Fågelinventering i vassområden i Mälaren, sträckan Hamre- Gäddeholm samt Björnön

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fågelinventering i vassområden i Mälaren, sträckan Hamre- Gäddeholm samt Björnön"

Transkript

1 Datum vassområden i sträckan Hamre- Gäddeholm samt Björnön Västerås stad EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon Telefax Hemsida e-post info@enviroplanning.se

2 uppgifter Titel Mälaren sträckan Hamre Gäddeholm samt Björnön, Västerås Stad Version 1 Datum Uppdragsgivare Uppdragsnummer Dokumentnummer genomförd av granskad av verifierad av Västerås stad Tekniska kontoret Kerstin Isaksson _ Västerås Anna Dahlén, biolog EnviroPlanning AB Johan Grudemo Anna Dahlén C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ I (III)

3 Sammanfattning Som en del av Västerås stads Handlingsprogram för kultur- och naturmiljön i kommunen, följs värdefulla naturområden upp vad gäller den biologiska mångfalden. EnviroPlanning AB har fått uppdraget av Tekniska kontoret att genomföra en fågelinventering i vassområdena från Hamre söderut till Gäddeholm och längs Björnön i Västerås stad. En punkt och linjeinventering av vasslevande fågelarter har gjorts med fokus på att registrera revirhävdande/häckande arter samt lokalisera reviren så noggrant som möjligt. Även icke revirhävdande/häckande arter har noterats för att få en så heltäckande bild av fågelfaunan i vassen som möjligt. Resultatet visar att vassområdet utgör en viktig miljö för ett flertal häckande och rastande fågelarter. Totalt observerades 58 arter i vassen och i dess närhet. Ett 30-tal av dessa arter hävdade revir eller häckade vid inventeringstillfället. Flest arter observerades i de breda vassbältena vid Hässlö, Trådarön och Trådarängarna samt på Björnösidans breda vassbälte norr om Halsen. Skäggmes (NT), rördrom (NT), trastsångare (NT), rörsångare och vattenrall registrerades vid inventeringen vilka anses vara helt beroende av vass som livsmiljö. Det är viktigt att upprätthålla rätt biotopkvalitet för att gynna dessa arter. De har krav på gammal tät liggvass för sitt bobygge samt öppnor och flikighet i vassen för sitt födosök. För att gynna en mångfald fågelarter i vassområdet, även arter som inte observerades vid inventeringen som flertalet änder och vadare, bör bland annat en blå bård anläggas mellan vassbältet och strandängarna. Det görs där så är möjligt med hjälp av bete eller manuell röjning. Vidare ökar variationen och mosaiken i vassbältet om flikigheten mot sjösidan ökar genom röjning samt plöjning av stråk in i vassbältena. Det ökar miljöer för häckning och födosök för ett flertal arter. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ II (III)

4 Innehållsförteckning 1 Inledning Uppdraget Beskrivning av inventeringsområdet Observationer registrerade i artportalen Metodik Fältinventering Analys Resultat fågelinventering Sammanfattande resultat Observationer av revirhävdande hanar/häckning Observationer övriga arter Slutsatser och skötselförslag Referenser Bilaga A Observerade arter i området mars-juli 2015 (Artportalen) Bilaga B Lokaler med artobservationer i området mars-juli 2015(Artportalen) C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ III (III)

5 1 Inledning Invånarna i Västerås stad blir fler och det finns ett stor behov av att förtäta kommunens tätorter. I och i anslutning till Västerås finns flera betydelsefulla grönområden. Tekniska kontoret vid Västerås stad förvaltar sju naturreservat, ett kulturreservat och nio stadsdelsskogar. Det finns ett stort behov av att skydda och vårda denna natur och samtidigt öka medborgarnas möjligheter till rekreation, naturupplevelser och friluftsliv. I samband med kraven på att mark ska upplåtas till exploatering har det blivit nödvändigt att ha god tillgång till aktuell kunskap om värden i de gröna områdena i kommunen. Västerås stads kommunstyrelse antog i augusti 2010 en Handlingsplan för naturoch kulturmiljön i Västerås (Västerås Stad 2010). Detta dokument är ett strategiskt styrdokument som redovisar vilka mål och åtgärder som ska genomföras för att lyfta fram, sköta och skydda naturvårdens, kulturmiljövårdens och friluftslivets intressen i kommunen. 1.1 Uppdraget För att hänsyn ska kunna tas till skyddsvärda miljöer och arter krävs dokumenterad kännedom om var de finns samt i vilket tillstånd de befinner sig. Denna kunskapsuppbyggnad är en viktig bas i Västerås stads arbete med natur-, kulturoch friluftslivsfrågor. En stor del av de natur- och kulturmiljöer som finns i Västerås kommun är beroende av kontinuerlig skötsel och i vissa fall skydd för att inte värden ska gå förlorade. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Fågelinventeringar utgör idag en viktig del av miljöövervakningen i landet, bland annat genom projektet Svensk Fågeltaxering ( Av många anledningar är fåglar särskilt väl lämpade som indikatorer på tillståndet i naturen. Bland annat svarar många fågelarter ofta snabbt på förändringar i miljön. Vidare är fåglar relativt lätta att artbestämma och inventera. Västerås stad har därför beslutat att bilda sig en uppfattning om tillståndet för fågelfaunan i kommunens grönområden. I den Grönstrukturplan som fastställdes 2004 pekas Björnön med Hässlesundet och Trådarängarna ut som mycket värdefullt kärnområde för biologisk mångfald (figur 1). Längs med strandlinjen på både fastlandssidan och Björnösidan finns en 1 (29)

6 vassbård som tidigare inte har inventerats på fåglar. EnviroPlanning AB har under 2015 genomfört en fågelinventering i dessa vassområden. Översiktskarta över Västerås vid Mälaren med Björnön och Hässlösundet inringat. (Källa karta: Länsstyrelsen i Västmanlands GIS-tjänst) C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Beskrivning av inventeringsområdet Björnön och Hässlösundet i Mälaren ligger några kilometer sydost om Västerås centrum och granne med Västerås flygplats (figur 1). Björnön har sedan 1959 avsatts som naturpark och är sedan 1965 naturreservat. Delar av vassområdena ingår i reservatet. På fastlandssidan ligger Gäddeholms kulturreservat. Hela Björnön och vassområden på fastlandssidan ingår i riksintresse för friluftsliv. Björnön består egentligen av två öar; Norra Björnö, som är en del av 2 (29)

7 Badelundaåsen, och Södra Björnö. Dessa båda öar binds samman av ett smalt näs som kallas Halsen (figur 2). C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Karta över Björnön och Hasselsundet med namn på lokaler. 3 (29)

8 Björnöns omväxlande natur med ömsom täta skogar och ömsom öppna marker bidrar till att göra den till ett omtyckt och välfrekventerat friluftsområde. Björnön är till större delen bevuxen med äldre skog, barrskog såväl som lövskog. Hela öns östra strandlinje kantas av en vassbård av varierad bredd och täthet. Den är som bredast vid precis norr om Halsen/Björnön där den är cirka 250 meter bred (figur 3). Vy över det breda vassbälte mitt på Björnön. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Vår och höst sträcker många fågelarter genom Hässlösundet, mellan Björnön och fastlandet (figur 4 och 5). Längs fastlandssidans strandlinje, från Hamreskogen i norr till Gäddeholm i söder, finns även en vassbård av olika bredd och täthet. Som bredast och tätast är denna vid Trådarön med cirka 280 meter (figur 2). Söder om Trådarön breder Trådarängarna ut sig, värdefulla betade strandängar med vassbården till väster. Ängarna ingår i ängs- och betesmarksinventeringen. Söder om Trådarängarna ligger Gäddeholms kulturreservat (figur 2). 4 (29)

9 Vy från Bjönöbron söderut över Hässlösundet C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Hässlösundet 5 (29)

10 2.1 Observationer registrerade i artportalen Inga tidigare inventeringar av vassarna i Hässlösundet är kända men området är välbesökt av lokala ornitologer och många fynd finns därför registrerade i Artportalen. 139 arter finns i artportalen mellan mars-juli 2015 för området (Bilaga A). Lokalerna är Björnöbron, Björnöändan, Gäddeholm, Halsen/Bjrörnön, Hässlö, Hässlösundet, Norra Björnön, Skopan (södra Björnön), Trådarängarna, Trådarön (figur 2) Bilaga B listar observerade arter vid de olika lokalerna mars-juli Metodik 3.1 Fältinventering Metoden är standardiserad och följer i stort sett metoden för Svensk häckfågeltaxering där man kombinerar punkt och linjetaxering ( Inventeringen genomfördes längs en transekt som lagts i vassområdet på fastlandssidan och en på Björnösidan. Denna transekt blev totalt cirka 12 km lång. Längs transekten placerades fasta punkter med cirka 200 meters mellanrum (figur 8). Totalt blev det 51 punkter. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Metoden bygger på att vid varje punkt räkna alla sedda fåglar under fem minuter. Vid varje punkt har en fältblankett fyllts i vid varje inventeringstillfälle. Före räkning noterades vilken punkt som besöktes, klockslag, väderlek och vindhastighet. Under själva räkningen noterades alla individer som sågs eller hördes med; artnamn, avstånd från inventeringspunkten (i klasser), hur observationen gjordes (via sång, via lockläte, eller via synobservation eller om den lockades fram av inventeraren), samt fågelns kön (i det fall detta gick att avgöra). Planen var att försöka promenera längs med transekten och stanna vid punkterna eller i samma höjd som punkterna om vassen var för svårforcerad. Detta genomfördes vid merparten av punkterna vid ett tillfälle, men inte vid punkterna som var för svåra att nå. Under juni genomfördes 6 (29)

