentation av Per Farinder. Per Farinder heter jag och bor i Viklau. Jag är kyrkomusiker i Vänge Pastorat. Jag började att spela orgel i slutet av 80-talet genom självstudier. Min första spelning var i Vänge Kyrka på skolavslutningen Eftersom man inte fick tag i någon kantor så fick jag ta denna spelning. På så vis kom jag in i spelandet och fick sedan flera speluppdrag med början här i Vänge och senare även i andra pastorat. I början av 90-talet studerade jag musik på Hemse folkhögskola och 1996 tog jag orgelspelarexamen i Visby blev jag även körledare för VP- Kören, det är en fyrstämmig blandad kör. Vi övar i Viklau Församlingshem på torsdagskvällar och försöker att göra framträdanden en gång i månaden samt till storhelger i någon av våra kyrkor. Kören framträder även vid övriga festligheter t.ex. vid majbrasan. Ibland gör vi även ett samarbete ihop med någon annan kör. Är du intresserad av körsång och vill vara med i kören så kan du höra av dig. Min huvudtjänst har jag vid Granngården i Visby där jag arbetar heltid som säljare inom lantbruket. Jag har även varit klockare i Viklau kyrka mellan Jag var även Utöver sin tjänst som kantor är Per även säljare på Granngården och körledare för Vänge Pastoratskör. ungdomsledare här i Vänge från slutet av 80-talet till mitten av 90-talet. Jag är också med i styrelsen för Cedergrens Orgelmuseum där vi bevarar minnet av Gotlands genom tiderna största orgelbyggare Alfred Cedergren. Vi samlar även in uppgifter på alla hans orglar som finns. Har du en Cedergrensorgel så kan du se efter tillverkningsnumret och rapportera det till oss så får du veta vilket år orgeln är tillverkad.

4 4 Dagny har sytt kläder åt prästen i över 40 år 1964 behövde Viklau kyrka ett nytt predikstolskläde och Dagny Hägg som var sykunnig åtog sig uppdraget. Sedan dess har Dagny skapat en mängd kyrkliga textilier för Viklau kyrka. Dagny kom till gården Lilla Vikare i Viklau som ung och gifte sej med sonen Hans. Trots många sysslor som husmor på gården har hon alltid försökt få tid till sitt stora intresse sömnad. Detta har bland annat resulterat i en mängd kyrkliga textilier för Viklau kyrka såsom mässkrudar, altardukar och predikstolskläden. Det är verkligen en fröjd att se hennes vackra arbeten. Mässkruden till vänster används i fastan. Den går i lila och blått med ett broderat kors i silver. Tyget är vävt av Ulla Ahlby och Karin Berg från Viklau och Dagny har designat och sytt skruden. Det originella korset är inspirerat av ett smycke som den tidigare prästfrun Anna-Stina Beijer tog hem från en av sina resor till Israel. Dagny har även sytt en grön skrud att bäras i Trefaldighetstid, en vit skrud att bäras vid glädjehögtidsdagar samt en röd skrud att bäras vid martyrdagar och pingst. På den röda skruden finns en vacker duva broderad i guld (se bilden ovan).

5 5 När Dagny inte syr eller broderar ägnar hon sej gärna åt bakning. Här bjuder hon på ett recept som funnits vid gården Lilla Vikare sedan Det var Dagnys svärmors svärmors faster som tog med sej receptet från Eksta. Kakan kan med fördel serveras till diabetiker. Ersätt då pärlsockret med diabetessocker. I sitt hem vid Lilla Vikare i Viklau finns flera exempel på Dagnys talang. Här ses ett av hennes många broderier. Dagnys rengöringstips av äldre textiler som inte tål kemtvätt När Dagny skulle rengöra den äldre mässkruden i Viklau kom hon på en alldeles egen metod för rengöring: Borsta in varmt potatismjöl i tyget med hjälp av en klädborste. Låt verka en stund och borsta sedan ur det ur tyget. Äggkaka 10 hårdkokta äggulor 1 mark (425 g) smör 2 mark (850 g) mjöl 2 msk socker Mosa äggulor och socker och blanda sedan i smör och mjöl. Kavla ut degen så att den blir 5-kronors tjock. Ta ut kakorna med mått och pensla med äggula. Doppa i pärlsocker och hackad mandel. Gräddas i 200 tills kakorna fått färg. Om degen känns torr och spricker kan man tillsätta en äggula.

6 Kalendarium 18 september 11 december 2008 Se även Predikoturerna i fredagens tidning eller hemsidan September Oktober 18 TORSDAG Torsdagsträff med lunch kl. 12 i Guldrupe församlingshem 21 Söndag 18:e söndagen efter Trefaldighet Högmässa kl i Sjonhem. Psalmsångsgudstjänst kl. 19 i Guldrupe. 28 Söndag 19:e söndagen efter Trefaldighet Högmässa kl. 19 i Vänge. Efter högmässan berättar Annika Westman om 50 år med kvinnliga präster. 2 TORSDAG Torsdagsträff med lunch kl. 12 i Sjonhem hembygdsgård. Göte Johansson lär oss spela Brus. 5 söndag Helige Mikaels dag Högmässa kl i Sjonhem. VP-kören. Psalmsångsgudstjänst kl. 19 i Halla. Inskrivning av de nya konfirmanderna. 7 tisdag Studiecirkelstart i Viklau församlingshem kl ONSDAG Sockenråd i Vänge kl. 19. Vi träffas på Pastorsexpeditionen. 12 söndag Tacksägelsedagen Familjemässa med lunch och skördeauktion kl i Viklau. Barnkören Sångsvanarna. 16 TORSDAG Torsdagsträff med lunch kl. 12 i Vänge bygdegård. Erland Björklund berättar om svenskbygderna i Estland. Under hösten kommer restaureringen av Sjonhem kyrka att påbörjas.

7 19 söndag 22:e söndagen efter Trefaldighet Högmässa med dop kl i Halla 26 söndag 23:e söndagen efter Trefaldighet Högmässa kl i Guldrupe. Gudstjänst kl. 19 i Vänge. 30 TORSDAG Torsdagsträff med lunch kl. 12 i Buttle församlingshem. November 1 lördag Alla Helgons Dag Högmässa kl i Buttle. 2 söndag Alla Själars Dag Familjemässa kl i Sjonhem. Minnesgudstjänst kl. 19 i Vänge. VP-kören. 9 söndag 25:e söndagen efter Trefaldighet Högmässa kl i Viklau. Psalmsångsgudstjänst kl. 19 i Halla. 14 fredag Syföreningsauktion kl. 19 i Buttle församlingshem. 16 söndag Söndagen före Domsöndagen Högmässa med koralbrass kl i Vänge. Gudstjänst kl. 19 i Guldrupe. 23 söndag Domsöndagen Högmässa kl i Buttle. Gudstjänst kl. 19 i Sjonhem. 27 TORSDAG Torsdagsträff med lunch kl. 12 i Halla. 30 söndag Första Advent Familjemässa kl i Viklau med adventskaffe. Barnkören Sångsvanarna. Adventskväll med Pastoratskören kl. 19 i Buttle. VP-kören. Adventsgröt i församlingshemmet. December 5 fredag Luciatåg kl. 19 i Buttle kyrka. Röda korset. 7 söndag Andra Advent Högmässa kl i Guldrupe med adventskaffe. Adventsgudstjänst kl i Vänge med adventskaffe. 11 TORSDAG Torsdagsträff med lunch kl. 12 i Viklau församlingshem. Mats Ahlby visar bilder från sina resor.

