Övrigt farligt avfall hanteras enligt separata rutiner inom de båda organisationerna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2012-01-24. Övrigt farligt avfall hanteras enligt separata rutiner inom de båda organisationerna."

Transkript

1 1. Syfte Denna rutin syftar till att tydliggöra och förenkla för verksamheterna hur kemikalieavfall och därtill relaterat avfall ska hanteras för att upprätthålla en säker och lagenlig hantering. 2. Allmänt Rutinen rör hantering och omhändertagning av kemikalieavfall, tomma kemikalieförpackningar och kemikaliekontaminerat material inom Landstinget i Östergötland och Linköpings universitet. Med kemikalieavfall menas kemikalierester från laboratorie- och vårdverksamhet samt kemtekniska produkter som spilloljor, skärvätskor och rengöringskemikalier. Förutom en hanteringsinstruktion består rutinen av en exempellista över hur vanliga avfallsslag ska hanteras (hällas ut eller skickas som farligt avfall) samt en blankett att använda vid avsändning av farligt kemikalieavfall. Övrigt farligt avfall hanteras enligt separata rutiner inom de båda organisationerna. 2.1 Vad är farligt avfall? Huruvida kemikalieavfall klassas som farligt avfall eller inte beror på ingående ämnens farlighet, koncentrationer samt en eventuell sammanvägd farlighet av olika ämnen. Generellt gäller att en kemisk produkt märkt med farosymbol/faropiktogram är att betrakta som farligt avfall. I Bilaga 1 till Avfallsförordningen (SFS 2011:927) 1 listas de egenskaper och koncentrationer som gör att ett avfall klassas som farligt. Tomma förpackningar som innehållit kemiska ämnen/blandningar som är mycket giftiga, giftiga, eller miljöfarliga ska hanteras som farligt avfall oberoende av om förpackningen är torr eller inte. Även material kontaminerat med kemiska ämnen/blandningar märkt med farosymbol/faropiktogram t ex handskar och torkpapper, absorbenter som använts för sanering av spill är farligt avfall (se även 3.3). Bilaga 1 finns här: 1/(5)

2 3. Hantering av farligt avfall 3.1 Kemikalieavfall Kemikalieavfall får endast hällas i avloppet om det är uppenbart att det inte medför en risk för människor, miljön eller egendom. För vägledning om vad som kan hällas ut/slängas se Exempellista. För att minimera mängden uppkommet farligt avfall är det viktigt att inte bereda större volymer av lösningar än vad som behövs för laborationer eller experiment Kärl Avfallskärlen måste vara anpassade till det avfall som ska förvaras i dem. Exempelvis får fluorlösningar inte förvaras i glasflaskor medan starkt oxiderande ämnen t ex koncentrerad salpetersyra inte bör förvaras i plastflaskor. Avfallsflaskor till peroxidbildande ämnen ska vara av mörkt glas och förvaras mörkt och svalt. Vid återanvändning av tomma kärl ska kärlen först rengöras för att undvika oönskade kemiska reaktioner. Avfallskärlen får inte fyllas till mer än 90 % och olika typer av kemikalier och lösningar får inte blandas i samma avfallskärl. Organiska lösningsmedel utgör ett undantag från regeln om att ej hälla ihop olika kemikalier/lösningar. Organiska lösningsmedel kan i många fall hällas ihop i samma avfallskärl t ex kan man blanda etanol, metanol, toluen. Observera dock att halogenerade lösningsmedel ska samlas separat på grund av att detta avfall måste omhändertas och behandlas skilt från andra lösningsmedel. Observera även att lösningsmedelsavfall som kan bilda peroxider, t ex etrar och tetrahydrofuraner ej får hällas ihop med övrigt lösningsmedelsavfall (se även stycke Behandling) Märkning Avfallskärl ska märkas med namn på kemikalie/blandning och koncentration. Dessutom ska det anges för hanteringen viktig riskinformation tex farokod (giftigt) och riskfraser i klartextet (giftig vid inandning)samt uppgiftslämnare. Avfallskärl ska märkas farligt avfall och vad avfallet består av när kärlet tas i bruk. I de fall en flaska, dunk eller liknande återanvänds som avfallskärl är det mycket viktigt att eventuell gammal märkning tas bort. Det får inte råda någon tveksamhet rörande kärlets innehåll Förvaring Farligt avfall som uppstår ute i verksamheterna ska samlas på anvisade platser. Dessa platser eller skåp ska vara skyltade med att det är förvaringsplats för farligt avfall och vara skilda från platser för förvaring av kemikalier (det kan vara olika hyllplan i samma skåp). Det farliga avfallet ska transporteras på ett säkert sätt till de anvisade platserna tex. i hinkar eller backar med absorptionsmedel (ex. vermikulit). Avfallskärl ska om möjligt förvaras ventilerat. Syror och baser ska förvaras skilt ifrån varandra medan brandfarligt avfall ska förvaras skilt från frätande och giftiga ämnen. 2/(5)

