Hemställan om lagändring tillägg av vissa biobränslen till 9 c kapitlet i mervärdesskattelagen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hemställan om lagändring tillägg av vissa biobränslen till 9 c kapitlet i mervärdesskattelagen"

Transkript

1 1 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter (S2) Stockholm Stockholm den 13 juni 2012 Hemställan om lagändring tillägg av vissa biobränslen till 9 c kapitlet i mervärdesskattelagen 1 Sammanfattning Etanol är en punktskattepliktig vara (alkoholskatt) och omsättning av etanol är momspliktigt. Etanol som levereras till punktskatteupplag medför uppskjuten alkoholbeskattning (suspension) men undantas däremot inte från momsplikt. Bensin är en punktskattepliktig vara (skatter enligt lag om skatt på energi) och omsättning av bensin är momspliktigt. Däremot kan bensin som levereras i eller till punktskatteupplag enligt lag om skatt på energi undantas från momsplikt och energiskatten skjuts upp. Motsvarande skillnader i beskattningshänseende gäller även för andra biobränslen som t.ex. FAME. Detta innebär att vid leverans från en plats i Sverige till en annan plats i Sverige missgynnas biobränslen framför petroleumbaserade bränslen genom att bestämmelserna i 9 c kap. mervärdesskattelagen (1994:200), ML, om skatteupplag inte uttryckligen omfattar biobränslen. Vid handel med biobränslen tvingas säljare och köpare att hantera en likviditetspåfrestning som inte uppkommer vid handel med petroleumbränslen. Vidare missgynnas handeln med svenskproducerade biobränslen i momshänseende vid en jämförelse med handel med utländska biobränslen. Vid handel med svenskproducerade biobränslen måste säljare och köpare hantera den likviditetspåfrestning som i regel kan undvikas om etanolen istället förvärvas från utlandet.

2 2 Dessa likviditetspåfrestningar skulle kunna elimineras om biobränslen omfattades av reglerna om skatteupplag i 9 c kap. ML. Enligt vår uppfattning finns inte något hinder i EU:s momsdirektiv för att även biobränslen på detta sätt ska kunna hanteras med uppskjuten moms om de placeras i skatteupplag. Vi noterar även att Sverige tidigare gjort tillägg i 9 c kap. ML avseende trävaror. Lantmännen, Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet och Svenskt Näringsliv har tillsammans tagit fram detta förslag som jämställer momshanteringen för biobränslen med petroleumbaserade bränslen. Enligt vår uppfattning är detta en regelförenkling som leder till en likviditetsförbättring för de berörda företagen utan minskade skatteintäkter för svenska staten. Dessutom undanröjs den konkurrenssnedvridning som idag drabbar biobränslen jämfört med petroleumbaserade bränslen. 2 Bakgrund och problembeskrivning I Sverige finns företag som tillverkar etanol i stor omfattning och produkten etylalkohol säljs som odenaturerad etanol och kunderna är främst drivmedelsbolag. Etanolen används av kunderna för blandning i motordrivmedel, antingen som tillsats i 95-oktanig bensin eller som huvudkomponent i s.k. E85. FAME säljs på samma sätt som inblandning i diesel. Vid försäljningen av etanol debiteras moms med 25 procent beräknad på den fakturerade ersättningen för etanolen när leverans sker till en plats i Sverige, d.v.s. oaktat om varorna placeras i punktskatteupplag eller inte. Motsvarande gäller även för andra biobränslen. Produkterna som avses är t.ex. punktskattepliktig som etylalkohol (KN 2207 och 2208) enligt 6 i lag (1994:1564) om alkoholskatt samt produkter enligt 1 kap 3 punkt 8 i lagen om skatt på energi d.v.s. produkter med KN när produkterna är avsedda att förbrukas som bränsle för uppvärmning eller som motorbränsle. Produkterna tillverkas under punkskattesuspension och levereras under bibehållen suspension i och med att etanolen levereras till punktskatteupplag enligt lag om alkoholskatt.

3 3 3 Gällande rätt 3.1 Skatteplikt enligt ML Skattskyldighet till moms uppkommer vid skattepliktig omsättning i Sverige av varor eller tjänster, inom ramen för en yrkesmässig verksamhet. Enligt 3 kap. 1 ML är all omsättning av varor eller tjänster skattepliktig. Endast om omsättningen av en vara eller tjänst uttryckligen undantas från skatteplikt enligt ML ska omsättningen inte beskattas. Det finns inget uttryckligt undantag från skatteplikt i ML för omsättning av etanol. Däremot finns regler i 9 c kap. ML om att omsättning av varor i vissa lager undantas från skatteplikt. Av 9 c kap. 1 ML framgår följande: Från skatteplikt undantas, [...] 1. omsättning och import av varor som anges i 9, om de är avsedda att placeras i sådant skatteupplag inom landet som anges i 3, [...] 4. omsättning av varor som anges i 9 och av tjänster, som görs i sådant skatteupplag inom landet som anges i 3 under den tid varorna är placerade i skatteupplaget. I 9 c kap. 3 ML föreskrivs avseende begreppet skatteupplag: Med skatteupplag avses 1. för varor i 9, som utgör energiprodukter enligt 1 kap. 3 lagen (1994:1776) om skatt på energi, sådana godkända skatteupplag som bedrivs av en upplagshavare som godkänts enligt 4 kap. 3 i nämnda lag, och 2. för övriga varor i 9, sådana godkända skatteupplag som bedrivs av en upplagshavare som godkänts enligt 7. De varor som räknas upp i 9 är: I 1 första stycket 1 och 4 samt i 3 avses varor som hänförs till följande nummer i Kombinerade nomenklaturen (KN- nr) enligt rådets förordning (EEG) nr 2658/87 av