8 8 Här har Hallaborna begravt sina döda i över 1000 år Att vi begraver våra döda intill kyrkan har varit brukligt i över 1000 år. Men var begravdes man innan dess? Vid Högbro i Halla finns ett av Gotlands största gravfält. Här begravde Hallaborna sina döda innan den nuvarande kyrkogården togs i bruk. Kanske tänker man inte på att man åker rakt igenom ett gravfält när man passerar Högbro i Halla, men den stora stenen intill vägen vittnar om detta. Stenen är ett av nordens största gravklot och den prydde tidigare en av gravarna på fältet. Fältet breder ut sej i alla riktningar utifrån korsningen vid Högbro. Det har använts i över 1000 år och här finns troligen över 2000 gravar. Birgit Rosvall från Broe berättar att då affären skulle byggas ut 1981 hittades över 100 gravar bara i affärens trädgård. De flesta var s.k. brandgravar, med brända ben, men man hittade även åtta skelettgravar. Många fynd har gjorts, bland annat en glasbägare som hittades då vägen byggdes Efter över 1400 år i jorden var den fortfarande utan en skråma. Man har även hittat ett förgyllt betselbeslag och ett s.k. stall till ett stråkinstrument gjort i bärnsten. Beslaget kan ses på Fornsalen och stallet på Historiska museet. Bägaren är just nu inte utställd men finns även den på Fornsalen. Ryttaren ovan är en detalj från en av de många bildstenar som hittats. På bildstenen kan man se att han bär byxor av orientaliskt snitt, vilket kan tyda på han haft kontakter långväga ifrån. Gravklotet vid Högbro. Bakom klotet skymtar det ringkors som restes 1988 till minne av det gotländska inbördeskriget 700 år tidigare. Korset restes på initiativ av Birgit Rosvall vid Broe i Halla.

9 9 Nadine rengör St Olof i Guldrupe Kanske undrar någon var St Olof i Guldrupe kyrka tagit vägen. Den är i gott förvar hos Byggnadshyttan och konservator Nadine Huth. Nadine kommer att rengöra helgonbilden och fästa lösa färgrester. Hon känner inte till när St Olof rengjordes sist, men tror att det kan ha varit 1965 då han kom hem till Guldrupe igen efter några decennier på Fornsalen. Det var den norske kungen St Olof som kom med kristendomen till Sverige. Helgonbilden i Guldrupe är från 1200-talet och skuren i ek. Han har tidigare burit en krona på huvudet och varit bemålad med guld.... och Rebecka och Katarina restaurerar portalen i Buttle Även Buttle kyrka får sig en uppsnyggning. Det är konservator Rebecka Kettunen och Katarina Schüssler från Byggnadshyttan som rengör och lagar den västliga portalen. Efter rengöringen kan man tydligt se figuren i bilden t.h. med utsträckt tunga.

10 10 Ringningsseden i Halla kyrka Varje sockenkyrka på Gotland har sin egen ringningssed med sin egen speciella betydelse. I tidigare församlingsblad kan du läsa om ringningsseden i Guldrupe och Buttle. Så här ringer man i Halla: Halla kyrka har två klockor: en storklocka gjuten 1969 och en lillklocka gjuten På storklockan finns en inskription som berättar att klockan skänkts av Valter Pettersson. Han finns begravd på Halla kyrkogård och var särskilt intresserad av kyrkklockor. Inskriptionen på lillklockan säger att den är gjuten till Dalhem kyrka. Det lär bero på att Halla då ingick i Dalhem pastorat och att prästen där hade glömt meddela gjutaren att det gällde Halla kyrkas klocka. Halla och Sjonhem var först med automatisk klockringning i församlingen. Det infördes redan på talet. I övriga kyrkor infördes det först på 2000-talet. Ringning i samband med Gudstjänst 1 timme före gudstjänst samt 15 minuter före gudstjänst. Ringningen pågår i fem minuter och rings med båda klockorna. Vid gudstjänstens början ringer man sedan 9 slag och vid dess slut klämtar klockaren 3 x 3 slag. Morgonringning Alla dagar kl 7 utom söndagar. Ringningen pågår i tre minuter. Aftonringning Vardagar kl. 18. Sommartid (april till september) kl. 20. Ringningen pågår i tre minuter. Helgmålsringning Lördagkvällar och dag före helgdag kl. 18. Ringningen pågår i fem minuter. Själaringning Själaringningen börjar kl. 10 och pågår i 15 minuter med ett slag i minuten. Om den avlidne är under 15 år börjar ringningen kl. 9. Kimning Kimning görs efter önskemål i samband med bröllop eller högtidsringning. Klockaren står då uppe vid klockan och slår med stenar eller träklubbor eller ringer genom att hålla i klockans kläpp. Kimning görs för att efterlikna ett klockspel.

11 VP-KÖREN SÖKER NYA MEDLEMMAR! Är du intresserad av att sjunga i kör? Vi i Vänge Pastoratskör vill gärna bli fler! Vi tränar på torsdagskvällar i Viklau församlingshem. För mer info, kontakta Per Farinder, tel FOTOKVÄLL I Buttle Hembygdsgård tisdagen den 23 september kl. 19. Medtag gärna foto för scanning. Välkomna hälsar Buttle Hembygdsförening! STUDIECIRKELSTART Tisdagen den 7 oktober kl. 19 i Viklau församlingshem. Vi har inte bestämt något ämne, utan tar upp det till diskussion vid första träffen. Kontakta Erland om du vill vara med, tel AFTERWORK i Vänge Bygdegård fredagen den 26 september kl Tacobuffé & kaffe. 100 kr för vuxen, 40 kr för barn upp till 15 år (under 5 år gratis). Anmälan senast 19/9 till: Ulla Olovsson, tel Thomas Uddin, tel Ann-Sofie Järlö, tel Alla hjärtligt välkomna hälsar Vänge/Guldrupe Bygdegårdsförening! KOM OCH HEJA PÅ VÄNGE IK! Fotbollsmatch lördagen den 4 oktober kl. 15. Vänge IK mot IK Graip. Plats: Vänge IP. Välkomna! SYFÖRENINGS AUKTION i Buttle hembygdsgård Fredagen den 14 november kl. 19. Välkomna! ANNONSER Till salu Kattunge Svart-vit honkatt. Jättegullig med vit svanstipp. Tel Kökssoffa Tel Gungstol Tel Nu finns Vänge församling på internet Välkommen att titta in på Vänges likvagn nyrenoverad Foto Maraianne Björklund. Pingstafton förra året slog åskan ner i likvagnsboden i Vänge. I samband med detta har vagnen flyttats och blivit renoverad av Katarina Schlüsser vid Byggnadshyttan. Vagnen förvaras nu tillsammans med Hallas likvagn i Halla. Vänges likvagn användes från 1914 till Sven Nilsson i Vänge minns att den kördes av Gunnar Sandström från Bjärges som hade två ardennerhästar (varav den ena var en godkänd avelshingst som hette Kato). Desideria Eneqvist var den första som kördes i vagnen och Gerda Lingvall blev den sista.