3 Förvaring av kemiskt avfall ska ske utan risk för spridning till omgivande miljö. Flytande avfall ska förvaras inom invallning eller i utrymmen med tätt underlag och utan golvbrunnar. Förrådsrum kan fungera som invallning under förutsättning att det saknar golvavlopp och har en tät, förhöjd golvtröskel. Invallning kan också vara i form av tråg. Invallningen ska rymma den största behållarens volym + 10% av övriga behållares volym. Absorptionsmedel bör alltid finnas tillgängligt vid förvaringsplatsen för sanering av eventuellt spill. Vid mindre förpackningar (< 3 liter) eller små mängder flytande avfall kan avsteg göras från ovanstående krav om förvaring av kemikalier i utrymmen utan golvbrunn. En förutsättning är dock att absorptionsmedel finns lätt tillgängligt i anslutning till golvbrunnen för att förhindra läckage till avloppet Behandling Vissa kemiska avfallsslag exempelvis kungsvatten och perklorsyra i annan vätska än vatten får inte transporteras utan måste behandlas på plats. Denna behandling ska ske på respektive laboratorium och hanteringen tas med i den riskbedömning som ska göras inför experiment och laborationer där farliga kemikalier eller ämnen ingår eller bildas. Ansvarig för frågor rörande farligt avfall vid LiU och LiÖ, se nedan, kan kontaktas för en diskussion om lämplig behandling av sådant avfall. Peroxidbildande ämnen ska testas med avseende på peroxider innan de skickas iväg. För mer information se Laboratoriesäkerhetshandboken, länk nedan. Behandling av kemikalieavfall genom utspädning är inte tillåtet om syftet med spädningen endast är att nå en koncentrationsgräns som får hällas ut. 3.2 Förorenade förpackningar Förorenade förpackningar som innehåller eller har innehållit kemiska produkter märkta med mycket giftig T+, giftig T samt miljöfarlig N (även riskfrasen R alternativt R 52/53) ska hanteras som farligt avfall och lämnas till en separat insamling för denna typ av avfall. Förpackningarna ska vara torra och försedda med kork innan de läggs i insamlingen. Förpackningarna behöver inte separeras med avseende på material eller innehåll. Enstaka förpackningar av denna typ kan hanteras som småkemikalieavfall. Övriga förpackningar kan om de är torra och rengjorda slängas i förpackningsinsamlingen och om de innehåller rester slängas tillsammans med brännbart laboratorieavfall. 3.3 Kontaminerat material Exempel på kontaminerat material är handskar och torkpapper, absorbenter från sanering eller uppsamling av större spill. Denna typ av avfall ska skickas som kemikalieavfall och klassas på samma sätt som den kemikalie eller blandning som materialet är kontaminerat med. Papper och handskar kontaminerade av små mängder (droppar) kan slängas tillsammans med brännbart laboratorieavfall. 3/(5)

4 4. Klassificering och paketering av farligt avfall 4.1 Klassificering och sortering av farligt avfall Det farliga avfallet ska klassificeras, sorteras och paketeras enligt reglerna för farligt avfall och farligt gods. Se t ex SAKABS rutin Så här lämnar du småkemikalier till SAKAB, klicka på För våra kunder/ lämna farligt avfall/kemikalieavfall. För hjälp med sortering och klassificering av farligt avfall kan LiU/LiÖs ansvarig för frågor rörande farligt avfall, se kontaktpersoner. 4.2 Paketering Godkända emballage som kartonger och dunkar kan inom LiU beställas från Butiken och avtalade leverantörer och inom LiÖ beställs kartonger och dunkar från Centralförrådet. Verksamheter på US beställer kartonger från vaktmästeriet. Småkemikalier ska placeras i en plastsäck med absorptionsmedel (t.ex. vermikulit) i en avfallskartong som är godkänd för kemikalietransporter. Kartongen ska märkas med sorteringsgrupp och i vissa fall UN-nummer. I de fall avfallet som läggs i kartongerna kan ha olika farligheter ska det på kartongen anges vilken eller vilka typer av farlighet de kemikalier som packats i respektive kartong har. Kemikalier som läggs i J kartong kan t ex vara klassificerade som giftiga/brandfarliga/frätande Blankett för avsändning av farligt avfall ska fyllas i för kemiska produkter som klassas som farligt avfall och finnas tillsammans med det förpackade farliga avfallet. För verksamheter på US gäller att en kopia på blanketten även ska skickas till vaktmästeriet före hämtning, så att de kan förbereda en säker hämtning efter typ av kemikalie. Blanketten finns i LiÖs blankettarkiv och i Laboratoriesäkerhetshandboken 5. Borttransport Rutinerna för borttransport, beställning m.m. ser olika ut i olika delar av verksamheterna, se nedan. 5.1 LiU Campus Valla och Norrköping Tekniska verkens ordermottagning kontaktas på för beställning av hämtning. 5.2 LiU Carl Malmsten Sita Sverige AB kontaktas för hämtning av farligt avfall, tele LiU och LiÖ US-området Kontakta vaktmästeriet Coor Service tel för hämtning av avfallet. LiU/LiÖs blankett för avsändning av farligt avfall ska i samband med beställningen skickas till Coor samt även skickas med avfallet. 4/(5)

