R2 brand containment /sammanfattning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "R2 brand containment 20110510/sammanfattning"

Transkript

1 Ringhals AB Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Rapport linje Frisläppt / 2.0 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 PRR2 Öppen PSG / FSG enl dok.nr Ersätter Alt. dokument-id 2 Handläggare Granskat av Godkänt av Magnusson Tommy PRRTAS Nilsson Björn (bnon) PRRTAS Sämgård Jan PRR2L Eklöw Kajsa PRRTAS Frisläppt av Eklöw Kajsa PRRTAS R2 brand containment /sammanfattning SAMMANFATTNING Denna rapports syfte är att ge en sammanställd version av omständigheterna kring branden den 10/ i containment R2 och vilka förutsättningar som finns kring denna händelse utgående från MTO analys 1 och brandorsaksanalys 3 men även övriga referenser enligt 12. Brandskyddet i reaktorinneslutningarna har under årens lopp förstärkts avseende brandlarm, begränsning av oljans utbredning kring RC-pumparna, installation av brandvatten och byte av isolering. Dock är det svårt att bekämpa brand manuellt genom att man måste slussa sig in i inneslutningen och vilken då är förenat med stora personrisker. Manuell insats kan vara nödvändigt vid brand om man inte väljer att lösa ut containment spray som är ett sprinklersystem som dock inte är konstruerat för att släcka bränder. När man genomför CAT (Containment Air Test) sker detta normalt när revisionen är avslutad och då har slutstädning genomförts. Vid detta tillfälle var härden urladdad och allt bränsle fanns i säkert förvar i bränslebyggnaden. Budskapet att ta bort all transient brandbelastning* blev inte tydligt då stora mängder material som skulle användas senare kunde lämnas kvar. Materialet som deltog i branden var i huvudsak kopplat till stängningen av bränsletransportkanalen och detta material skulle återanvändas och ifrågasattes därför inte. Ingen brandbelastning och inga brandstiftare skulle ha befunnit sig i inneslutningen när tillträdet var begränsat. Denna koppling var inte tydlig. MTO analysen beskriver hela beslutsprocessen fram till branden. * Förklaring Transient brandbelastning se sidan 8 Bilaga: Händelsesekvens och tider första dygnen Delgivning och distribution Delgivning för åtgärd: R2 Delgivning för kännedom: R1, R3-4, RXD, RT, RP, RE, RK, RV, VD, Distribution: Länsstyrelsen Halland, 1 (15)

2 De som deltog i slutronderingen hade då inte rätt förutsättningar och kopplade inte allvaret till den helt begränsade manuella insatsmöjligheten. Att dessutom flamspridningen är proportionellt mot trycket vilket ger en betydligt intensivare brand var inte känt tidigare i organisationen. Den aktuella händelsen har inte gett skäl att ändra kravbilden på det som tas in under normala tryck- och tillträdesförhållanden. T.ex. den aktuella plastskivan runt bassängerna finns kvar då den är självslocknande i normal atmosfär. I brandorsaksutredningen har vattendammsugaren pekats ut som trolig brandstiftare då kopparstänk identifierats komma från en ljusbåge vid en av maskinens motorer och är sannolik brandorsak. Alla andra tänkbara brandstiftare/brandorsaker har kunnat exkluderas. MTO utredningen har inte kunnat fastställa hur vattendammsugaren kunde förbli inkopplad trots slutronderingen. Det har inte heller gått att fastställa hur den kunde starta. Försiktighet i beslutsprocessen att sänka trycket efter branden orsakades av oro att förvärra läget men också övervägandet kring radiologiska risker. Restvärdesskadorna har klart förvärrats av den höga fukthalten och att det tog fem dygn innan torkar kunde kopplas in och fuktigheten kunde sänkas. Definition av nivåer av transient brandbelastning samt ronderings- och tillsyns krav avseende brandskydd har uppdaterats och fastställts. Arbetet med att ytterligare förstärka brandskyddet i inneslutningarna pågår och riktar sig i första hand till att hantera brandrisker kring RC-pumparnas olja. Öppen 2 (15)

3 R E V I D E R I N G S F Ö R T E C K N I N G Version Nr. Reviderade sidor Orsak Handläggare/ Frisläppt av 2:0 Nytt dokument TOMG/KAEK Öppen 3 (15)

4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 HÄNDELSEFÖRLOPP MTO ANALYS Orsak Brist TRYCKETS PÅVERKAN PÅ FLAMSSPRIDNINGEN BRANDORSAKSUTREDNING Brandstiftare Brandorsak Brandbelastning Organisatorisk brist SKADOR Brandskador Restvärdesskador UTRYCKNINGSRAPPORT Polisrapport RASK UTREDNING ERFARENHETER Travers Ringhals InsatsStöd (RIS) Brandutredning Kontakt försäkringsbolag/skadereglerare Restvärdesräddning BRANDSKYDD CONTAINMENT Allmänt Tillgänglighet Befintliga instruktioner Räddningstjänsten Driften Pågående arbete Manuellt brandskydd Fast brandskydd Brandlarm Fasta släcksystem Mineralullsisolering VIDTAGNA ADMINISTRATIVA BRANDSKYDDSÅTGÄRDER Transient brandbelastning Rondering...12 Öppen 4 (15)

5 10.3 Klassning ur reaktorsäkerhetssynpunkt PÅGÅENDE ARBETEN REFERENSER...14 Öppen 5 (15)

6 1 HÄNDELSEFÖRLOPP Tryckupptagningen börjar 10/5 klockan och klockan är man uppe i 3.16 Barö. Klockan samma kväll uppstår en ljusbåge i anslutningen till en motor på en vattendammsugare. Brandförloppet varade en halvtimme och efter en inledande topp sjönk temperaturen något för att åter stiga och efter 30 minuter långsamt svalna av till normal temperatur. Temperaturen ökade ca 10 grader under den första toppen. Spridningen skedde längs ett sparkskydd som är tillverkad av ett plastmaterial (Makrolon) och är monterat längs staketet kring bränslebassängen. Spridning har också skett i en plastpresenning vilken tidigare använts för intäckning och den har dragits ihop och lagts ut på golvet. 12/ startar trycknedtagning och trycket var utjämnat 13/5. Trycknedtagningen tar normalt 6 timmar men man var osäker på om skadan kunde förvärras genom snabb trycknedtagning. 13/ Går första gruppen in och bedömer skadan. 15/5 på eftermiddagen kopplas torkar in och fuktigheten kan sänkas från 80 till 20 % relativ fuktighet. Alla tider första dygnet se bilaga 1samt [15] [16] [17] [18][19] 2 MTO ANALYS 2.1 Orsak 2.2 Brist MTO analysen [1][7] klarställer hela processen före och efter händelsen. Kommunikationen vad som menas med att all brandbelastning skall ut har inte definierats eller förståtts. Det har uppfattats som den utrustningen som skulle återanvändas kunde vara kvar. Bl.a. stora verktygscontainrar och många verktygslådor som skulle användas i samband med återladdning fanns också kvar inne i containment men deltog inte i brandförloppet. Däremot hade dörrarna öppnats för att inte trycket skulle trycka sönder lådorna. Klara förväntningar om vad som är ingen brandbelastning saknades. Brandstiftare som den aktuella vattensugen borde inte ha varit ansluten och inte heller varit där även om den inte var ansluten men då utgjort enbart brandbelastning och inte potentiell brandstiftare. Öppen 6 (15)

