FÅR JAG PLATS I DITT FÖNSTER?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÅR JAG PLATS I DITT FÖNSTER?"

Transkript

1 FÅR JAG PLATS I DITT FÖNSTER?

2 Får jag plats i ditt fönster? afgangsprojekt efterår 2012 Johna Hansen Kunstakademiets Arkitektskole Afd. 5 - bosætning og bygningskultur Tage Lyneborg Lärare: Filippa Berglund

3 PROGRAM: Bolig

4 I mitt projekt har jag velat diskutera leken mellan funktion, det förväntade, byggnad, kropp och omgivning. Leken har varit primus motor genom hela projektet. Med lek menar jag de ting eller system vi finner på för att underhålla oss själva i vanliga situationer, som tex att bara gå på de vita strecken vid övergångställen. Dessa lekar har jag velat identifiera och materialisera i min byggning för att kroppsliggöra byggnaden. Min utgångspunkt har varit att ifrågasätta all förkunskap för att försöka finna en annan rationalitet. En rationalitet byggd på leken. Jag misstänker att kroppar är uttråkad i vår byggda miljö. De ska stå på golv, sitta på stol och ligga på säng. Det är förutsägbart och ostimulerande, inte för att det byggda i sig själv är tråkigt, utan för att allt liknar varandra. Jag eftersöker nyfikenhet, ritualer och någon sorts glädje. Jag vill gärna pricka till det där fyrkantiga, säga att det kan också vara på andra sätt. Det har varit viktigt att inte i utgångspunkt betrakta någonting som banalt, fel eller dumt utan att undersöka och utmana förutfattade meningar om hur ting skal vara. På vilket sätt rationalitet? På vilket sätt flexibilitet?

5 DISPOSITION A. INLEDANDE UNDERSÖKNINGAR 1. Leken 2. Kroppen 3. Förhållanden B. BYEN 1.Organism 2. Plats 3. Tolkning C. BYGGNINGEN 1. Process 2. Byggnadens Rum D. REFERENSER

6 DISPOSITION A. INLEDANDE UNDERSÖKNINGAR 1. Leken 2. Kroppen 3. Förhållanden B. BYEN 1.Organism 2. Plats 3. Tolkning C. BYGGNINGEN 1. Process 2. Byggnadens Rum D. REFERENSER

7 Vi väljer vad vi ser och hur vi gör ting. Men vad händer om vi glömmer bort att ett sätt inte är mer riktigt än ett annat? Att hela vår omvärld är konstruerad efter förutsättningar som på den givna tidspunkten ansågs riktig och att vi är helt fria att skapa nya. Genom fotografiet har jag försökt synlighetsgöra och identifiera leken. Dessa bilder har varit viktiga inspirations källor under projektet. På efterföljande sidor presenteras en serie bilder, som sökt leken. Det generella är att de allesammen på olika sätt behandlar sätt att lösa problem, undersöka eller observera omgivningen. De förhåller sig lekande till omgivningen.

8 Leken

9 Leken

10 Leken

11 Leken

12 Leken

13 Leken

14 Leken

15 Leken

16 Leken

17 BOLIGEN SKA ANPASSAS EFTER KROPPEN, sättet att leva och platsen.

18 110 Kroppen Kroppen i förhållande till sig själv Kroppen har en central plats i projektet, eftersom den är grunden till att huset byggs. För att låta kroppen genomsyra projektet har jag studerat kroppen i förhållande till sig selv För att kunna analysera och materialisera behöver vi förståelse för mått. Le Corbusier använde le modulor, som baserades på den engelska medelmannen. Det är en standardisering. Jag vill göra min egen, som inte baseras på ett genomsnitt, utan på ett exempel. Genom att känna kroppens mått, har vi friheten att röra oss mellan skalorna (mm)

19 Kroppen Kroppen i förhållande till sig själv Studier av positioner i plan och snitt. Här har jag velat insamla förståelse för kroppens olika positioner. På vilka sätt kan man stå, sitta och ligga.

20 Kroppen Kroppen i förhållande till konstruktion Undersökelser i att ge ett tillstånd eller en position materia. Matrialiseringen ger en ny situation. Hur förhåller sig kroppen och handlingen till den nya situationen? En dialog mellan kroppen och konstruktionen.

21 Kroppen Kroppen i förhållande till material Studier i relationen mellan kroppen och materialet. Hur de möts och påverkar varandra.

22 Förhållanden Leken, kroppens förhållande till sig själv, konstruktion och material har jag bundit samman och undersökt i kollage. Kollaget har varit en möjlighet att studera förhållanden och sammanhang utan att lösa varje detalj.

23 DISPOSITION A. INLEDANDE UNDERSÖKNINGAR 1. Leken 2. Kroppen 3. Förhållanden B. BYEN 1.Organism 2. Plats 3. Tolkning C. BYGGNINGEN 1. Process 2. Byggnadens Rum D. REFERENSER

24 ATT LEVA I SYMBIOS MED BYEN

25 Organism Byen är en organism. Den har egna skalor som förhåller sig till den storlek byen har. Hur kan vi leva i symbios med byen?

26 Organism Byens service systemer, som i grunden skal serve dess invånare tar ibland över. De opererar i helt egna skalor, där människan nästan ser främmande ut.

27 Organism Hur förhåller vi oss till dessa skalor? Tillåts infrastrukturen, med sina gigantiska skalor, skära igenom och separera oss från byen eller pressar vi tillbaka i ett försök att finna tillstånd där inte ett system är dominerande? Lever vi på byens premisser eller lever byen på våra premisser?

28 Plats Så har vi kommit till platsen. Ørestaden. Nedan följer ett avsnitt ur engelska wikipedias beskrivning av Ørestaden: Ørestad is noted for its attractive location and excellent infrastructure, which apart from the metro includes Oresund Railway and the Copenhagen Airport as well as the Øresund Bridge close by. The regional Oresundstrains go to Copenhagen Airport in 6 minutes, to Copenhagen Central Station in 7 minutes and in 29 minutes to the Central Station in Malmö, Swedens third largest city. Orestad has once been referred to as the largest crossroads in Scandinavia. Texten är rätt passande på upplevelsen av Ørestaden. Man får känslan av att Ørestaden existerar pågrund av de andra platserna. Man bor inte i Ørestaden för dess egna kvaliteter, utan pga att det är enkelt och effektivt att komma bort där ifrån.

29 Plats Utsikt från metrostation. Till höger reser sig ett våldsamt shopping center. Människor trycker sig mot en mur för att undgå blåsten medan de väntar på bussen som ska ta dem väck.

30 Plats Metrobroarna skjuter över vatten och gräs. Solen finns ibland mellan broarnas skuggor. Mads får plats 2,55 gånger i höjden under broarna.

31 Plats Jag försöker bebo platsen. Om man pressar sig ner i gräset, ligger helt platt, så kan man njuta av solen, även om det blåser.

