Rundresa i Kambodja med Barnfonden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rundresa i Kambodja med Barnfonden"

Transkript

1 Rundresa i Kambodja med Barnfonden 7 23 november 2014 Följ med Barnfonden och Världens Resor till Kambodja. Vi kombinerar besök hos Barnfondens projekt och fadderbarn under en rundresa där du får lära känna landet på djupet. Kambodja är ett litet land i Sydostasien med en dramatisk historia som spänner från det mäktiga Khmerriket till Röda Khmerernas härjningar och vidare till dagens Kambodja där kampen om demokrati och mänskliga rättigheter pågår för fullt. Vi flyger till Siem Reap och inleder resan med att under ett par dagar utforska det makalösa tempelkomplexet Angkor. Tillsammans med personal från ChildFund Cambodia kommer vi att i mindre grupper besöka biståndsprojekt runt städerna Kratie och Svay Rieng. Här blir det många tillfällen till intressanta möten och samtal i de byar vi besöker. Vi kommer att tillbringa några intressanta dagar i Kambodjas huvudstad Phnom Penh innan resan avslutas med ett par dagar vid havet i Shianoukville. Du kommer att resan hem med minnen för livet!

2 Dag 1/ Flyg från Sverige Dag 2/ Ankomst till Siem Reap Vi kommer fram till Siem Reap på eftermiddagen. Med staden som bas skall vi utforska Angkorområdet. Efter den långa resan är det skönt att få sträcka på benen. Vi gör en kortare stadsvandring. Resten av eftermiddagen har du till egen disposition. Vi återsamlas framåt kvällen för en välkomstmiddag. Siem Reap ligger vid floden Tonle Sap. Under regnsäsongen mellan maj och oktober är vattenflödet så högt i Mekong och i floden Tonle Sap så att överflödsvatten från Mekong trycks bakåt upp i sjön Tonle Sap som utvidgas och sväller upp till sin fyrdubbla storlek. Sjön är ett av världens främsta fiskeområden och fisken som fångas här tillgodoser % av Kambodjanernas proteinbehov. Byggandet av kraftverk högre upp i Mekong är ett stort hot mot detta naturfenomen och kan komma att påverka Kambodja mycket negativt. Under övriga delen av året följer floden sitt normala flöde. Från 800-talet fram till 1400 talet var Kambodja Sydostasiens största och mäktigaste nation och innefattade dagens Thailand, Laos och södra Vietnam. Angkor Wat är juvelen i kronan från den äldre ärorika historien från det mäktiga Khmerrikets tid.

3 Dag 3/ Angkor Idag gör vi en heldagsutflykt till templen i Angkor området. Vi startar i gryningen och åker ut till Ta Prohm. Tempelområdet har med avsikt lämnats så att regnskogen långsamt kan återerövra marken från oss människor. Tentakellika trädrötter omsluter templen och långsamt förvandlas området återigen till den täta skog som den var innan byggnationerna. På eftermiddagen besöker vi Angkor Thom som byggdes som ett ointagligt fort i hjärtat av Khmerriket som en konsekvens av Chamfolkets ockupation av Angkor Angkor Thom är ett smycke och det blir en värdig avslutning på vår rundvandring när vi kommer till templet Bayon med sina 54 pelare som var och en pryds av Barmhärtighetens Buddas fyra ansikten. Dag 4/ Angkor Vi börjar dagen med att besöka Banteay Srei, ett hinduiskt tempel till Shivas ära, som anses vara det främsta när det gäller konst från Angkor. Det här är ett av de minsta tempelområdena men ett av de absolut vackraste och mest välbevarade. Vi besöker Minmuséet och får lära oss en hel del om vilket gissel landminor och odetonerad ammunition utgör för Kambodja och speciellt för befolkningen på den kambodjanska landsbygden. Som en avslutning på dagen besöker vi det en gång försvunna templet Beng Malea som omges av en vallgrav som mäter 1200 meter x 900 meter, vilket säger en del om dess storhet. Vi återvänder till vårt hotell fullmatade med intryck och förundrade inför den stormakt som det gamla Khmerriket en gång utgjorde.