7 3 TRYCKETS PÅVERKAN PÅ FLAMSSPRIDNINGEN I två rapporter [20][21] kan man se att ökat tryck ökar flamspridningen. Flamspridningen är proportionellt mot tryckökningen. Detta var inte känt av vår organisation före denna händelse och frågan har inte ställts tidigare. Det aktuella sprakskyddet (Makrolon) som spred branden utefter staketet självslocknar vid antändning i normalt tryck. 4 BRANDORSAKSUTREDNING 4.1 Brandstiftare 4.2 Brandorsak I brandorsaksutredningen [3] konstateras att vattendammsugaren har konstaterats ha haft en kortslutning och är den mest sannolika brandstiftaren. Alla andra möjliga brandstiftare har kunnat uteslutas. I MTO analysen [1] har inte framkommit någon information hur inkoppling har skett av den aktuella brandstiftaren vattendammsugen. När den första styrkan gick in i containment konstaterades att sladden till vattendammsugaren var ansluten till ett vägguttag. Det finns ingen information hos skiftchef eller driftpersonalen om att det förekommit några inkopplingar eller urkopplingar som skulle kunna spänningssatt det aktuella uttaget den aktuella perioden. Brandorsaken är att det funnits en ansluten vattendammsugare där det har uppstått en kortslutning i en av elmotorns anslutningar. Denna kortslutning kan ha framtvingats av det ökade trycket. Vid kontroll av motorns lager har inget påvisats som att motorn varit igång och skurit. Motorn har varit ansluten till nätet men var sannolikt inte igång. Vattendammsugaren startar med ett vred och vredet och den konstruktionen kring vredet bedöms inte kunnat påverkas av trycket och på så sätt starta på egen hand. 4.3 Brandbelastning Det som deltog i branden [14] var i huvudsak en plastback med skoskydd, och en låda med PVC handskar, en dykdräkt av gummi, några slangar och saneringsutrustning. I storleksordning 30kg plast och 5 kg gummi. 4.4 Organisatorisk brist Organisationen har inte varit medveten om den risk man utsatt sig för genom att ha, om än begränsad brandbelastning och ansluten el-utrustning i ett läge då man inte kan utföra brandbekämpande manuella insatser. Öppen 7 (15)

8 5 SKADOR 5.1 Brandskador Brandskadorna på anläggningen är försumbara. Två kablar till uppresaren (transportör) för bränslet brann av och varma rökgaser skadade hissmotorn till inneslutningens personhiss. I övrigt är det endast s.k. transient brandbelastning* som deltagit i branden och orsakat s.k. restvärdesskador på grund av klorider i PVC material. 5.2 Restvärdesskador När PVC brinner frigörs klorider som tillsammans med luftens fukt bildar klorvätesyra, enkelt uttryckt. Klorvätesyran skapar snabbt korrosionsangrepp. När kloridprover togs den 14/5 var blanka delar (lintrumman) uppe på polarkranen redan bruna av korrosionsangrepp. Ett annat restvärdesproblem som också blev uppmärksammat är nickel legeringarnas känslighet för bly. Ett vikt bälte hade lämnats kvar av dykarna och delar av detta har smält ner i branden. Hela inneslutningen från +115 där branden var lokaliserad har ovanför detta plan sotats ner helt. Sot förekommer även nedanför branden men i mindre synbar omfattning. Kloridnivån uppmättes 14/5 till som mest uppe på polarkranen till 100 g/cm till reaktorlocket på nivå +115 som gav 5 g/cm. Gränsvärde för saneringsbehov är 1 g/cm komponenter finns i inneslutningen och dessa komponenter har varierade saneringsbehov. Ett dokument [4] med fastställda gränsvärden och beskrivning av saneringsmetoder har presenterats av återställningsprojektet. De inkopplade torkarna reducerade snabbt fukthalten till 20 % relativ fuktighet. 6 UTRYCKNINGSRAPPORT Det förekom ingen räddningsinsats och det finns därför ingen utryckningsrapport. Däremot deltog brandbefäl från Varbergs räddningstjänst och Ringhals interna räddningstjänst på olika möten fram till trycknedtagningen för att klargöra om det fanns någon risk för återantändning eller rökgasexplosion i samband med trycknedtagning. * transient brandbelastning 29 är brännbart material som inte är medtagit som fast utrustning i befintliga brandriskanalyser utan är tillfällig utrustning som möbler, arbetsmaskiner, sopor, träpallar, skyddsutrustning, kabelrullar etc. Öppen 8 (15)

9 6.1 Polisrapport En polisanmälan [2] gjordes på grund av att det inte finns någon utryckningsrapport varken hos den kommunala eller lokala räddningstjänsten. En av anledningarna till polisanmälan är också misstanken som kan finnas om brott avseende brandorsak. Misstanke om brott i samband med branden har aldrig förekommit och ärendet avskrevs. 7 RASK UTREDNING SSM genomförde en s.k. RASK utredning [25] maj. Utredningen uttrycker att Ringhals ledning anser att det finns en diskrepans mellan deras förväntan och statusen i anläggningen vid CAT: ens utförande. 8 ERFARENHETER 8.1 Travers Vid bränder i turbin och inneslutningar där tunga lyft är nödvändiga är behoven av traverser ofta kritiska för återställningsarbetet. Några erfarenheter avseende traverser för att minska ev. skador har inte erhållits vid detta tillfälle. Däremot är traversernas viloläge för turbinerna av stor betydelse då traversen bör placeras i motsatt ända i förhållande till smörjoljetanken. 8.2 Ringhals InsatsStöd (RIS) Brandutredning Det var Crawford som föreslog WSP som brandutredare. WSP föreslog sedan Stockholms el-jour vilka också deltog i utredningsarbetet. SKL Statens kriminaltekniska Laboratorium genomförde sedan detaljanalysen på Stockholms El-jours uppdrag. Samordning av utredningen har genomförts RTAS Brandingenjör Kontakt försäkringsbolag/skadereglerare Det aktuella larmnumret för att få kontakt med skadereglerare hade ändrats vilket konstaterades vid händelsen. Numera går kontakten i alla lägen via Crawford som anvisar vidare. RIS (Ringhals Insats Stöd) [22] funktionen i beredskap har bl.a. denna uppgift Restvärdesräddning Larmtjänst avdelade en restvärdesledare som också tog kloridprov under fredagen. Vattenfall centralt har ett avtal med larmtjänst vilket vi använder. Uppgiften ligger också på RIS att ta in stöd för att utföra kloridmätningar i akutskedet samt initiera restvärdesarbetet. Öppen 9 (15)

10 AREPA som är ett företag som arbetar med brandsanering kontaktades tidigt av RIS och var med inne i inneslutningen för provtagning och skadebedömning på lördagen den 14/5. AREPA har sedan varit en resurs i projektet för återställningsarbetet. 9 BRANDSKYDD CONTAINMENT 9.1 Allmänt Den stora brandrisken i containment utgörs av ca.1m 3 liter olja i var och en av de tre reaktorkylpumparna samtidigt som man mycket begränsad tillgänglighet under drift då man måste slussa sig in i inneslutningen. Brandskyddet i containment har stadigt förbättrats genom åren. Brandövervakningen har utökats till att omfatta rökdetektorer på olika nivåer och luftanalyssystem som övervakar de tre s.k. RC-pumparna. Brandvatten har dragits in och ersätter delvis det tidigare 733 systemet med många uttag men med för lågt tryck och flöde. I mitten på 80-talet gjordes invallningar och dropplister sattes in för att minska oljans totala flödesyta vid haveri och för att då också begränsa den totala brandeffekten. Samt att mineralullsisolering byttes ut mot spegelisolering. 9.2 Tillgänglighet Under normaldrift går det att gå in i inneslutningen men att gå in i containment under brand och göra manuella insatser är inte rimligt. Ett visst övertryck (0,1-0,2barö) finns alltid under drift i inneslutningen i förhållande omgivningen. Befintliga analyser bedömer att ett totalt haveri av en RCP ger ett brandförlopp som varar 15 minuter med en maximal effekt på 24MW Befintliga instruktioner Räddningstjänsten Driften I [12] [13] finns förutsättningarna för brand i inneslutningen som typ händelse. Att slussa in sig för att släcka brand är inte rimligt. Driften har i sin instruktion enligt [19] att man kan sprinkla med system 322 som inte är ett brandskyddssystem utan är avsett att ta ner trycket vid ett reaktorhaveri. Effekterna av detta sprinklersystem har analyserats tidigare och resultatet av den analysen tydliggjorde att man behöver utreda frågan ytterligare vad gäller möjligheten att släcka en brand i en RC-pumps olja 24. Öppen 10 (15)

