Dentala plaster orsakar allergier

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dentala plaster orsakar allergier"

Transkript

1 Dentala plaster orsakar allergier

2 Dentala plastmaterial kan orsaka allergi och andra besvär. Du ska därför känna till riskerna och hur man skyddar sig. Exempel på olika dentala plastmaterial Ljushärdande material Adhesiver: primer, bonding, primer/- bonding ( onestep -teknik) recincement Fissurförseglingsmaterial Kompositer Kompomerer Plastförstärkta glasjonomerer Kemiskt härdande material Kallakrylat Protesbasmaterial Mjukblivande basmaterial Cyanoakrylat-lim Varmhärdande material Protesbasmaterial Kron/bromaterial Naturliga hartser Kolofonium (varnish) Alla som arbetar med dentala monomerer (resiner), dvs. adhesiver, kompositer och protesbasmaterial måste känna till riskerna. Akrylater och andra plastkomponenter kan ge kontaktallergier men är också retande på hud, ögon och luftvägar. Även ånga, aerosol och damm från dentala plastmaterial kan irritera eller orsaka astma. Damm från slipning och polering av härdade (polymeriserade) plastmaterial kan ge liknande effekter eftersom de kan innehålla rester av ohärdade komponenter som kan finnas kvar i den färdiga plasten. Broschyren grundar sig på föreskrifterna om härdplaster, AFS 2005:18 och är utformad i samråd med Odontologiska fakulteten, Karolinska Institutet, Tandläkarförbundet och Tjänstetandläkarna.

3 När och var används dentala plastmaterial? Arbete med dentala ohärdade plastmaterial förekommer inom tandvården på: Tandläkarpraktiken, där dentala plastfyllningsmaterial, adhesiver, cement för fastsättning av kronor, fissurförseglingsmaterial, temporära fyllningsmaterial, provisorier och protesmaterial framställs av ohärdade akrylatplaster och härdas med ljus eller på kemisk väg. Tandtekniska laboratoriet, där man arbetar med mycket större mängder ohärdat material till protesbasmaterial, kronor och broar samt bettskenor och ortodontisk apparatur. Tandläkarhögskolor, där grundutbildning till tandläkare, tandtekniker och tandhygienister äger rum, samt inom gymnasieskolor med grundutbildning av tandsköterskor. Risk för allergi, astma och kontakteksem Damm och aerosoler Vid arbeten som dammar eller ger aerosoler måste du skydda dig mot hudkontakt och inandning av dammet/ aerosolen. För att undvika damm bör du i första hand våtslipa där så är möjligt. Då du tar vara på rester och avverkat opolymeriserat material måste du vara noga med att materialet inte sprids utan tas om hand på ett betryggande sätt. Andningsskydd av operationstyp, alt. visir som skyddar mot luftföroreningar ska bäras. Arbetet ska ske under punktutsug så att utsläppet av ohärdat stoff minimeras. Förpackningar Många dentala plastkomponenter kan orsaka allergiskt kontakteksem. Speciellt allvarlig risk för allergi finns vid arbete med s.k. adhesiver, som innehåller lättlösliga och tunnflytande monomerer ( HEMA, TEGDMA etc). Cyanoakrylater kan orsaka irritation på hud och luftvägar och är dessutom allergiframkallande. Adhesivmaterialen kan vid oförsiktig hantering hamna på utsidan av de flaskor de förvaras i. Flaskan blir ofta kladdig av spilld monomervätska. Det har hänt att tandvårdspersonal fått kontakteksem på de fingrar som hållit i flaskan. Det är därför viktigt att vätskan förvaras i hygieniska och ändamålsenliga förpackningar t. ex. glasflaskor med tättsittande lock. Läckande förpackningar ska förvaras väl ventilerat. Opolymeriserat material ska förvaras svalt. Vid förvaring i kylskåp får detta ej ske tillsammans med födoämnen. Härdning Ultraviolett ljus används numera sällan men även synligt blått ljus kan p.g.a. sin höga intensitet ge irritationer av hud, slemhinnor och ögon. De som använder högintensiv ljuspolymerisering ska använda skyddande avskärmning. Vid härdning med hjälp av synligt blått ljus är det viktigt att du kontrollerar härdningstiden och att du ofta kontrollerar att härdningslamporna ger rätt energi rätt våglängd och tillräcklig intensitet. Risk finns annars för att materialet inte blir maximalt härdat.

4 Skyddsåtgärder för tandvårdspersonal vid arbete med dentala plastmaterial Bra skydd och god hygien minskar riskerna För att få upplysningar om de material du arbetar med ska du läsa varuinformationsbladen som ska medfölja varje produkt. Varuinformationsbladen ska vara aktuella. Observera att produktförpackningarna ska vara märkta med relevant varningstext. Allmän renlighet i och runt arbetsplatsen behövs för att minska spill och avfall. Ohärdade plastkomponenter får inte komma i kontakt med huden. När du blandar eller lägger upp komponenterna är det lämpligt att täcka arbetsytorna med papp eller papper som kan tas bort om de kontaminerats med opolymeriserat material. Lämpligt är att utföra blandning under punktutsug. SKYDDSGLASÖGON / VISIR Vid allt arbete med ohärdat plastmaterial ska du använda anpassad personlig skyddsutrustning. Använd engångshandskar och skyddsglasögon eller visir. Arbeta med visir när luftburna partiklar (slipdamm, aerosoler vid sprayning etc.) kan komma i kontakt med ögon, slemhinnor eller andningsvägar. Om du råkar få damm eller droppar av plastkomponenter i ögonen, spola ögonen minst 15 minuter med vatten och kontakta läkare. Akrylatstänk på linser gör att de kan etsa fast i ögat. HANDSKAR För närvarande finns inga lämpliga handskar som både är smidiga och gjorda av material som stoppar mot monomerer som används inom tandvården. De smidiga handskar som används i dag är främst till skydd mot bakteriell smitta. Handskarna kan inte användas som flergångshandskar eftersom de endast står emot akrylater under några minuter. Byt därför handskar så snart de kontaminerats med opolymeriserat material, vid långvarig kontakt rekommenderas dubbla handskar. Tänk också på att latexhandskar i sig kan ge allergi mot latexprotein och gummikemikalier.