4 4 den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan, 1. tenn (KN-nr 8001), 2. koppar (KN-nr 7402, 7403, 7405 eller 7408), 3. zink (KN-nr 7901), 4. nickel (KN-nr 7502), 5. aluminium (KN-nr 7601), 6. bly (KN-nr 7801), 7. indium (KN-nr ex eller ex ), 8. spannmål (KN-nr 1001 till 1005, 1006: endast obehandlat ris, eller 1007 till 1008), 9. oljeväxter och oljehaltiga frukter (KN-nr 1201 till 1207), kokosnöt, brasiliansk nöt och cashewnöt (KN-nr 0801), andra nötter (KN-nr 0802) eller oliver (KN-nr ), 10. spannmål och utsäde, inklusive sojabönor (KN-nr 1201 till 1207), 11. kaffe, inte rostat (KN-nr eller ), 12. te (KN-nr 0902), 13. kakaobönor, hela eller sönderslagna, råa eller rostade (KN- nr 1801), 14. råsocker (KN-nr eller ), 15. gummi, i ursprungliga former eller som plattor, ark eller remsor (KN-nr 4001 eller 4002), 16. ull (KN-nr 5101), 17. kemikalier i bulk (kapitel 28 och 29), 18. mineraloljor, inklusive propan och butan; också inklusive råpetroleumoljor (KNnr 2709, 2710, eller ), 19. silver (KN-nr 7106), 20. platina; palladium, rhodium (KN-nr , eller ), 21. potatis (KN-nr 0701), 22. vegetabiliska oljor och fetter och deras fraktioner, oavsett om de är raffinerade eller inte, dock inte kemiskt modifierade (KN-nr 1507 till 1515), och 23. virke (KN-nr eller ). I 9 återfinns som synes inte etanol, FAME eller andra biobränslen och följaktligen kan inte dessa produkter undantas från moms. Det noteras att varor som utgör energiprodukter enligt lag (1994:1776) endast omfattas av undantaget i 9 c kap. 1 ML om de även räknas upp i 9 i 9 c kap. ML.

5 5 3.2 Mervärdesskattedirektivet Etanol är en punktskattepliktig vara enligt Direktiv 2003/96/EG. Enligt bestämmelserna i mervärdesskattedirektivet (2006/112/EG) finns inga direkta undantag från skatteplikt vad avser omsättning av biobränslen. Det finns dock bestämmelser i artiklarna 154 till 160 i mervärdesskattedirektivet som undantar omsättning av varor från skatteplikt när de omsätts i vissa lager eller omsätts för att placeras i vissa lager. Dessa regler möjliggör för medlemsstaterna att undanta vissa transaktioner som har samband med punktskatteupplag. Enligt artikel 155 i mervärdesskattedirektivet får medlemsstaterna anta särskilda regler för att undanta vissa transaktioner avseende andra lager än tullager. Enligt artikel 157, får medlemsstaterna undanta varor som avses att placeras i ett annat lagerförfarande än tullagerförfarande. Artikel 154 definierar dessa andra lager som de som avses i artikel 4(11) i Direktiv 2008/118/EG ("Punktskattedirektivet"), dvs. punktskatteupplag i det fall fråga är om leveranser av punktskattepliktiga varor, och, när det gäller icke punktskattepliktiga varor, de platser som av medlemsstaterna definieras som andra lager än tullager. I Sverige har bestämmelserna genomförts i 9 c kap. ML. Enligt 9 c kap. 1 ML undantas från skatteplikt i momshänseende omsättning och import av varor som är avsedda att placeras i ett skatteupplag. Undantaget gäller enbart vissa i 9 uppräknade varor (där alltså etanol/etylalkohol eller andra biobränslen inte återfinns). De enda punktskattepliktiga varorna som omfattas av den svenska implementeringen är mineraloljor (9 c kap p. ML). 3.3 Tillägg av trävaror i 9 c kap. ML enligt prop. 1997/98:148 Förteckningen av vilka varor som omfattas av bestämmelserna i 9 c kap. i ML har förändrats sedan Sveriges EU-medlemskap. I prop. 1997/98:148 (sid 65) föreslås tillägg av trävaror och av skälen till ändringen framgår att sådana möjligheter finns. I 9 c kap. ML finns bestämmelser, baserade på EG-regler, som bl.a. medger skattefrihet för omsättning av vissa uppräknade varor om de placeras i s.k. skatteupplag. Något hinder mot att föreskriva om lagring i skatteupplag även beträffande andra varor finns inte, se prop. 1995/96:57 s. 26. En skattefrihet av det slag som trävaruexportföreningen yrkar på torde således kunna uppnås genom en komplettering av varuförteckningen i 9 c kap. 9 ML. Regeringen föreslår en lagändring av det slaget. De aktuella trävarorna finns upptecknade i tulltaxan under KN-nr och Det bör noteras att konsultationer i EG:s mervärdesskattekommitté måste föregå varje större förändring av varuförteckningen i 9 c kap. ML.