11 9.4 Pågående arbete Pågående arbeten har helt fokus på den olja som finns i RC-pumparna. Inom RISE projektet pågår nu en analys hur man skall kunna hantera en brand i RC-pumparna R2-4. Detta projekt har som fokus område att brand i en RC-pump inte skall påverka reaktorns övervakning genom att påverkan på signal och kraftöverföring. Normal US standard är att man har ett jordbävningssäkert uppsamlingssystem för all olja i respektive RC-pump samt ett släcksystem för varje RC-pump. Projektet skall ha framme en preliminär rapport under hösten. Diskussionen finns också med om att ev. inertera hela inneslutningen genom att sänka syrehalten för att minska flamspridningen. Samarbete finns också med AREVA för att ta fram ett koncept för denna typ av brandrisk. AREVA arbetar just nu med detta problem på Ollkilluoto 3. Samarbetet bedrivs med AREVA inom JRC (Joint Research Center) inom EU för att lösa gemensamma problem. Ringhals och Sveriges bidrag är att kvantifiera transient brandbelastning Manuellt brandskydd I inneslutningen finns numera 762 brandvatten. Under drift är detta system avställt och en ventil på utsidan av containment måste öppnas för att systemet skall trycksättas. Uttag på 762 finns på +115 och vid transportslussen. Uttagen är placerade vid de båda möjliga angreppsvägarna. I övrigt finns 733 systemet. Slangar och strålrör tas ut under drift Fast brandskydd Brandlarm Brandlarmet har helt moderniserats och larm finns i dagsläget på lämpliga nivåer. Det finns också ett luftanalyssystem runt RC-pumparna för att suga luft och analysera på brandrök Fasta släcksystem Något fast brandsläcksystem finns inte. Däremot finns 322 containment spray som är ett mycket kraftigt sprinklersystem med hög vattentäthet (30mm/s/m 2 ca 3 ggr normalt krav ). Vid en tidig analys [24] påvisades dock behov av vidare utredningsbehov då kylflödet till RC-pumparna och ett luftflöde vid en ev. brand motverkar sprinklerflödet från containment spray och det ger en begränsad kyleffekt. Öppen 11 (15)

12 Vid revision läggs en betongpluggen över RC-pumpen vilket medför att containment spray 322 inte kommer ner till en ev. brand orsakad av utläckande olja från en RC-pump Mineralullsisolering Mineralullsisoleringen i containment har bytts ut till spegelisolering och den gamla mineralullsisoleringen har tagits bort. Anledningen till att mineralullsisolering då togs bort var att den kan täppa igen silarna och hindra recirkulation av 322. Mineralullsisolering har också den egenskapen att den kan skapa självantändning (autooxidation) om olja kommer in i isoleringen. Ett misstänkt fall av autooxidation [26] förekom men någon orsak gick aldrig att fastställa. Det är viktigt att det inte finns någon mineralullsisolering som utläckande olja från RC-pumparna kan samla upp och antända. I långtidsförloppet kan auto-oxidation [27] ske vid en omgivande lägsta temperatur av 160 C vilket överskrids på många system i inneslutningen. 10 VIDTAGNA ADMINISTRATIVA BRANDSKYDDSÅTGÄRDER 10.1 Transient brandbelastning 10.2 Rondering Transient brandbelastning 9 har normerats och utgångsläget är en sopsäck med 12 kg. 50 % plast och papper 50 %. I det aktuella fallet när utrymmet utsätts för övertryck anges nivå 1 motsvarande ett utrymme med redundant reaktorsäkerhetsutrustning. Tillåtet blir enligt detta krav 25 % av denna sopsäck/ brandbelastning (normerad mängd transient brandbelastning) på var 12 m i inneslutningen (eller i det aktuella utrymmet). Detta krav gäller också då vid slutstädning inför uppstart inför drift. Vid avställd reaktor genomförs tekniska byten genom olika former av ökad närvaro för att hantera den ökade risken som de pågående arbeten skapar. Nya krav på kompetens och deltagande vid uppstartsrondering och vid en rond under driftåret. [8] 10.3 Klassning ur reaktorsäkerhetssynpunkt Rummen i anläggningen har klassats i tre nivåer. Nivå ett rum med redundant reaktorsäkerhetsutrustning alt vid förändrat tryck eller syreförhållande. Nivå 2 är rum med reaktorsäkerhetsutrustning och nivå 3 är ingen reaktorsäkerhetsutrustning. [11] 11 PÅGÅENDE ARBETEN Arbetet med att definiera risknivåer och normering har gjorts avseende transient brandbelastning och denna fråga anses löst för att i framtiden kunna definiera vad som är tillåtet avseende transient brandbelastning. Öppen 12 (15)

13 Motsvarande förtydligande finns inte avseende brandstiftare. Generellt är det inte tillåtet att potentiella brandstiftare är inkopplade som i fallet med vattendammsugaren. Frågan behöver utredas ytterligare vilket pågår. Vad gäller det behovet av förbättrat brandskydd avseende RC-pumparnas olja pågår detta inom RISE projektet. Där bör även ingå; - manuell släckmöjlighet - användning av 322 för brandsläckning Inom NBSG(NationellaBrandsäkerhetsGruppen) startas ett forskningsprojekt avseende syresänkande system som då skall utgöra brandskydd vid bristande separation. I detta projekt avses också flamspridningens beroende av trycket kunna studeras. Öppen 13 (15)

14 12 REFERENSER Nr Namn DW nr [1] MTO 3/2011 Beslut och genomförande av täthetsprovning av reaktorinneslutningen (CAT- containment Air Test) på Ringhals [2] Anmälan till Polismyndigheten Halland [3] RAPPORT slutlig handling Brandorsaksutredning Brand i reaktorinneslutning Vattenfall AB, Ringhals 2 [4] Återställning samt DKV av R2 Containment - Analys Krav-och åtgärdsanalys för återställning [5] R2 Skyddsrond i containment [6] R2 Strålningsberäkningar-R2 A [7] Brand i containment R (Underlag för rapportering till OECD fire databas) [8] Rutiner för besiktningar, tillsyn och rapportering inom brand. [9] Dimensionerande brandscenario Brand i Sopsäck [10] R1234 RG hantering Av transient brandbelastning [11] R2 utrymmen med reaktorsäkerhetsklassning 1 & 2 [12] Typhändelse/brand som inledande händelse [13] Typbränder inom kärnkraften [14] R2 sammanställning av brandbelastning [15] R2 Genomföra CAT i DT/ [16] R2 Säkerhetsvärdering i linjen (SIL). Värdering av att utföra täthetsprovning av Öppen 14 (15)

15 reaktorinneslutningen(cat) RA-11 i drifttillstånd 7. [17] R2 Driftsammanträde 355, [18] R2 Säkerhetsvärdering i linjen, föreligger det något hinder för trycknedtagning vid avbruten CAT p.g.a. konstaterat tecken på brandförlopp, RA 11 [19] R2 CAT Täthetsprovning av reaktorinneslutningen RA-11 [20] Radiation-driven flame spread over thermally thick fuels in quiescent microgravity environments [21] Full scale fires in Oxygen enriched hypobaric environments [22] Övergripande ledningsstöd vid "räddningstjänst" RIS Ringhals InsatsStöd [23] CFD-modellering av brandscenario i reaktorinneslutningen [24] Oljebrand i containment block 3, Brandeffekt, brandtemperatur, tid till kritiska förhållanden Youngjin Son, Paul D.Ronny Johan Hjertson [25] Rask Ringhals 2 Brand i inneslutningen [26] Viktigt att veta om containments brandskydd med anledning av brandtillbudet den 23/8-96 på block 2. [27] Fire near a reactor coolant pump (RCP) Arkansas Nuclear one at 17 Octber Tidningsartikel [28] RO 18/11 R2 Kloridhalter på rostfria ytor till säkerhetsrelaterade system över STFgränsvärden Öppen 15 (15)

