SKYDDSINFORMATION. För anställda, entreprenörer och besökare vid någon av VA SYDs pumpstationer. Vid brand eller olycksfall ring 112.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKYDDSINFORMATION. För anställda, entreprenörer och besökare vid någon av VA SYDs pumpstationer. Vid brand eller olycksfall ring 112."

Transkript

1 SKYDDSINFORMATION För anställda, entreprenörer och besökare vid någon av VA SYDs pumpstationer. Vid brand eller olycksfall ring 112.

2

3 VA SYD är ett kommunalförbund i sydvästra delen av Skåne, som idag omfattar Malmö, Burlöv och Lund. VA SYD ansvarar bland annat för all pumpning och rening av avloppsvatten. I detta ansvar ingår alla avloppspumpstationer med tillhörande tryckavloppsledningar samt reningsverk för rening av avloppsvatten i regionen.

4 När du besöker någon av VA SYDs pumpstationer gäller följande: Entreprenörens ansvar för tillfällig personal Varje entreprenör har genom ansvarig arbetsledare eget skyddsansvar för sina arbetstagare enligt kapitel 3 2 och 3 i Arbetsmiljölagen och arbetstagaren har skyddsansvar enligt kapitel 3 4 i samma lag, vilket bland annat innebär att följa givna föreskrifter. På den gemensamma arbetsplatsen finns hos alla ett skyddsansvar för andra i omgivningen, vilket också innebär att ta hänsyn till deras arbetsförhållanden. Följande punkter måste du tänka på: Håll ordning på din arbetsplats. Håll undan material och arbetsredskap som kan tex. kan innebära snubbel eller halkrisk. Spärra av om sådana risker inte kan undvikas. Plocka undan efter avslutad arbetsdag. Vid användning av kemiska produkter ska VA SYD:S rutiner för vad som får användas, handhavande och förvaring samt åtgärder vid eventuellt spill eller läckage följas. Vid eventuellt spill/läckage: åtgärda och informera arbetsplatsombudet omgående! Använd personlig skyddsutrustning. Överbelasta inte golv och gallerdurk. Överbelasta aldrig en lyftanordning. Drick inte vatten ifrån utkastare märkt Får ej drickas Anmäl till kontaktperson om brandsläckare använts.

5 Besökare/studiebesök Tillfälliga besökare och personer som deltar i studiebesök ska informeras om huvuddragen i rutinen av representant från VA SYD. Att besöka en pumpstation Om en besökande beaktar och har allmän kunskap om de risker som finns vid vistelse inom ett område för rening av avloppsvatten eller inom en avloppspumpstation är det inte farligt att besöka en sådan anläggning. Det som är speciellt viktigt att beakta är att: Inte gå runt på anläggningen utan sällskap av VA SYD-medarbetare. Maskiner inom anläggningen kan starta utan förvarning. Det förekommer trafik på området med trafikfordon och arbetsredskap. Ta hänsyn till detta för att underlätta pågående arbete och var uppmärksamma för att undvika påkörningsrisk. Det förekommer trafik på området med trafikfordon och arbetsredskap. Ta hänsyn till detta för att underlätta pågående arbete och var uppmärksamma för att undvika påkörningsrisk. Respektera eventuella avspärrningar. Direktkontakt med avloppsvatten ska undvikas. Rökning inte är tillåten inom områdena. Fotografering endast är tillåten efter godkännande av medföljande medarbetare från VA SYD. Varje besökare ovillkorligen ska följa de regler och säkerhetsinstruktioner som ges av medföljande medarbetare från VA SYD. Detta kan innebära att viss skyddsutrustning såsom hjälm, skyddsskor och överdragskläder måste användas. Utebliven hörsamhet angående regler och anvisningar från medföljande medarbetare från VA SYD innebär att besöket avslutas och att besökaren omedelbart avvisas från området.

6 Att arbeta vid en avloppsanläggning Att beakta vid vistelsen på en pumpstation: Utfärdade bestämmelser och instruktioner rörande elsäkerhet och mekanisk säkerhet ska noggrant följas. Alla som genomför ett arbete på VA SYDs uppdrag ska hålla sig underrättade om var brandskyddsanordningar, sjukbårar och förbandslådor är placerade samt var utrymningsvägar finns. Fotografering utan tillstånd är förbjuden. Personer som inte följer de regler som gäller för pumpstationerna kan med omedelbar verkan avvisas från arbetsplatsen.

7 Allmänna och hygieniska aspekter Med normala försiktighetsåtgärder och sunt förnuft är det inte farligt att arbeta på en pumpstation. Avloppsvatten och slam innehåller mycket virus och bakterier. De kan vara farliga och därför måste försiktighet iakttas. Om du har uppgifter där du kommer i kontakt med avloppsvatten eller slam, eller arbetar med material som har varit i kontakt med avloppsvatten eller slam, tänk på följande: Det finns många öppna bassänger med medföljande risk för drunkning. Inget arbete på fel sida av ett skyddsräcke får förekomma utan användande av skyddsutrustning såsom livlina eller flytväst. Nedtömda bassänger och öppna brunnar utgör en risk eftersom det uppstår stora höjdskillnader och därmed fallrisk, gå inte innanför avspärrningar utan att vidta nödvändiga skyddsåtgärden (tex. livlina) I samband med tankarbeten och för dom som arbetar i tex. nedtömda bassänger, finns det risk för nedfallande föremål. Hjälm ska användas vid vistelse innanför avspärrat eller skyddat område. Vid arbete i område där det kan förväntas syrefrihet eller förekomst av hälsofarliga eller brandfarliga gaser, ska gasvarnare och vid behov, skyddsmask användas. Vid arbete som innebär att det finns risk för att aerosoler bildas ska skyddsmask användas. Tvätta alltid händerna och byt gärna om innan du äter. Berör inte ansiktet. Rök exempelvis inte eller stoppa in snus före du har tvättat händerna. Använd skyddshandskar vid direktkontakt med avloppsvatten eller slam. Tänk på att trasbylten och liknande kan innehålla vassa föremål som kan ge stick och skärskador. Du ska ha normalt vaccinationsskydd mot polio och stelkramp. Även skydd mot hepatit A och B rekommenderas. Om du får avloppsvatten eller slam över dig, så tvätta dig omedelbart och byt kläder.

