MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 258/15. Verksamhet Ålands Problemavfall Ab, ÅPAB Karlby omlastningsstation Kökar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 258/15. Verksamhet Ålands Problemavfall Ab, ÅPAB Karlby omlastningsstation Kökar"

Transkript

1 MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 258/15 Verksamhet Ålands Problemavfall Ab, ÅPAB Karlby omlastningsstation Kökar Beslut Verksamheten bestående av en omlastningsstation för insamling av inert, icke-farligt och farligt hushållsavfall vid fastigheten Rnr i Karlby, Kökar kan bedrivas under förutsättning att nedanstående instruktioner och föreskrifter följs. Verksamheten övervakas av ÅMHM. ÅPAB ansvarar för att verksamheten uppfyller alla lagens krav. Myndigheten kan förelägga om ytterligare krav, avbryta verksamheten eller kräva att skada avhjälps om verksamhetsutövaren har försummat sina skyldigheter enligt lag. Instruktioner och föreskrifter ÅMHM föreskriver om följande instruktioner och föreskrifter som ska följas: 1. En ansvarig person som har den kunskap som krävs för att övervaka verksamhetens lagenlighet samt att den följer detta beslut, ska finnas. Personens namn och kontaktuppgifter ska meddelas till ÅMHM och vid byte av ansvarig person ska uppgifterna uppdateras hos myndigheten. 2. Endast sådant hushållsavfall enligt avfallskoder 1 som anges nedan får insamlas och hanteras på omlastningsstationen kommunalt avfall enligt specificerade avfallstyper samt blandat kommunalt avfall skrymmande föremål Ifall andra typer av hushållsavfall än de som specificeras genom ovanstående avfallskoder kommer att insamlas, ska ÅMHM godkänna mottagning av avfallstypen innan tillkommande avfallstyper får hanteras vid omlastningsstationen. 1 Avfallskoden anges i enlighet med den förteckning över de vanligaste typerna av avfall och farligt avfall som avses i 2 Ålands landskapsregerings beslut (1998:92) om avfall och farligt avfall samt förfaranden för återvinning och slutligt omhändertagande. ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Adress: Norragatan 17, AX Mariehamn Tel: (0) Fax: (0) E-post: kansliet@amhm.ax

2 3. Omlastningsstationen ska vara tydligt utmärkt och skyddas med omgivande stängsel och bom eller grind för infarter i syfte att förhindra obehöriga att beträda området och föranleda skada eller olycka. 4. Verksamheten får inte förorsaka en högre ekvivalent ljudnivå utomhus vid permanent- eller fritidsbostad, samlingslokal, vårdinrättning eller liknande verksamhet än följande frifältsvärden: 55 db LAeq dagtid mellan klockan helgfri måndag till lördag 50 db LAeq kvällstid kl helgfri måndag till fredag 45 db LAeq övriga tider. 5. Farligt avfall måste förvaras i container eller annan innesluten förvaringsplats som kan låsas och vara bemannad vid öppethållning. Farligt avfall ska förvaras i för ändamålet avsedd behållare och olika typer av farligt avfall får inte blandas med varandra om det inte är nödvändigt för en ändamålsenlig avfallshantering. 6. Vid omlastningsstationen får inte avfall lagras en längre tid (deponeras). Avfall som mellanlagras på området ska avlägsnas från omlastningsstationen till en annan plats för återvinning eller slutligt omhändertagande, senast inom ett år från tidpunkten då avfallet insamlats och förts till omlastningsstationen. 7. Insamling och hantering får inte leda till olägenhet för omgivningen samt inte heller leda till okontrollerad spridning. Avfall får inte förekomma på andra platser eller i andra kärl på området än de som anvisas i situationsplan. Undantagsvis får också andra avfall tillfälligt förvaras på stationen om de hålls i lämpligt kärl och avlägsnas inom en månad. För omlastningsstationen ska alltid finnas en aktuell situationsplan. I situationsplanen ska alla avfallskärl och dess placering, avfallstyp och största lagringskapacitet framkomma. Ifall tillståndsinnehavaren utför ändringar, flyttar behållare eller omstrukturerar ska en ny situationsplan lämnas till ÅMHM. 2 (5)