6 6 4. Hanteringen i andra medlemsstater Av en förfrågning till ett antal länder inom EU har det framkommit att momshanteringen varierar mellan olika länder. England, Spanien och Holland hanterar etanol och FAME på samma sätt som petroleumprodukter i momshänseende när de är under suspensionsförfarande. 5. Hemställan om ändring av 9 c kap. ML Enligt artikel 155 i mervärdesskattedirektivet får medlemsstaterna undanta alla eller vissa av de transaktioner som nämns i avsnittet. Artikel 157(1)(b) nämner leverans av varor som är avsedda att [ ] hänföras till ett punktskatteupplag, dvs. det görs ingen begränsning vad avser typen av varor (t.ex. genom att benämna de varor som avses som punktskattepliktiga varor ). Det synes således vara möjligt utifrån hur bestämmelserna är utformade att, såsom är fallet i svensk rätt, göra ett urval av produkter och undanta dessa från skatteplikt till mervärdesskatt bl.a. i fall då de levereras till punktskatteupplag. Frågan är dock om denna valmöjlighet är helt obegränsad eller om det finns några restriktioner vid användandet av valmöjligheten. EU-domstolen har framhållit att medlemsstaterna vid genomförandet av bestämmelser där de har en valmöjlighet måste beakta de allmänna gemenskapsrättsliga principerna och då särskilt principerna om skatteneutralitet och likabehandling (se mål C-141/00 Kügler, mål C-443/04 och C-444/04 Solleveld). Det följer av rättspraxis att principen om skatteneutralitet utgör hinder mot att liknande, och således konkurrerande, tjänster behandlas olika i mervärdesskattehänseende. I förevarande fall uppkommer särskilt frågan om det faktum att svenska staten gjort 9 c kap. ML tillämpligt vad avser mineraloljor påverkar möjligheterna att exkludera biobränslen. Så är fallet om varorna är konkurrerande och liknande på det sättet att likabehandlingsprincipen åsidosatts. Enligt vår uppfattning är principerna tillämpliga på de aktuella biobränsleprodukterna, även om det inte finns någon EU-rättslig dimension i den meningen att handeln mellan länderna på den inre marknaden störs. Principerna är generellt tillämpliga vid genomförandet av EU:s reglering vad avser mervärdesskatt (jfr EU-domstolens resonemang i mål C-141/00 Kügler). Etanol används i mineraloljor då dessa används som drivmedel en viss procent av bensinen man köper utgörs av etanol. I E85, vilket är det alkoholbaserade drivmedlet som säljs för drift av fordon, är etanolen huvudkomponent och därutöver ingår en viss del mineraloljor och andra tillsatser. Motsvarande gäller för inblandning av

7 7 FAME i diesel. Produkterna har således samma användningsområde och används också blandade för samma funktion. Att produkterna är konkurrerande torde därmed vara uppenbart. Detta indikerar att medlemsstaterna inte kan, inom ramen för den behörighet som ges av artiklarna 155 och 157 i mervärdesskattedirektivet, tillämpa skatteundantaget för petroleumprodukter men inte för biobränslen som ska användas som motorbränsle i fordon. Av redogörelsen i avsnitt 3.3 ovan, avseende tillägget som gjorts i 9 c kap. ML för trävaror, framgår att möjligheten finns att göra tillägg för andra produkter. Vi föreslår därför att även etanolprodukter, FAME-produkter och andra biobränslen ska omfattas av 9 c kap. ML för att jämställa momshanteringen för dessa bränslen med petroleumbaserade bränslen. Vi föreslår följande utformning av lagtexten. Förslag till lagtext Härigenom föreskrivs i fråga om mervärdesskattelagen (1994:200) att 9 c kap. 9 ML ska ha följande lydelse, Nuvarande lydelse 9 I 1 första stycket 1 och 4 samt i 3 avses varor som hänförs till följande nummer i Kombinerade nomenklaturen (KN- nr) enligt rådets förordning (EEG) nr 2658/87 av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan, 1. tenn (KN-nr 8001), 2. koppar (KN-nr 7402, 7403, 7405 eller 7408), 3. zink (KN-nr 7901), 4. nickel (KN-nr 7502), 5. aluminium (KN-nr 7601), 6. bly (KN-nr 7801), 7. indium (KN-nr ex eller ex ), 8. spannmål (KN-nr 1001 till 1005, 1006: endast obehandlat ris, eller 1007 till 1008), 9. oljeväxter och oljehaltiga frukter (KN-nr 1201 till 1207), kokosnöt, brasiliansk nöt och cashewnöt (KN-nr 0801), andra nötter (KN-nr 0802) eller oliver (KN-nr ), 10. spannmål och utsäde, inklusive sojabönor (KN-nr 1201 till 1207), 11. kaffe, inte rostat (KN-nr eller ), 12. te (KN-nr 0902), 13. kakaobönor, hela eller sönderslagna, råa eller rostade (KN- nr 1801), 14. råsocker (KN-nr eller ), Föreslagen lydelse 9 I 1 första stycket 1 och 4 samt i 3 avses varor som hänförs till följande nummer i Kombinerade nomenklaturen (KN- nr) enligt rådets förordning (EEG) nr 2658/87 av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan, 1. tenn (KN-nr 8001), 2. koppar (KN-nr 7402, 7403, 7405 eller 7408), 3. zink (KN-nr 7901), 4. nickel (KN-nr 7502), 5. aluminium (KN-nr 7601), 6. bly (KN-nr 7801), 7. indium (KN-nr ex eller ex ), 8. spannmål (KN-nr 1001 till 1005, 1006: endast obehandlat ris, eller 1007 till 1008), 9. oljeväxter och oljehaltiga frukter (KN-nr 1201 till 1207), kokosnöt, brasiliansk nöt och cashewnöt (KN-nr 0801), andra nötter (KN-nr 0802) eller oliver (KN-nr ), 10. spannmål och utsäde, inklusive sojabönor (KN-nr 1201 till 1207), 11. kaffe, inte rostat (KN-nr eller ), 12. te (KN-nr 0902), 13. kakaobönor, hela eller sönderslagna, råa eller rostade (KN- nr 1801), 14. råsocker (KN-nr eller ),