5 5.4 LiÖ Övriga sjukhus och Vårdcentraler Kontakta vaktmästeriet på respektive sjukhus för hämtning. För verksamheter utanför sjukhusen kontakta vaktmästeriet på närmaste sjukhus för råd om förpackning och transportdokument. Avfallet skickas till närmaste sjukhus med stomtransport för gods/post (slingan). Om ovanstående anvisningar inte följs får inte vaktmästare/transportör ta med sig det farliga avfallet. 6. Dokumentation Enligt lagstiftningen om farligt avfall ska en avfallslämnande enhet föra journal över uppkommet och avsänt avfall. Dessa journaler ska sparas i tre år. Journalerna ska innehålla uppgifter om typ av avfall, mängd, transportör och mottagare. Angående småkemikalier räcker det med att ange antal kartonger per sorteringsgrupp samt totalmängd per kartong, transportör och mottagare. Vid avsändning av farligt avfall ska Blankett för avsändning av farligt avfall från LiU och LiÖ användas. En kopia bör sparas hos avsändande verksamhet för att uppfylla lagkrav om journalföring. Upprättande av nödvändiga transportdokument och deklarationer för olika avfallsslag görs tillsammans med upphandlad transportör och omhändertagare av det farliga avfallet. Kontaktpersoner Helena Tegehed Dahlin, Koordinator/laboratoriesäkerhet, , helte@ifm.liu.se Britt-Marie Jaensson, Miljöcontroller, , britt-marie.jaensson@lio.se Gunnar Johansson/Daniel Karlsson, Vaktmästeriet US, Coor Service Management Vaktmästeriet ViN/Ordercentralen, Coor Service Management Vaktmästeriet LiM, ISS: På institutioner inom LiU finns även kontaktpersoner och ansvariga för hanteringen av farligt avfall. 5/(5)

GODKÄND AV xxxxx. DOKUMENTNAMN Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall

GODKÄND AV xxxxx. DOKUMENTNAMN Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall 1(5) FRÅN : Inledning Syftet med denna rutin är att upprätthålla enhetliga och tydliga regler för hantering av kemikalier och farligt avfall. Målet är att förebygga risker för yttre miljöpåverkan samt

Läs mer

Information för fordonsverkstäder

Information för fordonsverkstäder Information för fordonsverkstäder Denna skrift är tänkt som en hjälp för att informera om de grundläggande miljökrav som finns i Miljöbalken (1998:808) och andra bestämmelser för dig som bedriver fordonsverkstad.

Läs mer

Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet

Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet UMEÅ UNIVERSITET Arbetsmiljökommittén INTERN FÖRESKRIFT Ver 2013-04-10/ON Dnr: 360-2120-00 Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet

Läs mer

2014:01. Information och praktiska tips för mindre företag och verksamheter. Ett samarbete mellan

2014:01. Information och praktiska tips för mindre företag och verksamheter. Ett samarbete mellan 2014:01 Information och praktiska tips för mindre företag och verksamheter. Ett samarbete mellan Det ska vara lätt att göra rätt. Alla företag som hanterar någon typ av farligt avfall i sin verksamhet

Läs mer

Farligt avfall - vad gäller?

Farligt avfall - vad gäller? Farligt avfall - vad gäller? Olika avfallsslag inte ska blandas? Du är skyldig att föra anteckningar över mängden avfall som uppkommer i din verksamhet? Tonerkasetter och lysrör räknas som farligt avfall?

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Farligt avfall från verksamheter - Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns lagar,

Läs mer

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG Information och praktiska tips 1 Farligt avfall på företag Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här har vi sammanställt lagar,

Läs mer

Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn. Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö

Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn. Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö Vägledning Hantering och lagring av kemiska produkter

Läs mer

Farligt avfall inom vården

Farligt avfall inom vården Farligt avfall inom vården Handbok för hantering av farligt avfall inom Folktandvården samt inom Hälso- och sjukvården, Norrbottens läns landsting Version Ändrad av Ändring V1.1 Nina Myrestam Uppdaderade

Läs mer

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt?

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Innehåll Miljörisker och lagstiftning 3 Avfallshantering 3 Avloppsvatten och oljeavskiljare 4 Kemiska produkter

Läs mer

Miljöinformation för Skanska Sveriges underentreprenörer. Kortfattad information om våra generella miljökrav

Miljöinformation för Skanska Sveriges underentreprenörer. Kortfattad information om våra generella miljökrav Miljöinformation för Skanska Sveriges underentreprenörer Kortfattad information om våra generella miljökrav Denna broschyr riktar sig till dig som arbetar som underentreprenör åt Skanska Sverige. Här hittar

Läs mer

Vett och etikett på IBG En labinstruktion

Vett och etikett på IBG En labinstruktion Vett och etikett på IBG En labinstruktion INNEHÅLL 1 VÄLKOMMEN TILL IBG S KURSLABORATORIER 2 LOKALITETER 2.1 Labrockar 2.2 Klädskåp 2.3 Kursbibliotek 3 ORDNINGSREGLER 4 ALLMÄNNA RUTINER 4.1 Autoklaver

Läs mer

Säkerhetsdatablad ANKARMASSA GTM-E DEL A

Säkerhetsdatablad ANKARMASSA GTM-E DEL A 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Omarbetad 2010 04 12 Tillverkare/Leverantör Gunnebo Industrier AB Affärsenhet Fastening SE-590 93 GUNNEBO Tel.nr. +46 (490) 89 000 Fax.nr. +46 (490)

