PM för utbildning på forskarnivå

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM för utbildning på forskarnivå"

Transkript

1 1 (11) PM Johan Grundberg Utbildningsledare PM för utbildning på forskarnivå Detta dokument kompletterar Föreskrifter för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet , Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet, och valda delar av Högskoleförordningen avseende utbildning på forskarnivå med Naturvetenskapliga fakultetens tilläggsbeslut och tillämpningar. Inledande bestämmelser Stockholms universitet Vid Stockholms universitet ansvarar respektive fakultetsnämnd för utbildningen inom sin fakultet, om inte annat är föreskrivet. Fakultetsnämnden har därmed det övergripande ansvaret för utbildningens kvalitet, effektivitet, uppläggning, studieplaner och handledning samt för samordning av kurser och utbildning av handledare. Fakultetsnämnden ska också ha allmän tillsyn över utbildningen på forskarnivå. 1 Enligt universitetets antagningsordning skall antagning till utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet i huvudsak ske till sådan utbildning som avslutas med doktorsexamen. Fakultetsnämnd kan, om särskilda skäl föreligger, besluta att antagning kan ske till del av utbildning på forskarnivå som avslutas med licentiatexamen omfattande minst 120 högskolepoäng. Förhållandet att studiefinansiering bedöms kunna säkras för tid motsvarande uppnåendet av kraven för licentiatexamen men inte för doktorsexamen utgör i sig inte ett särskilt skäl. I de fall antagning sker till utbildning som leder till licentiatexamen skall en förnyad vetenskaplig prövning samt en analys av finansieringsplan göras om den forskarstuderande önskar fortsätta till en doktorsexamen. 1 Enligt den besluts- och delegationsordning för Stockholms universitet som gäller fr.o.m så är det formellt områdesnämnderna som har ansvar för de frågor som nämns i detta stycke, men eftersom Naturvetenskapliga fakultetsnämnden samtidigt är Områdesnämnd för naturvetenskap så innebär det i praktiken ingen förändring jämfört med tidigare för Naturvetenskapliga fakulteten. Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: Telefax: E-post:

2 2 (11) Antagning till utbildning på forskarnivå som leder till doktorsexamen är delegerat till institutionsstyrelse. Antagning till utbildning på forskarnivå som leder till licentiatexamen är delegerat till respektive sektionsdekanus. (Delegationsordning ). Antagning till utbildning på forskarnivå som innebär mindre studiestödstid än 48 heltidsmånader är delegerat till respektive sektionsdekanus. (FN ). Med doktorand avses även forskarstuderade som antagits till licentiatexamen. För samtliga ärenden avseende antagning till utbildning på forskarnivå gäller att fakultetsnämnd får delegera eller vidaredelegera ärende om det inte är av sådan art att beslutet bör fattas av nämnden i dess helhet. Eventuell delegation eller vidaredelegation skall ske i enlighet med av rektorsämbetet fastställda riktlinjer. Det är väsentligt för kvaliteten i utbildningen på forskarnivå att den som antas kan erbjudas handledning inom det tänkta ämnesområdet och i rimlig omfattning. Om så inte är fallet kan ansökan om antagning inte bifallas Tillträde till utbildning på forskarnivå (HF 7 kap 34-41) Allmänna bestämmelser 34 Till utbildning på forskarnivå får endast så många doktorander antas som kan erbjudas handledning och godtagbara studievillkor i övrigt och som har studiefinansiering enligt 36. Förordning (2006:1053). SU:s tillämpningsföreskrift - Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Med godtagbara studievillkor i övrigt skall förstås att arbetsplats tillhandahålls och att doktoranden ges de arbetsvillkor som erfordras för utbildningen. 35 För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att sökanden 1. har grundläggande behörighet och den särskilda behörighet som högskolan kan ha föreskrivit, och 2. bedöms ha sådan förmåga i övrigt som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen. Förordning (2010:1064).

3 3 (11) 36 Högskolan får till utbildning på forskarnivå anta bara sökande som anställs som doktorand eller som beviljas utbildningsbidrag för doktorander. Högskolan får dock anta sökande som har någon annan form av studiefinansiering, om högskolan bedömer att finansieringen kan säkras under hela utbildningen och att den sökande kan ägna så stor del av sin tid åt utbildningen att den kan slutföras inom fyra år vad gäller licentiatexamen och åtta år vad gäller doktorsexamen. Förordning (2010:1064). SU:s tillämpningsföreskrift - Antagningsordning för utbildning på forskarnivå: En miniminivå för annan form av studiefinansiering är vad som kunde ha erhållits i form av utbildningsbidrag efter avdrag för skatt. Fakultetsnämnd kan fastställa en högre miniminivå för annan form av studiefinansiering för doktorander inom fakulteten. Inga stipendier får inrättas för försörjning av studerande på forskarnivå registrerade vid Naturvetenskapliga fakulteten (FN ). Antagningsförfarande 37 Frågor om antagning avgörs av högskolan. Den som vill antas till utbildning på forskarnivå skall anmäla det inom den tid och den ordning som högskolan bestämmer. När en högskola avser att anta en eller flera doktorander skall högskolan genom annonsering eller ett därmed likvärdigt förfarande informera om detta. Någon information behöver dock inte lämnas 1. vid antagning av en doktorand som skall genomgå utbildningen inom ramen för en anställning hos en annan arbetsgivare än högskolan, 2. vid antagning av en doktorand som tidigare har påbörjat sin utbildning på forskarnivå vid ett annat lärosäte, eller 3. om det finns liknande särskilda skäl. Förordning (2006:1053) SU:s tillämpningsföreskrift Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Fakultetsnämnd ska fastställa hur ansökan ska vara utformad samt visst datum för ansökan, men kan vidaredelegera beslutanderätten till särskilt inrättat organ eller institutionsstyrelse (motsvarande). Vid samtliga institutioner som ger utbildning på forskarnivå ska finnas anvisningar om ansökans utformning samt fastställda och i förväg utannonserade ansökningsdatum (ett eller flera per år). Även i de fall beslut om detta delegeras till särskilt inrättat organ eller institutionsstyrelse (motsvarande) ska fakultetsnämnden bevaka att dessa bestämmelser efterlevs. I sammanhanget erinras även om de skyldigheter som uppställs i 5 kap. 5 högskoleförordningen (utannonsering av anställning som doktorand) och 6 förordningen om utbildningsbidrag för doktorander (1995:938) (ansökan om utbildningsbidrag). Utlysning av platser i utbildningen på forskarnivå ska, i normalfallet, ske högst 4 ggr/år. Utannonsering av platser på forskarnivå bör om möjligt samordnas inom fakulteten (FN ). Beslut om ansökans utformning är delegerat till prefekt. Tidpunkterna beslutas årligen av institutionsstyrelsen och ska anges institutionens hemsida (Delegationsordning ). Bedömning av liknande särskilda skäl enligt 37: 3 är delegerat till dekanus. (FN , Delegationsordning ).

