Landskapsfullmäktige har tre vice ordförande.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landskapsfullmäktige har tre vice ordförande."

Transkript

1 ARBETSORDNING FÖR LANDSKAPSFULLMÄKTIGE Godkänd av landskapsfullmäktige Ikraftträdande fr.o.m Ändrad av landskapsfullmäktige Ändrad av landskapsfullmäktige kapitlet Allmänna bestämmelser 1 Landskapsfullmäktiges konstituering 2 Bildande av fullmäktigegrupp Kallelsen till första sammanträdet för landskapsfullmäktiges mandattid utfärdas av styrelsens ordförande. Sammanträdet öppnas av den till åren äldsta närvarande fullmäktigeledamoten och denne leder ordet tills ordförande och vice ordförande har valts för fullmäktige. Landskapsfullmäktige har tre vice ordförande. Beredningen av ärenden gällande det interna ordnandet av landskapsfullmäktiges verksamhet leds av landskapsfullmäktiges ordförande, om inte landskapsfullmäktige beslutar annat. Som protokollförare vid landskapsfullmäktiges sammanträden fungerar en av landskapsfullmäktige förordnad tjänsteinnehavare och denne handhar även de övriga sekreterareuppgifterna. Fullmäktigeledamöterna kan bilda fullmäktigegrupper för fullmäktigearbetet. Om bildandet av fullmäktigegrupper, namn och ordförande ska skriftlig anmälan lämnas till landskapsfullmäktige och den ska undertecknas av alla fullmäktigeledamöter som ansluter sig till gruppen. Anmälan lämnas till landskapsfullmäktiges ordförande. Som fullmäktigegrupp betraktas även en fullmäktigeledamot, om denne har lämnat en anmälan som avses i 2 momentet. 3 Anslutning till en fullmäktigegrupp eller utträde eller uteslutning ur gruppen En fullmäktigeledamot ska skriftligt meddela landskapsfullmäktige om han eller hon ansluter sig till eller träder ut ur en fullmäktigegrupp. Ett skriftligt godkännande av gruppen ska fogas till en anmälan om anslutning. Om en fullmäktigeledamot har uteslutits från en fullmäktigegrupp, ska fullmäktigegruppen skriftligt anmäla detta till landskapsfullmäktige.

2 Arbetsordning för landskapsfullmäktige Sida 2 2 kapitlet Fullmäktigeledamots initiativrätt 4 Fullmäktigeledamöters motioner Efter de ärenden som finns angivna i möteskallelsen har fullmäktigegruppen och fullmäktigeledamoten rätt att väcka skriftliga motioner om ärenden som gäller samkommunens verksamhet och förvaltning. Motionen ska lämnas skriftligt till ordföranden. Motionen tas inte genast upp till behandling, utan den remitteras för beredning till landskapsstyrelsen. Landskapsfullmäktige kan särskilt besluta att en remissdebatt förs om hur ärendet ska beredas. Före utgången av juni månad ska landskapsstyrelsen framlägga för landskapsfullmäktige en förteckning över de motioner som väckts av fullmäktigeledamöterna och som tillställts landskapsstyrelsen, vilka landskapsfullmäktige inte behandlat slutligt före utgången av föregående år. Samtidigt ska styrelsen meddela vilka åtgärder som vidtagits med anledning av motionerna. Landskapsfullmäktige kan konstatera vilka av motionerna som är slutbehandlade. 5 Fråga som ska ställas till landskapsstyrelsen Minst en fjärdedel av fullmäktigeledamöterna kan ställa en skriftlig till landskapsstyrelsen riktad fråga om ett ärende som gäller samkommunens verksamhet och förvaltning. Landskapsstyrelsen ska besvara frågan vid nästa sammanträde för landskapsfullmäktige. Om ett förslag vid behandlingen av frågan görs om att tillsätta ett interimistiskt utskott för att undersöka den sak som avses i frågan, ska landskapsfullmäktige besluta om det. Något annat beslut med anledning av frågan får inte fattas. 6 Frågor av en fullmäktigeledamot Då de ärenden som upptagits på föredragningslistan och eventuella motioner har blivit behandlade har fullmäktigeledamöterna rätt att ställa korta spörsmål i frågor som hänför sig till förvaltningen av samkommunen, varvid de närvarande tjänsteinnehavarna eller förtroendevalda har tillfälle att omedelbart ge sitt svar. Vid behov kan avgivande av svar hänskjutas till följande sammanträde. 3 kapitlet Landskapsfullmäktiges sammanträden 7 Kallelse till sammanträden

3 Arbetsordning för landskapsfullmäktige Sida 3 Kallelse till landskapsfullmäktiges sammanträde ska sändas minst fjorton (14) dagar före sammanträdet till varje fullmäktigeledamot och ersättare separat samt till dem som har närvaro- och yttranderätt vid sammanträdet. Inom samma tid ska sammanträdet allmänt kungöras på samkommunens anslagstavla. I möteskallelsen ska anges tidpunkten och platsen för sammanträdet samt de ärenden som ska behandlas. 8 Föredragningslistan Föredragningslistan, som innehåller en redogörelse för de ärenden som ska behandlas och förslag till landskapsfullmäktiges beslut, ska sändas i samband med möteskallelsen, om inte särskilda skäl föreligger. Landskapsfullmäktiges föredragningslista uppgörs både på finska och svenska. Landskapsfullmäktige beslutar vilka av föredragningslistans bilagor som tillställs på båda språken. 9 Kungörelse av sammanträdet Tidpunkten för landskapsfullmäktiges sammanträde kungörs före sammanträdet i de massmedier där landskapsfullmäktige har beslutat kungöra sina sammanträden. 10 Kallelse av ersättare En fullmäktigeledamot som är förhindrad att sköta fullmäktigeuppdraget eller som är jävig att behandla något ärende, ska utan dröjsmål anmäla detta till landskapsfullmäktiges ordförande. En anmälan som ska göras till ordföranden kan också lämnas till landskapsfullmäktiges sekreterare. Ordföranden ska, efter att ha fått veta av en fullmäktigeledamot själv eller på något annat tillförlitligt sätt om att hinder eller jäv föreligger, kalla den personliga ersättaren i stället för fullmäktigeledamoten. Ordföranden ska vid behov lämna till landskapsfullmäktige att avgöra frågan om jäv för en fullmäktigeledamot eller någon annan person som är berättigad till närvaro. 11 Landskapsstyrelsens representanter vid landskapsfullmäktiges sammanträde Landskapsstyrelsens ordförande och landskapsdirektören ska närvara vid landskapsfullmäktiges sammanträde. Deras frånvaro utgör dock inget hinder för behandling av ärendena. Landskapsstyrelsens medlemmar har närvarorätt. En ovan nämnd person har rätt att ta del i diskussionen, men inte i beslutsfattandet, ifall han eller hon inte samtidigt är en fullmäktigeledamot.

