Exkursion till São Miguel, Azorerna maj, 2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Exkursion till São Miguel, Azorerna maj, 2019"

Transkript

1 Information Exkursion till São Miguel, Azorerna maj, 2019 Världens vulkaner 7,5 hp Exkursionsledare: Otto Hermelin NÅGRA PRAKTISKA DETALJER: Teknisk arrangör för flygresan är Solresor Avresa: 07:00 från Arlanda terminal 5 med TP781 och sedan byte i Lissabon Incheckningen öppnar 2 timmar före avgång och stänger 1 timme före avgång så kom i tid. Biljetterna har jag och jag kommer att finnas på plats vid incheckningens början. Glöm inte passet. Incheckat bagage 23 kg, plus 8 kg handbagage. Den totala restiden är omkring 8 timmar, inklusive flygbyte i Lissabon Mat på flyget ingår. Azorerna tillhör Portugal och det är EURO som gäller. Elektriciteten är 220V och kontakterna samma som här. Hemresan sker via Lissabon och vi landar på Arlanda kl. 23:20 med TP782 TAG MED: Oömma kläder - skor så ni ej vrickar fötterna, regntäta kläder (himlen kan ju plötsligt öppna sig) Badkläder (vi ska väl utnyttja de varma källorna?!) Anteckningsmaterial - Ni skall ju skriva en exkursionsrapport Pengar till mat (endast frukosten ingår) Europeiska Sjukförsäkringskortet (beställes från försäkringskassan) Vi kommer att vara ute i naturen onsdag till söndag och besöka olika intressanta platser lunchen äter vi on site men kommer alltid till en affär under förmiddagen. Måndagen innan vi åker hem är det inga planerade aktiviteter men uppslag finns ligga vid poolen, valsafari, sova, vandring, zappa mellan TVkanalerna och äta praliner, vandra på stan dagen är fri att disponera hur man själv vill.

2 Azorerna nio vulkaniska öar mitt i Atlanten I Golfströmmens ljumma vindar ca 1300 km väster om Portugal ligger ögruppen Azorerna som består av nio öar indelade i tre geografiska grupper. São Miguel och Santa Maria utgör en östlig grupp, Faial, Pico, São Jorge, Terceira och Graciosa bildar centralgruppen medan Flores och Corvo tillsammans bildar den nordvästra gruppen. Fynd av puniska mynt på ön Corvo tyder på att redan under antiken kände kartagerna till öarna. Öarna besöktes senare av araberna och återupptäcktes på 1300-talet av katalanerna fick Portugal kontroll över öarna i samband med att den portugisiske sjöfararen Diogo de Silves upptäckte ögruppen och snart var alla öarna koloniserade. Azorerna kom att bli en viktig mellanstation för seglingsrutterna mellan Europa och Amerika och utgjorde under 1500-talet utgångspunkten för den portugisiska kolonisationen av Brasilien. Idag tillhör ögruppen Portugal, men regionalt självstyre infördes Azorernas bildning vulkaner och het magma Azorerna har bildats genom vulkanism vid den mittatlantiska spridningszonen och vulkanism och jordbävningar har präglat öarna sedan deras bildning. Det har förekommit flera vulkanutbrott i historisk tid 1522 begravdes staden Vila Franca do Campo, dåtida huvudstad på São Miguel, i ett våldsamt vulkanutbrott och så sent som hade vulkanen Capelinhos på ön Faial kraftfulla utbrott. Senaste kraftiga jordbävningen skedde i juni 1998 och drabbade huvudsakligen de inre delarna av ön Faial. Jordbävningen, som mätte 6,2 på Richterskalan, dödade minst 10 personer medan omkring 100 personer skadades och ett 1000-tal blev hemlösa.

3 Vid den mittatlantiska ryggen bildas basaltisk oceanbotten för att spridas ut åt båda hållen med en hastighet av ca 2-3 cm/år. När två oceanbottenplattor glider isär kommer magmatiska bergarter att tränga upp till ytan och bilda en submarin bergskedja. I fallet med den mittatlantiska ryggen bildas bergskedjan huvudsakligen på havsbotten och löper i nord-sydlig riktning genom hela Atlanten. Idag ligger Island mitt på denna spridningszon och utgör den högsta delen av bergskedjan. I sydatlanten finner vi ögruppen Tristan da Cunha alldeles öster om spridningszonen. Däremellan, långt utanför Portugals kust ligger den azoriska arkipelagen, där alla öar utom två, Corvo och Flores, ligger på den östra sidan av spridningsryggen. Detta betyder att dessa två öar Corvo och Flores fjärmar sig från de övriga öarna i arkipelagen med en hastighet av ca 2-3 cm/år. Alla öarna är sammansatta av stora vulkaner som nått ovanför havsytan. Pico är den ö som har den högsta vulkanen, 2351 m.ö.h. Det finns flera olika geologiska teorier som förklarar varför vulkaner har uppstått just här mitt i Atlanten. Den vanligaste bygger på en s.k. hot spot (het fläck) i jordens mantel. Manteln är det lager i jorden som finns mellan jordskorpan och jordens kärna. Den heta fläcken skapade förutsättningar för en plym av het magma som kunde stiga upp mot oceanbottenskorpan och orsaka vulkanutbrott. Oceanbottenplattan rör sig ut ifrån spridningszonen p.g.a. konvektionsströmmar i manteln men det gör inte den heta fläcken. Därför kommer öarna sakta att flytta sig ifrån spridningszonen och vulkanismen kommer att upphöra helt och öarna kommer att eroderas ned för att försvinna under havsytan. Dock ligger inte öarna som det pärlband av vulkaniska öar som karakteriserar en ökedja som bildats i samband med hotspot-vulkanism (jämför med ögruppen Hawaii, där vi på huvudön Hawaii har vulkanism idag och ögruppens övriga öar ligger som ett pärlband mot nordväst med allt äldre vulkaniska bergarter Maui, omk. 1,0 Ma (miljoner år före nutid), Molokai, omk. 1,8 Ma, Oahu, omk. 3,0 Ma, osv.).

