Kära andelsvän, Medlemsnytt juni 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kära andelsvän, Medlemsnytt juni 2014"

Transkript

1 Medlemsnytt juni 2014 Kära andelsvän, Nu är äntligen sommaren här. Det var roligt att få träffa många medlemmar på årets föreningsstämma i maj och jag hoppas att få möta några av er nästa vecka i Almedalen. Frågan om vår framtida elförsörjning är brännande, inte minst med tanke på att vi nu har ett valår. Vi är med på flera olika spännande seminarier under årets Almedalsvecka och mer information om dessa hittar du längre fram i detta nyhetsbrev. Känner du inte igen logotypen här ovan? O2 har bytt namn till OX2 och mer om det kan du läsa på nästa sida. Produktionen i våra verk har varit stabil under våren. Med önskan om en solig sommar med mycket vila! Linda Burenius Magnusson. vd O2 El Ekonomisk Förening. Varma hälsningar, Linda Sommartider. Hör av dig om du längtar efter oss eller vill fråga om något. Kundservice sommaröppettider är måndag fredag kl 9 16 med lunchstängt mellan 12 och 13. Gäller fram tills 31 augusti. Lägg gärna upp fina sommarbilder på vår Facebooksida!

2 Referensnr Kronor öre Stora gatan Skogsviken Medlemsnytt juni 2014 Sid 2/7 Namnbyte O2 till OX2 hur påverkas du som andelsägare? Som du kanske redan vet så har O2 bytt namn till det mer unika OX2. Detta för att skapa en tydligare position och bättre förutsättningar för en fortsatt internationell expansion. OX2 Vindel AB Box Stockholm Faktura Kundnummer: Fakturanummer: Fakturadatum: Per Persson Sammanställning Avser förbrukningsperiod: Vindkraftverk på Sjiska. Anläggning: Kärrstigen 11 1 maj maj 2014 Antal andelar (täcker 37 % av uppskattad årsförbrukning) O2 Vindel byter namn till OX2 Vindel och den enda skillnaden för dig är att vårt nya namn och logotype kommer att synas på din elfaktura framöver. Ditt avtal med oss påverkas inte av namnbytet, utan priser och villkor gäller enligt avtal. Vårt organisationsnummer är oförändrat: BG 130 OCR spec nov 06 Spara miljön med e-faktura och autogiro Betalningsavsändare Per Persson Stora gatan SKOGSVIKEN Från bankgironr (vid girering) Summa förbrukning Din besparing av CO2 (upp till) 1324 Andelar kwh kg Att betala (inkl moms 25 %) Förfallodatum 1 307,00 kr 30 Jun 2014 Summa (exkl moms 25 %) 1 045,50 kr Moms 25 % 261,37 kr Öresutjämning 0,13 kr Fakturaspecifikation på baksidan Beställ en miljövänlig e-faktura direkt till din internetbank! Eller välj autogiro med e-postavisering. Du hjälper oss skona miljön då både papper, kuvert och transporter inte längre behövs. OX2 Vindel AB Org-nr/VAT.no Box Stockholm kundservice@ox2.com SE Telefon E-post Internet VAT.no Godkänd för F-skatt Bankgiro IBAN SE BIC/SWIFT SWEDSESS INBETALNING/GIRERING AVI Inbet avgift (ifylls av banken) Vid betalning anges OCR-nummer Förfallodag Sker ej betalning i rätt tid faktureras ränta enligt lag samt de kostnader som är förenade med dröjsmålet. OCR VAR GOD GÖR INGA ÄNDRINGAR MEDDELANDEN KAN INTE LÄMNAS PÅ AVIN DEN AVLÄSES MASKINELLT Till bankgironr Betalningsmottagare OX2 Vindel AB # # > #41# Så här ser din nya faktura ut!

3 Medlemsnytt juni 2014 Sid 3/7 Sant eller falskt? Vindkraft är dyrt och ineffektivt Falskt! Kostnaderna för vindkraft går hela tiden nedåt och vindkraft är ett av de mest kostnadseffektiva kraftslagen. I Sverige har vi naturligt goda förutsättningar för vindkraft och andra förnybara energikällor, vilket gör att vi med smarta satsningar i framtiden kan ha ett stabilt, utsläppsfritt elsystem med konkurrenskraftiga priser. Men ett vindkraftverk är ju jättedyrt att bygga! Om man bara ser till investeringskostnaden så kan vindkraften verka dyr till skillnad från fossila energislag som t ex kol och gas. Men vindkraften har låga rörliga kostnader medan de rörliga kostnaderna för fossila bränslen är höga. Dessutom bidrar teknikutvecklingen till att kostnaderna fortsätter att minska för vindkraften. På Brännpunkt i SvD den 11/6 menar Regeringens långtidsutredare Professor Lars Bergman att subventioner till förnybar el är kostnadsineffektivt. Han anser att vindkraftsutbyggnaden behöver kombineras med fortsatt drift av och investeringar i konventionella kraftverk. Men både vattenkraften och kärnkraften, som står för en majoritet av den svenska elproduktionen, byggdes på en statligt reglerad (och subventionerad!) marknad. Den är dessutom kraftigt föråldrad och kräver enorma investeringar i ersättning och modernisering. De nyinvesteringar i vindkraft som gjorts på senare år har till stor del skett genom privata initiativ, inom ramen för elcertifikatssystemet, och bygger på ett hållbar framtid för både människors och jordens ekonomi och hälsa. forts...

