Vänge församling MED SOCKNARNA BUTTLE, GULDRUPE, HALLA, SJONHEM, VIKLAU OCH VÄNGE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vänge församling MED SOCKNARNA BUTTLE, GULDRUPE, HALLA, SJONHEM, VIKLAU OCH VÄNGE"

Transkript

1 Halla Sjonhem Viklau Guldrupe Vänge Buttle Vänge församling MED SOCKNARNA BUTTLE, GULDRUPE, HALLA, SJONHEM, VIKLAU OCH VÄNGE december 08 Musik i advent! Välkommen att lyssna på körsång den första advent. Barnkören Sångsvanarna sjunger på familjemässan i Vänge kl Efteråt bjuds det på adventskaffe. VP-kören sjunger i Butte kyrka kl. 19. Efteråt bjuds det på adventsgröt i hembygdsgården. På bilden ovan ses Vänge Pastoratskör.

2 2 En Advents- och Julhälsning Käre församlingsbo! Jag drömmer om en vit jul lyder väl direktöversatt den engelska orginaltexten. Men det är sällan det blir någon vit jul och det kan vi väl kanske klara oss utan. Men vi har svårare att klara oss utan den svenska varianten av samma sång, Jag drömmer om en jul hemma Med alla traditionerna, med gemenskapen i familjen, med gudstjänstbesök, julkrubba, julklappar, julmat Vi får bara akta oss från att jäkta runt med besök i alla konstellationer av släkten, så att när kvällen äntligen kommer rinner tårarna nästan av trötthet. Tänk om vi julen 2008 skulle våga bryta mönstret lite grann. Samla så många som möjligt på ett och samma ställe och fira. Ringa, skriva, maila, skicka en liten julklapp till de andra. Nästa år gör vi likadant i en annan konstellation. Det är ett sätt att visa att man på ett ärligt och rätt sätt bryr sig om varandra. Låt oss betrakta en som verkligen brydde sig, Den Helige Nikolaus, en av ursprungs figurerna till vår jultomte: I Myra i nuvarande Turkiet levde runt år 300 en biskop som hette Nikolaus. Som ung ärvde han en stor förmögenhet, som han inte visste vad han skulle göra av. Han ville ju göra något meningsfullt med pengarna. En av grannarna till Nikolaus hade det mycket svårt. Föräldrarna klarade inte av att försörja familjen, så de tre döttrarna var redan i unga år tvingade ut på gatan och försörja sig. En stor smärta för den annars goda familjen. Nikolaus fick höra detta och gripen av stort medlidande och vrede över familjens situation gick han en mörk natt fram till deras hus. I handen hade han ett knyte som han snabbt kastade in genom det öppna fönstret. Sedan smet han iväg, innan någon hann se honom. På morgonen steg fadern i huset upp och hittade till sin förvåning knytet på golvet. Men den förvåningen var inget mot vad som kom när han öppnade knytet. Framför honom glimrade en klimp av renaste guld. Med jubel tackade han Gud för sin okände välgörare. En tid senare gjorde Nikolaus samma sak igen, och även denna gång lyckades han hålla sig dold. Nu började familjen undra vem det var som hjälpte dem i deras nöd, och fadern beslöt sig för att försöka avslöja välgöraren. Många kvällar satt han uppe en natt hände något. Han såg en skugga och hörde något landa på golvet i huset. Guldklimpen var den här gången dubbelt så stor. Men nu skyndade han ut, fick tag på Nikolaus och höljde honom i tack för hans stora godhet. Av den legenden kommer ryktet om Nikolaus stora generositet. Med och genom generositet mot våra nära och kära här hemma, men också mot kända och okända ute i världen, får också vi år 2008 önska varandra en God Jul eller Välsignad Kristi Födelses Fest, för det är ju vad det är frågan om Guds egen guldklimp till världen! Välkommen att fira advent och jul tillsammans i våra kyrkor inom Vänge församling! Erland Björklund, kyrkoherde

3 3 Vänge pastoratskör Vänge pastoratskör, eller VP-kören som den också kallas, är ett glatt gäng som träffas varje torsdag kvart över sju i Viklau församlingshem. Här är sångglädjen och trivseln det viktigaste och alla är välkomna att vara med. Det är viktigt att folk trivs och känner glädje i att sjunga, säger Per Farinder som leder kören. Och det har han verkligen lyckats med. För det mesta är alla tolv medlemmarna närvarande då kören övar. Sången är förstås anledningen till att man träffas men även den sociala biten är nog så viktig en stunds samvaro med sång och fika. Det har funnits körer i olika konstellationer sedan länge i församlingens sex socknar. På 1960-talet var det en kör i så gott som varje socken. Vänge pastoratskör bildades 1992 av Maj Hjalmarsson och året därpå tog Per över ledarskapet. På repertoaren finns det mesta av våra kända jul-, advent- och vårsånger, men vi försöker även ta in något nytt lite då och då, berättar Per. Ungefär en gång i månaden uppträder vi. Det kan vara i kyrkan eller i något annat sammanhang som t.ex. på Klostergården, Orgelmuseet eller vid någon av våra Valborgsmässoeldar. Ibland uppträder vi även med Romakören eller någon annan kör. Vi vill gärna blir fler. Är du nyfiken får du gärna komma på någon av våra övningar och se om det här är något som passar dej. Och man behöver inte provsjunga för att få vara med... Körövning i Viklau församlingshem.

4 4 Karin från Guldrupe forskar i gregoriansk sång i Europas kloster De senaste tiden har Karin Lagergren Strinnholm från Guldrupe besökt en mängd olika kloster runt om i Europa. Anledningen är att hon sen några år tillbaka forskar i nutida gregoriansk sång. Karin har som hon själv uttrycker det en svenska-kyrkan-på-landetuppväxt. Hon är uppvuxen i en lantbrukarfamilj utanför Mariestad och där fanns en stark tradition av att delta i den kyrkliga gemenskapen. Musiken har alltid varit ett viktigt inslag i hennes liv. Efter studier i Frankrike, Hol- land och Göteborg är hon utbildad musiklärare, musikvetare, sångpedagog och sångerska med inriktning mot musik från medeltid, renässans och barock. Numera är hon även Europas enda forskare i gregoriansk sång vilket kommer att resultera i en doktorsavhandling i musikvetenskap vid Göteborgs universitet under nästa år. Karin och hennes man Anders bodde tidigare i Göteborg. Anders är arkeolog och eftersom Karin är intresserad av medeltida musik så var Gotland lockande för båda. Sedan åtta år bor dom i gamla lärarbostaden i Guldrupe och trivs mycket bra. Hur kom det sig att du började forska i gregoriansk musik? Man talar ofta om gregoriansk musik som en dåtida musikform, men den lever i högsta grad i våra kloster. Därför blev jag nyfiken på vilken musik som sjungs idag, hur det kan komma sig att musiken lever vidare och hur de som utöver musiken tänker. Karin har besökt ett tjugotal kloster runt om i Europa och intervjuat körledare och deltagit i gudstjänstlivet. Gudstjänsterna kan pågå i totalt upp Karin har även varit musikalisk rådgivare vid filmatiseringen av böckerna om Arn Magnusson.

