Riskbedömning avdelningen för Evolutionsbiologi Uppsala Universitet, EBC Norbyvägen 18 D, Uppsala

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riskbedömning avdelningen för Evolutionsbiologi Uppsala Universitet, EBC Norbyvägen 18 D, Uppsala"

Transkript

1 1 (16) Riskbedömning avdelningen för Evolutionsbiologi Uppsala Universitet, EBC Norbyvägen 18 D, Uppsala Risk-undersökning utförd Deltagare: Malin Johansson Gunilla Kärf Malin Johansson Gunilla Kärf

2 2 (16) Uppdatering Efter kontakt med miljökemist Annika Edlund, UU och Räddningstjänsten kan frågeställningen om förvaring av etanol och isopropanol i frysar tas bort. Det finns inget behov av gnistfria frysar, vid så låga temperaturer är dessa kemikalier inte brandfarliga. Rum:1039 DNA-prep Fenol är giftig vid inandning, hudkontakt och förtäring. Farligt, risk för allvarliga hälsoskador vid långvarig exponering genom inandning, förtäring och hudkontakt. Frätande. Misstänks kunna ge cancer. Möjlig risk för bestående hälsoskador. Kloroform är farlig vid inandning och förtäring. Irriterar huden. Misstänks kunna ge cancer. Möjlig risk för bestående hälsoskador. Upphällning och arbete med kloroform och fenol innebär risker för spill och exponering. Fenol och kloroform hälls över i mindre flaskor för att säkrare kunna hanteras och transporteras mellan kylrum och lab. Risk för spill vid upphällning av fenol och kloroform. Fenol och kloroform får inte förvaras på DNA-prep lab då vi saknar ventilerat kylskåp. Transport av fenol och kloroform från kylrum medför risker för spill. Allt arbete med fenol och kloroform ska utföras i dragskåp. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och dubbla nitrilhandskar ska PEG400 finns uppmärkt med etikett med instruktioner för behandling av fenolspill på hud. Kontaminerat material (rör, handskar, papper) luftas i dragskåp innan det slängs i riskavfall. Telefon finns i angränsande lab för att kunna larma vid större spill. Vid spill, gå ut ur DNA-lab och stäng dörren innan du larmar för att förhindra inandning. Säkerhetsdatablad om risker, hantering och skydd för de kemikalier som används i detta rum finns på väggen. Förvaring av fenol och kloroform ej tillåten i kyl. Frågan om ventilerat kylskåp för förvaring av fenol och kloroform har skickats vidare till intendent.

3 3 (16) Proteinase K irriterar ögon, andningsorgan och hud. Kan ge allergi vid inandning. Risk för stänk i ögon som kan leda till ögonskador. Risk för inandning och ögonkontakt vid hantering av Proteinase K i pulverform. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och nitrilhandskar ska Proteinase K i pulverform ska hanteras i dragskåp. Se säkerhetsdatablad för mer information Natriumhypoklorit NaClO (bleach) är frätande och irriterar andningsvägar. NaClO används för rengöring av ytor och exempelvis provrörsställ. Risk för inandning och stänk. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och handskar ska Qiagenbuffer AW1 och AL får ej blandas med bleach, farlig gas bildas. Buffertar slängs i riskavfall. Papper med natriumhypoklorit (bleach) slängs i vanliga sopor. Riskmoment brandfara: Isopropanol är mycket brandfarligt. Irriterar ögonen. Ångor kan göra att man blir dåsig och omtöcknad. Förvaras åtskilt från antändningskällor. Allt arbete med isopropanol ska utföras i dragskåp. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och nitrilhandskar ska Riskmoment smitta: Hantering av biologiskt material t ex, vävnad, fjädrar och blod innebär en smittorisk. Hanteringen måste anpassas efter smittorisken. Allt arbete måste utföras så att smitta förhindras. AFS2005:1

4 4 (16) Dragskåp har periodvis haft dåligt luftflöde vilket innebär risk för exponering. Dragskåpen kontrolleras årligen, på varje skåp finns information om när senaste kontroll gjorts. Vaneometer finns för mätning av luftflöde i dragskåp. Hantering av skalpeller medför risk för skärskador. Använd dubbla handskar för att minimera risken. Om centrifugen laddas osymmetriskt blir det obalans i rotorn. De kraftiga vibrationer som då kan uppstå kan skada utrustning och personal. Maskindiskmedel är frätande. Varsamhet vid spill. Det är möjligt att öppna hybridiseringugnen med rotorn igång, vilket innebär risk för klämskador då rotorn inte stoppar om man fastnar med t ex handske eller ärm. Öppna aldrig med rotor igång! Värmeblock, risk för brännskada.

5 5 (16) Rum:1040 RNA lab Trizol är giftig vid inandning, hudkontakt och förtäring. Farligt, risk för allvarliga hälsoskador vid långvarig exponering genom inandning, förtäring och hudkontakt. Frätande. Misstänks kunna ge cancer. Möjlig risk för bestående hälsoskador. 1-brom-2-klorpropan är farlig vid inandning och förtäring. Kan orsaka långtidseffekter på vattenmiljön. Arbete med 1-brom-2-klorpropan och Trizol innebär risker för spill och exponering. Transport av Trizol och 1-brom-2-klorpropan från kylrum medför risker för spill. Allt arbete med Trizol och 1-brom-2-klorpropan ska utföras i dragskåp. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och dubbla nitrilhandskar ska PEG400 finns uppmärkt med etikett med instruktioner för behandling av Trizolspill på hud. Kontaminerat material (rör, handskar, papper) luftas i dragskåp innan det slängs i riskavfall. Telefon finns i RNA-lab för att kunna larma vid större spill. Natriumhypoklorit NaClO (bleach) är frätande och irriterar andningsvägar. NaClO används för rengöring av ytor och exempelvis provrörsställ. Risk för inandning och stänk. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och handskar ska Flytande kväve Risk för svåra köldskador vid kontakt med hud. Höga halter kan orsaka medvetslöshet och kvävning då gasen tränger undan luftens syre. Undvik inandning av gas/rök/dimma. Undvik hudkontakt. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och handskar ska

6 6 (16) Riskmoment brandfara: Isopropanol är mycket brandfarligt. Irriterar ögonen. Ångor kan göra att man blir dåsig och omtöcknad. Förvaras åtskilt från antändningskällor. Allt arbete med isopropanol ska utföras i dragskåp. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och nitrilhandskar ska Hantering av skalpeller medför risk för skärskador. Använd dubbla handskar för att minimera risken. Om centrifugen laddas osymmetriskt blir det obalans i rotorn. De kraftiga vibrationer som då kan uppstå kan skada utrustning och personal.. Fenol och kloroformångor från kemikalieskåp om det ej hålls stängt.

