Julshow 2013 alla 3-6

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Julshow 2013 alla 3-6"

Transkript

1 2013 / 2014

2 Spela i band åk 4-6 Om du redan spelar något instrument och kan det lite så är det här valet för dig. Tillsammans med Lasse väljer du och resten av bandet ut vilka låtar ni vill spela. Replokalen är på Mejeriet. Om bandets medlemmar vill så bokar vi er för en spelning inför skolan i slutet av perioden Ledare: Lasse Nilsson, Kulturskolan Julshow 2013 alla 3-6 Direkt under första perioden drar vi igång med att planera och repetera inför världens bästa julshow. Vill du vara med i julshowen och vara med och bestämma innehållet så ska du välja detta. Under hösten formar vi innehållet tillsammans och avslutar med en föreställning på julavslutningsdagen. Vi repeterar i Mejeriets lokaler. Kanske jobbar vi tillsammans med dansgruppen. Välkomna till en rolig period! Dramapedagog: Beatrice Bisse Jansson- Johansson, Kulturskolan English is fun alla 3-6 Alla kan söka det här valet men grupper kommer att delas in efter årskurs. Tycker du om att prata och kommunicera på engelska och redan har kommit en bra bit i din engelskautveckling så är det här ett bra val för dig. Vi kommer under våra träffar att prata, dramatisera, leka lekar, se på film, läsa texter, bjuda in ett engelsktalande besök.och allt detta kommer att ske på engelska. Kanske spelar vi också in ett kort tv-program på engelska så klart. Textilslöjd alla 3-6 I textilsalen får du.. Jobba efter egen idé "Måla" graffiti med garn! Göra nytt av gammalt Brodera på olika sätt för hand eller på maskin Sy på maskin Sticka eller virka Göra kompisband Sy lappteknik Applikationer Väva på olika sätt Och en massa annat kul som vi tillsammans kommer på!

3 Idrott alla 3-6 Känner du att du skulle vilja ha mer idrott? Då är det här valet för dig. På elevens val idrott planerar vi först tillsammans i gruppen vad vi ska göra under perioden. Målet är att vi ska komma på roliga och allsidiga aktiviteter att göra som passar alla. På Elevens val idrott får du fördjupa dig i ämnet och göra en del saker som inte ingår i den vanliga idrottsundervisningen. Drama alla 3-6 Nu är det din tur!! Nu har du chansen att få vara med i den utmanande drama och teatergruppen. Här lär vi oss hur teater fungerar genom övningar, lekar och andra roliga upptåg. Om vi vill redovisar vi vårt arbete genom t.ex. en föreställning. Redovisningen kan ske tillsammans med dansgruppen. Det är viktigt att du vill vara med och påverka det vi ska göra i gruppen. Välkomna till en rolig period med nya äventyr! Dramapedagog: Beatrice Bisse Jansson- Johansson, Kulturskolan Låtskrivarna åk 4-6 Är du sugen på att skriva en egen låt? Du kommer att få arbeta fram en låt och få hjälp med att göra både text och musik. Vilket sätt passar dig bäst börja med texten och fortsätta med musiken eller tvärtom? I slutet av perioden kommer du att få spela in din/er låt på CD. Vi kommer att uppmuntra dig till att framföra låten för skolan, men du måste inte. Scenisk dans alla 3-6 Dansmix är för dig som vill dansa den typ av dans som man ser i scenshower, t.ex. street, jazzdans eller modern dans. Musiken och stilen beror på temat som du är med och bestämmer. Självklart dansar vi inför publik i slutet av perioden. Tillsammans med en vuxen tar ni bussen ner till Mejeriet där ni får dansa i en riktig dansstudio. Finns tillräckligt stort intresse kan en killgrupp bildas (8 st). Ofta samarbetar vi med dramagruppen och gör en gemensam föreställning. Ledare: Angela Pinios, Danspedagog på Kultur- och musikskolan Fotboll åk 5-6 Det här valet är främst för dig som går i sexan och vill träna dig extra inför matchen mot Marieborg i vår. Om du går i femman kan du också söka.