Läs mer

Nyetablering och förändring av tvättinrättningar

Nyetablering och förändring av tvättinrättningar INFORMATION TILL TVÄTTINRÄTTNINGAR Den här vägledningen riktar sig till nya och nuvarande verksamhetsinnehavare, övriga berörda i branschen samt andra myndigheter. Den beskriver miljöförvaltningens policy

Läs mer

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD AVF VFALLSHANTERING hos verksamheter INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANERA RÄTT FRÅN BÖRJAN...SID 1 LAGSTIFTNING...SID 2 SORTERING AV AVFALL...SID 3 HUSHÅLLSAVFALL...SID 4 FARLIGT AVFALL...SID

Läs mer

avsedda för att ta emot allt avfall som laboratorierna och kontoren i hus 91 genererar.

avsedda för att ta emot allt avfall som laboratorierna och kontoren i hus 91 genererar. V.21 Avfallshantering V.21.1 Lokaler Avfallsrum Kopieringsrum Soprum Pentry I hus 91 finns avfallsrum bredvid postrummen. Dessa rum är avsedda för att ta emot allt avfall som laboratorierna och kontoren

Läs mer

AS Hantering av kemiskt avfall vid Akademiska sjukhuset

AS Hantering av kemiskt avfall vid Akademiska sjukhuset Godkänt den: 2018-12-17 Ansvarig: Fredrik Tedenlind Gäller för: Akademiska sjukhuset AS 11.11 Hantering av kemiskt avfall vid Akademiska sjukhuset Omfattning Dessa instruktioner gäller för Akademiska sjukhusets

Läs mer

Rutin för hantering av vårdens farliga avfall

Rutin för hantering av vårdens farliga avfall 1(11) Rutin för hantering av vårdens farliga avfall Handbok för hantering av farligt avfall inom Folktandvården samt inom Hälso- och sjukvården, Norrbottens läns landsting Innehåll Rutin för hantering

Läs mer

Farligt avfall. Packning, märkning och transport

Farligt avfall. Packning, märkning och transport Farligt avfall Packning, märkning och transport Vad är farligt avfall? Farligt avfall definieras som: brandfarligt, explosivt, smittsamt, skadevållande, miljöfarligt eller andra motsvarande egenskaper

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Repair Kit - Putty 20 gr

SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Repair Kit - Putty 20 gr Produkt: Tarkett Repair Kit - Putty 20 gr Sida 1/7 SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Repair Kit - Putty 20 gr 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: Tarkett Repair Kit - Putty

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Matt Bättringslack

SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Matt Bättringslack Produkt: Tarkett Matt Bättringslack Sida 1/7 SÄKERHETSDATABLAD Tarkett Matt Bättringslack 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: Tarkett Matt Bättringslack Artikelnummer:

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar 2016-05-06 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar Sid 1 av 10 Sammanfattning Det är viktigt att både det renade avloppsvatten som släpps ut från avloppsreningsverken

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(7) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning (S6982): G2112 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006

Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006 Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006 LOCTITE 6300 Sidan 1 / 7 SDB-nr : 433820 V001.6 Reviderat den: 17.01.2014 Utskriftsdatum: 09.10.2014 1.1 Produktbeteckning LOCTITE 6300 AVSNITT

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för kommunerna Eslöv, Hörby och Höör

Föreskrifter om avfallshantering för kommunerna Eslöv, Hörby och Höör Föreskrifter om avfallshantering För kommunerna Eslöv, Hörby och Höör Sid 1(10) Innehåll 1-8 Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 3 Definitioner 3 Kommunens ansvar för renhållning, information

Läs mer

ASSAD ALLSHANTERING. hos verksamheter

ASSAD ALLSHANTERING. hos verksamheter KRETSLOPPSANP OPPSANPASSAD ASSAD AVFALLSHANTERING ALLSHANTERING hos verksamheter INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANERA RÄTT FRÅN BÖRJAN... SID 1 HITTA TRANSPORTÖR OCH MOTTAGARE... SID 1 LAGSTIFTNING... SID 2 SORTERING

Läs mer

Information till allmänheten avseende Swed Handling AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Swed Handling AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Swed Handling AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Läs mer

Sopsortera - ett enkelt problem?

Sopsortera - ett enkelt problem? Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

VOC-märkning. Tillsynskampanj i färg- och lackhandeln. En rapport från miljöförvaltningen Ulrika Iversen / Bertil Engdahl MILJÖFÖRVALTNINGEN

VOC-märkning. Tillsynskampanj i färg- och lackhandeln. En rapport från miljöförvaltningen Ulrika Iversen / Bertil Engdahl MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖFÖRVALTNINGEN VOC-märkning Tillsynskampanj i färg- och lackhandeln En rapport från miljöförvaltningen Ulrika Iversen / Bertil Engdahl September 2013 www.stockholm.se/miljoforvaltningen VOC-märkning

Läs mer

Omicron 41 universalfett

Omicron 41 universalfett Sida 1 av 7 1. Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn: Omicron 41 universalfett REACH-registreringsnummer: 1.2. Relevanta identifierade användningar av ämnet

Läs mer

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2013-11-21 Dokumentansvarig Fastställd Version 0 Dokumentnamn RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 (10) Innehåll Inledande