4 Man kunnat konstatera att den äldsta kända vulkanismen på öarna är betydligt yngre än den omgivande oceanbottenplattan. Detta gör att man anser att Azorernas bildning är initierad av vulkanism i svaghetszoner i oceanbottenplattan orsakade av en hotspot. Dessa sprickor uppträder i området där den mittatlantiska ryggen stöter ihop med den öst-västliga svaghetszonen Azores-Gibraltar Fracture Zone (AGFZ). Resultatet blir svaghetszoner (förkastningslinjer) parallella till AGFZ där magma tränger upp och vulkanöar bildas. Azorerna har alltså inte bildats direkt vid den mittatlantiska ryggen där de två oceanbottenplattorna nybildas eller direkt ovanför hotspoten utan en bit in på en redan fast oceanbottenplatta. Detta är orsaken till att den äldsta kända vulkanismen på flera av öarna är betydligt yngre än omgivningen på ön Faial dateras den äldsta vulkanismen till 0,73 Ma medan omkringliggande oceanbottenplattan är omkring 9 Ma. De äldsta vulkaniska bergarterna på São Miguel är daterade till omkring 4 Ma medan omgivande oceanbottenplattan bildades för omkring 49 miljoner år sedan.

5 Många av vulkanerna på Azorerna är av sk. kalderatyp. Dessa vulkaner initieras i en svaghetszon i marken där den heta, stigande magman tvingar den ovanliggande jordskorpan att bukta utåt. Sprickor bildas i jordskorpan där gasrik pimpsten och tefra slungas ut i samband med att magmakammaren töms. Slutligen kollapsar de ovanliggande bergmassorna och störtar ner i hålrummet och bildar en instörtningskrater, en sk. kaldera. Kalderan kan ofta fyllas med vatten och bilda sjöar - något som vi kommer att finna på många platser här på São Miguel. Exkursionen på São Miguel Under en veckas tid kommer vi att tillsammans resa runt på São Miguel, den största av de 9 öarna i den azoriska arkipelagen. Vi kommer att studera de spår som vulkanismen lämnat efter sig under de dryga 4 miljoner år som ön funnits.

6 Här kommer vi att bo Vår bas kommer att vara hotell São Miguel Park i Ponta Delgada. Ponta Delgada är verkligen Sao Miguels hjärta. Här finns museer, historiska gator, restauranger, butiker och ett härligt gatuliv. Det bor cirka människor här. Staden ligger vackert belägen vid en bukt. Ponta Delgada är Azorernas kommersiella centrum och öarnas "ansikte utåt". Den största och viktigaste hamnen ligger här och dess marina öppnar famnen för segelbåtar och lyxjakter från hela världen. De centrala, historiska delarna av staden är välskötta och vackra med sina vitkalkade och talsfasader, elegant inramade med svart basalt. Vi kommer att färdas kring i hyrda minibussar. Detta ger oss möjlighet att besöka platser dit man inte kommer med de stora bussarna samt oss en frihet att planera dagen

7 efter väder och andra omständigheter. Vi får frukost på hotellet vilket ingår i priset. Lunchen (bekostas av deltagarna) tar vi antingen med oss eller så intar denna på någon trevlig restaurang längs vägen. Middagarna (bekostas av deltagarna) intar vi på några av Ponta Delgadas många trevliga matställen. Här följer beskrivning av några av lokalerna vi kommer att besöka Sete Cidades En av de mera mytomspunna platserna på ön São Miguel är Sete Cidades med sina två kratersjöar, Lagoa Azul och Lagoa Verde. Dessa sjöar har bildats genom att två kalderor vattenfyllts. Sjöarna har som namnen anger (azul=blå och verde=grön) olika färger och det finns flera berättelser om orsaken. En legend berättar om en kung, som levde i Sete Cidades. Kungen hade en vacker dotter som var honom mycket kär. Prinsessan tyckte mycket om att vandra omkring i naturen omkring vulkankratrarna. En dag mötte hon en herde och de båda blev djupt förälskade i varandra. De träffades så ofta de kunde tills en dag då kungen kom på dem. Han förbjöd dem att träffas mer då han ansåg att herden inte var prinsessan värdig. Prinsessan bad om att få se sin herde en sista gång för ett avsked och kungen gav med sig. Dagen för avskedet satt de båda, prinsessan och herden, på kanten till de enorma kratrarna och grät floder av tårar. Prinsessans ögon var blå och hennes tårar bildade den blå kratersjön. Herdens tårar vilka kom från hans gröna ögon bildade den andra kratersjön, som fick en grön färg. Vi kommer bl.a. att vandra längs kraterkanten och njuta av den storslagna utsikten.