16 BILAGA 1 Öppen 1 (2)

17 BILAGA 1 Öppen 2 (2)

Dnr 2010-0346-39. Södertörns Brandförsvarsförbund BRANDUTREDNING. Tidpunkt: Larm inkom till räddningstjänsten 2010-02-02 20:46

Dnr 2010-0346-39. Södertörns Brandförsvarsförbund BRANDUTREDNING. Tidpunkt: Larm inkom till räddningstjänsten 2010-02-02 20:46 - 1 - BRANDUTREDNING Tidpunkt: Larm inkom till räddningstjänsten 2010-02-02 20:46 Objektsadress:, Nacka Objektstyp: Villa Startutrymme: Tvättstuga Startföremål: Värmepump Brandorsak: Troligtvis överhettning

Läs mer

Blanketter/fomulär för Säkerhetsprövning och Registerkontroll vid arbete på Ringhals

Blanketter/fomulär för Säkerhetsprövning och Registerkontroll vid arbete på Ringhals Ringhals AB Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Anvisning - VO Godkänt, ej frisläppt 2017-02-17 2045009 / 16.1 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING 1 Uppdragsgivare: Undersökning utförd: Bilagor: Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund Anders Dahn Avvikelseutredning samt foto Upplysningar om branden Larmtid: 23:34:59 Adress: Hemvägen Objektstyp:

Läs mer

Brandutredning. Objektstyp: Larmtid: Adress: Ägare: Fastighetsbetäckning: Startutrymme: Startföremål: Brandorsak: Insatsrapport nr:

Brandutredning. Objektstyp: Larmtid: Adress: Ägare: Fastighetsbetäckning: Startutrymme: Startföremål: Brandorsak: Insatsrapport nr: Brandutredning Objektstyp: Larmtid: Adress: Ägare: Fastighetsbetäckning: Startutrymme: Startföremål: Brandorsak: Insatsrapport nr: Kvarnrum fabrik 2011-03-15 kl.15:39 Hörneborgsvägen 11 Akzo Nobel Hörnett

Läs mer

Olycksutredning. Brand i återvinningshus på Ladugatan 6 i Gävle

Olycksutredning. Brand i återvinningshus på Ladugatan 6 i Gävle Sida 1(6) Olycksutredning Brand i återvinningshus på Ladugatan 6 i Gävle 2016-12-21 Utredare: Magnus Östlund Brandinspektör/brandutredare Gästrike Räddningstjänst Sida 2(6) Sammanfattning/Åtgärdsförslag

Läs mer

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Händelse/Diarienr: 511.2015,00983 Sida 1(6) 2015-11-02 OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Brand i byggnad Utredare Magnus Östlund Medutredare --------------------------- Olycksdatum 2015-10-30 Utredningsdatum 2015-10-30

Läs mer

Lokala säkerhetsnämnden

Lokala säkerhetsnämnden Lokala säkerhetsnämnden Sammanträdesprotokoll vid Ringhals kärnkraftverk 2014-11-21 1 Plats och tid Ringhals, konferenscentrum Kungshamn, Sal B2, kl. 09.00-11.00 Beslutande Adjungerad ledamot Jörgen Warborn

Läs mer

RASK Ringhals 2 brand i inneslutningen

RASK Ringhals 2 brand i inneslutningen TILLSYNSRAPPORT 2011-06-01 Process: RASK - informationsinsamling Vår referens: SSM2011-37-14 Tillståndshavare: Ringhals AB Objekt: Ringhals 2 Förrättningsdatum: 2011-05-17 och 18 Arbetsgrupp: Karoline

Läs mer

Brand- och skaderisk i anslutning till heta komponenter

Brand- och skaderisk i anslutning till heta komponenter Heta komponenter Heta komponenter VARNING! Avgassystemet på en lastbil kan vid hög arbetsbelastning uppnå temperaturer över 500 C. Brandrisken kan bli stor om påbyggnadsutrustning placeras alltför nära

Läs mer

Datum 1(6) Tomas Gustafsson, 016-710 74 78 540-2012.00409.7366

Datum 1(6) Tomas Gustafsson, 016-710 74 78 540-2012.00409.7366 Räddningstjänsten 2013-01-18 Handläggare, telefon Vår beteckning Tomas Gustafsson, 016-710 74 78 540-2012.00409.7366 Datum 1(6) BRANDUTREDNING Insatsrapport nr. 2012/01229 Larmtid 2012-11-03 kl. 07,37

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL Brand i restaurang Jönköpings kommun 2010-09-04, SOS-Alarms ärendenummer 16.1059758.2 Räddningstjänsten Postadress: 551 89 Jönköping Besöksadress: Glansgatan 7 Telefon: 036-10 70

Läs mer

Lokala säkerhetsnämnde.n vid Ringhals kärnkraftverk

Lokala säkerhetsnämnde.n vid Ringhals kärnkraftverk Lokala säkerhetsnämnde.n Sammanträdesprntokol! 1 Plats och tid Stadshus A, sammanträdesrum Al, kl 09.00-11.00 Beslutande Ann-Charlotte Stenkil (M) Lisa Andersson (M) Gunnel Wandel (FP) Stefan Stenberg

Läs mer

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Händelse/Diarienr: 511.2014.01017 Sida 1(8) 2014-10-08 OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Brand i byggnad Utredare Magnus Östlund Medutredare --------------------------- Olycksdatum 2014-09-04 Utredningsdatum 2014-09-04

Läs mer

Stadshus A, Sammanträdesrum Al, klockan

Stadshus A, Sammanträdesrum Al, klockan Samman trädesprotokoll Plats och tid Beslutande Adjungerad ledamot Ersättare Övriga deltagande Stadshus A, Sammanträdesrum Al, klockan 13.00-14.15 Ann-Charlotte Sten.kil (M), ordförande Christofer Bergenblock

Läs mer

Olycksutredning. Anledning till undersökningen: Brandorsak, brandförlopp och erfarenhetsåterföring. Insatsrapport, fotobilaga,

Olycksutredning. Anledning till undersökningen: Brandorsak, brandförlopp och erfarenhetsåterföring. Insatsrapport, fotobilaga, Anledning till undersökningen: Brand i villa Olycksutredning Karlskoga Datum 2012-05-30 Handläggare Peter Karlsson Diarienummer 138/12-309 Uppdragsgivare: Uppdrag: Undersökningen utförd: Bilagor: Bergslagens

Läs mer

Beslut om återstart av Ringhals 2 efter brand i inneslutningen

Beslut om återstart av Ringhals 2 efter brand i inneslutningen BESLUT 2012-01-27 Ringhals AB 432 85 Väröbacka Handläggare: Siv Larsson Telefon: +46 8 799 4191 Vår referens: Er referens: 2174777 Objekt: Ringhals 2 Beslut om återstart av Ringhals 2 efter brand i inneslutningen

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING Arvika, Eda och Säffle kommuner Datum 2009-06-05 Dnr Upplysningar om branden / skadan Larmtid Adress Objektstyp Startföremål Brandorsak Eget larmnummer SOS ärendenummer

Läs mer

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst Brandsäker camping Tips och råd till dig som campinggäst Minska risken för brand Husvagnar, husbilar och tält brinner snabbt ofta är branden över på några minuter. Som campinggäst måste du hjälpa till

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN Trelleborg-Vellinge-Skurup

RÄDDNINGSTJÄNSTEN Trelleborg-Vellinge-Skurup RÄDDNINGSTJÄNSTEN Trelleborg-Vellinge-Skurup Meddelande Upprättad: 2014-10-25 /ST/FM Granskad: 2014-09-26/FM Brandorsaksutredning Olyckstyp: Brand i byggnad Olycksplats:, Smygehamn, Trelleborgs kommun

Läs mer

Brandsläckning i stora volymer. Lars Ågerstrand Mauri Sköld

Brandsläckning i stora volymer. Lars Ågerstrand Mauri Sköld Brandsläckning i stora volymer Lars Ågerstrand Mauri Sköld Offensiv insats Defensiv insats Ambitionen är att arbeta inne i brancellen som brinner. Hindra spridning till andra byggnader eller brandceller.

