Gråskalebilder. Spara helst dina bilder i TIFF-format.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gråskalebilder. Spara helst dina bilder i TIFF-format."

Transkript

1 Tryckguiden Tryckguiden är till för dig som ska publicera en bok på Publit. Att formge böcker är ett hantverk och den här guiden gör dig inte inte till fullfjädrad formgivare, men hjälper dig att undvika några av de vanligaste felen i layout och originalframställning. De punkter vi räknar upp här är nyttiga att gå igenom även för den som anlitar någon annan att göra bokformgivningen.

2 Gråskalebilder Gråskalebilder är det som i dagligt tal kallas»svartvita«bilder. Fotografier och illustrationer som scannas blir i datorn pixelbaserade. För låg upplösning gör att pixlarna blir synliga i tryck som ett rutmönster, men med tillräckligt hög upplösning uppfattar inte ögat bildens pixlar. Upplösningen mäts i dpi (dots per inch), eller ibland ppi (pixels per inch). Bilder med en upplösning under 150 dpi kommer att få synligt sämre resultat vid tryck. Som en jämförelse är standarden för bilder på internet 72 dpi, således alldeles för lågt för tryck. Gråskalebilder bör ha en upplösning på 300 dpi. Högre upplösning än 300 dpi ger inte ett bättre tryckresultat utan endast större filer och en långsammare tryckprocess. Bilder i gråskala ska inte sparas i CMYK eller RGB-läge utan i gråskala (greyscale om du använder engelskspråkig programvara). Annars kan bilden uppfattas som en färgbild av Publits system. Spara helst dina bilder i TIFF-format.

3 TIFF 300 dpi, gråskala TIFF 300 dpi,»falsk«gråskala i CMYK-blandning.

4 Färgbilder På bildskärmar visas färger som en blandning av rött, gult och blått ljus (RGB). I tryck skapas färger genom att man trycker olika mängder av färgerna cyan, magenta, gult och svart (CMYK) på ett vitt papper. Att omvandla en bild från RGB till CMYK kallas fyrfärgsseparering. Då»översätts«de färgblandingar som visas på skärmen till motsvarande färgblandningar i tryck. Exakt hur färgerna separeras styrs via ICC-profiler en insticksmodul till layout- och bildbehandlingsprogram. För Publits tryckmetod används ICC-profilen»Coated FOGRA39«som finns tillgänglig i bland annat Adobe Photoshop. Annars kan du ladda ner den från Publit.se. Färgbilder bör ha en upplösning på 300 dpi. Högre upplösning än 300 dpi ger inte ett bättre tryckresultat utan endast större filer och långsammare uppladdningsprocess. Färgbilder ska sparas i CMYK-läge och konverteras från RGB-läge med färgprofilen»coated FOGRA39«. Spara helst dina bilder i TIFF-format.

5 TIFF 300 dpi TIFF 200 dpi TIFF 150 dpi. Pixlarna anas. JPG 72 dpi. För låg upplösning!

6 Streckbilder (Line art) Pixlarna i en streckbild är antingen svarta eller vita. Exempel på streckbilder är logotyper i en färg eller grafiska illustrationer. Eftersom streckbilder inte innehåller mjuka övergångar måste man ha en ännu högre upplösning för att inte ögat ska uppfatta pixlarna. Streckbilder bör ha en upplösning på dpi. Spara helst dina bilder i TIFF-format.

7 Streckbild 1200 dpi Streckbild 300 dpi. För låg upplösning!

8 Bokformat På Publit kan du fritt bestämma formatet på din bok, men sidantalet sätter vissa begränsningar.mellan varje minstaoch störstamått kan du dock trycka precis vilket format du vill! Publits böcker limbinds och böckerna får en»rygg«. Tjockleken på ryggen bestäms av sidantalet. När du laddar upp en inlaga på Publit räknas ryggbredden ut automatiskt så att du kan formge omslaget korrekt. Böcker med skyddsomslag kan inte göras lika breda som böcker utan skyddsomslag. När du laddar upp en inlaga på Publit så försvinner valet för skyddsomslag automatiskt om inlagan är för bred för att kunna tryckas med skyddomslag. Några i handeln vanligt förekommande»standardformat«är pocket och storpocket, 111x179 mm respektive 135x210 mm. En normalstor inbunden roman har måtten 145x220 mm.

9 Limbunden sidor sidor Största Största 105 mm Minsta 297 mm 105 mm Minsta 297 mm 148 mm 148 mm 210 mm 200 mm Limbunden, skyddsomslag sidor sidor Största Största 105 mm Minsta 297 mm 105 mm Minsta 297 mm 148 mm 148 mm 147 mm 135 mm

10 Typografi och text Vilket teckensnitt som passar bra till din text beror bland annat på satsbredd och storlek på texten. Skriv ut stilprover, texter med olika teckensnitt i olika storlekar och radav-stånd för att lättare kunna avgöra vad som passar din text. En väl formgiven bok stödjer innehållets trovärdighet och ambition. Ett teckensnitt som passar texten, rätt radavstånd och lagom långa rader är de grundläggande förutsättningarna för bra läslighet. En rad som innehåller mer än 70 tecken upplevs som svårläst. Anpassa därför satsytans bredd och typsnittets grad med detta i åtanke. Generellt sett brukar det sägas att sans-serifer (teckensnitt utan»fötter«, t.ex. Avenir) passar bra till rubriker och serifer (teckensnitt med»fötter«t.ex. Garamond) till löpande text. Serif Sans-serif Löpande text i böcker brukar ligga på 9 11 punkter. Ett vanligt förhållande mellan storlek och radavstånd brukar vara 10pt/13pt, alltså 10 punkters text med 13 punkters radavstånd. Löpande text i större grader, 12 pt och uppåt, är inte alltid mer lättläst utan kan istället bromsa upp läsrytmen. Oftast är det mer effektivt för läsbarheten att öka radavståndet snarare än graden på texten!

