KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2011/12 SPYKEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2011/12 SPYKEN"

Transkript

1 KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2011/12 SPYKEN

2 r ja r e ö b y n n e k y p s a på i höst blir all r a skoldagen. Du vet hu rst fö n de d ör er ob är, en Ingen, verkligen ing rväntan. sitet, nyfikenhet och glad fö rvo ne av ra ur sn ar uk br känslorna den blir ny för alla. dig r fö ny ra ba e int n ola sk r Väljer du Spyken bli ver både Spykens lärare och ele er m m ko st hö i en ag old sk olan. Den första lt annorlunda Den Nya Sk he t go nå till n rre dö a pn öp att

3 Just den dagen införs nämligen en ny typ av gymnasium i hela Sverige. Och på Spyken går vi som vanligt lite längre och förändrar mer än bara kursplanerna. Vi anpassar hela verksamheten till 2000-talet. Inte en dag försent, om du frågar oss. Att korridorerna och biblioteket dessutom är nyrenoverade och inredda med nya moderna möbler det är bara en liten bonus i sammanhanget. Lika många datorer som lärare och elever På Spyken har vi alltid strävat efter att vara föregångare när det gäller pedagogisk utveckling. Och självklart ingår IT som en helt naturlig del i undervisningen. Därför är det också självklart att alla elever och all personal får sina egna bärbara datorer. På skolan finns ett trådlöst nätverk du kan när som helst koppla upp dig. Orsaken är enkel. Vi vill ge dig en riktigt bra digital bas att stå på. Här får du stora möjligheter att utveckla dina kreativa förmågor inom IT och kommunikation. En bra skola får bättre elever Visste du att Spyken har uppmärksammats internationellt för vårt arbete med pedagogisk utveckling? Vi har utsetts till s k Pathfinder School, för att vi framgångsrikt använder oss av IT och interaktivt lärande. En utmärkelse som bara tilldelas de allra mest innovativa gymnasieskolorna i världen. Vi är därmed en förebild för många andra skolor. Detta stämmer bra med vår vision att alla elever ska få kunskaper som gör dem optimalt rustade för fortsatta studier eller yrkesliv. Spykens elever lyckas också ovanligt bra i sina studier. De går ut med mycket höga betyg och vi har även elever som vunnit internationella utmärkelser för sina kunskaper. En av dem har två år i rad vunnit 2:a pris i den internationella biologiolympiaden. Som du säkert inser säger detta något om lärarna. Att de är ovanligt duktiga kommer du att upptäcka. Men det som blir den stora skillnaden är relationen till dem. På Spyken är lärarrelationerna både djupare och mer i samma ögonhöjd. Mellan eleverna, och mellan elever och lärare, finns ett engagemang, en slags närhet.

4 Varför vill så många gå på Spyken? Skoltiden är inte bara plugg, som tur är. Det är lika viktigt att du trivs och har roligt. Många och inte bara här i Skåne har hört talas om den där speciella stämningen och känslan som finns på Spyken. Det finns inget riktigt bra ord för det, men alla som har gått på skolan vet exakt. Själv kommer du säkert att känna av det redan första dagen. Mellan eleverna, och mellan elever och lärare, finns ett engagemang, en slags närhet. Ja, som sagt det måste upplevas. Vi vill att du vill något Att bry sig, vilja påverka och förändra, är också en naturlig del av skolans liv. Vi har ett stort engagemang för hållbar utveckling och globala frågor. Vi vill utbilda världsmedborgare som både vill och kan påverka morgondagens samhälle. Därför är det alltid tillåtet att samtala och diskutera. Du märker det i klassrummen, runt fikaborden och i de myllrande korridorerna. Här går diskussionerna högre, och elevdemokratin längre, än på nästan någon annan skola.

5 En nyhet är att Spyken medverkar i ett internationellt nätverk med fokus på elevinflytande... Spyken jorden runt Som en del i Spykens globaliseringsarbete har vi under senare år haft många spännande samarbeten och projekt ihop med skolor i andra länder. Vi var t ex med i två Comeniusprojekt kring så skilda områden som framstående historiska forskare och EU-kunskap. Det innebär att elever fått besöka och ta emot besök från ca tio europeiska länder. Andra internationella projekt som gjort avtryck i verksamheten på Spyken har handlat om miljö och hållbar utveckling och inneburit resor till och utbyten med t ex Litauen och Guatemala. En nyhet är att Spyken medverkar i ett internationellt nätverk med fokus på elevinflytande tillsammans med skolor i bl a England, Tyskland, Sydafrika och Japan. I oktober 2010 deltog ett antal elever och lärare i en nätverksträff i Lüneburg, Tyskland, och nästa möte äger rum i England I South Baltic Sea project genomför vi årliga fältstudier tillsammans med elever och lärare från Tyskland, Litauen, Danmark och Polen. Förutom detta är vi aktiva i projektet Child Rights, som drivs av SIDA och Lunds universitet. Vi får dessutom besök från Asien och Afrika ett par gånger om året. Spyken är en av Sveriges certifierade FN-skolor vi arrangerar FN-rollspel och utbildar såväl elever som lärare i FN-kunskap. Varje år reser vi till och har utbyten med ett antal av de länder vars språk våra elever studerar.

6 Starkt stöd utifrån På Spyken är vi inte bara lyhörda för elevernas åsikter. Vi har också en rådgivande styrelse med representanter för näringsliv, universitet, framtidsforskning, elever och personal. Styrelsen ger oss synpunkter på omvärldens förväntningar på skolan och trender i utvecklingen. Spyken by night Spyken känns nästan mer som en modern arbetsplats än en traditionell skola. En plats där du löser dina arbetsuppgifter själv eller i samarbete med dina kompisar. Men också en plats i livet där många hänger även på fritiden. Spyken är nämligen en öppen skola på många sätt. Kanske vill du boka en musiklokal och repa med bandet. Kanske vill du läsa en bra bok i biblioteket. Eller boka ett grupprum och köra igenom läxan i japanska med kompisarna. Vi erbjuder också stöd och extra hjälp i de ämnen du behöver.