4 Medlemsnytt juni 2014 Sid 4/7 Sant eller falskt? forts... Men det blåser ju inte jämt! Kärn- och vattenkraftverken ger ju en mer stabil tillförsel av energi. Det stämmer att produktionen i ett vindkraftverk är ojämn, men den går att prognostisera. Och den går att balansera eftersom vi i Norden har mycket vattenkraft. Dessutom är det bättre att satsa på att bygga upp ett smart system kring vindkraften genom bättre och mer miljövänliga åtgärder än att t ex bygga nya storskaliga konventionella kraftverk. Till exempel kan man bygga smarta elnät där man reglerar effekten, samarbeta mer över landsgränser, lagra energi i batterier och ackumulatortankar, skapa större energilager med pumpkraft eller med värmelager i fjärrvärmenätet, en effekt- reserv med biogasturbiner, energieffektivise- ring och frivillig bortkoppling vid ansträngda effektsituationer. Till syvende och sist så handlar det om jorden vi lever på. Europa och världen behöver ställa om från ett i huvudsak kolbaserat elproduktionssystem och det innebär utmaningar oavsett om man är för eller emot vindkraft. Läs Lars Bergmans inlägg på SvD Brännpunkt 11/6 2014» Läs kommentar på Lars Bergmans inlägg från Svensk Vindenergi» Produktionen hittills 2014 Produktionen fram till juni har varit fortsatt stabil med ett utfall på 96%, vilket innebär att vi har produ- cerat lite mindre än förväntat, men detta ska ställas i relation till att förväntan beräknas på 20 års produktion. Läs mer om elcertifikat»

5 Medlemsnytt juni 2014 Sid 5/7 Träffa OX2 i Almedalen Almedalsveckan närmar sig och vi ser speciellt fram emot Vinddagen den 1 juli. Dagen för alla som är intresserade av att diskutera framtiden för vindkraften i Sverige och globalt. Och framtiden ser ljus ut. Sverige har bland de bästa förutsättningarna för vindkraft i Europa. Både geografiskt sett och med tanke på det stora stöd svenska folket visat för en fossilfri energiförsörjning. På Vinddagen i Almedalen den 1 juli kommer mycket fokus vara på det europeiska samarbetet, som skulle kunna erbjuda stora möjligheter för Sverige som framgångsrik aktör inom vindkraft. Vinddagen arrangeras för andra året i rad i samarbete med Svensk Vindenergi och flera andra aktörer som liksom OX2 anser att energiförsörjningen är avgörande för vår konkurrenskraft, tillväxt och klimat. OX2 kommer att medverka vid två spännande samtal under vinddagen. Först ett lunchsamtal om vindkraftens roll i den framtida energimixen och där vi som representerar industrin får svara på frågor från Statssekreterare Daniel Johansson (C) om framtida satsningar på vindkraft. Sedan kommer en diskussion om investeringarna i vindkraft där mycket handlar om varför det svenska institutionella- och pensionskapitalet inte hittat till vindkraften. Onsdag den 2 juli kommer vi att medverka på ett seminarium tillsammans med Volkswagen. Där pratar vi om vårt samarbete kring en fossilfri fordonsflotta och fördelarna med elbilar. Redan idag erbjuds alla som köper en eldriven bil från Volkswagen Group möjlighet att ladda den med egenproducerad vindel från OX2. Missa inte heller Lindas närvaro på 100% Förnybarts seminarium den 3 juli om elproduktionens decentralisering. Det blir en inblick i framtidens elmarknad och debatt kring mikroproduktionens potential och roll i den genomgripande förändring som energibranschen står inför. Under hela Almedalsveckan kan du träffa representanter från OX2, vi ser fram emot att träffa dig! Se ett detaljerat OX2-program för Almedalen på nästa sida.

6 Medlemsnytt juni 2014 Sid 6/7 Vinddagen 1 juli Södra Kyrkogatan 13 OX2 i Almedalen Volkswagen 2 juli Briggen Tre Kronor i Visby Hamn Lunchsamtal: Daniel Johansson (C), ställer frågor om vindkraft till näringslivet Statssekreterare Daniel Johansson (C) ställer frågor till representanter från industrin. Hur ser framtiden ut för vindkraften? Vilka stora satsningar finns planerade? Ett spännande samtal utlovas om vindkraftens roll i den framtida energimixen och vilka möjligheter och utmaningar detta innebär. Medverkande: Annika Helker Lundström, samtalsledare, Svensk Vindenergi. Linda Burenius Magnusson, OX2, Daniel Johansson, Centerpartiet, Jakob Norström, Statkraft Sverige, Claes Hovstadius, Vestas Investeringar i vindkraft - var kommer kapitalet ifrån och varför saknas det svenska pensionskapitalet? Internationella investerare och utländskt pensionskapital investerar allt mer i svensk vindkraft. Samtidigt lyser det svenska institutionella kapitalet med sin frånvaro. Diskussion om investeringarna i svensk vindkraft med näringslivet, pensionsförvaltare och politiker. Medverkande: Matilda Afzelius, moderator, Nordisk Vindkraft. Johan Ihrfelt, OX2, Jonas Ahlen, Storebrand, Kerstin Hessius, Tredje AP-fonden, Per Bodlund, Miljöpartiet, Per Åsling, Centerpartiet och Emma Ihre, Finansdepartementet Miljöfördelar med fler elbilar Volkswagen Group arbetar för en fossilfri fordonsflotta. OX2 och Volkswagen Group har ett samarbete där alla som väljer en elbil erbjuds vindandelar till ett förmånligt pris. Diskussion kring miljöfördelarna med fler elbilar på gatorna. Medverkande: Willy Silberstein, moderator. Linda Burenius Magnusson, VD OX2 Vindel, Jan-Evert Rådhström (M), vice ordförande riksdagens trafikutskott, Agneta Börjesson (MP), riksdagsledamot, Johan Mörnstam, VD E.ON. Elnät, Stefan Nygren, e-mobility manager Volkswagen Group Sverige. 100% Förnybart 3 juli Sjöbergs bakgård, Strandgatan Vilken roll spelar mikroproduktion i energiomställningen? Energibranschen är under stort förändringstryck och marknadens aktörer kommer att se annorlunda ut i en inte alltför avlägsen framtid. Vilken roll och potential har mikroproduktionen, hur ser elbolagen på prosumenter och hur kommer helheten att fungera? En inblick i och diskussion om framtidens elmarknad. Medverkande: Linda Burenius Magnusson, VD, OX2 Vindel. Lars Andrén, Styrelseordförande, Svensk Solenergi. Mikael Hagman, Public Affairs, Jämtkraft. Olle Johansson, VD, Powercircle. Anita Aspegren, Avdelningschef, Energimyndigheten.