11 Du kan välja att sätta din text med rak (justerad) eller ojämn högerkant. Rak högerkant ger ett mer enhetligt intryck men ställer högre krav på formgivaren eftersom ordmellanrum och avstavningar då behöver kontrolleras och justeras. Smala satsytor fungerar sämre med justerad högerkant eftersom det blir färre tecken per rad och därför sämre möjligheter för designprogrammet att»jämna ut«raden. Använd inte kommandon i layoutprogram för kursiv, fet osv utan de rätta varianterna av teckensnittet, annars kan det uppstå fel när boken ska exporteras som PDF. Om du vill använda ljus text på mörk bakgrund kan ett tunt teckensnitt tendera att försvinna. Ett teckensnitt som inte består av alltför tunna linjer syns bättre. När du flyttar text från textprogram till layoutprogram, kontrollera att all text fått plats inuti textblocket. Olika program har olika sätt att varna för att all text inte fått plats. Korrekturläs den satta texten flera gånger för att upptäcka stavfel och se till att texten löper rätt. De avstavningar som layoutprogrammet gör behöver ofta rättas. Experimentell typografi kan sätta en personlig prägel på din text men samtidigt försvåra läsningen. Överväg dina designbeslut.

12 Boksidans form För att skapa en bok som är behaglig att läsa bör det finnas en balans mellan bokens storlek, sidans marginaler och textens utseende. Alla delar påverkar varandra. Undersök hur andra har gjort och vad du tycker fungerar bra, mät och prova hur din text passar i liknande format. Marginalerna ramar in sidans satsyta. Satsbredden bör ligga på mellan tecken. Bredare eller smalare satsbredd blir gärna ansträngande för läsaren. För små marginaler ger ingen plats att sätta fingrarna på utan att skymma texten. Det ger också ett»tungt«intryck åt innehållet. Kapitelrubrik Satsyta INGMARSSÖNERNA Det var en ung karl, som gick och plöjde sitt träde en sommarmorgon. Solen sken ljuvligt, gräset var vått av dagg, och luften var så frisk, så att det kunde inga ord beskriva. Hästarna voro smått yra av morgonluften och drogo fram plogen som på lek. De hade en helt annan lunk än den vanliga, karlen fick nära nog springa för att kunna följa dem. Jorden, som vändes upp av plogen, låg svartbrun och sken av fukt och fetma, och han, som plöjde, tänkte för sig själv: Hur kan det komma sig, att jag stundom gör mig så svåra bekymmer och tycker, att det är tungt att leva? Kan det behövas något mer än solsken och vackert väder för att vara säll som ett Guds barn i himmelen? Det var en lång, ganska bred dal, som var rutad av en massa gula och gulgröna sädesfält och dessutom av slagna klövervallar, av blommande potatisland och av små, blåblommiga linåkrar, som översvävades av en ofantlig mängd vita fjärilar. Och liksom för att göra allt fullkomligt reste sig mitt på dalbottnen en mäktig gammal bondgård med många grå uthus och ett stort, rödmålat boningshus. Den hade två höga, förvuxna päronträd stående vid gaveln, ett 29 Inner, bunt Övre, huvud par ungbjörkar vid porten, stora vedstaplar på den gröna gårdsplanen och några väldiga halmstackar bakom lagårdslängan. Det var likaså vackert att se den resa sig mittibland de jämna åkrarna, som det är att se ett stort fartyg höja sig med master och segel över den breda havsytan.»och en sådan gård, som du har!«tänkte han, som plöjde.»där finns många vältimrade hus och god boskap och raska hästar och tjänare, som är trogna som gull. Du är då åtminstone så rik som någon i häradet, och aldrig behöver du frukta för att bli utfattig.«ja, det är nu inte heller fattigdom jag är rädd för, sade han som svar på sin egen tanke. Jag skulle vara nöjd, om jag bara vore lika bra karl som min far och farfar. Det var dumt, att jag kom in på de här tankarna, fortfor han, för jag var så glad nyss. Men tänk nu bara på den här enda saken! I fars tid rättade sig alla grannarna efter honom i allt han gjorde: samma morgon han började slåttern, började de, och samma dag, som vi tog till med att plöja trädet på Ingmarsgården, satte de plogen i jorden hela dalen uppefter. Men nu har jag plöjt här i ett par timmar redan, utan att någon har börjat vässa en plogbill en gång. Nedre, fot Ytter Sidnumrering, pagina

13 För stora marginaler anses ge ett dåligt utnyttjande av sidutrymmet. Pocketböcker har till exempel ofta små marginaler för att få in mycket text på få sidor. Ett vanligt förhållande mellan sidans marginaler är att de ökar i storlek räknat medurs från ryggmarginalen (bunten) på en högersida: minst innermarginal, något större övre marginal, ännu något större yttermarginal och störst nedre marginal. Om sidan innehåller fler element än satsytan, såsom sidnumrering och kapitelrubrik, kan marginalerna behöva justeras efter dessa. Gör dock inte den inre marginalen alltför smal, eftersom en del av den försvinner in i ryggen vid bindning. Detta gäller särskilt limbundna böcker. Här kan du få en uppfattning om hur mycket av texten som»försvinner«in i ryggen: Den här texten ligger 0 mm från ryggen Den här texten ligger 5 mm från ryggen Den här texten ligger 10 mm från ryggen Den här texten ligger 15 mm från ryggen Den här texten ligger 20 mm från ryggen Den här texten ligger 25 mm från ryggen Den här texten ligger 30 mm från ryggen Den här texten ligger 30 mm från ryggen Den här texten ligger 35 mm från ryggen Den här texten ligger 40 mm från ryggen

14 Utfall Utfall (bleed på engelska) är den skärsmån som behövs för alla bilder, färgfält etc. som ska ligga ända ut i kanten på den färdiga boken. En bild som ligger i kanten på detta sätt kallas»utfallande«. Om man inte lägger till denna skärsmån så kan det bli en vit linje om inlagan inte skärs exakt. Dra ut alla utfallande bilder eller färgblock 5 mm utanför dokumentformatet. Exportera PDF:en med skärmärken (crop marks) och 5 mm utfall (bleed). På Publit.se kan du ladda ner en sk. joboptions-fil som gör detta åt dig om du är osäker. INGMARSSÖNERNA porten, stora vedstaplar på den gröna gårdsplanen och några väldiga halmstackar bakom lagårdslängan. Det var likaså vackert att se den resa sig mittibland de jämna åkrarna, som det är att se ett stort fartyg höja sig med master och segel över den breda havsytan. Det var en lång, ganska bred dal, som var rutad av en massa gula och gulgröna sädesfält och dessutom av slagna klövervallar, av blommande potatisland och av små, blåblommiga linåkrar, som översvävades av en ofantlig mängd vita fjärilar. Och liksom för att göra allt fullkomligt reste sig mitt på dalbottnen en mäktig gammal bondgård med många grå uthus och ett stort, rödmålat boningshus. Den hade två höga, förvuxna päronträd stående vid gaveln, ett par ungbjörkar vid»och en sådan gård, som du har!«tänkte han, som plöjde.»där finns många vältimrade hus och god boskap och raska hästar och tjänare, som är trogna som gull. Du är då åtminstone så rik som någon i häradet, och aldrig behöver du frukta för att bli utfattig.«ja, det är nu inte heller fattigdom jag är rädd för, sade han som svar på sin egen tanke. Jag skulle vara nöjd, om jag bara vore lika bra karl som min far och farfar. Det var dumt, att jag kom in på de här tankarna, fortfor han, för jag var så glad nyss. Men tänk nu bara på den här enda saken! I fars tid rättade sig alla grannarna efter honom i allt han gjorde: samma morgon han började slåttern, började de, och samma Lägg till skärmärken 5 mm utfall på bilder och tonplattor