5 Karin och hennes man Anders bor sedan åtta år i gamla lärarbostade i Guldrupe. till fyra timmar varje dag och där är sången ett viktigt inslag. Man sjunger det mesta. Det finns inget som säger att man måste sjunga, men sången tas på stort allvar, man får inte slarva. Som besökare får hon inte komma in i de privata delarna av klostren. Det har ändå blivit tillfällen till givande samtal med många av de som bor där och hon är överraskad av hur fördomsfria många är. Dom har kommit väldigt långt i sin tro och dömer inte andra, vilket har varit väldigt inspirerande. Vilka människor är det som väljer att gå i kloster? Jag upplever det som att det är människor som har en väldigt stark och äkta kallelse. Klosterlivet är så extremt så det skulle inte fungera annars. Många kloster har en påbjuden tystnad utom vid vissa tillfällen och det finns en tydlig hiearki där de äldre lär de yngre. Men även klosterlivet moderniseras. Numera kan man i vissa kloster till och med få semester. När Karin inte ägnar sig åt forskning uppträder hon gärna med gruppen Gemma som hon bildat tillsammans med två andra sångerskor. Gemma framför medeltida musik och håller regelbundet konserter runt om i landet. I sommar får vi chansen att se dem på Gotland där de kommer att uppträda tillsammans med en fransk ensemble. Gregoriansk sång är en sorts körsång som utövades av munkar och nunnor under medeltiden. Inom katolska kyrkan framförs de gregorianska sångerna ännu idag i sin ursprungliga form i kyrkor och kloster. I svenska kloster har man ofta översatt texterna till svenska, men man följer ännu de medeltida melodierna. Kort om kloster De flesta klostren tillhör den romerks-katolska kyrkan men i Sverige finns även några med hemhörighet i Svenska kyrkan. Munkarna och nunnorna försörjer sig bland annat genom att ta emot gäster i sina gästhem, utföra hantverk såsom ljusstöpning och bokbinderi och att sy och reparera liturgisk klädsel. Till klostren kan man som regel komma som gäst efter överenskommelse. Innan man avger det eviga löftet att gå i kloster är det en lång prövotid som kan ta upp till sju år. Om man ångrar sig kan man i extrema fall skriva till påven och få sitt löfte hävt.

6 Kalendarium 30 november februari 2009 Se även Predikoturerna i fredagens tidning eller hemsidan NOVEMBER 30 SöNDAG Första Advent Familjemässa i Vänge kl med barnkören Sångsvanarna. Adventskaffe. Adventskväll i Buttle kl. 19 med VP-kören. Adventsgröt. DECEMBER Advenstskväll med luciatåg i Halla kl. 18 med barnkören Sångsvanarna. Adventskaffe. 19 FREDAG Skolans jullovsavslutning i Vänge kyrka kl SöNDAG Fjärde Advent Adventsgudstjänst i Viklau kl. 19. Adventskaffe. 2 TISDAG Studiecirkel i prästgården kl. 19. JUL 5 FREDAG Luciatåg i Buttle kyrka kl. 19. Röda korset. 7 SöNDAG Andra Advent Högmässa i Guldrupe kl Adventskaffe. Adventsgudstjänst i Vänge kl TORSDAG Torsdagsträff med lunch i Viklau församlingshem kl. 12. Mats Ahlby berättar och visar bilder från sina resor. 14 SöNDAG Tredje Advent Högmässa i Buttle kl ONSDAG JULAFTON Julkrubba i Vänge kl Julnatt i Buttle kl. 23. VP-kören. 25 TORSDAG JULDAGEN Högmässa i Guldrupe kl FREDAG ANNANDAG JUL Högmässa i Viklau kl SöNDAG Söndagen efter jul Högmässa i Halla kl Julmusik med brassorkester i Vänge kl. 19.

7 JANUARI 1 TORSDAG Nyårsdagen Högmässa i Vänge kl söndag Söndagen efter Nyår Högmässa i Buttle kl tisdag Trettondag jul Familjemässa i Vänge kl med jullekar och lättare lunch. Julsånger i Halla kl. 19 med VP-kören. 11 söndag Första söndagen eft. Trettondagen Högmässa i Guldrupe kl Gudstjänst i Viklau kl tisdag Studiecirkel kl. 19. Se predikoturerna om plats. 18 söndag Andra söndagen eft. Trettondagen Högmässa i Halla kl Gudstjänst i Buttle kl TORSDAG Torsdagsträff med lunch i Vänge bygdegård kl. 12. Kantor Robert Nyström underhåller. 25 söndag Tredje söndagen eft. Trettondagen Högmässa i Vänge kl Eftermiddagsbön i Buttle kl Gammeldags kaffekalas i Hembygdsgården kl. 14. FEBRUARI 1 söndag Fjärde söndagen eft. Trettondagen Högmässa i Viklau kl Psalmsångsgudstjänst i Buttle kl TORSDAG Torsdagsträff med lunch i Buttle hembygdegård kl söndag Kyndelsmässodagen Familjemässa i Guldrupe kl med barnkören Sångsvanarna. Lättare lunch. 10 tisdag Studiecirkel kl. 19. Se predikoturerna om plats. 15 söndag Sexagesima Högmässa i Vänge kl Psalmsångsgudstjänst i Halla kl TORSDAG Torsdagsträff med lunch i Sjonhem hembygdegård kl söndag Fastlagssöndagen Högmässa i Buttle kl Psalmsångsgudstjänst i Viklau kl. 19. VP-kören. 25 onsdag Askonsdagen Askonsdagsmässa i Vänge kl tisdag Studiecirkel kl. 19. Se predikoturerna om plats.

8 8 Britt, Lillan och Edward Våra klockare I Vänge församling är det klockarna Britt Stenfeldt från Viklau, Gunborg (Lillan) Johansson från Sjonhem och Edvard Lundberg från Buttle som håller ordning på våra sex kyrkor och kyrkogårdar. Sommartid får de även förstärkning av Karin Dreborg från Buttle. Så här års är det fullt upp med lövräfsningen. Eller lövblåsningen får man väl säga, eftersom man numera mestadels använder en lövblås. Den fungerar väldigt bra när man vill komma åt löv mellan stenar och i rabatter berättar Lillan som är i full färd med att blåsa Vänge kyrkogård fri från löv. Lillan har jobbat som klockare i församlingen i sex år, Britt har varit några år längre och Edvard längst med sina 29 år. De trivs alla tre mycket bra med det relativt fria klockaryrket och med kontakten med kyrkogårdens besökare. På tisdagsmornarna har vi personalträff och går igenom vad som behöver göras, annars jobbar vi mestadels själva. Lövräfsningen brukar vi dock ta tillsammans berättar Britt. I klockarens arbetsuppgifter ingår förstås att sköta kyrkogårdarna med allt vad det innebär. På våren blir det mycket planteringsarbeten och sommartid gräsklippning, vattning och särskild skötsel av skötselgravar. Sedan några år använder vi s.k. planteringslådor till våra skötselgravar. Dessa fylls på med vatten genom ett rör, ungefär varannan vecka, och vattningen sköter sig därefter automatiskt. Lådorna ska inte vattnas ovanifrån. Då är det risk att plantorna övervattnas berättar Britt. Vid grävning av gravar anlitas Lasse Gahnström från Boge som kommer med egen grävare. Ungefär varannan helg är det helgtjänstgöring. Klockarens uppgift är då att ordningsställa kyrkan inför guds- Vad är en skötselgrav? Om man inte själv har möjlighet att vårda sina anhörigas gravar kan man låta kyrkogårdsförvaltningen ansvara för skötseln. Graven kallas då för skötselgrav. Förutom skötsel av graven såsom ogräsrensning och klippning, ingår plantering av blommor på våren och till midsommar samt gravdekoration till Allhelgona. Vid behov riktas och tvättas även gravstenen. Kostnaden för detta är cirka 650 kr per år för en familjegrav.