4 Dag 5/ Buss till Phnom Penh Vi anländer till Kambodjas huvudstad Phnom Penh på förmiddagen. Transfer till hotellet för en kort vila och lunch. På eftermiddagen bär det av på en rundtur i cyklo där vi passerar några av stadens många sevärdheter. Cyklo är en cykeltaxi med sätet framför föraren. Rundturen avslutas nere vid strandpromenaden där floderna Mekong och Tonle Sap flyter ihop. Dag 6/ Phnom Penh Besök på kontoret och transport till Svay Rieng respektive Kratie Efter frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss till ChildFund Cambodias kontor där vi kommer att informeras om de projekt som ChildFund bedriver i distriktet Cholong nära Kratie och i distrikten Svay Chrum respetive Romeas Haek nära staden Svay Rieng. Projekten bedrivs på by- respektive distriktsnivå inom områdena, hälsa och rent vatten, utbildning, försörjning och barns rättigheter. Vi äter en gemensam lunch innan vi i två grupper beger oss till våra respektive resmål, Kratie och Svay Rieng. Under projektbesöken kommer vi att bo på hotell i Kratie respektive Svay Rieng. Dag 7-8/ Besök på projekten Under två dagar kommer respektive grupp att ha späckat program. Vi besöker byar, distrikt, skolor och träffar familjer. Barnfondens och ChildFund bedriver fadderprojekt och de pengar som kommer in används i arbetet med att förbättra livet för barn och deras familjer inom områdena hälsa och rent vatten, utbildning, försörjning samt barns rättigheter. Naturligtvis kommer du som redan är fadder att få möjlighet att träffa ditt fadderbarn. Vi kommer att lära oss mycket om livsvillkoren för landsbygdsbefolkningen i Kambodja och om det kambodjanska samhället. Dag 9 Till Phnom Penh De som sovit i Kratie och de som sovit i Svay Rieng åker med en buss till Phnom Penh. Vi checkar in på vårt hotell. På eftermiddagen samlas vi på kontoret och går igenom våra nyfunna erfarenheter tillsammans med representant från Barnfonden. Dag 10/ Phnom Penh Stora sightseeing dagen Idag har vi en heldagssightseeing i Phnom Penh. Från mitten av 1400 talet fram till idag har landet slitits sönder av krig, invasioner och vanstyre. Det sorgliga klimaxet var Vietnamkriget och naturligtvis Röda Khmerernas korta tid vid makten De åren kostade uppemot två miljoner människor livet och effekterna av den tiden präglar i hög grad Kambodjas samhällsliv idag och överskuggar tyvärr mycket av landets äldre historia. Idag besöker vi Tuol Sleng (S21). Under Röda Khmerernas tid vid makten gjordes den här skolbyggnaden om till landets viktigaste tortyrcentral. I de här byggnaderna förhördes och torterades människor. Efter avklarade förhör fördes de ut till avrättningsplatsen Chuong Ek utanför staden. Endast 7 fångar överlevde sin vistelse i S21 Båda platserna är idag minnesmärken över folkmordet som kostade 2 miljoner människor livet på grund av svält, avrättningar och sjukdomar. Trots obehagskänslorna är ett besök i Tuol Sleng att betrakta som obligatoriskt.

5 Phnom Penh är en stad som sjuder av liv och här finns mycket annat att se än minnena från Röda Khmerernas skräckvälde. Det är lätt att gömma bort att Kambodja en gång i tiden var Sydostasiens verkliga stormakt. Under resten av dagen kommer vi att färdas runt i staden och bland annat att besöka det praktfulla Kungliga Palatset, Silver Pagoden, Nationalmuseet och den imponerande Centrala marknaden. Runtomkring pågår ett myllrande folkliv och denna ständiga aktivitet är nog ändå vad som är intressantast med besöket i Phnom Penh. Dag 11 Till Phnom Penh Fri dag för egna strövtåg. Tid att handla, strosa i trevliga kvarter och prova olika maträtter. Dag 12-14/ Buss till Sihanoukville Efter frukost kliver vi ombord på vår buss och beger oss mot kusten för att under ett par dagar koppla av i Sihanoukville. Vi kommer fram vid lunch och checkar in på vårt hotell. Här finns mycket att se och göra förutom att sola och bada. En utmärkt sysselsättning är att hyra cykel och följa stranden söderut och då kommer du till ställen med betydligt färre turister. Där kan du hyra kajak och enkelt paddla till helt tomma stränder. Dag 15/ Buss till Kampot Vi reser till Kampot efter frukost. Bussresan går för det mesta efter kustlinjen och bjuder på vackra scenerier. Vi äter lunch i Kampot och söker en trevlig restaurang nere vid floden. Efter lunch fortsätter vi till Phnom Penh. Tidig kväll samlas vi och äter en avskedsmiddag på en riktig kambodjansk restaurang. Dag 16/ Phnom Penh hemresa Vi åker med ett tidigt morgonflyg, 06.15, till Bangkok. Vi kommer att vara hemma i Stockholm samma dag