8 8 15. gummi, i ursprungliga former eller som plattor, ark eller remsor (KN-nr 4001 eller 4002), 16. ull (KN-nr 5101), 17. kemikalier i bulk (kapitel 28 och 29), 18. mineraloljor, inklusive propan och butan; också inklusive råpetroleumoljor (KN-nr 2709, 2710, eller ), 19. silver (KN-nr 7106), 20. platina; palladium, rhodium (KN-nr , eller ), 21. potatis (KN-nr 0701), 22. vegetabiliska oljor och fetter och deras fraktioner, oavsett om de är raffinerade eller inte, dock inte kemiskt modifierade (KN-nr 1507 till 1515), och 23. virke (KN-nr eller ). Lag (1998:346). 15. gummi, i ursprungliga former eller som plattor, ark eller remsor (KN-nr 4001 eller 4002), 16. ull (KN-nr 5101), 17. kemikalier i bulk (kapitel 28 och 29), 18. mineraloljor, inklusive propan och butan; också inklusive råpetroleumoljor (KN-nr 2709, 2710, eller ), 19. silver (KN-nr 7106), 20. platina; palladium, rhodium (KN-nr , eller ), 21. potatis (KN-nr 0701), 22. vegetabiliska oljor och fetter och deras fraktioner, oavsett om de är raffinerade eller inte, dock inte kemiskt modifierade (KN-nr 1507 till 1515), 23. virke (KN-nr eller ). Lag (1998:346) och 24. etylalkohol (KN nr xxxx eller xxxx) samt produkter med KN nr xxxx och xxxx när produkterna är avsedda att förbrukas som bränsle för uppvärmning eller som motorbränsle Lina Sandström Göran Lindell Anna Sandberg Nilsson Head of Group Tax, Lantmännen Biträdande Direktör Svenska Petroelum och Biodrivmedel Institutet, SPBI Service AB Skatteexpert, Svenskt Näringsliv

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 1998:346 Utkom från trycket den 12 juni 1998 utfärdad den 4 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om

Läs mer

Skattefrihet från moms

Skattefrihet från moms Skattefrihet från moms Skatteupplag, tillfälligt lager, tullager, frizon och frilager Utgiven av Riksskatteverket och Tullverket 1 Nya regler om skattefrihet från moms Den 1 januari 1996 infördes nya regler

Läs mer

Remissvar avseende promemoria om vissa skattefrågor

Remissvar avseende promemoria om vissa skattefrågor Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Johan Lindqvist 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Er ref: Fi2013/2482 Vår ref: Dnr 127/2013 2013-08-05 Remissvar avseende promemoria om

Läs mer

Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med avfall och skrot av vissa metaller

Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med avfall och skrot av vissa metaller Bilaga 7 Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med avfall och skrot av vissa metaller Bilaga till avsnitt 6.30 Bilaga 7 Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med avfall och

Läs mer

Skatteverket 1(7) INFORMATION 2010-12-17. Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011

Skatteverket 1(7) INFORMATION 2010-12-17. Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011 Skatteverket 1(7) Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011 Nedan följer en sammanställning över de förändringar av lagen (1994:1776) om skatt

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Vissa förfarandefrågor på punktskatteområdet

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Vissa förfarandefrågor på punktskatteområdet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Vissa förfarandefrågor på punktskatteområdet Juni 2011 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...4 2 Lagförslag...5 2.1 Förslag till lag om ändring i lagen

Läs mer

Ny definition av begreppet biogas i lagen om skatt på energi

Ny definition av begreppet biogas i lagen om skatt på energi Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ny definition av begreppet biogas i lagen om skatt på energi December 2009 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Lagtext...4 2.1 Förslag till lag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1564) om alkoholskatt; SFS 2001:517 Utkom från trycket den 25 juni 2001 utfärdad den 31 maj 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Förfaranderegler för alternativa drivmedel

Förfaranderegler för alternativa drivmedel Lagrådsremiss Förfaranderegler för alternativa drivmedel Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 14 oktober 2010 Anders Borg Agneta Bergqvist (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2014:50 Utkom från trycket den 11 februari 2014 utfärdad den 30 januari 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2016:261 Utkom från trycket den 31 mars 2016 utfärdad den 17 mars 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 1 kap.

Läs mer

Lag (2018:696) om skatt på vissa nikotinhaltiga produkter

Lag (2018:696) om skatt på vissa nikotinhaltiga produkter Skatter m.m./skatter m.m. 1 Lagens tillämpningsområde 1 [4351] Skatt ska betalas till staten för e-vätskor och andra nikotinhaltiga produkter enligt denna lag. Innebörden av vissa uttryck 2 [4352] I denna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1564) om alkoholskatt; SFS 2012:677 Utkom från trycket den 30 november 2012 utfärdad den 15 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1564) om alkoholskatt; SFS 2011:286 Utkom från trycket den 29 mars 2011 utfärdad den 17 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 1, 7

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1563) om tobaksskatt; SFS 2012:676 Utkom från trycket den 30 november 2012 utfärdad den 15 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Remissyttrande. Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet

Remissyttrande. Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen 33/2018 Vår referens/dnr: Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Fi2018/00743/S2 2018-04-16 Remissyttrande Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet

Läs mer

Förfaranderegler för alternativa drivmedel

Förfaranderegler för alternativa drivmedel Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Förfaranderegler för alternativa drivmedel September 2010 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Förslag till lag om ändring i lagen (1994:1776) om

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 september 2012 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Fair Pay Please AB6 105 24 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Sänkt skatt på biodrivmedel

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Sänkt skatt på biodrivmedel Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Sänkt skatt på biodrivmedel Mars 2016 1 Promemorians huvudsakliga innehåll För hållbara biodrivmedel gäller i dag viss befrielse från energiskatt och hel

