NUANCE TUTORIAL TALTEKNOLOGI KURSEN VT2006. Labkonstruktör: Rebecca Jonson Labhandledare: Håkan Burden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NUANCE TUTORIAL TALTEKNOLOGI KURSEN VT2006. Labkonstruktör: Rebecca Jonson Labhandledare: Håkan Burden"

Transkript

1 NUANCE TUTORIAL TALTEKNOLOGI KURSEN VT2006 Labkonstruktör: Rebecca Jonson Labhandledare: Håkan Burden Laboration 3 börjar med en Nuance-tutorial som först och främst går ut på att lära sig lite hur Nuance fungerar och vilka program som finns. Större delen av den här tutorial innebär att utveckla en språkmodell för klockslag med de verktyg taligenkänningssystemet Nuance ger för att på så sätt få kännedom om Nuances vanligaste kommandon och om hur man skriver och utvärderar grammatiker och språkmodeller. Som utgångspunkt har labgrupperna en korpus med klockslag (som vi kan tacka Karin Cavallin för ) samt inspelningar av klockslag. Alla fil/regel-namn som innehåller sekvensen NAMN i LabPM står för ett namn som ni själva sätter till filen, regeln eller biblioteket. Vi kommer ha flera processer igång samtidigt under labben så se till att ha flera terminalfönster igång. DEL 1 Skapa en Språkmodell med Nuance 1. Börja med att hämta korpusen från labkontot: cp../../klockkorpus. 2. Ta en titt på korpusen 3. Sätt igång Nuance license manager i ett nytt terminalfönster a. $NUANCE/run_nlm 4. Gör en språkmodell med Nuance. a. Ställ er i biblioteket med filen klockkorpus b. Skriv train-slm -help och titta på de alternativ som finns, discounting etc. c. Programmet generar default en trigrammodell med good-turing-discounting. d. Skriv: train-slm corpus klockkorpus slm ModellNAMN e. Vad ger programmet för output? Hur många trigram fick ni? f. Som resultat får ni en pfsg-fil och en slm-fil (NAMN.pfsg och NAMN.slm) som är er språkmodell i två olika format. 5. Skriv en grammatik som inkluderar språkmodellen a. Skapa en fil med filtyp.grammar t ex GramNAMN.grammar b. Skriv följande i filen där namnet på regeln måste vara med stor bokstav:.top RegelNamn RegelNamn:slm ModellNAMN.pfsg =[] 6. Kompilera grammatiken ni skapat (GramNAMN.grammar) a. Skriv: nuance-compile och ta en koll på vad det här kommandot gör b. Skriv: nuance-compile GramNAMN.grammar Swedish o PaketNAMN auto_pron dont_flatten i. Swedish står för det val av akustiska modeller som ska användas ii. auto_pron skapar uttal för de ord som inte finns i Nuances uttalslexikon (ni kan ta en titt på dessa i filen X.missing som skapas)

2 c. Som resultat av nuance-compile får ni flera olika filer i biblioteket PaketNAMN. Kolla så att det skapats en hög filer där. När kompilering går fel säger Nuance till och om det är något fel i grammatiken brukar det står Rule:NR som hänvisar till en rad i grammatiken. Om det klagar på NL interpretation så är det bara att förbise (eftersom vi inte vill köra någon tolkning). d. Uttal med Nuance i. Med kommandot pronounce kan ni kolla uttalet för ett ord eller en fras i språkpaketen, pröva lite olika fraser och ord. 1. pronounce Swedish tjugo 2. pronounce Swedish fem minuter över tio 3. pronounce English.America enough 7. Sätt igång taligenkänningsservern i ett nytt terminalfönster a. Skriv: recserver package PaketNAMN lm.addresses=localhost 8. Sätt igång applikationen JSCApp för att köra taligenkänning i ett nytt terminalfönster a. Skriv: java JSCApp package PaketNAMN lm.addresses=localhost b. Ni får då upp en javaapplikation c. Se till att ert headset är inkopplat och tryck på recognize och säg ett klockslag (se till att micen sitter rätt och är påslaget med lagom volym) d. Låt alla i gruppen pröva olika klockslag och se hur taligenkänningen fungerar e. Finns det några klockslag som den inte klarar? f. Pröva också följande fraser: i. 27 minuter i 12 ii. 3 minuter över halv 12 iii. Kvart över fem iv. 15 minuter över fem 9. Ta fram perplexiteten på er språkmodell med process-slm a. Kopiera filen klocktest till ert labbkonto: i. cp../../klocktest. b. Titta på filen klocktest: det är en fil med klockslagsfraser c. process-slm ModellNAMN -ppl-corpus klocktest d. Vad får ni för värden? Vad betyder de? DEL 2 Skapa en klassbaserad språkmodell Nu när ni har sett hur taligenkänning med Nuance går till, vet vilka steg som tas för skapa en språkmodell utifrån en korpus och sedan sett hur man använder den språkmodellen i taligenkänningen, är tanken att ni ska modifiera den korpus ni har för att skapa en språkmodell som fungerar lite bättre än den ni har. Som ni kanske märkte fungerade inte en del klockslag. Detta beror på att de inte finns med i korpusen. Korpusen täcker inte allt. Det finns två sätt att lägga till saker: direkt i korpusen eller så skapar man klasser och lägger till definitioner i en klass. 1. Vi väljer att lägga till en klass a. Kvart finns inte med i korpusen, bara motsvarigheten 15 minuter b. Vi skapar klassen Kvart (med stor bokstav) som motsvarar 15 minuter samt kvart i en taggningsgrammatik TagGramNAMN.tagging.grammar:

3 .Tagging Kvart Kvart [ kvart (femton minuter)] c. Skapa ett taggningspaket med: 1. nuance-compile TagGramNAMN.tagging.grammar Swedish 2. vi får biblioteket TagGramNAMN.tagging som output d. Tagga korpusen med nl-tag-tool med klassen Kvart: 1. nl-tag-tool -package TagGramNAMN.tagging - grammar.tagging -no_output <klockkorpus >klockkorpus.tagged 2. Vi får filen klockkorpus.tagged 3. Öppna den och sök på Kvart e. Träna upp en ny språkmodell med den taggade korpusen 1. train-slm -corpus klockkorpus.tagged -slm TAGLMNAMN f. Skapa en ny grammatik TagNAMN.grammar som inkluderar den taggade grammatiken TagGramNAMN.tagging.grammar.Top Klockslag Klockslag:slm "TAGLMNAMN.pfsg"=[ ] #include "TagGramNAMN.tagging.grammar" g. Kompilera grammatiken: 1. nuance-compile TagNAMN.grammar Swedish o TAGPAKETNAMN -auto_pron -dont_flatten 2. Innan vi kör igång en ny igenkänning se till att ni fortfarande har licensmanagern igång och stäng den gamla recservern samt javaapplikationen JSCApp. 3. Kör igång recserver med det nya paketet (motsv. TAGPAKETNAMN) och kör sedan igång JSCApp med följande kommando (se till att ni inte står i paketbiblioteket): a. java JSCApp package TAGPAKETNAMN lm.addresses=localhost rec.numnbest=3 rec.donbest=true b. Pröva taligenkänningen för er nya modell, ni kommer nu få en n-bästa lista från taligenkänningen när den känner igen. Gör gui:n lite större och om ni tar expand på mappen där ni tidigare fick igenkänningen kommer ni nu se flera alternativ med olika konfidenstal (som representerar taligenkänningens konfidens på dess val). c. Pröva de klockslag ni lagt till, t ex kvart i fem 4. Ta fram perplexiteten på er nya språkmodell med process-slm med samma testset som innan a. process-slm TAGLMNAMN -ppl-corpus klocktest b. Vad får ni för värden nu? Jämför med värden för modellen i del1. DEL 3 Skapa talgrammatiker med Nuance Nu är tanken att ni ska fortsätta att utvidga språkmodellen till att klara av inte bara klockslag utan hela svar på frågor såsom: Vad är klockan?, När vill du åka? Vilken tid vill du spela in

4 filmen? När börjar mötet? D v s vi tänker oss att den ska användas som en delspråkmodell i olika dialogsystem (t ex videodomänen, resebyrå, väckarklocka, kalender). Detta gör vi genom att skapa en grammatik som anropar språkmodellen. 1. Skapa en ny grammatik KlockslagNAMN.grammar som anropar Klockslagsspråkmodellen enligt följande:.top TalaOmTidREGELNAMN TalaOmTidREGELNAMN [ (klockan Klockslag)] Klockslag:slm "TAGLMNAMN.pfsg" #include "TagGramNAMN.tagging.grammar" 2. Den här grammatiken har en regel som definieras av exempeluttrycket klockan Klockslag. Grammatiken anropar vår taggade språkmodell samt vår taggningsgrammatik. 3. Nu kan man säga saker som klockan fem. Fundera ut och lägg till fler TalaOmTidyttranden än klockan KLOCKSLAG som en användare kan tänkas svara till ovannämnda frågor (enligt NuanceSyntaxen). 4. Kompilera grammatiken med nuance-compile (som i del 1 uppg 6b med dont_flatten) till ett nytt igenkänningspaket och testa igenkänning av era tillagda TalaOmTid-fraser, starta JCSApp med paketet och n-bästa parametrar. (OBS! glöm inte stänga er gamla recserver och JSCApp, kör igång dem på nytt med det nya paketet och se till att run_nlm fortfarande är igång). 5. Testa om de yttranden ni tänkte på när ni utvidgade grammatiken verkligen fungerar genom att parsa dem. a. parse-tool package PAKETNAMN grammar.top b. skriv in de yttranden ni tror grammatiken bör kunna parsa eller inte Del 4 Utvärdering av en talgrammatik eller språkmodell Taligenkänning utvärderas genom att testa systemet med inspelningar och dess motsvarande transkriberingar. Taligenkänningens resultat jämförs mot transkriberingarna och antal ordfel som begåtts beräknas. Nuance använder sig av kommandot batchrec för att göra detta. Vi behöver en talgrammatik eller en språkmodell konverterat till ett taligenkänningspaket samt inspelningar av yttranden och transkriptioner för varje yttrande. På kurskontot finns filerna klocktestset och klocktransset som motsvarar dessa. Utvärdera era språkmodellspaket (SLM eller KLASSSLM). Kopiera från kurskontot filerna klocktestset och klocktransset: cp../../klockt*. Hämta också biblioteket klockyttranden därifrån som innehåller ljudfiler med klockyttranden. cp r../../klockyttranden. Nu har ni ett antal inspelade yttranden samt dess transkriptioner till godo. Utvärdering görs med kommandot batchrec. 1. Ta en titt på filerna klocktestset och klocktransset.