Läs mer

ÅRLIG RAPPORT FÖR SÄKERHETSRÅDGIVARE. Göteborgs Universitet 2011

ÅRLIG RAPPORT FÖR SÄKERHETSRÅDGIVARE. Göteborgs Universitet 2011 ÅRLIG RAPPORT FÖR SÄKERHETSRÅDGIVARE Göteborgs Universitet 2011 Innehållsförteckning: Allmänt om lagstiftningen om säkerhetsrådgivare.... 3 Företagsuppgifter:... 4 Verksamhet:... 4 Ankommande och avgående

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Systemtext / GlowLite High Intensity

SÄKERHETSDATABLAD. Systemtext / GlowLite High Intensity Systemtext / GlowLite High Intensity Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD Systemtext / GlowLite High Intensity SDS i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering,

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning No Fly Flugspray Fästingspray för Hund Reg. Nr 4840 1.2 Relevanta identifierade användningar av

Läs mer

Sanering av spill. Stena Recycling AB

Sanering av spill. Stena Recycling AB Sanering av spill Stena Recycling AB Vem är jag och varför är jag här? Utbildningsledare: Claes Eriksson Säkerhetsrådgivare för transport av farligt gods/kemist Stena Recycling AB Tippvägen 1 705 94 Örebro

Läs mer

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. H2O2 Reagent_1023636

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. H2O2 Reagent_1023636 Sida 1 av 7 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning CAS nr: Index nr: EG nr: 7664-93-9 016-020-00-8 231-639-5 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet

Läs mer

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL Farligt avfall är sådant som kan vara skadligt för hälsa eller miljö om det inte tas omhand på rätt sätt. Farliga ämnen finns i små mängder i varje hushåll, men sammanlagt

Läs mer

Avfallskärl till laboratorier, verkstäder

Avfallskärl till laboratorier, verkstäder Avfallskärl till laboratorier, verkstäder Enligt avtal som gäller från januari 2016 (Dnr LiU 2015-01754) Hanna Wessman Koordinator Laboratoriesäkerhet och Miljö, Miljö- och säkerhetsenheten, Rättsavdelningen

Läs mer

Säkerhetsdatablad. ADE Uni Security. Utgivningsdatum: 27-08-2012 Version:

Säkerhetsdatablad. ADE Uni Security. Utgivningsdatum: 27-08-2012 Version: Säkerhetsdatablad Utgivningsdatum: 27-08-2012 Version: AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn: ADE Uni Security 1.2 Relevanta identifierade användningar

Läs mer

Säkerhetsdatablad enligt (EG) nr 1907/2006

Säkerhetsdatablad enligt (EG) nr 1907/2006 Säkerhetsdatablad enligt (EG) nr 1907/2006 LOCTITE 6300 Sidan 1 / 6 SDB-nr : 433820 V001.4 Reviderat den: 28.11.2012 Utskriftsdatum: 26.06.2013 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget

Läs mer

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. Buffer ph 7_1001389-791437-506253-506258-150536

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. Buffer ph 7_1001389-791437-506253-506258-150536 Sida 1 av 5 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Ytterligare Handelsnamn Gäller även för följande materialnummer: 1001389; 791437; 506253; 150536 1.2 Relevanta

Läs mer

Hantering av kemiskt avfall

Hantering av kemiskt avfall 1 (11) Omfattning Dessa instruktioner gäller för s huvudområde. Däremot omfattas inte Ulleråkersområdet eller Samariterhemmet av instruktionerna. Verksamheter som regelbundet producerar kemiskt avfall

Läs mer

Bilaga 1. Avfallstransportörer. Ett tillsynsprojekt 2012-2013. Maj 2014. stockholm.se

Bilaga 1. Avfallstransportörer. Ett tillsynsprojekt 2012-2013. Maj 2014. stockholm.se Bilaga 1 Avfallstransportörer Ett tillsynsprojekt 2012-2013 Maj 2014 stockholm.se Maj 2014 Dnr:2012-002439-642 Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Victoria Beckman och Nanna Spett 3 (14) Sammanfattning

Läs mer

Riskbedömning Proliferation - SRB

Riskbedömning Proliferation - SRB Sida 1( 5) Riskbedömning Proliferation - SRB Utförd 2014-09-19 Av Lars Ekblad på Bo Baldetorps grupp. Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel risk 1. Ange vilka lokaler bedömningen avser KAMPRADHUSET

Läs mer

Allmänt förekommande avfall på laboratorier

Allmänt förekommande avfall på laboratorier 1(7) Den omfattande laboratorieverksamheten vid LiU ger upphov till stora mängder laboratorieavfall av varierat slag. Detta avfall ska hanteras på ett för alla medarbetare och studenter säkert sätt. Avfallet

Läs mer

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsföreskrifter. för Karlskoga kommun. Karlskoga kommun

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsföreskrifter. för Karlskoga kommun. Karlskoga kommun Antagen: 2015-XX-XX Avfallsföreskrifter för Innehåll Samråd vid framtagandet av avfallsplanen... 2 Inledande bestämmelser... 2 Tillämpliga föreskrifter... 2 Definitioner... 2 Ansvar för renhållning, information

Läs mer

Bilvårdsanläggningar i Vasastan

Bilvårdsanläggningar i Vasastan MILJÖFÖRVALTNINGEN Bilvårdsanläggningar i Vasastan Tillsynskampanj 2004-2005 En rapport från Miljöförvaltningen Lena Engberg April 2007 www.stockholm.se/miljoforvaltningen INNEHÅLL 1 Bakgrund 5 2 Tillsynskampanjens

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sidac Mat

SÄKERHETSDATABLAD Sidac Mat SÄKERHETSDATABLAD Sidac Mat 1 Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: Sidac Mat 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90.