4 Arbetsordning för landskapsfullmäktige Sida 4 12 Ledande av sammanträdet och tillfällig ordförande Det är ordförandens uppgift att leda behandlingen av ärendena samt att sörja för ordningen vid landskapsfullmäktiges sammanträde. Ordföranden får efter att ha lämnat en varning ge order om att en person som uppträder olämpligt ska avlägsnas. Om oordning uppstår ska ordföranden avbryta eller upplösa sammanträdet. Vid behov kan ordföranden med fullmäktiges samtycke överlämna ordförandeskapet vid ett sammanträde till en vice ordförande och under tiden ta del i sammanträdet i egenskap av ledamot. Om både ordföranden och vice ordförandena är frånvarande eller jäviga vid behandlingen av något ärende, ska det väljas en tillfällig ordförande för sammanträdet. 13 Närvarande fullmäktigeledamöter och personliga ersättare för fullmäktigeledamöterna Som närvarande betraktas de fullmäktigeledamöter och de personliga ersättare för fullmäktigeledamöterna som har anmält att de infunnit sig till sammanträdet innan det öppnas eller under dess gång och vilka inte har anmält att de avlägsnar sig eller som inte i övrigt har konstaterats vara frånvarande. 14 Namnupprop Efter att landskapsfullmäktiges sammanträde öppnats konstaterar ordförande antalet av de närvarande fullmäktigeledamöterna samt de personliga ersättare som anmält sig och kallats i stället för fullmäktigeledamöter samt om landskapsfullmäktige är lagligen sammankallat och beslutfört. Ordföranden kan under sammanträdets gång eller då en sammanträdespaus avslutats förrätta namnupprop, vilket förrättas kommunvis i alfabetisk ordning, om det är nödvändigt för att konstatera de närvarande. 15 Behandlingsordning för ärendena Ärendena föredras för landskapsfullmäktige i ordningsföljden på föredragningslistan, om inte landskapsfullmäktige beslutar annat. Till grund för behandlingen ligger landskapsstyrelsens förslag (utgångsförslag) eller, om revisionsnämnden eller ett interimistiskt utskott har berett ärendet, revisionsnämndens eller det interimistiska utskottets förslag. Om landskapsstyrelsen, revisionsnämnden eller ett interimistiskt utskott har ändrat sitt förslag på föredragningslistan innan landskapsfullmäktige fattat sitt beslut, är det ändrade förslaget utgångsförslag. Om förslaget har dragits tillbaka, ska ärendet avföras från föredragningslistan.

5 Arbetsordning för landskapsfullmäktige Sida 5 16 Talarordning Efter att ärendet har föredragits ska tillfälle ges till debatt. Den som vill yttra sig ska anhålla om ordet på ett tydligt sätt eller tillställa ordföranden en skriftlig begäran om ordet. Ordet ges i den ordning som deltagarna har anhållit om det. Ordföranden kan göra avsteg från denna ordning och utdela: 1) gruppanförande i början av behandlingen av ett ärende till varje fullmäktigegrupps representant enligt gruppernas storleksordning; 2) ordet till landskapsstyrelsens ordförande, landskapsdirektören, samt till ordföranden för revisionsnämnden eller ett tillfälligt utskott, ifall ett ärende som beretts av berörda organ behandlas; 3) repliker och anföranden om understöd av förslag. 17 Anföranden Företräde ska dock ges anföranden som gäller arbetsordningen och som tar upp behandlingsordningen av ett ärende. Den som fått ordet bör tala från talarpodiet. Talare ska hålla sig till det ärende som behandlas. Om han eller hon avviker därifrån, ska ordföranden uppmana honom eller henne att återgå till saken. Om talaren inte rättar sig efter påpekandet, ska ordföranden uppmana talaren att fortsätta sitt anförande. 18 Förslag om bordläggning Om det under debatten väckts förslag om bordläggning, vilket vunnit understöd, eller det gjorts något annat förslag, vars godkännande skulle avbryta en ändamålsenlig behandling av ärendet ska de följande talarna på uppmaning av ordföranden begränsa sina anföranden till att beröra endast detta förslag och beslut därom ska fattas innan debatten om själva saken fortsätter. Om förslaget godkänns, ska ordföranden avbryta behandlingen av ärendet; om det förkastas, fortsätter behandlingen. Fullmäktige kan behandla ett ärende som är upptaget i möteskallelsen och som har beretts på det sätt som 53 i KomL avses. Om ärendet är brådskande, kan fullmäktige ta upp ärendet till behandling, även om det inte har upptagits i möteskallelsen. Om ärendet inte har beretts, ska beslut om att ta upp ärendet till behandling fattas enhälligt.