9 9 Britt kör bort löv och Edvard tömmer brunnen på Vänge kyrkogård. tjänsten, se till att det är skottat och uppvärmt och att ringa i kyrkklockan. Vi ringer även manuellt vid själaringningar, men annars är det numera automatisk ringning i alla våra kyrkor, berättar Edvard. Han minns hur jäktigt det kunde vara då ringningen var manuell och det skulle ringas i flera kyrkor samtidigt. Då gick det snabbt mellan socknarna. Ny sophantering Från första januari 2009 är det enbart komposterbara sopor som kan lämnas på våra kyrkogårdar. Klockarna ser gärna att vi väljer naturmaterial till våra gravdekorationer så att det inte av misstag kommer med plast eller metall i komposten. Lillan i full färd med lövblåsen.

10 10 Församlingsnytt 2008 Under året har följande personer, boende i församlingen, döpts och tillhör därmed Svenska kyrkan: 12 april, Saga Maria Christina dotter till Jennie och Andreas Persson, Sallmunds, Vänge 13 september, Ebba Vendela Maria dotter till Maria Paulsson och Dennis Samuelsson, Sigsarve i Viklau 4 oktober, Samantha Aurora Elisabet dotter till Lina Johansson och Urban Berglind, Hallbjäns i Guldrupe Herre Gud, bevara dem i ditt förbund och välsigna dem nu och till evig tid! Under året har följande personer konfirmerats inom församlingen och därmed bekräftat sitt dop: 24 maj, Joacim Olofsson Sallmunds i Vänge 29 juni Virginia Gräsman, Hägvalds i Vänge Lisa Uddin, Bringes i Vänge Herre Gud, tack för att du gör oss till dina barn i dopet. Hjälp dessa ungdomar upptäcka alltmer av din kärlek. Led dem genom livet och hjälp dem förstå och lyda din vilja. Låt oss alla en gång få dela den stora glädjen hos dig! Under året har följande personer, boende i församlingen, vigts: 8 augusti Jenny Karlsson och Fredrik Lundgren Sallmunds i Vänge Herre Gud, ge dem nåd att besinna besinna äktenskapets ansvar och gåva och välsigna deras liv tillsammans! Sedan Alla Själars Dag år 2007 fram till november 2008 har följande personer vigts till den eviga vilan på någon av våra kyrkogårdar: 19 oktober 2007, Karl Christer Karlsson Sallmunds i Vänge, i en ålder av 60 år 13 november 2007, Agneta Olga Birgitta Herlitz, tidigare skriven i Halla, i en ålder av 63 år 27 november 2007, Hugo Junior Hägg Jivbrant, vars far länge varit skriven i Viklau, i en ålder av 1 dag 11 december 2007 Johanna Maria Josefina Eriksson Nickarve i Vänge, i en ålder av 86 år 31 december 2007 Egon Karl Ernfrid Lindström Högbro i Halla, i en ålder av 79 år 4 januari Bertil Gustav Mattias Sandström Suderbys i Vänge, i en ålder av 89 år 29 februari, Urban Jarl Svensson tidigare skriven i Sjonhem, i en ålder av 64 år 6 april, Inga-Maj Lingstedt Lilla Sojvide i Sjonhem, i en ålder av 80 år 28 maj, Malte Lyander, tidigare skriven i Halla, i en ålder av 88 år 26 juli, Maj-Britt Marta Bergvall Nickarve i Vänge, i en ålder av 78 år 8 augusti, Bengt Esaias Norman, länge verksam i Halla, i en ålder av 79 år 14 augusti, Märta Alfhild Amanda Wiman, tidigare skriven i Vänge, i en ålder av 76 år 27 augusti, Emma Niklasson Kyrkjuves i Vänge, i en ålder 0 dagar 4 oktober, Stig Olof Lindström Hallbjäns i Guldrupe, i en ålder av 65 år Herre Gud, ge dem din frid och låt ditt ansiktes ljus lysa för dem!

11 Boktips från Frälsningsarmén: Soppboken 25 kockars godaste recept på soppor Vårt dagliga bröd 25 kända svenskars godaste recept på bröd Genom att köpa böckerna stöder Frälsningsarméns arbete för människor som har det svårt. Böckerna kostar 100 kr st. och finns att köpa på www. fralsningsarmen.se Studiecirkeln fortsätter med samtal om Kommande söndags texter. Nästa gång ses vi i Vänge prästgård den 2/12 kl.19. Det går bra att vara med vid ett enstaka tillfälle. Välkomna! Se hit alla Sjonhembor! Sjonhem hembygdsförening planerar att ge ut en sockenbok. Har du något minne från bygden som du gärna vill förmedla i form av text och/eller bild, kontakta Göte Johansson tel eller Luciatåg Fredagen den 5 december kl. 19 i Buttle kyrka. Arr. Röda korset. Söndagen den 14 december kl. 18 i Halla kyrka med barnkören Sångsvanarna. Adventskaffe. Torsdagsträff med lunch Viklau församlingshem 11 december kl 12 Mats Ahlby berättar och visar bilder från sina resor. Vänge bygdegård 22 januari kl 12 med kantor Robert Nyström Buttle hembygdsgård 5 februari kl 12 Sjonhem hembygdsgård 19 februari kl 12 Jan Utas berättar om Sjonhem kyrkas restaurering. Bada vedeldad bastu i Guldrupe Onsdagar: Herrar 17 20, damer Fredagar: Herrar 17 19, damer Lördagar: Damer 16 17, herrar kr för vuxna. Guldrupe Bastuförening hälsar alla varmt välkomna. Gammaldags kaffekalas i Buttle Hembygdsgård söndagen den 25 januari kl. 14. Anm. till AnnBritt, tel Nya hörselslingor Under 2009 kommer Halla, Viklau, Vänge och Sjonhem kyrkor att få nya hörselslingor. Länkar Sjonhem hembygdsförening Vänge hembygdsförening övriga hembygdsföreningar Vänge-Guldrupe bygdegårdsförening ANNONSER Till salu HÄSTKÄRRA Gig (för en häst). Visst renoveringsbehov. Pris kr. Tel MILITÄRTÄLT Med plats för 12 personer kr. Tel VEDSPIS Tel HÄSTTÄCKE Till D-ponny. Tel VETERANTRAKTOR Volvo T års modell. Tel DATOR Macintosch G4 med Photoshop, Illustrator version CS2 m.fl program. Tel HÄSTPRYLAR SKÄNKES Tel önskas köpa GÅRDSPUMP Tel Massage Unna dej en massage i höstmörkret! Ring mej Lotta Gräsman, Vänge, friskvårdsmassör, för tidsbokning. Tel eller NÄSTA FÖRSAMLINGSBLAD KOMMER UT DEN 20 FEBRUARI