11 inventeringen med hjälp av en kajak från sjösidan, vilket gav större möjligheter att observera fåglar i vassen (figur 6) Inventering med hjälp av kajak fungerade bra i vassområdet. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Dubbelräkning av samma individer från olika punkter undveks så långt det var möjligt för att inte räkna samma individ vid flera tillfällen. Exempel: om inventeraren ansåg att det var samma fågel, t.ex. en avlägsen gök, trana eller spillkråka, som man hörde från mer än en punkt räknades fågeln endast på det första ställe man hörde den. 7 (29)

12 Vid promenaden/paddling mellan punkterna har hörda och sedda fåglar registrerats på en surfplatta av märket SONY med programmet Collector kopplat till ESRIs ArcGIS online. Färdiga kartor har gjorts i kartprojektionen SWEREF ArcGIS version och GIS-skikten redovisas i shapefiler. Många vasslevande fågelarter är kvälls- och nattsjungande. Studien genomfördes morgon, kväll och natt vid klart och stilla väder: den maj 2015 mellan kl , 2-5 juni 2015 mellan kl samt natten 8-9 juni 2015 mellan kl (figur 7) C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Soluppgång vid nattinventeringen. 8 (29)

13 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Inventeringspunkternas placering längs med vassområdet. 9 (29)

14 3.2 Analys En fullständig revirkartering har inte varit möjlig att utföra i vassområdena på grund av att området är vidsträckt och svårforcerat samt att tiden var begränsad. Sjungande revirhävdande hannar har registrerats vid varje inventeringspunkt samt längs transekter i fält vid samtliga inventeringstillfällen vilket i stort sett blev en morgonobservation samt en kvälls- eller nattobservation per punkt. Eftersom riktning och avstånd från inventeringspunkterna har noterats har en relativt god uppfattning om var revirhävdande hannar har suttit och sjungit. Uppvaktande, parningar, bobyggande och matning av ungar vid bon har även registrerats. Samtliga dessa observationer har legat till grund för att avgöra vid vilken punkt som troligt revir/häckning har varit. Vid några punkter har endast en individ observerats vid ett av inventeringstillfällena, men den har ändå räknats som revirhävdande/häckande. Dubbelräkning av samma fågel vid flera punkter har försökts undvikas genom att vid analysen titta på riktning och avstånd till punkterna. Observationer av fåglar vid promenad/paddling längs transekter har lagts till den punkt som observationen varit inom. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ (29)

15 4 Resultat fågelinventering 4.1 Sammanfattande resultat Totalt observerades 58 arter i vassområdet under inventeringen (tabell 1). Skillnaden i antal och vilka arter som observerats i maj respektive juni skiljer sig inte nämnvärt åt. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Tabell 1. Observerade arter i Vassområden Totala antal samt antal uppdelat på april och maj samt beteende vid observation. (NT=rödlistekategori nära hotad, VU=rödlistekategori sårbar.) Sjungande hannar/ I par/på bo/med Annat beteende Art Maj Juni revirhävdande ungar Blåmes x x x Brun kärrhök x x x Buskskvätta (NT) x x Drillsnäppa x x Enkelbeckasin x x x Fasan x x Fiskgjuse x x Fiskmås x x Fisktärna x x x Gråhäger x x x Grågås x x x Gräsand x x x Gräshoppsångare x x x Grönfink x x Gulsparv (VU) x x x Gulärla x x Gärdsmyg x x Gök x x Hussvala (VU) x x Hämpling x x Jorduggla x x Knipa x x Kärrsångare x x x Ladusvala x x 11 (29)

16 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Sjungande hannar/ I par/på bo/med Annat beteende Art Maj Juni revirhävdande ungar Lövsångare x x Morkulla x x x Näktergal x x x Ormvråk x x Pilgrimsfalk (NT) x x Rördrom (NT) x x x Rörsångare x x x Skrattmås x x x Skäggdopping x x x Skäggmes (NT) x x Sothöna x x Sparvhök x x Stare (VU) x x Steglits x x x Storskarv x x Strandskata x x Större hackspett x x Svarthätta x x x Svartvit flugsnappare x x x Sånglärka (NT) x x x Sädesärla x x x Sävsparv (VU) x x x Sävsångare x x x Talgoxe x x Taltrast x x Tofsvipa x x x Tornseglare (VU) x x x Trana x x Trastsångare (NT) x x x Trädgårdssångare x x Törnskata x x Törnsångare x x x Vassångare (NT) x x x Vattenrall x x (29)

17 Antalet observerade arter skiljer sig åt vid inventeringspunkterna. Flest arter fanns i de breda vassbältena vid Hässlö söder om flygplatsen på fastlandssidan, punkterna 10-13, samt på motsatta sidan i de breda vassbältena på Björnön, punkterna (figur 9). I smala vassbälten är arterna få som i de södra delarna på Björnön, punkterna Vid punkten 38 är vassen mycket gles och här ligger även ett strandnära hus som kan påverka. Punkten 46, 47 och 48 har samtliga ett fåtal sjungande och övrigt observerade arter. Antal arter Antal observerade arter vid varje punkt vid vassinventeringen i maj och juni C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ (29)

18 4.2 Observationer av revirhävdande hanar/häckning Rörsångare, sävsångare och sävsparv är de vanligast observerade arterna i vassområdet och hannar hävdar revir vid nästan samtliga punkter. Gräsand och sothöna observerades simmande i stort sett längs hela vassområdet. Skäggdopping var även talrik och observerades framförallt längs vassen på Björnösidan, ofta i par eller på bo. Ett flertal bon med ruvning observerades kring punkterna 40 och 42 samt vid bron kring punkt 50 (figur 10). C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Observationer av häckande skäggdopping vid vassinventeringen i maj och juni (29)

19 Andra observerade sångare som är mer eller mindre knutna till vassområden var gräshoppsångare, kärrsångare, vassångare och trastsångare. Gräshoppsångare hördes framförallt på fastlandssidan söder om flygplatsen (Hässle) i punkterna 11 och 13, men även i de breda otillgängliga vassområdet i punkt 8 (figur 11). På Björnösidan registrerades gräshoppsångare i de breda vassbältena på norra Björnön (norr om Halsen), punkterna 42 och 44, men även norr om Björnöbron i punkt 50. Gräshoppsångare är även registrerad i Artportalen bland annat från Halsen på Björnön, Björnöbron, Trådarön och Hässlö. Vid Trådarön och Hässlö noterat med flertalet individer vid samma observation. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Observationer av sjungande gräshoppsångare vid vassinventeringen i maj och juni (29)

20 Ett flertal sjungande hanar trastsångare hördes och sågs i diket söder om flygplatsen (Hässlö) längs med gångstigen, punkterna 10, 11 och 12 (figur 12). Även observationer av sjungande hanar i punkterna 41 och 43 (norr om Halsen). Arten är även registrerad i Artportalen med flertalet sjungande hanar på samma platser, (Hässlö och Halsen/Björnön). C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Trastsångare observerades vid ett flertal platser vid vassinventeringen i maj och juni. 16 (29)

21 Vid inventeringen observerades kärrsångare i juni i punkt 11 söder om flygplatsen (Hässlö) samt i punkt 1 vid Hamreskogen (figur 13). Kärrsångare var noterad i Artportalen vid Hässlö under maj och juni samt vid Trådarön i juni. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Observationer av sjungande kärrsångare vid vassinventeringen i juni. 17 (29)

22 Vassångare hördes sjunga i punkt 41 i maj och i punkt 40 i juni (figur 14). Vassångaren är noterad i Artportalen i maj vid Halsen/ Björnön, vilket överensstämmer med punkterna 40 och 41. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Observationer av sjungande vassångare vid vassinventeringen i maj och juni (29)

23 Jagande brun kärrhök av båda könen observerades vid ett flertal tillfällen och trolig häckning på södra sidan kanalen vid Trådarön i punkt 14 där både hane och hona lyfte och gick ned i vassen vid inventeringen (figur 15). Observerade par är även registrerade i Artportalen från Hässlö där även bobygge observerats. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Vid punkterna 41 och 14 observerades par av brun kärrhök vid vassinventeringen i maj och juni (29)

24 Rördrom hördes vid samtliga besök i Hässlösundet. I maj hördes rördrom från Björnösidan, punkterna 40 och 43 (norr om Halsen), och i juni på fastlandssidan, punkterna 13 och 16 (Trådarön) (fig 16). Registrering av rördrom i Artportalen visar att det rör sig om två individer rördrom i Hässlösundet som revirsjunger (koordinater inte exakt). art C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Observationer av rördrom vid vassinventeringen i maj och juni (29)