8 Ponta do Ferraria En dag ägnar vi bl.a. åt de fantastiska vulkaniska bildningarna som karakteriserar området kring Ponta do Ferraria. Här var kraftig vulkanisk aktivitet i början av 1800-talet och hela denna kust vittnar på ett fantastiskt sätt om naturens kraft. Med lite tur kan vi ta oss ett dopp i de heta källorna vid stranden. Lagoa das Furnas En dag blir vårt mål den vackra Furnasdalen, en grönskande trädgård i botten av en vidsträckt krater. Här finns varma källor och varmvattenbäckar. I den botaniska trädgården finns en pool med detta sköna vatten, som vi bl.a. ges tillfälle att bada i. Vår lunch tillreds direkt i ett hål i den heta vulkaniska lavan. Ingen glömmer den speciella smaken från en Cuzido do Portuguesa från Furnas. Från Pico de Ferro kommer vi att ha en strålande utsikt över hela Furnasdalen och kan beskåda lämningarna efter de senaste stora utbrotten.

9 Caldeiras och Lagoa do Fogo En dag kommer vi att gör en utflykt till Lagoa do Fogo, Fogosjön vilken ligger i kratern av en utdöd vulkan. En enorm sjö med skimrande vatten, en atmosfär av lugn och skönhet bjuder denna dag på. Vi når upp till ca. 800 meters höjd innan vi går ner till sjön. Vi kommer också att besöka Europas enda teplantage och ovanför staden Ribeira Grande kommer vi att se det hydrotermala kraftverk vilket producerar omkring 35 % av öns energibehov. I Caldeiras tar vi oss ett bad i det 35-gradiga vattnet.

10 Nordeste En dag går utflykten till São Miguels nordöstra hörn och till byn med just namnet Nordeste. Underbar utsikt över den branta kustlinjen och Atlanten har du från de många utsiktsplatserna, ofta med en fantastik blomsterprakt. Vid Ponta do Arnel tar vi oss ned till stranden och tittar på de allra äldsta avlagringarna vi finner på denna ö drygt 4 miljoner år gamla och fulla med fantastiska pyroxenkristaller. Det är detta och mycket, mycket mera som väntar Dig på São Miguel

Hej alla blivande geografer!

Hej alla blivande geografer! Hej alla blivande geografer! Under ett antal lektioner har vi arbetat med endogena processer, vad de är, vart de finns och dess påverkan på jorden och även lite vad de får för konsekvenser för människorna

Läs mer

Läxa till torsdag v. 48

Läxa till torsdag v. 48 Läxa till torsdag v. 48 Du ska repetera det vi arbetat med på lektionerna. Till din hjälp har du ett antal frågor och fakta som jag gått igenom i skolan. Det blir ett skriftligt läxförhör på torsdag. Lycka

Läs mer

Inre krafter - Geografi Gleerups

Inre krafter - Geografi Gleerups Lärarmaterial Inre kra!er Krafter som får energi från jordens inre kallas inre krafter. Det handlar till exempel om bergskedjeveckning, vulkaner och jordbävningar. Dessa krafter kan också sägas vara uppbyggande

Läs mer

Ett undervisningsmaterial för grundskolans högstadium och för gymnasiet, producerat av Åke Johansson, Naturhistoriska riksmuseet, i samarbete med

Ett undervisningsmaterial för grundskolans högstadium och för gymnasiet, producerat av Åke Johansson, Naturhistoriska riksmuseet, i samarbete med Ett undervisningsmaterial för grundskolans högstadium och för gymnasiet, producerat av Åke Johansson, Naturhistoriska riksmuseet, i samarbete med Geologins Dag. Tunn oceanskorpa Det finns två typer av

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP

MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP RESA LOFOTEN MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP Lofoten är en ögrupp vid Norges nordvästra kust. Huvudöarna Lofoten har en total landyta på 1227 km² och en befolkning på cirka är Austvågøy, Gimsøy,

Läs mer

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen.

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen. VACKRA PRAG Följ med och upplev vackra Prag! Staden som bjuder på allt vi förväntar oss av en storstad i form av historia, kultur, restauranger och goda shoppingmöjligheter. Under våra dagar i Prag lär

Läs mer

Trots att det är farligt bor många människor nära vulkaner. Det beror på att det är bra att odla i askan, det växer bra.

Trots att det är farligt bor många människor nära vulkaner. Det beror på att det är bra att odla i askan, det växer bra. 2 Vulkaner. Vulkaner hittar man i sprickzonerna mellan jordskorpans plattor. Av jordens flera tusen landvulkaner är endast 450 aktiva. En vulkan ser ut som ett vanligt berg när den inte får utbrott. De

Läs mer

The Spirit of real Crete!!

The Spirit of real Crete!! The Spirit of real Crete!! Dag 1 Dag 2 Avgång från Malmö/sturup Airport den 26 maj-2016 kl. 16,40 med ankomst Chania flygplats kl. 20,55 Transfer till Sunny Bay Hotel, Kissamos på Västra Kreta för incheckning.

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Hyr segelbåt vid Sicilien och de Lipariska Öarna

Hyr segelbåt vid Sicilien och de Lipariska Öarna Sicilien & de Eoliska öarna Hyr segelbåt vid Sicilien och de Lipariska Öarna År 2000 blev de Lipariska öarna, som ligger strax ovanför Sicilien i södra utkanten av Tyrrenska havet, utvald till att inkluderas

Läs mer

Personalresan till Amsterdam

Personalresan till Amsterdam Personalresan till Amsterdam Jag har det stora nöjet att hälsa dig välkommen till personalresan som 2010 går till Holland och vackra Amsterdam. Vi kommer att starta avresan tidigt så det blir en lång,

Läs mer

Båtuthyrning vid Dodekaneserna (Tolvöarna)