7 Kurser för individuellt val På Spyken finns ett ovanligt rikt utbud av kurser för individuellt val. De flesta läses i grupper med elever från årskurs 2 och 3. Om du uppfyller kraven för modersmål kan du läsa det från årskurs 1. En kurs startar dock bara om tillräckligt många elever anmält sig. Om för många elever anmäler sig till samma kurs lottar vi ut platserna. Så ansöker du Studie- och yrkesvägledaren på din grundskola berättar mer om hur du ansöker till gymnasieskolan. Vill du gå på Spyken skriver du det i din ansökan. För mer information om Spyken gå in på Entreprenörskap Engelska 7 Ensemble med körsång Filosofi 1 Filosofi 2 Psykologi 1 Psykologi 2a Moderna språk Samhällskunskap 2 Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering Politik och hållbar utveckling Internationella relationer Litteratur Skrivande Retorik Webbutveckling Idrott och hälsa 2 Idrott och hälsa 1 specialisering Ensemble 1 Körsång 1 Film- och TV-kunskap Ungdomskulturer Företagsekonomi Etnicitet och kulturmöten Digitalt skapande Programmering 1 Programmering 2 Journalistik reklam och kommunikation Fotografisk bild Scenisk gestaltning 1 Dansgestaltning 1 Bild och form 1 Ljudproduktion Musikproduktion Ledarskap och organisation Naturkunskap 2 Rektorsexpedition Rektorsexpeditionen är öppen skoldagar kl Tel: , 01, 02, 05 Fax: Skolledning Gymnasiechef Karin Stavne karin.stavne@lund.se Tel: Rektor ES Peter Larsson peter.larsson3@lund.se Tel: Rektor NA Maria Hedelin maria.hedelin@lund.se Tel: Rektor HU och SA Rolf Svensson rolf.svensson@lund.se tel Studie - och yrkesvägledare HU och SA Viktoria Cavander viktoria.cavander@lund.se Tel: ES och NA Chris Wigh chris.wigh@lund.se Tel:

8 Spykens estetiska program har inriktningen musik. Här får du musicera och utvecklas tillsammans med andra som har musik som ett stort intresse. Estetiska programmet

9 Detta är programmet för dig som vill utveckla din kreativitet och musikalitet under gymnasietiden samtidigt som du skaffar dig grundläggande högskolebehörighet. Det passar dig som vill arbeta med instrumentalspel och/eller sång, oavsett vilken musikstil du gillar. Förutom de traditionella teoretiska ämnena så kommer du att få professionell undervisning i instrument och sång; du väljer ett huvud- och ett sidoinstrument, gehörs- och musiklära samt kör och ensemble. I ensemblekurserna får du tillsammans med andra lära dig spela olika musikstilar. Programmet ger en god grund för vidare musikstudier men även för andra studier och kan leda vidare till många olika yrken, inte bara inom musikbranschen. Om du är extra intresserad och vill satsa mycket på musiken har vi en spetsutbildning där du kan fördjupa dig ännu mer. Inom spetsen finns det också ett samarbete med de många musikutbildningarna vid Lunds universitet. Alla, oavsett genre, ska känna sig välkomna att gå här. Vi kan satsa på en profil med ett brett musikutbud som Rock & Pop, Jazz, Soul, Blues med mera tack vare högutbildade lärare med olika genreinriktningar. De flesta är även verksamma som professionella musiker. Förutom vår stora musiksal med scen, inspelningsstudior och ljudproduktionsrum har vi nya fräscha lokaler skräddarsydda för musikprogrammet. Du kommer att tillbringa många roliga dagar, och säkert en och annan natt, i våra ensemblesalar, sångrum, trumrum, pianorum samt andra instrumentrumrum. Alla är topputrustade med nya instrument och it-utrustning för professionella inspelningar och produktioner. Lokalerna är även öppna utanför skoltid för våra elever. Så att du själv hinner öva eller repa med bandet.

10 Man är fri här. Det är tillåtet att vara den du vill vara. Lisa Baker Estetiska programmet ES3b Det jag älskar med Spyken är att det är tillåtet att vara den du vill vara. Man är fri här, säger Lisa med ett leende. Hon velade länge mellan NA med musikinriktning och Estetiska programmet. Men hon ville verkligen utveckla sin musikalitet och insåg samtidigt att det ändå fanns många möjligheter. Jag läser till exempel Matte C som individuellt val. Musiken kräver dessutom oerhört mycket övning. Jag vill verkligen hålla på med det i framtiden. Skolans själ beskriver hon som glad, lugn och avslappnad. Skolan är inte så stor och känns väldigt trygg. Man kan göra lite som man vill gå sina egna vägar, säger Lisa. Hon uppskattar att hon har så många peppande lärare. Men det är framförallt de vänner hon har på skolan som stimulerar henne. Det är ju inte bara plugg hela tiden jag har väldigt roligt också och det ökar prestationen. Lisa har varit engagerad i elevrådet hela sin skoltid. Nu är hon ordförande. Hon pratar sig varm om elevernas engagemang och känner verkligen att dom har inflytande och blir lyssnade på. Vi är med och diskuterar fram lösningar vi får verkligen ta ansvar. Det är häftigt, tycker jag. Vilka minnen tror hon stannar kvar när hon i framtiden ser tillbaks på dessa tre år? Det kommer såklart att vara musiken. Alla minnen från när vi spelat tillsammans.

11 Poängplan Estetiska programmet Gymnasiegemensamma ämnen Engelska Engelska Historia 1b Historia 2b - kultur Idrott och hälsa Matematik 1b Naturkunskap 1b Religionskunskap Samhällskunskap 1b Svenska Svenska Svenska Programgemensamma ämnen Estetisk kommunikation Konstarterna och samhället...50 Inriktningskurser Ensemble med körsång Gehörs- och musiklära Instrument eller sång Preliminär programfördjupning Engelska Moderna språk Matematik 2b Digitalt skapande Bruksspel och ackompanjemang.100 Ensemble Instrument eller sång Körsång Musikimprovisation Musikproduktion Musikproduktion Gehörs- och musiklära Arrangering och komposition Naturkunskap Estetiska programmet Rektor: Peter Larsson peter.larsson3@lund.se Tel:

12 Vi har i år inlett ett samarbete med Malmö högskola med fokus på Academic Writing. Är du intresserad av språk och kultur ska du naturligtvis välja det nya humanistiska programmet. Humanistiska programmet * ** * ***

