Förskola och fritidshem. Förskola- och fritidsverksamheten riktar sig till barn från 1-12 år.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förskola och fritidshem. Förskola- och fritidsverksamheten riktar sig till barn från 1-12 år."

Transkript

1 Förskola och fritidshem Förskola- och fritidsverksamheten riktar sig till barn från 1-12 år.

2 Välkomna till förskola och fritidshem i Aneby kommun Vireda skola Förskoleklass-Årskurs 5 Vireda fritidshem Vireda förskola Haurida förskola Sunhult skola Förskoleklass-Årskurs 5 Sunhults förskola Sunhults fritidshem Haurida Vireda Furulidskolan Årskurs 6-9 Parkskolan Förskoleklass-Årskurs 5 Svartåskolan Förskoleklass-Årskurs 5 Förskola Savannen Blåklinten Park Vittaryd Trollsländan Frinnaryd Lommaryd Aneby Sunhultsbrunn Frinnaryd förskola Lommaryd förskola Askeryd förskola Askeryd Fritidshem Parkskolan Svartåskolan Förskola Förskolan är den verksamhet som riktar sig till barn mellan 1 och 5 år. Verksamheten regleras i skollagen och styrs av en egen läroplan. Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet, där omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Förskolans uppgift innebär att i samarbete med föräldrarna verka för att varje barn får möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar. Förskolans pedagogik bygger främst på lek, skapande och barnens nyfikenhet och lust att lära.

3 Allmän förskola Alla barn har rätt till en plats i förskolan från och med hösten det år de fyller tre. Denna verksamhet är 15 timmar per vecka och är kostnadsfri. Tiden för verksamheten är normalt måndag till fredag men kan även i samråd mellan förskolans personal och vårdnadshavare läggas på tre dagar i veckan. Förskolans öppettider följer grundskolans läsår vilket innebär att det inte är någon verksamhet under lov- och studiedagar. Föräldralediga och arbetssökande Barn till föräldralediga och arbetssökande har rätt till förskoleplats 15 timmar per vecka. Denna verksamhet är avgiftsbelagd. Tiden för verksamheten är normalt varje dag men kan även i samråd mellan förskolans personal och vårdnadshavare läggas på tre dagar i veckan. För arbetssökande kan tiderna förändras vid till exempel besök hos arbetsförmedling eller vid anställningsintervjuer. Inskolning Att börja i förskolan innebär en stor omställning för barnet (och vårdnadshavarna). Det är därför viktigt att barnet får vänja sig vid förskolans rutiner och lära känna barn och personal i en för barnet lagom takt. Oftast tar detta mellan en och två veckor. Under de första dagarna är barnet tillsammans med vårdnadshavaren på förskolan under kortare tid. Efter hand utökas tiden och barnet kan börja vara ensamt kvar på förskolan. Det är viktigt att ni och förskolepersonalen är lyhörda för barnet under denna period och tillsammans kommer fram till en lämplig inskolningstakt för just ert barn. Inskolning till fritidshem sker i samarbete med barnets tidigare förskola under slutet av vårterminen. För barn som inte deltagit i förskolans verksamhet kan inskolning diskuteras med respektive förskoleklass/ fritidshem. Övergång från förskola till förskoleklass De barn som går tid utöver allmän förskola flyttas automatiskt upp till fritidshemsplats from vecka 32 om inget underlag om uppsägning finns enligt gällande uppsägningsregler. Barn som går allmän förskola 15 timmar kommer vid övergången tillfrågas om behov av fritidshemsplats. Förälders ledighet Om en vårdnadshavare är ledig är huvudregeln att även barnet ska vara ledigt. Vi ska vara ett stöd för familjer i deras ansvar för barnens fostran, utveckling och lärande. Vi ska också ge den omsorg som krävs för att föräldrar ska kunna förena föräldraskap med förvärvsarbete och studier.

4 Fritidshem Fritidshem är en pedagogisk gruppverksamhet för skolbarn mellan 6 och 12 år. Fritidshemmens verksamhet regleras i skollagen och följer läroplanen för grundskolan. Fritidshemmet har tillsammans med förskoleklassen och grundskolan ansvar för barnens omsorg, utveckling och lärande. Fritidshem omfattar skolfri tid. Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk verksamhet komplettera skolan, erbjuda barn en meningsfull fritid och stöd i utvecklingen. Föräldralediga och arbetssökande har inte rätt till fritidshemsplats. Gemensamt för förskola och fritids Placering Placering inom förskola och fritidshem bör ske tre till fyra månader efter ansökan har inkommit. Placering sker i första hand på den förskola som önskas. Om det är fullt på denna erbjuds annan förskola i kommunen.fritidsplats erbjuds alltid på den skola där barnet går. Öppettider Ordinarie öppettider är klockan måndag till fredag (vardagar). Utöver ordinarie öppettider kan kortvarig/ tillfällig förskjutning ske med 15 minuter före och efter om speciella skäl finns. Barnens närvarotid Barnens schema grundar sig på vårdnadshavarnas arbets-, studie- och restider. Det är viktigt att förskolan och fritidshemmet alltid har de aktuella tiderna. Schemat lämnas in skriftligt minst två veckor innan