25 Enkelbeckasin observerades med sin spel- och sångflykt i punkt 13 (Trådarön) och 20 (Trådarängarna) vid inventeringen i maj och juni (figur 17). Arten är även noterad med spel/sång i Artportalen från Trådarön och Björnöbron. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Observationer av spelande enkelbeckasin vid vassinventeringen i maj och juni (29)

26 Morkulla observerades vid ett flertal platser med sin spel- och sångflykt (figur 18). Arten är noterad i Artportalen med spel- och sångflykt vid Björnöbron, Trådarön och Hässlö. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Ett flertal observationer av morkulla vid vassinventerngen i maj och juni (29)

27 4.3 Observationer övriga arter Bland övriga arter som uppvisar annat beteende än häckning är det ändå trolig att en stor del av dessa arter även häckar i vassområdet eller i angränsande områden. Fisktärna och skrattmås har kolonier i Hässlösundet. Hussvalor häckar under Björnöbron. Mest troligt häckar även tornseglare och ladusvalor i området, liksom knipa, gråhäger, tofsvipa, drillsnäppa, skäggmes och småfläckig sumphöna (noterad i Artportalen). C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Observationer vid vassinventeringen i maj och juni 2015 av övriga intressanta fågelarter som rastar eller häckar i området. 23 (29)

28 Skäggmes observerades vid tre olika platser på båda sidor om Hässlösundet (norr om Halsen/Björnön, Trådarön, Trådarängarna) (figur 19). Enligt Artportalen observerades skäggmes i april vid Trådarön och Hässlösundet, i maj vid Hässlö med flera individer samt i juli vid Hässlö. Vid Hässlö noterades ungar. Det är mycket troligt att skäggmes häckar på ett flertal platser. Vattenrall observerades vid ett tillfälle i vassen vid Trådarängarna (figur 19). I mars är vattenrall observerad vid Trådarängarna enligt Artportalen. Spelande vattenrall är noterad i Artportalen vid Björnöbron i april och maj samt vid Trådarön och Hässlö i maj och juni. En jorduggla skrämdes upp i punkt 44 den 18 maj (figur 19). Enligt Artportalen har några individer av jorduggla setts födosöka och flyga förbi området i maj, antagligen på sträck. Småfläckig sumphöna observerades inte vid vassinventeingen men är rapporterad i Artportalen under juni med spel- och sångbeteende vid Trådarängarna. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ (29)

29 5 Slutsatser och skötselförslag Området hyser en mångfald av fågelarter både vanliga och mindre vanliga. Bland annat finns här ett 10-tal rödlistade arter av vilka skäggmes (NT), rördrom (NT), trastsångare (NT) och sävsparv (VU) häckar i området. Det tyder på att vassarna har en god funktion som häckmiljö. Dock är artantalet sim- och dykänder lågt samt vadare. I Sverige finns endast fem fågelarter som är helt knutna till vass. Dessa är rördrom (NT), vattenrall, rörsångare, trastsångare (NT) och skäggmes (NT). Samtliga har observerats häcka i området kring Hässlösundet och Björnön. Rödlistningen visar att de hotas av kraftig vassröjning samt att grågåsen har ökat i antal och äter mycket bladvass. Till dessa fem vassarter finns det många andra fågelarter som använder bladvassen för till exempel födosök och häckning, Bladvass har under sommaren mycket bladlöss vilket gynnar olika tättingarter och blir en viktig bas för att bygga upp deras fettreserv inför flytten söderut. Skäggmes, rördrom, trastsångare och brun kärrhök är arter som är beroende av gamla täta, grova vassar (Lst Västmanlands län 2008). Tät liggvass är nödvändig för att dessa arter ska kunna bygga sina bon. I området för dessa arter bör det dock även finnas små laguner och öppningar i vassen. Det är viktigt med flikighet och öppna vattenytor i vassbältet för att skapa nya livsmiljöer för grodor och andra smådjur som utgör föda. Grunda, vegetationsrika vattenområden mellan strandäng och vassbälte (så kallad blå bård) är värdefulla födosöksområden för många våtmarksfåglar, bland annat för småfläckig sumphöna (Lst Västmanlands län 2008). En blå bård upprätthålls normalt genom att djur går och betar i de blöta C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ områdena närmast vassen. I de grunda vattensamlingar som på så sätt bildas är produktionen av insekter och frörika våtmarksväxter hög. För att gynna en mångfald fågelarter när man tänker skötsel och restaurering av vassområden, är nyckelorden fragmentering och mosaik. Stora ytor med ensartad vegetation bör undvikas. Dock är det viktigt att det finns tillräcklig tillgång på vass med god frösättning så att skäggmesen kan livnära sig på vassfrön under 25 (29)

30 vinterhalvåret. Det är en förutsättning för en lyckad övervintring kalla vintrar. Därför är det viktigt att bevara stora vassbälten av hög kvalitet för att gynna denna art. Skötselförslag vid delområden (se figur 21) C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Den här delen av vassen var artfattig med få observationer vid inventeringen. Öka flikigheten av vassen mot sjösidan samt anlägg plöjda stråk på några ställen för att öppna upp och göra mer variationsrikt. Röj en blå bård mellan strandäng och vassbälte. 2. Den här delen av vassen var artfattig med få observationer vid inventeringen. Öka flikigheten av vassen mot sjösidan samt anlägg plöjda stråk på några ställen för att öppna upp och göra mer variationsrikt. Röj en blå bård mellan strandäng och vassbälte, bete bästa metoden. Behåll buskar men det får inte växa igen. 3. I diken på båda sidor om gångstigen observerades många trastsångare och många andra arter. Vassens flikighet mot sjösidan kan förstärkas och plöjda stråk kan anläggas för att skapa öppna ytor med mer variation. Annars är det bra med kraftiga sammanhängade vasstråk som det finns här samt variationen med inslag av busk- och trädskikt. Det får dock inte växa igen. Skäggmes, brun kärrhök och rördrom i området. Se till at kanalerna mot Trådarön inte växer igen (figur 20). 4. Öka flikigheten av vassen mot sjösidan och anlägg några plöjda stråk för att öka variationen. Anlägg en blå bård mellan vassbältet och strandängen genom bete och röjning. Skapar nya födosöksmöjligheter får ett flertal arter. 5. Fri utveckling. Eventuellt sparsam vassröjning. 6. Fri utveckling. Eventuellt sparsam vassröjning. 7. Fri utveckling. Eventuellt sparsam vassröjning. 8. Badplats som hålls öppen. 9. Fri utveckling. 26 (29)

31 10. Öka flikigheten av vassen mot sjösidan och anlägg några plöjda stråk för att öka variationen. Anlägg en blå bård mellan vassbältet och strandängen genom bete och röjning. Skapar nya födosöksmöjligheter får ett flertal arter. 11. Fri utveckling. Eventuellt sparsam vassröjning. 12. Öka flikigheten av vassen mot sjösidan och anlägg några plöjda stråk för att öka variationen. Anlägg en blå bård mellan vassbältet och strandängen genom bete och röjning. Skapar nya födosöksmöjligheter får ett flertal arter. 13. Fri utveckling. Eventuellt sparsam vassröjning. 14. Fri utveckling. Eventuellt sparsam vassröjning. 15. Fri utveckling. I detta område observerades talrikt med skäggdopping och sothöna på bo. Viktigt med en mosaik och att småöar att placera bon bibehålls. C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Inventering längs med kanalen vid Trådarön. 27 (29)

32 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Vassområdet uppdelat i delområden för beskrivning av skötselförslag. 28 (29)

33 Referenser Artportalen, Länsstyrelsen Västmanlands län Bladvassen (Phragmites australis) i Asköviken Detaljplan för restaurering och löpande skötsel. Markus Rehnberg Reviderad version Länsstyrelsen Västmanlands län GIS-verktyg SLU, Artdatabanken Svensk Fågeltaxering. Biologiska institutionen, Lunds universitet Västerås stad Grönstrukturplan för Västerås tätort. Rekreation Biologisk mångfald. Västerås Stad, Stadsbyggnadskontoret. September Västerås Stad Handlingsplan för natur- och kulturmiljön i Västerås. Antagen i kommunstyrelsen den 18 augusti C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ (29)