4 4 (11) Fakultetsnämnden beslutar att antagning av forskarstuderande inte får ske när det i finansieringsplanen ingår stipendium med villkor som innebär att mottagaren riskerar att bli återbetalningsskyldig. (FN ). Fakultetsnämndens handläggningsordning beträffande antagning av forskarstuderande med annan finansiering (FN , ) Doktorand som antas med annan finansiering ska i normalfallet erhålla anställning som doktorand under de två sista åren av utbildning på forskarnivå enligt den individuella studieplanen. I de fall en institution avser anta doktorand, med annan finansiering för vilken anställning som doktorand inte avses ges under de två sista åren, ska antagning först godkännas av sektionsdekanus. En av doktorand, handledare och prefekt undertecknad individuell studieplan, i vilken finansieringen under hela utbildningen på forskarnivå framgår, ska delges fakultetsnämnden. De doktorander som här avses är doktorander som finansieras genom annan anställning eller genom utländskt stipendium, t ex inom samarbetsavtal med utländskt universitet (motsvarande), eller inom ramen för SIDA-program, där doktoranden under hela utbildningen på forskarnivå har anställning i hemlandet med tid och resurser avsatta för utbildning på forskarnivå enligt den individuella studieplanen. Doktorand, som huvudsakligen bedriver sin utbildning på forskarnivå i Sverige ska dock alltid garanteras en försörjning motsvarande minst 100% utbildningsbidrag under hela utbildningen på forskarnivå (4 år, 100%). 38 En högskola som har fått tillstånd att utfärda examina på forskarnivå inom ett område får utan ny antagning besluta att en doktorand som har antagits vid något annat universitet eller någon annan högskola får övergå till högskolan och fortsätta sin utbildning och examineras där. Det gäller dock bara om doktoranden har haft huvuddelen av sina forskarstudier förlagda till den högskolan inom det område som tillståndet att utfärda examina avser. Det som sägs i första stycket ska också gälla om en högskola genom att ha getts benämningen universitet har fått rätt enligt 1 kap. 11 högskolelagen (1992:1434) att utfärda examina på forskarnivå. Förordning (2010:1064). Grundläggande behörighet 39 Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har 1. avlagt en examen på avancerad nivå, 2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller 3. på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

5 5 (11) Högskolan får för en enskild sökande medge undantag från kravet på grundläggande behörighet, om det finns särskilda skäl. Förordning (2010:1064) Särskild behörighet 40 De krav på särskild behörighet som ställs skall vara helt nödvändiga för att studenten skall kunna tillgodogöra sig utbildningen. Kraven får avse 1. kunskaper från högskoleutbildning eller motsvarande utbildning, 2. särskild yrkeserfarenhet, och 3. nödvändiga språkkunskaper eller andra villkor som betingas av utbildningen. Förordning (2006:1053) Urval 41 Urval bland sökande som uppfyller kraven enligt 35 och 36 ska göras med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Högskolan bestämmer vilka bedömningsgrunder som ska tillämpas vid prövningen av förmågan att tillgodogöra sig utbildningen. Enbart det förhållandet att en sökande bedöms kunna få tidigare utbildning eller yrkesverksamhet tillgodoräknad för utbildningen får dock inte vid urval ge den sökande företräde framför andra sökande. Förordning (2010:1064) SU:s tillämpningsföreskrift Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Fakultetsnämnderna ska i allmänna studieplanen för varje ämne fastställa vilka bedömningsgrunder som ska tillämpas vid prövningen av förmågan att tillgodogöra sig forskarutbildningen i detta ämne. I sammanhanget erinras om 6 kap. högskoleförordningen (krav på allmän studieplan och dess innehåll). Utbildning på forskarnivå (HF 6 kap 25 36) Ämnen 25 Ett universitet och en högskola som får utfärda examina på forskarnivå ska besluta om ämnen som utbildning på forskarnivå ska anordnas i. Förordning (2010:1064). Allmän studieplan 26 För varje ämne som utbildning på forskarnivå anordnas i ska det finnas en allmän studieplan. Förordning (2010:1064). 27 I en allmän studieplan ska följande anges: det huvudsakliga innehållet i utbildningen, krav på särskild behörighet och de övriga föreskrifter som behövs. Förordning (2010:1064).