Läs mer

Olycksundersökning av brand i kontakt från diskmaskin, Rosenkvartsgatan Jönköping

Olycksundersökning av brand i kontakt från diskmaskin, Rosenkvartsgatan Jönköping Olycksundersökning Utskriftsdatum Sida 2016-12-14 1(7) Undersökning utförd av Christoffer Carmestedt Datum 2016-12-12 Olycksundersökning av brand i kontakt från diskmaskin, Rosenkvartsgatan Jönköping 2016-12-12

Läs mer

Brandorsaksutredning. Brand i byggnad, Mondi, Kramfors. Lars-Göran Nyhlén. Andreas Hoff

Brandorsaksutredning. Brand i byggnad, Mondi, Kramfors. Lars-Göran Nyhlén. Andreas Hoff Brandorsaksutredning Brand i byggnad, 2011 11 23 Mondi, Kramfors Lars-Göran Nyhlén Andreas Hoff Sammanfattning På morgonen den 23/11, vid 04-tiden, kom räddningstjänsten till Mondi utanför Kramfors. Det

Läs mer

Lokala säkerhetsnämnden

Lokala säkerhetsnämnden Lokala säkerhetsnämnden Sammanträdesprotokoll vid Ringhals kärnkraftverk 2014-09-19 1 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum A1, kl. 09.00-10.30 Beslutande Adjungerad ledamot Jörgen Warborn (M) Jana

Läs mer

BRANDUTREDNING. Datum Handläggare AD ID brandutredning Anledning till undersökningen: Hitta brandorsaken Larmnr :

BRANDUTREDNING. Datum Handläggare AD ID brandutredning Anledning till undersökningen: Hitta brandorsaken Larmnr : 1 Uppdragsgivare: Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund Undersökning utförd: Bilagor: Foto Upplysningar om branden Larm tid: 2014-11-22 kl.10:44 Adress: Objektstyp: Trävaruindustri/Måleri Startutrymme:

Läs mer

Regler för Bostadskontoret.

Regler för Bostadskontoret. Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Anvisning verksamhet Frisläppt 2006-01-25 1738130 / 5.0 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 PRRV Företagsintern

Läs mer

Typ av brand: Anlagd brand i parkeringsgarage, en person omkommen. Insatsrapport: 2007D01580 2007-11-18 kl: 13.46.49 söndag

Typ av brand: Anlagd brand i parkeringsgarage, en person omkommen. Insatsrapport: 2007D01580 2007-11-18 kl: 13.46.49 söndag Räddningsverket Ulf Erlandsson Karolinen 651 80 Karlstad BRANDUTREDNING Typ av brand: Anlagd brand i parkeringsgarage, en person omkommen. Insatsrapport: 2007D01580 Larmtid: 2007-11-18 kl: 13.46.49 söndag

Läs mer

Välkommen till årets sommarträff!

Välkommen till årets sommarträff! Välkommen till årets sommarträff! Eva Halldén vd Anna Stålnacke kommunikationschef Malin Söderlind närboendekontakt 1 Närboendeträff 2014-06-28 Program Hjärtligt välkomna! 10.00 Året som gått Eva Halldén

Läs mer

Undersökningsprotokoll

Undersökningsprotokoll Räddningstjänsten Förebyggande enheten Gert Lönnqvist, Enhetschef Telefon: 0370-37 79 06 (direkt) Mobil: 070-300 86 24 E-post: gert.lonnqvist@varnamo.se 2010-12-18 Undersökningsprotokoll Brand i tvättstuga

Läs mer

MÄLARDALENS BRAND- OCH RÄDDNINGSFÖRBUND. Brand i ventilationskanal Kolgrillen i Västerås 2012-02-25,

MÄLARDALENS BRAND- OCH RÄDDNINGSFÖRBUND. Brand i ventilationskanal Kolgrillen i Västerås 2012-02-25, MÄLARDALENS BRAND- OCH RÄDDNINGSFÖRBUND UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING Undersökning enligt 3 kapitlet 10 lag om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) Datum 2012-03-01 Handläggare TT Dnr 2012/246-MBR-197

Läs mer

BRANDUTREDNING. Tillfälligt anläggningsboende Katrineberg, Deje

BRANDUTREDNING. Tillfälligt anläggningsboende Katrineberg, Deje BRANDUTREDNING Tillfälligt anläggningsboende Katrineberg, Deje 520.2013.00346.23706 Anledning till undersökningen Brand i byggnad i Migrationsverkets tillfälliga anläggningsboende i Katrineberg tisdag

Läs mer

Datum Ert datum 1(6) Räddningstjänsten Handläggare, telefon Vår beteckning David Hultman,

Datum Ert datum 1(6) Räddningstjänsten Handläggare, telefon Vår beteckning David Hultman, Datum Ert datum 1(6) Räddningstjänsten 2013-01-09 Handläggare, telefon Vår beteckning David Hultman, 016-710 74 71 540.2013.00012.7486 Er beteckning BRANDUTREDNING Insatsrapport nr. 2013/00015 Larmtid

Läs mer

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst Brandsäker camping Tips och råd till dig som campinggäst Minska risken för brand Husvagnar, husbilar och tält brinner snabbt ofta är branden över på några minuter. Som campinggäst måste du hjälpa till

Läs mer

Blanketter/fomulär för Säkerhetsprövning och Registerkontroll vid arbete på Ringhals

Blanketter/fomulär för Säkerhetsprövning och Registerkontroll vid arbete på Ringhals Ringhals AB Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Anvisning - VO Frisläppt 2019-04-29 2045009 / 21.0 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 NS Öppen 85TA031

Läs mer

Olycksundersökning. Brand i byggnad Flerfamiljshus/Särskilt boende. Plats. Enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor.

Olycksundersökning. Brand i byggnad Flerfamiljshus/Särskilt boende. Plats. Enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor. Olycksundersökning Enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor. Händelse Brand i byggnad Flerfamiljshus/Särskilt boende Plats 2 (11) Dokumentinformation Diarienummer SOS ärendeummer: 11-2348547-2 Insatsrapportnummer

Läs mer

OLYCKSUTREDNING - 2. Värmeöverföring till fibröst materiel Insatsrapport nr:

OLYCKSUTREDNING - 2. Värmeöverföring till fibröst materiel Insatsrapport nr: OLYCKSUTREDNING - 2 Datum 2016-05-30 Olycksutredare Joachim Åberg Diarienummer 2016-000777 Brand på Blekinge Exotiska Värld Upplysningar om branden Larmtid: Lördag 2016-04-02, kl. 00.47 Adress: Strömmavägen

Läs mer

Madängsholm Tidaholm.