12 Vänge församling Vänge församling omfattar socknarna Buttle, Guld rupe, Halla, Sjonhem, Viklau och Vänge. Vänge församling är i ett, en församling och ett pastorat och har ca medlemmar. KYRKOHERDE Erland Björklund Tel: , (hem) mobil E-post: erland.bjorklund@ svenskakyrkan.se KYRKOMUSIKER Robert Nyström Tel: E-post: robert.nystrom@ svenskakyrkan.se Per Farinder Tel: E-post: per.farinder@telia.com VAKTMÄSTARE Edvard Lundberg Tel: Gunborg Johansson Tel: Britt Stenfeldt Tel: INFORMATöR Helena Duveborg Tel: E-post: duveborg@telia.com KöRER Pastoratskören. Ledare Per Farinder. Barnkören Sångsvanarna. Ledare Robert Nyström. PASTORSEXPEDITIONEN Öppettider: Onsdagar kl Fredagar kl Postadress: Vänge Församling Romakloster Hemsida: ( vange kan ersättas med buttle, guldrupe, halla, viklau eller sjonhem. Du kommer till samma hemsida). KYRKORNAS öppettider Juni, juli och augusti dagl. minst mellan kl Kontakta präst eller vaktmästare vid annan tidpunkt. KYRKORÅDETS MEDLEMMAR Buttle Inger Svensson, Stig Ungelheim, Ann-Helene Johansson (ersättare). Guldrupe Anna-Stina Sigrén, Karin Lagergren-Strinnholm, Sonja Larsson (ersättare). Halla Helena Andersson, Birgit Gahnfelt, Helen Lydänge (ersättare). Sjonhem Carl-Runo Löf, Sven-Olof Hallgren, Göte Johansson (ersättare). Viklau Bengt Farinder (ordf.) Inger Hägg, Mats Ahlby (ersättare). Robert Nyström, Erland Björklund Per Farinder, Britt Stenfeldt, Edvard Lundberg Gunborg Johansson, Helena Duveborg Vänge Kyrkoherde Erland Björklund, Ingrid Berg, Kjell Olsson Anna-Lisa Olofsson (ersättare).

Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09. Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson. FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda

Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09. Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson. FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda Nr 1 Årg. 2 DECEMBER -08 FEBRUARI -09 Redaktion: Patrik Ahlmark Barbro Olofsson, S Andersson Garde Församling Östra Missionsförsamlingen FÖRSAMLINGSBLAD För Kyrkorna i och runt Garda ÄR DU VÄVSUGEN? Vävstuga

Läs mer

Vänge församling. Halla Sjonhem Viklau. Vänge. Guldrupe. Buttle. september 08

Vänge församling. Halla Sjonhem Viklau. Vänge. Guldrupe. Buttle. september 08 Halla Sjonhem Viklau Guldrupe Vänge Buttle Vänge församling med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla, Sjonhem, Viklau och Vänge september 08 St Olof i Guldrupe blir rengjord av konservator Nadine Huth på

Läs mer

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Församlingsblad Advent, Jul och Nyår 2016 Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Till Dig Ett nytt nådens år från Herren ekonomiskt kanske Herren också bjuder in oss till något nytt. Nu behöver

Läs mer

Halla Sjonhem Viklau VÄNGE FÖRSAMLING. Vänge församling. Vänge. Guldrupe. Buttle. med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla, Sjonhem, Viklau och Vänge

Halla Sjonhem Viklau VÄNGE FÖRSAMLING. Vänge församling. Vänge. Guldrupe. Buttle. med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla, Sjonhem, Viklau och Vänge Halla Sjonhem Viklau Guldrupe Vänge Buttle VÄNGE FÖRSAMLING Vänge församling med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla, Sjonhem, Viklau och Vänge juni augusti 2014 Hälsning från kyrkoherde Rune Nu har du tid!

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Här är det fest I advent Sång vid ljusbäraren Vi är så glada Juldagen Jesu födelse Julsång På natten

Läs mer

Advent, jul och nyår. i Lagunda församling

Advent, jul och nyår. i Lagunda församling Advent, jul och nyår i Lagunda församling Händer i Lagunda församling 2014 Fredag 28 november 14 Gudstjänst inför helgen, i Giresta kyrka (obs platsen!) Kören Våga sjunga, Måns Godée och Mikael Dagobert.

Läs mer

Vänge församling. med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla,

Vänge församling. med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla, Halla Sjonhem Viklau Guldrupe Vänge Buttle Vänge församling med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla, Sjonhem, Viklau och Vänge juni 08 Konsert i Vänge kyrka den 5 juni med elever från klass 2-3 i Vänge skola.

Läs mer

Program december - januari 2018/2019. Carlskyrkan. kom som du är

Program december - januari 2018/2019. Carlskyrkan. kom som du är Program december - januari 2018/2019 Carlskyrkan kom som du är KOM OCH VAR MED I Levande Julkrubban Barn och vuxna övar tillsammans och framför detta julspel på julafton. Vi övar lördag den 15/12 kl 10-12

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Här är det fest I advent Sång vid ljusbäraren Vi är så glada Marias advent Andra söndagen i advent

Läs mer

KONFIRMAND 2018/2019

KONFIRMAND 2018/2019 KONFIRMAND 2018/2019 Funderar du på att konfirmera dig? I så fall kan den här foldern vara intressant! KONFIRMANDTIDEN ÄR DIN TID Konfirmandtiden är ett tillfälle för dig att fundera kring frågor om tro

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla.

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla. LERKIL Hälsning från pastorn I bibeln i Predikaren kap. 3:11 så står det så här: Allt vad Gud har gjort är skönt i rättan stund. Han låter människor urskilja ett sammanhang, men aldrig kan de fatta Guds

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna Tänd ett ljus Vi är så glada

Läs mer

Kyrknytt. Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling

Kyrknytt. Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling Kyrknytt Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling Vintern 2012 Julen år 2012 Nu går det mot Jul igen, Förhoppning om: vit Jul julklappar fridfull Jul god mat god gemenskap gamla traditioner.

Läs mer

En ton - en sång. Frälsningen kan beskrivas. bli stämd i himmelens ton.

En ton - en sång. Frälsningen kan beskrivas. bli stämd i himmelens ton. Församlingsblad Torestorp, Öxabäck & Älekulla Julen 2011 En ton - en sång 2 Sjung i kör 3 Kyrkklockans ton 4 Information 6 Döpta 7 Kontakt 7 Gudstjänster 8 Det är tiden mellan allhelgonahelg och advents-

Läs mer

FLUXEN Söndag 2 december kl Gudstjänst, Mattias Olofsson

FLUXEN Söndag 2 december kl Gudstjänst, Mattias Olofsson December 2018 Välkommen under Jul och nyår Den första advent börjar en tid av förväntan. Det är en glad tid då vi ser fram emot att få fira att Jesu födelse. Vi samlas till gudstjänster, konserter och

Läs mer

Vänge församling. Josefine sadlar om och läser till präst. Kyrkoval 20 september! Kom och rösta i Vänge bygdegård. Halla Sjonhem Viklau.