Båtuthyrning vid Dodekaneserna (Tolvöarna) Tolvöarna Båtuthyrning vid Dodekaneserna (Tolvöarna) Dodekaneserna, eller Tolvöarna som de också kallas, ligger utanför den västra delen av Egeiska havet, nära den turkiska kusten. Kos är en av skärgårdens

Läs mer

VIMIL till Ischia, 8 dagar 25 oktober 1 november 2018

VIMIL till Ischia, 8 dagar 25 oktober 1 november 2018 VIMIL till Ischia, 8 dagar 25 oktober 1 november 2018 Sommaren är nu i sin högform, men snart nog blir det höst igen! Varför inte tillbringa en del av denna på den italienska ön Ischia!? Följ med VIMIL

Läs mer

RESA TANZANIA & ZANZIBAR

RESA TANZANIA & ZANZIBAR RESA TANZANIA & ZANZIBAR SAFARI PÅ RIKTIGT I TANZANIA Tanzania är ett land som lockar allt fler äventyrslystna turister. För många är det en livslång dröm att få se och uppleva den afrikanska naturen och

Läs mer

Kryssning i Amazonas. 6 Dagars expedition Munduruku!

Kryssning i Amazonas. 6 Dagars expedition Munduruku! Kryssning i Amazonas 6 Dagars expedition Munduruku! Det är ett oslagbart äventyr att på en flodkryssning upptäcka det mytomspunna och mystiska Amazonas! Amazonas är världens största regnskog, nära sex

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

3 LÄNDER 3 HISTORIER

3 LÄNDER 3 HISTORIER 3 LÄNDER 3 HISTORIER Den dalmatiska kusten räknas som en av Europas vackraste. Följ med oss på en spännande resa där vi bor både i Split och i Dubrovnik och dessutom tar oss till historiskt intressanta

Läs mer

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca Programförslag Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca 2013 En vacker och sofistikerad pärla Palma De Mallorca Vackra Palma de Mallorca har under årtionden varit ett mycket populärt resmål. Som

Läs mer

Portugal RESEFAKTA BESKRIVNING

Portugal RESEFAKTA BESKRIVNING Portugal BESKRIVNING Rundresa Portugal flyg t/r 8 dagar En resa till Europas västligaste land, med sin långa Atlanthavskust som alltid betytt mycket för portugiserna. Den gjorde Portugal till en stor sjöfararnation

Läs mer

1. Universum är ca 14 miljoner år gammalt. Planeten Jorden är ca 4,6 miljoner år gammal Människan har funnits i ca år

1. Universum är ca 14 miljoner år gammalt. Planeten Jorden är ca 4,6 miljoner år gammal Människan har funnits i ca år 1. Kan du din historia? Hur gammalt är universum, jorden och människan? Med andra ord, för hur länge sedan inträffade Big Bang, när bildades vår planet och när uppstod vår egen art, Homo sapiens? 1. Universum

Läs mer

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017 Ungerns huvudstad Budapest består av två stadshalvor. Dessa var tidigare två självständiga städer. Buda ligger på vänstra sidan av floden Donau och Pest på den högra. År 1873 blev de till en stad som idag

Läs mer

Vulkaner. CINEBOX MEDIA Vretenvägen 12 171 54 Solna Tel: 08-445 25 50 Fax: 08-445 25 60 Epost: cinebox@tvi.se

Vulkaner. CINEBOX MEDIA Vretenvägen 12 171 54 Solna Tel: 08-445 25 50 Fax: 08-445 25 60 Epost: cinebox@tvi.se Vulkaner Dags att träffa den kloke professorn igen och få lära sig mer om hur vulkaner fungerar! För vulkanutbrott är verkligen ingen lek det är mäktiga krafter som samverkar när ett vulkanutbrott blir

Läs mer

Vandra i Portugal. Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar

Vandra i Portugal. Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar Algarvekusten, Aljezur - Sagres, 6 nätter 1(5) Vandra i Portugal Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar Detta paket ger dig en unik vandring längs den vackra, men något vilda, kusten

Läs mer

Geografi. Grundläggande fenomen inom fysisk geografi Undervisning i klass nio. 14KL5 Fredagen den 15 april

Geografi. Grundläggande fenomen inom fysisk geografi Undervisning i klass nio. 14KL5 Fredagen den 15 april Geografi Grundläggande fenomen inom fysisk geografi Undervisning i klass nio 14KL5 Fredagen den 15 april Är berget fast? Fast som berg eller??? Ur Liten avhandling om stenar Det leva Niklas Rådström 1987

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER RESA FLORENS FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER Florens är utan tvekan en av världens mest omtalade och lovsjungna Det är en svindlande känsla att upptäcka det övermått av sevärdheter städer. Staden är

Läs mer

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Vi gör en härlig kryssning längs den magnifika dalmatiska kusten och dess vackra öar. Under tre dagar på Adriatiska havet åker vi från en ö till en annan

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Upptäck Portugals rika skatter med Hurtigruten

Upptäck Portugals rika skatter med Hurtigruten Club Eriks noga utvalda upplevelser Upptäck Portugals rika skatter med Hurtigruten Portugal - Azorerna - Madeira Denna spännande nyhet med Hurtigrutens MS Midnatsol innehåller det bästa av Portugals rika

Läs mer

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 Bourgogne namnet känner man igen och förknippar med vin. Och, naturligtvis finns här mycket och gott av den varan. Men, Bourgogne är inte bara vin! Här finns fantastiska

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

Sri Lanka Tour 2016 med helpension

Sri Lanka Tour 2016 med helpension Sri Lanka Tour 2016 med helpension Dag 1 Negombo Efter vår ankomst åker vi till vårt hotell i Negombo som ligger ca 30 min med bil från flygplatsen. Vi bor nära havet så att vi kan koppla av lite efter