Madängsholm Tidaholm. Undersökningsprotokoll Datum 2010-12-20 Brandutredning Handläggare Dan-Ola Sandén Anledning till undersökningen: Brand på ID Brandutredning Madängsholm Tidaholm. Uppdragsgivare: MSB Uppdrag: Brandutredning

Läs mer

Användarmanual. Great Northern Popcorn - Little Bambino

Användarmanual. Great Northern Popcorn - Little Bambino Användarmanual Great Northern Popcorn - Little Bambino För manual på Danska, Finska, Norska och Engelska vänligen besök vår hemsida. For manual in Danish, Finnish, Norwegian or English, please visit our

Läs mer

i Lysekil Kommun Onsdagen den 11 april kl. 23:57:01 Får SOS in ett larm om brand i

i Lysekil Kommun Onsdagen den 11 april kl. 23:57:01 Får SOS in ett larm om brand i Lysekil 2012-03-07 Brandutredning 2012-04-11. i Lysekil Kommun Onsdagen den 11 april kl. 23:57:01 Får SOS in ett larm om brand i byggnad på adressen. Räddningstjänsten i Lysekil larmas till branden. Larm

Läs mer

Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789)

Läs mer

Dnr 2011-0764-39. Södertörns Brandförsvarsförbund BRANDUTREDNING

Dnr 2011-0764-39. Södertörns Brandförsvarsförbund BRANDUTREDNING - 1 - BRANDUTREDNING Bild från Polisflyget. Tidpunkt: 2011-04-14 11.57 Fastighetsbeteckning: Objektsadress: 114-120 Objektstyp: Radhus 1½ plans Startutrymme: Okänt Startföremål: Okänt Brandorsak: Okänd

Läs mer

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan

Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan 1 Upprättad: 080707/AC Reviderad: 080909 /JH Räddningstjänsten Skåne Nordväst Kommuner i samverkan (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Svalöv, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga.) Objekt:

Läs mer

Innehållsförteckning med kommentarer för Barsebäcks MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

Innehållsförteckning med kommentarer för Barsebäcks MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Miljörapport Skapat 2004-02-21 1824852 / 1.3 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 Företagsintern PSG / FSG enl

Läs mer

OBS: Vid offentlig tillställning kontrollera hos Polismyndigheten i Kronobergs län om tillstånd kvävs.

OBS: Vid offentlig tillställning kontrollera hos Polismyndigheten i Kronobergs län om tillstånd kvävs. Ankomststämpel 1 (6) ANMÄLAN TILLFÄLLIGA ARRANGEMANG I SAMLINGSLOKAL Fylls i av den person som är ansvarig för det tillfälliga arrangemanget. Samtliga fält är obligatoriska. Blanketten ska ha inkommit

Läs mer

Kunskap inom organisationen

Kunskap inom organisationen Håkan Iseklint Kunskap inom organisationen Vad innebär en brand för verksamheten? Avbrott en dag, en vecka... Hur påverkas personalen och elever? Var vi förberedda? Varför viktigt med kunskap om brandskydd

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för lärande av olyckor och kriser 651 81 Karlstad BRANDUTREDNING

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för lärande av olyckor och kriser 651 81 Karlstad BRANDUTREDNING Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för lärande av olyckor och kriser 651 81 Karlstad BRANDUTREDNING Typ av brand: Brand i kläder Insatsrapport: 2010101704 Larmtid: 2010-03-18 kl. 15:47

Läs mer

Olycksutredningsprotokoll. Brand i byggnad

Olycksutredningsprotokoll. Brand i byggnad Brand i byggnad Utredare Per Ringqvist Medutredare ---------------- Olycksdatum 2010-03-24 Utredningsdatum 2010-03-24 Insatsrapportnummer 2010A00567 Olycksplats Samuelssons bil Gävle Bilagor Insatsrapport

Läs mer

Sammanfattning av olycksundersökning Brand ej i byggnad Brand i buss

Sammanfattning av olycksundersökning Brand ej i byggnad Brand i buss Sammanfattning av olycksundersökning Brand ej i byggnad Brand i buss Sammanfattning av händelsen Någon naturlig brandorsak har inte gått att finna vid den här branden. Däremot går det att säga att branden

Läs mer

Krav och tips för Kemikalieförvaring

Krav och tips för Kemikalieförvaring Krav och tips för Kemikalieförvaring INVALLNING, VOLYM Grundkrav Största behållarens volym + 10 % av övriga behållares volym. För fatförråd gäller 10 % av volymen av maximalt antal fat på platsen. Mildrat

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Kommunala verksamheter

Systematiskt brandskyddsarbete Kommunala verksamheter Systematiskt brandskyddsarbete Kommunala verksamheter Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) innebär att en verksamhet på ett strukturerat sätt planerar, utbildar, övar, dokumenterar, kontrollerar, åtgärdar

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete En vägledning med exempel och lösningar för att du ska kunna utforma en brandsäker verksamhet Kiruna räddningstjänst Inledning Bra brandskydd I en verksamhet som har ett

Läs mer

Brand MSE E57 Eskilstuna

Brand MSE E57 Eskilstuna Utredningsrapport Brand MSE E57 Eskilstuna 2014-02-06 David Hultman Räddningstjänsten Eskilstuna 2014-04-22 Datum Räddningstjänsten 2014-04-22 Handläggare, telefon Vår beteckning David Hultman, 016-710

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL Anledning till undersökningen: Brand i Pizzeria Tegnergatan Filipstad Datum 2012-10-11 Handläggare Peter Karlsson Diarienummer 279/12-309 Uppdragsgivare: Uppdrag: Undersökningen

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL Brand i villa, Huskvarna, Jönköpings kommun 2013-01-11, larmnummer 16.1934470.2 Räddningstjänsten Postadress: 551 89 Jönköping Besöksadress: Glansgatan 7 Telefon: 036-10 56 71 Telefax:

Läs mer

MSB Ulf Erlandsson Karolinen 651 80 Karlstad

MSB Ulf Erlandsson Karolinen 651 80 Karlstad MSB Ulf Erlandsson Karolinen 651 80 Karlstad BRANDUTREDNING Typ av brand: Brand i tvätteri Insatsrapport: 2009D00185 Larmtid: 2009-01-26 kl: 20.08 (måndag) Kommun: Täby Adress: Tumstocksvägen 1 Objektstyp:

Läs mer

Myndigheten tör samhällsskydd och beredskap. Gasol för hem- och fritidsmiljö

Myndigheten tör samhällsskydd och beredskap. Gasol för hem- och fritidsmiljö --- ---------- --- -----------~----=------,- / ~ : ~ Myndigheten tör samhällsskydd och beredskap Gasol för hem- och fritidsmiljö [..,.. - Risker med gasol Gasolen i sig är inte giftig. Däremot är den mycket

Läs mer

Robert Petersen. önskar Er välkomna till. brandskyddskoordinator. Arbetsmiljölagen, 3 kap 3. LSO, Lag om skydd mot olyckor, 2 kap 2

Robert Petersen. önskar Er välkomna till. brandskyddskoordinator. Arbetsmiljölagen, 3 kap 3. LSO, Lag om skydd mot olyckor, 2 kap 2 önskar Er välkomna till brandskyddskoordinator 150203 robert.petersen@ssbf.brand.se LSO, Lag om skydd mot olyckor, 2 kap 2 Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall

Läs mer

Olycksutredning gällande Åtvidabergs kommun

Olycksutredning gällande Åtvidabergs kommun Namn, titel, telefon 2017-06-20 RÖG-2017/2971 176 Johannes Nordberg, Brandingenjör 010-4804139 Olycksutredning gällande Åtvidabergs kommun i Händelseadress: Datum för händelsen: 2017-02-21 Eget larmnummer:

Läs mer

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst Brandsäker camping Tips och råd till dig som campinggäst Minska risken för brand Husvagnar och tält brinner snabbt ofta är branden över på några minuter. Som campinggäst måste du hjälpa till att minska

Läs mer

Olycksundersökning Brand i Norrevångshallen, Eslöv 2010-06-10

Olycksundersökning Brand i Norrevångshallen, Eslöv 2010-06-10 Olycksundersökning Brand i Norrevångshallen, Eslöv 2010-06-10 Bertil Nilsson DOKUMENTINFORMATION Ärende: Olycksundersökning Handläggare: Bertil Nilsson Kvalitetsgranskare: Anna Andersson-Carlin Diarienummer:

Läs mer

arkeringsgarage Bakgrund

arkeringsgarage Bakgrund arkeringsgarage Bild 1 Bakgrund Inträffande bränder RSG Parkeringsgarage på Siriusgatan samt Betzensgatan Rekommendation från olycksutredning Vidare belysa ur ett nybyggnadsperspektiv/ projekteringsskede

Läs mer

Brandutredning Datum

Brandutredning Datum Brandutredning Datum Dnr Räddningstjänsten Motala / Vadstena Utredningsprotokoll 2012-10-03 2012-RT00532 Händelse: Lägenhetsbrand Objektsadress: Fastighetsbeteckning: Larm till Räddningstjänsten: 2012-07-08

Läs mer

Brandgaskylning: Lågande och icke lågande brandgaser

Brandgaskylning: Lågande och icke lågande brandgaser GRUNDER SLÄCKMEKANISMER BRANDGASKYLNING Var förångas vattnet? För att nå målet: Släcka branden Vatten på/mot Brandgaskylning: Lågande och icke lågande brandgaser Förångning i varma brandgaser Små vattendroppar

Läs mer

Sign: PER Bilaga: Pos Skadehändelse? Tänkbar orsak Konsekvens Vidtagen P S K V Rekommenderad Ansvarig Åtgärdat Åtgärd Åtgärd datum datum

Sign: PER Bilaga: Pos Skadehändelse? Tänkbar orsak Konsekvens Vidtagen P S K V Rekommenderad Ansvarig Åtgärdat Åtgärd Åtgärd datum datum Process: öganäs Sweden AB, öganäs - Pulververket Sida: (9) Undersökt del: Media Datum: 0--, rev. 0-0-0 Reformer - Naturgas / Biogas Läckage av naturgas i rum för högtryckskompressor. Läckage i anslutning

Läs mer

Förundersökning Brand i buss Tornavägen, Lund 2012-12-19

Förundersökning Brand i buss Tornavägen, Lund 2012-12-19 Förundersökning Brand i buss Tornavägen, Lund 2012-12-19 Tommy Skeppland DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Tommy Skeppland Beställare: BLN Diarienummer: 1900.2012.05356 Händelse:

Läs mer

Brand på Textes HVB-hem i Norrtälje den 27 augusti 2013. Urban Kjellberg, ersättare för Patrik Dahlberg

Brand på Textes HVB-hem i Norrtälje den 27 augusti 2013. Urban Kjellberg, ersättare för Patrik Dahlberg Brand på Textes HVB-hem i Norrtälje den 27 augusti 2013 Urban Kjellberg, ersättare för Patrik Dahlberg Brand i vårdboende. Vad hände? Varför? Hur undviks något liknande?? Foto: Räddningstjänsten Norrtälje

Läs mer

Årsrapport 2015 Brandtillbud

Årsrapport 2015 Brandtillbud Zinkgruvan Mining AB, Björkdalsgruvan Årsrapport 2015 Brandtillbud Gramko Arbetsgrupp Brand 2015 Innehåll 1 Inledning... 2 Brandskyddskommittén har under 2015 haft följande sammansättning:... 2 2. Sammanträden

Läs mer

RASK - Ringhals 1 ej driftklar I- isoleringskedja, 516

RASK - Ringhals 1 ej driftklar I- isoleringskedja, 516 Sida: 1/10 RASKRAPPORT Datum: 2009-04-02 Vår referens: SSM 2009/35 Tillståndshavare: Ringhals AB Objekt: R1 Dokumentnummer: #72473 Deltagare: Mats Häggblom, KD, Pia Jacobsson, KM, Siv Larsson, KD Författare:

Läs mer

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Händelse/Diarienr: 511.2015,00611 Sida 1(6) 2015-06-08 OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Brand i lägenhet i Gävle Utredare Magnus Östlund Medutredare Johan Melin Olycksdatum 2015-03-20 Utredningsdatum 2015-03-20

Läs mer

Driftsinstruktioner Top Gun

Driftsinstruktioner Top Gun Driftsinstruktioner Top Gun 1. GENERELLT Vid all snötillverkning gäller att personalen skall vara väl förtrogen med de uppgifter de skall utföra. Personalen skall ha nödvändig kännedom om vad som kan ske

Läs mer

FÖRÄNDRING AV AUTOMATISKA BRANDLARMSAVTAL

FÖRÄNDRING AV AUTOMATISKA BRANDLARMSAVTAL Handläggare: Ida Håkansson, Kalmar Brandkår 2009-04-03 FÖRÄNDRING AV AUTOMATISKA BRANDLARMSAVTAL Brandkåren i Kalmar har påbörjat arbetet med att skriva nya avtal gällande automatlarmen. Det syftar till

Läs mer

DOKUMENTINFORMATION. Handläggare: Bertil Nilsson Beställare: Bertil Nilsson Diarienummer: 1900.2012.05167. Händelse:

DOKUMENTINFORMATION. Handläggare: Bertil Nilsson Beställare: Bertil Nilsson Diarienummer: 1900.2012.05167. Händelse: DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Bertil Nilsson Beställare: Bertil Nilsson Diarienummer: 1900.2012.05167 Händelse: Branden/olyckan 2012-12-10, måndag, klockan. 14.37 Insatsrapport

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter Datum Dnr 2007-12-12 1118-2007 Stensjö Fastigheter Fastighetsexpeditionen Västanvindsgatan 6 C 417 17 GÖTEBORG Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Stensjö Fastigheter Datainspektionens

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandskydd i gästhamnar Räddningstjänst och

Läs mer

Lokala säkerhetsnämnden

Lokala säkerhetsnämnden Lokala säkerhetsnämnden Sammanträdesprotokoll vid Ringhals kärnkraftverk 2016-05-27 1 Plats och tid Stadshus A, sammanträdesrum A1, kl 13.00 14.45 Beslutande Ann-Charlotte Stenkil (M) Birgit Hagebrand

Läs mer

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson

Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Boverket Kävlinge 2013-09-26 Att: Anders Johansson Underlag till konsekvensutredning för Vk3B gemensamhetsboende Wuz risk consultancy AB har på uppdrag av Boverket tagit fram en konsekvensutredning för

Läs mer

Brand och explosion risker vid bränslehantering

Brand och explosion risker vid bränslehantering Brand och explosion risker vid bränslehantering Ulf Liljequist R:\Miljökonsult\Sektionen EP\g. Kurser och konferenser\5. Korrosionsseminarie\2009\Presentation seminariet Antändning - Var/varför brinner

Läs mer

Stadsteatern

Stadsteatern Brand under teaterföreställning Stadsteatern 2017-03-02 Vi skapar trygghet! Anders From, SSBF 1 Innehåll Objekt... 3 Bakgrund... 3 Fokus för undersökning... 3 Händelseförlopp... 4 Orsak... 5 Insats...