8 Säkerhetsinformation/Symbolbeskrivning ELEKTRISK SPÄNNING Varning för elektrisk spänning. GASFLASKOR finns i rum med denna varningsskylt. HÖRSELSKYDD ska användas där ljudnivån är hög. HJÄLM OCH VARSELPLAGG ska bäras på angivna platser. SKYDDSSKOR är obligatoriskt i samtliga lokaler. Undantag görs för besökare vid guidade visningar. ANDNINGSSKYDD ska användas i samtliga utrymmen om hälsoskadliga aerosoler eller syrefrihet bedöms kunna uppstågörs för besökare vid guidade visningar. UTRYMNINGSVÄGAR vid brand, gas eller annan fara är markerade med utrymningssymbol.

9 RÖKFÖRBUD råder generellt, undantaget på markerade rökplatser. ALKOHOL OCH DROGER är förbjudet på arbetsplatsen. Det är inte tillåtet att komma till arbetsplatsen alkohol- eller narkotikapåverkad. Drogtester kan förekomma. MOBILTELEFONER är tillåtna inom området. Mobiltelefoner används också med viss försiktighet i närheten av manöverskåp, elektronisk utrustning som givare, vakter med mera. TRANSPORTER med truckar och andra fordon förekommer inom VA SYDs område. Var uppmärksam på detta och tänk på att föraren ofta har begränsad sikt. HANDBRANDSLÄCKARE finns utplacerade i samtliga lokaler.

10 Aspekter avseende förekomst av brandfarlig vara På samtliga anläggningar finns det risk för förekomst av explosionsfarlig gasblandning. I slutna utrymmen finns alltid en risk för att farliga gaser kan finnas. I en viss blandning med luft kan dessa vara såväl brandfarliga som explosiva. Dessutom kan gaserna vara akut giftiga att inandas. Arbete vid pumpstationer kräver speciell hänsyn till beaktande av brand- och explosionsrisker vid heta arbeten. Aspekter avseende förekomst av kemikalier Det finns råttgift utlagt inom området vid ett flertal betesstationer. Dessa ska inte vidröras. Ämnet som finns i dessa är skadligt även för människan. Inom respektive anläggning hanteras hälsofarliga kemikalier.

11 Aspekter avseende elsäkerhet Använd endast utrustning på det sätt den är avsedd för. Använd aldrig utrustning på ett sätt som gör att den riskerar att bli översköljd av vatten om den inte är avsedd för det. Kontrollera före användandet att materiel och utrustning är fria från skador. Skador på VA SYDs anläggningar eller utrustning ska omgående anmälas till VA SYD. Använd jordfelsbrytare, portabel eller i uttagscentral för handhållen utrustning. An vänd endast jordade uttag och skarvsladdar. Se till att förlängningskablar, löst lagda ledningar och andra tillfälliga elanläggningar placeras så att de inte skadas genom påkörning av fordon, genom åverkan vid mon tagearbeten eller liknande. Elsäkerhet Blockera inte elrum eller elcentraler. Håll ett fritt avstånd av minst 1,2 meter framför cen tra l samt en fri yta utanför dörr till elrum. Se till att det alltid finns fri väg för eventuell transport av skadad. För tillträde till VA SYDs elrum eller elcentraler, annat än i sällskap med elpersonal från VA SYD, ska VA SYDs nyckelkvittens med särskild instruktion skrivas under. Allt elarbete i VA SYDs anläggningar som kräver verktyg ska utföras av yrkesman under överinseende av behörig installatör. Innan arbete påbörjas ska ansvarsfrå gorna klargöras, vid behov skriftligen. Inget arbete får påbörjas utan den eldriftansvari ges och den elarbetsansvariges medgivande.

12 Allmänna regler Fordon och parkering P-plats är i första hand avsedd för personal och tillfälliga besökare. Entre prenadsanställda ska parkera privata fordon på anvisad plats. Husvagnsuppställning får ske om detta har överkommits med beställare eller kontakt person. Avspärrningar Avspärrningar ska respekteras. Brist på avspärrning ska omedelbart rapporteras till avdelningsansvarig eller kontaktperson. Heta arbeten Svetstillstånd krävs på pumpstationerna, för alla heta arbeten. Du måste också ha ett SBF-certifikat eller motsvarande för att utföra sådana arbeten. Truck och travers med mera För att få köra truck, travers, bomlift eller arbetsplattform krävs utbildningsbevis och skriftligt körtillstånd från VA SYD.

13 Hjärt och lungräddning Vid hjärtstillestånd måste hjärt och lungräddning (HLR) påbörjas omgående. Vid larmande uppge hjärtstillestånd. Kemikalieutsläpp I händelse av kemikalieutsläpp till mark, vatten eller luft ska detta omedelbart meddelas till beredskapen. VID EN OLYCKA ÄR DET VIKTIGT ATT DU AGERAR PÅ RÄTT SÄTT! Rädda först de om är i omedelbar fara. Varna övriga som finns eller kommer i riskområdet. Larma enligt rutin. Är det fråga om brand så påbörja, om möjligt, släckningsarbetet.

14 Olycksfall Tag omedelbart hand om den skadade enligt följande: Få igång andningen. Kontrollera andningen, skapa fria luftvägar och ge konstgjord andning. Stoppa blödningen. Skadad kroppsdel ska vara i högläge. Lägg på ett tryckförband. Tänk på att förebygga cirkulationssvikt. Förhindra avkylning. Förebygg skadechock genom att lägga den skadade i framstupa sidoläge, benen i högläge och huvudet lågt. Håll den skadade varm och i vila. Elskada. Bryt strömmen. Går inte det, ska den skadade bort från det strömförande föremålet utan att du rör vid honom/henne. Använd material som inte leder ström, till exempel ett klädesplagg. Kalla på eget initiativ efter ambulans när behovet föreligger. Larma ambulansen på: 0 (ton) 112 Var beredd på att uppge: Vad som har hänt. Vilket telefonnummer du ringer ifrån. Var det har hänt (olycksplatsens belägenhet). Underrätta egen arbetsledning, kontaktperson och driftledning. Skadeanmälan eller tillbudsrapport ska alltid skrivas. Entreprenören är skyldig att själv svara för anordningar som Arbetsmiljölagen förskriver om arbetsplatsens skyddsberedskap, till exempel förbandslåda.

15 Avfall Allt avfall ska medtagas och slängas på avsedd plats. Ordning & reda För att förebygga att brand eller skada uppstår är det viktigt att det råder ordning på arbetsplatsen.