3 8. Skötsel av omlastningsstationen ska ske kontinuerligt och tillståndsinnehavaren se till att avfallskärl eller behållare sköts och hålls i användbart skick. Eventuellt oljespill och andra läckage ska omedelbart åtgärdas. Utrustning för uppsamling av eventuellt spill eller läckage ska finnas tillgängligt. Olyckor där avfall läcker ut i omgivningen ska omedelbart rapporteras till ÅMHM. 9. Verksamhetsutövaren svarar för att transport av avfallet från omlastningsstationen sker till en godkänd avfallsmottagare. Mottagare och transportörer ska inneha beslut om miljötillstånd eller miljögranskning av ÅMHM alternativt vara behöriga verksamhetsutövare enligt gällande lag. 10. Verksamhetsutövaren är skyldig att kontrollera, utreda och redovisa verksamhetens miljökonsekvenser vid avslutande av verksamheten. Meddelande om avveckling ska göras till ÅMHM som kan föreskriva om eventuella åtgärder i samband med avvecklingen. Information ÅMHM prövar platsens lämplighet med avseende på verksamhetens art samt sannolikhet för och omfattning av negativ miljöpåverkan i enlighet med 6 i miljöskyddslagen. Verksamhet enligt detta beslut förutsätter att ÅPAB har avtalad rätt med markägaren att nyttja marken för avsett ändamål. Motivering Miljögranskning krävs för yrkesmässig insamling av avfall i enlighet med 28i landskapslag (1981:3) om renhållning, nedan renhållningslagen. ÅMHM har prövat verksamheten i enlighet med 15 landskapslag (2008:124) om miljöskydd, nedan miljöskyddslagen, och funnit att ÅPAB får insamla och hantera inert, icke farligt och farligt avfall i en omlastningsstation enligt detta miljögranskningsbeslut. Platsen för omlastningsstationen är fastigheten Rnr i Karlby på Kökar. På fastigheten har iordningställts ett begränsat område med hårdgjord, grusad yta. I närheten finns även en kommunal återvinningsstation för kommunens invånare att lämna dels vanligt (inert och ickefarligt) samt farligt avfall. Vid bedömning enligt 6 miljöskyddslagen är platsen för omlastningsstationen lämplig med beaktande att området kan avskärmas och risken för olyckor minimeras enligt kravet på att iaktta allmän miljöhänsyn i verksamheten vilket framgår av 4 miljöskyddslagen. Avfall ska insamlas och bortförskaffas kontinuerligt i den verksamhet som avses med detta beslut, det vill säga en omlastningsstation. All hantering 3 (5)

4 av avfall ska ske på ett sådant sätt att ändamålet med verksamheten nås med minsta möjliga negativa miljöpåverkan utan att miljöhänsynen blir oskälig i enlighet med bedömning av miljöskyddslagens 4. Beslutet har förenats med instruktioner och föreskrifter enligt 24 och 26 miljöskyddslagen så att verksamheten kan förverkligas i enlighet med lagens bestämmelser. I instruktion 1 framgår att det ska finnas en utsedd person som ansvarar för verksamhetens miljöpåverkan, vilket föreskrivs i syfte att säkerställa en trygg och säker skötsel av verksamheten i enlighet med 7 i miljöskyddslagen. För att definiera omfattningen av det avfall som ÅPAB får insamla och hantera enligt detta beslut har i instruktion 2 specificerats vilka avfallstyper som avses. Ytterligare tillkommande avfallstyper ska därutöver anmälas till ÅMHM innan mottagning sker i syfte att ytterligare instruktioner och bestämmelser kan krävas för ett särskilt avfallsslag. Omlastningsstationen på Kökar utgör en adekvat avfallsbehandlingsplats enligt 8e renhållningslagen. För att undvika negativ miljöpåverkan vid insamling och hantering av avfall ska området där avfall hanteras avgränsas med omgivande stängsel och bom eller grind för infarter. Instruktion 3 fastställs som säkerhet i syfte att förhindra obehöriga från att föranleda skador samt minska lastbilar och deras aggregats risk att påverka människors hälsa vid insamling av avfallet. ÅMHM har reglerat de tillåtna ljudnivåerna i instruktion 4 genom att ange högsta ekvivalenta ljudnivå utomhus vid olika aktuella verksamhetstider. Verksamhetsutövaren har utrett att ljudnivåerna är rimliga avseende ljudnivåer från maskinbuller, främst komprimatorn och transporterna som utgör bullerkällor. ÅMHM har märkt att det i allmänhet uppstår behov att reglera ljudnivåer under hela dygnet och under helgdagar, varvid ljudnivåer som helhet regleras i instruktionen. Insamling och hantering av avfall vid omlastningsstationen ska ske i enlighet med kravbestämmelserna i 8a-8f i renhållningslagen, vilka ÅMHM specificerat i instruktionerna och föreskrifterna 5-8 i beslutet. På området får inte avfall deponeras vilket regleras i instruktion 6 som att den högsta tillåtna lagringstiden utgör ett år. Som tillfällig lagring av avfall på området definieras tiden till en månad inom vilken tillfällig lagring får ske. För verksamheten ska alltid finnas en aktuell situationsplan hos ÅMHM och situationsplanen ska hållas uppdaterad för tillsynen. Instruktion och föreskrift 7 om att hålla en aktuell situationsplan för avfallshanteringen har stöd i 26 miljöskyddslagen. 4 (5)

5 Om ansvar för avfall stipuleras i 8f renhållningslagen på det sätt som framgår av instruktion 9. Avfall ska lämnas till en behörig mottagare varvid ansvaret för avfallet övergår från ÅPAB till mottagaren. Åtgärder efter att verksamheten upphör såsom framgår av instruktion 10 ställs med stöd av 24 punkt d i miljöskyddslagen. Bakgrund Ålands Problemavfall Ab, ÅPAB har gm Jesper Svanfelt, ansökt om miljögranskning för en omlastningsstation för bortförskaffning av inert, icke farligt och farligt hushållsavfall vid fastigheten Rnr Karlby, Kökar. Ärendet är anhängiggjort hos ÅMHM den och delgivet vid ÅMHM:s kansli under tiden Under delgivningen har ett yttrande inkommit från Kökars ungdomsförening rf. ÅPAB har lämnat genmäle över yttrandet som inkom den Avgift För beslutet uppbärs en avgift om 200 euro enligt 14 i Ålands landskapsregerings beslut (2014:55) om taxa för Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet då ärendet inkommit Besvär Besvärsanvisning bifogas. Beslutet justeras omedelbart. För Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet Stig Abrahamsson Myndighetschef Beslutande Erica Sjöström Miljöskyddsinspektör Föredragande Bilagor 1. Besvärsanvisning 2. Faktura För kännedom Kökar kommun, Karlby, Kökar 5 (5)