6 Resans pris per person: kr per person Antal deltagare: personer Färdledare (prel.) Björn Tedeman. Björn har arbetat som koordinatör för Forum Syd i Kambodja. Skrivit läroböcker i juridik och ekonomi. Varvar nu valövervakning och andra internationella uppdrag med att driva sitt konsultföretag i Göteborg. Under de fyra dagarna med studiebesök kommer en representant från Barnfonden Sverige att finnas med tillsammans med ChildFunds personal och tolkar. Vad ingår i resans pris? Internationellt flyg och flygskatt från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn (ev kan fler avreseorter tillkomma). Visum. Svensk färdledare. Del i dubbelrum. Frukost alla dagar. Helpension 3 dagar samt ytterligare 2 middagar. Inträden till alla sevärdheter och muséer beskrivna i programmet. Samtliga transporter med egen buss, minibuss och båt. Lokala guider. Dricks. Vad ingår inte i resans pris? Mat och dryck som ej anges ovan Egna aktiviteter Resan arrangeras av Barnfonden och Världens Resor. För frågor och anmälan till resan kontakta Världens Resor: telefon:

Burma (Myanmar) Kon-tiki resor. Resdatum 2016 21 februari-6 mars

Burma (Myanmar) Kon-tiki resor. Resdatum 2016 21 februari-6 mars Burma (Myanmar) Resdatum 2016 21 februari-6 mars Efter varje dag framgår vilket hotell samt vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers och utflykter sker med privat buss, chaufför samt

Läs mer

Upptäck Afrika när det är som bäst - följ med på en hissnande resa till den gamla kontinenten!

Upptäck Afrika när det är som bäst - följ med på en hissnande resa till den gamla kontinenten! Upptäck Afrika när det är som bäst - följ med på en hissnande resa till den gamla kontinenten! I grova drag följer vi denna rutt: 17/10: Avresa från Sverige 18/10: Ankomst Kapstaden 19/10 Stellenbosch,

Läs mer

Kuba - Cuba Libre 2015-2016

Kuba - Cuba Libre 2015-2016 Kuba - Cuba Libre 2015-2016 Vi fyller denna karibiska resa på Kuba med oslagbar natur, historia, kultur, färgexplosioner, dofter, rytmer och självklart öns största sevärdheter med en fascinerad huvudstad.

Läs mer

Barnfondens faddertidning nummer 1 2014. Följ med till Kambodja. Mama kit populär gåva. Filippinerna efter Haiyan. PostkodLotteriet stödjer utbildning

Barnfondens faddertidning nummer 1 2014. Följ med till Kambodja. Mama kit populär gåva. Filippinerna efter Haiyan. PostkodLotteriet stödjer utbildning Barnfondens faddertidning nummer 1 2014 Följ med till Kambodja Mama kit populär gåva PostkodLotteriet stödjer utbildning Filippinerna efter Haiyan Barnens framtid kräver långsiktigt arbete Tack vare stödet

Läs mer

KULINARISK RESA TILL PERU APRIL 2014 18 dagar, 9 26 april, 2014

KULINARISK RESA TILL PERU APRIL 2014 18 dagar, 9 26 april, 2014 KULINARISK RESA TILL PERU APRIL 2014 18 dagar, 9 26 april, 2014 Följ med Tur & Retur på en spännande resa till Peru! Förutom att ni får besöka Perus främsta sevärdheter såsom Machu Picchu, Titikakasjön,

Läs mer

Asien. Äventyr Kultur Natur Bad Storstad Mat Avkoppling. 1 - Se sida 68. Delbetala din resa på upp till 48 månader. Upplev södra Thailand!