7 Medlemsnytt juni 2014 Sid 7/7 Stämma med fin stämma Tack alla som kom till O2 El Ekonomisk Förenings årliga stämma. Vi som stannade till middagen fick njuta av andelsägare Louise Hoffstens underbara röst. Vi var ett hundratal medlemmar som slöt upp på årets föreningsstämma på Kungliga Mynt- kabinettet i Stockholm. Linda Burenius Magnusson redogjorde bland annat för året som gått och vindkraftverkens produktion. Föreningsstämman avslutades med en summering av vad vi andelsägare tillsammans har åstadkommit sedan 2008: Koldioxidbesparing på upp till ton, vilket motsvarar bilars genomsnittliga årliga utsläpp En ekonomisk besparing på kr jämfört med om vi hade köpt elen till rörligt pris på elbörsen Nord Pool Efter stämman serverades en mycket god middag och vår medlem Louise Hoffsten framträdde med flera sångnummer. Något som var mycket uppskattat. Hennes man Dan Bratt bjöd dessutom på en dikt tillägnad vinden, vindkraften och vår vd Linda Burenius Magnusson.

Summa exkl. moms 3 403,28 kr

Summa exkl. moms 3 403,28 kr 613 81 Oxelösund FAKTURA 2013-11-04 Sid 1 (5) Kundnr: 111111 Fakturanr/OCR-nr: 131104700089354 Kundcenters besök och telefontid: Mån 8-17, Tis - Fre 8-14:30 Lunchstängt alla dagar 12-13 Telefon 0155-388

Läs mer

Glad. sommar! Ny värld, nytt namn samma hängivna elbolag! OX2 Nytt juni Hälsningar, Stina

Glad. sommar! Ny värld, nytt namn samma hängivna elbolag! OX2 Nytt juni Hälsningar, Stina OX2 Nytt juni 2017 Ny värld, nytt namn samma hängivna elbolag! I en värld av ständig rörelse gäller det att förändra sig med den. Namnet Vindel har börjat kännas lite snävt för vår verksamhet, som redan

Läs mer

Medlemsnytt December 2013

Medlemsnytt December 2013 Medlemsnytt December 2013 Kära O2-medlem, Vi kan glädjas åt att det blåst riktigt bra under oktober och november, vilket är bra eftersom vi i övrigt har haft ett något sämre vindår än föregående år. Nu

Läs mer

BluePower. Tanka med egen el.

BluePower. Tanka med egen el. BluePower. Tanka med egen el. Ett erbjudande från OX2 och Volkswagen vind el 6h 190 e-up! km Vindparken på Fallåsberget. Foto: Lina Westman, Gefle Dagblad 2 BluePower. Juni 2014. Kör din elbil på el som

Läs mer

NY FAKTURA FRÅN JÖNKÖPING ENERGI

NY FAKTURA FRÅN JÖNKÖPING ENERGI NY FAKTURA FRÅN JÖNKÖPING ENERGI Nu blir det enklare allt på en faktura Från och med maj 2014 kommer vi att förenkla och samordna vår fakturering genom att samla alla nyttigheter per fastighet på en faktura.

Läs mer

Invigning Fallåsbergets vindpark, 20 maj 2013

Invigning Fallåsbergets vindpark, 20 maj 2013 O2 Medlemsnytt nr 2 2013 Kära O2-medlem, Föreningens tre nya vindkraftverk på Fallåsberget i Ockelbo invigdes den 20 maj och blev en stor publiksuccé med över 500 personer som deltog i den officiella invigningen.

Läs mer

Medlemsnytt September 2013

Medlemsnytt September 2013 Medlemsnytt September 2013 Kära O2-medlem, Den här veckan presenterar IPCC, FNs klimatpanel en rapport om förändringarna i världens klimat. Det är den första delen av fyra olika delrapporter och beskriver

Läs mer

Makro nr 16801/02. Bprint avityper för Devis/X. INBETALNING / GIRERING C Till PlusGirokonto nr. Avskilj inbetalningskortet före betalning

Makro nr 16801/02. Bprint avityper för Devis/X. INBETALNING / GIRERING C Till PlusGirokonto nr. Avskilj inbetalningskortet före betalning Ev anmärkning mot fakturan skall göras inom 8 dagar. Makro nr 16801/02 Avskilj inbetalningskortet före betalning INBETALNING / GIRERING C Till PlusGirokonto nr Avgift Kod 1 Kassastämpel Bl 2021.04 OSE

Läs mer

Nätverket för vindbruk

Nätverket för vindbruk Nätverket för vindbruk Balingsholm onsdag 2 oktober 2013 Tomas Hallberg Svensk Vindenergi Valvindar i branschen Svensk Vindenergi Prognos för vindkraftsutbyggnad Ekonomiska förutsättningar för branschen

Läs mer

Datum 2012-12-27. Handikappbidrag till Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala kommun för år 2013

Datum 2012-12-27. Handikappbidrag till Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala kommun för år 2013 J.os KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Karlsson Daniel Datum 2012-12-27 Diarienummer NHO-2012-0165.15 Nämnden för hälsa och omsorg Handikappbidrag till Handikappföreningarnas samarbetsorgan

Läs mer

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING Vindandelar en god investering DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING erbjuder andelsägande i de vindkraftverk som föreningen äger. Detta bidrar till en ökad elproduktion från förnybara källor i Dalarna. Andelsägare

Läs mer

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING Dala Vindkraft 2013 DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING erbjuder andelsägande i de vindkraftverk som föreningen äger. Detta bidrar till en ökad elproduktion från förnybara källor i Dalarna. Andelsägare i

Läs mer

Postnr: Ort: Eventuell mobiltelefon: Anl id: 1) Områdes id: 2) Elhandelsföretag: 3) Årsförbrukning, kwh: 3)

Postnr: Ort: Eventuell mobiltelefon: Anl id: 1) Områdes id: 2) Elhandelsföretag: 3) Årsförbrukning, kwh: 3) DKH Teckningsanmälan Jag tecknar mig för andel/andelar i Dala Vindkraft Ekonomisk förening, org.nr 769613-8911, och ansöker samtidigt om medlemskap (gäller ny medlem). Varje andel kostar 6 600 kronor.

Läs mer

Kundservice stängt den 25 27 november p g a konferens. Men du kan maila oss under tiden så svarar vi när vi är på plats igen måndagen den 30 november.