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2016:505 Utkom från trycket den 3 juni 2016 utfärdad den 26 maj 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2015:747 Utkom från trycket den 4 december 2015 utfärdad den 26 november 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi Utfärdad den 19 juni 2019 Publicerad den 26 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (1994:1776)

Läs mer

1, 3 och 4 lagen (2016:1067) om skatt på kemikalier i viss elektronik

1, 3 och 4 lagen (2016:1067) om skatt på kemikalier i viss elektronik HFD 2018 ref. 74 Fråga om flera produkter som sampaketeras utgör separata varor eller en enda vara vid tillämpningen av bestämmelserna om kemikalieskatt. Förhandsbesked om punktskatt. 1, 3 och 4 lagen

Läs mer

Skatter m.m./skatter m.m. 2. Lag (1994:1776) om skatt på energi Uppdaterad: 2016-01-12

Skatter m.m./skatter m.m. 2. Lag (1994:1776) om skatt på energi Uppdaterad: 2016-01-12 Skatter m.m./skatter m.m. 1 1 kap. Lagens tillämpningsområde m.m. Lagens tillämpningsområde 1 [3001] Skatt skall betalas till staten enligt denna lag för bränslen och elektrisk kraft. 2 [3002] Energiskatt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1563) om tobaksskatt; SFS 2011:285 Utkom från trycket den 29 mars 2011 utfärdad den 17 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 1, 8

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 24 juni 2010 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AB SKF, 556007-3495 Ombud: Roger Treutiger Ernst & Young AB 401 82 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Regler för momshantering vid e-fakturering inom EU

Regler för momshantering vid e-fakturering inom EU Regler för momshantering vid e-fakturering inom EU NEA seminarium 6 mars 2007 Mats Holmlund 08-440 41 59 1 Momslagen och EG-rätten Mervärdesskattelagen 1968/1994 Sjätte mervärdesskattedirektivet - 1967

Läs mer

Regeringens proposition 1995/96:58. EG:s andra förenklingsdirektiv och den svenska mervärdesbeskattningen. Propositionens huvudsakliga innehåll. Prop.

Regeringens proposition 1995/96:58. EG:s andra förenklingsdirektiv och den svenska mervärdesbeskattningen. Propositionens huvudsakliga innehåll. Prop. Regeringens proposition 1995/96:58 EG:s andra förenklingsdirektiv och den svenska mervärdesbeskattningen Prop. 1995/96:58 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 19 oktober

Läs mer

Lagrum: 3 kap. 3 andra stycket och 9 kap. 6 mervärdesskattelagen (1994:200)

Lagrum: 3 kap. 3 andra stycket och 9 kap. 6 mervärdesskattelagen (1994:200) HFD 2015 ref 62 Bestämmelserna om frivillig skattskyldighet har ansetts tillämpliga när en fastighetsägare har för avsikt att kontinuerligt under flera kortvariga hyresperioder upplåta butikslokaler för

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2001:971 Utkom från trycket den 7 december 2001 utfärdad den 29 november 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den.

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den. Utkast 17.6.2016 Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker och lagen om accis på vissa dryckesförpackningar PROPOSITIONENS

Läs mer

Mervärdesskatteförordning (1994:223)

Mervärdesskatteförordning (1994:223) Mervärdesskatteförordning (1994:223) Allmänna bestämmelser 1 [6501] Uttryck som används i denna förordning har samma innebörd som i mervärdesskattelagen (1994:200) ([6001] o.f.). Vad som i förordningen

Läs mer

Promemoria. Förändrade krav avseende undantag från skatteplikt för viss import av varor. Finansdepartementet. Dnr Fi2010/2622 2010-05-03

Promemoria. Förändrade krav avseende undantag från skatteplikt för viss import av varor. Finansdepartementet. Dnr Fi2010/2622 2010-05-03 Dnr Fi2010/2622 Finansdepartementet 2010-05-03 Promemoria Förändrade krav avseende undantag från skatteplikt för viss import av varor I promemorian föreslås nya bestämmelser avseende undantaget från skatteplikt

Läs mer

Möjliggör för företag inom vård, skola och omsorg att hyra momsade lokaler

Möjliggör för företag inom vård, skola och omsorg att hyra momsade lokaler Finansminister Magdalena Andersson Regeringskansliet 103 33 Stockholm Stockholm den 16 december 2014 Möjliggör för företag inom vård, skola och omsorg att hyra momsade lokaler 1 Sammanfattning hemställan

Läs mer

38 Lager. 38.1 Allmänt. Lager, Avsnitt 38 807

38 Lager. 38.1 Allmänt. Lager, Avsnitt 38 807 Lager, Avsnitt 38 807 38 Lager Ej för slutlig konsumtion/ förbrukning 38.1 Allmänt Med anledning av EG:s andra förenklingsdirektiv (95/7/EG) infördes den 1 januari 1996 nya bestämmelser vad gäller skattefrihet

Läs mer

meddelad i Stockholm den 24 juni 2008

meddelad i Stockholm den 24 juni 2008 REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 24 juni 2008 KLAGANDE Stadsgården Investmentbolag AB, 556125-6644 (tidigare Margell Shipping Service AB) Föreningsvägen 4 191 33 Sollentuna MOTPART Skatteverket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200) SFS 2016:1208 Utkom från trycket den 13 december 2016 utfärdad den 1 december 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

12 Gödselmedelsskatt

12 Gödselmedelsskatt Gödselmedelsskatt Avsnitt 12 451 12 Gödselmedelsskatt 12.1 Författningar m.m. Lag (1984:409) om skatt på gödselmedel, prop. 1983/84:176, SkU 1983/84:47 Lagändringar SFS 1986:219 ändr. 1, 2, 6, 7 prop.