32 Plats Kroppsligt försöker jag sätta mig in i dess natur. Kanalen är vid detta tillfälle dränerad och blottar sin lägsta punkt.

33 Plats En skarp kant skiljer gräset från vattnet. Riktningen följer landskapets riktning, rakt fram.

34 Plats Vad är det här för ett landskap?

35

36 Tolkning Min plats är under metrobron, längs Ørestadens Boulevard, nära Fields på Amager i København.

37 Tolkning Terrängen är helt platt. Den breda boulevarden skjuter rakt fram i ungefär fyra km. Metrobroarna följer och förstärker riktningen. Runt omkring reser sig enorma byggnader. Varje byggnadskropp står självständigt. De är avslutatde, kantiga och klossiga trots allt sitt glas. De kämpar om uppmärksamhet. Vinden är hård och det är svårt att finna lä. Boulevarden är tom på liv.

38 Tolkning Så där bakom den 311e metropelaren bryter något systemet. Först ser du inte vad det är, men det är någonting som inte stämmer. Det finns en svullst på systemet. Där emellan pelarna finns en deformerad pelare. Den fyller ända upp till bron. Tak och vägg går i ett. Den ligger skyddad under bron. Smälter in på sitt eget sätt. En smal och hög dörr ligger längst in i den tjocka muren mot boulevarden. Ett fyrkantigt fönster kikar på dig.

39 Tolkning Byggnaden bryter riktningen, lägger sig på tvären. Förbinder de två broar. Men den rör dem aldrig. Sträcker sig ut i vattnet. Då den beger sig ut i vattnet, blir den tidligare betongkonstruktion till trä. Grå brädor svävar över och reflekterar sig i vattnet. Den går från att vara av polerad betong, liksom de omgivande broar, till att få struktur efter gjutformarnas brädor, till att slutligen övergå i en bro av grå vertikala brädor som avslutas i en båtform av horisontella brädor. Båtformen ställer sig med fyra ben i vattnet.

40 Tolkning Byggnaden har en egen form. Den är både hård och mjuk. På taket har den två träknoppar. Den har fönster i olika stortlekar. Vissa tillåter insyn. Man kan inte undgå att fundera på vad som försiggår i det märkliga hus.

41 DISPOSITION A. INLEDANDE UNDERSÖKNINGAR 1. Leken 2. Kroppen 3. Förhållanden B. BYEN 1.Organisme 2. Plats 3. Tolkning C. BYGGNINGEN 1. Process 2. Byggnadens Rum D. REFERENSER

42 Process Upptäckter från processen. Detta hus är inte ritat fram utan byggt fram. Genom att bygga fram huset, så har kroppen hela tiden varit närvarande i processen. Processen har handlat om att inte bara intellektuellt förstå utan att även kroppsligt förstå alla delar. Det har varit en fascination av materialet och konstruktionen. Man kan sammanlikna relationen mellan materialen med den tidigare beskrivna leken. Bara att materialen och konstruktionen är aktörerna.

43 Process Träets historier. I träet kan man avläsa tid. Åren skapar mönster som vi kan följa med fingrarna. Jag vill invitera historierna in i huset. Möten mellan materialer och deras kopplinga och låsningar till varandra. Studier av kopplingar och låsningar. Ytors knäck. Staplingar och möten.

44 Process Studier av kopplingar och låsningar. En tidig modell var idén att metropelaren skulle kopieras, att man skulle träda in i en värld mellan pelarna. Att byggnaden skulle spänna mellan pelarna, och att rummen skulle koppla sig på och använda sig av den existerande strukturen. En gång som kopierar förhållanden utanför - som metron och dess tunnel. Sträcker sig från en punkt till nästa. Byggnaden består av enheter som möter och kopplar sig på varandra. Leken mellan sidor. Metron följer ett strikt mönster. Byggnaden börjar leka med att gömma sig och hoppa mellan sidorna av metropelarna.

45 HUSET förhållandet till platsen förhållandet till kroppen förhållandet till funktionen

46 Byggnadens Rum husets disposition överetagen underetagen entré kärnan av huset biblioteksgång badrummet läsehörna kök sovhörna Ørestadens Boulevard cykelstig gångstig gräs vatten Ørestadens Boulevard cykelstig gångstig gräs vatten

47 Byggnadens Rum ingång till trapp sovhörna biblioteksgång läsehörna biblioteksgång toalett toalett kök entré

48 Byggnadens Rum ankomst - entré Inne i huset är väggarna tjocka. De låter förvaring bli till extra isolering. Ju mer ting du har, ju mer skyddad blir du. Huset saknar lösa möbler, undantaget en stol. Byggnaden är nästan i sig själv en möbel. Den bevarar minnen av den som varit där. Materialen varierar mellan betong och trä. entré Det första vi möter är entrén som ligger mot Ørestadens Boulevard. En mur sträcker sig ut mot boulevarden, liksom för att fånga upp de passerande. Erbjuda dem en plats att vänta och njuta av solen.

49 Byggnadens Rum ankomst - entré entré Väggen reser sig upp mot bron, möter taket som för vidare upp mot bron i en monolitisk rörelse. Entrédörren är väldigt smal och hög. Både dörr och fönster sitter längst in i väggen, lämnar hål i fasaden. Byggnaden ställer sig nära metropelaren. Liksom att den vill vara en del av brokonstruktionen. Emellan hus och pelare finns plats att parkera en cykel.

50 Byggnadens Rum ankomst - entré entré entré Ørestadens Boulevard Entrén är ett litet rum. Golv, väggar och tak i betong. Till höger har du en stor garderob, som går ända upp till taket. Som dörr hänger en tung textil.

51 Byggnadens Rum ankomst - entré entré Du parkerar dina skor under det kroppshöga fönster, som du har till vänster när du kommer in. Väggensförvaring gör fönsternischen djup. Nischen har perfekt höjd att sitta på när man väntar eller när man ska knyta sina skor.

52 Byggnadens Rum ankomst - entré entré

53 Byggnadens Rum förvaringsvägg - tankehörna Vi går vidare in i huset. Furuträets ådringar leker över golvet. Skapar mönster. In emellan väggens förvaring, finns ett fönster, där du kan observera världen utanför. Jag kallar det tankehörnan. tankehörna

54 Byggnadens Rum förvaringsvägg - tankehörna tankehörnan

55 Byggnadens Rum förvaringsvägg - tankehörna tankehörnan köket Här har vi det i snitt. Tankehörnan och förvaring. Så går vi över till köket, som ligger på andra sidan. tankehörnan

56 Byggnadens Rum köket Här i en båge omvandlas trägolvet till betong. Denna båge utgör kökets scen. köket

57 Byggnadens Rum köket köket köket

58 Byggnadens Rum köket köket köket köket Här ser vi tvärsnittet igen. Fönstren är vinklade för att leda in ljus snarare än att ge utsikt. Ovanpå kommer dagsljus in, som lyser upp och definerar kökets rum.