5 det träder i kraft. Tillfälliga ändringar i schemat ska meddelas förskolan senast dagen innan. Meddela alltid förskolan och fritids om barnet är sjukt eller ledigt. För fritidshemsbarn gäller i normalfall att de inte använder sin plats vid föräldrars sjukdom då de får sin sociala del under skoltid. 25-timmarsregeln Du som vårdnadshavare kan använda 25 timmar per termin och barn för egna behov utöver arbets- och studietid. Det innebär att ditt barn kan vara på förskolan/fritidshem enligt sitt ordinarie schema när vårdnadshavare har semester/ kompledigt eller att barnet kommer extra tid utöver schemat. Gäller enbart under skolans läsårstider, inte under lov eller när förskolan/fritidshem är stängd av andra orsaker. För att vi ska kunna planera vår verksamhet och personalschema behöver du meddela den extra tiden minst två arbetsdagar innan behovet. Det går inte att lagra tid eller ta ut tid i förtid mellan olika terminer. Barns och syskons sjukdom För att minska smittspridning ska barn med infektioner vara hemma. Barnets allmäntillstånd avgör när barnet kan återgå till verksamheten. Det vill säga att barnet ska vara feberfritt och orka delta i de normala aktiviteterna som även innebär utomhusvistelse. Ett feberfritt dygn hemma är en bra tumregel (feberfritt utan febernedsättande medicin i kroppen). Vid diarré /kräkningar kan barnet återgå då det varit besvärsfritt 48 timmar. Vid ögoninfektion bör barnet vara hemma vid varbildning i ögat även om allmäntillståndet är gott. I vissa fall kan barnets återgång behöva ske i samråd med läkare. Om syskon är hemma för sjukdom kan barnet vara på förskolan/fritidshemmet om det bedöms smittfritt. Vid magsjuka i familjen ska barnet vara hemma. Föräldrars sjukdom Om vårdnadshavaren är sjuk eller har graviditetspenning jämställs det med arbete och barnet kan gå sina ordinarie tider på förskolan. Vid särskilda fall kan förändring av schematider göras i samverkan med rektor.

6 Planeringsdagar Förskolan och fritidshemmen stänger verksamheten tre dagar per läsår för att planera och utvärdera verksamheten gemensamt. Dagarna meddelas senast åtta veckor före stängning. I undantagsfall kan barnomsorg erbjudas dessa dagar, då med vikarier och endast på en enhet i kommunen. Uppsägning av plats Uppsägningstiden är två månader räknat från den första dagen i påföljande månad. De barn som sägs upp från sin plats i barnomsorgen i samband med föräldraledighet har förtursrätt, i mån av plats, på den tidigare enheten från det datum som överenskommits. För barn som inte regelbundet nyttjar sin plats, utan att särskilda skäl finns, kan sägas upp från sin plats av barn- och utbildningsutskottet. 4- månadersregel Om barnomsorgsplatsen säggs upp och ny plats önskas inom 4 månader, räknas placeringen som om den fortgått under hela perioden. Avgift utgår för platsen retroaktivt även för de månaders om barnet inte varit närvarande. Detta gäller även vid övergång från förskoleverksamhet till fritidshem. Undantaget är familj vars förälder blir arbetssökande och får arbete igen inom fyra månader. Försäkring Alla barn som är inskrivna i Aneby kommuns barnomsorg är försäkrade dygnet runt. Försäkringen gäller vid olycksfallsskada. Behöver du anmäla olycksfallsskada gör du det enklast via Aneby kommuns hemsida.