Läs mer

Beskattning av etanolbränsle. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Beskattning av etanolbränsle. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Beskattning av etanolbränsle Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 5 juni 2013 Anders Borg Monica Falck (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2011:287 Utkom från trycket den 29 mars 2011 utfärdad den 17 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-06-13

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-06-13 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-06-13 Närvarande: F.d. regeringsrådet Leif Lindstam, f.d. justitierådet Severin Blomstrand och justitierådet Margit Knutsson. Vissa frågor om förfarandet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1563) om tobaksskatt; SFS 2001:516 Utkom från trycket den 25 juni 2001 utfärdad den 31 maj 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 14 januari 2014 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Nolato Cerbo AB (tidigare AB Cerbo), 556054-9270 Ombud: AA Ernst & Young AB Box

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 6 november 2015 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Vasakronan Malmöfastigheter AB, 556376-7267 Ombud: AA Svalner Skatt & Transaktion

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244); utfärdad den 30 maj 2013. SFS 2013:369 Utkom från trycket den 10 juni 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker

Lag. om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker Lag om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker (1127/2010) lagens rubrik samt

Läs mer

Nya regler för momsfakturor och för lagring av räkenskapsinformation

Nya regler för momsfakturor och för lagring av räkenskapsinformation 1 Nya regler för momsfakturor och för lagring av räkenskapsinformation Riksdagen antog i december 2003 regeringens proposition 2003/2004:26 om nya regler för fakturor när det gäller mervärdesskatt. De

Läs mer

Övergångsvis dokumenthantering vid flyttningar under punktskatteuppskov

Övergångsvis dokumenthantering vid flyttningar under punktskatteuppskov Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Övergångsvis dokumenthantering vid flyttningar under punktskatteuppskov December 2009 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Lagtext...4 2.1 Förslag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244); SFS 2016:1075 Utkom från trycket den 2 december 2016 utfärdad den 24 november 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

I artikel 11 i mervärdesskattedirektivet föreskrivs angående mervärdesskattegrupper följande.

I artikel 11 i mervärdesskattedirektivet föreskrivs angående mervärdesskattegrupper följande. 2008-11-19 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter, S2 Christoffer Andersson Calafatis Telefon +46 8 405 12 30 Telefax +46 8 10 98 41 E-post christoffer.andersson-calafatis@finance.ministry.se

Läs mer

* Skatteverket 1(7) KONSEKVENSUTREDNING

* Skatteverket 1(7) KONSEKVENSUTREDNING * Skatteverket 1(7) Konsekvensutredning för Skatteverkets föreskrift om godkännande av skatteupplag enligt lagen (1994:1563) om tobaksskatt, lagen (1994:1564) om alkoholskatt och lagen (1994:1776) om skatt

Läs mer

Lagrum: 3 kap. 4 andra stycket mervärdesskattelagen (1994:200); artikel 132.1 e mervärdesskattedirektivet (2006/112/EG)

Lagrum: 3 kap. 4 andra stycket mervärdesskattelagen (1994:200); artikel 132.1 e mervärdesskattedirektivet (2006/112/EG) HFD 2015 ref 34 En apnéskena utgör inte en sådan dentalteknisk produkt som är undantagen från skatteplikt enligt mervärdesskattelagen. Förhandsbesked angående mervärdesskatt. Lagrum: 3 kap. 4 andra stycket

Läs mer

Mervärdesskatteförordning (1994:223)

Mervärdesskatteförordning (1994:223) Skatter m.m./mervärdesskatt 1 Allmänna bestämmelser 1 [6501] Uttryck som används i denna förordning har samma innebörd som i mervärdesskattelagen (1994:200) ([6001] o.f.). Vad som i förordningen föreskrivs

Läs mer

Förslagen i rapporten

Förslagen i rapporten R-2010/0029 Stockholm den 30 mars 2010 Till Finansdepartementet Fi2009/1548 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över rapporten Mervärdesskatt

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:183

Regeringens proposition 2012/13:183 Regeringens proposition 2012/13:183 Beskattning av etanolbränsle Prop. 2012/13:183 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 27 juni 2013 Fredrik Reinfeldt Peter Norman (Finansdepartementet)

Läs mer

39 Skattefrihet för utländska beskickningar, organisationer,

39 Skattefrihet för utländska beskickningar, organisationer, Skattefrihet för utländska beskickningar, Avsnitt 39 771 39 Skattefrihet för utländska beskickningar, organisationer, diplomater m.fl. 39.1 Utländska beskickningar, organisationer, diplomater m.fl. som

Läs mer

Regeringens proposition 1996/97:122. Finsk, rödmärkt olja i motordrivna fordon. Propositionens huvudsakliga innehåll. Prop.

Regeringens proposition 1996/97:122. Finsk, rödmärkt olja i motordrivna fordon. Propositionens huvudsakliga innehåll. Prop. Regeringens proposition 1996/97:122 Finsk, rödmärkt olja i motordrivna fordon Prop. 1996/97:122 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 24 april 1997 Lena Hjelm-Wallén Thomas

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 21 december 2018 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART HP PPS Sverige AB, 559001-9385 Gustav III:s Boulevard 30 169 73 Solna ÖVERKLAGAT

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 54

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 54 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 54 Målnummer: 1966-06 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2009-05-13 Rubrik: Stiftelse vars verksamhet endast delvis medför skattskyldighet har bedömts som näringsidkare

Läs mer

Lager, Avsnitt

Lager, Avsnitt Lager, Avsnitt 38 905 38 Lager Ej för slutlig konsumtion/ förbrukning 38.1 Allmänt Bestämmelser om skattefrihet i vissa fall finns införda i 9 c kap. ML samt i 18 a och 18 b MF. Bestämmelserna motsvarar