59 Byggnadens Rum köket köket

60 Byggnadens Rum trappan Vi går vidare. Trappen börjar med ett steg upp. Liksom kärnan av huset kopplade sig på entrén med ett steg upp, kopplar sig trappen på kärnan av huset. Det är ett trappsteg att sitta på, medans man snackar med den som lagar mat i köket. trappan

61 Byggnadens Rum trappan trappan ingången till trappen.

62 Byggnadens Rum trappan trappan Här kan man se trappsteget, med vilket trappen fäster sig i kärnan av huset.

63 Byggnadens Rum trappan trappan Här i trappen är betongen inte längre polerad, utan man kan se märken efter gjutbrädorna. Lodräta smala brädreliefer. Glastaket låter trappen fyllas med ljus och skuggmönster.

64 Byggnadens Rum badrummet Vi har nu gått ner för trappen och befinner oss på underetagen. Underetagen ligger lite nedgrävd, omringad av vatten mot öst. Materialet har återgått till polerad betong. Golvet är av träkubbar, som absorberar ljud och leker med mönster. En tung textil avskiljer badrummet från ankomsten och trappen. badrummet

65 Byggnadens Rum badrummet badrummet

66 Byggnadens Rum badrummet badrummet Nu kollar du mot trappen. Ett stort fönster ger öppen sikt ut över vattnet när man tar ett bad, om man vågar, annars får man dra för textilien.

67 Byggnadens Rum trappen - biblioteksgång biblioteksgången Vi går upp för trappen igen. Vid sidan av trappen, som är ljus i sin natur, ligger en mörk gång- det är biblioteksgången Gången har fönster precis under taket, som kastar in ljus på bokhyllorna som följer gången.

68 Byggnadens Rum biblioteksgång Här kan vi se att gången också fäster på kärnan med ett trappsteg. I mitten av gången finns läsehörnan. biblioteksgång läsehörnan

69 Byggnadens Rum biblioteksgång biblioteksgången

70 Byggnadens Rum biblioteksgång biblioteksgången

71 Byggnadens Rum sovhörna Nu har vi kommit till slutet av gången, till träbåten, med sina fyra ben i vattnet, stöttar den gången. sovhörna

72 Byggnadens Rum sovhörna sovhörna sovhörna

73 Byggnadens Rum sovhörna Båten klättrar upp på gången samtidigt som gången vilar på båten. Du tar två steg ner, så är det perfekt att välta på madrassen.

74 Byggnadens Rum matplats - arbetsbord Det sista rummet som jag vill presentera ligger i kärnan av huset, och är det stora bord - matplats och arbetsyta. matplats - arbetsbord

75 Byggnadens Rum matplats - arbetsbord matplats - arbetsbord Tanken är att du även kan använda det som bord med stol. Eller sitta uppe på det. Huset vill vara ett landskap där du kan uppehålla dig som du vill, fri från möblernas begränsning.

76 Byggnadens Rum matplats - arbetsbord matplats - arbetsbord

77 Byggnadens Rum matplats - arbetsbord matplats - arbetsbord

78 Byggnadens Rum matplats - arbetsbord matplats - arbetsbord

79 Byggnadens Rum matplats - arbetsbord matplats - arbetsbord

80 DISPOSITION A. INLEDANDE UNDERSÖKNINGAR 1. Leken 2. Kroppen 3. Förhållanden B. BYEN 1.Organisme 2. Plats 3. Tolkning C. BYGGNINGEN 1. Process 2. Byggnadens Rum D. REFERENSER

81 REFERENSER Janfamily Allan Wexler Peter Zumhtor Atelier van Lieshout Le Corbusier Heidegger Juhani Pallasmaa Ray och Charles Eames John Hejduk Willie Dorner Elin Hansdottir Joseph Beuys Japan Det runt omkring

82 Avslutar med ett kollage av platsens skalor. Mitt projekt ska läsas som kritik mot stramheten som ibland uppträder. Vissa områden behöver uppstramning och systematisering andra behöver det motsatta, något som saboterar. Ett sätt är kanske inte bättre än det andra, men vi behöver variation. Genom kontraster skapas spänning.

Välkommen du gamla nya sköna värld. Drömmar om ett hem - Sid 1

Välkommen du gamla nya sköna värld. Drömmar om ett hem - Sid 1 I gränslandet mellan det vilda och det tämjda ligger vår plats. I gränslandet mellan naturens frihet och hemmets trygghet. Som om de alltid hade legat där mellan träden. Små tidlösa plattformar för livet.

Läs mer

Får jag plats i ditt fönster?

Får jag plats i ditt fönster? Får jag plats i ditt fönster? 1 Får jag plats i ditt fönster? afgangsprogram efterår 2012 Johna Hansen Kunstakademiets Arkitektskole Afd. 5 - bosætning og bygningskultur Tage Lyneborg Lärare: Filippa Berglund

Läs mer

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors.

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Välkomna på min rundtur runt Prakticum Helsingfors. Jag är medveten om att bilderna stundom är av usel kvalité men hoppas att ni skall minnas hur, var och vad när ni ser dem. Precis som förra gången, när

Läs mer

Mellan sjö och skog. entréplan 1:100. Plan 2 1:100. Från entrén har man en siktlinje rakt genom köket ut mot skogen och sjön.

Mellan sjö och skog. entréplan 1:100. Plan 2 1:100. Från entrén har man en siktlinje rakt genom köket ut mot skogen och sjön. Mellan sjö och skog Blanka sjöar, täta skogar, djupa dalar och höga höjder. Dalsland- Årjäng har fantastiska förutsättningar att erbjuda ett bra boende. Dalslandsstugan 2.0 byggs inte bara i ett fantastiskt

Läs mer

Läs översättninig till svenska efter artikeln.

Läs översättninig till svenska efter artikeln. Läs översättninig till svenska efter artikeln. Översättning; Disenart Översättning; Disenart P2 PROJEKT 2 VILLA JENSEN VILLA JENSEN/FRANSON WRELAND NATURLIG KONSTRUKTION MED ETT BEGRÄNSAT ANTAL ELEMENT

Läs mer

Stockholmsmässan LOUNGE. Abelardo Gonzalez Arkitektbyrå AB Koordinerad inredning Ove Persson

Stockholmsmässan LOUNGE. Abelardo Gonzalez Arkitektbyrå AB Koordinerad inredning Ove Persson Stockholmsmässan LOUNGE Förslag till ny Lounge, Stockholmsmässan Förutsättningar Syftet är att skapa ett rum där man till fullo kan uppskatta kvalitén i svenskt material och möbeldesign. Ett starkt och

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Palm Village, Strömstad

Palm Village, Strömstad Exclusive Living Detta designprogram omfattar 12 vackra tomter intill Strömstads Golfklubb, granne med nybyggda Strömstad Quality Spa. Designprogrammet ger en gemensam minimalistisk karaktär åt husen på

