Utskottens uppföljning och utvärdering. en grundlagsreglerad uppgift

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utskottens uppföljning och utvärdering. en grundlagsreglerad uppgift"

Transkript

1 Utskottens uppföljning och utvärdering en grundlagsreglerad uppgift

2

3 Utskottens uppföljning och utvärdering en grundlagsreglerad uppgift 3 Utskottens uppföljning och utvärdering en grundlagsreglerad uppgift I Sveriges riksdag finns 15 utskott. Utskotten ska bereda olika ärenden, t.ex. regeringens propositioner och riksdagsledamöternas motioner, arbeta med EU-frågor samt följa upp och utvärdera tidigare riksdagsbeslut. Från och med den 1 januari 2011 har utskottens uppgift att följa upp och utvärdera riksdagsbeslut inom utskottets ämnesområde förts in i en av Sveriges grundlagar, regeringsformen. Regeringen tillsatte 2004 en grundlagsutredning som i december 2008 överlämnade sitt betänkande där det föreslogs att en bestämmelse om att varje utskott ska följa upp och utvärdera riksdagsbeslut ska föras in i regeringsformen. I december 2009 lämnade regeringen detta förslag till riksdagen som vid två tillfällen under 2010 antog regeringens förslag om ändring av grundlagen. Genom riksdagens beslut har utskottens uppgift att följa upp och utvärdera riksdagsbeslut från och med den 1 januari 2011 förts in i regeringsformen, vilket markerar den vikt som läggs vid utskottens uppföljning och utvärdering. Grundlagsutredningen, regeringen och konstitutionsutskottet har gjort bedömningen att en grundlagsreglering av utskottens uppföljning och utvärdering kan stimulera en fortsatt utveckling av verksamheten och bidra till att tydliggöra riksdagens ansvar. Uppgiften reglerades tidigare endast i riksdagsordningen. 4 kap. 8 RF: Varje utskott följer upp och utvärderar riksdagsbeslut inom utskottets ämnesområde.

4 4 Utskottens uppföljning och utvärdering en grundlagsreglerad uppgift Vad innebär riksdagens riktlinjer för uppföljningsarbetet? Under senare år har riksdagen vid två tillfällen, 2001 och 2006, beslutat om riktlinjer för utskottens arbete med uppföljning och utvärdering. Av riktlinjerna framgår att riksdagen är en central länk i styrkedjan, både när det gäller den ekonomiska styrningen och regelstyrningen. För att styrningen ska fungera måste riksdagen få information om resultaten, bl.a. om resurser har fördelats enligt de politiska prioriteringarna och om avsedda resultat har uppnåtts samt om de lagar som riksdagen har beslutat om har fått avsedda effekter. Utskottens arbete med uppföljning och utvärdering är ett sätt att få sådan resultatinformation och stärka kopplingen till riksdagens beslut om lagstiftning och budget. Det bör bland annat användas som ett instrument för att bedöma vilka eventuella justeringar i budget eller lagstiftning som kan behövas. Uppföljning och utvärdering bör ha en framåtblickande inriktning och användas till att ge underlag för väl underbyggda ställningstaganden i utskottens beredningsarbete. Hur arbetar utskotten med uppföljning och utvärdering? Riksdagens utskott arbetar sedan flera år på olika sätt och i olika utsträckning med uppföljning och utvärdering. En uppföljning kan exempelvis göras inför behandlingen av ett lagstiftningsärende eller inför beredningen av anslagsförslagen i budgetpropositionen eller för att bereda motionsförslag inom ett visst område. En uppföljning kan också ske genom att ett utskott på eget initiativ anordnar en offentlig utfrågning eller studiebesök för att klarlägga aktuella frågor inom sitt politikområde, och därmed får kunskap som kan användas i utskottets beredningsarbete. I en del utskott finns särskilda uppföljnings- och utvärderingsgrupper, där riksdagsledamöter från de olika partierna ingår. Sådana grupper kan t.ex. bereda projektförslag, genomföra uppföljningarna och lämna en uppföljningsrapport till utskottet med bedömningar och slutsatser. I andra utskott ges tjänstemän inom riksdagsförvaltningen eller externa experter i uppdrag att ta fram en uppföljningsrapport till utskottet för fortsatt behandling. Uppföljningarna behandlas normalt i de betänkanden som utskotten tar fram med anledning av en proposition, skrivelse eller motioner.

5 Utskottens uppföljning och utvärdering en grundlagsreglerad uppgift 5 Riksdagsförvaltningen har avsatt resurser för stöd till utskottens uppföljning och utvärdering. Stöd lämnas av tjänstemän vid utskottskanslierna och utvärderings- och forskningsfunktionen vid riksdagens utredningstjänst. Det finns även möjlighet att upphandla stöd externt. Vilka löpande uppföljningar genomför utskotten? Utskottens uppföljnings- och utvärderingsverksamhet omfattar dels fördjupade uppföljningar och utvärderingar, dels löpande uppföljningar och utvärderingar. Löpande uppföljning och utvärdering görs på olika sätt: En form av detta arbete är att utskottet som en del i beredningen av regeringens årliga resultatredovisning i budgetpropositionen gör en egen analys och bedömning av vilka resultat som de statliga insatserna har haft i förhållande till av riksdagen beslutade mål och anslagna medel. Sådana mål- och resultatanalyser kan också göras i samband med beredningen av resultatredovisningar i skrivelser och särpropositioner. En annan form av löpande uppföljning är att på andra sätt ta fram underlag till utskottet så att det kan följa upp riksdagsbeslut, till exempel genom studiebesök, utfrågningar, seminarier och informationsmöten med aktuella redovisningar från regering, myndigheter och andra aktörer.