13 På Spyken har vi haft väldigt många elever som valt språk- och kulturinriktningarna på nuvarande samhällsvetenskapsprogrammet. Vi känner oss därför väl rustade att kunna erbjuda en högklassig utbildning på humanistiska programmets båda inriktningar, Kultur och Språk. Inriktning Kultur innehåller ett antal spännande kurser inom konst, kultur och litteratur. På Spyken erbjuder vi ett rikt utbud av programfördjupningskurser, bl a Ungdomskulturer, Etnicitet och kulturmöten, Film- och TV-kunskap, Journalistik samt Bild och form. Vi vet av tradition att Spykens elever gärna vill utveckla sin förmåga att uttrycka sig i tal och skrift. Därför ger vi dig möjlighet att fördjupa dig i de kreativa kurserna Retorik och Skrivande, antingen som programfördjupning eller individuellt val. På språkinriktningen kan du välja att fördjupa dig och nå de högre stegen i ett språk eller att läsa flera språk. Upp till fem stycken plus latin, om du verkligen brinner för det. Genom ett utvecklat blocksystem där vi blandar elever från årskurs två och tre, är det fullt möjligt att läsa Franska, Tyska eller Spanska 5, Italienska 2, Japanska 2, Danska 1 och Engelska 7 samtidigt. I de flesta språk har vi utbyten med skolor i respektive språkområde, t ex i Bologna, Nice, Granada, Köpenhamn och Leicester. Engelska är mycket stort på Spyken, vilket avspeglas i det faktum att 185 elever läser den mest avancerade engelskkursen, Engelska C, innevarande läsår. Vi har i år inlett ett samarbete med Malmö högskola med fokus på Academic Writing. Detta samarbete kommer du att ta del av i den nya avancerade kursen Engelska 7. På Spyken kan du profilera din utbildning på humanistiska programmet med musik. Du läser då kursen Ensemble med kör, 200 poäng, som individuellt val eller som utökat program. Du anger detta vid ansökan till gymnasieskolan. Humanistiska programmet Rektor: Rolf Svensson rolf.svensson@lund.se Tel:

14

15 Poängplan Humanistiska programmet Gymnasiegemensamma ämnen Engelska Engelska Historia 1b Historia 2b - kultur Idrott och hälsa Matematik 1b Naturkunskap 1b Religionskunskap Samhällskunskap 1b Svenska Svenska Svenska Inriktning kultur Filosofi Kultur- och idéhistoria Samtida kulturuttryck Psykologi Litteratur Inriktning språk Latin - språk och kultur Språk Preliminär programfördjupning Humanistisk specialisering Engelska Bild Matematik 2b Retorik Skrivande Medier, samhälle och kommunikation Ungdomskulturer Latin Etnicitet och kulturmöten Programgemensamma ämnen Filosofi Moderna språk Människans språk

16 * *** * ** Naturvetenskapsprogrammet Är du intresserad av naturvetenskap och matematik ska du välja Spykens nya naturvetenskapsprogram.

17 Programmet ger en mycket bra förberedelse för fortsatta högskolestudier inom naturvetenskap, matematik, teknik och i många andra områden. I utbildningen varvas experiment, laborationer och fältstudier med teoretiska studier. För att förstå hur världen hänger ihop räcker inte de naturvetenskapliga perspektiven. Den globala utvecklingen är allt viktigare och de stora framtidsfrågorna blir en del av din utbildning. Ett par gånger per år arbetar du i större tvärvetenskapliga projekt. Projektarbetsformen ger en god förberedelse för framtida studier och arbetsliv. Här tränas du i ett arbetssätt som kräver samarbete och ansvarstagande och du utvecklar din kommunikativa förmåga. Under dina år på Spyken kommer du att vid flera tillfällen ha kontakt med Lunds universitet och andra högskolor. Du får t ex möjlighet att läsa och tentera dina första högskolepoäng på LTH i matematik om du väljer kursen matematisk specialisering. Läser du kursen engelska 7 får du i samverkan med Malmö högskola träna Academic writing. Är du extra intresserad av musik väljer du redan inför årskurs ett kursen Ensemble med körsång som omfattar 200 poäng. Du kommer då att gå i musikklassen. Du har möjlighet att välja ytterligare individuella val i årskurs tre som utökade kurser. På Spykens naturvetenskapsprogram erbjuder vi dig de två nationella inriktningarna naturvetenskap och naturvetenskap och samhälle. Med kurser inom programfördjupningen och det individuella valet skapar du din egen profil. Du kan t ex fördjupa dig i språk genom att fortsätta med ditt moderna språk i tvåan och trean samt läsa kursen engelska 7. Självklart har du också möjlighet att läsa fördjupningskurser i de naturvetenskapliga kurserna och matematik men även i kurser inom det estetiska området och idrott. FUN, Föreningen Unga Naturvetare, ordnar varje termin kvällar med aktiviteter såsom laborationer med efterföljande diskussioner samt intressanta föreläsningar. När du börjar på Spykens naturvetenskapsprogram möts du inte bara av engagerade och duktiga lärare och många nya vänner utan också av helt nyrenoverade, fräscha, välutrustade NA-salar. Naturvetenskapsprogrammet Rektor: Maria Hedelin maria.hedelin@lund.se Tel:

18 Maria Valeur Naturvetenskapsprogrammet NA3c Vi elever hjälper varandra det bara är så på Spyken. De här åren på skolan är faktiskt de roligaste jag har haft. Det låter säkert klyschigt, men jag kan inte sätta ord på hur enormt bra jag trivs, säger Maria. Att hon valde NA beror på att ämnena intresserar henne. Hon ville ha ett bredare program och en rejäl utmaning. Jag kände att jag skulle klara av det här, funderar ju på att försöka bli läkare. Men jag gillar också mina individuella val som är Retorik, Engelska C och English Speech jag hoppas ju kunna läsa utomlands något år. Förra året bildade hon och några kompisar föreningen Unga Naturvetare. Det är superkul. Vi ordnar föreläsningar och studiebesök, hänger kvar och labbar efter skoltid, berättar hon och behöver inte precis understryka att hon är ganska ambitiös. Men det där är en lite speciell grej med Spyken. Det blir på något sätt viktigt att det ska gå bra för alla i klassen. Lärarnas engagemang för samtliga elever är så tydligt. Och vi elever hjälper verkligen varandra det bara är så på Spyken. Hon beskriver stämningen på skolan som oerhört öppen och tillåtande. Alla stilar får plats, det är lätt att lära känna nya människor. Tack vare de individuella valen träffar man ju nya spännande människor från andra program och årskurser.

