Inga standardlösningar text johannes edmark Foto matilda svensson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inga standardlösningar text johannes edmark Foto matilda svensson"

Transkript

1 - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 65 Inga standardlösningar text johannes edmark Foto matilda svensson I mer än 25 år har de bott på tomten. Men för något år sedan fick de nog av att renovera och ordna med den gamla sommarstugan som växt till en stor villa. Tomten styckades därför i två delar och på den ena halvan byggde de nytt.

2 66 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 67 Ett dovt motorljud bryter av tystnaden bland de soldränkta villorna i Saltsjö-Boo, strax öster om Stockholm. Efter några sekunder kör en gul liten pickup in i bostadsområdet och parkerar på andra sidan vägen. Ur kliver Stefan Andersson, stolt nybliven husbyggare och egenföretagare med verkstad bara några kilometer från hemmet. Han går över den del av tomten som just nu är fylld med grus och som ska höjas senare under året. Han hinner inte med mer än att hälsa innan hans telefon av nyare modell börjar låta. Det är en påminnelse om att ringa en av de anställda på hans verkstad. Samtalet är snabbt ordnat och Stefan börjar med ens att prata om det husbygge han själv varit exalterad över sedan första tanken. Det vi föll för var processen, förklarar han. Det tar cirka tolv veckor att göra de här sektionerna huset bygger på, fram till besiktning. Han fortsätter: Vi skulle rita själva först, men resultatet blev sådär. Lite senare plockar Stefan fram en kontorspärm och visar hur det hus han först ville bygga ser ut. Det är funkisinspirerat, med stor terrass och snedtak. Men de beslutade sig ändå för att besöka en av husmässorna i Stockholmsområdet. Just S:t Anna Hus var den första husleverantör de tittade på. Trots att de tittade på många andra leverantörer, valde de till slut att bygga modellen Lönnskär. Om än med några tillval och smärre förändringar. Som att flytta köket till övervåningen. Jag har fått igenom alla mina idéer, berättar Stefan. Vi har ju knådat fram det här. Det är ett fåtal grejer kvar från standardutförandet, men Familjen Andersson Här bor: Stefan, Marylyn och Eddie. Gör: Stefan driver en verkstad som sonen Eddie ska börja jobba på efter studenten. Var: Saltsjö-Boo, sydost om Stockholm. Hur: I ett nybyggt och modifierat Lönnskär, från S:t Anna Hus. Varför: De tröttnade på att behöva renovera och sköta om det gamla huset. Ovan: Stefan tycker att det mesta har fungerat felfritt under husbygget, med bara några mindre missöden. Motstående sida: Hela övervåningen fullkomligt flödar av ljus från det stora fönsterpartiet.

3 68 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 69 det har varit väldigt lätt att förändra. Har du någon gång slitit ditt hår under bygget? Inte ett skit! utbrister han snabbt och som en ren självklarhet. Anledningen till att nivån utanför huset ska höjas med ännu mer grus och att plattor ska läggas runt huset beror främst på att Stefan, enligt egen utsago, inte gillar gräs. Tomten ska också ordnas så att det blir en väg mellan uppfarten och fram till den gamla villan som såldes under hösten 2011 och nu hyser nya grannar flyttade familjen Andersson till den gamla sommarstugan. Men efter år av utbyggnader och reparationer ledsnade Stefan och Marylyn. De bestämde sig för att stycka av tomten och behålla en bit för att bygga ett nytt hus. Sträckan mellan de båda villorna är lite drygt hundra meter och tittar man noga från övervåningen kan man nästan se in i det gamla vardagsrummet. Jag orkade inte hålla på med hus längre och allt underhåll som det innebär. När man gör allt själv orkar man inte hur länge som helst, säger Stefan och hintar samtidigt att det kanske blir en lägenhet när paret blir äldre. I stort har husbygget fungerat smärtfritt. Men underlaget var bergigt, vilket gjorde att de var tvungna att spränga. Något som ökade kostnaderna med ett par hundratusen, enligt Stefan. Men det gick fort, det tog en månad ungefär. Med vissa stopp Vänster: Eftersom de inte bott särskilt länge i huset har de knappt hunnit elda i braskaminen. Tyvärr skapade den rejäla märken i trappen när den bars in, men det ska renoveras snart. Ovan: I badrummet hänger en ljuskrona, som fångar ögat.