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90. 1(9) Miljöprövningsdelegationen NEMAX Miljöhantering AB Skoftesta Gård 692 93 KUMLA Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod

Läs mer

Säkerhetsdatablad enligt (EG) nr 1907/2006

Säkerhetsdatablad enligt (EG) nr 1907/2006 Säkerhetsdatablad enligt (EG) nr 1907/2006 LOCTITE 5400 Sidan 1 / 6 SDB-nr : 414458 V001.2 Reviderat den: 28.11.2012 Utskriftsdatum: 25.06.2013 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning : G2310, G2316 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

Rutin för hantering av kemikalier, farligt avfall och riskavfall

Rutin för hantering av kemikalier, farligt avfall och riskavfall 1(5) FRÅN : Denna rutin är en övergripande rutin för ovanstående avfall och kan utifrån detta dokument brytas ner till mer utförliga och specifika rutiner för olika miljöenheters verksamheter. Denna rutin

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks

Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks kommun (del av Renhållningsordning för Örnsköldsviks kommun) Antagna av kommunfullmäktige 2010-04-26, 64 Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter

Läs mer

Bilvård och verkstad i Ulvsunda industriområde

Bilvård och verkstad i Ulvsunda industriområde Bilvård och verkstad i Ulvsunda industriområde Tillsynskampanj 2004 En rapport från Miljöförvaltningen Lena Engberg Januari 2007 www.stockholm.se/miljoforvaltningen Sammanfattning Inom bilvården hanteras

Läs mer

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöavdelningen Egenkontroll - ditt ansvar som verksamhetsutövare Som företagare är det ditt ansvar att veta hur din verksamhet påverkar omgivningen. Detsamma gäller även

Läs mer

Viktig information till dig som har fotografisk verksamhet

Viktig information till dig som har fotografisk verksamhet Viktig information till dig som har fotografisk verksamhet Miljö och hälsoskyddskontoret Fotografisk verksamhet Denna broschyr vänder sig till Dig som sysslar med fotografisk verksamhet på Gotland, antingen

Läs mer

Miljörum vån 2: Återvinning av rena förpackningar. Avfallsslag Exempelvis Hit räknas inte Sorteras var? Hantering Mjölkpaket

Miljörum vån 2: Återvinning av rena förpackningar. Avfallsslag Exempelvis Hit räknas inte Sorteras var? Hantering Mjölkpaket kartong KÄLLSORTERINGSGUIDE FÖR ODONTOLOGEN, MEDICINAREGATAN 12, GÖTEBORG 2011-01-01 Miljörum vån 2: Återvinning av rena förpackningar Avfallsslag Exempelvis Hit räknas inte Sorteras var? Hantering Mjölkpaket

Läs mer

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG Information och praktiska tips Farligt avfall på företag FARLIGT AVFALL FARLIGT AVFALL FARLIGT AVFALL Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Svetsvätska för vägg

SÄKERHETSDATABLAD. Svetsvätska för vägg SÄKERHETSDATABLAD 1 NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1:1 PRODUKTBETECKNING Produktnamn 1:2 RELEVANTA IDENTIFIERADE ANVÄNDNINGAR AV ÄMNET ELLER BLANDNINGEN OCH ANVÄNDNINGAR SOM DET AVRÅD

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Marisol ph- AVSNITT 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Marisol ph- AVSNITT 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Sida 1 (6) AVSNITT 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Hagmans Häftprimer EP, komp B

SÄKERHETSDATABLAD. Hagmans Häftprimer EP, komp B AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn Ämnets namn Modifierad polyamidoamin 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Reparationsmaling til lakeret zink

Säkerhetsdatablad. Reparationsmaling til lakeret zink Säkerhetsdatablad Utgivningsdatum: 16-12-2011 Version: 01.00 /SWE AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn: Reparationsmaling til lakeret zink 1.2

Läs mer

Rutin för borttransport av smittförande avfall och GMM-avfall som farligt gods, Campus US

Rutin för borttransport av smittförande avfall och GMM-avfall som farligt gods, Campus US 16-03-02 LiU-2016-00543 RUTIN 1(5) avfall och GMM-avfall som farligt gods, Smittförande avfall samt GMM-avfall som ska skickas till en extern anläggning för destruktion ska packas och märkas enligt instruktionerna

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD (enligt 91/155/EEG)

SÄKERHETSDATABLAD (enligt 91/155/EEG) 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET PRODUKTEN Handelsnamn Kemiskt namn Fysisk form Användningsområde SPA Brom tabletter Brom-klor-5,5-dimetylhydantoin Fast form Desinficering av vatten i swimming pool

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Omarbetad: 2015-05-19 Ersätter datum: 2014-12-17 SNABBRENT KÖKSRENT/ DESINFEKTION