16 Viktiga telefonnummer Avdelningschef Ulf Nyberg Driftchef Christopher Gruvberger Underhållschef Michael Petersson Enhetschef Driftområde Källby Monica Erlandsson Arbetsledare för pumpstationsgruppen Mats Ternström Enhetschef Projekt Adam Radgowski Enhetschef El- och Automatik Claes Hansson Miljö- och kvalitetschef Anita Lundblad Beredskap Pumpstationer Stellan Simonsson Bengt Thelander Bengt Jensen Calogero Di Caro Bo Svensson Journummer för beredskap pumpstationer: Elberedskap Per Johansson Leif Johansson Lars Jönsson Claes Hansson Journummer för elberedskap: SKYDDSINFORMATION PUMPSTATION Utgåva Foto: Pekka Kärppä, Eber Ohlsson, Johan Gustafsson samt bilder från VA SYDs bildarkiv VA SYD levererar friskt dricksvatten, renar avloppsvatten och har hand om avfallshantering åt mer än en halv miljon människor. Vi uppmuntrar dig till att dricka kranvatten, sortera dina sopor och tänka på vad du spolar ner i avloppet. Tillsammans bidrar vi aktivt till en hållbar samhällsutveckling. För miljön, nära dig. Kundservice kund@vasyd.se

SKYDDSINFORMATION. För anställda, entreprenörer och besökare vid Lunds avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112.

SKYDDSINFORMATION. För anställda, entreprenörer och besökare vid Lunds avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112. SKYDDSINFORMATION För anställda, entreprenörer och besökare vid Lunds avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112. VA SYD är ett kommunalförbund i sydvästra delen av Skåne, som idag omfattar

Läs mer

SKYDDSINFORMATION. För anställda, entreprenörer och besökare vid Sjölunda avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112.

SKYDDSINFORMATION. För anställda, entreprenörer och besökare vid Sjölunda avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112. SKYDDSINFORMATION För anställda, entreprenörer och besökare vid Sjölunda avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112. VA SYD är ett kommunalförbund i sydvästra delen av Skåne, som idag omfattar

Läs mer

Mälarenergi AO Vatten

Mälarenergi AO Vatten UTFÄRDARE Lindkvist Anna Allmänna ordnings- och säkerhetsföreskrifter Kungsängsverket ANDRA DOKUMENT G000-BC000 Kompletterande elsäkerhetsanvisning UTFÄRDAT DATUM 2016-03-02 REVISIONSINTERVA LL 1 år ISO

Läs mer

NCC:s ordnings- och skyddsregler

NCC:s ordnings- och skyddsregler Ordnings- och skyddsregler NCC:s ordnings- och skyddsregler Ordnings- och skyddsreglerna gäller för produktionsarbetsplatser inom NCC Building och Infrastructure i Sverige och kan kompletteras med arbetsplatsspecifika

Läs mer

Råd och skyddsanvisningar. För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde

Råd och skyddsanvisningar. För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde Råd och skyddsanvisningar För dig som ska arbeta inom Trafikverkets spårområde Arbetsmiljölagen Utdrag ur arbetsmiljölagen 3 kapitlet 2 Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga

Läs mer

Välkommen till Vattenfall AB Heat Drefviken

Välkommen till Vattenfall AB Heat Drefviken Välkommen till Vattenfall AB Heat Drefviken Denna information hjälper dig som entreprenör och dina medarbetare att kunna arbeta säkert i våra anläggningar. Informationen nedan utgör komplement till den

Läs mer

Om du finner att arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa, skall du snarast underrätta din arbetsledning och skyddsombudet.

Om du finner att arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa, skall du snarast underrätta din arbetsledning och skyddsombudet. 1 (5) Vår arbetsmiljö En god hälsa, säkerhet och välbefinnande är en förutsättning för effektiv och lönsam verksamhet. Alla har rätt att komma hem från jobbet med liv och hälsa i behåll. Vårt mål är skadefria

Läs mer

Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde

Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde Se upp! Råd och anvisningar till dig som arbetar på spårområde 1 Säkerheten kommer först! Jernhusen sätter säkerheten främst i alla avseenden. Säkerheten är alltid prioriterad, även framför att färdigställa

Läs mer

Jernhusen AB (publ) Hagalunds depå. Instruktion 1 (10) 2015-03-06. John Boldt-Christmas. Stefan Halldén Tfn: 08-4100 3263. Sid.

Jernhusen AB (publ) Hagalunds depå. Instruktion 1 (10) 2015-03-06. John Boldt-Christmas. Stefan Halldén Tfn: 08-4100 3263. Sid. Dokumenttyp Verksamhetsområde Instruktion 1 (10) Upprättad av Ansvarig utgivare Giltig från Stefan Halldén Tfn: 08-4100 26 John Boldt-Christmas 2015-0-06 2 (10) 1. Inledning Hagalund är Sveriges största

Läs mer

SMAK. Processägare Gäller from Upprättad SMAK-chef, Mikael Lekbeck 2013-02-28 2010-11-15. Fastställd av Sign Utgåva Ersätter VD, Håkan Schede T S

SMAK. Processägare Gäller from Upprättad SMAK-chef, Mikael Lekbeck 2013-02-28 2010-11-15. Fastställd av Sign Utgåva Ersätter VD, Håkan Schede T S Sida 1(9) -chef, Mikael Lekbeck 2013-02-28 2010-11-15 Syfte Att inga anställda eller entreprenörer som arbetar på Sims ska skada sig själva, vår egendom eller den yttre miljö. Ansvar För att rutinen efterlevs

Läs mer

Säkerhet och ordning

Säkerhet och ordning Säkerhet och ordning För våra entreprenörer och deras anställda. Berörd personal som utför arbete i Oxelösunds Hamn, ska känna till innehållet i denna folder och vid anmodan kvittera mottagandet. Personalutgåva

Läs mer

Process Sida 1(10) SMAK. Processägare Gäller from Upprättad SMAK-chef, Mikael Lekbeck 2015-01-20 2010-11-15

Process Sida 1(10) SMAK. Processägare Gäller from Upprättad SMAK-chef, Mikael Lekbeck 2015-01-20 2010-11-15 Process Sida 1(10) -chef, Mikael Lekbeck 2015-01-20 2010-11-15 Syfte Att inga anställda eller entreprenörer som arbetar på Sims ska skada sig själva, vår egendom eller den yttre miljö. Ansvar För att rutinen

Läs mer

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 1(11) Upprättat av: Åke Filubelli Granskat av: Harald Schaffhauser Fastställd av: Gun Eriksson Gäller fr o m 2016-03-21 Tom 2017-08-31 sinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 2(11) Versionshistorik