34 Bilaga A Observerade arter i området mars-juli 2015 (Artportalen) C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Backsvala Gråtrut Kungsfiskare Skata Sävsångare Bergfink Gräsand Kungsörn Skedand Talgoxe Bivråk Gräshoppsångare Kärrsångare Skogsduva Taltrast Björktrast Grönbena Ladusvala Skogssnäppa Tofsvipa Blå kärrhök Grönfink Ljungpipare Skrattmås Tornfalk Blåmes Gröngöling Lärkfalk Skäggdopping Tornseglare Bläsgås Grönsiska Lövsångare Skäggmes Trana Bofink Grönsångare Mindre hackspett Småfläckig sumphöna Trastsångare Brun kärrhök Gulsparv Mindre strandpipare Småskrake Trädgårdssångare Brushane Gulärla Morkulla Småspov Trädkrypare Buskskvätta Gärdsmyg Nordlig gulärla Sothöna Trädpiplärka Domherre Gök Näktergal Sparvhök Törnskata Drillsnäppa Göktyta Nötkråka Spetsbergsgås Törnsångare Dubbeltrast Havstrut Nötskrika Stare Vassångare Duvhök Havsörn Nötväcka Steglits Vattenrall Dvärgmås Hornuggla Ormvråk Stenfalk Vigg Enkelbeckasin Hussvala Pilfink Stenknäck Årta Entita Hämpling Pilgrimsfalk Stjärtmes Ängspiplärka Fasan Härmsångare Pungmes Storskarv Ärtsångare Fiskgjusar Jorduggla Ringduva Storskrake Fiskgjuse Järnsparv Råka Storspov Fiskmås Kaja Rödbena Strandskata Fisktärna Kanadagås Rödhake Större hackspett Fjällvråk Kattuggla Rödstjärt Svarthätta Gluttsnäppa Knipa Rödvingetrast Svartvit flugsnappare Gransångare Knölsvan Rördrom Sånglärka Grå flugsnappare Koltrast Rörsångare Sångsvan Grågås Korp Salskrake Sädesärla Gråhäger Kricka Sidensvans Sädgås Gråsiska Kråka Sjöorre Sävsparv

35 Bilaga B Lokaler med artobservationer i området mars-juli 2015 (Artportalen). Karta med lokalnamn, se figur 2 Björnöbron Björnöbron Björnöändan Gäddeholm Blåmes Skäggdopping Salskrake Rörsångare Bofink Steglits Sjöorre Skogsduva Brun kärrhök Svarthätta Småskrake Skrattmås C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Drillsnäppa Svartvit flugsnappare Småspov Steglits Dubbeltrast Sävsparv Storspov Storskarv Enkelbeckasin Sävsångare Strandskata Storspov Fasan Talgoxe Svarthätta Större hackspett Fisktärna Taltrast Svartvit flugsnappare Svarthätta Gransångare Vattenrall Tornfalk Sävsparv Grågås Björnögården, Norra Björnö Tornseglare Talgoxe Gräshoppsångare Gärdsmyg Trädgårdssångare Tornfalk Grönfink Göktyta Ärtsångare Trana Grönsiska Björnön Gäddeholm Trädgårdssångare Gulsparv Grågås Bivråk Ängspiplärka Gärdsmyg Gråhäger Blåmes Halsen, Björnön Gök Storskarv Bofink Drillsnäppa Göktyta Sädesärla Fasan Dvärgmås Hussvala Sävsparv Fiskgjuse Fiskgjuse Järnsparv Björnöändan Fiskmås Fisktärna Koltrast Backsvala Fisktärna Grågås Ladusvala Drillsnäppa Gulsparv Gråhäger Lövsångare Dvärgmås Gärdsmyg Gräsand Morkulla Gransångare Härmsångare Gräshoppsångare Näktergal Grågås Koltrast Gök Nötskrika Gärdsmyg Lärkfalk Härmsångare Ringduva Göktyta Näktergal Kaja Rödhake Lövsångare Pilfink Kattuggla Rödvingetrast Rödstjärt Ringduva Koltrast

36 C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Halsen, Björnön Hässlö Hässlö Hässlö Rörsångare Rödhake Kricka Kråka Buskskvätta Jorduggla Stjärtmes Kungsfiskare Domherre Järnsparv Storspov Lövsångare Drillsnäppa Kanadagås Strandskata Mindre strandpipare Entita Kattuggla Större hackspett Morkulla Fasan Koltrast Svarthätta Näktergal Fiskgjuse Korp Svartvit flugsnappare Nötkråka Fiskmås Kråka Sånglärka Rödhake Fisktärna Kärrsångare Sångsvan Rörsångare Gluttsnäppa Ladusvala Sädesärla Skrattmås Gransångare Lärkfalk Sädgås Skäggdopping Grå flugsnappare Lövsångare Sävsparv Sothöna Grågås Mindre hackspett Sävsångare Stare Gråhäger Morkulla Talgoxe Svarthätta Gråsiska Näktergal Taltrast Sävsparv Gräsand Nötskrika Tornfalk Sävsångare Gräshoppsångare Ormvråk Tornseglare Trastsångare Grönbena Pilgrimsfalk Trastsångare Trädgårdssångare Grönfink Pungmes Trädgårdssångare Trädkrypare Grönsiska Ringduva Trädkrypare Törnsångare Grönsångare Rödhake Törnskata Vassångare Gulsparv Rödvingetrast Törnsångare Hässlö Gulärla Rörsångare Vattenrall Bergfink Gärdsmyg Sidensvans Vigg Bivråk Gök Skrattmås Ängspiplärka Björktrast Göktyta Skäggdopping Ärtsångare Blå kärrhök Havsörn Skäggmes Blåmes Hornuggla Stare Bofink Hussvala Steglits Hämpling Brun kärrhök Rörsångare Stenknäck

37 Hässlö Elevboende Hässlösundet Hässlösundet Polhemsstugan Gluttsnäppa Gök Vattenrall Törnsångare Gräshoppsångare Havsörn Vigg Skopan Grönsångare Jorduggla Årta Blåmes Gärdsmyg Knipa Norra Björnö Bofink Kattuggla Knölsvan Bivråk Domherre Ladusvala Ladusvala Dvärgmås Grönfink Morkulla Näktergal Fisktärna Grönsiska Hässlöskogen Ormvråk Gräshoppsångare Gärdsmyg Gök Rödhake Grönsiska Nötväcka C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Näktergal Rördrom Gulsparv Sidensvans Rörsångare Rörsångare Gärdsmyg Stjärtmes Hässlösundet Salskrake Gök Större hackspett Bivråk Skrattmås Järnsparv Talgoxe Brun kärrhök Skäggdopping Koltrast Stångkursbacken Brushane Skäggmes Korp Härmsångare Buskskvätta Sothöna Ringduva Trådarängarna Duvhök Steglits Rödstjärt Bivråk Dvärgmås Stjärtmes Småskrake Blå kärrhök Enkelbeckasin Storskarv Steglits Blåmes Fasan Storskrake Stjärtmes Bläsgås Fiskgjusar Svarthätta Storskarv Bofink Fiskgjuse Sångsvan Svarthätta Brun kärrhök Fisktärna Sävsparv Svartvit flugsnappare Buskskvätta Gransångare Sävsångare Sävsparv Enkelbeckasin Grågås Tofsvipa Sävsångare Fasan Gråtrut Tornseglare Taltrast Fiskmås Gräsand Trastsångare Trädkrypare Fjällvråk Gräshoppsångare Trädgårdssångare Trädpiplärka Gluttsnäppa Gulärla Törnsångare Ärtsångare Grågås

38 Trådarängarna Trådarängarna Trådarön Trådarön Gråhäger Skogssnäppa Blåmes Sädesärla Gråtrut Skrattmås Bofink Sävsparv Gräsand Skäggdopping Brun kärrhök Sävsångare Grönbena Småfläckig sumphöna Buskskvätta Talgoxe Gröngöling Småspov Domherre Tofsvipa Gök Sparvhök Drillsnäppa Trastsångare Havstrut Spetsbergsgås Enkelbeckasin Trädgårdssångare Havsörn Stare Fasan Trädpiplärka Hämpling Steglits Grå flugsnappare Vattenrall C:\Users\anna.ENVIRO\Desktop\Västerås\ Vassområden\ Jorduggla Stenfalk Grågås Ängspiplärka Järnsparv Stenknäck Gråhäger Kaja Storspov Gräshoppsångare Kanadagås Sånglärka Grönsiska Koltrast Sångsvan Gulsparv Korp Sädesärla Gulärla Kricka Sädgås Gärdsmyg Kråka Sävsparv Gök Kungsörn Talgoxe Härmsångare Ljungpipare Taltrast Koltrast Lärkfalk Tofsvipa Kärrsångare Morkulla Tornfalk Lövsångare Nordlig gulärla Trana Morkulla Nötskrika Törnskata Näktergal Ormvråk Ängspiplärka Rödhake Råka Rödstjärt Rödbena Rörsångare Salskrake Skäggmes Skata Steglits Skedand Sånglärka

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Råstasjön har karaktär av vild natur vilket skiljer den från exempelvis Lötsjön som är en parkanläggning med inplanterade

Läs mer

STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering

STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering Svensk Fågeltaxering, Martin Green & Åke Lindström, Biologiska inst., Lunds universitet, Ekologihuset, 223 62 Lund. Telefon:

Läs mer

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering Lagnamn Rally 2015 Ullerud Storfors Tjockfot Gråhakarna Gråben & Hjulben Blindgrisarna Gamnackarna Långkallsångarna Sumpmesarna Löparnissarna Il Duce Lagnamn Rally 2015 Antal arter 38 56 51 41 33 45 51

Läs mer

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering Lagnamn Rally 2014 Ullerud Storfors Tjockfot.com Cygnus X Gråben & Hjulben I sista laget Blindgrisarna Gamnackarna Thermåsarna Löparnissarna Lagnamn Rally 2014 Antal arter 33 53 38 44 41 43 42 36 37 38

Läs mer

Åldersrekord för svenska fåglar

Åldersrekord för svenska fåglar Åldersrekord för svenska fåglar - 2016-05-27 Lista över åldersrekord av fåglar ringmärkta i Sverige. Namn Ringnummer Kön Ålder Fynddetaljer Smålom SVG D1928 23 år 7 mån Oljeskadad 9700425 15 år 9 mån Fångad

Läs mer

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-07-04 Version:

Läs mer

FÅGLARNA VID LERKILEN

FÅGLARNA VID LERKILEN FÅGLARNA VID LERKILEN Thomas Liebig juni 2012 Inledning I augusti 2011 tog jag på mig att göra en sammanställning över de fåglar som förekommer i och omkring Lerkilen, Hälleviksstrand i Orust kommun. Rapporten

Läs mer

A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER

A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER 1. Burmått 2. Journal 3. Bon, ungar, årstider och vikter Burmått MINIMUM-MÅTT Dessa mått är beräknade per individ, men i olika situationer, bl.a.