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 14/15. Objekt/verksamhet Tvätteri och kemtvätt Kavelbro Prestgården by, Saltvik

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 14/15. Objekt/verksamhet Tvätteri och kemtvätt Kavelbro Prestgården by, Saltvik MYNDIGHETSBESLUT 14.1.15 Dnr: 2012-1054-3 ÅMH-Mb 14/15 Objekt/verksamhet Tvätteri och kemtvätt Kavelbro Prestgården by, Saltvik Beslut Vid fortsatt drift av tvätterianläggning inklusive kemtvätt, på fastighet

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Verksamhet Rödhamn Lemland. Verksamhet Avloppsanläggning för gästhamn

Verksamhet Rödhamn Lemland. Verksamhet Avloppsanläggning för gästhamn Vår referens: Mikael Stjärnfelt Tel: (0)18-528 621 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2019-300-2 Beslut: MB-2019-255 5.8.2019 Verksamhet Rödhamn Lemland Verksamhet Avloppsanläggning för gästhamn Beslut Vid drift

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 288/15. Verksamhet Fiskslakteri Flisö Föglö

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 288/15. Verksamhet Fiskslakteri Flisö Föglö MYNDIGHETSBESLUT 7.9.2015 Dnr: 2014-0964-2 ÅMH-Mb 288/15 Verksamhet Fiskslakteri Flisö Föglö Beslut ÅMHM har granskat er ansökan enligt 15 landskapslag (2008:124) om miljöskydd och har inget att invända.

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 121/14. Verksamhet Fiskslakteri Rönnskärsrevet Åva, Brändö

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 121/14. Verksamhet Fiskslakteri Rönnskärsrevet Åva, Brändö MYNDIGHETSBESLUT 14.04.2014 Dnr: 2013-1024-5 ÅMH-Mb 121/14 Verksamhet Fiskslakteri Rönnskärsrevet Åva, Brändö Beslut ÅMHM har granskat er ansökan enligt 15 landskapslag (2008:124) om miljöskydd och har

Läs mer

Verksamhet Rundbergs Bil & Service/Station 1 Strandgatan 1 B Mariehamn

Verksamhet Rundbergs Bil & Service/Station 1 Strandgatan 1 B Mariehamn Vår referens: Linda Siltala Tel: (0)18-528 629 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2013-736 Beslut: MB-2017-31 13.2.2017 Verksamhet Rundbergs Bil & Service/Station 1 Strandgatan 1 B Mariehamn Beslut om miljögranskning

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 309/15. Verksamhet Avloppsreningsverk / Skolan Åva by Lappo

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 309/15. Verksamhet Avloppsreningsverk / Skolan Åva by Lappo MYNDIGHETSBESLUT 23.09.2015 Dnr: 2015-0414-4 ÅMH-Mb 309/15 Verksamhet Avloppsreningsverk / Skolan Åva by Lappo Beslut om miljögranskning av avloppsreningsverk Ni kan fortsätta med er verksamhet avseende

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 23/14. Verksamhet Reningsverket Konvaljevägen, Strömsby Vårdö

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 23/14. Verksamhet Reningsverket Konvaljevägen, Strömsby Vårdö MYNDIGHETSBESLUT 22.01.2014 Dnr: 2012-1017-3 ÅMH-Mb 23/14 Verksamhet Reningsverket Konvaljevägen, Strömsby Vårdö Beslut Vid fortsatt drift av avloppsreningsverk för 250 pe, på fastighet Strömsby, Rnr 1:90,

Läs mer

Vid väsentlig förändring i verksamheten ska ny ansökan om miljögranskning lämnas till ÅMHM senast 3 månader innan verksamhet inleds.

Vid väsentlig förändring i verksamheten ska ny ansökan om miljögranskning lämnas till ÅMHM senast 3 månader innan verksamhet inleds. MYNDIGHETSBESLUT 12.06.2013 Dnr: 2013-0449-2 ÅMH-Mb 249/13 Verksamhet Avloppsreningsverk Vårholm Prästgården by Kumlinge Beslut ÅMHM har granskat er ansökan om uppförande och drift av avloppsreningsverk

Läs mer

Detta beslut ersätter miljötillstånd MPN

Detta beslut ersätter miljötillstånd MPN MYNDIGHETSBESLUT 6.4.2016 Dnr: 2015-0844 Beslut: MB-2016-93 Verksamhet Avloppsreningsverk Norrgårdsvägen 220 Hjortö, Saltvik Beslut om miljögranskning av avloppsreningsverk Ni kan fortsätta med er drift

Läs mer

ÅMHM har inget att invända. Ni kan fortsätta med er verksamhet, förutsatt att ni följer instruktionerna och föreskrifterna nedan.

