(Introd. 0:35) På vår vandring: "VÄGEN GENOM BIBELN" har vi nu hunnit fram till 2 Mosebok kapitel 27.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "(Introd. 0:35) På vår vandring: "VÄGEN GENOM BIBELN" har vi nu hunnit fram till 2 Mosebok kapitel 27."

Transkript

1 Program Mosebok 27: (Introd. 0:35) På vår vandring: "VÄGEN GENOM BIBELN" har vi nu hunnit fram till 2 Mosebok kapitel 27. Temat i dehär kapitlet är: Brännofferaltaret med dess tillbehör, Tabernaklets förgård och om olja till lamporna och lampornas dagliga skötsel. Och du skall lägga märke till, när vi nu kommer utanför det egentliga tabernaklet - och in på förgården, att alla de olika detaljerna ute på förgården är överdragna av koppar. Inne i Tabernaklet var allt antingen överdraget med guld eller också gjort av massivt guld. Ju närmare du kommer GUD -desto mer fokuseras på Kristi person Men när vi flyttar oss längre ut - så foluseras det på Kristi gärning, - Jesu Kristi frälsningsverk. 2 Mos. 27:1-3. "Du skall göra ett altare av akacieträ, fem alnar långt och fem alnar brett - så att altaret bildar en liksidig fyrkant - och tre alnar högt. Och du skall göra horn till det, som skall sitta i dess fyra hörn. I ett stycke därmed skall hornen vara. Och du skall överdra det med koppar. Och kärl till att föra bort askan skall du göra till det, likaså skovlar, skålar, gafflar och fyrfat. Alla dessa tillbehör skall du göra av koppar." Alla detaljer här ute på förgården var gjorda av koppar - som representerar DOM över synden. "Syndfrågan" Dvs, problemet SYND - måste lösas ute på förgården innan någon kunde gå in i det Heliga. Inne i det heliga var allt av guld, och avbildar gemenskap med GUD och tillbedjan av GUD. Det är ingen synd i det Heliga. Frågan om synd - behandlas på förgården! Människan står på utsidan. Hur skall han kunna närma sig GUD? Det första hun måste ha, är en ställföreträdare som kan dö för henne. Människan kan under sin livstid försöka undvika att möta Gud - men om hon önskar möta GUD, måste hon ha en ställföreträdare. Någon måste dö i hennes ställe - på kopparaltaret. Detta altare kallas också för "Herrens bord" och det kallas också "Brännoffer-altaret" Det är här GUD gör upp, med syndaren. Det talar om Kristi kors, och det faktum att Han är den som dog i stället för dig och mig. Paulus säjer i (Efes.5:2) "Låt ert liv vara fyllt av kärlek, ty Kristus älskade er och gav sig själv för oss som en gåva och ett offer, en rökelsedoft, som är dyrbar för Gud." TIME: 4:30.

2 KRISTUS var vårt brännoffer. Altaret byggdes av människor, men förebilden och modellen är i himlen. KORSET, var det altare, Gud valde för offret. JESUS KRISTUS blev utelämnad efter Guds eviga rådslut, för han var utvald innan världens grundval blev lagd. Och därför är Kristus mera än bara en god man. Han var det också, och han var GUDS LAMM, offrad till försoning av världens synder. Utvald innan världen blev grundlagt. När det gällde altarets mått, så sa Gud att det skulle vara fem alnar långt och fem alnar brett. Och man behövde inte vara något matematiskt snille för att räkna ut, att då var det fyrkantigt. Men vi ska lägga märke till, att det understryks en extra gång, och poängteras i texten: " fem alnar långt och fem alnar brett, - så att altaret bildar en liksidig fyrkant." Dvs, det är en speciell mening med att det skall vara fyra lika hörn, på altaret. Det förkunnar om världens fyra hörn, Öster, Väster, Norr och Söder. Det vill åter säja, att det som sker vid detta försonings-altare, skall engång omfatta hela världen. Israel är utvalt, som det folk, bland vilka Frälsaren skall födas. Men Frälsningsverket, skall omfatta alla stammar, folk och tungomål. Det påängteras att det skall vara en liksidig fyrkant. Ja, vilket världshörn vi än kommer ifrån, här är det lika för alla, för hela människosläkten. (ROM.3:10) "Som Skriften säger: Det finnes ingen son är rättfärdig, ikke en enda..." Och vidare i ROM.10:16. sägs om människan: "Ödeläggelse och nöd visar, var de har gått fram, och fridens väg känner de inte." Och så var alltså brännofferaltaret i Tabernaklet den plats där syndaren kunde närma sig GUD, i kraft av sonoffrets blod. Det finns ingen väg till Gud - annat än via brännofferaltaret. Och där måste den dömde offras, och måste verkligen gälla som ställföreträdare - för den som skall benådas. Skriften vittnar om JESUS, i (JOH.Ev. 1:29) "Se, där Guds Lamm, som tar bort världens synd." Här talas om Kristus som ställföreträdaren på kopparaltaret. Det var det som skedde på korset de tre sista timmarna, då mörkret sänkte sig över landet, och Kristus betalade hela världens syndaskuld. Och JOH.Ev.1:12 säjer: "Men åt alla dem som tog emot honom, gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn." TIME: 8:45.