5 2. batchrec package PAKETNAMN testset klocktestset transcriptions klocktransset rec.donbest=true rec.numnbest=10 rec.confidencerejectionthreshold=0 3. Vad får ni för word error rate (WER) för de olika filerna samt totalt? 4. Jämför paketen från Del 1 och Del2 5. Vad verkar gå fel? Finns rätt kandidat längre ned i N-Bästa Listan? Del 5 Spela in egna filer Med javaprogrammet CorpusRecorder (@David Hjelm) kan ni pröva att spela in egna ljudfiler som kan användas för testning. Skapa först en fil med yttranden som ni vill testa och skriv ner ett yttrande per rad (små bokstäver, inga siffror): klockan fem klockan sju sju Sätt sedan igång CorpusRecorder med er nyskapta korpus (CORPUS) och ert namn.../../spelain corpus CORPUS speaker ERTNAMN Nu kommer ni se de yttranden ni har skrivit ner på skärmen och kan spela in dem och lyssna på dem. Spela in allihop och testa sedan taligenkänningen för något av era paket som i Del 4 med den testset-fil som skapas från CorpusRecorder. Verkar den känna igen er?

NUANCE TUTORIAL TALTEKNOLOGI KURSEN VT2006. Labkonstruktör: Rebecca Jonson Labhandledare: Håkan Burden

NUANCE TUTORIAL TALTEKNOLOGI KURSEN VT2006. Labkonstruktör: Rebecca Jonson Labhandledare: Håkan Burden NUANCE TUTORIAL TALTEKNOLOGI KURSEN VT2006 Labkonstruktör: Rebecca Jonson Labhandledare: Håkan Burden Laboration 3 börjar med en Nuance-tutorial som först och främst går ut på att lära sig lite hur Nuance

Läs mer

ASR3 Språkmodeller Talgrammatiker

ASR3 Språkmodeller Talgrammatiker ASR3 Språkmodeller Talgrammatiker Talteknologi VT2005 Rebecca Jonson Litteratur Jurafsky &Martin: kap 6 (witten-bell och good-turing översiktligt, ej 6.5), sid 316, s 573-577577 Blomberg&Elenius: s16-17,

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Laboration 2 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Syfte: Att kunna använda sig av olika villkors- och kontrollflödeskonstruktioner

Läs mer

Föreläsning 3. Programmering, C och programmeringsmiljö

Föreläsning 3. Programmering, C och programmeringsmiljö Föreläsning 3 Programmering, C och programmeringsmiljö Vad är programmering? Ett väldigt kraftfullt, effektivt och roligt sätt att kommunicera med en dator Att skapa program / applikationer till en dator

Läs mer

Vanliga frågor för VoiceXpress

Vanliga frågor för VoiceXpress Vanliga frågor för VoiceXpress 1) Hur stort ordförråd (vokabulär) innehåller VoiceXpress? VoiceXpress innehåller ett mycket omfattande ordförråd, och svaret på frågan varierar en aning beroende på hur

Läs mer

Avkodning ASR prestanda

Avkodning ASR prestanda Avkodning ASR prestanda Talteknologi, VT 2005 Rebecca Jonson Dagens Litteratur p Jurafsky & Martin. 3.5, 5.9, s. 271, 7.3, p Blomberg, M & Elenius, K. Automatisk igenkänning nning av tal. s. 18-22 p Steve

Läs mer

Handbok Artikulate. Andreas Cord-Landwehr Ondrila Gupta Översättare: Stefan Asserhäll

Handbok Artikulate. Andreas Cord-Landwehr Ondrila Gupta Översättare: Stefan Asserhäll Andreas Cord-Landwehr Ondrila Gupta Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Inlärningsmetodiken.................................... 5 1.2 De första stegen i Artikulate................................

Läs mer

Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic

Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic Inledning Starta Microsoft Visual Studio 2005. Välj create Project Välj VB + Vindows Application och välj ett nytt

Läs mer

NetBeans 7. Avsikt. Projektfönster

NetBeans 7. Avsikt. Projektfönster NetBeans 7 Avsikt Att bekanta dig med NetBeans programmeringsmiljö, dvs att med hjälp av NetBeans 1. skapa ett nytt projekt 2. skriva in källkod (sparas som.java-fil) 3. kompilera (översätta) koden till

Läs mer

Avslutning. Kapitel Komprimering av filer

Avslutning. Kapitel Komprimering av filer Kapitel 12 Avslutning I detta sista kapitel tittar vi på hur man kan installera program själv. I samband med det finns det anledning att titta på komprimering av filer och på filarkiv (som kan vara användbart

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I

Objektorienterad programmering i Java I Laboration 0 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 2 Beräknad tid: ca 2 3 timmar Att läsa: sidan 45 52 Syfte: Att ladda hem och installera utvecklingsmiljön Att skriva ditt första Javaprogram

Läs mer

Laboration 10 - NetBeans

Laboration 10 - NetBeans Laboration 10 - NetBeans Avsikten med laborationen är att du ska träna på att använda paket, att du ska packa några klassfiler i en jar-fil och slutligen använda innehållet i en jar-fil från en annan klass

Läs mer

NetBeans 5.5. Avsikt. Projektfönster

NetBeans 5.5. Avsikt. Projektfönster NetBeans 5.5 Avsikt Att bekanta dig med NetBeans programmeringsmiljö, dvs att med hjälp av NetBeans 1. skapa ett nytt projekt 2. skriva in källkod (sparas som.java-fil) 3. kompilera (översätta) koden till

Läs mer

Föreläsning 2 Verktyg m.m.