7 7 (16) Rum:1041 El Foreslab Etidiumbromid (EtBr). Irriterar ögonen, andningsorganen och huden. Mycket giftigt vid inandning, hudkontakt och förtäring. Möjlig risk för bestående hälsoskador. Risk för exponering av EtBr på bänkar, utrustning, kranar och handtag. Risk för spill vid byte av EtBr-bad. Risk för exponering för EtBr-haltigt damm vid byte av bänkpapper i dragskåp. Damm och ångor från riskavfall, svårt att få på lock på riskavfallskartongen när man slängt kontaminerade handskar eftersom man ska ha handskar på sig för att sätta på locket. Allt arbete med EtBr förutom fotografering ska utföras i dragskåp. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och dubbla nitrilhandskar ska För att minimera exponeringen köps EtBr i droppflaska. Bänkpappret i dragskåp ska vikas ihop försiktigt innan det tas ut ur skåpet och slängs. Handskar kontaminerade med etidiumbromid ska slängas i riskavfall. Handskar som ej kontaminerats kan slängas i vanliga sopor. Risk för brännskador vid arbete vid UV bord. Skåpet kan manipuleras för att kunna skära ut gelband på UV-bord utan att luckan är stängd. Risk för brännskador på hals och handleder.visir måste användas vid arbete vid UV-bord Explosionsrisk vid kokning av agaros om kokning sker med lock på. Skylt finns på mikrovågsugnen för att varna för detta. Risk för brännskador när man tar ut agarosflaska ur mikrovågsugn och värmeskåp. Skylt finns på värmeskåp för att varna för detta. Ev. risk för stötar om kontakter är blöta när de sticks in i el-aggregaten. Troligen går säkring i aggregatet och förhindrar skador. Risk för torrkokning av gel under körning av gel om man glömmer bort den. Hantering av skalpeller medför risk för skärskador. Använd dubbla handskar för att minimera risken.

8 8 (16) Rum: 1045 Main lab Natriumhypoklorit NaClO (bleach) är frätande och irriterar andningsvägar. NaClO används för rengöring av ytor och exempelvis provrörsställ. Risk för inandning och stänk. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och handskar ska Autoklav, sprängningsrisk vid autoklavering av flaskor med tillskruvad kork. Skylt finns på autoklav för att varna för detta. Om autoklaven öppnas utan att tryck gått ner strömmar het ånga ur öppningen. Risk för brännskador. Skylt finns på autoklav för att varna för detta. Hantering av skalpeller medför risk för skärskador. Använd dubbla handskar för att minimera risken. Centrifug. Om centrifugen laddas osymmetriskt blir det obalans i rotorn. De kraftiga vibrationer som då kan uppstå kan skada utrustning och personal. Små centrifuger kan öppnas innan de stannat helt, risk att fastna med fingrar. Vattenbad kan vara hett, går upp till 100ºC. Värmeblock, risk för brännskada.

9 9 (16) Rum:1046 Kemikalierum Kemikalier kan ramla ur skåp om man är ovarsam när man plockar i kemikalieskåpet. Natriumhypoklorit bildar giftig gas vid kontakt med starka syror. I dragskåpet finns ibland kemikalierester som kan vara farliga eller reagera med annat ämne. Arbete med syror eller baser kan orsaka frätskador vid hudkontakt. Syror och baser används ibland vid ph-metern. Risk för spill, stänk och inandning vid hantering. Rätt skyddsutrustning ska användas vid arbete med kemikalie. Se säkerhetsdatablad för respektive kemikalie för mer information. Kemikalieskåpet är organiserat efter gällande regler för vad som får/inte får förvaras ihop.

10 10 (16) Rum:1047 Kylrum Fenol är giftig vid inandning, hudkontakt och förtäring. Farligt, risk för allvarliga hälsoskador vid långvarig exponering genom inandning, förtäring och hudkontakt. Frätande. Misstänks kunna ge cancer. Möjlig risk för bestående hälsoskador. Kloroform är farlig vid inandning och förtäring. Irriterar huden. Misstänks kunna ge cancer. Möjlig risk för bestående hälsoskador Upphällning och arbete med kloroform och fenol innebär risker för spill och exponering. Fenol och kloroform hälls över i mindre flaskor för att säkrare kunna hanteras och transporteras mellan kylrum och lab. Risk för spill vid upphällning av fenol och kloroform Fenol ska förvaras mörkt, kylt och ventilerat vilket vi idag inte kan. Fenol och kloroform får inte förvaras på DNA-prep lab då vi saknar ventilerat kylskåp. Transport av fenol och kloroform från kylrum medför risker för spill. Allt arbete med Fenol och Kloroform ska utföras i dragskåp. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och dubbla nitrilhandskar ska Telefon finns i angränsande lab för att kunna larma vid större spill. Vid spill, gå ut ur rummet och stäng dörren innan du larmar för att förhindra inandning. Frågan om ventilerat kylskåp för förvaring av fenol och kloroform har skickats vidare till intendent. Centrifug. Om centrifugen laddas osymmetriskt blir det obalans i rotorn. De kraftiga vibrationer som då kan uppstå kan skada utrustning och personal.

11 11 (16) Rum: 1048 Svamplab Etidiumbromid (EtBr). Irriterar ögonen, andningsorganen och huden. Mycket giftigt vid inandning, hudkontakt och förtäring. Möjlig risk för bestående hälsoskador. Risk för exponering av EtBr i dragskåp. Risk för exponering för EtBr-haltigt damm vid byte av bänkpapper i dragskåp. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och dubbla nitrilhandskar ska Se säkerhetsdatablad för mer information Bänkpappret i dragskåp ska vikas ihop försiktigt innan det tas ut ur skåpet och slängs. Handskar kontaminerade med etidiumbromid ska slängas i riskavfall. Handskar som ej kontaminerats kan slängas i vanliga sopor. Använd en ren handske för att lägga på locket på riskavfallet. Natriumhypoklorit NaClO (bleach) är frätande och irriterar andningsvägar. NaClO används för rengöring av ytor och exempelvis provrörsställ. Risk för inandning och stänk. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och handskar ska Riskmoment brand: Brännare, risk för brännskador. Etanol i glasrör för avdödning, risk att etanolen antänds. Etanol får inte förvaras i plaströr som kan smälta och orsaka att brinnande etanol sprids på bänken. Glasrör kan inte smälta och orsaka större spill av brinnande etanol. Hantering av skalpeller medför risk för skärskador. Använd dubbla handskar för att minimera risken. Propangas i små gastuber (190g); extremt brandfarligt. Förpackningen ska förvaras på väl ventilerad plats. Tryckbehållare. Får ej utsättas för direkt solljus eller temperaturer över +50 grader. Får ej punkteras eller brännas, gäller även tömd behållare. Förvaras åtskilt från antändningskälla. Tomma propangastuber förvaras i dragskåpets ventilerade låda för att lufta ur det sista.

12 12 (16) Rum: 1051 Pre PCR Natriumhypoklorit NaClO (bleach) är frätande och irriterar andningsvägar. NaClO används för rengöring av ytor och exempelvis provrörsställ. Risk för inandning och stänk. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och handskar ska Risk för brännskador om UV belysning för DNA-destruktion är på vid arbete i rummet. Timer för UV-ljus är uppmärkt med varningstext. Varnings-skylt finns att hänga på dörren om UV-behandling behöver göras dagtid. Centrifug. Om centrifugen laddas osymmetriskt blir det obalans i rotorn. De kraftiga vibrationer som då kan uppstå kan skada utrustning och personal. Värmeblock, risk för brännskada. Små centrifuger kan öppnas innan de stannat helt, risk att fastna med fingrar. Rum:1050 Apparatrum Riskmoment: Centrifug. Om centrifugen laddas osymmetriskt blir det obalans i rotorn. De kraftiga vibrationer som då kan uppstå kan skada utrustning och personal. Värmeblock i PCR-maskiner, risk för brännskada.