SÄKERHETSDATABLAD. Omarbetad: 2015-05-19 Ersätter datum: 2014-12-17 SNABBRENT KÖKSRENT/ DESINFEKTION 1. Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 - Produktbeteckning SNABBRENT KÖKSRENT/ DESINFEKTION Art.nr: TP5475 KEMI (Reg.nr): 505263-4 1.2 - Relevanta identifierade användningar av ämnet

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD L.S.P. LIQUID SPRAY POLISH

SÄKERHETSDATABLAD L.S.P. LIQUID SPRAY POLISH Revsionsdatum: 20140321 Revision: 3 1. NAMNET PÅ ÄMNET / BLANDNING OCH BOLAGET / FÖRETAGET 1.1 Produktidentifikation Produktnamn Artikelnummer Internt id 1.2 Användningsområde Identifierade användningsområden

Läs mer

: SPRINTER MULTICLEAN 750ML SKAND/TR/E

: SPRINTER MULTICLEAN 750ML SKAND/TR/E 1.NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktinformation Handelsnamn : Identifikationsnummer : 64105 Användning av ämnet eller blandningen : Rengöringsmedel Endast för yrkesmässigt bruk.

Läs mer

AVSNITT 3: Sammansättning/information om beståndsdelar 3.1 Blandningar Ämnesnamn Cas-nr EG-nr Halt Farokod Riskfraser

AVSNITT 3: Sammansättning/information om beståndsdelar 3.1 Blandningar Ämnesnamn Cas-nr EG-nr Halt Farokod Riskfraser Datum: 2015-10-09 Sida: 1/5 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Systemtext / GlowLite Nova

SÄKERHETSDATABLAD Systemtext / GlowLite Nova Systemtext / GlowLite Nova Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD Systemtext / GlowLite Nova SDS i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD SÄKERHETSDATABLADSMODUL Omarbetad: 2010-01-27 Internt nr: Ersätter datum: 2007-02-20

SÄKERHETSDATABLAD SÄKERHETSDATABLADSMODUL Omarbetad: 2010-01-27 Internt nr: Ersätter datum: 2007-02-20 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN ANVÄNDNINGSOMRÅDE Krafftfullt rengöringsmedel för högtryckstvättning av tryckimpregnerat trallgolv, träplank, båtbryggor och trädgårdsmöbler.

Läs mer

Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006

Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006 Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006 Sidan 1 / 6 LOCTITE PC 7204 HP FILLER known as Fixmaster High Perf Filler SDB-nr : 167749 V001.3 Reviderat den: 26.05.2015 Utskriftsdatum: 29.10.2015

Läs mer

Alternativt faxas till 031-61 84 01 eller scannas och skickas via e-post till tekniskt.saljstod@renova.se

Alternativt faxas till 031-61 84 01 eller scannas och skickas via e-post till tekniskt.saljstod@renova.se GRUNDLÄGGANDE KARAKTERISERING AV AVFALL TILL DEPONI Denna blankett grundar sig på NFS 2004:10 (Naturvårdsverkets föreskrifter om deponering, kriterier och förfaranden för mottagning av avfall vid anläggningar

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(7) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning (XP3-109B): G9416 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD HIAB RALF AVSNITT 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD HIAB RALF AVSNITT 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Sida 1 (7) Ersätter SDB: 20150703 Utfärdat:: 20150825 AVSNITT 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för molekylär och klinisk medicin, IMK Hälsouniversitetet 581 85 LINKÖPING Anneli Pedersen Brandt

LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för molekylär och klinisk medicin, IMK Hälsouniversitetet 581 85 LINKÖPING Anneli Pedersen Brandt LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för molekylär och klinisk medicin, IMK Hälsouniversitetet 581 85 LINKÖPING Anneli Pedersen Brandt RAPPORT Sid 1 (6) 2004-09-14 Miljöpåverkande verksamhet vid IMK -

Läs mer

STROVELS DEFOAMER 100

STROVELS DEFOAMER 100 Sida 1 (5) AVSNITT 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds

Läs mer

Diskutera resultaten. Riskbedömningar av demonstrationen Natrium i vatten. Natrium Na F, C

Diskutera resultaten. Riskbedömningar av demonstrationen Natrium i vatten. Natrium Na F, C Natrium i vatten - beskrivning Material: Glasskål, glasskiva, kniv, pincett, handskar, skyddsglasögon, OH-apparat Kemikalier: Natrium, fenolftalein, diskmedel Utförande: Använd skyddsglasögon. Be eleverna

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1(7) SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: NAMNET på ÄMNET/BLANDNINGEN och BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning (22-035A): G12718 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

Säkerhetsdatablad Tarväck Klotterskydd utomhus (utgår)

Säkerhetsdatablad Tarväck Klotterskydd utomhus (utgår) Säkerhetsdatablad Tarväck Klotterskydd utomhus (utgår) Omarbetad: 001-11-01 Internt nr: Ersätter datum: 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET HANDELSNAMN Tarväck Klotterskydd utomhus (utgår)

Läs mer

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER IFM/Kemi 2009 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Att utifrån enkla substanser med hjälp av olika reaktioner och reningsförfaranden framställa komplicerade föreningar som uppfyller stora krav på renhet eller att från

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. KOMPONENT B: Kan orsaka brand.