Läs mer

PLAN FÖR MÅNGFALD OCH JÄMSTÄLLDHET 2011-2013

PLAN FÖR MÅNGFALD OCH JÄMSTÄLLDHET 2011-2013 PLAN FÖR MÅNGFALD OCH JÄMSTÄLLDHET 2011-2013 1 3 Det är ett sätt att efterleva vår värdegrund. Det ger dynamik i organisationen Oliktänkande breddar perspektiven och ökar effektiviteten. Det driver hela

Läs mer

SSÄ INS-0080 Säkerhetsinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund Vallentuna 2014

SSÄ INS-0080 Säkerhetsinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund Vallentuna 2014 1(15) Upprättat av: Arne Grundberg Granskat av: Gun Eriksson Fastställd av: Lars H Ericsson Gäller fr o m 2014-09-01 Tom 2014-12-13 sinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund

Läs mer

Välkommen till Forsmark! Din guide till ett säkert arbete

Välkommen till Forsmark! Din guide till ett säkert arbete Välkommen till Forsmark! Din guide till ett säkert arbete 1 Innehåll Egenkontroll: STARK...4 Fysiskt skydd bevakning...5 Brandskydd...6 Larm...7 Strålskydd...8 Radiologisk klassning...9 Skyddsutrustning...

Läs mer

2012-12-03 Tills vidare S2 Värmeverket/Askersund/Sverige

2012-12-03 Tills vidare S2 Värmeverket/Askersund/Sverige VATTENFALL HEAT SWEDEN OPERATIONS Verksamhet Säkerhet-Hälsa-Miljö DMS 1002413952:6 Handläggare Christer Gustafson Granskat av Stefan Karlsson Godkänt av Berit Sanded Giltig från Giltig till S-klass Anläggning/Ort/Land

Läs mer

Krav på installation av FETTAVSKILJARE

Krav på installation av FETTAVSKILJARE Krav på installation av FETTAVSKILJARE Aldrig fett i avloppet! VA SYD tar emot och renar avloppsvatten från hushåll, industrier och en mängd andra verksamheter. Under senare år har vi haft stora problem

Läs mer

Miljö- och säkerhetsföreskrifter

Miljö- och säkerhetsföreskrifter Miljö- och säkerhetsföreskrifter för yttre avloppsreningsverk med tillhörande avloppspumpstationer i Växjö kommun Välkommen till VA-avdelningen, tekniska förvaltningen De här föreskrifterna har upprättats

Läs mer

Arbetsmiljöplan. Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden. Denna arbetsmiljöplan upprättades

Arbetsmiljöplan. Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden. Denna arbetsmiljöplan upprättades Projektnamn Arbetsmiljöplan Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden Besöksadress till byggplatsen Byggherrens namn Byggherrens telefonnummer ev. uppdragstagares namn Uppdragstagarens telefonnummer

Läs mer

Ämnesnamn CAS-nummer Koncentration Klassificering Xylen 1330-20-7 10<=x%<25% Xn: R10, 20/21, 38

Ämnesnamn CAS-nummer Koncentration Klassificering Xylen 1330-20-7 10<=x%<25% Xn: R10, 20/21, 38 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Namnet på ämnet eller beredningen Artikelnr: 1012 samt 1013 1.2 Användning av ämnet eller beredningen Målningsarbete 1.3 Namnet på bolaget/företag

Läs mer

Vika Avfallsanläggning

Vika Avfallsanläggning Vika Avfallsanläggning Miljö och säkerhetsföreskrifter Välkommen till Tekniska verken/vika avfallsanläggning Dessa föreskrifter gäller för egen personal, entreprenörer samt tillfälliga besökare som befinner

Läs mer

Arbetsmiljöplan för Specialistmålarna i Linköping AB

Arbetsmiljöplan för Specialistmålarna i Linköping AB Arbetsmiljöplan för Specialistmålarna i Linköping AB Generella regler för verksamheten på byggarbetsplatsen Konkreta ordningsregler för arbetet på byggarbetsplatsen De generella reglerna för Specialistmålarna

Läs mer

Arbetsmiljöplan Upprättad i enlighet med AFS 1999:3 Byggnads- och anläggningsarbete

Arbetsmiljöplan Upprättad i enlighet med AFS 1999:3 Byggnads- och anläggningsarbete Arbetsmiljöplan Upprättad i enlighet med AFS 1999:3 Byggnads- och anläggningsarbete Allmänna uppgifter Arbetsplats Besöksadress Badhus Midgårdsvallen. Projekt nr 7962 Atletvägen 1 Arbetsmiljöplanen upprättades

Läs mer

Mariebergs Förskola Futurum Fastigheter AB. Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden. Futurum Fastigheter AB 019-767 91 00

Mariebergs Förskola Futurum Fastigheter AB. Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden. Futurum Fastigheter AB 019-767 91 00 Arbetsmiljöplan ByggDialog Projektnamn Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden Mariebergs Förskola 2015-09-10-2016-08-31 Besöksadress till byggplatsen Drottning Kristinas Väg 4 Byggherrens namn Byggherrens

Läs mer

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att räddningstjänsten larmas. Småbränder och tillbud är säkerligen lika många. Vanliga

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD enligt 1907/2006/EG, Artikel 31

SÄKERHETSDATABLAD enligt 1907/2006/EG, Artikel 31 SÄKERHETSDATABLAD enligt 197/26/EG, Artikel 31 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD (enligt 91/155/EEG)

SÄKERHETSDATABLAD (enligt 91/155/EEG) 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET PRODUKTEN Handelsnamn Kemiskt namn Fysisk form Användningsområde SPA Brom tabletter Brom-klor-5,5-dimetylhydantoin Fast form Desinficering av vatten i swimming pool

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från:

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från: SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: CC ph-justerare REACH-reg.nr: 01-2119532646-36 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen

Läs mer

Sigtuna kommun Drift och underhåll Offentlig belysning 2012. Förfrågningsunderlag 2011-10-28 Utkast till arbetsmiljöplan

Sigtuna kommun Drift och underhåll Offentlig belysning 2012. Förfrågningsunderlag 2011-10-28 Utkast till arbetsmiljöplan Sigtuna kommun Drift och underhåll Offentlig belysning 2012 Förfrågningsunderlag 2011-10-28 Utkast till arbetsmiljöplan 2 (11) Innehållsförteckning REVISIONSHISTORIK 3 UPPGIFTER OM PROJEKTNAMN 4 ADRESS

Läs mer

Tornby HVC 3. Sida 1 av 7 2016-03-01

Tornby HVC 3. Sida 1 av 7 2016-03-01 Tornby HVC 3 Sida 1 av 7 2016-03-01 Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning: Glasblåsaren 6 Besöksadress: Tyttorpsgatan Box 1500 581 15 LINKÖPING Produktionsenheter Fastbränslepanna 1: Oljepanna