13 13 (16) Rum: 1023 ABI-lab Akrylamid kan ge cancer och genetiska skador. Farligt vid inandning och hudkontakt. Giftigt vid förtäring. Kan ge allergi vid hudkontakt. Polymer kan innehålla små mängder akrylamid. Undvik inandning och hudkontakt. Formamid kan ge fosterskador. Giftigt. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och nitrilhandskar ska Då formamid kan ge fosterskador bör gravida inte hantera kemikalien. AFS2007:05 Allt arbete med formamid ska utföras i dragskåp. Se säkerhetsdatablad för mer information Värmeblock i PCR-maskin, risk för brännskada.

14 14 (16) Rum:1021 Faeces lab Introduktion krävs inför arbete i detta lab Natriumhypoklorit NaClO (bleach) är frätande och irriterar andningsvägar. NaClO används för rengöring av ytor och t ex. provrörsställ. Risk för inandning och stänk. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och handskar ska Proteinase K irriterar ögon, andningsorgan och hud. Kan ge allergi vid inandning. Risk för stänk i ögon som kan leda till ögonskador. Risk för inandning och ögonkontakt vid hantering av Proteinase K i pulverform. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och nitrilhandskar ska Proteinase K i pulverform ska hanteras i dragskåp. Se säkerhetsdatablad för mer information Qiagenbuffer AW1 och AL får ej blandas med bleach, farlig gas bildas. Buffertar slängs i riskavfall. Papper med natriumhypoklorit (bleach) slängs i vanliga sopor. Riskmoment smitta: Hantering av biologiskt material t ex, vävnad, fjädrar och blod innebär en smittorisk. Hanteringen måste anpassas efter smittorisken. Allt arbete måste utföras så att smitta förhindras AFS2005:1 Se separat riskbedömning för faecesprover! Centrifug. Om centrifugen laddas osymmetriskt blir det obalans i rotorn. De kraftiga vibrationer som då kan uppstå kan skada utrustning och personal. Värmeblock, risk för brännskada. Hantering av skalpeller medför risk för skärskador. Använd dubbla handskar för att minimera risken.

15 15 (16) Rum: 1007/1010 Ancient DNA lab Introduktion krävs inför arbete i detta lab Natriumhypoklorit NaClO (bleach) är frätande och irriterar andningsvägar. NaClO används för rengöring av ytor och exempelvis provrörsställ. Risk för inandning och stänk. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och handskar ska Proteinase K irriterar ögon, andningsorgan och hud. Kan ge allergi vid inandning. Risk för stänk i ögon som kan leda till ögonskador. Risk för inandning och ögonkontakt vid hantering av Proteinase K i pulverform. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och nitrilhandskar ska Proteinase K i pulverform ska hanteras i dragskåp. Se säkerhetsdatablad för mer information Rummet är isolerat beläget. Liten möjlighet att larma/upptäckas om olycka sker. Brandlarm hörs dåligt när LAF-bänkar används. Centrifug. Om centrifugen laddas osymmetriskt blir det obalans i rotorn. De kraftiga vibrationer som då kan uppstå kan skada utrustning och personal. Hantering av skalpeller medför risk för skärskador. Använd dubbla handskar för att minimera risken. Borr, risk för skador på fingrar om man slinter. Använd dubbla handskar för att minimera risken. Värmeblock risk för brännskada

16 16 (16) Rum: 1053 Special prep lab Introduktion krävs inför arbete i detta lab Natriumhypoklorit NaClO (bleach) är frätande och irriterar andningsvägar. NaClO används för rengöring av ytor och exempelvis provrörsställ. Risk för inandning och stänk. NaClO kan reagera med UV-ljuset i hooden och bilda Cl 2 Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och handskar ska Proteinase K irriterar ögon, andningsorgan och hud. Kan ge allergi vid inandning. Risk för stänk i ögon som kan leda till ögonskador. Risk för inandning och ögonkontakt vid hantering av Proteinase K i pulverform. Personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, labrock och nitrilhandskar ska Proteinase K i pulverform ska hanteras i dragskåp. Se säkerhetsdatablad för mer information Rummet är isolerat beläget. Liten möjlighet att larma/upptäckas om olycka sker. Labbet används endast sporadiskt, men detta bör ses över vid framtida användning. Risk för brännskador om UV belysning för DNA-destruktion är på vid arbete i rummet. Värmeblock, risk för brännskada. Vattenbad kan vara hett, går upp till 100º. Hantering av skalpeller medför risk för skärskador. Använd dubbla handskar för att minimera risken. Borr, risk för skador på fingrar om man slinter. Använd dubbla handskar för att minimera risken. Centrifug. Om centrifugen laddas osymmetriskt blir det obalans i rotorn. De kraftiga vibrationer som då kan uppstå kan skada utrustning och personal.

Vett och etikett på IBG En labinstruktion

Vett och etikett på IBG En labinstruktion Vett och etikett på IBG En labinstruktion INNEHÅLL 1 VÄLKOMMEN TILL IBG S KURSLABORATORIER 2 LOKALITETER 2.1 Labrockar 2.2 Klädskåp 2.3 Kursbibliotek 3 ORDNINGSREGLER 4 ALLMÄNNA RUTINER 4.1 Autoklaver

Läs mer

Riskbedömning Western blot

Riskbedömning Western blot Sida 1( 6) Riskbedömning Western blot Utförd 2014-05-20 Av Lars Ekblad på Bo Baldetorps grupp. Andrad senast 2014-08-18 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel risk 1. Ange vilka

Läs mer

Säkerhet introduktion

Säkerhet introduktion Säkerhet introduktion Allmänna säkerhetsrutiner vid institutionen Ett laboratorium är ett ställe med en del potentiella risker som bland annat farliga kemikalier, vassa föremål och elektriska apparater.

Läs mer

KLARA Riskbedömning. - vid arbete med laboratoriekemikalier. Ulrika Olsson, Kemikalisäkerhetssamordnare ulrika.olsson@ki.se

KLARA Riskbedömning. - vid arbete med laboratoriekemikalier. Ulrika Olsson, Kemikalisäkerhetssamordnare ulrika.olsson@ki.se KLARA Riskbedömning - vid arbete med laboratoriekemikalier Ulrika Olsson, Kemikalisäkerhetssamordnare ulrika.olsson@ki.se Introduktion Arbetsmiljöverket tar fram föreskrifter som vi skall förhålla oss

Läs mer

Riskbedömning Proliferation - SRB

Riskbedömning Proliferation - SRB Sida 1( 5) Riskbedömning Proliferation - SRB Utförd 2014-09-19 Av Lars Ekblad på Bo Baldetorps grupp. Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel risk 1. Ange vilka lokaler bedömningen avser KAMPRADHUSET

Läs mer

Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet

Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet UMEÅ UNIVERSITET Arbetsmiljökommittén INTERN FÖRESKRIFT Ver 2013-04-10/ON Dnr: 360-2120-00 Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet

Läs mer

Datum: 14/07/2004. Atlas Copco Airpower N.V. Portable Air Division Ingberthoeveweg 7, 2630 Aartselaar - BELGIUM lubricants

Datum: 14/07/2004. Atlas Copco Airpower N.V. Portable Air Division Ingberthoeveweg 7, 2630 Aartselaar - BELGIUM lubricants Handelsnamn: PAROIL 5W30 Sida: 1/5 1. Namnet på produkten och företaget Produktkod och namn: Beskrivning: Företag: PAROIL 5W30 Maskinoljor Atlas Copco Airpower N.V. Portable Air Division Ingberthoeveweg

Läs mer

GODKÄND AV xxxxx. DOKUMENTNAMN Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall

GODKÄND AV xxxxx. DOKUMENTNAMN Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall 1(5) FRÅN : Inledning Syftet med denna rutin är att upprätthålla enhetliga och tydliga regler för hantering av kemikalier och farligt avfall. Målet är att förebygga risker för yttre miljöpåverkan samt

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(7) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning (S6982): G2112 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

1. NAMNET PÅ ÄMNET / PREPARATET OCH BOLAGET / FÖRETAGET. Flug Effekt Spray Bekämpningsmedel mot flugor och andra flygande insekter. Sprayflaska.