Föreläsning 2 Verktyg m.m. Föreläsning 2 Verktyg m.m. Innehåll Java-paket Utvecklingsmiljö (development environment) Hur man organiserar sin utvecklingsmiljö Verktyg (tools) Editorer, debuggers, IDE's (integrated development environments),

Läs mer

TDP005 Projekt: Objektorienterat system

TDP005 Projekt: Objektorienterat system . TDP005 Projekt: Objektorienterat system Laboration i Make och CMake Författare Filip Strömbäck Höstterminen 2016 Version 1.0 2016-10-04 Introduktion I denna lab kommer vi titta närmare på två verktyg

Läs mer

Java: Utvecklingsverktyg, datatyper, kontrollstrukturer

Java: Utvecklingsverktyg, datatyper, kontrollstrukturer Java: Utvecklingsverktyg, datatyper, kontrollstrukturer Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet 13 juni 2005 1 Utvecklingsverktyg för Java Vi rekommenderar Suns utvecklingsverktyg (SDK, tidigare JDK), se

Läs mer

Föreläsning 3. Programmering, C och programmeringsmiljö

Föreläsning 3. Programmering, C och programmeringsmiljö Föreläsning 3 Programmering, C och programmeringsmiljö Vad är programmering? Ett väldigt kraftfullt, effektivt och roligt sätt att kommunicera med en dator Att skapa program / applikationer till en dator

Läs mer

Laboration 10 - Eclipse

Laboration 10 - Eclipse Laboration 10 - Eclipse Avsikten med laborationen är att du ska träna på att använda paket, att du ska packa några klassfiler i en jar-fil och slutligen använda innehållet i en jar-fil från en annan klass

Läs mer

Subversion. Laboration. Höstterminen 2008 r81. Ronny Kuylenstierna

Subversion. Laboration. Höstterminen 2008 r81. Ronny Kuylenstierna Subversion Laboration Höstterminen 2008 Ronny Kuylenstierna @ida.liu.se svn-labb 2 [...] Subversion can be used to manage changes to any sort of information images, music, databases, documentation, and

Läs mer

Manual TorTalk version 1.3

Manual TorTalk version 1.3 Manual TorTalk version 1.3 Introduktion TorTalk är ett program vars funktion är att läsa upp text med talsyntes. Målet är att det ska var så enkelt som möjligt att använda. Därmed har antal funktioner

Läs mer

TUTORIAL: SAMLING & KONSOLL

TUTORIAL: SAMLING & KONSOLL TUTORIAL: SAMLING & KONSOLL Denna tutorial är en fortsättning på den tutorial där vi skapade klassen Car och sedan objekt av denna klass. Vi skall nu lära oss att lagra dessa objekt i en samling och även

Läs mer

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php Introlektion PHP är ett av de enklare språken att lära sig just pga. dess dynamiska struktur. Det används för att bygga upp båda stora och mindre system. Några vanliga system som använder sig av PHP är

Läs mer

Du skall naturligtvis visa körexempel med output där det behövs i din rapport!

Du skall naturligtvis visa körexempel med output där det behövs i din rapport! och databprogrammering Christilinda Göstson - PL/SQL, paket och ref cursor Du skall naturligtvis visa körexempel med output där det behövs i din rapport! OBS! Denna labb redovis i labbrapport via mail

Läs mer

Program. Kapitel make Program Interpreterande och kompilerande program

Program. Kapitel make Program Interpreterande och kompilerande program Kapitel 11 Program Detta kapitel är som synes mycket kort och nämner inte allt från föreläsningen. 11.1 Program Ett datorprogram är en samling instruktioner som beskriver något som en dator ska utföra.

Läs mer

INSTALLATIONSHANDBOK

INSTALLATIONSHANDBOK , Talsyntes INSTALLATIONSHANDBOK Innehåll Systemkrav 2 Installation med programskivan 3 Installation efter nedladdning från internet 4 Installation tillval/tillägg 7 Installation av MSI-filer (skolor och

Läs mer

Programutveckling med Java Development Kit. (JDK 1.1.x) och Programmers File Editor (PFE 7.02)

Programutveckling med Java Development Kit. (JDK 1.1.x) och Programmers File Editor (PFE 7.02) UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för datavetenskap Thomas Johansson Oktober 1998 Programutveckling med Java Development Kit (JDK 1.1.x) och Programmers File Editor (PFE 7.02) Umeå universitet 901 87 Umeå.

Läs mer

Handbok Artikulate. Andreas Cord-Landwehr Ondrila Gupta Översättare: Stefan Asserhäll

Handbok Artikulate. Andreas Cord-Landwehr Ondrila Gupta Översättare: Stefan Asserhäll Andreas Cord-Landwehr Ondrila Gupta Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Inlärningsmetodiken.................................... 5 1.2 De första stegen i Artikulate................................

Läs mer

Laboration 1: Linjär algebra

Laboration 1: Linjär algebra MALMÖ HÖGSKOLA Centrum för teknikstudier MA119A VT 2010, Yuanji Cheng Viktigt information om labb Vid laborationen gäller följande: 1. Labben görs i grupp av två studenter, och redovisningsuppgifterna

Läs mer

Lab5 för prgmedcl04 Grafik

Lab5 för prgmedcl04 Grafik Lab5 för prgmedcl04 Grafik Viktigt läs detta först:den här labblydelsen är ganska lång, detta betyder inte att labben tar lång tid.en hel del av lydelsen är anvisning om hur man går tillväga för att kunna

Läs mer

SF1546, Numeriska Metoder för O1 Lab0 - frivillig. (dvs uppgifterna behöver inte redovisas!)

