1 Bakgrund till ställningstagandet/promemorian. 1.2 Frågor om tillämpning av PSD2 och autentiseringslagen. 1.1 Betaltjänstdirektivet (PSD2)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Bakgrund till ställningstagandet/promemorian. 1.2 Frågor om tillämpning av PSD2 och autentiseringslagen. 1.1 Betaltjänstdirektivet (PSD2)"

Transkript

1 Promemoria 1 (5) Kommunikationsverkets och Finansinspektionens promemoria: förhållandet mellan betaltjänstlagen och autentiseringslagen vid öppnande av gränssnitt och identifiering för TPP på det sätt som krävs i PSD2 1 Bakgrund till ställningstagandet/promemorian 1.1 Betaltjänstdirektivet (PSD2) Betaltjänstlagen (290/2010) ändras till att motsvara det så kallade andra betaltjänstdirektivet 1 (nedan PSD2). PSD2 måste införas på nationell nivå senast den 13 januari Vid ändringen utvidgas tillämpningsområdet för betaltjänstlagen så att så kallade tredje tjänsteleverantörer (nedan TPP) kommer att omfattas av reglering och tillsyn. Nya leverantörer av betaltjänster är följande: leverantörer av betalningsinitieringstjänster (Payment Initiation Service Providers, PIS) leverantörer av kontoinformationstjänster (Account Information Service Providers, AIS). De kontoförande bankerna ska ge dessa tredje tjänsteleverantörer åtkomst till kundernas konton utifrån ett uttryckligt samtycke av kunden. I praktiken innebär detta öppnande av gränssnitten i de kontoförande bankernas betal- och kontotjänster för TPP. Framöver har TPP rätt att, för att använda betal- och kontotjänster, utnyttja de förfaranden för stark autentisering som den bank som innehar betalkontot har tillhandahållit sin kund. 1.2 Frågor om tillämpning av PSD2 och autentiseringslagen I Finland är bankernas elektroniska identifieringsmetoder i regel också identifieringsverktyg för stark autentisering, som allmänt tillhandahålls för elektronisk identifiering. Dessa regleras genom lagen om stark autentisering och betrodda elektroniska tjänster (617/2009, autentiseringslag) 2. Inom branschen, särskilt i bankerna, har det väckts en fråga om hur betaltjänstlagen, som har ändrats i enlighet med PSD2, ska tillämpas tillsammans med autentiseringslagen. Frågorna har rört på vilket sätt den i autentiseringslagen fastställda modellen för ett avtalsbaserat förtroendenät för tillhandahållande av tjänster för stark autentisering 1 Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/2366 om betaltjänster på den inre marknaden, om ändring av direktiven 2002/65/EG, 2009/110/EG och 2013/36/EU samt förordning (EU) nr 1093/2010 och om upphävande av direktiv 2007/64/EG. 2 Lag om stark autentisering och betrodda elektroniska tjänster (617/2009).

2 Promemoria 2 (5) (trädde i kraft den 1 maj 2017) ska kunna genomföras vid sådant öppnande av gränssnitt för TPP som avses i PSD2. Vissa frågor rör också om det finns sådana skillnader i kraven på tekniska standarder för stark autentisering (nedan RTS) enligt autentiseringslagen (och Kommunikationsverkets föreskrift 72/2016 M, som har utfärdats med stöd av autentiseringslagen), betaltjänstlagen och PSD2, som kan utgöra hinder för att använda samma metod i båda regelverken. 1.3 Myndigheternas diskussion om förhållandet mellan lagarna Experter från Kommunikationsverket, Finansinspektionen, justitieministeriet, kommunikationsministeriet, finansministeriet och Konkurrens- och konsumentverket har diskuterat de rättsliga frågorna gällande förhållandet mellan lagarna. Kommunikationsverket och Finansinspektionen har sammanställt denna promemoria utifrån slutsatserna av diskussionen. 2 Tolkningsbedömningar 2.1 PSD2 har företräde framför avtals- och prisreglerna för förtroendenätet i autentiseringslagen Vid öppnande av gränssnitt för TPP och vid därtill hörande stark autentisering enligt PSD2 tillämpas i första hand betaltjänstlagen, som är förenlig med PSD2, och bestämmelserna på lägre nivå i PSD2, som de tekniska standarderna som utarbetas för tillfället (Regulatory technical standards, RTS). PDS2 är ett EU-regelverk som syftar till totalharmonisering. I detta ärende anses den ha företräde framför de nationella bestämmelserna för förtroendenätet i autentiseringslagen. Bestämmelserna för förtroendenätet gäller skyldighet för leverantörer av identifieringsverktyg att tillhandahålla sina identifieringstjänster för att förmedlas av de tjänster för identifieringsförmedling som hör till förtroendenätet. Bestämmelserna i 12 a och i statsrådets förordning om förtroendenätet för leverantörer av tjänster för stark autentisering (169/2016, förordning om förtroendenätet) 3 innehåller avtals- och samarbetsskyldigheter samt prisregler. En bank, vars kunder kan identifiera sig i banktjänsterna med någon annan elektronisk identifieringsmetod än bankens, är både kund hos tjänsterna för identifieringsförmedling och en tjänst för ärendehantering. Om en kund identifierar sig i bankens tjänster med bankens identifieringsmetod, tillämpas inte autentiseringslagen i enlighet med tillämpningsundantaget i 1. 3 Statsrådets förordning om förtroendenätet för leverantörer av tjänster för stark autentisering (169/2016).