5 TVÄTTA MED TVÅL OCH VATTEN Du måste vara noggrann med personlig hygien. Får du ohärdat material på huden, tvätta omedelbart med tvål och vatten. Torka med engångshanduk. Torka inte bort spill på huden enbart med trasa eller pappersservett i stället för att tvätta dig. Risken är att du masserar in materialet djupare i huden eller sprider material till känsligare kroppsdelar. Tvätta inte med lösningsmedel eftersom det torkar ut huden och gör att ohärdat material lättare tränger in. TVÄTTSTÄLL OCH ÖGONDUSCH Tvättställ och ögondusch ska finnas nära arbetsplatsen. Möjlighet att snabbt kunna åtgärda kontamination med ohärdat material ska finnas. Möjlighet till lämplig ögonspolning ska finnas (minst 1000 ml spolvätska) vid den plats där det finns risk för ögonskadande stänk. BYT KONTAMINERADE KLÄDER Får du ohärdat material eller adhesiver på arbetskläderna, byt ut kläderna snarast. AVFALL Avfallsbehållare ska finnas. Den ska vara av glas eller metall med tättslutande lock och vara tydligt märkt FARLIGT AVFALL INNEHÅLLER AKRYLAT; KAN GE ALLERGI VID HUDKONTAKT samt ha varningstext som kortfattat anger innehåll och skyddsåtgärder. Avfallet ska förvaras väl ventilerat. Instruktioner om rutiner rörande omhändertagandet och destruktion av avfallet ska finnas på arbetsplatsen. Se till att städpersonal och sterilbiträden inte kan komma i kontakt med ohärdat material. SE TILL ATT HA UTBILDNING Arbetsgivaren är ansvarig för att arbetstagare som ska arbeta med dentala plastmaterial av härdplasttyp är utbildade om risker och skyddsåtgärder vid hantering av plastmaterialen. Alla ska ha teoretisk och praktisk utbildning om risker och skyddsåtgärder i det egna arbetet, enligt föreskrifterna om härdplaster, AFS 2005:18.

6 Krav på läkarundersökning Arbetsgivaren är skyldig att se till att alla som ska börja arbeta med akrylatplastkomponenter har genomgått läkarundersökning innan arbetet börjar. Syftet med undersökningen är att personer med allergier eller andra problem i luftvägar eller hud ska få lämpliga råd av läkaren för att undvika skador av akrylatplastkomponenter. Får du besvär ska du givetvis uppsöka läkare även om du är undersökt tidigare. Arbetsgivaren har ansvaret Aktuella skriftliga skydds- och hanteringsinstruktioner ska finnas på arbetsplatsen. Det är alltid arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön och säkerheten. Arbetsgivaren är inte bara ansvarig för den kliniska och tekniska utrustningen utan han/hon är också skyldig att planera, leda och följa upp arbetet så att arbetsmiljön blir bra. (Arbetsmiljölagen 3 kap 2, 2a och 3 ). Anmäl arbetsskador! Arbetsgivaren är skyldig att anmäla alla arbetsskador till försäkringskassan. Fakta om dentala plaster Dentala plastmaterial är vanligen baserade på kemiska föreningar som är estrar av akrylsyra, metakrylsyra. Metakrylestrar används som utgångsmaterial vid tillverkning av dentala polymerer. Dentala plastmaterial som framställes direkt i munhålan eller på laboratoriet härdas (bindes ihop) med hjälp av kemiska substanser (initiatorer) antingen med hjälp av ljus (fotopolymerisering) eller kemiskt eller med värme. Dentala plastmaterial tillhör gruppen härdplaster och hanteringen av dessa material regleras ur arbetsmiljösynpunkt, av föreskrifter om härdplaster, AFS 2005:18. Materialen innehåller också andra aktiva substanser (viskositetssänkande, inhibitorer, lösningsmedel etc.) många i så låga koncentrationer att de inte alltid står upptagna i produkternas varuinformationsblad. Dentala plastmaterial innehåller aktiva substanser, som om de inte reagerat finns kvar i det färdiga materialet och kan läcka ut och kontaminera omgivningen (munhålan, kliniken, förvaringsutrymmen, sop- och avfallsrum). Ohärdade material innehåller i hög grad sådana ämnen varför de ur allergisynpunkt utgör de största riskerna.

7 Hantering kliniskt Läs varuinformationsbladet för aktuell produkt. Läs varningstexten på förpackningen. Använd skyddsglasögon/visir vid arbete med dentala plastmaterial. Utnyttja vattenbegjutning och punktutsug vid slipning och polering av plastmaterial. Undvik all hudkontakt med ohärdat material. Tänk på att flaskor, spetsar och sprutor kan vara kontaminerade av monomerer på utsidan. Använd handskar om det finns risk för hudkontakt. Tänk på att dessa dock klarar kontaminering endast mycket kort tid, byt därför handskar snabbt efter kontaminering. Tänk på att latexhandskar och gummikemikalier kan vara allergiframkallande. Använd om möjligt kofferdam vid kliniskt arbete med ohärdat material. Använd helst operationsmunskydd. Undvik att använda mjuka mun- och nässkydd eftersom de inte skyddar mot aerosoler. Använd punktutsug vid hantering av opolymeriserat material. Flaskor med monomerlösningar (adhesiver, primer, glaze, etc.) ska förvaras svalt i tättslutande burkar. Se till att ohärdat avfall och engångsmaterial som kontaminerats tas om hand omgående. Se till att städpersonal etc. inte utsätts för ohärdat avfall eller spill. Ohärdat avfall ska förvaras ventilerat. Hantering vid laboratoriearbete Förutom tillämpliga delar av ovanstående gäller: Använd muff eller utsug vid slipning och polering av proteser, bettskenor etc. Tänk på att materialet ibland kan innehålla mer än 30 procent ohärdade substanser. Arbete med ohärdat material ska ske under utsug och god ventilation. Använd handskar om risk för hudkontakt finnes. Så kallade 4-H handskar kan vara ett alternativ till vanliga skyddshandskar vid laboratoriearbete.