6 6 (11) Föreskrifter för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet: I de allmänna studieplanerna ska anges utbildningens uppläggning, urval och bedömningsgrunder i samband med prövning av sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen samt eventuell möjlighet att avsluta en del av utbildningen med licentiatexamen. Fakultetsnämndens kommentar om krav på särskild behörighet: Särskild behörighet ska ange de förkunskaper som krävs för utbildningen på forskarnivå i ett visst ämne. Den särskilda behörigheten ger möjlighet att ställa specifika krav men det är viktigt att kraven inte innebär att studenten inte kan söka efter 60 hp eller motsvarande på avancerad nivå. Om kravet är 30 hp eller motsvarande självständigt arbete (vilket väl är nödvändigt inom experimentella ämnen) kan kraven på övriga kurser på avancerad nivå inte överstiga 30 hp eller motsvarande. Fakultetsnämndens kommentar om bedömningsgrunder: De angivna bedömningsgrunderna ska klargöra vilka faktorer/egenskaper som kan ligga till grund för att bedöma vilken sökande som kan förväntas bäst tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. En viss variation mellan forskarutbildningsämnena kan förväntas, men det är viktigt att formuleringarna är både breda och specifika så att de kan tillämpas på alla sökande inom ett visst forskarutbildningsämne även om forskarutbildningsplatsen utlysts med en viss inriktning inom ämnet. Bedömningsgrunderna kan anges som förtrogenhet med teori och experimentell skicklighet inom ämnet, förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på såväl svenska som engelska, analytisk förmåga, kreativitet, initiativförmåga och självständighet, samarbetsförmåga. Till grund för att bedöma hur den sökande uppfyller dessa används tidigare studiers relevans, betyg på genomgångna högskolekurser (särskilt de på avancerad nivå), kvalitet och omfattning på det självständiga arbetet, referenser, intervjuer, letter of intent. Det är av största vikt att anvisningarna för ansökan tydligt anger vilka dokument som ska bifogas ansökan.

7 7 (11) Handledning 28 För varje doktorand ska det utses minst två handledare. En av dem ska utses till huvudhandledare. Doktoranden har rätt till handledning under utbildningen så länge inte rektor med stöd av 30 beslutar något annat. En doktorand som begär det ska få byta handledare. Förordning (2010:1064). Föreskrifter för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet: Universitetet ska anordna utbildning av handledare. Minst en av handledarna för en doktorand ska ha genomgått en sådan utbildning eller av fakultetsnämnden bedömts ha motsvarande kompetens. Fakultetsnämnden beslutar att minst en av handledarna ska vara docentkompetent. (FN ). Motsvarande kompetens när det gäller handledarutbildning har uppnåtts om handledaren har handlett minst tre forskarstuderande till doktorsexamen och deltagit fakultetsnämndens seminarium om regelverk för utbildning på forskarnivå. Om möjligt ska institutionen utse en manlig och en kvinnlig handledare (FN ). Ansvaret för att handledarna har genomgått handledarutbildning eller har motsvarande kompetens är delegerat till prefekt (Delegationsordning ). Individuell studieplan 29 För varje doktorand ska det upprättas en individuell studieplan. Planen ska innehålla högskolans och doktorandens åtaganden och en tidsplan för doktorandens utbildning. Planen ska beslutas efter samråd med doktoranden och hans eller hennes handledare. Den individuella studieplanen ska regelbundet följas upp och efter samråd med doktoranden och hans eller hennes handledare ändras av högskolan i den utsträckning som behövs. Utbildningstiden får förlängas bara om det finns särskilda skäl för det. Sådana skäl kan vara ledighet på grund av sjukdom, ledighet för tjänstgöring inom totalförsvaret eller för förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och studentorganisationer eller föräldraledighet. Förordning (2010:1064). Föreskrifter för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet: Den individuella studieplanen ska innehålla en finansieringsplan för doktorandens utbildning, uppgifter om hur doktorandens handledning är organiserad och vad som i övrigt behövs för att utbildningen hela tiden ska kunna bedrivas på ett effektivt sätt. När finansieringen inte består av anställning eller utbildningsbidrag bör det framgå av finansieringsplanen vilken social trygghet i händelse av exempelvis sjukdom eller föräldraledighet som är förknippad med den aktuella studiefinansieringen. Den individuella studieplanen ska följas upp minst en gång per år. Doktoranden och huvudhandledaren ska skriftligen intyga att de har tagit del av den individuella studieplanen och de ändringar som görs i den. Att fastställa individuell studieplanen och finansieringsplan i utbildning på forskarnivå efter samråd med doktoranden och handledaren är delegerat till prefekt (Delegationsordning )

8 8 (11) Rätt till handledning och andra resurser 30 Om en doktorand i väsentlig utsträckning åsidosätter sina åtaganden enligt den individuella studieplanen, ska rektor besluta att doktoranden inte längre ska ha rätt till handledning och andra resurser för utbildningen. Innan ett sådant beslut fattas ska doktoranden och hans eller hennes handledare ges möjlighet att yttra sig. Prövningen ska göras på grundval av deras redogörelser och annan utredning som är tillgänglig. Vid bedömningen ska det vägas in om högskolan har fullgjort sina egna åtaganden enligt den individuella studieplanen. Beslutet ska vara skriftligt och motiverat. Resurserna får inte dras in för den tid då doktoranden är anställd som doktorand eller får utbildningsbidrag för doktorander. Förordning (2010:1064). 31 Om resurserna för utbildningen har dragits in enligt 30, kan doktoranden efter ansökan hos rektor få tillbaka sin rätt till handledning och andra resurser. Doktoranden måste då genom att visa upp ett tillkommande studieresultat av beaktansvärd kvalitet och omfattning eller på något annat sätt göra sannolikt att han eller hon kan fullgöra sina återstående åtaganden enligt den individuella studieplanen. Förordning (2010:1064). Föreskrifter för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet: Beredning av beslut om indragning eller återgivande av rätt till handledning och andra resurser för utbildningen ska göras av fakultetsnämnd i enlighet med HF 6: Betyg på prov 32 Prov som ingår i utbildning på forskarnivå ska bedömas enligt det betygssystem som högskolan föreskriver. Betyget ska bestämmas av en av högskolan särskilt utsedd lärare (examinator). Förordning (2010:1064). Disputation och betyg på doktorsavhandlingen 33 Av examensbeskrivningen för doktorsexamen och konstnärlig doktorsexamen framgår att det för dessa examina krävs bland annat en godkänd doktorsavhandling. Doktorsavhandlingen ska ha försvarats muntligen vid en offentlig disputation. Vid disputationen ska det finnas en opponent. Förordning (2010:1064). 34 Vid betygssättning av doktorsavhandlingen ska minst en person delta som inte är verksam vid den högskola där doktoranden examineras. Förordning (2010:1064). 35 Högskolan får meddela föreskrifter om det betygssystem som ska användas och om disputationen och betygssättningen i övrigt. Förordning (2010:1064).