12 Vänge församling Vänge församling omfattar socknarna Buttle, Guld rupe, Halla, Sjonhem, Viklau och Vänge. Vänge församling är i ett, en församling och ett pastorat och har ca medlemmar. Kyrkoherde Erland Björklund Tel: , (hem) mobil E-post: erland.bjorklund@ svenskakyrkan.se Kyrkomusiker Robert Nyström Tel: E-post: robert.nystrom@ svenskakyrkan.se Per Farinder Tel: E-post: p.farinder@hem.utfors.se Vaktmästare Edvard Lundberg Tel: Gunborg Johansson Tel: Britt Stenfeldt Tel: Informatör Helena Duveborg Tel: E-post: duveborg@telia.com Körer Pastoratskören. Ledare Per Farinder. Barnkören Sångsvanarna. Ledare Robert Nyström. Pastorsexpeditionen Öppettider: Onsdagar kl Fredagar kl Postadress: Vänge Församling, Vänge Pastorsexpedition, Romakloster KYRKORNAS ÖPPETTIDER Juni, juli och augusti dagl. minst mellan kl Kontakta präst eller vaktmästare vid annan tidpunkt. KYRKORÅDETS MEDLEMMAR Buttle Inger Svensson, Stig Ungelheim, Ann-Helene Johansson (ersättare). Guldrupe Anna-Stina Sigrén, Karin Lagergren-Strinnholm, Sonja Larsson (ersättare). Halla Helena Andersson, Birgit Gahnfelt, Helen Lydänge (ersättare). Sjonhem Carl-Runo Löf, Sven-Olof Hallgren, Göte Johansson (ersättare). Viklau Bengt Farinder (ordf.) Inger Hägg, Mats Ahlby (ersättare). Robert Nyström, Erland Björklund Per Farinder, Britt Stenfeldt, Edvard Lundberg Gunborg Johansson, Helena Duveborg Vänge Kyrkoherde Erland Björklund, Ingrid Berg, Kjell Olsson Anna-Lisa Olofsson (ersättare).

Vänge församling MED SOCKNARNA BUTTLE, GULDRUPE, HALLA, SJONHEM, VIKLAU OCH VÄNGE

Vänge församling MED SOCKNARNA BUTTLE, GULDRUPE, HALLA, SJONHEM, VIKLAU OCH VÄNGE Halla Sjonhem Viklau Guldrupe Vänge Buttle Vänge församling MED SOCKNARNA BUTTLE, GULDRUPE, HALLA, SJONHEM, VIKLAU OCH VÄNGE december 08 Musik i advent! Välkommen att lyssna på körsång den första advent.

Läs mer

Halla Sjonhem Viklau VÄNGE FÖRSAMLING. Vänge församling. Vänge. Guldrupe. Buttle. med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla, Sjonhem, Viklau och Vänge

Halla Sjonhem Viklau VÄNGE FÖRSAMLING. Vänge församling. Vänge. Guldrupe. Buttle. med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla, Sjonhem, Viklau och Vänge Halla Sjonhem Viklau Guldrupe Vänge Buttle VÄNGE FÖRSAMLING Vänge församling med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla, Sjonhem, Viklau och Vänge juni augusti 2014 Hälsning från kyrkoherde Rune Nu har du tid!

Läs mer

Vänge församling. med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla,

Vänge församling. med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla, Halla Sjonhem Viklau Guldrupe Vänge Buttle Vänge församling med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla, Sjonhem, Viklau och Vänge juni 08 Konsert i Vänge kyrka den 5 juni med elever från klass 2-3 i Vänge skola.

Läs mer

Vänge församling. Josefine sadlar om och läser till präst. Kyrkoval 20 september! Kom och rösta i Vänge bygdegård. Halla Sjonhem Viklau.

Vänge församling. Josefine sadlar om och läser till präst. Kyrkoval 20 september! Kom och rösta i Vänge bygdegård. Halla Sjonhem Viklau. Halla Sjonhem Viklau Guldrupe Vänge Buttle Vänge församling med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla, Sjonhem, Viklau och Vänge september 09 Josefine sadlar om och läser till präst Kyrkoval 20 september!

Läs mer

Välkommen till Sjonhem kyrka

Välkommen till Sjonhem kyrka SJONHEM KYRKA Välkommen till Sjonhem kyrka Gotlands över nittio medeltida stenkyrkor byggdes ursprungligen i romansk stil. Det som är typiskt för den romanska stilen är att dörrar, fönster och valv har

Läs mer

Välkommen till Guldrupe kyrka

Välkommen till Guldrupe kyrka GULDRUPE KYRKA Välkommen till Guldrupe kyrka Gotlands över nittio medeltida stenkyrkor byggdes ursprungligen i romansk stil. Det som är typiskt för den romanska stilen är att dörrar, fönster och valv har

Läs mer

Blå bergens kyrka. Tysslinge församlingsblad nr

Blå bergens kyrka. Tysslinge församlingsblad nr Blå bergens kyrka Tysslinge församlingsblad nr 3 2015 Johan har ordet När kartan inte stämmer Som präst möter jag många, ofta motstridiga bilder, av vad kyrkan är. Ska jag tro den svenska filmens värld

Läs mer

Foto: Reine Jonsson Församlingsblad för VISBY MISSIONSFÖRSAMLING September - oktober 2019

Foto: Reine Jonsson Församlingsblad för VISBY MISSIONSFÖRSAMLING September - oktober 2019 Foto: Reine Jonsson Församlingsblad för VISBY MISSIONSFÖRSAMLING September - oktober 2019 September 1 Söndag 11:00 Tillsammanshögtid Equmeniakyrkan Gotland Tema: Till jordens yttersta gräns... i Hemse

Läs mer

VÅRDNÄS FÖRSAMLING Höst 2011

VÅRDNÄS FÖRSAMLING Höst 2011 VÅRDNÄS FÖRSAMLING Höst 2011 Ett vänligt ord Hösten innebär ofta nya sammanhang, nya människor och nya rutiner. Arbete och skola har börjat efter en längre ledighet som många gånger bryter av rutiner som