3 Promemoria 3 (5) PDS2 förutsätter att ett gränssnitt och en identifieringsfunktion ska öppnas för TPP så att denna kan tillhandahålla betalningsinitierings- och kontoinformationstjänster utan avtal och avgift. Om det inte är möjligt att öppna gränssnitt i enlighet med PSD2 och att genomföra en därtill hörande stark autentisering enligt RTS i enlighet med bestämmelserna om förtroendenätet i autentiseringslagen, tillämpas kraven i PSD2. Kraven i PSD2 tillämpas även om en banks kunder också kan använda andra elektroniska identifieringsverktyg för stark autentisering än bankens i bankens tjänster. Det ska beaktas att den ovan presenterade tolkningen och kraven i betaltjänstlagen, som är förenlig med PSD2, endast gäller att öppna och använda TPP-gränssnitt, inte övrig användning av stark autentisering i banktjänster. Autentiseringslagen och de bestämmelser på lägre nivå som kompletterar autentiseringslagen tillämpas vid annat öppnande av gränssnitt för TPP än det som förutsätts i PSD2, och vid därtill hörande stark autentisering. Det innebär att det kan vara möjligt att andra krav, beroende på användningssituation, är tillämpliga på användning av stark autentisering i en banks ärendehanteringstjänster. Detta kan i sin tur kräva tekniska arrangemang som skiljer sig från varandra. Om en bank, för att öppna ett TPP-gränssnitt enligt PSD2, skaffar en identifieringstjänst av en förmedlingstjänst som hör till förtroendenätet, svarar banken för att TPP också kan använda identifieringstjänsten via programmeringsgränssnittet på samma sätt som bankens eventuella egen identifieringstjänst.

4 Promemoria 4 (5) Figur 1: Ett exempel på anslutning av bankens egen identifieringstjänst och en identifieringstjänst, tillhandahållen av en sådan leverantör av förmedlingstjänster som hör till förtroendenätet enligt autentiseringslagen, till ett programmeringsgränssnitt som tillhandahålls till TPP. 2.2 Tekniska krav på stark autentisering i autentiseringslagen och EU:s eidas-förordning Bestämmelser om krav på stark autentisering finns i autentiseringslagen och Kommunikationsverkets föreskrift 72/2016 M 4 som har utfärdats med stöd av autentiseringslagen. Kraven i lagen och föreskriften är förenliga med EU:s eidasförordning (EU) 910/ och kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1502 som har utfärdats med stöd av eidas 6. Kraven gäller egenskaper, tillförlitlighet och hela livscykeln för identifieringssystem och identifieringsmetoder. Kraven på informationssäkerhet gäller bland annat säkerhet i datakommunikationsprotokoll och algoritmer för kryptering av data i datakommunikationen ända till gränssnittet för ärendehanteringstjänster. De tekniska kraven enligt PSD2 på stark autentisering i betaltjänster och kontoinformationstjänster är ännu under beredning. De tekniska kraven kommer att definieras i separata europeiska tekniska standarder (RTS), som blir förpliktande genom kommissionens genomförandeakt på samma sätt som förordningen om tillitsnivåer i anslutning till eidas. En preliminär bedömning är att RTS, vad gäller de allmänna tekniska kraven, inte verkar strida mot kraven i eidas och autentiseringslagen. Finansinspektionen följer beredningen av RTS, och Kommunikationsverket och Finansinspektionen utvärderar vid behov mer detaljerat kraven för att upptäcka eventuella motstridigheter. RTS, som kompletterar PSD2, ska i första hand iakttas vid genomförande av betalningsorder och kontoinformationsförfrågningar som TPP har inlett, om det tekniskt sett inte är möjligt att iaktta kraven i autentiseringslagen. 2.3 Förhållandet mellan ansvarsbestämmelserna i betaltjänstlagen och autentiseringslagen Bestämmelserna i 7 kap. i betaltjänstlagen (290/2010) om ansvar för obehöriga betalningstransaktioner är tillämpliga på avtalsförhållanden mellan kunder och tjänsteleverantörer, när tjänsteleverantören har ingått ett avtal om 4 Kommunikationsverkets föreskrift 72/2016 M om elektroniska identifieringstjänster och betrodda elektroniska tjänster. 5 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 910/2014 av den 23 juli 2014 om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner på den inre marknaden och om upphävande av direktiv 1999/93/EG. 6 EU-kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1502 om fastställande av tekniska minimispecifikationer och förfaranden för tillitsnivåer för medel för elektronisk identifiering i enlighet med artikel 8.3 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 910/2014 om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner på den inre marknaden.