Läs mer

Vandra i Portugal. Den portugisiska vägen, 7 nätter Porto Tui, 6 vandringsdagar

Vandra i Portugal. Den portugisiska vägen, 7 nätter Porto Tui, 6 vandringsdagar Den portugisiska vägen/camino Portugués, Porto Tui, 7 nätter 1(5) Vandra i Portugal Bro bygd av Romare i Ponte da Lima Den portugisiska vägen, 7 nätter Porto Tui, 6 vandringsdagar Efter Den franska pilgrimsvägen

Läs mer

PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK. Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det

PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK. Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det PROGRAM FÖR VANDRING I SAREK NATIONALPARK VÄLKOMNA! Den här turen är för dig som som gillar utmaningar och vill uppleva det vilda Sarek nationalpark. Det är tillsammans med lokala, certifierade guider

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2015 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer Programförslag Gruppresa Amsterdam Tre nätter för grupper från 10 personer Varmt välkomna till Amsterdam! Upptäck Europas mest pittoreska huvudstad. De mysiga kanalerna och upplysta broarna, kantade av

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2016 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april

Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Andalusien. Den 9-16 april

Läs mer

studieresa till Kina 2016

studieresa till Kina 2016 studieresa till Kina 2016 Akupunktur 9 21 oktober & Jian Dao Medicine 23-28 oktober Under de sista 30 åren har vi varje år organiserat en studieresa till Kina för att studenter från akupunktur utbildningar

Läs mer

Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15

Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15 Madeira Graciosa Lanzarote 2009 09 30 2009 10 15 Vi släpper förtöjningarna i Calheta, Madeira den 27 september och sätter sikte mot Graciosa, en lite sandig ö som ligger strax norr om Lanzarote. En segling

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Polen runt - 8 dagar 12 augusti

Polen runt - 8 dagar 12 augusti 2018 Polen runt - 8 dagar 12 augusti Warszawa Välkommen med på vår sommarresa 2018. Vi väljer att resa till Polen och till huvudstaden Warszawa. Vi hinner även med ett besök i staden Krakow. Polen har

Läs mer

Wellness weekend/tjejresa. Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014

Wellness weekend/tjejresa. Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014 Wellness weekend/tjejresa Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014 Varmt välkomna till Katalonien! Välkomna till den pittoreska och populära badorten Sitges, ca 45 min från Barcelona. Sitges

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Gissa vilket ämne! Geologins Dags tipsrunda 2012 för ungdomar och vuxna. Mer geologi finns på:

Gissa vilket ämne! Geologins Dags tipsrunda 2012 för ungdomar och vuxna. Mer geologi finns på: 1. Gissa vilket ämne! Det näst vanligaste grundämnet i jordskorpan är en förutsättning för det informationssamhälle vi har idag. Detta ämne ingår i transistorradion, i dioder och i integrerade kretsar

Läs mer

PORTUGAL. Valutan är Euro. Huvudstaden i Portugal är Lissabon.Största staden i Portugal är Lissabon. Det bor 10,6 miljoner i Portugal.

PORTUGAL. Valutan är Euro. Huvudstaden i Portugal är Lissabon.Största staden i Portugal är Lissabon. Det bor 10,6 miljoner i Portugal. PORTUGAL Huvudstaden i Portugal är Lissabon.Största staden i Portugal är Lissabon. Valutan är Euro Det bor 10,6 miljoner i Portugal Språk i Portugal är Portugisiska Statsskick i Portugal är republik. Religion

Läs mer

Yogavecka i solen i Nerja 9-16 April 2015

Yogavecka i solen i Nerja 9-16 April 2015 Låt sommaren börja redan i april med en Yogavecka i solen i Nerja 9-16 April 2015 Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga,

Läs mer

Meteorit gav plattektoniken en kickstart: jorden är i evig rörelse

Meteorit gav plattektoniken en kickstart: jorden är i evig rörelse Inblick Meteorit gav plattektoniken en kickstart: jorden är i evig rörelse För över 30 år sedan blev det vetenskapligt erkänt att kontinenterna driver runt på jordens yta. En amerikansk geolog har i dag

Läs mer

YOGARESA TILL SARDINIEN

YOGARESA TILL SARDINIEN YOGARESA TILL SARDINIEN Med Tina HEDRÉN och Mitt i Medelhavet 13 20/10 2018 Denna yoga resa kommer att ge dig avslappning till kropp, själ och alla sinnen. Dagarna inleds med underbar träning för att stärka

Läs mer

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag.

Dag 4 Vid frukosten på terrassen kan vi njuta av utsikten innan vi återvänder till Kathamndu och Harati. Fri eftermiddag. Himalaya 2015 Att vandra i Nepal hör till en av livets höjdpunkter. På denna resa gör vi en vandring längs Himalayas sluttningar från by till by under 5 dagar. Därutöver besöker vi Djungelområdet Chitwan,

Läs mer

Dag 1: Arlanda-Porto-Duorodalen

Dag 1: Arlanda-Porto-Duorodalen Äntligen! Den 5-10 april 2019 är det dags att bli Det här är en resa jag verkligen längtat efter, att få ta med er till underbara Portugal. Vi börjar i Porto, och via den vackra Duorodalen tar vi oss ner

Läs mer

Starta sommaren med en Yogavecka 9-16 maj 2018.