4 70 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 71 Vänster: I bakgrunden syns det gamla huset som numera har nya ägare. Motstående sida: Både Stefan och Marylyn är förtjusta i gamla möbler. De kommer bland annat från olika loppisar och antikaffärer. Huset kom 8.15 på morgonen och låg taket på för semester. Nu finns spår av berg kvar på tomten, men i det vattennära och i övrigt bergiga läget förstärker det skärgårdskänslan på huset. Lika snabbt gick det den dagen huset levererades. Huset kom 8.15 på morgonen och låg taket på. För att ha byggt hus för första gången verkar processen ha gått väldigt lindrigt och inte stört dem särskilt mycket. Stefan säger flera gånger att det inte varit några bekymmer. Jag är ju hantverkare själv, jag vet hur det ska gå till. Stefan är positiv till hur leverantören skött husbyggandet. Bland annat berättar han om när familjen skulle flytta ur sin gamla villa. Det nybyggda huset var inte helt klart, men för att familjen skulle ha möjlighet att stuva undan sina möbler färdigställde hantverkarna två av sovrummen, som sedan fungerade som provisoriska förråd. De två rummen slutbesiktigades före resten av huset. Resterande slutbesiktning skedde 20 november. När Stefan får frågan om vilka tips han kan ge till blivande husbyggare står han tyst ett tag med solen i ögonen. Han funderar över hur husbygget har fortlöpt och vad som varit just deras nackdelar respektive fördelar. För honom har kunskapen i hans sociala nätverk varit viktig. Det är svårt att svara på, men man måste nog ha en del folk omkring sig. Jag fick hjälp av min bror som är kvalitetsansvarig, säger han. Det vita huset med spröjsade fönster är inte byggt för att umgås på entréplan. Här finns ett badrum, en stor tvättstuga, en liten hörna för tv och soffa samt tre sovrum. Mitt i huset står två glasdörrar som leder ut till baksidan, som inom en snar framtid ska bli en gränd. Mest beror det på skadorna som traktens rådjur orsakar och därför behöver de bygga in tomten. Han berättar att på platsen där huset nu står stod förut ett garage som han hade sin verkstad i. Och det

5 72 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 73 Vänster: En av de största förändringarna i planlösningen är att köket lades på övervåningen. Höger: På en hylla har Stefan och Marylyn gjort ett stilleben med gamla saker. påminner honom om att det faktiskt fanns ett ganska stort hinder i bygget. Inledningen av husbygget var lite trist då jag tog hjälp av egna hantverkare, minns Stefan och fortsätter: Jag ville riva det gamla garaget som stod här och mitt i rivningsprocessen får jag helt plötsligt inte tag på hantverkaren, han var borta. Då vände jag mig till S:t Anna Hus som hjälpte mig att riva. Det var i det läget den bästa lösningen som Stefan kunde komma på när den hantverkare han själv anlitat inte slutförde jobbet. Tyvärr medförde det givetvis extrakostnader. Vi hade ju jävligt bråttom och det blev dyrt. Rivningen var tvungen att ske samma vecka och det kostade nog kronor extra. En av alla fördelar som Stefan sett under husbygget är hur en av leverantörens säljare följt dem. Det har varit viktigt för honom att allt blivit rätt, enligt Stefan. Ja, han har till och med varit med upp till kommunkontoret, säger han och skrattar lite. Stefan visar slutligen in i huset och uppför den spiralformade och vitmålade trätrappan. Någonstans i mitten av trappan står det klart att rummet på övervåningen badar i ljus och väl uppe på översta trappsteget bekräftas det. Utefter södervägen står en stor fönstersektion för det mesta av ljusinsläppet som reflekteras i de vita möblerna, vitmålade träpaneltaket och det ljusa parkettgolvet. Trots de cirka tio plusgraderna utomhus värmer solen gott där den slår in på fötterna. Taket går hela vägen upp i nock och förutom ett mindre förråd, ett skafferi och ett badrum är det ett enda stort rum. De har alltid velat ha ett stort kök, berättar Stefan. Anledningen till att vi byggde köket på övervåningen var med tanke på tomten. Och nedervåningen kommer på så sätt att hamna från solen. De enda gånger det är jobbigt med kök på övervåningen är när vi måste släpa matkassar om vi ska få gäster, säger han övertygad om att placeringen är bra. Förutom det nyinköpta ljudsystemet som kan styra musiken till de olika rummen, är övervåningen befriat från tekniska moderniteter. Hit kommer ingen skärm, det förstör för mycket, förklarar han. Vill man se på tv gör man