5 Promemoria 5 (5) betalningsinstrument med kunden (62 ) eller när kundens medel har använts för att genomföra betalningstransaktionen (63 ). Betalningstransaktioner kan bekräftas även med andra identifieringsverktyg än tjänsteleverantörens. Tjänsteleverantören kan godkänna till exempel en annan banks TUPAS-koder vid bekräftelse av betalningstransaktioner. Det ansvar för obehöriga betalningstransaktioner som avses i betaltjänstlagen gäller dock den tjänsteleverantör vars kunds medel har använts för att genomföra betalningstransaktionen. Utifrån i betaltjänstlagen är det klart att en annan avtalspartner till en kund, till exempel en annan leverantör av identifieringsverktyg, inte har det ansvar som avses i betaltjänstlagen när det är fråga om ett avtalsförhållande mellan en kund och en bank.

Kommunikationsverkets 1 anvisningar om bedömning av överensstämmelsen hos en identifieringstjänst 2019

Kommunikationsverkets 1 anvisningar om bedömning av överensstämmelsen hos en identifieringstjänst 2019 PM 1 (6) Dnr: 12.12.2018 1003/620/2018 Kommunikationsverkets 1 anvisningar om bedömning av överensstämmelsen hos en identifieringstjänst 2019 1 Bakgrund 1.1 Arten av denna promemoria om tolkning Till denna

Läs mer

Föreskrift om elektroniska identifieringstjänster och betrodda elektroniska tjänster

Föreskrift om elektroniska identifieringstjänster och betrodda elektroniska tjänster Kommunikationsverket 72/2016 M 1 (12) Föreskrift om elektroniska identifieringstjänster och betrodda elektroniska tjänster Utfärdad i Helsingfors den 2 november 2016 Kommunikationsverket har med stöd av

Läs mer

Motivering till och tillämpning av föreskrift 72. Elektroniska identifieringstjänster och betrodda elektroniska tjänster

Motivering till och tillämpning av föreskrift 72. Elektroniska identifieringstjänster och betrodda elektroniska tjänster 1 14.5.2018 Motivering till och tillämpning av föreskrift 72 Elektroniska identifieringstjänster och betrodda elektroniska tjänster MPS 72 MPS 72 2 INNEHÅLL AVDELNING A CENTRALA ÄNDRINGAR OCH ÄNDRINGSHISTORIK...

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om stark autentisering och elektroniska signaturer

Lag. om ändring av lagen om stark autentisering och elektroniska signaturer Lag om ändring av lagen om stark autentisering och elektroniska signaturer I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om stark autentisering och elektroniska signaturer (617/2009) 4 och 5, ändras

Läs mer

Kommittédirektiv. Betaltjänster, förmedlingsavgifter och grundläggande betalkonton. Dir. 2015:39. Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015

Kommittédirektiv. Betaltjänster, förmedlingsavgifter och grundläggande betalkonton. Dir. 2015:39. Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015 Kommittédirektiv Betaltjänster, förmedlingsavgifter och grundläggande betalkonton Dir. 2015:39 Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till

Läs mer

U 25/2018 rd. Helsingfors den 17 maj Finansminister Petteri Orpo. Finansråd Risto Koponen

U 25/2018 rd. Helsingfors den 17 maj Finansminister Petteri Orpo. Finansråd Risto Koponen Statsrådets skrivelse till riksdagen om kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 924/2009 vad gäller vissa avgifter på gränsöverskridande betalningar

Läs mer

U 73/2016 rd. elektroniska publikationer)

U 73/2016 rd. elektroniska publikationer) Statsrådets skrivelse till riksdagen om förslag till rådets direktiv (om mervärdesskattesats på elektroniska publikationer) I enlighet med 96 2 mom. i grundlagen översänds till riksdagen Europeiska kommissionens

Läs mer

RP 74/2016 rd. Lagarna avses träda i kraft den 1 juli 2016.