6 Arbetsordning för landskapsfullmäktige Sida 6 19 Förslag Under debatten väckt förslag ska lämnas skriftligt, om ordföranden så kräver. När alla anföranden har hållits, förklarar ordföranden debatten avslutad. Därefter ska han eller hon framlägga en redogörelse för att godkännas av landskapsfullmäktige om de eventuella förslag som framställts under debatten. Om landskapsfullmäktige är enigt om saken eller motförslaget inte har fått understöd, konstaterar ordföranden beslutet. I annat fall konstaterar ordföranden de förslag som i avsaknad av understöd inte tas upp till omröstning, och de förslag om vilka omröstning ska ske. Ordföranden framställer för organet ett omröstningsförfarande, som ska godkännas och omröstningsordningen, om det ska förrättas flera omröstningar samt gör ett omröstningsförslag sålunda att svaret "ja" eller "nej" uttrycker ställningstagandet till förslaget. Omröstningen förrättas öppet. Beslut blir det förslag som fått mest röster, eller vid lika utfall av röster, det förslag på vilket ordföranden har röstat. Om det inte finns andra förslag som ska tas upp till omröstning än utgångsförslaget, ska ordföranden förklara att det är landskapsfullmäktiges beslut. 20 Omröstningssätt En omröstning ska förrättas öppet. Om en omröstning har förrättats på något annat sätt än genom namnupprop, ska omröstningen, om någon så kräver eller ordföranden för klarhetens skull anser det nödvändigt, förrättas på nytt genom namnupprop. Om fullmäktigeledamöternas antal röster stadgas i grundavtalet. 21 Omröstningsförfarande Om man måste rösta om förslagen, framställer ordföranden ett omröstningsförfarande som ska godkännas av landskapsfullmäktige. Då det görs upp ska det beaktas att: 1) först ska de två förslag uppställas för omröstning, vilka avviker mest från utgångsförslaget. Det segrande förslaget ställs upp mot nästa förslag, som skiljer sig mest från utgångsförslaget, och på så sätt fortsätter man tills det finns ett slutligt motförslag till utgångsförslaget. Om det emellertid finns ett helt och hållet förkastande förslag att tas upp till omröstningen, ska detta sist ställas upp till omröstningen mot det förslag som segrat över de övriga; 2) om ärendet gäller beviljande av anslag, förrättas först en omröstning om huruvida det förslag som omfattar det största beloppet kan godkännas eller förkastas, och sedan fortsätter man i ordningsföljd efter storleken på förslaget tills något förslag godkänns, varefter man inte längre röstar om de mindre förslagen; samt 3) om ett förslag är sådant att det kan godkännas eller förkastas oberoende av andra förslag, ska fullmäktige rösta separat om godkännande eller förkastande av detta förslag.

7 Arbetsordning för landskapsfullmäktige Sida 7 22 Klämmar 23 Allmänna bestämmelser 24 Biträden vid valförrättningen Proportionella val Om det enligt lagen krävs understöd av en kvalificerad majoritet för ett beslut, ska ordföranden meddela detta innan omröstningen förrättas och beakta detta krav då han eller hon konstaterar resultatet av omröstningen. Landskapsfullmäktige kan efter ett beslut i ett ärende godkänna ett till landskapsstyrelsen riktat önskemål med anknytning till det ärende som behandlats och som inte får stå i strid med landskapsfullmäktiges beslut eller ändra eller utvidga det. Om val förrättas med slutna sedlar, ska röstsedeln vara vikt så att innehållet inte syns. Röstsedeln får inte innehålla ovidkommande anteckningar. Röstsedlarna ges till landskapsfullmäktiges ordförande i uppropsordning. Röster kan ges till varje kandidat som kan komma i fråga vid valet även om ingen vid debatten föreslagit eller understött val av honom eller henne. Om majoritetsval förrättas med slutna sedlar, fungerar de personer som utsetts till protokolljusterare samtidigt som rösträknare och hjälper även i övrigt till vid valförrättningen, ifall fullmäktige inte beslutar annat. 25 Landskapsfullmäktiges valnämnd För förrättande av proportionella val utser fullmäktige en valnämnd för sin mandattid för att förrätta proportionella val. Nämnden består av tre medlemmar och en personlig ersättare för var och en. Landskapsfullmäktige väljer en av medlemmarna till ordförande och en till vice ordförande. Som nämndens sekreterare fungerar landskapsfullmäktiges protokollförare, om inte fullmäktige beslutar något annat. 26 Inlämning av kandidatlistor, upprop vid valförrättning Landskapsfullmäktige bestämmer den tidpunkt när kandidatlistorna senas ska lämnas in till fullmäktiges ordförande och när uppropet till valförrättningen vidtar.

8 Arbetsordning för landskapsfullmäktige Sida 8 27 Uppgörande av kandidatlistor På kandidatlistan får förekomma namn på högst så många medlemmar och ersättare som får väljas vid valet. Av kandidatlistans rubrik ska framgå för vilket val listan används. Kandidatlistan undertecknas av minst två fullmäktigeledamöter. Den första undertecknaren fungerar som ombud för listan, lämnar in den till landskapsfullmäktiges ordförande och är berättigad att företa de ändringar i listan som avses i Granskning och rättelse av kandidatlistor När den utsatta tiden för att lämna in kandidatlistor har löpt ut, överlämnar landskapsfullmäktiges ordförande kandidatlistorna till valnämnden, som granskar huruvida de är behörigen uppgjorda. Om det förekommer fel i någon lista, bereds ombudet tillfälle att rätta felet inom den tidsfrist som valnämnden utsatt. Om samma person efter rättelse i den kandidatlista som ombudsmannen inlämnat fortfarande förekommer på två eller flera listor, ska valnämnden om möjligt fråga kandidaten på vilken hans eller hennes namn ska kvarstå. 29 Sammanställning av kandidatlistor 30 Valförrättning När tidsfristen för rättelser som nämnts ovan i 28 har gått ut, uppgör valnämnden en sammanställning av de godkända kandidatlistorna, i vilken ett ordningsnummer antecknas för varje kandidatlista. Sammanställningen av kandidatlistorna ska framläggas i landskapsfullmäktiges sessionssal innan uppropet för valförrättningen börjar och ska uppläsas för landskapsfullmäktige. Varje fullmäktigeledamot ska anteckna numret på den kandidatlista han eller hon röstar på och ge sin röstsedel till landskapsfullmäktiges ordförande i den ordningsföljd uppropet bestämmer. 31 Fastställelse av valresultat och förvaring av röstsedlar När uppropet är förrättat överlämnar landskapsfullmäktiges ordförande röstsedlarna till valnämnden, som granskar sedlarnas giltighet samt uträknar och konstaterar valresultatet genom att i tillämpliga delar iaktta vad som stadgas om kommunalval. Valnämnden ger ett skriftligt meddelande om valresultatet till fullmäktiges ordförande, som sedan delger landskapsfullmäktige valresultatet.

9 Arbetsordning för landskapsfullmäktige Sida 9 5 kapitlet Protokoll 32 Protokoll De röstsedlar som avgetts vid ett val ska sparas tills beslutet vid det val där de använts har vunnit laga kraft. Det samma gäller även lottsedlar som använts vid lottning. Om valet har förrättats med slutna sedlar, ska de bevaras i slutet kuvert. Om landskapsfullmäktiges protokoll iakttas i tillämpliga delar vad som bestäms i förvaltningsstadgan. 33 Justering av protokoll Landskapsfullmäktiges protokoll ska justeras av två fullmäktigeledamöter som valts för detta uppdrag, om inte landskapsfullmäktige beslutat annat i något ärende.