Läs mer

Koppling till dalslandsstugan

Koppling till dalslandsstugan Dalslandsstugan 2. Koppling till dalslandsstugan Den rustika, 2 år gamla Dalslandsstugan, bär på många kvalitéer och karaktärsdrag som fortfarande känns aktuella idag, för Dalslandsstugan 2.. Entré åt

Läs mer

OHBOY! CYKELHUSET - OHBOY! HYRESRÄTTER. 55 Lägenheter. Inflytt: december 2016 OHBOY. 4 st 1 RoK 37 st 2 RoK 13 st 3 RoK 10 st 4 RoK 1 st 5 RoK

OHBOY! CYKELHUSET - OHBOY! HYRESRÄTTER. 55 Lägenheter. Inflytt: december 2016 OHBOY. 4 st 1 RoK 37 st 2 RoK 13 st 3 RoK 10 st 4 RoK 1 st 5 RoK havet OHBOY skatepark Malmö C cykelhuset OHBOY! Ohboy! är byggt för en modern, urban livsstil. I detta grönskande hus med vackra betongytor finns smarta lösningar som gör det bilfria livet självklart.

Läs mer

Dalslandsstugan 2.0 01. Storlek: 109 kvm 3 rum och kök Projektet handlar om prefabricerade byggnadselement som sätts. plan. sektion A-A.

Dalslandsstugan 2.0 01. Storlek: 109 kvm 3 rum och kök Projektet handlar om prefabricerade byggnadselement som sätts. plan. sektion A-A. 00. 01. VÄNERSBORG > HOPPERUD 1:12 Storlek: 109 kvm 3 rum och kök Projektet handlar om prefabricerade byggnadselement som sätts samman till olika typologier med stark relation till landskapet. Generella

Läs mer

Palais de la Cambre. Stilfullt i. sommardrink. svenska lanthus. chicago lockar. husbåten. 8 000 kr N 05 2014. inspirerande läsning

Palais de la Cambre. Stilfullt i. sommardrink. svenska lanthus. chicago lockar. husbåten. 8 000 kr N 05 2014. inspirerande läsning säsongens snyggaste sidobord dynor stolar kuddar bärbart ljud till bryggan 5 inspirerande läsning bryssel São Paulo london dorset melbourne shanghai Warszawa N 05 2014 59 KRONOR 80 NOK vinn digitalt hemsystem

Läs mer

kaxiga detaljer Micaela Nordberg Fredrik Hedén Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s

kaxiga detaljer Micaela Nordberg Fredrik Hedén Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s Exteriört har familjen målat huset i en vit bruten kulör. För ett modernt uttryck har man valt att ta in silver som accentfärg, på bland annat vindskivor och stuprör funkis med kaxiga detaljer Det var

Läs mer

Skenet bedrar Huset är till för att vi ska vara inne i det och ha det trevligt, inte för att vi ska stå utanför och beundra det.

Skenet bedrar Huset är till för att vi ska vara inne i det och ha det trevligt, inte för att vi ska stå utanför och beundra det. Skenet bedrar Huset är till för att vi ska vara inne i det och ha det trevligt, inte för att vi ska stå utanför och beundra det. Av: Stina Kallin Räcket till verandan i okantad panel. Diskuterat frma hur

Läs mer

Lamellgardiner. Enkel elegans för stora fönster

Lamellgardiner. Enkel elegans för stora fönster 1 Lamellgardiner Enkel elegans för stora fönster Ny lamellbredd nya möjligheter Skärma av med stilrena linjer Lamellgardinen är en av de allra mest populära solavskärmningsgardinerna just nu. Och inte

Läs mer

Magiskt. i cederträ. Text Micaela Nordberg Foto Richard Powers & Shai Gil. Vårt Nya Hus 41

Magiskt. i cederträ. Text Micaela Nordberg Foto Richard Powers & Shai Gil. Vårt Nya Hus 41 Magiskt i cederträ Med vackra vandringsstråk och branta skidbackar inpå knuten har arkitektbyrån AKB ritat ett modernt hus med fantastiskt ljusinsläpp. Som fasad har man valt cederträ - ett doftande träslag

Läs mer

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola Projekt rumsgestaltning med arkitektur. LUNDS KONST & DESIGNSKOLA Arkitekturprojektet går ut på att studera och formge en mindre

Läs mer

Disktrasan. Ett filmmanus av Agnieszka Jaff. Geijersgatan 12 3 november Västerås Version 3

Disktrasan. Ett filmmanus av Agnieszka Jaff. Geijersgatan 12 3 november Västerås Version 3 Disktrasan Ett filmmanus av Agnieszka Jaff Agnieszka Jaff Skapelsedatum Geijersgatan 12 3 november 2015 723 35 Västerås Version 3 Tel: 707-709-975 Slutmanus DISKTRASAN 1. EXT. EN VÄG TILL ETT HÖGHUS DAG

Läs mer

UT o IN DALSLANDSSTUGAN 2.0

UT o IN DALSLANDSSTUGAN 2.0 UT o I DLSLDSSTUG 2. 2 2 HUSET Skala 1: [1] 2 2 Ett boende nära vatten ställer krav på en varsam hantering av skala, material och uttryck. Typhuset Ut o In vänder sig mot vattnet utan att breda ut sig

Läs mer

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera 24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera Paret föll handlöst för det vackra huset som vid visningen var väldigt nedgånget. Renoveringen utfördes varsamt med målet att bevara husets charm. Text Micaela Nordberg

Läs mer

Husets relation mellan ute och inne gör att det yttre rummet är ständigt närvarande och det inre rummets gräns kan lösas upp. Varje hus planeras

Husets relation mellan ute och inne gör att det yttre rummet är ständigt närvarande och det inre rummets gräns kan lösas upp. Varje hus planeras Dalslandsstugan 2.0 Hemmet är för många en plats fylld av minnen och invanda rutiner en plats vi knyter starka band till. Hemmet är fundamentet för vardagslivets basala funktioner, samtidigt som det också

Läs mer

ICOPAL FASTLOCK. Fler möjligheter än du kan drömma om FÖR OTRADITIONELLA LÖSNINGAR

ICOPAL FASTLOCK. Fler möjligheter än du kan drömma om FÖR OTRADITIONELLA LÖSNINGAR ICOPAL FASTLOCK Fler möjligheter än du kan drömma om FÖR OTRADITIONELLA LÖSNINGAR Enkla lösningar är oftast vackrast Med Fastlock kan du skapa moderna och spännande tak till uteplatsen, carporten eller

Läs mer

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det.