ÅMHM har inget att invända. Ni kan fortsätta med er verksamhet, förutsatt att ni följer instruktionerna och föreskrifterna nedan. Vår referens: Mikael Stjärnfelt Tel: (0)18-528 621 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2016-821 Beslut: MB-2017-52 1.3.2017 Verksamhet Lemlands jaktvårdsförening Haddnäs Lemland Objekt / Verksamhet Skjutbana Skottgluggen

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 277/14. Verksamhet Avloppsreningsverk Lappo by Lappo

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 277/14. Verksamhet Avloppsreningsverk Lappo by Lappo MYNDIGHETSBESLUT 10.09.2014 Dnr: 2014-0637-4 ÅMH-Mb 277/14 Verksamhet Avloppsreningsverk Lappo by Lappo Beslut om miljögranskning av avloppsreningsverk ÅMHM har granskat er ansökan om uppförande och drift

Läs mer

Giltighet Vattenarbetet ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft.

Giltighet Vattenarbetet ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft. MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2018-494 Beslut: ÅMH-Pn 9/18 Instans: Prövningsnämnden 10.10.2018 Verksamhet Muddring i samfällt vattenområde Hellestorp Lemland Ärende Ansökan avser tillstånd för muddring av maximalt

Läs mer

Ansökan avser tillstånd för muddrings- och utfyllnadsarbeten i samfällt

Ansökan avser tillstånd för muddrings- och utfyllnadsarbeten i samfällt MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2016-215 Beslut: ÅMH-Pn 20/16 Instans: Prövningsnämnden 7.9.2016 Verksamhet Fastighets Ab Österängen Sintingsvägen 19 22710 Föglö Ärende Ansökan avser tillstånd för muddrings- och

Läs mer

Giltighet Vattenarbetet ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft.

Giltighet Vattenarbetet ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft. MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2017-213 Beslut: ÅMH-Pn 14/2017 Instans: Prövningsnämnden 11.10.2017 Verksamhet Muddring i samfällt vattenområde Hellestorp Lemland Ärende Ansökan avser tillstånd för muddring av

Läs mer

Instruktion Följande instruktioner och föreskrifter ska beaktas:

Instruktion Följande instruktioner och föreskrifter ska beaktas: Vår referens: Mikael Stjärnfelt Tel: (0)18-528 621 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2012-1046-7 Beslut: MB-2018-181 2.7.2018 Verksamhet Ålands Fiskodling (Guttorp) Fiskodlingsvägen 30 Sund Beslut Beslut om revidering

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT 4.6.2014 Dnr: 2013-1157-8 ÅMH-Mb 179/14. Verksamhet Vindkraftverk Lilla Hummelholm Torsholma, Brändö

MYNDIGHETSBESLUT 4.6.2014 Dnr: 2013-1157-8 ÅMH-Mb 179/14. Verksamhet Vindkraftverk Lilla Hummelholm Torsholma, Brändö MYNDIGHETSBESLUT 4.6.2014 Dnr: 2013-1157-8 ÅMH-Mb 179/14 Verksamhet Vindkraftverk Lilla Hummelholm Torsholma, Brändö Beslut Vid uppförande och drift av vindkraftverk med en maximal effekt på 2,8 MW på

Läs mer

Giltighet Detta tillstånd gäller i 5 år efter att beslutet vunnit laga kraft.

Giltighet Detta tillstånd gäller i 5 år efter att beslutet vunnit laga kraft. ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel. växel (018) 528 600, Fax. (018) 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax / www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

3. Sandblästring i en skild anläggning (blästringstält) inne på området.

3. Sandblästring i en skild anläggning (blästringstält) inne på området. MYNDIGHETSBESLUT 23.3.15 Dnr: 2008-1323-14 ÅMH-Mb 82/15 Objekt Möckelö hamn Jomala Beslut Beslutet omfattar följande verksamheter: 1. Varv avsett för båtar vilka är längre än 12 meter. Varvsverksamhet

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel. växel (018) 528 600, Fax. (018) 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax / www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

Objekt Hammarlands kommun, f.d. deponi Hammarland

Objekt Hammarlands kommun, f.d. deponi Hammarland Vår referens: Linda Siltala Tel: (0)18-528 632 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2013 1110 Beslut: MB-2017-309 6.11.2017 Objekt Hammarlands kommun, f.d. deponi Hammarland Beslut om miljögranskning Ålands miljö

Läs mer

Beslutsdatum Giltighet Vattenföretaget ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft.

Beslutsdatum Giltighet Vattenföretaget ska vara utfört senast 5 år efter att detta beslut vunnit laga kraft. ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel. växel (018) 528 600, Fax. (018) 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax / www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 120/15. Objekt/Verksamhet Fifax Ab Storby Eckerö

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 120/15. Objekt/Verksamhet Fifax Ab Storby Eckerö MYNDIGHETSBESLUT 27.04.2015 Dnr: 2014-0598-10 ÅMH-Mb 120/15 Objekt/Verksamhet Fifax Ab Storby Eckerö Beslut Verksamheten bestående av fiskslakteri och recirkulationsanläggning kan påbörjas under förutsättning

Läs mer

Tillståndsplikt följer av punkt d 10 landskapslag (2008:124) om miljöskydd, nedan miljöskyddslagen.