Läs mer

Djurhållning inom lantbruket

Djurhållning inom lantbruket Djurhållning inom lantbruket Enkla råd och tips inom arbetsmiljö & livsmedelsäkerhet Framtagen av JTI Institutet för jordbruks- och miljöteknik på uppdrag av Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet (SLA)

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD IKACLEAN KOMBI 245 EXTRA

SÄKERHETSDATABLAD IKACLEAN KOMBI 245 EXTRA IKACLEAN KOMBI 245 EXTRA Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD IKACLEAN KOMBI 245 EXTRA AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Utgivningsdatum 04.07.2012 1.1. Produktbeteckning Produktnamn

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Ammoniak 5M

SÄKERHETSDATABLAD Ammoniak 5M 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH FÖRETAGET SÄKERHETSDATABLAD Handelsnamn: Kemiskt namn eller beskrivning: Kemiskt formel: - CAS-nr./EG-nr.: 1336-21-6/215-647-6 - Användningsområde: Leverantör: Utfärdare:

Läs mer

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall - åtgärder vid olycksfall och akut sjukdom - anvisningar för omhändertagande av elev som under skoltid insjuknar eller utsätts för olycksfall - allmänna åtgärder

Läs mer

Avtal om användande av personlig skyddsutrustning

Avtal om användande av personlig skyddsutrustning Avtal om användande av personlig skyddsutrustning Jag har mottagit den personliga skyddsutrustningen i bilaga 1.1. Jag har fått information om när den ska användas Jag är personligen ansvarig för att utrustningen

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Hellströms Försäljnings AB, HEFAB, Box 7059, 187 11 Täby

Säkerhetsdatablad. Hellströms Försäljnings AB, HEFAB, Box 7059, 187 11 Täby Säkerhetsdatablad 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN: ANVÄNDNING: LEVERANTÖR: KONTAKTPERSON Gorilla Epoxy Hardener Härdare till epoxilim Hellströms Försäljnings AB,, Box 7059,

Läs mer

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING!! 1 Ambassadör Uppdaterad 8 augusti 2012 Detta är ett material för Hyresbostäder i Norrköping. Copyright ( ) alla rättigheter reserverade

Läs mer

Arbetsmiljöplan. Vargskinnets samfällighetsförening. Uppgifter om Vargskinnets samfällighetsförening i Västerås BESÖKSADRESS TILL ARBETSPLATSEN.

Arbetsmiljöplan. Vargskinnets samfällighetsförening. Uppgifter om Vargskinnets samfällighetsförening i Västerås BESÖKSADRESS TILL ARBETSPLATSEN. Uppgifter om i Västerås BYGGHERRE c/o Per Wahlström Högviltsvägen 37 722 42 Västerås BYGGHERRENS KONTAKTPERSON Namn Telefon Fax E-post PROJEKTERING Per Wahlström 070-6862857 pewa2711@gmail.com Organisation

Läs mer

Säkerhetsföreskrifter

Säkerhetsföreskrifter Halmstadverket Säkerhetsföreskrifter Halmstadverket 2 Hälso- och säkerhetsföreskrifter för entreprenörer anlitade av E.ON Värmekraft Sverige AB samt E.ON-anställda. Syftet med föreskrifterna är att verka

Läs mer

CHECKLISTA FÖR PLÅTSLAGERIVERKSTÄDER

CHECKLISTA FÖR PLÅTSLAGERIVERKSTÄDER CHECKLISTA FÖR PLÅTSLAGERIVERKSTÄDER byggnadsplåt och ventilation ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Besvara frågorna med ja eller nej. Svarar ni med kryss i högra svarsrutan, fortsätt fylla i de tre följande kolumnerna.

Läs mer

Entreprenörsföreskrifter gällande för Perstorp Oxo AB, Stenungsund och Nol

Entreprenörsföreskrifter gällande för Perstorp Oxo AB, Stenungsund och Nol Kännedom Det är varje entreprenörs skyldighet att tillse att hans anställda delges dessa föreskrifter i god tid före arbetet påbörjas vid Perstorp Oxo AB. Ändringar i dessa föreskrifter och andra rutiner

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöregler för AB Ekerö Bostäder. Innehållsförteckning:

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöregler för AB Ekerö Bostäder. Innehållsförteckning: Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöregler för AB Ekerö Bostäder Innehållsförteckning: 1. Ordnings- och skyddsregler på arbetsområdet 2. Transporter 3. Miljö 4. Arbete med särskild risk 5. Personlig skyddsutrustning

Läs mer

Arbete på elektrisk materiel

Arbete på elektrisk materiel 2003-10-10 Sida 1 (9) *AFEL* *AF EL -* Arbete på elektrisk materiel Innehållsförteckning 1 Arbete på elektrisk materiel... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte... 2 1.3 Ordförklaringar... 3 2 Elektriskt arbete...

Läs mer

Utfärdat: 13-08-05 Versionsnummer 1.2 Omarbetad 13-08-05. 2.1 Klassificering enligt CLP (Förordning (EG) nr 1272/2008) och KIFS 2010:5

Utfärdat: 13-08-05 Versionsnummer 1.2 Omarbetad 13-08-05. 2.1 Klassificering enligt CLP (Förordning (EG) nr 1272/2008) och KIFS 2010:5 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Pit Filler 2000 Sidan 1 av 5 HANDELSNAMN Pit Filler 2000 KEMISKT NAMN Polyurethane Oligomer Mixture ART. nr Pit Filler 2000 ANVÄNDN. OMR Glasreparationer FÖRETAG Glas-Weld

Läs mer

Ansvarig utgivare: Per Häggmark Dokument: SG.575.10.01.010 Utgåva: 9 Datum: 2008-11-18 Sida 2 (14) Husums fabrik. AVDELNING Vedavdelningen Tel 186 06

Ansvarig utgivare: Per Häggmark Dokument: SG.575.10.01.010 Utgåva: 9 Datum: 2008-11-18 Sida 2 (14) Husums fabrik. AVDELNING Vedavdelningen Tel 186 06 Utgåva: 9 Datum: 2008-11-18 Sida 1 (14) Husums fabrik Sida Innehållsförteckning 1 Vedavdelningen 2 Återvinning 3-4 Blekeri 5 Kokeri 6 Pappsalen 7 Pappersmaskin 6 8 Pappersmaskin 7 9 PM 8 / BM 1/ Kemikalieberedning

Läs mer

Phenylmethyl Sulphonyl Fluoride, 25 g US20203-25G. Frätande

Phenylmethyl Sulphonyl Fluoride, 25 g US20203-25G. Frätande GE Healthcare SÄKERHETSDATABLAD Enligt EU direktiv 91/155/EEG med ändring 2001/5/EG Sverige Svenska 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Produktnamn Katalognummer Phenylmethyl Sulphonyl

Läs mer

Frågorna utgår från AFS grundpaket som är aktuella för samtliga arbetsplatser i Region Kronoberg.