6 6 Utskottens uppföljning och utvärdering en grundlagsreglerad uppgift Riksdagen är en central länk i styrkedjan Budgetproposition Årsredovisning för staten Riksdagen Budgetbetänkande Riksdagsskrivelse Årsredovisningar Uppdragsredovisningar Regeringen Regleringsbrev Regeringsbeslut Myndigheter Några exempel på hur utskott kan arbeta med löpande uppföljning: Finansutskottet (FiU) har under senare år årligen följt upp och utvärderat penningpolitiken. När den nya riksbankslagen trädde i kraft den 1 januari 1999 och Riksbanken fick en självständig ställning gentemot riksdagen och regeringen beslutade utskottet att göra en årlig utvärdering av den förda penningpolitiken. I den senaste utvärderingen konstaterade utskottet att utvärderingsperioden ställt stora krav på såväl penningpolitiken som den ekonomiska analysen. Utskottet gjorde bedömningen att Riksbanken med facit i hand sannolikt borde ha höjt reporäntan snabbare 2006 och 2007 för att motverka det inflationstryck som började stiga mot slutet av Utskottet berömde i uppföljningen Riksbanken för den penningpolitik man bedrivit sedan hösten Uppföljningen behandlades av utskottet i ett särskilt betänkande som riksdagen beslutade om i juni Bet. 2009/10:FiU24.

7 Utskottens uppföljning och utvärdering en grundlagsreglerad uppgift 7 Miljö- och jordbruksutskottet (MJU) har under senare år följt upp och analyserat regeringens resultatredovisning för utgiftsområdena 20 Allmän miljö- och naturvård samt 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel. Uppföljningarna har genomförts av utskottets uppföljnings- och utvärderingsgrupp. Syftet har varit dels att utskottet ska kunna göra prioriteringar i samband med beredningen av regeringens budgetförslag för 2011, dels att ge utskottet ett underlag för den fortsatta dialogen med regeringen kring utvecklingen av den ekonomiska styrningen. Utskottet har i uppföljningarna bland annat framhållit betydelsen av att riksdagen ska kunna följa den långsiktiga utvecklingen av resultaten, vikten av en tydlig och klar struktur för att redovisa resultat till riksdagen samt vikten av att utvecklingsarbetet leder till att utskottets möjligheter förbättras när det gäller att följa kopplingen mellan gjorda insatser, redovisade resultat och regeringens anslagsförslag. Riksdagen har godkänt utskottets uppföljningar i samband med budgetbesluten. 1 Det är vidare vanligt att utskotten anordnar offentliga utfrågningar. Som exempel kan nämnas att socialutskottet (SoU) i mars 2008 anordnade en offentlig utfrågning om tillgänglighet inom hälso- och sjukvården. Bakgrunden till utfrågningen var Socialstyrelsens uppföljning av den nationella vårdgarantin som visade att tillgängligheten inom hälso- och sjukvården varierar mycket. Utfrågningen syftade dels till att få kunskap om vilka möjligheter till förbättringar som finns, dels att lyfta fram goda exempel på ett framgångsrikt tillgänglighetsarbete. 2 Ett annat exempel är försvarsutskottets (FöU) utfrågning med anledning av den utvärdering av 2004 års försvarspolitiska beslut som utskottet låtit genomföra. Under utfrågningen diskuterades bland annat utvärderingens rekommendationer, utskottets frågeställningar samt de anföranden som lämnats av företrädare från Försvarsmakten och Ekonomistyrningsverket. 3 Ett tredje exempel är den gemensamma utfrågning som näringsutskottet (NU) och kulturutskottet (KrU) anordnade om upphovsrätt på Internet. Bakgrunden till utfrågningen var det under senare år allt större problemet med 1 Bet. 2010/11:MJU1 och MJU2. 2 Rapport 2007/08:RFR18. 3 Rapport 2007/08:RFR25.

8 8 Utskottens uppföljning och utvärdering en grundlagsreglerad uppgift olovlig fildelning på nätet. Utfrågningen syftade till att få en bild av problemets omfattning, och vilka praktiska möjligheter rättighetshavarna har att komma till rätta med det här. 1 Regeringen föreslår Regeringen verkställer Myndigheter genomför insatser Resultat i form av prestationer Regeringen föreslår Vilka fördjupade uppföljningar genomför utskotten? Utskotten kan också välja att vid enstaka tillfällen mer ingående följa upp och utvärdera ett specifikt ämne. De fördjupade uppföljningarna kan handla om att till exempel utvärdera om syftet med en lag eller ett Resultat i form av effekter i samhället ekonomiskt stöd har uppnåtts. I dessa uppföljningar och utvärderingar genomförs exempelvis intervju- och/eller enkätundersökningar samt genomgångar av bland annat statistik och olika former av dokument. Resultaten dokumenteras ofta i en rapport i serien Rapporter från riksdagen (RFR) och behandlas därefter av utskottet i ett betänkande. Tre exempel på fördjupade uppföljningar som har gjorts under senare år: Kulturutskottet (KrU) har följt upp olika frågor kring hyressättningen inom kulturområdet. Uppföljningen genomfördes av utskottets uppföljnings- och utvärderingsgrupp och behandlades av utskottet i samband med beredningen av budgetpropositionen. Uppföljningen resulterade i att riksdagen i december 2009 gav regeringen till känna att bland annat över- 1 Rapport 2007/08:RFR20.