1. NAMNET PÅ ÄMNET / PREPARATET OCH BOLAGET / FÖRETAGET. Flug Effekt Spray Bekämpningsmedel mot flugor och andra flygande insekter. Sprayflaska. 1. NAMNET PÅ ÄMNET / PREPARATET OCH BOLAGET / FÖRETAGET Handelsnamn: Användningsområde: Bekämpningsmedel mot flugor och andra flygande insekter. Sprayflaska. Produkten är en pyretrumhaltig insekticid som

Läs mer

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Grundregler Använd alltid skyddsklädsel, labbrock samt skyddsglasögon. Man får inte äta eller dricka på lab. Man får inga omständigheter smaka på kemikalierna.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Saphir Miljölack 1-komponent blank

SÄKERHETSDATABLAD. Saphir Miljölack 1-komponent blank Datum: 2008-04-22 SÄKERHETSDATABLAD Utfärdare: Susanne Karlsson 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: Saphir Miljölack 1-komponent blank Användningsområde: 1-komponent Klarlack för möbler och

Läs mer

VARUINFORMATION SID 1

VARUINFORMATION SID 1 VARUINFORMATION SID 1 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET PRODUKTNAMN: PRF TERVASPRAY 80-819-23 UTFÄRDAD: 2003-09-01 DATUM: 2003-11-24 TILLVERKARE/LEVERANTÖR: TAEROSOL Oy Aakkulantie 21, FIN-36220 Kangasala

Läs mer

Ämnesnamn CAS-nummer Koncentration Klassificering Xylen 1330-20-7 10<=x%<25% Xn: R10, 20/21, 38

Ämnesnamn CAS-nummer Koncentration Klassificering Xylen 1330-20-7 10<=x%<25% Xn: R10, 20/21, 38 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Namnet på ämnet eller beredningen Artikelnr: 1012 samt 1013 1.2 Användning av ämnet eller beredningen Målningsarbete 1.3 Namnet på bolaget/företag

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Mycket brandfarligt

Säkerhetsdatablad. Mycket brandfarligt Handelsnamn: NOBA GLAS-GLANS Sida: 1 (5) 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Handelsnamn: NOBA GLAS-GLANS Användningsområde: Fönsterputs, skumrengöring Leverantör: Gävle-Dala Industriprodukter tel: 070-24

Läs mer

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER IFM/Kemi 2009 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Att utifrån enkla substanser med hjälp av olika reaktioner och reningsförfaranden framställa komplicerade föreningar som uppfyller stora krav på renhet eller att från

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Checklista för Miljöronder. Ska fungera som stödpunkter vid utförande av Miljö och arbetsmiljöronder. När skall det vara klart?

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Checklista för Miljöronder. Ska fungera som stödpunkter vid utförande av Miljö och arbetsmiljöronder. När skall det vara klart? SAHLGRENSKA AKADEMIN Checklista för Miljöronder. Ska fungera som stödpunkter vid utförande av Miljö och arbetsmiljöronder. Miljöinformation Informeras miljöarbetet till nyanställda? Vad behöver göras Beskrivning

Läs mer

Riskbedömning ELISA med HRP detektion

Riskbedömning ELISA med HRP detektion Sida 1( 5) Riskbedömning ELISA med HRP detektion Utförd 2014-08-27 Av Rune Nilsson på Bo Baldetorps grupp. Andrad senast 2014-09-18 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel risk 1.

Läs mer

Riskbedömning Lysering RIPA

Riskbedömning Lysering RIPA Sida 1( 6) Riskbedömning Lysering RIPA Utförd 2014-09-22 Av Lars Ekblad på Bo Baldetorps grupp. Andrad senast 2014-09-24 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel risk 1. Ange vilka

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Holts Bromsrengöring

SÄKERHETSDATABLAD Holts Bromsrengöring SÄKERHETSDATABLAD 1 NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN PRODUKTNR. 52460600131, 72460500136 SYNONYMER, HANDELSNAMN LEVERANTÖR KONTAKTPERSON TELEFONNUMMER FÖR NÖDSITUATIONER 2

Läs mer

Information till allmänheten avseende Almroths Express & Åkeri AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Almroths Express & Åkeri AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Almroths Express & Åkeri AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot

Läs mer

Säkerhetsdatablad. 1. Produktnamn och leverantör. Ikaros AB Lockarps Kyrkoväg 110 238 37 Oxie

Säkerhetsdatablad. 1. Produktnamn och leverantör. Ikaros AB Lockarps Kyrkoväg 110 238 37 Oxie Sida (av): 1 ( 5 ) Säkerhetsdatablad 1. Produktnamn och leverantör Produktnamn: Ikasol 0915 Art.nr: 83-06 Användning: Skyddscreme Tillverkare/leverantör: Ikaros AB Lockarps Kyrkoväg 110 238 37 Oxie Utfärdat

Läs mer

2. SAMMANSÄTTNING / ÄMNENS KLASSIFICERING

2. SAMMANSÄTTNING / ÄMNENS KLASSIFICERING Produkt information 1 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET PLASTI-KOTE CO. INC P.O.Box 708 1000 Lake TD USA 44256 Medina, Ohio, USA 001-330-725-4511 Handels namn Motorfärg Användningsområde Motorfärg Vid

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning : G2310, G2316 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

1. NAMNET PÅ ÄMNET / BEREDNINGEN OCH BOLAGET / FÖRETAGET. Geting Effekt Skum

1. NAMNET PÅ ÄMNET / BEREDNINGEN OCH BOLAGET / FÖRETAGET. Geting Effekt Skum 1. NAMNET PÅ ÄMNET / BEREDNINGEN OCH BOLAGET / FÖRETAGET Handelsnamn: Användningsområde: Tillverkare: Ombud: Bekämpningsmedel mot getingar. Sprayflaska. W. Neudorff GmbH KG An der Műhle 3, D-31860 Emmerthal,

Läs mer

1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR

1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Handelsnamn: Saltsyra 30-37% Kemiskt namn eller beskrivning: Kemiskt formel: Oorganisk syra HCl CAS-nr./EG-nr.: 7647-01-0/231-595-7 Användningsområde:

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD WINSOR & NEWTON DAMMAR VARNISH (AEROSOL)

SÄKERHETSDATABLAD WINSOR & NEWTON DAMMAR VARNISH (AEROSOL) SÄKERHETSDATABLAD 1 NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN PRODUKTNR. 3000985 ANVÄNDNING LEVERANTÖR Fernissa för oljemålning Colart Fine Art & Graphics Limited Whitefriars Avenue

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Hellströms Försäljnings AB, HEFAB, Box 7059, 187 11 Täby

Säkerhetsdatablad. Hellströms Försäljnings AB, HEFAB, Box 7059, 187 11 Täby Säkerhetsdatablad 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN: ANVÄNDNING: LEVERANTÖR: KONTAKTPERSON Gorilla Epoxy Hardener Härdare till epoxilim Hellströms Försäljnings AB,, Box 7059,