3 Människan kan inte tillbedja och upphöja Gud, bedja eller tjäna Gud, - förrän hon har kommit till KOPPARALTARET. JESUS KRISTUS är inte bara Lammet som blev slaktat för oss. Han är också LAMMET som har UPPSTÅTT. I Uppenbarelseboken 5:6, berättar Johannes att han såg "ett Lamm som blivit slaktat." Kopparaltaret stog inne på förgården framför ingången till Tabernaklet. - KORSET står framför himmelen. - KORSET blev rest på jorden, men det givs ingen ingång till himlen, utom genom detta kors. Och vi nämner än en gång guld och koppar, som blev använda vid tillverkningen av tabernaklets olika redskap. GULD - är symbol på gudomlig rättfärdighet eller på den gudomliga naturen hos människan Jesus Kristus. Kopparen - är symbol på rättfärdigheten som kräver DOM över synden, eller DOM över all orenhet - så som kopparaltaret förkunnar oss, genom det som sker genom Tabernaklets offer-ordningar. Därför var allt det invändiga i tabernaklet av GULD. Både: Arken, Nådastolen, Bordet, Ljusstaken och Rökelsesaltaret. Allt detta symboliserar den gudomliga natur, som var o-skiljaktligt knutet till JESU KRISTI person. Men utanför Tabernaklets förhänge, utanför Det Heliga, var allt av koppar, både altaret och alla redskap, och även altarets fot. Det förkunnar om Guds rättfärdighet som kräver DOM över synden. Det pekar fram emot KORSET och det fullkomliga offret. Golgata - platsen där den som var utan synd blev dömd och korsfäst, för dina och mina synder. Golgata - den enda platsen, där den skyldige kan bli frikänd och få förlåtelse. Detta gåtfulla härliga under... Time: 11:33. Sång: Plate 716. kutt: B/4 tid: 0:37. Time: 12:10. avslutas tvärt efter första versen. =============================================================

4 2 Mos. 27:9. "Du skall också göra en förgård till tabernaklet. För den södra sidan, söderut skall omhängen till förgården göras av tvinnat vitt garn, hundra alnar långa - detta för den ena sidan." Dehär "staketet"(om vi får uttrycka oss så) eller omhänget, det var alltså ca 2,5 meter högt - av vitt tvunnet garn... Det var 100 alnar långt och det var 50 alnar brett.(aln=0,5 m) Försök nu att tänka dig in i Israels barns situation. Varje gång dom slog läger på sin väg mot Kanaan, så slog dom alltid först upp tabernaklet. När det var satt upp - kunde dom olika stammarna slå läger efter sina avdelningar. Och alla stammarnas lägerplats orienterades utifrån Tabernaklet. Runt omkring tabernaklet slog man läger. Det betyder att det första dom ser när dom kommer ut från sina tält, det är dehär 2,5 meter höga staketet - bländande vitt i solens sken Det bländande vita omhänget är en daglig påminnelse om GUDs renhet och helighet. Och detta omhänge, det går runtomkring hela tabernaklet och förgården - det fanns bara en öppning. Och den var vänt österut - mot soluppgången. Detta höga, vita omhänge förkunnar klart och tydligt för Israels barn - att det bara är en väg in till gemenskap med Gud. Man kan inte hoppa över omhänget, det är 2,5 meter högt. Dvs, det är inga "gen-vägar" in till gemenskap med GUD. Det var en enda dörr - Men vägen fram till denna dörr kunde vara olika lång, beroende på var min stam hade lägrat sig i förhållande till tabernaklets dörr. Men om jag bara följde omhänget - det vita höga staketet - så kom jag alltid till sist till dörren. Det nya testamentet säjer: Kristus är lagens ände! Och den människa som försöker gå in genom "lagens staket" kommer till sist till ett punkt där han måste erkänna: Här är för högt, jag kan inte klättra över. Och här är för lågt - jag kan inte krypa under... Kort sagt - det är hopplöst - jag kan inte komma in i Guds gemenskap - Jag är förlorad. Men plötsligt - DÅ - ser han tabernaklets inngång! Ser Honom, - HAN som är dörren. Det är bara GUDS LAG som leder människan till den Kristus, som är syndarens enda dörr in till gemenskap med Gud. Andra kan nog ha intresse av att komma in i gemenskapen! Kanske därför att det verkar trevligt där... Andra kommer därför att dom önskar göra en insats...eller helt enkelt därför att dom har inget annat att ta sig för. Orsakerna kan var många. Time: 16:15.