Tillståndsplikt följer av punkt d 10 landskapslag (2008:124) om miljöskydd, nedan miljöskyddslagen. ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 E-post: kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

Tillståndsplikt följer av punkt d 10 landskapslag (2008:124) om miljöskydd, nedan miljöskyddslagen.

Tillståndsplikt följer av punkt d 10 landskapslag (2008:124) om miljöskydd, nedan miljöskyddslagen. ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 E-post: kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

Verksamhet. Ärende. Beslut. Transmar Ab (Renhållningen) Pb Mariehamn

Verksamhet. Ärende. Beslut. Transmar Ab (Renhållningen) Pb Mariehamn MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2017-691 Beslut: ÅMHM-Pn 17/17 Instans: Prövningsnämnden 15.11.2017 Transmar Ab (Renhållningen) Pb 221 22101 Mariehamn Verksamhet Transmar Ab (Renhållningen) Pb 221 22101 Mariehamn

Läs mer

Verksamhet Avloppsreningsverk Skolan Kumlinge by

Verksamhet Avloppsreningsverk Skolan Kumlinge by Vår referens: Mikael Stjärnfelt Tel: (0)18-528 621 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2015-966 Beslut: MB-2016-54 24.2.2016 Verksamhet Avloppsreningsverk Skolan Kumlinge by Beslut om miljögranskning av avloppsreningsverk

Läs mer

ANSÖKAN OM MILJÖGRANSKNING FÖR AVFALLSHANTERING

ANSÖKAN OM MILJÖGRANSKNING FÖR AVFALLSHANTERING Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, +358 18 528 601 kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax arienummer (ifylles av myndighet): Dia Handlingar riktas

Läs mer

Verksamhet. Ärende. Beslut. Ålands Motorklubb r.f. (ÅMK) Pb 1962

Verksamhet. Ärende. Beslut. Ålands Motorklubb r.f. (ÅMK) Pb 1962 MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2016-894 Beslut: ÅMH-Pn 14/18 Instans: Prövningsnämnden 21.11.2018 Ålands Motorklubb r.f. Att: Pb 1962 22111 Mariehamn Verksamhet Ålands Motorklubb r.f. (ÅMK) Pb 1962 22111 Mariehamn

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 400/15. Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 400/15. Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn MYNDIGHETSBESLUT 21.12.2015 Dnr: 2015-0917-8 ÅMH-Mb 400/15 Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn Beslut Matkreatören i Mariehamn Ab beviljas förlängd serveringstid till kl 03:30 med öppethållningstid

Läs mer

Sökanden. Ärende. Beslut. Goodtech Environment Ab Godbyvägen 2

Sökanden. Ärende. Beslut. Goodtech Environment Ab Godbyvägen 2 MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2014-812 Beslut: ÅMH-Pn 15/16 Instans: Prövningsnämnden 22.6.2016 Goodtech Environment Ab Att: Mikael Aaltonen, vd Godbyvägen 2 22100 Mariehamn Sökanden Goodtech Environment Ab Godbyvägen

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel. växel (018) 528 600, Fax. (018) 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax / www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

Ärendet avser revidering av miljötillstånd MPN-03-38/ för ett

Ärendet avser revidering av miljötillstånd MPN-03-38/ för ett MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2015-1011 Beslut: ÅMH-Pn 6/18 Instans: Prövningsnämnden 18.4.2018 Quickly Tvättcentral Ab Att: Anders Boström, vd Godbyvägen 6 22100 Mariehamn Verksamhet Quickly Tvättcentral Ab

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 7/14. Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 7/14. Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn MYNDIGHETSBESLUT 08.01.2014 Dnr: 2013-1091-9 ÅMH-Mb 7/14 Verksamhet Indigo Restaurang & Bar Nygatan 1 Mariehamn Beslut Matkreatören i Mariehamn Ab beviljas förlängd serveringstid till kl 03:30 med öppethållningstid

Läs mer

Sprängnings-, muddrings- och utfyllnadsarbete i samfällt vattenområde Berghamn Eckerö

Sprängnings-, muddrings- och utfyllnadsarbete i samfällt vattenområde Berghamn Eckerö MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2018-226 Beslut: ÅMH-Pn 13/18 Instans: Prövningsnämnden 21.11.2018 Rederiaktiebolaget Eckerö Torggatan 2 Pb 158 22101 Mariehamn Verksamhet Sprängnings-, muddrings- och utfyllnadsarbete

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel. växel (018) 528 600, Fax. (018) 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax / www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

Verksamhet. Ärende. Beslut. Återvinningscentral Ödanböle Jomala

Verksamhet. Ärende. Beslut. Återvinningscentral Ödanböle Jomala MILJÖTILLSTÅND Instans: Prövningsnämnden 21.8.2019 Beslut: ÅMH-Pn 7/19 Ärende: 2019-200 Ålands Miljöservice Kf (MISE) Att: Fabriksgatan 8 22100 Mariehamn Verksamhet Återvinningscentral Ödanböle Jomala

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 491/13. Verksamhet Hotell Arkipelag Strandgatan 31 Mariehamn