Arbetsordning för landskapsfullmäktige

Arbetsordning för landskapsfullmäktige Österbottens förbund Pohjanmaan liitto Arbetsordning för landskapsfullmäktige Godkänd 7.5.2007 Landskapsfullmäktige kallas nedan fullmäktige och landskapsstyrelsen styrelsen. I KAPITLET ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

Fullmäktiges ordförande leder beredningen av konstitueringen av fullmäktiges verksamhet, ifall inte fullmäktige beslutar något annat.

Fullmäktiges ordförande leder beredningen av konstitueringen av fullmäktiges verksamhet, ifall inte fullmäktige beslutar något annat. 1(9) ARBETSORDNING FÖR VASA SJUKVÅRDSDISTRIKTS FULLMÄKTIGE 1 KAPITLET ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Fullmäktiges konstituering Kallelsen till första sammanträdet för fullmäktiges mandattid utfärdas av styrelsens

Läs mer

2 kapitlet Fullmäktigeledamöters initiativrätt 5. Motioner Efter behandlingen av de ärenden som finns på föredragningslistan har fullmäktigegrupperna

2 kapitlet Fullmäktigeledamöters initiativrätt 5. Motioner Efter behandlingen av de ärenden som finns på föredragningslistan har fullmäktigegrupperna ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I KRONOBY KOMMUN Godkänd av kommunfullmäktige 31.8.1995 Träder i kraft 4.10.1995 1 kapitlet Allmänna bestämmelser 1. Fullmäktiges konstituering 2. Fullmäktigegrupper

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGES I INGÅ ARBETSORDNING

KOMMUNFULLMÄKTIGES I INGÅ ARBETSORDNING KOMMUNFULLMÄKTIGES I INGÅ ARBETSORDNING Godkänd {PRIVATE }7.12.1995 Träder i kraft 1.1.1996 Ändrad 26.9.2002, 18 1 kapitlet Allmänna bestämmelser 1 Fullmäktiges konstituering 2 Fullmäktigegrupper Kallelsen

Läs mer

FULLMÄKTIGES ARBETSORDNING

FULLMÄKTIGES ARBETSORDNING FULLMÄKTIGES ARBETSORDNING Godkänd 14.12.1995, ändrad 13.11.2008, 28.1.2013 Träder i kraft 28.1.2013 1 kapitlet Allmänna bestämmelser 1 Fullmäktiges konstituering Kallelsen till första sammanträdet för

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Malax

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Malax Arbetsordning för kommunfullmäktige i Malax 1 Godkänd av kommunfullmäktige den 29 april 1996 Träder i kraft den 6 juni 1996 Ändrad av kommunfullmäktige den 29 januari 2001 Ändrad av kommunfullmäktige den

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE I KIMITOÖNS KOMMUN

ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE I KIMITOÖNS KOMMUN ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE I KIMITOÖNS KOMMUN Godkänd av organisationskommissionen 14.10.2008 Godkänd av fullmäktige 12.11.2008 Träder i kraft 12.11.2008 Ändrad av fullmäktige 21.1.2013 Innehållsförteckning

Läs mer

Karleby stadsfullmäktiges arbetsordning

Karleby stadsfullmäktiges arbetsordning Karleby stadsfullmäktiges arbetsordning Godkänd av stadsfullmäktige 20.2.2006 Träder i kraft 1.4.2006 1 kapitlet Allmänna bestämmelser 1 Fullmäktiges konstituering Kallelsen till första sammanträdet för

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR STADSFULLMÄKTIGE I KRISTINESTAD

ARBETSORDNING FÖR STADSFULLMÄKTIGE I KRISTINESTAD ARBETSORDNING FÖR STADSFULLMÄKTIGE I KRISTINESTAD Godkänd 18.9.1997 Träder i kraft 1.10.1997 Ändring godkänd av stge 26.3.2012 Ändring godkänd av stge 10.12.2012 I kapitlet Allmänna bestämmelser 1 Konstitueringen

Läs mer

Arbetsordning. för stadsfullmäktige. i Pargas stad

Arbetsordning. för stadsfullmäktige. i Pargas stad Arbetsordning för stadsfullmäktige i Pargas stad Justerad 11.12.2012 Tillämpas från 1.1.2013 1 KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Fullmäktiges konstituering 2 Fullmäktigegrupper Kallelse till fullmäktiges

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR STADSFULLMÄKTIGE I NYKARLEBY STAD

ARBETSORDNING FÖR STADSFULLMÄKTIGE I NYKARLEBY STAD ARBETSORDNING FÖR STADSFULLMÄKTIGE I NYKARLEBY STAD Godkänd 05.10.1995 Uppdaterad 08.11.2012 KAPITEL I Allmänna bestämmelser 1 Fullmäktiges konstituering Kallelsen till första sammanträdet för fullmäktiges

Läs mer

LOJO STADSFULLMÄKTIGES ARBETSORDNING

LOJO STADSFULLMÄKTIGES ARBETSORDNING LOJO STADSFULLMÄKTIGES ARBETSORDNING Stadsfullmäktige 13.11.1996 4 I kraft från 13.11.1996 Stadsfullmäktige har 27.3.2002 ändrat 26, 7, 13, 16, 17, 19 I kraft från 2.4.2002 Stadsfullmäktige har 14.11.2012

Läs mer

Vörå kommun Fullmäktiges arbetsordning. Godkänd av fullmäktige Träder i kraft

Vörå kommun Fullmäktiges arbetsordning. Godkänd av fullmäktige Träder i kraft Godkänd av fullmäktige Träder i kraft 1.1.2011 Innehållsförteckning 1 kapitlet Allmänna bestämmelser 1 1 Fullmäktiges konstituering 1 2 Fullmäktigegrupper 1 3 Anslutning till en fullmäktigegrupp samt utträde

Läs mer

FULLMÄKTIGES ARBETSORDNING KORSHOLMS KOMMUN

FULLMÄKTIGES ARBETSORDNING KORSHOLMS KOMMUN www.korsholm.fi www.mustasaari.fi FULLMÄKTIGES ARBETSORDNING KORSHOLMS KOMMUN GODKÄND AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 10.12.2012 TRÄDER I KRAFT 1.1.2013 1.1.2013 Sida Innehållsförteckning 1 1 kapitlet Allmänna bestämmelser