9 Utskottens uppföljning och utvärdering en grundlagsreglerad uppgift 9 väga de särskilda problem som systemet med ändamålsfastigheter och kostnadshyra har lett till inom kulturområdet samt att belysa vilken effekt som antikvariska merkostnader har på lokalkostnaderna. Regeringen bör också vidta åtgärder för att säkerställa att underhållet hålls på en väl avvägd nivå samt att kulturinstitutionerna ges incitament att fortsätta arbetet med förbättrad tillgänglighet och långsiktigt hållbar utveckling. 1 Trafikutskottet (TU) har följt upp hur införandet av lagen om skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel, pumplagen, har genomförts och vilka konsekvenser den har fått. I uppföljningen konstateras bland annat att det inte är möjligt att dra slutsatsen att det är pumplagen som är orsaken till att antalet pumpställen i Sverige har minskat sedan 2006, men lagen kan i enstaka fall ha bidragit till nedläggningar och det kan befaras att lagen kan komma att få viss betydelse för kommande nedläggning av tankställen. Pumplagen skulle inte främja användningen av ett specifikt förnybart drivmedel framför andra men i praktiken har Sammanfattning av uppföljningsrapport 2009/10:RFR7 Trafikutskottet Pumplagen dock mackägarna i hög grad installerat pumpar för etanol. Utskottets uppföljningsgrupp Uppföljning av lagen om skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel följde uppföljningens genomförande och utskottet behandlade därefter uppföljningen i ett betänkande om drivmedels- och fordonsfrågor. Riksdagen beslutade i april 2010 att ge regeringen till känna att den bör se över de konsekvenser som pumplagen har för mindre tankställen i glesbygd. 2 SVERIGES RIKSDAG Stockholm Tfn: Riksdagstryckeriet Rapport 2008/09:RFR13, bet. 2009/10:KrU1. 2 Rapport 2009/10:RFR7, bet. 2009/10:TU15.

10 10 Utskottens uppföljning och utvärdering en grundlagsreglerad uppgift Justitieutskottet (JuU) har följt upp hur situationen ser ut för kvinnor intagna i kriminalvårdsanstalt. Uppföljningen genomfördes av utskottets uppföljnings- och utvärderingsgrupp och utskottet ställde sig därefter bakom uppföljningsrapporten. Det konstateras bl.a. att kvinnornas situation inom kriminalvården har fått större uppmärksamhet under senare år och att flera betydelsefulla steg har tagits för en bättre anpassning till de intagna kvinnornas behov. Samtidigt konstateras att dessa insatser inte är tillräckliga. I uppföljningen redovisas ett antal områden som framstår som särskilt angelägna att lyfta fram för fortsatta och intensifierade utvecklingsinsatser. Utskottet vill att regeringen rapporterar resultatet av utvecklingsarbetet med att anpassa kriminalvården efter intagna kvinnors behov till riksdagen. 1 Riksrevisionens granskningar I sammanhanget kan även nämnas utskottens beredning av Riksrevisionens granskningar. Från och med den 1 januari 2011 lämnar Riksrevisionen sina effektivitetsgranskningar direkt till riksdagen. Regeringen återkommer därefter inom normalt fyra månader med en skrivelse till riksdagen där man redovisar sin bedömning över revisionens iakttagelser. Riksdagen har särskilt framhållit vikten av att erfarenheterna från revisionsarbetet förs vidare och beaktas när beslut ska fattas om den framtida inriktningen för utskottens uppföljningsverksamhet. 1 Rapport 2008/09:RFR9, bet. 2009/10:JuU1.

11 Utskottens uppföljning och utvärdering en grundlagsreglerad uppgift 11 Vill du läsa mer om genomförda och pågående uppföljningar? Mer information om genomförda och pågående uppföljningar och utvärderingar finns på riksdagens webbplats ( under respektive utskott. Där finns även uppföljningsrapporterna tillgängliga. Rapporter kan också beställas från riksdagens tryckeriexpedition För ett antal rapporter finns även sammanfattningar på svenska och engelska tillgängliga på riksdagens webbplats. Vill du läsa mer om bakgrunden till utskottens uppföljning och utvärdering? Om riksdagens riktlinjer för uppföljning och utvärdering 2001 års riksdagsbeslut: Riksdagen inför 2000-talet (försl. 2000/01:RS1, bet. 2000/01:KU23) 2006 års riksdagsbeslut: Riksdagen i en ny tid (framst. 2005/06:RS3, bet. 2005/06:KU21) Om förändringen av regeringsformen: En reformerad grundlag (SOU 2008:125) Regeringens proposition 2009/10:80 En reformerad grundlag Konstitutionsutskottets betänkande 2009/10:KU19 och 2010/11:KU4. Om den nya hanteringsordningen för Riksrevisionens rapporter Uppföljning av riksrevisionsreformen (framst. 2009/10:RS4, bet. 2009/10:KU17 och 2010/11:KU2).

12 Sveriges riksdag Stockholm tfn: Fotot: Melker Dahlstrand, Produktion: Riksdagens Informationsenhet. Tryck: Riksdagstryckeriet, Stockholm 2011

Utskottens arbete med forsknings- och framtidsfrågor. för beslutsunderlag av hög kvalitet

Utskottens arbete med forsknings- och framtidsfrågor. för beslutsunderlag av hög kvalitet Utskottens arbete med forsknings- och framtidsfrågor för beslutsunderlag av hög kvalitet Utskottens arbete med forsknings- och framtidsfrågor 3 Utskottens arbete med forsknings- och framtidsfrågor för

Läs mer

Sammanfattning av uppföljningsrapport 2010/11:RFR1 Miljö- och jordbruksutskottet. Uppföljning av ekologisk produktion och offentlig konsumtion

Sammanfattning av uppföljningsrapport 2010/11:RFR1 Miljö- och jordbruksutskottet. Uppföljning av ekologisk produktion och offentlig konsumtion Sammanfattning av uppföljningsrapport 2010/11:RFR1 Miljö- och jordbruksutskottet Uppföljning av ekologisk produktion och offentlig konsumtion Uppföljning av ekologisk produktion och offentlig konsumtion

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i riksdagsordningen; SFS 2009:1332 Utkom från trycket den 11 december 2009 utfärdad den 26 november 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om riksdagsordningen

Läs mer

Riksdagens uppgifter. Lagstiftningsmakten Finansmakten Kontrollmakten

Riksdagens uppgifter. Lagstiftningsmakten Finansmakten Kontrollmakten Riksdagens uppgifter Riksdagen stiftar lag, beslutar om skatt till staten och bestämmer hur statens medel ska användas. Riksdagen granskar rikets styrelse och förvaltning (1 kap. 4 Regeringsformen) Lagstiftningsmakten

Läs mer

Översyn av Riksrevisionen grundlagsfrågor (vilande grundlagsbeslut, m.m.)