8 Den här broschyren grundar sig på föreskrifterna om härdplatser, AFS 2005:18 och är utformad i samarbete med Odontologiska fakulteten, Karolinska Institutet, Tandläkarförbundet och Tjänstetandläkarna. Beställ tandvårdspaketet Paketet innehåller en bok, sju föreskrifter (AFS) samt fyra informationsbroschyrer (ADI) och kostar 550 kronor exkl. moms och porto. Fullständig innehållsförteckning finns på vår webbplats Beställ våra regler, böcker och broschyrer från vår webbshop på eller från Arbetsmiljöverkets Publikationsservice, Box 1300, Solna, Telefon Fax AB Danagårds Grafiska 24446/2006 ADI Arbetsmiljöverket 2006

Akrylatplasters komponenter är farliga

Akrylatplasters komponenter är farliga Akrylatplasters komponenter är farliga Alla som arbetar med akrylater är inte medvetna om riskerna. Tillverkning av akrylatplast utifrån kemiska komponenter sker bland många yrkesgrupper. Akrylatplast

Läs mer

Jobba rätt med epoxi Minska risken för hudeksem och allergi

Jobba rätt med epoxi Minska risken för hudeksem och allergi Jobba rätt med epoxi Minska risken för hudeksem och allergi Epoxi har en lång rad olika användningsområden som i beläggningar i till exempel industrigolv, vid relining av rör, i fogmaterial, spackel, färger,

Läs mer

Allergi, irritation, kontakteksem

Allergi, irritation, kontakteksem Allergi, irritation, kontakteksem Alla som kommer i kontakt med irriterande ämnen riskerar att få eksem. Därför måste man undvika hudkontakt med sådana ämnen. Den som får kontakteksem av ett ämne i sin

Läs mer

Arbeta säkert med relining. Risker, regler och skyddsåtgärder

Arbeta säkert med relining. Risker, regler och skyddsåtgärder Ett faktablad från Centrum för arbets- och miljömedicin 2014 Arbeta säkert med relining Risker, regler och skyddsåtgärder Vanliga riskområden vid arbete med relining Ögon Helmask eller halvmask med ögonskydd

Läs mer

Checklista för fransstylister Arbete med cyanoakrylatlim

Checklista för fransstylister Arbete med cyanoakrylatlim Checklista för fransstylister Arbete med cyanoakrylatlim Företag Deltagare Avdelning Datum Så här använder du checklistan Checklistan används av ansvarig chef för undersökning av arbetsmiljön. Skyddsombudet

Läs mer

Frätande ämnen kan förstöra din syn!

Frätande ämnen kan förstöra din syn! Frätande ämnen kan förstöra din syn! Frätande ämnen kan ge svåra och djupgående skador på kroppens vävnader. Det gäller oftast huden eller ögonen men även lungor och matstrupe kan skadas om man andas in

Läs mer

I allt laboratoriearbete ska riskerna bedömas

I allt laboratoriearbete ska riskerna bedömas 2000 1800 2000 ml 1600 1400 1200 1000 800 I allt laboratoriearbete ska riskerna bedömas Broschyren bygger på reglerna AFS 1997:10, Laboratoriearbete med kemikalier. Frätande/Starkt frätande Explosivt Giftigt/Mycket

Läs mer

Dokument nr 16-4668-6 Utfärdat : 14/03/07 Version nr: 001.02 Ersätter 13/03/07 Utskrivet : 11/10/11 Sidan 1 av 12

Dokument nr 16-4668-6 Utfärdat : 14/03/07 Version nr: 001.02 Ersätter 13/03/07 Utskrivet : 11/10/11 Sidan 1 av 12 Ersätter 13/03/07 Utskrivet : 11/10/11 Sidan 1 av 12 Frågor om säkerhetsdatabladet besvaras av 3M:s miljöavdelning. I nödsituationer, kontakta Giftinformationscentralen telefon 08-33 12 31 eller akutnummer

Läs mer

Lösningsmedel är farliga

Lösningsmedel är farliga Lösningsmedel är farliga Organiska lösningsmedel kan leda till Yrsel Trötthet Illamående Nerv- och hjärnskador Skador på inre organ Sprickor och inflammation i huden Brand och explosion Därför ska man

Läs mer

Arbetar du med SVETSNING? Läs vidare viktig information för dig!

Arbetar du med SVETSNING? Läs vidare viktig information för dig! Arbetar du med? Läs vidare viktig information för dig! 1 Händer det att du svetsar i i sådant som är målat eller lackerat? är limmat? innehåller plast eller isolerskum? 2 Nya risker! Under senare tid har

Läs mer

Arbetar du med SKUMPLAST eller ISOLERSKUM? Läs vidare viktig information för dig!

Arbetar du med SKUMPLAST eller ISOLERSKUM? Läs vidare viktig information för dig! Arbetar du med SKUMPLAST eller ISOLERSKUM? Läs vidare viktig information för dig! 1 Är detta ditt jobb? Tillverkar du mjuk eller styv skumplast? Isolerar du med isolerskum? Händer det att du värmebehandlar

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. HI-MACS Natural Acrylic Stone

SÄKERHETSDATABLAD. HI-MACS Natural Acrylic Stone SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(7) PRODUKTNAMN HI-MACS Natural Acrylic Stone LEVERANTÖR LG Collection AB POSTADRESS Box 204 571 23 Nässjö TELEFON 0380 55 50 14 TELEFAX

Läs mer

2 - FARLIGA EGENSKAPER

2 - FARLIGA EGENSKAPER 3M Svenska AB Bollstanaesvaegen 3 S-191 89 SOLLENTUNA SWEDEN ======================================================================== S Ä K E R H E T S D A T A B L A D ========================================================================

Läs mer

MÅLNING/ LACKERING eller. DETALJER och PRODUKTER? Läs vidare viktig information för dig!

MÅLNING/ LACKERING eller. DETALJER och PRODUKTER? Läs vidare viktig information för dig! Arbetar du med MÅLNING/ LACKERING eller målade/lackerade DETALJER och PRODUKTER? Läs vidare viktig information för dig! 1 Är detta ditt jobb? Tillverkar du färger eller lacker som innehåller polyuretan

Läs mer

Checklista. Skolans kemiundervisning

Checklista. Skolans kemiundervisning Checklista Skolans kemiundervisning Ni kan använda checklistan i sin helhet eller bara för det område ni är osäkra över. Både föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete och de om laboratoriearbete

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(6) Air Flow Prophylaxis Powder Lemon Taste

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(6) Air Flow Prophylaxis Powder Lemon Taste SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(6) 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Handelsnamn / beteckning: Avsedd / rekommenderat användningsområde: Leverantör: * Dental användning, polering av tänder W&H

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Mitre Bond Adhesive

SÄKERHETSDATABLAD. Mitre Bond Adhesive SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(7) PRODUKTNAMN Mitre Bond Adhesive LEVERANTÖR LG Collection AB POSTADRESS Box 204 571 23 Nässjö TELEFON 0380 55 50 14 TELEFAX 0380

Läs mer

Isocyanater är farliga! Det här bör du känna till om du kommer i kontakt med isocyanater

Isocyanater är farliga! Det här bör du känna till om du kommer i kontakt med isocyanater Isocyanater är farliga! Det här bör du känna till om du kommer i kontakt med isocyanater Fakta Gemensamt för alla isocyanater är att de innehåller minst en reaktiv isocyanatgrupp i sin molekylstruktur.