Kundservice stängt den 25 27 november p g a konferens. Men du kan maila oss under tiden så svarar vi när vi är på plats igen måndagen den 30 november. OX2 Nytt november 2015 Linda Burenius Magnusson, avgående vd OX2 Vindel och O2 El Ekonomisk Förening. Foto: Patrick Miller Hej och hejdå! Hösten är här och snön har redan anlänt till Sveriges norra delar.

Läs mer

FAKTURA Fakturadatum 10 mar 2017

FAKTURA Fakturadatum 10 mar 2017 435 80 MÖLNLYCKE PlusGiro 93 60 01-7 Bankgiro 946-0015 Org nr 556026-3245 Företaget innehar F-skattebevis 410139601 FAKTURA Fakturadatum 10 mar 2017 1 Fakturanummer 8569870 Kundnummer 527328 527328 Löfving

Läs mer

Varifrån kommer elen?

Varifrån kommer elen? Varifrån kommer elen? Information om ursprungsmärkning och miljöpåverkan. Dina val påverkar vår produktion och miljön. Från och med 1 juli 2013 är det ett lagkrav att alla elhandelsbolag ska informera

Läs mer

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR ENERGIKÄLLOR Vindkraft släpper i stort sett inte ut någon koldioxid alls under sin livscykel Har inga bränslekostnader. Påverkar det omgivande landskapet och ger upphov till buller Beroende av att det

Läs mer

El från förnybara källor. Den nya torktumlaren

El från förnybara källor. Den nya torktumlaren El från förnybara källor Den nya torktumlaren Många stora förändringar Ved (förnybart) Kol och olja Kol och olja Kol, olja och vattenkraft (förnybart) Kol, olja och vattenkraft Vattenkraft och kärnkraft

Läs mer

Producera din egen el

Producera din egen el E.ON Elnät Producera din egen el Information om hur du blir mikroproducent Med mikroproduktion menar vi en elproduktion som kräver en säkringsstorlek på högst 63 ampere och en produktionseffekt upp till

Läs mer

KTH Sustainability Research Day 100 procent förnybar elproduktion: Från omöjligt till main stream

KTH Sustainability Research Day 100 procent förnybar elproduktion: Från omöjligt till main stream KTH Sustainability Research Day 100 procent förnybar elproduktion: Från omöjligt till main stream KTH, 14 november 2018 Lennart Söder LSOD@KTH.SE, Professor Elektriska Energisystem, KTH Globala mål för

Läs mer

do Mariette Ahlin Till PlusGirokonto 1Avgift Kassastämpel 4143304-6 Betslningsmottagare (endast namn) Gotlands Elförsäljning AB

do Mariette Ahlin Till PlusGirokonto 1Avgift Kassastämpel 4143304-6 Betslningsmottagare (endast namn) Gotlands Elförsäljning AB IBAN Faktura KOPIA Fakturadatum FakturanrlOCR-nr Kundnr 2015-10.07 0251725305 957287 Bert-Olof Lundström DB do Mariette Ahlin Västerhejde Hallvards allé 4 622 61 Visby Vid kontakt:gotlandsenergi.se eller

Läs mer

Vad kan vätgas göra för miljön? H 2. Skåne. Vi samverkar kring vätgas i Skåne!

Vad kan vätgas göra för miljön? H 2. Skåne. Vi samverkar kring vätgas i Skåne! H 2 Skåne Vi vill öka den skånska tillväxten inom miljöteknikområdet och med stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden arbetar vi i projektet Vätgassamverkan i Skåne. Genom nätverkande och gemensamma

Läs mer

Rapport från partienkät

Rapport från partienkät Rapport från partienkät Sammanfattning Svensk Vindenergi har genomfört en enkät till riksdagspartierna om deras syn på förnybar elproduktion och vindkraft. Här följer en sammanfattning av svaren: Socialdemokrafterna,

Läs mer

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden

Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Konsekvenser av höjda kvotnivåer i elcertfikatsystemet på elmarknaden Harald Klomp Riksdagsseminarium om förnybar el och elmarknaden 14-05-07 14-05-08 1 Mikael Lundin, vd Nordpool, 3 februari 14: - Om

Läs mer

Så är det! Arne Andersson

Så är det! Arne Andersson Så är det! Vår generation, i västvärlden, är den första någonsin som har kunskap om de stora risker för det mänskliga samhällets fortsatta utveckling på vår blå planeten som våra produktions och konsumtionsvanor

Läs mer

Tekniska verken önskar en trevlig sommar!

Tekniska verken önskar en trevlig sommar! FAKTURA 2014-07-12 Sid 1 (5) Kundnr: 123456 Fakturanr/OCR-nr: 140712010004050 Box 1500, 581 15 Linköping Kundservice 0771-25 26 27 Öppettider mån-fre 9-12, 13-16 kundservice@tekniskaverken.se tekniskaverken.se/minasidor

Läs mer

Foto: Lina Westman Gefle Dagblad

Foto: Lina Westman Gefle Dagblad Foto: Lina Westman Gefle Dagblad Agenda den 15 maj 2014 Om O2 och en marknadsutblick Johan Ihrfelt vd O2 Om O2 El Ekonomisk Förening och året som har gått Linda Burenius Magnusson vd O2 El Ekonomisk Förening

Läs mer

Hur kan elmarknaden komma att utvecklas?

Hur kan elmarknaden komma att utvecklas? Hur kan elmarknaden komma att utvecklas? Elforskdagen 3 december 2013 Tomas Wall, Desiderate AB 1 Utbuds- och efterfrågekurva i Norden (normalår) CO2 kostnad 10-30 /ton CO 2 Rörlig prod.kostnad (exkl.