Läs mer

Musik. Gudstjänster. Café. Utflykter

Musik. Gudstjänster. Café. Utflykter Musik Gudstjänster Café Utflykter Sommar 2018 Sommarutflykter Utflykten till Gammelkil går med buss som startar från Hackeforsgården, passerar Hjulsbro och vändplatsen vid sidan av Ekholmens centrum. Utflykten

Läs mer

Välkommen till Buttle kyrka

Välkommen till Buttle kyrka BUTTLE KYRKA Välkommen till Buttle kyrka Gotlands över nittio medeltida stenkyrkor byggdes ursprungligen i romansk stil. Det som är typiskt för den romanska stilen är att dörrar, fönster och valv har runda

Läs mer

Vasa församling HÖSTEN Gudstjänster Konserter Vardagsaktiviteter

Vasa församling HÖSTEN Gudstjänster Konserter Vardagsaktiviteter Vasa församling HÖSTEN 2016 Gudstjänster Konserter Vardagsaktiviteter Söndag 2 oktober kl. 11.00 Den helige Mikaels dag HÖG Stefan Martinsson, predikant Tore Bennshagen, celebrant Söndag 2 oktober kl.

Läs mer

Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09. Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson. FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda

Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09. Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson. FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09 Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson Garde Församling Östra Missionsförsamlingen FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda ÄR DU VÄVSUGEN? Vävstuga

Läs mer

En ton - en sång. Frälsningen kan beskrivas. bli stämd i himmelens ton.

En ton - en sång. Frälsningen kan beskrivas. bli stämd i himmelens ton. Församlingsblad Torestorp, Öxabäck & Älekulla Julen 2011 En ton - en sång 2 Sjung i kör 3 Kyrkklockans ton 4 Information 6 Döpta 7 Kontakt 7 Gudstjänster 8 Det är tiden mellan allhelgonahelg och advents-

Läs mer

BA RN &FA BARN & FAMILJ MI LJ

BA RN &FA BARN & FAMILJ MI LJ BA RN &FA BARN & FAMILJ MI LJ VÅRTERMINEN 2012 FAMILJEMÄSSA Kom och var delaktig! Gudstjänsten är hjärtat i församlingens verksamhet, i den kan Du finna rum för ro och eftertanke samt uppleva glädje, musik

Läs mer

Församlingsblad. Ankarsrum, Blackstad och Hallingeberg

Församlingsblad. Ankarsrum, Blackstad och Hallingeberg Församlingsblad Nr 2 2014 Ankarsrum, Blackstad och Hallingeberg Triolernas avslutning På Bönsöndagen den 25 maj hade Triolerna sin terminsavslutning i Ankarsrums kyrka. Eftersom det även var Mors dag så

Läs mer

Församlingsbladet. Sätila Hyssna. Okt. - Dec. 2013

Församlingsbladet. Sätila Hyssna. Okt. - Dec. 2013 Församlingsbladet Sätila Hyssna Okt. - Dec. 2013 Vad betyder det att vara en lärjunge? Vi befinner oss nu i gränslandet mellan sommar och höst. Många av oss kan med tacksamhet blicka tillbaka på en ovanligt

Läs mer

Sommar i Vasa. Djurparksresa, gudstjänster, midsommarfirande med mera! VASA

Sommar i Vasa. Djurparksresa, gudstjänster, midsommarfirande med mera! VASA Sommar i Vasa Djurparksresa, gudstjänster, midsommarfirande med mera! VASA Församlingsblad NR 2 SOMMMAREN 2012 Allting är Herrens... Allting är Herrens och allt har han skapat, skapat i kärlek och gett

Läs mer

Händer i Lagunda församling

Händer i Lagunda församling Händer i Lagunda församling Tacksägelse- och allhelgonatid Torsdag 9 oktober 18 Lectio divina, Biskopskulla kyrka Bibelsamtal där man lyssnar till ett kortare avsnitt ur Bibeln flera gånger. Mellan varje

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

Svenska kyrkan. Församlingsexpedition Öppettider: måndag - torsdag kl 10-12 Telefon: 0381-661530

Svenska kyrkan. Församlingsexpedition Öppettider: måndag - torsdag kl 10-12 Telefon: 0381-661530 Svenska kyrkan YDRE rkoherde aria Petri - sjukskriven. Kyrkoherde rs Hedberg 073-074 28 00 s.hedberg@svenskakyrkan.se ntorer aria Axelsson Samhällsinformation 076-137 17 05 ria.axelsson@svenskakyrkan.se

Läs mer

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem!

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! gudstjänst Kyrkklockorna ringer när det är dags för gudstjänst i kyrkan. Här sjunger vi sånger som kallas psalmer och vi ber till Gud, att Gud ska

Läs mer

Nummer 234 Mars Helgum vår framtid! Annars är det årsmötestider och flera föreningar annonserar om detta här i tidningen.

Nummer 234 Mars Helgum vår framtid! Annars är det årsmötestider och flera föreningar annonserar om detta här i tidningen. Nummer 234 Mars 2014 Helgum vår framtid! Det kom fler än förväntat till framtidsmötet som hölls i slutet av februari. När det nu blir fortsättning så hoppas jag att det kommer ännu fler. Idéer om nya verksamheter

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

FLUXEN Söndag 3 februari kl Gudstjänst, Stig Strömbergsson. Kyrkkaffe

FLUXEN Söndag 3 februari kl Gudstjänst, Stig Strömbergsson. Kyrkkaffe Februari 2019 GUDSTJÄNSTER 1-28 februari Gudstjänster firas varje söndag och ofta andra dagar i veckan. Gudstjänsten är alltid öppen för alla, oavsett vem du är, var du kommer ifrån eller vad du tror på.

Läs mer

Den sista viloplatsen. i Maria Magdalena församling

Den sista viloplatsen. i Maria Magdalena församling Den sista viloplatsen i Maria Magdalena församling Begravning När en anhörig dör är det klokast att först kontakta en begravningsbyrå. Där får man all tänkbar hjälp med de praktiska detaljerna kring begravningen.

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Välkommen till Vänge kyrka

Välkommen till Vänge kyrka VÄNGE KYRKA Välkommen till Vänge kyrka Gotlands över nittio medeltida stenkyrkor byggdes ursprungligen i romansk stil. Det som är typiskt för den romanska stilen är att dörrar, fönster och valv har runda

Läs mer

FLUXEN Söndag 2 december kl Gudstjänst, Mattias Olofsson

FLUXEN Söndag 2 december kl Gudstjänst, Mattias Olofsson December 2018 Välkommen under Jul och nyår Den första advent börjar en tid av förväntan. Det är en glad tid då vi ser fram emot att få fira att Jesu födelse. Vi samlas till gudstjänster, konserter och

Läs mer

OKTOBER 2016 Gudstjänst - Änglar mitt ibland oss Församlingsmöte Öppen kyrka kl Arbete ute Symöte Öppen kyrka kl.