15 Exportering och uppladdning När boken är färdig ska den exporteras som PDF från layoutprogrammet. Inlaga och omslag exporteras var för sig för att sedan laddas upp på Publits hemsida. Det absolut enklaste om du använder designprogrammet InDesign är att ladda ner och importera en så kallad joboptions-fil från Publit. Se till att alla illustrationer, logotyper och bilder är rätt länkade innan export. Bilder får till exempel inte ha döpts om eller flyttats efter att de monterats i layoutprogrammet. Alla typsnitt kan inte bäddas in som en del av PDF:en. Är du osäker använd helst typsnitt som ingår i datorns systemtypsnitt. PDF-filen måste ha samma format som den färdiga boken plus eventuellt utfall på 5 mm. Kontrollera utfall och skärmarkeringar. När du laddar upp inlagan på Publit kontrollera noga att dimensioner, sidantal, antal färgsidor och ryggbredd överensstämmer med vad du har förväntat dig.

Skapa inlaga för mjukband eller hårdband i InDesign

Skapa inlaga för mjukband eller hårdband i InDesign Skapa inlaga för mjukband eller hårdband i InDesign 1. Skapa dokumentet Mjukband, svartvit inlaga För svartvita inlagor ska du ha ett mått mellan 105x148 mm (stående A6) och 210x297 mm (stående A4), fria

Läs mer

Guide för trycksaksframställning

Guide för trycksaksframställning Guide för trycksaksframställning I den här guiden går vi igenom hur man skapar trycksaker genom att visa grundinställningar för layoutprogrammet Adobe InDesign samt kortfattat om hur Photoshop och Officeprogram

Läs mer

Digital bildhantering

Digital bildhantering Digital bildhantering En analog bild blir digital när den scannas. Bilden delas upp i småbitar, fyrkanter, pixlar. En pixel = den digitala bildens minsta byggsten. Hur detaljrik bilden blir beror på upplösningen

Läs mer

Så skapas färgbilder i datorn

Så skapas färgbilder i datorn Så skapas färgbilder i datorn 31 I datorn skapas såväl text som bilder på skärmen av små fyrkantiga punkter, pixlar, som bygger upp bilden. Varje punkt har sin unika färg som erhålls genom blandning med

Läs mer

Kort lektion i skannerteknik

Kort lektion i skannerteknik Sammanställd av Jan Borgfelt Vad är en skanner? En skanner är en bildläsare, som läser in bilder till Din dator. Det finns 2 typer av skanners som Du kan koppla till Din dator: 1. Flatbäddskanner. Läser

Läs mer

Inför tryck. Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna.

Inför tryck. Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna. Inför tryck Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna. Bilder: Spara bilderna som EPS (objektgrafik) eller TIFF (pixelbilder) Högupplösta (minst 300 ppi)

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

Kort lektion i Scannerteknik

Kort lektion i Scannerteknik Sammanställd av Jan Borgfelt Vad är en Scanner? En Scanner är en bildläsare, som läser in bilder till Din dator. Det finns 2 typer av Scanners som Du kan koppla till Din dator: 1. Flatbäddscanner. Läser

Läs mer

getprint Användarguide för getprint

getprint Användarguide för getprint geteasy getfast getcheap getprint Användarguide för getprint Allmänna krav 2 Dekaler 2 Utfall 2 Kuvert 2 Magasin 3 Vikta flyers 4 Inking 4 Kalendrar 4 Linjetjocklek 5 Affischer 5 Mappar 5 Broschyrer 5

Läs mer

innehåll kap 1. inledning kap 2. annonsformat kap 3. logotyp kap 4. annonsen kap 5. foto och illustration kap 6. leverans

innehåll kap 1. inledning kap 2. annonsformat kap 3. logotyp kap 4. annonsen kap 5. foto och illustration kap 6. leverans Manual för annonser version 1.0 innehåll kap 1. inledning kap 2. annonsformat kap 3. logotyp kap 4. annonsen kap 5. foto och illustration kap 6. leverans kap 1. Inledning sid 2 inledning Den här manualen

Läs mer

viktig information om annonser i sonic

viktig information om annonser i sonic viktig information om annonser i sonic endast annonser som pdf/x-1 Som ett led i att minska risken för fel i annonser kommer Sonic i fortsättningen endast att acceptera annonser i formatet PDF/X-1, som

Läs mer

12 steg för att göra en bok med Word

12 steg för att göra en bok med Word steg för att göra en bok med Word I den här övningen ska vi göra en bok med tre kapitel utifrån en råtext och några bilder. Texten och bilderna finns på www.kj.se/merword. Boken ska skrivas ut på egen

Läs mer

Skapa omslag för hårdband (InDesign)

Skapa omslag för hårdband (InDesign) Skapa omslag för hårdband (InDesign) 1. Omslagets delar Omslaget till hårdbandet består av olika delar, men dokumentet skapas som en sida. De delarna du måste ha koll på är: Framsida/baksida Vill du ge

Läs mer

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT POWERPOINT 2007

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT POWERPOINT 2007 SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT POWERPOINT 2007 Dessa instruktioner garanterar inte korrekt skapande av dina tryckfiler. Snarare bör de betraktas som ett stöd. Om du inte är väl förtrogen med hur man skapar

Läs mer

Inställningar för Adobe InDesign

Inställningar för Adobe InDesign Designguide I den här guiden går vi bland annat igenom hur man skapar trycksaker genom att visa grundinställningarna för layoutprogrammet Adobe InDesign. Du hittar även annan viktig information som optimerar