Översyn av Riksrevisionen grundlagsfrågor (vilande grundlagsbeslut, m.m.) Konstitutionsutskottets betänkande Översyn av Riksrevisionen grundlagsfrågor (vilande grundlagsbeslut, m.m.) Sammanfattning I betänkandet anmäls för slutligt beslut vilande förslag till lag om ändring

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i riksdagsordningen; SFS 2010:1417 Utkom från trycket den 7 december 2010 utfärdad den 25 november 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om riksdagsordningen

Läs mer

Riksrevisorernas årliga rapport

Riksrevisorernas årliga rapport Finansutskottets betänkande 2011/12:FiU9 Riksrevisorernas årliga rapport Sammanfattning Riksrevisionen har överlämnat riksrevisorernas årliga rapport 2011 i form av en redogörelse till riksdagen (2010/11:RR5).

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i riksdagsordningen; SFS 2012:393 Utkom från trycket den 15 juni 2012 utfärdad den 7 juni 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2 kap. 15, 3 kap. 2,

Läs mer

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen?

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Från val till val Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Fyra allmänna val i Sverige Riksdag + landsting + kommun (Vart fjärde år) Eu (Vart femte år) Sverige har 20 platser i Europaparlamentet

Läs mer

Kommittédirektiv. En tydligare budgetprocess. Dir. 2017:3. Beslut vid regeringssammanträde den 19 januari 2017

Kommittédirektiv. En tydligare budgetprocess. Dir. 2017:3. Beslut vid regeringssammanträde den 19 januari 2017 Kommittédirektiv En tydligare budgetprocess Dir. 2017:3 Beslut vid regeringssammanträde den 19 januari 2017 Sammanfattning En parlamentariskt sammansatt kommitté ges i uppdrag att göra en översyn av vissa

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i riksdagsordningen; SFS 1998:734 Utkom från trycket den 30 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om riksdagsordningen

Läs mer

Kränkning eller diskriminering i skolan

Kränkning eller diskriminering i skolan Utbildningsutskottets betänkande 2013/14:UbU24 Kränkning eller diskriminering i skolan Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens skrivelse 2013/14:193 Riksrevisionens rapport om statens insatser

Läs mer

Kommittédirektiv. Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd. Dir. 2013:11

Kommittédirektiv. Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd. Dir. 2013:11 Kommittédirektiv Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd Dir. 2013:11 Beslut vid regeringssammanträde den 31 januari 2013 Sammanfattning Regeringen inrättar en kommitté

Läs mer

Ökad patientmedverkan vid psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård

Ökad patientmedverkan vid psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård Socialutskottets betänkande 2016/17:SoU15 Ökad patientmedverkan vid psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i lagen

Läs mer

/19 Informationsklass: Publik

/19 Informationsklass: Publik 2018-12-05 875-2018/19 Informationsklass: Publik En parlamentariskt sammansatt kommitté sammankallas med uppdrag att förutsättningslöst utreda Riksrevisionens ledningsstruktur samt belysa för- och nackdelar

Läs mer

Riksdagen en kort vägledning

Riksdagen en kort vägledning Riksdagen en kort vägledning September 2007 Folket bestämmer Sverige är en demokrati. Det innebär att folket får vara med och bestämma hur Sverige ska styras. Alla kan inte vara med och bestämma om allting.

Läs mer

Tingsrättsorganisationen

Tingsrättsorganisationen Justitieutskottets betänkande 2010/11:JuU27 Tingsrättsorganisationen Sammanfattning Med begagnande av sin initiativrätt i 3 kap. 7 riksdagsordningen föreslår utskottet att riksdagen gör ett tillkännagivande

Läs mer

Straffansvaret vid egenmäktighet med barn

Straffansvaret vid egenmäktighet med barn Justitieutskottets betänkande 2013/14:JuU24 Straffansvaret vid egenmäktighet med barn Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2013/14:120 Straffansvaret vid egenmäktighet

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska 2 Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Webbplats www.riksdagen.se Postadress Sveriges riksdag, 100 12 Stockholm Besöksadresser

Läs mer

Konsumentskyddet inom det finansiella området

Konsumentskyddet inom det finansiella området Civilutskottets betänkande 2006/07:CU5 Konsumentskyddet inom det finansiella området Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet Riksrevisionens styrelses framställning till riksdagen angående

Läs mer

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN REGERINGEN Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde 2008-04-24 S2008/3957/ST (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse 1 bilaga Regeringens beslut Regeringen bemyndigar

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska 2 Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Webbplats www.riksdagen.se Postadress Sveriges riksdag, 100 12 Stockholm Besöksadresser

Läs mer

Så fungerar riksdagen på lättläst svenska

Så fungerar riksdagen på lättläst svenska Så fungerar riksdagen på lättläst svenska 2 Så fungerar riksdagen på lättläst svenska Sveriges riksdag Webbplats www.riksdagen.se Postadress Sveriges riksdag, 100 12 Stockholm Besöksadresser Riksgatan

Läs mer

Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården

Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården Socialutskottets betänkande 2015/16:SoU17 Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om avgiftsfrihet för viss screening

Läs mer

Riksdagen. en kort vägledning

Riksdagen. en kort vägledning Riksdagen en kort vägledning 2 Riksdagen en kort vägledning Folket bestämmer Sverige är en demokrati. Det innebär att folket får vara med och bestämma hur Sverige ska styras. Alla kan inte vara med och

Läs mer

Översynen av Arbetsförmedlingen

Översynen av Arbetsförmedlingen Arbetsmarknadsutskottets betänkande 2014/15:AU6 Översynen av Arbetsförmedlingen Sammanfattning Med anledning av den nyligen avslutade översynen av Arbetsförmedlingen (dir. 2014:15) föreslår utskottet att

Läs mer

Riksdagen en kort vägledning. Studiematerial från riksdagen

Riksdagen en kort vägledning. Studiematerial från riksdagen Riksdagen en kort vägledning Studiematerial från riksdagen 2 Riksdagen en kort vägledning Folket bestämmer Sverige är en demokrati. Det innebär att folket får vara med och bestämma hur Sverige ska styras.