OKTOBER 2016 Gudstjänst - Änglar mitt ibland oss Församlingsmöte Öppen kyrka kl Arbete ute Symöte Öppen kyrka kl. Församlingsblad för VISBY MISSIONSFÖRSAMLING Oktober - November 2016 Guds gästvänlighet Vi är mitt i hösten. En årstid då naturen inbjuder oss att upptäcka en gudagiven färgrikedom. Hösten är också naturens

Läs mer

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Församlingsblad Advent, Jul och Nyår 2016 Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Till Dig Ett nytt nådens år från Herren ekonomiskt kanske Herren också bjuder in oss till något nytt. Nu behöver

Läs mer

Onsd 13/ Luciagudstjänst, M Uddling, M Ivarsson. Lussebullar och pepparkakor Torsd 14/ Julbord. Se nedan.

Onsd 13/ Luciagudstjänst, M Uddling, M Ivarsson. Lussebullar och pepparkakor Torsd 14/ Julbord. Se nedan. DECEMBER Sönd 3/12 11.00 Första Adventsgudstjänst. Sångensemble, trumpet Joacim Andersson, M Ivarsson, EK Norberg. Glögg och pepparkaka. Försäljning av julkransar. Sönd 10/12 17.00 Mässa, B Eriksson. Kyrkkaffe

Läs mer

Södra Nissadalens Missionsförsamling Programblad. Oktober December 2004

Södra Nissadalens Missionsförsamling Programblad. Oktober December 2004 Södra Nissadalens Missionsförsamling Programblad Oktober December 2004 Vem är Eva? Här kommer några rader om och från mig, Eva Altemar, nybliven diakon, nybliven hallänning och från den 15 augusti anställd

Läs mer

befriad äventyret Snäckan Klintehamn 16-19 juli barnkonferensen talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström

befriad äventyret Snäckan Klintehamn 16-19 juli barnkonferensen talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström befriad 2015 16-19 juli Snäckan Klintehamn talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström konsert med A Treehouse Wait barnkonferensen äventyret GOTLAND Pingstförsamlingarna

Läs mer

På torsdag är det en Träffpunkt då Lena och Pelle Hellsing berättar med ord och bild om Island ett annorlunda landskap.

På torsdag är det en Träffpunkt då Lena och Pelle Hellsing berättar med ord och bild om Island ett annorlunda landskap. Veckobrev November 2017 Vecka 44 Pilgrimsorden för Huskvarna kyrkogård Imorgon onsdag 1/11 11.00 återinviger vi Pilgrimsorden, denna gång på Huskvarna kyrkogård. Välkommen med till en liten Allhelgonavandring

Läs mer

Café och luncher i Vara väst

Café och luncher i Vara väst Café och luncher i Vara väst Måndagsfrukost Varje måndag i Vara församlingshem 09.00-11.00 En stund av gemenskap. Vi fikar och pratar. Du kan även läsa tidningen Vi träffas varje måndag t.o.m 18 december

Läs mer

KVARTALSBLAD September-november 2008

KVARTALSBLAD September-november 2008 KVARTALSBLAD September-november 2008 Förändring Stenar på en strand som slipats av havet jag bär med mig denna bild nu när sommaren går mot höst. Liv är rörelse och förändring. Inför höststarten kommer

Läs mer

Juli 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro

Juli 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro Månadsprogram Juli 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro Öppet för alla seniorer i Skurups Kommun Kristallen där skratten, värmen, och gemenskapen blomstrar! Juli Vecka 27 Måndag 1 Sittgymnastik kl.

Läs mer

DET HÄNDER I KYRKAN. September. S. Kyrkogatan 10, Strömstad mån, ons-fre kl

DET HÄNDER I KYRKAN. September. S. Kyrkogatan 10, Strömstad mån, ons-fre kl DET HÄNDER I KYRKAN September 2016 S. Kyrkogatan 10, Strömstad 0526-183 00 mån, ons-fre kl. 10-12 www.svenskakyrkan.se/stromstad September och terminsstart för verksamheter. I detta nummer av församlingsbladet

Läs mer

Pastorns tankar. Du får naturligtvis vara helt anonym men har också möjlighet att skriva ditt namn.

Pastorns tankar. Du får naturligtvis vara helt anonym men har också möjlighet att skriva ditt namn. Pastorns tankar Förbön är något centralt i den kristna församlingen. Gång efter annan uppmanar oss nya testamentet att be, både enskilt och tillsammans. I samband med våra förmiddagsgudstjänster kommer

Läs mer

mars-maj 2018 årgång 57

mars-maj 2018 årgång 57 Hammarlövs församlingsblad mars-maj 2018 årgång 57 HAMMARLÖVS FÖRSAMLING Guds kärleks skapande kraft När jag sitter och skriver så är det vinter ute och solens strålar tränger igenom molnen. Våren känns

Läs mer

Mitt arbetshäfte om religion.

Mitt arbetshäfte om religion. Mitt arbetshäfte om religion. Centralt innehåll: Några högtider, symboler och berättelser ur kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Läs mer

TRO HOPP KÄRLEK Ditt församlingsblad från Anderslövs församling!

TRO HOPP KÄRLEK Ditt församlingsblad från Anderslövs församling! TRO HOPP KÄRLEK Ditt församlingsblad från Anderslövs församling! 3/17 Vi hälsar Björn välkommen! Som präst får man möta människor i livets olika skeenden och i varje människomöte finns det en berättelse.

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Grupper och mötesplatser Hösten 2018:1

Grupper och mötesplatser Hösten 2018:1 Grupper och mötesplatser Hösten 2018:1 Landeryds kyrka Varje sön- och helgdag kl 10. 00 firas högmässa. Efteråt bjuds det på ett enkelt kyrkkaffe. Under sommarmånaderna (jun-aug) är det mässa med musik

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Församlingsblad. Equmeniakyrkan Östhammar och. Gimo-Vattensta Missionsförsamling

Församlingsblad. Equmeniakyrkan Östhammar och. Gimo-Vattensta Missionsförsamling Församlingsblad Equmeniakyrkan Östhammar och Gimo-Vattensta Missionsförsamling April juni 2018 Tacksamhet Livet har sina sidor. Det finns mycket att vara orolig inför. Var och en av oss har en hel uppsättning

Läs mer

Nr 3: 2013 Y R K N Y T T. Foto: Yngve Ivarsson

Nr 3: 2013 Y R K N Y T T. Foto: Yngve Ivarsson K Nr 3: 2013 Y R K N Y T T Foto: Yngve Ivarsson Kan Gud älska en medioker medelmåtta? Vissa människor och möten sätter spår i oss och avtryck i våra hjärtan. Det hade varit en intensiv period med massor