Läs mer

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT WORD 2007

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT WORD 2007 SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT WORD 2007 Dessa instruktioner garanterar inte korrekt skapande av dina tryckfiler. Snarare bör de betraktas som ett stöd. Om du inte är väl förtrogen med hur man skapar

Läs mer

Förbundet Vi Ungas. Grafiska handbok

Förbundet Vi Ungas. Grafiska handbok Förbundet Vi Ungas Grafiska handbok Innehållsförteckning INLEDNING 2 KAPITEL ETT 3 LOGOTYPEN 4 Vad man inte får göra med Vi Ungas logotyp 5 FÄRGER 6 TYPSNITT 7 FLÄTAN 8 KAPITEL TVÅ 9 GRAFISKA ELEMENT 10

Läs mer

Version April 2015. TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag

Version April 2015. TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag Version April 2015 TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag Tryckguide De riktlinjer och råd som vi listar i guiden kan hjälpa dig att spara både arbete och tid. Vi ger dig information om hur du bäst anpassar

Läs mer

Arbeta smart med fyrfärgsvarta bilder

Arbeta smart med fyrfärgsvarta bilder eställas från nb ww ka w. nt Detta do kum en t är.se xa di erat endast fö rs tim op kä ör ast f sd n E m skär bild ning vis. Ett tryckt d ing ok sn um vi e rm Arbeta smart med fyrfärgsvarta bilder C Gråskala

Läs mer

38 122x360 mm. 48 164x360 mm. 36 122x268 mm. 46 164x268 mm. 45 164x223 mm. 35 122x223 mm. 34 122x178 mm. 44 164x178 mm. 44B 164x155 mm.

38 122x360 mm. 48 164x360 mm. 36 122x268 mm. 46 164x268 mm. 45 164x223 mm. 35 122x223 mm. 34 122x178 mm. 44 164x178 mm. 44B 164x155 mm. MODULKARTA 18 38x360 mm 28 80x360 mm 38 122x360 mm 48 164x360 mm 68 248x372 mm 16 38x268 mm 26 80x268 mm 36 122x268 mm 46 164x268 mm 66 248x268 mm 15 38x223 mm 25 80x223 mm 35 122x223 mm 45 164x223 mm

Läs mer

förankrade i Sverige och den vardag som svenskarna upplever oavsett klass, bostadsort, ålder eller ursprung.

förankrade i Sverige och den vardag som svenskarna upplever oavsett klass, bostadsort, ålder eller ursprung. En guide till Alliansens utseende 2014 OM ALLIANSEN VÅR AMBITION Alliansen ska upplevas som: förankrade i Sverige och den vardag som svenskarna upplever oavsett klass, bostadsort, ålder eller ursprung.

Läs mer

Vetenskapliga affischer. Karin Fahlquist

Vetenskapliga affischer. Karin Fahlquist Vetenskapliga affischer Karin Fahlquist En forsknings affisch/poster Sammafatta information eller forskning kortfattat och tilltalande Publicera resultat Skapa diskussion (diskussions underlag) Reklam

Läs mer

Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret.

Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret. Innehållsförteckning Här finns de allra vanligaste frågorna. Klicka på frågan för att komma till svaret. Hur vill ni ha originalet? Vad är ett original? Vad är DPI? Vad är vektorgrafik? Vad är pixelgrafik?

Läs mer

En enhetlig profil är viktig för alla organisationer

En enhetlig profil är viktig för alla organisationer En enhetlig profil är viktig för alla organisationer och ännu viktigare för en stor grupp av frivilliga. Då öppnas möjligheten för att alla känner samhörighet och vet åt vilket håll gruppen går. Det gör

Läs mer

Guide till tryckfärdigt original

Guide till tryckfärdigt original Guide till tryckfärdigt original Pixelbilder, objektgrafik och text Ett grafiskt original kan bestå av pixelbilder, objektgrafik (vektorgrafik) eller en kombination av dessa. En pixelbild begränsas av

Läs mer

Lathund mallar för filmgrafik

Lathund mallar för filmgrafik Lathund mallar för filmgrafik Visuell kommunikation Intraservice Lathund mallar för filmgrafik Illustrator och Photoshop goteborg.se/grafiskprofil Innehåll Typsnitt och bakgrundsfärger... 3 Layoutalternativ...

Läs mer

Version Augustii TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag

Version Augustii TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag Version Augustii 2018 TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag För bästa tryck De riktlinjer och råd som vi listar i guiden kan hjälpa dig att spara både arbete och tid. Vi ger dig information om hur du

Läs mer

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn Prioritet. Varför digitalisera? Syftet påverkar digitaliseringsinställningarna. Vill man rädda ett skört material? Vill man göra det tillgängligt på netet? Finns det efterfrågan på dylikt material? Beakta

Läs mer

Välkommen till Flyerskola!

Välkommen till Flyerskola! Välkommen till Flyerskola! Flyerskola Var började det hela Tryckmetoder Teckensnitt Upplösning av bilder Vanligaste filformaten Program Underlätta arbetet för redaktören Att tänka på vid skapandet av en

Läs mer

GRAFISKA RIKTLINJER. för Statskontoret. Version

GRAFISKA RIKTLINJER. för Statskontoret. Version GRAFISKA RIKTLINJER för Statskontoret Version 5. 2018-01-09 Innehåll Logotype svensk och engelsk Färgpalett Typografi Rapportomslag Annonsering Visitkort Logotype svensk och engelsk Logotypen förekommer

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR LICENTIAT- UPPSATS FÖRFATTAREN

INSTRUKTIONER FÖR LICENTIAT- UPPSATS FÖRFATTAREN INSTRUKTIONER FÖR LICENTIAT- UPPSATS FÖRFATTAREN riktlinjer för hur din licentiatuppsats ska se ut och hur du får den tryckt Senast uppdaterad: 2019-02-17 INNEHÅLL Tidsschema...3 Sidornas ordning...4 Inlagan...