Läs mer

Arbetsordning för fullmäktige Fullmäktige

Arbetsordning för fullmäktige Fullmäktige 1 ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE I KAPITLET SAMMANTRÄDEN OCH BEHANDLING AV ÄRENDEN 1 Sammanträden Fullmäktige håller ordinarie sammanträden minst två gånger om året. Fullmäktige skall senast vid sitt sammanträde

Läs mer

arbetsordning FÖR FULLMÄKTIGE KORSNÄS KOMMUNS TILL STADGOR OCH DIREKTIV-MAPPEN

arbetsordning FÖR FULLMÄKTIGE KORSNÄS KOMMUNS TILL STADGOR OCH DIREKTIV-MAPPEN TILL STADGOR OCH DIREKTIV-MAPPEN KORSNÄS KOMMUNS arbetsordning FÖR FULLMÄKTIGE Godkänd kommunfullmäktige 13.12.1995, träder i kraft fr.o.m. 1.1.1996. Ändrats av kommunfullmäktige 17.9.2002 och 26.1.2005

Läs mer

Fullmäktiges arbetsordning

Fullmäktiges arbetsordning Fullmäktiges arbetsordning 1 Godkänd 22.05.2002 Träder i kraft 01.07.2002 Ändrad 19.01.2005 1 kapitlet Allmänna bestämmelser 1 Fullmäktiges konstituering Kallelsen till första sammanträdet för fullmäktiges

Läs mer

KYRKSLÄTTS KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGES ARBETSORDNING

KYRKSLÄTTS KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGES ARBETSORDNING KYRKSLÄTTS KOMMUN KOMMUNFULLMÄKTIGES ARBETSORDNING KYRKSLÄTTS KOMMUNFULLMÄKTIGES ARBETSORDNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KAPITLET: ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 1 1 Fullmäktiges konstituering...1 2 Fullmäktigegrupper...2

Läs mer

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden Std.1 ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995 Sammanträden och behandling av ärenden 1 Reglering av fullmäktiges verksamhet 2 Bildande av fullmäktigegrupper

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Nr 342/2004 Kommunal författningssamling för Staden Jakobstad ------------------------------------------------------------------------------------ - ARBETSORDNING FÖR STADSFULLMÄKTIGE I JAKOBSTAD Godkänd

Läs mer

A R B E T S O R D N I N G FÖR VANDA STADSFULLMÄKTIGE. Godkänd av stadsfullmäktige den 19 november Instruktionen träder i kraft 1.1.

A R B E T S O R D N I N G FÖR VANDA STADSFULLMÄKTIGE. Godkänd av stadsfullmäktige den 19 november Instruktionen träder i kraft 1.1. A R B E T S O R D N I N G FÖR VANDA STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 19 november 2012. Instruktionen träder i kraft 1.1.2013 I kap. SAMMANTRÄDEN OCH BEHANDLING AV ÄRENDEN 1 Val av presidium

Läs mer

Valordning för val av förbundsdelegation och arbetsordning för förbundsdelegationen

Valordning för val av förbundsdelegation och arbetsordning för förbundsdelegationen Godkänd Finlands Kommunförbund rf:s fullmäktige 27.5.2016 Finlands Kommunförbund rf Valordning för val av förbundsdelegation och arbetsordning för förbundsdelegationen Valordning för val av förbundsdelegation

Läs mer

HAMMARLANDS KOMMUN FÖRVALTNINGSSTADGA

HAMMARLANDS KOMMUN FÖRVALTNINGSSTADGA HAMMARLANDS KOMMUN FÖRVALTNINGSSTADGA Godkänd av kommunfullmäktige den 18.12.1997 90 Träder ikraft den 01.01.1998. Ändrad av kommunfullmäktige den 12.10.2000 86 Ändrad av kommunfullmäktige den 10.05.2007

Läs mer

U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 1.1 Sid 1(12) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 1.1 Sid 1(12) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 1.1 Sid 1(12) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/288 2018/11 2014-11-03 2018-01-29 Kf 2014-11-03 96 Kf 2018-01-29 14 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 1 / 2018 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 1 / 2018 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 1 / 2018 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE antagen av kommunfullmäktige den 18 december 2017 och gällande från den 1 januari 2018 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Arbetsordning för kommunfullmäktige Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. (Kapitel och paragrafhänvisningar under rubrikerna

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 003.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 003.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 003.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2010-04-26 37 2011-01-01 2010/224-001 Kf 2018-09-24 122 2018-10-15 2018/541 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

Läs mer

Arbetsordning för Solna kommunfullmäktige

Arbetsordning för Solna kommunfullmäktige Arbetsordning för Solna kommunfullmäktige 2 (11) Antagen av kommunfullmäktige den 27 januari 1992, 1 Reviderad av kommunfullmäktige den 31 maj 1999, 100 den 18 februari 2002, 41 den 19 februari 2007, 5

Läs mer

I vallagen finns det bestämmelser om antalet ersättare.

I vallagen finns det bestämmelser om antalet ersättare. Arbetsordning för Kommunfullmäktige i Örebro antagen av kommunfullmäktige 18 december 1991, reviderad den 26 maj 1993, 20 april 1994, 19 juni 1996, 8 februari 2001, 21 maj 2014 och den 28 februari 2018.