Läs mer

Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014

Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014 Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014 Version 2014-09-21 Sammanfattning Denna fågelinventering utfördes i Natura 2000-området Klarälvsdeltat där Länsstyrelsen i Värmlands län inom

Läs mer

Svenskt namn Lördag 29/6 Söndag 30/6 Måndag 1/7 Tisdag 2/7 Onsdag 3/7 Torsdag 4/7 Fredag 5/7 Lördag 6/7 Sångsvan A E Sädgås

Svenskt namn Lördag 29/6 Söndag 30/6 Måndag 1/7 Tisdag 2/7 Onsdag 3/7 Torsdag 4/7 Fredag 5/7 Lördag 6/7 Sångsvan A E Sädgås esökta lokaler Tåget odens stn med E bisko Ö F bisko turiststation Njakajaure Hamnen biskojåkkas delta och östra E bisko turiststation Njulla jörkliden Vassijaure och Riksgränsen E jörkliden Stordalens

Läs mer

Fågelinventering Sässmanområdet 2013

Fågelinventering Sässmanområdet 2013 Fågelinventering Sässmanområdet 2013 Stefan Persson Bete vid Sässmans västra strand Detta projekt har medfinansierats genom statsbidrag förmedlade av Länsstyrelsen Gävleborg Inventeringens genomförande

Läs mer

Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012

Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012 Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Omslagsfoto, sid 1 Knölsvan. Foto Thomas Larsson

Läs mer

Standardrutter i Uppsala län 2008

Standardrutter i Uppsala län 2008 Bill Douhan Standardrutter i Uppsala län 2008 Redan på 1970-talet startade Lunds universitet (Ekologiska institutionen) standardiserade häckfågelinventeringar i Sverige. Inledningsvis var det två inventeringsmetoder

Läs mer

Fågeltornskampen 2014 en kort resume.

Fågeltornskampen 2014 en kort resume. Fågeltornskampen 2014 en kort resume. Hela 69 fågeltorn anmälde sig till Fågeltornskampen 2014. Alla anmälda torn har inte rapporterat när detta skrivs. Förhoppningsvis får vi in fler rapporter. Dock har

Läs mer

Fågelinventering vid Storfinnforsen

Fågelinventering vid Storfinnforsen Fågelinventering vid Storfinnforsen Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-08-26 Version: 1 Kontaktperson för

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2017

CES-ringmärkningen vid Älviken 2017 CES-ringmärkningen vid Älviken 2017 Roger Mellroth & Thord Fransson Vårvärme i mars följdes av snö och blåst i april. Maj blev extremernas väder med riktigt kyliga nätter inledningsvis för att sedan växla

Läs mer

Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012

Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012 Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Oxelösunds kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Vid

Läs mer

Falsterboresan 5 8 september 2013

Falsterboresan 5 8 september 2013 Falsterboresan 5 8 september 2013 Deltagare Bertil Malmgren, Björn Bergenholtz, Björn Wallentinus, Brita och Lars Svantesson, Calle Ståhlgren, Eva Petersson, Hannu Koho, Jarl Schuberth, Kerstin Nordenadler,

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2018

CES-ringmärkningen vid Älviken 2018 CES-ringmärkningen vid Älviken 2018 Roger Mellroth & Thord Fransson 2018 bjöd på en kall, snörik inledning och i april uppmättes köldrekord för senaste 30 åren på flera platser i Svealand. I inledningen

Läs mer

Lerums kommun Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt

Lerums kommun Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt Lerums kommun 2014-12-10 Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Beskrivning av området... 2 2. Metod... 3 3. Resultat... 4 3.1 Naturvårdsintressanta arter...

Läs mer

StOF:s tjejresa till Öland maj 2011

StOF:s tjejresa till Öland maj 2011 StOF:s tjejresa till Öland 13-16 maj 2011 Ett soligt Öland ännu en gång Deltagare: Gigi Sahlstrand, Eva Stenvång-Lindqvist, Anita Melin, Maria Stenmark, Annika Morberg, Marianne Dannbeck, Stina Yström.

Läs mer

Skånska specialiteter 28-31 maj 2010

Skånska specialiteter 28-31 maj 2010 Skånska specialiteter 28-31 maj 2010 Om resan Vi reste med minibuss från Mörby centrum på fredagsmorgonen. På vägen mot Skåne stopp för skådning och fika vid Sättunaviken och Hyltena. Väl i Skåne prioriterades

Läs mer

Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005

Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005 Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005 Upplands Ornitologiska Förening 2005-06-28 Inledning s. 1 Upplands Ornitologiska Förening (UOF) har under våren 2005, på uppdrag

Läs mer

Rovfågelssträcket i Falsterbo och andra sevärdheter 1-4 september 2011

Rovfågelssträcket i Falsterbo och andra sevärdheter 1-4 september 2011 Rovfågelssträcket i Falsterbo och andra sevärdheter 1-4 september 2011 Text: Torbjörn Winqvist Foto: Peter Berglin och Torbjörn Om resan Vi for med en minibuss och en personbil från Liljeholmen på torsdagen

Läs mer

Ivriga stockholmsskådare. Åt vilket håll ska man titta? Det är ju fåglar överallt!

Ivriga stockholmsskådare. Åt vilket håll ska man titta? Det är ju fåglar överallt! Ivriga stockholmsskådare. Åt vilket håll ska man titta? Det är ju fåglar överallt! Efter avprickning och välkomnande av ledningsgruppen bestående av Henrik Waldenström och Rolf Vestberg rullade vi iväg

Läs mer

100 Tisdag Antal arter för alla grupperna. Onsdag Tisdag 2 65 nr. Onsdag 1 78

100 Tisdag Antal arter för alla grupperna. Onsdag Tisdag 2 65 nr. Onsdag 1 78 Antal arter för alla grupperna 100 Tisdag 1 72 nr Onsdag 1 78 Tisdag 2 65 nr Onsdag 2 71 nr nr 1 Knölsvan 1 Knölsvan 1 Knölsvan 1 Knölsvan 2 Mindre sångsvan 2 Mindre sångsvan 2 Mindre sångsvan 2 Mindre

Läs mer

Ringmärkningen vid Tåkern jubileumsåret 2004

Ringmärkningen vid Tåkern jubileumsåret 2004 Ringmärkningen vid Tåkern jubileumsåret 2004 Lars Gezelius 2004 var det alltså fyrtio år sedan den första ringmärkningen vid Tåkerns fältstation. Årets märksiffror blev något över genomsnittet för hela

Läs mer

INVENTERING AV FÅGLAR

INVENTERING AV FÅGLAR INVENTERING AV FÅGLAR BOKHULTET, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2013-03-20 Inventering och text Naturcentrum AB 2012 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160 ncab@naturcentrum.se

Läs mer

Öland Torsdag 2 söndag 6 maj 2013 Text: Hans-Georg Wallentinus Foto: Göran Årevik och Hans-Georg Wallentinus

Öland Torsdag 2 söndag 6 maj 2013 Text: Hans-Georg Wallentinus Foto: Göran Årevik och Hans-Georg Wallentinus Öland Torsdag 2 söndag 6 maj 2013 Text: Hans-Georg Wallentinus Foto: Göran Årevik och Hans-Georg Wallentinus Reseledare: Hans-Georg Wallentinus och P-G Larén Deltagare: Andrea Boström, Anita Melin, Annika

Läs mer

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl.

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Uppföljning med fältarbete 2015 Richard Ottvall 2015-11-06 Richard Ottvall Frostavallsvägen 325 243 93 Höör Telefon: 0413-55 14 36 Mobil:

Läs mer

Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014

Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014 Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014 Slutversion 2014-09-14 1. Introduktion Länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland driver projektet LIFE+ Vänern

Läs mer

Häckande fåglar i skogsmark på Gotland

Häckande fåglar i skogsmark på Gotland Häckande fåglar i skogsmark på Gotland 1998 214 Rapporter om natur och miljö Rapport nr 218:1 Häckande fåglar i skogsmark på Gotland 1998 214 Tomas Johansson & Lars Tydén In memoriam Lars Tydén (1955

Läs mer

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön Sida 1 av 5 Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön 2012-06-11 Uppdrag Peter Nolbrant, BioDivers Naturvårdskonsult har genom Åsa Röstell, Melica fått uppdrag av Pauline Svensson, Kungälvs

Läs mer

Fågelinventering Hösten Stora Beddinge ängar 58:3 Trelleborgs kommun Skåne

Fågelinventering Hösten Stora Beddinge ängar 58:3 Trelleborgs kommun Skåne Fågelinventering Hösten 008 Stora Beddinge ängar 58: Trelleborgs kommun Skåne Gråhäger Richard Bergendahl Trelleborgs kommun 008-1-15 Inledning... Inventeringsutförandet... Områdesbeskrivning... Vädret...