Läs mer

Grafisk manual Sörmlandsstugan 2.0

Grafisk manual Sörmlandsstugan 2.0 Grafisk manual Sörmlandsstugan 2.0 Innehållsförteckning 3 Om Sörmlandsstugan 2.0 4 Logotypen 5 Storlek och frizon 6 Typografi 7 Anvisningar 8 Basfärger 9 Komplementfärger 10 Färgsystem 11 Grafiska element

Läs mer

Priser & utgivning 2014

Priser & utgivning 2014 Priser & utgivning 0 UPPSLAG 0 x 80 mm plus mm utfall PRIS 0 880 kr PRIS 0 80: HELSIDA x 80 mm plus mm utfall PRIS 800: kr BAKSIDAN x 0 mm plus mm utfall PRIS 80 00: kr HELSIDA INOM SATSYTA 9 x mm PRIS

Läs mer

EN LITEN BOOKLET SOM HANDLAR OM BOOKLETS

EN LITEN BOOKLET SOM HANDLAR OM BOOKLETS EN LITEN BOOKLET SOM HANDLAR OM BOOKLETS BOOKLETS EN LITEN BOOKLET SOM HANDLAR OM Gradienter och/eller ljusa toner trycks med varierande framgång. 0. VAD ÄR EN BOOKLET? Med booklet menas litet häfte vilket

Läs mer

Kul att göra rätt med

Kul att göra rätt med Kul att göra rätt med Första exemplaret från tryckpressen, du känner tryckfärgernas doft och plötsligt flyger tankarna förbi: Gjorde jag utfall på sidan 8? Var den nya bilden på omslaget högupplöst? Det

Läs mer

Grafisk manual KORTVERSION 2015

Grafisk manual KORTVERSION 2015 Grafisk manual KORTVERSION 2015 Innan du börjar I den här manualen har vi samlat de viktigaste rekommendationerna för hur du använder logotyp, färger och typsnitt för Högskolan i Borås grafiska profil.

Läs mer

TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag

TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag VÄLKOMMEN TILL ENVÄRLD AVTRYCK- SAKER! ARKITEKTKOPIA.SE Version Mars 2017 Tryckguide De riktlinjer och råd som vi listar i guiden kan hjälpa dig att spara både arbete

Läs mer

Blickfång proffsen litar på

Blickfång proffsen litar på Blickfång proffsen litar på Undvik vanliga fallgropar 1) Se till att göra din bild i rätt format. På hemsidan vid varje tryckbar produkt nämner vi Designstorlek och Bildstorlek. Bildstorleken är den synliga

Läs mer

SWEBO Bioenergy Grafisk profil

SWEBO Bioenergy Grafisk profil SWEBO Bioenergy Grafisk profil Formsmedjan Reklam & Kommunikation Grafisk profil Den image vi har, det vill säga hur andra människor uppfattar vårt företag är ett resultat av alla de intryck vi gör på

Läs mer

Att lyckas med utskrifter

Att lyckas med utskrifter Att lyckas med utskrifter Utgiven av Universitetstryckeriet, Luleå, 1999 Gunnar Tuisku Foldern tar upp vanliga problem som kan uppstå vid utskrifter i PC- och Mac-miljö. Att lyckas med utskrifter! Denna

Läs mer

Gör släktboken enhetlig - använd formatmallar

Gör släktboken enhetlig - använd formatmallar Gör släktboken enhetlig - 25 använd formatmallar I en lättläst bok märks inte typografin - om den märks stör den! För att på ett enkelt sätt ge din bok enhetlig layout och typografi bör du använda formatmallar.

Läs mer

Lathund för avhandlingsmallen i serien Linnaeus University Dissertations

Lathund för avhandlingsmallen i serien Linnaeus University Dissertations Lathund för avhandlingsmallen i serien Linnaeus University Dissertations Inledning Syftet med att använda avhandlingsmallen är dels att det sparar dig mycket tid, om formatmallarna används på rätt sätt,

Läs mer

So gör du dina tryckfiler

So gör du dina tryckfiler So gör du dina tryckfiler Viktigt för ett bra tryckresultat Kära kunder, vänligen förbered er tryckinformation i enlighet med de riktlinjer som beskrivs här. Om dessa inte har iakttagits, kan vi tyvärr

Läs mer

Grafisk design För synskadade och lite om dyslexi

Grafisk design För synskadade och lite om dyslexi Grafisk design För synskadade och lite om dyslexi Färgblind Tritanopi/tritanomali, blått Protanopi/protanomali, röd Deuteranopi/deuteranomali, grönt Röd-grön vanligast Gul-blå ovanlig Mycket ovanligt,

Läs mer

Compact Disc. Syfte: Riktlinjer: Att tänka på: Exempel på hur det skulle kunna se ut:

Compact Disc. Syfte: Riktlinjer: Att tänka på: Exempel på hur det skulle kunna se ut: CD Compact Disc CD uppgiften handlar om att skapa bilder som skulle passa i ett CD-fodral. Syftet med bilderna är för att marknadsföra eller uppmarksaa artisten. Ni står också för den grafiska delen, layout,

Läs mer

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB Designmanual Lunds Kommuns Fastighets AB 2010 Lunds Kommuns Fastighets AB (publ) Grafisk designmanual Version 1.0 2010 Innehållsförteckning En enhetlig grafisk profil stärker vår identitet Logotypen Färgerna

Läs mer

Grafisk Webbprofil. Skrivregler och grafiska riktlinjer för utformning och publicering av Sjökrogen bojens hemsida.

Grafisk Webbprofil. Skrivregler och grafiska riktlinjer för utformning och publicering av Sjökrogen bojens hemsida. 1 Grafisk Webbprofil http://users.du.se/~v10evawa/inlamningsuppgift_3/valkommen.html Skrivregler och grafiska riktlinjer för utformning och publicering av Sjökrogen bojens hemsida. Författare: Eva Wallin

Läs mer

En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton.

En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton. Antavla med foton 10 En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton. Bild 10 1. Min dotter Cecilias antavla. Designa sidan Det underlättar om man tänker igenom hur man vill att

Läs mer

Grafisk manual. Innehåll. Kontakt: max@desmond.com

Grafisk manual. Innehåll. Kontakt: max@desmond.com Grafisk manual Innehåll Kontakt: max@desmond.com Förutsättningar Hoop skall ha en modern och sportig profil som skall vara denna manual trogen i allt formellt material som: Brev, Mejl, Instruktionsböcker

Läs mer

Gör släktboken enhetlig använd formatmallar 25

Gör släktboken enhetlig använd formatmallar 25 Vad är en formatmall? 25-1 Gör släktboken enhetlig använd formatmallar 25 I en lättläst bok märks inte typograf in om den märks stör den! För att på ett enkelt sätt ge din bok enhetlig layout och typograf

Läs mer

Innehåll. Ord och uttryck 3 Utfall och Marginal 6 Olika standardformat 7 Checklista 9

Innehåll. Ord och uttryck 3 Utfall och Marginal 6 Olika standardformat 7 Checklista 9 Grafisk Ordlista Innehåll Ord och uttryck 3 Utfall och Marginal 6 Olika standardformat 7 Checklista 9 2 Ord och uttryck Adressering Vid adressering printas mottagarens adress på den trycksak som ska postinlämnas.