SÄKERHETSDATABLAD. KOMPONENT B: Kan orsaka brand. 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 1/9 Användning: Leverantör: Klibbig massa i blandningspatron till förankring av gängstänger, armeringsstänger osv. Fischerwerke Arthur Fischer GmbH & Co. KG Weinhalde

Läs mer

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD KINAOLJA

SÄKERHETSDATABLAD KINAOLJA Omarbetad 23/03/2012 Revision 1 SÄKERHETSDATABLAD AVSNITT 1: NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller

Läs mer

Norrön Utegrund SÄKERHETSDATABLAD

Norrön Utegrund SÄKERHETSDATABLAD SÄKERHETSDATABLAD AVSNITT 1: NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som

Läs mer

AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget

AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget SÄKERHETSDATABLAD Enligt 2015/830 och 1272/2008 (Alla hänvisningar till EU-förordningar och direktiv är förkortade till endast nummerbeteckningen) Utfärdat 2015-10-21 Ersätter blad utfärdat 2015-01-14

Läs mer

Säkerhetsföreskrifter och rutiner på lab Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö

Säkerhetsföreskrifter och rutiner på lab Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö Säkerhetsföreskrifter och rutiner på lab Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö 2016-03-11 Innehåll Innehåll...2 Till all labpersonal och studerande på Tandvårdshögskolan...3 1 Bakgrund och

Läs mer

Säkerhetsdatablad Sid 1(5)

Säkerhetsdatablad Sid 1(5) 1. Namnet på ämnet/beredningen och företaget Säkerhetsdatablad Sid 1(5) Produktnamn: Användningsområde: Klottersanering Tillverkare/ Leverantör: Telefon vid olycksfall: PICA Kemi AB Hammarvägen 14 232

Läs mer

Anmälan, tillstånd och transport av farligt avfall

Anmälan, tillstånd och transport av farligt avfall Sida 1(6) Lagrum Anmälan, tillstånd och transport av farligt avfall I miljöbalkens (1998:808) 15 kapitel konstateras i 5 a den som innehar avfall skall se till att avfallet hanteras på ett hälso- och miljömässigt

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD ESS TACK CLEAR

SÄKERHETSDATABLAD ESS TACK CLEAR ESS TACK CLEAR Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD ESS TACK CLEAR SDS i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från:

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från: SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning: ph SÄNK REACH-reg.nr: 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Altech Propylenglykol 20

SÄKERHETSDATABLAD Altech Propylenglykol 20 Altech Propylenglykol 20 Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD Altech Propylenglykol 20 SDS i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande

Läs mer

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. DPD 3 Pill_501321

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. DPD 3 Pill_501321 Sida 1 av 5 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från 1.3

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. BYGGmax Bygg & Våtrumssilikon

SÄKERHETSDATABLAD. BYGGmax Bygg & Våtrumssilikon 1 Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn GRUPPNAMN Fuktighetshärdande silikon med antimögelmedel. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD MyggA spray

SÄKERHETSDATABLAD MyggA spray Sidan 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD MyggA spray 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktens namn Användningsområde Tillverkare Svenskt ombud MyggA spray Mot mygg, knott och andra stickande insekter. Minskar

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 2015-08-13 Version 5 Ersätter - 1. NAMN PÅ PREPARATET OCH FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. 2015-08-13 Version 5 Ersätter - 1. NAMN PÅ PREPARATET OCH FÖRETAGET SÄKERHETSDATABLAD 20150813 Version 5 Ersätter 1. NAMN PÅ PREPARATET OCH FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning ERADUR TOPPLACK PU MATT, A 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

HANDLEDNING FÖR SVEMO:s OCH SBF:s MILJÖREVISION PÅ PERMANENT ANLÄGGNING

HANDLEDNING FÖR SVEMO:s OCH SBF:s MILJÖREVISION PÅ PERMANENT ANLÄGGNING HANDLEDNING FÖR SVEMO:s OCH SBF:s MILJÖREVISION PÅ PERMANENT ANLÄGGNING Inledning I enlighet med SVEMO:s och SBF:s handlingsplaner för miljöarbetet skall samtliga anläggningar vara certifierade. Detta

Läs mer

Landskapsförordning (2011:74) om renhållning 2011:074 Landskapsförordning (2011:74) om renhållning LF (2011:74) om renhållning

Landskapsförordning (2011:74) om renhållning 2011:074 Landskapsförordning (2011:74) om renhållning LF (2011:74) om renhållning Landskapsförordning (2011:74) om renhållning 2011:074 Landskapsförordning (2011:74) om renhållning LF (2011:74) om renhållning 1. (2013/111) Farligt avfall är avfall som har någon av de egenskaper och

Läs mer

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER Fastställd av kommunfullmäktige den 20 mars 2006, 17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Föreskrifter om avfallshantering för Osby kommun 1 Inledande bestämmelser sid. 3 2 Ansvar för avfallshanteringen

Läs mer

Omarbetad: 2013-08-30 Utskrift: 2013-09-24. Avsnitt 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget. Vattenburen färg för utomhusbruk.

Omarbetad: 2013-08-30 Utskrift: 2013-09-24. Avsnitt 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget. Vattenburen färg för utomhusbruk. Avsnitt 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn: Produktbeskrivning: Typ av produkt: REACH-registreringsnummer: Akryl fasademaling Vattenburen färg för utomhusbruk.

Läs mer