Läs mer

Tioårsjubileum: Tjejer möt vårfåglarna på Öland

Tioårsjubileum: Tjejer möt vårfåglarna på Öland Tioårsjubileum: Tjejer möt vårfåglarna på Öland TEXT: MARIA STENMARK, FOTO: GIGI SAHLSTRAND I år firade StOF:s vårliga tjejresa till Öland tioårsjubileum. Helt enligt utsatt tid kom vi iväg från Liljeholmen

Läs mer

Inventering av fågel på Lövudden, Sparrudden och Gådeån, Säbrå socken Härnösands kommun 2004

Inventering av fågel på Lövudden, Sparrudden och Gådeån, Säbrå socken Härnösands kommun 2004 Inventering av fågel på Lövudden, Sparrudden och Gådeån, Säbrå socken Härnösands kommun 2004 Bedömning av naturvärden 2004-11-29 Leif Johansson Kurt Holmqvist Innehåll Inledning 3 Inventeringens genomförande

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2011

CES-ringmärkningen vid Älviken 2011 Södra nätgatan. Foto: Roger Mellroth. CES-ringmärkningen vid Älviken 211 Roger Mellroth & Thord Fransson Redan i slutet av november 211 var hela landet snöklätt. Vintern 21/211 blev liksom vintern 29/21

Läs mer

FÅGELTURER Vinterfågelmatning

FÅGELTURER Vinterfågelmatning FÅGELTURER Vinterfågelmatning X Fiskevillan som utgör startpunkt och återsamlings- eller slutpunkt för promenaden 1 - Matplatser i anslutning till Fågeldammarna. Beroende på hur matning sker kan här ses

Läs mer

Miljöövervakning. Ökande arter (exkl. tättingar): Andfåglar Rovfåglar Vadare Måsfåglar Övriga

Miljöövervakning. Ökande arter (exkl. tättingar): Andfåglar Rovfåglar Vadare Måsfåglar Övriga Miljöövervakning Standardiseringen av ringmärkning och sträckräkning vid Falsterbo ger tillsammans möjlighet till övervakning av beståndsförändringar hos flertalet fennoskandiska flyttfågelarter, vare

Läs mer

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 Foto Lars-Erik Nilsson Genomfört och sammanställt av Tunabygdens Fågelklubb Inledning och bakgrund Tunabygdens fågelklubb har på uppdrag

Läs mer

Skåraviken en del av Hallbosjön, fågelobservationer under maj - juni 2010

Skåraviken en del av Hallbosjön, fågelobservationer under maj - juni 2010 Skåraviken en del av Hallbosjön, fågelobservationer under maj - juni 2010 Jan Gustafsson Flygande grågäss. Sammanfattning Under år 2010 så har området kring Skåraviken studerats för att utröna vilka fåglar

Läs mer

Reserapport: Skåne och Halland 7-10 september 2017

Reserapport: Skåne och Halland 7-10 september 2017 Reserapport: Skåne och Halland 7-10 september 2017 Morups fyr (Monica Ahlberg) Väderprognoserna utlovade regn i dagarna fyra, eller möjligen tre. Det var därför med något nedskruvade förväntningar vi lämnade

Läs mer

Återinventering av häckande fåglar i Hullsjön och omgivande landskap

Återinventering av häckande fåglar i Hullsjön och omgivande landskap Återinventering av häckande fåglar i Hullsjön och omgivande landskap En jämförelse med resultatet från år 2000 Rapport 2006:2 Omslagsfoto: Michael Egerzon Rapport 2006:2 ISSN 1403-1051 Miljöförvaltningen,

Läs mer

TEGELÄNGEN 2014 Vitkindade gäss vid Tegelängen 23 augusti Foto: Sven-Evert Carlsson.

TEGELÄNGEN 2014 Vitkindade gäss vid Tegelängen 23 augusti Foto: Sven-Evert Carlsson. TEGELÄNGEN 2014 Vitkindade gäss vid Tegelängen 23 augusti 2014. Foto: Sven-Evert Carlsson. TEGELÄNGEN 2014 Sam Hjalmarsson Vatten och växtlighet Det blev en mycket mild start på året. I början av januari

Läs mer

Fågelinventering av Linudden, Jungfruvassen och Örstigsnäs i Nyköpings kommun under år 2010

Fågelinventering av Linudden, Jungfruvassen och Örstigsnäs i Nyköpings kommun under år 2010 Fågelinventering av Linudden, Jungfruvassen och Örstigsnäs i Nyköpings kommun under år 21 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Scharlakansröd vårskål, flertalet växtplatser inom Örstigsnässkogen.

Läs mer

Miljöövervakning i Malmö

Miljöövervakning i Malmö Miljöövervakning i Malmö 2001 Foto: Johan Hammar Ekologgruppen på uppdrag av MALMÖ STAD Miljöförvaltningen december 2001 Miljöövervakning i Malmö 2001 Rapporten är författad av Johan Hammar Uppdragsgivare:

Läs mer

Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012

Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012 Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012 Jan Gustafsson, Länsstyrelsen i Södermanlands län Kilaån som rinner i den södra kanten av den tänkta/kommande Stora Lida våtmark. På sydsidan

Läs mer

Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012

Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012 Revirinventering av fåglar inom naturreservatet på Västra Femöre, Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Oxelösunds kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Fågelinventering Vedboskogen

Fågelinventering Vedboskogen Datum 2015-12-31 Västerås stad EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771 87 41 Hemsida www.enviroplanning.se e-post info@enviroplanning.se

Läs mer

Fisktärnan, Sterna hirundo, är en av de arter som ändrat sitt ankomstdatum mest och kommer nu närmare 3 veckor tidigare än på 60-/70-talet.

Fisktärnan, Sterna hirundo, är en av de arter som ändrat sitt ankomstdatum mest och kommer nu närmare 3 veckor tidigare än på 60-/70-talet. Fisktärnan, Sterna hirundo, är en av de arter som ändrat sitt ankomstdatum mest och kommer nu närmare 3 veckor tidigare än på 60-/70-talet. Ungfågeln på bilden fotograferades vid Billudden i augusti. 8

Läs mer

Tillgänglighet. Fågelbesöksled Nyköping Öster

Tillgänglighet. Fågelbesöksled Nyköping Öster Fågelbesöksled Nyköping Öster Fågelbesöksled Nyköping Öster Fågelbesöksleden sträcker sig från Nyköpings hamn vid Täcka udden österut, utmed väg 219. Leden blandar olika biotoper under sin färd österut.

Läs mer

TEGELÄNGEN Tegelängen 6 augusti En våtmark med lågt vattenstånd. Foto: Sam Hjalmarsson.

TEGELÄNGEN Tegelängen 6 augusti En våtmark med lågt vattenstånd. Foto: Sam Hjalmarsson. TEGELÄNGEN 2017 Tegelängen 6 augusti 2017. En våtmark med lågt vattenstånd. Foto: Sam Hjalmarsson. TEGELÄNGEN 2017 Sam Hjalmarsson Vattennivå m m Det blev inte mycket vinter de första månaderna om man

Läs mer

Inventering och ornitologisk värdering av fågelfaunan i Våneviks naturområde, Oskarshamns kommun juni-juli Oskarshamnsbygdens Fågelklubb

Inventering och ornitologisk värdering av fågelfaunan i Våneviks naturområde, Oskarshamns kommun juni-juli Oskarshamnsbygdens Fågelklubb 1 Inventering och ornitologisk värdering av fågelfaunan i Våneviks naturområde, Oskarshamns kommun juni-juli 2015 Oskarshamnsbygdens Fågelklubb Större Hackspett Dendropcopos major Foto; Jan Brenander 2

Läs mer

Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun

Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun Datum: 2011-05-19 Beställare: Stadsbyggnadskontoret, Emir Aganovic Projektledare: Marie Jakobi (Calluna AB) Inventeringar:

Läs mer

Strandängar i Södermanlands län inom Life Coast Benefit

Strandängar i Södermanlands län inom Life Coast Benefit Strandängar i Södermanlands län inom Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131 En redovisning av häckande strandängsfåglar före åtgärder. Rapportens innehåll De uppgifter om häckande fåglar som redovisas

Läs mer

FOF`s grod- och fågelsafari till Skåne 30-31.5 2015

FOF`s grod- och fågelsafari till Skåne 30-31.5 2015 FOF`s grod- och fågelsafari till Skåne 30-31.5 2015 Deltagare: Anders Claesson, Liselotte Claesson, Jörgen Fagerblom, Ann- Jeanette Fagerblom, Maria Henriksson, Oscar Berkefalk- Westman, Kicki Westman,