Vänge församling. Josefine sadlar om och läser till präst. Kyrkoval 20 september! Kom och rösta i Vänge bygdegård. Halla Sjonhem Viklau. Halla Sjonhem Viklau Guldrupe Vänge Buttle Vänge församling med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla, Sjonhem, Viklau och Vänge september 09 Josefine sadlar om och läser till präst Kyrkoval 20 september!

Läs mer

Barn och familj hösten 2017

Barn och familj hösten 2017 Barn och familj hösten 2017 Välkommen! På bilden ovan syns barnhänder i olika storlekar som klipper, klistrar och skapar kring tema om tro och liv. Det finns också vuxenhänder som hjälper till samtidigt

Läs mer

OKTOBER 2016 Gudstjänst - Änglar mitt ibland oss Församlingsmöte Öppen kyrka kl Arbete ute Symöte Öppen kyrka kl.

OKTOBER 2016 Gudstjänst - Änglar mitt ibland oss Församlingsmöte Öppen kyrka kl Arbete ute Symöte Öppen kyrka kl. Församlingsblad för VISBY MISSIONSFÖRSAMLING Oktober - November 2016 Guds gästvänlighet Vi är mitt i hösten. En årstid då naturen inbjuder oss att upptäcka en gudagiven färgrikedom. Hösten är också naturens

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

veckovy

veckovy veckovy 2018-12-31-2020-01-05 31 MÅNDAG december 1 1 TISDAG Nyårsdagen I Jesu namn Jes 49:13-16 Heb 13:5-8 Luk 13:6-9 Ps 121 2 ONSDAG 3 TORSDAG 1 I VECKAN: januari FREDAG 4 LÖRDAG 5 Trettondedag jul Guds

Läs mer

Församlingsblad. Ankarsrum, Blackstad och Hallingeberg

Församlingsblad. Ankarsrum, Blackstad och Hallingeberg Församlingsblad Nr 2 2014 Ankarsrum, Blackstad och Hallingeberg Triolernas avslutning På Bönsöndagen den 25 maj hade Triolerna sin terminsavslutning i Ankarsrums kyrka. Eftersom det även var Mors dag så

Läs mer

GRATTIS TILL DITT BARN

GRATTIS TILL DITT BARN GRATTIS TILL DITT BARN Information till er föräldrar inför ert barns dop från Vänersborg och Väne-Ryrs församling Jag vill lyckönska till ert barn och inbjuda till dop När vi står med ett nyfött barn i

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 för Adelöv/Linderås kyrkokör

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 för Adelöv/Linderås kyrkokör VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 för Adelöv/Linderås kyrkokör Efter ett litet juluppehåll startade kören igen den 21/1 i Linderås. Helgen efter var det dags för Sångartinget, som den här gången hölls i Gripenbergs

Läs mer

Barn & Unga. Pyssel Körer Gemenskap Glädje Skratt Mys Kompisar. www.svenskakyrkan.se/lerum. Gilla oss på Facebook www.facebook.com/lerumsforsamling

Barn & Unga. Pyssel Körer Gemenskap Glädje Skratt Mys Kompisar. www.svenskakyrkan.se/lerum. Gilla oss på Facebook www.facebook.com/lerumsforsamling Barn & Unga Pyssel Körer Gemenskap Glädje Skratt Mys Kompisar Gilla oss på Facebook www.facebook.com/lerumsforsamling www.svenskakyrkan.se/lerum Kyrkans förskola För information om Kyrkans förskola se

Läs mer

KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT. Februari 2019

KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT. Februari 2019 KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT Februari 2019 Söndag 3/2 Kyndelsmässodagen Uppenbarelsens ljus 10.00 Högmässa Ljungby kyrka Välsignelse av ljus, Ljungbykören, kyrkkaffe Bengt-Olof Roos, Lars Övrenius 11.00

Läs mer

Kalender för Svenska kyrkan i Hjo<br>(Hjo, Mofalla, Fågelås och Korsberga-Fridene församlingar)

Kalender för Svenska kyrkan i Hjo<br>(Hjo, Mofalla, Fågelås och Korsberga-Fridene församlingar) Kalender för Svenska kyrkan i Hjo(Hjo, Mofalla, Fågelås och Korsberga-Fridene församlingar) Juli 2019 Lör 27 Lör 27 Lör 27 21:00 Sommarmusik i Hjo Som ett inslag i hälsoveckan blir det sommarmusik

Läs mer

KVARTALSBLAD September-november 2008

KVARTALSBLAD September-november 2008 KVARTALSBLAD September-november 2008 Förändring Stenar på en strand som slipats av havet jag bär med mig denna bild nu när sommaren går mot höst. Liv är rörelse och förändring. Inför höststarten kommer

Läs mer

BA RN &FA BARN & FAMILJ MI LJ

BA RN &FA BARN & FAMILJ MI LJ BA RN &FA BARN & FAMILJ MI LJ VÅRTERMINEN 2012 FAMILJEMÄSSA Kom och var delaktig! Gudstjänsten är hjärtat i församlingens verksamhet, i den kan Du finna rum för ro och eftertanke samt uppleva glädje, musik

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Du är den som kommer Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna

Läs mer

Juli 2016 Dopgudstjänst i samband med konfirmationshögtiden Konfirmationshögtid Gudstjänst - Tro, en politisk kraft Gotlandskonferensen

Juli 2016 Dopgudstjänst i samband med konfirmationshögtiden Konfirmationshögtid Gudstjänst - Tro, en politisk kraft Gotlandskonferensen Församlingsblad för VISBY MISSIONSFÖRSAMLING Juli - September 2016 Juli 2016 2 Lördag 21:30 Dopgudstjänst i samband med konfirmationshögtiden... på Snäckan, Tomas Boström Johan Bäckrud, Arvid Johansson,

Läs mer

Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19: /3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016

Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19: /3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016 Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19:11-16 1/3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016 Måndag Ps 23 1/5/2016 Tisdag Ps 40:1-6 1/6/2016 Onsdag

Läs mer

Välkommen till Missionskyrkan april - juni 2016

Välkommen till Missionskyrkan april - juni 2016 Välkommen till Missionskyrkan april - juni 2016 Vad är oumbärligt i ditt liv? Ockelbo Missionskyrka N. Åsgatan 26 816 31 Ockelbo 0297 423 37 Exp.tid tisdagar 9-13 ockelbo.missionskyrka@ telia.com Bg. 336

Läs mer

B. På årsdagen av dopet

B. På årsdagen av dopet B. På årsdagen av dopet På årsdagen av dopet kan man hålla andakt. Detta formulär kan i tillämpad form användas också i sådana situationer, där dopets betydelse betonas, t.ex. på läger vid andra församlingstillställningar.

Läs mer

Carlskyrkan. program. december & januari 2012/13. kom som du är

Carlskyrkan. program. december & januari 2012/13. kom som du är Carlskyrkan kom som du är program december & januari 2012/13 FINNS GUD? JA NEJ KANSKE VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING. TA CHANSEN. GRUNDKURS I KRISTEN TRO VÅREN 2013 tisdagar 18-20.30 start 5/2 Ge dig

Läs mer

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem!