9 9 (11) Föreskrifter för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet: En doktorsavhandling ska bedömas med något av betygen underkänd eller godkänd. Vid betygssättningen ska hänsyn tas till innehållet i och det offentliga försvaret av avhandlingen. Betyg för en doktorsavhandling ska beslutas av en betygsnämnd, som utses särskilt för varje avhandling. Övriga föreskrifter och riktlinjer för licentiatseminarier och disputationer på Stockholms universitet i allmänhet och Naturvetenskapliga fakulteten i synnerhet återfinns dokumenten Examination av licentiatuppsats vid Naturvetenskapliga fakulteten (FN ) respektive Disputation vid Naturvetenskapliga fakulteten (FN ). Delegering 36 Rektor får inte delegera beslut enligt 30 och 31. Förordning (2010:1064). Högskolepedagogisk utbildning för doktorander Föreskrifter för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet:: Doktorander som undervisar inom utbildningen på grundnivå eller avancerad nivå ska ha genomgått inledande högskolepedagogisk utbildning eller på annat sätt förvärvat motsvarande kunskaper. Att göra motsvarandebedömningen av inledande högskolepedagogisk utbildning för undervisande doktorander är delegerat till prefekt (Delegationsordning ). Anställning som doktorand (HF 5 kap) Allmänna föreskrifter 1 Högskolorna får ha särskilda anställningar för doktorander för att dessa skall genomföra sin utbildning på forskarnivå. Förordning (2006:1053). Arbetsuppgifter 2 Den som är anställd som doktorand skall främst ägna sig åt sin egen utbildning. En anställd får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning, forskning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen har avlagts, inte omfatta mer än 20 procent av full arbetstid. Förordning (2006:1053). Anställning

10 10 (11) 3 Bara den som antas eller redan har antagits till en utbildning på forskarnivå vid en högskola får anställas som doktorand. Förordning (2006:1053). anställningen avse arbete på deltid, dock lägst 50 procent av heltid. Förordning (2002:139). 4 Den som har fått utbildningsbidrag för doktorander skall efter ansökan anställas som doktorand senast när det enligt den individuella studieplanen återstår en utbildningstid som motsvarar två års utbildning på heltid till doktorsexamen. Detta gäller dock inte, om fakultetsnämnden eller ett sådant särskilt organ som avses i 2 kap. 5 a andra stycket tredje och fjärde meningarna högskolelagen (1992:1434) har beslutat att dra in doktorandens resurser enligt 6 kap. 37 denna förordning eller utbildningsbidraget enligt 14 förordningen (1995:938) om utbildningsbidrag för doktorander. Förordning (2006:1053). 5 När en doktorand skall anställas i andra fall än som avses i 4 skall avseende fästas vid förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Vidare skall andra och tredjestycket gälla. Om en doktorand skall anställas i samband med antagning till utbildningen, skall bestämmelserna i 7 kap. 41 andra och tredje stycket om bestämmande av bedömningsgrunder och om hinder mot företräde tillämpas. Högskolan skall genom annonsering eller ett därmed likvärdigt förfarande informera om den lediga anställningen, så att den som är intresserad av anställningen kan anmäla det till högskolan inom viss tid. Information behöver dock lämnas bara om en doktorand skall anställas i samband med antagning till utbildningen och om det av 7 kap. 37 följer att information skall lämnas vid antagningen. Förordning (2006:1053). 6 Anställning som doktorand sker genom beslut av rektor. Förordning (1998:80). Fakultetsnämndens beslut Till fakultetsnämnden delegerat beslut om anställning av doktorand är vidaredelegerat till prefekt. (Delegationsordning, anställningsärenden ). Samtliga forskarstuderande, oavsett initial finansiering, ska erbjudas doktorandanställning då två heltidsår återstår av utbildningen enligt den individuella studieplanen. Dispens kan ges av dekanus efter prövning.

11 11 (11) Anställningsform 7 En anställning som doktorand skall gälla tills vidare, dock längst till en viss tidpunkt och aldrig för längre tid än ett år efter avlagd doktorsexamen. Den första anställningen får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. En person får vara anställd som doktorand under sammanlagt högst åtta år. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Vid studier som skall avslutas med licentiatexamen får den sammanlagda anställningstiden inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under två år. Från dessa tider skall avräkning göras för den studietid då doktoranden inte har varit anställd som doktorand. Den sammanlagda anställningstiden får dock vara längre än vad som anges i tredje stycket, om det finns särskilda skäl. Sådana skäl kan vara ledighet på grund av sjukdom, ledighet för tjänstgöring inom totalförsvaret eller för förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och studentorganisationer eller föräldraledighet. Förordning (2006:1053). Fakultetsnämnden beslutar att alla doktorander oavsett studiefinansieringsform* vid dokumenterad korttidsfrånvaro på grund av sjukdom eller vård av barn, är berättigade till förlängning av studiestödstiden. Doktorander med doktorandanställning anmäla korttidsfrånvaro till Personalavdelningen. Alla doktorander oavsett studiefinansieringsform*, ska dessutom anmäla korttidsfrånvaro till institutionen (särskild blankett). Institutionen ska dokumentera all korttidsfrånvaro. All korttidsfrånvaro med giltig anledning (sjukdom, VAB) berättigar till förlängning av studiestödstid. Sjukdom dokumenteras med sjukförsäkran från första sjukdagen. Från åttonde sjukdagen krävs läkarintyg. VAB dokumenteras från första dagen med försäkran. Det är doktorandens ansvar att lämna försäkran till institutionen. Det är institutionens ansvar att arkivera försäkran samt att bokföra tidsförlängningen. Dokumentation av förlängning av studiestödstid (sjukdom, VAB och kårfackliga uppdrag) skall göras årligen och dokumenteras i den individuella studieplanen. *Gäller utbildningsbidrag och doktorandanställningar finansierade vid Stockholms universitet, ej externfinansierade försörjningstyper. (FN )