19 Poängplan Naturvetenskapsprogrammet Gymnasiegemensamma ämnen Engelska Engelska Historia 1b Idrott och hälsa Matematik Matematik Matematik Religionskunskap Samhällskunskap 1b Svenska Svenska Svenska Programgemensamma ämnen Biologi Fysik Kemi Moderna språk Inriktning Naturvetenskap Biologi Fysik Kemi Matematik Inriktning Naturvetenskap och samhälle Samhäll Biologi Geografi Preliminär programfördjupning Politik och hållbar utveckling Bioteknik Matematik Matematik specialisering Naturvetenskaplig specialisering..100 Fysik Engelska Entreprenörskap Moderna språk Psykologi Programmering Programmering Hållbart samhällsbyggande Litteratur Retorik...100

20 Samhällsvetenskapsprogrammet Du som väljer det nya samhällsvetenskapsprogrammet på Spyken kommer att få kunskaper som förbereder dig för högskolestudier inom ett brett samhällsvetenskapligt område.

21 Vi vill gärna att du och dina kamrater skall få en helhetssyn på tillvaron, och därför kommer du delvis att arbeta i ämnesöverskridande projekt. På Spyken erbjuder vi två inriktningar, beteendevetenskap och samhällsvetenskap. Beteendevetenskap är en helt ny inriktning. Här får du fördjupade kunskaper om människors utveckling och samspel i olika sammanhang. Ämnen och kurser som Pedagogik, Psykologi, Ledarskap och organisation samt Sociologi är centrala. Du får mycket goda möjligheter att fördjupa dig inom dessa områden, genom det rika urvalet av programfördjupningskurser som vi erbjuder. Inriktningen Samhällsvetenskap ger dig kunskaper om samhällsstrukturer och människors livsvillkor nationellt och internationellt. Vill du ägna dig åt Geografi, Historia, Religionskunskap och Samhällskunskap har du alla möjligheter att tillfredsställa dina intressen. Det stora utbudet av programfördjupningskurser gäller naturligtvis även samhällsvetenskapsinriktningen. På Samhällsvetenskapsinriktningen kan du även välja vår globala profil. Den fokuserar på globalisering och hållbar utveckling. Profilkurser är Internationella relationer, Hållbart samhällsbyggande och Hållbar utveckling i ett globalt perspektiv, den sistnämnda inom ramen för Humanistisk och samhällsvetenskaplig fördjupning. Vi strävar efter att låta dig som väljer denna profil göra praktik eller fältstudier utomlands. Spyken är som sagt en certifierad FN-skola. Ett led i vårt internationella engagemang är att erbjuda denna profil. Ange global profil vid ansökan till gymnasieskolan. På Spykens samhällsvetenskapsprogram kan du läsa matematik i snabbare takt. Då läser du Matematik 1 & 2 i årskurs ett, Matematik 3 i årskurs två och Matematik 4 i årskurs tre. Detta önskemål anger du vid ansökan till gymnasieskolan. En nyhet för i år på Spyken är att du kan profilera din utbildning på samhällsvetenskapsprogrammet med musik. Du läser då kursen Ensemble med kör inom det individuella valet eller som utökat program, samt kursen Musikproduktion som programfördjupning. Ange musikprofil vid ansökan till gymnasieskolan. Samhällsvetenskapsprogrammet Rektor: Rolf Svensson rolf.svensson@lund.se Tel:

22 Valter Lindmark Samhällsvetenskaps programmet SA3a Man kan alltid säga: Vi ses på tiorasten! När jag gick i högstadiet hade jag lite äldre kompisar som gick på olika gymnasieskolor. Och de på Spyken verkade ha roligast. Jag ville välja en skola som det är kul att gå till även en regnig tisdagsmorgon, menar Valter. Han gillar Spykens storlek. Den gör att man alltid kan lära känna nya människor, samtidigt som man hela tiden träffar folk man redan känner. Han beskriver skolan som stor men på samma gång intim. Tiorasten är mycket speciell; alla träffas där. Man kan alltid säga: Vi ses på 10-rasten. Han valde SA eftersom han är intresserad av frågor som rör olika perspektiv på samhället, politik med mera. Hur ser han då på livet efter Spyken? Som många av oss vill jag först jobba och sen åka utomlands. Kanske lära mig franska. Sen tänker jag plugga vidare, det blir nog statsvetenskap eller juridik, tror han. Jämfört med högstadiet vill han beskriva relationen till lärarna som mycket mer personlig. Vi för diskussioner med lärarna och planerar tillsammans. Man kan komma med förslag som dom lyssnar på. Varje termin har skolan en planeringskonferens där elevrepresentanter och alla lärare sitter med. Men trots de duktiga lärarna är det ändå allt kul han har haft med skolkompisarna han kommer se tillbaka på. Det är nog ändå stämningen och det sociala livet jag kommer minnas bäst, säger han.

23 Poängplan Samhällsvetenskapsprogrammet Gymnasiegemensamma ämnen Engelska Engelska Historia 1b Idrott och hälsa Matematik 1b Matematik 2b Naturkunskap 1b Religionskunskap Samhällskunskap 1b Svenska Svenska Svenska Programgemensamma ämnen Filosofi Moderna språk Psykologi Inriktning beteendevetenskap Ledarskap och organsiation Kommunikation Psykologi 2a...50 Samhällskunskap Sociologi Inriktning samhällsvetenskap Geografi Historia 2a Religionskunskap Samhällskunskap Samhällskunskap Preliminär programfördjupning Bild Engelska Matematik 3b Matematik Litteratur Retorik Skrivande Psykologi 2a...50 Religionskunskap specialisering Moderna språk Musikproduktion Lärande och utveckling Global profil Politik och hållbar utveckling Internationella relationer Samhällsvetenskaplig specialisering...100

24 Bli en del av kunskapens stad. Lunds kommunala gymnasieskolor. Öppet hus på Spyken! Tisdagen den 1 februari kl Programinformation i Aulan: Estetiska programmet musikinriktningen kl Naturvetenskapsprogrammet kl och kl Samhällsvetenskapsprogrammet och Humanistiska programmet kl och kl Informationskväll torsdagen den 28 april kl Spyken Box 2003, Lund Besöksadress: Dalbyvägen 2 Tel E-post: spyken@lund.se Produktion: cozmo Foto: omslag Kennet Ruona, inlaga Spykens egna foton, Kristoffer Lindblad och Nils Topphem. Tryck: CA Andersson. Vill du veta mer om hur gymnasieskolan fungerar? Gå in på Utbildningsförvaltningen Lunds kommun Tel: vxl. Box 41, Lund

Välkommen till Spyken 2015-2016!