Läs mer

Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008

Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008 Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008 Foto: Björn Sjögren 2 Sammanfattning På uppdrag av Velamsundstyrelsen, Nacka kommun, har i Velamsunds naturreservat under hösten 2007 och året 2008 (t.o.m.3/12

Läs mer

Inventering av fågellivet vid Göta älv mellan Knorren / Trollhättans hamn och Stallbackabron

Inventering av fågellivet vid Göta älv mellan Knorren / Trollhättans hamn och Stallbackabron Inventering av fågellivet vid Göta älv mellan Knorren / Trollhättans hamn och Stallbackabron Häckande fåglar på öarna och i strandzonen vid Karlsberg / Överby och Stallbacka år 2000 Hullsjöns Fältstation

Läs mer

TEGELÄNGEN Vattennivå m m. Sam Hjalmarsson

TEGELÄNGEN Vattennivå m m. Sam Hjalmarsson TEGELÄNGEN 2018 Dammsnäppa vid Tegelängen 3 augusti 2018. Foto: Jan Kruse. Årets sensation vid Tegelängen. Ny art för Mariestads kommun. Många fågelskådare från när och fjärran sökte sig till Tegelängens

Läs mer

Resa till Varanger, Nordnorge 14-22/6 2014 med Micke Andersson, Nicke Helldorff och Lennart Wahlén

Resa till Varanger, Nordnorge 14-22/6 2014 med Micke Andersson, Nicke Helldorff och Lennart Wahlén Resa till Varanger, Nordnorge 14-22/6 2014 med Micke Andersson, Nicke Helldorff och Lennart Wahlén Lördag 14/6 Vi startade från Näshulta kl 8.00 och åkte i Mickes Volvo upp mot Varangerhalvön. Ett stopp

Läs mer

Exkursionsrapport skånska vinterfåglar

Exkursionsrapport skånska vinterfåglar Exkursionsrapport skånska vinterfåglar Torsdag 10 januari till söndag 13 januari 2008 Ledare: Hasse Nordin och P-G Larén Deltagare: Britta Svensson, Lars Svantesson, Lars Norell, Lena Johansson, Tony Johansson,

Läs mer

Öland 4-7 oktober 2012. Reserapport av Magnus Stenmark Stockholms Ornitologiska Förening

Öland 4-7 oktober 2012. Reserapport av Magnus Stenmark Stockholms Ornitologiska Förening Öland 4-7 oktober 2012 Reserapport av Magnus Stenmark Stockholms Ornitologiska Förening Vy över Schäferiängarna. Foto: Magnus Stenmark. Omslag: vitkindade gäss. Foto: Anne-Charlotte Bergenheim Öland, Ottenby,

Läs mer

Revirkartering av fåglar i Erkan, Nyköping 2012

Revirkartering av fåglar i Erkan, Nyköping 2012 Revirkartering av fåglar i Erkan, Nyköping 2012 Jan Gustafsson, Länsstyrelsen i Södermanlands län Erkanområdets östra del och den norra sidan, här utmed staketen finner man de flesta reviren av buskskvätta.

Läs mer

Småfåglar i vassen. Fr.v.: Rörsångare, skäggmes och sävsparv. Foto: P-G Bentz (sävsparv) och John Larsen.

Småfåglar i vassen. Fr.v.: Rörsångare, skäggmes och sävsparv. Foto: P-G Bentz (sävsparv) och John Larsen. Småfåglar i vassen. Fr.v.: Rörsångare, skäggmes och sävsparv. Foto: P-G Bentz (sävsparv) och John Larsen. Vassfåglar Bladvass är en speciell biotop, som hyser sina särskilda arter. I inre delen av Foteviken

Läs mer

Bivråkar och aftonfalk rovfågelsträcket i Falsterbo plus Hallandslokaler 27-30 augusti 2015

Bivråkar och aftonfalk rovfågelsträcket i Falsterbo plus Hallandslokaler 27-30 augusti 2015 Bivråkar och aftonfalk rovfågelsträcket i Falsterbo plus Hallandslokaler 27-30 augusti 2015 Falsterbo är känt för sitt magnifika sträck med bivråkar och andra rovfåglar kring månadsskiftet augusti/september.

Läs mer

Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997

Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 Övervakning av fåglar i skogsmark i Kronobergs län 1997 ISSN 1103-8209, meddelande 1999:9 En rapport från miljöövervakningen Text: Anders Ahlström

Läs mer

Standardrutter i Stockholms län. Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet. Faktablad 2012:1. Samarbete med Stockholms Ornitologiska Förening

Standardrutter i Stockholms län. Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet. Faktablad 2012:1. Samarbete med Stockholms Ornitologiska Förening Foto: Fotografens namn och ev bildbyra. Fiskgjuse. Foto: Tomas Viktor. Faktablad 2012:1 Standardrutter i Stockholms län Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet Standardruttsinventeringar är ett viktigt

Läs mer

Skåneexkursion med strandhugg vid Siesjön Del 1

Skåneexkursion med strandhugg vid Siesjön Del 1 Skåneexkursion med strandhugg vid Siesjön 20180512 Del 1 Exkursionen till några fågellokalen syd om Kristianstad/Åhus kan nog sägas vara en tradition vid det här laget. Flera år i rad har vi företagit

Läs mer

Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011. Nina Rees

Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011. Nina Rees Version 1.00 Projekt 7303 Upprättad 2011-10-26 Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011 Nina Rees home:henric:arbete:hekonsult:7303:hackfagelinventering_galtryggen_v100.docx / utskriven: 2011-11-03

Läs mer

Ölandsresan maj Text: Håkan Steen

Ölandsresan maj Text: Håkan Steen Ölandsresan 19-22 maj 2016 Text: Håkan Steen Nattlig promenad vid Penåsa. Här hördes nattskärra, morkulla och enkelbeckasin bland annat. Foto: Anne-Charlotte Bergenheim Torsdag 19 maj Nio deltagare och

Läs mer

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INVENTERING AV VÅTMARKSFÅGLAR FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING Augusti 2011 Miljötjänst Nord AB Sture Gustafsson Inga Olofsson 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2

Läs mer

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire MiNa, miljö & naturpedagogik Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire Sammanfattning Fågelförekomsten längs ett antal linjer har inventerats. Arterna har

Läs mer

INVENTERING AV FÅGELFAUNAN PÅ VIKSJÖ GOLFBANA ÅR Utförd av Olle Bernard.

INVENTERING AV FÅGELFAUNAN PÅ VIKSJÖ GOLFBANA ÅR Utförd av Olle Bernard. INVENTERING AV FÅGELFAUNAN PÅ VIKSJÖ GOLFBANA ÅR 2000. Utförd av Olle Bernard. Innehåll: 1. Inventeringsförutsättningar, sida 1 2. Golfbanans biotop och förutsättningar i området, sida 1. 3. Förslag till

Läs mer

Skånska vinterfåglar 13-16 januari 2012

Skånska vinterfåglar 13-16 januari 2012 Skånska vinterfåglar 13-16 januari 2012 Text: Torbjörn Winqvist Foton: Lena Johansson P-G Larén Torbjörn Winqvist Göran Widerström Tony Johansson Om resan Resan gick med tåg på fredagsmorgonen från Sthlm

Läs mer

Studie av fågellivet kring Råstasjön

Studie av fågellivet kring Råstasjön Studie av fågellivet kring Råstasjön Solna Stad Inför upprättande av detaljplan för Arenastaden Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund 4 Syfte! 4 Fågelstudie metod! 4 Resultat 7 Bedömning, lövskogen som fågelbiotop

Läs mer

ÖVERVAKNING AV FÅGLAR PÅ VÄNERNS FÅGELSKÄR

ÖVERVAKNING AV FÅGLAR PÅ VÄNERNS FÅGELSKÄR ÖVERVAKNING AV FÅGLAR PÅ VÄNERNS FÅGELSKÄR Sammanfattning av inventeringsresultatet 06 Vänerns fågelskär har inventerats med avseende på häckande fåglar årligen sedan 994. Undersökningen fokuserar på kolonihäckande

Läs mer

Fågelfaunan på Storblaiken 2014

Fågelfaunan på Storblaiken 2014 Fågelfaunan på Storblaiken 2014 Resultat från utfört kontrollprogram Konsultrapport, okt 2014 Författare: Fredrik Grensman Fredrik Grensman & BlaikenVind AB, okt 2014 Fredrik Grensman Renmansgården 92492

Läs mer

Fåglar i Rocksjöns naturreservat 2017

Fåglar i Rocksjöns naturreservat 2017 Fåglar i Rocksjöns naturreservat 2017 - Utvecklingen av fågelfaunan i ett stadsnära naturreservat ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se www.ecocom.se Innehåll Innehåll... 2

Läs mer

CES-märkningen i Älviken 20-årsjubilerar!