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 491/13. Verksamhet Hotell Arkipelag Strandgatan 31 Mariehamn MYNDIGHETSBESLUT 18.12.2013 Dnr: 2013-0997-8 ÅMH-Mb 491/13 Verksamhet Hotell Arkipelag Strandgatan 31 Mariehamn Beslut Hotell Arkipelag Ab beviljas förlängd serveringstid till kl 03:30 med öppethållningstid

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Ärende: Beslut: MB Serveringsställe: Hotell Arkipelag Strandgatan 35 Mariehamn

MYNDIGHETSBESLUT Ärende: Beslut: MB Serveringsställe: Hotell Arkipelag Strandgatan 35 Mariehamn Vår referens: Camilla Nyberg-Selander Tel: (0)18-528 634 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2017-780 Beslut: MB-2017-331 20.12.2017 Serveringsställe Hotell Arkipelag Strandgatan 35 Mariehamn Beslut Hotell Arkipelag

Läs mer

Beslutsdatum 31.03.2010

Beslutsdatum 31.03.2010 ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Ålands Skogsindustrier Ab (Önningebyenheten) Kyrkvägen Godby

Ålands Skogsindustrier Ab (Önningebyenheten) Kyrkvägen Godby MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2016-905-9 Beslut: ÅMHM-Pn 2/18 Instans: Prövningsnämnden 31.01.2018 Ålands Skogsindustrier Ab Att: Joakim Blom, VD Kyrkvägen 26 22410 Godby Verksamhet Ålands Skogsindustrier Ab

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 E-post: kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

Verksamhet. Ärende. Beslut. Vattenverk och vattenuttag Kavelbrovägen Saltvik

Verksamhet. Ärende. Beslut. Vattenverk och vattenuttag Kavelbrovägen Saltvik MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2016-133 Beslut: ÅMH-Pn 10/17 Instans: Prövningsnämnden 6.9.2017 Verksamhet Vattenverk och vattenuttag Kavelbrovägen 17 22430 Saltvik Ärende Ansökan avser förnyat miljötillstånd

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel. växel (018) 528 600, Fax. (018) 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax / www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

EWC-kod Avfallsslag T S C Alla slag av farligt avfall X X T= Tanktransporter, S= Styckegodstransporter, C= Containertransporter

EWC-kod Avfallsslag T S C Alla slag av farligt avfall X X T= Tanktransporter, S= Styckegodstransporter, C= Containertransporter 1 (4) I). ~ 2011-04-27 Dnr: 5620-00814-201 1 Länsstyrelsen Örebro län Adnan Jahic Direkt: 019-1938 55 Ahlgrens Åkeri AB adnan.jahic@lansstyrelsen.se Fabriksvägen 5 Fax: 019-19 35 15 71041 FELLINGSBRO För

Läs mer

Ärendet behandlas som tillståndspliktig verksamhet enligt 6 kap mom. vattenlag (1996:61) för landskapet Åland (nedan vattenlagen).

Ärendet behandlas som tillståndspliktig verksamhet enligt 6 kap mom. vattenlag (1996:61) för landskapet Åland (nedan vattenlagen). ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

ÅMHM reviderar med stöd av 22 1 mom. miljöskyddslagen villkor 5 och 11 enligt nedanstående. Tidigare formulering villkor 5:

ÅMHM reviderar med stöd av 22 1 mom. miljöskyddslagen villkor 5 och 11 enligt nedanstående. Tidigare formulering villkor 5: ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 E-post: kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax BESLUT Beslut nummer Diarienummer

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Ärendet behandlas som tillståndspliktig verksamhet enligt 6 kap mom. vattenlag (1996:61) för landskapet Åland (nedan vattenlagen).

Ärendet behandlas som tillståndspliktig verksamhet enligt 6 kap mom. vattenlag (1996:61) för landskapet Åland (nedan vattenlagen). ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 E-post: kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer

Läs mer

Verksamhet. Ärende. Beslut. Ålands Sportskytteförening r.f.

Verksamhet. Ärende. Beslut. Ålands Sportskytteförening r.f. MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2018-1011 Beslut: ÅMH-Pn10/19 Instans: Prövningsnämnden 18.9.2019 Verksamhet Ålands Sportskytteförening r.f. Ärende Ansökan avser revidering av villkor i miljötillstånd för Bredmo

Läs mer

Beslutsnummer Diarienummer ÅMH-Pn 17/ Beslutsdatum

Beslutsnummer Diarienummer ÅMH-Pn 17/ Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslutsnummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

Förvaltningsklagomål gällande barnskyddsutredning

Förvaltningsklagomål gällande barnskyddsutredning MYNDIGHETSBESLUT 28.9.15 Dnr: 2015-0287-19 ÅMH-Mb 310/15 Offentlig version av beslut ÅMH-Mb 310/15 Beslutet i original är sekretessbelagt enligt 9 1 mom. e p. i landskapslagen (1977:72) om allmänna handlingars

Läs mer

MILJÖTILLSTÅND. Sökanden Flygfyrens Stållager Ab Flygfyrsvägen / Pb Mariehamn

MILJÖTILLSTÅND. Sökanden Flygfyrens Stållager Ab Flygfyrsvägen / Pb Mariehamn ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax BESLUT Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn 14/12

Läs mer

Miljötillstånd ÅMHM reviderar villkoren i miljötillståndet för skjutbana på fastighet med registernummer belägen på Åva, Brändö.