Läs mer

Triboron Torrsmörjmedel

Triboron Torrsmörjmedel Sida 1 av 5 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Tribolator i Norden AB Box 17155 104 82 STOCKHOLM Telefon: 08-685 66 80 E-post: info@triboron.se Ansvarig person Tommy Lindblom Handelsnamn:

Läs mer

Växter och bekämpningsmedel

Växter och bekämpningsmedel Växter och bekämpningsmedel Risker vid arbete med bekämpningsmedel När du arbetar med bekämpningsmedel utsätter du dig för risker. Riskerna går att hantera om arbetsgivaren planerar arbetet och lär dig

Läs mer

REPONSE SUPER ABSORBENT Sida: 01/05 Rev datum 2015-09-07. Trävägen 1, SE432 78 Tvååker -Sverige

REPONSE SUPER ABSORBENT Sida: 01/05 Rev datum 2015-09-07. Trävägen 1, SE432 78 Tvååker -Sverige REPONSE SUPER ABSORBENT Sida: 01/05 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktens namn: RESPONSE SUPER ABSORBENT Importör: Hykab AB Trävägen 1, SE432 78 Tvååker -Sverige Tel: +46 340 65

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD SDB från Pride Chess Omarbetad: 2004-12-08 Internt nr: Ersätter datum: AKZO NOBEL CR COMBO MED AUTOBASE PLUS

SÄKERHETSDATABLAD SDB från Pride Chess Omarbetad: 2004-12-08 Internt nr: Ersätter datum: AKZO NOBEL CR COMBO MED AUTOBASE PLUS 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Godkänt för användning HANDELSNAMN ANVÄNDN.OMR. Aerosolförpackad färgspray Artikelnummer 100-11 Producent/Importör Företag Joker Marketing AB Adress Box 147 Postnr/Ort

Läs mer

Dokument id : 07-3850-0 Utfärdande datum : 2004-04-19 Version : 3.27 Ersätter : 2004-01-14 Dokumentstatus: : Utfärdat

Dokument id : 07-3850-0 Utfärdande datum : 2004-04-19 Version : 3.27 Ersätter : 2004-01-14 Dokumentstatus: : Utfärdat 3M Svenska AB Bollstanäsvägen 3 191 89 Sollentuna Tel: 08 / 92 21 00 Fax: 08 / 92 22 88 ======================================================================== Säkerhetsdatablad ========================================================================

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD INNO TEST HANDELSNAMN. 1-6000u INNO TEST. Inhemsk tillverkare/importör. Adress Vindkraftsvägen 2

SÄKERHETSDATABLAD INNO TEST HANDELSNAMN. 1-6000u INNO TEST. Inhemsk tillverkare/importör. Adress Vindkraftsvägen 2 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN Internt artikelnr. Benämning 1-6000u Inhemsk tillverkare/importör Företag Swedol AB Adress Vindkraftsvägen 2 Postnr/Ort 135 26 Tyresö Land

Läs mer

Säkerhetsföreskrifter och rutiner på lab Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö

Säkerhetsföreskrifter och rutiner på lab Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö Säkerhetsföreskrifter och rutiner på lab Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö 2016-03-11 Innehåll Innehåll...2 Till all labpersonal och studerande på Tandvårdshögskolan...3 1 Bakgrund och

Läs mer

3.1.3 Koncentration 10-20% 40-60% 10-20% 10-20%

3.1.3 Koncentration 10-20% 40-60% 10-20% 10-20% SÄKERHETSDATABLAD KEMIKALIEANMÄLAN 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Kemikaliens identifieringsuppgifter Handelsnamn MULTI DEGREASER / CLEANER Identifieringskod Reachregistreringsnummer

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Wheel Paint TF

SÄKERHETSDATABLAD Wheel Paint TF SÄKERHETSDATABLAD Enligt förordning (EG) nr 1907/2006 1 NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN PRODUKTNR. ANVÄNDNING LEVERANTÖR TELEFONNUMMER FÖR NÖDSITUATIONER A618TF Specialfärg

Läs mer

ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES. Walk the Talk ANVÄNDARE AV MDI. 1 Version09/06

ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES. Walk the Talk ANVÄNDARE AV MDI. 1 Version09/06 ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES Walk the Talk ANVÄNDARE AV MDI 1 Version09/06 2 Walk the Talk Användare av MDI Innehåll Viktiga data Bra rutiner När något går fel... Dialog 3 Klassificering av MDI

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Barrikade 1500 & 2500 C-del

SÄKERHETSDATABLAD Barrikade 1500 & 2500 C-del Barrikade 1500 & 2500 C-del Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD Barrikade 1500 & 2500 C-del AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Utgivningsdatum 28.02.2012 1.1. Produktbeteckning Produktnamn

Läs mer

Samhällsvetarhuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Hörsalstorget 4. Anläggninsnummer: J0008005. Byggår: 1968. Arkitekt: Lennart Lundström.

Samhällsvetarhuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Hörsalstorget 4. Anläggninsnummer: J0008005. Byggår: 1968. Arkitekt: Lennart Lundström. Samhällsvetarhuset Kortfakta Adress: Hörsalstorget 4 Anläggninsnummer: J0008005 Byggår: 1968 Arkitekt: Lennart Lundström Allmänt Husansvarig Jag som är husansvarig för Samhällsvetarhuset heter Kenth Holmberg.

Läs mer

Säkerhetsdatablad POOL Specialfärg, komponent B

Säkerhetsdatablad POOL Specialfärg, komponent B Säkerhetsdatablad POOL Specialfärg, komponent B Omarbetad: 2007-09-01 Internt nr: Ersätter datum:2007-04-10 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN POOL Specialfärg, komponent B

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Omarbetad: 2004-04-29 Internt nr: Ersätter datum: SMP 520. Aerosolförpackat fönsterputsmedel

SÄKERHETSDATABLAD. Omarbetad: 2004-04-29 Internt nr: Ersätter datum: SMP 520. Aerosolförpackat fönsterputsmedel 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Godkänt för användning HANDELSNAMN ANVÄNDN.OMR. Aerosolförpackat fönsterputsmedel Artikelnummer Producent/Importör Företag Sydsvenska Miljöprodukter AB Adress Box 26

Läs mer

Säkerhetsdatablad Alcro-Förtunning

Säkerhetsdatablad Alcro-Förtunning Säkerhetsdatablad Alcro-Förtunning Omarbetad: 2003-06-16 Internt nr: Ersätter datum:2002-09-01 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN Alcro-Förtunning GRUPPNAMN FORMEL INHEMSK

Läs mer

Varuinformationsblad enligt 91/155/EG - ISO 11014-1

Varuinformationsblad enligt 91/155/EG - ISO 11014-1 Varuinformationsblad enligt 91/155/EG - ISO 11014-1 Sidan 1 / 5 Loctite 5205 SDB-Nr : 173046 V001.1 Reviderat den: 08.02.2007 Utskriftsdatum: 13.06.2007 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget

Läs mer

VARUINFORMATION I 16 PUNKTER

VARUINFORMATION I 16 PUNKTER VARUINFORMATION I 16 PUNKTER 1. Identifiering av ämne/preparat och företag/distributör Namn CT 1 SDS nr 10100 Företag ELGA Ltd Distributör AB NINOLAB Lane End Box 137 HIGH WYCOMBE 194 22 UPPLANDS VÄSBY