Frågorna utgår från AFS grundpaket som är aktuella för samtliga arbetsplatser i Region Kronoberg. Genomförd senast 31 maj. Redovisas till verksamhetschef senast 15 augusti Checklista - Arbetsmiljörond Verksamhetsområde Arbetsplats Datum Ansvarig chef Medverkande skyddsombud Övriga medverkande Frågorna

Läs mer

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 1 Gäller 2016-01-01 2017-01-01 Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 2 Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, två,-och

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD NITOR ALLFÄRG RÖD

SÄKERHETSDATABLAD NITOR ALLFÄRG RÖD AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från REKOMMENDERAD

Läs mer

Byggbruk. 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget. info@kakeldaxgruppen.se. www.kakeldaxgruppen.se. 2. Farliga egenskaper

Byggbruk. 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget. info@kakeldaxgruppen.se. www.kakeldaxgruppen.se. 2. Farliga egenskaper Sid 1:7 Säkerhetsdatablad Kakeldaxgruppen Ersätter: - Enligt (EG) förordning nr 1907/2006 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbenämning: Produkttyp: 1.2 Användningsområde: För

Läs mer

Arbetsmiljöplan för Drift- och underhåll samt förekommande reinvesteringsarbeten Trafikinformationsutrustningar

Arbetsmiljöplan för Drift- och underhåll samt förekommande reinvesteringsarbeten Trafikinformationsutrustningar BLANKETT 1 (10) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Ev. ärendenummer Lindström Lars ILmi TRV2014/ 5554 Dokumenttitel Arbetsmiljöplan Arbetsmiljöplan för Drift- och underhåll samt förekommande

Läs mer

SAMORDNINGSANSVAR 2011-10-21 1

SAMORDNINGSANSVAR 2011-10-21 1 SAMORDNINGSANSVAR 2011-10-21 1 INNEHÅLL 1 ALLMÄNT OM SAMORDNINGSANSVARET... 3 2 SAMORDNING PÅ TERACOM SWEDEN... 3 3 BYGG- OCH ANLÄGGNINGSARBETE PÅ TERACOM SWEDENS ANLÄGGNINGAR... 3 4 SAMORDNING PÅ UPPDRAG

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Avkalkning premium

SÄKERHETSDATABLAD Avkalkning premium Avkalkning premium Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD Avkalkning premium SDS i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning

Läs mer

1. NAMNET PÅ ÄMNET / BEREDNINGEN OCH BOLAGET / FÖRETAGET

1. NAMNET PÅ ÄMNET / BEREDNINGEN OCH BOLAGET / FÖRETAGET 1 1. NAMNET PÅ ÄMNET / BEREDNINGEN OCH BOLAGET / FÖRETAGET Produktinformation Produktnamn: Produktkod: Användning: Företag: Återförsäljare Sverige: TEXILAC DISCHARGE LB M167462K001000 Blekfärg Kiian SpA

Läs mer

AVSNITT 3: Sammansättning/information om beståndsdelar 3.1 Blandningar Ämnesnamn Cas-nr EG-nr Halt Farokod Riskfraser

AVSNITT 3: Sammansättning/information om beståndsdelar 3.1 Blandningar Ämnesnamn Cas-nr EG-nr Halt Farokod Riskfraser Datum: 2015-10-09 Sida: 1/5 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Varför vattenskyddsområde? Vattenskyddsområden inrättas för att skydda vattentillgångar som är viktiga för den allmänna vattenförsörjningen. Målet är

Läs mer

Omarbetad: 2013-05-13 (versionsnummer 03) Ersätter: 2009-06-01. Lyckeby ConstructionAB Adress Box 129 Postnr/Ort. SE-272 23 Simrishamn Land

Omarbetad: 2013-05-13 (versionsnummer 03) Ersätter: 2009-06-01. Lyckeby ConstructionAB Adress Box 129 Postnr/Ort. SE-272 23 Simrishamn Land 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller Lim blandningen och användningar som det avråds ifrån 1.3 Närmare upplysningar

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Wheel Paint TF

SÄKERHETSDATABLAD Wheel Paint TF SÄKERHETSDATABLAD Enligt förordning (EG) nr 1907/2006 1 NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN PRODUKTNR. ANVÄNDNING LEVERANTÖR TELEFONNUMMER FÖR NÖDSITUATIONER A618TF Specialfärg

Läs mer

Bilaga B - Hantering av brandfarlig gas

Bilaga B - Hantering av brandfarlig gas Sida 1(7) Bilaga B - Hantering av brandfarlig gas Brandfarlig gas I skolan är det vanligast att det förekommer gasol. Vanligast är att gasolbehållarnas volym varierar från under litern upp till ett tiotals

Läs mer

Arbetsmiljö Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter

Arbetsmiljö Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Arbetsmiljö Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter 13 Arbetsmiljö Vi arbetar konsekvent med arbetsmiljöfrågor för att du som personlig assistent ska trivas på din arbetsplats.

Läs mer

Råd och. skyddsanvisningar

Råd och. skyddsanvisningar Råd och skydds- Råd anvisningar och skyddsanvisningar för dig som ska arbeta inom Banverkets spårområde för dig som ska arbeta inom Banverkets spårområde Arbetsmiljölagen Utdrag ur arbetsmiljölagen 3 kapitlet

Läs mer

NB BYGG AB Allmänna skyddsregler. Innehåll

NB BYGG AB Allmänna skyddsregler. Innehåll Innehåll Vår arbetsmiljö 2 Risker i arbetet 2 Säkert beteende 3 Information och kompetens 3 Arbetsplatsens utformning 4 Personlig skyddsutrustning 5 Skyddsanordningar 5 Fallskydd 6 Damm 6 Bullrande verksamhet

Läs mer

1.1 Produktbeteckning Hovstrålsvård Vital Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

1.1 Produktbeteckning Hovstrålsvård Vital Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar 1. Uppgifter om ämne/beredning och tillverkare 1.1 Produktbeteckning Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar 1.2 som det avråds från Relevanta identifierade användningar