RP 74/2016 rd. Lagarna avses träda i kraft den 1 juli 2016. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om stark autentisering och elektroniska signaturer samt av vissa andra lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANSVARSFÖRSÄKRING ENLIGT PSD 2 EBA/GL/2017/08 12/09/2017. Riktlinjer

RIKTLINJER FÖR ANSVARSFÖRSÄKRING ENLIGT PSD 2 EBA/GL/2017/08 12/09/2017. Riktlinjer RIKTLINJER FÖR ANSVARSFÖRSÄKRING ENLIGT PSD 2 EBA/GL/2017/08 12/09/2017 Riktlinjer för kriterierna för att fastställa ett minimibelopp för den ansvarsförsäkring eller annan jämförbar garanti som avses

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2011:755) om elektroniska pengar Utfärdad den 5 april 2018 Publicerad den 11 april 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om lagen (2011:755)

Läs mer

eidas införande i Sverige Björn Scharin, PTS

eidas införande i Sverige Björn Scharin, PTS eidas införande i Sverige Björn Scharin, PTS PTS roll idag resp. framtida roll PTS är tillsynsmyndighet över utfärdare av kvalificerade certifikat PTS föreslås bli tillsynsmyndighet över tillhandahållare

Läs mer

1. ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KONTO ÄNDRINGAR

1. ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KONTO ÄNDRINGAR 1. ALLMÄNNA VILLKOR FÖR KONTO Definitioner Följande definitioner har lagts till: - Nättjänst för betalkonto: En e-tjänst via vilken betalkontot kan administreras till exempel på nätet. Nedan används termen

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om stark autentisering och elektroniska signaturer PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅL I denna proposition föreslås det att

Läs mer

OP Tjänsten för förmedling av identifiering

OP Tjänsten för förmedling av identifiering Tjänstebeskrivning 1 (6) OP Tjänsten för förmedling av identifiering Innehåll 1 Allmän beskrivning... 2 2 Krav på programvara... 2 2.1 Användargränssnitt... 2 2.2 Webbläsare som stöds... 3 3 Avtal... 3

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Betänkande av Utredningen om genomförande av NIS-direktivet Stockholm 2017 SOU 2017:36 Sammanfattning Bakgrund I juli 2016 antog Europaparlamentet

Läs mer

Riktlinjer EBA/GL/2018/07. 4 december 2018

Riktlinjer EBA/GL/2018/07. 4 december 2018 EBA/GL/2018/07 4 december 2018 Riktlinjer för villkoren för att utnyttja undantaget från beredskapsmekanismen enligt artikel 33.6 i förordning EU) 2018/389 (tekniska tillsynsstandarder för sträng kundautentisering

Läs mer

Anvisning om bedömning av elektroniska identifieringstjänster. Transport- och kommunikationsverkets anvisning 211/2019 O UTKAST

Anvisning om bedömning av elektroniska identifieringstjänster. Transport- och kommunikationsverkets anvisning 211/2019 O UTKAST 1 (192) om bedömning av elektroniska identifieringstjänster Transport- och kommunikationsverkets anvisning UTKAST 20.6.2019 2 (192) Innehåll 1 Inledning... 7 1.1 Syftet med anvisningen... 7 1.2 ens ikraftträdande...

Läs mer

RP 83/2017 rd. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt. Paragrafen som gäller maximipriset ska gälla i fem år från dess ikraftträdande.

RP 83/2017 rd. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt. Paragrafen som gäller maximipriset ska gälla i fem år från dess ikraftträdande. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring och temporär ändring av lagen om stark autentisering och betrodda elektroniska tjänster PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

U 105/2018 rd. Finansminister Petteri Orpo

U 105/2018 rd. Finansminister Petteri Orpo Statsrådets skrivelse till riksdagen om kommissionens förslag till rådets direktiv och förordning (genomförandebestämmelser för direktivet om mervärdesskatt på e-handel) Med stöd av 96 2 mom. i grundlagen

Läs mer

RP 50/ / /2016 rd

RP 50/ / /2016 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i Europeiska konventionen om rättsligt

Läs mer

om krav för rapportering av statistiska uppgifter om svikliga förfaranden enligt artikel 96.6 i det andra betaltjänstdirektivet

om krav för rapportering av statistiska uppgifter om svikliga förfaranden enligt artikel 96.6 i det andra betaltjänstdirektivet EBA/GL/2018/05 17/09/2018 Riktlinjer om krav för rapportering av statistiska uppgifter om svikliga förfaranden enligt artikel 96.6 i det andra betaltjänstdirektivet 1. Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM22. Förordning om naturgas- och elprisstatistik. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM22. Förordning om naturgas- och elprisstatistik. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om naturgas- och elprisstatistik Finansdepartementet 2015-12-18 Dokumentbeteckning KOM (2015) 496 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om europeisk

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för industrifrågor, forskning och energi 2015/0284(COD) 26.5.2016 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för industrifrågor, forskning och energi till utskottet för

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om verksamhet för betaltjänstleverantörer; beslutade den 17 april

Läs mer

Tekniska och affärsmässiga krav för betalningar och autogireringar i euro

Tekniska och affärsmässiga krav för betalningar och autogireringar i euro Finansutskottets betänkande Tekniska och affärsmässiga krav för betalningar och autogireringar i euro Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition om tekniska och affärsmässiga krav för

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 2012/0146(COD) 3.4.2013 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd till utskottet för

Läs mer

RP 143/2017 rd. I propositionen ingår också några smärre tekniska ändringar på grund av lagar som redan har trätt i kraft.