Läs mer

Det här är elcertifikatsystemet

Det här är elcertifikatsystemet MEDDELANDE 1 (7) Datum 2003-04-23 Dnr Det här är elcertifikatsystemet Den 1 maj år 2003 införs elcertifikatsystemet som ska ge en ökad elproduktion från sol, vind, vattenkraft och biobränslen. Systemet

Läs mer

Faktura KOPIA Fakturadatum Fakturanr!OCR-nr Kundnr

Faktura KOPIA Fakturadatum Fakturanr!OCR-nr Kundnr Faktura KOPIA Fakturadatum Fakturanr!OCR-nr 2015-10-07 0251725305 Bert-Olof Lundström DB do Mariette Ahlin Västerhejde Hallvards allé 4 622 61 Visby Vid kontakt:gotlandsenergi.se eller ring vår kundtjänst

Läs mer

Frågor och svar. Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3

Frågor och svar. Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3 Frågor och svar Sandviken Energi + Bixia = sant Ver. 1.3 ÖVERGRIPANDE Fråga 1: Fråga 2: Fråga 3: Fråga 4: Fråga 5: Fråga 6: Varför blir Sandviken Energi nu Bixia? Vi går samman med Bixia för att bli starkare

Läs mer

Seminarium om elsystemet

Seminarium om elsystemet 2014-06-04 1 (5) Seminarium om elsystemet Under seminariet om elsystemet ställdes följande frågor till grupperna: Vad krävs för att uppnå långsiktig hållbarhet (ekonomisk, ekologisk och social) i det svenska

Läs mer

Försäljning av vindenergi från Vindpark Stamåsen

Försäljning av vindenergi från Vindpark Stamåsen Erbjudandet gäller till och med 1 december 2013. Försäljning av vindenergi från Vindpark Stamåsen Statkraft SCA Vind AB Investera i förnybar energi och påverka dina elkostnader Nu kan du som har elabonnemang

Läs mer

Bestridande av VA - faktura nr

Bestridande av VA - faktura nr Tjänsteskrivelse 2016-10 - 06 Handläggare Elisabet Nyberg VA - och renhållningsenheten Diarienummer 2016TEN/1707 Tekniska nämnden Bestridande av VA - faktura nr 1120734 Förslag till beslut Fastighetsägar

Läs mer

Frågor och svar om el

Frågor och svar om el Frågor och svar om el Fråga: Varför ser fakturan annorlunda ut nu? Istället för en räkning från Söderhamn NÄRA så har jag fått två? Du som har Källmärkt el från Söderhamn NÄRA elhandel undrar kanske varför

Läs mer

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om inriktningen av energipolitiken.

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om inriktningen av energipolitiken. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1641 av Penilla Gunther (KD) Inriktningen av energipolitiken Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs

Läs mer

AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM

AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM DJUP I HERRENS GODHET Gott nytt år! Första dagen på det nya året besökte jag Credos nyårsläger i Kungälv och morgonsamlingen inleddes med att

Läs mer

E.ON satsar på vindkraft

E.ON satsar på vindkraft E.ON satsar på vindkraft Nationella vindkonferensen Kalmar 7 april, 2009 Lennart Fredenberg E.ON Sverige AB E.ON är ett av världens största privatägda energiföretag i världen stark position i Norden Renewables/JICDM

Läs mer

Miva informerar. Frågor & svar MAJ 2012. Nytt utseende Vår faktura har fått nytt utseende se förändringarna i den bifogade foldern

Miva informerar. Frågor & svar MAJ 2012. Nytt utseende Vår faktura har fått nytt utseende se förändringarna i den bifogade foldern Frågor & svar Måste jag ha abonnemang för hushållsavfall i mitt fritidshus? Ja, enligt miljöbalken har alla hushåll och fastighetsägare en lagstadgad skyldighet att lämna sitt hushållsavfall till sin kommun

Läs mer

SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK

SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK SVERIGEDEMOKRATISKT INRIKTNINGSPROGRAM FÖR ENERGIPOLITIK Antogs av Landsdagarna 2011. Tryckversion 2.0-2014-03-04 VISION För att Sverige ska kunna upprätthålla en hög internationell konkurrenskraft och

Läs mer

Motion till årsstämman O2 Ekonomisk förening 2015

Motion till årsstämman O2 Ekonomisk förening 2015 Förslag till förbättring av Andelstorget. Vid föreningsstämmorna 2013 och 2014 motionerades om förmedling av andelar i föreningen. 2013 års motion bifölls vilket hittills resulterat i att en kolumn med

Läs mer

Sverigedemokraterna 2011

Sverigedemokraterna 2011 Energipolitiskt program S 2011 Vision För att Sverige ska kunna upprätthålla en hög internationell konkurrenskraft och levnadsstandard vill S föra en energipolitik som säkerställer en prisvärd och tillförlitligenergiförsörjning,

Läs mer

VÅR ENERGIFÖRSÖRJNING EN VÄRLDSBILD

VÅR ENERGIFÖRSÖRJNING EN VÄRLDSBILD Borgviks bruk 1890 Asmundska handelshuset Göteborg 1680 VÅR ENERGIFÖRSÖRJNING EN VÄRLDSBILD Presentation vid STORA MARINDAGEN 2011 Göteborg Om Människans energibehov i en värld med minskande koldioxidutsläpp.

Läs mer

God Jul & Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År! Medlemsnytt december 2014 Linda Burenius Magnusson, vd O2 El Ekonomisk Förening. Kära andelsvän, I det här nyhetsbrevet berättar vi bland annat om det viktiga klimattoppmötet i Lima som avslutades förra

Läs mer

Erbjudande till dig som mikroproducent!

Erbjudande till dig som mikroproducent! Erbjudande till dig som mikroproducent! Vårt klimat och miljön omkring oss är lika viktig för oss alla! Från och med den 1 december 2015 börjar vi köpa elcertifikat samt ursprungsgarantier från mikroproducenter.

Läs mer

God Jul och Gott Nytt År. Tack för ert engagemang!

God Jul och Gott Nytt År. Tack för ert engagemang! OX2 VINDEL OX2 Nytt december 2016 SVERIGES NÖJDASTE PRIVATKUNDER ELHANDEL 2016 God Jul och Gott Nytt År Maevaara vindpark i midvinterskrud. Foto: OX2 Tack för ert engagemang! 2016 har minst sagt varit

Läs mer

Handledning för pedagoger. Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6.

Handledning för pedagoger. Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6. Handledning för pedagoger Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6. Jorden mår ju pyton! Det konstaterar den tecknade programledaren Alice i inledningen till UR:s serie.