5 Men alla dessa har en sak gemensamt. Dom har bildlikt talat - krupit in under omhänget. Dom har inte kommit in genom dörren. Andra åter försöker komma in i Guds gemenskap, genom sina gärningar. Genom allt dom gör, eller genom sitt fina moraliska uppförande. Dom strävar för att behaga Gud. Det er dessa som bildlikt talat - har klättrat över omhänget. Dom har inte heller kommit in genom dörren. Dessa ord vill nog förarga och irritera dessa som antingen har krupit under eller också hoppat över omhänget. Dvs, sådana som antingen inte vill höra LAGEN! Eller sådana som tror dom blir frälsta genom att hålla Lagen! Men hör här min vän. Det 2,5 meter höga omhänget i tvinnat vitt garn - förkunnar att här kliver man inte in i gemenskapen med Gud hur som helst - eller när och hur man själv bahagar. Gud är mycket noggrann med sina föreskrifter Och det 2,5 meter höga omhänget förkunnar oss, att det är bara en dörr in till gemenskap med den levande Gud. Och det är GUD som bestämmer var den dörren är. Och den dörren beskrivs på nytt i vers 16. "Och till förgårdens port skall göras ett förhänge, tjugo alnar långt, i brokig vävnad av mörkblått, purpurrött, rosenrött och tvinnat vitt garn..." Den blå är himmelens färg. Som talar om den himmelska trofasthet. Det som himmelen har talat det sker. Det talar om profetens ämbete. Sänd från himmelen. Det purpurröda - är den kungliga färgen, som talar om Hans ämbete som Konung. Det rosenröda (eller blodröda) talar om översteprästens offergärning. Och förkunnar Hans ämbete som överstepräst. Det vita - representerar det rena, det heliga. Helig, Helig, Helig är Herren Sebaot. Och så förkunnar alla dessa färger som ingår i porten, att Han som är Porten in till liv i Gud, Han är: Konung, överstepräst, och profet - och Han är helig. Och porten var bara 5 alnar bred. Omhänget runt förgården var 100 alnar långt och 50 alnar brett, och var täckt med vitt garn, hela vägen runt tabernaklet. Och avskilde dom som var innanför, ifrån dom som var utanför. TIME: 19:25. Musik: plate kutt: A/5 0:25. Time: 19:50.

6 Därmed har vi kommit till avslutningen av kapitel 27 i andra Mosebok. Och den är mycket intressant. Här talas om olja till lamporna - och det är ganska ovanligt eller oväntat att det tas upp här, och inte i samband med beskrivningen av ljusstaken, som vi återfinner i kapitel Mos. 27:20. "Och du skall befalla Israels barn att bära till dig ren olja, av stötta oliver, till ljusstaken, så att lamporna dagligen kan sättas upp." I (Norsk Bibel 1988) står det: "så lamporna alltid kan hållas brinnande" Och detsamma står i den engelska KING JAMES översättning. Som vi redan tidigare nämnt så talar oljan om Den helige Ande. Profeten Sakarjas tillämpning,av detta finner vi i Sakarja 4:6 "Inte genom någon människas styrka eller kraft skall det ske, utan genom min Ande, säger Herren Sebaot." Den Helige Ande ger ljus. Han talar inte om sig själv. Men han kastar sitt ljus över Kristus och hans gärning, och uppenbarar, JESU och allt han är för oss. Vers 21. "I uppenbarelsetältet, utanför den förlåt som hänger framför vittnesbördet, skall Aron och hans söner sköta den, från aftonen till morgonen, inför Herrens ansikte. Detta skall vara en evig stadga från släkte till släkte, en offergåva av Israels barn." Den brinnande lampan talar om Jesus Kristus - Världens ljus. Som Jesus själv säjer i Joh.8:12 "Jag är världens ljus. Den som följer mig, han skall icke vandra i mörkret utan skall ha livets ljus." Och i Johannesevangeliets första kapitel, så kallas JESUS av döparen Johannes - för: det sanna ljuset, som upplyser varje människa. Men den uppståndne Kristus är nu i himlen, vid Faderns högra sida. Men i sin bergspredikan säjer Jesus: Ni är världens ljus Men skall vår lampa lysa, så måste lampan vara fylld av den helige Andes olja. Låt oss därför lägga speciellt märke till vad domhär sista verserna i 2 Mosebok kapitel 27, säjer oss. Ren olja - av stötta oliver... Olivfrukten måste krossas för att kunna ge olja. Kristus måste lida och dö - på korset, för att försona alla våra synder. Så att Gud kan utgjuta oljan, och tända lampan. DET MÅSTE BRINNA - OM DET SKALL LYSA! Och så stog det om LAMPAN - att i uppenbarelse-teltet skall Aron