RP 143/2017 rd. I propositionen ingår också några smärre tekniska ändringar på grund av lagar som redan har trätt i kraft. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om betalningsinstitut och till vissa lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Åtgärder mot att användare vilseleds att logga in någon annan med sin e-legitimation

Åtgärder mot att användare vilseleds att logga in någon annan med sin e-legitimation Johan Bålman Johan.balman@pensionsmyndigheten.se 0722102619 Åtgärder mot att användare vilseleds att logga in någon annan med sin e-legitimation Allt fler rapporter har kommit om att företag erbjuder webbtjänster

Läs mer

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-11-12 BESLUTSPROMEMORIA Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism FI Dnr 13-6295 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80

Läs mer

MPS 7 MOTIVERING TILL OCH TILLÄMPNING AV FÖRESKRIFT 7

MPS 7 MOTIVERING TILL OCH TILLÄMPNING AV FÖRESKRIFT 7 1.9.2009 MOTIVERING TILL OCH TILLÄMPNING AV FÖRESKRIFT 7 OM SKYLDIGHET FÖR LEVERANTÖRER AV IDENTIFIERINGSTJÄNSTER OCH CERTIFIKATUTFÄRDARE SOM TILLHANDAHÅLLER ALLMÄNHETEN KVALIFICERADE CERTIFIKAT ATT GÖRA

Läs mer

RP 264/2018 rd. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt.

RP 264/2018 rd. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring och temporär ändring av lagen om stark autentisering och betrodda elektroniska tjänster PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

Riktlinjer om MAR Personer som mottar marknadssonderingar

Riktlinjer om MAR Personer som mottar marknadssonderingar Riktlinjer om MAR Personer som mottar marknadssonderingar 10/11/2016 ESMA/2016/1477 SV Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 3 2 Definitioner... 3 3 Syfte... 4 4 Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter...

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 14/2013

Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Handelsparter från tredjeland Dnr FIVA 15/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Infrastruktur med möjligheter

Infrastruktur med möjligheter Infrastruktur med möjligheter Anvisning Autentisering (dokumentet är i status 1.0 RC1) Bengt-Göran Andersson, Inera IT Säkerhetsansvarig 2017-09-28 Följer Referensarkitektur för Identitet och åtkomst Federation

Läs mer

eidas-förordningens krav det juridiska perspektivet Anna Månsson Nylén

eidas-förordningens krav det juridiska perspektivet Anna Månsson Nylén eidas-förordningens krav det juridiska perspektivet Anna Månsson Nylén Vad är eidas? EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 910/2014 av den 23 juli 2014 om elektronisk identifiering och betrodda

Läs mer

DATASKYDDSBESKRIVNING

DATASKYDDSBESKRIVNING TIETOSUOJASELOSTE 1 (5) DATASKYDDSBESKRIVNING 1 Registrets namn 2 Registeransvarig Spärrtjänsten och spärrtjänstens telefoninspelningar Namn Befolkningsregistercentralen 3 Kontaktperson i ärenden som gäller

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 3.10.2016 om den gemensamma övervaknings- och utvärderingsram som föreskrivs i Europaparlamentets

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 1 september 2011 Lag om ändring av lagen om transport av farliga ämnen Utfärdad i Helsingfors den 26 augusti 2011 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2

för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2 EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Riktlinjer för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2 1. Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter Riktlinjernas status 1. Detta dokument innehåller

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 8/2015

Föreskrifter och anvisningar 8/2015 Föreskrifter och anvisningar 8/2015 Liv- och skadeförsäkringsbolag, riktlinjer om Solvens II del II, Dnr FIVA 17/01.00/2015 Utfärdade 30.11.2015 Gäller från 1.1.2016 FINANSINSPEKTIONEN tfn 010 831 51 fax

Läs mer

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.4.2012 C(2012) 3011 final KOMMISSIONENS YTTRANDE av den 30.4.2012 enligt artikel 3.1 i förordning (EG) nr 714/2009 och artikel 10.6 i direktiv 2009/72/EG Sverige

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den XXX

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den XXX EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.11.2017 C(2017) 7782 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den XXX om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2015/2366 vad gäller tekniska

Läs mer

RP 132/2017 rd. Dessutom föreslås det vissa ändringar i konsumentskyddslagen och informationssamhällsbalken.