Läs mer

Egenproducerad energi - så funkar det

Egenproducerad energi - så funkar det Page 1 of 6 Egenproducerad energi - så funkar det Taggar på denna artikel Byta solfångare, Köpa solfångare, solceller, solcellspanel Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk

Läs mer

Klimat- bokslut 2010

Klimat- bokslut 2010 K li m a t- bokslut 2010 Vi tror på handling Sedan 2004 redovisar E.ON Sverige vad vi gör för att minska koldioxidutsläppen i vår egen verksamhet och tillsammans med kunderna. I och med verksamhetsåret

Läs mer

Enklare! Kom ihåg! Betala med e-faktura eller Autogiro Ny design på fakturan. Mina sidor Läs mer om hur du får överblick över dina tjänster hos Vakin.

Enklare! Kom ihåg! Betala med e-faktura eller Autogiro Ny design på fakturan. Mina sidor Läs mer om hur du får överblick över dina tjänster hos Vakin. Information till fastighetsägare i Vindeln Enklare! Betala med e-faktura eller Autogiro Ny design på fakturan Kom ihåg! Vakin har ett nytt bankgironummer för boende i Vindeln, 5105-2231. Mina sidor Läs

Läs mer

Energikommissionen och energiöverenskommelsen Hur klarar vi Sveriges elförsörjning?

Energikommissionen och energiöverenskommelsen Hur klarar vi Sveriges elförsörjning? och energiöverenskommelsen Hur klarar vi Sveriges elförsörjning? Bo Diczfalusy Kanslichef 1970 1972 1974 1976 1978 1980 1982 1984 1986 1988 1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 2014

Läs mer

Almedalsopinion. Maj 2013

Almedalsopinion. Maj 2013 Almedalsopinion Maj 2013 3. Vad tänker du på när du hör ordet Almedalsveckan? Almedalsopinion 2013 2 2. I vilken egenskap besöker du Almedalsveckan 2013? För en intresseorganisation 45% Politiskt förtroendevald

Läs mer

Mål) J97. Bilaeati FAKTURA Sida: 1/2. Borlange Energl " " " '

Mål) J97. Bilaeati FAKTURA Sida: 1/2. Borlange Energl    ' Bilaeati FAKTURA Sida: 1/2 a Fakturadatum 10 maj 2016 _ Faknnanunnner 1064324906 Borlange Energl " " " ' " ' K d 155774 Box 834 781 28 B I" Orange Mäss- och Fotbollshallen i Kvarnsveden AB Telefon 0243-73000

Läs mer

AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM

AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM MED SKÖRDEN I SIKTE Psalm 126:5-6 De som sår under tårar skall skörda med jubel. Gråtande går de och sår sin säd. Jublande kommer de och bär sina

Läs mer

Biokraftvärme isverigei framtiden

Biokraftvärme isverigei framtiden Biokraftvärme isverigei framtiden Kjell Andersson Svebio Ekonomisk tillväxt och utsläpp av växthusgaser 1990 2009 1 Sveriges energianvändning 2010 Vindkraft; Naturgas; 3,2 TWh (0,8%) 14,4 TWh 3,6%) Värmepumpar

Läs mer

Erbjudande till dig som mikroproducent!

Erbjudande till dig som mikroproducent! Erbjudande till dig som mikroproducent! Vårt klimat och miljön omkring oss är lika viktig för oss alla! Från och med den 1 december 2015 börjar vi köpa elcertifikat samt ursprungsgarantier från mikroproducenter.

Läs mer

Hur utvecklas vindbranschen i Sverige? Eric Birksten

Hur utvecklas vindbranschen i Sverige? Eric Birksten Hur utvecklas vindbranschen i Sverige? Eric Birksten Varför vindkraft? Möjligheter Utbyggnaden Ekonomi Våra frågor 2 Våra budskap Billigaste förnybara energikällan som finns att tillgå Bidrar till försörjningstrygghet

Läs mer

Ledord för Sveriges energipolitik Styrmedel. Energiförsörjning för ett hållbart samhälle. Förnybartdirektivet. Energieffektivisering

Ledord för Sveriges energipolitik Styrmedel. Energiförsörjning för ett hållbart samhälle. Förnybartdirektivet. Energieffektivisering Ledord för Sveriges energipolitik Styrmedel Inom energiområdet Energiläget 2013 sid 56-57, 94-105 En sv-no elcertifikatmarknad Naturvårdverket - NOx Ekologisk hållbarhet Konkurrenskraft Försörjningstrygghet

Läs mer

Elverkets elhandelschef Susanna Hammarberg svarar på dina frågor om el. E-post: fragaomel@elverket.se

Elverkets elhandelschef Susanna Hammarberg svarar på dina frågor om el. E-post: fragaomel@elverket.se elementärt från elverket Fråga Susanna Elverkets elhandelschef Susanna ammarberg svarar på dina frågor om el. E-post: fragaomel@elverket.se Fråga: Vad menas med en utsläppsrätt? Ordet florerar i alla möjliga

Läs mer

ett nytt steg i energiforskningen

ett nytt steg i energiforskningen ett nytt steg i energiforskningen MAGNUS OLOFSSON, VD Ett samlat forsknings och kunskapsföretag Vår nya verksamhet spänner över hela energisystemet. Att kunna möta efterfrågan på ny kunskap från forskningen

Läs mer

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND Svenska folket tycker om sol och vind SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND PER HEDBERG E nergifrågor ligger i botten på listan över vilka frågor människor i Sverige anser vara viktiga. Listan toppas av

Läs mer

Energisamhällets framväxt

Energisamhällets framväxt Energisamhällets framväxt Energisamhället ett historiskt perspektiv Muskelkraft från djur och människor den största kraftkällan tom 1800-talets mitt Vindkraft, vattenkraft och ångkraft dominerar Skogen

Läs mer

Klimatsmart och stabil elproduktion

Klimatsmart och stabil elproduktion Kommittémotion L Motion till riksdagen 2018/19:2924 av Arman Teimouri m.fl. (L) Klimatsmart och stabil elproduktion Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Med- og motvind. Vindkraften en folkrörelse. Stavanger, 2009-09-07. Näringsdepartementet

Med- og motvind. Vindkraften en folkrörelse. Stavanger, 2009-09-07. Näringsdepartementet Med- og motvind Stavanger, 2009-09-07 Vindkraften en folkrörelse Vind under snabb teknisk utveckling Vindkraften har blivit symbol för förnybar el. Vindkraften väcker mycket starka känslor. Vindkraften