7 och hans söner sköta den. Det är Aron - översteprästen som har detta ansvar. TIME: 23:50. Det var han som bar oljekannen. Och varje afton så går han in i tabernaklet med sin oljekanna. Fyller olja på lampan och därefter tände han. En lampa som brinner - måste ständigt ha ny försyning av olja. eljest slocknar den... Och varje morgon släcker Aron lamporna - rengjör, putsar och gör allt redo för att tända lamporna på nytt då kvällen kom. Gud hade sagt, om lamporna, om ljusstaken - Aron och hans söner skall sköta den. Dvs. Lamporna behövde daglig vård. Daglig skötsel. Det borde ge oss något att tänka på - om vi önskar vara ett ljus och ett salt i vår värld idag. Saxar - för att klippa vekarna, hörde med till utrustningen för ljusstaken. Saxen som klipper veken, talar om tuktan. Och påminner oss att TUKTAN är något som är nödvändigt för ett Guds barn. (Hebr.12:8-11) "Alla blir tuktade, och om ni inte får någon tuktan, är ni oäkta barn, inte äkta. För övrigt, vi hadde våra jordiska fäder, som tuktade oss,och vi visade dem respekt. Skall vi då inte mycket mer böja oss för andarnas Fader, så att vi får leva? De tuktade oss bara för en kort tid, så som de ansåg riktigt, men han tuktar oss till vårt verkliga bästa, för att vi skall få del av hans helighet. All tuktan tycks för ögonblicket inte vara behaglig utan smärtsam, men senare bär den, för dem som har blivit övade genom den, en frukt som består av frid och rättfärdighet." Lever du i Guds ljus, i Guds gemenskap med ditt liv, så kommer inte heller tuktan att saknas, i ditt liv det är säkert. Men när du tuktas, måste du komma ihåg. Tuktan är inte straff. Men det är Gud som handlar i kärlek. Och du som kanske just nu känner något av smärtan, från Herrens tuktan. Hör detta du modlösa människa - Gud har ett enda mål, när han tuktar dig - nämligen: att ge lampan klarare sken. Må Gud, genom översteprästen Jesus Kristus - föra dig dit, där du i ödmjukhet böjer dig för honom, så att han kan låta sin heliga olja, droppa också till ditt hjärta. Oljelamporna i tabernaklet blev aldrig besvikna, när dom väntade på Aron, som varje afton kom med sin oljelampa, när dagen ljus började tona ut. Han var trofast. Han kom alltid! Och han hade alltid sin oljelampa med sig.

8 Och den själ som dagligen söker sig in i Ordets Tabernalel - skall inte heller vänta förgäves på sin överstepräst. TIME: 27:50. För han är att lita på. Han glömmer aldrig, varken sin ljusstake eller sina lampor. Hör min kära vän - GUD har inte glömt dig. Så bed också du tillsammans med sångaren: Du som av kärlek varm blödde för mig Drag mig för varje dag, närmare dig. Fyll nu mitt hjärta så, att jag av kärlek må, Offra med fröjd också, något för dig. Du som i himlens höjd, beder för mig, Som - om än svag, ser upp - Herre till dig. Giv att jag korset bär, Nöjd med vad du beskär, Att jag må vittna här, Något om dig. Bo med Din Andes kraft, Herre i mig, Att jag må varje stund, leva för dig. Helande hjärtesår, sökande vilsna får, Görande var jag går, något för dig. Allt vad jag är och har, skänkte du mig, Hjälp mig det helga glatt, Herre åt dig. Och när förutan brist, Dig jag får se till sist, Blive DU, Herre Krist, Allting för mig! TIME: 29:30.

Förgården. 9. Du skall ock göra en förgård till tabernaklet. (2 Mos 27:9; 38:9-17)

Förgården. 9. Du skall ock göra en förgård till tabernaklet. (2 Mos 27:9; 38:9-17) Förgården Förgården utgjorde en klar och tydlig gräns gentemot området utanför. Hela området för tabernaklet var ett heligt område i en fallen värld. Förgården beskrivs som om den har två likadana delar.

Läs mer

13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop!

13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! 1033 13 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 47:2) Klappa i händerna, alla folk, höj jubel till Gud med fröjderop! Inledning Idag skall vi få höra Jesu varning till oss, en varning som kräver

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara FYREN En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara JESUS Ingen kan lägga en annan grund än den som är lagd, Jesus Kristus. (1 Kor 3:11) Kom till honom, den levande stenen, förkastad av människor

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19)

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) 785 Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Dagens

Läs mer

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det.

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. 1 Rom 16:25-26. Hemligheten var dold innan Jesus Kristus avslöjade den.

Läs mer

Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år A. Första läsningen - 1 Mos 22:9-18 (Vår fader Abrahams offer)

Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år A. Första läsningen - 1 Mos 22:9-18 (Vår fader Abrahams offer) 727 Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år A Ingångsantifon (jfr Heb 7:24,9:15) Kristus, det nya förbundets Förmedlare, behåller för alltid sitt prästämbete, eftersom han är till i evighet.

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat K J S King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat www.nyatestamentet.nu Kapitel 1 1 Det som var från begynnelsen, som vi har hört, som vi har sett

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år B

Sjätte Påsksöndagen - år B 651 Sjätte Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning Vi är omslutna

Läs mer

Jesus, VÄGEN till Gud eller en av många vägar?