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Februari 1996

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Februari 1996 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Februari 1996 Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Antalet ledamöter 1 Fullmäktige

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige 1 (11) Arbetsordning för kommunfullmäktige Fastställd av kommunfullmäktige den 28 januari 1992, 7. Reviderad den 8 december 1992, 141, den 11 mars 1993, 32, den 15 juni 2010, 98, den 9 september 2010,

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 18:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 18:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 18:1 Kf 43/2018 Dnr KS 2018/207 Arbetsordning för kommunfullmäktige mandatperioden 2018-2022 Antagen av kommunfullmäktige 23 april 2018, Kf 43. Gäller

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gullspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gullspångs kommun Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 255 Dnr: KS 2014/740 Första gången antagen av kf 1992-01-01 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80

Läs mer

Arbetsordning. för kommunfullmäktige

Arbetsordning. för kommunfullmäktige 1(11) Dnr: 2014/ 303 dpl 101 Arbetsordning för kommunfullmäktige Beslutad av kommunfullmäktige 2014-12-08 99 2(11) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I HAMMARÖ KOMMUN Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Hallsbergs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Hallsbergs kommun 2015-10-07 1(11) Arbetsordning för kommunfullmäktige i Hallsbergs kommun fastställd genom beslut i fullmäktige den 19 oktober 2015, 106. Utöver vad som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan

Läs mer

Arbetsordning. Kommunfullmäktige. Mariestad. Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad

Arbetsordning. Kommunfullmäktige. Mariestad. Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad Arbetsordning Kommunfullmäktige Mariestad Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad 2015-09-28 Datum: 2012-05-28 Dnr: Sida: 2 (13) Arbetsordning för kommunfullmäktige Kommunfullmäktiges beslut 144/15 Utöver

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-02-12 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Arbetsordning för kommunfullmäktige Dnr: KS 2018-67 Typ av dokument: Arbetsordning Handläggare: Linda Ökvist, kommunsekreterare Antagen av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Arbetsordning för samfällda kyrkofullmäktige i Hästveda och Farstorps kyrkliga samfällighet

Arbetsordning för samfällda kyrkofullmäktige i Hästveda och Farstorps kyrkliga samfällighet Ordförande 1 Det år då ordinarie direkta kyrkoval ägt rum väljer de nyvalda kyrkofullmäktige bland ledamöterna en ordförande samt en vice ordförande (presidium). Presidiet väljs för samma tid som övriga

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige , 3 att gälla från och med

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige , 3 att gälla från och med Dnr 48/2013 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I GRÄSTORPS KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige, 3 att gälla från och med 2014-10-15. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ORSA KOMMUN

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ORSA KOMMUN ORSA KOMMUN Sidan 1 (11) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I ORSA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2012-03-26, 21, att gälla från och med 2012-05-01. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige

Läs mer

FÖRVALTNINGSSTADGA KOMMUNALFÖRBUNDET DE GAMLAS HEM

FÖRVALTNINGSSTADGA KOMMUNALFÖRBUNDET DE GAMLAS HEM FÖRVALTNINGSSTADGA KOMMUNALFÖRBUNDET DE GAMLAS HEM Förbundsfullmäktige 27.10.2011 FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR KOMMUNALFÖRBUNDET DE GAMLAS HEM Kap. I ALLMÄNT 1 Stadgans tillämpning Kommunalförbundets förvaltning

Läs mer

Kommunfullmäktiges arbetsordning

Kommunfullmäktiges arbetsordning Kommunfullmäktiges arbetsordning Dokumentets namn Kommunfullmäktiges arbetsordning Diarienr KS 2018/439 Dokumenttyp Fastställd av Kommunfullmäktige Datum och 2018-10-22 162 paragraf Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Melleruds kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Melleruds kommun 1:12 INNEHÅLL Antalet ledamöter... 2 Presidium... 2 Tid och plats för sammanträdena... 2 Sammanträde på distans... 3 Förlängning av sammanträde och fortsatt sammanträde... 3 Ärenden och handlingar till

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Arbetsordning för kommunfullmäktige Allmänt 1 Utöver det som föreskrivs om Kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Antalet ledamöter 2 Kommunfullmäktige

Läs mer

Utöver vad som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Utöver vad som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. SID 1 FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT Kf 42/17 Ändring 2017-02-20 Kf 125/17 Ändring 2017-06-12 Kf 167/17 Ändring 2017-10-02 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Utöver vad som föreskrivs om kommunfullmäktige

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Arbetsordning för kommunfullmäktige Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelser i denna arbetsordning Antalet ledamöter 1 Fullmäktige har 45 ledamöter.

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2015-05-19, 54. Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod inletts.

Läs mer

ARBETSORDNING för Kommunfullmäktige Knivsta kommun

ARBETSORDNING för Kommunfullmäktige Knivsta kommun ARBETSORDNING för Kommunfullmäktige Knivsta kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012-10-25 167 Utöver det som föreskrivs om fullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. 1 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Antalet ledamöter (5 kap 1-3 ) 1 Fullmäktige

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrtälje kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrtälje kommun Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrtälje kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-15, 195 Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 1

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 1 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 1 ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-25 Reviderad 2012-12-17, 2016-03-29 och 2016-10-31 Gäller fr o m 15 november 2016 Utöver

Läs mer

Om flera ledamöter har lika lång tjänstgöringstid som ledamot, skall den äldste av dem vara ålderspresident.

Om flera ledamöter har lika lång tjänstgöringstid som ledamot, skall den äldste av dem vara ålderspresident. Styrdokument Dokumenttyp Arbetsordning för kommunfullmäktige Diarienr 2014/KS0385 Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-12-10 128 Gäller fr o m 2015-01-01 Ansvarig Kanslichefen Följs upp 2018 eller vid behov

Läs mer

REVIDERAD AV STYRELSEN

REVIDERAD AV STYRELSEN ARBETSORDNING FÖR ÅBO AKADEMIS STYRELSE GODKÄND AV STYRELSEN 9.2.2012 REVIDERAD AV STYRELSEN 18.4.2012 1. ALLMÄNT Denna arbetsordning fungerar som interna regler för styrelsens arbete. Arbetsordningen

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 1999:25 Arbetsordning för Stockholms kommunfullmäktige Kommunfullmäktiges beslut den 6 september 1999 (Utl 1999:144) (Jfr Kfs 1996:41)

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Köpings kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Köpings kommun Arbetsordning för kommunfullmäktige i Köpings kommun Antagen av kommunfullmäktige den 16 december 1991, 164. Justerad och kompletterad enligt kommunfullmäktiges beslut den 16 december 1996, 128, med ändring

Läs mer

REGIONFULLMÄKTIGES ARBETSORDNING

REGIONFULLMÄKTIGES ARBETSORDNING REGIONFULLMÄKTIGES ARBETSORDNING Antagen av regionfullmäktige/kommunfullmäktige 1992-04-13. Ändrat 1995-02-13, 2004-04-26 2006-12-18, 2009-03-23 och 2011-02-21 49. Utöver det som föreskrivs om regionfullmäktige

Läs mer

1(13) Kommunfullmäktiges arbetsordning. Styrdokument

1(13) Kommunfullmäktiges arbetsordning. Styrdokument 1(13) Styrdokument 2(13) Styrdokument Dokumenttyp Arbetsordning Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-10-29 143 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 145 Kommunfullmäktige