Välkommen till Spyken 2015-2016! Välkommen till Spyken 2015-2016! Några värdeord kunskap Så tycker eleverna om skolan 2014: Jag trivs i skolan 89% Det är positiv stämning på skolan 91% Förhållandet mellan personal och elev präglas av

Läs mer

Välkommen till Spyken och NA-programmet

Välkommen till Spyken och NA-programmet Välkommen till Spyken och NA-programmet Spyken 2011 Vår vision SPYKEN ger dig kunskap, kompetens och positiva erfarenheter för framtiden! Förmågor för morgondagens samhälle okreativitet osjälvständighet

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14 Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14 Spyken 2011 Vår vision SPYKEN ger dig kunskap, kompetens och positiva erfarenheter för framtiden! ÄR SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET PÅ SPYKEN NÅGOT FÖR DIG? Är

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2014/15

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2014/15 Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2014/15 Spyken Läsåret 2013/2014 Estetiska programmet Humanistiska programmet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Totalt 176 elever 82 elever 360

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet SPYKEN 2017/18

Naturvetenskapsprogrammet SPYKEN 2017/18 Naturvetenskapsprogrammet SPYKEN 2017/18 SPYKEN 2017/2018 Estetiska programmet 280 elever Humanistiska programmet 90 elever Naturvetenskapsprogrammet 370 elever Samhällsvetenskapsprogrammet 370 elever

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b 100 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1b och 2b 200 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18 Pris i SEK för program Läsåret 2017/2018 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

TIDSPLAN. Måndagen 30 januari söndagen 12 februari kl 24.00 www.studieval.spyken.lund.se Kvittenser in senast den 14/2 till mentorn.

TIDSPLAN. Måndagen 30 januari söndagen 12 februari kl 24.00 www.studieval.spyken.lund.se Kvittenser in senast den 14/2 till mentorn. VAL INFORMATION TIDSPLAN V 3-4 Klassinformation 26/1 Föräldramöte V 5 & 6 Webbval Måndagen 30 januari söndagen 12 februari kl 24.00 www.studieval.spyken.lund.se Kvittenser in senast den 14/2 till mentorn.

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Högskoleförberedande Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater På PB får du vara dig själv. Du får vara som du vill vara och ingen kommer döma dig för det.

Läs mer

Välkomna! Öppet Hus 2017

Välkomna! Öppet Hus 2017 Välkomna! Öppet Hus 2017 Humanistiska programmet SPYKEN År 1848 År 1869 År 1968 År 1986 År 2016 GENOM TIDERNA Skolan grundas. Skolan heter Realskolan i Lund och har bara 15 elever. Elevantalet ökar därefter

Läs mer

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater PER BRAHEGYMNASIET Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som

Läs mer

Kursutbud distans Gymnasiekurser

Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursstarter Sökperioder Ansökan görs via www.falun.se/vux 24 april 18 mars 6 april 29 maj 22 april 11 maj 3 juli 22 april 11 maj 21 augusti 29 april 3 augusti 25 september

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Pris i SEK för program Läsåret 2015/2016 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

Carl Adolph Agardhgymnasiet

Carl Adolph Agardhgymnasiet Carl Adolph Agardhgymnasiet Samhällsvetenskapsprogrammet Humanistiska programmet Du behöver inte vara bäst när du kommer - du är det när du slutar Språk är mycket mer än glosor och grammatik,. Det märker

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap PER BRAHEGYMNASIET Enda skolan jag besökte, jag har kompisar som gått här. Jag gillar

Läs mer

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater Scengymnasiet S:t Erik Musik Musikal Musikproduktion Teater Estetiska programmet Med inriktning: Teater Musik Musikal Musikproduktion Högskolebehörighet och möjlighet att ta meritpoäng Vad innebär samarbetet

Läs mer

Kursutbud distans Gymnasiekurser

Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursstarter Sökperioder Ansökan görs via www.falun.se/vux 8 januari 18 november - 14 december 12 februari 6 januari 25 januari 19 mars 10 februari 1 mars 23 april 17 mars

Läs mer

Humanistiska programmet

Humanistiska programmet Humanistiska programmet Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b och 2b - kultur 200 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1b 100 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap

Läs mer

Kursutbud distans Gymnasiekurser

Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursstarter Sökperioder Ansökan görs via www.falun.se/vux 9 januari 28 november 15 december (21 december NTI) 13 februari 7 januari 26 januari 20 mars 11 februari 2 mars

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogramme SPYKEN 2018/19

Samhällsvetenskapsprogramme SPYKEN 2018/19 Samhällsvetenskapsprogramme SPYKEN 2018/19 SPYKEN 2017/18 Estetiska programmet 280 elever Humanistiska programmet 90 elever Naturvetenskapsprogrammet 370 elever Samhällsvetenskapsprogrammet 400 elever

Läs mer

Härjedalens Gymnasium presenterar

Härjedalens Gymnasium presenterar Härjedalens Gymnasium presenterar Högskoleförberedande program 2015-04-29 Härjedalens gymnasium... ligger i Sveg och vi ger från hösten 2016 sju nationella program. Vi har närmare 200 elever och vi erbjuder

Läs mer

Programstruktur Samhällsprogrammet Beteendevetenskap

Programstruktur Samhällsprogrammet Beteendevetenskap Programstruktur Beteendevetenskap är en bred utbildning som ger dig många valmöjligheter i framtiden. Du som söker till SAMHÄLL väljer en studieförberedande utbildning, som ger goda kunskaper inom många

Läs mer

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1 Förverkliga dina drömmar på Einar Hansen gymnasiet! Natur och Estet1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet att välja skola och program

Läs mer

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Det vi har gemensamt elever och lärare på BF-programmet på Guteskolan Södra är att vi alla gillar fart och fläkt. Vi ärkreativa i vårt arbete och gillar utmaningar.