Läs mer

3M Svenska AB Bollstanaesvaegen SOLLENTUNA SWEDEN

3M Svenska AB Bollstanaesvaegen SOLLENTUNA SWEDEN M Svenska AB Bollstanaesvaegen 191 89 SOLLENTUNA SWEDEN ======================================================================== S Ä K E R H E T S D A T A B L A D ========================================================================

Läs mer

Arbetar du med ISOCYANATER eller POLYURETAN? Läs vidare viktig information för dig!

Arbetar du med ISOCYANATER eller POLYURETAN? Läs vidare viktig information för dig! Arbetar du med ISOCYANATER eller POLYURETAN? Läs vidare viktig information för dig! 1 Vet du om det finns isocyanater eller polyuretan i de kemiska produkter du arbetar med (t ex i färger, lack, ytbehandling,

Läs mer

Checklista för nagelterapeuter Arbete med kemiska produkter

Checklista för nagelterapeuter Arbete med kemiska produkter Checklista för nagelterapeuter Arbete med kemiska produkter Företag Deltagare Avdelning Datum Så här använder du checklistan Checklistan används av ansvarig chef för undersökning av arbetsmiljön. Skyddsombudet

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. KOMPONENT B: Kan orsaka brand.

SÄKERHETSDATABLAD. KOMPONENT B: Kan orsaka brand. 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 1/9 Användning: Leverantör: Klibbig massa i blandningspatron till förankring av gängstänger, armeringsstänger osv. Fischerwerke Arthur Fischer GmbH & Co. KG Weinhalde

Läs mer

2020 Green Windshield Repair Resin Polyurethane Oligomer Mixture 2020 Green Windshield Repair Resin Reparation av glas

2020 Green Windshield Repair Resin Polyurethane Oligomer Mixture 2020 Green Windshield Repair Resin Reparation av glas 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Sidan 1 av 5 HANDELSNAMN KEMISKT NAMN ART. nr ANVÄNDN. OMR 2020 Green Windshield Repair Resin Polyurethane Oligomer Mixture 2020 Green Windshield Repair Resin Reparation

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. För fogning av kakel, klinker på väggar och golv.

SÄKERHETSDATABLAD. För fogning av kakel, klinker på väggar och golv. 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 1/5 Användning: För fogning av kakel, klinker på väggar och golv. Förpackningsstorlek: 1,2 kg, 5kg, 25 kg Leverantör: LIP Sverige AB Korgvidegrän 1-3 162 44 Vällingby

Läs mer

Thermic 1100 används som en hög temperatur lim för en mängd olika material till flera stiftelser.

Thermic 1100 används som en hög temperatur lim för en mängd olika material till flera stiftelser. Thermic 1100 SÄKERHETSDATABLAD I enlighet med REACH-förordningen (EG) Nr 1907/2006 avdelning IV / bilaga II, och ISO 11014-format. Version: 02 Reviderad datum: 2010/11/01 1. NAMNET PÅ ÄMNET / PRODUKTEN

Läs mer

Finja 610 Binder. Bindemedel för lättklinkerkulor. 08-331231 Giftinformation.

Finja 610 Binder. Bindemedel för lättklinkerkulor. 08-331231 Giftinformation. 1. Namnet på produkten och företaget Produktnamn: Användningsområde: Finja 610 Binder Bindemedel för lättklinkerkulor. Leverantör: Finja Betong AB Betongvägen 1 281 93 Finja Tel.nummer: 0451-66600 Fax.nummer:

Läs mer

Arbetar du inom ELEKTRONIK- INDUSTRIN?

Arbetar du inom ELEKTRONIK- INDUSTRIN? Arbetar du inom - INDUSTRIN? Läs vidare viktig information för dig! 1 Är detta ditt jobb? Lackerar du kretskort? Härdar eller värmebehandlar lackerade kretskort? Löder i kretskort? Renoverar eller reparerar

Läs mer

Dokument id : 10-8191-8 Utfärdande datum : 2006/07/10 Version : 1.12 Ersätter : 2006/02/15 Dokumentstatus: : Utfärdat

Dokument id : 10-8191-8 Utfärdande datum : 2006/07/10 Version : 1.12 Ersätter : 2006/02/15 Dokumentstatus: : Utfärdat 3M Svenska AB Bollstanäsvägen 3 191 89 Sollentuna Tel: 08 / 92 21 00 Fax: 08 / 92 22 12 ======================================================================== Säkerhetsdatablad ========================================================================

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Air-flow Classic Prophylaxis Powder

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Air-flow Classic Prophylaxis Powder SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Produktnamn: Användning/produkttyp: Leverantör: Dental användning, polering av tänder W&H Nordic AB Box 7037 187 11 Täby

Läs mer

Härdplast- Cyanoakrylat

Härdplast- Cyanoakrylat Härdplast- Cyanoakrylat Hur påverkas vi av kemikalier? 2 Olika upptagningsvägar 3 Diffus exponering av ämnen du möter i din vardag Olika ämnen tas upp på olika ställen i luftvägarna. 4 Fosterskador Några

Läs mer

2015-12-03. Härdplast- Cyanoakrylat. Hur påverkas vi av kemikalier? Olika upptagningsvägar HÄRDPLASTER CYANOAKRYLAT

2015-12-03. Härdplast- Cyanoakrylat. Hur påverkas vi av kemikalier? Olika upptagningsvägar HÄRDPLASTER CYANOAKRYLAT Härdplast- Cyanoakrylat Hur påverkas vi av kemikalier? 2 Olika upptagningsvägar 3 1 Diffus exponering av ämnen du möter i din vardag Olika ämnen tas upp på olika ställen i luftvägarna. 4 Fosterskador Några

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Stämpelfärg S svart

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Stämpelfärg S svart 1. Namnet på produkten och företaget SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Produktnamn: Leverantör: Telefon vid olycksfall: Unigraphics AB Box 1709 501 17 BORÅS Tel: 033-15 11 00 Fax 033-15 88 50 112 (Begär giftinformationscentralen)

Läs mer

Riskbedömning Beredning och användning av cytostatika i in vitro-försök

Riskbedömning Beredning och användning av cytostatika i in vitro-försök Sida 1( 7) Riskbedömning Beredning och användning av cytostatika i in vitro-försök Utförd 2014-08-26 Av Anna Darabi på Rausinglab. Andrad senast 2014-10-31 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden

Läs mer

OCEAN BASTVÄTT OPARF.