Läs mer

Riksrevisionens rapport om Statens servicecenter

Riksrevisionens rapport om Statens servicecenter Finansutskottets betänkande 2016/17:FiU37 Riksrevisionens rapport om Statens servicecenter Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen lägger skrivelse 2016/17:77 Riksrevisionens rapport om Statens

Läs mer

6 Ekonomisk styrning av statlig verksamhet

6 Ekonomisk styrning av statlig verksamhet 6 Ekonomisk styrning av statlig verksamhet 125 . 126 6 Ekonomisk styrning av statlig verksamhet 6.1 Utveckling av den ekonomiska styrningen I finansutskottets betänkande 1996/97:FiU20 (Del 1, sid 143 ff)

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Lättläst: innehållet och språket är anpassat för att ge lite lättare texter till dem som behöver det. Sveriges riksdag Webbplats www.riksdagen.se Postadress Sveriges

Läs mer

Riksrevisionens rapport om samhällets stöd till överskuldsatta

Riksrevisionens rapport om samhällets stöd till överskuldsatta Civilutskottets betänkande 2015/16:CU17 Riksrevisionens rapport om samhällets stöd till överskuldsatta Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen lägger regeringens skrivelse till handlingarna. Utskottet

Läs mer

Riksdagens protokoll 1994/95:39. Fredagen den 9 december. Protokoll 1994/95:39. Kl Hänvisning av ärenden till utskott

Riksdagens protokoll 1994/95:39. Fredagen den 9 december. Protokoll 1994/95:39. Kl Hänvisning av ärenden till utskott Riksdagens protokoll 1994/95:39 Fredagen den Protokoll 1994/95:39 Kl. 14.00 14.04 1 Hänvisning av ärenden till utskott Föredrogs och hänvisades Propositioner 1994/95:45 till lagutskottet 1994/95:115 till

Läs mer

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfonds verksamhet och årsredovisning 2015

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfonds verksamhet och årsredovisning 2015 Utbildningsutskottets betänkande 2015/16:UbU23 Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfonds verksamhet och årsredovisning 2015 Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen lägger redogörelserna 2015/16:RJ1

Läs mer

Uppskov till 2010/11 års riksmöte med behandlingen av vissa ärenden

Uppskov till 2010/11 års riksmöte med behandlingen av vissa ärenden Justitieutskottets betänkande 2009/10:JuU24 Uppskov till 2010/11 års riksmöte med behandlingen av vissa ärenden Sammanfattning I betänkandet föreslår justitieutskottet att riksdagen medger att behandlingen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2007 avseende Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap. Politikområde Verksamhetsområde Verksamhetsgren

Regleringsbrev för budgetåret 2007 avseende Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap. Politikområde Verksamhetsområde Verksamhetsgren Regeringsbeslut 47 2006-12-21 S2006/10212/SK(delvis) Socialdepartementet Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap Box 2220 103 15 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2007 avseende Forskningsrådet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i riksdagsordningen; SFS 2006:885 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 14 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om riksdagsordningen

Läs mer

Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg

Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg Socialutskottets betänkande Övergångsbestämmelser med anledning av inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2012/13:82 Övergångsbestämmelser

Läs mer

Stöd till lokala åtgärder mot övergödning En uppföljning

Stöd till lokala åtgärder mot övergödning En uppföljning Stöd till lokala åtgärder mot övergödning En uppföljning Stöd till lokala åtgärder mot övergödningg En uppföljning 3 Stöd till lokala åtgärder mot övergödning En uppföljning Sammanfattning av uppföljningsrapport

Läs mer

Uppföljningsrapport 2010

Uppföljningsrapport 2010 Uppföljningsrapport 2010 ISBN 978 91 7086 212 0 Tryck: Riksdagstryckeriet, Stockholm 2010 Till riksdagens finansutskott Datum: 2010-03-26 Dnr: 30-2009-1333 Riksrevisionens uppföljningsrapport 2010 Riksrevisionen

Läs mer

Riksrevisionens rapport om statens finansiella tillgångar

Riksrevisionens rapport om statens finansiella tillgångar Finansutskottets betänkande 2015/16:FiU16 Riksrevisionens rapport om statens finansiella tillgångar Sammanfattning Utskottet behandlar regeringens skrivelse 2015/16:61 Riksrevisionens rapport om statens

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Webbplats www.riksdagen.se Postadress Sveriges riksdag, 100 12 Stockholm Besöksadresser Allmänhetens entré, Riksgatan 3 Riksdagsbiblioteket,

Läs mer

Riksrevisionens rapport om effekter av Arbetsförmedlingens Förberedande och orienterande utbildning

Riksrevisionens rapport om effekter av Arbetsförmedlingens Förberedande och orienterande utbildning Arbetsmarknadsutskottets betänkande Riksrevisionens rapport om effekter av Arbetsförmedlingens Förberedande och orienterande utbildning Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen lägger regeringens

Läs mer

Den nya influensan A(H1N1)

Den nya influensan A(H1N1) Socialutskottets betänkande 2009/10:SoU16 Den nya influensan A(H1N1) Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2009/10:126 Den nya influensan A(H1N1). Ingen motion har väckts med anledning

Läs mer

Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen

Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen Trafikutskottets yttrande 2007/08:TU2y Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen Till konstitutionsutskottet Konstitutionsutskottet har den 27 mars 2008 anmodat övriga utskott

Läs mer

En möjlighet för Kustbevakningen att förelägga ordningsbot

En möjlighet för Kustbevakningen att förelägga ordningsbot Justitieutskottets betänkande 2005/06:JuU9 En möjlighet för Kustbevakningen att förelägga ordningsbot Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet regeringens proposition 2005/06:33 En möjlighet