Läs mer

Beslut om ytterligare redovisning efter branden på Ringhals 2

Beslut om ytterligare redovisning efter branden på Ringhals 2 BESLUT 2012-06-29 Ringhals AB 432 85 Väröbacka Handläggare: Siv Larsson Telefon: +46 8 799 4191 Vår referens: Objekt: Ringhals 2 Beslut om ytterligare redovisning efter branden på Ringhals 2 Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

BRANDUTREDNING. Villabrand Grava-Rud. Lördag 2013-12-07 510.2014.00183.25056

BRANDUTREDNING. Villabrand Grava-Rud. Lördag 2013-12-07 510.2014.00183.25056 BRANDUTREDNING Villabrand Grava-Rud Lördag 2013-12-07 510.2014.00183.25056 Sammanfattning Lördag morgon den 7 december brann en villa i Grava-Rud i Karlstad ned till grunden. Brandförloppet var väldigt

Läs mer

Dnr 2010-0681-39. Södertörns Brandförsvarsförbund BRANDUTREDNING

Dnr 2010-0681-39. Södertörns Brandförsvarsförbund BRANDUTREDNING - 1 - BRANDUTREDNING Tidpunkt: Larm inkom till räddningstjänsten 2010-05-06 klockan 21:11 Objektsadress: Träffgatan 2-4, Haninge kommun Objektstyp: Byggnad i flera plan med affärer m.m. Startutrymme: Lager/tvättstuga

Läs mer

Luftkylda Kylaggregat VANGUARD DRIFT & SKÖTSEL ANVISNINGAR

Luftkylda Kylaggregat VANGUARD DRIFT & SKÖTSEL ANVISNINGAR Luftkylda Kylaggregat VANGUARD DRIFT & SKÖTSEL ANVISNINGAR INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Dimensionerande Data 3 Igångkörnings och Serviceprotokoll 3 Uppställning och Installation 4 Åtgärder före Idrifttagande

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING 1 Långared Uppdragsgivare: Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund Undersökning utförd: 2011-06-09 Bilagor: Foto Upplysningar om branden Larmtid: 2011-06-09, kl: 00,30 Adress: Objektstyp: Traktor

Läs mer

Brandforskning i Sverige Anlagd brand. Nils Johansson Doktorand, Lunds Tekniska Högskola

Brandforskning i Sverige Anlagd brand. Nils Johansson Doktorand, Lunds Tekniska Högskola Brandforskning i Sverige Anlagd brand Nils Johansson Doktorand, Lunds Tekniska Högskola Brandteknik och riskhantering Forskning inom: Brandskydd Riskhantering Sårbarhetsanalyser Krishantering www.brand.lth.se

Läs mer

Risk Orsak Åtgärd/Kommentar. Flyktvägar, gångvägar, passager.

Risk Orsak Åtgärd/Kommentar. Flyktvägar, gångvägar, passager. Riskanalys Syfte: Värdera risker och miljö med sprängsotning. Framtagen av: Åke Gustavsson och Mathias Selg. AB Sprängsotning Datum: 2008-10-25 Nr: Aktivitet 1 Transport av rensningsutrustning Gasläckage.

Läs mer

Det är också viktigt att tydliggöra ansvar mellan ägare och nyttjanderättshavare.

Det är också viktigt att tydliggöra ansvar mellan ägare och nyttjanderättshavare. Avser Ingående delar i systematiskt brandskyddsarbete Framtaget av Mats Balder Fastställt av Anders Finn Nr F/02 B Avdelning Förebyggande Datum 13.07.01 Ersätter nr Datum 13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01

Läs mer

Utredning om byggnadsteknisk brandskydd Brand i soptunna i tvättstuga på

Utredning om byggnadsteknisk brandskydd Brand i soptunna i tvättstuga på Medelpads Olycksutredning Räddningstjänstförbund Datum 20120816 Utredare Lars-Göran Nyhlen Samhällsskyddsavdelningen Lars-Göran Nyhlen 070 1916282 Lars.nyhlen@sundsvall.se Utredning om byggnadsteknisk

Läs mer

IPS webb-utbildning: Introduktion till processäkerhet Frågor och svar i proven

IPS webb-utbildning: Introduktion till processäkerhet Frågor och svar i proven IPS webb-utbildning: Introduktion till processäkerhet Frågor och svar i proven Detta dokument får användas av IPS kontaktpersoner för att muntligt svara på frågor kring proven. Dokumentet får inte skickas

Läs mer

Allmänt. Götaverkens Sportdykarklubb 2006-11-13

Allmänt. Götaverkens Sportdykarklubb 2006-11-13 Allmänt LW-450E är en kompressor som är tillverkad av Leonard & Wagner. Namnet kan tydas så att 450 är kapaciteten i antalet minutliter och E står för att den går på en trefas elmotor. Den har tre stycken

Läs mer

Samspelet mellan vattensprinklersystem och brandgasventilatorer

Samspelet mellan vattensprinklersystem och brandgasventilatorer Samspelet mellan vattensprinklersystem och brandgasventilatorer Brandskyddsinformation 1 Målet med brandskydd Brandskydd har flera olika syften, som personligt skydd samt skydd av egendom och miljö. Skyddsmål

Läs mer

OLYCKSORSAKSUTREDNING BRAND I BYGGNAD

OLYCKSORSAKSUTREDNING BRAND I BYGGNAD OLYCKSORSAKSUTREDNING BRAND I BYGGNAD 2014-05-17 1 UPPDRAGSGIVARE: ENHETSCHEF RISKHANTERING O ANALYS ANDERS MARKUS UTREDNING UTFÖRD AV: OLYCKSUTREDARE SIMON MARKUSSON BILAGOR: BILDER PLATSUNDERSÖKNING

Läs mer

Får vi störa en liten stund med viktig information?

Får vi störa en liten stund med viktig information? CREATING PROGRESS Får vi störa en liten stund med viktig information? Information om verksamheten vid Scana Steel Björneborg AB, om säkerhetsarbetet, risker och hur allmänheten ska agera i händelse av

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL Brand i skolbyggnad Rosenlundsskolan, Jönköpings kommun 2010-01-05, Larmnummer 2010038059 Räddningstjänsten Postadress: 551 89 Jönköping Besöksadress: Glansgatan 7 Telefon: 036-10

Läs mer

Lärarutbildningshuset

Lärarutbildningshuset Lärarutbildningshuset Kortfakta Adress: Universitetstorget 30 Anläggninsnummer: J0008026 Byggår: 1996 Arkitekt: Bertil Håkansson, FFNS Allmänt Husansvarig Jag som är husansvarig för Lärarutbildningshuset

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR KARTRO KOMPRESSOR K251

BRUKSANVISNING FÖR KARTRO KOMPRESSOR K251 BRUKSANVISNING FÖR KARTRO KOMPRESSOR K251 Installation 1. Montera hjulen och gummidelen på tanken, om dessa inte redan är monterade. 2. Montera insugningsfiltret i kompressorerna, om detta inte redan är

Läs mer

Ringhals historia från 1965 till 2014

Ringhals historia från 1965 till 2014 Ringhals historia från 1965 till 2014 1965 Vattenfall börjar köpa in mark på Väröhalvön. 1969 Den 20 februari börjar byggarbetena för Ringhals 1. 1970 Byggstart för Ringhals 2. 1972 Ringhals är en av Europas

Läs mer

11 Användning och skötsel

11 Användning och skötsel SBF 110:7 Utgåva 2 Brandskyddsföreningen 11 Användning och skötsel 11.1 Allmänt 11.1.1 Brandlarmanläggningens effektivitet ska alltid upprätt hållas. För att säkerställa avsedd funktion är det nödvändigt

Läs mer

Användarmanual. Modell: SLIM M602W / M602SS

Användarmanual. Modell: SLIM M602W / M602SS Användarmanual Modell: SLIM M602W / M602SS Användarmanual till HN 8395 och HN 8397 spisfläkt slim M602W / M602SS VIKTIGT Läs denna användarmanual noggrant innan installation och användning av spisfläkten.

Läs mer

Beslut om att förelägga OKG Aktiebolag att genomföra utredningar och analyser samt att komplettera säkerhetsredovisningen för reaktorn Oskarshamn 3

Beslut om att förelägga OKG Aktiebolag att genomföra utredningar och analyser samt att komplettera säkerhetsredovisningen för reaktorn Oskarshamn 3 Sida: 1/5 OKG Aktiebolag 572 8 Oskarshamn BESLUT Vårt datum: 2009-09-10 Vår referens: SSM 2009/2089 Er referens: 2009-24916 Ert datum: 2009-08-1 Beslut om att förelägga OKG Aktiebolag att genomföra utredningar

Läs mer