OCEAN BASTVÄTT OPARF. 1. Namnet på produkten och företaget Handelsnamn Produkttyp Tvättmedel för textilier. Leverantör KEMIBOLAGET OCEAN AB Adress HELIOSGATAN 24 120 30 STOCKHOLM Telefon 08-683 88 00 Fax 08-605 98 10 Kontaktperson

Läs mer

Vilka skador ska anmälas?

Vilka skador ska anmälas? Vilka skador ska anmälas? Du ska anmäla alla olyckor och sjukdomar som uppstått i arbetet. Det kan gälla kroppslig skada men även ohälsa på grund av den psykosociala arbetsmiljön. Konflikter på arbetsplatsen

Läs mer

Bedöm de kemiska riskerna vid möbeltillverkning

Bedöm de kemiska riskerna vid möbeltillverkning Bedöm de kemiska riskerna vid möbeltillverkning Tillverkning av möbler innebär ofta hantering av farliga kemiska ämnen. I denna broschyr finns exempel på några vanliga arbetsmoment inom möbeltillverkning,

Läs mer

Utskriftsdatum: Sida 1 av 5

Utskriftsdatum: Sida 1 av 5 (enligt 2001/58/EG) Utskriftsdatum: 2003-12-03 Sida 1 av 5 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn : Användningsområde Leverantör Telefonnummer vid nödsituationer : Fogfria golvbeläggningar. :

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) UP Gelcoat T30, T35, SF30

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) UP Gelcoat T30, T35, SF30 1. Namnet på produkten och företaget SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Produktnamn: Leverantör: Telefon vid olycksfall: Segelflygförbundet Box 750 521 22 FALKÖPING Tel: 0515-371 51 112 (Begär giftinformationscentralen)

Läs mer

http://multimedia.3m.com/mws/mediawebserver?mwsid=sssssuun_zu8l9n9mxmx...

http://multimedia.3m.com/mws/mediawebserver?mwsid=sssssuun_zu8l9n9mxmx... Sida 1 av 5 3M Svenska AB Bollstanaesvaegen 3 S-191 89 SOLLENTUNA SWEDEN ======================================================================== S Ä K E R H E T S D A T A B L A D ========================================================================

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget: Produkterna LOXEAL 82-33

SÄKERHETSDATABLAD. 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget: Produkterna LOXEAL 82-33 SÄKERHETSDATABLAD 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget: Produkterna LOXEAL 8233 Användningsområde: Datum: 20000316 Rev.datum: 20071128 Email: Lagersäkring (montering av lager, bussningar

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD

VARUINFORMATIONSBLAD VARUINFORMATIONSBLAD 1 Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Produktnamn: X2 Production Graphics Ink - Lätt magenta Datablad nummer: 3-3032 1. 0. 0 Produktkod: 106R01040, 106R01046, 023R02464

Läs mer

Säkerhetsdatablad PROMATECT -L

Säkerhetsdatablad PROMATECT -L Utfärdat: 20121220 Versionsnummer: 1 Omarbetad: Sida: 1 av 5 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Användningsområde/Funktion: Brandskyddsskivor för stålkonstruktioner. Leverantör: by ivarsson

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD FINAL TOUCH R.T.U.

SÄKERHETSDATABLAD FINAL TOUCH R.T.U. SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) PRODUKTNAMN LEVERANTÖR FINAL TOUCH R.T.U. Nordiskt Papper AB POSTADRESS Box 8114 163 08 Spånga BESÖKSADRESS Fagerstagatan 12,

Läs mer

Nagelterapeuter 2008

Nagelterapeuter 2008 Nagelterapeuter 2008 Nagelterapeuter 2008 Ann-Marie Hesselgren och Leif Åkerberg Arbetsmiljöverket, distriktet i Stockholm November 2008 Nagelterapeuter 2008 Rapporten är sammanställd av Ann-Marie Hesselgren

Läs mer

1. Tvålframställning Kemikalie/formel:

1. Tvålframställning Kemikalie/formel: 1. Tvålframställning Kemikalie/formel: A: NaOH Natriumhydroxid B: Cocosfett C: Gasol A B C D Aggregationstillstånd flytande fast gas koncentration/mängd Farosymbol/-klass Informationskälla 2M Frätande

Läs mer

Varuinformation Platon Fogmassa

Varuinformation Platon Fogmassa Sidan 1 av 6 1. Namnet på produkten och företaget Handelsnamn. Produkttyp Leverantör Isola-Platon ab. Adress Spannmålsgatan 9, 291 32 Kristianstad Telefon 08 444 78 80. Fax 08 730 23 51 E-post Isola-platon@isola.se

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Nordiskt Papper AB. Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda)

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Nordiskt Papper AB. Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda) SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) PRODUKTNAMN LEVERANTÖR Apeel Nordiskt Papper AB POSTADRESS Box 8114 163 08 Spånga BESÖKSADRESS Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda)

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. ROVAB, Ramby oljor & Verktyg AB. info@rovab.com

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. ROVAB, Ramby oljor & Verktyg AB. info@rovab.com SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) PRODUKTNAMN LEVERANTÖR POSTADRESS E-POST 1001 (aerosolfri spray) ROVAB, Ramby oljor & Verktyg AB Ramby 749 51 Grillby info@rovab.com

Läs mer

Riskbedömning Beredning av 4% paraformaldehyd

Riskbedömning Beredning av 4% paraformaldehyd Sida 1( 5) Riskbedömning Beredning av 4% paraformaldehyd Utförd 2013-11-25 Av Anna Darabi på Rausinglab. Andrad senast 2014-10-30 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel risk 1.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. ROVAB, Ramby oljor & Verktyg AB. 0032-70-245245 (Centre anti-poisons, Belgien)

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. ROVAB, Ramby oljor & Verktyg AB. 0032-70-245245 (Centre anti-poisons, Belgien) SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(7) PRODUKTNAMN Utto 170 LEVERANTÖR POSTADRESS E-POST ROVAB, Ramby oljor & Verktyg AB Ramby 749 51 Grillby info@rovab.com TELEFON

Läs mer

Ämnesnamn CAS-nummer Koncentration Klassificering Xylen 1330-20-7 10<=x%<25% Xn: R10, 20/21, 38

Ämnesnamn CAS-nummer Koncentration Klassificering Xylen 1330-20-7 10<=x%<25% Xn: R10, 20/21, 38 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Namnet på ämnet eller beredningen Artikelnr: 1012 samt 1013 1.2 Användning av ämnet eller beredningen Målningsarbete 1.3 Namnet på bolaget/företag

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Grundning till impregnering av utvändigt murbruk