Läs mer

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB

Designmanual. Lunds Kommuns Fastighets AB Designmanual Lunds Kommuns Fastighets AB 2010 Lunds Kommuns Fastighets AB (publ) Grafisk designmanual Version 1.0 2010 Innehållsförteckning En enhetlig grafisk profil stärker vår identitet Logotypen Färgerna

Läs mer

Utskrift av sidindelade antavlor med Disgen

Utskrift av sidindelade antavlor med Disgen Utskrift av sidindelade antavlor med Disgen 20 En antavla är ett bra sätt att få en översikt över släktingarna. Antalet personer i varje led är bestämt och nödvändigt utrymme kan beräknas. Du väljer vilka

Läs mer

Grafisk manual för Sveriges Viktigaste Jobb. ringen

Grafisk manual för Sveriges Viktigaste Jobb. ringen grafisk manual Grafisk manual för Sveriges Viktigaste Jobb ringen Vår symbol ringen med texten Sveriges Viktigaste Jobb ska finnas på alla enheter. Ringen är den minsta gemensamma nämnaren för satsningen

Läs mer

HJÄLPGUIDE. till e-bok- och bokprojekt via mybod

HJÄLPGUIDE. till e-bok- och bokprojekt via mybod HJÄLPGUIDE till e-bok- och bokprojekt via mybod Välkommen till mybod! Med din registrering har du fått tillgång till alla viktiga funktioner och verktyg som du kan använda för att ge ut tryckta böcker

Läs mer

Grafisk profilmanual. Grafisk profilmanual

Grafisk profilmanual. Grafisk profilmanual Grafisk profilmanual 1 INNEHÅLL Inledning 3 Logotyp Färg 4 Logotyp Svart/vit 5 Logotyp Inverterad 6 Färger 7 Typsnitt Trycksaker/utskrifter 8 2 En enhetlig grafisk profil gör Rekal tydligare En grafisk

Läs mer

1 Bildhantering i MS Word

1 Bildhantering i MS Word 1 Bildhantering i MS Word För att alla de bilder, illustrationer och andra grafiska objekt som ingår i avhandlingen även ska se bra ut i det tryckta exemplaret och inte bara i det elektroniska, följer

Läs mer

GRAFISK PROFILMANUAL

GRAFISK PROFILMANUAL GRAFISK PROFILMANUAL JUNI 2017 INLEDNING Vår grafiska identitet är det snabbaste och starkaste uttrycksmedlet för vårt varumärke. Därför är det av största vikt att vi följer de grafiska riktlinjer som

Läs mer

HJÄLPGUIDE. till e-bok- och bokprojekt via mybod

HJÄLPGUIDE. till e-bok- och bokprojekt via mybod HJÄLPGUIDE till e-bok- och bokprojekt via mybod Välkommen till mybod! Med din registrering har du fått tillgång till alla viktiga funktioner och verktyg som du kan använda för att ge ut tryckta böcker

Läs mer

Grafisk manual. För Falu Tank

Grafisk manual. För Falu Tank Grafisk manual För Falu Tank Grafisk profil Vad är en grafisk profil? En grafisk profil är en samling riktlinjer för hur tryckt och elektronisk information ska se ut. Den grafiska profilen består av tre

Läs mer

Markbyggarna. Markbyggarna. Markbyggarna. Markbyggarna LOGOTYP VARIANTER

Markbyggarna. Markbyggarna. Markbyggarna. Markbyggarna LOGOTYP VARIANTER Grafisk manual Markbyggarna AB, 2013 LOGOTYP Markbyggarnas logotyp föreställer två träd. Logotypen kommunicerar Markbyggarnas uppdrag inom park- och markarbete genom den bruna jordfärgen i texten och de

Läs mer

Färglära. Ljus är en blandning av färger som tillsammans upplevs som vitt. Färg är reflektion av ljus. I ett mörkt rum inga färger.

Färglära. Ljus är en blandning av färger som tillsammans upplevs som vitt. Färg är reflektion av ljus. I ett mörkt rum inga färger. Ljus är en blandning av färger som tillsammans upplevs som vitt. Färg är reflektion av ljus. I ett mörkt rum inga färger. Människans öga är känsligt för rött, grönt och blått ljus och det är kombinationer

Läs mer

Allt är Tobbes fel. Grafisk profil för förbundet. Ung Pirat

Allt är Tobbes fel. Grafisk profil för förbundet. Ung Pirat Allt är Tobbes fel. Grafisk profil för förbundet Ung Pirat Varför behövs en grafisk profil? En grafisk profil har man för att en organisation enkelt ska kännas igen. Här sammanställs olika riktlinjer för

Läs mer

Regel Alla rätt Undvik de vanligaste felen vid trycksaksproduktion

Regel Alla rätt Undvik de vanligaste felen vid trycksaksproduktion 0 Gör klart syftet med trycksaken. Vill du påverka, vill du informera, vill du utbilda? Har du valt rätt typ av trycksak för ditt syfte? Vilken är målgruppen? Hur bör trycksaken utformas för att tilltala

Läs mer

GRAFISK PROFILMANUAL GRAFISK PROFILMANUAL

GRAFISK PROFILMANUAL GRAFISK PROFILMANUAL 1 GRAFISK PROFILMANUAL 3 Innehåll LOGOTYPEN 6 FÄRGER 8 TYPOGRAFI 10 ANNONS 12 ROLL-UP 13 VEPA/BANDEROLL 14 VISITKORT 15 BREVPAPPER/FAXBLAD 16 KUVERT 17 FLAGGOR 17 PROFILKLÄDER 18 WEBB 19 BILDMANÉR 20

Läs mer

M E D I E - O C H K O M M U N I K A T I O N S V E T E N S K A P A N N L U N D Q V I S T medier och budskap

M E D I E - O C H K O M M U N I K A T I O N S V E T E N S K A P A N N L U N D Q V I S T medier och budskap medier och budskap Val av medier I vilket media kan man nå målgruppen i detta speciella projekt/marknadsföringskampanj? Annonser i dagspress, fackpress, populärpress TV reklam Radio reklam/info Internet

Läs mer

Hjälp till BoD easyeditor

Hjälp till BoD easyeditor Hjälp till BoD easyeditor 1 TEXT 1.1 Innehållsförteckning och kapitel 1.2 Skapa nytt kapitel och bearbeta 1.3 Skriva/infoga 1.4 Formatera/skapa 1.5 Ytterligare funktioner 2 BILDER 2.1 Ladda upp bilder

Läs mer

Logo- och profilguide

Logo- och profilguide Logo- och profilguide Generella krav och regler för användning av Vikings varumärke Varumärken används för att skapa såväl omedelbart som bestående intryck. Det är ofta det första intrycket som är avgörande.