Asien. Äventyr Kultur Natur Bad Storstad Mat Avkoppling. 1 - Se sida 68. Delbetala din resa på upp till 48 månader. Upplev södra Thailand! Asien Äventyr Kultur Natur Bad Storstad Mat Avkoppling Delbetala din resa på upp till 48 månader. 0% Upplev södra Thailand! - Se sida 24 Unika rundresor med guide - Se sida 62 Världens högst belägna hotell

Läs mer

RESA TANZANIA & ZANZIBAR

RESA TANZANIA & ZANZIBAR RESA TANZANIA & ZANZIBAR SAFARI PÅ RIKTIGT I TANZANIA Tanzania är ett land som lockar allt fler äventyrslystna turister. För många är det en livslång dröm att få se och uppleva den afrikanska naturen och

Läs mer

Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT!

Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT! Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT! Varför ska jag åka iväg som utbytesstudent? LÄR DIG SPANSKA I ECUADOR, spela musik i Ungern, teckna manga i Japan, spela amerikansk fotboll i USA eller varför inte

Läs mer

Fredagen 17 oktober. Kastrup - Nairobi

Fredagen 17 oktober. Kastrup - Nairobi Följ med oss på en resa bland Afrikas vilda djur och fåglar i deras naturliga miljöer. Minibussar med höj och sänkbara tak där vi står raklånga och ser utöver de milsvida savannerna. På nära håll ser vi

Läs mer

Operakvällar i Verona och Venedig. Specialresor

Operakvällar i Verona och Venedig. Specialresor Operakvällar i Verona och Venedig Specialresor Vero na oc h Ven ed ig En Operaresa i den milda italienska eftersommaren i landskapet Venetien med sina pärlor, Verona och Venedig. Italien är utan tvekan

Läs mer

I Emigranternas Fotspår 2015

I Emigranternas Fotspår 2015 I Emigranternas Fotspår 2015 2015-06-22 (11 dagar) DELSTATER: MINNESOTA Våra tankar om resan Nu är vi inne på vårt SEXTONDE år som researrangör. Vi har arrangerat över 30 resor och kört mer än 10 000 mil

Läs mer

Följ med oss till fantastiska Kuba, fyllt av historia, kultur, musik, dans, bad, stränder och vacker natur! Den här resan vänder sig till de lite mer

Följ med oss till fantastiska Kuba, fyllt av historia, kultur, musik, dans, bad, stränder och vacker natur! Den här resan vänder sig till de lite mer Följ med oss till fantastiska Kuba, fyllt av historia, kultur, musik, dans, bad, stränder och vacker natur! Den här resan vänder sig till de lite mer äventyrliga som förstår att vi ger oss av utanför de

Läs mer

Vin, gourmetmat, kultur och natur i Sydafrika 14-27 mars 2014

Vin, gourmetmat, kultur och natur i Sydafrika 14-27 mars 2014 Vin, gourmetmat, kultur och natur i Sydafrika 14-27 mars 2014 Vi har haft lyckan att få vistas runt Kapstaden under några vintermånader de senaste tre åren och har för avsikt att vara i Kapstaden en del

Läs mer

Kon-tiki resor. Uzbekistan

Kon-tiki resor. Uzbekistan Uzbekistan Resdatum 2015 22 oktober-3 november 2016 6-18 oktober Efter varje dag framgår vilket hotell samt vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers och utflykter sker med privat fordon,

Läs mer

med oxfam mot fattigdom

med oxfam mot fattigdom OXFAM ÄR EN GLOBAL UTVECKLINGSORGANISATION SOM MOBILISERAR MÄNNISKOR I KAMPEN MOT FATTIGDOM Rosa telefoner och spargrupper för långsiktig förändring i landsbygdens Kambodja. //SID 6 Hjälpen som når fram