Läs mer

Kursutbud distans Gymnasiekurser

Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursstarter Kursutbud distans Gymnasiekurser Sökperioder Ansökan görs via www.falun.se/vux 20 augusti 12 maj 7 augusti 24 september 11 augusti 4 september 29 oktober 15 september 9 oktober 3 december 20

Läs mer

Program och inriktningar på Sannarpsgymnasiet

Program och inriktningar på Sannarpsgymnasiet Program och inriktningar på Sannarpsgymnasiet Barn- och fritidsprogrammet Inriktningar - fritid och hälsa samt pedagogiskt arbete Ekonomiprogrammet Inriktningar - ekonomi samt juridik IB-programmet - International

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger dig en spännande och stimulerande utbildning som

Läs mer

KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2013/14 SPYKEN

KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2013/14 SPYKEN KATTE POLHEM VIPAN 2013/14 Foto: Emil Nilsson. Spykist medborgare i världen En sak som många förvånas över på Spyken, är alla öppna dörrar. De står ofta på vid gavel in till klassrummen men också ut mot

Läs mer

Individuellt Val. Folkungaskolan. Läsåret 2013/2014. Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig.

Individuellt Val. Folkungaskolan. Läsåret 2013/2014. Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Individuellt Val Folkungaskolan Läsåret 2013/2014 Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Kurser

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Programstruktur Samhällsprogrammet Media, information & kommunikation

Programstruktur Samhällsprogrammet Media, information & kommunikation Media, information & kommunikation är en bred utbildning som ger dig många valmöjligheter i framtiden. Du som söker till SAMHÄLL väljer en studieförberedande utbildning, som ger goda kunskaper inom många

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

VÄRMDÖ GYMNASIUM. vid Gullmarsplan

VÄRMDÖ GYMNASIUM. vid Gullmarsplan VÄRMDÖ GYMNASIUM vid Gullmarsplan PROGRAMKATALOG 2016-2017 2500:- EK NA SA TE ES Ekonomiprogrammet Marknadsföring och Juridik s. 7 Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskap och Forskning-Journalistik s.

Läs mer

Programplaner och annan viktig information

Programplaner och annan viktig information Programplaner och annan viktig information Fridegårdsgymnasiet presenterar i den här broschyren våra programplaner och annan viktig information som förklarar hur programmen är uppbyggda. Hösten 2011 görs

Läs mer

Vi lär i samarbete med det omgivande samhället. Världen är vårt klassrum.

Vi lär i samarbete med det omgivande samhället. Världen är vårt klassrum. Samhällsvetenskap Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskole för beredande program vilket innebär att du blir behörig att söka till universitet och högskola. Du får en bred utbildning där fokus ligger

Läs mer

Estetiska programmet 17-18

Estetiska programmet 17-18 Estetiska programmet 17-18 SPYKEN 2016/17 Estetiska programmet 270 elever Humanistiska programmet 90 elever Naturvetenskapsprogrammet 360 elever Samhällsvetenskapsprogrammet 390 elever Totalt c:a 1110

Läs mer

Individuellt Val årskurs 2 och 3

Individuellt Val årskurs 2 och 3 Individuellt Val årskurs 2 och 3 Läsåret 14/15 och 15/16 Kursutbud Det individuella valet omfattar 200 poäng som fördelas över årskurs 2 och 3 och innehåller behörighetsgivande kurser, intressekurser och

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2016/17

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2016/17 Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2016/17 SPYKEN 2016/17 Estetiska programmet 270 elever Humanistiska programmet 90 elever Naturvetenskapsprogrammet 360 elever Samhällsvetenskapsprogrammet 390 elever

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet sprogrammet Inriktningar och musik och samhälle Nyhet! PER BRAHEGYMNASIET Det är en cool miljö på PB med en trevlig stämning. Jag var på öppet hus och hade också hört mycket bra om skolan. Det var också

Läs mer

IT TEKNIK IT NATUR IT MUSIK IT SAMHÄLLE IT-PROGRAMMET

IT TEKNIK IT NATUR IT MUSIK IT SAMHÄLLE IT-PROGRAMMET IT TEKNIK IT NATUR IT MUSIK IT SAMHÄLLE IT-PROGRAMMET BYGG FRAMTIDEN. På IT-Gymnasiet utvecklas du från att konsumera IT till att ha kunskapen att producera den nya teknologin. Eftersom IT-Gymnasiet utbildar

Läs mer

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som byggts upp under

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Efter programmet

Ekonomiprogrammet. Efter programmet Ekonomiprogrammet EK Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv

Läs mer

Välkomna! Informationskväll 24 september 2014

Välkomna! Informationskväll 24 september 2014 Välkomna Informationskväll 24 september 2014 Ingrid Crabo, biträdande rektor Jan Liljegren, rektor En månad sedan... Upprop - album ...18 augusti 2014 Upprop - album Uppropet 9.00 Upprop - album Resan

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet NA Vill du få en gedigen naturvetenskaplig utbildning? Vill du till detta lägga studier i språk som ökar möjligheterna till studier eller jobb utomlands? Alla dessa möjligheter

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) ska utveckla elevernas kunskaper om sammanhang i naturen, om livets villkor, om fysikaliska fenomen och skeenden och om kemiska processer.

Läs mer

Individuellt Val. Katedralskolan. Läsåret 2015/2016. Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40

Individuellt Val. Katedralskolan. Läsåret 2015/2016. Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Individuellt Val skolan Läsåret 2015/2016 Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Kursbeskrivningar

Läs mer

Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors namn:... Tel:...

Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors namn:... Tel:... NUVARANDE SKOLA OCH KURSER Uppgifter angående nuvarande skola: Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Tel:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors

Läs mer

Roligare att lära lättare att lyckas!