7 Maxtaxa Taxan är utformad som en enhetstaxa, det vill säga avgiften avser kostnaden för en plats och är densamma, oavsett hur många timmar per vecka som barnet vistas i förskolan eller på fritidshemmet. Avgift uttages 12 månader per år. Föräldrarnas gemensamma bruttoinkomst är avgiftsgrundande. Även för sammanboende med barn, som ej är gemensamma, läggs bådas inkomster till grund för inkomstberäkningen. Uppgifter ska lämnas enligt nu kända inkomster. Vid ändrad inkomst ska omgående ny inkomstuppgift inlämnas. De redovisade inkomsterna kan komma att kontrolleras hos arbetsgivaren, eller att jämföras med den årsinkomst föräldrarna redovisat till försäkringskassan. Hushållets sammanlagda inkomst Inkomsttaket för beräkning av maxtaxa är för närvarande kr. Avgiften beräknas på hushållets sammanlagda inkomst före skatt. Yngsta barnet i en familj räknas som barn 1, näst yngsta som barn 2 och så vidare. Så här räknas avgiften ut: Exempel 1 En familj har två barn i förskolan. Sammanlagd inkomst kr. ( x 3% =705) + ( x 2% =470) Totalt kr. Exempel 2 En familj har ett barn i förskolan och två barn på fritidshem. Sammanlagd inkomst kr. ( x 3% =840) + ( x 1% =280) + ( x 1% =280) Totalt kr. Fakturan på barnomsorgsavgiften skickas omkring 10:e och 15:e varje månad. Du betalar för föregående månad och senaste betaldag är den sista i varje månad. Är det något som inte stämmer på fakturan måste du höra av dig till barn- och utbildningsavdelningen senast 20 dagar efter fakturadatum. Betalar du inte barnomsorgsavgiften i tid, kan fortsatt kommunal barnomsorg vägras. Barn- och utbildningsutskottet kan, när särskilda skäl föreligger, besluta om nedsättning av avgiften. Individuell prövning kan göras för att fastställa den avgiftsgrundande inkomsten och för att bestämma avgiften. Förskola Fritidshem Barn 1 3% (max 1287 kr/mån) 2 % (max 858 kr/mån) Barn 2 2% (max 858 kr/mån) 1% (max 429 kr/mån) Barn 3 1% (max 429 kr/mån) 1% (max 429 kr/mån) Barn 4 Ingen avgift Ingen avgift

8 Förskolor i centralorten Blåklinten - Röd Regnbågen Regnbågen Blå Vittaryd - Nyckelpigan Duvan Fjärilen Humlan Trollsländan Savannen - Zebran Giraffen Flodhästen Lejonet Parks förskola - Ekorren Älgen Förskolor på landsbygden Askeryd Frinnaryd Haurida Lommaryd Sunhult Vireda Fritidshem Vireda Sunhult Askeryd Parkskolan - Snäckan Drakarna Svartåskolan Handläggare för förskole- och fritidshemsplaceringar är Marie Eksell

Under vårdnadshavarens semester är barnet ledigt. Eventuella undantag görs i samråd med förskolechef.

Under vårdnadshavarens semester är barnet ledigt. Eventuella undantag görs i samråd med förskolechef. MAXTAXA Förskola i Ockelbo kommun Verksamhet i förskolegrupp omfattar barn från 1 års ålder fram till och med vecka 31 det år barnet fyller 6 år. Verksamhet i förskola styrs av skollag, läroplan för förskolan

Läs mer

Välkommen till fritidshem i Karlskrona kommun

Välkommen till fritidshem i Karlskrona kommun Välkommen till fritidshem i Karlskrona kommun Utdrag ur Riktlinjer, regler och taxor gällande förskolor, pedagogisk omsorg och fritidshem. (Reviderad 2018-10-05) 1 Innehåll Fritidshem... 3 Vistelsetid

Läs mer

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan!

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan! Spara! Viktig information Välkommen till förskolan! Innehållsförteckning Förskola och pedagogisk omsorg för alla barn 6 Olika barnomsorgsformer 6 Allmän förskola 7 Familjecentraler, öppen förskola och

Läs mer

Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns.

Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns. Uppdaterad 2014-11-01 Gäller från och med 2015-02-01 Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns. Ljungby kommun och friskolan erbjuder plats i förskola

Läs mer

Placeringsregler för fritidshem Säters kommun , 35

Placeringsregler för fritidshem Säters kommun , 35 1 Placeringsregler för fritidshem Säters kommun 2019-03-20, 35 2 Innehållsförteckning RÄTT TILL PLATS I FRITIDSHEM... 3 ANSÖKAN OM PLATS I FRITIDSHEM... 3 ANSÖKAN OM FERIEPLATS... 3 ÖPPETTIDER... 3 NÄRVAROTIDER...

Läs mer

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Så fungerar Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18 Hej förälder! I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer

Läs mer

RIKTLINJER FÖR PLATS

RIKTLINJER FÖR PLATS RIKTLINJER FÖR PLATS inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Eksjö kommun Fastställda av kommunstyrelsen 2015-06-02, 193 och gäller från och med 2015-08-01. Innehållsförteckning Rätt till plats

Läs mer

TAXA OCH TILLÄMPNING

TAXA OCH TILLÄMPNING BARNOMSORG TAXA OCH TILLÄMPNING Gäller från 2009-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-16 40 1 BARNOMSORGSTAXA Taxan gäller från 2009-01-01. Avgiften betalas 12 månader om året. FÖRSKOLEVERKSAMHET/FAMILJEDAGHEM

Läs mer

Avgifter och regler för BARNOMSORG

Avgifter och regler för BARNOMSORG Avgifter och regler för BARNOMSORG Antagen av Barn- och familjenämnden i Eslövs kommun 2017-02-15 1 INNEHÅLL Barnomsorg i Eslövs kommun...3 Rätt till plats...3 Öppettider...4 Ansökan om barnomsorg...4

Läs mer

Maxtaxa och regler. för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Maxtaxa och regler. för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem 130604 Maxtaxa och regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Välkommen till Bildningsförvaltningens verksamhet. Här kan du läsa om taxa och regler för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Läs mer