Miljötillstånd ÅMHM reviderar villkoren i miljötillståndet för skjutbana på fastighet med registernummer belägen på Åva, Brändö. MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2015-1006 Beslut: ÅMH-Pn 26/16 Instans: Prövningsnämnden 14.12.2016 Verksamhet Brändö jaktvårdsförening Åva skjutbana Ärende Ansökan avser revidering av villkor i miljötillstånd

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Stallhagen Ab Att: Getavägen Godby

Stallhagen Ab Att: Getavägen Godby MILJÖTILLSTÅND Ärende: 2017-697 Beslut: ÅMH-Pn 5/18 Instans: Prövningsnämnden 18.4.2018 Stallhagen Ab Att: Getavägen 196 22410 Godby Verksamhet Bryggeri Getavägen 196 22410 Godby Ärende Ansökan avser tillstånd

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

MILJÖTILLSTÅND. Sökanden Brändö Lax Ab AX Åva. Ärende

MILJÖTILLSTÅND. Sökanden Brändö Lax Ab AX Åva. Ärende ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

Miljökontrollprogram för Ny bro till Vårdö med tillhörande vägbyggnad (del av landsväg nr 670) samt rivning av den befintliga bron

Miljökontrollprogram för Ny bro till Vårdö med tillhörande vägbyggnad (del av landsväg nr 670) samt rivning av den befintliga bron Miljökontrollprogram för Ny bro till Vårdö med tillhörande vägbyggnad (del av landsväg nr 670) samt rivning av den befintliga bron Infrastrukturavdelning, Ålands landskapsregering 30.8.2016 Dnr: ÅLR 2015/8456

Läs mer

till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets styrelses sammanträde kl. 16:15 torsdagen 16 januari 2014, Norragatan 17, Mariehamn.

till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets styrelses sammanträde kl. 16:15 torsdagen 16 januari 2014, Norragatan 17, Mariehamn. AGENDA till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets styrelses sammanträde kl. 16:15 torsdagen 16 januari 2014, Norragatan 17, Mariehamn. Paragraf Ärende 1 Sammankallande och beslutförhet 2 Justering av

Läs mer

Förvaltningsklagomål gällande hanteringen av barnskydd

Förvaltningsklagomål gällande hanteringen av barnskydd MYNDIGHETSBESLUT 8.4.15 Dnr: 2014-0261-20 ÅMH-Mb 96/15 Socialförvaltning i en åländsk kommun Offentlig version av beslut ÅMH-Mb 96/15 Beslutet i original är sekretessbelagt enligt 9 1 mom. e p. landskapslagen

Läs mer

till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets styrelses sammanträde kl. 16:15 måndagen 27 maj 2013, Norragatan 17, Mariehamn.

till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets styrelses sammanträde kl. 16:15 måndagen 27 maj 2013, Norragatan 17, Mariehamn. AGENDA till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets styrelses sammanträde kl. 16:15 måndagen 27 maj 2013, Norragatan 17, Mariehamn. Paragraf Ärende 27 Sammankallande och beslutförhet 28 Justering av protokoll

Läs mer

till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets styrelses sammanträde kl. 16:15 tisdag 20 oktober 2015, Norragatan 17, Mariehamn.

till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets styrelses sammanträde kl. 16:15 tisdag 20 oktober 2015, Norragatan 17, Mariehamn. AGENDA till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets styrelses sammanträde kl. 16:15 tisdag 20 oktober 2015, Norragatan 17, Mariehamn. Paragraf Ärende 43 Sammankallande och beslutförhet 44 Justering av

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

Föreläggande om att redovisa uppgifter om avfallstransporter

Föreläggande om att redovisa uppgifter om avfallstransporter Bilaga 1 Beslut Dnr: 2015-011618 Sida 1 (5) 2015-07-10 Handläggare Jens Dahlsköld 08-508 28 875 jens.dahlskold@stockholm.se TÅV AB Konsumentvägen 9-11 125 30 ÄLVSJÖ Föreläggande om att redovisa uppgifter

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMHPn

Läs mer

Landskapslag (2006:82) om miljökonsekvensbedömning 1 kap. Allmänna bestämmelser kap. Miljökonsekvensbedömning 3.

Landskapslag (2006:82) om miljökonsekvensbedömning 1 kap. Allmänna bestämmelser kap. Miljökonsekvensbedömning 3. Landskapslag (2006:82) om miljökonsekvensbedömning 2006:082 Landskapslag (2006:82) om miljökonsekvensbedömning LL (2006:82) om miljökonsekvensbedömning 1 kap. Allmänna bestämmelser 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

Ansökan avser revidering av villkor i miljötillstånd samt utökad djurhållande verksamhet i Rangsby, Saltvik.