Läs mer

söndag den 11 maj 2014 Vindkraftverk

söndag den 11 maj 2014 Vindkraftverk Vindkraftverk Vad är ursprungskällan? Hur fångar man in energi från vindkraftverk? Ett vindkraftverk består utav ett högt torn, högst upp på tornet sitter en vindturbin. På den vindturbinen sitter det

Läs mer

Almedalsopinion. April 2011

Almedalsopinion. April 2011 Almedalsopinion April 2011 1. Vad tänker du på när du hör ordet Almedalsveckan? Bas: 388 svar Almedalsopinion 2011 2 2. I vilken egenskap besöker du Almedalsveckan 2011? Bas: 388 svar För en organisation

Läs mer

André Höglund Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel andre.hoglund@energimyndigheten.se

André Höglund Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel andre.hoglund@energimyndigheten.se Förnybar el med Gröna certifikat André Höglund Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel andre.hoglund@energimyndigheten.se Agenda Allmänt om elcertifikatsystemet - hur det fungerar Statistik,

Läs mer

MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER

MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER PER HEDBERG T illgång på energi är en viktig komponent för länders utveckling, ekonomi och välfärd. Frågan som aktualiserats under de senaste årtionden är, inte minst

Läs mer

Vindkraft. En investering i framtiden

Vindkraft. En investering i framtiden Vindkraft En investering i framtiden Att som företag eller privatperson investera i vindkraft är säkert och lönsamt. Företagspresentation GoldWind är en ekonomisk förening som investerar i förnyelsebar

Läs mer

Så påverkas energisystemet av en storskalig expansion av solel

Så påverkas energisystemet av en storskalig expansion av solel Så påverkas energisystemet av en storskalig expansion av solel Erik Axelsson 217-3-8 Nyligen avslutat projekt på Profu Utbyggnad av solel i Sverige Möjligheter, utmaningar och systemeffekter Förutsättningar

Läs mer

El kan köpas på många sätt. Ett av dem är bäst för företaget.

El kan köpas på många sätt. Ett av dem är bäst för företaget. www.eon.se 020 22 99 00 Ny energi Inom E.ON tar vi hand om 35 miljoner kunder, vilket gör oss till Europas största privatägda energiföretag. I Sverige levererar vi el, gas och värme och tack vare vår långa

Läs mer

Vindenergi. Holger & Samuel

Vindenergi. Holger & Samuel Vindenergi Holger & Samuel Hur utvinns elenergi ur vinden? Ett vindkraftverk består av ett torn med rotorblad samt en generator. Vinden får rotorbladen att snurra, varpå rotationen omvandlas till el i

Läs mer

Energisituation idag. Produktion och användning

Energisituation idag. Produktion och användning Energisituation idag Produktion och användning Svensk energiproduktion 1942 Energislag Procent Allmänna kraftföretag, vattenkraft 57,6 % Elverk 6,9 % Industriella kraftanläggningar (ved mm) 35,5 % Kärnkraft

Läs mer

Fysik: Energikällor och kraftverk

Fysik: Energikällor och kraftverk Fysik: Energikällor och kraftverk Under en tid framöver kommer vi att arbeta med fysik och då området Energi. Jag kommer inleda med en presentation och sedan kommer ni att få arbeta i grupper med olika

Läs mer

BOO ENERGI FÖRSÄLJNINGS AKTIEBOLAG 556492-3901. Årsredovisning för 2012

BOO ENERGI FÖRSÄLJNINGS AKTIEBOLAG 556492-3901. Årsredovisning för 2012 BOO ENERGI FÖRSÄLJNINGS AKTIEBOLAG 556492-3901 Årsredovisning för 2012 INNEHÅLL: VD har ordet 2 Förvaltningsberättelse 3 Styrelse, ledning och revisorer 4 Resultaträkning 5 Balansräkning 6 Kassaflödesanalys

Läs mer

Vindkraften ger systemtjänster, men hur skapas incitamenten?

Vindkraften ger systemtjänster, men hur skapas incitamenten? Vindkraften ger systemtjänster, men hur skapas incitamenten? ENERGIVÄRLDEN tema vind: Mot ett 100 procent förnybart elsystem - hur kan utbyggnad av produktion och tillgång på systemtjänster gå hand i hand?

Läs mer

Magnus Jonasson. Energi- och klimatrådgivare

Magnus Jonasson. Energi- och klimatrådgivare Solenergi Magnus Jonasson Energi- och klimatrådgivare 290 kommuner Ca 250 energi- och klimatrådgivare Växjö kommun 656 000 kr 93 000 invånare 2018-2020 Informerar om: Energi Klimat Transporter Till: Privatpersoner

Läs mer

FÅ SNURR PÅ DIN EKONOMI

FÅ SNURR PÅ DIN EKONOMI FÅ SNURR PÅ DIN EKONOMI Möjlighet till köp av andelar i Hjortseryd Vindkraftpark! GENOM ETT AVTAL MELLAN STENA RENEWABLE ENERGY AB OCH SVERIGES VINDKRAFTSKOOPERATIV, SVEF, ERBJUDS BOENDE I VRÅ OCH TORPA

Läs mer

Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt!

Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt! Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt! På vår webbplats goteborgenergi.se kan du läsa mer om hur fjärrvärme fungerar! Göteborg Energi AB Box 53 401 20 Göteborg Telefon 020-62 62 62 www.goteborgenergi.se

Läs mer

El kan köpas på många sätt. Ett av dem är bäst för dig.