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet MITTUNIVERSITETET 2011-02-15 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet 1. Vad är en doktorand 1 kap 4 HF: Med student avses i denna förordning den som är antagen till och bedriver

Läs mer

BILAGA 4 Dnr Mahr /358

BILAGA 4 Dnr Mahr /358 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Rektors kansli Peter Jönsson Forskningskoordinator 1(9) 2010-12-09 Ändrad 2012-06-07 BILAGA 4 Dnr Mahr 12-2012/358 Högskoleförordning och lokalt regelverk från och

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet Universitetsstyrelsen, beslut 2007-02-15 Fastställd antagningsordning för utbildning på forskarnivå tillämpas vid antagning av doktorander från och med 2007-07-01 2017-02-01

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå (Dnr SU

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå (Dnr SU Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Typ av dokument Beslutad av Regler Universitetsstyrelsen Beslutsdatum 2018-02-16 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning Ansvarig

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU)

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) BESLUT 2006-12-14 UFV 2006/1972 Konsistoriet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) Med antagningsordning avses enligt 6 kap 3 högskoleförordningen (2006:1053),

Läs mer

Behörighet. Beslut Dnr SU FV

Behörighet. Beslut Dnr SU FV 1 (11) Beslut 2013-12-10 Dnr SU FV-4.1.1-2492-13 Riktlinjer avseende utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten Fastställda av Humanistiska fakultetsnämnden 2013-12-10 (ersätter tidigare riktlinjer

Läs mer

Handläggningsordning vid ansökan och antagning till utbildning på forskarnivå samt anställning av doktorand

Handläggningsordning vid ansökan och antagning till utbildning på forskarnivå samt anställning av doktorand MITTUNIVERSITETET 2008-09-10 Fakulteten för humanvetenskap Rådet för utbildning på forskarnivå Handläggningsordning vid ansökan och antagning till utbildning på forskarnivå samt anställning av doktorand

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap MITTUNIVERSITETET Fakulteten för humanvetenskap Rådet för utbildning på forskarnivå 2012-08-30 Dnr 2005/704 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap Fastställd av Rådet för utbildning

Läs mer

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fastställda av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-12-14. Högskoleförordningens bestämmelser för utbildning

Läs mer

Föreskrifter för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet

Föreskrifter för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet 1 (5) BESLUT 2014-12-18 Dnr SU FV-1.1.2-0138-14 Rikard Skårfors Utbildningsledare Planeringsavdelningen Föreskrifter för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet Detta beslut gäller från och

Läs mer

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fastställda av SHV FN 2008-06-05. Dessa riktlinjer ersätter riktlinjer för forskarutbildning fastställda av SHV FN 2000-04-27.

Läs mer

Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten

Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten 1 (13) BESLUT 2016-10-27 Dnr SU FV-4.1.1-2492-13 Riktlinjer för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten Fastställda av Humanistiska fakultetsnämnden 2013-12-10, reviderade 2016-10-18. Enligt

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Beslutsdatum: 2018-12-06 Beslutsfattare: Högskolestyrelsen Dokumentansvarig: Ledningskansliet Dokumenttyp: Antagningsordning Datum för ikraftträdande: 2018-12-06

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering: Ordförande

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16, 2019-06-11 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering:

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Försvarshögskolan

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Försvarshögskolan 1 (6) Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Försvarshögskolan Styrdokument Rubrik Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Klassificering Antagningsordning Ärendenummer Ö 348/2018

Läs mer

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde Antagningsordning vid Högskolan i Skövde föreskrifter för antagning till utbildning på forskarnivå Antagningsordningen är fastställd av högskolestyrelsen den 19 december 2018 och träder i kraft den 1 januari

Läs mer

Fakultetsnämnden för naturvetenskap, teknik och medier Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kemi

Fakultetsnämnden för naturvetenskap, teknik och medier Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kemi Fakultetsnämnden för naturvetenskap, teknik och medier Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kemi Fastställd av forskarutbildningsrådet vid fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen Dnr: UmU

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen Dnr: UmU Umeå universitet Sid 1 (15) Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2012-12-11 Dnr: UmU 500-1168-11 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid:

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi MITTUNIVERSITETET Fakulteten för humanvetenskap Rådet för utbildning på forskarnivå 2012-01-23/24 Dnr MIUN 2005/705 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi Fastställd av forskarutbildningsrådet

Läs mer

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten

Allmänna anvisningar gällande utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten Humanistiska fakultetskansliet Sigríður Beck 031-7861108 ALLMÄNNA ANVISNINGAR GÄLLANDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ 2013-12-10 Dnr:U 2013/773 1 / 5 Humanistiska fakultetsstyrelsen Allmänna anvisningar gällande

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 2014-04-10 Dnr 866-13 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Denna Antagningsordning har genom beslut den 25 april 2014 fastställts av

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå FÖRESKRIFTER 1 2013-06-15 Dnr LS 2012/719 Styrelsen Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Fastställd av universitetsstyrelsen 2013-06-15, XX. Med stöd av 6 kap. 3 högskoleförordningen (1993:100)

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS Avdelningen Utbildningsstöd STYRDOKUMENT Dnr 633-18 2019-04-12 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Publicerad Typ av styrdokument

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen Dnr: FS 1.1.