Läs mer

Bilaga 4 till Teknisk anvisning BRAND

Bilaga 4 till Teknisk anvisning BRAND Sidantal 5 Bilaga 4 till Teknisk anvisning BRAND Version 2 iderat datum 2013-01-25 Landstingsservice i Uppsala Län 751 35 UPPSALA Tfn 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 Dokument Sidnr 2(5).dat Ansvar för arbetsmiljön

Läs mer

Beredskap vid misstanke om att ett barn far illa

Beredskap vid misstanke om att ett barn far illa KRISPLAN Beredskap vid olycka Lilla Bruket har egenkontroll av första förbandslådan en gång i veckan. Skulle någonting fattas så fylls lådan på. Första förband finns alltid med vid utflykter, likaså aktuell

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Kaliumpermanganat 0,5%

SÄKERHETSDATABLAD Kaliumpermanganat 0,5% Kaliumpermanganat 0,5% Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD Kaliumpermanganat 0,5% AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Utgivningsdatum 23.10.2012 1.1. Produktbeteckning Produktnamn Kaliumpermanganat

Läs mer

Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget. : Siemens Healthcare Diagnostics AB 194 87 Upplands Väsby Sverige

Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget. : Siemens Healthcare Diagnostics AB 194 87 Upplands Väsby Sverige I enlighet med föreskrift (EC) nr 1907/2006 (REACH), Annex II Sverige 1. SÄKERHETSDATABLAD DCA System Hemoglobin A1c Reagents Test Kit Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Namnet på ämnet eller

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från:

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från: SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: ph SÄNK REACH-reg.nr: 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Svetsvätska för vägg

SÄKERHETSDATABLAD. Svetsvätska för vägg SÄKERHETSDATABLAD 1 NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1:1 PRODUKTBETECKNING Produktnamn 1:2 RELEVANTA IDENTIFIERADE ANVÄNDNINGAR AV ÄMNET ELLER BLANDNINGEN OCH ANVÄNDNINGAR SOM DET AVRÅD

Läs mer

GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD

GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD Föreskrift Utgåva 3 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 15 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SVEDALAS VA-ENHET

VÄLKOMMEN TILL SVEDALAS VA-ENHET Till entreprenörer eller tillfälligt anställda på VA-enheten i Svedala VÄLKOMMEN TILL SVEDALAS VA-ENHET 1 VÄLKOMMEN TILL VA-ENHETEN I SVEDALA Vi vill i denna folder göra dig som entreprenör eller tillfälligt

Läs mer

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. DPD1 Pill_501319-505509

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. DPD1 Pill_501319-505509 Sida 1 av 5 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Ytterligare Handelsnamn Gäller även för följande materialnummer: 505509 Material-gruppe: Zulieferprodukt 1.2

Läs mer

Arbetsmiljöplan. LJ Mark & Anläggningar AB

Arbetsmiljöplan. LJ Mark & Anläggningar AB Arbetsmiljöplan LJ Mark & Anläggningar AB Generell Partille 2014-04-25 Utställd av: John Malkki Revidering nr: 2 Datum: 2005-05-09 Godkänd av: Mats Liljegren Revidering nr: 3 Datum: 2006-03-10 Godkänd

Läs mer

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. CyA-Test_1039744

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. CyA-Test_1039744 Sida 1 av 5 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från 1.3

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALKOHOL OCH DROGPOLICY 1 POLICY 1 2 MÅLSÄTTNINGAR OCH REGLER 2 2.1 Mål och medel 2 2.2 Regler 2 3 CHEFENS/ARBETSLEDARENS ROLL OCH ANSVAR 3 4 TIDIGA TECKEN PÅ MISSBRUK

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Super Gloss

SÄKERHETSDATABLAD Super Gloss SÄKERHETSDATABLAD Enligt förordning (EG) nr 1907/2006 1 NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN PRODUKTNR. ANVÄNDNING LEVERANTÖR TELEFONNUMMER FÖR NÖDSITUATIONER A11001143NF Specialfärg

Läs mer

Miljö- och säkerhetsföreskrifter

Miljö- och säkerhetsföreskrifter Miljö- och säkerhetsföreskrifter för Sundets avloppsreningsverk med tillhörande avloppspumpstationer i Växjö kommun Välkommen till VA-avdelningen, tekniska förvaltningen De här föreskrifterna har upprättats

Läs mer

Renhållarens anvisningar Gäller fr.o.m. 2014-05-01.

Renhållarens anvisningar Gäller fr.o.m. 2014-05-01. sida 1(5) Renhållarens anvisningar Gäller fr.o.m. 2014-05-01. Kommunfullmäktige antog 2012-12-17 Renhållningsordning för Aneby kommun. Renhållningsordningen består av: 1.) Avfallsplan med bilagor och en

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Mico Desinfektionsmedel DR25a

SÄKERHETSDATABLAD. Mico Desinfektionsmedel DR25a Mico Desinfektionsmedel DR25a säkerhetsdatablad. 1/6 SÄKERHETSDATABLAD Mico Desinfektionsmedel DR25a Säkerhetsdatabladet är utformat enligt EG-direktiv nr 1907/2006 1. NAMNET PÅ BEREDNINGEN OCH FÖRETAGET

Läs mer

Miljö- och säkerhetsföreskrifter

Miljö- och säkerhetsföreskrifter Miljö- och säkerhetsföreskrifter för Sundets avloppsreningsverk med tillhörande avloppspumpstationer i Växjö kommun Välkommen till VA-avdelningen, tekniska förvaltningen De här föreskrifterna har upprättats

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Grunda AB, 523 85 ULRICEHAMN Tel: 0321-677600, Fax: 0321-677405, E-mail: grunda@grunda.se

SÄKERHETSDATABLAD. Grunda AB, 523 85 ULRICEHAMN Tel: 0321-677600, Fax: 0321-677405, E-mail: grunda@grunda.se SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn: Grunda Ammoniak 24.5% Artikelnummer: 1 liter: 4741-02415 Användning: Leverantör: Tillverkare: Rengöring Grunda AB, 523

Läs mer

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöavdelningen Egenkontroll - ditt ansvar som verksamhetsutövare Som företagare är det ditt ansvar att veta hur din verksamhet påverkar omgivningen. Detsamma gäller även

Läs mer

INSTITUTIONEN för ARKITEKTUR CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA. SÄKERHETSRUTINER för MODELLVERKSTADEN