Läs mer

Regeringens proposition 1998/99:86

Regeringens proposition 1998/99:86 Regeringens proposition 1998/99:86 Ändrade skatteregler med anledning av att taxfreeförsäljningen inom EU upphör Prop. 1998/99:86 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 8

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 10 juni 2015 KLAGANDE ResMed SAS Ombud: AA Deloitte AB 113 79 Stockholm MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483); SFS 2009:1335 Utkom från trycket den 11 december 2009 utfärdad den 3 december 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2009:1496 Utkom från trycket den 21 december 2009 utfärdad den 10 december 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

38 Utländska beskickningar, organisationer m.fl... 1

38 Utländska beskickningar, organisationer m.fl... 1 Innehåll 38 Utländska beskickningar, organisationer m.fl.... 1 38.1 Utländska beskickningar, organisationer m.fl. verksamma inom landet...1 38.1.1 Undantag för import och unionsinterna förvärv...1 38.1.1.1

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2001:518 Utkom från trycket den 25 juni 2001 utfärdad den 31 maj 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2009:1497 Utkom från trycket den 21 december 2009 utfärdad den 10 december 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Promemoria. Kvotplikt för biodrivmedel

Promemoria. Kvotplikt för biodrivmedel Promemoria Kvotplikt för biodrivmedel 1 Innehållsförteckning 1 Promemorians innehåll... 3 2 Lagtext... 4 2.1 Förslag till lag om kvotplikt för biodrivmedel... 4 2.2 Förslag till lag om ändring i lagen

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Ändrad beskattning bränslen för viss värmeproduktion

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Ändrad beskattning bränslen för viss värmeproduktion Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändrad beskattning bränslen för viss värmeproduktion 1 juli 2013 Innehåll Promemorians huvudsakliga innebåll 3 1 Lagtext 4 ti Förslag till lag om ändringilagen(1994:1776)

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 20 april 2010 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Salaortens Ryttarförening, 879500-3519 Vallby Ryttargård 100 733 91 Sala ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

KOM(2004) 728 av den 29 oktober 2004, kommissionens förslag när det gäller förenkling av mervärdesskatterättsliga skyldigheter

KOM(2004) 728 av den 29 oktober 2004, kommissionens förslag när det gäller förenkling av mervärdesskatterättsliga skyldigheter PM till riksdagen 2005-10-21 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ekofinrådets möte den 8 november 2005 Dagordningspunkt: MOMS: En enda kontaktpunkt. Lägesrapport Dokument: Tidigare dokument

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483); SFS 2011:288 Utkom från trycket den 29 mars 2011 utfärdad den 17 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 3 kap.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 september 2012 KLAGANDE Bygeln Factoring AB Birger Jarlsgatan 41 A 111 45 Stockholm MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2012 ref. 52 Målnummer: 5018-11 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2012-09-13 Rubrik: Undantaget från skatteplikt för tjänster som utgör social omsorg

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2016:1079) om ändring i lagen (2016:506) om ändring i lagen (2015:750) om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2017:1225 Utkom från trycket

Läs mer

Betänkandet Kemikalieskatt SOU 2015:30

Betänkandet Kemikalieskatt SOU 2015:30 Rättsavdelningen Datum Dnr Mikael Jeppsson 2015-05-27 STY 2015-288 Tel. 08-405 02 84 Ert datum Er referens mikael.jeppsson@tullverket.se 2015-04-07 Fi2015/1931 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet

Läs mer

Yttrande över promemorian Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016

Yttrande över promemorian Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016 Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2016:506) om ändring i lagen (2015:750) om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2016:1079 Utkom från trycket den 2 december 2016 utfärdad

Läs mer

Fråga om mervärdesskatt vid utförande av estetiska operationer och behandlingar.

Fråga om mervärdesskatt vid utförande av estetiska operationer och behandlingar. HFD 2013 ref 67 Fråga om mervärdesskatt vid utförande av estetiska operationer och behandlingar. Lagrum: 3 kap. 4 och 5 mervärdesskattelagen (1994:200); artikel 132.1 b och c i direktiv 2006/112/EG PFC

Läs mer

Regeringens proposition 2014/15:113

Regeringens proposition 2014/15:113 Regeringens proposition 2014/15:113 Begränsning av mangan i dieselbränslen Prop. 2014/15:113 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 21 maj 2015 Stefan Löfven Åsa Romson (Miljö-

Läs mer

Ändrade bestämmelser om punktskatteförfarandet vid proviantering

Ändrade bestämmelser om punktskatteförfarandet vid proviantering Skatteutskottets betänkande 2010/11:SkU24 Ändrade bestämmelser om punktskatteförfarandet vid proviantering Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens förslag i proposition 2010/11:48 Ändrade bestämmelser

Läs mer

Remiss av kommissionsförslag om mervärdesskattesatser, COM (2018) 20 final

Remiss av kommissionsförslag om mervärdesskattesatser, COM (2018) 20 final Remissvar 1(5) Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter 103 33 Stockholm Remiss av kommissionsförslag om mervärdesskattesatser, COM (2018) 20 final Fi2018/00390/S2

Läs mer

Remissyttrande. Kommissionens förslag till lagstiftning avseende försäkring och finansiella tjänster i mervärdesskattehänseende KOM (2007) 747 och 746

Remissyttrande. Kommissionens förslag till lagstiftning avseende försäkring och finansiella tjänster i mervärdesskattehänseende KOM (2007) 747 och 746 Finansdepartementet Vår referens: Skatte- och tullavdelninge SN 280/2007 Enheten för mervärdesskatt och punktskatter (s2) 103 33 Stockholm Er referens: Fi 2007/9991 Stockholm 2008-02-20 Remissyttrande