4 Musikal åk 3-4 Period 1 Vi sätter ihop en musikal och spelar upp den i slutet av perioden. Musikalen riktar sig till elever i klass 3 och 4. Det kommer självklart bli mycket sång men också en hel del teater, och kanske också lite dans. Sannolikt blir det även en föreställning för föräldrarna. För musikklass-elever i åk 3 är detta val obligatoriskt. Matte/Spelhålan alla 3-6 Det här är gruppen för dig som gillar kluriga problem och att arbeta praktisk med matematik på olika sätt. Vad exakt vi kommer att göra bestämmer vi tillsammans men det kan vara: Strategispel Göra ritningar/bygga modeller Problemlösningar Matematikhistoria (Phytahoras, Fibonacci, Eratosthenes m.fl) Mönster/symmetri Hemkunskap åk 5-6 På hemkunskapen får du laga enkla måltider. Det blir både frukostmat, lunchmat och mellanmål. Målet är att du ska kunna laga enkla måltider och veta hur du använder kökets redskap och livsmedel på ett säkert sätt. Du ska känna dig hemma i köket, kunna samarbeta för att få ett bra (och gott!) resultat på ganska kort tid. Ett annat mål är att du ska kunna ge enkla omdömen om hur arbetet gick för dig och din grupp och hur du tycker att resultatet blev. Följde ni receptet? Hittade ni andra lösningar? Laga mat, fixa mellanmål och baka - bra att kunna och kul att hålla på med! För årskurs 6 är hemkunskapen ett obligatoriskt val men om du går i åk 5 kan du också söka om du vill ha det en gång till. FOTO åk 4-5 Vill du lära dig att bli en bättre fotograf? På elevens val foto får du lära dig mer om foto från grunden och utforska nya sätt att ta bilder på. I slutet väljer du ut dina bästa foton att visa på en utställning som resten av skolan får se.

5 Bild och form alla 3-6 Vi kommer att jobba med skapande i olika material och med olika hjälpmedel. Till exempel göra skulpturer i lera eller gips, trycka egen design på t-shirt eller måla i perspektiv. Gitarr alla 3-6 Ackordspel för nybörjare Du får lära dig några ackord på gitarr och lära dig några enkla sätt att kompa på gitarr. Gitarrer finns på skolan men det är självklart extra bra om du har tillgång till en gitarr där hemma så att du kan öva ännu mer. Om du redan spelar gitarr så ska du kanske istället kika på Spela i band -valet. Sedan kan det finnas tid att prova på olika tekniker som kol, färgblandningar och hur man bygger upp en bild. Ledare: Lasse Nilsson, musik/kulturskolan Skrivarverkstad alla 3-6 I fablernas värld Fabler är påhittade berättelser som både ska roa och lära oss något. Här får du lära dig att skriva en egen fabel. Vi kommer att: Läsa fabler Träna på att skriva dialoger Lära oss använda tidsord och ett beskrivande språk. Man kan också välja att skriva vanliga berättelser. Tycker du om att berätta i text? Då ska välja det här. Vi kommer att sammanställa berättelserna i ett tryckt häfte. Om du vill kanske du kan få läsa din berättelse för hela skolan. Tidningsredaktionen Breviksposten alla 3-6 Om du vill vara med och skapa nästa nummer av skolans tidning så är det här valet för dig. I tidningsredaktionen får du med hjälp av text och bild sätta ihop en tidning, med artiklar om olika händelser på skolan, t.ex. om de olika e-vals grupperna eller nåt annat på skolan som du vill berätta om. Du kommer både få vara reporter och fotograf och till din hjälp kommer du ha en digitalkamera och en dator. Tillsammans gör vi en tidning som vi sen trycker i färg.

6 Teknik alla 3-6 Är du nyfiken på tekniska prylar? Film åk 5-6 Du får tillsammans i små grupper: Hitta på och skriva ett filmmanus Filma Agera som skådis Klippa filmen Vill du undersöka hur något ser ut inuti? Vill du bygga något högt, något långt, något som flyger, flyter, rullar? Har du någon teknisk idé som du skulle vilja testa, t ex att bygga en bil, ett hus, kanske något till ditt husdjur? Vill du bygga något i frigolit, lego, papp, gips eller något annat material? Om du tycker att det här låter intressant så ska du välja teknik! Vi använder såklart häftiga ljudeffekter och snygga titlar i filmerna och du är med både bakom OCH framför kameran och sen bakom datorn när filmerna sätts ihop. Vårt mål är att visa filmerna vi gjort för resten av skolan och kanske på någon filmtävling. Ledare: Andreas Nilsson Trä- och metallslöjd alla 3-6 I slöjd kan du t.ex.: Forma, urholka (ex kåsa, slev, båt) Bygga modeller (ex bro, torn, hus) Svarva Ta med någon trasig sak att reparera Gjuta i tenn Jobba efter egen idé Bygga och konstruera