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det. Huset är precis så stort och som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog. Mörk och tät som i sagorna. Det är så tyst på

Läs mer

Bürstner Belcanto 720 TS av Markus Vesala

Bürstner Belcanto 720 TS av Markus Vesala Bürstner Belcanto 720 TS av Markus Vesala Vi går upp i storlek och ser på en Bürstner Belcanto 720 TS. En husvagn likt många av konkurrenterna i denna storleken. Här finns en rundsittgruppe längst bak

Läs mer

ew York Praktfullt i 49 KRONOR 80 NOK

ew York Praktfullt i 49 KRONOR 80 NOK Stilguide ALLT FÖR EN DAG PÅ BRYGGAN Shopping HETASTE GRILLARNA I SOMMAR Trend SENASTE NYTT FRÅN MILANO EN DAG PÅ BRYGGAN GRILLARNA I SOMMAR NYTT FRÅN MILANO Stilguide Shopping Trend NUMMER 005 2013 ALLT

Läs mer

UMa 1/8 SITUATIONSPLAN 1:400. UMa

UMa 1/8 SITUATIONSPLAN 1:400. UMa UMa Sametinget fungerar som samesamhällets egen märkesbyggnad och som en viktig symbol för omvärlden. Byggnadens karaktär präglas av naturnärhet och mystik, samtidigt som den uppfyller kraven på funktionalitet

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008 Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand Görel Sterner Eskilstuna 2008 Rollek - Nalle ska gå på utflykt. - Nu är hon ledsen, hon vill inte ha den tröjan. - Nalle ska ha kalas, då ska hon

Läs mer

Bild nr 1, Vy från Lindholmshamnen NCS S 3005-G80Y NCS S 4010-G80Y NCS S 3005-B80G NCS S 5005-B80G

Bild nr 1, Vy från Lindholmshamnen NCS S 3005-G80Y NCS S 4010-G80Y NCS S 3005-B80G NCS S 5005-B80G BRF MASTHUGGET BRF MASTHUGGET N När Du betraktar bostadsområdet från håll ser Du ett grönskande berg i milda, sammanhållna gröngrå-blå kulörer. Befinner Du Dig inne i området sprakar det av liv. Varje

Läs mer

ÄXTHUSET. Östra K illebäcken EN SALUHALL I ÖSTRA KVILLEBÄCKEN IDÈ BYGGNADEN VY FRÅN VÅGMÄSTAREPLATSENS BRO MOT SALUHALLEN OCH TORGET.

ÄXTHUSET. Östra K illebäcken EN SALUHALL I ÖSTRA KVILLEBÄCKEN IDÈ BYGGNADEN VY FRÅN VÅGMÄSTAREPLATSENS BRO MOT SALUHALLEN OCH TORGET. V ÄXTHUSET Östra K illebäcken VY FRÅN VÅGMÄSTAREPLATSENS BRO MOT SALUHALLEN OCH TORGET. IDÈ Entrén till Nya Kvillebäcken markeras av ett torg med en saluhall. Det ska vara en plats som förstärker en ny

Läs mer

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Borgå.

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Borgå. Välkomna på min rundtur runt Prakticum Borgå. Jag är medveten om att bilderna stundom är av usel kvalité men hoppas att ni skall minnas hur, var och vad när ni ser dem. Vi kan väl börja utanför. Ja jo,

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

ENA- projekt År 2, Fria Emilia HUSET

ENA- projekt År 2, Fria Emilia HUSET ENA- projekt År 2, Fria Emilia HUSET Hemuppdrag Efter jullovet kommer vi att jobba med ett tema som vi kallar Huset. Det kommer att pågå under hela vårterminen. Det första hemuppdraget kring detta kommer

Läs mer

rafiskt hus modern karaktär med

rafiskt hus modern karaktär med med rafiskt hus modern karaktär På den branta tomten i stadsdelen Fresnaye i Kapstaden, Sydafrika, skapade arkitektbyrån Saota ett hus i flera våningsplan med spännande grafiskt uttryck. text mia storm

Läs mer

Sven Wimnell 11 maj 2015: De föreslagna nya lägenhetstyperna. http://wimnell.com/omr36-39zzzb.pdf

Sven Wimnell 11 maj 2015: De föreslagna nya lägenhetstyperna. http://wimnell.com/omr36-39zzzb.pdf Sven Wimnell 11 maj 2015: De föreslagna nya lägenhetstyperna. http://wimnell.com/omr36-39zzzb.pdf De föreslagna nya lägenhetstyperna Bostäderna ingår i flerbostadshus, lamellhus med invändig bredd 13 m,

Läs mer

MELLAN HIMMEL OCH VATTEN - ett flexibelt boende i samklang med naturen

MELLAN HIMMEL OCH VATTEN - ett flexibelt boende i samklang med naturen Hemmet idag måste kunna erbjuda ett flexibelt boende för en modern och hållbar livsstil samtidigt som det harmonierar med omgivningen. Detta ställer nya krav på material och arkitektonisk utformning. Dalslandsstugan

Läs mer

med nya ögon Vi har alltid fokuserat på att utmana mönster.

med nya ögon Vi har alltid fokuserat på att utmana mönster. 2012 NY HET ER Se ditt kök med nya ögon Utmana dig själv. Utmana dina föreställningar. Låt dig inspireras på nytt. Hos HTH är vi experter på att se kök i helt nya perspektiv och att ge dig inspirerande

Läs mer

Utsmyckning i samband med trapphusrenovering

Utsmyckning i samband med trapphusrenovering Utsmyckning i samband med trapphusrenovering Bakgrund: Svenska Bostäder har som ambition att renovera trapphusen på Cervins väg 17-21. Med start på Cervins väg 17, år 2012. ÅWL arkitekter AB fick i uppdrag

Läs mer

HUS HELT ENKELT. bygga och inreda

HUS HELT ENKELT. bygga och inreda HUS HELT ENKELT bygga och inreda Text: Mija Kinning, 2014 Foto: Anders Roos Redaktör: Erika Feldt Form: Benny Mårtensson Tryck: Creaprint/Stige, Italien 2014 ISBN: 978-91-86691-91-2 Roos & Tegnér Monbijougatan

Läs mer

Klossen Examensarbete the Block Degree Project. Johannes Wiktorsson. Supervisor. Examiner

Klossen Examensarbete the Block Degree Project. Johannes Wiktorsson. Supervisor. Examiner Klossen Examensarbete the Block Degree Project Johannes Wiktorsson Handledare/ Supervisor Examinator/ Examiner Maria Papafigou Erik Wingquist Examensarbete inom arkitektur, grundnivå 15 hp Degree Project

Läs mer

röst hörd arkitekturprojekt stadsp arken lund TAL I KVADRAT

röst hörd arkitekturprojekt stadsp arken lund TAL I KVADRAT röst hörd arkitekturprojekt stadsp arken lund TAL I KVADRAT LUNDS KONST- OCH DESIGNSKOLA Projekt rumsgestaltning med arkitektur. LUNDS KONST & DESIGNSKOLA Arkitekturprojektet går ut på att studera och

Läs mer

GardinGuiden. Så väljer du solavskärmning rum för rum. www.luxaflex.se

GardinGuiden. Så väljer du solavskärmning rum för rum. www.luxaflex.se GardinGuiden Så väljer du solavskärmning rum för rum www.luxaflex.se Rullgardin Den perfekta kombinationen mellan form och funktion När du väljer solavskärmning till ditt hem är det naturligtvis viktigt

Läs mer

När materialen får tala

När materialen får tala kök när materialen får tala När materialen får tala HUSET Bostadsrätt om 225 kvm på Östermalm. KÖKET Klassiskt med moderna inslag, ritat av Martin Zetherström och Svante Bengtsson på 2BK Arkitekter. Mycket

Läs mer

S K O G E N S S N Ä C K A 1

S K O G E N S S N Ä C K A 1 SKOGENS SNÄCKA 1 [ THE SHELL OF THE FOREST] V A R F Ö R T R Ä I vår tid med elektronisk överföring, ett flöde av data och information genom vener av globala nätverk med saker i ständig förändring. I denna

Läs mer

Lekvärdefaktor. Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid.