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! gudstjänst Kyrkklockorna ringer när det är dags för gudstjänst i kyrkan. Här sjunger vi sånger som kallas psalmer och vi ber till Gud, att Gud ska

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

FLUXEN Söndag 3 februari kl Gudstjänst, Stig Strömbergsson. Kyrkkaffe

FLUXEN Söndag 3 februari kl Gudstjänst, Stig Strömbergsson. Kyrkkaffe Februari 2019 GUDSTJÄNSTER 1-28 februari Gudstjänster firas varje söndag och ofta andra dagar i veckan. Gudstjänsten är alltid öppen för alla, oavsett vem du är, var du kommer ifrån eller vad du tror på.

Läs mer

TRO HOPP KÄRLEK Ditt församlingsblad från Anderslövs församling!

TRO HOPP KÄRLEK Ditt församlingsblad från Anderslövs församling! TRO HOPP KÄRLEK Ditt församlingsblad från Anderslövs församling! 4/17 ANDERSLÖVS FÖRSAMLING Nu kommer ljuset! Förbanna inte mörkret utan tänd ett ljus. Och det gör vi! Vi nordbor har lärt oss den hårda

Läs mer

Med tillstånd av fotografen Linda Jarl, Hyra Gotland

Med tillstånd av fotografen Linda Jarl, Hyra Gotland Med tillstånd av fotografen Linda Jarl, Hyra Gotland Församlingsblad för VISBY MISSIONSFÖRSAMLING September - oktober 2018 Varmt välkommen till gemenskapen i Tjelvarkyrkan! Välkommen med på gudstjänster,

Läs mer

Förändring är möjlig!

Förändring är möjlig! FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL December 2017 Februari 2018 Förändring är möjlig! Visst känner vi en viss tvekan inför det påståendet. Det är som att de sidor av vår erfarenhet som säger;

Läs mer

Välkommen till. Missionskyrkan. april - juni 2015

Välkommen till. Missionskyrkan. april - juni 2015 Välkommen till Missionskyrkan april - juni 2015 Sommartid Ockelbo Missionskyrka N. Åsgatan 26 816 31 Ockelbo 0297 423 37 Exp.tid tisd - onsd 10-12 ockelbo.missionskyrka@ telia.com Pg. 29 54 46-9 Bg. 336

Läs mer

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen.

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. Equmeniakyrkan är en ung kyrka i Sverige med en nästan 200-årig historia. Tillsammans med miljarder kristna över hela

Läs mer

Församlingsblad. Traryd -Strömsnäsbruk - Hinneryd. Den bästa julklappen! VINTERN. Nr 4 2015

Församlingsblad. Traryd -Strömsnäsbruk - Hinneryd. Den bästa julklappen! VINTERN. Nr 4 2015 Församlingsblad Traryd -Strömsnäsbruk - Hinneryd Den bästa julklappen! VINTERN 2015 2016 Nr 4 2015 1 Den bästa julklappen! Jag tror att de flesta av oss kommer ihåg åtminstone en julklapp som vi fått genom

Läs mer

IMMANUELSKYRKAN. www.imkskovde.se. December 2014 - Februari 2015 SKÖVDE. Equmeniakyrkan

IMMANUELSKYRKAN. www.imkskovde.se. December 2014 - Februari 2015 SKÖVDE. Equmeniakyrkan IMMANUELSKYRKAN SKÖVDE December 2014 - Februari 2015 Equmeniakyrkan www.imkskovde.se Omslagsbilden: Välkommen in i värmen i Immanuelskyrkan! Skövde Missionsförsamling & Equmenia Skövde Kungsgatan 17, 541

Läs mer

Programblad januari februari 2019 för UMEÅ KÅR

Programblad januari februari 2019 för UMEÅ KÅR Programblad januari februari 2019 för UMEÅ KÅR Frälsningsarmén Umeå Fullsatt lunchkonsert med Samuel Ljungblahd - till förmån för Frälsningsarméns sociala verksamhet. JANUARI Vecka 1 Tis 1/1 Lör 5/1 Sön

Läs mer

Vecka Tänd ett ljus

Vecka Tänd ett ljus Vecka 49 2015 Tänd ett ljus Även om det kommer att bli mörkare ytterligare ett par veckor känns det ändå som om det vänt. I och med alla tända ljus blir det inte alldeles mörkt. Varje år påminns man om

Läs mer

Programblad november december 2018 för UMEÅ KÅR

Programblad november december 2018 för UMEÅ KÅR Programblad november december 2018 för UMEÅ KÅR Frälsningsarmén Umeå Omslagsbild: Eva Zetterlund, Umeå. NOVEMBER Vecka 44 Lör 3/11 Sön 4/11 Vecka 45 Mån 5/11 Ons 7/11 Fre 9/11 Lör 10/11 Sön 11/11 Vecka

Läs mer

Välkommen till Pingstkyrkan i Vänersborg!

Välkommen till Pingstkyrkan i Vänersborg! Välkommen till Pingstkyrkan i Vänersborg! Julen 2015 februari 2016 O helga natt, o helga stund för världen, då Gudamänskan till jorden steg ned! För att försona världens brott och synder, för oss han dödens

Läs mer

Barn & Unga. som vill utforska livet. Gilla oss på Facebook

Barn & Unga. som vill utforska livet.  Gilla oss på Facebook Barn & Unga som vill utforska livet Gilla oss på Facebook www.facebook.com/lerumsforsamling www.svenskakyrkan.se/lerum Aktiviteter för dig som är småbarnsförälder Lerums församling erbjuder många olika

Läs mer

Församlingsblad Julen 2008

Församlingsblad Julen 2008 Församlingsblad Julen 2008 Kära församling! Åra i höjden åt Gud och på jorden fred åt de människor Han finner behag i! Så prisades Gud av en stor himmelsk här i Betlehem när Han själv - den Helige, den

Läs mer

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18 Januari Vecka 1 Torsdag 1 januari 11.00 Ekumenisk gudstjänst i Uddevalla kyrka Söndag 4 januari 11.00 Gudstjänst med nattvard Sönd. eft. nyår Guds hus Lars Widéll, Yvonne Eriksdotter Vecka 2 Tisdag 6 januari

Läs mer

november måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag

november måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 23 måndag november 48 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 48 november fredag 27 lördag 28 1:a sön. i advent 29 Ett nådens år Sak 9:9-10 Upp 3:20-22 Matt 21:1-9 Ps 24 30 måndag november 49 1 tisdag 2 onsdag

Läs mer

Månadsblad DECEMBER sång & musik i adventstid... askims församling.

Månadsblad DECEMBER sång & musik i adventstid... askims församling. Månadsblad DECEMBER 2011 sång & musik i adventstid... askims församling www.svenskakyrkan.se/askim Gudstjänster DECEMBER Andra söndagen i Advent 4/12 Askims kyrka 11.00 Högmässa, Göran Ramsli 16.00 Ungdomskörens

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

PROGRAM 4 december februari

PROGRAM 4 december februari Wesleybladet 2018-5 PROGRAM 4 december 2018-25 februari 2019 www.wesleykyrkan.se Gudstjänster och samlingar 2018-5 Tisdag 4 december 14:00 Tisdagsträffen. Öppen gemenskap med kaffe, andakt, sång och musik

Läs mer

KONFIRMAND Vilken grupp väljer du? Fjälkinge Gärds Köpinge Kristianstad Västra Vram

KONFIRMAND Vilken grupp väljer du? Fjälkinge Gärds Köpinge Kristianstad Västra Vram KONFIRMAND 2016-2017 Vilken grupp väljer du? Fjälkinge Gärds Köpinge Kristianstad Västra Vram 1 Våga ta chansen......och konfirmera dig! Se konfirmandtiden som en tid då du i lugn och ro tillsammans med

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019 Alla behövs! Hur ska det gå? Kommer vi att klara det här? Det är klart att vi ställer oss de frågorna, inte minst då utmaningarna

Läs mer

Missionskyrkan Gråbo

Missionskyrkan Gråbo Missionskyrkan Gråbo PROGRAMBLAD 161201-170131 Ny medarbetare Carina Hult börjar som ny pastor i vår församling den 1 december. Carina kommer närmast från Tabernaklet i Göteborg, där hon arbetat som deltidspastor.