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen Dnr: FS 1.1. Umeå universitet Sid 1 (15) Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2014-02-20 Dnr: FS 1.1.2-25-14 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid:

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi MITTUNIVERSITETET Fakulteten för humanvetenskap Rådet för utbildning på forskarnivå 2012-10-08 Dnr MIUN 2006/1794 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi Fastställd av Rådet för utbildning

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Typ av dokument: Regel Datum: 2017-06-12 Dnr: FS 1.1-859-17 Beslutad av: Universitetsstyrelsen Giltighetstid: Tills vidare Område: Utbildning

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå. Beslutad av Högskolestyrelsen Dnr HIG 2011/511

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå. Beslutad av Högskolestyrelsen Dnr HIG 2011/511 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Beslutad av Högskolestyrelsen 2011-04-15 Dnr HIG 2011/511 INNEHÅLL 1. Inledning 1.1 Omfattning och innehåll 3 1.2 Allmänna bestämmelser 3 2. Tillträde/behörighet

Läs mer

Riktlinjer avseende utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten

Riktlinjer avseende utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten 1 (13) Beslut 2015-06-02 Dnr SU FV-4.1.1-2492-13 Riktlinjer avseende utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten Fastställda av Humanistiska fakultetsnämnden 2013-12-10, reviderade 2015-06-02

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MILJÖVETENSKAP

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MILJÖVETENSKAP 1 (7) 2017-05-31 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MILJÖVETENSKAP inkl. studieplan för utbildning till licentiatexamen (General study programme for PhD-studies in Environmental Science)

Läs mer

REGEL- ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID UMEÅ UNIVERSITET

REGEL- ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID UMEÅ UNIVERSITET REGEL- ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 20 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Utbildning och forskning Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid KTH

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid KTH FÖRESKRIFT Gäller från och med 2012-03-12 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid KTH Gäller fr o m 2001-06-07 Ändrad fr o m 2008-12-03, 2012-03-12 fastställd av universitetsstyrelsen 2008-12-03

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet Dnr: 1-419/2018 Gäller fr.o.m. 2018-07-01 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Karolinska Institutet INNEHÅLL Inledning...

Läs mer

Ämnesplan för utbildning på forskarnivå i kulturvård

Ämnesplan för utbildning på forskarnivå i kulturvård Fastställd av Naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2008-05-07, 10.1 Dnr G 217 2386/08 1 Ämnesplan för utbildning på forskarnivå i kulturvård Inledning Regelverket och rutinerna för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik

Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik Allmän studieplan för forskarutbildning i matematikdidaktik Högskolepoäng: 240 Ansvarig: Teknisk- naturvetenskaplig fakultetsnämnd Huvudområde: Matematikdidaktik Nivå: Forskarutbildning Fördjupning: Filosofie

Läs mer

Utbildning på forskarnivå ges i den omfattning tillgängliga resurser medger.

Utbildning på forskarnivå ges i den omfattning tillgängliga resurser medger. STOCKHOLMS UNIVERSITET ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I VETENSKAP OM HÅLLBAR UTVECKLING (General study programme for PhD studies in Sustainability Science) (inkl. studieplan för utbildning

Läs mer

Ämnesplan för utbildning på forskarnivå i matematisk statistik

Ämnesplan för utbildning på forskarnivå i matematisk statistik Reviderad av fakultetsnämnden 2010-05-11, 6 1 Ämnesplan för utbildning på forskarnivå i matematisk statistik Inledning Regelverket och rutinerna för utbildning på forskarnivå beskrivs i ett antal styrdokument

Läs mer

Utbildningens mål Doktorsexamen För doktorsexamen ska följande mål vara uppfyllda:

Utbildningens mål Doktorsexamen För doktorsexamen ska följande mål vara uppfyllda: Fastställd datum 2012-04-10 Dnr FAK 2012/140 Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap (FHS) Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt

Läs mer

Utbildningens mål Doktorsexamen För doktorsexamen ska följande mål vara uppfyllda:

Utbildningens mål Doktorsexamen För doktorsexamen ska följande mål vara uppfyllda: Fastställd datum 2013-12-16 Dnr UF 2013/407-3.1.1 Fakultetsstyrelsen för fakulteten för konst och humaniora Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA Dnr 1604/42/2010 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA 1. Inledande bestämmelser Antagningsordning för utbildning på forskarnivå utgör en del av Södertörns högskolas lokala

Läs mer

MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 (6) Dnr SU FV-4.1.1-3035-13 2013-10-08 MALL FÖR ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNNG PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN För varje ämne som utbildning på forskarnivå anordnas i ska det finnas

Läs mer

För doktorsexamen ska doktoranden

För doktorsexamen ska doktoranden Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Allmän studieplan Dnr FS 4.1.4-911-14 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i rättsvetenskap Syllabus for the PhD program

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Biomedicinsk vetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Biomedicinsk vetenskap Fastställd datum 2012-05-09 Dnr FAK 2012/155 Revideringsdatum 2016-06-02 Dnr 2016/1980-4.1.1.2 Fakulteten för hälso- och livsvetenskap Bilaga 1, utdrag ur Högskoleförordningen Utbildning på forskarnivå

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ANALYTISK KEMI

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ANALYTISK KEMI 1 (7) ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ANALYTISK KEMI inkl. studieplan för utbildning till licentiatexamen (General study programme for PhD-studies in Analytical Chemistry) Antagning till