Läs mer

Kommittédirektiv. Parlamentarisk beredning för underlag om hur miljökvalitetsmålen kan nås. Dir. 2010:74

Kommittédirektiv. Parlamentarisk beredning för underlag om hur miljökvalitetsmålen kan nås. Dir. 2010:74 Kommittédirektiv Parlamentarisk beredning för underlag om hur miljökvalitetsmålen kan nås Dir. 2010:74 Beslut vid regeringssammanträde den 1 juli 2010 Sammanfattning En parlamentariskt sammansatt beredning,

Läs mer

Vårändringsbudget för 2014

Vårändringsbudget för 2014 Miljö- och jordbruksutskottets yttrande 2013/14:MJU5y Vårändringsbudget för 2014 Till finansutskottet Finansutskottet har gett bl.a. miljö- och jordbruksutskottet tillfälle att yttra sig över Vårändringsbudget

Läs mer

Fastställande av löner för riksdagens ombudsmän, m.m.

Fastställande av löner för riksdagens ombudsmän, m.m. Konstitutionsutskottets betänkande 2006/07:KU21 Fastställande av löner för riksdagens ombudsmän, m.m. Sammanfattning I detta betänkande behandlas bl.a. riksdagsstyrelsens framställning Fastställande av

Läs mer

Nätverk för bättre resultatredovisning 11 november 2015

Nätverk för bättre resultatredovisning 11 november 2015 Nätverk för bättre resultatredovisning 11 november 2015 Syftet med nätverket Ta del av ny kunskap samt aktuell information för att få en inblick i området Lära av varandra och utveckla resultatredovisningen

Läs mer

Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst

Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst Socialutskottets betänkande 2013/14:SoU15 Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2013/14:36 Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst

Läs mer

Tillsyn och kontroll på hälso- och miljöområdet inom försvaret

Tillsyn och kontroll på hälso- och miljöområdet inom försvaret Försvarsutskottets betänkande 2016/17:FöU11 Tillsyn och kontroll på hälso- och miljöområdet inom försvaret Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens föreslagna lagändringar i syfte att förtydliga

Läs mer

Uppföljningsrapport 2011

Uppföljningsrapport 2011 ISBN 978 91 7086 251 9 Tryck: Riksdagstryckeriet, Stockholm 2011 Till riksdagens finansutskott Datum: 2011-03-25 Dnr: 30-2010-1267 Riksrevisionens uppföljningsrapport 2011 Riksrevisionen överlämnar härmed

Läs mer

Stockholm Dnr /17

Stockholm Dnr /17 Stockholm 2016-12-14 Dnr 673-2016/17 En parlamentariskt sammansatt kommitté sammankallas med uppdrag att göra en översyn av Riksrevisionen. Översynen ska bl.a. belysa frågor som gäller riksrevisorerna,

Läs mer

Uppföljning och ställningstagande Miljö- och jordbruksutskottet. Biologisk mångfald i rinnande vatten och vattenkraft En uppföljning

Uppföljning och ställningstagande Miljö- och jordbruksutskottet. Biologisk mångfald i rinnande vatten och vattenkraft En uppföljning Uppföljning och ställningstagande Miljö- och jordbruksutskottet Biologisk mångfald i rinnande vatten och vattenkraft En uppföljning Biologisk mångfald i rinnande vatten och vattenkraft En uppföljning

Läs mer

Sekretess inom den civila sjöfarten

Sekretess inom den civila sjöfarten Trafikutskottets betänkande Sekretess inom den civila sjöfarten Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2003/04:58 Sekretess inom den civila sjöfarten. Regeringen föreslår

Läs mer

Utgiftsområde 26 Statsskuldsräntor m.m.

Utgiftsområde 26 Statsskuldsräntor m.m. Finansutskottets betänkande 2016/17:FiU4 Utgiftsområde 26 Statsskuldsräntor m.m. Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens förslag om anslag för utgiftsområde 26 Statsskuldsräntor m.m., som totalt

Läs mer

En guide till Sveriges riksdag

En guide till Sveriges riksdag En guide till Sveriges riksdag Riksdagshuset på Helgeandsholmen mitt i Stockholm är centrum för den svenska demokratin. Här beslutas om lagar och om statsbudgeten. Följ med på en rundtur i Riksdagshuset!

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Bilderna på omslaget finns också inne i broschyren. Där kan du läsa vad de föreställer. Sveriges riksdag på lättläst svenska Innehåll Sveriges riksdag och demokratin...3

Läs mer

Arbetet i kammare och utskott. Studiematerial från riksdagen

Arbetet i kammare och utskott. Studiematerial från riksdagen Arbetet i kammare och utskott Studiematerial från riksdagen 2 Arbetet i kammare och utskott Riksdagens uppgifter Riksdagen ska representera människorna i Sverige. Riksdagen fattar beslut om lagar, oftast

Läs mer

Revisionsplan 2013 Landstinget Dalarna

Revisionsplan 2013 Landstinget Dalarna Revisionsplan 2013 Landstinget Dalarna Landstingets revisorer Antaget 2012-11-19 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Avsikten med revisionsplanen 3 Vårt Arbetssätt 3 - Risk och väsentlighetsanalys

Läs mer

Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen

Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen Näringsutskottets yttrande Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen Till konstitutionsutskottet Konstitutionsutskottet beslutade den 23 mars 2017 att ge övriga utskott möjlighet

Läs mer

Uppföljningsrapport 2008

Uppföljningsrapport 2008 Uppföljningsrapport 2008 ISBN 978 91 7086 142 0 Tryck Riksdagens interntryckeri Stockholm 2008 Till riksdagens finansutskott Datum 2008-04-15 Dnr 30-2007-1359 Riksrevisionens uppföljningsrapport 2008 Riksrevisionen

Läs mer

Användning av beteckningarna regionfullmäktige och regionstyrelse för Gotlands kommun