SF1546, Numeriska Metoder för O1 Lab0 - frivillig. (dvs uppgifterna behöver inte redovisas!) SF1546, Numeriska Metoder för O1 Lab0 - frivillig. (dvs uppgifterna behöver inte redovisas!) Denna labb är tänkt att öva datorhantering och öva inledande Matlab. Eftersom förkunskaperna varierar finns

Läs mer

Så här skriver du ditt första program i C++

Så här skriver du ditt första program i C++ Så här skriver du ditt första program i C++ Introduktion till att skapa Solution, Project och källkodsfil i Visual Studio 2013 Författare Anne Norling Kurs: Strukturerad programmering med C++ Kurskod:1DV433

Läs mer

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt 1. Starta programmet Först öppnar vi programmet. Antingen finns det i rullningslisten, som jag har längst ner på skärmen. Klicka och programmet startas.1 Om det inte finns där välj program, hitta garageband

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2008-03-12.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program som läser igenom en textfil som heter FIL.TXT och skriver ut alla rader där det står ett decimaltal först på raden. Decimaltal

Läs mer

ASR3 Språkmodeller Taligenk änningsgrammatiker

ASR3 Språkmodeller Taligenk änningsgrammatiker ASR3 Språkmodeller Taligenk änningsgrammatiker Talteknologi VT2006 Rebecca Jonson Litteratur Jurafsky &Martin: kap 6 (witten-bell och good-turing översiktligt, ej 6.5), sid 316, s 573-577577 Blomberg&Elenius:

Läs mer

Välkomna till kursen i grundläggande programmering DVGA08, ISGA04

Välkomna till kursen i grundläggande programmering DVGA08, ISGA04 Välkomna till kursen i grundläggande programmering DVGA08, ISGA04 Presentation av personal på kursen Kerstin Andersson lärare i datavetenskap Johan Öfverberg lärare i informatik Inger Bran kurssekreterare

Läs mer

DN1212, Numeriska metoder & grundläggande programmering. Laboration 1 del 1-3 (frivilliga delar) Del 1-3 (dvs upg 1.1-1.17) behöver inte redovisas

DN1212, Numeriska metoder & grundläggande programmering. Laboration 1 del 1-3 (frivilliga delar) Del 1-3 (dvs upg 1.1-1.17) behöver inte redovisas DN1212, Numeriska metoder & grundläggande programmering för P1. Laboration 1 del 1-3 (frivilliga delar) Del 1-3 (dvs upg 1.1-1.17) behöver inte redovisas Introduktion till UNIX och MATLAB Del 1: UNIX och

Läs mer

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del Datum: 2011-04-28 Tid: 08-12 Plats: SU-salar i B-huset. Jour: Per-Magnus Olsson, tel 281456 Jourhavande kommer att besöka skrivsalarna ungefär

Läs mer

Programmering av NXT Lego- robot Labbrapport för programmering av en Lego- robot

Programmering av NXT Lego- robot Labbrapport för programmering av en Lego- robot KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Programmering av NXT Lego- robot Labbrapport för programmering av en Lego- robot Josef Karlsson Malik 2015-09- 02 jkmalik@kth.se Introduktionskurs i datateknik (II0310) Sammanfattning

Läs mer

Introduktion till datormiljön och Python

Introduktion till datormiljön och Python Introduktion till datormiljön och Python Nyckelord: katalog, katalogträd, rot, fil, källkod, program, exekvering, tilldelning, inmatning, utmatning. Mål: Att du efter laborationen ska klara dig på egen

Läs mer

Introduktion till Matlab

Introduktion till Matlab Introduktion till Matlab Inledande matematik, I1, ht10 1 Inledning Detta är en koncis beskrivning av de viktigaste delarna av Matlab. Till en början är det enkla beräkningar och grafik som intresserar

Läs mer

Introduktion till programmering, hösten 2011

Introduktion till programmering, hösten 2011 Föreläsning 1 Programmering är ett hantverk. Det betyder att man inte kan läsa sig till den förmågan, man måste träna och man tränar genom att skriva mer och mer avancerade program. Programmering förutsätter

Läs mer

SF1672, Linjär Algebra med Matlab för F1 Lab0

SF1672, Linjär Algebra med Matlab för F1 Lab0 SF1672, Linjär Algebra med Matlab för F1 Lab0 Denna labb är tänkt att öva datorhantering och öva inledande Matlab. Eftersom förkunskaperna varierar finns en hel del uppgifter så att alla kan få något att

Läs mer

DN1240, Numeriska metoder. Laboration 0 (frivilliga delar) (dvs uppgifterna behöver inte redovisas) Introduktion till UNIX och MATLAB

DN1240, Numeriska metoder. Laboration 0 (frivilliga delar) (dvs uppgifterna behöver inte redovisas) Introduktion till UNIX och MATLAB DN1240, Numeriska metoder för O1. Laboration 0 (frivilliga delar) (dvs uppgifterna behöver inte redovisas) Introduktion till UNIX och MATLAB Del 1: UNIX och kontoadministration Uppgift 1.1 Ni bör jobba

Läs mer

Introduktion till användning av linux-servern sledge och några övningsuppgifter

Introduktion till användning av linux-servern sledge och några övningsuppgifter Uppsala universitet Institutionen för utbildning, kultur och medier Monica Langerth Zetterman och Richard Walls IT-stöd i undervisningen, HT10 Introduktion till användning av linux-servern sledge och några

Läs mer

Installationsanvisning för kursens programvara på egen dator

Installationsanvisning för kursens programvara på egen dator Installationsanvisning för kursens programvara på egen dator Två program, Java och DrJava, skall installeras på datorn. DrJava är en så kallad utvecklingsmiljö, ett program som underlättar att programmera

Läs mer

Laboration: Whitebox- och blackboxtesting

Laboration: Whitebox- och blackboxtesting Tilda11 höstterminen 2011 Laboration: Whitebox- och blackboxtesting Mål med laborationen Du ska lära dig begreppen white-box testing och black-box testing Du ska öva dig på att konstruera testfall Du ska

Läs mer

TDDD78, TDDE30, 729A Grafik: Att "rita" egna komponenter

TDDD78, TDDE30, 729A Grafik: Att rita egna komponenter TDDD78, TDDE30, 729A85 jonas.kvarnstrom@liu.se 2019 Grafik: Att "rita" egna komponenter Intro 1: Rita Allt på skärmen ritas som pixlar Även de vanliga GUI-komponenterna 2 Gradienter, skuggning Matematisk