SÄKERHETSDATABLAD. Grundning till impregnering av utvändigt murbruk SKALFLEX A/S SÄKERHETSDATABLAD 1. Namnet på produkten: Produktnamn: Användningsområde: Skalflex vattenreflex Grundning till impregnering av utvändigt murbruk Datum: 20030923 Reviderad: SKALFLEX A/S, Industrivej

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD Loctite Corporation 603

VARUINFORMATIONSBLAD Loctite Corporation 603 Detta varuinformationsblad har tagits fram i enlighet med EU-direktiv 1999/45/EC och 2001/58/EC. Varuinformationsbladet ger information om säker hantering och användning av produkten. 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN

Läs mer

Säkerhetsdatablad PROMATECT -H

Säkerhetsdatablad PROMATECT -H Utfärdat: 20121220 Versionsnummer: 1 Omarbetad: Sida: 1 av 6 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Användningsområde/Funktion: Brandskyddsskivor för stålkonstruktioner. Leverantör: by ivarsson

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR SÄKERHETSDATABLAD 0008402 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET Produktnamn: 0008402 Varierande tilläggsbeteckningar förekommer. Produktbeskrivning: Ovulkat gummimaterial. Användningsområde:

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Medallion White Anti-Seize Lubricant NLGI #1.5

SÄKERHETSDATABLAD. Medallion White Anti-Seize Lubricant NLGI #1.5 SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) PRODUKTNAMN LEVERANTÖR POSTADRESS Medallion White Anti-Seize Lubricant NLGI #1.5 ROVAB, Ramby oljor & Verktyg AB Ramby 749 51

Läs mer

Säkerhetsdatablad. 3. Sammansättning/information om beståndsdelar Einecs-nr. Ämnen Klassificering w/w% 247-714-0 249-079-5

Säkerhetsdatablad. 3. Sammansättning/information om beståndsdelar Einecs-nr. Ämnen Klassificering w/w% 247-714-0 249-079-5 Säkerhetsdatablad 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Utarbetad den: 21-12-2009/ LFJ Distributör: Lithomex ApS Produktanvändning: Byggnadsindustri Håndværkervej 10 5550 Langeskov Danmark

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Härdare SF2, SF2.5, SF10

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Härdare SF2, SF2.5, SF10 1. Namnet på produkten och företaget SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Produktnamn: Leverantör: Telefon vid olycksfall: Segelflygförbundet Box 750 521 22 FALKÖPING Tel: 0515-371 51 112 (Begär giftinformationscentralen)

Läs mer

Anmäl din arbetsskada

Anmäl din arbetsskada Anmäl din arbetsskada Vilka skador ska anmälas? Du ska anmäla alla olyckor och sjukdomar som uppstått i arbetet. Det kan gälla kroppslig skada men även ohälsa på grund av den psykosociala arbetsmiljön.

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Box 1003 231 25 Trelleborg. telefon:... 0410-592 00 (vx) telefax:... 0410-428 89. Lito-Cid P AA300109

Säkerhetsdatablad. Box 1003 231 25 Trelleborg. telefon:... 0410-592 00 (vx) telefax:... 0410-428 89. Lito-Cid P AA300109 1 Namn på produkten och företaget Leverantör:... Akzo Nobel Inks AB Box 1003 231 25 Trelleborg telefon:... 0410-592 00 (vx) telefax:... 0410-428 89 Produktnamn... Produktkod... Kemisk teknisk produktbenämning...

Läs mer

Dokument id : Utfärdande datum : 2006/08/28 Version : 1.12 Ersätter : 2005/09/26 Dokumentstatus: : Utfärdat

Dokument id : Utfärdande datum : 2006/08/28 Version : 1.12 Ersätter : 2005/09/26 Dokumentstatus: : Utfärdat DAB Dental AB, tel. 08-506 505 00 Art.nr 683761 3M Svenska AB Bollstanäsvägen 3 191 89 Sollentuna Tel: 08 / 92 21 00 Fax: 08 / 92 22 12 Säkerhetsdatablad Dokument id : 16-2809-8 Utfärdande datum : 2006/08/28

Läs mer

Riskbedömning Paraffininbäddning av vävnad

Riskbedömning Paraffininbäddning av vävnad Sida 1( 6) Riskbedömning Paraffininbäddning av vävnad Utförd 2014-08-28 Av Rune Nilsson på Bo Baldetorps grupp. Andrad senast 2014-09-19 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel risk

Läs mer

Varusäkerhetsdatablad

Varusäkerhetsdatablad Varusäkerhetsdatablad DeLaval silikonspray 1. Namnet på produkten och företaget Kemiskt namn: DeLaval silikonspray Revisionsdatum: 2009-09-23 Företag: DeLaval International AB BOX 39 SE-147 21 TUMBA Tel:

Läs mer

Kemiska risker i arbetsmiljön

Kemiska risker i arbetsmiljön Kemiska risker i arbetsmiljön Information om kemireglerna På www.av.se finner du En presentation av kemiföreskrifterna. En Vägledning till reglerna om kemiska arbetsmiljörisker. Arbetsmiljöverkets föreskrifter

Läs mer

Produktnamn: GLIDEX SILICONE SPRAY Sida: 1/5 Utfärdandedatum: 27. mars 1996 Reviderad: 01.06.2002 Printdatum: 01.06.2002

Produktnamn: GLIDEX SILICONE SPRAY Sida: 1/5 Utfärdandedatum: 27. mars 1996 Reviderad: 01.06.2002 Printdatum: 01.06.2002 SBLAD Produktnamn: GLIDEX SILICONE SPRAY Sida: 1/5 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: GLIDEX SILICONE SPRAY Användning: Glidmedel till plaströr m.m. Förpackningsstorlek: 400 ml aerosolbehållare

Läs mer

OCEAN BLEKTILLSATS. Nr Råvara EG-NR CAS-NR Koncentration Faroklass/Symbol

OCEAN BLEKTILLSATS. Nr Råvara EG-NR CAS-NR Koncentration Faroklass/Symbol 1. Namnet på produkten och företaget Handelsnamn Produkttyp Antistatmedel för textilier. Leverantör Svensk Produktkonsult AB Adress Västra Rydsvägen 120 196 31 Kungsängen Telefon 0836 88 66 Fax 0836 88

Läs mer

Arbeta säkert med isocyanater

Arbeta säkert med isocyanater Arbeta säkert med isocyanater sprutmålning Polyuretanfärg (PUR-färg) används framför allt på metallytor utomhus. Bilar och metallkonstruktioner som broar är några exempel där PURfärg används. PUR-färg