Läs mer

Surinam, Guyana & Franska Guyana

Surinam, Guyana & Franska Guyana Surinam, Guyana & Franska Guyana med Anders Haglund som ledare 7 22 mars 2015 7 29 mars 2015 inklusive en veckas förlängning på Curacao och Bonair Sista anmälningsdag för att vara med i en eventuell utlottning

Läs mer

BUSS FLYG KRYSSNINGAR GRUPPRESOR. 0511-34 66 60 031-12 68 00 www.mkbussresor.se GRUPPRESOR I TRE OLIKA KONTINENTER 1

BUSS FLYG KRYSSNINGAR GRUPPRESOR. 0511-34 66 60 031-12 68 00 www.mkbussresor.se GRUPPRESOR I TRE OLIKA KONTINENTER 1 BUSS FLYG KRYSSNINGAR GRUPPRESOR 2015 0511-34 66 60 031-12 68 00 www.mkbussresor.se GRUPPRESOR I TRE OLIKA KONTINENTER 1 Nytt och gammalt i en härlig blandning Välkomna till oss på MK bussresor och ett

Läs mer

RESENYTT. Nu presenterar vi vinterns och vårens resor 2014. Sista bokningsdag. Nyhetsbrev via e-mail. .se. es.se. .duvres. 0278-16005, www.

RESENYTT. Nu presenterar vi vinterns och vårens resor 2014. Sista bokningsdag. Nyhetsbrev via e-mail. .se. es.se. .duvres. 0278-16005, www. BONUSPAKET Kampanjerbjudande under hela oktober! Uppge följande kod vid bokning av någon av våra resor i Resenytt, bonuspaket oktober 2013 Bonuspaketet innehåller en tub med Ahava fot eller handkräm samt

Läs mer

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg

Rapport - Dagbok. Boliviaprojektet. Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014. Åke Söderman. ABF Gävleborg 1 Rapport - Dagbok Boliviaprojektet Uppföljningsresa 11 26 oktober 2014 Åke Söderman. ABF Gävleborg 2 Inledning Så var det dags för den sista uppföljningsresan under Boliviaprojektets 19 genomförda år.

Läs mer

GALÁPAGOS och ECUADOR 20 oktober - 3 november 2015

GALÁPAGOS och ECUADOR 20 oktober - 3 november 2015 GALÁPAGOS och ECUADOR 20 oktober - 3 november 2015 Följ med till Ecuador och upplev tre av jordens mäktigaste ekosystem. Regnskogarna i Amazonas, de vackra, karga bergsmiljöerna i Anderna och de säregna

Läs mer

SPF föreningars DEL I RESA program 2014

SPF föreningars DEL I RESA program 2014 SPF föreningars DEL I RESA program 2014 AKTUELLT DEL I RESA PROGRAM FINNS PÅ WWW.RESESKAPARNA.SE/SPFRESOR Ett urval av resor för SPF föreningar som vill dela avresa och bredda sitt reseprogram för sina

Läs mer

Vill bo nära naturen och nära staden...

Vill bo nära naturen och nära staden... Vill bo nära naturen och nära staden... Älska Säffle! Älska Säffle 1 Välj dina egna vägar. 2 Älska Säffle Allt nära Är du en av många människor som bär på en dröm om ett bra boende? Vill bo nära naturen

Läs mer

Vietnam Studieresa, avresedagen

Vietnam Studieresa, avresedagen Vietnam Studieresa, avresedagen Vi är ett glatt gäng som möte upp på Stockholms Centralstation. Där det är perfekt ordnat och vi får en bra genomgång av Magnus som representerar Arlanda Express och deras

Läs mer

ISLAND. Början på något storslaget

ISLAND. Början på något storslaget ISLAND Början på något storslaget Grönland/Färöarna 2015/2016 3 INNEHÅLL VÄLKOMMEN & INNEHÅLL 2 3 ISLAND & INFORMATION 4 5 PAKETRESOR 6 9 RESOR I GRUPP 10 13 BILPAKET 14 17 KARTA 18 19 DAGSTURER 20 24

Läs mer