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Styrdokument Arbetsordning för kommunfullmäktige Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 1.01) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 107 Antagen av kommunfullmäktige 1992-04-27 112 2 (12) Beslutshistorik

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Tyresö kommun. Senast reviderad

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Tyresö kommun. Senast reviderad Arbetsordning för kommunfullmäktige i Tyresö kommun Senast reviderad 2015-12-17 2 (13) Antalet ledamöter... 3 Ordförande och vice ordförande... 3 Tid och plats för sammanträdena... 3 Förlängning av sammanträde

Läs mer

STADGAR FÖR VÄNSTERFÖRBUNDETS RIKSDAGSGRUPP

STADGAR FÖR VÄNSTERFÖRBUNDETS RIKSDAGSGRUPP STADGAR FÖR VÄNSTERFÖRBUNDETS RIKSDAGSGRUPP 1 Riksdagsgruppens namn Riksdagsgruppen benämns på finska Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä och på svenska Vänsterförbundets riksdagsgrupp. Som alternativt namn

Läs mer

Denna stadga träder i kraft förutom kap VII som endast i tillämpliga delar träder ikraft den 1998 och i sin helhet från

Denna stadga träder i kraft förutom kap VII som endast i tillämpliga delar träder ikraft den 1998 och i sin helhet från 1 FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR ÅLANDS KOMMUNFÖRBUND Antagen av förbundsstämman 0 9 / 01 1998 Denna stadga träder i kraft 09.01. 1998 förutom kap VII som endast i tillämpliga delar träder ikraft den 1998 och

Läs mer

Kommunal Författningssamling. Arbetsordning för kommunfullmäktige

Kommunal Författningssamling. Arbetsordning för kommunfullmäktige Kommunal Författningssamling Arbetsordning för kommunfullmäktige Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Reglemente Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen 2012-09-10, Kf 62/2012 Ansvar Kanslichef

Läs mer

Arbetsordning för Laxå kommunfullmäktige

Arbetsordning för Laxå kommunfullmäktige Arbetsordning för Laxå kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 12 december 2017, 183 Utöver det som föreskrivs om fullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Värmdö kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Värmdö kommun Arbetsordning för kommunfullmäktige i Värmdö kommun Obligatoriskt för samtliga styrdokument Beslutsnivå- och datum Kommunfullmäktige 2018-12-19 Diarienummer 2018KS/1176 Reviderat - Ersätter styrdokument

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.1

Laholms kommuns författningssamling 3.1 Laholms kommuns författningssamling 3.1 Arbetsordning för kommunfullmäktige; antagen av kommunfullmäktige den 27 juni 2017, 96 1. Utöver det som föreskrivs om fullmäktige i lag eller annan författning

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE 1(11) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-11, 87 Dnr 2006.199 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

FÖRVALTNINGSSTADGA. Kommunalförbundet Ålands Miljöservice

FÖRVALTNINGSSTADGA. Kommunalförbundet Ålands Miljöservice FÖRVALTNINGSSTADGA Kommunalförbundet Ålands Miljöservice Godkänd av styrelsen 6.5.52013 Godkänd av stämman 4.6.2013 Kommunalförbundet för Ålands Miljöservice Ålands Miljöservice är ett kommunalförbund.

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I BJUVS KOMMUN

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I BJUVS KOMMUN Diarenr Ks 2015-00023 1(10) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I BJUVS KOMMUN 2015-2018 Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning.

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige 1 Arbetsordning för kommunfullmäktige Upprättat: 2014-03-17 Antaget av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-04-28, 55 Giltig från: 2014-10-15 Kontaktperson: André Enarsson 2 Utöver det som föreskrivs

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gagnefs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gagnefs kommun Arbetsordning för kommunfullmäktige i Gagnefs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-03 226, dnr 2011:910/00 Komplettering, kommunfullmäktige 2016-11-10 x, dnr 2011:910/00 Arbetsordning för kommunfullmäktige

Läs mer

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige Reglemente med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22 176 med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetsordning för regionfullmäktige

Arbetsordning för regionfullmäktige Arbetsordning för regionfullmäktige Utöver det som föreskrivs om fullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Antalet ledamöter 1 Fullmäktige har 79 ledamöter.

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i. Grästorps kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i. Grästorps kommun Dnr 287/2018 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Fastställd av kommunfullmäktige 2018-10-10 65, uppdateras före 2022-10-10 Dokumentansvarig Kommundirektör Dokumentet finns på www.grastorp.se Innehåll

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige 2015-04-21 Arbetsordning för kommunfullmäktige Dokumenttyp: Arbetsordning Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Arbetsordning för kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2015-04-21,

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Karlstad

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Karlstad KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-10-06 Ersätter: 2014-09-01 Gäller fr o m: 2016-12-01 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Karlstad Utöver

Läs mer

Reglemente. Arbetsordning för kommunfullmäktige KS Föreskrifter. Plan. Policy. Program. Riktlinjer. Strategi.

Reglemente. Arbetsordning för kommunfullmäktige KS Föreskrifter. Plan. Policy. Program. Riktlinjer. Strategi. KS18-434 003 Arbetsordning för kommunfullmäktige 2018-10-15 2022-10-14 Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2018-10-10 Antagen av kommunfullmäktige 2018-10-22

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Söderhamns kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Söderhamns kommun Arbetsordning för kommunfullmäktige i Söderhamns kommun Antagen av kommunfullmäktige 298 2016-12-19 Arbetsordning för Kommunfullmäktige i Söderhamns kommun Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige

Läs mer

Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige

Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige Kommunalförbundet SYDARKIVERA ARBETSORDNING 1(12) Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige Antagen av kommunalförbundsfullmäktige 2017 11 10 Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Arbetsordning för kommunfullmäktige FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 9 DECEMBER 1991, 91 1, 24,25, 40 FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 30 SEPTEMBER 2002, 101 36 FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 4 NOVEMBER

Läs mer

Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder

Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder Flik 3.2 Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåkers Flik 3.2 Reglemente med allmänna bestämmelser för Vingåker kommuns nämnder Allmänna uppgifter och bemyndiganden 2 Sammanträden 3 Ersättares tjänstgöring

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE I TRELLEBORGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige Dnr KS 2015/116

ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE I TRELLEBORGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige Dnr KS 2015/116 ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE I TRELLEBORGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31 Dnr KS 2015/116 Utöver det som föreskrivs om fullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige. Antagen av kommunfullmäktige , att gälla från och med

Arbetsordning för kommunfullmäktige. Antagen av kommunfullmäktige , att gälla från och med Arbetsordning för kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-29 76, att gälla från och med 2017-07-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING LEDAMÖTER OCH ORDFÖRANDESKAP...3 TID OCH PLATS FÖR SAMMANTRÄDE...4

Läs mer

VALORDNING FÖR HELSINGFORSNEJDENS ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE

VALORDNING FÖR HELSINGFORSNEJDENS ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 (5) VALORDNING FÖR HELSINGFORSNEJDENS ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 Valtidpunkt, röstningssätt Val av fullmäktigeledamöter som utses genom val: Det val av fullmäktigeledamöter som utses genom val som avses

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige 1(10) Antagen av kommunfullmäktige 1992-02-12, 41, Dnr 3/92.003 Reviderad av kommunfullmäktige 2006-12-06, 57, Dnr 127/06.003 Reviderad av kommunfullmäktige 2009-02-25, 321, Dnr 118/08.003 Reviderad av

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (11)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (11) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (11) A ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I LOMMA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-08 77 Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige och dess beredningar. Fullmäktige har 35 ledamöter. Presidiet väljs för fullmäktiges löpande mandatperiod.

Arbetsordning för kommunfullmäktige och dess beredningar. Fullmäktige har 35 ledamöter. Presidiet väljs för fullmäktiges löpande mandatperiod. 1 (10) FAGERSTA KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 2012:6 Arbetsordning för kommunfullmäktige och dess beredningar Antagen av kommunfullmäktige (KF)1991-12-17, 152, att gälla från1992-01-01. Ändringar antagna

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-17 79 Arbetsordning för kommunfullmäktige Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna

Läs mer

Älvsbyns kommuns Arbetsordning för kommunfullmäktige

Älvsbyns kommuns Arbetsordning för kommunfullmäktige 1(10) STYRDOKUMENT DATUM 2009-10-19 Älvsbyns kommuns Arbetsordning för kommunfullmäktige Detta dokument ersätter Arbetsordning för kommunfullmäktige med senaste ändring 2007-11-26. Utöver det som föreskrivs

Läs mer

Den nya förvaltningsstadgan. V ä l k o m m e n!

Den nya förvaltningsstadgan. V ä l k o m m e n! Den nya förvaltningsstadgan V ä l k o m m e n! Förvaltningsstadgan (KomL 90 ) innehåller bestämmelser om åtminstone frågor som gäller Ordnandet av förvaltningen och verksamheten Besluts- och förvaltningsförfarandet

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Grums kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Grums kommun ARBETSORDNING Datum Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad datum Paragraf 17 1(10) Arbetsordning för kommunfullmäktige i Grums kommun 2(10) Antalet ledamöter 1 Fullmäktige har 31 ledamöter. Ordförande

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige 1(14) Arbetsordning för kommunfullmäktige Utöver vad som anges i kommunallagen ska följande gälla. Antalet ledamöter och ersättare (5 kap.1-4 KL) 1 Fullmäktige har 61 ledamöter. Bestämmelser om antal ersättare

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Flik 3.1 Arbetsordning för kommunfullmäktige från 2012, rev FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 3.1 Antagen av kommunfullmäktige 2012-02-06, 24, att gälla från 2012-03-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2012-11-12,

Läs mer

Arbetsordning Kommunfullmäktige

Arbetsordning Kommunfullmäktige ARBETSORDNING 1(10) Susanna Göransdotter, 0586-481 85 susanna.goransdotter@degerfors.se Arbetsordning för kommunfullmäktige Dokumenttyp Beslutsinstans Arbetsordning Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Susanna

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Värmdö kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Värmdö kommun Arbetsordning för kommunfullmäktige i Värmdö kommun 1 ANTALET LEDAMÖTER (5 kap. 1-3 KL) Fullmäktige har 51 ledamöter. Bestämmelser om antalet ersättare finns i vallagen. 2 PRESIDIUM (5 kap. 6 KL) De år

Läs mer

Arbetsordning. Gäller fr.o.m Kommunfullmäktige. Antaget av kommunfullmäktige /10:2

Arbetsordning. Gäller fr.o.m Kommunfullmäktige. Antaget av kommunfullmäktige /10:2 Arbetsordning Kommunfullmäktige Gäller fr.o.m 2011-01-01 Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-29 8/10:2 Kommunfullmäktige i Vara kommun Innehållsförteckning Antalet ledamöter... 1 Ordförande och vice ordförande...

Läs mer

Sametingsordningen. [Regler för arbetet i plenum] Gäller från

Sametingsordningen. [Regler för arbetet i plenum] Gäller från Sametingsordningen Gäller från 2015 [Sametingsordningen reglerar arbetet i det folkvalda samiska parlamentet. Den innehåller regler som Sametingets presidium och plenumsledamöter har att förhålla sig till

Läs mer

Arbetsordning för Kommunfullmäktige

Arbetsordning för Kommunfullmäktige Arbetsordning för Kommunfullmäktige 010:1 Arbetsordning för Kommunfullmäktige antagen av Kommunfullmäktige 1991-12-12, ändrad 2003-02-20 gäller fr o m 2003-02-20 Utöver vad som föreskrivs om Kommunfullmäktige

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE

ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE ARBETSORDNING 1 2014-11-18 ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE Utöver det som föreskrivs om fullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Antalet ledamöter 1 Fullmäktige

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGES ARBETSORDNING

KOMMUNFULLMÄKTIGES ARBETSORDNING KOMMUNFULLMÄKTIGES ARBETSORDNING Dokumentnamn Dokumenttyp Upprättad Beslutsinstans Kommunfullmäktiges arbetsordning Arbetsordning 2018-04-16, 46 Kommunfullmäktige ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Utöver

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Ystads kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Ystads kommun 1 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Ystads kommun Antagen av kommunfullmäktige 1992-02-20 66, att gälla fr.o.m. 1992-03-01 Rev. Kf 1994-06-16, 75 Rev. Kf 1996-04-18, 55 Rev. Kf 2000-05-18, 57 Rev.

Läs mer