Läs mer

Ekofekt Varuinformationsblad

Ekofekt Varuinformationsblad 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: Desinfektionnsrent Referens nr: 6811, 6815 Användningsområde: För desinfektion och rengöring av hårda ytor. Leverantör: Ekofekt AB Kontaktperson: Gerry

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Nordiskt Papper AB. Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda)

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET. Nordiskt Papper AB. Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda) SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) PRODUKTNAMN Lemon Gel LEVERANTÖR Nordiskt Papper AB POSTADRESS Box 8114 163 08 Spånga BESÖKSADRESS Fagerstagatan 12, Spånga (Lunda)

Läs mer

Telefonnummer vid nödsituationer

Telefonnummer vid nödsituationer Enligt KIFS 19988 SÄKERHETSDATABLAD Proline E 50 2K Bas 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företag Produktnamn Produktnummer 6250 Materialanvändning Lim Proline E 50 2K Bas Leverantör/ Tillverkare

Läs mer

1. NAMN PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET

1. NAMN PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Utfärdat: 20100104 Omarbetat: Sida: 1 1. NAMN PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1. Namnet på ämnena/preparaten 1.2. Användningsområde Metallegering för vidare bearbetning. 1.3. Företagsinformation

Läs mer

Säkerhetsdatablad Sid 1(5)

Säkerhetsdatablad Sid 1(5) 1. Namnet på ämnet/beredningen och företaget Säkerhetsdatablad Sid 1(5) Produktnamn: Användningsområde: Klottersanering Tillverkare/ Leverantör: Telefon vid olycksfall: PICA Kemi AB Hammarvägen 14 232

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Super Gloss

SÄKERHETSDATABLAD Super Gloss SÄKERHETSDATABLAD Enligt förordning (EG) nr 1907/2006 1 NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTNAMN PRODUKTNR. ANVÄNDNING LEVERANTÖR TELEFONNUMMER FÖR NÖDSITUATIONER A11001143NF Specialfärg

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 6 TEMASPRAY 1-C new 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ÄMNENAS KLASSIFICERING

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 6 TEMASPRAY 1-C new 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ÄMNENAS KLASSIFICERING SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 6 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 1.1 Produktnamn 1.1.1 Handelsnamn 1.1.2 Produktkod A00 1001 1.2 Användning av Substansen/Beredningen 1.2.1 Användningsområde Målningsarbete

Läs mer

Clipper spray / Kool lupe, 273280, 273283. Användningsområde. Rengöring av hårklippningsmaskiner

Clipper spray / Kool lupe, 273280, 273283. Användningsområde. Rengöring av hårklippningsmaskiner Rev. datum: 07-07-10 Antal sidor:5 1. Namnet på produkten och företaget Tillverkare Leverantör Jörgen Kruuse A/S Havretoften 4 DK-5550 Langeskov Tfn: +45 72141511 Fax: +45 72141600 e-mail: i nfo@kruuse.com

Läs mer

MSP 501 PRODUKTBESKRIVNING

MSP 501 PRODUKTBESKRIVNING MSP 501 PRODUKTBESKRIVNING Lösningsmedelsfri MS polymer med en hög hållfasthet för limning och fogning av metall. Idealisk där stora krav på flexibilitet och hög slaghållfasthet krävs. Används med fördel

Läs mer

2012-01-24. Övrigt farligt avfall hanteras enligt separata rutiner inom de båda organisationerna.

2012-01-24. Övrigt farligt avfall hanteras enligt separata rutiner inom de båda organisationerna. 1. Syfte Denna rutin syftar till att tydliggöra och förenkla för verksamheterna hur kemikalieavfall och därtill relaterat avfall ska hanteras för att upprätthålla en säker och lagenlig hantering. 2. Allmänt

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Hälso- och säkerhetsdata om produkten DEL I NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Hälso- och säkerhetsdata om produkten DEL I NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET P.O. Box 8097 DEL I NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET LEVERANTÖR: Enerpac B.V., Enerpac B.V.,, 6710 AB Ede, Nederländerna, Tel.: +31 318 535 911 PRODUKTKOD: BSL919885 BESKRIVNING: Hydraulvätska

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Einecs-nr. Ämnen Klassificering w/w% 231-668-3 215-185-5 263-016-9. 1-5 0,01-1 0,01-1 Se avsnitt 16 för kompletta texter i R-fraser

Säkerhetsdatablad. Einecs-nr. Ämnen Klassificering w/w% 231-668-3 215-185-5 263-016-9. 1-5 0,01-1 0,01-1 Se avsnitt 16 för kompletta texter i R-fraser 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Omarbetad: 04-11-2009/ MPE Produktanvändning: Rengöringsmedel 2. Farliga egenskaper Irriterar ögonen och huden. 3. Sammansättning/information om beståndsdelar

Läs mer

Säkerhetsdatablad. 3. Sammansättning/information om beståndsdelar Einecs-nr. CAS-nr. Ämnen DSD-Klassificering w/w% 200-578-6 200-661-7 201-159-0

Säkerhetsdatablad. 3. Sammansättning/information om beståndsdelar Einecs-nr. CAS-nr. Ämnen DSD-Klassificering w/w% 200-578-6 200-661-7 201-159-0 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Anmälningsnummer: 3850294 Utarbetad den: 08052008/ IRE Produktanvändning: Bränsle och rengöringsmedel baserat på denaturerad etanol. Säkerhetsdatablad

Läs mer

Information till allmänheten avseende Swed Handling AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Swed Handling AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Swed Handling AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Kontaktperson för vidare information i händelse av nödläge

SÄKERHETSDATABLAD. Kontaktperson för vidare information i händelse av nödläge Processinstrument Järngatan 27C, 602 23 NORRKÖPING, Tel 01117 03 00, Fax 01117 03 21 SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn Buffertlösning ph 7 Tillverkarens

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD SDB från Pride Chess Omarbetad: 2006-10-03 Internt nr: Ersätter datum: 2005-07-19 MASTER MARKÖR DIVERSE KULÖRER

SÄKERHETSDATABLAD SDB från Pride Chess Omarbetad: 2006-10-03 Internt nr: Ersätter datum: 2005-07-19 MASTER MARKÖR DIVERSE KULÖRER 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Aerosol Scandinavia AB HANDELSNAMN ANVÄNDNINGSOMRÅDE Färger, lacker Internt artikelnr.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Swed Handling AB, Box 21, Spårgatan 9, 601 02 NORRKÖPING Tfn: 011-24 84 84, Fax: 011-24 84 99

SÄKERHETSDATABLAD. Swed Handling AB, Box 21, Spårgatan 9, 601 02 NORRKÖPING Tfn: 011-24 84 84, Fax: 011-24 84 99 SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn: Användningsområde: Leverantör: E-mail: SALTSYRA 36 % KEMISKT REN Kemisk mellanprodukt Swed Handling AB, Box 21, Spårgatan

Läs mer

Matris för skattning av exponeringsnivå av arbetet

Matris för skattning av exponeringsnivå av arbetet Matris för skattning av exponeringsnivå av arbetet Nyckelfaktor för Faktor bedömning 1 10 100 1. Kvantitet av ämne < 1 g < 1 ml 1 10 g 1 10 ml > 10 g < 1 kg > 10 ml < 1 l 3. Fysikaliska egenskaper hos