Läs mer

Promemoria. Två provianteringsfrågor. Promemorians huvudsakliga innehåll

Promemoria. Två provianteringsfrågor. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Två provianteringsfrågor Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att förbudet i lagen om proviantering av fartyg och luftfartyg mot att proviantera med icke-gemenskapsvaror

Läs mer

Lagrum: 1 kap. 1 första stycket 1, 2 första stycket 2, 2 kap. 1 tredje stycket 1, 6 a kap. 1 mervärdeskattelagen (1994:200)

Lagrum: 1 kap. 1 första stycket 1, 2 första stycket 2, 2 kap. 1 tredje stycket 1, 6 a kap. 1 mervärdeskattelagen (1994:200) HFD 2015 ref 22 En huvudetablering i tredje land har tillhandahållit tjänster åt sin filial i Sverige som ingår i en mervärdesskattegrupp. Av EU-rätten följer att tjänsterna ska anses ha tillhandahållits

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2006:592 Utkom från trycket den 16 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

DOMSTOLENS DOM (tredje avdelningen) den 6 oktober 2005 * angående en talan om fördragsbrott enligt artikel 226 EG, som väckts den 14 maj 2003,

DOMSTOLENS DOM (tredje avdelningen) den 6 oktober 2005 * angående en talan om fördragsbrott enligt artikel 226 EG, som väckts den 14 maj 2003, DOM AV DEN 6.10.2005 MÅL C-204/03 DOMSTOLENS DOM (tredje avdelningen) den 6 oktober 2005 * I mål C-204/03, angående en talan om fördragsbrott enligt artikel 226 EG, som väckts den 14 maj 2003, Europeiska

Läs mer

efter momsfria omsättningar av varor i vissa lager och av finansiella tjänster

efter momsfria omsättningar av varor i vissa lager och av finansiella tjänster FÖRFATTARE: BJÖRN FORSSÉN Fördjupning #1/2018 Balans Konkurrensfördelar med varuomsättningar efter momsfria omsättningar av varor i vissa lager och av finansiella tjänster Är det möjligt att inom lagens

Läs mer

Beskattning av etanolbränsle

Beskattning av etanolbränsle Skatteutskottets betänkande 2013/14:SkU4 Beskattning av etanolbränsle Sammanfattning I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag i proposition 2012/13: 183 Beskattning av etanolbränsle. Förslaget

Läs mer

Försäljning av drivmedel till fordonsindustrin

Försäljning av drivmedel till fordonsindustrin Miljö- och jordbruksutskottets betänkande Försäljning av drivmedel till fordonsindustrin Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2011/12:127 Försäljning av drivmedel till

Läs mer

Nya bestämmelser om alkoholskatt

Nya bestämmelser om alkoholskatt NYHETSBREV 2001:2 punktskatter Nya bestämmelser om alkoholskatt Försäkranssystemet upphör den 1 oktober 2001 och ersätts av godkännande som skattebefriad förbrukare. Skattskyldighetens inträde för upplagshavare

Läs mer

12/3/2014. Bakgrund till momsbeskattning. Bakgrund till momsbeskattning. Momsplikt. EU-rättens företräde framför nationell rätt

12/3/2014. Bakgrund till momsbeskattning. Bakgrund till momsbeskattning. Momsplikt. EU-rättens företräde framför nationell rätt Momsföreläsning Introduktion till momsbeskattning Föreläsning den 1 december 2014, Mikaela Sonnerby Disposition Bakgrund till momsbeskattning Grundläggande bestämmelser Urval av specialregler Bakgrund

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1551) om frihet från skatt vid import, m.m.; SFS 2008:1413 Utkom från trycket den 30 december 2008 utfärdad den 18 december 2008. Enligt riksdagens

Läs mer

Promemoria. Beskattning av flygbränsle. Promemorians huvudsakliga innehåll

Promemoria. Beskattning av flygbränsle. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Beskattning av flygbränsle Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian lämnas förslag om beskattning av flygbränsle som förbrukas i luftfartyg. Ändringarna är föranledda av att det EG-rättsliga

Läs mer

Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Begränsning av mangan i dieselbränslen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 23 april 2015 Åsa Romson Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Remiss av promemorian Mervärdesskatteregler för vouchrar

Remiss av promemorian Mervärdesskatteregler för vouchrar Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Lars Mattisson 103 33 Stockholm fi.remissvar@regeringskansliet.se Er ref: Fi 2017/04527/S2 Vår ref: 229/2017

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 22 juni 2011 KLAGANDE Spendrups Bryggeri AB, 556079-6871 Ombud: Advokat Conny Otteland Wistrand Advokatbyrå Box 7543 103 93 Stockholm MOTPART

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1564) om alkoholskatt; utfärdad den 12 december 2013. SFS 2013:1073 Utkom från trycket den 20 december 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Momsföreläsning 1. Grundläggande om moms. Föreläsning den 4 september 2012, Mikaela Sonnerby

Momsföreläsning 1. Grundläggande om moms. Föreläsning den 4 september 2012, Mikaela Sonnerby Momsföreläsning 1 Grundläggande om moms Föreläsning den 4 september 2012, Mikaela Sonnerby Momsprinciper Generell skatt på konsumtion -Indirekt skatt -Flerledsskatt Bakgrund till momsbeskattning Rättskällor

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 december 2013 T 2572-11 KLAGANDE Kiinteistö Oy Mäkisalmela, ST1 Raanujärventie 14 95620 Aavasaksa Finland Ombud: Jur.kand. MC Ombud:

Läs mer