Läs mer

Välkomna till våra gudstjänster i Träslövs kyrka

Välkomna till våra gudstjänster i Träslövs kyrka Församlingens hemsida: www.svenskakyrkan.se/traslov samt Varbergsposten Träslövs församlingsexp tel 0340-20 10 30 är öppen mån-fre 9:30-12:00, tis 13.00-15.00 Gunnarsgårdsgatan 2, 432 37 Varberg. E-mail:

Läs mer

Stockslyckekyrkan KVARTALSBREV februari-april 2007

Stockslyckekyrkan KVARTALSBREV februari-april 2007 Stockslyckekyrkan KVARTALSBREV februari-april 2007 Det har vänt! Dagarna blir allt ljusare och vintermörkret naggas i kanten. Fåglarna har börjat att kvittra igen och redan i slutet av mars ställer vi

Läs mer

Norrahammars kyrka 10.30-12.30 Öppen för stillhet, ljuständning. Sandseryds kyrka 11.00 Gudstjänst med dop

Norrahammars kyrka 10.30-12.30 Öppen för stillhet, ljuständning. Sandseryds kyrka 11.00 Gudstjänst med dop Onsdag 6 juni, Nationaldagen Stenbäcken 18.00-21.00 Kvällsvåfflan 10 kronor Sverigeleken för stora och små Tipspromenad m.m. Sega gubbar spelar sommarmusik i trädgården Se startsidan för mer info Lördag

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019 Alla behövs! Hur ska det gå? Kommer vi att klara det här? Det är klart att vi ställer oss de frågorna, inte minst då utmaningarna

Läs mer

Kyrkbladet. Information från Svenska kyrkan i Barnarp och Ödestugu. Allhelgonahelgen på våra kyrkogårdar. sid. 6

Kyrkbladet. Information från Svenska kyrkan i Barnarp och Ödestugu. Allhelgonahelgen på våra kyrkogårdar. sid. 6 Kyrkbladet Information från Svenska kyrkan i Barnarp och Ödestugu Okt 2018 - Jan 2019 Årgång 24-25 www.svenskakyrkan.se/barnarp-odestugu Allhelgonahelgen på våra kyrkogårdar sid. 6 Elvis-konsert The touch

Läs mer

Protokoll Tvärreds lokala råd i Åsundens församling Ulricehamns pastorat.

Protokoll Tvärreds lokala råd i Åsundens församling Ulricehamns pastorat. Protokoll Tvärreds lokala råd i Åsundens församling Ulricehamns pastorat. Sammanträdesdatum 2017-11-13. Tid och plats kl 18. 30-20. 30 i Tvän-eds församlingshem. Beslutande: Gun-Britt Boger, Matts Hedberg,

Läs mer

GRATTIS TILL DITT BARN

GRATTIS TILL DITT BARN GRATTIS TILL DITT BARN Information till er föräldrar inför ert barns dop från Vänersborg och Väne-Ryrs församling Jag vill lyckönska till ert barn och inbjuda till dop När vi står med ett nyfött barn i

Läs mer

Församlingsnytt hösten 2012

Församlingsnytt hösten 2012 Församlingsnytt hösten 2012 Redaktionen Ansvarig utgivare: www.bjarredsforsamling.se Öresundsvägen 9 kyrkoherde Eva Landberg Tryckt hos Tryckfolket AB,Malmö 237 35 Bjärred bjarredsforsamling@svenskakyrkan.se

Läs mer

Juli 2016 Dopgudstjänst i samband med konfirmationshögtiden Konfirmationshögtid Gudstjänst - Tro, en politisk kraft Gotlandskonferensen

Juli 2016 Dopgudstjänst i samband med konfirmationshögtiden Konfirmationshögtid Gudstjänst - Tro, en politisk kraft Gotlandskonferensen Församlingsblad för VISBY MISSIONSFÖRSAMLING Juli - September 2016 Juli 2016 2 Lördag 21:30 Dopgudstjänst i samband med konfirmationshögtiden... på Snäckan, Tomas Boström Johan Bäckrud, Arvid Johansson,

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Välkommen till Emmaboda kyrka

Välkommen till Emmaboda kyrka Välkommen till Emmaboda kyrka Kort historik Från början fanns här endast ett församlingshem som invigdes av Biskop Ludvig Lindberg en dag i februari 1926. Klockan 3.30 tändes den elektriska belysningen

Läs mer

Varmt välkomna, känn er som hemma och glad sommar! Anna Ljung, pastor

Varmt välkomna, känn er som hemma och glad sommar! Anna Ljung, pastor Församlingsblad för VISBY MISSIONSFÖRSAMLING Juni - augusti 2018 Sommaren är här! Och med den, sommarens rytm i församlingens liv och arbete. Våra veckosamlingar vilar. Vi firar gudstjänster i Tjelvarkyrkan

Läs mer

Pastorns tankar. Temagudstjänster om bön vårterminen Herre, lär oss att be!

Pastorns tankar. Temagudstjänster om bön vårterminen Herre, lär oss att be! Pastorns tankar Det himmelska hemmet! En dag tar vårt jordiska liv slut. Det vet vi alldeles säkert. Min gamla mor fick hembud för en tid sedan. Hon var nästan 91 år och vägde drygt 30 kilo. De sista åren

Läs mer

Välkommen till. Missionskyrkan. april - juni 2015

Välkommen till. Missionskyrkan. april - juni 2015 Välkommen till Missionskyrkan april - juni 2015 Sommartid Ockelbo Missionskyrka N. Åsgatan 26 816 31 Ockelbo 0297 423 37 Exp.tid tisd - onsd 10-12 ockelbo.missionskyrka@ telia.com Pg. 29 54 46-9 Bg. 336

Läs mer

Välkommen till Viklau kyrka

Välkommen till Viklau kyrka VIKLAU KYRKA Välkommen till Viklau kyrka Gotlands över nittio medeltida stenkyrkor byggdes ursprungligen i romansk stil. Det som är typiskt för den romanska stilen är att dörrar, fönster och valv har runda

Läs mer

Sommaren 2016 Munka Ljungby församling

Sommaren 2016 Munka Ljungby församling Sommaren 2016 Munka Ljungby församling Foto: Henrik Nilsson Sommarmusik - onsdagar kl 18.30 Össjö / Tåssjö / Munka Ljungby Alla onsdagar under juni-juli-augusti är det antingen Mässa eller Sommarmusik

Läs mer

Värnamo Pastorat Församlingsrådet i Värnamo församling 2014 2015 140616 1. Plats och tid: Församlingshemmet i Värnamo kl. 18.30 19.

Värnamo Pastorat Församlingsrådet i Värnamo församling 2014 2015 140616 1. Plats och tid: Församlingshemmet i Värnamo kl. 18.30 19. Församlingsrådet i Värnamo församling 2014 2015 140616 1. Plats och tid: Församlingshemmet i Värnamo kl. 18.30 19.55 Elsie Håkansson Helen Håkansson Sara Green Katarina Blomberg Victoria Liljeqvist Thomas

Läs mer

Besök kulturbyggnader på Gotland!