RP 132/2017 rd. Dessutom föreslås det vissa ändringar i konsumentskyddslagen och informationssamhällsbalken. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av betaltjänstlagen och till vissa lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2002R1606 SV 10.04.2008 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1606/2002

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 13 maj 2014

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 13 maj 2014 FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 13 maj 2014 (Finlands författningssamlings nr 372/2014) Statsrådets förordning om sättande i kraft av överenskommelsen om ett finsk-norskt

Läs mer

Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn och banksektorn

Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn och banksektorn 04/10/2018 JC 2018 35 Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn och banksektorn Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn (Esma) och banksektorn (EBA) Syfte 1. Dessa

Läs mer

Remissvar angående SOU 2019:14: Ett säkert statligt IDkort- med e-legitimation (dnr Ju2019/01281/L4)

Remissvar angående SOU 2019:14: Ett säkert statligt IDkort- med e-legitimation (dnr Ju2019/01281/L4) Datum Vår referens 2019-08-30 19-5170/9.60 1(6) Ert datum Er referens 2019-07-24 Ju2019/01281/L4 Ju.remissvar@regeringskansliet.se Ju.L4@regeringskansliet.se Remissvar angående SOU 2019:14: Ett säkert

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKEN

EUROPEISKA CENTRALBANKEN 22.2.2014 Europeiska unionens officiella tidning C 51/3 III (Förberedande akter) EUROPEISKA CENTRALBANKEN EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE av den 19 november 2013 om förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Datum Vägledning. För betrodda tjänster i Sverige enligt eidas Utgåva 1

Datum Vägledning. För betrodda tjänster i Sverige enligt eidas Utgåva 1 Datum 2016-06-03 Vägledning För betrodda tjänster i Sverige enligt eidas Utgåva 1 För betrodda tjänster i Sverige enligt eidas Utgåva 1 Diarienummer 16-6190 ISSN 1650-9862 Post- och telestyrelsen Box 5398

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2010:751) om betaltjänster; SFS 2017:342 Utkom från trycket den 16 maj 2017 utfärdad den 4 maj 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för framställningar 28.11.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning 0824/2008, ingiven av Kroum Kroumov, bulgarisk medborgare, och undertecknad av ytterligare

Läs mer

Introduktion till eidas. Dnr: /

Introduktion till eidas. Dnr: / Introduktion till eidas Dnr: 131 151182-16/9517 2016-08-19 PM 1(5) Datum 2016-08-19 Innehåll 1 Vad är eidas?... 2 2 Elektronisk identifiering enligt eidas... 2 3 Betrodda tjänster enligt eidas... 3 4 Checklista

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2012:14) om säkerhetsövervakning av humanläkemedel;

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2012:14) om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2012:14) om säkerhetsövervakning av humanläkemedel; Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen.

Läs mer

RP 79/2008 rd. ansvariga för betalning av farledsavgiften.

RP 79/2008 rd. ansvariga för betalning av farledsavgiften. RP 79/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om farledsavgift PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att lagen om farledsavgift

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0209 (CNS) 13885/16 FISC 181 ECOFIN 984 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RÅDETS DIREKTIV om ändring

Läs mer

RP 242/2009 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 9 i lagen om skatteuppbörd

RP 242/2009 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 9 i lagen om skatteuppbörd RP 242/2009 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 9 i lagen om skatteuppbörd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att de bestämmelser

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2014

Föreskrifter och anvisningar 4/2014 Föreskrifter och anvisningar 4/2014 Förvaltare av alternativa investeringsfonder Dnr FIVA 6/01.00/2014 Datum 1.7.2014 Gäller fr.o.m. 22.7.2014 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 53 28 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

För betrodda tjänster i Sverige enligt eidas Utgåva 2 Diarienummer 17-4465 ISSN 1650-9862 Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678 55 00 pts@pts.se www.pts.se Post- och telestyrelsen 2

Läs mer

RIKTLINJER OM NATIONELLA PROVISORISKA FÖRTECKNINGAR ÖVER DE MEST REPRESENTATIVA TJÄNSTERNA EBA/GL/2015/

RIKTLINJER OM NATIONELLA PROVISORISKA FÖRTECKNINGAR ÖVER DE MEST REPRESENTATIVA TJÄNSTERNA EBA/GL/2015/ EBA/GL/2015/01 11.05.2015 EBA:s riktlinjer om nationella provisoriska förteckningar över de mest representativa tjänsterna som är knutna till betalkonton och som omfattas av en avgift 1 Regelefterlevnad

Läs mer

Kommittédirektiv. Konsumentskydd vid finansiell rådgivning. Dir. 2012:98. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012.