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Härdare

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Härdare 1. Namnet på produkten och företaget SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Produktnamn: Härdare 285-287 Leverantör: Telefon vid olycksfall: Segelflygförbundet Box 750 521 22 FALKÖPING Tel: 0515-371 51 112 (Begär

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Nordiskt Papper AB. Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda)

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Nordiskt Papper AB. Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda) SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) PRODUKTNAMN LEVERANTÖR Extract Nordiskt Papper AB POSTADRESS Box 8114 163 08 Spånga BESÖKSADRESS Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda)

Läs mer

Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul ISO 150, 220, 320

Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul ISO 150, 220, 320 Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul ISO 150, 220, 320 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Handelsnamn Leverantör Telefonnummer Elite Hydraul ISO 150, 220, 320 Elite Oil AB Töregatan 5 561 39 Huskvarna 036-133057

Läs mer

Säkerhetsdatablad Dalapro Nova

Säkerhetsdatablad Dalapro Nova Utfärdat: 2012-06-20 Versionsnummer: 1.1 Omarbetad: Sida: 1 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Produktbeteckning: - Artikelnummer: Relevanta identifierade användningar av ämnet eller

Läs mer

Säkerhetsdatablad Sida 1/5 Enligt 91/155/EEG

Säkerhetsdatablad Sida 1/5 Enligt 91/155/EEG Sida 1/5 Enligt 91/155/EEG Datum för utskriften: 19.01.2007 Omarbetat: 05.02.2007 1 Namnet ämnet/preparatet och bolaget/företaget Produktnamn: Pit-Fill Resin Användning: Används för fylla hål i glas i

Läs mer

Säkerhetsdatablad enligt (EG) nr 1907/2006 - ISO 11014-1

Säkerhetsdatablad enligt (EG) nr 1907/2006 - ISO 11014-1 Säkerhetsdatablad enligt (EG) nr 1907/2006 - ISO 11014-1 Rearview Mirror Adhesive ADH Sidan 1 / 1 SDB-nr : 153501 V001.3 Reviderat den: 03.07.2008 Utskriftsdatum: 25.03.2009 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET LUBEGARD POWER STEERING FLUID PROTECTANT

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET LUBEGARD POWER STEERING FLUID PROTECTANT SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN: ARTIKELNUMMER: ANVÄNDNING: LEVERANTÖR: LUBEGARD POWER STEERING FLUID PROTECTANT Lube20404, Lube20404pk Tillsätts i styrservooljan.

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD Art.nr 5800040

VARUINFORMATIONSBLAD Art.nr 5800040 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: Tangit ABS Kemisk teknisk produktbenämning: L, metyletylketon, n-butylacetat i ABS Produkttyp/användning: Speciallim för ABS Leverantör/Tillverkare: LOCTITE

Läs mer

Klassificering och märkning i enlighet med CLP-förordning (EG) 1272/2008: Fara Brandfarlig vara H225

Klassificering och märkning i enlighet med CLP-förordning (EG) 1272/2008: Fara Brandfarlig vara H225 1. Namn på produkten och företaget. Handelsnamn: Kemiskt namn: Reaktionsförening ART nr: Leverantör: Svenska Plast AB Adress: Fjärås Industriväg 11 Postadress: 430 74 Fjärås Telefon: +46 (0)300-540 370

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. 5 kg, 25 kg Leverantör: För uppsätning av kakel, klinker.

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. 5 kg, 25 kg Leverantör: För uppsätning av kakel, klinker. 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1/6 Användning: För uppsätning av kakel, klinker. Förpackningsstorlek: 5 kg, 25 kg Leverantör: LIP Sverige Korgvidegränd 1 16244 Vällingby Tel.: (0)

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. LM 21-P Leichtmauermörtel. 1/8 Omarbetad: Artikelnummer:

SÄKERHETSDATABLAD. LM 21-P Leichtmauermörtel. 1/8 Omarbetad: Artikelnummer: 1/8 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Användning: Leverantör: Fabricerat torr morter av mineraliska bindmedel och additiver. Quick-Mix Gruppe GmbH & Co. KG Mühleneschweg 6 49090 Osnabrück

Läs mer

vem har arbetsmiljöansvaret?

vem har arbetsmiljöansvaret? vem har arbetsmiljöansvaret? Både uthyraren o Arbetstagare som hyrs ut har en speciell situation genom att arbetsgivaren har svårt att påverka arbetsmiljön hos inhyraren. Det är viktigt att såväl uthyraren

Läs mer

Säkerhetsdatablad PROMATECT -200

Säkerhetsdatablad PROMATECT -200 Utfärdat: 20121219 Versionsnummer: 1 Omarbetad: Sida: 1 av 5 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Användningsområde/Funktion: Brandskyddsskivor för byggnader. Se tekniskt datablad för övriga

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD PP Rostskyddsprimer (burk)

VARUINFORMATIONSBLAD PP Rostskyddsprimer (burk) 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: Artikelnummer: 402,403,404,405,406,407 Produkttyp/användning: Leverantör: Zinkfosfatprimer LOCTITE SWEDEN AB Box 8823, 402 71 GÖTEBORG Telefon: 031-750

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: Produktnamn och leverantör. Avsnitt 2: Sammansättning Ämnenas klassificering. Produktnamn:

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: Produktnamn och leverantör. Avsnitt 2: Sammansättning Ämnenas klassificering. Produktnamn: SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: Produktnamn och leverantör Produktnamn: Decor-Cem Kemisk-teknisk produktbenämning: Leverantör: Decorcem AB Adress: Upplagsvägen 10A, 117 43 Stockholm Telefon: +46 10 129 20

Läs mer

Kemiskt namn CAS-nr Halt % EG-nummer Symbol R-fras. Natriumsilikat Xi R36/38. Kaliumsilikat Xi R36/38

Kemiskt namn CAS-nr Halt % EG-nummer Symbol R-fras. Natriumsilikat Xi R36/38. Kaliumsilikat Xi R36/38 Impregnering sid 1/5 1. Namnet på produkten och företaget Produktnamn: Leverantör: I nödsituationer ring: IMPREGNERING Concrete Floor Finish Nordic AB, AB, 533 94 HÄLLEKIS : 0705-489890, 070-7552885 020-996000

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. HI-MACS Komponent B

SÄKERHETSDATABLAD. HI-MACS Komponent B SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(7) PRODUKTNAMN LEVERANTÖR HI-MACS Komponent B LG Collection AB POSTADRESS Box 204 571 23 Nässjö TELEFON 0380 55 50 14 TELEFAX 0380

Läs mer

Dokument nr 10-7923-5 Utfärdat : 10/07/06 Version nr: 002.14 Ersätter 15/02/06 Utskrivet : 10/10/11 Sidan 1 av 6

Dokument nr 10-7923-5 Utfärdat : 10/07/06 Version nr: 002.14 Ersätter 15/02/06 Utskrivet : 10/10/11 Sidan 1 av 6 Ersätter 15/02/06 Utskrivet : 10/10/11 Sidan 1 av 6 Frågor om säkerhetsdatabladet besvaras av 3M:s miljöavdelning. I nödsituationer, kontakta Giftinformationscentralen tel 08-33 12 31 eller tel 112 (akutnummer).