Jesus, VÄGEN till Gud eller en av många vägar? Jesus, VÄGEN till Gud eller en av många vägar? Temadagen 20160507 Temadagen Alingsås Anders Pihl 20160505 1 Bakgrund Mycket allvarligt när kyrkoledare tror att det finns många vägar till Gud. Att Allah

Läs mer

29 söndagen 'under året' år A

29 söndagen 'under året' år A 1351 29 söndagen 'under året' år A Ingångsantifon (jfr Ps 17:6, 8) Jag åkallar dig, ty du, Gud, skall svara mig. Böj ditt öra till mig, hör mitt tal. Bevara mig som en ögonsten, beskydda mig under dina

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. Kol 3:17 Och allt vad

Läs mer

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 1/5 1 e Trettondedagen Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Luk 3:15-18,

Läs mer

Juldagen år A. Ingångsantifon Jes 9:6

Juldagen år A. Ingångsantifon Jes 9:6 119 Juldagen år A Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern 231 Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

Eskatologi Den yttersta Domen

Eskatologi Den yttersta Domen Eskatologi 2015-03-04 Den yttersta Domen Den yttersta domen "Det är människan förelagt att en gång dö och sedan dömas" (Hebr. 9:27) Varje dag (i världen) så dör ca 150 000 människor. Det innebär ca 6 400

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10)

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Detta häfte vill hjälpa Dig att lära känna Gud personligen, erfara ett liv av sann kärlek, förlåtande livsstil och trofasta

Läs mer

Första läsningen - 4 Mos 21:4-9 (Kopparormen)

Första läsningen - 4 Mos 21:4-9 (Kopparormen) 1529 14 september - Det heliga korsets upphöjelse Ingångsantifon Jfr Gal 6:14 Vi vill beröma oss av vår Herre Jesu Kristi kors, som är vårt liv och vår uppståndelse, vår räddning och befrielse. Inledning

Läs mer

12 söndagen 'under året' - år A

12 söndagen 'under året' - år A 1013 12 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Ps 28:8-9) Herren är sitt folks starkhet, och ett frälsningens värn är han för sin Smorde. Herre, fräls ditt folk och välsigna din arvedel, och var

Läs mer

Två bibliska sanningar: 1. Jesu första tillkommelse har hänt. 2. Jesu andra tillkommelse har inte hänt men kommer att hända

Två bibliska sanningar: 1. Jesu första tillkommelse har hänt. 2. Jesu andra tillkommelse har inte hänt men kommer att hända Heb 9:24-29 Han gick in i själva himlen för att nu träda fram inför Guds ansikte för vår skull. 25 Inte heller skulle han offra sig flera gånger, så som översteprästen varje år går in i det allra heligaste

Läs mer

29 söndagen 'under året' - år B

29 söndagen 'under året' - år B 1357 29 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Ps 17:6, 8) Jag åkallar dig, ty du, Gud, skall svara mig. Böj ditt öra till mig, hör mitt tal. Bevara mig som en ögonsten, beskydda mig under dina

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A 1503 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Det allra heligaste. Till det allra heligaste hade endast översteprästen tillträde endast en gång om året på den stora försoningsdagen.

Det allra heligaste. Till det allra heligaste hade endast översteprästen tillträde endast en gång om året på den stora försoningsdagen. Det allra heligaste Till det allra heligaste hade endast översteprästen tillträde endast en gång om året på den stora försoningsdagen. Det allra heligaste formade en perfekt kub (5x5 m) liksom det nya

Läs mer

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6 127 Juldagen år B Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

Den dyrbara församlingen

Den dyrbara församlingen Den dyrbara församlingen Ef 5:10 FB 2015 och pröva vad som gläder Herren 2000 och tänk på vad Herren vill ha. 1917 och pröven vad som är välbehagligt för Herren SFB 1998 och pröva vad som är Herren kärt.

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker.

Inför det nyfödda Ljuset och Heligheten låt oss bekänna att vi är omslutna av syndens mörker. 135 Juldagen år C Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

I avsnittet från kapitlen 25-30. får vi också beskrivet översteprästens kläsdräkt.

I avsnittet från kapitlen 25-30. får vi också beskrivet översteprästens kläsdräkt. Program 116. 2 Mosebok kapitel 25: 1-30. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till kapitel 25 i andra Mosebok, och temat handlar vad Israels barn måste offra för att göra tabernaklet. Det ges instruktioner

Läs mer

I begynnelsen. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4

I begynnelsen. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4 I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Johannesevangeliet 1:1.4 Jesus talade åter till dem och sade: Jag är världens ljus.

Läs mer

Ingångsantifon (Ps 27:8-9) Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte ditt ansikte för mig.