INSTITUTIONEN för ARKITEKTUR CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA. SÄKERHETSRUTINER för MODELLVERKSTADEN INSTITUTIONEN för ARKITEKTUR CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA SÄKERHETSRUTINER för MODELLVERKSTADEN Texten ligger till grund för att påvisa de säkerhets- och ordningsregler som varje student måste iaktta i modellverkstaden,

Läs mer

Säkerhetsdatablad(varuinformationsblad) Svetsspray art.nr. 4205100002 (400 ml)

Säkerhetsdatablad(varuinformationsblad) Svetsspray art.nr. 4205100002 (400 ml) 1. MATERIALBENÄMNING Materialbenämning Svetsspray Används för För att motverka svetssprut från att fastnar i gaskåpan Benämning av företag Fronius Internatonal GmbH, Gunter Fronius Strabe 1, A-4600 Wels-Thalheim

Läs mer

Vid brand, rökutveckling och gasutsläpp

Vid brand, rökutveckling och gasutsläpp LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr LiU 72/04-75 Rektorskansliet 2004-02-11 / 2006-06-07 Vid brand, rökutveckling och gasutsläpp Bilaga 1. RÄDDA Alla som är i akut fara. VARNA Om larmet ej gått (normalt

Läs mer

SKYDDSINFORMATION. För anställda, entreprenörer och besökare vid Klagshamn avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112.

SKYDDSINFORMATION. För anställda, entreprenörer och besökare vid Klagshamn avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112. SKYDDSINFORMATION För anställda, entreprenörer och besökare vid Klagshamn avloppsreningsverk. Vid brand eller olycksfall ring 112. VA SYD är ett kommunalförbund i sydvästra delen av Skåne, som idag omfattar

Läs mer

Miljöinformation för Skanska Sveriges underentreprenörer. Kortfattad information om våra generella miljökrav

Miljöinformation för Skanska Sveriges underentreprenörer. Kortfattad information om våra generella miljökrav Miljöinformation för Skanska Sveriges underentreprenörer Kortfattad information om våra generella miljökrav Denna broschyr riktar sig till dig som arbetar som underentreprenör åt Skanska Sverige. Här hittar

Läs mer

AVFALLSTAXA FÖR VERKSAMHETER

AVFALLSTAXA FÖR VERKSAMHETER AVFALLSTAXA FÖR VERKSAMHETER Gäller från 1 januari 2014 Hushållsavfall Grundpris Priset omfattar tömning, kärlhyra och moms. Utöver detta tillkommer avgifter för olika tillägg (se tabell Tillägg) beroende

Läs mer

Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006

Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006 Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006 TECHNOMELT GA 3116 known as Technomelt Q 3116 Sidan 1 / 6 SDB-nr : 44730 V001.5 Reviderat den: 28.11.2013 Utskriftsdatum: 20.12.2013 AVSNITT

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Swed Handling AB, Box 21, Spårgatan 9, 601 02 NORRKÖPING, Tfn: 011-24 84 84, Fax: 011-24 84 99

SÄKERHETSDATABLAD. Swed Handling AB, Box 21, Spårgatan 9, 601 02 NORRKÖPING, Tfn: 011-24 84 84, Fax: 011-24 84 99 SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn: Användningsområde: Leverantör: E-mail: LAMPOLJA Lampolja Swed Handling AB, Box 21, Spårgatan 9, 601 02 NORRKÖPING, Tfn:

Läs mer

AGM Batterier Sida 1 av 5

AGM Batterier Sida 1 av 5 Sida 1 av 5 1. Optima Batteries Tillverkare/Leverantör Handelsnamn VB Autobatteri AB Optima Batteries Box 742 182 17 Danderyd Kemisk/Teknisk produktbenämning Tel: 08-622 32 32 Blybatteri med utspädd svavelsyra

Läs mer

: TANET MULTITAN 10 X 1 L

: TANET MULTITAN 10 X 1 L AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn : Identifikationsnummer : 61237 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

Falkenberg Energi AB SPETTET 3, FALKENBERGS KOMMUN. Påbyggnad för personaldel. Arbetsmiljöplan FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG

Falkenberg Energi AB SPETTET 3, FALKENBERGS KOMMUN. Påbyggnad för personaldel. Arbetsmiljöplan FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Falkenberg Energi AB SPETTET 3, FALKENBERGS KOMMUN Påbyggnad för personaldel Arbetsmiljöplan FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FALKENBERG 2014-10-20 SF BYGGKONSULT FALKENERAREVÄGEN 42 311 36 FALKENBERG Innehållsförteckning

Läs mer

NATRIUMKLORID TABLETT/ GRANULAR

NATRIUMKLORID TABLETT/ GRANULAR SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: NATRIUMKLORID TABLETT/ GRANULAR 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. DPD 3 Pill_501321

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. DPD 3 Pill_501321 Sida 1 av 5 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från 1.3

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Enligt Kommissionens förordning (EU) nr 453/2010

SÄKERHETSDATABLAD Enligt Kommissionens förordning (EU) nr 453/2010 115 Sida 1 av 10 SÄKERHETSDATABLAD Enligt Kommissionens förordning (EU) nr 453/2010 Utförandedatum: 1996-09-11 Revisionsdatum: 2014-10-03 Tryckdatum: 2014-10-03 Versionsnummer: 3 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/beredningen

Läs mer

EFTERLYSANDE SKYLTAR SIDA 2-6 BRANDSKYLTAR SIDA 7-11 VARNINGSSKYLTAR SIDA 12-16 FÖRBUDSSKYLTAR SIDA 17-20 NÖDSKYLTAR SIDA 21-22 PÅBUDSSKYLTAR SIDA 23

EFTERLYSANDE SKYLTAR SIDA 2-6 BRANDSKYLTAR SIDA 7-11 VARNINGSSKYLTAR SIDA 12-16 FÖRBUDSSKYLTAR SIDA 17-20 NÖDSKYLTAR SIDA 21-22 PÅBUDSSKYLTAR SIDA 23 EFTERLYSANDE SKYLTAR SIDA 2-6 BRANDSKYLTAR SIDA 7-11 VARNINGSSKYLTAR SIDA 12-16 FÖRBUDSSKYLTAR SIDA 17-20 NÖDSKYLTAR SIDA 21-22 PÅBUDSSKYLTAR SIDA 23 ORDNINGSSKYLTAR SIDA 24 GOLV & TRAPPSTEGSMARKERING

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Skumbildare

SÄKERHETSDATABLAD Skumbildare Skumbildare Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD Skumbildare SDS i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från:

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från: SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: MAGNESIUMKLORID REACH-reg.nr: Undantaget från krav på registrering enligt REACH. 1.2 Relevanta identifierade

Läs mer