7 Om Elevens val på Breviksskolan Elevens val är uppdelat i tre olika perioder under läsårets gång. Det betyder att varje elev kommer att få chansen att fördjupa sig i tre olika ämnen. Eftersom vissa val är mer populära än andra så är det aldrig garanterat att man kan få sina val. Därför ska alla elever välja 4 olika saker. Elevens val pågår på torsdagar Varje ämne/period pågår i ungefär 10 veckor och avslutas med en redovisning där man får visa eller berätta om vad gruppen har gjort. Dina 4 val gäller för hela året och vi ser gärna att du provar på något som du inte har haft förut. Vissa val vänder sig bara till vissa årskurser. Enstaka val som inte tillräckligt många väljer kan bli inställda. I vissa ämnen, t. ex. Teknik och idrott så kan det finnas möjlighet att skapa separata flick- och pojkgrupper om det finns tillräckligt underlag för det. Vi försöker göra åldersindelade grupper åk3-4 / åk 5-6 i de flesta ämnen. Alla sexor skall nå målen i Hemkunskap under året. Därför måste alla sexor ha haft hemkunskap en av perioderna före läsårets slut. Om du går i sexan kommer du därför automatiskt få hemkunskap nån av perioderna. Elevens val kommer att dra igång redan vecka 36 och därför vill vi att du fyller i dina val senast måndag den 26:e augusti. För att inte riskera att försämra dina chanser att få just det du vill så ska du: Lämna in dina val i tid Fylla i 4 olika val Bara välja saker som finns tillgängliga för din årskurs På den röda lappen hittar du din hemliga kod och instruktioner för hur du gör dina val på nätet. Gör dina val senast nu på måndag den 26:e augusti Har du en egen idé om ett val som du tycker borde finnas? Finns det en bra idé och tillräckligt intresse så försöker vi hitta en lämplig ledare och erbjuda det valet.

8 Glad gubbe på årskursen betyder att du kan välja ämnet. Ämne Åk 3 Åk 4 Åk 5 Åk 6 Skriv dina val här som kom-ihåg Scenisk dans Teknik Musikal Bild och form Skrivarverkstad Gitarr för nybörjare Textilslöjd Låtskrivarna Idrott Hemkunskap Trä- och metallslöjd Drama Film Tidning Här kan du anteckna vilka val du har önskat English is fun Matte/spelhålan Julshow 2013 Foto Fotboll Spela i band Grafisk formgivning: Adde Nilsson

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se a v ti k A SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 AKTIVA De aktiva är de som arrangerar aktiviteter i SSU-klubben och bär

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Elevers medskapande i lärprocessen 7,5 p Höstterminen -07 Kursansvarig Inger Brännström Johansson Annika Ehn-Magnusson 1 Inledning

Läs mer

Profiler på Stavsborgsskolan Läsåret 2009-2010 (År 7)

Profiler på Stavsborgsskolan Läsåret 2009-2010 (År 7) Stavsborgsskolan Profiler på Stavsborgsskolan Läsåret 2009-2010 (År 7) 2009-03-05 Avancerad matematik Bild Dans Djur och Natur Fotboll Foto och Film Idrott och Hälsa Ishockey Kockskola Rock och Pop Textil

Läs mer

Björkö skola. Vetlanda Kommun. Att Bry Sig. Anette Arvidsson Anita Ericsson Maud Hellström Carin Henrysson Åsa Vadhammar. Projektarbete i samband med

Björkö skola. Vetlanda Kommun. Att Bry Sig. Anette Arvidsson Anita Ericsson Maud Hellström Carin Henrysson Åsa Vadhammar. Projektarbete i samband med Björkö skola Vetlanda Kommun Att Bry Sig Anette Arvidsson Anita Ericsson Maud Hellström Carin Henrysson Åsa Vadhammar Projektarbete i samband med ITiS arbetslagsutbildning vt-2001 Handledare: Margareta

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Verksamhetsplan. Maria Fritidsklubb

Verksamhetsplan. Maria Fritidsklubb Verksamhetsplan Maria Fritidsklubb 2014/2015 Innehåll Innehåll 2 Kontaktuppgifter 3 Bakgrund 4 Mål och metoder 5 Verksamheten 6 Lokaler 7 Förutsättningar för verksamheten år 3 8 Verksamheten år 3 9 Lokaler

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början.