Läs mer

Programblad. Södra Nissadalens Missionsförsamling. December 2001 Februari 2002

Programblad. Södra Nissadalens Missionsförsamling. December 2001 Februari 2002 Programblad Södra Nissadalens Missionsförsamling December 2001 Februari 2002 Jakten på julstämning Ett litet barn av Davids hus ska göra vinternatten ljus. Det är jul igen och därmed också sökandet efter

Läs mer

WESLEYKYRKA. Malmö Metodistförsamling. PROGRAM 28 november februari en Oas på Limhamn.

WESLEYKYRKA. Malmö Metodistförsamling. PROGRAM 28 november februari en Oas på Limhamn. WESLEYKYRKA Malmö Metodistförsamling PROGRAM 28 november 2011-12 februari 2012 www.wesleykyrkan.se WESLEYKYRKAN Måndag 28 november Torsdag 1 december GUDSTJÄ STER OCH SAMLI GAR Söndag 4 december 11:00

Läs mer

Frälsningsarmén Trelleborg

Frälsningsarmén Trelleborg Offentliga Samlingar Frälsningsarmén Trelleborg December 2018- Februari 2019 En hälsning från kårledaren Så stundar åter juletid och vi är många som ser framemot julefrid och juleljusen som lyser upp vintermörkret.

Läs mer

Program Dals-Eds Missionsförsamling

Program Dals-Eds Missionsförsamling Program Dals-Eds Missionsförsamling November 2018 Januari 2019 Kyrkoårets söndagar Söndag Rubrik Gammaltestamentlig läsning 11 nov Den yttersta Amos 4:12-13 tiden 18 nov Vaksamhet och väntan 25 nov Kristi

Läs mer

Advent och jul Kristinehamns pastorat

Advent och jul Kristinehamns pastorat Advent och jul Kristinehamns pastorat Äntligen Advent! Tänd ljus, ett ljus ska brinna för hoppet på vår jord, den skinande planeten, den stjärna där vi bor. När många trotsar mörkret kan framtiden slå

Läs mer

[CONFIRMARE=BEKRÄFTA]

[CONFIRMARE=BEKRÄFTA] [CONFIRMARE=BEKRÄFTA] Välkommen som konfirmand! Varje år är det omkring hundra ungdomar i församlingen som blir konfirmerade. Nu inbjuder vi främst dig som är född 2002 att bli konfirmand under kommande

Läs mer

Församlingsblad. Nr 4 Vintern 2016/2017. Tvååkers Pastorat Tvååker, Spannarp, Sibbarp-Dagsås församling

Församlingsblad. Nr 4 Vintern 2016/2017. Tvååkers Pastorat Tvååker, Spannarp, Sibbarp-Dagsås församling Församlingsblad Nr 4 Vintern 2016/2017 Tvååkers Pastorat Tvååker, Spannarp, Sibbarp-Dagsås församling Jesu Födelse Vi väntar på Jesu födelse på den stora ankomsten som vi firar på Julen. En födelse som

Läs mer

Hammarlövs församlingsblad

Hammarlövs församlingsblad Hammarlövs församlingsblad december 2017-februari 2018 årgång 56 HAMMARLÖVS FÖRSAMLING Bönen en avstressare i advent och jul. Hösten är en vacker tid för många av oss, för andra är det bara början på mörkret

Läs mer

befriad äventyret Snäckan Klintehamn 16-19 juli barnkonferensen talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström

befriad äventyret Snäckan Klintehamn 16-19 juli barnkonferensen talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström befriad 2015 16-19 juli Snäckan Klintehamn talare Robert Eriksson Britta Hermansson Viktor Paulsson sång & musik Jenny Wahlström konsert med A Treehouse Wait barnkonferensen äventyret GOTLAND Pingstförsamlingarna

Läs mer

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Anvisningar Delandet av brödet och vinet har sin grund i passionsberättelsen. I sin sista måltid visade Jesus hur han genom att ge sitt liv räcker liv till människorna.

Läs mer

Program Oktober - december 2018

Program Oktober - december 2018 Program Oktober - december 2018 EFS-kyrkan Adress EFS-kyrkan Södra Gröngatan 43 A 831 35 Östersund Mejl & webb info@efsostersund.se www.efsostersund.se Swish EFS-kyrkan 123 223 84 18 Frösövallen 123 421

Läs mer

A. När en närstående har dött

A. När en närstående har dött A. När en närstående har dött Andakt när en närstående har dött hålls på begäran av den avlidnas anhöriga. Den kan hållas i sjukhusets kapell, i patientrummet i hemmet. På ett bord, som täckts av en vit

Läs mer

Musik. Gudstjänster. Café. Utflykter

Musik. Gudstjänster. Café. Utflykter Musik Gudstjänster Café Utflykter Sommar 2018 Sommarutflykter Utflykten till Gammelkil går med buss som startar från Hackeforsgården, passerar Hjulsbro och vändplatsen vid sidan av Ekholmens centrum. Utflykten

Läs mer

December Vecka 48 Söndag 2/ Adventsgudstjänst. Henrik Bergenholtz. Sång av Adventskör.

December Vecka 48 Söndag 2/ Adventsgudstjänst. Henrik Bergenholtz. Sång av Adventskör. December Vecka 48 Söndag 2/12 10.00 Adventsgudstjänst. Henrik Bergenholtz. Sång av Adventskör. Vecka 49 Tisdag 4/12 10.00 Barnsång i Hamnkyrkan Onsdag 5/12 18.30 Bibel och bön Torsdag 6/12 10.00 Gemensam

Läs mer

FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2009

FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2009 SANKT MIKAELS KATOLSKA FÖRSAMLING VÄXJÖ FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2009 Kyrkoherdens julhälsning Levande tro Julen närmar sig, och vår förväntan stiger. Alla ljus, granar och glitter, so m lyser upp den mörka

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

Gudstjänst på julaftonen

Gudstjänst på julaftonen Gudstjänst på julaftonen Julaftonens gudstjänst firas på eftermiddagen. Om julaftonen är en söndag kan gudstjänsten firas som församlingens huvudgudstjänst. I Inledning 1. Ingångspsalm Psalmen kan ersättas

Läs mer

Ett enklare och mer logiskt kyrkoår. Förslag till kyrkomötesbeslut. Motivering. Kyrkomötet Motion 2012:33 av Per Ingvarsson

Ett enklare och mer logiskt kyrkoår. Förslag till kyrkomötesbeslut. Motivering. Kyrkomötet Motion 2012:33 av Per Ingvarsson Kyrkomötet Mot 2012:33 Kyrkomötet Motion 2012:33 av Per Ingvarsson Ett enklare och mer logiskt kyrkoår Förslag till kyrkomötesbeslut Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att inför nästa evangeliebok

Läs mer

konfirmand Nu är det din tur

konfirmand Nu är det din tur konfirmand 2009 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Stockslyckekyrkan KVARTALSBREV februari-april 2007

Stockslyckekyrkan KVARTALSBREV februari-april 2007 Stockslyckekyrkan KVARTALSBREV februari-april 2007 Det har vänt! Dagarna blir allt ljusare och vintermörkret naggas i kanten. Fåglarna har börjat att kvittra igen och redan i slutet av mars ställer vi

Läs mer

Vi har alla olika frågor om livet. Duger jag? Måste jag vara som alla andra? Vad ska jag tro på?