Starta sommaren med en Yogavecka 9-16 maj 2018. Starta sommaren med en Yogavecka 9-16 maj 2018. Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Andalusien. Den 9-16 smaj 2018 med yogaläraren

Läs mer

Stenar är bitar ur berggrunden som lossnat.

Stenar är bitar ur berggrunden som lossnat. BERGARTER Vår berggrund ligger som ett hårt skal runt hela vår jord. Gräver man bort jord, sand och grus kommer du så småningom ner till fast berg = berggrunden. Stenar är bitar ur berggrunden som lossnat.

Läs mer

VACKRA ITALIEN OCH MILANO SLÅENDE VACKER ARKITEKTUR ETT FOTBOLLENS LAND

VACKRA ITALIEN OCH MILANO SLÅENDE VACKER ARKITEKTUR ETT FOTBOLLENS LAND RESA MILANO VACKRA ITALIEN OCH MILANO Italien är med sina 60,6 miljoner invånare det femte mest folkrika landet i Europa. Den näst största staden är Milano, belägen i Lombardiet. Ett vackert kullandskap

Läs mer

Äventyrsresa till Amazonas

Äventyrsresa till Amazonas Äventyrsresa till Amazonas 7 dagars rundresa! U pplev s vita sandstränder och Tapajós djungel! Den bästa tiden att resa hit med tanke på väderleken är från maj t o m januari. Vattennivån är som högst i

Läs mer

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014 Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014 Har glädjen att kunna erbjuda en en vecka med YOGA på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga, Andalusien.

Läs mer

PARIS EN STAD MED MÅNGA SIDOR SEVÄRDHETERNAS STAD PARIS SAINT-GERMAINE

PARIS EN STAD MED MÅNGA SIDOR SEVÄRDHETERNAS STAD PARIS SAINT-GERMAINE RESA PARIS PARIS EN STAD MED MÅNGA SIDOR Den vackra staden Paris, Frankrikes huvudstad, är en stad med många sidor och lager. Staden är full av storslagna och välkända monument och sevärdheter, men här

Läs mer

Vykort från Castro, Isla de Chiloé

Vykort från Castro, Isla de Chiloé Vykort från Castro, Isla de Chiloé Chiloé är en mycket stor ö, några mil söder om Puerto Montt. Den är 25 mil lång från norr till söder och c:a 5-6 mil från öster till väster. Inga berg på ön är över 1000

Läs mer

Kon-tiki Resor. Costa Rica

Kon-tiki Resor. Costa Rica Costa Rica Efter varje dag framgår i kursiv stil vilket hotell och vilka måltider som ingår i resans pris. Transfers, transporter och utflykter genomförs i internationella grupper, med engelsktalande guider

Läs mer

BOK ANERJA.SE RIDNING I NERJA. Calle Granada 62 Nerja Tel: +34 952 52 0467 E-Mail: magnus@bokanerja.se. Web:bokanerja.se

BOK ANERJA.SE RIDNING I NERJA. Calle Granada 62 Nerja Tel: +34 952 52 0467 E-Mail: magnus@bokanerja.se. Web:bokanerja.se BOK ANERJA.SE RIDNING I NERJA Calle Granada 62 Nerja Tel: +34 952 52 0467 E-Mail: magnus@bokanerja.se Web:bokanerja.se 2 VÄLKOMMEN TILL NERJA Nerja med sina 3000 soltimmar om året. En stad värd att upptäcka,

Läs mer

naturkrafternas & sagornas land ISLAND Juli - aug 2013

naturkrafternas & sagornas land ISLAND Juli - aug 2013 naturkrafternas & sagornas land ISLAND Juli - aug 2013 R följ med på ditt livs äventyr till Island Under den tre dagar långa vandringen får vi uppleva ett av Islands mest storslagna områden, Hornstrandir.

Läs mer

Kryssning i Amazonas. 5 Dagars expedition Arapiuns!

Kryssning i Amazonas. 5 Dagars expedition Arapiuns! Kryssning i Amazonas 5 Dagars expedition Arapiuns! Kryssningen görs på floderna Tapajós och Arapiuns som båda har klart vatten som är ljummet året runt. Vid avfärden från Santarem får du också uppleva

Läs mer

I PILGRIMERNAS FOTSPÅR SPANIEN OCH PORTUGAL 28/9-5/10, 2015

I PILGRIMERNAS FOTSPÅR SPANIEN OCH PORTUGAL 28/9-5/10, 2015 I PILGRIMERNAS FOTSPÅR SPANIEN OCH PORTUGAL 28/9-5/10, 2015 Välkommen med på en spännande resa till det okända Spanien, de vilda och vackra nordvästra provinsen, Galicien. Vi reser med flyg, lokaltåg och

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Portugal 2012. Lägerområde. Bad

Portugal 2012. Lägerområde. Bad Portugal 2012 Lägerområde Bad Portugal Portugal är ett land som är beläget i sydvästra Europa. Portugal ligger intryckt i det sydvästra hörnet av liberiska halvön som de delar med Spanien. Portugal är

Läs mer

En resa till landet ANNORLUNDA.