Roligare att lära lättare att lyckas! Roligare att lära lättare att lyckas! Samhällsvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Under vår tid här har vi ofrivilligt, och många gånger omedvetet, ständigt ställts inför nya utmaningar, och

Läs mer

Individuellt Val. Berzeliusskolan. Läsåret 2016/2017. Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40

Individuellt Val. Berzeliusskolan. Läsåret 2016/2017. Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Individuellt Val Berzeliusskolan Läsåret 2016/2017 Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Kursbeskrivningar

Läs mer

Fakta om gymnasieexamen...3

Fakta om gymnasieexamen...3 Gymnasieexamen Innehållsförteckning Fakta om gymnasieexamen...3 Inriktningar som leder till en yrkesexamen Barn och fritidsprogrammet...4 Handels- och administrationsprogrammet...6 Hotell- och turismprogrammet...8

Läs mer

Läs vad Spykister skriver om skolan! KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2012/13 SPYKEN

Läs vad Spykister skriver om skolan! KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2012/13 SPYKEN Läs vad Spykister skriver om skolan! KATTE POLHEM SPYKEN VIPAN 2012/13 SPYKEN Vi beger oss ut på skolgården till våra kompisar som sitter på stentrappan... Varje år gror nya frön på Spyken... Klockan är

Läs mer

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi Ekonomi På görs flera studiebesök på lokala företag och domstolar och du får möjlighet att lyssna till intressanta föreläsare! Du som söker EKONOMIPROGRAMMET väljer en studieförberedande utbildning inom

Läs mer

VAD ÄR SÅ SPECIELLT MED SPYKEN? Välkommen. Ven-resa NA1orna. FN-dagen

VAD ÄR SÅ SPECIELLT MED SPYKEN? Välkommen. Ven-resa NA1orna. FN-dagen SPYKEN 2014/15 AUG SEPT Välkommen SEPT Ven-resa NA1orna OKT 24 FN-dagen Det är känt i hela Sverige att det är något särskilt med Spyken. Tusen personer tillbringar sina dagar här, ändå känns det som en

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet för Löpare Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b 100 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1b och 2b 200 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50

Läs mer

Individuellt Val årskurs 2 och 3

Individuellt Val årskurs 2 och 3 Individuellt Val årskurs 2 och 3 Läsåret 13/14 och 14/15 Kursutbud Det individuella valet omfattar 200 poäng som fördelas över årskurs 2 och 3 och innehåller behörighetsgivande kurser, intressekurser och

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Gymnasievalet Mina uppgifter Martina Håkansson Studie- och yrkesvägledare Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Måndag 08.00-14 Tisdag 08.00-15 Onsdag 08.00-16.30 Tider gymnasievalet Hösten:

Läs mer

Vasa skolan grundades 1557 av Gustav Vasa. Då var det ingen gymnasieskola utan en skola, där präster utbildades som skulle sprida den lutherska läran

Vasa skolan grundades 1557 av Gustav Vasa. Då var det ingen gymnasieskola utan en skola, där präster utbildades som skulle sprida den lutherska läran Vasa skolan grundades 1557 av Gustav Vasa. Då var det ingen gymnasieskola utan en skola, där präster utbildades som skulle sprida den lutherska läran i Sverige. I Stockholm, 1640, grundades en gymnasieskola,

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

Spyken får dig att våga lite mer!

Spyken får dig att våga lite mer! 2016/17 SPYKEN 06 11 Estetiska programmet Estetik och media Bild och formgivning Musik Teater Musik spetsutbildning 12 15 Humanistiska programmet Språk Kultur Engelsk profil 16 21 Naturvetenskapsprogrammet

Läs mer

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 6. Vad krävs för att komma in på gymnasiet? 7. Var finns informationen?

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap Jag valde PB för att det är en så pass öppen skola. Det är en behaglig

Läs mer

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl GÄRDET Öppet hus 27 jan kl. 12.00-14.00 Välkommen till Hermods Gymnasium Vi vill få dig att utvecklas, växa och få de bästa förutsättningarna för framtiden och för vidare studier. När du tar studenten

Läs mer

Val inför årskurs 2 & 3. Samhällsvetenskapsprogrammet 13 januari 2016

Val inför årskurs 2 & 3. Samhällsvetenskapsprogrammet 13 januari 2016 Val inför årskurs 2 & 3 Samhällsvetenskapsprogrammet 13 januari 2016 Din framtid Studera? Jobba? Resa? Praktik? Utomlandsstudier? Hur tänker du? Du har möjlighet att välja själv Individuell studieplan

Läs mer

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Studie- ochyrkesvägledare SYV Estetiska programmet Naturvetenskaps programmet lena.sorensen@lund.se Humanistiska programmet Samhällsvetenskapsprogrammet

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger en spännande och stimulerande utbildning som förbereder

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger dig en spännande och stimulerande utbildning som

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet sprogrammet Inriktningar och samhälle PER BRAHEGYMNASIET Det är en cool miljö på PB med en trevlig stämning. Jag var på öppet hus och hade också hört mycket bra om skolan. Det var också en kompis som skulle

Läs mer

Individuell och stöttande gymnasietid

Individuell och stöttande gymnasietid Individuell och stöttande gymnasietid AST-programmen är för dig som har en neuropsykiatrisk diagnos inom autismspektrat och vill studera vidare på högskola eller universitet. Här läser du antingen naturvetenskapsprogrammet

Läs mer

Humanistiska programmet (HU)

Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) ska utveckla elevernas kunskaper om människan i samtiden och historien utifrån kulturella och språkliga perspektiv, lokalt och globalt, nationellt

Läs mer

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Programkatalog Uddevalla 2019 Öppet hus Torsdag 22 november UDDEVALLA GYMNASIEUTBILDNING 2019 NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Gör skillnad för världen redan

Läs mer

f o t o o c h f i l m s e R i e t e c K N i N G s K a t e B o a R d Foto: DD, åk 3 a t e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o s K a t e Pa R K

f o t o o c h f i l m s e R i e t e c K N i N G s K a t e B o a R d Foto: DD, åk 3 a t e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o s K a t e Pa R K f o t o o c h f i l m S E R I E T E C K N I N G S K AT E B O A R D Foto: DD, åk 3 at e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o S K AT E PA R K På Bryggeriets gymnasium läser du Estetiska programmet med

Läs mer

Individuellt Val. Berzeliusskolan. Läsåret 2018/2019. Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40

Individuellt Val. Berzeliusskolan. Läsåret 2018/2019. Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Individuellt Val Berzeliusskolan Läsåret 2018/2019 Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Kursbeskrivningar

Läs mer

NATURVETENSKAPSPROGRAMMET

NATURVETENSKAPSPROGRAMMET NATURVETENSKAPSPROGRAMMET Vill du få en gedigen naturvetenskaplig utbildning? Vill du till detta lägga studier i språk som ökar möjligheterna till studier eller jobb utomlands? Alla dessa möjligheter har

Läs mer

STOCKHOLM IT TEKNIK IT DESIGN

STOCKHOLM IT TEKNIK IT DESIGN STOCKHOLM IT TEKNIK IT DESIGN BYGG FRAMTIDEN. På IT-Gymnasiet utvecklas du från att konsumera IT till ha kunskapen att producera den nya teknologin. IT-Gymnasiet utbildar inom olika områden av den nya