Ingångsantifon (Ps 27:8-9) Mitt hjärta tänker på ditt ord: Sök mitt ansikte. Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte ditt ansikte för mig. 305 Andra söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (Ps 27:8-9) Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte ditt ansikte för mig. Inledning Det var mycket

Läs mer

Guds barn. Det är vi. är vi Guds barn, men det har ännu inte blivit uppenbart vad vi kommer att bli.

Guds barn. Det är vi. är vi Guds barn, men det har ännu inte blivit uppenbart vad vi kommer att bli. Ja, mina barn, förbli i honom, så att vi kan stå frimodiga när han uppenbarar sig och inte behöver vända oss bort i skam vid hans ankomst. Om ni vet att han är rättfärdig inser ni också att var och en

Läs mer

Kristi Kropps och Blods högtid - år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Kristi Kropps och Blods högtid - år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 765 Kristi Kropps och Blods högtid - år A Ingångsantifon (jfr Ps 81:17) Herren bespisar sitt folk med bästa vete, ja, med honung ur klippan mättar han dem. Inledning I dag är det Eukaristins dag. Kyrkan,

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år C

Sjätte Påsksöndagen - år C 659 Sjätte Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning Till Jesus, som

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år C

Fjärde Påsksöndagen - år C 621 Fjärde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Den Uppståndne Herren församlar oss idag till firandet

Läs mer

33 söndagen 'under året' - år B. Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14)

33 söndagen 'under året' - år B. Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14) 1435 33 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14) Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren: fridens tankar och inte ofärdens. Ni skall åkalla mig, och jag vill höra på

Läs mer

Program 125. 2 Mos. kap. 33 och 34. (Introd. 0:35)

Program 125. 2 Mos. kap. 33 och 34. (Introd. 0:35) Program 125. 2 Mos. kap. 33 och 34. (Introd. 0:35) Vi har nu hunnit fram till kapitel 33 i Andra Mosebok. Där vi möter Herrens befallnig till Israels barn, att dom skall dra vidare från Horebs berg. Och

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen Hoppet Nr 9 i serien Kristusvägen 1 KÄRLEKEN ÄR STARKARE ÄN DÖDEN Kärleken övervinner allt! Det är påskens budskap om Jesu död och uppståndelse. Eftersom döden inte är det sista i Jesu historia, är inte

Läs mer

23 söndagen "under året"- A

23 söndagen under året- A 1235 23 söndagen "under året"- A Ingångsantifon (Ps 119:137, 124) Herre, du är rättfärdig, och dina domar är rättvisa. Gör med din tjänare efter din nåd, och lär mig dina stadgar. Inledning Eukaristins

Läs mer

8 söndagen under året år A

8 söndagen under året år A 933 8 söndagen under året år A Ingängsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning I början av denna heliga

Läs mer

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 1/5 11 sön e Trefaldighet Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus

Läs mer

Hur blir man kristen? Christian Mölk

Hur blir man kristen? Christian Mölk Hur blir man kristen? Christian Mölk 1. Guds avbild Gud skapade ursprungligen människan som sin avbild. Gud vill ha en kärleksfull gemenskap med oss och till en början hade människan en fridfull tillvaro

Läs mer

Andra söndagen i advent år B

Andra söndagen i advent år B 41 Andra söndagen i advent år B Ingångsantifon - jfr Jes 30:19, 29 Du folk som bor på Sion, se, Herren kommer för att frälsa folken. Ni skall höra hans röst, och era hjärtan skall glädja sig. Inledning

Läs mer

Tro medför gärningar - efterföljelse

Tro medför gärningar - efterföljelse Tro medför gärningar - efterföljelse Ef 2:8-10 8 Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, 9 inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig. 10 Hans verk är vi,

Läs mer

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst 1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst Våra känslor försvårar för oss Vi är överhopade av intryck Vi har en fiende Vi ska se hur han agerar > 1 Mos. 2:8-9, 15-17 8. Och Herren Gud planterade en

Läs mer

Heliga Trefaldighets dag - år A

Heliga Trefaldighets dag - år A Ingångsantifon 745 Heliga Trefaldighets dag - år A Välsignad vare Gud: Fadern och den enfödde Sonen och den helige Ande. Ty han har visat barmhärtighet mot oss. Inledning Välsignad vare Gud: Fadern och

Läs mer

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2):

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2): TAL vid sommarfest i Pörtom kyrka 9.8.2008 Bön Om sakramenten och vi kristna Käre himmelske Fader. Vi tackar dig för att du har sänt oss Jesus Kristus. Vi tackar dig för frälsningen genom hans blod. Öppna

Läs mer

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla Dagens bön: Gud vår Frälsare, du som genom Kristus har försonat världen med dig själv, fyll våra hjärtan med din kärlek så att vi följer honom och frälsta

Läs mer

B. På årsdagen av dopet

B. På årsdagen av dopet B. På årsdagen av dopet På årsdagen av dopet kan man hålla andakt. Detta formulär kan i tillämpad form användas också i sådana situationer, där dopets betydelse betonas, t.ex. på läger vid andra församlingstillställningar.