En resa till landet ANNORLUNDA. En resa till landet ANNORLUNDA. 26 medlemmar av SPF Borlänge har nyligen företagit en 5-dagars resa till Island. Avresa en söndag morgon i maj med buss från Borlänge till Hofors där medlemmar av PRO på

Läs mer

MADRID 2016 - EN HISTORISK RUNDRESA

MADRID 2016 - EN HISTORISK RUNDRESA MADRID 2016 - EN HISTORISK RUNDRESA Madrid och dess omgivning fascinerar! Här finns själva kärnan till det som idag utgör Spanien. Giftermålet 1479 mellan regenterna Isabella och Ferdinand enade Spaniens

Läs mer

Vikingakryssning RESEFAKTA BESKRIVNING

Vikingakryssning RESEFAKTA BESKRIVNING Vikingakryssning BESKRIVNING Vikingakryssning till Färöarna & Island 8 dagar I våra förfäders fotspår En riktig vikingakryssning på Nordatlanten, där vi njuter av naturens skatter under våra strandhugg

Läs mer

Yoga & Måla 9-16/9, 16-23/9 eller båda veckorna Två kurser i kombination i vackra Nerja

Yoga & Måla 9-16/9, 16-23/9 eller båda veckorna Två kurser i kombination i vackra Nerja Yoga & Måla 9-16/9, 16-23/9 eller båda veckorna 2018. Två kurser i kombination i vackra Nerja Förra hösten hade vi premiär för en solig vecka i Nerja, Spanien med både YOGA & MÅLA. Det var en succé med

Läs mer

AoM Consult AB. Din utbildningskonsult. Brottmålskurs med inriktning på Förundersökning och kriminalteknik

AoM Consult AB. Din utbildningskonsult. Brottmålskurs med inriktning på Förundersökning och kriminalteknik AoM Consult AB Din utbildningskonsult Brottmålskurs med inriktning på Förundersökning och kriminalteknik Plats: Honolulu- Hawaii Datum: 4-14 januari 2017 Brottmålskurs med inriktning på Förundersökning

Läs mer

Kort om Islands geologi och lite om geodetiska referenssystem Torsten Allvar

Kort om Islands geologi och lite om geodetiska referenssystem Torsten Allvar Kort om Islands geologi och lite om geodetiska referenssystem Torsten Allvar 2017-11-22 På Internet finns mycket att läsa om Islands geologi och om vulkaner. Det är ett ämne som intresserar och som bl.a.

Läs mer

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 1 RESEFAKTA, FLYG OCH BÅTAR FLYG Vi kommer att flyga till Split med SAS morgonflyg från Göteborg och Stockholm. Utresa Göteborg Split Stockholm Split

Läs mer

Starta sommaren redan 9-16 maj 2017 med en härlig yogavecka i Nerja

Starta sommaren redan 9-16 maj 2017 med en härlig yogavecka i Nerja Starta sommaren redan 9-16 maj 2017 med en härlig yogavecka i Nerja Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Andalusien. Den 9-16 maj

Läs mer

Res till Bratislava/ Brno och Wien en kultur och vin-/ matresa september 2019.

Res till Bratislava/ Brno och Wien en kultur och vin-/ matresa september 2019. Res till Bratislava/ Brno och Wien en kultur och vin-/ matresa 18 24 september 2019. Följ med Mimosa kulturresa genom Europas moderna historia Onsdag 18 september Avresa från Arlanda till Wien (direktflyg

Läs mer

LAS VEGAS NÖJENAS STAD

LAS VEGAS NÖJENAS STAD MÄSSRESA LAS VEGAS LAS VEGAS NÖJENAS STAD Las Vegas är den största staden i delstaten Nevada i sydvästra USA. Staden är ett centrum för alla möjliga upplevelser och aktiviteter. Las Vegas är ett av världens

Läs mer

LAOS. Vi reser i slutet av november 2016.

LAOS. Vi reser i slutet av november 2016. LAOS. Resan startar i Unescos världsarv Luang Prabang. Här skall vi upptäcka omgivningarna till fots och från elefantryggen innan vi åker österut till de mystiska Plain of Jars. Vidare till det underbara

Läs mer

Sommarvecka med Yoga i Nerja 9-16 Juni

Sommarvecka med Yoga i Nerja 9-16 Juni Sommarvecka med Yoga i Nerja 9-16 Juni Har glädjen att kunna erbjuda en en vecka med YOGA på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga, Andalusien. Den 9-16 juni 2014 med

Läs mer

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD

ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP REYKJAVIK EN MÅNGSIDIG STAD RESA ISLAND ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Azorerna PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Azorerna PDF ladda ner Azorerna PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Lisa Carlsson. Upptäck den portugisiska ögruppen Azorerna! Oavsett om du reser första klass eller med liten reskassa, tar den här reseguiden

Läs mer

Geologins Dags tipsrunda 2014 för barn och andra nyfikna Mer om geologi finns på www.geologinsdag.nu

Geologins Dags tipsrunda 2014 för barn och andra nyfikna Mer om geologi finns på www.geologinsdag.nu 1. Naturens processer gör att landskapet ständigt förändras, bland annat genom att floder kan hitta nya vägar och att material kan transporteras från en plats till en annan. Vad kallas den geologiska process

Läs mer

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9.

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9. Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9. Har glädjen att kunna erbjuda en yogaresa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga, Andalusien. Den 9-16 september

Läs mer

Natur, stränder, slott och sköna Köpenhamn

Natur, stränder, slott och sköna Köpenhamn CYKELSEMESTER I DANMARK NORDSJÄLLAND OCH KÖPENHAMN LOOP TOUR Natur, stränder, slott och sköna Köpenhamn Turbeskrivning På den här turen har du din bas i Köpenhamn, härifrån kan du åka på en av våra rekommenderade

Läs mer

ITALIEN MED LJUVLIGA TOSCANA. Tid: 13-20 september, avresa: kl.01.50 från: Träffpunkten Färjestaden

ITALIEN MED LJUVLIGA TOSCANA. Tid: 13-20 september, avresa: kl.01.50 från: Träffpunkten Färjestaden SPF SENIORERNA SOLVÄNDAN OCH SYD ÖLAND ITALIEN MED LJUVLIGA TOSCANA LÄS, LÄR OCH RES Tid: 13-20 september, avresa: kl.01.50 från: Träffpunkten Färjestaden Pris: c:a 9500 kr/ person i dubbelrum, enkelrum:

Läs mer

HOLLAND I BLOMNING. Man måste ha sett det med egna ögon för att förstå hur stor, varierad och fantastisk den här parken är.