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskap inriktning musik. Naturvetenskap inriktning teater. Naturvetenskap inriktning musik och teater

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskap inriktning musik. Naturvetenskap inriktning teater. Naturvetenskap inriktning musik och teater NA Naturvetenskapsprogrammet Om du söker till naturvetenskapsprogrammet så får du en bred högskoleförberedande utbildning. Utbildningen passar särskilt bra om du efter gymnasiet vill läsa vidare inom de

Läs mer

Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga,

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning - Klassrumskurser

Gymnasial vuxenutbildning - Klassrumskurser Vuxenutbildning på grundskolenivå Biologi Engelska Fysik Geografi Hem- och konsumentkunskap Historia Kemi Matematik Religionskunskap Samhällskunskap Svenska Svenska som andraspråk 1 300 poäng Gymnasial

Läs mer

Individuellt Val. Katedralskolan. Läsåret 2018/2019

Individuellt Val. Katedralskolan. Läsåret 2018/2019 Individuellt Val skolan Läsåret 2018/2019 Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Du är aldrig garanterad

Läs mer

För dig som vill vidare. Mycket vidare.

För dig som vill vidare. Mycket vidare. För dig som vill vidare. Mycket vidare. 2013 Jag ska bli jurist och jobba med jämställdhetsfrågor För att veta vad man ska bli, så måste man förstå hur man ska bli det Jag vill jobba med finansiella lösningar

Läs mer

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Studie- ochyrkesvägledare SYV Estetiska programmet Naturvetenskaps programmet lena.sorensen@lund.se Humanistiska programmet Samhällsvetenskapsprogrammet

Läs mer

Välkomna! Öppet Hus 2017

Välkomna! Öppet Hus 2017 Välkomna! Öppet Hus 2017 Estetiska programmet Läsåret 2018/19 SPYKEN År 1848 År 1869 År 1968 År 1986 År 2016 GENOM TIDERNA Skolan grundas. Skolan heter Realskolan i Lund och har bara 15 elever. Elevantalet

Läs mer

SÖDERTÖRN IT TEKNIK IT DESIGN IT MUSIK IT-PROGRAMMET

SÖDERTÖRN IT TEKNIK IT DESIGN IT MUSIK IT-PROGRAMMET SÖDERTÖRN IT TEKNIK IT DESIGN IT MUSIK IT-PROGRAMMET UTMÄRKT PENDLARLÄGE. Flemingsberg är väl trafikerat med både bussar och tåg. Bussarna till Huddinge sjukhus eller Södertörns högskola stannar precis

Läs mer

FRI KONST INRIKTNING PROFILER

FRI KONST INRIKTNING PROFILER På Bryggeriets gymnasium läser du estetiska programmet med inriktning mot bild och formgivning samt estetik och media. Du får dessutom profilera din utbildning mot foto och film, bild och form, serieteckning

Läs mer

INNEHÅLL Din gymnasietid! Cybergymnasiet Göteborg Programutbud Ekonomi programmet Estetiska programmet Naturvetenskapsprogrammet

INNEHÅLL Din gymnasietid! Cybergymnasiet Göteborg Programutbud Ekonomi programmet Estetiska programmet Naturvetenskapsprogrammet INNEHÅLL Din gymnasietid! 2 Cybergymnasiet Göteborg 3 Programutbud 5 Ekonomiprogrammet 6 Estetiska programmet 6 Naturvetenskapsprogrammet 7 Samhällsvetenskapsprogrammet 7 Teknikprogrammet 8 Preparandutbildning

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet riksintag och internat Hvilan har ett nära samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i skånska Alnarp. Läs NA-programmet I SAMARBETE MED UNIVERSITETET Hvilans Naturvetenskapsprogram

Läs mer

Hantverksprogrammet Frisör

Hantverksprogrammet Frisör Hantverksprogrammet Frisör Drömmer du om att bli frisör? Är du intresserad av mode och trender? Gillar du att arbeta med färg och form? Tycker du om att möta människor? Utbildningen ger dig grundläggande

Läs mer

Programmet för samhälle, natur och språk

Programmet för samhälle, natur och språk Programmet för samhälle, natur och språk Programmet för samhälle, natur och språk är till för dig som vill veta mer om hur samhället fungerar och vad som påverkar oss människor, naturen och samhället.

Läs mer

GÖTEBORG. Öppet hus. 20 jan kl

GÖTEBORG. Öppet hus. 20 jan kl GÖTEBORG Öppet hus 20 jan kl. 12.00-14.00 VI FLYTTAR TILL VALLGATAN! Bästa förberedelsen för vidare studier Jag välkomnar dig till en familjär, kamratlig och centralt belägen skola där kvaliteten på din

Läs mer

Gör dina val på Skola på Webben senast 27 februari!

Gör dina val på Skola på Webben senast 27 februari! Gör dina val på Skola på Webben senast 27 februari! Logga in på Skola på Webben Klicka på: Mitt val. Då kommer du till valmodulen anpassad för din klass. Vilka val ska du göra? Tillsammans med din mentor/syv

Läs mer

Samhälle. Rektor Helen Bejmar Nacka gymnasium 2

Samhälle. Rektor Helen Bejmar Nacka gymnasium 2 Samhälle Rektor Helen Bejmar 2019-01-28 2 1 Agenda Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap / Utland Särskild variant Konst och

Läs mer

Individuellt Val. Berzeliusskolan. Läsåret 2019/2020. Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig.

Individuellt Val. Berzeliusskolan. Läsåret 2019/2020. Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Individuellt Val Berzeliusskolan Läsåret 2019/2020 Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Kursbeskrivningar

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2015/2016

Individuellt val. Läsår 2015/2016 Individuellt val Läsår 2015/2016 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val i åk 2 och åk 3. De flesta kurserna är

Läs mer

Välkomna. till Nacka gymnasium. Samhällsvetenskapsprogrammet

Välkomna. till Nacka gymnasium. Samhällsvetenskapsprogrammet Välkomna till Nacka gymnasium Samhällsvetenskapsprogrammet Ekonomi & Samhälle Rektor Helen Bejmar Agenda Nacka gymnasium Mål för SA-programmet Uppläggning Inriktningar - Beteendevetenskap - Medier, information

Läs mer