Läs mer

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att räddningstjänsten larmas. Småbränder och tillbud är säkerligen lika många. Vanliga

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD FÖRTUNNING

SÄKERHETSDATABLAD FÖRTUNNING SÄKERHETSDATABLAD FÖRTUNNING 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Handelsnamn Varunamn2 Varunr. Användningsområde Leverantör Kontaktperson FÖRTUNNING Lösningsmedel. 00191X035 Förtunning av färg och lack

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Nitor AB HANDELSNAMN ANVÄNDNINGS- OMRÅDE

SÄKERHETSDATABLAD. Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Nitor AB HANDELSNAMN ANVÄNDNINGS- OMRÅDE 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Nitor AB HANDELSNAMN ANVÄNDNINGS- OMRÅDE För biologisk sanering av kemisk toalett,

Läs mer

Rutiner på Klinisk kemi i Skåne vid misstänkt viral hemorragisk feber (VHF), MERS, H5N1

Rutiner på Klinisk kemi i Skåne vid misstänkt viral hemorragisk feber (VHF), MERS, H5N1 2015 09 23 08 1(5) Instruktion Godkänd av: Rutiner på vid misstänkt viral hemorragisk feber (VHF) Säkerhetslaboratoriet Rutiner på i Skåne vid misstänkt viral hemorragisk feber (VHF), MERS, H5N1 Prover

Läs mer

3M Svenska AB Bollstanaesvaegen 3 S-191 89 SOLLENTUNA SWEDEN

3M Svenska AB Bollstanaesvaegen 3 S-191 89 SOLLENTUNA SWEDEN 1 av 5 DAB Dental AB, tel. 08-506 505 00 Art.nr 682168 3M Svenska AB Bollstanaesvaegen 3 S-191 89 SOLLENTUNA SWEDEN ======================================================================== S Ä K E R H

Läs mer

Säkerhetsdatablad. 3. Sammansättning/information om beståndsdelar Einecs-nr. Ämnen Klassificering w/w% 205-500-4 205-563-8

Säkerhetsdatablad. 3. Sammansättning/information om beståndsdelar Einecs-nr. Ämnen Klassificering w/w% 205-500-4 205-563-8 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Utarbetad den: 29-09-2008/ GPS Produktanvändning: Klar akryl-baserad primer. 2. Farliga egenskaper Säkerhetsdatablad Distributör: LKF Vejmarkering A/S

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. ORANGE KLEEN triggerflaska. Annan information Vid tveksamhet eller vid kvarstående symptom, uppsök läkare. Se på punkt 11.

SÄKERHETSDATABLAD. ORANGE KLEEN triggerflaska. Annan information Vid tveksamhet eller vid kvarstående symptom, uppsök läkare. Se på punkt 11. Revisionsdatum: 2005-12-19 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn Revisionsdatum 2005-12-19 Producent, importör ORAPI NORDIC OY AB, MOLYTEAM BOLANDSGATAN 10 75323 UPPSALA Telefon:

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Sida: 1 Datum för sammanställning: 15/10/2012 Revisionsnr: 1 Avsnitt 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: Produktkod: 5739 Synonymer: OTHER PRODUCT REFERENCES:

Läs mer

Så här tar du hand om ditt farliga avfall. ÅVC Cyan 100 % Magenta 30 % Yellow 20 % Black 0 % MS Cyan 0 % Magenta 80 % Yellow 90 % Black 0 %

Så här tar du hand om ditt farliga avfall. ÅVC Cyan 100 % Magenta 30 % Yellow 20 % Black 0 % MS Cyan 0 % Magenta 80 % Yellow 90 % Black 0 % Yellow 65 Så här tar du hand om ditt farliga avfall 1 Det farligaste avfallet Se till att inget av ditt farliga avfall hamnar i de vanliga soporna eller i avloppet. Där kan det göra stor skada även i små

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Activa Klorex

SÄKERHETSDATABLAD Activa Klorex SÄKERHETSDATABLAD Activa Klorex 1. NAMNET PÅ BEREDNINGEN OCH FÖRETAGET Namnet på beredningen: Activa Klorex Användning: Blekning, desinfektion och rengöring. Artikelnummer: 30155 Tillverkare: Hygienteknik

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD SDB från Pride Chess Omarbetad: 2004-08-19 Internt nr: Ersätter datum: 2004-02-25 MASTER SNABBLACK (Diverse kulörer)

SÄKERHETSDATABLAD SDB från Pride Chess Omarbetad: 2004-08-19 Internt nr: Ersätter datum: 2004-02-25 MASTER SNABBLACK (Diverse kulörer) 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Godkänt för användning HANDELSNAMN ANVÄNDN.OMR. FORMEL Aerosolförpackad färgspray Artikelnummer 1-1001-1027 Producent/Importör Företag SPRAY MASTER Adress Fabriksvägen

Läs mer

ALLMÄNA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER VID SKOLAN FÖR KEMIVETENSKAP

ALLMÄNA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER VID SKOLAN FÖR KEMIVETENSKAP ALLMÄNA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER VID SKOLAN FÖR KEMIVETENSKAP 2009 SOS I nödsituation Ring 00 112 Uppge namn och adress Begär: Brandkår Ambulans Läkare Giftinformation Polis Ring sedan KTH:s beredskap 790

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Ammoniak 5M

SÄKERHETSDATABLAD Ammoniak 5M 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH FÖRETAGET SÄKERHETSDATABLAD Handelsnamn: Kemiskt namn eller beskrivning: Kemiskt formel: - CAS-nr./EG-nr.: 1336-21-6/215-647-6 - Användningsområde: Leverantör: Utfärdare:

Läs mer

VARUINFORMATION/SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5)

VARUINFORMATION/SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) VARUINFORMATION/SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Datum 2003-11-27 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: Kemisk/teknisk produktbenämning: Användningsområde: Leverantör: Tillverkare: Telefon vid olycksfall:

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD

VARUINFORMATIONSBLAD 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 1/6 Användning: Fönstertätningsmassa Förpackningsstorlek: 310 ml Leverantör: Loctite Sweden AB P.O. Box 8823 402 71 Göteborg Tel.: 031 750 54 00 2. SAMMANSÄTTNING/ÄMNENAS

Läs mer

Säkerhetsdatablad ANKARMASSA GTM-E DEL A

Säkerhetsdatablad ANKARMASSA GTM-E DEL A 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Omarbetad 2010 04 12 Tillverkare/Leverantör Gunnebo Industrier AB Affärsenhet Fastening SE-590 93 GUNNEBO Tel.nr. +46 (490) 89 000 Fax.nr. +46 (490)

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från:

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från: SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: ph SÄNK REACH-reg.nr: 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Rusta Acaciaolja

Säkerhetsdatablad. Rusta Acaciaolja 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Anmälningsnummer: 437972-3 Utarbetad den: 01-03-2011/ USAB Produktanvändning: Pigmenterad specialolja till träbehandling av möbler och liknande, utomhus.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Product: PAR COOL PG Page: 1/7. Product code: * Edition: 1 Date: 08/09/2004

SÄKERHETSDATABLAD. Product: PAR COOL PG Page: 1/7. Product code: * Edition: 1 Date: 08/09/2004 Product: PAR COOL PG Page: 1/7 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET PRODUKTKOD OCH NAMN: PAR COOL PG BESKRIVNING: Kylarvätska FÖRETAG: Atlas Copco Airpower N.V. Portable Air Division Address: Ingberthoeveweg