Lekvärdefaktor. Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid. Lekvärdefaktor Inspiration till grönare skolgårdar med barnperspektiv Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid. Vuxna, barn,

Läs mer

BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD

BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD Lägenheter Etapp 2 Fladängskolan Bilden är en illustration. Avvik Välkommen till Lomma Läge Höje å Som alltid när vi utvecklar bostäder, väljer vi ut de bästa adresserna

Läs mer

Evigheten En friggebodsdröm

Evigheten En friggebodsdröm Evigheten En friggebodsdröm Att bygga Evigheten fordrar en viss kunskapsnivå. Den här inspirationsbroschyren beskriver på ett övergripande sätt hur en variant av Evigheten kan muras, och kan med fördel

Läs mer

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 FJÄLLVRÅKEN Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 1. Gestaltning 1.1 Byggnad och tomt Tomten ligger högt placerad i Falkenberg med relativt långt avstånd till omkringliggande bostadsbebyggelse i väster.

Läs mer

Stadshuset. En manual för att bygga din egna bostad.

Stadshuset. En manual för att bygga din egna bostad. Stadshuset En manual för att bygga din egna bostad. Förord. Nästan en halv miljon människor står i bostadskö i Stockholm. Vi har byggt ett samhälle där människor är beroende av staden för att leva och

Läs mer

Bürstner Belcanto Nordic 680 TK av Markus Vesala

Bürstner Belcanto Nordic 680 TK av Markus Vesala Bürstner Belcanto Nordic 680 TK av Markus Vesala Här! En verklig nyhet för den nordiska marknaden. En Bürstner Belcanto Nordic 680 TK. Kanske denna vagnen passar bättre för dom som inte vill gå igenom

Läs mer

K Hur ser de t ut för dig?

K Hur ser de t ut för dig? Behandlingsguide K Hur ser de t ut för dig? arbetsbl ad (Kryssa för det som stämmer för dig) 1. Är du stressad eller orolig? Jag kan inte tänka klart ( Jag glömmer saker ( Jag har svårt att fokusera (

Läs mer

FÖRSLAG. gångvägar, gator, tunnelbanan. Förslaget förutsätter att de befintliga byggnaderna i kvarteret Åstorp rivs.

FÖRSLAG. gångvägar, gator, tunnelbanan. Förslaget förutsätter att de befintliga byggnaderna i kvarteret Åstorp rivs. FÖRSLAG I gestaltningen av det nya området utgår jag från mina associationer till Hammarbyhöjdens karaktär. Jag nytolkar begreppen och gestaltar dem så de nya tolkningarna påminner om eller kontrasterar

Läs mer

VI VILLE BYGGA ETT HUS SOM LIKNAR DE SOM BYGGDES PÅ BERGSSLUTTNINGARNA I LOS ANGELES I MITTEN AV FÖRRA ÅRHUNDRADET.

VI VILLE BYGGA ETT HUS SOM LIKNAR DE SOM BYGGDES PÅ BERGSSLUTTNINGARNA I LOS ANGELES I MITTEN AV FÖRRA ÅRHUNDRADET. 6 VI VILLE BYGGA ETT HUS SOM LIKNAR DE SOM BYGGDES PÅ BERGSSLUTTNINGARNA I LOS ANGELES I MITTEN AV FÖRRA ÅRHUNDRADET. FAMILJEN HOLM VILLE HA ETT HUS MED STHLM E TEXT: MIKAEL TORSTENSSON FOTO: ERIK LEFVANDER

Läs mer

Nybyggnation av trähus med 12 unika lägenheter och 2 lokaler Kv Banken 1 ; Södra Kyrkogatan 13 ; Eksjö. Vision 130706

Nybyggnation av trähus med 12 unika lägenheter och 2 lokaler Kv Banken 1 ; Södra Kyrkogatan 13 ; Eksjö. Vision 130706 Nybyggnation av trähus med 12 unika lägenheter och 2 lokaler Kv Banken 1 ; Södra Kyrkogatan 13 ; Eksjö Vision 130706 Ark SAR/MSA Pål Dunér tel: 0381-146 80 ; 070-766 47 66 mail: pal@duner.it VATTENTORNET

Läs mer

Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja

Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja Välj ett träd Välj ett friskt träd med lämplig form det är avgörande för att trädkokan ska bli solid och stabil. Lämpliga träd för en trädkoja är bokar, ekar,

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Minimalism med känsla. text Malin Crafoord foto Tove Falk-Olsson

Minimalism med känsla. text Malin Crafoord foto Tove Falk-Olsson Stora fönster. För att få in maximalt med dagsljus men samtidigt undvika insyn har endast den nedersta halvan av fönsterglasen frostats. Badkar från Duravit och handduksvärmare från Bryan Perry. Handdukar,

Läs mer

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus.

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Källa: Fysik - Kunskapsträdet Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Ljusets natur Ljusets inverkan

Läs mer

En Kulturskola i Älvsjö Examensarbete A School of the Arts in Älvsjö Degree Project. Agnes Paljak

En Kulturskola i Älvsjö Examensarbete A School of the Arts in Älvsjö Degree Project. Agnes Paljak En Kulturskola i Älvsjö Examensarbete A School of the Arts in Älvsjö Degree Project Agnes Paljak Handledare/ Bojan Boric, Emma Karlsson, Martin Hedenström Ljung Supervisor Examinator/ Erik Wingquist Examiner

Läs mer

Checklista för inredning av städvänliga lokaler

Checklista för inredning av städvänliga lokaler 1 (8) Checklista för inredning av städvänliga lokaler Checklistan beskriver vad ni själva ska göra för att underlätta städningen av era lokaler. Checklistan tar både upp sådant som kan förbättras i befintliga

Läs mer

Södra Änggårdens centrum

Södra Änggårdens centrum Södra Änggårdens centrum Koncept Stadsplan i befintlig bebyggelse 1:8000 Typologier Mot Linnéplatsen och centrala Göteborg Denna stadsplan föreslår bostäder kring ett centrum kombinerat med verksamheter,