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet Typ av dokument: Regel Datum: 2018-06-08 Dnr: FS 1.1-243-18 Beslutad av: Universitetsstyrelsen Giltighetstid: Tills vidare Område: Utbildning

Läs mer

Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne

Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne Beslut: 2013-02-05 Revidering: 2013-05-08, 2015-02-03 Dnr: DUC 2013/295/10 Gäller fr.o.m.: 2013-02-15 Ansvarig för uppdatering: Sekreterare FUN HÖGSKOLAN

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi MITTUNIVERSITETET Fakulteten för humanvetenskap Forskarutbildningsrådet 2007-05-15 Dnr MIUN 2007/768 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi Fastställd av forskarutbildningsrådet vid

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad MITTUNIVERSITETET Fakulteten för humanvetenskap Rådet för utbildning på forskarnivå 2013-04-25 Dnr 2013/549 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i omvårdnad Fastställd av rådet för forskarutbildning

Läs mer

Fakultetsnämnd Lärande. Studieplan

Fakultetsnämnd Lärande. Studieplan Fakultetsnämnd Lärande Studieplan Studieplan för forskarutbildning i biologi, fysik och kemi med inriktning mot didaktik (Graduate Studies in Biology, Physics and Chemistry directed towards didactics.)

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Inriktningar: biologi, fysik, kemi, datavetenskap, matematik och naturvetenskap. 1. Mål för utbildningen Kunskap och förståelse visa brett

Läs mer

Studieplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-02-02.

Studieplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-02-02. 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i medicinsk strålningsfysik (General study programme for PhD- studies in Medical Radiation Physics) (inkl. studieplan för utbildning

Läs mer

BESLUT Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Lunds universitet

BESLUT Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Lunds universitet BESLUT 1 2017-06-16 STYR 2017/409 Universitetsstyrelsen Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Lunds universitet Med stöd av 6 kap. 3 högskoleförordningen (1993:100) i dess lydelse från och

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I VÄXTSYSTEMATIK

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I VÄXTSYSTEMATIK 1 (7) ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I VÄXTSYSTEMATIK inkl. studieplan för utbildning till licentiatexamen (General study programme for PhD-studies in Plant Systematics) Antagning till

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK 1 (7) ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK inkl. studieplan för utbildning till licentiatexamen (General study programme for PhD-studies in Mathematics) Antagning till utbildning

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statistik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statistik UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2007-10-15 Dnr 512-1914-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statistik Fastställande: Den allmänna studieplanen är fastställd

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i hälsovetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i hälsovetenskap MITTUNIVERSITETET Fakulteten för humanvetenskap Dnr MIUN 2007/771 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i hälsovetenskap Fastställd av fakultetsnämnden för humanvetenskap 2007-09-06 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics)

Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics) 2017-06-21 BESLUT Dnr LiU-2017-00810 Sida 1 av 5 Allmän studieplan för forskarutbildningen i nationalekonomi (Economics) Studieplanen gäller för studerande som avslutar utbildningen med doktorsexamen och

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK. Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK. Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp UMEÅ UNIVERSITET Pedagogiska institutionen ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp Fastställd av institutionsstyrelsen

Läs mer

Ämnesplan för utbildning på forskarnivå i Matematik/ naturvetenskap, inriktning utbildningsvetenskap

Ämnesplan för utbildning på forskarnivå i Matematik/ naturvetenskap, inriktning utbildningsvetenskap Fastställd av Naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2008-04-02, 6.2 Dnr G 217 1128/08 1 Ämnesplan för utbildning på forskarnivå i Matematik/ naturvetenskap, inriktning Inledning Regelverket och rutinerna

Läs mer

Delegationsordning för Fysikum

Delegationsordning för Fysikum BESLUT 20180614 Dnr SU 4021.1.2013218 Delegationsordning för Fysikum Bakgrund Fr.o.m. den 30 juni 2018 ska alla institutioner ha infört skriftliga besluts och delegationsordningar. Genom beslut av detta

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2007-05-02 Dnr 512-1915-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap Fastställande: Den allmänna studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i (ämne)

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i (ämne) MALL ALLMÄN STUDIEPLAN (ÄMNE) 1 2014-11-27 2016-02-04 (korr.) 2018-10-08 (korr.) Dnr U 2014/720 Fakultetsstyrelsen Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i (ämne) Mall för allmän studieplan är

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap (BoI)

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap (BoI) UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2010-03-31 Dnr 512-1901-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap (BoI) Fastställande:

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori

Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Allmän studieplan för licentiatexamen i vetenskapsteori Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 19 januari 2011 (ändr. den 12 december 2011). Studieplanen

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

Ämnesplan för utbildning på forskarnivå i matematik

Ämnesplan för utbildning på forskarnivå i matematik Ämnesplan för utbildning på forskarnivå i matematik 1 Inledning Regelverket och rutinerna för utbildning på forskarnivå beskrivs i ett antal styrdokument som har fastställts av olika instanser: Styrdokument

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-362-14 Datum 2014-06-04 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Utbildningens omfattning. Utbildningens mål

Utbildningens omfattning. Utbildningens mål Fastställd datum 2012-05-03 Dnr FAK 2012/81 Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FUNKTIONELL ZOOMORFOLOGI

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FUNKTIONELL ZOOMORFOLOGI 1 (7) ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FUNKTIONELL ZOOMORFOLOGI inkl. studieplan för utbildning till licentiatexamen (General study programme for PhD-studies in Functional Zoomorphology)

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET

STOCKHOLMS UNIVERSITET 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Maringeologi (General study programme for PhD-studies in Marine Geology) (inkl. studieplan för utbildning till licentiatexamen)

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GEOLOGI

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GEOLOGI 1 (7) ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I GEOLOGI inkl. studieplan för utbildning till licentiatexamen (General study programme for PhD-studies in Geology) Antagning till utbildning på forskarnivå

Läs mer

Utbildning på forskarnivå ges i den omfattning tillgängliga resurser medger.