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

Människosonen kommer

Människosonen kommer Avsnitt 19: Människosonen kommer 01:56 02:32 02:45-03:10 04:04 04:19 04:36 04:45 05:01-05:08 Matt 24:29-31 Strax efter de dagarnas nöd skall solen förmörkas och månen inte ge sitt sken. Stjärnorna skall

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år C. Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år C. Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 819 2 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Genom Kristi dop i Jordan bekräftade Gud

Läs mer

Kristi Konungens Dag - år A

Kristi Konungens Dag - år A 1447 Kristi Konungens Dag - år A Ingångsantifon (jfr Upp 5:12, 1:6) Lammet som blev slaktat är värdigt att få makt och rikedom och vishet och styrka och härlighet och lovsång. Honom tillhör äran och väldet

Läs mer

Trosbekännelsen: Vi tror på Jesus Kristus...som sitter på Gud den allsmäktige Faderns högra sida och skall komma därifrån för att döma levande och

Trosbekännelsen: Vi tror på Jesus Kristus...som sitter på Gud den allsmäktige Faderns högra sida och skall komma därifrån för att döma levande och Trosbekännelsen: Vi tror på Jesus Kristus...som sitter på Gud den allsmäktige Faderns högra sida och skall komma därifrån för att döma levande och döda. Upp 11:15 Den sjunde ängeln blåste i sin basun.

Läs mer

Bibeltexter

Bibeltexter Bibeltexter 2016 03 06 Rom 4:5 Men den som utan gärningar tror på honom som förklarar den ogudaktige rättfärdig, han får sin tro tillräknad som rättfärdighet. Gal 3:26 Alla är ni Guds barn genom tron på

Läs mer

Texter till predikan långfredagen

Texter till predikan långfredagen Texter till predikan långfredagen 2016 03 25 1Pe 2:21 Kristus led för er och efterlämnade ett exempel åt er, för att ni ska följa i hans fotspår. 1Pe 2:22 Han hade inte begått någon synd, och inget svek

Läs mer

Texter till Predikan

Texter till Predikan Texter till Predikan 2016 05 01 Luk 11:1 En gång var Jesus på en plats och bad. När han hade slutat, sade en av hans lärjungar till honom: "Herre, lär oss att be, liksom Johannes lärde sina lärjungar."

Läs mer

21 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

21 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 1195 21 söndagen under året år A Ingångsantifon (jfr Ps 86:1-3) Herre, böj ditt öra till mig och svara mig, ty jag är betryckt och fattig. Du min Gud, fräls din tjänare, som förtröstar på dig. Var mig

Läs mer

GUDS STORA PASSION. 50 skäl att Jesus gav sitt liv. John Piper

GUDS STORA PASSION. 50 skäl att Jesus gav sitt liv. John Piper GUDS STORA PASSION 50 skäl att Jesus gav sitt liv John Piper Kristus led och dog... FÖR ATT UPPSLUKA GUDS VREDE Kristus har friköpt oss från lagens förbannelse genom att för vår skull ta förbannelsen på

Läs mer

Program 102. 2 Mosebok kap.11. + 12: 1-8. (Introd. 0:35)

Program 102. 2 Mosebok kap.11. + 12: 1-8. (Introd. 0:35) Program 102. 2 Mosebok kap.11. + 12: 1-8. (Introd. 0:35) Vi har nu kommit till 2 Mosebok kapitel 11. där Mose förkunnar att de förstfödda i egypten skall dö, som den sista straffdom över egypten innan

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer

10 söndagen 'under året' - år B

10 söndagen 'under året' - år B 977 10 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (Ps 27:1) Herren är mitt ljus och min frälsning, för vem skulle jag frukta? Herren är mitt livs värn, för vem skulle jag rädas? Inledning 'Det synliga

Läs mer

31 söndagen 'under året' - år B

31 söndagen 'under året' - år B 1393 31 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Ps 38:22-23) Överge mig inte, Herre min Gud, lämna mig inte, skynda dig att hjälpa mig, Herre, du som räddar mig. Inledning Vi står inför Gud som

Läs mer

Femte Påsksöndagen - år C

Femte Påsksöndagen - år C 639 Femte Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 98:1-2) Sjung till Herrens ära den nya sången, ty Herren har gjort under. Han har låtit folken få se hans rättfärdighet, halleluja. Inledning I egenskap

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B 1509 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

23 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon Inledning Kollektbön

23 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon Inledning Kollektbön 1247 23 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (Ps 119:137, 124) Herre, du är rättfärdig, och dina domar är rättvisa. Gör med din tjänare efter din nåd, och lär mig dina stadgar. Inledning Vi församlas

Läs mer

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Rom 1:1 Från Paulus, Kristi Jesu tjänare, kallad till apostel och avskild för Guds evangelium, Rom 1:2 som han har utlovat genom sina profeter

Läs mer

Skapandet av människan och Kristi inkarnation

Skapandet av människan och Kristi inkarnation Skapandet av människan och Kristi inkarnation Vilken bild och likhet som delades ut till Adam? Avbild av den odödliga Gud som bor i ouppnåeligt ljus som Paulus avses Timoteus? Skapandet av människan och

Läs mer

Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år B. Ingångsantifon (jfr Heb 7:24,9:15)

Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år B. Ingångsantifon (jfr Heb 7:24,9:15) 733 Vår Herre Jesus Kristus, den evige Översteprästen - år B Ingångsantifon (jfr Heb 7:24,9:15) Kristus, det nya förbundets Förmedlare, behåller för alltid sitt prästämbete, eftersom han är till i evighet.