Användning av beteckningarna regionfullmäktige och regionstyrelse för Gotlands kommun Konstitutionsutskottets betänkande 2011/12:KU7 Användning av beteckningarna regionfullmäktige och regionstyrelse för Gotlands kommun Sammanfattning I betänkandet behandlas proposition 2011/12:21 Användning

Läs mer

Meddelandeblad. Nya bestämmelser om rapporteringsskyldighet och särskild avgift (sanktionsavgift) i socialtjänstlagen

Meddelandeblad. Nya bestämmelser om rapporteringsskyldighet och särskild avgift (sanktionsavgift) i socialtjänstlagen Meddelandeblad Mottagare: kommunstyrelsen, socialnämnd eller motsvarande, förvaltningschefer med ansvar för individ- och familjeomsorg, handikappomsorg och/eller äldreomsorg, kommunens revisorer, länsstyrelser,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2006:999) med ekonomiadministrativa bestämmelser m.m. för riksdagsförvaltningen, Riksdagens ombudsmän och Riksrevisionen; SFS 2012:892 Utkom från trycket

Läs mer

Ett starkare skydd mot orättvisa betalningsanmärkningar

Ett starkare skydd mot orättvisa betalningsanmärkningar Finansutskottets betänkande 2016/17:FiU40 Ett starkare skydd mot orättvisa betalningsanmärkningar Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lagändringar som ska minska risken

Läs mer

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringsbeslut II:3 2014-08-21 S2012/275/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringens

Läs mer

Komplettering av den nya plan- och bygglagen

Komplettering av den nya plan- och bygglagen Civilutskottets betänkande 2010/11:CU23 Komplettering av den nya plan- och bygglagen Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2010/11:63 Komplettering av den nya plan- och bygglagen

Läs mer

Välkommen till riksdagen

Välkommen till riksdagen Sveriges riksdag 2 Sveriges riksdag Välkommen till riksdagen Öppenhet och tillgänglighet är viktiga inslag i den svenska demokratin och i riksdagens arbete. På riksdagens webbplats www.riksdagen.se kan

Läs mer

Uppföljning av ekologisk produktion och offentlig konsumtion

Uppföljning av ekologisk produktion och offentlig konsumtion Uppföljning av ekologisk produktion och offentlig konsumtion ISSN 1653-0942 ISBN 978-91-85943-98-2 Riksdagstryckeriet, Stockholm, 2010 Förord Miljö- och jordbruksutskottet beslutade den 17 juni 2009 att

Läs mer

Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård

Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård Socialutskottets betänkande 2016/17:SoU22 Privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen avslår regeringens förslag till lag

Läs mer

Uppföljning av vissa frågor inom landsbygdsprogrammet

Uppföljning av vissa frågor inom landsbygdsprogrammet Sammanfattning av uppföljningsrapport 2012/13:RFR4 Miljö- och jordbruksutskottet och Näringsutskottet Uppföljning av vissa frågor inom landsbygdsprogrammet Uppföljning av vissa frågor inom landsbygdsprogrammet

Läs mer

Revisionsrapport. Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank Inledning

Revisionsrapport. Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank Inledning Revisionsrapport Sveriges riksbank Direktionen Datum Dnr 2010-02-26 32-2009-0552 Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank 2009 Inledning Riksrevisionen har granskat Sveriges riksbanks årsredovisning,

Läs mer

Pumplagen uppföljning av lagen om skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel

Pumplagen uppföljning av lagen om skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel Pumplagen uppföljning av lagen om skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel ISSN 1651-6885 ISBN 978-91-85943-83-8 Riksdagstryckeriet, Stockholm, 2009 Förord Riksdagen beslutade i december 2005

Läs mer

Den statliga. budgetprocessen. mars. april. juni. maj. augusti. juli. september. oktober

Den statliga. budgetprocessen. mars. april. juni. maj. augusti. juli. september. oktober Den statliga budgetprocessen januari februari mars april maj juli juni augusti september november december oktober Produktion: Finansdepartementet Tryckt hos Davidsons Tryckeri AB, mars 2008 Artikelnr:

Läs mer

Revisionsplan 2014 Landstinget Dalarna

Revisionsplan 2014 Landstinget Dalarna Revisionsplan 2014 Landstinget Dalarna Landstingets revisorer Antaget 2013-12-09 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Avsikten med revisionsplanen 3 Vårt Arbetssätt 3 - Riskanalys 3

Läs mer

Rättelser i alkohollagen (2010:1622)

Rättelser i alkohollagen (2010:1622) Socialutskottets betänkande 2011/12:SoU4 Rättelser i alkohollagen (2010:1622) Sammanfattning I betänkandet behandlas en del av regeringens proposition 2011/12:7 Tandvård för vissa personer med sjukdomar

Läs mer

Yttrande över Översyn av Riksrevisionen slutbetänkande (2017/18:URF2)

Yttrande över Översyn av Riksrevisionen slutbetänkande (2017/18:URF2) R E M I S S V A R D N R : 5. 1. 1-2018- 0278 E R T D A T U M : 2018-02- 21 E R R E F E R E N S : 673-2 0 1 6 / 1 7 Riksdagsförvaltningen Juridiska enheten 100 12 Stockholm Yttrande över Översyn av Riksrevisionen

Läs mer

Riksrevisionens rapport om tingsrätters effektivitet och produktivitet

Riksrevisionens rapport om tingsrätters effektivitet och produktivitet Justitieutskottets betänkande 2017/18:JuU5 Riksrevisionens rapport om tingsrätters effektivitet och produktivitet Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen lägger regeringens skrivelse till handlingarna

Läs mer

Sammanfattning av uppföljningsrapport 2012/13:RFR6 Civilutskottet. Riksdagens uppföljning kontraheringsplikt vid tecknandet av barnförsäkringar

Sammanfattning av uppföljningsrapport 2012/13:RFR6 Civilutskottet. Riksdagens uppföljning kontraheringsplikt vid tecknandet av barnförsäkringar Sammanfattning av uppföljningsrapport 2012/13:RFR6 Civilutskottet Riksdagens uppföljning kontraheringsplikt vid tecknandet av barnförsäkringar Sammanfattning av forskningsrapport 2012/13:RFR6 3 Förord