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början Inled berättelsen och arbetet med att läsa brev 1 från Pigglorna. Innan ni läser brevet väljer ni om ni vill låta eleverna tillverka var sin Piggla

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

INNEHÅLL. Inledning 3 Steg 1 Vad ska podcasten handla om? Steg 2 Ringa in er målgrupp. Steg 3 Hitta er unika ingång. Steg 4 Bygg en struktur

INNEHÅLL. Inledning 3 Steg 1 Vad ska podcasten handla om? Steg 2 Ringa in er målgrupp. Steg 3 Hitta er unika ingång. Steg 4 Bygg en struktur Redaktör: Mattias Vepsä Text och research: Thor Rutgersson Grafisk form: Andreas Kjellander Illustrationer: all-silhouetts.com & Sthlm Connection Arbetarnas Bildningsförbund 2014 INNEHÅLL Inledning 3 Steg

Läs mer

tokiga transporter SPN-uppdrag

tokiga transporter SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Hur reser vuxna egentligen? 1. Hur reser vuxna egentligen? Välj ut en vuxen i din närhet som du litar på och träffar ofta. Välj ut tre dagar under arbetsveckan (måndag till fredag) då du

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

TILL DIG SOM AR LARARE!

TILL DIG SOM AR LARARE! .... TILL DIG SOM AR LARARE! 1 .. VALKOMMEN! Det här är en lärarhandledning till Pernilla Stalfelts bok Vem är du? En bok om tolerans. Den är tänkt att vara ett inspirerande verktyg för dig som vill arbeta

Läs mer

TE-idning. UF Ditt egna företag. Treornas studieresa till Köpenhamn. Innehåll. Tre Inriktningar Tre Intervjuer. Lars-Åkes Kluringar

TE-idning. UF Ditt egna företag. Treornas studieresa till Köpenhamn. Innehåll. Tre Inriktningar Tre Intervjuer. Lars-Åkes Kluringar 20 November 2012 Erik Dahlbergsgymnasiet UF Ditt egna företag Läs om kursen Ung Företagsamhet som Teknikeleverna har möjlighet att läsa. Sida 7 Innehåll Vårt projektarbete s. 2 Treornas studieresa till

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Talängslan något vi inte kan blunda för

Talängslan något vi inte kan blunda för Hjälp dina elever och studenter att behärska sin ängslan för att tala inför publik. av Ulrika Axelsson Talängslan något vi inte kan blunda för JAG FÅR PANIK och börjar svettas, blir röd i ansiktet och

Läs mer

Studiehandledning för cirkelledare

Studiehandledning för cirkelledare Alla kan surfa Studiehandledning för cirkelledare 2015 Studieförbundet Vuxenskolan, SV och Demensförbundet Projektledning: Anki Bard-Sandström, SV Författare: Charlotta Olofsson och Petra Hoff Grafisk

Läs mer

Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu!

Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu! Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu! FÖR PEDAGOGEN/DEN VUXNA Information om föreställningen En föreställning för barn 7 12 år. Manus, text och musik är skapad av de medverkande:

Läs mer

Hos oss får du möjlighet att växa och utvecklas.

Hos oss får du möjlighet att växa och utvecklas. Hos oss får du möjlighet att växa och utvecklas. Gillar du idrott och att röra på dig? Då är Hälsogymnasiet skolan för dig! Hälsogymnasiet ger dig en gedigen utbildning inom hälsa och kommunikation. Du

Läs mer

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige STUDIEHANDLEDNING Om studiecirkeln I en studiecirkel träffas man regelbundet för att studera, diskutera eller öva sig på något tillsammans. En studiecirkel

Läs mer

efter idéer av Arne Trageton

efter idéer av Arne Trageton Lätt-fil för Kortkommandon första hjälpen för att effektivisera arbetet vid datorn Skriva sig till läsning på datorn efter idéer av Arne Trageton ASFDJKÖA SDFJLSSLIR IRJWMV AS OFOEIRGOMW WPO- TRIMWO MFLOLQW

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet En muntlig informerande presentation presenterar något eller illustrerar hur något fungerar. Huvudsyftet är alltid att informera, till skillnad från en argumenterande presentation där huvudsyftet är att

Läs mer