Besök kulturbyggnader på Gotland! Besök kulturbyggnader på Gotland! Öppet hus 2-3 juni Byggnadsvårdsföretag och fastighetsägare visar restaureringsarbeten. Se intressanta byggnader och få tips om god byggnadsvård av specialister! Ett arrangemang

Läs mer

Välkommen till våra verksamheter för. Barn Ungdom & Familj 0-18 år Våren 2015

Välkommen till våra verksamheter för. Barn Ungdom & Familj 0-18 år Våren 2015 Välkommen till våra verksamheter för Barn Ungdom & Familj 0-18 år Våren 2015 Välkommen till vår hemsida Titta gärna på vår hemsida för telefonnummer, e-postadresser och aktuell information som t.ex. terminsstart

Läs mer

SEPTEMBER Lörd 2/ Lekmannakåren gästar Vikens lekmannakår. Allsång med L Ahlberg. Sönd 3/ Gudstjänst, B Eriksson, M Uddling.

SEPTEMBER Lörd 2/ Lekmannakåren gästar Vikens lekmannakår. Allsång med L Ahlberg. Sönd 3/ Gudstjänst, B Eriksson, M Uddling. SEPTEMBER Lörd 2/9 16-18 Lekmannakåren gästar Vikens lekmannakår. Allsång med L Ahlberg. Sönd 3/9 17.00 Gudstjänst, B Eriksson, M Uddling. Kyrkkaffe Sönd 10/9 17.00 Mässa, M Ivarsson. M Nordberg Kyrkkaffe

Läs mer

Januari 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro

Januari 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro Månadsprogram Januari 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro Öppet för alla seniorer i Skurups Kommun God fortsättning! Vecka 1 Tisdag 1 Onsdag 2 Torsdag 3 Fredag 4 Januari Kristallen har stängt p.g.a.

Läs mer

Då förtryck och förnedring faller och befrielse och upprättelse blir segern.

Då förtryck och förnedring faller och befrielse och upprättelse blir segern. Församlingsblad för VISBY MISSIONSFÖRSAMLING April - maj 2018 Livet vänder - från död till liv Vi inleder denna period med att fira påsken. Då döden övergår till nytt liv. Då livet segrar över ondskans

Läs mer

Livet vann! En helt ny möjlighet öppnades för allt skapat! För dig, mig och hela världen.

Livet vann! En helt ny möjlighet öppnades för allt skapat! För dig, mig och hela världen. Församlingsblad för VISBY MISSIONSFÖRSAMLING April - Maj 2017 Att fira och bejaka livet Det otroliga blev troligt! Natten ljusnade och blev dag. Döden vände om och övergick i liv. Livet vann! En helt ny

Läs mer

Juni 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro

Juni 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro Månadsprogram Juni 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro Öppet för alla seniorer i Skurups Kommun Glad sommar önskar kristallen! Juni Vecka 23 Måndag 3 Sittgymnastik kl. 10.00 11.00 Bingo kl. 14.00-15.30

Läs mer

Bra att veta när man mister en anhörig

Bra att veta när man mister en anhörig Mattmars kyrka Bra att veta när man mister en anhörig Vad gör vi nu? Vad ska man börja med? Det är många frågor som dyker upp vid ett dödsfall. Församlingen försöker alltid vara behjälplig så långt det

Läs mer

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan Nr.3 2013 ???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan * 18 sept. Endre IF och Endre IF Ungdom har årsmöte i Endre bygdegård kl.18.00. Välkomna! * 23 sept. Birgit

Läs mer

Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö

Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö Sankt Mikaels Katolska Församling Växjö Församlingsbrev Påsken 2010 1 Kyrkoherdens påskhälsning De tre påskdagarna världshistorien förändras Vi närmar oss snabbt kyrkoårets absoluta höjdpunkt som kallas

Läs mer

Postens gruppförsändelse till hushåll. Kyrknytt. Nr Svenska kyrkan i Stenstorps pastorat

Postens gruppförsändelse till hushåll. Kyrknytt. Nr Svenska kyrkan i Stenstorps pastorat Postens gruppförsändelse till hushåll Kyrknytt Nr 3 2015 Svenska kyrkan i Stenstorps pastorat 1 Hösthälsning från kyrkoherden Efter en sommar som slagit många rekord, både när det gäller värme, regn, och

Läs mer

KONFIRMAND Vilken grupp väljer du? Fjälkinge Gärds Köpinge Kristianstad Västra Vram

KONFIRMAND Vilken grupp väljer du? Fjälkinge Gärds Köpinge Kristianstad Västra Vram KONFIRMAND 2016-2017 Vilken grupp väljer du? Fjälkinge Gärds Köpinge Kristianstad Västra Vram 1 Våga ta chansen......och konfirmera dig! Se konfirmandtiden som en tid då du i lugn och ro tillsammans med

Läs mer

Vi har alla olika frågor om livet. Duger jag? Måste jag vara som alla andra? Vad ska jag tro på?

Vi har alla olika frågor om livet. Duger jag? Måste jag vara som alla andra? Vad ska jag tro på? Konfirmation Vi har alla olika frågor om livet. Duger jag? Måste jag vara som alla andra? Vad ska jag tro på? Vilka är dina frågor? Hade det varit kul att prata mer om dem och samtidigt träffa gamla och

Läs mer

KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT. September 2018

KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT. September 2018 KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT September 2018 Söndag 2/9 14:e sön. efter trefaldighet Enheten i Kristus 10.00 Högmässa Ljungby kyrka Bengt-Olof Roos 11.00 Gudstjänst Mortorps kyrka Skjuts K-M Fröler: 070-444

Läs mer

Programblad september oktober 2018 för UMEÅ KÅR

Programblad september oktober 2018 för UMEÅ KÅR Programblad september oktober 2018 för UMEÅ KÅR Frälsningsarmén Umeå Omslagsbild: Linnea Kampha, Umeå. SEPTEMBER Vecka 35 Fre 31/8 Lör 1/9 Sön 2/9 11.00 Gudstjänst. Enheten i Kristus. Vecka 36 Mån 3/9

Läs mer

KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT. Februari 2019

KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT. Februari 2019 KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT Februari 2019 Söndag 3/2 Kyndelsmässodagen Uppenbarelsens ljus 10.00 Högmässa Ljungby kyrka Välsignelse av ljus, Ljungbykören, kyrkkaffe Bengt-Olof Roos, Lars Övrenius 11.00

Läs mer

Maj 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro

Maj 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro Månadsprogram Maj 2019 Mötesplatsen Kristallen på Flintebro Öppet för alla seniorer i Skurups Kommun Välkommen sköna Maj! Vecka 18 Onsdag 1 Torsdag 2 Maj Kristallen är stängd p.g.a. röd dag! Bingo kl.