Läs mer

Avskaffande av åldersgräns

Avskaffande av åldersgräns Socialutskottets betänkande 2006/07:SoU15 Avskaffande av åldersgräns Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2006/07:97 Avskaffande av åldersgränsen för privatpraktiserande läkare

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Kommittédirektiv Översyn av miljömålssystemet Dir. 2008:95 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda och föreslå förändringar i miljömålssystemets

Läs mer

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Kommittédirektiv Patientens rätt i vården Dir. 2007:90 Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Sammanfattning av uppdraget Utredaren skall lämna förslag på hur patientens ställning och inflytande

Läs mer

Ny övergångsbestämmelse i lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Ny övergångsbestämmelse i lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Socialutskottets betänkande 2017/18:SoU11 Ny övergångsbestämmelse i lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens

Läs mer

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Kommittédirektiv En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland Dir. 2017:30 Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över vissa delar av de

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Ulrika Jansson Ärendenr. RS 2013/224 Handlingstyp Riktlinje 1 (7) Datum 2013-06-26 Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Antagen av regionstyrelsen 2013-08-29, 240 Riktlinjer för intern

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Kommittédirektiv Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan Dir. 2015:79 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska utvärdera Sveriges samlade engagemang

Läs mer

Uppföljning av lagen om kollektivtrafik bakgrund och arbetsplan

Uppföljning av lagen om kollektivtrafik bakgrund och arbetsplan TRAFIKUTSKOTTET Uppföljningsgruppen Stockholm 2015-11-17 Uppföljning av lagen om kollektivtrafik bakgrund och arbetsplan Bakgrund Riksdagen beslutade i juni 2010 om att anta regeringens förslag till lag

Läs mer

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning Revisionsrapport Lantmäteriverket 801 82 Gävle Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0781 Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen

Läs mer

Hemlig teleavlyssning, m.m.

Hemlig teleavlyssning, m.m. Justitieutskottets betänkande 2006/07:JuU4 Hemlig teleavlyssning, m.m. Sammanfattning I detta ärende behandlar utskottet regeringens skrivelse 2006/07:28 Hemlig teleavlyssning, hemlig teleövervakning och

Läs mer

Välkommen till riksdagen

Välkommen till riksdagen Sveriges riksdag 2 Sveriges riksdag Välkommen till riksdagen Öppenhet och tillgänglighet är viktiga inslag i den svenska demokratin och i riksdagens arbete. På riksdagens webbplats www.riksdagen.se kan

Läs mer

Gräns för utkontraktering av skyddsvärd information

Gräns för utkontraktering av skyddsvärd information Promemoria 2017-07-24 Statsrådsberedningen Gräns för utkontraktering av skyddsvärd information 1. Regeringen avser att sätta en gräns för utkontraktering av skyddsvärd information Enligt Säkerhetspolisen

Läs mer

Ändrad tidpunkt för signalspaning i kablar

Ändrad tidpunkt för signalspaning i kablar Försvarsutskottets betänkande 2008/09:FöU11 Ändrad tidpunkt för signalspaning i kablar Sammanfattning Utskottet konstaterar att den omfattande och noggranna beredning av ett förslag till en komplettering

Läs mer

Säkerhetsprövning av offentliga ombud

Säkerhetsprövning av offentliga ombud Justitieutskottets betänkande 2003/04:JuU25 Säkerhetsprövning av offentliga ombud Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet regeringens proposition 2003/04:77 Säkerhetsprövning av offentliga

Läs mer

Avgiftsfri öppenvård för personer som är 85 år eller äldre och avgiftsfri tandvård för barn och unga vuxna

Avgiftsfri öppenvård för personer som är 85 år eller äldre och avgiftsfri tandvård för barn och unga vuxna Socialutskottets yttrande 2016/17:SoU2y Avgiftsfri öppenvård för personer som är 85 år eller äldre och avgiftsfri tandvård för barn och unga vuxna Till finansutskottet Finansutskottet har gett socialutskottet

Läs mer

Årsredovisning FÖR Riksdagsförvaltningen 2012

Årsredovisning FÖR Riksdagsförvaltningen 2012 Årsredovisning FÖR Riksdagsförvaltningen 2012 Omslag: Melker Dahlstrand Form och produktion: b-e-r-g.se Tryck: Östertälje tryckeri, Stockholm 2013 Upplaga: 1 000 ex. Årsredovisning för Riksdagsförvaltningen

Läs mer

Ändring i patientdatalagen (2008:355)

Ändring i patientdatalagen (2008:355) Socialutskottets betänkande 2008/09:SoU11 Ändring i patientdatalagen (2008:355) Sammanfattning Utskottet lägger på eget initiativ fram ett förslag till ändring i 8 kap. 2 patientdatalagen (2008:355) i

Läs mer

Välkommen till riksdagen

Välkommen till riksdagen Sveriges riksdag 2 Sveriges riksdag Välkommen till riksdagen Öppenhet och tillgänglighet är viktiga inslag i den svenska demokratin och i riksdagens arbete. På riksdagens webbplats www.riksdagen.se kan

Läs mer

Utökade möjligheter att behandla uppgifter i databasen för övervakning av och tillsyn över finansmarknaderna

Utökade möjligheter att behandla uppgifter i databasen för övervakning av och tillsyn över finansmarknaderna Finansutskottets betänkande Utökade möjligheter att behandla uppgifter i databasen för övervakning av och tillsyn över finansmarknaderna Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens

Läs mer

Intern styrning och kontroll för riksdagens myndigheter

Intern styrning och kontroll för riksdagens myndigheter Konstitutionsutskottets betänkande 2010/11:KU9 Intern styrning och kontroll för riksdagens myndigheter Sammanfattning I betänkandet behandlas riksdagsstyrelsens framställning (framst. 2009/10: RS6) Intern

Läs mer