Ansökan avser revidering av villkor i miljötillstånd samt utökad djurhållande verksamhet i Rangsby, Saltvik. MILJÖTILLSTÅND Instans: Prövningsnämnden Beslut: ÅMH-Pn 2/19 Ärende: 2018-454 12.6.2019 Verksamhet Storgårds lantbruk Ab Ärende Ansökan avser revidering av villkor i miljötillstånd samt utökad djurhållande

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax BESLUT Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn 41/12

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet 1(9) Miljöfarlig verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 i miljöbalken samt 10 i miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Anläggning, namn Organisations- eller personnummer KundId för kommunal

Läs mer

Lokala ordningsföreskrifter för torghandel i Haninge kommun

Lokala ordningsföreskrifter för torghandel i Haninge kommun Godkänd av SBN 2014-02-12 ( 16) Fastställd av KF 2014-05-12 ( 98) Gäller från och med 2014-06-05 Lokala ordningsföreskrifter för torghandel i Haninge kommun Haninge kommun föreskriver följande torghandelsstadga

Läs mer

ANSÖKAN OM MILJÖGRANSKNING AV MUDDRING ELLER ANNAT VATTENFÖRETAG*

ANSÖKAN OM MILJÖGRANSKNING AV MUDDRING ELLER ANNAT VATTENFÖRETAG* Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax Diarienummer (ifylles av myndighet): Handlingar

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslut nummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2014-10-06, 67 att gälla fr o m 2015-01-01.

Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2014-10-06, 67 att gälla fr o m 2015-01-01. 1 RENHÅLLNINGSTAXA FÖR NORBERGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2014-10-06, 67 att gälla fr o m 2015-01-01. Till täckande av nödvändiga kostnader för att Norbergs kommun bortforslar och slutligt

Läs mer

Plan- och miljönämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten. Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap Miljöprövningsförordning (2013:251)

Plan- och miljönämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten. Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap Miljöprövningsförordning (2013:251) Plan- och miljönämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 1 kap 10-11 Miljöprövningsförordning (2013:251) För behandling av ärendet kommer uppgifterna registreras i

Läs mer

MILJÖTILLSTÅND. A. Uppgifter om sökanden. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet

MILJÖTILLSTÅND. A. Uppgifter om sökanden. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@amhm.ax Hemsida: www.amhm.ax MILJÖTILLSTÅND A Ansökan kan lämnas in

Läs mer

Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab Sundsvägen 420 Haraldsby Godby

Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab Sundsvägen 420 Haraldsby Godby ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90.

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90. 1(9) Miljöprövningsdelegationen NEMAX Miljöhantering AB Skoftesta Gård 692 93 KUMLA Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod

Läs mer

Tillsyn över skrotverksamheter i Trelleborgs kommun år 2007

Tillsyn över skrotverksamheter i Trelleborgs kommun år 2007 Tillsyn över skrotverksamheter i Trelleborgs kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 11/2007 Inledning Miljönämnden utövar tillsyn vid miljöskyddsobjekten i Trelleborgs kommun. Som tillsynsmyndighet

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2018 Nr 31 Nr 31 LANDSKAPSLAG om miljökonsekvensbedömning och miljöbedömning Föredragen för Republikens President 1 den 27 juni 2018 Utfärdad i Mariehamn den 5 juni 2018 I enlighet

Läs mer

Beslutsnummer Diarienummer ÅMH-Pn 21/ Beslutsdatum

Beslutsnummer Diarienummer ÅMH-Pn 21/ Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, 22 100 Mariehamn Tel. (018) 528600 växel, Fax. (018) 528601 www.miljohalsoskydd.ax MILJÖTILLSTÅND Beslutsnummer Diarienummer ÅMH-Pn

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (2) Datum 2017-11-22 Beteckning 5622-44442-2017 Enheten för miljöskydd Tina Koskela 010-223 14 63 Telge Återvinning AB Box 23 151 27 Södertälje Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt

Läs mer

Förvaltningsklagomål gällande handikappservice

Förvaltningsklagomål gällande handikappservice MYNDIGHETSBESLUT 09.11.15 Dnr: 2014-0246-15 ÅMH-Mb 363/15 Offentlig version av beslut ÅMH-Mb 363/15 Beslutet är sekretessbelagt enligt 9 1 mom. e p. Landskapslag (1977:72) om allmänna handlingars offentlighet.

Läs mer

Tillsyn av Ålands omsorgsförbunds klientavgifter

Tillsyn av Ålands omsorgsförbunds klientavgifter MYNDIGHETSBESLUT 23.9.15 Dnr: 2014-0251-5 ÅMH-Mb 307/15 Verksamhet Ålands Omsorgsförbund r.f Skarpansvägen 29 B Mariehamn Tillsyn av Ålands omsorgsförbunds klientavgifter Beslut ÅMHM uppmärksamgör med

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56) YTTRANDE 2012-12-19 Dnr 560/12 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljödepartemetet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Läs mer

RENHÅLLNINGSBESTÄMMELSER

RENHÅLLNINGSBESTÄMMELSER RENHÅLLNINGSBESTÄMMELSER FÖR FÖGLÖ KOMMUN Träder i kraft 01.08.2015 Renhållningsbestämmelserna ersätter samtliga tidigare bestämmelser till alla delar. 1 Definitioner EU:s prioriteringsstrategi 1) Återanvändbart

Läs mer

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall

Tillstånd till transport av farligt avfall och övrigt avfall BESLUT 1 (7) Datum 2016-10-01 Beteckning 5622-37827-2016 Enheten för miljöskydd Linn Knutmejer 010-223 1412 Cija Tank AB Timmermansvägen 2 13238 Saltsjö-Boo Tillstånd till transport av farligt avfall och

Läs mer