El kan köpas på många sätt. Ett av dem är bäst för dig. www.eon.se 020 22 24 24 Ny energi Inom E.ON tar vi hand om 35 miljoner kunder, vilket gör oss till Europas största privatägda energiföretag. I Sverige levererar vi el, gas och värme och tack vare vår långa

Läs mer

För en bred energipolitik

För en bred energipolitik 2008-07-09 För en bred energipolitik 1 Socialdemokraterna ENERGISAMTAL Det behövs en bred energiuppgörelse Det är nu två år sedan centerpartiet ensidigt bröt den breda och mångåriga blocköverskridande

Läs mer

SMÅSKALIG VATTENKRAFT

SMÅSKALIG VATTENKRAFT SMÅSKALIG VATTENKRAFT STÖD MED GRÖNA CERTIFIKAT I SVERIGE CHRISTER SÖDERBERG SMÅKRAFTVERKENS RIKSFÖRENING OSLO 9 MARS 2009 Korsnäs kraftverk utanför Falun. Elcertifikat Sverige 2009-03-09 1 STÖD TILL FÖRNYBARA

Läs mer

Europas påverkan på Sveriges elnät

Europas påverkan på Sveriges elnät Europas påverkan på Sveriges elnät Värme- och Kraftkonferensen 2013-11-12 Hilda Dahlsten Europas påverkan på Sveriges elnät > Kraftsystemet 2013 > Den nordeuropeiska elmarknadens utveckling > Nyckelfrågor

Läs mer

Lagring av energi. Hanna-Mari Kaarre

Lagring av energi. Hanna-Mari Kaarre Lagring av energi Hanna-Mari Kaarre Allmänt Lagring av energi blir allt viktigare då förnybara energikällor, som vind- och solenergi, blir vanligare Produktionen av förnybar energi är oregelbunden, ingen

Läs mer

2014-06-10. Sänk din elkostnad med vindkraft

2014-06-10. Sänk din elkostnad med vindkraft Sänk din elkostnad med vindkraft 1 Innehåll 1. Om OX2 2. Drivkrafter på marknaden 3. Varför vindkraft? 4. Case 5. Struktur 5. Vindkraftsprojektet Rödstahöjden 2 OM OX2 Projekterade vindkraftverk: Ca 500

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB VKÖ-träff, program 22 maj, Lindesberg 09.00 Samling, kaffe & smörgås 09.30 Inledning, syfte med dagen, deltagarpresentation

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling av: Emilia Nordstrand från Jäderforsskola Energianvändning När jag såg filmen så tänkte jag på hur mycket energi vi egentligen använder. Energi är det som gör att te.x. lamporna

Läs mer

VÄLKOMNA! Julmingel för medlemmar i Skånes vindkraftsakademi och Solar Region Skåne

VÄLKOMNA! Julmingel för medlemmar i Skånes vindkraftsakademi och Solar Region Skåne VÄLKOMNA! Julmingel för medlemmar i Skånes vindkraftsakademi och Solar Region Skåne PROGRAM Marknadsundersökning Kalendarium Vindkraft Solenergi Mingel och julfika MARKNADSUNDERSÖKNING Jag kommer från

Läs mer

Vägval el en presentation och lägesrapport. Maria Sunér Fleming, Ordförande Arbetsgrupp Användning

Vägval el en presentation och lägesrapport. Maria Sunér Fleming, Ordförande Arbetsgrupp Användning Vägval el en presentation och lägesrapport Maria Sunér Fleming, Ordförande Arbetsgrupp Användning Vägval el (2014 2016) Vision för Sverige: Ett hållbart elsystem bortom 2030 som ger effektiv och trygg

Läs mer

Dags för uppföljning av Smart Energi

Dags för uppföljning av Smart Energi Sida 1(5) Miljönämnden Datum 2013-04-02 Diarienummer MN 38-2013 Smart energi 2013 Kommunstyrelsen Dags för uppföljning av Smart Energi Ni är en av de 67 aktörer som skrivit under Klimatstrategin för Västra

Läs mer

Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se

Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se Brabil. Smartbil. Miljöbil. ELBIL! Ambitionen är att Dalarna ska bli en föregångare för elfordon. elbildalarna.se Vi tror att el kommer att vara ett självklart drivmedel för bilar i framtiden Elbil Dalarna

Läs mer

Lycka till. EnergiGeni är E.ONs energiutställning för elever i årskurs 4-9. Frågor för ett EnergiGeni.

Lycka till. EnergiGeni är E.ONs energiutställning för elever i årskurs 4-9. Frågor för ett EnergiGeni. EnergiGeni är E.ONs energiutställning för elever i årskurs 4-9. Frågor för ett EnergiGeni. Lycka till och ha så kul på din upptäcktsresa - ta gärna hjälp av ugglan Elvis på vägen! Namn station 1 Fotosyntesen

Läs mer

AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM

AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM AVSÄNDARE CREDO SVERIGE LUNTMAKARGATAN 84 113 51 STOCKHOLM Hur når vi Sverige? Text: Jesper Kronhamn Hej! Jag har arbetat för Credo några månader nu och går ofta till jobbet med förväntan och glädje. Det

Läs mer

Vindkraften en folkrörelse

Vindkraften en folkrörelse Vindkraften idag och imorgon Västerås 2008-11-27 Vindkraften en folkrörelse Energiansvarig (v) i riksdagen 1998-2002 Ledamot i DESS 1997-2001 styrelsen för Statens Energimyndighet (2003-06) ledamot VEABs

Läs mer

Vinn. Vi bjuder på fröer från Frökungen. en luftvärmepump Värde 21 375 kr. Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar

Vinn. Vi bjuder på fröer från Frökungen. en luftvärmepump Värde 21 375 kr. Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2015 Vi bjuder på fröer från Frökungen Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar Vinn en luftvärmepump Värde 21 375 kr Så enkelt

Läs mer

Ledord för Sveriges energipolitik. Styrmedel. Energiförsörjning för ett hållbart samhälle. Förnybartdirektivet. Hållbarhetskriterium

Ledord för Sveriges energipolitik. Styrmedel. Energiförsörjning för ett hållbart samhälle. Förnybartdirektivet. Hållbarhetskriterium Ledord för Sveriges energipolitik Styrmedel Ekologisk hållbarhet Konkurrenskraft Försörjningstrygghet Inom energiområdet Energiförsörjning för ett hållbart samhälle Satsningar på: Försörjningstrygghet

Läs mer

Förnybarenergiproduktion

Förnybarenergiproduktion Förnybarenergiproduktion Presentation av nuläget Energiproduktion och växthusgasutsläpp 1.Statistik 2.Insatser 3.Förväntad utveckling 1. Statistik Energitillförsel El, import Förnybara bränslen Fasta:

Läs mer

Frågor och svar om den avslutade samaviseringen

Frågor och svar om den avslutade samaviseringen Frågor och svar om den avslutade samaviseringen Från och med mars 2015 avslutar vi samaviseringen med Unionens a-kassa. Idag betalar medlemmar som är med både i Unionen och Unionens a-kassa båda sina medlemsavgifter

Läs mer