Läs mer

Kort-kort om utdelade användarkonton och datormiljön på NADA

Kort-kort om utdelade användarkonton och datormiljön på NADA Kort-kort om utdelade användarkonton och datormiljön på NADA UNIX-konto, användaridentitet Namn Du har fått ett konto med ett användarnamn bestående av prefixet ip99_ och ytterligare tre bokstäver. Dessa

Läs mer

Laboration 1. Grafisk produktion och tryckkvalitet (TNM015) Rastrering och objektiva kvalitetsmått. S. Gooran (VT2007)

Laboration 1. Grafisk produktion och tryckkvalitet (TNM015) Rastrering och objektiva kvalitetsmått. S. Gooran (VT2007) Laboration 1 Grafisk produktion och tryckkvalitet (TNM015) Rastrering och objektiva kvalitetsmått S. Gooran (VT2007) Syfte: Denna laboration är till för att öka förståelsen för olika rastreringstekniker

Läs mer

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex.

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med ViTre Sida 1 Kom i gång med ViTre ViTal Läshjälpen Anpassa ViTal Läshjälpen..... Sida 3 Anpassa

Läs mer

Gränssnitt för FakeGranska. Lars Mattsson

Gränssnitt för FakeGranska. Lars Mattsson Gränssnitt för FakeGranska av Lars Mattsson (larsmatt@kth.se) Innehållsförteckning 1 Introduktion...3 2 Genomförande:...3 3 Användning...5 4 Kända buggar:...6 5 Källförteckning...6 2 1 Introduktion Taken

Läs mer

Språkets struktur och funktion, 7,5 hp

Språkets struktur och funktion, 7,5 hp Språkets struktur och funktion, 7,5 hp Ellen Breitholtz, ellen@ling.gu.se, Cajsa Ottesjö, cajsao@ling.gu.se ht 2010 Schema, planering Torsdag 4/11: Introduktion, historisk översikt Att läsa: Handout Tisdag

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Editering, Kompilering och Exekvering av Javaprogram

Editering, Kompilering och Exekvering av Javaprogram UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för informatik B.1, Programmeringens grunder, 5 poäng Editering, Kompilering och Exekvering av Javaprogram Introduktion Syftet med kursmomentet Programmeringens grunder (B.1)

Läs mer

Objektorienterad programmering D2

Objektorienterad programmering D2 Objektorienterad programmering D2 Laboration nr 2. Syfte Att få förståelse för de grundläggande objektorienterade begreppen. Redovisning Källkoden för uppgifterna skall skickas in via Fire. För senaste

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

DATORINTRODUKTION. Laboration E850-2000 ELEKTRO. UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Ulf Holmgren

DATORINTRODUKTION. Laboration E850-2000 ELEKTRO. UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Ulf Holmgren UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Ulf Holmgren 2000-03-17 specialversion inför kursstart Elektronik och mätteknik 2000 DATORINTRODUKTION Laboration E850-2000 ELEKTRO Personalia: Namn: Kurs:

Läs mer

Programmeringsteknik med C och Matlab

Programmeringsteknik med C och Matlab Programmeringsteknik med C och Matlab Kapitel 2: C-programmeringens grunder Henrik Björklund Umeå universitet Björklund (UmU) Programmeringsteknik 1 / 32 Mer organisatoriskt Imorgon: Datorintro i lab Logga

Läs mer

Objektorienterad Programmering (TDDC77)

Objektorienterad Programmering (TDDC77) Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning II: utmatning, variabler, typer Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2016 Kompilera och köra programmet under terminal 2: I Skapa Hej.java

Läs mer

Guider för specialprogrammen

Guider för specialprogrammen Guider för specialprogrammen Talsyntes: Voxit Budgie 2.3 OCR-behandling: ScanSoft OmniPage Rättstavningsprogram: Stava Rex Spell Right Läslinjal: Screen Ruler Om du vill vara säker på att kunna använda

Läs mer

Att bekanta dig med NetBeans programmeringsmiljö och skriva några enkla program med programmeringsspråket Java.

Att bekanta dig med NetBeans programmeringsmiljö och skriva några enkla program med programmeringsspråket Java. Laboration 1 Avsikt Att bekanta dig med NetBeans programmeringsmiljö och skriva några enkla program med programmeringsspråket Java. Del 1 Ta fram dokumentet NetBeans5_5.pdf från kurssidan och arbeta med

Läs mer

I Skapa Hej.java och skriv programmet. I Kompilera med javac Hej.java. I Rätta fel och repetera tills du lyckas kompilera ditt program

I Skapa Hej.java och skriv programmet. I Kompilera med javac Hej.java. I Rätta fel och repetera tills du lyckas kompilera ditt program Kompilera och köra programmet Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning II: utmatning, variabler, typer Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2016 under terminal 2: I Skapa Hej.java

Läs mer

E-tentavakt - Invigilator

E-tentavakt - Invigilator E-tentavakt - Invigilator Som e-tentavakt har du mer ansvar än en vanlig tentavakt. Du måste kunna lösa de vanligaste fnurrorna innan man kontaktar IT-support. Nedan kommer manual för e-tentavakter. Under

Läs mer

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler I den här lathunden finns detaljerade instruktioner om hur du gör för att skicka rapporter och ljudfiler till din handledare. Först kommer en beskrivning

Läs mer

Sockets: server. with Ada.Command_Line; use Ada.Command_Line; with Ada.Exceptions; use Ada.Exceptions; with Ada.Text_IO; use Ada.