Läs mer

GUIDELINES: VALSLOGAN 2018 GRAFISK ANVÄNDNING

GUIDELINES: VALSLOGAN 2018 GRAFISK ANVÄNDNING GUIDELINES: VALSLOGAN 2018 GRAFISK ANVÄNDNING Det här dokumentet anger guidelines för hur 2018 års valslogan används i grafisk form. @ 2018 Socialdemokraterna Sida 1 2018 ÅRS VALSLOGAN: Användning: Använd

Läs mer

Grafisk manual Vårdsamverkan Skaraborg

Grafisk manual Vårdsamverkan Skaraborg Grafisk manual AaBbCcDdEe FfGgHhIiJjKk LlMmNnOoPp QqRrSsTtnOoPpQq RrSsTtUuVv WwXxYyZzÅåÄäÖö Varför en grafisk manual? s visuella profil syftar till att skapa en tydlig, enhetlig och konsekvent kommunikation

Läs mer

Priser & utgivning 2015

Priser & utgivning 2015 Priser & utgivning 0 UPPSLAG 0 x 80 mm plus mm utfall PRIS 0 880 kr PRIS 0 80:- HELSIDA x 80 mm plus mm utfall PRIS 800:- kr BAKSIDAN x 0 mm plus mm utfall PRIS 80 00:- kr HELSIDA INOM SATSYTA 79 x mm

Läs mer

Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande

Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande Vår grafiska manual Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande kunskapscentrum som ökar fram tidens brandsäkerhet

Läs mer

Vi möts dagligen av en

Vi möts dagligen av en Text som fler kan läsa tips om typografi och layout Vi möts dagligen av en mängd tidningar, tidskrifter, broschyrer, affischer och andra trycksaker. De flesta kan lätt läsa informationen i dem. Men det

Läs mer

PRESSGRANNAR. Pressgrannar AB. Trygghet Effektivitet Kreativitet. Guide till sidgranskning och teknisk specifikation. Arkitex Sidgodkännande

PRESSGRANNAR. Pressgrannar AB. Trygghet Effektivitet Kreativitet. Guide till sidgranskning och teknisk specifikation. Arkitex Sidgodkännande Pressgrannar AB Guide till sidgranskning och teknisk specifikation Arkitex Sidgodkännande Skapa PDF för tryck Färghantering ICC-profiler Tips & Tricks Sidmått tabloidmall SSGRANNAR Introduktion till Arkitex

Läs mer

Regionala Cancercentrum Logotyp

Regionala Cancercentrum Logotyp Regionala Cancercentrum Logotyp Innehåll 1. LOGOTYPEN 3 1.1 Logotypen 4 1.2 Logotyp för fyrfärgstryck 5 1.3 Logotyp för Pantonetryck 6 1.4 Logotyp för webb 7 1.5 Logotyp för kontorsbruk 8 1.6 Logotypfärger

Läs mer

Hur skriver man ett textdokument med bild i OpenOffice?

Hur skriver man ett textdokument med bild i OpenOffice? Lathund för textdokument (Writer) och lite presentation (Impress). 1. Ladda hem OpenOffice på www.openoffice.org. 2. Öppna OpenOffice och välj textdokument (Writer). 3. Välj ett lämpligt teckensnitt genom

Läs mer

Kommunvapen: grundanvisningar

Kommunvapen: grundanvisningar Kommunvapen: grundanvisningar Östersunds kommunvapen består i färgutförande av en blå vapensköld prydd av ett älghuvud i vitt. Skölden är krönt av gyllengula fästningstorn som tillsammans bildar formen

Läs mer

Western Riders Association of Sweden

Western Riders Association of Sweden sid 1 av 5 GRAFISK PROFIL - MANUAL. Vi behöver en gemensam grafisk profil! Vi vill uppfattas som en trovärdig organisation, igenkänd och uppskattad av många. Det är därför viktigt att vi profilerar oss

Läs mer

CONSENSUS VARUMÄRKE CONSENSUS GRAFISKA PROFIL

CONSENSUS VARUMÄRKE CONSENSUS GRAFISKA PROFIL CONSENSUS VARUMÄRKE Genom att ha en tydlig och igenkännbar visuell identitet stärks Consensus varumärke. Detta ger således ett professionellt intryck och ökar förtroendet. Det är därmed viktigt att den

Läs mer

En lathund om att. Sverige

En lathund om att. Sverige En lathund om att publicera i Sverige 1 Selinoë 2 Allmänna råd om textformatering!... 2 Mindre förlag!... 3 Självpublicering!... 4 Bokservice!... 6 Bokutgivningsföretag!... 7 Om e-böcker!... 8 Tryckta

Läs mer

FALUN BORLÄNGE GAGNEF LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER

FALUN BORLÄNGE GAGNEF LUDVIKA SMEDJEBACKEN SÄTER Grafisk manual Falun Borlänge-regionen INNEHÅLLSFÖRTECKNING Logotyp 4 Färger 6 Typsnitt 7 Bilder och budskap 8 Ordval 9 Profilmaterial 10 Avslutningsvis 11 2 Falun Borlänge-regionen Falun Borlänge-regionen

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR DOKTORS- AVHANDLING FÖRFATTAREN

INSTRUKTIONER FÖR DOKTORS- AVHANDLING FÖRFATTAREN INSTRUKTIONER FÖR DOKTORS- AVHANDLING FÖRFATTAREN riktlinjer för hur din doktorsavhandling ska se ut och hur du får den tryckt Senast uppdaterad: 2016-09-27 INNEHÅLL Tidsschema...3 Sidornas ordning...4

Läs mer

diverse egenskapspaletter

diverse egenskapspaletter OBJEKTORIENTERADE RITPROGRAM Det fi nns två typer av ritprogram. Ett objektbaserat program ritar i form av matematiska kurvor med noder och styrnoder medan ett pixelbaserat program ritar genom att fylla