HOLLAND I BLOMNING. Man måste ha sett det med egna ögon för att förstå hur stor, varierad och fantastisk den här parken är. HOLLAND I BLOMNING När det i början av maj fortfarande kan vara lite ostadigt väder här hemma i Sverige har som regel Nederländerna haft härlig vår ett tag. Uteserveringarna är öppna och vårblommor finns

Läs mer

Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013. Dag 1- ankomst

Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013. Dag 1- ankomst Yoga- och vandringsresa till Costa Blanca 3-10 februari 2013 Dag 1- ankomst 15.45 Avresa från Arlanda 19.40 Ankomst till Alicante Transfer tlll hotellet - incheckning 21.00 Lätt middag på hotellet Information

Läs mer

Konst- och kulturresa till Split & Dubrovnik sep 2017

Konst- och kulturresa till Split & Dubrovnik sep 2017 Följ med på en konst- och kulturresa till de vackra kustpärlorna i Kroatien Split och Dubrovnik! Kroatien lockar många besökare med sin slående vackra och skiftande natur mäktiga berg, kuperande landskap,

Läs mer

Program SPF Maj TOSCANA

Program SPF Maj TOSCANA Program SPF 17-22 Maj - 2018 - TOSCANA Efter en lyckad Toscanaresa i september i fjol är det nu dags för en repris till våren 2018. Programmet har i stort sätt samma upplägg utom att det inte är vinfestival

Läs mer

Starta sommaren med en Yogavecka 9-16 maj 2019

Starta sommaren med en Yogavecka 9-16 maj 2019 Starta sommaren med en Yogavecka 9-16 maj 2019 Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Andalusien. Den 9-16 maj 2019 med yogaläraren

Läs mer

Jordens inre krafter

Jordens inre krafter 1 Jordens inre krafter Jorden bildades för cirka 4.6 miljarder år sedan. Till en början var den ett gasmoln, och när gasmolnet förtätades bildades ett glödande klot. Klotet stelnade och fick en fast yta.

Läs mer

Resa till Lofoten med SPF Seniorerna 485 Björken 28 maj 1 juni 2015

Resa till Lofoten med SPF Seniorerna 485 Björken 28 maj 1 juni 2015 Resa till Lofoten med SPF Seniorerna 485 Björken 28 maj 1 juni 2015 28 maj Solen skiner från en klarblå himmel denna morgon när 47 förväntansfulla medlemmar ska ge sig ut på resa till Lofoten med Högbergs

Läs mer

Äventyrsresa till Amazonas. 12 dagars gruppresa med skandinavisk reseledare!

Äventyrsresa till Amazonas. 12 dagars gruppresa med skandinavisk reseledare! Äventyrsresa till Amazonas 12 dagars gruppresa med skandinavisk reseledare! Upptäck Alter do Chãos vita sandstränder och Tapajós djungel! Den bästa tiden att resa hit med tanke på väderleken är från maj

Läs mer

Här kommer en inbjudan att följa med till Italien på en härlig vandring och yogaresa 27/9-1/

Här kommer en inbjudan att följa med till Italien på en härlig vandring och yogaresa 27/9-1/ Här kommer en inbjudan att följa med till Italien på en härlig vandring och yogaresa 27/9-1/10 2017. Saint- Rhémy- en Bosses är en magisk plats under sommar och höst. Här kommer vi att kunna njuta av de

Läs mer

Vandra i England. Dales Way, 7 nätter Ilkley Bowness-on-Windermere, 6 vandringsdagar

Vandra i England. Dales Way, 7 nätter Ilkley Bowness-on-Windermere, 6 vandringsdagar Dales Way, Ilkley Bowness-on-Windermere, 7 nätter 1(6) Vandra i England Dales Way, 7 nätter Ilkley Bowness-on-Windermere, 6 vandringsdagar Vandring på Dales Way tar dig från det sträva och storslagna Yorkshire

Läs mer

Ungern RESEFAKTA BESKRIVNING

Ungern RESEFAKTA BESKRIVNING Ungern BESKRIVNING Ungern 8 dagar Med Györ som utgångspunkt upplever vi Ungern. Vi åker till Ungerns hav Balatonsjön, längs den vackra Donau till dess drottning Budapest. Det blir en dagsutflykt till kejsarstaden

Läs mer

TREKKING över Kreta del 1

TREKKING över Kreta del 1 TREKKING över Kreta del 1 Vandringsstigarna på västra Kreta går längs havsstranden, över vackra strandstenar, böjer sig runt små vikar med mjuk sand. Plötsligt dyker stigarna in i snåret med enbuskar och

Läs mer

Telemark Döveförening till Bulgarien 8 dagar 2016

Telemark Döveförening till Bulgarien 8 dagar 2016 Telemark Döveförening till Bulgarien 8 dagar 2016 Dag 1: Vi flyger till Burgas Vår reseledare möter upp på Oslo Flygplats/Gardermoen. Flyg till Burgas. Efter ett par timmar i luften, landar vi i Bulgarien

Läs mer