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun , 35

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun , 35 1 Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun 2019-03-20, 35 SÄTERS KOMMUN 2 Innehåll RÄTT TILL PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG... 3 ANSÖKAN OM PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK

Läs mer

Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Antaget av utbildnings- och kulturnämnden 2019-03-13 27 Gäller från: 2019-08-01 Ansvarig: Handläggare Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Innehåll Verksamhetsformer och rättighet

Läs mer

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Gäller från och med den 1 maj 2012 I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer för barn från ett års ålder. Förskolan,

Läs mer

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET 1 (5) FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET För ytterligare information, ta kontakt med respektive verksamhetschef. Förskoleverksamhet Bygdeå och Djäkneboda Anders Heldebro, 0934-142 51

Läs mer

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg.

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. Välkommen till Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem i Essunga kommun! Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. Reviderad 2013-03-01 Reviderad 2013-10-24 UN 48 Reviderad

Läs mer

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler Välkommen till Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler Reviderad 2013-03-01 Reviderad 2013-10-24 UN 48 Reviderad 2015-07-01 TAXA Avgiften

Läs mer

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01. Innehåll Verksamhetsformer... 3 Rätt till plats...

Läs mer

Regler och taxor för förskola/skolbarnsomsorg i Storfors kommun gällande fr.o.m. 2014-xx-xx

Regler och taxor för förskola/skolbarnsomsorg i Storfors kommun gällande fr.o.m. 2014-xx-xx STORFORS KOMMUN Bilaga 1 Välfärdsnämndens protokoll 2014-06-17 98 Regler och taxor för förskola/skolbarnsomsorg i Storfors kommun gällande fr.o.m. 2014-xx-xx 2 KOMMUNAL FÖRSKOLA/SKOLBARNSOMSORG Storfors

Läs mer

Välkommen. till barnomsorgen i Ydre kommun. Riktlinjer - Avgifter

Välkommen. till barnomsorgen i Ydre kommun. Riktlinjer - Avgifter YDRE KOMMUN Välkommen till barnomsorgen i Ydre kommun Riktlinjer - Avgifter Fastställd av kommunfullmäktige 2003 02 24 Reviderad av kommunfullmäktige 2004 02 23 Reviderad av kommunfullmäktige 2005 02 21

Läs mer

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Innehåll Regler för kommunal förskoleverksamhet... 3 Rätt till plats i förskola och pedagogisk omsorg... 3 Plats

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-19, 139 Gäller from 2013-08-01 Barnomsorgstaxa och tillämpningsregler för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Värnamo

Läs mer

Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag?

Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag? Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag? Förskola erbjuds barn från ett år till dess de börjar förskoleklass eller grundskola/grundsärskola.

Läs mer

Välkommen till vår förskoleverksamhet

Välkommen till vår förskoleverksamhet Välkommen till vår förskoleverksamhet www.mariestad.se Välkommen till vår förskoleverksamhet! Den här broschyren innehåller information som vi tror att du som vårdnadshavare tycker är värdefull inför ditt

Läs mer

Placeringsregler för fritidshem Säters kommun

Placeringsregler för fritidshem Säters kommun 1 Placeringsregler för fritidshem Säters kommun 2018-01-01 SÄTERS KOMMUN 2 Innehållsförteckning RÄTT TILL PLATS I FRITIDSHEM... 3 ANSÖKAN OM PLATS I FRITIDSHEM... 3 ANSÖKAN OM FERIEPLATS... 3 ÖPPETTIDER...

Läs mer

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun Fastställd av: Kultur- och bildningsnämnden Datum: 2015-11-03 Ansvarig för revidering: Kultur- och bildningsnämnden Ansvarig tjänsteman: Förskolechef

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESTÄMMELSER

TILLÄMPNINGSBESTÄMMELSER 1 TILLÄMPNINGSBESTÄMMELSER barnsomsorg i förskolan Friskus 2 Anmälan om plats Förskolan Förskolan är till för barn i åldrarna ett till fem år. Vi strävar efter att skapa kontinuitet i barnets utveckling

Läs mer

Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-06-04 av Kommunstyrelsen 90 och 2014-06-18 av Kommunfullmäktige 49 Senast

Läs mer

REGLER FÖR BARNOMSORGEN I ÄLVDALENS KOMMUN

REGLER FÖR BARNOMSORGEN I ÄLVDALENS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGSAVDELNINGEN REGLER FÖR BARNOMSORGEN I ÄLVDALENS KOMMUN GENERELLA REGLER Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg skall tillhandahållas i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2017-01-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

RIKTLINJER FÖR PLATS

RIKTLINJER FÖR PLATS RIKTLINJER FÖR PLATS inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Eksjö kommun Fastställda av kommunstyrelsen 2018-05-08, Ks 127 och gäller från och med 2018-08-01. Innehållsförteckning Rätt till