Vi har alla olika frågor om livet. Duger jag? Måste jag vara som alla andra? Vad ska jag tro på? Konfirmation Vi har alla olika frågor om livet. Duger jag? Måste jag vara som alla andra? Vad ska jag tro på? Vilka är dina frågor? Hade det varit kul att prata mer om dem och samtidigt träffa gamla och

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Vecka En vanlig vecka BIBELPLAN FÖR Januari 8 Markus 3 9 Lukas 3: Psalm 89

Vecka En vanlig vecka BIBELPLAN FÖR Januari 8 Markus 3 9 Lukas 3: Psalm 89 Vecka 1 2016 En vanlig vecka Efter alla helgdagar och alla festligheter kan man längta efter en helt vanlig vecka. Det blev en mycket god julfest på Trettondagen. Tack ni alla som kom och medverkade på

Läs mer

Begravnings- gudstjänst

Begravnings- gudstjänst Begravnings- gudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Klockringning Musik Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn.vi är samlade för att ta avsked av NN och för

Läs mer

Programblad Nov - Dec Frälsningsarmén Gävle

Programblad Nov - Dec Frälsningsarmén Gävle Programblad Nov - Dec 2017 Frälsningsarmén Gävle 2 November - December 2017 Halleluja! Vi har nu varit här några månader och trivs mycket bra i Gävle. Det har varit mycket nytt och en intensiv period med

Läs mer

Vänge församling. LÄS OM Sommarmusiken i våra kyrkor u Helena från Halla är kyrkvärd Det målade taket i Halla kyrka u Sommarens kalendarium.

Vänge församling. LÄS OM Sommarmusiken i våra kyrkor u Helena från Halla är kyrkvärd Det målade taket i Halla kyrka u Sommarens kalendarium. Vänge församling juni 10 med socknarna Buttle, Guldrupe, Halla, Sjonhem, Viklau och Vänge LÄS OM Sommarmusiken i våra kyrkor u Helena från Halla är kyrkvärd Det målade taket i Halla kyrka u Sommarens kalendarium

Läs mer

Dags för konfirmation!

Dags för konfirmation! Dags för konfirmation! 2017-2018 Öppna och se vilka alternativ som finns för dig... Vill du träffa nya kompisar och ha kul med andra ungdomar? Vill du lära dig mer om dig själv och andra? Har du funderat

Läs mer

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Församlingsbladet Advent och Julen 2011 Ett barn blir oss fött Ett barn blir oss fött, så ljuder Julens glada budskap över hela världen. Ett stort under har

Läs mer

Vårens och sommarens program 2017

Vårens och sommarens program 2017 Nyby Bygdegård www.nybybygdegard.se Vårens och sommarens program 2017 Här kommer programmet för vårens och sommarens aktiviteter med Nyby Bygdegårdsförening. Som du kanske vet har föreningen fått en ny

Läs mer

Advent och jul Kristinehamns pastorat

Advent och jul Kristinehamns pastorat Advent och jul Kristinehamns pastorat Tid till eftertanke Med små kliv vill jag närma mig advent och jul. Varför så bråttom? Varför inte ta de fyra veckor vi har, ja Advent, till att göra lite i taget.

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Södra Nissadalens Missionsförsamling Programblad. Januari Mars 2005

Södra Nissadalens Missionsförsamling Programblad. Januari Mars 2005 Södra Nissadalens Missionsförsamling Programblad Januari Mars 2005 Pastorn har ordet Tidevarv komma, tidevarv försvinna, släkten följa släktens gång. Aldrig förstummas tonen från himlen i själens glada

Läs mer

PROGRAMBLAD September December 2018

PROGRAMBLAD September December 2018 VÄSTERFÄRNEBO FLÄCKEBO FRIKYRKA ELIMKYRKAN Pastor: Håkan Hansson 072 938 03 56 Ordförande: Mats Vangbo PROGRAMBLAD September December 2018 073 673 31 31 Hemsida: kristengemenskap.org Bankgiro: 58489535

Läs mer

Kyrkfönstret. Mjölby församlings månadsblad december 2018 januari 2019

Kyrkfönstret. Mjölby församlings månadsblad december 2018 januari 2019 Kyrkfönstret Mjölby församlings månadsblad december 2018 2019 Väntan förväntan Advent betyder ankomst. Det brukar jag berätta för de flesta skolbarn som finner sin väg till Mjölby kyrka under adventstid.

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Församlingsnytt hösten 2012

Församlingsnytt hösten 2012 Församlingsnytt hösten 2012 Redaktionen Ansvarig utgivare: www.bjarredsforsamling.se Öresundsvägen 9 kyrkoherde Eva Landberg Tryckt hos Tryckfolket AB,Malmö 237 35 Bjärred bjarredsforsamling@svenskakyrkan.se

Läs mer

Barn och familj 2018/2019

Barn och familj 2018/2019 Våren 2019 Barn och familj 2018/2019 Låt barnen komma till mig, säger Jesus. Barn och familj är en viktig del av vår verksamhet. De förtjänar det bästa i livet! I våra grupper lägger vi stor vikt vid att

Läs mer

Vad längtar du efter?

Vad längtar du efter? Vad längtar du efter? Det drar ihop sig till adventstid med allt vad det innebär. För många av oss är det en intensiv tid av stökande, pyntande, fixande och en och annan julfest mellan varven. För en del

Läs mer

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN D DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN S:T ANDREAS KATOLSKA FÖRSAMLING 28 november 2016 15 januari 2017 Söndagar Torsdagar S:t Petri katolska kyrka, Köpmansgatan 22, 16.30 Rosenkransbön 17.00 Mässa 17.00 Sakramental

Läs mer

SVENSKA KYRKAN. Fridlevstads församling Vintern Nr 4 Första Advent - Januari

SVENSKA KYRKAN. Fridlevstads församling Vintern Nr 4 Första Advent - Januari SVENSKA KYRKAN s församling Vintern 2016-2017 Nr 4 Första Advent - Januari Sillhövda 2. Brev från kyrkoherden. 3. Bilder från Tacksägelsegudstjänsterna. 4. Det här händer i juletid. 5. Det här händer i

Läs mer

Den som kommer i ögonhöjd

Den som kommer i ögonhöjd Församlingsblad för VISBY MISSIONSFÖRSAMLING December 2016 - Januari 2017 Den som kommer i ögonhöjd Valet var självklart. Jag ville komma i ögonhöjd. Annars försvann poängen och jag riskerade att missa

Läs mer