Läs mer

Bruksanvisning. Så ska framtiden byggas. Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong. Kan laddas ned från www.bewi.com. Godkännandebevis 0204/05

Bruksanvisning. Så ska framtiden byggas. Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong. Kan laddas ned från www.bewi.com. Godkännandebevis 0204/05 Bruksanvisning Så ska framtiden byggas Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong Godkännandebevis 0204/05 Kan laddas ned från www.bewi.com Grundarbete Grundarbete Sidan 2 Flexibel bredd Sidan 3 Flexibel

Läs mer

Tallbacken Öjersjö - Partille

Tallbacken Öjersjö - Partille Tallbacken Öjersjö - Partille BOFAKTA Ett projekt ritat och genomfört av Studor projektutveckling & arkitektur Nu säljstartar vi Tallbacken I natursköna Hossaberget i Öjersjö ligger det nya villaområdet

Läs mer

STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA

STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA MINSKA FALLRISKEN Fallolyckor i hemmet är vanliga och de flesta har någon gång ramlat. När man blir äldre blir man också skörare och får lättare

Läs mer

Stå och gå säkert. Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N

Stå och gå säkert. Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N Stå och gå säkert Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N Minska fallrisken Fallolyckor i hemmet är vanliga och de flesta har någon gång ramlat. När man blir äldre blir man

Läs mer

Denna lista ger en översikt över de ritningar som finns att köpa på www.stenssmahus.se Uppdaterad: 1 augusti 2009

Denna lista ger en översikt över de ritningar som finns att köpa på www.stenssmahus.se Uppdaterad: 1 augusti 2009 Denna lista ger en översikt över de ritningar som finns att köpa på www.stenssmahus.se Uppdaterad: 1 augusti 2009 15 m 2 Bågarna/spaljéns maxhöjd 3,5m Vera är ett litet hus som fortsätter ut i en spaljé.

Läs mer

Portfolio. Andreas Engberg. Andreas Engberg Thomanders Väg 1 224 65 LUND. a.engberg@home.se +46 739 30 39 11 www.andreasengberg.se

Portfolio. Andreas Engberg. Andreas Engberg Thomanders Väg 1 224 65 LUND. a.engberg@home.se +46 739 30 39 11 www.andreasengberg.se Portfolio Andreas Engberg Andreas Engberg Thomanders Väg 1 224 65 LUND a.engberg@home.se +46 739 30 39 11 www.andreasengberg.se Passagen Del av Fantasiprojektet termin 3 Fantasiprojektet som inleder årskurs

Läs mer

genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats

genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats Han har eget rum. Litet. På markplan. Det händer inget i hans rum. När inget händer finns tiden då? Väggar

Läs mer

the ripple projektet gjordes i grupper om tre med två arkitekturoch teknikstudenter och en student från första året på akustikmasterprogrammet.

the ripple projektet gjordes i grupper om tre med två arkitekturoch teknikstudenter och en student från första året på akustikmasterprogrammet. the ripple detta kandidatarbete utgörs av ett tävlingsbidrag till en amerikansk arkitektur- och akustiktävling som går en gång om året och ges ut av newman student award fund. detta år gick tävlingen ut

Läs mer

Det ska vara enkelt att bo i hus.

Det ska vara enkelt att bo i hus. Det ska vara enkelt att bo i hus. Ett liv i hus ska inte behöva vara ett val mellan stad och natur. Det är därför är beläget precis på gränsen mellan Älvsjöskogen och kommunikation till staden. För precis

Läs mer

Om våra massiva och sköna trägolv.

Om våra massiva och sköna trägolv. Om våra massiva och sköna trägolv. rum att leva med Trä är världens naturligaste byggmaterial. Den här broschyren sammanfattar det viktigaste du behöver veta om trägolven från Norrlands trä som grundades

Läs mer

Reflektioner om ljus. Helena Björnberg Ljusgestaltning

Reflektioner om ljus. Helena Björnberg Ljusgestaltning Reflektioner om ljus Helena Björnberg Ljusgestaltning Tack vare Axel Munthe Och stiftelsen san Michele Fick jag möjlighet att reflektera Sinnenas värld - Kommunikation Ljus är kommunikation, allt vi ser

Läs mer

Instruktioner för Sköldpaddan

Instruktioner för Sköldpaddan Instruktioner för Sköldpaddan Vaggställning Mage mot mage Den lätta och enkla bärselen! Massor av möjligheter passar alla storlekar vuxna och barn Det finns inget underbarare än att bära sitt barn! På

Läs mer

Tvättstugor och källargångar

Tvättstugor och källargångar 1 Tvättstugor och källargångar Tvättstugorna är viktiga, men känns eftersatta och otrygga. De upplevs ofta som trånga, smutsiga och osäkra. Öppna upp ytorna i tvättstugorna, ta bort onödiga väggar och

Läs mer

Rum för ett aktivt liv. Varje dag, året runt!

Rum för ett aktivt liv. Varje dag, året runt! VILORUMMET VÄXTRUMMET Rum för ett aktivt liv. Varje dag, året runt! VINTERRUMMET HOBBYRUMMET STUDIERUMMET MIDDAGSRUMMET SOMMARRUMMET AKTIVITETSRUMMET MOTIONSRUMMET FRUKOSTRUMMET SPELRUMMET TJEJRUMMET SANTEX

Läs mer

Kristallentrén. Arkitekturprojekt. - en paviljong i parken. Lunds Konst och Designskola Kristina Block

Kristallentrén. Arkitekturprojekt. - en paviljong i parken. Lunds Konst och Designskola Kristina Block Arkitekturprojekt - en paviljong i parken Lunds Konst och Designskola 2015 PROJEKTBESKRIVNING Arkitekturprojektet går ut på att studera och formge en mindre paviljong där du tar hänsyn till estetik, funktion

Läs mer

BO PÅ DAL BO PÅ DAL 1/5

BO PÅ DAL BO PÅ DAL 1/5 BO PÅ DAL Vi tror på ett vattennära leverne där de boende kan växa tillsammans med huset. Ett modernt boende som är miljösmart och identitetsskapande för både samhället och de personer som vill leva sitt

Läs mer

KVARTERET PARADISET ADAM & EVA JOHAN & THOMAS PROJEKTGRUPP 15

KVARTERET PARADISET ADAM & EVA JOHAN & THOMAS PROJEKTGRUPP 15 KVARTERET PARADISET ADAM & EVA JOHAN & THOMAS KVARTERET PARADISET Platsen Närheten till havet är det mest attraktiva med tomten på Eriksberg. Den har dockan, en framtida småbåtshamn på sin västra sida

Läs mer

Nedanstående hus är förslag. Ni väljer själva vilket hus ni vill bygga. Tomt nr 13. Villa Kivik med matplatsvinkel 1,5-planshus, 157,3 m 2

Nedanstående hus är förslag. Ni väljer själva vilket hus ni vill bygga. Tomt nr 13. Villa Kivik med matplatsvinkel 1,5-planshus, 157,3 m 2 linnéa park VEBERÖD bo naturnära I veberöd Vid foten av Lund, på Romeleåsens sluttningar i Veberöd, ligger detta nya natursköna område med en unik boendemiljö omsluten av blandskog och enorma rekreationsområden.