Läs mer

Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404

Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404 Uppdaterad 2011-07-01 1 Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404 Kultur- och utbildningsnämnden är ansvarig för kommunens barnomsorg. Verksamhetens mål, är

Läs mer

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7)

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7) 1 (7) UTBILDNINGSKONTORET Handläggare Margareta Wängdahl 2019-01-11 Dnr BUN 2013-05367-710 Antagen av nämnd 2018-03-13, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget

Läs mer

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb 2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08 Avgifter och regler Förskola Familjedaghem Fritidshem Fritidsklubb Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01 Innehållsförteckning

Läs mer

FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN

FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN -regler och avgifter VERKSAMHETSFORMER Förskola: för barn 1-5 år, i kommunal eller enskild regi. Verksamheten är till för barn med förvärvsarbetande,

Läs mer

Information till föräldrar om förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Information till föräldrar om förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Information till föräldrar om förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem För alla verksamheter Vilka barn har rätt till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem? Skollagen säger att: Alla barn har från

Läs mer

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Utbildningsförvaltningen Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Antagen av Utbildningsnämnden 2015-0610, 67 Gäller från 2015-08-01 Postadress Box 501, 343 23 Älmhult Besöksadress

Läs mer

Arboga kommun. Regler och avgifter för förskola och fritidshem. Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01

Arboga kommun. Regler och avgifter för förskola och fritidshem. Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01 Arboga kommun Regler och avgifter för förskola och fritidshem Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01 Innehåll 1 Förskola, fritidshem och annan pedagogisk

Läs mer

Avgifter och regler för barnomsorg

Avgifter och regler för barnomsorg Avgifter och regler för barnomsorg Antagen av Barn och familjenämnden i Eslövs kommun 2017-02-15 Barnomsorgsverksamhet i Eslövs Kommun Rätt till plats 2 Ansökan om barnomsorg 3 Placering 3 Schema 5 Inkomstanmälan

Läs mer

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet för de barn som bor i kommunen,

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben. Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15

RIKTLINJE. Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben. Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15 Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15 Ändringar införda till och med UN, 2014:28 Innehållsförteckning Riktlinjer... 2 Olika former av förskola

Läs mer

Reviderad 2015-06-29. Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Reviderad 2015-06-29. Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Reviderad 2015-06-29 Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem 2 Ansökan förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Förälder och barn som är folkbokförda, på väg

Läs mer

Välkommen till Förskolan Äventyret! Inskolning vad är det? Vad gör barnen?

Välkommen till Förskolan Äventyret! Inskolning vad är det? Vad gör barnen? Välkommen till Förskolan Äventyret! Snart är det dags för ditt barn att börja på Förskolan Äventyret. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att ni ska trivas. I den här texten vill vi ge information till

Läs mer

Regler och avgifter Förskola Allmän förskola Fritidshem

Regler och avgifter Förskola Allmän förskola Fritidshem Regler och avgifter Förskola Allmän förskola Fritidshem Foto Nina Hallin Fastställd av kommunfullmäktige 2001-09-24 Uppdaterad oktober 2013 Sid 2 - Regler och avgifter Förskola, Allmän förskola och Fritidshem

Läs mer

Regler för Misterhults förskola 2012/2013

Regler för Misterhults förskola 2012/2013 Regler för Misterhults förskola 2012/2013 Hur kan du skaffa kunskap om Ditt/Dina barns vardag? Varje år har förskolan ett öppet hus då man kan se sina barn arbeta. Utvecklingssamtal hålls tillsammans med

Läs mer

Avgifter och regler. Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb

Avgifter och regler. Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb Avgifter och regler Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb Innehåll Verksamheter...3 Rätt till plats...4 Att söka plats...5 Turordningsregler...6 Närvarotid...7 Uppsägning av plats...7

Läs mer

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET 1 (6) FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET Förskoleverksamhet Flarken, Ånäset, Bygdeå och Djäkneboda Malin Andersson, 0934-140 63 Överklinten, Robertsfors och dagbarnvårdare Josefine L

Läs mer

Sidan 1(9) Riktlinjer för Förskoleverksamhet och pedagogisk omsorg i Sandvikens kommun

Sidan 1(9) Riktlinjer för Förskoleverksamhet och pedagogisk omsorg i Sandvikens kommun Sidan 1(9) Riktlinjer för Förskoleverksamhet och pedagogisk omsorg i Sandvikens kommun Verksamheten omfattar kommunal förskola samt pedagogisk omsorg (dagbarnvårdare) Fastställd av Kunskapsnämnden februari

Läs mer

Välkommen till. Förskole- och fritidshemsverksamheten i Finspångs kommun

Välkommen till. Förskole- och fritidshemsverksamheten i Finspångs kommun 130822 Välkommen till Förskole- och fritidshemsverksamheten i Finspångs kommun Information om riktlinjer, regler och avgifter gällande förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet för barn i åldern

Läs mer

Välkommen till barnomsorgen!