Kommittédirektiv. Konsumentskydd vid finansiell rådgivning. Dir. 2012:98. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012. Kommittédirektiv Konsumentskydd vid finansiell rådgivning Dir. 2012:98 Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012. Sammanfattning Finansiell rådgivning har blivit allt mer efterfrågad och vanligt

Läs mer

Finansiella företags uppgifter till Riksgäldskontoret och vissa betaltjänstfrågor

Finansiella företags uppgifter till Riksgäldskontoret och vissa betaltjänstfrågor Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Finansiella företags uppgifter till Riksgäldskontoret och vissa betaltjänstfrågor Fi2019/02380/B Juni 2019 1 Innehållsförteckning 2 1 Promemorians huvudsakliga

Läs mer

2

2 1 2 3 4 5 Några av stegen till en effektiv e-förvaltning är att bidra till etablerade processer för säker autentisering, identitetshantering och signering. Ett högaktuellt mål är att bidra till miljön

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.8.2017 COM(2017) 425 final 2017/0191 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vad gäller förslag till Unece-handelsnormer

Läs mer

KaPA-lagen* och Suomi.fi-tjänsterna

KaPA-lagen* och Suomi.fi-tjänsterna KaPA-lagen* och Suomi.fi-tjänsterna Möjligheter, konsekvenser och skyldigheter för de olika tjänsterna 29.6.2016 *Lagen om förvaltningens gemensamma stödtjänster för e-tjänster 571/2016 Bakgrund Lagen

Läs mer

RP XX/2019 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP XX/2019 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP XX/2019 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i avtalen om ändringar och

Läs mer

STATSRÅDETS PRINCIPBESLUT OM ELEKTRONISK IDENTIFIERING 5.3.2009

STATSRÅDETS PRINCIPBESLUT OM ELEKTRONISK IDENTIFIERING 5.3.2009 STATSRÅDETS PRINCIPBESLUT OM ELEKTRONISK IDENTIFIERING 5.3.2009 2 Målen med principbeslutet Syftet med detta principbeslut är att komma överens om den interna arbetsfördelningen inom statsrådet på området

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om tilldelning av tullkvoter för export av trä från Ryska federationen till Europeiska unionen

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om tilldelning av tullkvoter för export av trä från Ryska federationen till Europeiska unionen EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 9.8.2012 COM(2012) 449 final 2012/0217 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om tilldelning av tullkvoter för export av trä från Ryska federationen

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.3.2017 COM(2017) 111 final 2017/0047 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande

Läs mer

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN 30.11.2018 SV Europeiska unionens officiella tidning C 432/17 EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN Sammanfattning av Europeiska datatillsynsmannens yttrande om lagstiftningspaketet En ny giv för konsumenterna

Läs mer

AVTAL/FULLMAKT INTERNETBANKEN - FÖRETAG

AVTAL/FULLMAKT INTERNETBANKEN - FÖRETAG AVTAL/FULLMAKT INTERNETBANKEN - FÖRETAG Handläggare Datum KUNDENS NAMN OCH ADRESS Utdelningsadress, postnummer och ort Telefon (även riktnr) Kunden ansluts till internetbanken - Företag på de villkor som

Läs mer

Riktlinjer om de minimikriterier som en omstruktureringsplan för verksamheten ska uppfylla

Riktlinjer om de minimikriterier som en omstruktureringsplan för verksamheten ska uppfylla EBA/GL/2015/21 19.05.2016 Riktlinjer om de minimikriterier som en omstruktureringsplan för verksamheten ska uppfylla 1 1. Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter Riktlinjernas status 1. Detta dokument

Läs mer

2 RIKTLINJER FÖR REGLERING AV HUVUDAVSNITT UPPFÖRANDEREGLER

2 RIKTLINJER FÖR REGLERING AV HUVUDAVSNITT UPPFÖRANDEREGLER 1 (5) 2 RIKTLINJER FÖR REGLERING AV HUVUDAVSNITT UPPFÖRANDEREGLER Syfte, bakgrund och rättsgrund I sina uppföranderegler för tillhandahållande av finansiella tjänster har Finansinspektionen som mål att

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-09-09 R E M I S S P R O M E M O R I A FI Dnr 13-6295 Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Tullkodex m.m./övrigt 1 Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Inledande bestämmelser 1 [6011] Denna förordning kompletterar följande EU-förordningar: 1. Europaparlamentets

Läs mer

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden.