Sockets: server. with Ada.Command_Line; use Ada.Command_Line; with Ada.Exceptions; use Ada.Exceptions; with Ada.Text_IO; use Ada. Sockets: server with Ada.Command_Line; use Ada.Command_Line; with Ada.Exceptions; use Ada.Exceptions; with Ada.Text_IO; use Ada.Text_IO; with TJa.Sockets; use TJa.Sockets; procedure Server is -- Servern

Läs mer

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel Programsnickaren Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet När programmet är installerat, hittar du programikonen

Läs mer

Publicera material i Blackboard

Publicera material i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-25 (Bb Learn 9.1.8) Publicera material i Blackboard Innehåll Att tänka på... 2 Mappar och Lärmoduler... 2 Skapa en mapp... 2 Skapa en lärmodul...

Läs mer

PC-teknik, 5 p LABORATION FILHANTERING

PC-teknik, 5 p LABORATION FILHANTERING PC-teknik, 5 p LABORATION FILHANTERING Laborationsansvariga: Anders Arvidsson Utskriftsdatum: 2004-09-14 Laborant(er): 1 Syfte Laborationen ska illustrera möjligheten att använda funktioner i DOS för att

Läs mer

Statistiska språkmodeller med klass

Statistiska språkmodeller med klass Statistiska språkmodeller med klass Experiment med modifiering av träningsdata för statistiska språkmodeller Ida Weidenmark Institutionen för lingvistik och filologi Språkteknologiprogrammet Examensarbete

Läs mer

TDDD80 Mobila och sociala applikationer. Kursintroduktion

TDDD80 Mobila och sociala applikationer. Kursintroduktion TDDD80 Mobila och sociala applikationer Kursintroduktion Personal Kursansvarig, föreläsare, seminarieledare Rita Kovordanyi Labbansvarig, föreläsare, seminarieledare Anders Fröberg

Läs mer

Voicemail i FirstClass

Voicemail i FirstClass Voicemail i FirstClass För att använda voicemail måste du ha FirstClass klienten installerad och vara uppkopplad mot Internet. *Om du är på en ort med dålig internetuppkoppling kan det bli problem att

Läs mer

Delta i undervisning online via Zoom

Delta i undervisning online via Zoom Delta i undervisning online via Zoom 2 Innehåll Välkommen till undervisning i Zoom!... 3 Innan du börjar använda Zoom... 3 Använd headset med mikrofon!... 3 Aktivera Zoom... 3 Installera klient... 4 Ladda

Läs mer

Bruksanvisning. Bruksanvisning. Käyttöohje FIN. Brugsanvisning. User Manual. Gebruikershandleiding. DEFA SilentAlarm

Bruksanvisning. Bruksanvisning. Käyttöohje FIN. Brugsanvisning. User Manual. Gebruikershandleiding. DEFA SilentAlarm N S FIN DK GB NL Bruksanvisning Bruksanvisning Käyttöohje Brugsanvisning User Manual Gebruikershandleiding DEFA SilentAlarm INNEHÅLL Komma igång s. 11 SMS meddelanden s. 11 Kanaler s. 13 Beställa larmmeddelanden

Läs mer

Övningar för del I av kursen

Övningar för del I av kursen Övningar för del I av kursen Detta är den första samlingen av tre med övningar. Övningarna i den här samlingen numreras med 1.x där x går går från 1 till 8. Det är nödvändigt att genomföra de flesta övningar

Läs mer

Bilaga B Specifik programinformation

Bilaga B Specifik programinformation Bilaga B Specifik programinformation Kompileringsinstruktioner 1. Gå till katalogen: cd Joystick/ 2. Skriv: make 3. Vänta tills klar, skriv sedan: make install Minneskortinstruktioner 1. Montera minneskortläsaren:

Läs mer

Handbok Sam. Peter H. Grasch

Handbok Sam. Peter H. Grasch Peter H. Grasch 2 Innehåll 1 Inledning 6 1.1 Bakgrund........................................... 6 1.1.1 Effektiv provning.................................. 6 2 Använda Sam 7 2.1 Indata- och utdatafiler...................................

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Word- sense disambiguation

Word- sense disambiguation KTH Word- sense disambiguation Inlämningsuppgift - DD2418 - sprakt12 Mattias Uskali & Emilia Hillert 1/8/2013 Sammanfattning Denna rapport kommer att undersöka två metoder för word- sense disambiguation,

Läs mer

Kompilering och exekvering. Föreläsning 1 Objektorienterad programmering DD1332. En kompilerbar och körbar java-kod. Kompilering och exekvering

Kompilering och exekvering. Föreläsning 1 Objektorienterad programmering DD1332. En kompilerbar och körbar java-kod. Kompilering och exekvering Föreläsning 1 Objektorienterad programmering DD1332 Introduktion till Java Kompilering, exekvering, variabler, styrstrukturer Kompilering och exekvering Ett program måste översättas till datorns språk

Läs mer

Taligenkänning i PMO

Taligenkänning i PMO Taligenkänning i PMO Taligenkänning blir mer korrekt om du arbetar på en tyst plats. Är det inte möjligt försök att ha så lite bakgrundsbrus som möjligt när du arbetar. Din taligenkänningsprofil är personlig

Läs mer

JAVA Mer om klasser och objektorientering

JAVA Mer om klasser och objektorientering JAVA Mer om klasser och objektorientering Begreppet package - paket Package används när man t ex vill skapa ett eget bibliotek med klasser. Sen är det då meningen att man ska importera detta paket i det

Läs mer

Programmering i C++ Kompilering från kommandoraden

Programmering i C++ Kompilering från kommandoraden Programmering i C++ Kompilering från kommandoraden Sven Gestegård Robertz Datavetenskap, LTH 9 november 2015 Sammanfattning Ibland vill man, av olika anledningar, inte använda en stor integrerad utvecklingsmiljö

Läs mer

Migrera till Word 2010

Migrera till Word 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft Word 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Felsökande av en Lego Mindstorm robot

Felsökande av en Lego Mindstorm robot KTH Felsökande av en Lego Mindstorm robot Med hjälp av NXC Hampus Liljedahl 3/9-12 hliljed@kth.se Introduction to Computer Studies II1310 Sammanfattning Jag har gjort en labb där jag felsökte en färdigskriven

Läs mer

Eclipse. Avsikt. Nu ska ett fönster liknande figuren till höger synas.