Välkommen till barnomsorgen! BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN INFORMATION 2015-07-01 Välkommen till barnomsorgen! HÄR HITTAR DU INFORMATION OM REGLER OCH AVGIFTER KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN Information till förälder/vårdnadhavare Mora kommun / 2013-01-22-1 - Definitioner Förskola 1-5 år - pedagogisk verksamhet som riktar sig till

Läs mer

Välkommen till vår förskoleverksamhet!

Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Den här broschyren innehåller informationen som vi tror att du som vårdnadshavare tycker är värdefull. Vi hoppas ni ska trivas hos oss! Inskolning, vad är det? När

Läs mer

Dokumentet ersätter tidigare riktlinje UN 2016/4521 daterad 14 december 2016.

Dokumentet ersätter tidigare riktlinje UN 2016/4521 daterad 14 december 2016. Riktlinje 2018-11-23 Riktlinje för fritidshem 6-9 år och 10-12 årsverksamhet UN 2018/6295 Antagen av utbildningsnämnden den 12 december 2018. Dokumentet ersätter tidigare riktlinje UN 2016/4521 daterad

Läs mer

Avgifter och tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala

Avgifter och tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala 1 (6) Avgifter och tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala Följande avgifter och tillämpningsföreskrifter har fastställts av Kommunfullmäktige i Sala 28 januari 2013

Läs mer

Välkommen till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Vansbro kommun

Välkommen till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Vansbro kommun Välkommen till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Vansbro kommun VEM KAN ERBJUDAS FÖRSKOLA, ALLMÄN FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEMSPLATS? Barn till vårdnadshavare som är förvärvsarbetande,

Läs mer

Riktlinjer för Fritidshem i Sandvikens kommun

Riktlinjer för Fritidshem i Sandvikens kommun Sidan 1(8) Riktlinjer för Fritidshem i Sandvikens kommun Fastställd av Kunskapsnämnden december 2014, gäller från 1 januari 2015 Reviderad 2015-10-01 Riktlinjer för Fritidshem i Sandvikens kommun Sidan

Läs mer

Välkommen till vår förskoleverksamhet!

Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Fotograf: Stefan Svensson Den här broschyren innehåller informationen som vi tror att du som vårdnadshavare tycker är värdefull. Vi hoppas ni ska trivas hos oss!

Läs mer

Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från

Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från 2017-01-01 1 Platsinnehavare Det är vårdnadshavare som ansöker om plats

Läs mer

Reviderad: Antagen av kommunfullmäktige

Reviderad: Antagen av kommunfullmäktige Kultur och utbildningsnämnd Reviderad: Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-17 Detta är Pajala kommuns regler och riktlinjer för förskola och fritidshem. Vårdnadshavare som önskar annan tillämpning på

Läs mer

Förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet För ytterligare information, ta kontakt med ansvarig verksamhetschef. Förskoleverksamhet Josefine Pettersson, förskolechef, skolbarnomsorg i Åkullsjön,

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2015-07-01 Avgiften grundar sig på hushållets

Läs mer

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2016-02-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Erik Edwardsson Castor UN.2016.8

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2018-02-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

Barnomsorg i Tomelilla kommun

Barnomsorg i Tomelilla kommun Barnomsorg i Tomelilla kommun AVGIFTER OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnsomsorg Taxor fastställda av Kommunfullmäktige 2009 Reviderad 2013-02-27 1 Innehåll för förskoleverksamhet,

Läs mer

Så ansöker du och så funkar det på VÅRA FÖRSKOLOR

Så ansöker du och så funkar det på VÅRA FÖRSKOLOR Så ansöker du och så funkar det på VÅRA FÖRSKOLOR På förskolan blandas lek och lärande! I Valdemarsviks kommun erbjuder vi förskola för barn mellan ett och fem år. Vi har fyra förskolor; Gryts förskola,

Läs mer

Fr om 1 juli 2010 gäller allmän förskola från höstterminen det år barnet fyller 3 år ( förändring av avgift aug-maj)

Fr om 1 juli 2010 gäller allmän förskola från höstterminen det år barnet fyller 3 år ( förändring av avgift aug-maj) FÖRSKOLA I förskolan bedrivs en pedagogisk gruppverksamhet för inskrivna barn i ålder 1-5 år. Under 2010 erbjuds pedagogisk omsorg (familjedaghem) på obekväm tid, rektor bedömer behovet från fall till

Läs mer

Så ansöker du och så funkar det på VÅRA FRITIDSHEM

Så ansöker du och så funkar det på VÅRA FRITIDSHEM Så ansöker du och så funkar det på VÅRA FRITIDSHEM Fritidshemmet en plats för utveckling! I Valdemarsviks kommun erbjuder vi fritidshem för barn mellan sex och tolv år. Våra fritidshem ligger i anslutning

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor UN.2013.30 Dokumentinformation Riktlinje för förskola, pedagogisk

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANMÄLAN, PLACERING OCH AVGIFTSUTTAG INOM FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG

RIKTLINJER FÖR ANMÄLAN, PLACERING OCH AVGIFTSUTTAG INOM FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG 1 RIKTLINJER 2004-11-25 fastställda av Dnr: 158/2004 barn- och utbildningsnämnden Reviderad 20131007 RIKTLINJER FÖR ANMÄLAN, PLACERING OCH AVGIFTSUTTAG INOM FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG ANMÄLAN

Läs mer

Regler för. förskola, allmän förskola och fritidshem. Foto: Nina Hallin

Regler för. förskola, allmän förskola och fritidshem. Foto: Nina Hallin Regler för förskola, allmän förskola och fritidshem Foto: Nina Hallin Antagen av kommunfullmäktige 2001-09-24 Uppdaterad februari 2018 Den här informationen vänder sig till dig som är förälder eller vårdnadshavare.

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 120426 147 Sidan 2 av 6 Riktliner för tillhandahållande

Läs mer

Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från 2013-05-01

Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från 2013-05-01 Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från 2013-05-01 Reviderad 2012-11-30 1 Ansökan Senast 4 månader innan platsbehov

Läs mer

Ansökan, vistelse och avgifter på Fritidshem

Ansökan, vistelse och avgifter på Fritidshem Ansökan, vistelse och avgifter på Fritidshem Gäller från och med 2019-01-01 Innehåll 1. Information om fritidshem... 2 2. Dispens för skolbarnsomsorg... 2 3. Ansöka om plats... 2 4. Säga upp plats... 3

Läs mer

INFORMATION OCH REGLER

INFORMATION OCH REGLER INFORMATION OCH REGLER TILL DIG SOM HAR BARN I KOMMUNAL FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM Barn och utbildningsförvaltningen Reviderad 20110727 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KOMMUNENS SKYLDIGHET...3 2

Läs mer

¹ Med vårdnadshavare avses i reglementet förälder eller vårdnadshavare enligt skollagens skrivning

¹ Med vårdnadshavare avses i reglementet förälder eller vårdnadshavare enligt skollagens skrivning Hej, förälder! Vi vill börja med att hälsa ditt barn och dig välkommen till oss, vi hoppas att ni ska trivas och att ditt barn ska uppleva härliga år tillsammans med nya kompisar och våra medarbetare.

Läs mer

Regler och information. förskola pedagogisk omsorg fritidshem

Regler och information. förskola pedagogisk omsorg fritidshem Regler och information förskola pedagogisk omsorg fritidshem Handläggare: Britt-Marie Rastman Datum: 2011-06-07 Reviderad 2014-03-31 Ytterligare formalia BoU-nämnden 2011-06-09 37 BoU-nämnden 2014-04-16

Läs mer

Information om fritids

Information om fritids Information om fritids Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-01-02 Var finns fritids? Fritids finns i skolans lokaler. Barnet går på det fritids som tillhör den skola där barnet är placerat. När har

Läs mer

BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16

BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16 BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2014-04-01 Avgiften grundar sig på hushållets sammanlagda

Läs mer

Information om verksamhet och taxa i Strömstads kommun

Information om verksamhet och taxa i Strömstads kommun Information om verksamhet och taxa i Strömstads kommun Förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet www.stromstad.se Informationen uppdateras regelbundet på Strömstads kommuns hemsida www.stromstad.se

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Riktlinjer och taxa för plats i förskola och fritidshem

Barn- och utbildningsförvaltningen Riktlinjer och taxa för plats i förskola och fritidshem Riktlinjer och taxa för plats i förskola och fritidshem Gäller från den 1 mars 2014 1 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRSKOLA... 4 ALLMÄNT OM FÖRSKOLA... 4 ALLMÄN FÖRSKOLA... 4 ÖPPETTIDER

Läs mer

Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun

Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun 1 (5) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 2017-12-13 116 Sidan 2 av 5 Riktlinjer för tillhandahållande

Läs mer

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN Innehållsförteckning 1. REGLER FÖR KOMMUNAL FÖRSKOLEVERKSAMHET... 3 VEM REGLERNA GÄLLER... 3 ÖPPETTIDER... 3 VISTELSETID...

Läs mer

Barn & Utbildning i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2016-02-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Inledning 3 Föräldrasamverkan 4 Organisation 4 Stöd till verksamhet och föräldrar 4

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Inledning 3 Föräldrasamverkan 4 Organisation 4 Stöd till verksamhet och föräldrar 4 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid Inledning 3 Föräldrasamverkan 4 Organisation 4 Stöd till verksamhet och föräldrar 4 Förskoleverksamhet 5 Förskola 5 Pedagogisk omsorg 5 Allmän förskola 5 Ansökan om plats 5 Platsgaranti

Läs mer

Riktlinjer för Växjö Intresseförening för Montessori version 9.0

Riktlinjer för Växjö Intresseförening för Montessori version 9.0 Riktlinjer för Intresseförening för Montessori version 9.0 2015-10-22 1 av 12 Version 9.0 INNEHÅLL 1. MONTESSORIPEDAGOGIK... 3 2. ALLMÄNNA REGLER FÖR VIM... 4 3. ENGAGEMANG I FÖRÄLDRAKOOPERATIV... 5 4.