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden. Konsekvensutredning Datum Vår referens Sida 2015-01-26 Dnr: 14-13006 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Konsekvensutredning avseende upphävande av Post- och telestyrelsens

Läs mer

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål EIOPA-BoS-12/069 SV Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål 1/7 1. Riktlinjer Inledning 1. Dessa riktlinjer utfärdas i enlighet med artikel 16 i förordningen om Eiopa 1 (Europeiska försäkrings-

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 2/2015

Föreskrifter och anvisningar 2/2015 Föreskrifter och anvisningar 2/2015 Utarbetande av återhämtningsplaner samt tidigt ingripande Dnr FIVA 7/01.00/2015 Utfärdade 14.10.2015 Gäller från Kapitel 2, 3 och 4: 1.11.2015; kapitel 5 och 6: 1.1.2016

Läs mer

PM om ändringsföreskrift KIFS 2019:1 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter

PM om ändringsföreskrift KIFS 2019:1 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter 2019-05-17 Juridiska sekretariatet om ändringsföreskrift KIFS 2019:1 samt information om anstånd för vissa biocidprodukter Sammanfattning KIFS 2019:1 är ändringsföreskrifter till s föreskrifter (KIFS 2008:3)

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 15 augusti 2016

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 15 augusti 2016 FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 15 augusti 2016 51/2016 (Finlands författningssamlings nr 620/2016) Statsrådets förordning om sättande i kraft av överenskommelsen

Läs mer

Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 4-5 juni 2018

Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 4-5 juni 2018 Rådspromemoria 2018-05-23 Justitiedepartementet Enheten för brottmålsärenden och internationellt rättsligt samarbete (BIRS) Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 4-5 juni 2018 Rubrik:

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 6/2016

Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar om informationsskyldighet Dnr FIVA 6/01.00/2016 Utfärdade 7.6.2016 Gäller från 3.7.2016 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2017-04-11 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag med kompletterande bestämmelser till EU:s dataskyddsförordning Publicerad den 24 april 2018 Utfärdad den 19 april 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap.

Läs mer

Innehåll Dnr: (5)

Innehåll Dnr: (5) 2018-04-09 Konsekvensutredning om Post- och telestyrelsens förslag till föreskrifter om ändring i Post- och telestyrelsens föreskrifter (PTSFS 2008:1) om spektrumauktioner PROMEMORIA Datum Vår referens

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.11.2017 COM(2017) 640 final 2017/0282 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska antas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EESkommittén avseende

Läs mer

Riktlinjer Samarbete mellan myndigheter enligt artiklarna 17 och 23 i förordning (EU) nr 909/2014

Riktlinjer Samarbete mellan myndigheter enligt artiklarna 17 och 23 i förordning (EU) nr 909/2014 Riktlinjer Samarbete mellan myndigheter enligt artiklarna 17 och 23 i förordning (EU) nr 909/2014 28/03/2018 ESMA70-151-294 SV Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 2 2 Syfte... 4 3 Efterlevnads-

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Publicerad den 27 juni 2018 Utfärdad den 20 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande.

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-03-15 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Ändringar i lagen om tillämpning av Europeiska

Läs mer

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 2018/0113(COD) 26.7.2018 ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv (EU) 2017/1132

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Publicerad den 27 juni 2018 Utfärdad den 20 juni 2018 Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn; SFS 2014:1039 Utkom från trycket den 29 juli 2014 utfärdad den 17 juli 2014. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI R-2017/1875 Stockholm den 9 november 2017 Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-09-26 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Ingemar Persson. Utbyte av upplysningar om förhandsbesked i gränsöverskridande

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 2 september 2013 (3.9) (OR. en) 13245/13 DENLEG 100 DELACT 44

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 2 september 2013 (3.9) (OR. en) 13245/13 DENLEG 100 DELACT 44 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 2 september 2013 (3.9) (OR. en) 13245/13 DENLEG 100 DELACT 44 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 21 augusti 2013 till: Rådets generalsekretariat Komm.

Läs mer

Yttrande över promemoria Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden

Yttrande över promemoria Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Kommittédirektiv. Personuppgiftsbehandling inom den arbetsmarknadspolitiska verksamheten och i tillsynsverksamheten över denna. Dir.

Kommittédirektiv. Personuppgiftsbehandling inom den arbetsmarknadspolitiska verksamheten och i tillsynsverksamheten över denna. Dir. Kommittédirektiv Personuppgiftsbehandling inom den arbetsmarknadspolitiska verksamheten och i tillsynsverksamheten över denna Dir. 2011:23 Beslut vid regeringssammanträde den 31 mars 2011 Sammanfattning

Läs mer

Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program

Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program Given i Helsingfors den 8 april 2005 1 Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Syfte 2 Syftet med denna lag är att främja

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om marin utrustning; SFS 2016:768 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 2 Allmänna bestämmelser Syfte

Läs mer