CES-märkningen i Älviken 20-årsjubilerar! CES-märkningen i Älviken 2-årsjubilerar! Roger Mellroth & Thord Fransson För tjugo år sedan startade CES märkningen i Älviken. För artikelförfattarna, tillika två av ringmärkarna, var det i en tid i livet

Läs mer

Fakta om Upplands häckande fågelarter

Fakta om Upplands häckande fågelarter BILL DOUHAN Fakta om Upplands häckande fågelarter Sveriges Ornitologiska Förening har nyligen givit ut Fåglarna i Sverige antal och förekomst. Syftet med denna bok är att redovisa hur många par av varje

Läs mer

Fågelinventering i vassområden i Oxelösunds kommun 2015

Fågelinventering i vassområden i Oxelösunds kommun 2015 Fågelinventering i vassområden i Oxelösunds kommun 2015 Statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt är medfinansiär för genomförandet av detta projekt. Under 2015 har Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund

Läs mer

Södra fjällen, 5-9 juni 2014. Inledning. Torsdag 5 juni

Södra fjällen, 5-9 juni 2014. Inledning. Torsdag 5 juni Södra fjällen, 5-9 juni 2014 En reseberättelse skriven av Barbro Flermoen Ledare: Per Helgesson och Eva Stenvång-Lindqvist Deltagare: Birgitta Nordfeldt, Filippa von Haartman, Staffan Bergsmark, Bertil

Läs mer

Hur går det för fåglarna i Dalarna?

Hur går det för fåglarna i Dalarna? Rapport: 2016:06 Hur går det för fåglarna i Dalarna? Omslagsbild: Sångsvanar. Foto: Sebastian Kirppu. Rapporten kan laddas ner från Länsstyrelsen Dalarnas webbplats: www.lansstyrelsen.se/dalarna/publikationer.

Läs mer

Uno Björkman & Leif Björkman. Uppdragsgivare: Statkraft Södra Vindkraft AB, Växjö - genom Sweco Energuide AB, Stockholm. Uppdraget är utfört av:

Uno Björkman & Leif Björkman. Uppdragsgivare: Statkraft Södra Vindkraft AB, Växjö - genom Sweco Energuide AB, Stockholm. Uppdraget är utfört av: Naturvärdesbedömning av biotoper samt översiktlig inventering av fåglar inom en projekterad vindkraftspark vid Åby i den centrala delen av Mönsterås kommun Uno Björkman & Leif Björkman Uppdragsgivare:

Läs mer

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire 2015

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire 2015 Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire 2015 Sammanfattning Fågelförekomsten med betoning på häckningskriterier längs ett antal linjer på fem myrområden

Läs mer

Resultat Här nedan följer de observationer som gjordes av båtarna vid de olika inventeringsdagarna.

Resultat Här nedan följer de observationer som gjordes av båtarna vid de olika inventeringsdagarna. Bakgrund Inventeringen är beställd av Nässjö kommun och utförd av medlemmar i Nässjö ornitologklubb våren och sommaren 2008. Sjön[81] har inventerats vid flera tillfällen tidigare. Senast det gjordes var

Läs mer

Häckande fåglar i Värmland. Trender för arter och miljöindikatorer baserat på standardruttsdata

Häckande fåglar i Värmland. Trender för arter och miljöindikatorer baserat på standardruttsdata Häckande fåglar i Värmland Trender för arter och miljöindikatorer baserat på standardruttsdata 998- publikationsnummer :9 länsstyrelsen värmland Publ nr :9 ISSN 8-685 Foton: Länsstyrelsen. Omslagsbild

Läs mer

Fågelbesöksled Nyköping Syd

Fågelbesöksled Nyköping Syd Fågelbesöksled Nyköping Syd Fågelbesöksled Nyköping Syd Fågelbesöksleden sträcker sig från Nyköpings hamn vid Täcka udden söderut, utmed väg 511 och 514 när vi lämnat väg 53 mot Oxelösund. Den följer

Läs mer

ÖVERVAKNING AV FÅGLAR PÅ VÄNERNS FÅGELSKÄR

ÖVERVAKNING AV FÅGLAR PÅ VÄNERNS FÅGELSKÄR ÖVERVAKNING AV FÅGLAR PÅ VÄNERNS FÅGELSKÄR Sammanfattning av inventeringsresultatet 205 Vänerns fågelskär har inventerats med avseende på häckande fåglar årligen sedan 994. Undersökningen fokuserar på

Läs mer

INVENTERING AV HÄCKFÅGLAR I VILLAOMRÅDEN I HAMMAR

INVENTERING AV HÄCKFÅGLAR I VILLAOMRÅDEN I HAMMAR 147 INVENTERING AV HÄCKFÅGLAR I VILLAOMRÅDEN I HAMMAR Niklas Jeppsson Inledning Områden med mänsklig bebyggelse har sin speciella fågelfauna. Det är allmänt känt att arter som t ex turkduva, gråsparv,

Läs mer

2018:16. Fåglar som mått på miljön i Västmanlands län. Trender för miljöindikatorer och arter

2018:16. Fåglar som mått på miljön i Västmanlands län. Trender för miljöindikatorer och arter AVDELNINGEN FÖR NATURVÅRD Fåglar som mått på miljön i Västmanlands län Trender 1998-2016 för miljöindikatorer och arter Författare: Per Hedenbo Trendberäkningar: Martin Green 2018:16 Titel: Fåglar som

Läs mer

REVIRKARTERING AV FÅGLAR. Norra Våxnäs, Karlstads kommun

REVIRKARTERING AV FÅGLAR. Norra Våxnäs, Karlstads kommun REVIRKARTERING AV FÅGLAR Norra Våxnäs, Karlstads kommun 2016-06-20 REVIRKARTERING AV FÅGLAR Norra Våxnäs, Karlstads kommun KUND Karlstads kommun KONSULT WSP Samhällsbyggnad Sverige Box 117 651 04 Karlstad

Läs mer

PM: Fågelinventering vid Björnö, Norrtälje kommun

PM: Fågelinventering vid Björnö, Norrtälje kommun 2016-06-28 Granskningsversion PM: Fågelinventering vid Björnö, Norrtälje kommun Förekomst av rödlistade arter och arter listade i fågeldirektivets bilaga 1 2 Beställning: Villamarken Exploatering i Stockholm

Läs mer

Högtrycket ligger kvar - Skånska vinterfåglar 16-19 januari 2014

Högtrycket ligger kvar - Skånska vinterfåglar 16-19 januari 2014 1 Högtrycket ligger kvar - Skånska vinterfåglar 16-19 januari 2014 Text: Kerstin Nordenadler och Torbjörn Winqvist Foton: Karin Hendahl, Kerstin Nordenadler och Torbjörn Winqvist Skåneresan i januari lockar

Läs mer

RAPPORT DATUM: ENHETEN FÖR NATURVÅRD & MILJÖÖVERVAKNING KILL PERSSON, MINA MILJÖ & NATURPEDAGOGIK HG KARLSSON, NATURBILDARNA HB

RAPPORT DATUM: ENHETEN FÖR NATURVÅRD & MILJÖÖVERVAKNING KILL PERSSON, MINA MILJÖ & NATURPEDAGOGIK HG KARLSSON, NATURBILDARNA HB DATUM: 2008-11-07 TILL: FRÅN: ENHETEN FÖR NATURVÅRD & MILJÖÖVERVAKNING KILL PERSSON, MINA MILJÖ & NATURPEDAGOGIK HG KARLSSON, NATURBILDARNA HB ANG: HÄCKFÅGELINVENTERING, TRÖNNINGE ÄNGAR 2008 Under våren

Läs mer

Fåglar Harfjärden. Bredsättra socken Borgholms kommun Kalmar län miljöland / Seppo Ekelund / Johan Petersson

Fåglar Harfjärden. Bredsättra socken Borgholms kommun Kalmar län miljöland / Seppo Ekelund / Johan Petersson Fåglar Harfjärden Bredsättra socken Borgholms kommun Kalmar län 2013 miljöland / Seppo Ekelund / Johan Petersson Fiskgjuse som fångat en stor gädda i Harfjärden förföljdes av en brun kärrhök. Fiskgjusen

Läs mer

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet 2 Beställning: Järfälla Hus AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Aina Pihlgren Medverkande:

Läs mer

Vanliga fåglar i Oset och Rynningeviken

Vanliga fåglar i Oset och Rynningeviken Det nya fågellivet Välkommen till naturreservaten Oset och ynningeviken, ett restaurerat våtmarkslandskap som återigen lockar häckande och rastande fåglar. 1 värs över Närke och Sverige går sedan urminnes

Läs mer

Svenska namn Rödlistekategori Bedömning

Svenska namn Rödlistekategori Bedömning Bilaga C Svenska namn Rödlistekategori Bedömning backsvala NT 118 observationer mellan 2000 och 2017. Arten häckar i anslutning till kyrkogården där man vissa år observerat nära 150 beboeliga bohålor och

Läs mer

För fjärde året i följd sedan starten 2007 fortsatte samarbetet

För fjärde året i följd sedan starten 2007 fortsatte samarbetet Bill Douhan Standardrutter i Uppsala län 2010 För fjärde året i följd sedan starten 2007 fortsatte samarbetet mellan UOF och länsstyrelsen med syftet att följa upp trender hos häckande fågelarter i Uppsala

Läs mer