Läs mer

Jesus är Gud SAMPLE. Budskap om evig räddning

Jesus är Gud SAMPLE. Budskap om evig räddning Jesus är Gud Budskap om evig räddning Jesus är Gud Gud önskar att du ska känna till sanningen om Honom som uppenbarad i Fadern, Sonen och Den Helige Ande. Han har kommit nära för att välsigna människor,

Läs mer

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop SOTERIOLOGI 2015-03-04 Frälsning & Dop "Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken."(rom. 1:16) "Den främsta faran för det kommande

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag

Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag 571 Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag Ingångsantifon (1 Pet 2:2) Som nyfödda barn skall ni längta efter den rena, andliga mjölken, för att växa genom den och bli räddade.

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år A

Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år A 539 Påskdagen - Kristi Uppståndelse - år A Ingångsantifon (jfr Ps 139:18, 5-6) Jag är uppstånden, jag är ännu hos dig, du håller din hand över mig. Underbart har din kunskap blivit uppenbarad, halleluja.

Läs mer

1. Psalm 2. Inledande välsignelse

1. Psalm 2. Inledande välsignelse 6 Bikt 191 I den enskilda bikten kan man bekänna sin skuld eller någon särskild synd och få avlösning. Bikten kan tas emot av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. Om bikt och själavård

Läs mer

Gud är Ande och osynlig för våra ögon. Kristus är den osynlige Gudens avbild.

Gud är Ande och osynlig för våra ögon. Kristus är den osynlige Gudens avbild. HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2003 VEM ÄR GUD? I. DET GUD ÄR I SIG SJÄLV A. GUDS VÄSEN 1. ANDE 1) Gud är ande Joh.4:24 2) Gud är osynlig Rom.1:20 3) Kristus är den osynlige Gudens avbild Kol.1:15-20 Gud är

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C 1515 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A 165 Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A Ingångsantifon (Sedulius) Gläd dig, Moder till Gud, till den som i evighet råder över himmel och jord, över alla oändliga världar. Inledning Man ville i Rom

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: Sök mitt 697 Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Förflyttningar. Moln- och eldstoden var symbolen/tecknet för Guds konkreta närvaro

Förflyttningar. Moln- och eldstoden var symbolen/tecknet för Guds konkreta närvaro Följde moln- och eldstoden Förflyttningar Moln- och eldstoden var symbolen/tecknet för Guds konkreta närvaro 36. Och så ofta molnskyn höjde sig från tabernaklet, bröto Israels barn upp; så gjorde de under

Läs mer

27 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

27 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 1313 27 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (Est 13:9-11 Vulg.) Herre, du konung, som råder över alla, hela världen lyder under din makt, och ingen finns som kan motstå dig. Du har ju skapat himmel

Läs mer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer 1 Tunadalskyrkan 161127 Första Advent Hosianna- välsignad är han som kommer Idag är det festdag i kyrkorna. Det är första dagen på det nya kyrkoåret, Nyårsdag med nya möjligheter och nya påminnelser om

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och

Jesu Hjärtas Dag - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och 791 Jesu Hjärtas Dag - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Hjärtat

Läs mer

Kristi Konungens Dag - år B

Kristi Konungens Dag - år B 1455 Kristi Konungens Dag - år B Ingångsantifon (jfr Upp 5:12, 1:6) Lammet som blev slaktat är värdigt att få makt och rikedom och vishet och styrka och härlighet och lovsång. Honom tillhör äran och väldet

Läs mer

hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA

hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA 1 Johannesbrevet 4:7 17 (SFB-98) 7 Mina älskade, låt oss älska varandra, ty kärleken är av Gud, och var och en som älskar är född av Gud och

Läs mer

När skall Han dö och Hans namn förgås?

När skall Han dö och Hans namn förgås? När skall Han dö och Hans namn förgås? Budskap om evig räddning När skall Han dö och Hans namn förgås? Vems namn är det? vår Herre Jesu Kristi namn. Du kanske använder namnet, du kanske känner till namnet,

Läs mer

Ondskan får ett slut

Ondskan får ett slut Ondskan får ett slut Uppenbarelseboken 19:1-9 Uppenbarelseboken 19:10 Jag föll då ner för hans fötter för att tillbe honom, men han sade till mig: "Gör inte det! Jag är bara en medtjänare till dig och

Läs mer