Läs mer

Med tillstånd av fotografen Linda Jarl, Hyra Gotland

Med tillstånd av fotografen Linda Jarl, Hyra Gotland Med tillstånd av fotografen Linda Jarl, Hyra Gotland Församlingsblad för VISBY MISSIONSFÖRSAMLING September - oktober 2018 Varmt välkommen till gemenskapen i Tjelvarkyrkan! Välkommen med på gudstjänster,

Läs mer

Programblad. Södra Nissadalens Missionsförsamling. December 2001 Februari 2002

Programblad. Södra Nissadalens Missionsförsamling. December 2001 Februari 2002 Programblad Södra Nissadalens Missionsförsamling December 2001 Februari 2002 Jakten på julstämning Ett litet barn av Davids hus ska göra vinternatten ljus. Det är jul igen och därmed också sökandet efter

Läs mer

Vänge församling. LÄS OM Sommarmusiken i våra kyrkor u Helena från Halla är kyrkvärd Det målade taket i Halla kyrka u Sommarens kalendarium.

Vänge församling. LÄS OM Sommarmusiken i våra kyrkor u Helena från Halla är kyrkvärd Det målade taket i Halla kyrka u Sommarens kalendarium. Vänge församling juni 10 med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla, Sjonhem, Viklau och Vänge LÄS OM Sommarmusiken i våra kyrkor u Helena från Halla är kyrkvärd Det målade taket i Halla kyrka u Sommarens kalendarium

Läs mer

Präst och diakon kommer att finnas tillgängliga på kyrkogården under eftermiddagen. Vi serverar också varm dryck.

Präst och diakon kommer att finnas tillgängliga på kyrkogården under eftermiddagen. Vi serverar också varm dryck. November 2018 Välkommen under Allhelgona Allhelgona är den helg på året som vi tillsammans med människor i Sverige och världen uppmärksammar och minns de som lämnat det här livet. En helg då vi påminner

Läs mer

Välkommen till gamla och nya mötesplatser!

Välkommen till gamla och nya mötesplatser! Församlingsblad för VISBY MISSIONSFÖRSAMLING Januari - mars 2018 Välkommen till gamla och nya mötesplatser! Vi har fått börja ytterligare ett år! Ett år då vi som församling och kyrka får vara en mötesplats

Läs mer

DET HÄNDER I KYRKAN. Maj - Juni S. Kyrkogatan 10, Strömstad mån, ons-fre kl

DET HÄNDER I KYRKAN. Maj - Juni S. Kyrkogatan 10, Strömstad mån, ons-fre kl DET HÄNDER I KYRKAN Maj - Juni 2017 S. Kyrkogatan 10, Strömstad 0526-183 00 mån, ons-fre kl. 10-12 www.svenskakyrkan.se/stromstad G ud slösar med färger och former, dofter och smaker. Hela världen är underbar.

Läs mer

Värnamo Pastorat Församlingsrådet i Värnamo församling 2014-2015 140224 1.

Värnamo Pastorat Församlingsrådet i Värnamo församling 2014-2015 140224 1. Församlingsrådet i Värnamo församling 2014-2015 140224 1. Plats och tid: Prostgården i Värnamo kl 18.30 19.40 Thomas Borglin Tommy Jönsson Victoria Liljekvist Sara Green Helena Persson Helén Håkansson

Läs mer

Advent, jul och nyår. i Lagunda församling

Advent, jul och nyår. i Lagunda församling Advent, jul och nyår i Lagunda församling Händer i Lagunda församling 2014 Fredag 28 november 14 Gudstjänst inför helgen, i Giresta kyrka (obs platsen!) Kören Våga sjunga, Måns Godée och Mikael Dagobert.

Läs mer

Varje tisdag och torsdag kl finns fika och möjlighet att samtala, dela tankar, diskutera ett ämne eller bara småprata.

Varje tisdag och torsdag kl finns fika och möjlighet att samtala, dela tankar, diskutera ett ämne eller bara småprata. Församlingsblad för VISBY MISSIONSFÖRSAMLING September - oktober 2017 Hösten inbjuder till en mångfald av mötesplatser, både i gamla och nya former. Här är några axplock. Gudstjänster Vi firar oftast gudstjänst

Läs mer

Kalender för Arbogabygdens församling

Kalender för Arbogabygdens församling Kalender för Arbogabygdens församling Januari 2019 Sön 13 Mässa för små och stora Präst predikant: Johan Linnman Vi har julgransplundring efter mässan i Trefaldighetsgården. Välkomna! Sön 13 Präst: Johan

Läs mer

Musik. Gudstjänster. Café. Utflykter

Musik. Gudstjänster. Café. Utflykter Musik Gudstjänster Café Utflykter Sommar 2017 Sommarutflykter Utflykterna går med buss som startar från Hackeforsgården, passerar Hjulsbro och vändplatsen vid sidan av Ekholmens centrum. Anmäl var du vill

Läs mer

Kista kyrka 30 år. Jubileumsprogram 30 september - 5 oktober

Kista kyrka 30 år. Jubileumsprogram 30 september - 5 oktober Kista kyrka 30 år Jubileumsprogram 30 september - 5 oktober KISTA KYRKA 30 ÅR TISDAG 30/9 Kista kyrka, vad berättar byggnaden? En kväll om själva kyrkobyggnaden med kyrkorum och angränsande verksamhetslokaler.

Läs mer

Sommarblad från kyrkorna i Kållered

Sommarblad från kyrkorna i Kållered Sommarblad från kyrkorna i Kållered www.metodistkyrkan.se www.svenskakyrkan.se/kallered www.kallered.missionskyrkan.se Hej då Tomas! Tack för ditt fantastiska och mångåriga goda arbete i Kållered. Sju

Läs mer

TRO HOPP KÄRLEK Ditt församlingsblad från Anderslövs församling!

TRO HOPP KÄRLEK Ditt församlingsblad från Anderslövs församling! TRO HOPP KÄRLEK Ditt församlingsblad från Anderslövs församling! 4/17 ANDERSLÖVS FÖRSAMLING Nu kommer ljuset! Förbanna inte mörkret utan tänd ett ljus. Och det gör vi! Vi nordbor har lärt oss den hårda

Läs mer

1 ATT GÅ SIN EGEN VÄG

1 ATT GÅ SIN EGEN VÄG Du ritar i sanden 1 ATT GÅ SIN EGEN VÄG De går en pilgrimsvandring, den unga killen och hans kompisar. Så kommer de till en korsning, och kompisarna viker av åt höger, men han, han är ganska säker på att

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna Tänd ett ljus Vi är så glada

Läs mer

Näsums Kyrkoblad. Fira Påsk i din kyrka!

Näsums Kyrkoblad. Fira Påsk i din kyrka! Näsums Kyrkoblad Nr 1/2010 Mars- Juni 2010 Fira Påsk i din kyrka! Barnen i grupperna välkomnar alla redan på Palmsöndagens familjegudstjänst då vi har stor fest och final på årets Fastekampanj och upptakt

Läs mer