6 74 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 75 det på nedervåningen. Det platsbyggda köket, med luckor i gammeldags vit och liggande kakelplattor, är specialritat av Ballingslöv tillsammans med husleverantören. Möblerna i huset är en blandning av kvarlevor från det gamla huset, fynd från Blocket och olika loppmarknader. Det gamla köksskåpet, som Stefan berättar kommer från Gotland, fungerar nu som köksö, med fyra moderna hjul under. I nocken, närmast fönstret, hänger en stor ängel och vakar över hela våningen. Ängladjävulen, som jag kallar den, säger Stefan och skrattar. Vi hängde upp den 20 december, men nu är det inte en julprydnad längre. Tidigare hängde ängeln alltid ovanför julgranen i det gamla huset. Och så togs den ner efter varje jul. Men nu ska den hänga kvar med minnet om att de hann bli klara innan julafton. Det var en häftig upplevelse. Vi trodde inte att vi skulle bli klara, men grabbarna som jobbade här hade bestämt att vi skulle få flytta in innan jul Marken framför huset ska höjas en bit till innan det är klart. Men någon gräsmatta blir det inte eftersom Stefan vill göra annat än att klippa gräs.

Pilsbo - Sigtuna. Radhusen har ett säreget uttryck som både smälter in och blir individuellt.

Pilsbo - Sigtuna. Radhusen har ett säreget uttryck som både smälter in och blir individuellt. Pilsbo - Sigtuna Svensk-brittiska familjen Wahlberg-Miller flyttade till sitt nya hus från England familjen Lang-Lindqvist bara någon kilometer. Men deras gemensamma mål var ett enkelt boende, som de nu

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Gammal skönhet i ny tappning

Gammal skönhet i ny tappning 42 43 Gammal skönhet i ny tappning Text Maria Östlund Foto Karin Foberg Rolf och Carola älskade sin charmiga grosshandlarvilla från 1910-talet, men det blåste rätt igenom väggarna. De stod i valet och

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Värmesystem i vardagen

Värmesystem i vardagen flexibla värmesystem Tillverkare & Rådgivare 3 Värmesystem i vardagen Några småhusägares erfarenhet av att byta värmesystem Värmesystemen i vardagen Några småhusägares erfarenhet av att byta värmesystem

Läs mer

Bakgrund När jag för tio år sedan bodde i en krympande stad i forna

Bakgrund När jag för tio år sedan bodde i en krympande stad i forna Bakgrund När jag för tio år sedan bodde i en krympande stad i forna DDR där bostadshusen plockades ned runt omkring oss och 17-åringarna bildade familj, hade jag en kurskamrat som annars bodde i Berlin.