Läs mer

Riskbedömning Beredning och användning av cytostatika i in vitro-försök

Riskbedömning Beredning och användning av cytostatika i in vitro-försök Sida 1( 7) Riskbedömning Beredning och användning av cytostatika i in vitro-försök Utförd 2014-08-26 Av Anna Darabi på Rausinglab. Andrad senast 2014-10-31 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Giftigt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Irriterar

SÄKERHETSDATABLAD. Giftigt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Irriterar 5605387 STAPLES 200ML LABEL REMOVER Sida 1 Utfärdat: 02/09/2009 Revisionsnr: 1 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn: 5605387 STAPLES 200ML LABEL REMOVER Produktkod: 5605387

Läs mer

hur kan du förhindra en brand? vad gör du om det börjar brinna?

hur kan du förhindra en brand? vad gör du om det börjar brinna? hur kan du förhindra en brand? vad gör du om det börjar brinna? var förberedd om olyckan skulle vara framme med bättre kunskap Med bättre kunskap om riskerna kan vi minska antalet bränder. Det är också

Läs mer

POTMIX ASPHALT PRIMER. M-nr Benämning 1-8932 POTMIX ASPHALT PRIMER. Bitumenklister för asfaltreparationer. Industriellt bruk.

POTMIX ASPHALT PRIMER. M-nr Benämning 1-8932 POTMIX ASPHALT PRIMER. Bitumenklister för asfaltreparationer. Industriellt bruk. 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: POTMIX ASPHALT PRIMER M-nr Benämning 1-8932 POTMIX ASPHALT PRIMER Användningsområde: Leverantör: Bitumenklister för asfaltreparationer. Industriellt bruk.

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Utfärdat: 2002-10-30 Versionsnummer: 6 Omarbetad: 2006-01-06 Sida: 1 1. NAMN PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET

Säkerhetsdatablad. Utfärdat: 2002-10-30 Versionsnummer: 6 Omarbetad: 2006-01-06 Sida: 1 1. NAMN PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Utfärdat: 2002-10-30 Versionsnummer: 6 Omarbetad: 2006-01-06 Sida: 1 1. NAMN PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Användningsområde: Textilimpregneringsvätska Leverantör: MOAB Produkter AB Postadress:

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD LATICRETE 3701. B20200 Bindemedel till formsand.

SÄKERHETSDATABLAD LATICRETE 3701. B20200 Bindemedel till formsand. Internkod: LAT003S Revisionsdatum: 2009.03.02 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Kemikalienamn Produkt typ Revisionsdatum 2009.03.02 Kemiskt namn Producent, importör Land Internet Ansvarig

Läs mer

Namn Koncentration CAS nr. Ec nr. Index nr. Klassificering. Etanol <= 23% 64-17-5 200-578-6 603-002-00-5 67/548/EHS: F; R 11

Namn Koncentration CAS nr. Ec nr. Index nr. Klassificering. Etanol <= 23% 64-17-5 200-578-6 603-002-00-5 67/548/EHS: F; R 11 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Material benämning och artikelnummer: Kylvätska (Touch coolant liquid) 4000090046, 4000090075 Används som: Kylvätska Företag / Svensk agentur: Axson Teknik AB S Långebergsgatan

Läs mer

Det är jag som har ansvaret för husets dagliga tillsyn och skötsel. Har du frågor eller synpunkter är du välkommen att kontakta mig.

Det är jag som har ansvaret för husets dagliga tillsyn och skötsel. Har du frågor eller synpunkter är du välkommen att kontakta mig. Biologihuset Kortfakta Adress: Johan Bures väg 12 Anläggninsnummer: J0008001 Byggår: 1963 Arkitekt: Hans Brunnberg Allmänt Husansvarig Jag som är husansvarig för Biologihuset heter Lars Karlsson. Det är

Läs mer

S Ä K E R H E T S D A T A B L A D AmphiSilan NQG Fasadfärg

S Ä K E R H E T S D A T A B L A D AmphiSilan NQG Fasadfärg S Ä K E R H E T S D A T A B L A D 1. Namnet på beredningen och företaget Caparol Sverige AB Box 36 115 400 13 Göteborg Tel: 031-750 52 00 Fax: 031-46 11 06 Hemsida: www.caparol.se Vid olycksfall ring 112

Läs mer

Risk Orsak Åtgärd/Kommentar. Flyktvägar, gångvägar, passager.

Risk Orsak Åtgärd/Kommentar. Flyktvägar, gångvägar, passager. Riskanalys Syfte: Värdera risker och miljö med sprängsotning. Framtagen av: Åke Gustavsson och Mathias Selg. AB Sprängsotning Datum: 2008-10-25 Nr: Aktivitet 1 Transport av rensningsutrustning Gasläckage.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 2009-07-27 Produktnr.: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. 500 ml Leverantör:

SÄKERHETSDATABLAD. 2009-07-27 Produktnr.: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET. 500 ml Leverantör: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1/7 Användning: Färg Förpackningsstorlek: 500 ml Leverantör: Struers A/S Pederstrupvej 84 DK-2750 Ballerup Tel: +45 44 600 800 Telefonnummer för nödsituationer:

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. KOMPONENT B: Kan orsaka brand.

SÄKERHETSDATABLAD. KOMPONENT B: Kan orsaka brand. 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 1/9 Användning: Leverantör: Klibbig massa i blandningspatron till förankring av gängstänger, armeringsstänger osv. Fischerwerke Arthur Fischer GmbH & Co. KG Weinhalde

Läs mer

Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R- och S-fraser

Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R- och S-fraser Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R- och S-fraser Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R-fraser R 1 Explosivt i torrt tillstånd R 2 Explosivt vid stöt, friktion,

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Top Dent Silan

SÄKERHETSDATABLAD Top Dent Silan Omarbetat: 2012-09-14 Ersätter: 2012-04-14 Art.nr 682147 1/5 SÄKERHETSDATABLAD Top Dent Silan 1. NAMNET PÅ BEREDNINGEN OCH FÖRETAGET Handelsnamn: Top Dent Silan Användning: Dentalt material för användning

Läs mer

Säkerhetsdatablad GAMMALDAGS Trälack blank

Säkerhetsdatablad GAMMALDAGS Trälack blank Säkerhetsdatablad GAMMALDAGS Trälack blank Omarbetad: 2007-09-01 Internt nr: Ersätter datum:2006-07-31 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN GAMMALDAGS Trälack blank ANVÄNDNINGS-

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Low Foam - Heavy

SÄKERHETSDATABLAD. Low Foam - Heavy SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) PRODUKTNAMN LEVERANTÖR Low Foam - Heavy Nordiskt Papper AB POSTADRESS Box 8114 163 08 Spånga BESÖKSADRESS Fagerstagatan 12, Spånga

Läs mer

Facit till 38 No-försök

Facit till 38 No-försök Facit till 38 No-försök Försök 1 - Mynttestet Svar: Tack vare vattnets stora ytspänning (ytan spricker inte så lätt) kan man fylla ett glas så att vattnet buktar upp i glaset. Varje mynt har liten volym,

Läs mer

Säkerhetsdatablad POOL Specialfärg, komponent A

Säkerhetsdatablad POOL Specialfärg, komponent A Säkerhetsdatablad POOL Specialfärg, komponent A Omarbetad: 2007-04-10 Internt nr: Ersätter datum: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN POOL Specialfärg, komponent A KEMISKT NAMN

Läs mer