Läs mer

Riktlinjer och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Bengtsfors kommun

Riktlinjer och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sara Larsson, 0531-526014 sara.larsson@bengtsfors.se RIKTLINJER Antagen av Kommunstyrelsen Rev 72/15 Rev 175/15 Rev 277/15 Rev 283/16 Rev 302/16 1(7) Riktlinjer och avgifter för

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun

Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun 1 (5) BILAGA 1 ÄRENDE 4 DNR 2019/596 Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG Förskoleverksamhet för barn i ålder 1-5 år bedrivs

Läs mer

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år.

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. OXL100 v 1.0 2006-11-13 1 (11) Fastställd UN 29 2013-05-02 Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. Postadress Besöksadress Telefon/Fax

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Eksjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Eksjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Eksjö kommun Fastställda av kommunstyrelsen 2012-XX-XX Sidan 2 av 6 Riktliner för tillhandahållande av plats inom

Läs mer

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem 2017-08-29 1(10) Utbildningsförvaltningen utbildning@almhult.se Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslut i utbildningsnämnden 2017-09-20 Gäller från och med 2017-10-01 2017-08-29 2(10)

Läs mer

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Utbildningsförvaltningen Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Antagen av Utbildningsnämnden 2014-06-11, 57 Gäller från 2014-08-01 Postadress Box 501, 343 23 Älmhult

Läs mer

Regler för personalkooperativet Filurens förskola (Här utöver gäller Sjöbo kommuns regler för förskoleverksamheten.)

Regler för personalkooperativet Filurens förskola (Här utöver gäller Sjöbo kommuns regler för förskoleverksamheten.) Villkor för att erhålla plats 1. Förskoleverksamhet erbjuds till barn som fyllt 1 år vars vårdnadshavare förvärvsarbetar eller studerar. 2. Förskoleverksamhet erbjuds till barn 1-5 år vars vårdnadshavare

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva oktober 2012 11:2

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva oktober 2012 11:2 SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva oktober 2012 11:2 ANSÖKNINGS- OCH PLACERINGSREGLER INOM FÖRSKOLA OCH SKOLBARNOMSORG Regler för kommunal förskoleverksamhet 1. Vem reglerna gäller Verksamheten

Läs mer

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun. Antagen av kultur och bildningsnämnden 2014-02-25 Dnr: 13KUB241

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun. Antagen av kultur och bildningsnämnden 2014-02-25 Dnr: 13KUB241 Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun Antagen av kultur och bildningsnämnden 2014-02-25 Dnr: 13KUB241 Innehåll 1 Barnomsorg i Lekebergs kommun... 3 2 Verksamhetsformer i Lekebergs kommun...

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer och placeringsregler inom förskola och fritidshem/fritidsklubb UN/2017:123

RIKTLINJE. Riktlinjer och placeringsregler inom förskola och fritidshem/fritidsklubb UN/2017:123 Riktlinjer och placeringsregler inom förskola och fritidshem/fritidsklubb UN/2017:123 Antagen av utbildningsnämnden 2018-05-07 UN/2018:44 Gäller från och med 2018-05-08 Uppföljning/revidering ska ske senast

Läs mer

Välkommen. till barnomsorgen i Ydre kommun. Riktlinjer - Avgifter

Välkommen. till barnomsorgen i Ydre kommun. Riktlinjer - Avgifter YDRE KOMMUN Välkommen till barnomsorgen i Ydre kommun Riktlinjer - Avgifter Fastställd av kommunfullmäktige 2003 02 24 Reviderad av kommunfullmäktige 2004 02 23 Reviderad av kommunfullmäktige 2005 02 21

Läs mer

Beslut BSN Gäller från och med Regler för placering i förskola

Beslut BSN Gäller från och med Regler för placering i förskola Beslut BSN 2019-05-27 Gäller från och med 2019-09-01 Regler för placering i förskola 1 (8) Innehåll Allmänt........ s.2 Öppettider...s.2 Barn i åldern 1-6 år som har rätt till förskola......s.2 Allmän

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Ansök om plats F TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Ansök om plats F TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) F. 4.1.1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet

Läs mer

Regler och taxor i barnomsorg i Upplands-Bro kommun

Regler och taxor i barnomsorg i Upplands-Bro kommun Regler och taxor i barnomsorg i Upplands-Bro kommun Gäller för förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet samt barnomsorg på obekväm arbetstid Reviderade augusti 2014 Fastställd 2014-09-23

Läs mer

Reviderad: Antagen av kommunfullmäktige

Reviderad: Antagen av kommunfullmäktige Kultur och utbildningsnämnd Reviderad: Antagen av kommunfullmäktige Detta är Pajala kommuns regler och riktlinjer för förskola och fritidshem från och med 1 januari 2016. Vårdnadshavare som önskar annan

Läs mer