Läs mer

DITT NYA HEM I linnéa park

DITT NYA HEM I linnéa park linnéa park VEBERÖD bo naturnära I veberöd Vid foten av Lund, på Romeleåsens sluttningar i Veberöd, ligger detta nya natursköna område med en unik boendemiljö omsluten av blandskog och enorma rekreationsområden.

Läs mer

KRONAN ÖVERGRIPANDE IDÉER. Estetisk skärpa

KRONAN ÖVERGRIPANDE IDÉER. Estetisk skärpa ÖVERGRIPANDE IDÉER Estetisk skärpa Bron är utformad för att passa in i Göteborgs befintliga och framtida stadssiluett. Den använder inte en utsvävande konstruktion eller höjd som konkurrerar med de master

Läs mer

Gör ditt hem unikt. www.kirsch.se

Gör ditt hem unikt. www.kirsch.se Gör ditt hem unikt www.kirsch.se Luxaflex Silhouette... 4-5 Luxaflex Facette... 6-7 TEMA Var rädd om vår miljö... 8-9 Lamellgardiner... 10-11 Plisségardiner... 12 Duette... 13 Rullgardiner... 14 Hissgardiner...

Läs mer

DEN ÖPPNA INNERGÅRDEN

DEN ÖPPNA INNERGÅRDEN DEN ÖPPNA INNERGÅRDEN UTBYGGNAD AV SKISSERNAS MUSEUM TÄVLINGSFÖRSLAG 1. KOMPOSITION 2. KONCEPT 3. MATERIAL 4. KONSTRUKTION 5. HÅLLBARHET 6. FLEXIBILITET 7. ALTERNATIV PLAN 8. NYCKELTAL Entrén till den

Läs mer

Detta tema valde jag för att jag bor i en by, och runt en by är miljön väldigt vacker. Massa skog, bäckar, hyggen osv. Så jag ville visa upp det fina i naturen. Sen fick ju även våra älskade hundar följa

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Dikter: Robab Moheb. Översättning från persiska: Sohrab Rahimi

Dikter: Robab Moheb. Översättning från persiska: Sohrab Rahimi Dikter: Robab Moheb Översättning från persiska: Sohrab Rahimi 1 Skorpion på månen i dimma skorpion i taket i dimma skorpion på husets tak i dimma i skorpionens dimma förbryllad garnnystan faller mellan

Läs mer

Gestaltningsprinciper för Hareslätt

Gestaltningsprinciper för Hareslätt Gestaltningsprinciper för Hareslätt Samrådshandling 2012-06-28 Illustration: ABAKO Radhusgata DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ HARESLÄTT, del av Marstrand 6:7, Kungälvs kommun Området Hareslätt är beläget i

Läs mer

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Innehåll Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver 2 Bildunderlag 1 5 Blankett för individuell kartläggning Aktivitet 1 6 1 Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Fem sätt att hålla ditt hem varmt i vinter

Fem sätt att hålla ditt hem varmt i vinter Fem sätt att hålla ditt hem varmt i vinter Om du bor i ett dåligt isolerat hus vilket många av oss gör kan du spendera tusentals kronor extra i vinter på elräkningen. Tittar vi tillbaks lite i tiden på

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

Om våra paneler för väggar och tak.

Om våra paneler för väggar och tak. Om våra paneler för väggar och tak. rum att leva med Trä är världens naturligaste byggmaterial. Den här broschyren sammanfattar det viktigaste som du behöver veta om panelerna från Norrlands trä, grundat

Läs mer

KANDIDATARBETE i arkitektur

KANDIDATARBETE i arkitektur ACEX05 2018 Kandidatarbete i arkitektur Hedvig Aaro Ritsal 1 Situationsplan, 1:2000 Den gamla bebyggelsen syns i grått, den nya i vitt. Det utvalda huset har en mörkare grå nyans. Bevarade träd har en

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

Carl Liljeblad. Ett Vandrarhem i betong Examensarbete A Hostel of Concrete Degree Project

Carl Liljeblad. Ett Vandrarhem i betong Examensarbete A Hostel of Concrete Degree Project Handledare/ Ori Merom, Maria Papafingos Supervisor Examinator/ Erik Wingquist Examiner Carl Liljeblad Examensarbete inom arkitektur, grundnivå 15 hp Degree Project in Architecture, First Level 15 credits

Läs mer

projekt: pa k li p pa n Grus Gräs Mur situationsplan 1:1000

projekt: pa k li p pa n Grus Gräs Mur situationsplan 1:1000 projekt: pa k li p pa n N Grus Gräs Mur situationsplan 1:1000 0 10 20 30 40 50 m platsen Projektets mål har varit att evara platsens öppenhet och offentlighet och Röda sten som tydligt landmärke och samtidigt

Läs mer

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson GLÖMSKANS KATAKOMBER av Anders Larsson PERSONER: Gäst på småstadshotell Hotellets innehavare C: Stadens kyrkoherde Alla tre är i samma ålder Ett hotellrum: Dubbelsäng med nattygsbord, telefon. Attachéportfölj

Läs mer

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela Den hårda attityden slog mot huden. Stenhård. Den kvävde lungorna som desperat försökte undvika den smutsiga luften. Cykelturen hade varit ansträngande och den varma kroppen började kylas ned. Fanns det

Läs mer

Om en jordbävning skulle ske..... är du beredd?

Om en jordbävning skulle ske..... är du beredd? Om en jordbävning skulle ske..... är du beredd? Hej, jag heter Doug Copp. Du känner mig inte men jag har varit inne i 875 kollapsade byggnader och arbetat i räddningsgrupper i mer än 60 länder; jag har

Läs mer

ABESSINIENSKOLAN DANIEL JERNLIF EXAMENSARBETE KTH ARKITEKTURSKOLAN VÅREN 2012 STUDIO AVANCERAD GESTALTNING HANDLEDARE JOHAN CELSING & ROGER SPETZ

ABESSINIENSKOLAN DANIEL JERNLIF EXAMENSARBETE KTH ARKITEKTURSKOLAN VÅREN 2012 STUDIO AVANCERAD GESTALTNING HANDLEDARE JOHAN CELSING & ROGER SPETZ ABESSINIENSKOLAN DANIEL JERNLIF EXAMENSARBETE KTH ARKITEKTURSKOLAN VÅREN 2012 STUDIO AVANCERAD GESTALTNING HANDLEDARE JOHAN CELSING & ROGER SPETZ SKOLA OCH STRUKTUR Skolor består ofta av klassrum i salar

Läs mer