Läs mer

GRAFISK MANUAL Arcada studerandekår - ASK

GRAFISK MANUAL Arcada studerandekår - ASK GRAFISK MANUAL Arcada studerandekår - ASK Innehåll 1 Inledning 3 2 Namn och undertecknare 3 3 Färgskala 3 4 Typografi 4 4.1 Brödtext 4 4.2 Rubriker 5 5 Logo 5 5.1 Logo med text 5 5.2 Logo utan text 6 5.3

Läs mer

Grafisk manual. Åklagarmyndigheten. Version 1.0

Grafisk manual. Åklagarmyndigheten. Version 1.0 Grafisk manual Åklagarmyndigheten Version 1.0 Varför en grafisk profil? Åklagarmyndigheten ska ha ett gemensamt ansikte mot omvärlden. Därför finns en grafisk profil, med regler för användning av logotype,

Läs mer

Gränsöverskridande samverkan

Gränsöverskridande samverkan 1 Grafisk Profil Denna grafiska manual är en hjälp för dig som jobbar i eller med Vårdsamverkan Fyrbodal för att skapa en tydlig, enhetlig och konsekvent kommunikation med omvärlden. Vår logga, våra färger

Läs mer

Alingsås Kuriren mitt i Alingsås. med störst räckvidd

Alingsås Kuriren mitt i Alingsås. med störst räckvidd mitt i ALINGSÅS KURIREN......som verkat sedan 1969, är en gratisutdelad veckotidning. I den första utgåvan stod det Vi är ett nyhets- och annonsorgan, som utgår till VARJE alingsåshem och blir därmed den

Läs mer

Logotyp och Grafisk profil för UT Transport i Norr AB

Logotyp och Grafisk profil för UT Transport i Norr AB Logotyp: Introduktion UT Transport i Norr AB s logotyp är designad för att på ett tydligare och starkare sätt representera det företag som UT har utvecklats till att bli idag och kommer att bli imorgon.

Läs mer

Grafisk Ordlista. Innehåll Filformat 3 Layoutprogram 3 Format 3 Färger 4 Papper 4 Bilder 4

Grafisk Ordlista. Innehåll Filformat 3 Layoutprogram 3 Format 3 Färger 4 Papper 4 Bilder 4 Denna Grafiska Guide är framtagen för att underlätta för dig som arbetar med originalframställning av trycksaker eller annat grafiskt material. Målet är att minska de problem som kan uppstå och effektivisera

Läs mer

Instruktioner till övningen som börjar på nästa sida

Instruktioner till övningen som börjar på nästa sida Instruktioner till övningen som börjar på nästa sida Övningen innehåller det grundläggande som du måste kunna för att klara Word. Varje stycke ska vara formaterat så som det står i stycket. Under varje

Läs mer

VÅR NYA PPT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN KICKI EDGREN / CHRISTEL COPP GÖTEBORGS UNIVERSITET

VÅR NYA PPT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN KICKI EDGREN / CHRISTEL COPP GÖTEBORGS UNIVERSITET VÅR NYA PPT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN KICKI EDGREN / CHRISTEL COPP 2019-06-03 Lättare för dig bättre för dina åhörare Den nya mallen är framtagen utifrån två olika perspektiv användbarhet

Läs mer

Inledning. Innehåll. Inledning

Inledning. Innehåll. Inledning GRAFISK MANUAL 2019 Inledning 2 Inledning Det här är en uppdaterad manual som ska tydliggöra Moderaternas grafiska profil och göra det enkelt att göra rätt. Att den grafiska profilen följs på nationell,

Läs mer

GRAFISKA RIKTLINJER Svenska Ridsportförbundet maj 2015. Svenska Ridsportförbundet Grafiska riktlinjer 1

GRAFISKA RIKTLINJER Svenska Ridsportförbundet maj 2015. Svenska Ridsportförbundet Grafiska riktlinjer 1 GRAFISKA RIKTLINJER Svenska Ridsportförbundet maj 2015 Svenska Ridsportförbundet Grafiska riktlinjer 1 VÅR PROFIL Det här är en grafisk manual för Svenska Ridsportförbundet som talar om hur vi vill se

Läs mer

INNEHÅLL. Vår grafiska identitet... 3. Logotyper... 4. Färger... 5. Typografi... 6. Profilmaterial... 7. Profil-CD... 8

INNEHÅLL. Vår grafiska identitet... 3. Logotyper... 4. Färger... 5. Typografi... 6. Profilmaterial... 7. Profil-CD... 8 P R O F I L M A N U A L INNEHÅLL Vår grafiska identitet............... 3 Logotyper..................... 4 Färger........................ 5 Typografi...................... 6 Profilmaterial...................

Läs mer

SUPPORT I PDF FORMAT. Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida

SUPPORT I PDF FORMAT. Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida SUPPORT I PDF FORMAT Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida 8 Lathund CSF Färginställningar i Adobe CS För att få rätt färginställningar i Adobe CS är det enklast

Läs mer

Vår nya profil. Stefan Käll, kanslichef

Vår nya profil. Stefan Käll, kanslichef Grafisk manual 3 Vår nya profil Neurologiskt Handikappades Riksförbund har fått en ny, tydlig grafisk profil. Logotypen med organisationens hela namn,den välkända nyckelpigan och den varma röda färgen

Läs mer

Sveriges största seniortidning!

Sveriges största seniortidning! Sveriges största seniortidning! Annonsprislista 2015 NR 3 2014 Ska jag säga upp min fasta telefoni? Hur slipper jag telefonförsäljare? Läsarnas frågor om telefoni 5/6 2014 Störst Upplaga på 296 900ex Ca

Läs mer

Dokumentation av rapportmall

Dokumentation av rapportmall Dokumentation av rapportmall Utgivningsår: 2003 Författare: Eva Erbenius Samhällsmedicin Centrum för Tillämpad Näringslära Box 175 33 Wollmar Yxkullsgatan 19 118 91 Stockholm Innehåll Inledning... 3 Rapportens

Läs mer

Grafisk manual 1.0 2009-10-07

Grafisk manual 1.0 2009-10-07 Grafisk manual 1.0 2009-10-07 Innehåll Logotyp... 3 Profilfärger... 4 Symbolen... 4 Typografi... 5 Svenska Vård i text... 6 Svenska Vård Grafisk manual 1.0 2 Logotyp Svenska Vårds logotyp finns i två versioner.

Läs mer