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

till modern funkis Nathalie Carlsson Ejgil Lihn Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s

till modern funkis Nathalie Carlsson Ejgil Lihn Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s Från kontor till modern funkis Luise Ljungby och Rasmus Kjær hade bott mitt emot det gamla kontoret som tillhörde Århus universitet i ett år när det blev till salu. Trots att de bara hade bott i sitt dåvarande

Läs mer

Helvetesaffären. - ett examensarbete om makt, pengar och mögliga hus

Helvetesaffären. - ett examensarbete om makt, pengar och mögliga hus Helvetesaffären - ett examensarbete om makt, pengar och mögliga hus GÖTEBORGS UNIVERSITET JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation Sofia Strindvall och Åsa Welander Examensarbete i

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Nyheter och information för VätterHems hyresgäster - Nr 3 2009. Västra kajen. Vi valde VätterHem och Österängen

Nyheter och information för VätterHems hyresgäster - Nr 3 2009. Västra kajen. Vi valde VätterHem och Österängen Vi i VätterHem Nyheter och information för VätterHems hyresgäster - Nr 3 2009 Västra kajen Nu är arkitekttävlingen avgjord - Tham & Videgård Hansson Arkitekter från Stockholm har gjort det vinnande förslaget

Läs mer

50år jubileum 1962-2012

50år jubileum 1962-2012 50år 1962-2012 jubileum 1969 intervju med Elswieg Nyberg Anställdes 1:a mars 1969 och har sedan dess varit företaget trogen Det har varit en fantastisk tid. Tänk när jag började satt jag och byggmästaren

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

det bästa vi gjort! s4-5

det bästa vi gjort! s4-5 Ut med el-elementen! Spara 850 000:- Familjen Johansson bytte bort oljepannan, sparade 250 000 s3 Benny sänkte sin energiförbrukning s6 En informationstidning Berghogens Rör AB Värmepump det bästa vi gjort!

Läs mer

Stefan Blomgren. utan barn

Stefan Blomgren. utan barn Pappa utan barn Pappa Stefan Blomgren utan barn Bokförlaget Efron & Dotter AB Duvnäsvägen 1 131 43 Nacka www.efron.se bokforlaget@efron.se Stefan Blomgren 2007 Bokförlaget Efron & Dotter AB 2007 Omslagsfoto

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

Vägen till examen. en resa varje revisor måste göra. 20 Balans. Balans Fokus: revisorsprovet. Revisorsprovet är inte vilken tenta som helst.

Vägen till examen. en resa varje revisor måste göra. 20 Balans. Balans Fokus: revisorsprovet. Revisorsprovet är inte vilken tenta som helst. Balans Fokus: revisorsprovet Vägen till examen en resa varje revisor måste göra Revisorsprovet är inte vilken tenta som helst. Att vara väl förberedd är ett måste för att det ska gå vägen, men knappast

Läs mer

foto: marja beckman konstverk: lars arrhenius jourfokus: Boende

foto: marja beckman konstverk: lars arrhenius jourfokus: Boende foto: marja beckman konstverk: lars arrhenius J jourfokus: Boende En kvinna söker hjälp för att komma undan en man som utsätter henne för våld. Hon får komma till kvinnojourens jourlägenhet och stannar

Läs mer

et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord

et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord D et var för varmt i rummet där vi satt. Första gången han kom hade han haft med sig sin mor. Jag hade hämtat dem ute i väntrummet, där stod ett bord med serietidningar, några få böcker och legobitar.

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

NätSmart TIM & TOM. Två bröder e(n) butik. 44 000 ordrar och bara en man! Locka fram fördelarna och öka försäljningen SID 12 DENISE RUDBERG: SID 15

NätSmart TIM & TOM. Två bröder e(n) butik. 44 000 ordrar och bara en man! Locka fram fördelarna och öka försäljningen SID 12 DENISE RUDBERG: SID 15 SÅ E-HANDLAR VI: EROTISKA PRODUKTER NätSmart NUMMER 1 JANUARI 2010 EN TIDNING FRÅN E-BUTIK.SE DENISE RUDBERG: Min utopi om ett välfyllt kylskåp EN DAG MED: FRÖKEN FRÄKEN VITAMINVARUHUSET.SE 44 000 ordrar

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Min pappa har Asperger syndrom

Min pappa har Asperger syndrom Min pappa har Asperger syndrom Magnus Stephensen Min pappa är ingen Asperger-pappa. Min pappa har däremot diagnosen Asperger syndrom. En diagnos är ju, när det kommer till kritan, inte mer än en benämning

Läs mer