Eclipse. Avsikt. Nu ska ett fönster liknande figuren till höger synas. Eclipse Avsikt Att bekanta dig med Eclipse programmeringsmiljö, dvs att med hjälp av Eclipse 1. skapa ett nytt projekt 2. skriva in källkod (sparas som.java-fil) 3. kompilera (översätta) koden till byte-kod

Läs mer

Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp

Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp Dataingenjörsprogrammet, elektroingenjörsprogrammet och medicinsk teknik KTH Skolan för Teknik och Hälsa Redovisning: Se Kurs-PM om hur redovisningen

Läs mer

Vem är vem på kursen. Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Kursbok Cay Horstmann: Big Java 3rd edition.

Vem är vem på kursen. Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Kursbok Cay Horstmann: Big Java 3rd edition. Institutionen för Datavetenskap Göteborgs universitet HT2009 DIT011 Vem är vem på kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Kursansvarig : Katarina Blom, tel 772 10 60 Rum: 6126 (E-huset)

Läs mer

Spela in och spara din PowerPointpresentation

Spela in och spara din PowerPointpresentation Spela in och spara din PowerPointpresentation som en film Gör tillägg till filmen med Premiere Elements Microsoft Powerpoint är ett välbekant program för alla inom utbildningssektorn. Det som många inte

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 010530 LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p Betygsgränser 3 21,5-27 4 27,5-33,5 5 34-43 Uppgift 1. (4p) Hitta de fel som finns i nedanstående klass (det

Läs mer

Laboration 3, uppgift En klass för en räknare

Laboration 3, uppgift En klass för en räknare Laboration 3, uppgift 1 3.1 En klass för en räknare Ursprungligen skriven av Erland Holmström. Magnus Myreen har uppdaterat vissa delar. Hösten 2014 Anvisningar: Programmet skall utformas enligt de principer

Läs mer

DD1310 Programmering för OPEN1 LAB1: Laborationer i Python läsåret 2011/2012

DD1310 Programmering för OPEN1 LAB1: Laborationer i Python läsåret 2011/2012 DD1310 Programmering för OPEN1 LAB1: Laborationer i Python läsåret 2011/2012 Räkna med att varje laboration kan ta upp till 10 timmar att göra. Du behöver alltså tillbringa en hel del tid i datorsalarna.

Läs mer

1 Logga in 1. 2 Byta lösenord 1. 3 Hemkatalog 1. 4 Unixintroduktion 1 4.1 Viktiga kommandon... 2. 5 Läsa e-mail 3

1 Logga in 1. 2 Byta lösenord 1. 3 Hemkatalog 1. 4 Unixintroduktion 1 4.1 Viktiga kommandon... 2. 5 Läsa e-mail 3 UMEÅ UNIVERSITET 2005-04-08 Institutionen för datavetenskap Modifierat av Helena Lindgren, Daniel Lundmark & David Olsson & Tomas Larsson {johane, helena, lundmark, don, tomasl}@cs.umu.se Introduktionsmaterial

Läs mer

TUTORIAL: KLASSER & OBJEKT

TUTORIAL: KLASSER & OBJEKT TUTORIAL: KLASSER & OBJEKT I denna tutorial lär vi oss att använda klasser och objekt samt hur vi bygger en enkel applikation kring dessa. I tutorialen kommer det finnas en mängd kod som du antingen kan

Läs mer

Elias Castegren. (Version 1, 2012)

Elias Castegren. (Version 1, 2012) Liten Emacs-referens Elias Castegren (Version 1, 2012) Det här är en kort genomgång av några väldigt grundläggande kommandon i Emacs. Dokumentet är inte utförligt eller ens särskilt pedagogiskt, utan jag

Läs mer

Migrera till PowerPoint 2010

Migrera till PowerPoint 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft PowerPoint 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de

Läs mer

Laboration: Grunderna i MATLAB

Laboration: Grunderna i MATLAB Laboration: Grunderna i MATLAB 25 augusti 2005 Grunderna i MATLAB Vad är MATLAB? MATLAB är ett interaktivt program för vetenskapliga beräkningar. Som användare ger du enkla kommandon och MATLAB levererar

Läs mer

Föreläsning 10. Paket Synlighet Arkiv. DA129A Programmering 1

Föreläsning 10. Paket Synlighet Arkiv. DA129A Programmering 1 Föreläsning 10 Paket Synlighet Arkiv Paket I java placeras klasser i paket. Klasser som hör ihop placeras i samma paket. Vill man använda en klass i ett program måste paketet importeras (om inte program

Läs mer

Mathematica. Utdata är Mathematicas svar på dina kommandon. Här ser vi svaret på kommandot från. , x

Mathematica. Utdata är Mathematicas svar på dina kommandon. Här ser vi svaret på kommandot från. , x Mathematica Första kapitlet kommer att handla om Mathematica det matematiska verktyg, som vi ska lära oss hantera under denna kurs. Indata När du arbetar med Mathematica ger du indata i form av kommandon

Läs mer