Utbildning på forskarnivå ges i den omfattning tillgängliga resurser medger. STOCKHOLMS UNIVERSITET ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I FYSIKALISK KEMI (General study programme for PhD-studies in Physical Chemistry) (inkl. studieplan för utbildning till licentiatexamen)

Läs mer

Delegationsordning för det naturvetenskapliga området, från och med 2018 Beslutanderätten i anställningsärenden delegeras enligt bilaga.

Delegationsordning för det naturvetenskapliga området, från och med 2018 Beslutanderätten i anställningsärenden delegeras enligt bilaga. 1 BESLUT ON 2018-01-31 ON del. 2018-03-14 Delegationsordning för det naturvetenskapliga området, från och med 2018 Beslutanderätten i anställningsärenden delegeras enligt bilaga. Punkterna A D och H-I

Läs mer

Utbildningens omfattning. Utbildningens mål. Fastställd datum 2012-02-28 Dnr FAK 2011/561 Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap

Utbildningens omfattning. Utbildningens mål. Fastställd datum 2012-02-28 Dnr FAK 2011/561 Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Fastställd datum 2012-02-28 Dnr FAK 2011/561 Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt de

Läs mer

Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap

Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap STOCKHOLMS UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i barn- och ungdomsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap med didaktisk inriktning

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statsvetenskap med didaktisk inriktning Fastställd datum 2012-06-13 Dnr FAK 2012/187 Nämnden för utbildningsvetenskap (NUV) Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt de lokala regler

Läs mer

3.1 Grundläggande behörighet Grundläggande behörighet att antas till utbildning på forskarnivå har den som

3.1 Grundläggande behörighet Grundläggande behörighet att antas till utbildning på forskarnivå har den som STOCKHOLMS UNIVERSITET ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEORETISK FYSIK (General study programme for PhD-studies in Theoretical Physics) (inkl. studieplan för utbildning till licentiatexamen)

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR STYRDOKUMENT Dnr U 2016/114 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I ÄMNESDIDAKTIK MED INRIKTNINGAR Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet Allmän studieplan för doktorsexamen i historia vid Göteborgs universitet Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 16 april 2008. Studieplanen kompletteras

Läs mer

Studieplan för forskarutbildningen i informatik vid IT-universitetet vid Göteborgs Universitet

Studieplan för forskarutbildningen i informatik vid IT-universitetet vid Göteborgs Universitet BESLUT 2008-09-18 Dnr G213 3740/08 Studieplan för forskarutbildningen i informatik vid IT-universitetet vid Göteborgs Universitet Studieplanen är fastställd av IT-universitetets fakultetsnämnd vid Göteborgs

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEORETISK FYSIK

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEORETISK FYSIK 1 (7) ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TEORETISK FYSIK inkl. studieplan för utbildning till licentiatexamen (General study programme for PhD-studies in Theoretical Physics) Antagning till

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Dnr U 2013/471 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogik Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna bestämmelser

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/469 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

För Humanistiska fakultetens regler för forskarutbildningen se Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: 2015/800 Allmän studieplan för doktorsexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 16 december 2015

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogiskt arbete med licentiatexamen som slutmål

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogiskt arbete med licentiatexamen som slutmål Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogiskt arbete med licentiatexamen som slutmål Inriktningar: naturvetenskap, matematik eller teknik. 1. Mål för utbildningen Kunskap och förståelse

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE STYRDOKUMENT Dnr U 2016/112 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Miljövetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Miljövetenskap Fastställt datum 2012-05-09 Fakultetsnämnd FNT Dnr FAK 2012/157 Utbildning på forskarnivå vid Linnéuniversitetet regleras i Högskolelag och Högskoleförordning samt de lokala regler för utbildning på forskarnivå

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ. Gäller från 12 maj 2014

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ. Gäller från 12 maj 2014 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ Gäller från 12 maj 2014 1 (5) Beslutsdatum: 2014-05-12 Beslutsfattare: Högskolestyrelsen Dokumentansvarig: Utbildnings- och forskningssektionen Dokumenttyp:

Läs mer

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi

Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi = Allmän studieplan för doktorsexamen i arkeologi Studieplanen är fastställd av humanistiska fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 19 juni 2008. Studieplanen kompletteras med följande dokument,

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål Inriktningar: biologi, fysik, kemi, datavetenskap, matematik och naturvetenskap. 1. Mål för utbildningen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I BIOFYSIK

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I BIOFYSIK 1 (7) ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I BIOFYSIK inkl. studieplan för utbildning till licentiatexamen (General study programme for PhD-studies in Biophysics) Antagning till utbildning på

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP STYRDOKUMENT Dnr U 2016/118 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT DOKTORSEXAMEN I IDROTTSVETENSKAP Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE

ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE STYRDOKUMENT Dnr U 2016/111 ALLMÄN STUDIEPLAN MOT LICENTIATEXAMEN I PEDAGOGISKT ARBETE Publicerad Beslutsfattare Handläggare Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning http://uf.gu.se/ Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ekologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ekologi Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-596-14 Datum 2014-04-24 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Enligt examensordningen för doktorsexamen i Högskoleförordningen, Bilaga 2, är målen för doktorsexamen

Enligt examensordningen för doktorsexamen i Högskoleförordningen, Bilaga 2, är målen för doktorsexamen Allmän studieplan för doktorsexamen i vetenskapsteori Dnr: U 2013/767 Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet den 19 december 2013. Studieplanen kompletteras

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2007-10-11 Dnr 512-1913-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi Fastställande: Den allmänna studieplanen är fastställd

Läs mer

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten.

Regler för utbildning på forskarnivå vid Humanistiska fakulteten. HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/799 Allmän studieplan för licentiatexamen i litteraturvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs universitet 16 december 2015.

Läs mer