Läs mer

Säkerhetsdatablad ANKARMASSA GTM-E DEL A

Säkerhetsdatablad ANKARMASSA GTM-E DEL A 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Omarbetad 2010 04 12 Tillverkare/Leverantör Gunnebo Industrier AB Affärsenhet Fastening SE-590 93 GUNNEBO Tel.nr. +46 (490) 89 000 Fax.nr. +46 (490)

Läs mer

http://multimedia.3m.com/mws/mediawebserver?mwsid=sssssuun_zu8l9n9mx_g...

http://multimedia.3m.com/mws/mediawebserver?mwsid=sssssuun_zu8l9n9mx_g... Seite 1 von 5 3M Svenska AB Bollstanaesvaegen 3 S-191 89 SOLLENTUNA SWEDEN ======================================================================== S Ä K E R H E T S D A T A B L A D ========================================================================

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD R36 IRRITERAR ÖGONEN; R37 IRRITERAR ANDNINGSORGANEN; R38 IRRITERAR HUDEN; R43 KAN GE ALLERGI VID HUDKONTAKT

SÄKERHETSDATABLAD R36 IRRITERAR ÖGONEN; R37 IRRITERAR ANDNINGSORGANEN; R38 IRRITERAR HUDEN; R43 KAN GE ALLERGI VID HUDKONTAKT Sidan 1 av 5 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET HANDELSNAMN Pit Filler KEMISKT NAMN Polyurethane Oligomer Mixture ART. nr Pit Filler 2000 ANVÄNDN. OMR Reparation av glas FÖRETAG Glas-Weld System AB ADRESS

Läs mer

Anmäl din arbetsskada

Anmäl din arbetsskada Anmäl din arbetsskada Vilka skador ska anmälas? Du ska anmäla alla olyckor och sjukdomar som uppstått i arbetet. Det kan gälla kroppslig skada men även ohälsa på grund av den psykosociala arbetsmiljön.

Läs mer

CLEAN & SHINE DUSCHRENT

CLEAN & SHINE DUSCHRENT CLEAN & SHINE DUSCHRENT 2010-11-01 Internt nr.: Sida 1 (4) HANDELSNAMN : Clean & Shine Duschrent < 5 % aktivt klor ADRESS : Grangatan 34 POSTADRESS : SE-305 64 Gullbrandstorp TELEFON : 035-186500 2. FARLIGA

Läs mer

: Mr Muscle Fönster & Glas

: Mr Muscle Fönster & Glas 1.NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktinformation Produktnamn Användning av ämnet eller blandningen : : Rengöringsmedel för hårda ytor Företag : S C Johnson Scandinavia Box 24 164

Läs mer

Utfärdat: Versionsnummer 1.3 Omarbetad

Utfärdat: Versionsnummer 1.3 Omarbetad 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Scratch Polishing Compound Sidan 1 av 5 HANDELSNAMN KEMISKT NAMN ART. nr ANVÄNDN. OMR Scratch Polishing Compound OSHA PEL, ACGIH TLV Mixtur Scratch Polishing Compound

Läs mer

VARUINFORMATION Sikafloor-80 EpoCem, komp. A

VARUINFORMATION Sikafloor-80 EpoCem, komp. A VARUINFORMATION Sikafloor-80 EpoCem, komp. A 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: Sikafloor-80 EpoCem, komp. A Kemisk/teknisk produktbenämning: 2-komponent, epoxibeläggning Leverantör/tillverkare:

Läs mer

WAVIN SMÖRJMEDEL Burk 1 kg.

WAVIN SMÖRJMEDEL Burk 1 kg. Utfärdat: 2012-10-31 Reviderat: Sidan 1(6) 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Burk 1 kg. Produktnamn: Artikelnr: 6690310 RSK nr: 2360430 1.2 Relevanta identifierade

Läs mer

Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul Miljö ES 32, 46, 68/4, Helsyntet

Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul Miljö ES 32, 46, 68/4, Helsyntet Säkerhetsdatablad: Elite Hydraul Miljö ES 32, 46, 68/4, Helsyntet 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Handelsnamn Leverantör Telefonnummer Elite Hydraul Miljö ES 32, 46, 68/4, Helsyntet Elite Oil AB Töregatan

Läs mer

Version 1a. Tryckdatum 17.02.2010 Revisionsdatum 12.01.2010 SDB-nummer 350000006874. : Toalettblock. : 112 (Giftinformationscentralen)

Version 1a. Tryckdatum 17.02.2010 Revisionsdatum 12.01.2010 SDB-nummer 350000006874. : Toalettblock. : 112 (Giftinformationscentralen) 1.NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktinformation Produktnamn Användning av ämnet eller blandningen : : Toalettblock Företag : S C Johnson Scandinavia Box 24 164 93 KISTA Telefon :

Läs mer

: Mr Muscle All Purpose Cleaner Frozen Lime & Vinegar

: Mr Muscle All Purpose Cleaner Frozen Lime & Vinegar 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktinformation Produktnamn Användning av ämnet eller beredningen : : Rengöringsmedel för hårda ytor Företag : S C Johnson Scandinavia Box 24 164

Läs mer

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det är fastslaget i arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Enligt 91/155/EEG. Datum för utskriften: 2009-01-12. 1 Namnet ämnet/preparatet och bolaget/företaget

Säkerhetsdatablad. Enligt 91/155/EEG. Datum för utskriften: 2009-01-12. 1 Namnet ämnet/preparatet och bolaget/företaget 1 Namnet ämnet/preparatet och bolaget/företaget Produktnamn: Pliogrip 7722 Prepolymer (PLI01) Pliogrip 7771B Prepolymer (PLI02) Pliogrip 7773B Prepolymer (PLI03) Användning: Limning av termoplastiska komponenter

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Air-flow Perio

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Air-flow Perio SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Produktnamn: Användning/produkttyp: Leverantör: Dental användning, polering av tänder W&H Nordic AB Box 7037 187 11 Täby

Läs mer